de blindengeleidehond uw gift, hun vrijheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "de blindengeleidehond uw gift, hun vrijheid"

Transcriptie

1 de blindengeleidehond uw gift, hun vrijheid

2 nooit meer zonder geleidehond De Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds - KNGF Geleidehonden - heeft tot doel de mobiliteit en zelfstandigheid van blinden en slechtzienden te bevorderen. Deze brochure is samengesteld om u te informeren over de organisatie KNGF Geleidehonden en de belangrijke rol die geleidehonden in het leven van hun blinde en zeer slechtziende bazen vervullen.

3 Het opleiden van geleidehonden is een kostbare aangelegenheid. Uw steun is daarom onmisbaar. U kunt op verschillende wijzen bijdragen aan een vrije, mobiele en zelfstandige wereld voor visueel beperkte mensen. In deze brochure vindt u diverse manieren waarop u ons kunt steunen. Er zijn mogelijkheden genoeg, maar hebt u zelf nog een goed idee, dan staan wij ook hiervoor uiteraard open. Hebt u nog vragen die in deze brochure niet zijn beantwoord, kijk dan eens op onze website, stuur ons een of neem telefonisch contact op. Wij staan u graag te woord. Even snel een boodschap doen, een eindje wandelen of naar je werk gaan. Het zijn van die gewone, dagelijkse dingen waar de meeste mensen nooit bij stilstaan. Als je een ernstige visuele handicap hebt, moet je dat noodgedwongen wel. Gaan en staan waar en wanneer je wilt is dan lang niet zo vanzelfsprekend. Dikwijls moet je geduldig wachten totdat een ander tijd heeft om met je mee te gaan. Er zelf op uit gaan, je weg zoekend met een taststok, is een vermoeiende en tijdrovende bezigheid. Voor veel blinde en zeer slechtziende mensen is dat al een obstakel op zich. Het kan ook anders. Met de hulp van een geleidehond kan ook iemand met een ernstige visuele beperking geheel zelfstandig op pad. Een geleidehond heeft altijd goede zin én altijd tijd om mee te gaan. Zijn baas hoeft niet langer afhankelijk te zijn van de hulp van anderen. Dankzij de geleidehond kan hij op ieder gewenst ogenblik zeggen: Ik ga!. Hilda Pruijs, doofblinde geleidehondgebruiker

4 Een geleidehond is opgeleid om zijn blinde baas vlot door het verkeer te geleiden, veilig langs ieder obstakel, zonder ergens tegenop te botsen. Onderweg geeft hij oriëntatiepunten aan, zodat de baas weet waar hij zich bevindt. Daarnaast kan de hond op commando allerlei nuttige zaken aangeven. Bij gevaar zal de geleidehond een commando om door te lopen negeren en hem wegleiden van de gevaarlijke plek. De geleidehond is een geweldig mobiliteitsmiddel, maar ook een trouwe kameraad en een echte contactmaker. Veel visueel gehandicapten zeggen het gevoel te hebben er sinds de komst van de hond weer helemaal bij te horen en volledig mee te doen in de maatschappij. De meest gehoorde uitroep van mensen met een geleidehond is dan ook: Nooit meer zonder! Zonder geleidehond zijn de dagelijkse dingen gecompliceerder, minder vanzelfsprekend. Je moet meer nadenken over hoe je de dingen gaat aanpakken. En soms moet je iets laten omdat het te lastig is. Zonder hond voel ik me dus veel gehandicapter. Ruud van den Bercken, geleidehondgebruiker Toen mijn geleidehond overleed, werd ik opnieuw blind (Mevrouw Visser, geleidehondgebruiker)

