INHOUD. 1. Inleiding & housekeeping. 2. Onze uitdagingen. 3. De rol van de verantwoordelijke. 4. People Management: enkele voorname principes.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INHOUD. 1. Inleiding & housekeeping. 2. Onze uitdagingen. 3. De rol van de verantwoordelijke. 4. People Management: enkele voorname principes."

Transcriptie

1 DE MANAGER COACH

2 Sports World 2006 Coaching p. 2 INHOUD 1. Inleiding & housekeeping. 2. Onze uitdagingen. 3. De rol van de verantwoordelijke. 4. People Management: enkele voorname principes. 5. Basispijlers voor een interpersoonlijke effectiviteit 6. Communiceren in de winkel: een communicatieplan. 7. Coachingsgesprekken voeren. 8. Actieplan.

3 Sports World 2006 Coaching p. 3 INLEIDING Het ritme breken teneinde ons te bezinnen over onze opdracht en onze gedragingen als manager en coach. Ons de vraag stellen : Hoe kunnen wij onze managementstijl vervolledigen? Oefenen van vaardigheden en technieken - Deze eigen maken.

4 Sports World 2006 Coaching p. 4 ONZE UITDAGINGEN

5 Sports World 2006 Coaching p. 5 ONZE UITDAGINGEN ONZE KLANT : EEN CHALLENGE ELKE DAG - Het imago van de winkel verzorgen. - Klantgericht handelen. ONZE STERKTES ONZE AMBITIES

6 Sports World 2006 Coaching p. 6 DE ROL VAN DE VERANTWOORDELIJKE

7 Sports World 2006 Coaching p. 7 DE ROL VAN DE VERANTWOORDELIJKE RESULTATEN GETTING RESULTS THROUGH PEOPLE

8 Sports World 2006 Coaching p. 8 NAAR EEN NIEUWE STIJL VAN LEIDERSCHAP Welk type leiderschap zal in de nabije toekomst van belang worden? Een helder beeld is zich hieromtrent aan het vormen. Het is deze van een leider die faciliterend werkt in plaats van opleggend. Geen controleur, maar een coach. De nieuwe trefwoorden voor de taak van deze leider zijn : coachen, ontwikkelen, trainen, delegeren, faciliteren en teamen. Het plannen, organiseren, controleren en coördineren - de typische klassieke management taken worden in de huidige evolutie van zaken meer en meer aan de mensen zelf overlaten. In vele organisaties kan een manager vandaag niet meer slagen door op een klassieke manier «de chef te spelen». Manager en medewerkers worden veel meer partners op de werkplek, met ieder hun eigen specifieke bijdrage aan het geheel. De manager zal zijn waarde moeten bewijzen door als hulpbron te fungeren voor degenen die onder zijn leiding staan, hetzij als verbindingsman, hetzij als gids en ontwikkelaar ter ontplooiing van de benodigde competenties, dan wel als facilitator of als inspirator. Medewerkers worden onder deze stijl meer en meer uitgenodigd om hun intrinsieke kwaliteiten aan te wenden en verder te ontwikkelen. Coaching als stijl van leidinggeven stimuleert tot zelf-bewustwording, tot het opnemen van eigen-verantwoordelijkheid, tot persoonlijk initiatief, creatief zijn en permanent leren. Deze groei in persoonlijke autonomie mag niet verward worden met zaken alleen doen, niemand anders nodig hebben of er alleen voor staan. In één adem met coaching wordt dan ook teaming genoemd. Individuele prestaties worden trouwens steeds neergezet in een context (zeg maar systeem ) van wederzijdse afhankelijkheid. Deze wederzijdse betrokkenheden stroomlijnen en omzetten in een zin voor gemeenschappelijkheid is bovenop het individueel coachen een essentiële taak van een leider van een team. On ne peut plus diriger une affaire comme nous l avons appris il y a quinze ans ce qui donne des résultats, ce n est plus l autorité, c est l engagement. Williame Gore, PDG de Gore industries

9 Sports World 2006 Coaching p. 9 Nota s

10 Sports World 2006 Coaching p. 10 PEOPLE MANAGEMENT - enkele voorname principes -

11 Sports World 2006 Coaching p. 11 N 1 NIETS WORDT BEREIKT ZONDER PASSIE VRAGEN : Wat is vandaag de passie die u heeft voor uw producten? Hoeveel tijd brengt u door om deze passie te voeden (product/vak)? Hoeveel tijd besteedt u om uw producten en diensten naar uw ploegen toe te verkopen? DOORDENKERS : Alle personen die hun mensen (ploeg) doen winnen vertonen een passie voor hun vak - en dit zonder enige uitzondering. Een gedemotiveerd persoon is iemand die zich snel vermoeid, die niet goed luistert, die zijn competenties niet ontwikkelt en aldus geen resultaten behaald. Men zal zeggen dat hij niet competent is, terwijl hij gewoonweg weinig gemotiveerd is. Het project dat u voorbehoudt voor uw producten, uw verkoopspunten en uw klanten weerspiegelt uw passie en de motivatie van uw ploeg.

12 Sports World 2006 Coaching p. 12 N 2 VERWACHTINGEN STRUCTUREREN VRAGEN : Wat doet u opdat uw mensen concreet zouden weten welke objectieven zij dienen te realiseren? Hoe verzekert u zich van de haalbaarheid van deze objectieven? Speelt uw ploeg in het donker? Hoe kunnen de mensen op het terrein zien dat hun prestaties in overeenstemming zijn met de objectieven? Hoeveel mensen spelen er in uw ploeg met de idee dat zij toch nooit verantwoording zullen moeten geven voor hun acties en realisaties? DOORDENKERS : In afwezigheid van duidelijke objectieven creëert elke medewerker zijn eigen prestatienormen. De manager bezorgd voor het resultaat definiëert precies daarom, in overleg met zijn medewerkers, de te bereiken objectieven. De manager neemt de tijd om de verwachtingen m.b.t. de objectieven te structureren. De tandem coach-speler bepaalt hoe en waarmee de objectieven zullen worden opgevolgd (delegatieschema). De manager zorgt voor de aanwezigheid van prestatie-indicatoren. Deze doen dienst als instrumentenbord; het zijn de bakens die de acties bij de realisatie van het opgestelde actieplan op het terrein dienen te sturen. Er kan geen sprake zijn van verantwoordelijkheid zonder moment van verantwoording.

13 Sports World 2006 Coaching p. 13 N 3 DE KNOW-HOW OVERDRAGEN AANDACHT FOCUSSEREN OP DE BASISHANDELINGEN VRAGEN : Hoeveel tijd besteedt u aan uw mensen om hen te leren wat u weet? Wat doet u opdat kennis en kunde onder de leden van uw team uitgewisseld zou worden? Hoeveel tijd besteedt u aan het oplossen van steeds terugkerende problemen? Bent u een importeur van angst & spanning en een exporteur van energie? Vraagt u uw ploeg voortdurend om te winnen? Of vraagt u hen om hun beste match te spelen?

