esms Desktop Gebruiksaanwijzing

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "esms Desktop Gebruiksaanwijzing"

Transcriptie

1 1 esms Desktop Gebruiksaanwijzing

2 2 3 Inhoud Inleiding... 3 Vereisten... 3 Installatie... 4 Een esms-desktop-account registreren... 7 Een sms versturen... 9 Karakters tellen...10 Een bericht later versturen Ontvangers uit het adresboek selecteren Een nieuwe contactpersoon toevoegen...12 Een nieuwe groep toevoegen...12 Een naam automatisch controleren...13 Handtekeningen of sjablonen...13 Outbox...13 Outbox De map Outbox...14 Een bericht bekijken...14 Een bericht bewerken en opnieuw versturen...14 Berichten uit de map Outbox verwijderen...14 Verstuurde berichten De map Sent Messages...15 Een bericht bekijken...15 Een bericht bewerken en doorsturen...15 Berichten uit de map Sent Messages verwijderen...15 Berichtsjabloon Een berichtsjabloon creëren...16 Een berichtsjabloon gebruiken...16 Een berichtsjabloon verwijderen Een handtekening creëren Handtekeningen gebruiken...17 De werkbalk van Internet Explorer De esms-werkbalk gebruiken...18 Toegangsmenu...18 De esms-werkbalk uitschakelen...19 Live Update...20 General-tabblad...20 Account-tabblad SMS-tabblad Scheduling-tabblad...22 Alerts-tabblad...22 esms Desktop als marketingtool gebruiken...23 Gepersonaliseerde berichten opstellen met speciale velden...23 Lijsten in het Windows-adresboek importeren...23 Kommagescheiden waarden uit Microsoft Excel exporteren...26 Verwijderen Inleiding Hartelijk dank om voor Mobistar esms Desktop te kiezen. Met esms Desktop kan je sms jes versturen van een pc met het besturingssysteem Microsoft Windows naar elke gsm ter wereld. Deze gebruiksaanwijzing helpt je om met esms Desktop aan de slag te gaan. Ze gidst je door de installatieprocedure en helpt je de meeste functies te ontdekken. Als je het besturingssysteem Windows Vista gebruikt, kunnen schermafbeeldingen en iconen in deze gebruiksaanwijzing er anders uitzien. Vereisten esms Desktop gebruikt internet om berichten te versturen, en dus is een internetverbinding vereist. Er zijn geen snelheidsbeperkingen voor de verbinding, en een modem is even goed als een lanverbinding. Om de esms Desktopplugin voor Microsoft Outlook Express te installeren, moet je Outlook Express geïnstalleerd hebben als je standaard cliënt. De versie moet Microsoft Outlook Express 5.0, 5.5 of 6.0 zijn. Bovendien moet je Microsoft Windows 2000, XP (Home of Professional) of Vista met Internet Explorer 6.0, of 7.0 hebben, en moet Active Desktop geactiveerd zijn.

3 4 5 Installatie Als je een vroegere versie van esms Desktop op je computer hebt geïnstalleerd, raden wij aan om deze eerst te verwijderen. Raadpleeg hoofdstuk Verwijderen voor informatie over hoe je het programma moet verwijderen. Om de esms Desktop te installeren, moet je het installatiebestand op je computer downloaden. De licentieovereenkomst verschijnt; klik op I Agree om de voorwaarden te aanvaarden. Als je administratorrechten op je computer hebt, verschijnt het venster hierboven. Hier kan je aangeven of je esms Desktop voor alle gebruikers van de computer wil installeren, of alleen voor de huidige gebruiker. In het volgende venster kan je kiezen voor Typical of Custom-installatie. esms Desktop.exe Dubbelklik op het installatiebestand op je computer. Nadat de bestanden zijn uitgepakt, verschijnt er een startscherm. Typical-installatie houdt alle functies in, terwijl je bij Custominstallatie kan kiezen om sommige functies niet te selecteren zoals integratie van Outlook Express en/of de werkbalk van Internet Explorer. Klik op Next om de installatie voort te zetten. Opmerking: als je de uitgeschakelde functies later toch nog wil installeren, moet je esms Desktop opnieuw installeren. Klik op Next om je keuze te bevestigen.

4 6 7 Een esms-desktop-account registreren Met dit venster kan je het pad wijzigen waar de esms Desktop geïnstalleerd wordt. De standaard installatielocatie is C:\ Program files\esms Desktop. Als je het pad of de map wil wijzigen, klik dan op Browse, selecteer de nieuwe map en klik op Install om de installatie voort te zetten. Na de installatie opent de applicatie automatisch en verschijnt het Welkomscherm (zie hieronder). Je kan nu voortgaan met de instelling of Cancel selecteren om het Welkomscherm te verlaten. Als je nu de instellingen niet uitvoert, verschijnt het Welkomscherm opnieuw als je: De applicatie start (ga naar het Start Menu, selecteer het menu Programs, de programmagroep esms Desktop en dan New SMS). Een van de opties selecteert in de lijst van het icoon esms Desktop in de taakbalk (onderaan rechts in Windows). Opties aanklikt of selecteert in de werkbalk van esms Internet Explorer. Klik in het Welkomscherm op Next om te registreren. Het installatieprogramma installeert nu esms Desktop op je computer. Tijdens de installatie verschijnt een procesbalk (zie hieronder). Wanneer de installatie voltooid is, verschijnt het volgende venster. Klik op Finish om de installatie te voltooien. De wizard Open Account kan verschillen. Nu moet je gegevens ingeven, zoals je gsm-nummer, je naam of wachtwoord enz. Dit kan zowel je persoonlijke informatie zijn als informatie die je bij ontvangst van het programma hebt gekregen. Voer de gegevens in en klik op Next.

5 8 9 Een sms versturen Het programma controleert nu de ingegeven informatie met de server. Om een sms-bericht te versturen, kan je het venster New SMS openen. Dit kan op verschillende manieren: In Windows: Klik met de rechtermuisknop op de icoon in de taakbalk en selecteer New SMS. Dubbelklik op het desktoppictogram. Open een nieuw bericht via het Start-pictogram in Windows: kies Programs, esms Desktop en New SMS. Als je je gsm-nummer hebt ingegeven, ontvang je een sms je met een registratiecode. Het programma vraagt je nu deze code in te geven. Geef de code in en klik op Finish. Nadat je de registratiecode hebt ingegeven, vraagt het programma om te bevestigen dat een registrati hebt ontvangen. Controleer of je de hebt ontvangen en klik op OK. (Deze functie kan in jouw applicatie uitgeschakeld zijn.) Je hebt nu de account geopend, en kan de sms-functies gebruiken. Opmerking: als je dit programma op Vista installeert, moet je de computer herstarten. In het venster esms Desktop: Klik op File New SMS in een venster van esms Desktop. Ð Klik op de knop New SMS in een venster van esms Desktop, maar niet in het venster New SMS: In Outlook Express Klik op de knop Create SMS in de werkbalk: Selecteer Message New SMS in het hoofdmenu.

