JUNGLE WEB online challenges: de antwoorden!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JUNGLE WEB online challenges: de antwoorden!"

Transcriptie

1

2 JUNGLE WEB online challenges: de antwoorden! Wanneer je Jungle Web speelt, zie je dat er zowel vragen als challenges zijn. Dit document geeft het antwoord op de 50 Jungle Web challenges die je online moet oplossen. Om de challenge vlug terug te vinden in deze lijst, kijk je rechtsonder op de speelkaart, daar zie je een nummer. De 50 challenges zijn in dit document op volgorde van deze nummers geordend. Speelkaart 1 1. Toon ons waar je de helprubriek vindt op YouTube. Surf naar en scroll helemaal naar beneden.

3 2. Toon ons hoe je een video kan melden op YouTube. Surf naar en kies een video. Klik op de knop meer, die vind je onder het videovenster. Vervolgens kan je de optie rapporteren aanklikken. Je moet omschrijven waarom de welbepaalde video bepaalde richtlijnen schendt. Bron: https://support.google.com/ De richtlijnen die YouTube hanteert zijn bedoeld om YouTube veilig en leuk te houden voor iedereen. 3. Zoek een online krantenartikel over sociale netwerken Er bestaan verschillende browsers of zoekmachines: Gebruik een zoekmachine zoals Yahoo, Google, Bing enz. en typ sociale netwerken. Op die manier zal je zeker heel wat interessante artikels vinden. Nog beter is om via de optie nieuws te zoeken naar nieuwsberichten. TIP: vergelijk steeds de informatie met andere bronnen, zo weet je zeker dat de info betrouwbaar is.

4 Google: Bing: Yahoo: 4. Toon ons waar je de zoekgeschiedenis van je internetgebruik kan vinden. Je browsegeschiedenis weergeven en specifieke sites verwijderen in Internet Explorer Via je browsegeschiedenis kan je terugkeren naar een website die je hebt bezocht en zelfs specifieke sites uit de lijst verwijderen. 1. Klik in Internet Explorer op de knop Favorieten. 2. Klik op het tabblad Geschiedenis en selecteer een filter in de vervolgkeuzelijst om je geschiedenis weer te geven: Weergeven op datum: hiermee bekijk je de laatste drie weken van de geschiedenis weer in chronologische volgorde.

5 Weergeven op website: hiermee zie je een lijst met websites die je de afgelopen drie weken hebt bezocht. De datums waarop je de websites hebt bezocht, worden niet weergegeven. Weergeven op meest bezocht: de sites die je de afgelopen drie weken het meest hebt bezocht. Weergeven op volgorde vandaag bezocht: alleen websites die je vandaag hebt bezocht. Als je specifieke sites wilt verwijderen, klik je met de rechtermuisknop op de site in kwestie en kies Verwijderen. Je kunt ook teruggaan naar een pagina door op een site in de lijst te klikken. 5. Toon ons hoe je de zoekgeschiedenis van je internetgebruik kan wissen Een zoekgeschiedenis wissen kan soms handig zijn, zeker wanneer je bijvoorbeeld op een openbare of gedeelde computer werkt. Je kan je zoekgeschiedenis wissen om je privacy te beschermen, maar ook uit technische overweging zoals het besparen van ruimte op je harde schijf. Iedere browser voorziet een optie om je zoekgeschiedenis (helemaal of gedeeltelijk) te wissen. Voor Internet Explorer kan je volgend stappenplan volgen:

6 Speelkaart 2 6. Toon ons hoe je een video kan melden bij Dailymotion. Surf naar Als je een video op Dailymotion bekijkt en deze blijkt ongewenste inhoud te bevatten, dan is het aangeraden om deze te rapporteren. Je kan dit doen door onder de video op het vlagje te klikken en vervolgens het formulier in te vullen en aan te geven waarom de video zou moeten verdwijnen. Alle meldingen gebeuren anoniem. Diegene die de video online plaatste zal dus nooit te weten komen wie zijn/haar video heeft gerapporteerd.

7 7. Toon ons waar de contactrubriek zich bevindt bij Dailymotion. Surf naar Scroll naar omlaag. Helemaal onderaan, onder het Help Center, vind je de contactrubriek. 8. Zoek online 2 tips om een webcam veilig te gebruiken. Zoek via een zoekmachine (Google, Yahoo, Bing, ) en typ Webcam veilig gebruiken. Je zal heel wat zoekresultaten zien verschijnen. Kies de meest relevante eruit en vertel 2 tips aan je medespelers.

