A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 februari

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 februari"

Transcriptie

1 A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 februari Supplement bovenop de werkloosheidsuitkeringen wegens schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst - Wet van 12 april 2011 houdende aanpassing van de wet van 1 februari 2011 houdende verlenging van de crisismaatregelen en tot uitvoering van het compromis van de regering met betrekking tot het ontwerp van interprofessioneel akkoord x x x Blijde Inkomstlaan, Brussel Tel: Fax: griffie@nar-cnt.be - Website:

2 A D V I E S Nr Onderwerp : Supplement bovenop de werkloosheidsuitkeringen wegens schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst - Wet van 12 april 2011 houdende aanpassing van de wet van 1 februari 2011 houdende verlenging van de crisismaatregelen en tot uitvoering van het compromis van de regering met betrekking tot het ontwerp van interprofessioneel akkoord De Raad heeft uit eigen beweging beslist om een onderzoek te wijden aan de supplementen bovenop tijdelijke werkloosheidsuitkeringen om een beter beeld te krijgen, enerzijds, van het statuut dat aan deze supplementen wordt gegeven onder de onderscheiden regelgevingen, en, anderzijds, van de cao-praktijk die bestaat met betrekking tot de uitbetaling van deze supplementen. Deze werkzaamheden werden toevertrouwd aan de commissie Individuele Arbeidsverhoudingen. Op verslag van deze commissie werd op 26 februari 2013 navolgend unaniem advies uitgebracht, evenals aanbeveling nr. 24 aan de paritaire comités en de ondernemingen.

3 - 2 - Onderhavig advies heeft tot doel duidelijkheid te verschaffen inzake de op deze supplementen toepasselijke regelgevende bepalingen. De aanbeveling van dezelfde datum tot doel heeft aan de paritaire comités en de ondernemingen, uitgaande van de in het advies nr opgenomen verduidelijkingen inzake de op de supplementen toepasselijke regelgevende bepalingen, aanbevelingen te doen over de elementen die desgevallend in de ondernemings- of sector-cao s en de ondernemingsplannen terzake kunnen geregeld worden aangaande de uitbetaling van deze supplementen. Deze aanbevelingen zijn in belangrijke mate gebaseerd op de goede praktijken die reeds bestaan. x x x ADVIES VAN DE NATIONALE ARBEIDSRAAD I. INLEIDING A. De Raad merkt op dat de wet van 12 april in de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten voor zowel arbeiders als bedienden een recht heeft opgenomen op een supplement bovenop de werkloosheidsuitkeringen die zij uitbetaald krijgen bij schorsing van hun arbeidsovereenkomst wegens tijdelijke werkloosheid. Dit recht bestaat vanaf 1 januari Een arbeider heeft recht op dit supplement voor elke dag waarop hij niet heeft gewerkt en werkloosheidsuitkeringen geniet omwille van de schorsing van de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst wegens technische stoornis in de onderneming (art. 49), slecht weer (art. 50) en gebrek aan werk ingevolge economische oorzaken (art. 51) (art. 55, 8 van de wet van 3 juli 1978). Bij schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst wegens een technische stoornis in de onderneming is er een recht op werkloosheidsuitkeringen na de periode van loonwaarborg, voor schorsingen wegens slecht weer en gebrek aan werk ingevolge economische oorzaken is er geen recht op gewaarborgd loon. 1 Wet van 12 april 2011 houdende aanpassing van de wet van 1 februari 2011 houdende verlenging van de crisismaatregelen en uitvoering van het interprofessioneel akkoord, en tot uitvoering van het compromis van de Regering met betrekking tot het ontwerp van interprofessioneel akkoord

4 - 3 - Een bediende heeft recht op dit supplement voor elke dag waarop hij niet heeft gewerkt en werkloosheidsuitkeringen geniet omwille van de schorsing van de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst ingevolge gebrek aan werk wegens economische oorzaken (art. 77/4, 7 van de wet van 3 juli 1978). De regeling van de schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst wegens economische redenen voor bedienden is beperkt tot bedienden en werkgevers die onder het toepassingsgebied van de CAO-wet van 5 december 1968 vallen, voor zover het gaat om een onderneming in moeilijkheden, die gebonden is door een cao of goedgekeurd ondernemingsplan (art. 77/1 van de wet van 3 juli 1978). Zij is van veel recentere datum dan die voor de arbeiders. Zij werd ingevoerd door de wet van 19 juni 2009 en verlengd door de wet van 1 februari 2011, maar heeft door voornoemde wet van 12 april 2011 een duurzaam karakter gekregen. De werkgever is ertoe gehouden dit supplement te betalen, tenzij de betaling ervan door een bij KB algemeenverbindendverklaarde cao ten laste wordt gelegd van een fonds voor bestaanszekerheid. Een arbeider heeft recht op minimum 2 euro per dag waarop hij niet gewerkt heeft; een KB overlegd in de ministerraad kan dit supplement verhogen. Een bediende krijgt een supplement waarvan het bedrag wordt vastgelegd in de (ondernemings- of sector-)cao of het ondernemingsplan op basis waarvan de schorsing wegens gebrek aan werk wordt toegepast. Het minimale bedrag van dit supplement verschilt naargelang het bedrag van het supplement wordt vastgesteld door een cao of een ondernemingsplan. B. De Raad heeft uit eigen beweging beslist om een onderzoek te wijden aan deze supplementen om een beter beeld te krijgen, enerzijds, van het statuut dat aan deze supplementen wordt gegeven onder de onderscheiden regelgevingen, en, anderzijds, van de cao-praktijk die bestaat met betrekking tot de uitbetaling van deze supplementen.

5 - 4 - Wat het juridisch statuut van de supplementen betreft, dient opgemerkt te worden dat de wet van 12 april 2011, die een recht op deze supplementen invoert in de wet van 3 juli 1978, alleen opneemt wie het supplement dient uit te betalen, waar het bedrag ervan dient vastgelegd te worden (voor bedienden) en hoe hoog dit minimaal dient te zijn. Het statuut van deze supplementen onder de onderscheiden regelgevingen (en de cao-praktijk inzake de uitbetaling van de supplementen), maken dus evenzeer deel uit van het juridische kader toepasselijk op deze supplementen. Hierbij is het van belang te onderzoeken of deze supplementen loon uitmaken of daarentegen eerder als een voordeel toegekend ter aanvulling van een socialezekerheidsregeling dienen beschouwd te worden, aangezien dit hun statuut zowel in het arbeidsrecht, de sociale zekerheid als de fiscaliteit bepaalt. In het bijzonder dient nagekeken te worden of deze supplementen onder het loonbegrip van de Loonbeschermingswet van 12 april 1965 vallen, aangezien hiervan de bescherming zal afhangen die deze wet biedt voor de uitbetaling van hetgeen voor deze wet als loon wordt beschouwd, zowel inzake de modaliteiten voor de uitbetaling ervan als de frequentie. II. HET STATUUT VAN EEN SUPPLEMENT BOVENOP TIJDELIJKE WERKLOOS- HEIDSUITKERINGEN De Raad wil in onderhavig advies duidelijkheid scheppen aangaande de kwalificatie van deze supplementen onder een aantal belangrijke regelgevingen, zonder hierbij exhaustief te willen zijn. A. De Arbeidsovereenkomstenwet van 3 juli 1978 Aangezien het loonbegrip van het arbeidsovereenkomstenrecht volgens vaststaande cassatierechtspraak de tegenprestatie is van arbeid die ter uitvoering van een arbeidsovereenkomst wordt verricht, maakt een supplement dat bij definitie wordt toegekend voor elke dag waarop men niet heeft gewerkt en werkloosheidsuitkeringen geniet omwille van de schorsing van de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst, geen loon uit voor de toepassing van de Arbeidsovereenkomstenwet van 3 juli 1978.

