Niko. Modules voor de zorg. Illuminating ideas.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Niko. Modules voor de zorg. Illuminating ideas."

Transcriptie

1 Niko Modules voor de zorg Illuminating ideas.

2 Niko Modules voor de zorg Het Niko beheersysteem voor de zorg wordt modulair opgebouwd. Afhankelijk van het beschikbare budget en volledig op maat van het woon-zorgcentrum voeg je modules met scenario s toe aan de installatie. In de Niko beheersoftware voor de zorg vink je de modules eenvoudig aan of uit. Zo voeg je via de software intelligentie toe. Bovendien kun je voor elk scenario instellen waar en op welke dagen en tijdstippen het actief moet zijn. We geven je graag een overzicht. Standaard Met de standaardmodule heb je toegang tot vijf basisscenario s. Open oproepen: Je ziet hoeveel oproepen er staan te wachten, van wie of waarvan ze afkomstig zijn, hoe dringend ze zijn Je beheert ze heel eenvoudig en vraagt via de Niko beheersoftware voor de zorg gedetailleerde oproeprapporten op. Zo zie je wanneer en door wie een oproep afgesteld werd en hoe lang dat duurde. Spraak-terugspraak: De efficiëntie van een oproep staat of valt met duidelijke communicatie. Start een bewoner een oproep? Dan belt de zorgmedewerker via zijn/haar mobiel toestel in op de Niko zorgintercom van de kamer om te horen waarom de bewoner hulp nodig heeft. Zo snelt hij/zij niet nodeloos naar een kamer voor een niet-dringende oproep. Technieken: De automatisering van de kamers en je woon-zorgcentrum gebeurt vanuit de basisinstallatie: de bediening van verlichting en zonwering met de oproeppeer, een alles aan/uit-toets Deze automatisering is de kern van de installatie en maakt het mogelijk om modules aan je installatie toe te voegen. Hiermee definieer je kamer- en bewonersprofielen en pas je elke kamer aan de noden van de bewoner(s) aan. Toegangsbeheer: Je bepaalt welke gebruikers toegang hebben tot welke ruimtes. Je beheert toegangsprofielen en wijst ze snel en eenvoudig toe aan zorgmedewerkers en bewoners. Via een rapport zie je wie waar binnenging. Vloerplan: Dit raster in de Niko beheersoftware voor de zorg geeft je een overzicht van de status van de kamers. Per kamer zie je de eventuele openstaande oproepen, de dringendheid ervan en wie van de zorgmedewerkers zich in de kamer aangemeld heeft. Dwaaldetectie: Hoe voorkom je dat een dementerende bewoner te ver afdwaalt of het gebouw verlaat? Dit scenario neemt waar wanneer een bewoner de voor hem ingestelde veilige zone wil verlaten. Het personenalarm treedt in werking. Eventueel sluit de deur automatisch