8 9. Toon ons hoe je een geavanceerde zoekopdracht uitvoert in Google. Surf naar https://www.google.be/advanced_search. Daar vind je een formulier waar je je zoekresultaten kan verfijnen aan de hand van specifieke woorden, combinaties van woorden, op taal, land, enz. TIP: Je kan zelfs geavanceerd zoeken op afbeeldingen. Handig!

9 10. Zoek de helprubriek bij Google en leg uit waarvoor je die kan gebruiken. Surf naar Als je een probleem hebt, kan je hier terecht met al je vragen. Naast tips vind je ook heel wat instructievideo s, juridische informatie, info over je account, auteursrechten, veiligheidsinstellingen enz. Speelkaart 3

10 11. Zoek op YouTube twee preventiespots over veilig internetten, gemaakt door Child Focus. Surf naar de website van Child Focus: Scroll naar beneden en klik op Youtube in het vak Child Focus online. Je zal doorverwezen worden naar de YouTube-pagina van Child Focus. Je kan natuurlijk ook via YouTube zelf op zoek gaan naar de Child Focus pagina. Dat doe je door in de zoekbalk van te zoeken naar Child Focus Belgium. Op onze YouTube-pagina vind je heel wat online videomateriaal. De Charlie spots en Charlotte: zie je iets raars op internet? zijn onze bekendste preventiespots over veilig internetten. 12. Zoek de gebruiksvoorwaarden van Google en lees de eerste alinea hardop voor. Surf naar Rechts onderaan zie je Voorwaarden staan. Klik hierop.

11 13. Ga naar de startpagina van Skype en zoek het antwoord op de volgende vraag: Is het mogelijk om een noodoproep te plegen via Skype? Het antwoord is neen. voorziet geen mogelijkheid om noodnummers te bellen. Dat is een verschil met je mobiele of vaste telefoon waar dat wel kan. Hou hier dus rekening mee. Indien je een noodnummer moet bellen, zal je dat dus met je smartphone of via de vaste lijn doen. Skype is hier geen optie. Meer info vind je hier. 14. Vind de gebruiksvoorwaarden op Skype. Surf naar Scroll helemaal naar beneden. In het venster onderaan klik je op Juridisch. In deze categorie zal je de gebruiksvoorwaarden van Skype te zien krijgen.

12 15. Hoe activeer/deactiveer je Bluetooth op je smartphone? Toon het ons! Om Bluetooth te gebruiken, moet je dit inschakelen/activeren op je apparaat. Bluetooth kan handig zijn om draadloos te connecteren met andere toestellen. Bijvoorbeeld om je muziek op je smartphone met een draadloze hoofdtelefoon te verbinden. Ga naar de instellingen van je telefoon vervolgens optie netwerken daarna krijg je de mogelijkheid om Bluetooth in- of uit te schakelen. Speelkaart 4

13 16. Hoe activeer/deactiveer je Wi-Fi op je smartphone? Toon het ons! Wanneer je een smartphone gebruikt, kan je ervoor kiezen om de Wi-Fi in-of uit te schakelen. Dit doe je door in je menu naar je instellingen van je telefoon te gaan. In de rubriek netwerken kan je kiezen om Wi-Fi in-of uitgeschakeld te houden. 17. Hoe activeer/deactiveer je 3G/4G op je smartphone? Toon het ons! Als je internet gebruikt maar geen databundel hebt, is het handig om deze optie uit te schakelen om hoog oplopende kosten te vermijden. Deze optie ingeschakeld houden in het buitenland, kan ook een stevige verrassing zijn op je rekening achteraf. Hoe deactiveer je dit dan? Selecteer in de rubriek Instellingen / mobiele gegevens het icoon mobiel netwerk / netwerkmodus en zet deze in de uit-stand. 18. Weet je hoe je je prullenmand op je computer leegmaakt? Aan jou om deze uitdaging aan te gaan! Klik (of rechtermuisklik, afhankelijk van welke computer je gebruikt) op het icoon van de prullenmand: Door de optie openen kan je zien wat er allemaal in de prullenmand zit. Je kan afzonderlijke bestanden verwijderen maar als je ineens alles wil leegmaken, kies dan voor de optie Leeg prullenmand en klik vervolgens op Ja. Tip: Je kan bestanden definitief verwijderen, zonder dat ze eerst in de prullenmand terechtkomen door de toetscombinatie SHIFT + Delete in te toetsen. 19. Toon ons hoe je een screenshot maakt, want het is niet zo simpel als je denkt.