6 10 11 Een bericht later versturen In Internet Explorer Selecteer New SMS in het afrolmenu van de esms-werkbalk. Selecteer een tekst in de webbrowser, klik met de rechter muisknop en selecteer Message New SMS in het hoofdmenu. Voor elk nieuw bericht kan je een later tijdstip van verzending ingeven in plaats van het bericht onmiddellijk te versturen. Klik op de knop Schedule Message (zie hieronder) of selecteer Message Schedule Message. Het venster Schedule Message (zie de schermafdruk hieronder) verschijnt. Het venster New SMS verschijnt. Met deze instelling kan de afzender het bericht onmiddellijk versturen (standaard) of een later tijdstip ingeven waarop het bericht wordt verstuurd. In dat geval kan je de juiste datum en het exacte tijdstip van verzending in de velden ingeven. Alle geplande berichten worden opgeslagen in de Outbox tot ze zijn afgeleverd. Ontvangers uit het adresboek selecteren Voer het gsm-nummer in het To:-veld in. Als je meer dan één ontvanger wil ingeven, scheid je de ontvangers van elkaar met een puntkomma. Tik dan het bericht in het daarvoor voorziene vak. Klik op Send om het bericht te versturen. Je kan ook ontvangers uit je adresboek van esms Desktop selecteren (het Windows-adresboek). Klik hiervoor op de To:-knop. Er verschijnt een dialoogvenster met je contactpersonen waar je de contactpersonen naar wie je een bericht wil sturen, kan selecteren. Je kan ook een distributielijst als ontvangers selecteren. Dubbelklik op de naam van de ontvanger naar wie je het bericht wil versturen en klik op OK om het gsm-nummer van de ontvanger in het venster New Message toe te voegen. Als je het vakje Show only contacts with phone numbers selecteert, is het mogelijk om gebruikers zonder telefoonnummers te filteren en te verwijderen. Karakters tellen Terwijl je het bericht intikt, zie je het aantal karakters van het bericht in de statusbalk (zie hierboven). Het aantal verstuurde berichten staat tussen haakjes. Elk sms je kan maximaal 160 karakters tellen. Voorbeeld: op de statusbalk staat 280(2). Je hebt dus 280 karakters ingegeven en er worden twee berichten verstuurd, een bericht van 160 karakters en een tweede bericht van 120 karakters. (Dit is alleen mogelijk als de berichtoptie Allow long messages is geselecteerd.)

7 12 13 Een nieuwe contactpersoon toevoegen Je kan nieuwe contactpersonen aan het adresboek toevoegen. Ga hiervoor als volgt te werk: Klik op het pictogram Address Book. Het venster Windows Address Book verschijnt. Een naam automatisch controleren Wanneer je een nieuw bericht opstelt en je wil een naam van een ontvanger automatisch opzoeken, tik dan de eerste drie karakters van zijn naam in het To:-veld. Alle overeenkomende namen verschijnen. Selecteer de gewenste naam en druk op Enter om deze naam aan de lijst met ontvangers toe te voegen. Geef na een ontvanger een puntkomma in en herhaal de bovenstaande procedure om meer dan een ontvanger in te geven. Klik op de naam van de ontvanger om zijn persoonlijke gegevens te zien. Handtekeningen of sjablonen Zie hoofdstuk Error! Reference source not found. om te weten hoe je handtekeningen of sjablonen creëert en invoert. Outbox Berichten die je op een later tijdstip wil versturen, staan in je Outbox-map in Message Folders. 1. Selecteer File New Contact. 2. Het Name-tabblad verschijnt eerst. In dit tabblad kan je in het First-veld de voornaam ingeven en in het Last-veld de familienaam van de contactpersoon. 3. Selecteer het Home-tabblad. 4. Geef de in het tt-veld het gsm-nummer van de contactpersoon in. 5. Klik op Finish. Een nieuwe groep toevoegen Je kan een groep mensen creëren waarnaar je in een keer hetzelfde sms je wil versturen. Ga als volgt te werk om nieuwe groepen in je adresboek te creëren: Klik op Address Book. Het venster Address Book verschijnt. Selecteer in dit venster File New Group. Ze staan ook opgeslagen op de centrale berichtenserver. Je kan geplande berichten die nog niet werden verstuurd, op het Scheduling-tabblad in het venster Options zien; zie SMS Options voor meer informatie. Als je niet met de server bent verbonden wanneer je een gepland bericht verstuurt, ontvang je een waarschuwing dat je geen verbinding hebt en dat het bericht wordt verstuurd wanneer je opnieuw verbinding hebt. Het bericht wordt dan alleen in je map SMS Outbox opgeslagen. esms Desktop blijft proberen om het bericht naar de centrale berichtenserver te versturen. Opmerking: als esms Desktop geen verbinding met de berichtenserver krijgt voor het geplande tijdstip waarop het bericht wordt verstuurd, wordt het bericht niet verstuurd. 1. Geef in het Group-tabblad de groepsnaam in het veld Group Name in en klik op de knop Select Members. Het venster Select Group Members verschijnt. 2. Dubbelklik op elke persoon in de Name-kolom die je wil toevoegen en klik op OK. 3. Klik op OK om de geselecteerde ontvangers aan de groep toe te voegen.