6 - 5 - B. De Loonbeschermingswet van 12 april 1965 Alhoewel het loonbegrip van de Loonbeschermingswet ruimer is en ook de vergoedingen in geld omvat waarop een werknemer ten laste van zijn werkgever recht heeft ingevolge de dienstbetrekking en dus ook de vergoedingen bij arbeidsonderbreking omvat (art. 2, eerste lid, 1 ), worden voor de Loonbeschermingswet niet als loon beschouwd, de vergoedingen die rechtstreeks of onrechtstreeks door de werkgever betaald (worden en) die moeten worden beschouwd als een aanvulling van de voordelen toegekend voor de verschillende takken van de sociale zekerheid (art. 2, derde lid, 1, c). De Raad is van oordeel dat hogergenoemde supplementen, die een aanvulling zijn bij de aan de werknemer uitbetaalde werkloosheidsuitkeringen, dienen beschouwd worden als een aanvulling van de voordelen toegekend voor de verschillende takken van de sociale zekerheid en dus op basis van het artikel 2, derde lid, 1, c van de Loonbeschermingswet uitgesloten zijn van het loonbegrip dat deze wet hanteert. Hierbij dient evenwel opgemerkt te worden dat de wet uitdrukkelijk verwijst naar de beoordelingsbevoegdheid van de rechter terzake ( welke moeten worden beschouwd ). Dit betekent dat de bescherming die deze wet voorziet voor de uitbetaling van hetgeen zij als loon beschouwt, niet van toepassing is op deze supplementen. Deze bescherming betreft zowel de wijze van uitbetaling (van hand tot hand of giraal), de frequentie van betaling, het tijdstip van betaling, de plaats van betaling als de informatie bij de betaling. De Raad heeft daarom de aanbeveling nr. 24 aangenomen, gericht aan de paritaire (sub)comités en de ondernemingen, opdat zij een reflectie zouden wijden aan de bepalingen die zij omtrent de uitbetaling van deze supplementen desgevallend kunnen aannemen. C. De Arbeidsongevallenwet van 10 april 1971 Loon volgens de Arbeidsongevallenwet is ieder bedrag of ieder in geld waardeerbaar voordeel dat rechtstreeks of onrechtstreeks door de werkgever aan zijn werknemer wordt toegekend ingevolge de tussen hen bestaande arbeidsverhouding, alsmede het vakantiegeld, behalve wegens overwegingen vreemd aan de beroepsactiviteit (art. 35, eerste lid).

7 - 6 - Worden echter uitgesloten uit het loonbegrip van de Arbeidsongevallenwet : de voordelen toegekend ter aanvulling van de socialezekerheidsregeling, met uitzondering van aanvullend vakantiegeld (art. 35, tweede lid). De Raad is van oordeel dat hogergenoemde supplementen, die een aanvulling zijn bij de aan de werknemer uitbetaalde werkloosheidsuitkeringen, moeten beschouwd worden als een voordeel toegekend ter aanvulling van een socialezekerheidsregeling en dus op basis van het artikel 35, tweede lid van de Arbeidsongevallenwet uitgesloten zijn van het loonbegrip dat deze wet hanteert. D. De Algemene Beginselenwet Sociale Zekerheid van 29 juni 1981 Het begrip loon dat in aanmerking komt voor de berekening van de socialezekerheidsbijdragen gaat uit van het loonbegrip van de Loonbeschermingswet (art. 23, tweede lid). Vergoedingen die rechtstreeks of onrechtstreeks door de werkgever betaald (worden en) die moeten worden beschouwd als een aanvulling van de voordelen toegekend voor de verschillende takken van de sociale zekerheid zijn dus ook uit het loonbegrip voor de RSZ gesloten, alhoewel de aanvullingen op het enkel en dubbel vakantiegeld wel onder het loonbegrip worden gebracht (art. 23 bis wet 29 juni 1981 en art. 19, 1 KB 28 november 1969). Weerom wordt men geconfronteerd met het feit dat het begrip aanvulling bij een socialezekerheidsvoordeel niet wettelijk gedefinieerd wordt en dat terzake een beoordelingsbevoegdheid aan de rechter en, in casu, het Beheerscomité van de RSZ, gelaten wordt. De bevoegde administratie zal beoordelen of de werkgever werkelijk de intentie had om een aanvulling te geven bij een socialezekerheidsvoordeel dan wel of hij de situatie gebruikt als een mogelijkheid om zijn werknemer extra te verlonen. Uit de praktijk blijkt dat de administratie voor de beoordeling van het karakter van een bepaald voordeel rekening houdt met het geheel van de wijze van toekenning, de berekening van de aanvulling, de intentie van de werkgever en de grootte van de aanvulling, om uit te maken of de RSZ een voordeel als aanvulling kan kwalificeren.