5 van pup tot geleidehond Een eigen fokprogramma Sinds 1935 heeft KNGF Geleidehonden zo n 5000 geleidehonden opgeleid en kosteloos ter beschikking gesteld aan blinde en slechtziende mensen. Ooit werden hiervoor asielhonden, afgekeurde politiehonden en afdankertjes van particulieren omgeschoold tot geleidehond. Dat ging destijds, zo n vijftig jaar geleden wel goed, maar de maatschappij en het profiel van de mensen die zich laten begeleiden door een geleidehond is de afgelopen decennia drastisch veranderd. Asielhonden voldoen allang niet meer aan de zware eisen. Wie het in de huidige tijd tot geleidehond wil brengen moet van zeer goede huize komen. Om niet alleen verzekerd te zijn van de allerbeste honden voor de taak, maar ook om voldoende honden ter beschikking te hebben, fokt KNGF Geleidehonden inmiddels vrijwel alle honden in eigen beheer. Het is belangrijk dat de honden een uitstekende gezondheid, voldoende intelligentie en het juiste karakter voor het werk hebben. De meest geschikte rassen hiervoor zijn labrador retrievers, golden retrievers en Duitse herders. Deze rassen worden ook met elkaar gekruist om bepaalde raskenmerken in één hond te verenigen. Het eerste jaar De eerste zeven weken na de geboorte brengen de pups door bij hun moeder in het fokgastgezin. Zij verzorgen en socialiseren de pups totdat ze oud genoeg zijn om het nest te verlaten. De taak wordt dan overgenomen door een andere groep vrijwilligers: het puppypleeggezin. Dit gezin staat een jaar lang borg voor een goede verzorging, de opvoeding en de verdere socialisatie van de jonge hond. Een aspirant-geleidehond leert commando s zoals zit, af en blijf en moet direct terugkomen als de baas hem roept. Verder leert hij zich overal netjes te gedragen, maar dat is nog niet alles. Een geleidehond moet een stabiele, betrouwbare hond zijn, die zich niet snel van de wijs laat brengen. Pleeggezinnen hebben daarom de belangrijke taak de hond overal mee naar toe te nemen, zodat hij in zijn latere leven als geleidehond niet snel ergens van onder de indruk is. Zonder deze belangrijke basis is het erg moeilijk om een hond op te leiden tot een betrouwbare, goede geleidehond.

6 De opleiding Na een jaar neemt het puppypleeggezin afscheid van de hond en komt hij naar de geleidehondenschool. Hoewel dit afscheid voor het pleeggezin erg moeilijk is, doen zij dit met liefde en een belangrijk doel voor ogen. In de wetenschap dat zij een blinde of slechtziende medemens met dit werk enorm helpen, voeden sommige pleeggezinnen soms jaren achtereen aspirantgeleidehonden op. De opleiding tot geleidehond duurt gemiddeld 6 tot 8 maanden. De hond leert zich gedragen alsof hij twee meter hoog en één meter breed is. Zo kan hij gemakkelijk samen met zijn baas overal langs. Hij leert om obstakels te omzeilen en de meest optimale route te kiezen. Is er een wegversperring, dan zal de geleidehond zelfstandig een alternatief zoeken, om daarna de route weer op te pakken. Een geleidehond in opleiding leert ook een heel arsenaal aan commando s om zaken aan te geven. Denk hierbij aan een trap, een deur, de kassa of pinautomaat, een oversteekplaats of een lege zitplaats. Misschien wel het belangrijkste wat een geleidehond leert, is het weigeren van een commando. Hij doet dit als het opvolgen ervan gevaar oplevert voor zijn baas. Zou zijn baas hem het commando geven om door te lopen, terwijl zij op de rand van het perron staan, dan weigert de hond dit. Hij draait voor zijn baas langs en neemt hem mee, weg van het gevaar.