8 14 15 Outbox Verstuurde berichten Nadat je op de Send-knop drukt, wordt het bericht tijdelijk in de Outbox opgeslagen tot het van je computer wordt verstuurd. Als je computer niet met het internet is verbonden als je het bericht verstuurt, wordt het in de Outbox opgeslagen tot de internetverbinding is hersteld. Als er zich een storing voordoet als je het bericht verstuurt, wordt het in de Outbox opgeslagen, zodat je het eventueel later manueel opnieuw kan versturen. Opmerking: wanneer je een bericht op een later tijdstip wil versturen (zie Een bericht later versturen), wordt het bericht in de Outbox opgeslagen tot aan het tijdstip van verzending dat je hebt ingegeven. Alle berichten die met je computer werden verstuurd, worden opgeslagen in de map Sent Messages. Je kan de details van de verstuurde berichten zien, inclusief hun status. De map Sent Messages De map Sent Messages kan op verschillende manieren worden bereikt: Klik met de rechter muisknop op de taakbalk-icoon en selecteer Sent Messages. De map Outbox De Outbox kan op verschillende manieren worden bereikt: Klik met de rechtermuisknop op het pictogram in de taakbalk en selecteer Outbox. Of selecteer View Outbox in het venster New SMS of klik op Het venster Message Folders opent. Of selecteer View Sent Messages in het venster New SMS of klik op. Het venster Message Folders wordt geopend. Selecteer de map Sent Messages uit de afrollijst. Selecteer View Sent SMS uit het hoofdmenu in Outlook Express. De berichten verschijnen in het hoofdveld met de kolommen: To, Message, Sent en Comment. De sms jes hebben verschillende pictogrammen en zijn in de lijst duidelijk herkenbaar. Selecteer de Outbox-map uit de afrollijst. Selecteer View SMS Outbox uit het hoofdmenu in Outlook Express. In het venster Message Folders verschijnen de berichten in het hoofdveld, met de kolommen: To, Message, Sent en Comment. Een bericht bekijken Selecteer de map Sent Messages uit de afrollijst en dubbelklik op een bericht om het te bekijken. Een bericht bekijken Selecteer de Outbox-map uit de afrollijst en dubbelklik op een bericht om het te bekijken. Een bericht bewerken en opnieuw versturen Dubbelklik op een bericht om het te openen en te bewerken. Als je op Send drukt, wordt dit als een nieuw bericht beschouwd en wordt het oorspronkelijke bericht uit de Outbox verwijderd. Deze functie kan worden gebruikt wanneer een bericht niet kon worden verstuurd. Berichten uit de map Outbox verwijderen Een bericht bewerken en doorsturen Dubbelklik op een bericht om het te openen. Je kan het bericht doorsturen door de ontvangers te wijzigen en op Send te drukken. Berichten uit de map Sent Messages verwijderen Je kan ongewenste berichten uit de map Sent Messages verwijderen door ze te selecteren en op de wistoets te drukken of Delete in het menu Edit te gebruiken. Je kan ongewenste berichten uit de Outbox verwijderen door ze te selecteren en op de wistoets te drukken of Delete in het menu Edit te gebruiken.

9 16 17 Berichtsjabloon Gebruikers kunnen vooraf gedefinieerde berichtsjablonen in de applicatie opslaan. Zo hoeven ze niet telkens bepaalde zinnen die ze vaak gebruiken, opnieuw in te geven, bijvoorbeeld: Ik bel je terug, Ik zie je of Ik ben thuis om en heb je een voorsprong bij het ingeven van berichten. Je kan een sjabloon en opmaken via het Tools Edit Templates menu Een berichtsjabloon verwijderen Selecteer Tools Edit Templates in het hoofdmenu van het venster New Message. Het venster Edit Templates verschijnt. Selecteer de sjabloon die je wil verwijderen en klik op Remove. Een berichtsjabloon creëren Je kan maximaal tien berichtsjablonen creëren. Aan elke berichtsjabloon wordt een nummer en naam toegekend. Selecteer Tools Edit Template in het venster New SMS om een berichtsjabloon te creëren. Het venster Edit Template opent. Klik op de Add-knop om het venster Add Template te openen (zie hierboven). Geef de naam voor de sjabloon in het veld Name in en het bericht zelf in het tekstvak. Klik dan op OK om de berichtsjabloon toe te voegen. Een handtekening creëren Naast sjablonen kan je ook handtekeningen gebruiken. esms Desktop heeft twee soorten handtekeningen: een voor Reply to Mobile en een voor Reply to Inbox (niet geactiveerd). Je kan handtekeningen creëren en opmaken via het menu Tools Edit Signature For Reply to Mobile of For Reply to Inbox. Opmerking: je kan een berichtsjabloon als handtekening gebruiken. Geef hiervoor je handtekening in het tekstvakje in het venster Add Template in en selecteer het Signature-selectievakje. Om je handtekening automatisch toe te voegen aan uitgaande berichten, moet je ook het selectievakje Insert Signature in Options selecteren. Je kan slechts één sjabloon als handtekening gebruiken. Opmerking: met de knoppen Move Up en Move Down in het venster Message Template kan je de volgorde wijzigen van de sjablonen die in de applicatie zijn opgeslagen. Zo verander je ook hun nummers (zie het volgende hoofdstuk). Handtekeningen gebruiken Telkens wanneer er een handtekening beschikbaar is, wordt deze automatisch in het tekstveld ingevoegd wanneer je het venster New SMS opent. Een berichtsjabloon gebruiken Wanneer je een bericht in het venster New SMS opstelt, kan je op twee manieren een berichtsjabloon voor het bericht gebruiken: Als je het nummer van de sjabloon kent, druk dan op Ctrl-<number>. Bijvoorbeeld, voor sjabloon nummer 2, druk Ctrl-2. Als je het nummer van de sjabloon niet kent, kan je de sjabloon selecteren onder Message Insert template Je krijgt dan een afrollijst van alle sjablonen die je hebt gecreëerd waaruit je een sjabloon kunt selecteren voor gebruik.

10 18 19 De werkbalk van Internet Explorer Met de werkbalk esms stelt Mobistar een nieuwe en snelle manier voor om sms jes te versturen in een software die door miljoenen pc-gebruikers wordt gebruikt, Microsoft Internet Explorer. De esms-werkbalk gebruiken De esms-werkbalk uitschakelen Je kan de werkbalk verstoppen op de gebruikelijke manier om werkbalken te behandelen in Internet Explorer: ga naar View Toolbars esms Toolbar om de werkbalk aan- of uit te schakelen. Na de installatie van esms Desktop, is de esms-werkbalk zichtbaar in Internet Explorer als een extra werkbalk. Opmerking: tijdens de installatie kan je de esms-werkbalk uitvinken en dan wordt die dus niet geïnstalleerd. Als je de esms-werkbalk later toch nog wil gebruiken, moet je de applicatie opnieuw installeren. In de esms-werkbalk kan je makkelijk een sms opstellen en versturen. De werkbalk bestaat van links naar rechts uit de volgende vier delen: Logoknop met toegangsmenu, zie beschrijving hieronder. Het logo is herkenbaar. Een To-veld waarin een nummer of verschillende nummers kunnen worden getikt of gesleept. Je kan ook contactpersonen uit het adresboek van Windows halen. Klik op het pijltje om contactpersonen te zoeken. Er verschijnt een afrolmenu met alle contactpersonen in het adresboek van Windows met telefoonnummers. Om je zoekactie te beperken, kan je een of meerdere karakters intikken en dan op de pijl omlaag op het toetsenbord drukken. Een tekstveld waarin je het bericht kan specificeren. Je kan maximaal 160 karakters schrijven. Teksten van meer dan 160 karakters worden ingekort. In het tekstveld is tekst slepen mogelijk. De Send-knop. Het bericht wordt verstuurd nadat je op de Send-knop hebt gedrukt. Alle velden worden leeggemaakt nadat je op de Send-knop hebt gedrukt. Toegangsmenu Wanneer je op de logoknop van de esms-werkbalk drukt, verschijnt het toegangsmenu. Dit menu bevat een reeks belangrijke handelingen zoals berichtenmappen, opties en algemene functies. Je kan de volgende acties selecteren: home page. Link naar officiële website van operator new SMS. Opent het venster SMS Composition manage contacts. Opent het adresboek van Windows options. Opent het dialoogvenster Options. message folders sent SMS Map met alle verstuurde berichten SMS Outbox Map met berichten die niet werden verstuurd, bv. wegens geen verbinding met server help about disable