8 - 7 - De Raad is van oordeel dat, gezien het feit dat het bij de hogergenoemde supplementen om eerder lage bedragen gaat, die op basis van de Arbeidsovereenkomstenwet aan alle werknemers in dezelfde situatie wordt toegekend, zij moeten beschouwd worden als een aanvulling van de voordelen toegekend voor de verschillende takken van de sociale zekerheid en dus op basis van art. 23, tweede lid van de Algemene Beginselenwet Sociale Zekerheid uitgesloten zijn van het loonbegrip dat deze wet hanteert. De Raad wijst er op dat deze kwalificatie zich ook opdringt in het kader van het Werkloosheidsbesluit van 25 november 1991, aangezien anders het recht op werkloosheidsuitkeringen zelf in vraag kan gesteld worden. Het artikel 44 van het KB voorziet immers dat men om werkloosheidsuitkeringen te kunnen genieten werkloos moet zijn wegens omstandigheden onafhankelijk van zijn wil en zonder loon. Een vergoeding ter aanvulling van een werkloosheidsuitkering wordt voor de toepassing van dit koninklijk besluit niet als loon beschouwd (art. 46). E. Wetboek van Inkomstenbelastingen Het begrip bezoldiging van de werknemers in de zin van artikel 31 WIB is ruimer dan het begrip loon van de Loonbeschermingswet : alle beloningen die voor de werknemer de opbrengst vertegenwoordigen van arbeid in dienst van een werkgever vormen belastbare bezoldigingen, ongeacht de schuldenaar, de benaming en de wijze waarop ze worden vastgesteld of toegekend (art. 31 WIB). Artikel 31, tweede lid van het WIB onderscheidt echter vier categorieën van bezoldigingen en de classificatie van een voordeel in een bepaalde categorie is belangrijk omdat het toepasselijk belastingsstelsel verschilt. Voor de vergoedingen verkregen als volledig of gedeeltelijk herstel van een tijdelijke derving van bezoldigingen (de zogenaamde vervangingsinkomens, zoals werkloosheidsuitkeringen) (art. 31, tweede lid, 4 WIB) geldt dat deze niet kunnen verminderd worden met forfaitaire beroepskosten (art. 51, eerste lid WIB), belastbaar zijn aan het progressieve tarief van de geglobaliseerde inkomsten, maar wel in aanmerking komen voor de toekenning van een belastingvermindering (art. 146, 3 WIB, wat betreft werkloosheidsuitkeringen). Voor de werkgever maken de bezoldigingen van zijn werknemers aftrekbare beroepskosten uit (art. 52, 3 WIB). Deze worden echter alleen als zodanig aangenomen wanneer ze verantwoord worden door individuele fiches en een samenvattende opgave (art. 57 WIB).

9 - 8 - In principe worden werkloosheidsuitkeringen onderworpen aan een bedrijfsvoorheffing van 10,09%. Voor de wettelijke en extrawettelijke uitkeringen die worden betaald of toegekend aan tijdelijke werklozen in de zin van het artikel 27, 2 van het KB van 25 november 1991 geldt dat vanaf 1 januari 2013 bedrijfsvoorheffing tegen een tarief van 26,75% (zonder vermindering) dient betaald te worden (KB van 11 december 2012 tot wijziging van het KB/WIB 92 van 11 december 2012). De Raad wijst er op dat de supplementen bovenop tijdelijke werkloosheidsuitkeringen een vergoeding verkregen als volledig of gedeeltelijk herstel van een tijdelijke derving van bezoldigingen uitmaken in de zin van het artikel 31, tweede lid, 4 van het Wetboek van Inkomstenbelastingen, waarop bedrijfsvoorheffing tegen een tarief van 26,75% verschuldigd is. F. De Sluitingswet van 28 juni 2002 Wanneer de werkgever zijn geldelijke verplichtingen ten opzichte van zijn werknemers niet naleeft, betaalt het sluitingsfonds de lonen verschuldigd krachtens individuele overeenkomsten of cao s en de vergoedingen en voordelen verschuldigd krachtens de wet of krachtens de individuele overeenkomsten of cao s (beperkt tot een maximumbedrag) bij sluiting of een hiermee gelijkgestelde situatie, overname van activa na faillissement of overgang van onderneming krachtens overeenkomst in het kader van een gerechtelijk akkoord (art. 35, 1-3 sluitingswet van 26 juni 2002). De Raad wijst er op dat op basis van deze bepaling het Sluitingsfonds dus binnen de voorwaarden en grenzen van toepassing voor de gewaarborgde uitbetaling van lonen tevens garant zal staan voor de niet-uitbetaling door de werkgever van de supplementen bovenop tijdelijke werkloosheidsuitkeringen. G. Loonbeslag en loonoverdracht in het Gerechtelijk Wetboek Het Gerechtelijk Wetboek voorziet in een beperking tegen overdreven inbeslagneming en overdracht van bedragen uitgekeerd ter uitvoering van een arbeidsovereenkomst, maar ook van inkomsten uit andere activiteiten (art. 1409, 1bis Ger. W.). Uit de parlementaire voorbereiding blijkt dat met dit laatste in feite vervangingsinkomsten bedoeld worden. Het betreft bepaalde sociale uitkeringen opgesomd in artikel 1410, 1 van het Gerechtelijk Wetboek, waaronder werkloosheidsuitkeringen.

10 - 9 - De Raad wijst er op dat de supplementen bovenop tijdelijke werkloosheidsuitkeringen aan de beperkingen onderworpen zijn die gelden voor beslag en overdracht zoals deze gelden voor werkloosheidsuitkeringen. H. Verjaringstermijn voor de vordering tot betaling van een supplement Een vordering tot betaling van het supplement bovenop tijdelijke werkloosheidsuitkeringen (de werknemer) of tot terugvordering van een onterecht uitbetaald supplement (de werkgever) kan worden ingesteld op grond van de arbeidsovereenkomst zelf (ex contractu), of op grond van het misdrijf dat de schending door de werkgever van de arbeidsrechtelijke regel uitmaakt (ex delictu). Een vordering op basis van de artikelen 51, 8 (arbeiders) of 77/4, 7 (bedienden) van de Arbeidsovereenkomstenwet (burgerlijke vordering ex contractu) verjaart 1 jaar na het beëindigen van de arbeidsovereenkomst of 5 jaar na het feit waaruit de vordering is ontstaan, zonder 1 jaar na het einde van de arbeidsovereenkomst te kunnen overschrijden (art. 15 van de Arbeidsovereenkomstenwet). Een vordering op basis van een bepaling in een algemeen verbindend verklaarde cao, die strafrechtelijk gesanctioneerd is (burgerlijke vordering ex delictu), verjaart 5 jaar na het tijdstip waarop het misdrijf werd gepleegd, zonder te kunnen verjaren voor de strafvordering (art. 26 VTSv en 2262 bis, 1, tweede lid BW). De Raad wil hierbij opmerken dat de RVA beschikt over een termijn van 3 jaar om een administratieve beslissing te nemen waarbij de terugbetaling van de onrechtmatig ontvangen werkloosheidsuitkeringen wordt bevolen (5 jaar wanneer de onrechtmatige betaling het gevolg is van bedrog door de werkloze). Vanaf deze administratieve beslissing beschikt de RVA over een termijn van 10 jaar om het onrechtmatig ontvangen bedrag daadwerkelijk in te vorderen (art. 7, 13, tweede lid Besluitwet van 28 december 1944 en 2262 bis, 1, eerste lid BW). Wanneer de RVA beslist tot de terugvordering van de onterecht betaalde tijdelijke werkloosheidsuitkeringen, is er automatisch ook de terugvordering mogelijk van de hierbij horende supplementen.