14 Klik op: Printscr, Print Sc, Pr SC, Print screen Wanneer je een Mac gebruikt klik dan op de toetsencombinatie: Cmd -Shift 3 Ook al lijkt er alsof er niets gebeurd is, je kan nu naar Word of een ander programma gaan en vervolgens de optie Plakken kiezen. Je pas gemaakte schermafbeelding wordt nu als foto in Word geplakt. Windows biedt ook een andere optie om schermafbeeldingen te maken, namelijk via het programmaatje Snipping Tool. 20. Zoek op clicksafe.be in de rubriek Ouders de filmpjes die je leren om je privacy-instellingen op Facebook te regelen. Surf naar klik rechts bovenaan op het Media Center. Vervolgens kies je de optie Ouders. Je krijgt een overzicht van al onze pedagogische tools rond e-safety voor ouders.

15

16 Speelkaart Toon ons waar de helprubriek zich bevindt op Facebook. Log in op je Facebookprofiel. Kijk rechts bovenaan en klik op het pijltje.

17 22. Zoek de gebruiksvoorwaarden (= Verklaring van rechten en verantwoordelijkheden) op Facebook en lees de vierde hardop. Surf naar https://www.facebook.com/policies/ 23. Zoek online welke verschillende thema s Child Focus behandelt. Verdwijningen, seksuele uitbuiting, onder andere via preventie (waar ook veilig internet onder valt).

18 24. Zoek de rubriek Privacy op de startpagina van Facebook en leg uit aan de spelers waarover dit precies gaat. Log in op je profiel en kijk rechts bovenaan. Klik op het icoontje met het slot. In deze sectie vind je alles wat met je privacy-instellingen te maken heeft. 25. Toon ons hoe je een reactie op Facebook kan melden. Indien je geen Facebookprofiel hebt, zoek dan het antwoord via een zoekmachine of schakel hulp in van één van je medespelers en gebruik zijn/haar account. Klik op de foto. Onderaan de foto kies je de optie Foto rapporteren.

19 Speelkaart 6

20 26. Toon ons hoe je een persoon kan blokkeren op Facebook. Indien je geen Facebookprofiel hebt, zoek dan het antwoord via een zoekmachine of schakel hulp in van één van je medespelers en gebruik zijn/haar account. Log in op je profiel en kijk rechts bovenaan. Klik op het icoontje met het slot. Klik op Hoe zorg ik dat iemand me niet meer lastigvalt? Voer daar de naam van de persoon in die je wil blokkeren. Als je iemand blokkeert, kan die persoon geen vriendschapsverzoek meer sturen, jou niet meer taggen, niets zien van je timeline en ook geen berichten meer verzenden naar jou. 27. Toon ons hoe je op Facebook een vriendengroep kan aanmaken. Indien je geen Facebookprofiel hebt, zoek dan het antwoord via een zoekmachine of schakel hulp in van één van je medespelers en gebruik zijn/haar account. Ga naar de startpagina. Scroll links naar je vrienden en klik op meer. Via deze optie kan je je vrienden opdelen in verschillende groepen.

21 28. Toon ons hoe je de identificatie (tag) van een foto kan verwijderen op Facebook. Indien je geen Facebookprofiel hebt, zoek dan het antwoord via een zoekmachine of schakel hulp in van één van je medespelers en gebruik zijn/haar account. Klik op de foto waarin je getagd bent. Klik bovenaan op tag verwijderen/rapporteren. Klik op tags verwijderen uit foto om je tag definitief te verwijderen. Hou er rekening mee dat de foto niet verdwijnt, enkel je tag. 29. Toon ons hoe je een ongewenste video kan melden op Facebook. Indien je geen Facebookprofiel hebt, zoek dan het antwoord via een zoekmachine of schakel hulp in van één van je medespelers en gebruik zijn/haar account. Klik op de video die je wil rapporteren. Klik rechts onderaan op Opties, klik vervolgens op video rapporteren. 30. Je hebt net een vakantiefoto gepost, maar je wil niet dat iedereen deze foto te zien krijgt. Wat doe je? Toon ons op welke manier je de toegang tot een foto kan beperken op Facebook.

22 Indien je geen Facebookprofiel hebt, zoek dan het antwoord via een zoekmachine of schakel hulp in van één van je medespelers en gebruik zijn/haar account. Als je een foto post, is het goed om even stil te staan bij wie deze foto allemaal te zien krijgt. Telkens je een foto post, kan je zelf bepalen wie deze foto te zien krijgt. Dit kan je doen door onderaan rechts te klikken, daar krijg je de keuze tussen Enkel ik, Vrienden, Vrienden van vrienden, enz. Als iemand anders een foto van jou gepost heeft die je niet leuk vindt, kan je vragen aan hem/haar om deze te verwijderen. Aanvullend kan je je ook steeds untaggen.

