de blindengeleidehond uw gift, hun vrijheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "de blindengeleidehond uw gift, hun vrijheid"

Transcriptie

1 de blindengeleidehond uw gift, hun vrijheid

2 nooit meer zonder geleidehond De Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds - KNGF Geleidehonden - heeft tot doel de mobiliteit en zelfstandigheid van blinden en slechtzienden te bevorderen. Deze brochure is samengesteld om u te informeren over de organisatie KNGF Geleidehonden en de belangrijke rol die geleidehonden in het leven van hun blinde en zeer slechtziende bazen vervullen.

3 Het opleiden van geleidehonden is een kostbare aangelegenheid. Uw steun is daarom onmisbaar. U kunt op verschillende wijzen bijdragen aan een vrije, mobiele en zelfstandige wereld voor visueel beperkte mensen. In deze brochure vindt u diverse manieren waarop u ons kunt steunen. Er zijn mogelijkheden genoeg, maar hebt u zelf nog een goed idee, dan staan wij ook hiervoor uiteraard open. Hebt u nog vragen die in deze brochure niet zijn beantwoord, kijk dan eens op onze website, stuur ons een of neem telefonisch contact op. Wij staan u graag te woord. Even snel een boodschap doen, een eindje wandelen of naar je werk gaan. Het zijn van die gewone, dagelijkse dingen waar de meeste mensen nooit bij stilstaan. Als je een ernstige visuele handicap hebt, moet je dat noodgedwongen wel. Gaan en staan waar en wanneer je wilt is dan lang niet zo vanzelfsprekend. Dikwijls moet je geduldig wachten totdat een ander tijd heeft om met je mee te gaan. Er zelf op uit gaan, je weg zoekend met een taststok, is een vermoeiende en tijdrovende bezigheid. Voor veel blinde en zeer slechtziende mensen is dat al een obstakel op zich. Het kan ook anders. Met de hulp van een geleidehond kan ook iemand met een ernstige visuele beperking geheel zelfstandig op pad. Een geleidehond heeft altijd goede zin én altijd tijd om mee te gaan. Zijn baas hoeft niet langer afhankelijk te zijn van de hulp van anderen. Dankzij de geleidehond kan hij op ieder gewenst ogenblik zeggen: Ik ga!. Hilda Pruijs, doofblinde geleidehondgebruiker

4 Een geleidehond is opgeleid om zijn blinde baas vlot door het verkeer te geleiden, veilig langs ieder obstakel, zonder ergens tegenop te botsen. Onderweg geeft hij oriëntatiepunten aan, zodat de baas weet waar hij zich bevindt. Daarnaast kan de hond op commando allerlei nuttige zaken aangeven. Bij gevaar zal de geleidehond een commando om door te lopen negeren en hem wegleiden van de gevaarlijke plek. De geleidehond is een geweldig mobiliteitsmiddel, maar ook een trouwe kameraad en een echte contactmaker. Veel visueel gehandicapten zeggen het gevoel te hebben er sinds de komst van de hond weer helemaal bij te horen en volledig mee te doen in de maatschappij. De meest gehoorde uitroep van mensen met een geleidehond is dan ook: Nooit meer zonder! Zonder geleidehond zijn de dagelijkse dingen gecompliceerder, minder vanzelfsprekend. Je moet meer nadenken over hoe je de dingen gaat aanpakken. En soms moet je iets laten omdat het te lastig is. Zonder hond voel ik me dus veel gehandicapter. Ruud van den Bercken, geleidehondgebruiker Toen mijn geleidehond overleed, werd ik opnieuw blind (Mevrouw Visser, geleidehondgebruiker)

5 van pup tot geleidehond Een eigen fokprogramma Sinds 1935 heeft KNGF Geleidehonden zo n 5000 geleidehonden opgeleid en kosteloos ter beschikking gesteld aan blinde en slechtziende mensen. Ooit werden hiervoor asielhonden, afgekeurde politiehonden en afdankertjes van particulieren omgeschoold tot geleidehond. Dat ging destijds, zo n vijftig jaar geleden wel goed, maar de maatschappij en het profiel van de mensen die zich laten begeleiden door een geleidehond is de afgelopen decennia drastisch veranderd. Asielhonden voldoen allang niet meer aan de zware eisen. Wie het in de huidige tijd tot geleidehond wil brengen moet van zeer goede huize komen. Om niet alleen verzekerd te zijn van de allerbeste honden voor de taak, maar ook om voldoende honden ter beschikking te hebben, fokt KNGF Geleidehonden inmiddels vrijwel alle honden in eigen beheer. Het is belangrijk dat de honden een uitstekende gezondheid, voldoende intelligentie en het juiste karakter voor het werk hebben. De meest geschikte rassen hiervoor zijn labrador retrievers, golden retrievers en Duitse herders. Deze rassen worden ook met elkaar gekruist om bepaalde raskenmerken in één hond te verenigen. Het eerste jaar De eerste zeven weken na de geboorte brengen de pups door bij hun moeder in het fokgastgezin. Zij verzorgen en socialiseren de pups totdat ze oud genoeg zijn om het nest te verlaten. De taak wordt dan overgenomen door een andere groep vrijwilligers: het puppypleeggezin. Dit gezin staat een jaar lang borg voor een goede verzorging, de opvoeding en de verdere socialisatie van de jonge hond. Een aspirant-geleidehond leert commando s zoals zit, af en blijf en moet direct terugkomen als de baas hem roept. Verder leert hij zich overal netjes te gedragen, maar dat is nog niet alles. Een geleidehond moet een stabiele, betrouwbare hond zijn, die zich niet snel van de wijs laat brengen. Pleeggezinnen hebben daarom de belangrijke taak de hond overal mee naar toe te nemen, zodat hij in zijn latere leven als geleidehond niet snel ergens van onder de indruk is. Zonder deze belangrijke basis is het erg moeilijk om een hond op te leiden tot een betrouwbare, goede geleidehond.

6 De opleiding Na een jaar neemt het puppypleeggezin afscheid van de hond en komt hij naar de geleidehondenschool. Hoewel dit afscheid voor het pleeggezin erg moeilijk is, doen zij dit met liefde en een belangrijk doel voor ogen. In de wetenschap dat zij een blinde of slechtziende medemens met dit werk enorm helpen, voeden sommige pleeggezinnen soms jaren achtereen aspirantgeleidehonden op. De opleiding tot geleidehond duurt gemiddeld 6 tot 8 maanden. De hond leert zich gedragen alsof hij twee meter hoog en één meter breed is. Zo kan hij gemakkelijk samen met zijn baas overal langs. Hij leert om obstakels te omzeilen en de meest optimale route te kiezen. Is er een wegversperring, dan zal de geleidehond zelfstandig een alternatief zoeken, om daarna de route weer op te pakken. Een geleidehond in opleiding leert ook een heel arsenaal aan commando s om zaken aan te geven. Denk hierbij aan een trap, een deur, de kassa of pinautomaat, een oversteekplaats of een lege zitplaats. Misschien wel het belangrijkste wat een geleidehond leert, is het weigeren van een commando. Hij doet dit als het opvolgen ervan gevaar oplevert voor zijn baas. Zou zijn baas hem het commando geven om door te lopen, terwijl zij op de rand van het perron staan, dan weigert de hond dit. Hij draait voor zijn baas langs en neemt hem mee, weg van het gevaar.