11 20 21 Live Update Elke keer dat esms Desktop verbinding maakt met de hoofdserver, wordt informatie over nieuwere versies van het programma opgevraagd. Wanneer een recentere versie beschikbaar is, verschijnt rechts onderaan in Windows een pop-upvenster. Als je op dit venster klikt, opent een webpagina waar je de nieuwe versie kan downloaden. Account-tabblad Het eerste tabblad in het venster Options is het Generaltabblad, zie schermafdruk hieronder. De optie Reply to Mobile is aanvankelijk geselecteerd als je de applicatie installeert en is voor jou mogelijks de enige beschikbare optie, afhankelijk van hoe je applicatie is geconfigureerd. Options In het Options-venster kan je esms Desktop configureren in overeenstemming met jouw specifieke behoeften. Klik op de Options-knop in het venster New Message of selecteer Tools I Options in het venster esms Desktop om het Options-venster te openen. Je kan ook Tools SMS Options uit het hoofdmenu in Outlook Express selecteren. Het Options-venster kan vanuit elk venster in esms Desktop worden geopend. Met de knop Register Account kan je de procedure voor accountregistratie herstarten. Zie hoofdstuk Een esms-desktop-account registreren voor meer informatie over deze procedure. General-tabblad Het eerste tabblad in het venster Options is het Generaltabblad (zie schermafdruk hieronder). Regional settings Met deze instelling kan je het standaard thuisland voor esms Desktop selecteren. Dit is het land waar je gsm is geregistreerd. Startup Hier kan je opgeven wat het programma moet doen als je dubbelklikt op het pictogram in de taakbalk en het pictogram op de desktop. Selecteer de gewenste actie uit de afrollijst. Het selectievakje Run this program when Windows starts bepaalt of esms Desktop automatisch opstart als je het Windows-besturingssysteem op je computer start. Selecteer het vakje om esms Desktop automatisch te starten. SMS-tabblad Het vierde tabblad is het smstabblad, zie schermafdruk hieronder. Message Format Deze instelling geeft aan hoe een bericht standaard wordt verstuurd als het langer is dan de maximale sms-lengte van 160 karakters. send only one SMS per message. Als het bericht meer dan 160 karakters bevat, wordt het geweigerd. allow long messages. Je kan meer dan 160 karakters intikken. Zoals vermeld in de optietekst, worden berichten die langer zijn dan 160 karakters als meerdere aan elkaar gelinkte sms jes verstuurd. Met het selectievakje Always Insert Signature bepaal je of je handtekening automatisch wordt ingevoegd wanneer je een bericht opstelt. Zie hoofdstuk Een berichtsjabloon creëren voor meer informatie over handtekeningen.

12 22 23 Scheduling tab Het volgende Options-tabblad is het Scheduling-tabblad (zie de schermafdruk hieronder). In dit tabblad vind je alle berichten die voor je account op de server zijn gepland, ongeacht welke esms-klant werd gebruikt om ze te verzenden. Klik op Refresh om de berichtenlijst te vernieuwen. Selecteer een of meer berichten uit de lijst en klik op de knop Delete on Server om berichten op de server te wissen. esms Desktop als marketingtool gebruiken esms Desktop bevat krachtige tools voor de massale distributie van gepersonaliseerde berichten. Door lijsten in het adresboek van Windows te importeren en deze te combineren met de speciale velden, kan je krachtige berichten opstellen en versturen. Gepersonaliseerde berichten opstellen met speciale velden Als je hetzelfde bericht naar meer dan een ontvanger wil versturen en de naam van elke persoon in het bericht gebruiken, kan je het speciale veld <name> in het bericht gebruiken en de ontvangers uit het Windows-adresboek selecteren. Voor elke ontvanger verzamelt het speciale veld <name> automatisch de volledige naam van de persoon uit het adresboek. Wanneer je op de Send-knop klikt, wordt het bericht naar elke ontvanger met zijn of haar volledige naam verstuurd. De volgende speciale velden zijn beschikbaar: Alerts-tabblad Het laatste Options-tabblad is het Alerts-tabblad (zie de schermafdruk hieronder). Full name: <name> First name: <firstname> Last name: <lastname> Dit tabblad bevat de volgende selectievakjes: not all recipients have a valid phone number (sending a message) Als je dit vakje selecteert, waarschuwt esms Desktop je wanneer je een bericht probeert te versturen en er bij ten minste één ontvanger een geldig gsm-nummer ontbreekt. sending a message at a later time (Scheduled message) Als je dit vakje selecteert, waarschuwt esms Desktop je wanneer er een bericht is gepland en op een later tijdstip wordt verstuurd. modifications will be lost (closing message window) Als je dit vakje selecteert, krijg je een waarschuwing wanneer je probeert het venster New SMS te sluiten, waarin je tekst hebt ingegeven, maar het bericht nog niet hebt verstuurd. De waarschuwing geeft aan dat je het bericht dat je hebt ingevoerd zal verliezen. modifications will be lost (opening a template) Als je dit vakje selecteert, waarschuwt esms Desktop je als je een sjabloon selecteert nadat je een bericht hebt ingegeven in het venster New SMS, waarbij de sjabloontekst de tekst die je manueel hebt ingegeven, zal vervangen. there are messages in the outbox (shutting down application) Als je dit vakje selecteert, krijg je een waarschuwing wanneer je esms Desktop probeert af te sluiten en er berichten in de Outbox zitten die klaar zijn om te worden verstuurd. a message will be permanently deleted Als je dit vakje selecteert, krijg je een waarschuwing voor je een bericht verwijdert. a template will be permanently deleted Als je dit vakje selecteert, krijg je een waarschuwing voor je een sjabloon verwijdert. I have not used the application in over a week Als je dit vakje selecteert, waarschuwt esms Desktop je wanneer een week is verstreken zonder dat je de applicatie hebt gebruikt. there is a new client available for download Als je dit vakje selecteert, waarschuwt esms Desktop je wanneer er een nieuwe versie van de cliëntapplicatie beschikbaar is om te downloaden. Lijsten in het Windows-adresboek importeren Je kan de mogelijkheden van de speciale velden ten volle benutten als je een bericht verstuurt naar langere lijsten van ontvangers. Aangezien esms Desktop het Windows-adresboek (WAB) gebruikt, kan het nuttig zijn om je lijst met namen en gsm-nummers in de WAB te importeren. Je vindt WAB op twee manieren: via de knop in Microsoft Outlook Express,