14 Sports World 2006 Coaching p. 14 DOORDENKERS : Een medewerker met een probleem is een fantastische coachingsopportuniteit. Coaching = de oppotuniteit aangrijpen geboden door een probleemsituatie om de voorhanden informatie te vervolledigen, om de organisatie te verfijnen, om een vaardigheid te ontwikkelen. De rol van de manager-coach bestaat erin om de sanctie verbonden aan het resultaat te importeren en de ploeg te stimuleren om goed te spelen. Niet problemen managen, maar mensen in de ontwikkeling van hun competenties coachen. De manager is aandachtig teneinde de basis-handelingen (actie-proces) te verfijnen. Hij vermindert de druk op de resultaten en verhoogt de eisen waaraan de kwaliteit van de basishandelingen dient te voldoen. De manager-coach geeft- prioriteit aan het hoe boven het hoeveel, aan het actie-plan boven het gekwantificeerd resultaat, aan de uitwerking van het objectief boven de evaluatie ervan.

15 Sports World 2006 Coaching p. 15 N 4 FAN-TAS-TISCH BELONEN VRAGEN : Hoeveel tijd besteedt u aan het opmerken en het valoriseren van de zaken die goed gaan? Hoeveel tijd neemt u om te praten over gerealiseerde pracht-acties, om te praten over geslaagde verkopen en zaken, en om te feesten wat reeds excellent wordt gedaan? Hoeveel tijd brengt u door met het luisteren naar het succes-verhaal van uw mensen? DOORDENKERS : Mensen die slagen zijn niet meer getalenteerd dan de anderen, het zijn de mensen die duizend keer meer positief aangemoedigd zijn geweest dan de anderen. Medewerkers zijn gemotiveerd voor hun job indien die job hen de mogelijkheid geeft om gevaloriseerd te worden (door het management). De coach, steeds ontevreden over de gang van zaken, werkt ontmoedigend. Mensen winnen omdat ze worden geapplaudiseerd. Hoe meer men een medewerker waardeert op een punt waar hij goed in is, hoe meer hij goed wordt op dat punt EN op alle aangrenzende punten. Hoe meer men een medewerker devaloriseert op een punt waar hij slecht is, hoe meer hij slecht wordt op dat punt EN op alle aangrenzende punten. Elke seconde waarbij een medewerker aan zijn manager vertelt welke situatie hij heeft geconfronteerd, welke oplossing hij heeft gevonden en welk succes hij hierbij heeft gehad = 1 Kjoule Motivatie.

16 Sports World 2006 Coaching p. 16 N 5 BUITEN - SPEL - GEDRAG SANCTIONEREN VRAGEN : Sanctioneert u het resultaat of het buiten-spel-gedrag? Luistert u wanneer medewerkers laten weten dat zij problemen hebben om hun objectieven te bereiken? Bent u streng met medewerkers die werken en los met de anderen? DOORDENKERS : Een slecht resultaat is een medewerker in panne. Een slecht resultaat afstraffen, is de persoon afstraffen. Een buiten-spel afstraffen, is ongewenst gedrag indijken. De niet-toepassing van een gezamenlijk uitgewerkt actieplan is een buiten-spel-situatie. De keuze om niet toe te passen wat afgesproken en overeengekomen was, is buiten-spel-gedrag. Een medewerker die voor buiten-spel-gedrag niet terecht wordt gewezen, wordt met de dag slechter en slechter.

17 Sports World 2006 Coaching p. 17 INTERPERSOONLIJKE EFFECTIVITEIT - BASISPIJLERS -

18 ACTIEF LUISTEREN VRAGEN STELLEN ASSERTIVITEIT

19 Sports World 2006 Coaching p. 19 ACTIEF LUISTEREN Active listening = putting your EARSS TO WORK E Enounce, that your are listening Kondig uw luisterhouding aan. Bvb. Jan, ik luister. A R S S Ask clarification questions. Stel verduidelijkingsvragen. Bvb. Kan je daar een voorbeeld van geven? Wat bedoel je precies? Reformulate Herformuleer inhoudelijke betekenissen; emotionele boodschappen (cfr. empathie) alsook het non-verbale. Silence Stilte betekent niet onderbreken en de interne dialoog ondergeschikt houden aan het luisteren. Show that you are listening. Stimuleer door een adequate luisterhouding en een aanmoedigend non-verbaal gedrag (cfr. Rapport). Gebruik dit geheugensteuntje om na te gaan of je ECHT, met je volle aandacht, aan het luisteren bent of niet.

20 Sports World 2006 Coaching p. 20 HOE GOEDE VRAGEN STELLEN? Pauseer en denk na alvorens een vraag te formuleren. Denk in open vragen. Vermijd suggestief geladen vragen. «Denk jij ook zoals de algemene directeur dat wij hem dienen te ontslaan? Frank wat denk je nu eerlijk?» Gebruik de juiste en de preciese woorden. Focusseer de vraag om de aandacht scherp te stellen. Onthoud : ons brein beantwoordt steeds de gestelde vraag. Hoe vager de vraag, hoe vager het antwoord. Hoe precieser de vraag, hoe nauwkeuriger en valider het antwoord. «Wat betekent dit precies voor jouw» is preciese dan «Wat denk je daarvan»? «In welke aspecten is deze job moeilijker» is precieser dan «Hoe moeilijker is deze job» Formuleer «wat-, hoe-, welke- vragen» eerder dan «waarom vragen». De waarom vraag is vaak een schuldvraag. Hoe sterker dit schuldgevoel aanwezig is, hoe meer de informatieve waarde van het antwoord overschaduwd zal worden door een drang naar verantwoording. «Wat heeft je tot die beslissing geleid?» is beter dan «Waarom heb je deze beslissing genomen» (zeker als het resultaat negatief is)

21 Sports World 2006 Coaching p. 21 Houd vragen eenvoudig en ter zake. Beperk u tot het formuleren van één vraag per keer. «Voor welk thema heb je de meeste belangstelling?» is beter dan «Wat is voor jouw het meeste interessante thema? Het thema waarop je verder zou willen doorgaan? Het thema waar je de voorkeur aangeeft? Je hebt wel zo n thema, vermoed ik?» Formuleer uw antwoord indien naar uw mening wordt gevraagd. Speel m.a.w. geen kat en muis-spel. Indien vragen als vluchtgedrag of manipulatie wordt gepercipiëerd, worden de antwoorden vaak op dezelfde noemer geformuleerd. Wees bij het vragen stellen oprecht geïnteresseerd in het antwoord dat volgt. Oefen, oefen en oefen.