7 Naar de nieuwe baas Zodra de hond alles beheerst wat hij moet kunnen om een goede geleidehond te zijn, wordt er een baas voor hem geselecteerd uit de wachtlijst. De geleidehond en zijn nieuwe baas moeten goed bij elkaar passen om met elkaar te kunnen werken. Het looptempo van beiden moet goed op elkaar aansluiten, de hond moet het werkaanbod dat zijn baas voor hem heeft aankunnen en ook wat betreft het karakter moeten ze samen goed door een deur kunnen. Is de match gemaakt, dan gaan de geleidehond en zijn baas samen enkele weken in opleiding. Na deze periode, waarin de geleidehondgebruiker leert lopen met de hond, kan hij of zij het hele verdere werkzame leven van de hond rekenen op nazorg en ondersteuning van KNGF Geleidehonden. In noodgevallen zelfs dag en nacht. Geleidehonden gaan ook met pensioen Een geleidehond heeft veel plezier in zijn werk. Dat neemt niet weg dat het wel werk is en daarom mag ook hij met pensioen. Een exacte leeftijd valt hiervoor niet te geven omdat die afhankelijk is van verschillende factoren. Is de hond echter goed gezond, heeft hij voldoende energie en vindt hij het nog leuk om te geleiden, dan is de gemiddelde leeftijd dat een hond met pensioen gaat zo rond de negen jaar. De baas mag de hond, naast een nieuwe geleidehond, houden. Als dat niet mogelijk is, dan wordt een goed tehuis voor hem gezocht, waar hij zijn laatste jaren kan genieten van zijn oude dag. Sociaal doel De eisen waaraan een hond moet voldoen om geleidehond te kunnen worden zijn hoog. Niet iedere hond die voortkomt uit het fokprogramma voldoet aan alle voorwaarden. Deze honden worden regelmatig ingezet voor een sociaal doel, bijvoorbeeld als gezelschapshond in een verzorgingshuis. Sinds een aantal jaren worden ook honden opgeleid als autismegeleidehond bij jonge kinderen met een autisme spectrum stoornis. Als plaatsing bij een sociaal doel niet mogelijk is, dan wordt de hond ter adoptie aangeboden. Razzle geeft m e zelfvertrouwen, energie en h eel veel geluk. Ik was vrijwel m eteen verliefd op haar. En dat ben ik nog steeds. Iedere dag weer. (Bastiaan Doedee (18), geleidehondgebruiker)

8 uw steun voor vrijheid en mobiliteit Geen ander mobiliteitsmiddel biedt mensen met een visuele handicap zoveel onafhankelijkheid en vrijheid als een geleidehond. Dankzij deze bijzondere honden kunnen ook zij deelnemen aan het sociale en maatschappelijke leven. Een geleidehond is een heel kostbare hond. Met het fokken, verzorgen, opvoeden, opleiden en de nazorg is veel geld gemoeid. Slechts een deel van iedere opgeleide hond wordt vergoed door de zorgverzekeraars. Wij zijn daarom grotendeels afhankelijk van giften, nalatenschappen en sponsoring. Uw hulp is daarom hard nodig en erg welkom! Hieronder vindt u in het kort verschillende mogelijkheden. Mocht u meer informatie willen hebben, dan kunt u onze website raadplegen of deze aanvragen via de antwoordcoupon in deze brochure. Natuurlijk mag u ook een sturen of telefonisch contact met ons opnemen. Er zijn verschillende manieren om ons te steunen: Donateur worden U kunt donateur worden en ons steunen met een door u gekozen bedrag. De meest efficiënte en gunstige manier om dat te doen is via een machtiging. Zo hoeft u nergens meer aan te denken en zijn wij verzekerd van uw structurele bijdrage. Wilt u ons structureel steunen? Dat kan eenvoudig via de website of door de coupon in deze brochure in te vullen en op te sturen. Natuurlijk zijn wij ook blij met een eenmalige gift. U kunt het bedrag van uw keuze overmaken op rekeningnummer t.n.v. KNGF Geleidehonden te Amstelveen of via onze website. Op een bepaalde leeftijd h eb je alles wat je wilt. Ik hoef geen cadeaus voor m ezelf. Ik h eb liever een donatie voor een goed doel. KNGF Geleideh onden vind ik een ontzettend goed doel. (Francoise van der Wiel, donateur)

9 Adopteer een pup Voor 7,50 per maand kunt u digitaal een puppy adopteren. Wij houden u dan iedere maand op de hoogte van het wel en wee van uw pup via een digitale nieuwsbrief en u kunt het digitale fotoalbum op onze website bekijken. U volgt de pup vanaf zijn geboorte tot het moment dat hij aan het werk gaat bij zijn blinde baas. Op de website vindt u alle informatie en kunt u een keuze maken uit de te adopteren pups. Bent u op zoek naar een origineel kado? Dan is de kado-adoptie wellicht een goed idee.