13 24 25 of als een afzonderlijk programma in het programmamenu van Windows. Er verschijnt nu een dialoogvenster CSV Import. Ga als volgt te werk: selecteer eerst het bestand. In Address Book bestaat er een optie om gegevens uit een ander adresboek (Other Address Book) te importeren. Selecteer dan elk tekstveld en ken het overeenkomstige adresboekveld in WAB toe. Je kan verschillende formaten importeren. Je hebt bijvoorbeeld een lijst met namen en gsm-nummers in Excel. Dan kan je deze lijst uit Excel exporteren als een tekstbestand met komma s tussen de waarden. Zie de paragraaf hieronder voor een beschrijving van hoe je kommagescheiden waarden (csv) uit Microsoft Excel exporteert. Klik op Finish nadat alle velden werden toegekend. De adressen worden in WAB geïmporteerd. Gebruik de functie Group om een distributielijst van alle geïmporteerde adressen op te stellen.

14 26 27 Kommagescheiden waarden uit Microsoft Excel exporteren Een snelle manier om kommagescheiden bestanden (CSV) te creëren is door gebruik te maken van de mogelijkheden van Microsoft Excel. Verwijderen Je kan het programma het makkelijkst verwijderen door Start Menu Programs esms Desktop Uninstall te selecteren en de instructies te volgen. Een andere mogelijkheid wordt hieronder beschreven: Creëer een document dat ten minste voornaam, familienaam en gsm-nummer bevat en selecteer Save As.... Selecteer Settings Control Panel. in het Startmenu. Het configuratiescherm (Control Panel) wordt geopend. In het drop-downmenu Save as type, kies CSV en bewaar het bestand Dubbelklik op het pictogram Add/Remove Programs. Er verschijnt een venster met een lijst met alle geïnstalleerde programma s in alfabetische volgorde. Je kan dit bestand nu in WAB importeren (zie vorig hoofdstuk). Klik op de rij met esms Desktop. De rij klapt open en er verschijnt meer informatie over het programma. Klik op de knop Change/Remove en bevestig dat je het programma wil verwijderen. Opmerking: het venster Add/Remove Programs kan er op sommige computers anders uitzien, afhankelijk van de Windows-versie die je gebruikt. Klik op OK om te verwijderen. Nadat je op OK, hebt geklikt, worden de geïnstalleerde bestanden en directories van de computer verwijderd. Klik op Finish om het verwijderingproces te voltooien. esms Desktop is nu van je computer verwijderd, en het hele proces is voltooid. Opmerking: de mappen Outbox en Sent Messages blijven aanwezig na het verwijderingproces om te vermijden dat informatie ongewild verloren gaat.

esms Outlook Gebruiksaanwijzing

esms Outlook Gebruiksaanwijzing 1 esms Outlook Gebruiksaanwijzing 2 3 Inhoud Inleiding...3 Installatie en vereisten...3 Vereisten...3 Installatie...4 Registratie...5 Verwijderen...6 Inleiding Hartelijk dank om voor Mobistar PC Messenger

Nadere informatie

KPN SMS mail. Snel en eenvoudig SMS-en vanuit uw e-mail!

KPN SMS mail. Snel en eenvoudig SMS-en vanuit uw e-mail! KPN SMS mail Snel en eenvoudig SMS-en vanuit uw e-mail! Snelstart Klaar voor gebruik in 5 stappen Als u KPN SMS mail snel en gemakkelijk wilt installeren, zonder de uitgebreide handleiding te raadplegen,

Nadere informatie

Snelstart handleiding Thunderbird 1.5

Snelstart handleiding Thunderbird 1.5 Projectcode Versie Definitief Snelstart handleiding Thunderbird 1.5 Inhoudsopgave 1. Een korte beschrijving van de werkbalk 2 2. Lezen van berichten 4 3. Versturen van berichten 5 4. Adresboeken 7 5. Gebruik

Nadere informatie

HANDLEIDING HVZ FLUVIA MAIL

HANDLEIDING HVZ FLUVIA MAIL HANDLEIDING HVZ FLUVIA MAIL RDS (Remote Desktop Services) Inloggen Surf naar https://mail.hvzfluvia.be/owa Druk op enter Dit scherm verschijnt: Vul in het vak domein\gebruiker je log-in gegevens in. Dit

Nadere informatie

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox.

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox. Dropbox Weg met USB-sticks, leve Dropbox! Met het programma wisselt u eenvoudig bestanden (foto's, documenten, muziek) uit tussen verschillende gebruikers en apparaten. Stap 1: Downloaden Klik hierboven

Nadere informatie

INLEIDING E-MAIL Deel 3. Adresboek, mailinglijst. Overnemen uit ingekomen bericht.

INLEIDING E-MAIL Deel 3. Adresboek, mailinglijst. Overnemen uit ingekomen bericht. INLEIDING E-MAIL Deel 3 Inhoud van dit deel: Adresboek, mailinglijst Beheer account gegevens Alias en extra accounts instellen Bijlagen, foto s versturen Gebruik e-mail op andere computer Mappen aanmaken.

Nadere informatie

Snel op weg met webworxx e-mail

Snel op weg met webworxx e-mail pagina 1 van 23 Snel op weg met webworxx e-mail U heeft kleur bekend en gekozen voor webworxx e-mail. Met deze handleiding helpen wij u graag snel op weg bij het instellen van uw e-mailaccount. Firefox

Nadere informatie

Installatiehandleiding My Conferencing Outlook Add-In

Installatiehandleiding My Conferencing Outlook Add-In Installatiehandleiding My Conferencing Outlook Add-In V2.0 mei 2017 Inhoudsopgave 1. INLEIDING OP DE INSTALLATIE... 3 2. WAT IS MY CONFERENCING OUTLOOK ADD-IN?... 3 3. EISEN EN BEPERKINGEN... 3 4. WAT

Nadere informatie

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik Handleiding Office 2013 en Office 365 voor thuisgebruik Versie: augustus 2015 1 Inhoudsopgave 1. Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 2. Wat je moet weten voordat je gaat installeren?.... 13 3.