7 Naar de nieuwe baas Zodra de hond alles beheerst wat hij moet kunnen om een goede geleidehond te zijn, wordt er een baas voor hem geselecteerd uit de wachtlijst. De geleidehond en zijn nieuwe baas moeten goed bij elkaar passen om met elkaar te kunnen werken. Het looptempo van beiden moet goed op elkaar aansluiten, de hond moet het werkaanbod dat zijn baas voor hem heeft aankunnen en ook wat betreft het karakter moeten ze samen goed door een deur kunnen. Is de match gemaakt, dan gaan de geleidehond en zijn baas samen enkele weken in opleiding. Na deze periode, waarin de geleidehondgebruiker leert lopen met de hond, kan hij of zij het hele verdere werkzame leven van de hond rekenen op nazorg en ondersteuning van KNGF Geleidehonden. In noodgevallen zelfs dag en nacht. Geleidehonden gaan ook met pensioen Een geleidehond heeft veel plezier in zijn werk. Dat neemt niet weg dat het wel werk is en daarom mag ook hij met pensioen. Een exacte leeftijd valt hiervoor niet te geven omdat die afhankelijk is van verschillende factoren. Is de hond echter goed gezond, heeft hij voldoende energie en vindt hij het nog leuk om te geleiden, dan is de gemiddelde leeftijd dat een hond met pensioen gaat zo rond de negen jaar. De baas mag de hond, naast een nieuwe geleidehond, houden. Als dat niet mogelijk is, dan wordt een goed tehuis voor hem gezocht, waar hij zijn laatste jaren kan genieten van zijn oude dag. Sociaal doel De eisen waaraan een hond moet voldoen om geleidehond te kunnen worden zijn hoog. Niet iedere hond die voortkomt uit het fokprogramma voldoet aan alle voorwaarden. Deze honden worden regelmatig ingezet voor een sociaal doel, bijvoorbeeld als gezelschapshond in een verzorgingshuis. Sinds een aantal jaren worden ook honden opgeleid als autismegeleidehond bij jonge kinderen met een autisme spectrum stoornis. Als plaatsing bij een sociaal doel niet mogelijk is, dan wordt de hond ter adoptie aangeboden. Razzle geeft m e zelfvertrouwen, energie en h eel veel geluk. Ik was vrijwel m eteen verliefd op haar. En dat ben ik nog steeds. Iedere dag weer. (Bastiaan Doedee (18), geleidehondgebruiker)

8 uw steun voor vrijheid en mobiliteit Geen ander mobiliteitsmiddel biedt mensen met een visuele handicap zoveel onafhankelijkheid en vrijheid als een geleidehond. Dankzij deze bijzondere honden kunnen ook zij deelnemen aan het sociale en maatschappelijke leven. Een geleidehond is een heel kostbare hond. Met het fokken, verzorgen, opvoeden, opleiden en de nazorg is veel geld gemoeid. Slechts een deel van iedere opgeleide hond wordt vergoed door de zorgverzekeraars. Wij zijn daarom grotendeels afhankelijk van giften, nalatenschappen en sponsoring. Uw hulp is daarom hard nodig en erg welkom! Hieronder vindt u in het kort verschillende mogelijkheden. Mocht u meer informatie willen hebben, dan kunt u onze website raadplegen of deze aanvragen via de antwoordcoupon in deze brochure. Natuurlijk mag u ook een sturen of telefonisch contact met ons opnemen. Er zijn verschillende manieren om ons te steunen: Donateur worden U kunt donateur worden en ons steunen met een door u gekozen bedrag. De meest efficiënte en gunstige manier om dat te doen is via een machtiging. Zo hoeft u nergens meer aan te denken en zijn wij verzekerd van uw structurele bijdrage. Wilt u ons structureel steunen? Dat kan eenvoudig via de website of door de coupon in deze brochure in te vullen en op te sturen. Natuurlijk zijn wij ook blij met een eenmalige gift. U kunt het bedrag van uw keuze overmaken op rekeningnummer t.n.v. KNGF Geleidehonden te Amstelveen of via onze website. Op een bepaalde leeftijd h eb je alles wat je wilt. Ik hoef geen cadeaus voor m ezelf. Ik h eb liever een donatie voor een goed doel. KNGF Geleideh onden vind ik een ontzettend goed doel. (Francoise van der Wiel, donateur)

9 Adopteer een pup Voor 7,50 per maand kunt u digitaal een puppy adopteren. Wij houden u dan iedere maand op de hoogte van het wel en wee van uw pup via een digitale nieuwsbrief en u kunt het digitale fotoalbum op onze website bekijken. U volgt de pup vanaf zijn geboorte tot het moment dat hij aan het werk gaat bij zijn blinde baas. Op de website vindt u alle informatie en kunt u een keuze maken uit de te adopteren pups. Bent u op zoek naar een origineel kado? Dan is de kado-adoptie wellicht een goed idee.

10 Exclusieve adoptie van een aspirant-geleidehond Wilt u worden betrokken bij de vorderingen van uw eigen geleidehond in spé? Dan is de exclusieve adoptie van een pup iets voor u! Voor staat u garant voor alle kosten van het eerste jaar van een aspirant-geleidehond. U kunt ons natuurlijk nog meer helpen door alle kosten van een geleidehond voor uw rekening te nemen. Van pup tot pensionering van de geleidehond bedragen de kosten Natuurlijk staan hier bepaalde privileges tegenover. U mag bijvoorbeeld zelf een naam voor de hond bedenken. Wij houden u uiteraard regelmatig op de hoogte van de vorderingen van uw pupil en u zult hem in levenden lijve ontmoeten. Natuurlijk krijgt u dan ook een rondleiding en een demonstra-

11 tie aangeboden. Voor een volledig overzicht van alle privileges die aan deze vormen van adoptie verbonden zijn, verwijzen wij u naar de website. U kunt ook meer informatie aanvragen met de antwoordcoupon in deze folder. Bellen mag natuurlijk ook. De spaaractie Hebt u alles al en vraagt men toch wat u wilt hebben, voor uw verjaardag, een jubileum of de opening van de nieuwe zaak? Dan kan een spaaractie een sympathiek en goed alternatief zijn. In plaats van bijvoorbeeld bloemen of drank vraagt u een donatie voor KNGF Geleidehonden. U kunt ook een sponsorloop organiseren waarvan de opbrengt ten goede komt aan de geleidehonden. Om van uw spaaractie een succes te maken hebben wij verschillend materiaal beschikbaar. Desgewenst zal een geleidehondgebruiker met geleidehond graag het startschot geven, een presentatie verzorgen of het geld persoonlijk in ontvangst komen nemen. Neem gerust contact met ons op voor meer ideeën. Inzamelen van oude mobieltjes en lege cartridges Heeft u lege cartridges of oude mobiele telefoons over? Wij ontvangen ze graag! U helpt ons want voor iedere telefoon of cartridge ontvangen wij een vergoeding. Bovendien ontziet u het milieu omdat de telefoons en cartridges worden gerecycled. Wilt u de lege cartridges van uw bedrijf, vereniging of school inzamelen, dan kunt u hiervoor een handige verzamelbox aanvragen. De webshop Voor een origineel cadeau kunt u terecht bij onze webshop. Knuffels, kaarten, T-shirts of een grappige paraplu, er is keus genoeg. U komt goed voor de dag bij de ontvanger en met uw aankoop steunt u onze organisatie. Het volledige aanbod vindt u op onze website.