10 Exclusieve adoptie van een aspirant-geleidehond Wilt u worden betrokken bij de vorderingen van uw eigen geleidehond in spé? Dan is de exclusieve adoptie van een pup iets voor u! Voor staat u garant voor alle kosten van het eerste jaar van een aspirant-geleidehond. U kunt ons natuurlijk nog meer helpen door alle kosten van een geleidehond voor uw rekening te nemen. Van pup tot pensionering van de geleidehond bedragen de kosten Natuurlijk staan hier bepaalde privileges tegenover. U mag bijvoorbeeld zelf een naam voor de hond bedenken. Wij houden u uiteraard regelmatig op de hoogte van de vorderingen van uw pupil en u zult hem in levenden lijve ontmoeten. Natuurlijk krijgt u dan ook een rondleiding en een demonstra-

11 tie aangeboden. Voor een volledig overzicht van alle privileges die aan deze vormen van adoptie verbonden zijn, verwijzen wij u naar de website. U kunt ook meer informatie aanvragen met de antwoordcoupon in deze folder. Bellen mag natuurlijk ook. De spaaractie Hebt u alles al en vraagt men toch wat u wilt hebben, voor uw verjaardag, een jubileum of de opening van de nieuwe zaak? Dan kan een spaaractie een sympathiek en goed alternatief zijn. In plaats van bijvoorbeeld bloemen of drank vraagt u een donatie voor KNGF Geleidehonden. U kunt ook een sponsorloop organiseren waarvan de opbrengt ten goede komt aan de geleidehonden. Om van uw spaaractie een succes te maken hebben wij verschillend materiaal beschikbaar. Desgewenst zal een geleidehondgebruiker met geleidehond graag het startschot geven, een presentatie verzorgen of het geld persoonlijk in ontvangst komen nemen. Neem gerust contact met ons op voor meer ideeën. Inzamelen van oude mobieltjes en lege cartridges Heeft u lege cartridges of oude mobiele telefoons over? Wij ontvangen ze graag! U helpt ons want voor iedere telefoon of cartridge ontvangen wij een vergoeding. Bovendien ontziet u het milieu omdat de telefoons en cartridges worden gerecycled. Wilt u de lege cartridges van uw bedrijf, vereniging of school inzamelen, dan kunt u hiervoor een handige verzamelbox aanvragen. De webshop Voor een origineel cadeau kunt u terecht bij onze webshop. Knuffels, kaarten, T-shirts of een grappige paraplu, er is keus genoeg. U komt goed voor de dag bij de ontvanger en met uw aankoop steunt u onze organisatie. Het volledige aanbod vindt u op onze website.

12 Notarieel schenken Een periodieke schenking die u laat vastleggen bij de notaris kan u veel belastingvoordeel bieden. In tegenstelling tot losse giften is een periodieke schenking die u voor tenminste vijf jaar vastlegt, in zijn geheel fiscaal aftrekbaar. De belastingdienst betaalt dus een deel van uw schenking. Bij een periodieke schenking vanaf 150 per jaar nemen wij graag de notariskosten voor onze rekening. Een volmachtformulier hiervoor vindt u op de website of vraag er een aan via de antwoordcoupon. Fonds op naam Door een fonds op naam op te richten, kunt u aan uw schenking een specifieke, door u te kiezen, bestemming geven die binnen onze doelstelling valt. U verbindt dan uw naam of die van een ander aan KNGF Geleidehonden. Ook deze vorm van schenken biedt u fiscale voordelen. Het kan hierbij zowel om een eenmalige als een periodieke schenking van minimaal gaan. En het kan bij leven of via een testament. Nalaten Een heel bijzondere manier om ons te steunen, is onze stichting in uw testament op te nemen. U kunt ons in uw nalatenschap laten delen door KNGF Geleidehonden aan te wijzen als (mede)erfgenaam. U kunt ook besluiten een legaat voor onze organisatie op te nemen in uw testament. U laat dan een vastgesteld bedrag of bepaalde goederen na. Voor welke manier van nalaten u ook kiest, u kunt ervan verzekerd zijn dat u aan mensen met een visuele beperking iets moois nalaat. Onze stichting is vrijgesteld van het betalen van erfbelasting. Uw erfenis kan dus volledig worden ingezet voor de opleiding van geleidehonden. Informatie vindt u op onze website. U kunt ook de folder nalaten aanvragen. Wilt u liever een persoonlijk gesprek, dan kan dat natuurlijk ook. Belt u gerust voor een afspraak. Mijn vader was volledig blind en zonder geleidehond kon hij niets. Ik h eb dus mijn h ele leven voor ogen gehad hoe belangrijk een geleidehond is voor blinde m ensen. Daarom ben ik donateur van KNGF Geleideh onden. (Gea Huisman, donateur)