22 Sports World 2006 Coaching p. 22 ASSERTIVITEIT : HOE UW FEEDBACK EN KRITIEK FORMULEREN 1. Spreek voor uzelf. Spreek in de ik -vorm. 2. Spreek over specifieke gedragingen in concrete situaties. 3. Spreek over het effect van dit gedrag op u. Zeg ook hoe u er zich bij voelt 4. Stel een oplossing voor of zoek samen naar een alternatief.

23 Sports World 2006 Coaching p. 23 Nota s

24 Sports World 2006 Coaching p. 24 COMMUNICEREN IN DE WINKEL - UITWERKING COMMUNICATIEPLAN -

25 Sports World 2006 Coaching p. 25 HOE MOTIVEREN EN VERKOOPGERICHT COMMUNICEREN : - HET COMMUNICATIEPLAN - SCHRIFTELIJKE V.G. P. V. Point Coaching gesprek Briefing C. I. MIDDELEN MOBILISEREND COMMUNICEREN = BESLISSEN OM COMMUNICATIE NIET AAN HET TOEVAL OVER TE LATEN.

26 Sports World 2006 Coaching p. 26 SCHRIFTELIJK MONDELING VOORDELEN VOORDELEN NADELEN NADELEN WANNEER GEBRUIKEN WANNEER GEBRUIKEN

27 Sports World 2006 Coaching p. 27 COMMERCIELE IMPULS C.I. DEFINITIE : De commerciële impuls is een individueel contact, kort maar krachtig, om de medewerkers te motiveren om op een bepaalde manier te handelen. Dit contact is deels relationeel-ondersteunend bedoeld, deels taakgericht. Het bevat dus ook duidelijke taakinformaties, nuttig voor de doeltreffendheid van het te leveren werk of de te voeren verkoopgesprekken. De commerciële impuls duurt van enkele seconden tot maximaal 2 of 3 minuten. Het kan overal gehouden worden en gebeurt zelfs vaak informeel. Het moet altijd zorgvuldig bedacht en voorbereid zijn, wil men het gewenste impact verkrijgen. Het wordt gehouden op het moment dat de medewerker zijn dagtaak begint en er geen briefing te geven is. WAT BETEKENT DIT VOOR ONS?

28 Sports World 2006 Coaching p. 28 STRUCTUUR VAN EEN CONTACT C.I. 1. GLIMLACH, ONTHAAL 2. PSYCHOLOGISCHE IDENTIFIKATIE EN DIAGNOSE NIET O.K. O.K. 3. LUISTEREN OF OP ZICH NEMEN 4. COMMERCIELE & PROFESSIONELE INFORMATIE 5. MOTIVATIE TOT ACTIE

29 Sports World 2006 Coaching p. 29 DE BRIEFING DEFINITIE : Maakt deel uit van de type van informatievergaderingen : de informatie is neerwaarts omdat ze uitgaat van de verantwoordelijke naar de medewerkers. Het is een informatievergadering die de actie vooraf gaat. De deelnemers zijn enkel en alleen de medewerkers die het werk gaan uitvoeren. Een briefing kan maar gegeven worden aan medewerkers die reeds de uit te voeren taken goed kennen. Zoniet moet men eerst een training on job verzorgen. WAAR EN OP WELK MOMENT MOET DE BRIEFING GEHOUDEN WORDEN? 1. Juist voor de uitvoering van de job op het terrein, teneinde de essentiële punten onder de aandacht te brengen. 2. Daar waar de luistercondities optimaal zijn. 3. Op het terrein, daar waar de actie gaat gebeuren. WAT BETEKENT DIT VOOR ONS?

30 Sports World 2006 COACHING 30 DE STRUCTUUR VAN EEN BRIEFING M O T I V A T I E 1.1. ONDERWERP 1.2. WAAROM 1.3. WANNEER B R I E F I N G 2.1. HOE 2.2. WIE 2.3. TIJD F E E B A C K A K T I E 3.1. FEEDBACK 3.2. VRAGEN 4.1. MOTIVATIE 4.2. AKTIE

31 Sports World 2006 COACHING 31 THE POINT Een contact tussen de performer en de manager-coach op het einde van een actie of van een werkdag. Het is een korte dialoog (3 à 5 ), gedurende dewelke beide partijen nuttige informaties uitwisselen over het geleverde werk, de gerealiseerde acties, de wijze van aanpak en eventuele moeilijkheden die moeten worden opgevolgd en opgelost. The point is dus een stijgende communicatie omdat er een rapportering over de interessante feiten van de dag gegeven wordt, maar ook een dalende communicatie omdat de verantwoordelijke aanvullende informaties geeft om de medewerker meer inzicht te geven en eventueel bij te sturen. The point is dus een preventieve en oplossende techniek. The point is tevens een psychologisch actiemiddel wanneer de managercoach het contact gaat gebruiken om de agressiviteit en de eventuele ontgoochelingen op te vangen of om te herlanceren en te motiveren. WAT BETEKENT DIT VOOR ONS?

32 Sports World 2006 COACHING 32 STRUCTUUR VAN THE POINT P. 1. POSITIEVE BENADERING 2. VRAGEN EN DIALOOG OVER DE SUCCESSEN 3. VRAGEN EN DIALOOG OVER DE MINDER GESLAAGDE ZAKEN 4. ANALYSE VAN DE MINDER GESLAAGDE ZAKEN 5. - RECHTZETTING - INFORMATIE REPORT - BRIEFING - VERGADERING 6. POSITIEVE MOTIVATIE

33 Sports World 2006 COACHING 33 DE PERIODIEKE VERGADERING MV DEFINITIE : De maandelijkse vergadering is een vergadering die gehouden wordt door de manager met zijn ploeg van medewerkers. Deze vergadering heeft tot doel de medewerkers te motiveren door het onderhouden van een open en constructieve info-uitwisseling. De objektieven zijn : 1. De medewerkers te informeren over de resultaten van hun acties. 2. Het gezichtsveld van de medewerkers te verbreden. 3. De identifikatie met het bedrijf en haar objectieven te bevorderen. 4. In grote lijnen de komende acties voorbereiden. 5. De uitwisseling van nuttige en noodzakelijke informatie bevorderen. 6. De basisregels en -handelingen herhalen al dan niet d.m.v. een korte trainingssessie (specifiëren, demonstreren,...) Deze vergadering moet bijzonder goed voorbereid zijn en dient door te gaan in een apart lokaal. De ideale duur van dergelijke vergadering varieert tussen 30 en 45.

