JUNGLE WEB online challenges: de antwoorden!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JUNGLE WEB online challenges: de antwoorden!"

Transcriptie

1

2 JUNGLE WEB online challenges: de antwoorden! Wanneer je Jungle Web speelt, zie je dat er zowel vragen als challenges zijn. Dit document geeft het antwoord op de 50 Jungle Web challenges die je online moet oplossen. Om de challenge vlug terug te vinden in deze lijst, kijk je rechtsonder op de speelkaart, daar zie je een nummer. De 50 challenges zijn in dit document op volgorde van deze nummers geordend. Speelkaart 1 1. Toon ons waar je de helprubriek vindt op YouTube. Surf naar en scroll helemaal naar beneden.

3 2. Toon ons hoe je een video kan melden op YouTube. Surf naar en kies een video. Klik op de knop meer, die vind je onder het videovenster. Vervolgens kan je de optie rapporteren aanklikken. Je moet omschrijven waarom de welbepaalde video bepaalde richtlijnen schendt. Bron: https://support.google.com/ De richtlijnen die YouTube hanteert zijn bedoeld om YouTube veilig en leuk te houden voor iedereen. 3. Zoek een online krantenartikel over sociale netwerken Er bestaan verschillende browsers of zoekmachines: Gebruik een zoekmachine zoals Yahoo, Google, Bing enz. en typ sociale netwerken. Op die manier zal je zeker heel wat interessante artikels vinden. Nog beter is om via de optie nieuws te zoeken naar nieuwsberichten. TIP: vergelijk steeds de informatie met andere bronnen, zo weet je zeker dat de info betrouwbaar is.

4 Google: Bing: Yahoo: 4. Toon ons waar je de zoekgeschiedenis van je internetgebruik kan vinden. Je browsegeschiedenis weergeven en specifieke sites verwijderen in Internet Explorer Via je browsegeschiedenis kan je terugkeren naar een website die je hebt bezocht en zelfs specifieke sites uit de lijst verwijderen. 1. Klik in Internet Explorer op de knop Favorieten. 2. Klik op het tabblad Geschiedenis en selecteer een filter in de vervolgkeuzelijst om je geschiedenis weer te geven: Weergeven op datum: hiermee bekijk je de laatste drie weken van de geschiedenis weer in chronologische volgorde.

5 Weergeven op website: hiermee zie je een lijst met websites die je de afgelopen drie weken hebt bezocht. De datums waarop je de websites hebt bezocht, worden niet weergegeven. Weergeven op meest bezocht: de sites die je de afgelopen drie weken het meest hebt bezocht. Weergeven op volgorde vandaag bezocht: alleen websites die je vandaag hebt bezocht. Als je specifieke sites wilt verwijderen, klik je met de rechtermuisknop op de site in kwestie en kies Verwijderen. Je kunt ook teruggaan naar een pagina door op een site in de lijst te klikken. 5. Toon ons hoe je de zoekgeschiedenis van je internetgebruik kan wissen Een zoekgeschiedenis wissen kan soms handig zijn, zeker wanneer je bijvoorbeeld op een openbare of gedeelde computer werkt. Je kan je zoekgeschiedenis wissen om je privacy te beschermen, maar ook uit technische overweging zoals het besparen van ruimte op je harde schijf. Iedere browser voorziet een optie om je zoekgeschiedenis (helemaal of gedeeltelijk) te wissen. Voor Internet Explorer kan je volgend stappenplan volgen:

6 Speelkaart 2 6. Toon ons hoe je een video kan melden bij Dailymotion. Surf naar Als je een video op Dailymotion bekijkt en deze blijkt ongewenste inhoud te bevatten, dan is het aangeraden om deze te rapporteren. Je kan dit doen door onder de video op het vlagje te klikken en vervolgens het formulier in te vullen en aan te geven waarom de video zou moeten verdwijnen. Alle meldingen gebeuren anoniem. Diegene die de video online plaatste zal dus nooit te weten komen wie zijn/haar video heeft gerapporteerd.

7 7. Toon ons waar de contactrubriek zich bevindt bij Dailymotion. Surf naar Scroll naar omlaag. Helemaal onderaan, onder het Help Center, vind je de contactrubriek. 8. Zoek online 2 tips om een webcam veilig te gebruiken. Zoek via een zoekmachine (Google, Yahoo, Bing, ) en typ Webcam veilig gebruiken. Je zal heel wat zoekresultaten zien verschijnen. Kies de meest relevante eruit en vertel 2 tips aan je medespelers.

8 9. Toon ons hoe je een geavanceerde zoekopdracht uitvoert in Google. Surf naar https://www.google.be/advanced_search. Daar vind je een formulier waar je je zoekresultaten kan verfijnen aan de hand van specifieke woorden, combinaties van woorden, op taal, land, enz. TIP: Je kan zelfs geavanceerd zoeken op afbeeldingen. Handig!

9 10. Zoek de helprubriek bij Google en leg uit waarvoor je die kan gebruiken. Surf naar Als je een probleem hebt, kan je hier terecht met al je vragen. Naast tips vind je ook heel wat instructievideo s, juridische informatie, info over je account, auteursrechten, veiligheidsinstellingen enz. Speelkaart 3

10 11. Zoek op YouTube twee preventiespots over veilig internetten, gemaakt door Child Focus. Surf naar de website van Child Focus: Scroll naar beneden en klik op Youtube in het vak Child Focus online. Je zal doorverwezen worden naar de YouTube-pagina van Child Focus. Je kan natuurlijk ook via YouTube zelf op zoek gaan naar de Child Focus pagina. Dat doe je door in de zoekbalk van te zoeken naar Child Focus Belgium. Op onze YouTube-pagina vind je heel wat online videomateriaal. De Charlie spots en Charlotte: zie je iets raars op internet? zijn onze bekendste preventiespots over veilig internetten. 12. Zoek de gebruiksvoorwaarden van Google en lees de eerste alinea hardop voor. Surf naar Rechts onderaan zie je Voorwaarden staan. Klik hierop.

11 13. Ga naar de startpagina van Skype en zoek het antwoord op de volgende vraag: Is het mogelijk om een noodoproep te plegen via Skype? Het antwoord is neen. voorziet geen mogelijkheid om noodnummers te bellen. Dat is een verschil met je mobiele of vaste telefoon waar dat wel kan. Hou hier dus rekening mee. Indien je een noodnummer moet bellen, zal je dat dus met je smartphone of via de vaste lijn doen. Skype is hier geen optie. Meer info vind je hier. 14. Vind de gebruiksvoorwaarden op Skype. Surf naar Scroll helemaal naar beneden. In het venster onderaan klik je op Juridisch. In deze categorie zal je de gebruiksvoorwaarden van Skype te zien krijgen.

