Verkregen UvAnetID gegevens worden primair gebruikt voor het versturen van grote hoeveelheden SPAM vanuit de UvA. Dit kan tot geval hebben dat:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verkregen UvAnetID gegevens worden primair gebruikt voor het versturen van grote hoeveelheden SPAM vanuit de UvA. Dit kan tot geval hebben dat:"

Transcriptie

1 Over Phishing Inleiding Regelmatig ontvangen UvA-medewerkers en studenten een waarin gevraagd wordt naar UvAnetID gegevens. De afzender doet het voorkomen alsof het verzoek van het afkomstig is. De ontvanger wordt misleid doordat gebruik wordt gemaakt van een herkenbaar afzender-mailadres, zoals bijvoorbeeld Vaak wordt uitbreiding van de box of updaten van inloggevens als reden opgegeven voor het opvragen van UvAnetID gegevens. Deze poging tot fraude staat bekend als phishing en is een vorm van identiteitsfraude. Phishing is voor de eindgebruiker hinderlijk en verwarrend, maar kan ook tot overlast en schade leiden. Kwaadwillenden gebruiken de UvAnetID inloggevens primair om toegang te verkrijgen tot de UvA mailvoorziening om vervolgens grootschalig SPAM de wereld in te sturen. Veel onderwijsinstellingen hebben last van phishing maar ook andere instellingen zoals banken en internetproviders. Bij onderwijsinstellingen speelt mee dat adressen van medewerkers eenvoudig te achterhalen zijn door adresboeken te raadplegen of m.b.v. het doorzoeken van websites. Statistiek In 2009 zijn er 63 phishing incidenten door CERT-UvA geregistreerd. Daarnaast zijn er 21 Identity theft incidenten geregistreerd, doordat UvA medewerkers hebben gereageerd op phishing . De laatste categorie incidenten neemt de laatste maanden wel af. Het aantal phishing s gericht op de UvA neemt niet af. Schade Verkregen UvAnetID gegevens worden primair gebruikt voor het versturen van grote hoeveelheden SPAM vanuit de UvA. Dit kan tot geval hebben dat: Er verstoring optreedt aan de UvAmaildienst doordat de UvA op een of meerdere blacklists komt te staan. Op basis van deze blacklists bepalen veel organisaties of mail wel of niet wordt geblokkeerd. Microsoft (Hotmail) hanteert bijvoorbeeld na een SPAM incident een periode van 72 uur waarin geen enkele aangepakt wordt, die afkomstig is van de SPAM versturende instelling.

2 In de praktijk blijkt dan ook dat na een succesvolle phishing aanval bij de UvA, vaak klachten binnenkomen van UvA gebruikers, omdat de door hen verstuurde mail niet aankomt bij bepaalde organisaties (zoals VU, Hotmail, etc.). Verhoogde belasting op de UvA mailvoorziening die kan leiden tot verslechtering van de performance UvAmail beheer veel tijd kwijt is aan analyse en aan het opschonen van de UvAmail voorziening (verwijderen van nog te versturen SPAM uit de outputqueues) de mailbox van het phishing slachtoffer volloopt met mail replies op de SPAM Maatregelen Gebruikers klagen er soms over waarom er niets aan phishing wordt gedaan of waarom de phishing niet worden geblokkeerd? Zondermeer blokkeren van waar trefwoorden zoals username/password in voorkomen is niet gewenst, omdat het risico op false-positives (zie opmerking hierna) levensgroot is. Een voorbeeld hiervan is een gebruiker die zich bij een dienst aanmeldt (denk aan een webwinkel of bv. de aanvraag van een gastaccount voor UvAdraadloos). De gebruiker ontvangt na aanmelding in veel gevallen een legitieme met daarin vermeld username/password. De UvA doet veel (preventief en reactief) om overlast van phishing te voorkomen of te beperken, maar is daarbij wel zeer terughoudend met het tegenhouden van op basis van inhoud. Preventieve maatregelen Voorlichting Periodiek wordt op de UvAwebsite of in nieuwsbrieven gewaarschuwd tegen phishing . Het onderwerp phishing komt ook onder de aandacht in de beveiligingscampagne Cybersave yourself. SPAM adres filtering De basis SPAM maatregelen (greylisting en blacklisting van notoire SPAM bronnen) die zijn genomen in de UvAmail infrastructuur houden meer dan 80% SPAM en phishing tegen.