34 Sports World 2006 COACHING 34 COACHINGSGESPREKKEN VOEREN

35 Sports World 2006 COACHING 35 PROCES VAN EEN COACHINGSGESPREK 1. Het gesprek kaderen Het agenda achterhalen en objectief, verloop & uitkomsten melden. Zijn akkoord m.b.t. dit agenda checken. In hoeverre is dit zijn agenda? 2. Zijn invulling: analyse, zienswijzen, oplossingen,. Vragen en doorvragen. Bespreek de huidige situatie alvorens opties en alternatieven te onderzoeken. Wat zijn de hindernissen? Hoe worden deze aangepakt? Zijn manier van denken exploreren. Actief luisteren naar de woorden, de muziek en de dans. 3. Uw aanbieding: analyse, zienswijze, oplossingen,. Formuleer op assertieve wijze. Deel de feiten alvorens meningen te formuleren; Deel en expliciteer uw wijze van denken. Verifieer of wat u aanbiedt wordt begrepen en aanvaardt. 4. De afspraak specificeren (cfr. actieplan). Formuleer het punt van akkoord op specifieke en meetbare wijze. Check op aanvaarding + de subjectieve kans tot slagen. 5. Het actieplan opvolgen op het terrein. Voorzien (cfr methode) briefing en debriefing. Aanmoedigen. Vorderingen waarderen.

36 Sports World 2006 COACHING 36 Nota s

37 Sports World 2006 COACHING 37 ACTIEPLAN

38 Sports World 2006 COACHING 38 ACTIEPLAN 1. WAT? Wat wil ik concreet doen? WANNEER? OMSTANDIGHEDEN? A N D E R E

39 Sports World 2006 COACHING 39 BIJLAGEN

40 Sports World 2003 COACHING 40 Wie op welke taken prioritair coachen? competenties personen

8.2 Opleiding leidinggevende : De manager coach

8.2 Opleiding leidinggevende : De manager coach 8.2 Opleiding leidinggevende : Inhoud 1. Inleiding en housekeeping p. 1 2. Onze uitdagingen p. 2 3. De rol van de verantwoordelijke p. 3-5 4. People management : enkele belangrijke principes p. 6-8 5.

Nadere informatie

Doeltreffend communiceren. Sales Trainee Programme Module 2

Doeltreffend communiceren. Sales Trainee Programme Module 2 Doeltreffend communiceren Inhoud 1. Introductie, context en praktische aspecten p. 1 2. p. 2-18 RELating Werken met vragen Assertiviteit 3. Klantgericht omgaan met klachten en lastige situaties p. 18-22

Nadere informatie

Functioneringsgesprekken. Mei 2007

Functioneringsgesprekken. Mei 2007 Mei 2007 Inhoud 1. Introductie, context en praktische aspecten p. 1 2. : nut en vereisten p. 2-5 Functioneringsgesprek als management tool. De kern van de zaak beheersen : inhoud, structuur en interactie

Nadere informatie

Ik als begeleider van de begeleiders. Keuzewerkwinkel inspiratiedag IJD Hasselt

Ik als begeleider van de begeleiders. Keuzewerkwinkel inspiratiedag IJD Hasselt Ik als begeleider van de begeleiders Keuzewerkwinkel inspiratiedag IJD Hasselt Ben ik de stuurder of de motivator van mijn begeleidingsploeg? Welke stijl van leiding geven, ligt in mijn natuur? Deze vragen

Nadere informatie

Verklaring van Mentors op de Werkplek.

Verklaring van Mentors op de Werkplek. Verklaring van Mentors op de Werkplek www.bmw-eu.net Project nummer: 2013-1-PT1-LEO05-15778 VERKLARING VAN MENTORS OP DE WERKPLEK Credits Titel Verklaring van Mentors op de Werkplek coördinatie OBELISK

Nadere informatie

Waarom zijn we hier. Hoe kan je als bezorgde en gedreven ouders, positief coachen zonder zelf onder de stress te lijden?

Waarom zijn we hier. Hoe kan je als bezorgde en gedreven ouders, positief coachen zonder zelf onder de stress te lijden? Waarom zijn we hier Hoe kan je als bezorgde en gedreven ouders, positief coachen zonder zelf onder de stress te lijden? Waar gaat het over Coachen Uitlokken en ondersteunen van leren* * Verschillende leerdomeinen:

Nadere informatie

Resultaatgericht coachen

Resultaatgericht coachen Resultaatgericht coachen Liesbeth Vanhelmont Coaching als vervoersmiddel Wat is coaching? Hoe ervoor zorgen dat coachen resultaten oplevert? Contacting en Contracting Juiste coachingsstijl op het juiste

Nadere informatie

18-9-2014. Pedagogische opleiding theorie. Doelstellingen. Doelstellingen. Hoofdstuk 1 Communicatie en feedback. De kennis over de begrippen:

18-9-2014. Pedagogische opleiding theorie. Doelstellingen. Doelstellingen. Hoofdstuk 1 Communicatie en feedback. De kennis over de begrippen: Pedagogische opleiding theorie Hoofdstuk 1 Communicatie en feedback Doelstellingen De kennis over de begrippen:, feedback, opleiden en leren kunnen uitdrukken en verfijnen Doelstellingen De voornaamste

Nadere informatie

1 Ik behandel mijn medewerkers op eenzelfde manier met eenzelfde aanpak A Nooit B Soms C Vaak D Altijd

1 Ik behandel mijn medewerkers op eenzelfde manier met eenzelfde aanpak A Nooit B Soms C Vaak D Altijd MOTIVEREN drs. E.M. van Nouhuys 1 SITUATIE Motiveren komt van het Latijnse 'movere' wat 'bewegen' of vrijer vertaald 'in beweging krijgen' betekent. Concreet betekent dit; redenen geven aan mensen zodat

Nadere informatie

Gesprekken voeren met medewerkers. HRwijs inspiratiesessie, 17 september 2015 Lisa Coppin, Groeiinzicht Comm.V.

Gesprekken voeren met medewerkers. HRwijs inspiratiesessie, 17 september 2015 Lisa Coppin, Groeiinzicht Comm.V. Gesprekken voeren met medewerkers HRwijs inspiratiesessie, 17 september 2015 Lisa Coppin, Groeiinzicht Comm.V. Gesprekken met medewerkers voeren... Doen we meerdere keren per dag Kunnen we allemaal Terug

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Projectleider B December 2009 PROJECTLEIDER B 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Projectleider B

Nadere informatie

Thermometer leerkrachthandelen

Thermometer leerkrachthandelen Thermometer leerkrachthandelen Leerlijnen en ontwikkelingslijn voor leerkrachten van WSKO 1 Inleiding Leerkracht zijn is een dynamisch en complex vak. Mensen die leerkracht zijn en binnen onze organisatie

Nadere informatie

Coachen van hoofdverpleegkundigen. Ervaringsuitwisseling 8 april 2010

Coachen van hoofdverpleegkundigen. Ervaringsuitwisseling 8 april 2010 Coachen van hoofdverpleegkundigen Ervaringsuitwisseling 8 april 2010 Ons ziekenhuis anno 2010 STRATEGISCHE PLANNING OPERATIONELE DOELSTELLINGEN 2005-2010 2005-2009 Mobiele Equipe 1. Verpleegkundige praktijk