12 15. Hoe activeer/deactiveer je Bluetooth op je smartphone? Toon het ons! Om Bluetooth te gebruiken, moet je dit inschakelen/activeren op je apparaat. Bluetooth kan handig zijn om draadloos te connecteren met andere toestellen. Bijvoorbeeld om je muziek op je smartphone met een draadloze hoofdtelefoon te verbinden. Ga naar de instellingen van je telefoon vervolgens optie netwerken daarna krijg je de mogelijkheid om Bluetooth in- of uit te schakelen. Speelkaart 4

13 16. Hoe activeer/deactiveer je Wi-Fi op je smartphone? Toon het ons! Wanneer je een smartphone gebruikt, kan je ervoor kiezen om de Wi-Fi in-of uit te schakelen. Dit doe je door in je menu naar je instellingen van je telefoon te gaan. In de rubriek netwerken kan je kiezen om Wi-Fi in-of uitgeschakeld te houden. 17. Hoe activeer/deactiveer je 3G/4G op je smartphone? Toon het ons! Als je internet gebruikt maar geen databundel hebt, is het handig om deze optie uit te schakelen om hoog oplopende kosten te vermijden. Deze optie ingeschakeld houden in het buitenland, kan ook een stevige verrassing zijn op je rekening achteraf. Hoe deactiveer je dit dan? Selecteer in de rubriek Instellingen / mobiele gegevens het icoon mobiel netwerk / netwerkmodus en zet deze in de uit-stand. 18. Weet je hoe je je prullenmand op je computer leegmaakt? Aan jou om deze uitdaging aan te gaan! Klik (of rechtermuisklik, afhankelijk van welke computer je gebruikt) op het icoon van de prullenmand: Door de optie openen kan je zien wat er allemaal in de prullenmand zit. Je kan afzonderlijke bestanden verwijderen maar als je ineens alles wil leegmaken, kies dan voor de optie Leeg prullenmand en klik vervolgens op Ja. Tip: Je kan bestanden definitief verwijderen, zonder dat ze eerst in de prullenmand terechtkomen door de toetscombinatie SHIFT + Delete in te toetsen. 19. Toon ons hoe je een screenshot maakt, want het is niet zo simpel als je denkt.

14 Klik op: Printscr, Print Sc, Pr SC, Print screen Wanneer je een Mac gebruikt klik dan op de toetsencombinatie: Cmd -Shift 3 Ook al lijkt er alsof er niets gebeurd is, je kan nu naar Word of een ander programma gaan en vervolgens de optie Plakken kiezen. Je pas gemaakte schermafbeelding wordt nu als foto in Word geplakt. Windows biedt ook een andere optie om schermafbeeldingen te maken, namelijk via het programmaatje Snipping Tool. 20. Zoek op clicksafe.be in de rubriek Ouders de filmpjes die je leren om je privacy-instellingen op Facebook te regelen. Surf naar klik rechts bovenaan op het Media Center. Vervolgens kies je de optie Ouders. Je krijgt een overzicht van al onze pedagogische tools rond e-safety voor ouders.

15

16 Speelkaart Toon ons waar de helprubriek zich bevindt op Facebook. Log in op je Facebookprofiel. Kijk rechts bovenaan en klik op het pijltje.

17 22. Zoek de gebruiksvoorwaarden (= Verklaring van rechten en verantwoordelijkheden) op Facebook en lees de vierde hardop. Surf naar https://www.facebook.com/policies/ 23. Zoek online welke verschillende thema s Child Focus behandelt. Verdwijningen, seksuele uitbuiting, onder andere via preventie (waar ook veilig internet onder valt).

18 24. Zoek de rubriek Privacy op de startpagina van Facebook en leg uit aan de spelers waarover dit precies gaat. Log in op je profiel en kijk rechts bovenaan. Klik op het icoontje met het slot. In deze sectie vind je alles wat met je privacy-instellingen te maken heeft. 25. Toon ons hoe je een reactie op Facebook kan melden. Indien je geen Facebookprofiel hebt, zoek dan het antwoord via een zoekmachine of schakel hulp in van één van je medespelers en gebruik zijn/haar account. Klik op de foto. Onderaan de foto kies je de optie Foto rapporteren.

19 Speelkaart 6

20 26. Toon ons hoe je een persoon kan blokkeren op Facebook. Indien je geen Facebookprofiel hebt, zoek dan het antwoord via een zoekmachine of schakel hulp in van één van je medespelers en gebruik zijn/haar account. Log in op je profiel en kijk rechts bovenaan. Klik op het icoontje met het slot. Klik op Hoe zorg ik dat iemand me niet meer lastigvalt? Voer daar de naam van de persoon in die je wil blokkeren. Als je iemand blokkeert, kan die persoon geen vriendschapsverzoek meer sturen, jou niet meer taggen, niets zien van je timeline en ook geen berichten meer verzenden naar jou. 27. Toon ons hoe je op Facebook een vriendengroep kan aanmaken. Indien je geen Facebookprofiel hebt, zoek dan het antwoord via een zoekmachine of schakel hulp in van één van je medespelers en gebruik zijn/haar account. Ga naar de startpagina. Scroll links naar je vrienden en klik op meer. Via deze optie kan je je vrienden opdelen in verschillende groepen.

21 28. Toon ons hoe je de identificatie (tag) van een foto kan verwijderen op Facebook. Indien je geen Facebookprofiel hebt, zoek dan het antwoord via een zoekmachine of schakel hulp in van één van je medespelers en gebruik zijn/haar account. Klik op de foto waarin je getagd bent. Klik bovenaan op tag verwijderen/rapporteren. Klik op tags verwijderen uit foto om je tag definitief te verwijderen. Hou er rekening mee dat de foto niet verdwijnt, enkel je tag. 29. Toon ons hoe je een ongewenste video kan melden op Facebook. Indien je geen Facebookprofiel hebt, zoek dan het antwoord via een zoekmachine of schakel hulp in van één van je medespelers en gebruik zijn/haar account. Klik op de video die je wil rapporteren. Klik rechts onderaan op Opties, klik vervolgens op video rapporteren. 30. Je hebt net een vakantiefoto gepost, maar je wil niet dat iedereen deze foto te zien krijgt. Wat doe je? Toon ons op welke manier je de toegang tot een foto kan beperken op Facebook.

22 Indien je geen Facebookprofiel hebt, zoek dan het antwoord via een zoekmachine of schakel hulp in van één van je medespelers en gebruik zijn/haar account. Als je een foto post, is het goed om even stil te staan bij wie deze foto allemaal te zien krijgt. Telkens je een foto post, kan je zelf bepalen wie deze foto te zien krijgt. Dit kan je doen door onderaan rechts te klikken, daar krijg je de keuze tussen Enkel ik, Vrienden, Vrienden van vrienden, enz. Als iemand anders een foto van jou gepost heeft die je niet leuk vindt, kan je vragen aan hem/haar om deze te verwijderen. Aanvullend kan je je ook steeds untaggen.

23 Speelkaart Toon ons hoe je een wachtwoord kan veranderen op Facebook. En euhm ja, een wachtwoord is zoals een tandenborstel, je moet het om de 3 maanden vernieuwen. Indien je geen Facebookprofiel hebt, zoek dan het antwoord via een zoekmachine of schakel hulp in van één van je medespelers en gebruik zijn/haar account.

24 Ga naar je profielpagina en klik helemaal rechts boven. Zoals je ziet, verschijnt bovenstaand menuvenster. Klik op Instellingen. In dit keuzemenu kan je je wachtwoord wijzigen. 32. Weet je hoe je een mail doorschuift naar de map ongewenste mails? Je hebt exact 1 minuut de tijd om dit te demonstreren. Indien je geen adres hebt, gebruik dan het adres van één van je medespelers. Als je vaak spam ontvangt in je mailbox, kan je deze meteen verwijderen of doorzenden naar je Ongewenste mail. Op die manier komt je inbox niet vol te zitten met mails die je eigenlijk niet wil krijgen of lezen. De procedures zijn voor elke mailserver licht verschillend. Klik hier voor meer info. 33. Weet je waar je een adres kan verwijderen? Laat het ons zien! Maar je hoeft het niet echt te verwijderen hoor ;) Indien je geen adres hebt, gebruik dan het adres van één van je medespelers. Bij de meeste mailservers kan je de optie Extra aanklikken, vervolgens account(instellingen) gevolgd door adres toevoegen/wijzigen/verwijderen.