12 Notarieel schenken Een periodieke schenking die u laat vastleggen bij de notaris kan u veel belastingvoordeel bieden. In tegenstelling tot losse giften is een periodieke schenking die u voor tenminste vijf jaar vastlegt, in zijn geheel fiscaal aftrekbaar. De belastingdienst betaalt dus een deel van uw schenking. Bij een periodieke schenking vanaf 150 per jaar nemen wij graag de notariskosten voor onze rekening. Een volmachtformulier hiervoor vindt u op de website of vraag er een aan via de antwoordcoupon. Fonds op naam Door een fonds op naam op te richten, kunt u aan uw schenking een specifieke, door u te kiezen, bestemming geven die binnen onze doelstelling valt. U verbindt dan uw naam of die van een ander aan KNGF Geleidehonden. Ook deze vorm van schenken biedt u fiscale voordelen. Het kan hierbij zowel om een eenmalige als een periodieke schenking van minimaal gaan. En het kan bij leven of via een testament. Nalaten Een heel bijzondere manier om ons te steunen, is onze stichting in uw testament op te nemen. U kunt ons in uw nalatenschap laten delen door KNGF Geleidehonden aan te wijzen als (mede)erfgenaam. U kunt ook besluiten een legaat voor onze organisatie op te nemen in uw testament. U laat dan een vastgesteld bedrag of bepaalde goederen na. Voor welke manier van nalaten u ook kiest, u kunt ervan verzekerd zijn dat u aan mensen met een visuele beperking iets moois nalaat. Onze stichting is vrijgesteld van het betalen van erfbelasting. Uw erfenis kan dus volledig worden ingezet voor de opleiding van geleidehonden. Informatie vindt u op onze website. U kunt ook de folder nalaten aanvragen. Wilt u liever een persoonlijk gesprek, dan kan dat natuurlijk ook. Belt u gerust voor een afspraak. Mijn vader was volledig blind en zonder geleidehond kon hij niets. Ik h eb dus mijn h ele leven voor ogen gehad hoe belangrijk een geleidehond is voor blinde m ensen. Daarom ben ik donateur van KNGF Geleideh onden. (Gea Huisman, donateur)

13 Uw gift wordt goed besteed KNGF Geleidehonden is door de fiscus aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Giften aan een ANBI kunnen aftrekbaar zijn van het belastbaar inkomen, waardoor de fiscus deels meebetaalt aan uw gift. Bovendien is onze organisatie als ANBI vrijgesteld van schenk- en erfbelasting waardoor uw gift volledig benut kan worden voor de doelstelling. KNGF Geleidehonden is in het bezit van het CBF-Keur. Dit stempel van goedkeuring wordt afgegeven door het Centraal Bureau Fondsenwerving aan goede doelen die voldoen aan de door hen gestelde criteria. Hiervoor wordt op ons eigen verzoek controle uitgeoefend op de bedrijfsvoering, de inkomende gelden, de besteding ervan en de financiële verslaglegging. Ralf is onmisbaar. Ik ga met de trein van Zoetermeer naar Den Haag. Dan lopen we naar het Binnenhof. Het is altijd druk in de stad, maar met Ralf gaat het vanzelf. Als stenograaf bij de Tweede Kamer moet ik ieder uur de Kamer in. Ik ga dan zo snel en onopvallend mogelijk achter een stenografentafeltje zitten. Ralf zoekt voor mij een vrije stoel. Als ik Ralf niet had, zou ik deze baan niet kunnen doen. Mijn binnenkomst zou veel te luidruchtig zijn als ik zou moeten tasten met mijn stok. Dat kan echt niet. En dan, ik heb onregelmatige diensten. Soms ben ik om half zes s ochtends pas klaar. Ik ben dan bekaf. Ik moet er niet aan denken dat ik dan nog zonder Ralf naar huis zou moeten reizen. Jenny Laval, geleidehondgebruiker

14 Vrijwilliger worden Wilt u graag uw handen uit de mouwen steken voor onze geleidehonden? Word dan vrijwilliger! U kunt u aanmelden als puppypleeggezin. Als u aan de voorwaarden voldoet, krijgt u een jaar lang een pup in huis. Onder begeleiding zorgt u voor de opvoeding, de socialisatie en een onbezorgde hondenjeugd van een aspirant-geleidehond. Interesse? Vraag dan de speciale folder Puppypleeggezin iets voor u? aan of bezoek onze website voor meer informatie. Van tijd tot tijd hebben wij ook andere werkzaamheden waarbij wij de hulp van vrijwilligers goed kunnen gebruiken. Actuele vrijwilligersvacatures vindt u op de website.

15 Vriendenbon Ja, ik word donateur van KNGF Geleidehonden. Machtiging: 5,- 10,- 25,- 50,- ander bedrag per maand per kwartaal per half jaar per jaar eenmalig Ik machtig KNGF Geleidehonden dit bedrag af te schrijven van mijn rekening. Achternaam Voorletters Straat Postcode / Plaats Telefoon adres Geboortedatum Rekeningnummer M/V Ik ontvang graag meer informatie over: Exclusieve adoptie aspirant-geleidehond Notarieel schenken (volmacht) Fonds op Naam Nalaten Puppypleeggezin Handtekening U kunt deze antwoordkaart in een envelop opsturen naar: KNGF Geleidehonden Stuur deze bon in een gesloten envelop naar: Antwoordnummer 570 KNGF Geleidehonden, Antwoordnummer 570, 1180 WB Amstelveen 1180 WB Amstelveen (Een postzegel is niet nodig, maar mag natuurlijk wel)

16 KNGF Geleidehonden Postbus 544 Deze folder is mede mogelijk gemaakt door: 1180 AM Amstelveen Amsteldijk Noord TD Amstelveen T F E ING

de geleidehond uw gift, hun Vrijheid

de geleidehond uw gift, hun Vrijheid de geleidehond uw gift, hun Vrijheid nooit meer zonder geleidehond De Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds - KNGF Geleidehonden - heeft tot doel de mobiliteit en zelfstandigheid van mensen

Nadere informatie

DE GELEIDEHOND UW GIFT, HUN VRIJHEID

DE GELEIDEHOND UW GIFT, HUN VRIJHEID DE GELEIDEHOND UW GIFT, HUN VRIJHEID NOOIT MEER ZONDER GELEIDEHOND De Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds - KNGF Geleidehonden - heeft tot doel de mobiliteit en zelfstandigheid van mensen

Nadere informatie

Voordelen voor vrienden

Voordelen voor vrienden Voordelen voor vrienden U ontvangt gratis ons kwartaalblad de Antoni (met daarin verhalen van patiënten en medewerkers van het, fondsenwervingsacties en Vriendennieuws). U wordt uitgenodigd voor de jaarlijkse

Nadere informatie

Informatie over geef om schenken en nalaten. het nationale ballet

Informatie over geef om schenken en nalaten. het nationale ballet Informatie over geef om schenken en nalaten het nationale ballet ballet van wereldklasse Het Nationale Ballet is trots op zijn vooraanstaande plaats in het Nederlandse culturele leven. Het gezelschap behoort

Nadere informatie

Nalaten uw visie, onze toekomst

Nalaten uw visie, onze toekomst Nalaten uw visie, onze toekomst Zelfstandig leven met een visuele beperking Blind of slechtziend door het leven gaan, het overkomt steeds meer mensen. Dit komt onder meer door de vergrijzing en ziektes

Nadere informatie

Ik geef om VUmc... ook in de toekomst. Nalaten aan Stichting VUmc Fonds

Ik geef om VUmc... ook in de toekomst. Nalaten aan Stichting VUmc Fonds Ik geef om VUmc... ook in de toekomst Nalaten aan Stichting VUmc Fonds De receptioniste bij de balie, de verpleegkundige op de IC, de kinderarts, het personeel in de traumahelikopter allemaal geven we