23 Speelkaart Toon ons hoe je een wachtwoord kan veranderen op Facebook. En euhm ja, een wachtwoord is zoals een tandenborstel, je moet het om de 3 maanden vernieuwen. Indien je geen Facebookprofiel hebt, zoek dan het antwoord via een zoekmachine of schakel hulp in van één van je medespelers en gebruik zijn/haar account.

24 Ga naar je profielpagina en klik helemaal rechts boven. Zoals je ziet, verschijnt bovenstaand menuvenster. Klik op Instellingen. In dit keuzemenu kan je je wachtwoord wijzigen. 32. Weet je hoe je een mail doorschuift naar de map ongewenste mails? Je hebt exact 1 minuut de tijd om dit te demonstreren. Indien je geen adres hebt, gebruik dan het adres van één van je medespelers. Als je vaak spam ontvangt in je mailbox, kan je deze meteen verwijderen of doorzenden naar je Ongewenste mail. Op die manier komt je inbox niet vol te zitten met mails die je eigenlijk niet wil krijgen of lezen. De procedures zijn voor elke mailserver licht verschillend. Klik hier voor meer info. 33. Weet je waar je een adres kan verwijderen? Laat het ons zien! Maar je hoeft het niet echt te verwijderen hoor ;) Indien je geen adres hebt, gebruik dan het adres van één van je medespelers. Bij de meeste mailservers kan je de optie Extra aanklikken, vervolgens account(instellingen) gevolgd door adres toevoegen/wijzigen/verwijderen.

25 34. Toon ons hoe je het paswoord van je adres verandert. Indien je geen adres hebt, gebruik dan het adres van één van je medespelers. Gmail: Hotmail: Log in op je account. Ga naar de instellingen rechts boven. Vervolgens klik je op Accountinstellingen. Ga naar Wachtwoord wijzigen. 35. Zoek online drie tips om veilig te chatten. Wees kritisch en een beetje voorzichtig met mensen die net iets té vriendelijk zijn of mensen die echt de hele tijd 24/24 online zijn, want naast internetten zijn er toch nog andere dingen te doen? Als je begint te babbelen met mensen die je offline nog nooit ontmoet hebt, check dan zeker zijn of haar profielen eens (Facebook, Instagram of andere sociale netwerksites). Ga na of jullie gemeenschappelijke contacten hebben en bekijk zeker ook zijn of haar foto s natuurlijk. Als hij of zij via Skype of Facebook wel foto s doorstuurt maar daarentegen zijn of haar webcam niet wil aanzetten, is dat best verdacht te noemen. Als hij of zij heel de tijd over seks babbelt, klopt er iets niet!

26 Vergeet niet dat je eigenlijk nooit 100% zeker weet met wie je aan het praten bent. Geloof dus niet zomaar alles wat je gesprekspartner vertelt en geeft nooit je persoonlijke gegevens zoals je telefoonnummer, thuisadres of paswoord. Ga niet zomaar zonder nadenken webcammen. Zo kan je verrassingen vermijden, zoals beelden van masturberende mannen of vrouwen die je eigenlijk niet wou te zien krijgen Word je wat ongemakkelijk of ziet iets er verdacht uit? Log uit. Alle tips vind je via: Speelkaart Wat was de naam van de allereerste browser? De allereerste browser heet Worldwideweb en ontstond in Zoek twee websites op het internet: een website die eindigt op.info en een andere die eindigt op.org