3 Module niet-zorgtaken Is er een lamp stuk in een kamer? Of is het toilet verstopt? Via het gelijknamige scenario meldt de zorgmedewerker alle niet-zorgtaken in de kamer via de Niko kamerterminal voor de zorg. Je voegt de klusjesman als gebruiker toe aan het Niko beheersysteem voor de zorg. Na zijn interventie vinkt hij op de kamerterminal aan dat de klus geklaard is. Module zorgregistratie Het scenario Koppeling zorgregistratie koppelt het zorgbeheer aan een elektronisch zorg dossier. De gegevens uit het zorgdossier komen automatisch in het Niko beheersysteem voor de zorg terecht en omgekeerd. Een waterdicht beheersysteem dat de efficiëntie van je zorg verhoogt. Niko werkt samen met alle belangrijke leveranciers van zorgdossiersoftware. Module veiligheid Het scenario Apparaten uitschakelen bij oproep schakelt bij een oproep automatisch de gewenste stopcontacten uit (bv. van huishoudapparaten die oververhit kunnen raken, zoals een kookplaat of oven). Zodra de zorgmedewerker zich heeft afgemeld op de Niko kamerterminal, schakelen de stopcontacten weer in. Een open raam is altijd een risico. Met het scenario Alarmering open raam wordt er een oproep gestart van zodra het raam geopend wordt. Je kunt dit scenario ook toepassen op openstaande deuren. Het scenario Oriëntatielicht uit bed activeert automatisch een lampje of de kamerverlichting wanneer een bewoner s nachts het bed verlaat. Het licht dooft automatisch nadat hij terug in bed ligt. Start een bewoner s nachts een oproep? Dan gaat met het scenario Licht aan bij oproep de kamerverlichting automatisch branden. Voor de bewoner is het een bevestiging dat de oproep verstuurd is, of een hulpmiddel om zich te oriënteren in tijd en ruimte. Voor de zorgmedewerker is het aangenamer en veiliger om in een goed verlichte kamer binnen te komen. Met het scenario Kookduur stel je in hoe lang keukenapparaten zoals een kookplaat mogen ingeschakeld blijven. Staat de kookplaat langer aan, dan wordt ze veiligheidshalve automatisch uitgeschakeld. Module passieve alarmering Sommige bewoners mogen niet zonder toezicht uit bed. Maar hen fixeren is niet prettig en doe je ook liever niet. Het scenario Alarmering uit bed maakt gebruik van een bewegingsmelder of bedmat en geeft een waarschuwing van zodra de bewoner s nachts zijn bed verlaat. Andere bewoners mogen s nachts wel uit bed, maar je wilt graag gewaarschuwd worden als ze na een bepaalde tijd niet terug veilig in bed liggen. Hiervoor biedt het scenario Tijdsalarmering uit bed de oplossing. Je kiest zelf na hoeveel tijd je een waarschuwing krijgt.

4 Module comfort Bewoners vallen wel eens in slaap met de radio of tv nog ingeschakeld. Het geluid kan storend zijn voor de andere bewoners. Het scenario Stille nacht schakelt de stopcontacten van radio en tv voor een tijdje uit, bijvoorbeeld van middernacht tot 8 uur s ochtends. Voor de zorgmedewerker is het handig dat het licht automatisch gaat branden wanneer hij zich aanmeldt in de kamer. Dat is precies wat het scenario Licht aan bij aanmelden doet. Je stelt de momenten in dat het scenario actief moet zijn en bij afmelding gaat het licht automatisch terug uit. Het scenario Klare taal is een uitbreiding op het scenario Spraak-terugspraak. Wanneer de zorgmedewerker na een oproep inbelt naar een kamer, dan schakelt dit scenario meteen het stopcontact van radio of tv uit. Na de oproep komt het stopcontact opnieuw onder spanning te staan. Module dementie Er zijn altijd plaatsen waar het niet veilig is voor bewoners. Het scenario Alarmering ongewenste aanwezigheid start automatisch een oproep zodra een detector beweging in de ruimte opmerkt. Het scenario Bedieningen afschermen schermt de manuele bediening van de zonwering en de kamerverlichting af. Als dit scenario ingeschakeld is, gebeurt de bediening automatisch of centraal (bv. vanuit de verpleegpost). Het scenario Dwaaldetectie XL is een uitbreiding op het scenario Dwaaldetectie. Het laat je toe om profielen aan te maken per deur en per bewoner. Zo kun je ervoor zorgen dat een buitendeur automatisch sluit wanneer de bewoner nadert, terwijl een binnendeur enkel een personenalarm start. Module levensbewaking Het scenario Alarmering levensbewaking start automatisch een oproep wanneer bewegingsmelders lange tijd geen beweging detecteren in de woonkamer of op het toilet. Je stelt eenvoudig in hoe lang er geen activiteit mag zijn voordat het Niko beheersysteem voor de zorg een oproep start. Er zijn bewoners die verschillende keren per dag bezocht moeten worden, omdat ze bijvoorbeeld van lighouding moeten veranderen om doorligwonden te vermijden, of omdat ze niet zonder regelmatig sociaal contact kunnen. Het scenario Alarmering regelmatig bezoek start een oproep zodra niemand zich binnen een bepaalde tijd in de kamer heeft aangemeld. Module akoestische alarmering Het scenario Akoestische alarmering gebruikt de Niko kamerterminal voor de zorg als audiosensor. Een bewoner die door een val of andere situatie niet aan de oproepknop kan, roept om hulp om een oproep te starten.