Nadere informatie

HOE LAAT IK MEDEWERKERS

HOE LAAT IK MEDEWERKERS MANAGEMENT Een zelfstandige medewerker is een tevreden medewerker HOE LAAT IK MEDEWERKERS ZELFSTANDIG FUNCTIONEREN? De ene mens is de andere niet. Sommigen zijn blij met een chef die aan hen geducht leiding

Nadere informatie

Functiebeschrijving CLUSTERVERANTWOORDELIJKE NIET-VERPLICHTE HULPVERLENING B4-B5

Functiebeschrijving CLUSTERVERANTWOORDELIJKE NIET-VERPLICHTE HULPVERLENING B4-B5 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

Doelgericht commerciële vragen stellen. Agenda. Het belang van vragen in een verkoopgesprek

Doelgericht commerciële vragen stellen. Agenda. Het belang van vragen in een verkoopgesprek Doelgericht commerciële vragen stellen Stefaan Maes 0495 288803 stefaan.maes@thehouseofchange.be 1 2 2 Agenda Het belang van vragen in een verkoopgesprek Enkele aandachtspunten mbt het stellen van vragen

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Ondersteunend/Epert B December 2009 ONDERSTEUNEND/EXPERT B 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Ondersteunend/Epert

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Leidinggevend A1 December 2009 LEIDINGGEVEND A1 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Leidinggevend

Nadere informatie

Creëer een stevig ontwikkelingsplatform

Creëer een stevig ontwikkelingsplatform Creëer een stevig ontwikkelingsplatform workshop format Dit document is onderdeel van een set ondersteunend materiaal dat ter download wordt aangeboden aan kopers van Strategie Helden door Jeroen De Flander

Nadere informatie

Benodigde soft skills voor een succesvolle interactie met klanten en collega s deel 1. Dijk training & coaching

Benodigde soft skills voor een succesvolle interactie met klanten en collega s deel 1. Dijk training & coaching Benodigde soft skills voor een succesvolle interactie met klanten en collega s deel 1 Dijk training & coaching Margot Dijker trainer & coach Leiderschap Beïnvloeden Trainingsonderwerpen Sales Teamontwikkeling

Nadere informatie

Transformatief Leiderschap

Transformatief Leiderschap Transformatief Leiderschap Transformatieve leiders inspireren, motiveren en stimuleren. Niet alleen zichzelf maar ook de mensen om zich heen om buitengewoon goed te presteren, verbazingwekkende dingen

Nadere informatie

De type-functies en de bijbehorende competenties

De type-functies en de bijbehorende competenties IRISteam De type-functies en de bijbehorende competenties Le Service Ressources Humaines De type-functies 1. De competenties voor de functies van klasse 0... 3 Logistiek Assistent_Toc374542571 2. De competenties

Nadere informatie

Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement?

Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement? Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement? Definitie outplacement Outplacement is een geheel van begeleidende diensten en adviezen die in opdracht van

Nadere informatie

COACHING OP DE WERKPLEK

COACHING OP DE WERKPLEK LEIDRAAD 6: COACHING OP DE WERKPLEK Lerende en motiverende coaching, een betere garantie op resultaten en welzijn De rol van de leidinggevende als coach bestaat er in om toe te zien of medewerkers op een

Nadere informatie

Leren/coachen van meisjes - Dingen om bij stil te staan

Leren/coachen van meisjes - Dingen om bij stil te staan De ontwikkeling van vrouwen en meisjes in het rugby heeft de afgelopen jaren flink aan momentum gewonnen en de beslissing om zowel heren als dames uit te laten komen op het sevenstoernooi van de Olympische

Nadere informatie

Het Euretco Leiderschapspracticum: van ondernemer naar inspirerend leider

Het Euretco Leiderschapspracticum: van ondernemer naar inspirerend leider Het Euretco Leiderschapspracticum: van ondernemer naar inspirerend leider In het nieuwe retailen staat de P van people centraal. Meer dan je collectie en je winkeluitstraling zorgen de mensen in je organisatie

Nadere informatie

PRINCE in Praktijk sessie: PRINCE2 en gedrag?

PRINCE in Praktijk sessie: PRINCE2 en gedrag? PRINCE in Praktijk sessie: PRINCE2 en gedrag? PUG, 18 maart, Zoetermeer Ron Seegers Machtsbronnen 2 Succesfactoren in een project Wat zijn dus de kritische gebeurtenissen in een project? Start Up Betrekken

Nadere informatie

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen Voorstellen Coachen: Aansluiten op Motivatie-stijl Rogier Hoorn sport- & prestatiepsycholoog VSPN drs. Rogier Hoorn sport- en prestatiepsycholoog VSPN SportsMind.nl Sinds 2003 praktijk Bussum en Papendal

Nadere informatie

versie: 2005 Strategieën ontwikkelen om de prestaties van de organisatie te verbeteren Plannen De Investors In People standaard

versie: 2005 Strategieën ontwikkelen om de prestaties van de organisatie te verbeteren Plannen De Investors In People standaard versie: 2005 De Investors In People standaard Strategieën ontwikkelen om de prestaties van de organisatie te verbeteren Plannen Een Investor in People ontwikkelt effectieve strategieën om de prestaties

Nadere informatie

Hoe als niet-psycholoog een goed selectie-interview afnemen?

Hoe als niet-psycholoog een goed selectie-interview afnemen? Hoe als niet-psycholoog een goed selectie-interview afnemen? Ken Pieters IMPACT nv POLL Binnen welke tijdspanne beslist de gemiddelde beoordelaar of een kandidaat geschikt is? A. 30 seconden B. 5 minuten

Nadere informatie

Governance. Informatiemanagement. Architectuur. Gemeenschappelijk

Governance. Informatiemanagement. Architectuur. Gemeenschappelijk Beleggen Bewaken Sturen Informatiemanagement Inspireren Verbinden Organiseren Architectuur Verbeelden Structureren Afstemmen Gemeenschappelijk Communiceren Adviseren Beïnvloeden Beleggen: kan taken, verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Doelen Zicht op basisbehoeftes van leerlingen om gemotiveerd te kunnen werken; Zelfdeterminatietheorie

Nadere informatie

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Training Leiderschap Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Als leidinggevende komt er veel op je af. Je moet doelen halen, maar je wilt ook je medewerkers motiveren. Hoe houd je dat in balans?