13 Uw gift wordt goed besteed KNGF Geleidehonden is door de fiscus aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Giften aan een ANBI kunnen aftrekbaar zijn van het belastbaar inkomen, waardoor de fiscus deels meebetaalt aan uw gift. Bovendien is onze organisatie als ANBI vrijgesteld van schenk- en erfbelasting waardoor uw gift volledig benut kan worden voor de doelstelling. KNGF Geleidehonden is in het bezit van het CBF-Keur. Dit stempel van goedkeuring wordt afgegeven door het Centraal Bureau Fondsenwerving aan goede doelen die voldoen aan de door hen gestelde criteria. Hiervoor wordt op ons eigen verzoek controle uitgeoefend op de bedrijfsvoering, de inkomende gelden, de besteding ervan en de financiële verslaglegging. Ralf is onmisbaar. Ik ga met de trein van Zoetermeer naar Den Haag. Dan lopen we naar het Binnenhof. Het is altijd druk in de stad, maar met Ralf gaat het vanzelf. Als stenograaf bij de Tweede Kamer moet ik ieder uur de Kamer in. Ik ga dan zo snel en onopvallend mogelijk achter een stenografentafeltje zitten. Ralf zoekt voor mij een vrije stoel. Als ik Ralf niet had, zou ik deze baan niet kunnen doen. Mijn binnenkomst zou veel te luidruchtig zijn als ik zou moeten tasten met mijn stok. Dat kan echt niet. En dan, ik heb onregelmatige diensten. Soms ben ik om half zes s ochtends pas klaar. Ik ben dan bekaf. Ik moet er niet aan denken dat ik dan nog zonder Ralf naar huis zou moeten reizen. Jenny Laval, geleidehondgebruiker

14 Vrijwilliger worden Wilt u graag uw handen uit de mouwen steken voor onze geleidehonden? Word dan vrijwilliger! U kunt u aanmelden als puppypleeggezin. Als u aan de voorwaarden voldoet, krijgt u een jaar lang een pup in huis. Onder begeleiding zorgt u voor de opvoeding, de socialisatie en een onbezorgde hondenjeugd van een aspirant-geleidehond. Interesse? Vraag dan de speciale folder Puppypleeggezin iets voor u? aan of bezoek onze website voor meer informatie. Van tijd tot tijd hebben wij ook andere werkzaamheden waarbij wij de hulp van vrijwilligers goed kunnen gebruiken. Actuele vrijwilligersvacatures vindt u op de website.

15 Vriendenbon Ja, ik word donateur van KNGF Geleidehonden. Machtiging: 5,- 10,- 25,- 50,- ander bedrag per maand per kwartaal per half jaar per jaar eenmalig Ik machtig KNGF Geleidehonden dit bedrag af te schrijven van mijn rekening. Achternaam Voorletters Straat Postcode / Plaats Telefoon adres Geboortedatum Rekeningnummer M/V Ik ontvang graag meer informatie over: Exclusieve adoptie aspirant-geleidehond Notarieel schenken (volmacht) Fonds op Naam Nalaten Puppypleeggezin Handtekening U kunt deze antwoordkaart in een envelop opsturen naar: KNGF Geleidehonden Stuur deze bon in een gesloten envelop naar: Antwoordnummer 570 KNGF Geleidehonden, Antwoordnummer 570, 1180 WB Amstelveen 1180 WB Amstelveen (Een postzegel is niet nodig, maar mag natuurlijk wel)

16 KNGF Geleidehonden Postbus 544 Deze folder is mede mogelijk gemaakt door: 1180 AM Amstelveen Amsteldijk Noord TD Amstelveen T F E ING