27 Het is zoals je zal zien, veel gemakkelijker om een website eindigend op.org te vinden dan eentje dat eindigt op.info. Maar de aanhouder wint! Zoek op internet de definitie voor geolokalisatie. Waar gebruikt men dit voor? Geolokalisatie is een term die verwijst naar het kenbaar maken van een geografische locatie via een mobiel apparaat zoals een pc, laptop, smartphone, tablet, gsm, enz. Via deze methode kan je te weten komen vanwaar iemand mailt, blogt, een tweet verstuurt, een sms-bericht verstuurt, een foto post enz. De mogelijkheid om online activiteit te lokaliseren kan nuttig zijn, zo kan je bijvoorbeeld vanuit je favoriete restaurant een boodschap (tekst of foto) plaatsen. Jouw volgers, vrienden e.a. personen kunnen op die manier volgen waar je precies bent en wat je van die plek vindt. Een populaire applicatie die volledig gericht is op geolokalisatie is Maar ook andere sociale media zoals Facebook, Instagram en Twitter hanteren locatiegebaseerde statusberichten, check-ins of geotagging. Geolokalisatie is dus een vernufte manier om nóg meer op de hoogte te zijn van elkaar. Toch mag je niet uit het oog verliezen dat je op die manier overal traceerbaar bent en iedereen dus weet waar je bent. 39. Zoek een website die gebruikmaakt van cookies en leg uit wat dit wil zeggen. De meeste websites maken gebruik van cookies. Wat is nu eigenlijk een cookie? Het gaat om een klein tekstbestandje dat bij een bezoek aan een website op je computer wordt opgeslagen. Als de gebruiker iets later opnieuw diezelfde website bezoekt, wordt er bijgehouden welke informatie je bezoekt, zoals de taalinstellingen van een website zodat je de volgende keer onmiddellijk de website in de juiste taal voorgeschoteld krijgt. Cookies zorgen dus eigenlijk dat je surfgedrag wordt nagegaan en tegelijkertijd wordt vergemakkelijkt. Bij de meeste browsers kan je de cookies uitschakelen. Voor Internet Explorer en Firefox volg je volgende stappen:

28 Extra internetopties - privacy - instellingen aanvinken dat je geen cookies wenst. 40. Ga op zoek naar en leg kort uit wat je op deze website vindt. Op vind je alle info over veilig en verantwoord internetten. Je zal zien dat we onze website hebben opgedeeld in vier verschillende doelgroepen: kinderen, jongeren, ouders en professionelen. Voor ieder wat wils dus. Je vindt er een antwoord op al je vragen die gaan over veilig internet, een probleem online, tips rond veilige wachtwoorden, privacy-instellingen, veilig chatten enz. Alles om van het internet een leuke en veilige plek te maken. En als er toch iets misloopt, is Child Focus er om jou te helpen! Speelkaart 9

29 41. Ga op zoek naar de officiële website van Child Focus en leg uit wat Child Focus is. Surf naar Child Focus is de Stichting voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite Kinderen en stelt alles in het werk om seksuele uitbuiting en verdwijning van kinderen en jongeren te voorkomen en aan te pakken. Op preventievlak is veilig internetten hierin een belangrijk thema. 42. Zoek op internet het noodnummer van Child Focus : Je kan ons altijd 7/7 bereiken. 43. Ga op zoek naar een leuke informatieve website rond seksuele voorlichting. is een heel interessante website van Sensoa, waar tieners alle info vinden over ditjes en datjes maar ook met serieuze vragen terechtkunnen. Nog een leerrijke website over seks is Via de blog en de veelgestelde vragen van AWEL kom je ook al heel wat meer te weten: https://www.awel.be/themas/let-s-talk-about-sex 44. Zoek de contactgegevens van een organisatie die je advies kan geven over je rechten en plichten op het internet. Child Focus: Ook op de website van de Privacy Commissie kan je heel wat info verzamelen over je rechten en plichten in het digitale landschap, bv. over het recht op afbeelding. Meer info via 45. Zoek via clicksafe.be, in de rubriek jongeren, 3 tips om online veilig te flirten. Wees kritisch en een beetje voorzichtig met mensen die net iets té vriendelijk zijn of mensen die echt de hele tijd 24/24 online zijn, want naast internetten zijn er toch nog andere dingen te doen? Als je begint te babbelen met mensen die je offline nog nooit ontmoet hebt, check dan zeker zijn of haar profielen eens (Facebook, Instagram of andere sociale netwerksites). Ga na of jullie gemeenschappelijke contacten hebben en bekijk zeker ook zijn of haar foto s natuurlijk. Als hij of zij via Skype of Facebook wel foto s doorstuurt maar daarentegen zijn of haar webcam niet wil aanzetten, is dat best verdacht te noemen. Voor alle cupido s en cupidont s klik hier Nog meer tips vind je via

30 Speelkaart Zoek via clicksafe.be, in de rubriek ouders, 3 tips om veilig te surfen. In de rubriek ouders vind je heel wat kostbare tips om aan de slag te gaan met je zoon en/of dochter Zoek in de rubriek Jongeren op clicksafe.be 3 zelftesten en klik op de eerste. Tip: probeer de tests na het spel zeker eens uit! Ga naar de rubriek Jongeren, kies vervolgens het submenu Seks en Internet. Daarna krijg je de test Ben ik een webslet? te zien. Vind je het niet onmiddellijk? Klik hier. 48. Hoeveel toetsen heeft jouw toetsenbord? Het aantal toetsen is niet altijd hetzelfde. Als je een ipad hebt zal dat iets minder zijn dan een desktop met toetsenbord en cijfers. Zo heeft een Macbook Air 79 toetsen, maar er bestaan ook toetsenborden met 104 toetsen.