5 Module prikbord Met het scenario Prikbord toon je via de Niko kamerterminal voor de zorg tekstboodschappen aan je bewoners en zorgmedewerkers. Je richt je boodschap aan het hele woon-zorgcentrum, een bepaalde locatie of afdeling, geselecteerde gebruikersprofielen of een specifiek persoon. Zo meld je bijvoorbeeld discreet een infectie. Module HVAC * Vermijden dat de bewoner de verwarming na een manuele aanpassing onnodig lang te hoog of te laag laat staan? Het scenario Temperatuurbeheer zet de verwarming bij het begin van de dag of de nacht terug naar de centraal ingestelde waarde. Het scenario kan bovendien zo ingesteld worden dat de verwarming automatisch uitgeschakeld wordt wanneer men een raam opent. Bewoners zijn zich niet altijd bewust van de temperatuur in hun kamer. Of door een fysieke beperking zijn ze niet in staat om de verwarming te bedienen. Het scenario Alarmering temperatuur start een oproep zodra de temperatuur langer dan een bepaalde periode boven of onder vooraf ingestelde maximum- en minimumtemperaturen blijft. * Heating, Ventilation, Airconditioning Module omroepen Soms wil je als beheerder of zorgmedewerker een boodschap omroepen in verschillende ruimtes tegelijk. Via het scenario Omroepen deel je elke kamer en ruimte in een omroepgroep in. Op de Niko kamerterminal voor de zorg selecteer je alle groepen die de mededeling moeten horen. Via de Niko zorgintercom horen alle geselecteerde bewoners en zorgmedewerkers je boodschap. Het scenario Klare omroepen schakelt het stopcontact van radio of tv uit als er omroep gestart wordt naar de kamer. Na de omroep komt het stopcontact opnieuw onder spanning te staan. Module uitluisteren De zorgmedewerkers horen centraal of in de kamers alles ok is. Met het gelijknamige scenario bepaal je of een kamer tot een uitluistergroep mag behoren. Via de Niko zorgintercom check je alle geselecteerde kamers afzonderlijk. Op de Niko kamerterminal voor de zorg zie je naar welke kamer je luistert. Module op afstand afstellen Niet alle oproepen zijn dringend. Soms hoef je zelfs niet bij de bewoner langs te gaan. Met het gelijknamige scenario beslis je om een oproep op afstand af te stellen.

6 Module energie In de kleedkamer, de kelder of een bergruimte blijft de verlichting weleens branden. Wanneer een ruimte geen bewegingsmelders heeft, schakelt het scenario Lichten uit op een vooraf ingesteld tijdstip het licht uit. Vanaf dat moment werkt de verlichting alleen nog voor een vooraf ingestelde tijd. Met het scenario Waterbeperking kun je de waterkranen in de kamer uitschakelen zodat er enkel water uit de kraan stroomt wanneer er een zorgmedewerker aangemeld is. Op deze manier wordt onnodig waterverbruik vermeden. Module dagverloop Met het gelijknamige scenario gebruikt de zorgmedewerker een (hiervoor geconfigureerde) Niko kamerterminal voor de zorg als prikklok. Niko beheersystemen die uitgerust zijn met toegangscontrole, beschikken standaard ook over een zondagsregime: dit regime bepaalt welke deuren toegankelijk zijn voor bepaalde medewerkers op zondag. Met het scenario Kalender kun je dit zondagsregime ook op andere sluitingsdagen (bv. feestdagen of brugdagen) laten plaatsvinden. Module vloerplan XL Zorgverleners kunnen in één oogopslag de oproepstatus van hun afdeling zien op een overzichtelijke plattegrond. Deze is gebaseerd op de reële plattegrond van het gebouw. De Niko beheersoftware maakt deze plattegrond interactief door er de live status van de kamers op aan te geven en extra informatie te tonen indien je met de muis over een ruimte beweegt. Het scenario Vloerplan XL kan op deze manier dienst doen als dashboard in de verpleegpost, op de kantoren of op een andere centrale locatie. Van zodra iets de aandacht vraagt in het gebouw, wordt dit duidelijk aangegeven op het dashboard. Module aanpassen op terminal Soms is het handig om een scenario meteen te kunnen aanpassen op de terminal. Je kunt deze aanpassing vanzelfsprekend ook doorvoeren in de Niko beheersoftware, maar dit vraagt toch wat extra tijd en verplaatsing. De handmatige aanpassingen zijn slechts tijdelijk en lopen tot aan de volgende geplande overgang. Niko nv Industriepark West Sint-Niklaas tel fax PF

Niko. Modules voor de zorg. Illuminating ideas.