11 Gezien het statuut van deze supplementen als aanvulling bij een tijdelijke werkloosheidsuitkering, is de Raad van oordeel dat ook de werkgever die onterecht uitbetaalde supplementen terugvordert of de werknemer die de uitbetaling van deze supplementen vordert over dezelfde termijn van 3 jaar dienen te beschikken om deze vordering in te stellen. Hierbij kan ook opgemerkt worden dat de wet van 7 januari 1985 betreffende de fondsen voor bestaanszekerheid bepaalt dat een werknemer ook 3 jaar heeft om een vordering tot uitbetaling van de supplementen tegen het fonds voor bestaanszekerheid, indien dit de schuldenaar zou zijn, in te stellen (art. 21). III. SLOTBESCHOUWINGEN EN EVALUATIE De Raad wijst in het bijzonder op het feit dat supplementen bovenop tijdelijke werkloosheidsuitkeringen geen loon zijn in de zin van de Loonbeschermingswet, hetgeen betekent dat de bescherming die deze wet voorziet voor de uitbetaling van hetgeen zij als loon beschouwt, niet van toepassing is op deze supplementen. Deze bescherming betreft zowel de wijze van uitbetaling, de frequentie van betaling, het tijdstip van betaling, de plaats van betaling als de informatie bij de betaling. De Raad richt daarom aanbeveling nr. 24 aan de paritaire (sub)comités en de ondernemingen inzake de elementen die desgevallend in de ondernemings- of sector-cao s of de ondernemingsplannen terzake kunnen geregeld worden aangaande de uitbetaling van deze supplementen. Hij vraagt bovendien dat wanneer een ondernemingsplan door de Directeur-generaal van de Algemene Directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de FOD WASO voor goedkeuring wordt doorgestuurd naar de Commissie Ondernemingsplannen en dit geen regeling bevat inzake de uitbetaling van de supplementen, dit zou aangeduid worden, zodat vervolgens de aanbeveling nr. 24 van de Raad onder de aandacht van de betrokken onderneming kan gebracht worden, wanneer de gemotiveerde beslissing van de Commissie Ondernemingsplannen aan haar wordt overgemaakt. De vermeldingen van de aanbeveling hebben geen invloed op de geldigheid van een plan en de Commissie Ondernemingsplannen zal dus een plan niet kunnen weigeren enkel en alleen omdat het plan de aanbevolen vermeldingen niet bevat.

12 Tenslotte neemt de Raad zich voor om de toepassing van de aanbeveling nr. 24 binnen afzienbare tijd te evalueren, teneinde na te kunnen gaan of er inzake de uitbetaling van supplementen bovenop tijdelijke werkloosheidsuitkeringen geen rechtsonzekerheid meer bestaat

A AN B E V E L I N G Nr SUPPLEMENT BOVENOP DE WERKLOOSHEIDSUITKERINGEN WEGENS SCHORSING

A AN B E V E L I N G Nr SUPPLEMENT BOVENOP DE WERKLOOSHEIDSUITKERINGEN WEGENS SCHORSING A AN B E V E L I N G Nr. 24 ---------------------------------------- SUPPLEMENT BOVENOP DE WERKLOOSHEIDSUITKERINGEN WEGENS SCHORSING VAN DE UITVOERING VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST - WET VAN 12 APRIL 2011

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 20 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 20 december A D V I E S Nr. 1.789 ----------------------------- Zitting van dinsdag 20 december 2011 ---------------------------------------------------- Tijdelijke werkloosheid voor bedienden Financiering door het

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.438 ------------------------------- Zitting van woensdag 19 maart 2003

A D V I E S Nr. 1.438 ------------------------------- Zitting van woensdag 19 maart 2003 A D V I E S Nr. 1.438 ------------------------------- Zitting van woensdag 19 maart 2003 Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van artikel 19 van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot

Nadere informatie

Stelsel van economische werkloosheid voor bedienden

Stelsel van economische werkloosheid voor bedienden Stelsel van economische werkloosheid voor bedienden 1. Inleiding De economische werkloosheid voor bedienden wordt sinds 1 januari 2012 geregeld door art. 77/1 tot 77/7 van de wet van 3 juli 1978 betreffende

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 TER VAN 27 NOVEMBER 1981 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN SOCIALE VOORDELEN TEN LASTE

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 TER VAN 27 NOVEMBER 1981 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN SOCIALE VOORDELEN TEN LASTE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 TER VAN 27 NOVEMBER 1981 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN SOCIALE VOORDELEN TEN LASTE VAN HET SOCIAAL FONDS VOOR DE UITZENDKRACHTEN ---------------------------------------------

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 28 maart

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 28 maart A D V I E S Nr. 1.846 ------------------------------ Zitting van donderdag 28 maart 2013 ------------------------------------------------ Werkloosheid met bedrijfstoeslag Zware Beroepen Verlenging cao

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.891 ------------------------------ Zitting van woensdag 12 februari 2014 --------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.891 ------------------------------ Zitting van woensdag 12 februari 2014 -------------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.891 ------------------------------ Zitting van woensdag 12 februari 2014 -------------------------------------------------- Harmonisering van het statuut arbeider/bediende Motivering

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 28 maart

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 28 maart A D V I E S Nr. 1.845 ------------------------------ Zitting van donderdag 28 maart 2013 ------------------------------------------------ Verlenging bestaande afspraken voor de periode 2013-2014 x x x

Nadere informatie

nationale arbeidsraad

nationale arbeidsraad nationale arbeidsraad A D V I E S Nr. 1.336 ------------------------------ Zitting van dinsdag 6 februari 2001 Uitvoering van het interprofessioneel akkoord van 22 december 2000 jaarlijkse vakantie x x

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 4 februari

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 4 februari A D V I E S Nr. 1.666 ------------------------------ Zitting van woensdag 4 februari 2009 -------------------------------------------------- Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van ondernemingen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 mei

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 mei A D V I E S Nr. 1.939 ------------------------------- Zitting van dinsdag 26 mei 2015 ---------------------------------------------- Aanpassing van de wet van 12 april 1965 betreffende de bescherming van

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.605 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 april 2007 -------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.605 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 april 2007 ------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.605 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 april 2007 ------------------------------------------- Uitvoering van het interprofessioneel akkoord 2007-2008 Outplacement Ontwerp

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 10 juli

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 10 juli A D V I E S Nr. 1.410 ------------------------------ Zitting van woensdag 10 juli 2002 ---------------------------------------------- Outplacement - Uitvoering van de wet van 5 september 2001 tot verbetering

Nadere informatie

Stelsel van economische werkloosheid voor bedienden

Stelsel van economische werkloosheid voor bedienden Stelsel van economische werkloosheid voor bedienden 1. Inleiding De economische werkloosheid voor bedienden wordt sinds 1 januari 2012 geregeld door art. 77/1 tot 77/7 van de wet van 3 juli 1978 betreffende