31 49. Wat doe je tegen cyberpesten? Zoek het antwoord online. Deel nooit privégegevens, zoals naam, adres, telefoonnummer of de naam van je school Verzin (samen) een goede nickname Scherm je profiel zoveel mogelijk af; alleen voor vrienden is de beste optie Plaats alleen neutrale foto s (geen sexy foto s) of beter nog; helemaal geen foto s waarop je gezicht herkenbaar is Wees selectief in het accepteren van een vriendschapsverzoek; doe dit alleen wanneer je iemand in het echte leven ooit hebt ontmoet Verwijder onbekende mensen uit je vriendenlijst Houd wachtwoorden en inloggegevens altijd geheim: ook voor je beste vriend(inn)en Niet schelden en geen mensen kwetsen, dat zou je in het echt ook niet doen 1 op 10 jongeren is slachtoffer van cyberpesten. Als je te maken krijgt met een cyberpester is het heel belangrijk dat je niet alleen met je probleem blijft zitten. Praat erover met iemand die je vertrouwt: je ouders, CLB, een leerkracht, Verzamel zoveel mogelijk bewijsmateriaal van de chatconversaties, foto s, enz. Dat kan je gemakkelijk doen door een Print Screen te maken van je scherm. Vergeet niet dat je op zo goed als elke sociale netwerksites iemand kan blokkeren en/of rapporteren. 50. Zoek online een telefoonnummer dat je kan bellen als je een probleem hebt. Je kan steeds contact opnemen met de Child Focus-hulplijn Verder kan je ook terecht bij een JAC of bellen naar AWEL via het nummer 102.

WINDOWS LIVE TRAINING

WINDOWS LIVE TRAINING WINDOWS LIVE TRAINING INHOUDSTAFEL VOORWOORD VOORWOORD... 3 LES 1: JOUW ONLINE IDENTITEIT AANMAKEN... 4 LES 2: ZET ESSENTIËLE HULPMIDDELEN OP JOUW PC... 5 2.1. De Windows Live Essentials software downloaden...

Nadere informatie

Minigids. privacy. Tips voor meer online ONLINE PRIVACY. Google en Facebook kijken mee Gegevens verwijderen van internet WWW.CONSUMENTENBOND.

Minigids. privacy. Tips voor meer online ONLINE PRIVACY. Google en Facebook kijken mee Gegevens verwijderen van internet WWW.CONSUMENTENBOND. Minigids 7 september 2014 ONLINE PRIVACY Tips voor meer online privacy Google en Facebook kijken mee Gegevens verwijderen van internet WWW.CONSUMENTENBOND.NL Tijdelijk 50% korting Probeer nú de Digitaalgids

Nadere informatie

Pakket 1: Veilig surfen

Pakket 1: Veilig surfen Pakket 1: Veilig surfen Inhoud 1 PAKKET 1: VEILIG SURFEN 1.1 Eindtermen 2 1.2 Lesdoelen 3 1.3 Vereiste voorkennis 4 1.4 Interessante links met achtergrondinformatie 5 1.5 Tip voor de leerkracht 6 1.6 Inleiding

Nadere informatie

Snel van start met Pinterest?

Snel van start met Pinterest? Handleiding Snel van start met Pinterest? Een foto zegt meer dan duizend woorden. Het klinkt als een cliché, maar klopt wel. Bij Pinterest draait het allemaal om deze foto s. Met dit platform verzamel

Nadere informatie

Handleiding Info vooraf

Handleiding Info vooraf Handleiding In deze handleiding leggen we je stap voor stap uit hoe je tot een eigen presentatie met tekst foto s en video kan komen die je vervolgens kan afspelen op jouw TV. Deze handleiding dient ter

Nadere informatie

Chatfone gebruikershandleiding. Versie 2.0

Chatfone gebruikershandleiding. Versie 2.0 Chatfone gebruikershandleiding Versie 2.0 1 Introductie Met behulp van deze handleiding kunt u gemakkelijk uw weg vinden binnen Chatfone. Elke functie van Chatfone wordt besproken in een apart hoofdstuk.