Niko. Modules voor de zorg. Illuminating ideas. Niko Modules voor de zorg Illuminating ideas. Niko Modules voor de zorg Het Niko beheersysteem voor de zorg wordt modulair opgebouwd. Afhankelijk van het beschikbare budget en volledig op maat van het

Nadere informatie

Niko. Intelligentie in de zorg. Illuminating ideas.

Niko. Intelligentie in de zorg. Illuminating ideas. Niko Intelligentie in de zorg Illuminating ideas. Niko Intelligentie in de zorg Inhoudstafel Zorg op de eerste plaats......................................... 4 Waarom kiezen voor Niko?......................................

Nadere informatie

Niko Home Control. België PROFESSIONAL

Niko Home Control. België PROFESSIONAL 1 Niko Home Control België PROFESSIONAL 2 Niko Home Control MADE Liesbet Goetschalckx Live it, love it. 3 Inhoud 1. Inleiding 2. De installatie 2.1 Controller en voeding, de twee basiselementen van Niko

Nadere informatie

HIPPER. Gebruikershandleiding. Versie: 1.2 Datum: 5 oktober 2014

HIPPER. Gebruikershandleiding. Versie: 1.2 Datum: 5 oktober 2014 HIPPER Gebruikershandleiding Versie: 1.2 Datum: 5 oktober 2014 Inhoud 1 Introductie... 3 1.1 Afstandsbediening... 3 1.2 Instellingen... 3 2 Installatie... 5 2.1 Installeren HIPPER voor iphone... 5 2.2

Nadere informatie

ZorgVrijWonen Meer tijd voor hoogwaardige zorg

ZorgVrijWonen Meer tijd voor hoogwaardige zorg ZorgVrijWonen Meer tijd voor hoogwaardige zorg Mevrouw Dam is vannacht gestruikeld, ze kon het lichtknopje niet vinden. Vanochtend was mevrouw Wagenaar een half uur zoek, ze zat in de wasruimte. Straks

Nadere informatie

Niko Home Control België

Niko Home Control België 1 Niko Home Control België Professional 2 Niko Home Control MADE Liesbet Goetschalckx Live it, love it. 3 Inhoud 1. Inleiding 2. De installatie 2.1 Controller en voeding, de twee basiselementen van Niko

Nadere informatie

HIP Toolbar. Gebruikershandleiding. Versie: 1.1 Datum: 5 Oktober 2011

HIP Toolbar. Gebruikershandleiding. Versie: 1.1 Datum: 5 Oktober 2011 HIP Toolbar Gebruikershandleiding Versie: 1.1 Datum: 5 Oktober 2011 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 2 Introductie... 4 2.1 Optimale controle... 4 2.2 Mobiliteit... 5 3 Installatie... 6 3.1 Systeemvereisten...

Nadere informatie

VOIP Desktop Toolbar handleiding. Industrieweg 99c 3044 AS Rotterdam Tel: 010-245 77 61 Fax: 010-462 60 77

VOIP Desktop Toolbar handleiding. Industrieweg 99c 3044 AS Rotterdam Tel: 010-245 77 61 Fax: 010-462 60 77 VOIP Desktop Toolbar handleiding Industrieweg 99c 1 Inhoudsopgave 1 INHOUDSOPGAVE 2 2 INTRODUCTIE 4 2.1 Optimale controle 4 2.2 Mobiliteit 5 3 INSTALLATIE 6 3.1 Systeemvereisten 6 3.2 Nieuwe installatie

Nadere informatie

Niko Home Control BElgIë

Niko Home Control BElgIë Niko Home Control België 1 Inhoud 1 Inleiding......................................................... 2 2 De installatie....................................................... 3 2.1 Controller en voeding,