3 Extra filterregels zijn toegevoegd die blokkeren op basis van een discutabel afzenderadres (zoals en vanaf adressen die in het verleden zijn gebruikt om phishing te versturen etc.) SPAM content filtering Zodra de UvAmail voorziening een aanpakt treedt het SPAM content filter in werking. Nu wordt ondermeer een statistische analyse gemaakt van de combinatie van een aantal kenmerken m.b.t. de inhoud van de mail en de mate van waarschijnlijkheid dat deze combinatie spam of phishing betreft. Deze methode is niet waterdicht maar vangt een groot deel van de ongewenste berichten af. Er zijn ook kenmerken opgenomen om phishing te herkennen, zoals username en password. Naast de basis set heeft de UvA extra regels toegevoegd die de kans op het detecteren van phishing verhogen. Opmerking: Het SPAM filter kan ten onrechte een mail aanmerken als SPAM (falsepositive). Daarom geldt het principe dat de UvAmail voorziening nooit autonoom SPAM berichten tegenhoudt op basis van inhoud. De binnenkomende wordt voorzien van een SPAM score. Op basis van de SPAM score (SPAM flag) kan de eindgebruiker m.b.v. de client (bv. Outlook) rules definieren. De SPAM rules bepalen wat de eindgebruiker wil met een . De eindgebruiker kan bijvooorbeeld besluiten met een bepaalde SPAM score te verwijderen of op te slaan in een speciale folder (junk ). SPAM filtering is niet waterdicht Toch komt het met regelmaat voor dat phishing door de SPAM filtering glipt. Hier zijn een aantal redenen voor aan te voeren: De spammers/phishers kennen onze verdediging en passen zich daaraan aan De filters zijn niet waterdicht. De SPAM/phishing filters vereisen telkens weer onderhoud (mede door punt 1) vanwege nieuwe berichten. Veel phishing bevat ook geen trefwoorden meer zoals username/password, maar verwijzen naar een webformulier, waar de gebruiker wordt uitgenodigd vertrouwelijke gegevens in te voeren. Eindgebruikers maken geen gebruik van SPAM rules en ontvangen phishing e- mails in de inbox, ondanks dat de SPAM flag actief is.

4 Reactieve maatregelen Eindgebruikers melden regelmatig ontvangst van een phishing bij de servicedesk. De servicedesk registreert de melding en houdt een lijst bij van reeds gesignaleerde phishing s. Nieuwe phishing s worden doorgestuurd aan CERT-UvA inclusief alle mailheaders. CERT-UvA analyseert de en probeert phishing zo snel mogelijk onschadelijk te maken door: het reply-to adres te blokkeren en bovendien de betrokken serviceprovider te informeren en te verzoeken om maatregelen te nemen; in het geval dat in de phishing verwezen wordt naar een webformulier waar het slachtoffer verzocht wordt identiteitsgegevens achter te laten, wordt de desbetreffende webbeheerder op de hoogte gesteld en dringend verzocht het formulier te verwijderen; phishing met een te lage SPAM score door te sturen naar UvAmail beheerders met het verzoek om het SPAM-filter (indien mogelijk) aan te passen. Correctieve maatregelen In het geval dat een eindgebruiker toch UvAnetID gegevens heeft verstrekt wordt z.s.m. diens account geblokkeerd om de schade zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast wordt direct actie ondernomen om UvAmail servers die t.g.v. SPAM-runs op blacklists staan z.s.m. weer van de blacklists te (laten) verwijderen. Aanvullende maatregelen Ondanks bovengenoemde maatregelen ondervindt de UvA nog steeds overlast van phisihing . De overlast kan verder worden teruggebracht door: Modernisering van de infrastructuur (Exchange2007/2010) waardoor misbruik van de voorziening eerder gedetecteerd wordt en beperkt wordt. De kwaliteit van het SPAM-filter kan nog worden verbeterd door actiever beheer. Aanpassen van rules op basis van phishing die geen of onvoldoende SPAM score heeft gekregen. Gebruik van de SPAM rules in de (Outlook) mail cliënt is onvoldoende bekend bij de eindgebruiker. Een default instelling van de SPAM rules in de mail cliënt kan mogelijk bijdrage aan het verkleinen van de kans dat een eindgebruiker een phishing tegenkomt.