Nadere informatie

EEN ASSISTENTIEHOND OPENT DEUREN

EEN ASSISTENTIEHOND OPENT DEUREN EEN ASSISTENTIEHOND OPENT DEUREN EEN ASSISTENTIEHOND VAN KNGF GELEIDEHONDEN OPENT DEUREN In deze folder leest u wat een assistentiehond van KNGF Geleidehonden voor u kan betekenen. Alle KNGF-geleidehonden

Nadere informatie

Informatie over schenken aan de Haastrechtse Kring

Informatie over schenken aan de Haastrechtse Kring Informatie over schenken aan de Haastrechtse Kring ANBI en belastingvoordeel Stichting De Haastrechtse Kring Stichting Voor Culturele Belangen is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent

Nadere informatie

Voorwoord. Portret: de donateur

Voorwoord. Portret: de donateur JaarberichT 2011 colofon KNGF Geleidehonden Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds Amsteldijk Noord 42, 1184 TD Amstelveen Postbus 544, 1180 AM Amstelveen T 020-496 93 33 F 020-496 57 76 E

Nadere informatie

Uw nalatenschap: een geschenk voor het leven

Uw nalatenschap: een geschenk voor het leven Uw nalatenschap: een geschenk voor het leven Stichting Liliane Fonds Havensingel 26 5211 TX s-hertogenbosch Nederland T +31 (0)73-518 94 20 F +31 (0)73-518 94 21 Gratis infolijn: 0800-7 800 800 www.lilianefonds.nl

Nadere informatie

GEVEN SCHENKEN NALATEN AAN DE STICHTING MELANOOM

GEVEN SCHENKEN NALATEN AAN DE STICHTING MELANOOM GEVEN SCHENKEN NALATEN AAN DE m e t m e l a n o o m, o o g m e l a n o o m e n 2010, versie 1 Uitgave: Stichting Melanoom Vormgeving: Matt Art Concept & Design Druk: Drukkerij Out Papier: Conqueror Smooth

Nadere informatie

Zorgen voor een wereld zonder TBC. Ook als u er straks niet meer bent

Zorgen voor een wereld zonder TBC. Ook als u er straks niet meer bent Zorgen voor een wereld zonder TBC Ook als u er straks niet meer bent Ten geleide Nadenken over ons overlijden doen we niet dagelijks. Maar erover praten wordt wel steeds gewoner. We gaan bewuster om met

Nadere informatie

OPEN DEUREN VOOR DE GELEIDEHOND

OPEN DEUREN VOOR DE GELEIDEHOND OPEN DEUREN VOOR DE GELEIDEHOND Informatie voor winkels, restaurants, cafés en andere openbare gelegenheden. OPEN DEUREN VOOR DE GELEIDEHOND Geleidehonden, assistentiehonden en buddyhonden bieden vrijheid,

Nadere informatie

EEN ASSISTENTIEHOND OPENT DEUREN

EEN ASSISTENTIEHOND OPENT DEUREN EEN ASSISTENTIEHOND OPENT DEUREN EEN ASSISTENTIEHOND VAN KNGF GELEIDEHONDEN OPENT DEUREN In deze folder leest u wat een assistentiehond van KNGF Geleidehonden voor u kan betekenen. Alle KNGF-geleidehonden

Nadere informatie

als u een geleidehond ontmoet

als u een geleidehond ontmoet als u een geleidehond ontmoet Steeds vaker kiezen visueel gehandicapten voor een geleidehond. Niet zo verwonderlijk als je beseft dat geen ander mobiliteitsmiddel zoveel bewegingsvrijheid en onafhankelijkheid

Nadere informatie

NalateN. aan zoa. www.zoa.nl GIRO 550

NalateN. aan zoa. www.zoa.nl GIRO 550 NalateN aan zoa www.zoa.nl GIRO 550 Geven voor schoon drinkwater De beschikbaarheid van schoon drinkwater spreekt na een ramp of conflict niet vanzelf. Het aanleggen van waterputten is de eerste stap op

Nadere informatie

Kies de rol die bij u past. We verwelkomen u graag als lid van de Shakespeare Kring. Geniet naast uw theaterbezoek van aantrekkelijke privileges.

Kies de rol die bij u past. We verwelkomen u graag als lid van de Shakespeare Kring. Geniet naast uw theaterbezoek van aantrekkelijke privileges. Shakespeare Kring 500,- per jaar Kies de rol die bij u past. We verwelkomen u graag als lid van de Shakespeare Kring. Geniet naast uw theaterbezoek van aantrekkelijke privileges. U wordt met 2 personen

Nadere informatie

STICHTING VRIENDEN VAN ST JANSDAL

STICHTING VRIENDEN VAN ST JANSDAL STICHTING VRIENDEN VAN ST JANSDAL SCHENKEN EN NALATEN HARDERWIJK Missie van de Stichting Vrienden van het St Jansdal Het bevorderen van het welzijn van de patiënten van het ziekenhuis St Jansdal Motto:

Nadere informatie

Een vriend erbij is een zorg minder!

Een vriend erbij is een zorg minder! Een vriend erbij is een zorg minder! Informatie over schenken en nalaten STICHTING Vrienden van Ypsilon Positief en creatief In mijn studententijd raakte ik betrokken bij Ypsilon. Een van mijn vrienden

Nadere informatie

Zorgen voor een wereld zonder tbc. Ook als u er straks niet meer bent

Zorgen voor een wereld zonder tbc. Ook als u er straks niet meer bent Zorgen voor een wereld zonder tbc Ook als u er straks niet meer bent Ten geleide Nadenken over ons overlijden doen we niet dagelijks. Maar erover praten wordt wel steeds gewoner. We gaan bewuster om met

Nadere informatie

Geven aan uw kerk. Fiscaal voordelig schenken van de kerkelijke bijdrage Nu geven voor later: een gift in het testament

Geven aan uw kerk. Fiscaal voordelig schenken van de kerkelijke bijdrage Nu geven voor later: een gift in het testament Geven aan uw kerk Fiscaal voordelig schenken van de kerkelijke bijdrage Nu geven voor later: een gift in het testament Inleiding Inhoud In deze brochure leest u alles over schenken en nalaten aan de Protestantse

Nadere informatie

Schenken - Geven - Nalaten

Schenken - Geven - Nalaten Schenken - Geven - Nalaten Uw financiële bijdrage is van groot belang voor de fondsen van de Stichting Tekenbeetziekten (STZ) en voor u fiscaal aantrekkelijk! 1 0. Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Geven als particulier

Nadere informatie

Geven aan de molens van Nederland

Geven aan de molens van Nederland Geven aan de molens van Nederland ALLES OVER SCHENKEN EN NALATEN AAN DE HOLLANDSCHE MOLEN Geef om de molens Van Nederland Belastingvoordeel door ANBI-status en CI-status De Hollandsche Molen heeft van

Nadere informatie

1l Partner Ja / Nee; bij Ja door naar vraag 2, anders vraag 3

1l Partner Ja / Nee; bij Ja door naar vraag 2, anders vraag 3 OVEREENKOMST TOT PERIODIEKE SCHENKING 1 Gegevens van de schenker 1a Aanspreekvorm Mevrouw / De heer 1b 1c 1d 1e 1f 1g 1h 1i 1j 1k Achternaam Voornamen (voluit) Straat + huisnummer Postcode + woonplaats