Nadere informatie

Niko Home Control Live it, love it

Niko Home Control Live it, love it Niko Home Control Live it, love it België 1 Inhoud 1 Inleiding......................................................... 2 2 De installatie....................................................... 3 2.1 Controller

Nadere informatie

Installatiehandleiding. E.ON EnergieAssistent. U de regie, wij de energie

Installatiehandleiding. E.ON EnergieAssistent. U de regie, wij de energie Installatiehandleiding U de regie, wij de energie 1 INHOUD Inleiding Instellingen hardware 1. Gateway 5 2. A. Slimme meter 10 B. Traditionele meter 13 3. Slimme stekkers 25 4. Slimme thermostaat 29 5.

Nadere informatie

Chatfone gebruikershandleiding. Versie 2.0

Chatfone gebruikershandleiding. Versie 2.0 Chatfone gebruikershandleiding Versie 2.0 1 Introductie Met behulp van deze handleiding kunt u gemakkelijk uw weg vinden binnen Chatfone. Elke functie van Chatfone wordt besproken in een apart hoofdstuk.

Nadere informatie

Uw huis... Uw VISION groepenverdeler van Hager

Uw huis... Uw VISION groepenverdeler van Hager instructieboekje_medio2006 08-01-2007 11:09 Pagina 1 Uw huis... Uw VISION groepenverdeler van Hager Comfortabel Veilig Mooi met de producten van Hager 5M018000.b 01.07 Uw huis-installateur: Beste bewoner,

Nadere informatie

Handleiding HIPPER. Pagina 1 van 18

Handleiding HIPPER. Pagina 1 van 18 Handleiding HIPPER Pagina 1 van 18 1 Inhoudsopgave 1 INHOUDSOPGAVE... 2 2 INTRODUCTIE... 3 2.1 AFSTANDSBEDIENING... 3 2.2 MOBILITEIT... 3 3 INSTALLATIE... 5 3.1 INSTALLEREN HIPPER VOOR IPHONE... 6 3.2

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET ANNA. Handleiding versie 2.3

AAN DE SLAG MET ANNA. Handleiding versie 2.3 AAN DE SLAG MET ANNA. Handleiding versie 2.3 Copyright 2014, Plugwise. Alle rechten voorbehouden. 2 Hallo Anna. Vroeger had je thermostaten. Nu is er Anna. Anna werkt voor jou en doet wat ze moet doen:

Nadere informatie

Handleiding HIPPER. Document: Handleiding HIPPER Datum: 6 juli 2015 Versie: 1.1 Auteur: Ingrid de Bont

Handleiding HIPPER. Document: Handleiding HIPPER Datum: 6 juli 2015 Versie: 1.1 Auteur: Ingrid de Bont Handleiding HIPPER Document: Handleiding HIPPER Datum: 6 juli 2015 Versie: 1.1 Auteur: Ingrid de Bont Inhoudsopgave 1 Introductie... 3 1.1 Afstandsbediening... 3 1.2 Mobiliteit... 4 2 Installatie... 5

Nadere informatie

Gebruikershandleiding HIPPER

Gebruikershandleiding HIPPER Gebruikershandleiding HIPPER Controle over uw telefooncentrale, overal en te allen tijde Datum: 02 mei 2014 Versie: 1.0 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Afstandsbediening... 3 1.2 Mobiliteit... 4 2.

Nadere informatie

Open het klepje aan de onderkant van de gateway.

Open het klepje aan de onderkant van de gateway. Inhoud van deze gids De Smart energy box is enkel geschikt voor toestellen van maximaal A (resistief) 0V. Lees de veiligheidsadviezen in deze gebruikersgids grondig door voordat u de toestellen in gebruik

Nadere informatie

Handleiding T3 en T3 Mini Versie 3.0

Handleiding T3 en T3 Mini Versie 3.0 Handleiding T3 en T3 Mini Versie 3.0 2 Inhoud Algemeen... 3 Inleiding... 3 Kennismaking met de T3... 4 T3 aanzetten... 5 Opladen... 6 Schoonmaken... 6 Bediening T3... 7 Touchscreen... 7 Raster... 7 Alternatieve