Nadere informatie

Oefenexamen Middle Management B. module Teamcoaching

Oefenexamen Middle Management B. module Teamcoaching Oefenexamen Middle Management B module Teamcoaching Indicatie: u dient minimaal 7 van de 10 vragen goed te beantwoorden voor een voldoende. Vraag 1 Welke van de volgende omschrijvingen zijn van toepassing

Nadere informatie

Het White Box model:

Het White Box model: Het White Box model: Een krachtige veranderstrategie die mensen in beweging brengt. Visie, aanpak en trainingsadvies Een waardevol gespreksmodel voor, WMO en Jeugdwet, consulenten om eigen initiatief en

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Ondersteunend/Epert D December 2009 ONDERSTEUNEND/EXPERT D 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Ondersteunend/Epert

Nadere informatie

Competency Check. Datum:

Competency Check. Datum: Competency Check Naam: Sample Candidate Datum: 08-08-2013 Over dit rapport: Dit rapport is op automatische wijze afgeleid van de resultaten van de vragenlijst welke door de heer Sample Candidate is ingevuld.

Nadere informatie

Studiedag: in de kijker. workshop: de ergotherapeut als coach

Studiedag: in de kijker. workshop: de ergotherapeut als coach Studiedag: in de kijker workshop: de ergotherapeut als coach Opbouw workshop Korte duiding van de theorie ( theorie wordt aangehaald) Kennismaking adhv exploreren Zelf in de ervaring stappen: oefenen op

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Maatschappelijk werker. Niveau BH 1-2-3

FUNCTIEBESCHRIJVING. Maatschappelijk werker. Niveau BH 1-2-3 1. IDENTIFICATIE VAN DE FUNCTIE FUNCTIEBESCHRIJVING Beschrijving van de functie Graad Maatschappelijk assistent (M/V) Maatschappelijk werker Niveau BH 1-2-3 Plaats in het organigram Dienst : Algemene Sociale

Nadere informatie

Integrale kwaliteitszorg zorgnetwerk (IKZ) (A1-3)

Integrale kwaliteitszorg zorgnetwerk (IKZ) (A1-3) Integrale kwaliteitszorg zorgnetwerk (IKZ) (A1-3) Rapporteert aan Geeft leiding aan 1. Doel van de functie Directeur Zorg - De coördinator IKZ is verantwoordelijk voor de algemene coördinatie (met inbegrip

Nadere informatie

W A A R D E V O L L E I D E R S C H A P

W A A R D E V O L L E I D E R S C H A P W A A R D E V O L L E I D E R S C H A P I N S P I R E E R M A N A G E C O A C H Waardevol klantcontact LEERGANG VOOR TEAMLEIDERS Waardevol leiderschap Jouw creativiteit heeft ruimte nodig Een klantcontactcentrum

Nadere informatie

Unfold your potential

Unfold your potential Unfold your potential Meet & Greet 2011 Theo Hamaekers- Kluwer Het coachen van salespeople Dominique Vosse Boehringer Ingelheim 13 september 2011 Op het programma De uitdagingen bij Boehringer Ingelheim

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING ADJUNCT TEAMVERANTWOORDELIJKE SPORT (ADJUNCT WERKLEIDER) (M/V)

FUNCTIEBESCHRIJVING ADJUNCT TEAMVERANTWOORDELIJKE SPORT (ADJUNCT WERKLEIDER) (M/V) 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Standplaats Gent Weddeschaal C4 C5 / B1 B2 B3 (Loopbaanpad Organisatie) 1 2. DOEL Instaan voor de dagelijkse planning, werkorganisatie, werkverdeling en coördinatie van het

Nadere informatie

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen Voorstellen Coachen: Aansluiten op Motivatie-stijl Rogier Hoorn sport- & prestatiepsycholoog VSPN drs. Rogier Hoorn sport- en prestatiepsycholoog VSPN SportsMind.nl Sinds 2003 praktijk Bussum en Papendal

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Leidinggevend D December 2009 LEIDINGGEVEND D 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Leidinggevend D

Nadere informatie

WERKBLAD LEIDERSCHAPSSTIJL

WERKBLAD LEIDERSCHAPSSTIJL WERKBLAD LEIDERSCHAPSSTIJL In dit document vind je 12 situaties waarop je verschillend kunt reageren. Omcirkel de aanpak die voor jou het meest voor de hand ligt. Situaties 1. De laatste tijd gaat het

Nadere informatie

1 De vijf uitgangspunten voor

1 De vijf uitgangspunten voor 1 De vijf uitgangspunten voor leidinggevenden 8 als leidinggeven in het onderwijs je vak is Een leidinggevende doet ertoe! Er zijn geen excellente scholen zonder goede leidinggevenden. Wat maakt iemand

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING DIENSTHOOFD (M/V)

FUNCTIEBESCHRIJVING DIENSTHOOFD (M/V) 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Standplaats Gent Weddeschaal A4a - A4b (Loopbaanpad Organisatie) 1 2. DOEL Verantwoordelijkheid opnemen door een dienst te leiden in lijn met de doelstellingen van het departement

Nadere informatie

Vaardigheidstraining voor leidinggevenden

Vaardigheidstraining voor leidinggevenden Vaardigheidstraining voor leidinggevenden Jouw rol in het aanwezigheidsbeleid Zorgzaam Uniform Als jij er bent, wint iedereen! Objectief Preventief 2 1 Waarom melden mensen zich ziek? 3 Proces van uitval

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken. Marie-Noelle De Clercq Consultant People Management

Het Nieuwe Werken. Marie-Noelle De Clercq Consultant People Management Het Nieuwe Werken Marie-Noelle De Clercq Consultant People Management INHOUD VOORDRACHT 1. HET NIEUWE WERKEN 2. ZES TOEGEVOEGDE WAARDEN 2 =6 BA TEN 3. VRAGEN 2 Het nieuwe werken Evolutie, op alle vlak?

Nadere informatie

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten FiT Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten Vergroot je circle of influence Niemand kan de financiële gevolgen van strategische beslissingen beter inzichtelijk maken

Nadere informatie

Voorbeelden compententieprofiel mentor

Voorbeelden compententieprofiel mentor BIJLAGE 1 Voorbeelden compententieprofiel mentor Voorbeeld 1 Meetindicator voor competenties en gedragingen van een mentor, opgesteld door Ryhove, beschutte werkplaats in Gent (PH= persoon met een handicap)

Nadere informatie

Test over resultaatgericht managen en coachend leidinggevenden

Test over resultaatgericht managen en coachend leidinggevenden Test over resultaatgericht managen en coachend leidinggevenden zeker gedeeltelijk niet 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Voor discussies heb ik geen tijd, ík beslis. Medewerkers met goede voorstellen

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Leidinggevend A4 December 2009 LEIDINGGEVEND A4 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Leidinggevend

Nadere informatie

Vervolgwebinar resultaatgericht coachen

Vervolgwebinar resultaatgericht coachen Vervolgwebinar resultaatgericht coachen Liesbeth Vanhelmont Herhaling van het Heron Interventiemodel De moeilijkere interventies onder de loep Confronterende interventie Deblokkerende interventie Katalyserende