Nadere informatie

Overeenkomst Schenking periodieke gift 2015

Overeenkomst Schenking periodieke gift 2015 Overeenkomst Schenking periodieke gift 2015 De ondergetekende(n), de heer/mevrouw (naam schenker), verklaart/verklaren te zijn overeengekomen dat de hierna te noemen schenker een periodieke gift doet aan

Nadere informatie

Geven aan de molens van Nederland

Geven aan de molens van Nederland de Hollandsche Molen Vereniging tot behoud van molens in Nederland Geven aan de molens van Nederland Alles over schenken en nalaten Zeeburgerdijk 139 www.molens.nl 1095 AA Amsterdam dhm@molens.nl T: 020-623

Nadere informatie

Toelichting op de overeenkomst tot periodieke schenking

Toelichting op de overeenkomst tot periodieke schenking Overeenkomst Periodieke schenking Exemplaar voor de 1 Basisgegevens 1a Naam van de De heer/mevrouw 1b Naam van de begunstigde Stichting TJOMMIE Foundation 1c Vast bedrag per jaar in euro Vast bedrag per

Nadere informatie

Schenkingsovereenkomst met het Teylers Museum Vrienden Fonds ten behoeve van Teylers Museum. Toelichting bij het invullen van de overeenkomst

Schenkingsovereenkomst met het Teylers Museum Vrienden Fonds ten behoeve van Teylers Museum. Toelichting bij het invullen van de overeenkomst Schenkingsovereenkomst met het Teylers Museum Vrienden Fonds ten behoeve van Teylers Museum U wilt een periodieke gift doen aan Teylers Museum. Alle schenkingen ten behoeve van het museum worden bijeengebracht

Nadere informatie

Nalaten aan de diabetesvereniging

Nalaten aan de diabetesvereniging Nalaten aan de diabetesvereniging DVN-lid Toon van Engelen met zijn kleindochter Julie Inhoud Voorwoord pagina 3 Waar staan wij voor? pagina 4 Wat doen wij met uw gift? pagina 6 Nalaten, hoe zit dat? pagina

Nadere informatie

Laat een duurzame en gezonde wereld tot bloei komen. Nalaten aan Natuur & Milieu

Laat een duurzame en gezonde wereld tot bloei komen. Nalaten aan Natuur & Milieu Laat een duurzame en gezonde wereld tot bloei komen Nalaten aan Natuur & Milieu NAtuur & Milieu laat een duurzame en gezonde wereld tot bloei komen Laat uw erfenis de toekomst veranderen Ons klimaat verandert.

Nadere informatie

Word nu lid van de Stomavereniging

Word nu lid van de Stomavereniging Word nu lid van de Stomavereniging sterker met stoma door jouw ervaring te delen Sterker met Stoma door jouw ervaring te delen Elke De stomazorgwijzer heeft mij inzicht gegeven in de kwaliteit van de stomazorg

Nadere informatie

Overeenkomst Periodieke gift

Overeenkomst Periodieke gift Exemplaar voor de ontvanger Overeenkomst Periodieke gift Verklaring gift De ondergetekende (naam schenker) Verklaart een gift te doen aan Fonds verstandelijk gehandicapten, onderdeel van Stichting Meedoen

Nadere informatie

Net dat beetje meer, daar kunt u voor zorgen

Net dat beetje meer, daar kunt u voor zorgen Net dat beetje meer, daar kunt u voor zorgen Net dat beetje meer, daar kunt u voor zorgen Elke dag bieden onze medewerkers met enthousiasme en professionaliteit zorg en behandeling aan onze cliënten. Om

Nadere informatie

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het.

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. ONTMOET HUMANITAS Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. Zonder uitzondering. Lukt het je niet alleen,

Nadere informatie

Particuliere schenking via notariële akte

Particuliere schenking via notariële akte Particuliere schenking via notariële akte Wanneer u het Fonds Atelier Oerol fiscaal optimaal wilt steunen, kunt u kiezen voor een periodieke schenking bij notariële akte vanaf 300 per jaar voor vijf jaar.

Nadere informatie

OVEREENKOMST TOT PERIODIEKE SCHENKING (LIJFRENTESCHENKING) 1a Naam van de schenker Dhr / Mevr. 1b Naam van de begunstigde

OVEREENKOMST TOT PERIODIEKE SCHENKING (LIJFRENTESCHENKING) 1a Naam van de schenker Dhr / Mevr. 1b Naam van de begunstigde 1 BASISGEGEVENS 1a Naam van de schenker Dhr / Mevr 1b Naam van de begunstigde 1c Vast bedrag per jaar in euro Vast bedrag per jaar in letters 2 LOOPTIJD PERIODIEKE SCHENKING 2a Looptijd schenking (minimaal

Nadere informatie

Overeenkomst tot periodieke schenking (minimaal 5 jaar)

Overeenkomst tot periodieke schenking (minimaal 5 jaar) Overeenkomst tot periodieke schenking (minimaal 5 jaar) Exemplaar voor de schenker 1 Verklaring Schenking 1a Naam van de schenker De heer/mevrouw 1b Naam van de begunstigde Stichting Universiteitsfonds

Nadere informatie

Maak kanker kansloos. Steun wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC Kanker Instituut

Maak kanker kansloos. Steun wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC Kanker Instituut Vroeger kregen mijn broertjes alle aandacht. Nu ben ik aan de beurt Linda, acute lymfatische leukemie Maak kanker kansloos Steun wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC Kanker Instituut Even voorstellen

Nadere informatie

Wat laat u achter? OVER NALATEN AAN CAMA

Wat laat u achter? OVER NALATEN AAN CAMA Wat laat u achter? OVER NALATEN AAN CAMA Voorwoord Door de Bijbel weten we wat het laatste hoofdstuk van de geschiedenis van de wereld is, namelijk: Hierna zag ik en zie, een grote menigte, die niemand

Nadere informatie

Trouwe vriend. Help ons honden. helpen

Trouwe vriend. Help ons honden. helpen Trouwe vriend Help ons honden helpen Trouwe vrienden van honden Onze honden. We zijn aan ze gehecht. Ze geven ons leven kleur en zijn er op de mooie én de moeilijke momenten. Niet voor niets noemen we

Nadere informatie

FW - B-003/vivium 02/2014 Vormgeving: Zeezicht.com

FW - B-003/vivium 02/2014 Vormgeving: Zeezicht.com Stichting Vrienden van Hogewey Heemraadweg 1 1382 GV Weesp tel: (0294) 210 500 e-mail: hogewey@vivium.nl www.vivium.nl/vriendenhogewey Rekeningnummer (IBAN): NL37 RABO 0343 1354 34 FW - B-003/vivium 02/2014

Nadere informatie

Katja Tähjä VOORDELIG SCHENKEN

Katja Tähjä VOORDELIG SCHENKEN Katja Tähjä VOORDELIG SCHENKEN voordelig schenken U kunt uw gift aan Amnesty International volledig fiscaal aftrekbaar maken. Als u uw gift door de notaris laat vastleggen in een notariële akte, mag u

Nadere informatie

Voor hetzelfde geld, helpt u ze alle twee

Voor hetzelfde geld, helpt u ze alle twee Voor hetzelfde geld, helpt u ze alle twee Alles over het voordeel van periodiek schenken Iedere euro telt! Iedere euro telt. Daarom vertellen we u graag hoe u met een periodieke schenking aan Stichting

Nadere informatie

Foto: Camiel Donders. partnerprogramma 2014/2015

Foto: Camiel Donders. partnerprogramma 2014/2015 Foto: Camiel Donders partnerprogramma 2014/2015 Rob van Steen, directeur Theaters Tilburg Help ons om onze dromen te realiseren en word Partner van Theaters Tilburg Juist in deze turbulente tijd hebben