Nadere informatie

klas in de wereld TeCHnisCHe FiCHes

klas in de wereld TeCHnisCHe FiCHes klas in de wereld TECHNISCHE FICHES ACTIVITEIT 3: EEN BEELDIG VERHAAL Technische fiche: een fotoroman maken Maak je eigen fotoroman op de computer. In deze les leren de leerlingen een foto bewerken, foto

Nadere informatie

veilig internet E-mail

veilig internet E-mail veilig internet Websites, gamen, chatten en e-mailen: het is natuurlijk vooral plezant, boeiend en praktisch. Toch moet je een beetje voorzichtig zijn. Je weet immers nooit zeker met wie je te maken hebt.

Nadere informatie

Basiscursus Computergebruik. Windows 7

Basiscursus Computergebruik. Windows 7 Basiscursus Computergebruik Windows 7 1 Inhoud Voor u begint 4 Les 1: De basis 5 1.1 Soorten computers 5 1.2 Onderdelen van de computer 6 1.3 De computer aanzetten en aanmelden 7 1.4 De computermuis 8

Nadere informatie

Wegwijs op Twitter Praktische Twitterhandleiding voor beginners

Wegwijs op Twitter Praktische Twitterhandleiding voor beginners Wegwijs op Twitter Praktische Twitterhandleiding voor beginners Maaike Gulden Wegwijs op Twitter Een praktische Twitterhandleiding voor beginners Dit is een gratis e-book. Je mag het dus ook gratis doorsturen,

Nadere informatie

INTERNET & E-MAIL. versie 9 Windows 7

INTERNET & E-MAIL. versie 9 Windows 7 INTERNET & E-MAIL versie 9 Windows 7 Volkshogeschool Regio Antwerpen - Fred. De Merodestraat 36-2600 Berchem tel. 03/ 230 03 33 - fax 03/ 218 95 65 - info@vormingplusantwerpen.be - www.vormingplusantwerpen.be

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 7 ... Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 7 ... Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Les 7... Facebook, sociaal zijn op het internet Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht

Nadere informatie

Introductiehandleiding Google Drive & Google Agenda

Introductiehandleiding Google Drive & Google Agenda Introductiehandleiding Google Drive & Google Agenda Versie: 1.0 Naam: E-mail: H.A.P.P. Ribbers e.ribbers@dussenseboys.nl Inhoudsopgave Inleiding... 3 Algemeen... 3 Google Account aanmaken... 4 Inloggen

Nadere informatie

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail Online foto s delen Tja, dan zit de vakantie er weer (bijna) op. Genoten van de zon, lekker uitgerust, en alle mooie momenten vastgelegd met de camera. Misschien hebt u wel honderden foto's op een geheugenkaartje

Nadere informatie

Werkmap. voor jongeren. Samen Wijzer

Werkmap. voor jongeren. Samen Wijzer Werkmap voor jongeren Samen Wijzer Inhoudsopgave Inleiding 1 Hoofdstukken 2 Hoofdstuk Account aanmaken 2 Hoofdstuk Reclame op internet 8 Hoofdstuk Zoekmachines 12 Hoofdstuk Games 18 Hoofdstuk Chat/Msn

Nadere informatie

Pleio instructie voor de gebruiker

Pleio instructie voor de gebruiker Pleio instructie voor de gebruiker Marcel Ziemerink Versie 0.9.21 Inhoudsopgave Account aanmaken op Pleio 2! Met Facebook, Twitter of LinkedIn 5! Facebook 6! LinkedIn 7! Twitter 8 Dashboard 9! Widgets!

Nadere informatie

Wat is LinkedIn. Vormen van profielen

Wat is LinkedIn. Vormen van profielen PROFIEL HANDLEIDING Inhoudsopgave Wat is LinkedIn?.. 3 Vormen van profielen op LinkedIn.. 3 Waarom LinkedIn?.. 4 Aan de slag (Enkele handvatten).. 4 Aanmelden en inloggen.. 5 Instellingen.. 6 Taal.. 6

Nadere informatie

ONLINE PRIVACY & Met 28 onlineinstructievideo s VEILIGHEID VINCENT VAN AMERONGEN

ONLINE PRIVACY & Met 28 onlineinstructievideo s VEILIGHEID VINCENT VAN AMERONGEN ONLINE PRIVACY & VEILIGHEID Met 28 onlineinstructievideo s VINCENT VAN AMERONGEN VINCENT VAN AMERONGEN INHOUD Inleiding 7 1 Privacy 9 1.1 Privacy? Lekker belangrijk! 10 1.2 De wereld na Snowden 11 1.3

Nadere informatie

Colofon. Geschreven door Paulus Veltman (@paulusveltman)

Colofon. Geschreven door Paulus Veltman (@paulusveltman) Colofon Versie 4.0, 30 januari 2012. Bedoeld voor gebruik in combinatie met de Nederlandstalige versie van de nieuwe, in december 2011 gelanceerde twitter.com. Aanvullingen, verbeteringen en suggesties

Nadere informatie

Voorwoord. Op die manier kun je van je Facebook pagina een levendige community maken met fans die je producten of diensten graag kopen en aanbevelen!