25 34. Toon ons hoe je het paswoord van je adres verandert. Indien je geen adres hebt, gebruik dan het adres van één van je medespelers. Gmail: Hotmail: Log in op je account. Ga naar de instellingen rechts boven. Vervolgens klik je op Accountinstellingen. Ga naar Wachtwoord wijzigen. 35. Zoek online drie tips om veilig te chatten. Wees kritisch en een beetje voorzichtig met mensen die net iets té vriendelijk zijn of mensen die echt de hele tijd 24/24 online zijn, want naast internetten zijn er toch nog andere dingen te doen? Als je begint te babbelen met mensen die je offline nog nooit ontmoet hebt, check dan zeker zijn of haar profielen eens (Facebook, Instagram of andere sociale netwerksites). Ga na of jullie gemeenschappelijke contacten hebben en bekijk zeker ook zijn of haar foto s natuurlijk. Als hij of zij via Skype of Facebook wel foto s doorstuurt maar daarentegen zijn of haar webcam niet wil aanzetten, is dat best verdacht te noemen. Als hij of zij heel de tijd over seks babbelt, klopt er iets niet!

26 Vergeet niet dat je eigenlijk nooit 100% zeker weet met wie je aan het praten bent. Geloof dus niet zomaar alles wat je gesprekspartner vertelt en geeft nooit je persoonlijke gegevens zoals je telefoonnummer, thuisadres of paswoord. Ga niet zomaar zonder nadenken webcammen. Zo kan je verrassingen vermijden, zoals beelden van masturberende mannen of vrouwen die je eigenlijk niet wou te zien krijgen Word je wat ongemakkelijk of ziet iets er verdacht uit? Log uit. Alle tips vind je via: Speelkaart Wat was de naam van de allereerste browser? De allereerste browser heet Worldwideweb en ontstond in Zoek twee websites op het internet: een website die eindigt op.info en een andere die eindigt op.org

27 Het is zoals je zal zien, veel gemakkelijker om een website eindigend op.org te vinden dan eentje dat eindigt op.info. Maar de aanhouder wint! Zoek op internet de definitie voor geolokalisatie. Waar gebruikt men dit voor? Geolokalisatie is een term die verwijst naar het kenbaar maken van een geografische locatie via een mobiel apparaat zoals een pc, laptop, smartphone, tablet, gsm, enz. Via deze methode kan je te weten komen vanwaar iemand mailt, blogt, een tweet verstuurt, een sms-bericht verstuurt, een foto post enz. De mogelijkheid om online activiteit te lokaliseren kan nuttig zijn, zo kan je bijvoorbeeld vanuit je favoriete restaurant een boodschap (tekst of foto) plaatsen. Jouw volgers, vrienden e.a. personen kunnen op die manier volgen waar je precies bent en wat je van die plek vindt. Een populaire applicatie die volledig gericht is op geolokalisatie is Maar ook andere sociale media zoals Facebook, Instagram en Twitter hanteren locatiegebaseerde statusberichten, check-ins of geotagging. Geolokalisatie is dus een vernufte manier om nóg meer op de hoogte te zijn van elkaar. Toch mag je niet uit het oog verliezen dat je op die manier overal traceerbaar bent en iedereen dus weet waar je bent. 39. Zoek een website die gebruikmaakt van cookies en leg uit wat dit wil zeggen. De meeste websites maken gebruik van cookies. Wat is nu eigenlijk een cookie? Het gaat om een klein tekstbestandje dat bij een bezoek aan een website op je computer wordt opgeslagen. Als de gebruiker iets later opnieuw diezelfde website bezoekt, wordt er bijgehouden welke informatie je bezoekt, zoals de taalinstellingen van een website zodat je de volgende keer onmiddellijk de website in de juiste taal voorgeschoteld krijgt. Cookies zorgen dus eigenlijk dat je surfgedrag wordt nagegaan en tegelijkertijd wordt vergemakkelijkt. Bij de meeste browsers kan je de cookies uitschakelen. Voor Internet Explorer en Firefox volg je volgende stappen:

28 Extra internetopties - privacy - instellingen aanvinken dat je geen cookies wenst. 40. Ga op zoek naar en leg kort uit wat je op deze website vindt. Op vind je alle info over veilig en verantwoord internetten. Je zal zien dat we onze website hebben opgedeeld in vier verschillende doelgroepen: kinderen, jongeren, ouders en professionelen. Voor ieder wat wils dus. Je vindt er een antwoord op al je vragen die gaan over veilig internet, een probleem online, tips rond veilige wachtwoorden, privacy-instellingen, veilig chatten enz. Alles om van het internet een leuke en veilige plek te maken. En als er toch iets misloopt, is Child Focus er om jou te helpen! Speelkaart 9

29 41. Ga op zoek naar de officiële website van Child Focus en leg uit wat Child Focus is. Surf naar Child Focus is de Stichting voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite Kinderen en stelt alles in het werk om seksuele uitbuiting en verdwijning van kinderen en jongeren te voorkomen en aan te pakken. Op preventievlak is veilig internetten hierin een belangrijk thema. 42. Zoek op internet het noodnummer van Child Focus : Je kan ons altijd 7/7 bereiken. 43. Ga op zoek naar een leuke informatieve website rond seksuele voorlichting. is een heel interessante website van Sensoa, waar tieners alle info vinden over ditjes en datjes maar ook met serieuze vragen terechtkunnen. Nog een leerrijke website over seks is Via de blog en de veelgestelde vragen van AWEL kom je ook al heel wat meer te weten: https://www.awel.be/themas/let-s-talk-about-sex 44. Zoek de contactgegevens van een organisatie die je advies kan geven over je rechten en plichten op het internet. Child Focus: Ook op de website van de Privacy Commissie kan je heel wat info verzamelen over je rechten en plichten in het digitale landschap, bv. over het recht op afbeelding. Meer info via 45. Zoek via clicksafe.be, in de rubriek jongeren, 3 tips om online veilig te flirten. Wees kritisch en een beetje voorzichtig met mensen die net iets té vriendelijk zijn of mensen die echt de hele tijd 24/24 online zijn, want naast internetten zijn er toch nog andere dingen te doen? Als je begint te babbelen met mensen die je offline nog nooit ontmoet hebt, check dan zeker zijn of haar profielen eens (Facebook, Instagram of andere sociale netwerksites). Ga na of jullie gemeenschappelijke contacten hebben en bekijk zeker ook zijn of haar foto s natuurlijk. Als hij of zij via Skype of Facebook wel foto s doorstuurt maar daarentegen zijn of haar webcam niet wil aanzetten, is dat best verdacht te noemen. Voor alle cupido s en cupidont s klik hier Nog meer tips vind je via

30 Speelkaart Zoek via clicksafe.be, in de rubriek ouders, 3 tips om veilig te surfen. In de rubriek ouders vind je heel wat kostbare tips om aan de slag te gaan met je zoon en/of dochter Zoek in de rubriek Jongeren op clicksafe.be 3 zelftesten en klik op de eerste. Tip: probeer de tests na het spel zeker eens uit! Ga naar de rubriek Jongeren, kies vervolgens het submenu Seks en Internet. Daarna krijg je de test Ben ik een webslet? te zien. Vind je het niet onmiddellijk? Klik hier. 48. Hoeveel toetsen heeft jouw toetsenbord? Het aantal toetsen is niet altijd hetzelfde. Als je een ipad hebt zal dat iets minder zijn dan een desktop met toetsenbord en cijfers. Zo heeft een Macbook Air 79 toetsen, maar er bestaan ook toetsenborden met 104 toetsen.