Nadere informatie

Overeenkomst Schenking periodieke gift 2015

Overeenkomst Schenking periodieke gift 2015 Overeenkomst Schenking periodieke gift 2015 De ondergetekende(n), de heer/mevrouw (naam schenker), verklaart/verklaren te zijn overeengekomen dat de hierna te noemen schenker een periodieke gift doet aan

Nadere informatie

ALS U EEN GELEIDEHOND ONTMOET

ALS U EEN GELEIDEHOND ONTMOET ALS U EEN GELEIDEHOND ONTMOET Geleidehonden, assistentiehonden en buddyhonden bieden vrijheid, zelfstandigheid en levensgeluk aan volwassenen en kinderen met een beperking of stoornis. Steeds vaker schakelen

Nadere informatie

SCHENKEN EN NALATEN VOOR HET BEHOUD VAN ONS ERFGOED

SCHENKEN EN NALATEN VOOR HET BEHOUD VAN ONS ERFGOED SCHENKEN EN NALATEN VOOR HET BEHOUD VAN ONS ERFGOED Ons erfgoed is wat we nalaten aan komende generaties. Monumenten zijn er voor de eeuwigheid. Althans, dat is de bedoeling. Toch zijn er tal van gevaren

Nadere informatie

Periodieke schenkingsovereenkomst EXEMPLAAR SCHENKER

Periodieke schenkingsovereenkomst EXEMPLAAR SCHENKER Periodieke schenkingsovereenkomst EXEMPLAAR SCHENKER 1a Naam van de schenker keuze m/v 1b Naam van de begunstigde 1c Vast bedrag per jaar in euro (minimaal schenkbedrag 100 euro per jaar) Vast bedrag per

Nadere informatie

* het overlijden van de schenker * het overlijden van een ander dan de schenker

* het overlijden van de schenker * het overlijden van een ander dan de schenker OVEREENKOMST PERIODIEKE GIFT exemplaar voor de schenker 1 Verklaring periodieke gift Ondergetekende (naam schenker) verklaart een gift te doen aan Stichting Het Nationale Ballet Fonds. De gift bestaat

Nadere informatie

Steun het Helen Dowling Instituut Help kankerpatiënten en hun naasten

Steun het Helen Dowling Instituut Help kankerpatiënten en hun naasten Steun het Helen Dowling Instituut Help kankerpatiënten en hun naasten Het HDI hielp mij en mijn gezin om te gaan met de ziekte. Want kanker heb je niet alleen. Monique Het Helen Dowling Instituut Kanker

Nadere informatie

DE AUTISMEGELEIDEHOND. Altijd een maatje

DE AUTISMEGELEIDEHOND. Altijd een maatje DE AUTISMEGELEIDEHOND Altijd een maatje DE AUTISMEGELEIDEHOND ALTIJD EEN MAATJE Honden en kinderen hebben iets met elkaar. Er is vaak een speciale chemie tussen die twee. Dit gaat zelfs in het bijzonder

Nadere informatie

Overeenkomst Periodieke schenking

Overeenkomst Periodieke schenking Overeenkomst Periodieke schenking Exemplaar voor de schenker 1a Uw naam m/v 1b Naam van de begunstigde Wilde Ganzen 1c Vast bedrag per jaar in cijfers Vast bedrag per jaar in letters 2a Looptijd (minimaal

Nadere informatie

Schenken en nalaten aan goede doelen

Schenken en nalaten aan goede doelen Schenken en nalaten aan goede doelen Om hun doelstelling te bereiken zijn de meeste goede doelen voor een groot deel afhankelijk van de financiële steun van particulieren. Naast de bekende manieren om

Nadere informatie

Bent u er ook nog voor haar dochter en kleindochter?

Bent u er ook nog voor haar dochter en kleindochter? Bent u er ook nog voor haar dochter en kleindochter? Emerge Kinder Fonds in uw testament Zo mooi geschapen, is onze aarde helaas lang niet overal leefbaar. Er zijn mensen in nood. Op de vlucht voor oorlog

Nadere informatie

Dierenbescherming West- en Midden-Brabant

Dierenbescherming West- en Midden-Brabant Dierenbescherming Voor Alle dieren in uw regio West- en Midden-Brabant Dierenbescherming West- en Midden-Brabant Lichttorenhoofd 5, 4871 CA Etten-Leur Telefoon: 06-43873400 wmbdierenbescherming@gmail.com

Nadere informatie

Omdat élk kind kind moet kunnen zijn.

Omdat élk kind kind moet kunnen zijn. Omdat élk kind kind moet kunnen zijn. Daarom doneer ik met belastingvoordeel. Thobile uit Swaziland is hiv positief, dankzij de juiste medische behandeling kwam haar dochter Catarea gezond ter wereld.

Nadere informatie

Stichting Nationaal Ouderenfonds. het overlijden van de schenker. 2a Wat is de looptijd van de gift? 5 jaar jaar (minimaal 5 jaar) onbepaalde tijd

Stichting Nationaal Ouderenfonds. het overlijden van de schenker. 2a Wat is de looptijd van de gift? 5 jaar jaar (minimaal 5 jaar) onbepaalde tijd Exemplaar voor de schenker Overeenkomst Met deze overeenkomst legt de schenker zich vast voor een periodieke gift van minimaal vijf jaar aan het Nationaal Ouderenfonds. Periodieke giften die zijn vastgelegd

Nadere informatie

FISCAAL AFTREKBAAR. Ilya van Marle/AI

FISCAAL AFTREKBAAR. Ilya van Marle/AI MAAK UW GIFT FISCAAL AFTREKBAAR Ilya van Marle/AI voordelig schenken U kunt uw gift aan Amnesty International volledig fiscaal aftrekbaar maken. Als u uw gift door de notaris laat vastleggen in een notariële

Nadere informatie

Voor hetzelfde geld geeft u meer Steun uw kerk met een periodieke gift

Voor hetzelfde geld geeft u meer Steun uw kerk met een periodieke gift Voor hetzelfde geld geeft u meer Steun uw kerk met een periodieke gift Steunt u uw plaatselijke gemeente met een kerkelijke bijdrage, bijvoorbeeld via Kerkbalans? Geeft u uw diaconie geregeld een gift?

Nadere informatie

Geef om een lach. schenken en nalaten

Geef om een lach. schenken en nalaten Geef om een lach schenken en nalaten Kiezen is vrijheid. Vanzelfsprekend? Misschien wel voor ons. Maar veel mensen in ontwikkelingslanden hebben die luxe niet. Gelukkig biedt het werk van lokale maatschappelijke

Nadere informatie

Stichting Vrienden van De Stichtse Hof

Stichting Vrienden van De Stichtse Hof Stichting Vrienden van De Stichtse Hof Stichting Vrienden van De Stichtse Hof: Nauw betrokken bij ouderen met een zorgbehoefte Als je ouder wordt en afhankelijk van zorg, zijn veel dingen die vroeger gewoon

Nadere informatie

Fantasierijk danstheater vol humor, muziek & nostalgie

Fantasierijk danstheater vol humor, muziek & nostalgie Fantasierijk danstheater vol humor, muziek & nostalgie Wie is Danstheater VOS Danstheater VOS is een groep professionele danseressen, die moderne dans toegankelijk wil maken. Voor een divers publiek. Sinds

Nadere informatie

ALS U EEN GELEIDEHOND ONTMOET

ALS U EEN GELEIDEHOND ONTMOET ALS U EEN GELEIDEHOND ONTMOET Geleidehonden, assistentiehonden en buddyhonden bieden vrijheid, zelfstandigheid en levensgeluk aan volwassenen en kinderen met een beperking of stoornis. Steeds vaker schakelen

Nadere informatie

Goednieuwsbrief. Na een lange tijd van sneeuw en ijs is dan eindelijk de lente aangebroken.