Nadere informatie

Inventus Software. Antum Secured Mail / Message System. Gebruikershandleiding

Inventus Software. Antum Secured Mail / Message System. Gebruikershandleiding Inventus Software Antum Secured Mail / Message System Gebruikershandleiding 1 Hoe begin ik? 3 2 Wat is er zoal aanwezig in het hoofdprogramma? 3 3 Hoe decoder ik e-mails of tekstberichten? 4 3.1 Decoderen

Nadere informatie

MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet

MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet Dit document beschrijft hoe u de software of content van uw navigatiesysteem kunt bijwerken. De screenshots die in deze

Nadere informatie

Instellen back up Microsoft SQL database Bronboek Professional

Instellen back up Microsoft SQL database Bronboek Professional Instellen back up Microsoft SQL database Bronboek Professional In deze handleiding word een drietal punten besproken. Deze punten zijn allen noodzakelijk voor het inrichten van een goede back up voor de

Nadere informatie

Table of contents 2 / 15

Table of contents 2 / 15 Office+ 1 / 15 Table of contents Introductie... 3 Installatie... 4 Installatie... 4 Licentie... 7 Werken met Office+... 8 Instellingen... 8 Office+ i.c.m. module Relatiebeheer... 9 Office+ i.c.m. module

Nadere informatie

Opleiding: Webmail outlook 2007

Opleiding: Webmail outlook 2007 Opleiding: Webmail outlook 2007 1. Inloggen Via de website: 1. http://webmail.hostedexchange.be of via 2. http://www.mpcterbank.be/personeel e-mailadres = voornaam.achternaam@mpcterbank.be wachtwoord:

Nadere informatie

Gids Instelling Verzenden

Gids Instelling Verzenden Gids Instelling Verzenden In deze gids wordt uitgelegd hoe u de functies Verzenden naar e-mail en Opslaan in gedeelde map kunt instellen met behulp van de Instel-tool Zendfunctie en hoe u kunt controleren

Nadere informatie

Microsoft Outlook 2011 voor Mac instellen

Microsoft Outlook 2011 voor Mac instellen Microsoft Outlook 2011 voor Mac instellen Index Stap 1: Controleer of u de laatste versie heeft Stap 2: Voeg uw e-mailaccount toe Stap 3: Voer uw accountinformatie in Stap 4: Voer een naam en beschrijving

Nadere informatie

Vul eerst uw naam en e-mailadres in.

Vul eerst uw naam en e-mailadres in. Outlook instellen voor een IMAP e-mail service. Vraag: mijn email-account wordt opgeheven en ik wil alle mail die nu nog op studentenmail staat bewaren. Hoe doe ik dat? U kunt alle mail downloaden op een

Nadere informatie

Handmatig je lokale mailbox migreren

Handmatig je lokale mailbox migreren Handmatig je lokale mailbox migreren Mailbox data locatie opsporen: Start Outlook en ga naar de hoofdmap van de mailbox, klik hier met de rechtermuisknop en kies voor Open File Location of Open bestands

Nadere informatie

Installatie en gebruikershandleiding Cyso Hosted Exchange MacOS X Uw gegevens:

Installatie en gebruikershandleiding Cyso Hosted Exchange MacOS X Uw gegevens: Installatie en gebruikershandleiding Cyso Hosted Exchange MacOS X Uw gegevens: Gebruikersnaam, bijvoorbeeld: et001 E-mail adres, bijvoorbeeld: tjebbe@exchangetest.nl wachtwoord, bijvoorbeeld: 89Kotahe

Nadere informatie

Installatie Excel Controller voor Exact Online

Installatie Excel Controller voor Exact Online Installatie Excel Controller voor Exact Online Installatie Excel Controller Ga naar de folder met installatiebestanden. Klik op Als administrator uitvoeren. (Zie Problemen met installatie voor afwijkende

Nadere informatie

Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC

Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC Laatste revisie: 29 juli 2009 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1 Installatie ODBC driver... 2 2 Systeeminstellingen in AbiFire5... 3 2.1 Aanmaken extern profiel...

Nadere informatie

Handleiding Zarafa Webapp. The Best Open Source Email & Collaboration Software

Handleiding Zarafa Webapp. The Best Open Source Email & Collaboration Software Handleiding Zarafa Webapp The Best Open Source Email & Collaboration Software Door: Campai BV Tel. : 079-3637050 Tel. Support: 079-3637051 Gemaakt op: 22-03- 2013 Inhoud 1. Inloggen... 3 2. Settings (instellingen)...

Nadere informatie

Shakespeak. Een praktische handleiding voor docenten

Shakespeak. Een praktische handleiding voor docenten Shakespeak Een praktische handleiding voor docenten 1 Inhoudsopgave I. Wat is Shakespeak?... 3 II. Shakespeak gebruiksklaar maken... 4 III. Vragen toevoegen... 5 IV. Instellingen en lay out aanpassen...

Nadere informatie

U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren.

U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren. HELP BIJ HET RAADPLEGEN VAN HET PORTAAL HDP Hoe internet-cookies aanvaarden? U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren. Internet Explorer

Nadere informatie

Handleiding Office 365 en Office 2016

Handleiding Office 365 en Office 2016 Handleiding Office 365 en Office 2016 Versie: juli 2017 1 Inhoudsopgave Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 Eerst een korte kennismaking met Office 365... 4 Wat je moet weten voordat je gaat installeren?...

Nadere informatie

System Updates Gebruikersbijlage

System Updates Gebruikersbijlage System Updates Gebruikersbijlage System Updates is een hulpprogramma van de afdrukserver dat de systeemsoftware van uw afdrukserver met de recentste beveiligingsupdates van Microsoft bijwerkt. Het is op

Nadere informatie

Handleiding Shakespeak

Handleiding Shakespeak Handleiding Shakespeak 1. Inhoudsopgave 2. Shakespeak bij Hogeschool VHL... 2 3. Shakespeak gebruiksklaar maken... 3 a. Uw account... 3 b. De plugin... 3 4. Vragen toevoegen... 4 5. Instellingen en lay-out

Nadere informatie

SIM SAVER KORTE HANDLEIDING

SIM SAVER KORTE HANDLEIDING SIM SAVER KORTE HANDLEIDING (WinXP en 2000: Indien u het toestel niet in dezelfde USB-poort steekt, zal de drive voor de tweede poort opnieuw moeten worden gedefinieerd. Dit probleem heeft te maken met

Nadere informatie

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows XP)