31 49. Wat doe je tegen cyberpesten? Zoek het antwoord online. Deel nooit privégegevens, zoals naam, adres, telefoonnummer of de naam van je school Verzin (samen) een goede nickname Scherm je profiel zoveel mogelijk af; alleen voor vrienden is de beste optie Plaats alleen neutrale foto s (geen sexy foto s) of beter nog; helemaal geen foto s waarop je gezicht herkenbaar is Wees selectief in het accepteren van een vriendschapsverzoek; doe dit alleen wanneer je iemand in het echte leven ooit hebt ontmoet Verwijder onbekende mensen uit je vriendenlijst Houd wachtwoorden en inloggegevens altijd geheim: ook voor je beste vriend(inn)en Niet schelden en geen mensen kwetsen, dat zou je in het echt ook niet doen 1 op 10 jongeren is slachtoffer van cyberpesten. Als je te maken krijgt met een cyberpester is het heel belangrijk dat je niet alleen met je probleem blijft zitten. Praat erover met iemand die je vertrouwt: je ouders, CLB, een leerkracht, Verzamel zoveel mogelijk bewijsmateriaal van de chatconversaties, foto s, enz. Dat kan je gemakkelijk doen door een Print Screen te maken van je scherm. Vergeet niet dat je op zo goed als elke sociale netwerksites iemand kan blokkeren en/of rapporteren. 50. Zoek online een telefoonnummer dat je kan bellen als je een probleem hebt. Je kan steeds contact opnemen met de Child Focus-hulplijn Verder kan je ook terecht bij een JAC of bellen naar AWEL via het nummer 102.

Facebook: Privacy Instellingen

Facebook: Privacy Instellingen Datum: december 2014 Auteur: Marie Van der Cam, Daniëlla Provost Doel: bijlage vorming Media-W Bestemming: deelnemers vorming Media-W Facebook: Privacy Instellingen 1. Inleiding Iedereen zit op Facebook,

Nadere informatie

MINI-CURSUS FACEBOOK. 1. Statusupdates op je prikbord (1) (2) (3) (4) (5)

MINI-CURSUS FACEBOOK. 1. Statusupdates op je prikbord (1) (2) (3) (4) (5) MINI-CURSUS FACEBOOK 1. Statusupdates op je prikbord (1) (2) (3) (4) (5) Onder het tabblad Nieuwsoverzicht (1) kan je bekijken welke publieke berichten ( statusupdates ) je vrienden hebben gepost. Dit

Nadere informatie

10 noodzakelijke Facebook privacy-instellingen

10 noodzakelijke Facebook privacy-instellingen 10 noodzakelijke Facebook privacy-instellingen Mediawijsheid Mediawijsheid is een term die slaat op het kennen en begrijpen van media, kritisch omspringen met media, en media creëren. Nadenken over veiligheid

Nadere informatie

Safe surfen. www.safesurfen.be. Safe surfen juf Lies 1

Safe surfen. www.safesurfen.be. Safe surfen juf Lies 1 Safe surfen www.safesurfen.be Safe surfen juf Lies 1 INLEIDING 1. WAAROVER GAAT DEZE BUNDEL? Deze bundel wil je op weg helpen om veilig op het internet te surfen. In de bundel staan gevaren van het internet

Nadere informatie

Sssstttt!! Een geheim

Sssstttt!! Een geheim BLOGGEN WEBSITE BERICHTEN ZELF MAKEN HACKEN PASWOORD BLOKKEREN IDENTITEIT BINNENDRINGEN BLOKKEREN MSN CHATTEN ONLINE VIRUS KAPOT VIRUSSCAN BEVEILIGING PRIVACY FOTO VIDEO OPENBAAR KEUZES ONLINE DATEN CHATBOX

Nadere informatie

MINI-CURSUS FACEBOOK Statusupdates op je startpagina (1) (2) (3) (4) (5)

MINI-CURSUS FACEBOOK Statusupdates op je startpagina (1) (2) (3) (4) (5) MINI-CURSUS FACEBOOK Statusupdates op je startpagina (1) (2) (3) (4) (5) Onder het tabblad Nieuwsoverzicht (1) kan je bekijken welke publieke berichten ( statusupdates ) je vrienden hebben gepost. Dit

Nadere informatie

U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren.

U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren. HELP BIJ HET RAADPLEGEN VAN HET PORTAAL HDP Hoe internet-cookies aanvaarden? U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren. Internet Explorer

Nadere informatie

Safe surfen. Safe surfen juf Lies 1

Safe surfen. Safe surfen juf Lies 1 Safe surfen Safe surfen juf Lies 1 THEMA 1: VIRUSSEN WAT IS EEN VIRUS? Politie waarschuwt voor agressief computervirus dinsdag 20 maart 2012, 19u59 De politie waarschuwt voor een nieuw, bijzonder schadelijk

Nadere informatie

Richtlijnen - werkprofiel op facebook

Richtlijnen - werkprofiel op facebook Richtlijnen - werkprofiel op facebook (februari 2013) 1 Stap 1: beveilig je persoonlijk profiel Indien je een persoonlijk profiel hebt op facebook, zorg er dan voor dat dit profiel veilig is. Om te weten

Nadere informatie

De uitleg is van toepassing voor de Instagram app op jouw mobiele telefoon of tablet. 1. Wie mag jouw Instagram foto en video profielpagina zien?

De uitleg is van toepassing voor de Instagram app op jouw mobiele telefoon of tablet. 1. Wie mag jouw Instagram foto en video profielpagina zien? Wat is Instagram? Instagram is een social netwerk waarbij je voornamelijk communiceert met beelden. Door middel van foto s en video s laat je bijvoorbeeld zien waar je bent, met wie je bent, wat je aan

Nadere informatie

Antwoorden - Basis Digiveiligheid 2016 Nr Vraag Antwoord. 9.1 1a Beschrijf in het kort wat er gebeurt als je Instant Messaging gebruikt:

Antwoorden - Basis Digiveiligheid 2016 Nr Vraag Antwoord. 9.1 1a Beschrijf in het kort wat er gebeurt als je Instant Messaging gebruikt: 1 of 5 6/8/2016 13:28 Antwoorden - Basis Digiveiligheid 2016 Nr Vraag Antwoord 9.1 1a Beschrijf in het kort wat er gebeurt als je Instant Messaging gebruikt: Je stuurt snelle tekstberichten, spraakberichten

Nadere informatie

GHOST mode. Beveilig uw Social Media profielen Facebook 1

GHOST mode. Beveilig uw Social Media profielen Facebook 1 GHOST mode Wat staat er openbaar op uw profiel? Benieuwd welke gegevens er van u openbaar staan? Facebook heeft hier een tool voor. Kruip achter een computer of laptop en ga naar uw profiel. Als u nog

Nadere informatie

Problemen aanmelden. Probeer het eerst op te lossen door wachtwoorden te verwijderen, mocht het dan nog niet werken verwijder dan ook de Cookies.