Goednieuwsbrief. Na een lange tijd van sneeuw en ijs is dan eindelijk de lente aangebroken. Goednieuwsbrief! Na een lange tijd van sneeuw en ijs is dan eindelijk de lente aangebroken. Een tijd van nieuwe groei en mogelijkheden. En ook voor het Dinka project is de lente begonnen! De ambassadeur

Nadere informatie

Vrienden van Amsta. Onmisbaar voor cliënten

Vrienden van Amsta. Onmisbaar voor cliënten Vrienden van Amsta Onmisbaar voor cliënten Amsta, iedereen telt Amsta is een zorgorganisatie waar iedereen telt. Amsta biedt persoonlijke ondersteuning, wonen, zorg en welzijn aan zowel ouderen als mensen

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier Gastgezin Hulphond Nederland

Aanmeldingsformulier Gastgezin Hulphond Nederland Aanmeldingsformulier Gastgezin Hulphond Nederland Procedure van aanmelding gastgezin U overweegt gastgezin van een pup te worden. Door middel van dit informatie- en aanmeldingsformulier geeft u ons inzicht

Nadere informatie

Wordt u ook vriend? Word vriend! Vriend worden kan al voor 10 euro per jaar Wij danken u voor een helpende hand!

Wordt u ook vriend? Word vriend! Vriend worden kan al voor 10 euro per jaar Wij danken u voor een helpende hand! Vriend worden kan al voor 10 euro per jaar Wij danken u voor een helpende hand! Steun de Stichting Vrienden van het Sint Lucas Andreas Voldoende frankeren Sint Lucas Andreas Ziekenhuis t.a.v. Stichting

Nadere informatie

Stichting Vrienden van De Zandzee

Stichting Vrienden van De Zandzee Stichting Vrienden van De Zandzee Stichting Vrienden van De Zandzee: Nauw betrokken bij ouderen met een zorgbehoefte Als je ouder wordt en afhankelijk van zorg, zijn veel dingen die vroeger gewoon waren

Nadere informatie

Foto: Camiel Donders. partnerprogramma 2015/2016

Foto: Camiel Donders. partnerprogramma 2015/2016 Foto: Camiel Donders partnerprogramma 2015/2016 Rob van Steen, directeur Theaters Tilburg Help ons om onze dromen te realiseren en word Partner van Theaters Tilburg Juist in deze turbulente tijd hebben

Nadere informatie

Alzheimer Magazine 19

Alzheimer Magazine 19 Per 1 januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit heeft ingrijpende gevolgen, met name voor thuiswonende mensen met dementie en

Nadere informatie

Provinciale vereniging voor natuurbescherming UW NALATENSCHAP. Geef het door. Leven is doorgeven

Provinciale vereniging voor natuurbescherming UW NALATENSCHAP. Geef het door. Leven is doorgeven Provinciale vereniging voor natuurbescherming UW NALATENSCHAP Geef het door Leven is doorgeven Bescherm de natuur voor later It Fryske Gea vereniging voor natuurbescherming in Fryslân It Fryske Gea is

Nadere informatie

Nalaten aan het Ariënsinstituut

Nalaten aan het Ariënsinstituut Nalaten aan het Ariënsinstituut Investeer in de toekomst van onze Kerk Met uw nalatenschap aan het Fonds Priesteropleiding Aartsbisdom Utrecht steunt u de opleiding van priesters, diakens en catecheten

Nadere informatie

Bezoekdienst. Persoonlijk praten over het leven met een stoma of pouch.

Bezoekdienst. Persoonlijk praten over het leven met een stoma of pouch. Bezoekdienst Persoonlijk praten over het leven met een stoma of pouch Deel uw verhaal Vraag advies over uw situatie Thuis of telefonisch Krijgt u of heeft u net een stoma of pouch en wilt u weten hoe het

Nadere informatie

JAARBERICHT. Fonds2009. Koninklijk Nederlands Geleidehonden

JAARBERICHT. Fonds2009. Koninklijk Nederlands Geleidehonden JAARBERICHT Fonds200 Koninklijk Nederlands Geleidehonden Colofon Inhoud Woord van de voorzitter Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF Geleidehonden) Amsteldijk Noord 42, 1184 TD Amstelveen

Nadere informatie

Schenkingsovereenkomst met het Teylers Museum Vrienden Fonds ten behoeve van Teylers Museum

Schenkingsovereenkomst met het Teylers Museum Vrienden Fonds ten behoeve van Teylers Museum Schenkingsovereenkomst met het Teylers Museum Vrienden Fonds ten behoeve van Teylers Museum U wilt een periodieke gift doen aan Teylers Museum. Alle schenkingen ten behoeve van het museum worden bijeengebracht

Nadere informatie

* het overlijden van de schenker * het overlijden van een ander dan de schenker

* het overlijden van de schenker * het overlijden van een ander dan de schenker OVEREENKOMST GEEFKRINGEN exemplaar voor de schenker 1 Verklaring periodieke gift Ondergetekende (naam schenker) verklaart een gift te doen aan Stichting Het Nationale Ballet Fonds en treedt daarmee toe

Nadere informatie

Stichting Vrienden van de Posten. Hartelijk Huiselijk Hulpvaardig

Stichting Vrienden van de Posten. Hartelijk Huiselijk Hulpvaardig Stichting Vrienden van de Posten Hartelijk Huiselijk Hulpvaardig Iets extra s doen Een uitstapje naar de binnenstad van Enschede, apparatuur om de concerten van de politiekapel en andere optredens in de

Nadere informatie

Provinciale vereniging voor natuurbescherming. Leven is doorgeven. It Fryske Gea vereniging voor natuurbescherming in Fryslân

Provinciale vereniging voor natuurbescherming. Leven is doorgeven. It Fryske Gea vereniging voor natuurbescherming in Fryslân Provinciale vereniging voor natuurbescherming UW SCHENKING Deel uw liefde voor de natuur Leven is doorgeven Bescherm de natuur voor later It Fryske Gea vereniging voor natuurbescherming in Fryslân It Fryske

Nadere informatie

JA, ik help chronisch zieken en terminale patiënten. Graag geef ik ze de kracht van een wensdag!

JA, ik help chronisch zieken en terminale patiënten. Graag geef ik ze de kracht van een wensdag! JA, ik help chronisch zieken en terminale patiënten. Graag geef ik ze de kracht van een wensdag! 1. Verklaring schenking Ondergetekende verklaart een schenking te doen aan Wensstichting Oppepper4All. Mijn

Nadere informatie

Zo werkt een notariële akte:

Zo werkt een notariële akte: Zo werkt een notariële akte: Vul het onderstaande volmachtformulier in met uw gegevens en (indien van toepassing) die van uw partner. Maak voor uzelf een kopie. Teken het formulier niet thuis! Ga (indien

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Nederlandse Stomavereniging voor en door mensen met een stoma of pouch. Word lid! Samen met u investeren we in optimale stomazorg

Nederlandse Stomavereniging voor en door mensen met een stoma of pouch. Word lid! Samen met u investeren we in optimale stomazorg Nederlandse Stomavereniging voor en door mensen met een stoma of pouch Word lid! Samen met u investeren we in optimale stomazorg De Nederlandse Stomavereniging zet zich in voor iedereen met een stoma of

Nadere informatie

Samen roeien, tradities en prestaties van Nereus in stand houden

Samen roeien, tradities en prestaties van Nereus in stand houden Roeien bij Nereus Samen roeien, tradities en prestaties van Nereus in stand houden U kunt trots zijn op Nereus. Als lid of oud-lid maakt u deel uit van de rijke historie van s lands beste, grootste en

Nadere informatie

Wilt u ook meehelpen om nieuwe priesters op te leiden?