Nadere informatie

Doelen stellen

Doelen stellen Doelen stellen Wat is het? Doelen stellen is het proces van het selecteren van dingen (mikpunten) die je wilt bereiken. Deze mikpunten worden doelen genoemd. Een doel is iets dat je bewust nastreeft. Een

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.2 Operationeel leidinggeven

FUNCTIEFAMILIE 5.2 Operationeel leidinggeven Doel van de functiefamilie Aansturen van medewerkers en organiseren en superviseren van hun dagelijkse werkzaamheden teneinde een efficiënte en continue werking van het eigen team te garanderen en zodoende

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek 4.6.1 Het functioneringsgesprek WAAROM FUNCTIONERINGSGESPREKKEN VOEREN? Ze leveren u een schat aan informatie op: Heeft uw medewerker wel nog steeds zin in de job? Is hij/zij van plan om te blijven werken

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie en in elk netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

DIENSTHOOFD. Netinfradiensten Domeindiensten/Technische diensten Asse, Brugge, Gent, Ronse

DIENSTHOOFD. Netinfradiensten Domeindiensten/Technische diensten Asse, Brugge, Gent, Ronse 1/7 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Operationele entiteit Standplaats Dienstchef Weddenschaal Netinfradiensten Domeindiensten/Technische diensten Asse, Brugge, Gent, Ronse A4a - A4b (of indien van toepassing

Nadere informatie

training PrOJeCtmanagement In samenwerking met

training PrOJeCtmanagement In samenwerking met TRAINING PROJECTMANAGEMENT In samenwerking met kleine trainingsruimte Programma Projectmanagement ( 3 x 2 Dagen) Module 1 : 2 x 2 Dagen Groepscommunicatie Hoe stelt u zich op in een groep en hoe haalt

Nadere informatie

Klantgericht omgaan met klachten. Agenda. Wat is klantgerichtheid. Wat is een klacht precies. Waaraan hebben klagers nood

Klantgericht omgaan met klachten. Agenda. Wat is klantgerichtheid. Wat is een klacht precies. Waaraan hebben klagers nood Klantgericht omgaan met klachten Stefaan Maes 0495 288803 stefaan.maes@thehouseofchange.be 1 2 2 Agenda Wat is klantgerichtheid Wat is een klacht precies Waaraan hebben klagers nood Welke stijlen zetten

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Ondersteunend/Epert C December 2009 ONDERSTEUNEND/EXPERT C 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Ondersteunend/Epert

Nadere informatie

LEIDING GEVEN. Functiefamilie: Niveau: Doel van de functiefamilie

LEIDING GEVEN. Functiefamilie: Niveau: Doel van de functiefamilie Functiefamilie: Niveau: LEIDING GEVEN D Doel van de functiefamilie Instaan voor de coördinatie en de opvolging van de werkzaamheden van een administratieve of operationele entiteit waarin men medewerkers

Nadere informatie

BROCHURE Cursus Coachend Leidinggeven. Coachend Leidinggeven. Sales Force Consulting

BROCHURE Cursus Coachend Leidinggeven. Coachend Leidinggeven. Sales Force Consulting BROCHURE Cursus Coachend Leidinggeven Coachend Leidinggeven Sales Force Consulting inleiding Leidinggeven aan de uitvoering van het alledaagse werk, is één van de belangrijkste kerntaken van elke manager.

Nadere informatie

PORTFOLIO VOOR DE FUNCTIE VAN VAN. (Voornaam - Naam) Aangemaakt op: (datum)

PORTFOLIO VOOR DE FUNCTIE VAN VAN. (Voornaam - Naam) Aangemaakt op: (datum) PORTFOLIO VOOR DE FUNCTIE VAN VAN (Voornaam - Naam) Aangemaakt op: (datum) In het kader van uw sollicitatie willen we graag een zicht krijgen op de kerncompetenties die VDAB van haar leidinggevenden verwacht.

Nadere informatie

MANAGEMENTVAARDIGHEDEN / 12

MANAGEMENTVAARDIGHEDEN / 12 MANAGEMENTVAARDIGHEDEN / 12 Raymond Reinhardt 3R Business Development raymond.reinhardt@3r-bdc.com 3R 1 Doelen van deze module M Deze module gaat over: G beoordelingscriteria afleiden uit geformuleerde

Nadere informatie

Appraisal. Datum:

Appraisal. Datum: Appraisal Naam: Sample Candidate Datum: 08-08-2013 Over dit rapport: Dit rapport is op automatische wijze afgeleid van de resultaten van de vragenlijst welke door de heer Sample Candidate is ingevuld.

Nadere informatie

Profileringstool Innerspective BV April 2018

Profileringstool Innerspective BV April 2018 01 TALENT AAN ZET! Profileringstool Innerspective BV April 2018 Auteur: Wout Plevier SLiM! Talent-ontwikkeling Innerspective BV 02 WAAROM TALENT SLIM! AAN ZET? De maatschappij gaat steeds sneller. Organisaties

Nadere informatie

Personal Branding voor Ingenieurs

Personal Branding voor Ingenieurs Personal Branding voor Ingenieurs 8 juni 2012 Lustrumsymposium Jullie doelen - succesvolle loopbaan - een baan vinden - de allerbeste zijn? - Saskia Slotboom 2012 2 Personal Branding Tools en praktische

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

7 eigenschappen effectief leiderschap

7 eigenschappen effectief leiderschap 7 eigenschappen effectief leiderschap Onderwerpen Achtergrond Doel van de training 7 eigenschappen effectief leiderschap Kennis aanreiken eigenschap 1-7 Samenvatting Opdracht persoonlijk leiderschap Algemeen

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Ondersteunend/Epert A4 December 2009 ONDERSTEUNEND/EXPERT A4 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Ondersteunend/Epert

Nadere informatie

Passie. PEOPLE INVESTMENT Investeren in mens en organisatie

Passie. PEOPLE INVESTMENT Investeren in mens en organisatie Passie Het is een mooie symboliek, maar ik ben het niet helemaal mee eens, want passie is juist werken. Werken om iets te bereiken, om iets te realiseren, om iets te creëren of om iets over te brengen.

Nadere informatie

Hoe je het maximale uit jouw team haalt. Zes ingrediënten voor een High Performance Team

Hoe je het maximale uit jouw team haalt. Zes ingrediënten voor een High Performance Team Hoe je het maximale uit jouw team haalt Zes ingrediënten voor een High Performance Team Hoe je het maximale uit jouw team haalt Zes ingrediënten voor een High Performance Team Jouw team loopt best goed,

Nadere informatie

Project High Five ouder!