Problemen aanmelden. Probeer het eerst op te lossen door wachtwoorden te verwijderen, mocht het dan nog niet werken verwijder dan ook de Cookies. Problemen aanmelden. Probeer het eerst op te lossen door wachtwoorden te verwijderen, mocht het dan nog niet werken verwijder dan ook de Cookies. Inhoudsopgave 1 Verwijderen wachtwoorden... 1 1.1 Internet

Nadere informatie

Internet Fun & Veilig

Internet Fun & Veilig Internet Fun & Veilig AGENDA Pc & Internet = Fun Veilig op je pc Veilig op internet Veilig samen met je hele klas op internet Begin bij het begin: veilig pc-gebruik Laat je ouders de pc instellen Gebruikersprofielen

Nadere informatie

V O O R W O O R D... 3 1 V O O R U Z I C H K U N T A A N M E L D E N B I J G O O G L E +... 4 2 D E E L N E M E N A A N G O O G L E +...

V O O R W O O R D... 3 1 V O O R U Z I C H K U N T A A N M E L D E N B I J G O O G L E +... 4 2 D E E L N E M E N A A N G O O G L E +... Handleiding Google+ Inhoud V O O R W O O R D... 3 1 V O O R U Z I C H K U N T A A N M E L D E N B I J G O O G L E +..... 4 2 D E E L N E M E N A A N G O O G L E +... 7 3 F O T O S B E K I J K E N... 14

Nadere informatie

Internet Explorer 7 (IE7)

Internet Explorer 7 (IE7) Internet Explorer 7 (IE7) 1. HET VENSTER Het venster van Internet Explorer 7 ziet er als volgt uit: Het venster bestaat uit volgende onderdelen: De knoppen Volgende en Vorige. Adresbalk hierin vullen we

Nadere informatie

Lesgever: pc / laptop met internetverbinding, beamer en projectiescherm Cursisten: pc / laptop met internetverbinding

Lesgever: pc / laptop met internetverbinding, beamer en projectiescherm Cursisten: pc / laptop met internetverbinding F I C H E V O R M I N G Versie 20120126A Algemene info Titel Aard Doelgroep Duur Facebook privacy instellingen educatieve vorming jongeren (+12) en volwassenen max. 1 uur Omschrijving In deze vorming komen

Nadere informatie

Werkbundel Net op t net

Werkbundel Net op t net www.ikbeslis.be Werkbundel Net op t net Sociale netwerksites en privacy Versie 1.0 23 juni 2014 Werkbundel Net op t net lespakket 3 de graad basisonderwijs versie 1.0 Pagina 1 Ik beslis Het Net op t net

Nadere informatie

Facebook: inleidende cursus

Facebook: inleidende cursus Facebook: inleidende cursus Wil je communiceren naar de buitenwereld toe, dan kan dit via Social Media gebeuren. Via Facebook kan je als sportclub miljoenen mensen bereiken, ook doelgroepen voor je club.

Nadere informatie

Per pagina wordt een stap uitgelegd. De bedoeling is om in groepjes per pagina de workshop te doorlopen.

Per pagina wordt een stap uitgelegd. De bedoeling is om in groepjes per pagina de workshop te doorlopen. Workshop Facebook Ouders kennen Ouders. In deze workshop leer je 1 het volgende: Aanmelden voor een facebook account Leeswijzer. Per pagina wordt een stap uitgelegd. De bedoeling is om in groepjes per

Nadere informatie

Via methodewebsite www w.emma.eisma.nl of de ELO van de school

Via methodewebsite www w.emma.eisma.nl of de ELO van de school Via methodewebsite www.emma.eisma.nl of de ELO van de school Veelgestelde vragen rondom de online leerlingomgeving Veelgestelde vragen rondom de online leerlingomgeving (Station, Library en Route 2F) servicedesk@eisma.nl

Nadere informatie

2. Downloaden en installeren

2. Downloaden en installeren U hebt ongetwijfeld wel eens van Skype gehoord. De populaire (video)beldienst op uw pc, op basis van Voice over IP (VoIP), zit zo in de lift dat Microsoft de dienst heeft overgenomen (Microsoft legt 8,5

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig? 11 Uw voorkennis 11 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig? 11 Uw voorkennis 11 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 11 Uw voorkennis... 11 De website bij het boek... 12 Hoe werkt u met dit boek?... 12 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Veilig op Facebook PREVENTIEDIENST PZ ARRO IEPER & STAD IEPER

Veilig op Facebook PREVENTIEDIENST PZ ARRO IEPER & STAD IEPER Veilig op Facebook PREVENTIEDIENST PZ ARRO IEPER & STAD IEPER 2 Veilig Facebook 1. Bepaal of je wil gevonden worden in Google Zorg dat jouw Facebookprofiel niet gevonden wordt via zoekmachines zoals Goolgle

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 7 ... Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 7 ... Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Les 7... Facebook, sociaal zijn op het internet Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht

Nadere informatie

Windows 10 Privacy instellingen

Windows 10 Privacy instellingen Windows 10 Privacy instellingen DKTP Informatie Technologie Amsterdam, maandag 24 augustus 2015 Auteur: Jan-willem Schimmel Versie 2.0 Over dit document Wanneer je MS Windows 10 installeert staan standaard

Nadere informatie

Net op t net. Lespakket over sociale netwerksites en privacy 3 de graad basisonderwijs Werkbundel

Net op t net. Lespakket over sociale netwerksites en privacy 3 de graad basisonderwijs Werkbundel Net op t net Lespakket over sociale netwerksites en privacy 3 de graad basisonderwijs Werkbundel Versie 2.0 - September 2017 Wat is privacy? wat ik online zet, wat ik op het net vertel, aan wie ik mijn

Nadere informatie

Wie op zoek is naar een goede, Nederlandstalige stap-voor-stap handleiding kan het best hier terecht: http://www.gratiscursus.

Wie op zoek is naar een goede, Nederlandstalige stap-voor-stap handleiding kan het best hier terecht: http://www.gratiscursus. Appeltje-i, West-Vlaamse Apple-Mac Gebruikersgroep OC - Hellestraat 6, Marke Kortrijk Sessie: 18 april 2013 Voorstelling: Facebook Jozef Pouseele FACEBOOK 1. Inleiding Sociale media, je kan er nog moeilijk

Nadere informatie

Windows Live Family Safety

Windows Live Family Safety 1 Windows Live Family Safety Met Windows Live Family Safety kunt u toezicht houden op het internetgebruik van uw (klein)kinderen. U kunt specifieke websites blokkeren of toestaan, maar u kunt ook webinhoud

Nadere informatie

Wat leuk dat je wilt werken met Glogster (http://www.glogster.com)! Maar wat is het?

Wat leuk dat je wilt werken met Glogster (http://www.glogster.com)! Maar wat is het? Inhoudsopgave Inleiding! 1 TIP: Inlognamen op de basisschool! 2 Gereedschap - Graphics! 6 Gereedschap - Wall! 6 Gereedschap - Video! 8 Publiceren en/of Opslaan! 9 Inleiding Wat leuk dat je wilt werken

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en organiseren

Google Drive: uw bestanden openen en organiseren Google Drive: uw bestanden openen en organiseren Met Google Drive kunt u bestanden, mappen en Google documenten opslaan en openen, waar u ook bent. Wanneer u een bestand op internet, uw computer of een

Nadere informatie

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger.