Wilt u ook meehelpen om nieuwe priesters op te leiden? Wilt u ook meehelpen om nieuwe priesters op te leiden? Bent u ook bereid de opleiding en vorming van nieuwe priesters en diakens financieel te ondersteunen? Uw gift is zeer welkom en kan goed worden gebruikt.

Nadere informatie

PUPPYPLEEGGEZIN IETS VOOR U?

PUPPYPLEEGGEZIN IETS VOOR U? PUPPYPLEEGGEZIN IETS VOOR U? KNGF GELEIDEHONDEN HEEFT UW HULP NODIG KNGF Geleidehonden wil zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven geven met een speciaal opgeleide hond. Naast blindengeleidehonden

Nadere informatie

schenken Informatie, tips en adviezen

schenken Informatie, tips en adviezen schenken Informatie, tips en adviezen Mijn man en ik hebben een goed leven. We hebben alles wat we wensen. Daarom vinden we het ook zo fijn om de kinderen en kleinkinderen af en toe te verwennen met een

Nadere informatie

PERIODIEKE SCHENKINGEN

PERIODIEKE SCHENKINGEN PERIODIEKE SCHENKINGEN Human Rights Watch staat geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Periodieke schenkingen aan een ANBI komen in aanmerking voor belastingvoordeel. Wanneer u met

Nadere informatie

DVN-lid Toon van Engelen met zijn kleindochter. Nalaten aan DVN

DVN-lid Toon van Engelen met zijn kleindochter. Nalaten aan DVN DVN-lid Toon van Engelen met zijn kleindochter Nalaten aan DVN Inhoud Voorwoord pagina 3 Waar staan wij voor? pagina 4 Waar wordt uw gift voor gebruikt? pagina 6 Nalaten, hoe zit dat? pagina 8 Contact

Nadere informatie

Jarige Job feliciteert Naomi met haar eerste verjaardag

Jarige Job feliciteert Naomi met haar eerste verjaardag Naomi met haar eerste traktaties. Naomi voelde zich dit jaar eindelijk een keer écht jarig. Lotte met haar eerste traktaties. Lotte voelde zich dit jaar eindelijk een keer écht jarig. Thom met zijn eerste

Nadere informatie

DE BUDDYHOND HOND MET EEN MISSIE VOOR MENSEN MET PTSS

DE BUDDYHOND HOND MET EEN MISSIE VOOR MENSEN MET PTSS DE BUDDYHOND HOND MET EEN MISSIE VOOR MENSEN MET PTSS DE BUDDYHOND VAN KNGF GELEIDEHONDEN Een hond die mij weer laat lachen Het beroep van militairen en andere geüniformeerden zoals politieagenten, ambulancemedewerkers

Nadere informatie

Overeenkomst Periodieke Gift

Overeenkomst Periodieke Gift Overeenkomst Periodieke Gift Kerkelijke gemeente * via Protestantse Kerk in Nederland Exemplaar voor de schenker 1 Verklaring gift De ondergetekende (naam schenker) Relatienummer nummer waaronder de schenker

Nadere informatie

Slim schenken! Inkomsten uit kerkbijdragen verhogen met notarieel schenken

Slim schenken! Inkomsten uit kerkbijdragen verhogen met notarieel schenken Slim schenken! Inkomsten uit kerkbijdragen verhogen met notarieel schenken Wilt u ook structureel meer inkomsten? Een notariële akte maakt het mogelijk!, want de fiscus betaalt maximaal mee aan kerkbijdragen

Nadere informatie

Overeenkomst periodieke gift

Overeenkomst periodieke gift Overeenkomst periodieke gift Exemplaar voor de schenker 1. Verklaring gift De ondertekende (naam schenker) verklaart een gift te doen aan Ecomare De gift bestaat uit vaste en gelijkmatige periodieke uitkeringen

Nadere informatie

Geeft u Afrika hoop op een betere toekomst? ook als u er niet meer bent?

Geeft u Afrika hoop op een betere toekomst? ook als u er niet meer bent? Geeft u Afrika hoop op een betere toekomst? ook als u er niet meer bent? Beste lezer, De toekomst, denkt u daar vaak over na? Over de mooie dingen die nog in het verschiet liggen, maar ook het onvermijdelijke

Nadere informatie

Reglement Fondsen en Fondsbeheerder NBB

Reglement Fondsen en Fondsbeheerder NBB Reglement Fondsen en Fondsbeheerder NBB Maart 2015 Inhoud Taken en verantwoordelijkheden Fondsbeheerder NBB... 3 Coördinator Fondsenwerving... 3 Toezicht op besteding en verantwoording... 3 Website informatie...

Nadere informatie

OVER DE MOGELIJKHEDEN OM HET YCCA FINANCIEEL TE STEUNEN

OVER DE MOGELIJKHEDEN OM HET YCCA FINANCIEEL TE STEUNEN OVER DE MOGELIJKHEDEN OM HET YCCA FINANCIEEL TE STEUNEN Algemeen De piculiere Stichting Yssel Center for Contemporary Art (het YCCA) ontvangt (vooralsnog) geen rijks-, provinciale- en gemeentelijke subsidies.

Nadere informatie

Ga door met mijn strijd. Amyotrofische Laterale Sclerose. www.als.nl. Informatie over ALS, het ALS Centrum en Stichting ALS Nederland

Ga door met mijn strijd. Amyotrofische Laterale Sclerose. www.als.nl. Informatie over ALS, het ALS Centrum en Stichting ALS Nederland Ga door met mijn strijd Amyotrofische Laterale Sclerose Informatie over ALS, het ALS Centrum en Stichting ALS Nederland www.als.nl Amyotrofische Laterale Sclerose is een dodelijke zenuw-spierziekte waarbij

Nadere informatie

Nieuwe Successiewet 2010 (Schenk- en Erfbelasting)

Nieuwe Successiewet 2010 (Schenk- en Erfbelasting) Nieuwe Successiewet 2010 (Schenk- en Erfbelasting) 2 Nieuwe Successiewet 2010 Met ingang van 1 januari 2010 is de Successiewet gewijzigd. Om te beginnen verdwijnt al de naam successieen schenkings recht.

Nadere informatie

Betrokken ondernemen. Steun het sociaal initiatief in Nederland!

Betrokken ondernemen. Steun het sociaal initiatief in Nederland! Betrokken ondernemen Steun het sociaal initiatief in Nederland! Hartelijk dank voor uw belangstelling voor het Oranje Fonds. Uw hulp en betrokkenheid kunnen een wereld van verschil maken. Het Oranje Fonds

Nadere informatie

Vragen&Antwoorden particulieren

Vragen&Antwoorden particulieren Vragen&Antwoorden particulieren Om een beroep te doen op de voordelen van de Geefwet, gelden bepaalde criteria. Hieronder een overzicht van de belangrijkste vragen: 2. Gedurende welke periode kan ik gebruik

Nadere informatie