Voorwoord. Portret: de donateur

Voorwoord. Portret: de donateur JaarberichT 2011 colofon KNGF Geleidehonden Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds Amsteldijk Noord 42, 1184 TD Amstelveen Postbus 544, 1180 AM Amstelveen T 020-496 93 33 F 020-496 57 76 E

Nadere informatie

Schenken - Geven - Nalaten

Schenken - Geven - Nalaten Schenken - Geven - Nalaten Uw financiële bijdrage is van groot belang voor de fondsen van de Stichting Tekenbeetziekten (STZ) en voor u fiscaal aantrekkelijk! 1 0. Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Geven als particulier

Nadere informatie

Samen verder Wat moeten wij nog extra regelen?

Samen verder Wat moeten wij nog extra regelen? Samen verder Wat moeten wij nog extra regelen? Alles over wat u samen kunt afspreken bij huwelijk, geregistreerd partnerschap of ongehuwd samenwonen. Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leest u wat

Nadere informatie

JONG en een kind. Praktische informatie voor jonge ouders en aanstaande opa s en oma s

JONG en een kind. Praktische informatie voor jonge ouders en aanstaande opa s en oma s JONG en een kind Praktische informatie voor jonge ouders en aanstaande opa s en oma s Ik vind het spannend om zwanger te zijn. Maar wat moet je veel regelen! Hoe moet het met school, kunnen we straks ergens

Nadere informatie

DE DENKER EN DE DOENER: GELEIDEHOND EN HULPHOND. Door Irma Metzger

DE DENKER EN DE DOENER: GELEIDEHOND EN HULPHOND. Door Irma Metzger DE DENKER EN DE DOENER: GELEIDEHOND EN HULPHOND Door Irma Metzger Het overkomt de hulphond wel eens dat hij voor een geleidehond wordt aangezien. Zo op het oog hebben de honden inderdaad veel van elkaar

Nadere informatie

DE REPRODUCTIE VAN DEZE NIEUWSBRIEF WERD MOGELIJK GEMAAKT DOOR

DE REPRODUCTIE VAN DEZE NIEUWSBRIEF WERD MOGELIJK GEMAAKT DOOR Help mij Leven (AJUDE ME A VIVER) Nieuwsbrief Jaargang 21, nr. 84: oktober 2007 DE REPRODUCTIE VAN DEZE NIEUWSBRIEF WERD MOGELIJK GEMAAKT DOOR Verdachte diefstal auto Robert? Stichting Help mij leven geniet

Nadere informatie

schenken Informatie, tips en adviezen

schenken Informatie, tips en adviezen schenken Informatie, tips en adviezen Mijn man en ik hebben een goed leven. We hebben alles wat we wensen. Daarom vinden we het ook zo fijn om de kinderen en kleinkinderen af en toe te verwennen met een

Nadere informatie

Kanker... in gesprek met je arts

Kanker... in gesprek met je arts Kanker... in gesprek met je arts Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Het eerste contact met uw arts 4 Artsen zijn ook mensen 8 Begrijpen en onthouden 10 Vragen vóór de diagnose 13 Vragen over diagnose

Nadere informatie

Het pensioenmagazine over uw inkomen voor vandaag, morgen of later

Het pensioenmagazine over uw inkomen voor vandaag, morgen of later OVER MORGEN januari 2015 Het pensioenmagazine over uw inkomen voor vandaag, morgen of later Pensioenregeling aangepast Nieuwe voorzitter: Peter van Gameren De komst van de kleine zorgt ervoor dat je over

Nadere informatie

INHOUD. 70 Accountantsverklaring. 73 Bijlage 1: Meerjarenraming 2014-2018 75 Bijlage 2: Verwachte ontwikkeling reserves en fondsen

INHOUD. 70 Accountantsverklaring. 73 Bijlage 1: Meerjarenraming 2014-2018 75 Bijlage 2: Verwachte ontwikkeling reserves en fondsen JAARVERSLAG 2013 INHOUD 3 Woord vooraf 5 Verslag directie en raad van toezicht 6 Uitgelicht in 2013 11 Besturen en toezicht houden 13 Verantwoordingsverklaring 14 Scheiden toezicht houden en besturen 17

Nadere informatie

Omdat álle kinderen een kans moeten krijgen.