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger. 1 Veilig chatten Chatten is een populaire manier van contact maken en onderhouden op internet. Het is simpel gezegd het uitwisselen van getypte berichten. Dat kan met familie, vrienden en andere bekenden,

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 INHOUD 1 Inleiding 3 1.1 De drie categorieën 3 2 Inloggen op MaakJeTraining 4 2.1 Registreren op MaakJeTraining 4 2.2 Inloggen met account 5 2.3 Veranderingen

Nadere informatie

Lesvoorbereiding. Inleiding voor de leerkracht :

Lesvoorbereiding. Inleiding voor de leerkracht : Lesvoorbereiding Inleiding voor de leerkracht : Child Focus, de Stichting voor Verdwenen en Seksueel Uitgebuite Kinderen, heeft als missie om de fenomenen van verdwijning en seksueel misbruik te bestrijden

Nadere informatie

Neem in dat geval altijd contact op met het betreffende zwembad of zwemschool waar uw kind zwemt.

Neem in dat geval altijd contact op met het betreffende zwembad of zwemschool waar uw kind zwemt. Toelichting inloggen Persoonlijke pagina Kunt u niet inloggen? Neem in dat geval altijd contact op met het betreffende zwembad of zwemschool waar uw kind zwemt. U kunt ook onderstaande informatie lezen

Nadere informatie

Hoe en wat met Windows 10

Hoe en wat met Windows 10 Hoe en wat met Windows 10 Vanaf 29-7-2015 is Microsoft begonnen met het gratis vrijgeven van Windows 10 voor bestaande gebruikers van Windows 7 en Windows 8.1. Deze nieuwe versie van Windows wordt als

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING BV Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de bestandsstructuur van uw

Nadere informatie

Zo werkt Facebook. Facebook account. Account aanmaken. Profiel inrichten: tijdlijn, profielfoto en omslagfoto. Privacy op Facebook

Zo werkt Facebook. Facebook account. Account aanmaken. Profiel inrichten: tijdlijn, profielfoto en omslagfoto. Privacy op Facebook Zo werkt Facebook Facebook is een sociaal netwerk waar u informatie over uzelf kwijt kunt, zoals berichten over hobby s, interesses en vakantiefoto s. Door vrienden uit te nodigen en vriendschapsverzoeken

Nadere informatie

Handleiding Facebook. SIR-55 Handleiding Facebook 1

Handleiding Facebook. SIR-55 Handleiding Facebook 1 Handleiding Facebook Registreren Facebook is een social network waarbij mensen met elkaar in contact komen. Het is gratis en voor iedereen, vanaf 14 jaar en ouder, toegankelijk. In deze handleiding wordt

Nadere informatie

NORTHNETS / AROB ANTENNEBOUW. Wi-Fi handleiding. Om gemakkelijk en snel verbinding te maken met het internet.

NORTHNETS / AROB ANTENNEBOUW. Wi-Fi handleiding. Om gemakkelijk en snel verbinding te maken met het internet. NORTHNETS / AROB ANTENNEBOUW Wi-Fi handleiding Om gemakkelijk en snel verbinding te maken met het internet. Inhoud 1. Algemene informatie:... 2 1.1 Begrippenlijst... 2 2. Laptop... 3 3. Tablet... 5 3.1

Nadere informatie

Privacy instellingen voor Facebook Alles wat je op Facebook zet is openbaar. Wil je dat ook?

Privacy instellingen voor Facebook Alles wat je op Facebook zet is openbaar. Wil je dat ook? Privacy instellingen voor Facebook Alles wat je op Facebook zet is openbaar. Wil je dat ook? Inhoud Waarom hebben we dit gemaakt?... 3 De instellingen en de gevolgen ervan... 4 Het tabblad Privacy... 4

Nadere informatie

Gratis bellen via het internet? Kennismaking met Skype

Gratis bellen via het internet? Kennismaking met Skype Gratis bellen via het internet? Kennismaking met Skype Telefoneren via internet Skype is gratis software die van je pc en internetverbinding een telefoon maakt. Als je vrienden ook Skype installeren, bel

Nadere informatie

Jouw digitale wereld safe & social

Jouw digitale wereld safe & social HANDLEIDING BIJ DE DIGITALE LES Jouw digitale wereld safe & social Wat is slim en wat kun je beter niet doen online? In de digitale les Jouw digitale wereld safe & social maken leerlingen kennis met de

Nadere informatie

Toelichting inloggen beheermodule IZM. Wachtwoord vergeten. Ik kan niet inloggen

Toelichting inloggen beheermodule IZM. Wachtwoord vergeten. Ik kan niet inloggen Toelichting inloggen beheermodule IZM Wanneer u problemen heeft met inloggen in de beheermodule van Zwemscore, kan dat meerdere oorzaken hebben. Twee vaak voorkomende oorzaken zijn Wachtwoord vergeten

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen...

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen... E-MAIL INHOUD Inleiding... 3 Het e-mailadres... 3 Hoe werkt e-mail?... 3 Je emailadres registreren... 4 Aanmelden bij Outlook... 7 Schermonderdelen... 8 Mailen... 10 Een mail lezen... 10 Een mail versturen...

Nadere informatie

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com Heeft u dat nou ook? Je typt het adres van een internetpagina in en dan krijg u een foutmelding. Uhh? O ja, ik heb het adres verkeerd ingetypt. Vanaf nu hoeft dat niet meer gebeuren. We werken gewoon met

Nadere informatie

Je kunt de huidige pagina ook als tabblad aan de startpagina toevoegen: Je kunt één of meerdere pagina s als startpagina instellen.

Je kunt de huidige pagina ook als tabblad aan de startpagina toevoegen: Je kunt één of meerdere pagina s als startpagina instellen. SAMENVATTING HOOFDSTUK 2 Startpagina instellen Met de knop (Startpagina) open je de startpagina. Dat is de pagina die geopend wordt als je de browser start. In het Snelmenu van deze knop kun je via Startpagina

Nadere informatie

Documenten overdragen naar de nieuwe account

Documenten overdragen naar de nieuwe account Documenten overdragen naar de nieuwe account (we raden aan om google Chrome te gebruiken bij deze instructies) STAP 1: Via de oude account (over te dragen documenten) 1. Surf naar http://www.google.be

Nadere informatie

4. Bij de eerste inlogsessie, wordt je gevraagd om de Google gebruiksvoorwaarden te accepteren. Klik op "Ik ga akkoord. Ga door naar mijn account.

4. Bij de eerste inlogsessie, wordt je gevraagd om de Google gebruiksvoorwaarden te accepteren. Klik op Ik ga akkoord. Ga door naar mijn account. De allereerste keer inloggen bij Google apps for education 1. Log in via de knop rechtsboven in je browser. a. Zie je de knop niet? Surf dan eerst naar www.google.be b. Ben je al ingelogd onder een andere

Nadere informatie

Inloggen op studentenmailbox sinds 5 april

Inloggen op studentenmailbox sinds 5 april Inloggen op studentenmailbox sinds 5 april 1. Surf naar https://www.outlook.com/student.kdg.be 2. Login met je KdG e-mailadres (@student.kdg.be) als gebruikersnaam en je wachtwoord voor Blackboard en e-studentservice

Nadere informatie

2. Navigeren over internet ... 68 ... 69 ... 71 ... 72 ... 75 ... 76 ... 79 ... 83 ... 86 ... 88 ... 90 ... 92 ... 97

2. Navigeren over internet ... 68 ... 69 ... 71 ... 72 ... 75 ... 76 ... 79 ... 83 ... 86 ... 88 ... 90 ... 92 ... 97 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 De volgorde van lezen... 17 Website... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Handleiding Google+ ICT Design Team. Project Street Art Gent. Workshop 2: Social Media

Handleiding Google+ ICT Design Team. Project Street Art Gent. Workshop 2: Social Media Handleiding Google+ ICT Design Team Project Street Art Gent Workshop 2: Social Media 0 Hoofdstuk 1 Mogelijkheden van Google+ 1.1 Mogelijkheden Google+ is het sociale netwerk van Google. Google+ lijkt in