5 Mogelijk is het zinvol gebruik te maken van op het internet beschikbare lijsten van ongewenste reply-to adressen. Alternatief is om binnen Surfnet-verband de lijst van ongewenste reply-to mailadressen centraal te registreren. Herhaaldelijk blijven voorlichten over phishing , maar ook voorlichting over het belang van het UvAnetID draagt bij aan het terugdringen van het aantal incidenten. Opmerking: Een Universitair Medisch Centrum heeft op initiatief van het lokale CERTteam phishing verstuurd aan haar eigen medewerkers. De bedoeling was om inzicht te verkrijgen in het aantal medewerkers dat zou reageren en om vervolgens de resultaten te gebruiken om de bewustwording te verhogen. Uiteindelijk hebben meer dan 400 medewerkers gereageerd en username/password gegevens achtergelaten. Sinds de actie is het aantal Identity theft incidenten drastisch teruggelopen. De resultaten zijn interessant, maar de actie heeft wel voor veel onrust gezorgd. Het geeft wel aan dat meer instellingen te maken hebben met het fenomeen phishing en hun heil ondermeer zoeken in bewustwording. Over de wijze waarop lopen de meningen uiteen.

(anti-)spam. Open for Support. Open for Support - Informatiebrochure. Open for Support bv. Versie 2.0 Juli 2009

(anti-)spam. Open for Support. Open for Support - Informatiebrochure. Open for Support bv. Versie 2.0 Juli 2009 bv (anti-)spam - Informatiebrochure Versie 2.0 Juli 2009 bv O4S Informatiebrochure (Anti) Spam Deze brochure is samengesteld door Michel van den Biggelaar voor bv, gevestigd te Maastricht-Airport. Deze

Nadere informatie

Introductie. Aan het eind van dit white paper vindt u de 21 Tips overzichtelijk op een rij. Pagina 2 van 18

Introductie. Aan het eind van dit white paper vindt u de 21 Tips overzichtelijk op een rij. Pagina 2 van 18 Introductie In de wereld van e-mail marketing is de laatste tijd veel aandacht voor de aflevering van e- mails. De reden hiervoor is de explosieve groei van spam. Internet Service Providers (ISP s) doen

Nadere informatie

Handleiding SPAMFILTER

Handleiding SPAMFILTER Handleiding SPAMFILTER Auteur: Johan Mos, Toon Hopkoper Datum: 27 mei 2008 Versie: 1.2 Pagina 1 INLEIDING De e-mail filter van PROXSYS houdt ongewenste mails vast op haar server zodat uw e- mailbox vrij

Nadere informatie

Dienstbeschrijving E-mailservice Connect 1 Platform

Dienstbeschrijving E-mailservice Connect 1 Platform CBG Connect B.V. Tel: +31228 56 60 70 Fax: +31228 56 60 79 Verkoop@cbgconnect.nl Dienstbeschrijving E-mailservice Connect 1 Platform Versie: 1 Maand: Juli 2015 Versie: 1.0 Maand: april 2010 Inhoudsopgave

Nadere informatie

eselector White paper Versie 1

eselector White paper Versie 1 eselector White paper Versie 1 2014 esecor B.V. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfile of op wat voor wijze dan ook, zonder voorafgaande

Nadere informatie

Parallels Plesk Panel

Parallels Plesk Panel Parallels Plesk Panel Mededeling met betrekking tot het auteursrecht ISBN: Niet beschikbaar Parallels 660 SW 39 th Street Suite 205 Renton, Washington 98057 USA Telefoon: +1 (425) 282 6400 Fax: +1 (425)

Nadere informatie

Resultaten marktscan SURFmailfilter en MX-fallback

Resultaten marktscan SURFmailfilter en MX-fallback Resultaten marktscan SURFmailfilter en MX-fallback Project : SURFworks Projectjaar : 2009 Projectmanager : Paulien Rinsema Auteur(s) : Maurice van den Akker, Elise Roders, Karianne Vermaas Opleverdatum

Nadere informatie

Handreiking Informatiebeveiliging

Handreiking Informatiebeveiliging Handreiking Informatiebeveiliging 1 Versie beheer Versie 0.1 4 juni 2014 Eerste concept Marco Gosselink Versie 0.2 18 juni 2014 Na review door Jan-Willem Brock rubricering met onderwerpen aangepast. Focus

Nadere informatie

VERBETER UW E-MAIL AFLEVERING

VERBETER UW E-MAIL AFLEVERING VERBETER UW E-MAIL AFLEVERING copyright 2011 Blinker BV Inhoudsopgave Inleiding... 2 E-mail aflevering beïnvloedt uw resultaten... 2 U denkt 98%, maar slechts 85% komt in de inbox... 2 Verbeteren van uw

Nadere informatie

Opmerking Maar je kan toch de beveiliging met het capcha plaatje (de challenge, een plaatje met een nummer) omzeilen?