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.833 ----------------------------- Zitting van dinsdag 18 december 2012 ---------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.833 ----------------------------- Zitting van dinsdag 18 december 2012 --------------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.833 ----------------------------- Zitting van dinsdag 18 december 2012 --------------------------------------------------- Hoofdelijke aansprakelijkheid voor loonschulden - Uitvoering

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 21 november

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 21 november A D V I E S Nr. 1.575 ----------------------------- Zitting van dinsdag 21 november 2006 -------------------------------------------------- Sluitingsvergoeding - Uitbreiding van het toepassingsgebied tot

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.386 ------------------------------ Zitting van dinsdag 29 januari 2002 --------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.386 ------------------------------ Zitting van dinsdag 29 januari 2002 -------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.386 ------------------------------ Zitting van dinsdag 29 januari 2002 -------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van de artikelen 7, 3

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.653 ------------------------------ Zitting van vrijdag 10 oktober 2008 ---------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.653 ------------------------------ Zitting van vrijdag 10 oktober 2008 --------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.653 ------------------------------ Zitting van vrijdag 10 oktober 2008 --------------------------------------------- Gevolgen van de verhoging op 1 oktober 2008 van het gemiddeld gewaarborgd

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.938 ------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.938 ------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ------------------------------------------------ A D V I E S Nr. 1.938 ------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ------------------------------------------------ Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 118 van 27 april 2015 tot vaststelling

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.441 ------------------------------- Zitting van dinsdag 6 mei 2003 ------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.441 ------------------------------- Zitting van dinsdag 6 mei 2003 ------------------------------------------ A D V I E S Nr. 1.441 ------------------------------- Zitting van dinsdag 6 mei 2003 ------------------------------------------ Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 23 april

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 23 april A D V I E S Nr. 2.132 ------------------------------ Zitting van dinsdag 23 april 2019 ---------------------------------------------- Sluitingswet van 26 juni 2002 Wijziging van de cao nr. 32 bis x x x

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JANUARI 2010

NIEUWSBRIEF JANUARI 2010 NIEUWSBRIEF JANUARI 2010 DE ANTI-CRISISMAATREGELEN VOOR DE BEDIENDEN WORDEN VERLENGD De anti-crisismaatregelen, die eerst maar liepen tot 31 december 2009, zijn zoals verwacht verlengd met zes maanden

Nadere informatie

Persbericht. 1. De loonmarge: een koninklijk besluit ter bevordering van de werkgelegenheid en de preventieve bescherming van het concurrentievermogen

Persbericht. 1. De loonmarge: een koninklijk besluit ter bevordering van de werkgelegenheid en de preventieve bescherming van het concurrentievermogen Brussel, 25 februari 2011 Persbericht Goedkeuring door de ministerraad van de ontwerpen van wet en van koninklijk besluit ter uitvoering van het bemiddelingsvoorstel van de Regering Vice-Eerste minister

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.581 ----------------------------- Zitting van dinsdag 21 november 2006 ----------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.581 ----------------------------- Zitting van dinsdag 21 november 2006 ---------------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.581 ----------------------------- Zitting van dinsdag 21 november 2006 ---------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot uitvoering van de wet van

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.859 ------------------------------ Zitting van dinsdag 16 juli 2013 -------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.859 ------------------------------ Zitting van dinsdag 16 juli 2013 ------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.859 ------------------------------ Zitting van dinsdag 16 juli 2013 ------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot uitvoering van de wet betreffende de

Nadere informatie

Nieuwe ontslagregels 2012

Nieuwe ontslagregels 2012 Nieuwe ontslagregels 2012 De IPA wet 2011-2012 voorziet in een eerste stap naar de harmonisering tussen arbeiders en bedienden. Hiervoor worden de ontslagregels vanaf 1 januari 2012 voor beide statuten

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 7 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 7 december A D V I E S Nr. 1.752 ----------------------------- Zitting van dinsdag 7 december 2010 ------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van artikel 67 van

Nadere informatie

DE CRISISPREMIE VOOR ONTSLAGEN ARBEIDERS

DE CRISISPREMIE VOOR ONTSLAGEN ARBEIDERS DE CRISISPREMIE VOOR ONTSLAGEN ARBEIDERS Sinds het begin van 2010 kan het ontslag van een arbeider tot betaling van een crisispremie aanleiding geven, die voor de onderneming tot een bijkomende kost kan

Nadere informatie

MEDEDELING Nr. 11 -------------------------------- Zitting van dinsdag 30 oktober 2012 --------------------------------------------------

MEDEDELING Nr. 11 -------------------------------- Zitting van dinsdag 30 oktober 2012 -------------------------------------------------- MEDEDELING Nr. 11 -------------------------------- Zitting van dinsdag 30 oktober 2012 -------------------------------------------------- MEDEDELING BETREFFENDE DE INTERPRETATIE VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDS-

Nadere informatie

DE VERSCHILLENDE REGELINGEN INZAKE OUTPLACEMENT VANAF 1 JANUARI 2014

DE VERSCHILLENDE REGELINGEN INZAKE OUTPLACEMENT VANAF 1 JANUARI 2014 1 april 2014 DE VERSCHILLENDE REGELINGEN INZAKE OUTPLACEMENT VANAF 1 JANUARI 2014 De wet van 26 december 2013 betreffende de invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden inzake de opzeggingstermijnen

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.489 ------------------------------- Zitting van maandag 19 juli 2004 -----------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.489 ------------------------------- Zitting van maandag 19 juli 2004 ----------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.489 ------------------------------- Zitting van maandag 19 juli 2004 ----------------------------------------- Fondsen voor bestaanszekerheid - neerlegging van jaarrekeningen, jaarverslagen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 14 februari 2001

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 14 februari 2001 A D V I E S Nr. 1.389 ----------------------------- Zitting van donderdag 14 februari 2001 Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van ondernemingen ontslagen werknemers - Werkgeversbijdragen

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.542 ----------------------------- Zitting van woensdag 21 december 2005 -------------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.542 ----------------------------- Zitting van woensdag 21 december 2005 ------------------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.542 ----------------------------- Zitting van woensdag 21 december 2005 ------------------------------------------------------- Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van ondernemingen

Nadere informatie

nationale arbeidsraad

nationale arbeidsraad nationale arbeidsraad A D V I E S Nr. 1.339 ------------------------------ Zitting van dinsdag 14 februari 2001 Interprofessioneel akkoord: tijdskrediet x x x 1.840-1. Website: http ://www.nar-cnt.be E-mail:

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 7 OKTOBER 2013 S.11.0122.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.11.0122.N RIJKSDIENST VOOR SOCIALE ZEKERHEID, openbare instelling, met zetel te 1060 Sint-Gillis, Victor Hortaplein 11, eiser, vertegenwoordigd

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.937 ------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ----------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.937 ------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ---------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.937 ------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ---------------------------------------------- Uitvoering van het akkoord dat de groep van Tien op 17 december 2014