Voorwoord. Op die manier kun je van je Facebook pagina een levendige community maken met fans die je producten of diensten graag kopen en aanbevelen! Voorwoord Zo'n 10 miljoen Nederlanders maken inmiddels gebruik van sociale netwerksites. Als ondernemer kun je dus niet achter blijven om ook actief te zijn op sociale media als je je doelgroep wilt bereiken.

Nadere informatie

Internetten, een feest!!

Internetten, een feest!! Familie- Internetten, een feest!! Gesteund door: Welk woord past bij welke foto: A... = USB-stick (of geheugenstick)... = muis... = CD-rom... = webcam... = scherm B... = luidsprekers... = muismat... =

Nadere informatie

2010 2012 Budeco BV the Business Development Company budeco.nl 1

2010 2012 Budeco BV the Business Development Company budeco.nl 1 2010 2012 Budeco BV the Business Development Company budeco.nl 1 Inleiding Social media neemt een steeds grotere en belangrijkere rol in bij het voeren van conversaties. Niet alleen tussen individuen,

Nadere informatie

INHOUD CENTRUM BASISEDUCATIE KEMPEN 2

INHOUD CENTRUM BASISEDUCATIE KEMPEN 2 E-mail outlook.com INHOUD 1. Inleiding... 3 2. Een e-mailadres aanmaken... 5 3. een e-mail lezen... 8 4. een e-mail verzenden... 9 5. een e-mail beantwoorden... 10 6. Een bijlage... 11 6.1 een bijlage

Nadere informatie

PEDAGOGISCHE TOOL VOOR JONGEREN ROND ONLINE PRIVACY

PEDAGOGISCHE TOOL VOOR JONGEREN ROND ONLINE PRIVACY 1 Mijn geheim online of offline 2 Een veilig wachtwoord kiezen 3 Denk na voor je klikt! 4 Netjes op het net 5 Talenten tonen op het internet 6 Doe ik het of doe ik het niet? 7 Draag zorg voor je e-reputatie

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Pc beveiligen

Studio Visual Steps. Pc beveiligen Studio Visual Steps Pc beveiligen 2014 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: november 2014 Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Alles wat je al wou weten over de ipad. (maar eigenlijk niet zo goed durfde te vragen )

Alles wat je al wou weten over de ipad. (maar eigenlijk niet zo goed durfde te vragen ) Alles wat je al wou weten over de ipad (maar eigenlijk niet zo goed durfde te vragen ) 1 Inhoudsopgave Inhoud 1. Inleiding... 4 2. Een tablet kiezen hoe doe je dat?... 4 3. De basics... 7 4. Multi-touch

Nadere informatie

Stefan Rooyackers. Geld verdienen met... Netwerken en netwerken via YouTube

Stefan Rooyackers. Geld verdienen met... Netwerken en netwerken via YouTube Stefan Rooyackers Geld verdienen met... Netwerken en netwerken via YouTube 1 Copyright Eerste druk Augustus 2012 YouTube is eigendom van YouTube LLC Op geen enkele wijze is er sprake van sponsoring, partnerschap

Nadere informatie

10 noodzakelijke Facebook privacy-instellingen

10 noodzakelijke Facebook privacy-instellingen 10 noodzakelijke Facebook privacy-instellingen Mediawijsheid Mediawijsheid is een term die slaat op het kennen en begrijpen van media, kritisch omspringen met media, en media creëren. Nadenken over veiligheid

Nadere informatie

Laat de klant naar jou komen

Laat de klant naar jou komen Laat de klant naar jou komen in 0 minuten! Klanten krijgen via internet voor zzp ers Erno Hannink Koop het boek! e 7,95 Inhoud Laat de klant naar jou komen Geen zzp er kan zonder 5 Inleiding Wie is de

Nadere informatie

https://seminarium.teacherschannel.nl Handleiding voor studenten en docenten Master SEN

https://seminarium.teacherschannel.nl Handleiding voor studenten en docenten Master SEN https://seminarium.teacherschannel.nl Handleiding voor studenten en docenten Master SEN Inhoudsopgave 1. Inloggen bij Teachers Channel via Sharepoint... 3 2. Hoe werkt https://seminarium.teacherschannel.nl?...

Nadere informatie