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows XP) Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows XP) Werk je met Windows XP? Hoewel Windows 7 dan geen upgrade-installatie ondersteunt, kun je toch eenvoudig van Windows XP naar Windows 7 overstappen

Nadere informatie

Installatie responsbox bij Windows XP en Windows Vista

Installatie responsbox bij Windows XP en Windows Vista 1 Installatie responsbox bij Windows XP en Windows Vista Gebruik de USB-kabel om de responsbox aan te sluiten op de computer. De kabel kan rechts achter in de responsbox aangesloten worden. De kabel steekt

Nadere informatie

Voor alle printers moeten de volgende voorbereidende stappen worden genomen: Stappen voor snelle installatie vanaf cd-rom

Voor alle printers moeten de volgende voorbereidende stappen worden genomen: Stappen voor snelle installatie vanaf cd-rom Windows NT 4.x In dit onderwerp wordt het volgende besproken: "Voorbereidende stappen" op pagina 3-24 "Stappen voor snelle installatie vanaf cd-rom" op pagina 3-24 "Andere installatiemethoden" op pagina

Nadere informatie

Gebruikershandleiding My Conferencing Outlook Add-In

Gebruikershandleiding My Conferencing Outlook Add-In Gebruikershandleiding My Conferencing Outlook Add-In Inhoudsopgave 1. INLEIDING OP HET GEBRUIK... 4 2. EISEN EN BEPERKINGEN... 6 3. WAT U VÓÓR HET INSTALLEREN MOET WETEN... 6 4. ZO INSTALLEERT U MY CONFERENCING

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Office+ Introductie Met de module Office+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Fiery Driver Configurator

Fiery Driver Configurator 2015 Electronics For Imaging, Inc. De informatie in deze publicatie wordt beschermd volgens de Kennisgevingen voor dit product. 16 november 2015 Inhoud 3 Inhoud Fiery Driver Configurator...5 Systeemvereisten...5

Nadere informatie

1. Installatie DCElektro Studentversie 2008.05

1. Installatie DCElektro Studentversie 2008.05 1. Installatie DCElektro Studentversie 2008.05 DesignCAD versie 18 en Studentversie DCElektro downloaden. ------------------------------------------------------------------------------------- Volgende

Nadere informatie

Gids Instelling Verzenden

Gids Instelling Verzenden Gids Instelling Verzenden In deze handleiding wordt uitgelegd hoe u de Instel-tool Zendfunctie kunt gebruiken om de machine in te stellen voor het scannen van documenten als e-mails (Verzenden naar e-mail)

Nadere informatie

Installatie Excel Controller (Office 64 bits) voor Exact Online

Installatie Excel Controller (Office 64 bits) voor Exact Online Installatie Excel Controller (Office 64 bits) voor Exact Online Installatie Excel Controller Ga naar de folder met installatiebestanden. Klik op Als administrator uitvoeren. (Zie Problemen met installatie

Nadere informatie

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden.

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden. GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows XP, Vista, 7 & 8 Voor deelname aan de GfK Internet Monitor is het volgende nodig: - Computer: Desktop (PC) of laptop - Besturingssysteem: Windows

Nadere informatie

QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050

QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050 QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050 Handleiding voor de installatie van de software Nederlands LB9153001A Inleiding Opties P-touch Editor Printerstuurprogramma P-touch Address Book (uitsluitend Windows

Nadere informatie

Snel aan de slag met Cisco Unity Connection Postvak IN Web (versie 9.x)

Snel aan de slag met Cisco Unity Connection Postvak IN Web (versie 9.x) Snel aan de slag Snel aan de slag met Cisco Unity Connection Postvak IN Web (versie 9.x) Cisco Unity Connection Postvak IN Web (versie 9.x) 2 Cisco Unity Connection Postvak IN Web 2 Opties in Postvak IN

Nadere informatie

Windows Custom PostScript- of PCL-printerstuurprogramma installeren

Windows Custom PostScript- of PCL-printerstuurprogramma installeren Windows Custom PostScript- of PCL-printerstuurprogramma installeren In dit Leesmij-bestand wordt beschreven hoe u het Custom PostScript-printerstuurprogramma of het PCLprinterstuurprogramma op een Windows-systeem

Nadere informatie

Gudrun Xpert. Handleiding Opladen Bestanden V1.3

Gudrun Xpert. Handleiding Opladen Bestanden V1.3 Gudrun Xpert Handleiding Opladen Bestanden V1.3 Pagina 2 van 7 Gudrun Xpert Handleiding Opladen Bestanden 1 Inleiding Versie Omschrijving Auteur Status 1.0 Initiële versie Jerry Gielis en Final 1.1 Bijkomende

Nadere informatie

Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie

Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie Inhoud Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie 16.2.5... 2 Voor deelname aan GfK Digital Trends voor pc is het volgende nodig... 2 Deel 1 Installatie voor alle Windows versies... 3 Stap 1 Downloaden...

Nadere informatie

mymanualsolarapp - What s Your Solar Power Today?

mymanualsolarapp - What s Your Solar Power Today? mymanualsolarapp - Inleiding De manual versie is speciaal gemaakt voor zonnesysteem eigenaren die hun pc niet de hele dag aan willen laten staan of geen computer gekoppelde inverter systemen hebben. Door

Nadere informatie

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3 Badge it voor Windows 95/98/NT/2000/XP Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. Start... 4 2.1. Nieuwe database maken... 5 2.2. De geselecteerde database openen... 5 2.3. De naam van de geselecteerde database

Nadere informatie

Handleiding. imailingtool. Introductie

Handleiding. imailingtool. Introductie Handleiding imailingtool Handleiding...1 imailingtool...1 Introductie...1 2 Aan de slag!...2 2.1 Inloggen...2 2.2 Dashboard / Homepage...2 2.2.1 Uitleg dashboard...3 3 Adressenlijst...0 3.1 Een nieuwe

Nadere informatie

OUTLOOK - 2010 ACCOUNTS POSTVAKKEN SORTEERREGELS HANDTEKENINGEN

OUTLOOK - 2010 ACCOUNTS POSTVAKKEN SORTEERREGELS HANDTEKENINGEN OUTLOOK - 2010 ACCOUNTS POSTVAKKEN SORTEERREGELS HANDTEKENINGEN Als je verschillende e-mailadressen hebt, is het interessant om bij ieder e-mailtje te kunnen kiezen om een van deze adressen als afzender

Nadere informatie

Admin handleiding. Essentius Dropbox handleiding. Pagina 1

Admin handleiding. Essentius Dropbox handleiding. Pagina 1 Admin handleiding Dropbox kun je vanaf elke computer met een internetverbinding gebruiken. Met behulp van een e- mailadres maak je je eigen dropbox aan. Dropbox stelt gratis 2 gb opslagruimte ter beschikking,