Omdat álle kinderen een kans moeten krijgen. Omdat álle kinderen een kans moeten krijgen. Daarom neem ik UNICEF op in mijn testament. Akash (1) en zijn moeder Patir uit Pakistan zijn beschermd tegen malaria dankzij een muskietennet. Paul van Vliet:

Nadere informatie

Sien Magazine. Sanne is ook Sien. Meerderjarig worden. Genieten van een bijzonder concert. voor mensen met een verstandelijke beperking

Sien Magazine. Sanne is ook Sien. Meerderjarig worden. Genieten van een bijzonder concert. voor mensen met een verstandelijke beperking #1 Sien Magazine Genieten van een bijzonder concert Sanne is ook Sien Meerderjarig worden nummer 1 / 2013 voor mensen met een verstandelijke beperking inhoud in dit nummer Jesse 3 Jesse Oudenaarden overleed

Nadere informatie

PRAKTISCH DE AANSCHAF VAN EEN HOND

PRAKTISCH DE AANSCHAF VAN EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH DE AANSCHAF VAN EEN HOND over houden van huisdieren De hond is een van de populairste huisdiersoorten in

Nadere informatie

PRAKTISCH DE AANSCHAF VAN EEN HOND

PRAKTISCH DE AANSCHAF VAN EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH DE AANSCHAF VAN EEN HOND over houden van huisdieren De hond is een van de populairste huisdiersoorten in

Nadere informatie

Brengt kennis in beweging

Brengt kennis in beweging Brengt kennis in beweging brengt kennis in beweging Iedereen is expert. Of je nou een hooggeschoolde topspecialist bent, of een hobbyist die zichzelf het ambacht heeft aangeleerd, iedereen heeft een talent

Nadere informatie

Informatiefolder. Labradorkennel Of Sweet Ale

Informatiefolder. Labradorkennel Of Sweet Ale Informatiefolder Labradorkennel Of Sweet Ale Tamara zoetebier-koopman Nachtegaalstraat 2 6666DG HETEREN Nederland 026-4723958 janta@telfortglasvezel.nl 1 Labradorkennel Of Sweet Ale Inhoudsopgaven Introductie...

Nadere informatie

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN INTRODUCTIE... 5 MINDSET ALS BASIS VOOR SUCCES... 6 DE MEEST VOORKOMENDE ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN ONDERNEMERS:... 6 UITSTELGEDRAG... 7 STARTEN MAAR SNEL WEER AFHAKEN... 8 HET GEVAAR VAN UITSTELGEDRAG...

Nadere informatie

PRAKTISCH DE AANSCHAF VAN EEN HOND

PRAKTISCH DE AANSCHAF VAN EEN HOND PRAKTISCH DE AANSCHAF VAN EEN HOND r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t over houden van huisdieren De hond is een van de populairste huisdiersoorten in

Nadere informatie

WONING VERKOPEN. Alles over uw rechten en plichten als u uw woning verkoopt, de rol van de notaris en nog veel meer.

WONING VERKOPEN. Alles over uw rechten en plichten als u uw woning verkoopt, de rol van de notaris en nog veel meer. WONING VERKOPEN Alles over uw rechten en plichten als u uw woning verkoopt, de rol van de notaris en nog veel meer. Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leest u niet hoe u uw huis verkoopklaar moet

Nadere informatie

Vrijwilligers doen ertoe. Het vrijwilligersbeleid van Humanitas: alle uitgangspunten en afspraken op een rij

Vrijwilligers doen ertoe. Het vrijwilligersbeleid van Humanitas: alle uitgangspunten en afspraken op een rij Vrijwilligers doen ertoe Het vrijwilligersbeleid van Humanitas: alle uitgangspunten en afspraken op een rij 4 5 6 8 10 Inhoud 1 De kern van ons vrijwilligersbeleid 2 Vrijwilligerswerk bij Humanitas: voor

Nadere informatie

Puppy chippen verplicht. Puppy chippen verplicht. Dieren in de winter. Dieren in de winter. lid van de Europese federatie Dierenambulances