Project High Five ouder! Project High Five ouder! Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Wat is een High5-ouder? 3. Tips voor High5-ouders 4. Hoe kunnen we dit project realiseren binnen de club? 5. Besluit 6. Dankwoord 7. Bijlagen 1. Inleiding

Nadere informatie

De hoofdverpleegkundige als pacemaker. op naar een kwaliteitsvollere relatie tussen patiënt en medewerkers

De hoofdverpleegkundige als pacemaker. op naar een kwaliteitsvollere relatie tussen patiënt en medewerkers op naar een kwaliteitsvollere relatie tussen patiënt en medewerkers voorzijde links rechts de hospital coach 1982- papierberg regels personeelstekort flexibele werkuren burn-out visie missie empowerment

Nadere informatie

PROTOCOL NR Na bespreking van de nota, waarvan kopie in bijlage, gaat het Bijzonder Comité hiermee eenparig akkoord.

PROTOCOL NR Na bespreking van de nota, waarvan kopie in bijlage, gaat het Bijzonder Comité hiermee eenparig akkoord. F3RYS Stropstraat l - 9000 Gent PROTOCOL NR. 1018 Protocol opgemaakt n.a.v. de zitting van het Bijzonder Comité d.d. 21 december 2017 tussen de TMVW en de vakorganisaties vertegenwoordigd door de onderscheiden

Nadere informatie

Dale Carnegie s Gouden Boekje.

Dale Carnegie s Gouden Boekje. Dale Carnegie s Gouden Boekje www.dalecarnegie.com Een vriendelijker mens worden 1. Oefen geen kritiek uit, veroordeel niet en klaag niet. 2. Toon eerlijke, oprechte waardering. 3. Wek in de ander een

Nadere informatie

Infosessie& Workshop Opvoedingsondersteuningvan oudersin jeugdsportclubs

Infosessie& Workshop Opvoedingsondersteuningvan oudersin jeugdsportclubs Infosessie& Workshop Opvoedingsondersteuningvan oudersin jeugdsportclubs Zorgdatje kind wint, los van het resultaat! Aanleiding onderzoek Sportclub Ouder Kind 2 Aanleiding onderzoek Sportclub Ouder Kind

Nadere informatie

De evolutie-sprong van management naar leiderschap

De evolutie-sprong van management naar leiderschap De evolutie-sprong van management naar leiderschap What got you here, won't get you there - Marshall Goldsmith Als ervaren manager heb je het allemaal al eerder gehoord Als effectief manager gebruik je

Nadere informatie

Type 1: De Docent TEST LEERKRACHTSTIJL LAGER. Centrum voor Taal en Onderwijs MIJN PROFIEL

Type 1: De Docent TEST LEERKRACHTSTIJL LAGER. Centrum voor Taal en Onderwijs MIJN PROFIEL Type 1: De Docent Ik weet perfect waar ik mee bezig ben. Met mijn strakke planning zien we alle vooropgestelde leerstof, met tijd voor een herhalingsles voor elke grote toets. Er zijn duidelijke afspraken

Nadere informatie

Workshop Aandacht voor gewenst gedrag: hoe hoort het eigenlijk?

Workshop Aandacht voor gewenst gedrag: hoe hoort het eigenlijk? Workshop Aandacht voor gewenst gedrag: hoe hoort het eigenlijk? Donderdag 15 november 2018 Agenda en even voorstellen Onderwerpen workshop: Aandacht voor gewenst gedrag Belangrijke voorwaarden Preventie

Nadere informatie

Simon Voorbeeld VERTROUWELIJK. Competentietest

Simon Voorbeeld VERTROUWELIJK. Competentietest Simon Voorbeeld Competentietest 2019 Testcentrum Groei De Algemene Voorwaarden van Testcentrum Groei B.V., die zijn na te lezen op www.testcentrumgroei.nl zijn van toepassing op het gebruik van deze testrapportage.

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE]

SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE] SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE] Waarvoor kiezen klanten voor SoHuman? SoHuman helpt mensen, teams en organisaties met hun persoonlijke en professionele

Nadere informatie

Praktische tips. Voor in je winkel

Praktische tips. Voor in je winkel Praktische tips Voor in je winkel Bespreek richtlijnen Weten je medewerkers wel écht wat er van hen wordt verwacht? Heeft het team bijvoorbeeld hetzelfde idee als jij over wanneer en hoe een klant wordt

Nadere informatie

Je ontwikkelt een gedeelde HR-visie en vertaalt deze in strategische doelstellingen, die passen binnen het strategisch meerjarenplan van KORTRIJK.

Je ontwikkelt een gedeelde HR-visie en vertaalt deze in strategische doelstellingen, die passen binnen het strategisch meerjarenplan van KORTRIJK. Functiebeschrijving HR - Manager KORTRIJK Functiegegevens Functiebenaming: Team: Loonschaal: HR-manager KORTRIJK P & O (Loon & Tijd + HR) A5a-A5b Plaats in de organisatie Je bent lid van het managementteam

Nadere informatie

Tabel competentiereferentiesysteem

Tabel competentiereferentiesysteem Bijlage 3 bij het ministerieel besluit van tot wijziging van het ministerieel besluit van 28 december 2001 tot uitvoering van sommige bepalingen van het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling

Nadere informatie

Workshop Insights Discovery

Workshop Insights Discovery Workshop Insights Discovery Klantendag OR-ondersteuning 9 maart 2018 Sarton Training & Advies Chrétien Sarton Over mij Politicoloog en jurist 5 jaar adviseur bij Deloitte. 14 jaar trainer-adviseur voor

Nadere informatie

Castellum, Gebouw C, Synthesium Loire AK Den Haag

Castellum, Gebouw C, Synthesium Loire AK Den Haag Castellum, Gebouw C, Synthesium Loire 150 2491 AK Den Haag www.kunskapsskolan.nl info@kunskapsskolan.nl 1 1. Het gepersonaliseerd leren van jouw docenten(teams) staat centraal Je bent als leidinggevende

Nadere informatie

WAAROM ZIJN AFSPRAKEN NODIG?

WAAROM ZIJN AFSPRAKEN NODIG? CHARTER FC DESTELBERGEN WAAROM ZIJN AFSPRAKEN NODIG? Voetbal is een populaire sport waardoor vele spelers, ouders, trainers en bestuursleden hoge verwachtingen hebben om allerlei redenen. Deze verwachtingen

Nadere informatie

Communiceren bij veranderingen de rol van de middelmanager

Communiceren bij veranderingen de rol van de middelmanager Communiceren bij veranderingen de rol van de middelmanager Dat communiceren bij veranderingen cruciaal is, daar zijn heel wat managers het over eens. Maar vaak leiden de inspanningen die organisaties doen

Nadere informatie

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Bij het begeleiden van leeractiviteiten kun je twee aspecten aan het gedrag van leerkrachten onderscheiden, namelijk het pedagogisch handelen en het didactisch handelen.

Nadere informatie