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 20 februari

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 20 februari A D V I E S Nr. 1.675 ------------------------------ Zitting van vrijdag 20 februari 2009 ------------------------------------------------ Uitvoering van het interprofessioneel akkoord voor de periode

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 13 juli

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 13 juli A D V I E S Nr. 1.774 ----------------------------- Zitting van woensdag 13 juli 2011 ---------------------------------------------- Gelegenheidswerk in de landbouwsector en de tuinbouwsector Eenparig

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 4 mei

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 4 mei A D V I E S Nr. 1.511 ---------------------------- Zitting van woensdag 4 mei 2005 ------------------------------------------- Verslaggevingsverplichtingen van de sectoren x x x 2.090-1 Blijde Inkomstlaan,

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.777 ----------------------------- Zitting van woensdag 5 oktober 2011 -------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.777 ----------------------------- Zitting van woensdag 5 oktober 2011 ------------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.777 ----------------------------- Zitting van woensdag 5 oktober 2011 ------------------------------------------------- Outplacement werknemers van beschutte en sociale werkplaatsen en

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 september 2017

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 september 2017 A D V I E S Nr. 2.051 ------------------------------ Zitting van dinsdag 26 september 2017 ---------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot uitvoering van een aantal

Nadere informatie

Persbericht. Anti-crisismaatregelen: goedkeuring van een tweede pakket maatregelen van de minister van Werk om ontslagen te vermijden

Persbericht. Anti-crisismaatregelen: goedkeuring van een tweede pakket maatregelen van de minister van Werk om ontslagen te vermijden Brussel, 30 april 2009 Persbericht Anti-crisismaatregelen: goedkeuring van een tweede pakket maatregelen van de minister van Werk om ontslagen te vermijden Vice-Eerste minister en minister van werk, Joëlle

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 15 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 15 december A D V I E S Nr. 1.717 ----------------------------- Zitting van dinsdag 15 december 2009 -------------------------------------------------- Outplacement - werknemers van beschutte en sociale werkplaatsen

Nadere informatie

A D V I E S Nr

A D V I E S Nr A D V I E S Nr. 1.391 ---------------------------------- Raadszitting van woensdag 20 februari 2002 -------------------------------------------------------------- Behoud van het recht van sommige oudere

Nadere informatie

Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van ondernemingen ontslagen werknemers Werkgeversbijdragen voor 2018

Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van ondernemingen ontslagen werknemers Werkgeversbijdragen voor 2018 A D V I E S Nr. 2.068 ------------------------------ Zitting van maandag 29 januari 2018 ------------------------------------------------- Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van ondernemingen

Nadere informatie

Infoblad werkgevers Schorsing bedienden ingevolge werkgebrek voor ondernemingen in moeilijkheden preliminaire voorwaarden

Infoblad werkgevers Schorsing bedienden ingevolge werkgebrek voor ondernemingen in moeilijkheden preliminaire voorwaarden Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening Voor meer inlichtingen, gelieve contact op te nemen met uw RVA-kantoor. De adressen kunt u vinden in het telefoonboek of op de site : www.rva.be Infoblad werkgevers

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.844 ------------------------------ Zitting van donderdag 28 maart 2013 ------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.844 ------------------------------ Zitting van donderdag 28 maart 2013 ------------------------------------------------ A D V I E S Nr. 1.844 ------------------------------ Zitting van donderdag 28 maart 2013 ------------------------------------------------ Lastenverlaging Sociale Werkbonus x x x 2.599 2.614 Blijde Inkomstlaan,

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 december A D V I E S Nr. 1.920 ----------------------------- Zitting van dinsdag 16 december 2014 -------------------------------------------------- - Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van ondernemingen

Nadere informatie

CRISISPREMIE ARBEIDERS

CRISISPREMIE ARBEIDERS 19.02.2010 Rev. 31.12.2010 Kitty Janssens kitty.janssens@salar.be CRISISPREMIE ARBEIDERS De redactie en uitgever streven naar optimale betrouwbaarheid en volledigheid van de verstrekte informatie, waarvoor

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 28 maart

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 28 maart A D V I E S Nr. 1.842 ------------------------------ Zitting van donderdag 28 maart 2013 ------------------------------------------------ Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 124 ----------------------------------------------------------------------- Zitting van dinsdag 21 maart 2017 ---------------------------------------------- Collectieve

Nadere informatie

Brugpensioen : hoofdelijke bijdragen en sociale inhoudingen. Belangrijke wijzigingen vanaf 1 april 2010

Brugpensioen : hoofdelijke bijdragen en sociale inhoudingen. Belangrijke wijzigingen vanaf 1 april 2010 Inhoudstafel Nieuwe hoofdelijke bijdragen inzake brugpensioen... 2 Nieuwe hoofdelijke bijdragen inzake pseudobrugpensioen (Canada Dry private sector)... 4 Vrijstelling van de werkgeversbijdrage en de sociale

Nadere informatie

Rolnummer 4880. Arrest nr. 34/2011 van 10 maart 2011 A R R E S T

Rolnummer 4880. Arrest nr. 34/2011 van 10 maart 2011 A R R E S T Rolnummer 4880 Arrest nr. 34/2011 van 10 maart 2011 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over de wet van 28 juni 1966 betreffende de schadeloosstelling van de werknemers die ontslagen worden bij

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 20 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 20 december A D V I E S Nr. 1.788 ----------------------------- Zitting van dinsdag 20 december 2011 ---------------------------------------------------- Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van ondernemingen

Nadere informatie

Wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités (B.S. 15.I.1969) 65

Wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités (B.S. 15.I.1969) 65 INHOUDSTAFEL Woord vooraf Inhoudsoverzicht Inhoudstafel III V VII I. ARBEIDSRECHT Wet van 20 september 1948 houdende organisatie van het bedrijfsleven (B.S. 27/28.IX.1948) (uittreksel: art. 14-36) 3 Wet

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 januari

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 januari A D V I E S Nr. 1.722 ----------------------------- Zitting van dinsdag 26 januari 2010 ---------------------------------------------- Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van ondernemingen

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 55 VAN 13 JULI 1993 TOT INSTELLING VAN EEN REGELING VAN AANVULLENDE VERGOEDING

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 55 VAN 13 JULI 1993 TOT INSTELLING VAN EEN REGELING VAN AANVULLENDE VERGOEDING COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 55 VAN 13 JULI 1993 TOT INSTELLING VAN EEN REGELING VAN AANVULLENDE VERGOEDING VOOR SOMMIGE OUDERE WERKNEMERS, IN GEVAL VAN HAL- VERING VAN DE ARBEIDSPRESTATIES, GEWIJZIGD

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 21 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 21 december A D V I E S Nr. 1.759 ----------------------------- Zitting van dinsdag 21 december 2010 --------------------------------------------------- Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van ondernemingen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 5 mei