Puppy chippen verplicht. Puppy chippen verplicht. Dieren in de winter. Dieren in de winter. lid van de Europese federatie Dierenambulances Puppy chippen verplicht Puppy chippen verplicht Dieren in de winter Dieren in de winter lid van de Europese federatie Dierenambulances Colofon Inhoud Deze brochure wordt u aangeboden door DE DIERENAMBULANCE

Nadere informatie

een erfenis, wat nu?

een erfenis, wat nu? een erfenis, wat nu? Alles over het afwikkelen van een erfenis, de rol van de executeur, de notaris en nog veel meer. Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leggen wij u uit waarmee u te maken krijgt

Nadere informatie

4 maanden onderzoek. Auteur(s) Job Hart Robert Banning. Datum Mei 2011. Naam instelling FSU

4 maanden onderzoek. Auteur(s) Job Hart Robert Banning. Datum Mei 2011. Naam instelling FSU 4 maanden onderzoek Auteur(s) Job Hart Robert Banning Datum Mei 2011 Naam instelling FSU INHOUDSOPGAVE Voorwoord.. 3 Verantwoording.. 4 Knelpunten.. 5 Positieve punten. 11 Conclusie 13 Gespreksverslagen..14

Nadere informatie

Uitvaartkrant. Ten dienste van de gemeenschap. 4 gerrit doornink draagt. 5 begraafplaats. 6 de rol van de notaris. 3 uitvaart leiders

Uitvaartkrant. Ten dienste van de gemeenschap. 4 gerrit doornink draagt. 5 begraafplaats. 6 de rol van de notaris. 3 uitvaart leiders Uitvaartkrant een uitgave van uitvaartvereniging de laatste eer / 2011 uitvaartvereniging in wapenveld sinds 1925 Uitvaartvereniging De Laatste Eer Flessenbergerweg 32 8191 LK Wapenveld Telefoon (038)

Nadere informatie

STEUNPUNT MANTELZORG Mantelzorggids

STEUNPUNT MANTELZORG Mantelzorggids STEUNPUNT MANTELZORG Mantelzorggids Voor steun in de rug bij de zorg voor uw naaste Mantelzorg, vanzelfsprekend? Naast professionele, beroepsmatige zorg kennen we in Nederland ook het begrip Mantelzorg.

Nadere informatie

Informatiegids. over scheiden

Informatiegids. over scheiden Najaar 2014 Voorwoord & inhoud Informatiegids over scheiden Contact U en uw partner gaan uit elkaar: hoe pakt u dat aan? 1 Voorwoord & inhoud Voorwoord & inhoud Scheiden doet u niet zomaar van vandaag

Nadere informatie

MAGAZINE VOOR UITKERINGSGERECHTIGDEN NUMMER 3 / OKTOBER 2014. Campagne 'Stop Werken Zonder Loon' van start

MAGAZINE VOOR UITKERINGSGERECHTIGDEN NUMMER 3 / OKTOBER 2014. Campagne 'Stop Werken Zonder Loon' van start INspraak MAGAZINE VOOR UITKERINGSGERECHTIGDEN NUMMER 3 / OKTOBER 2014 Campagne 'Stop Werken Zonder Loon' van start INSPRAAK COLUMN Wat doen we met Wouter? Een goede vriendin van mij heeft een zoon. Hij

Nadere informatie

Uit elkaar... En de kinderen dan? Overweeg je te scheiden? En heb je kinderen? Dan heb je deze brochure nodig.

Uit elkaar... En de kinderen dan? Overweeg je te scheiden? En heb je kinderen? Dan heb je deze brochure nodig. Uit elkaar... En de kinderen dan? Overweeg je te scheiden? En heb je kinderen? Dan heb je deze brochure nodig. Uit elkaar... En de kinderen dan? Overweeg je te scheiden? En heb je kinderen? Dan heb je

Nadere informatie

Informatiekrant Zorg & Inkomen. Stad met een hart

Informatiekrant Zorg & Inkomen. Stad met een hart Iedereen doet mee en iedereen is nodig! Informatiekrant Zorg & Inkomen Alles wat u moet weten over de veranderingen op het gebied van de Wmo en de regelingen voor mensen met een laag inkomen. januari 2012

Nadere informatie