Opmerking Maar je kan toch de beveiliging met het capcha plaatje (de challenge, een plaatje met een nummer) omzeilen? Waarom wel werkt en andere challenge response systemen niet. Op het internet staan reacties waarom men zeker geen challenge response systemen (het anti spam mechanisme waarmee ook werkt) moet gebruiken.

Nadere informatie

EmailGarage 6.0 campaign manager. Acceptable Use Policy

EmailGarage 6.0 campaign manager. Acceptable Use Policy EmailGarage 6.0 campaign manager Acceptable Use Policy Inleiding Het uitwisselen van informatie met andere internetgebruikers is over het algemeen een kwestie van gezond verstand en hoffelijkheid jegens

Nadere informatie

Veilig internetgebruik OBS De Cirkel.

Veilig internetgebruik OBS De Cirkel. Veilig internetgebruik OBS De Cirkel. Binnen de stichting OOG, waar OBS De Cirkel een onderdeel van is, wordt gebruik gemaakt van netwerken die via de eigen server op school verbonden zijn met het internet.

Nadere informatie

Schoolmail. Handleiding voor het gebruik van je Snorduffel-adres. Druk deze handleiding NIET af. Ze is 25 pagina s lang en je hebt niet alles nodig.

Schoolmail. Handleiding voor het gebruik van je Snorduffel-adres. Druk deze handleiding NIET af. Ze is 25 pagina s lang en je hebt niet alles nodig. Schoolmail Handleiding voor het gebruik van je Snorduffel-adres. Druk deze handleiding NIET af. Ze is 25 pagina s lang en je hebt niet alles nodig. Wil je meer uitleg of hulp bij het instellen van de juiste

Nadere informatie

1. Graag reageert stichting Bits of Freedom op het wetsvoorstel voor een meldplicht datalekken.

1. Graag reageert stichting Bits of Freedom op het wetsvoorstel voor een meldplicht datalekken. Stichting Bits of Freedom Postbus 10746 1001 ES Amsterdam Ministerie van Veiligheid en Justitie M +31(0)6 3964 2738 E rejo.zenger@bof.nl W www.bof.nl Bank account 55 47 06 512 Bits of Freedom, Amsterdam

Nadere informatie

Spam klachten Voor de klachten behandeling betreffende spam, verwijzen we u naar ons SPAM-beleid.

Spam klachten Voor de klachten behandeling betreffende spam, verwijzen we u naar ons SPAM-beleid. ACCEPTABLE USE & ABUSE POLICY Door middel van deze bijlage wil Buildnet Webservices B.V. de gebruikers van zijn systemen en zijn internetinfrastructuur wijzen op de gevolgen van schending van de "Acceptable

Nadere informatie

Argus Safe Mail. Wat doet het? Argus Safe Mail kan volgens uw specificaties en wensen de volgende functies leveren:

Argus Safe Mail. Wat doet het? Argus Safe Mail kan volgens uw specificaties en wensen de volgende functies leveren: Argus Safe Mail E-mail wordt steeds belangrijker. Ook voor u. Het medium is snel, goedkoop en is vrijwel overal beschikbaar. Maar helaas maken niet alleen bonafide personen en programma s gebruik van dit

Nadere informatie

PRIVACY STATEMENT DITISONZEWIJK.NL

PRIVACY STATEMENT DITISONZEWIJK.NL PRIVACY STATEMENT DITISONZEWIJK.NL DitIsOnzeWijk.nl B.V. (hierna: Ditisonzewijk.nl ) verzamelt via haar Websites en Applicaties persoonsgegevens over jou (hierna: Informatie ). We vinden het belangrijk

Nadere informatie

ANALYSE GOEDE WERKING 14+NETNUMMER

ANALYSE GOEDE WERKING 14+NETNUMMER ANALYSE GOEDE WERKING 14+NETNUMMER In dit document staan de schakels beschreven die een rol spelen in de 14+netnummer telefonieketen. Bij één van die vier schakels kan een oorzaak liggen, waardoor het

Nadere informatie

Veilig internetgebruik OBS De Meent.

Veilig internetgebruik OBS De Meent. Veilig internetgebruik OBS De Meent. Binnen de stichting OOG, waar OBS De Meent een onderdeel van is, wordt gebruik gemaakt van netwerken die via de eigen server op school verbonden zijn met het internet.