Nadere informatie

Handleiding - HIPPER

Handleiding - HIPPER Handleiding - HIPPER Inhoudsopgave 1 Introductie...3 1.1 Afstandsbediening... 3 1.2 Mobiliteit... 3 2 Installatie...5 2.1 Installeren HIPPER voor iphone... 6 2.2 Installeren HIPPER voor Android... 6 2.3

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Alarmoplossingen

Inhoudsopgave. Alarmoplossingen Inhoudsopgave Alarmoplossingen Inhoudsopgave: Alarmoplossingen - CL Anna/GSM - 000244 - Pager - 000175 - Val- en dwaalpreventie - 000276 - Veilig in en om bed - 000197 - Observatieset - 000086 - Observatie

Nadere informatie

Introductie Mamut Online Backup

Introductie Mamut Online Backup Mamut Active Services Introductie Mamut Online Backup Versie 4 MOB.BKL.INTRO.NL.040.01 1 Mamut Online Backup Inhoud Mamut Online Backup... 3 Nieuw in versie 4... 5 Introductie... 6 Aan de slag... 12 Zo

Nadere informatie

SA 2700 Kit Handleiding

SA 2700 Kit Handleiding SA 2700 Kit Handleiding Inhoudsopgave 1. Planning van de Systeeminstallatie 1 2. Apparaat Introductie 3 3. Eerste Installatie 6 4. Ophangen 8 5. Standaard instellingen Systeem 11 6. Gebruikersmenu 12 7.

Nadere informatie

energiemonitoring Wat kan inzicht betekenen voor je energieverbruik.

energiemonitoring Wat kan inzicht betekenen voor je energieverbruik. energiemonitoring Wat kan inzicht betekenen voor je energieverbruik. energiecontroller iungo Wat kost een wasbeurt? Of hoeveel energie verbruikt je vriezer? Energie is een belangrijke, maar vaak onzichtbare

Nadere informatie

Oefeningen maken in PowerPoint

Oefeningen maken in PowerPoint Oefeningen maken in PowerPoint Het is in PowerPoint mogelijk om allerhande oefeningen te maken. Een gewone PowerPoint presentatie kan een fotoreportage, een gesproken boek of een leesoefening worden. Om

Nadere informatie

Handleiding Info vooraf

Handleiding Info vooraf Handleiding In deze handleiding leggen we je stap voor stap uit hoe je tot een eigen presentatie met tekst foto s en video kan komen die je vervolgens kan afspelen op jouw TV. Deze handleiding dient ter

Nadere informatie

GEBOUWBEHEER MET Priva Blue ID Intuïtieve bediening voor elk type gebruiker

GEBOUWBEHEER MET Priva Blue ID Intuïtieve bediening voor elk type gebruiker GEBOUWBEHEER MET Priva Blue ID Intuïtieve bediening voor elk type gebruiker Gebouwbeheer met Priva Blue ID Intuïtieve bediening voor elk type gebruiker Het beheer van het klimaat in een gebouw is steeds

Nadere informatie

Xelion voor Android Gebruikershandleiding Versie 1.0

Xelion voor Android Gebruikershandleiding Versie 1.0 Xelion voor Android Gebruikershandleiding Versie 1.0 Datum: 23 september 2013 Copyright 2013 Xelion b.v. Alle rechten voorbehouden. Xelion is een geregistreerd handelsmerk. Alle in dit document genoemde

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT p.2. 2. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT230 p.

Inhoudstafel. 1. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT p.2. 2. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT230 p. Handleidingen Anna Inhoudstafel 1. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT p.2 2. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT230 p.26 3. Handleiding Ontdek Anna p.50 4. Handleiding

Nadere informatie

AlphaVision 16. Gebruikershandleiding. Alphatronics b.v.

AlphaVision 16. Gebruikershandleiding. Alphatronics b.v. AlphaVision 16 Gebruikershandleiding Alphatronics b.v. AlphaVision 16 - Gebruikershandleiding 2000 Alphatronics b.v., Nijkerk Uitgave januari 2000 - REV. 0 25-01-2000PV AV16GEBR.QXD INHOUDSOPGAVE Inleiding

Nadere informatie