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 5 mei A D V I E S Nr. 1.464 ----------------------------- Zitting van woensdag 5 mei 2004 ------------------------------------------- Vereenvoudiging van de sociale administratie bij te houden door de werkgevers

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 55 VAN 13 JULI 1993 TOT INSTELLING VAN EEN REGELING VAN AANVULLENDE VERGOEDING

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 55 VAN 13 JULI 1993 TOT INSTELLING VAN EEN REGELING VAN AANVULLENDE VERGOEDING COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 55 VAN 13 JULI 1993 TOT INSTELLING VAN EEN REGELING VAN AANVULLENDE VERGOEDING VOOR SOMMIGE OUDERE WERKNEMERS, IN GEVAL VAN HAL- VERING VAN DE ARBEIDSPRESTATIES, GEWIJZIGD

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 15 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 15 december A D V I E S Nr. 1.719 ----------------------------- Zitting van dinsdag 15 december 2009 -------------------------------------------------- Verlenging van de tijdelijke crisismaatregelen ingevoerd bij

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.847 ------------------------------ Zitting van donderdag 28 maart 2013 --------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.847 ------------------------------ Zitting van donderdag 28 maart 2013 -------------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.847 ------------------------------ Zitting van donderdag 28 maart 2013 -------------------------------------------------- Regeerakkoord van 1 december 2011 Stelsel van werkloosheid met

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.606 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 april 2007 -------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.606 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 april 2007 ------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.606 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 april 2007 ------------------------------------------- Uitvoering van het interprofessioneel akkoord voor de periode 2007-2008

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 15 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 15 december A D V I E S Nr. 1.715 ----------------------------- Zitting van dinsdag 15 december 2009 -------------------------------------------------- Verlof voor bijstand aan of verzorging van een zwaar ziek kind

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.724 ----------------------------- Zitting van dinsdag 26 januari 2010 ----------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.724 ----------------------------- Zitting van dinsdag 26 januari 2010 ---------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.724 ----------------------------- Zitting van dinsdag 26 januari 2010 ---------------------------------------------- Wijziging van het bevoegdheidsgebied van een paritair comité om er

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 januari

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 januari A D V I E S Nr. 1.725 ----------------------------- Zitting van dinsdag 26 januari 2010 ---------------------------------------------- Brugpensioen - Canada dry - Ontwerpen van koninklijk besluit tot uitvoering

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 9 maart

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 9 maart A D V I E S Nr. 1.551 ----------------------------- Zitting van donderdag 9 maart 2006 ----------------------------------------------- Uitvoering van het Generatiepact - Ontwerpen van koninklijke besluiten

Nadere informatie

BEMIDDELINGSVOORSTEL IPA 2011 2012 EN HAAR UITVOERING

BEMIDDELINGSVOORSTEL IPA 2011 2012 EN HAAR UITVOERING BEMIDDELINGSVOORSTEL IPA 2011 2012 EN HAAR UITVOERING Vier luiken: I. Loonvorming II. Welvaartsvastheid sociale uitkeringen III. Verlenging bestaande afspraken IV. Eenheidsstatuut arbeiders/bedienden I.

Nadere informatie

Diverse bepalingen om de tewerkstelling te beschermen

Diverse bepalingen om de tewerkstelling te beschermen Persbericht van de ministerraad van 30 april 2009 Diverse bepalingen om de tewerkstelling te beschermen Tijdelijke maatregelen tegen de crisis De ministerraad heeft op voorstel van minister van Werk Joëlle

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 20 december

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 20 december A D V I E S Nr. 1.627 ------------------------------ Zitting van donderdag 20 december 2007 ----------------------------------------------------- Uitvoering van het Generatiepact en het Interprofessioneel

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 24 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 24 juli A D V I E S Nr. 2.094 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 juli 2018 ------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van artikel 19, 2 RSZ-uitvoeringsbesluit

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.674 ------------------------------ Zitting van vrijdag 20 februari 2009 ------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.674 ------------------------------ Zitting van vrijdag 20 februari 2009 ------------------------------------------------ A D V I E S Nr. 1.674 ------------------------------ Zitting van vrijdag 20 februari 2009 ------------------------------------------------ Maatregelen inzake tijdskrediet - Cao nr. 77 bis - Uitvoering

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 32/

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 32/ COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 32/7 ----------------------------------------------------------------------- Zitting van dinsdag 23 april 2019 --------------------------------------------- Collectieve

Nadere informatie

MEDEDELING Nr. 12 -------------------------------- Zitting van donderdag 28 maart 2013 -----------------------------------------------------

MEDEDELING Nr. 12 -------------------------------- Zitting van donderdag 28 maart 2013 ----------------------------------------------------- MEDEDELING Nr. 12 -------------------------------- Zitting van donderdag 28 maart 2013 ----------------------------------------------------- MEDEDELING BETREFFENDE DE INTERPRETATIE VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDS-

Nadere informatie

Halftijds brugpensioen

Halftijds brugpensioen Halftijds brugpensioen //dossier Eindeloopbaan Inhoud Wat verstaat men onder halftijds brugpensioen?... 01 Onder welke voorwaarden krijgt men toegang tot het halftijds brugpensioen?... 01 Welke procedure

Nadere informatie

Gedifferentieerde interpretatie: sommige auteurs menen dat de uitwinningsvergoeding volledig voor beslag vatbaar is, terwijl het Hof van Cassatie

Gedifferentieerde interpretatie: sommige auteurs menen dat de uitwinningsvergoeding volledig voor beslag vatbaar is, terwijl het Hof van Cassatie De niet voor beslag of overdracht vatbare n van de inkomsten bijgewerkt ingevolge het koninklijk besluit van 8 december 2008 tot uitvoering van artikel 1409, 2, van het Gerechtelijk Wetboek (B.S.: 12.12.2008)

Nadere informatie

Technische fiche looncorrectie (IPA) Art , WIB 92

Technische fiche looncorrectie (IPA) Art , WIB 92 Technische fiche looncorrectie (IPA) Art. 275 7, WIB 92 Wettelijke basis I WIB 92 Art. 275 7, WIB 92 - Wet van 17.05.2007 (art. 28 en 29) (BS 19.06.2007) - Wet van 27.03.2009 (art. 18 en 19) (BS 07.04.2009)

Nadere informatie

In de bestaande regeling voor de bedienden is dit nu al het geval.