Nadere informatie

Alle privacy instellingen Gratis op een rij

Alle privacy instellingen Gratis op een rij Alle privacy instellingen Gratis op een rij Aangeboden door: http://www.e-hulpvlaanderen.be http://www.tonuso.be/ Er is heel wat te doen over de privacy van mensen op sociale software sites. Facebook met

Nadere informatie

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress Saft Websites Gebruikershandleiding Wordpress pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Inloggen in administratorgedeelte Informatie

Nadere informatie

Looproute Microsoft OneNote 2010 versie 1.0. Looproute Microsoft OneNote 2010. Inleiding

Looproute Microsoft OneNote 2010 versie 1.0. Looproute Microsoft OneNote 2010. Inleiding 1 Looproute Microsoft OneNote 2010 Inleiding Dit document beschrijft de werking van het computerprogramma Microsoft OneNote (versie 2010) en is bedoeld voor docenten en leerlingen van het basis- en voortgezet

Nadere informatie

Skype 5. In een laptop is vaak alles aanwezig. Zo nodig kunt u een webcam met ingebouwde microfoon kopen (prijs vanaf 15.00).

Skype 5. In een laptop is vaak alles aanwezig. Zo nodig kunt u een webcam met ingebouwde microfoon kopen (prijs vanaf 15.00). 1 Skype 5 Wat heeft u nodig: Een computer met luidsprekers De computer mag Windows of Linux gebruiken of Mac zijn. Microfoon Camera (webcam) als u met beeld wilt skypen 11-4-2011 In een laptop is vaak

Nadere informatie

Adobe Flash Player inschakelen in Chrome

Adobe Flash Player inschakelen in Chrome Adobe Flash Player inschakelen Adobe Flash Player inschakelen in Chrome 1. Open Chrome op uw computer. 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer Instellingen. 3. Klik onderaan het scherm op Geavanceerde instellingen

Nadere informatie

Google Drive Deel 1 bestanden uploaden en delen met anderen

Google Drive Deel 1 bestanden uploaden en delen met anderen Google Drive Deel 1 bestanden uploaden en delen met anderen I) Wat? 1) documenten maken 2) meer dan 30 andere bestandstypen (vb worddocument, mp3, ) opslaan en vervolgens bestanden openen en delen vanaf

Nadere informatie

INLEIDING... - 2 - AANMELDEN...

INLEIDING... - 2 - AANMELDEN... INDEX INLEIDING... - 2 - AANMELDEN... - 2 - REGISTEREN... - 2 - VRIENDEN ZOEKEN... - 3 - PROFIELGEGEVENS... - 3 - PROFIELFOTO... - 4 - JE FACEBOOK ACCOUNT COMPLETEREN... - 4-1. CONTACTPERSONEN IN JE ADRESBOEK

Nadere informatie

Beveiligingstips voor je laptop

Beveiligingstips voor je laptop Beveiligingstips voor je laptop Paswoord Policy Om je gegevens ze veilig mogelijk te bewaren zijn er enkele tips: Verander regelmatig je wachtwoord Dit doe je door na het aanmelden op ctrl-alt-del te drukken

Nadere informatie

Handleiding voor het installeren van en werken met Skype

Handleiding voor het installeren van en werken met Skype Handleiding voor het installeren van en werken met Skype 1 Inhoudsopgave: Wat is Skype?... 3 Systeem-eisen Skype... 3 Skype installeren... 4 Skype account aanmaken... 7 Werken met Skype... 10 Skype verwijderen...

Nadere informatie

Introductie Werken met Office 365

Introductie Werken met Office 365 Introductie Werken met Office 365 Een introductie voor gebruikers Inhoud Inleiding... 4 Aanmelden bij Office 365... 4 Werken met Office 365 Outlook... 5 Werken met Outlook 2007/2010... 5 Werken met de

Nadere informatie

Internetten met Chromium

Internetten met Chromium Internetten met Chromium Chromium is de opensource browser en de basis van Google Chrome. Chromium is een gratis Browser, net als Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Safari en nog een aantal andere.

Nadere informatie

Opgeslagen Wifi Eduroam wachtwoord aanpassen

Opgeslagen Wifi Eduroam wachtwoord aanpassen Opgeslagen Wifi Eduroam wachtwoord aanpassen Windows, alle versies (Expert Modus): - Houd de Windows knop ingedrukt en druk op de letter R. Dit opent het uitvoeren scherm. - Typ cmd in en druk op Enter.

Nadere informatie

Handleiding Internet Veiligheidspakket Windows Phone 8 & 8.1 Versie september 2014

Handleiding Internet Veiligheidspakket Windows Phone 8 & 8.1 Versie september 2014 Handleiding Internet Veiligheidspakket Windows Phone 8 & 8.1 Versie september 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Bestellen van het Internet Veiligheidspakket 4 Hoofdstuk 3. Installatie

Nadere informatie

GEAVANCEERD. 12. Groepsgesprekken. 13. Een eigen Skype-nummer

GEAVANCEERD. 12. Groepsgesprekken. 13. Een eigen Skype-nummer GEAVANCEERD 12. Groepsgesprekken Met Skype kunt u - net als met de 'ouderwetse' telefoon - één persoon bellen, maar u kunt ook een groepsgesprek starten. De eenvoudigste manier om dit te doen is door de

Nadere informatie

Bloggen jullie ook? Je tikt in google blogger en je neemt de eerste webpagina www.blogger.com

Bloggen jullie ook? Je tikt in google blogger en je neemt de eerste webpagina www.blogger.com Bloggen jullie ook? 1. Wat is bloggen? Je maakt een weblog of plaats (overzicht) op het internet. Eigenlijk is het een eenvoudige eigen site op het internet in dagboekvorm. Het is niet moeilijk, je hebt

Nadere informatie

YouTube. Voor Utrechtse initiatieven die bekender willen worden

YouTube. Voor Utrechtse initiatieven die bekender willen worden YouTube Voor Utrechtse initiatieven die bekender willen worden Deze informatie is opgesteld door Team 2015 Utrecht om Utrechtse initiatieven te ondersteunen bij hun PR. We verwelkomen het gebruik van dit

Nadere informatie

Handleiding Cursisten

Handleiding Cursisten Handleiding Cursisten Inloggen op de cursus... 2 Inloggen:... 2 Wachtwoord vergeten:... 2 Profielpagina... 3 Profiel aanpassen:... 3 Profielfoto gebruiken:... 3 Berichten... 4 Berichten:... 4 Berichten

Nadere informatie

Verder met Twitter - Hoe beantwoorden, retweeten + favorieten toevoegen

Verder met Twitter - Hoe beantwoorden, retweeten + favorieten toevoegen Verder met Twitter - Hoe beantwoorden, retweeten + favorieten toevoegen Op de startpagina zie je in chronologische volgorde tweets binnenkomen. Onder de tweet staat bij de ene tweet: Foto weergeven, bij

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 2009 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave bij het boek Internet en e-mail voor senioren met Windows Vista

Inhoudsopgave. 2009 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave bij het boek Internet en e-mail voor senioren met Windows Vista Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 De volgorde van lezen... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De schermafbeeldingen... 19 Toets uw

Nadere informatie

Handleiding Hootsuite

Handleiding Hootsuite Oktober 2013 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Account aanmaken... 4 2. Wat is wat?... 6 3. Inrichten... 8 3.1 Tabs aanmaken... 8 3.2 Kolommen aanmaken... 8 4. Inrichten voor monitoring... 10 4.1 Zoekwoorden...