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Pc beveiligen

Studio Visual Steps. Pc beveiligen Studio Visual Steps Pc beveiligen 2014 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: november 2014 Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

GFI MailEssentials 12. Handleiding. Door GFI Software Ltd.

GFI MailEssentials 12. Handleiding. Door GFI Software Ltd. GFI MailEssentials 12 Handleiding Door GFI Software Ltd. http://www.gfi.nl E-mail: info@gfi.nl Dit document is gecreëerd door GFI Software Ltd. De informatie in dit document is aan verandering onderhevig.

Nadere informatie

Samengesteld op: 1 december 2014

Samengesteld op: 1 december 2014 Samengestelde elde uitspraken, wet- - en regelgevingen en/of wetgevingsadviezen en uit de online Juridische Databank abank van de Nederlandse Orde van Advocaten Samengesteld op: 1 december 2014 De Nederlandse

Nadere informatie

T-MOBILE PRIVACY STATEMENT

T-MOBILE PRIVACY STATEMENT 1. WAAROM DIT PRIVACY STATEMENT? T-MOBILE PRIVACY STATEMENT T-Mobile biedt een breed pakket aan diensten op het gebied van mobiele telefonie en internet. Als gevolg van de soort dienstverlening beschikt

Nadere informatie

INTRUSION DETECTION SYSTEMS

INTRUSION DETECTION SYSTEMS INTRUSION DETECTION SYSTEMS WWW.GOVCERT.NL POSTADRES Postbus 84011 2508 AA Den Haag BEZOEKADRES Wilhelmina van Pruisenweg 104 2595 AN Den Haag TELEFOON 070 888 75 55 FAX 070 888 75 50 E-MAIL info@govcert.nl

Nadere informatie

PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1

PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1 PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1 Inhoudsopgave Achtergrond informatie over de navigatie binnen PerfectView... 4 A... 6 Aanhef & Adressering... 6 Activiteiten... 6 Toelichting verkoopactiviteiten...

Nadere informatie

Help! Mijn website is kwetsbaar voor SQL-injectie

Help! Mijn website is kwetsbaar voor SQL-injectie Help! Mijn website is kwetsbaar voor SQL-injectie Controleer uw website en tref maatregelen Factsheet FS-2014-05 versie 1.0 9 oktober 2014 SQL-injectie is een populaire en veel toegepaste aanval op websites

Nadere informatie

Nadere analyse Pobelka-botnet In samenwerking met AIVD, MIVD, NCTV, OM en Politie. 28 maart 2013

Nadere analyse Pobelka-botnet In samenwerking met AIVD, MIVD, NCTV, OM en Politie. 28 maart 2013 Nadere analyse Pobelka-botnet In samenwerking met AIVD, MIVD, NCTV, OM en Politie 28 maart 2013 Inhoud 1 Inleiding 5 2 Botnets 6 2.1 Wat is een botnet? 6 2.2 Wat is Pobelka? 7 2.3 Zijn er nog meer botnets?

Nadere informatie

PATCHMANAGEMENT. Een beveiligingsadvies en dan? Wilhelmina van Pruisenweg 104 2595 AN Den Haag. info@govcert.nl

PATCHMANAGEMENT. Een beveiligingsadvies en dan? Wilhelmina van Pruisenweg 104 2595 AN Den Haag. info@govcert.nl WWW.GOVCERT.NL PATCHMANAGEMENT Een beveiligingsadvies en dan? POSTADRES Postbus 84011 2508 AA Den Haag BEZOEKADRES Wilhelmina van Pruisenweg 104 2595 AN Den Haag TELEFOON 070 888 75 55 FAX 070 888 75 50

Nadere informatie

Proces-verbaal van bevindingen omschrijving georganiseerd verband PROCES-VERBAAL

Proces-verbaal van bevindingen omschrijving georganiseerd verband PROCES-VERBAAL p LITlE Korps landelijke Dienst Nationale politiediensten Recherche Proces-verbaal van bevindingen omschrijving georganiseerd verband PROCES-VERBAAL Onderzoek Proces-verbaalnr. Documentcode TAURUS Verdenking

Nadere informatie

Functionele specificaties. Omgevingsloket online. Foutdetectie, analyse en herstel op. Be Informed applicatieniveau

Functionele specificaties. Omgevingsloket online. Foutdetectie, analyse en herstel op. Be Informed applicatieniveau Functionele specificaties Omgevingsloket online Foutdetectie, analyse en herstel op Be Informed applicatieniveau Juli 2014 2.10 definitief Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Identificatie 3 1.2 Doel van dit

Nadere informatie