In de bestaande regeling voor de bedienden is dit nu al het geval. II. Jaarlijkse vakantie 1. De sociale partners zullen een eenvormige berekeningswijze voor het vakantiegeld uitwerken. De elementen daarvoor kunnen als volgt worden samengevat. a. Het enkel vakantiegeld

Nadere informatie

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités;

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités; COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 137 VAN 23 APRIL 2019 TOT VASTSTELLING VOOR 2019-2020 VAN HET INTERPROFESSIONEEL KADER VOOR DE VERLAGING VAN DE LEEFTIJDSGRENS, VOOR WAT DE TOEGANG TOT HET RECHT OP

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 115 ------------------------------------------------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ----------------------------------------------- Collectieve

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 20 VAN 29 JANUARI 1976 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR EEN GEDEELTE VAN

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 20 VAN 29 JANUARI 1976 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR EEN GEDEELTE VAN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 20 VAN 29 JANUARI 1976 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR EEN GEDEELTE VAN DE VIERDE VAKANTIEWEEK, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMSTEN

Nadere informatie

Technische fiche overwerk Art , WIB 92

Technische fiche overwerk Art , WIB 92 Technische fiche overwerk Art. 275 1, WIB 92 Wettelijke basis I WIB 92 Art. 275 1, WIB 92 (werkgevers) - Wet van 03.07.2005 (art. 25 en 27) (BS 19.07.2005) o vanaf 01.07.2005 - Programmawet (I) van 27.12.2006

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 21 maart

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 21 maart A D V I E S Nr. 2.026 ------------------------------ Zitting van dinsdag 21 maart 2017 ----------------------------------------------- Verlenging bestaande afspraken voor de periode 2017-2018 x x x 2.901-1

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 13 juli

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 13 juli A D V I E S Nr. 1.773 ----------------------------- Zitting van woensdag 13 juli 2011 ---------------------------------------------- Verzoek om verlenging van de maatregelen inzake seizoenarbeid in de

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 juli A D V I E S Nr. 1.863 ------------------------------ Zitting van dinsdag 16 juli 2013 ------------------------------------------ Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van artikel 8bis van het koninklijk

Nadere informatie

--------------------------

-------------------------- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 107 VAN 28 MAART 2013 BETREFFENDE HET KLIKSYSTEEM VOOR HET BEHOUD VAN DE AANVULLENDE VERGOEDING IN HET KADER VAN BEPAALDE STELSELS VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 30 oktober

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 30 oktober A D V I E S Nr. 1.821 ----------------------------- Zitting van dinsdag 30 oktober 2012 --------------------------------------------------- Onderscheid tussen werknemer en zelfstandige Criteria voor vervoer

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 23 mei

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 23 mei A D V I E S Nr. 2.036 ------------------------------ Zitting van dinsdag 23 mei 2017 ------------------------------------------ Activerend beleid bij herstructureringen Wijziging van het KB van 9 maart

Nadere informatie

De gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor overwerk

De gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor overwerk 3 HOOFDSTUK I De gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor overwerk AFDELING 1 Inleiding Doelstelling Achtergrond Sinds 1 juli 2005 geldt een fiscale lastenverlaging voor

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 25 VAN 15 OKTOBER 1975 BETREFFENDE DE GELIJKE BELONING VOOR MANNELIJKE EN VROUWELIJKE WERKNEMERS

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 25 VAN 15 OKTOBER 1975 BETREFFENDE DE GELIJKE BELONING VOOR MANNELIJKE EN VROUWELIJKE WERKNEMERS COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 25 VAN 15 OKTOBER 1975 BETREFFENDE DE GELIJKE BELONING VOOR MANNELIJKE EN VROUWELIJKE WERKNEMERS ------------------------- Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 14 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 14 juli A D V I E S Nr. 1.953 ------------------------------- Zitting van dinsdag 14 juli 2015 ------------------------------------------- Verplichting tot inschrijving als werkzoekende Kennisgeving van deze verplichting

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 63 VAN 5 MAART 1997 BETREFFENDE DE TOEKENNING IN 1997 EN 1998 VAN EEN AANVULLENDE VERGOE-

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 63 VAN 5 MAART 1997 BETREFFENDE DE TOEKENNING IN 1997 EN 1998 VAN EEN AANVULLENDE VERGOE- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 63 VAN 5 MAART 1997 BETREFFENDE DE TOEKENNING IN 1997 EN 1998 VAN EEN AANVULLENDE VERGOE- DING GELIJK AAN HET DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR DE DERDE DAG VAN DE VIERDE VAKANTIEWEEK

Nadere informatie

WETSVOORSTEL. Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als voorzien in artikel 78 van de Grondwet. Toepassingsgebied.

WETSVOORSTEL. Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als voorzien in artikel 78 van de Grondwet. Toepassingsgebied. WETSVOORSTEL Artikel 1 Deze wet regelt een aangelegenheid als voorzien in artikel 78 van de Grondwet. Toepassingsgebied Artikel 2 Deze wet is van toepassing op de werknemers en op de werkgevers. Voor de

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 17 TRICIES -----------------------------------------------------------------------------------

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 17 TRICIES ----------------------------------------------------------------------------------- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 17 TRICIES ----------------------------------------------------------------------------------- Zitting van dinsdag 19 december 2006 ----------------------------------------------------

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.77 TER

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.77 TER COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.77 TER ----------------------------------------------------------------------------- Zitting van woensdag 10 juli 2002 --------------------------------------------- COLLECTIEVE

Nadere informatie

Vakantiegeld... 2 Jaarlijkse gratificatie... 2 Jaarlijkse premie... 4 Bijdrage van de werkgevers in de vervoerkosten van het personeel...

Vakantiegeld... 2 Jaarlijkse gratificatie... 2 Jaarlijkse premie... 4 Bijdrage van de werkgevers in de vervoerkosten van het personeel... 3100000 Paritair Comité voor de banken Vakantiegeld... 2 Jaarlijkse gratificatie... 2 Jaarlijkse premie... 4 Bijdrage van de werkgevers in de vervoerkosten van het personeel... 4 De hierna vermelde CAO

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 113 ------------------------------------------------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ----------------------------------------------- Collectieve

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 15 september

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 15 september A D V I E S Nr. 1.740 ----------------------------- Zitting van woensdag 15 september 2010 ---------------------------------------------------- Verlenging van de bijzondere socialezekerheidsregeling voor

Nadere informatie

[2010-03-12] CRISISPREMIE VOOR ONTSLAGEN ARBEIDERS KAN TOT EEN BIJKOMENDE KOST VAN 1.666 EUR LEIDEN

[2010-03-12] CRISISPREMIE VOOR ONTSLAGEN ARBEIDERS KAN TOT EEN BIJKOMENDE KOST VAN 1.666 EUR LEIDEN [2010-03-12] CRISISPREMIE VOOR ONTSLAGEN ARBEIDERS KAN TOT EEN BIJKOMENDE KOST VAN 1.666 EUR LEIDEN Indien u tussen 1 januari 2010 en 30 juni 2010 een arbeider ontslaat, kan dit tot een bijkomende kost

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 28 januari

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 28 januari A D V I E S Nr. 1.889 ------------------------------ Zitting van dinsdag 28 januari 2014 ------------------------------------------------ Opleidingen tijdens periodes van economische werkloosheid Ontwerp

Nadere informatie