Nadere informatie

Opgeslagen HZ wachtwoord(en) verwijderen Versie 1.0 DIENST INFORMATIEVOORZIENING & AUTOMATISERING 11-5-2016

Opgeslagen HZ wachtwoord(en) verwijderen Versie 1.0 DIENST INFORMATIEVOORZIENING & AUTOMATISERING 11-5-2016 Opgeslagen HZ wachtwoord(en) verwijderen Versie 1.0 DIENST INFORMATIEVOORZIENING & AUTOMATISERING 11-5-2016 INHOUDSOPGAVE 1.0 GOOGLE CHROME 2 1.1 Computer 2 1.2 Android device 2 1.3 iphone of ipad 2 2.0

Nadere informatie

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden Dropbox Beschrijving Dropbox is een gratis Cloudopslag-toepassing. U krijgt bij aanmelden 2GB gratis opslagruimte, waarin u foto s, documenten, kan bewaren. U kunt deze bestanden gemakkelijk benaderen

Nadere informatie

Inhoudsopgave" Inleiding" 2" TIP: Inlognamen op de basisschool" 3" Gereedschap - Graphics" 4" Gereedschap - Wall" 5" Gereedschap - Video" 6"

Inhoudsopgave Inleiding 2 TIP: Inlognamen op de basisschool 3 Gereedschap - Graphics 4 Gereedschap - Wall 5 Gereedschap - Video 6 Inhoudsopgave Inleiding 2 TIP: Inlognamen op de basisschool 3 Gereedschap - Graphics 4 Gereedschap - Wall 5 Gereedschap - Video 6 Publiceren en/of Opslaan 8 Pagina 1-9 Inleiding! Wat leuk dat je wilt werken

Nadere informatie

Vind ik. Veilig met internet, gsm en sociale netwerken

Vind ik. Veilig met internet, gsm en sociale netwerken Vind ik leuk Veilig met internet, gsm en sociale netwerken Alles over veilig internet en sociale netwerken Informatie over veilig internet en cyberpesten www.clicksafe.be Voor al je vragen over en problemen

Nadere informatie

Vind ik. Veilig met internet, gsm en sociale netwerken

Vind ik. Veilig met internet, gsm en sociale netwerken Vind ik leuk Veilig met internet, gsm en sociale netwerken Alles over veilig internet en sociale netwerken Informatie over veilig internet en cyberpesten www.clicksafe.be Voor al je vragen over en problemen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de Samsung Galaxy Tab 14 1.2 Samsung Galaxy Tab aanzetten of ontgrendelen 18 1.3 Samsung Galaxy Tab vergrendelen of uitzetten 19 1.4

Nadere informatie

Facebook pagina maken

Facebook pagina maken 1 Facebook pagina maken 1. Lid worden Open de browser (bijv Internet Explorer of Chrome) en typ www.facebook.com Als je al lid bent kun je hier in de bovenste vakjes je e-mail adres en wachtwoord invullen.

Nadere informatie

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik.

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Deze handleiding is gemaakt om een privé pc geschikt te maken om op het netwerk van MEE te kunnen werken. Zodra het met de onderstaande stappen

Nadere informatie

Handleiding Online Boekhouden

Handleiding Online Boekhouden Handleiding Online Boekhouden Het online boekhoudprogramma kan gestart worden op de site van Horeca Boekhouden.nl (http://www.horecaboekhouden.nl/fin_administratie.php). Om verbinding te maken, moet op

Nadere informatie

1 De privacy instellingen van mijn Facebook profiel

1 De privacy instellingen van mijn Facebook profiel 1 De privacy instellingen van mijn Facebook profiel Je Facebook profiel heeft vele privacy opties die je misschien nog niet kent. Sommige zijn duidelijk in beeld, sommige zitten verstopt. In hoofdlijnen

Nadere informatie

Snel van start met Facebook?

Snel van start met Facebook? Handleiding Snel van start met Facebook? Facebooken, liken, taggen?!? Deze termen kom je steeds vaker tegen. Interactie via Facebook is razendpopulair. Maar wat is het en hoe werkt het? Deze handleiding

Nadere informatie

Wat is Pinterest? Hier volgt een stappenplan om aan snel en efficiënt de slag te kunnen gaan met Pinterest.

Wat is Pinterest? Hier volgt een stappenplan om aan snel en efficiënt de slag te kunnen gaan met Pinterest. Handleiding Inhoud Wat is Pinterest?... 3 Stap 1: maak een account... 4 Stap 2: Maak je profiel compleet... 4 Stap 3: Maak een bord... 4 Stap 4: start met pinnen... 6 Zelf uploaden... 7 Pinner volgen...

Nadere informatie

2.12 Oefeningen... 67 2.13 Achtergrondinformatie... 69 2.14 Tips... 70

2.12 Oefeningen... 67 2.13 Achtergrondinformatie... 69 2.14 Tips... 70 Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15 De website bij het boek... 16 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

ACHTER DE SCHERMEN In 5 minuten thuis in Windows 8

ACHTER DE SCHERMEN In 5 minuten thuis in Windows 8 ACHTER DE SCHERMEN In 5 minuten thuis in Windows 8 2 3 Om erbij te houden Om vlot van start te gaan, houd je de volgende gegevens bij de hand: Het wachtwoord van je draadloze netwerk Het wachtwoord van

Nadere informatie

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox.

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox. Dropbox Weg met USB-sticks, leve Dropbox! Met het programma wisselt u eenvoudig bestanden (foto's, documenten, muziek) uit tussen verschillende gebruikers en apparaten. Stap 1: Downloaden Klik hierboven

Nadere informatie

Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012

Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012 Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012 Inhoudsopgave 1 Wat is Facebook? 2 Registreren bij Facebook en een account aanmaken 3 Foto s toevoegen in een album 4 Een omslag foto toevoegen

Nadere informatie

Docnet handleiding 1

Docnet handleiding 1 Docnet handleiding 1 Inleiding... page 3 Homepagina.. page 4 Profiel...........page 5 Docbox..........page 6 Ontdek........page 7 Vraag en antwoord..... page 8 Contactgegevens........page 10 2 Ontdek Docnet

Nadere informatie

www.meestermichael.nl Gebruik van:

www.meestermichael.nl Gebruik van: Gebruik van: Aanmelden bij Gmail 1. Ga naar www.google.nl 2. Klik daar op Gmail: 3. Klik vervolgens op Aanmelden voor Gmail: 4. Let op: staat de taal op Nederlands? 5. In het volgende venster moet van

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is 7... Facebook, sociaal zijn op het internet Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Leren werken met Facebook Facebook is een van de populairste sociale

Nadere informatie

Informatica Pagina 1 van 13. Versiedatum 17/12//2015. Te herzien op

Informatica Pagina 1 van 13. Versiedatum 17/12//2015. Te herzien op Informatica Pagina 1 van 13 Citrix - Installatie voor extern gebruik - versie december 2015.docx Naam van de verantwoordelijke: Handtekening: Versiedatum 17/12//2015 Te herzien op Doelgroep Externe Citrix

Nadere informatie

3. Communiceren en delen

3. Communiceren en delen 63 3. Communiceren en delen Sociale netwerken zijn opgezet met als doel gemakkelijk te kunnen communiceren. U heeft natuurlijk weinig aan uw sociale netwerk als u niet met uw vrienden kunt communiceren.

Nadere informatie