Nadere informatie

Handleiding AndoMail met Zarafa

Handleiding AndoMail met Zarafa Handleiding AndoMail met Zarafa Inhoud AndoLan - Zarafa Webmail (e-mail)...3 1 Webmail met AndoMail...3 1.2 Nieuwe e-mail versturen...4 1.3 Een bijlage toevoegen...6 2 Een e-mailadres opzoeken / adresboek...7

Nadere informatie

Stap 1: csv-bestand opslaan U slaat het adresboek van Windows Live Mail als volgt op in een csvbestand:

Stap 1: csv-bestand opslaan U slaat het adresboek van Windows Live Mail als volgt op in een csvbestand: Van Windows Live Mail ( WLM ) overstappen naar Thunderbird: Om gegevens vanuit WLM te gebruiken maak je eerst een z.g.n. CSV bestand aan. Dat is het adressenbestand. Een csv-bestand is een tabel waarin

Nadere informatie

1. Installatie nieuwe plug-in

1. Installatie nieuwe plug-in stappenplan irekeningen iregistratie - iboekhouding: Spoon opstartproblemen oplossen g e b r u i k e r s aug. 2015 De modules irekeningen, iregistratie en iboekhouding maken gebruik van een plug-in om

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: whisper380-computerhulp Datum: 22-9-2010 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 2 Virtual PC Downloaden:... 3 Welke moet u kiezen?... 3 Hoe weet u welke versie

Nadere informatie

Standaard Asta Powerproject Client Versie 13 Installatiedocument v1

Standaard Asta Powerproject Client Versie 13 Installatiedocument v1 Standaard Asta Powerproject Client Versie 13 Installatiedocument v1 22 oktober 2015 Voor vragen of problemen kunt u contact opnemen via: telefoonnummer 030-2729976. Of e-mail naar support@powerproject.nl.

Nadere informatie

Handout bij de cursus RefWorks

Handout bij de cursus RefWorks Universiteitsbibliotheek Handout bij de cursus RefWorks 1. Beginnen met RefWorks - een account openen en aanpassen, inloggen 2. Referenties exporteren naar RefWorks - vanuit CatalogusPlus, catalogus, databases

Nadere informatie

Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie 16.1

Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie 16.1 Inhoud Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie 16.1... 2 Voor deelname aan GfK Digital Trends voor pc is het volgende nodig... 2 Deel 1 Installatie voor alle Windows versies... 3 Stap 1 Downloaden...

Nadere informatie

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik.

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Deze handleiding is gemaakt om een privé pc geschikt te maken om op het netwerk van MEE te kunnen werken. Zodra het met de onderstaande stappen

Nadere informatie

Voorbereidende maatregelen: schakel alle beveiligingsprogramma s uit die je geïnstalleerd hebt zoals antivirussoftware, firewall,

Voorbereidende maatregelen: schakel alle beveiligingsprogramma s uit die je geïnstalleerd hebt zoals antivirussoftware, firewall, Service Pack 2 Sinds begin september heeft Microsoft het tweede Service Pack (SP2) voor Windows XP op de markt gebracht. Het hoofddoel van dit servicepack is de veiligheid van computers met Windows XP

Nadere informatie

Automatisering voor Financiële Dienstverleners. Werken met Queries en Merge Documenten. For more information visit our website at www.pyrrho.

Automatisering voor Financiële Dienstverleners. Werken met Queries en Merge Documenten. For more information visit our website at www.pyrrho. Automatisering voor Financiële Dienstverleners Werken met Queries en Merge Documenten For more information visit our website at www.pyrrho.com Date: Document Nr: 30 maart, 2007 UBizzMerge, Versie 4.0 Status:

Nadere informatie

E-MAILS VERZENDEN MET AFDRUK SAMENVOEGEN

E-MAILS VERZENDEN MET AFDRUK SAMENVOEGEN E-MAILS VERZENDEN MET AFDRUK SAMENVOEGEN Met E-mail samenvoegen voor Word en Outlook kunt u o.a. een brochure of nieuwsbrief maken en deze per e-mail verzenden naar uw Outlook-lijst met contactpersonen

Nadere informatie

Handleiding installeren en wijzigen emailhandtekening

Handleiding installeren en wijzigen emailhandtekening Handleiding installeren en wijzigen emailhandtekening Inleiding Met behulp van een script kun je automatisch een handtekening plaatsen onder al je emailberichten. Je bericht komt er dan zo uit te zien:

Nadere informatie

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave Handleiding Telewerken met Windows Inhoudsopgave Inleiding Systeemvereisten Software installatie Inloggen op de portal Problemen voorkomen Probleemoplossingen Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het

Nadere informatie

HANDLEIDING INLOGGEN OP HDN.NL VERSIE 1.4

HANDLEIDING INLOGGEN OP HDN.NL VERSIE 1.4 HANDLEIDING INLOGGEN OP HDN.NL VERSIE 1.4 1 INLEIDING Om toegang tot de beveiligde persoonlijke omgeving van de HDN website te krijgen (www.hdn.nl), moet uw Internet browser voorzien zijn van een HDN certificaat.

Nadere informatie

MEDIA NAV. Handleiding voor het online downloaden van content

MEDIA NAV. Handleiding voor het online downloaden van content MEDIA NAV Handleiding voor het online downloaden van content In deze handleiding leest u hoe u software- en contentupdates voor het navigatiesysteem kunt uitvoeren. Hoewel de schermafbeeldingen nog niet

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Phone 8 Versie augustus 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Downloaden van KPN Opslag Online QR Code 4 2.2 Downloaden van KPN

Nadere informatie

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Versie : 2012.1.0.1 Inhoudsopgave 1 Systeemvereisten... 2 2 Pincode... 2 3 Licentie... 2 4 Installatie... 2 5 Eerste gebruik... 4 Titel Pagina 1 van 6 23-1-2012

Nadere informatie

Wij heten u van harte welkom als nieuwe gebruiker van Cloud24You Express!

Wij heten u van harte welkom als nieuwe gebruiker van Cloud24You Express! Welkom, Wij heten u van harte welkom als nieuwe gebruiker van Cloud24You Express! Onze dienst Cloud24You Express is speciaal ontwikkeld voor klanten die wél kiezen voor een hoge kwaliteit en beschikbaarheid,

Nadere informatie

Deze procedure beschrijft de handelingen die verricht moeten worden voor het verbinden van uw laptop met het wireless netwerk van de HU

Deze procedure beschrijft de handelingen die verricht moeten worden voor het verbinden van uw laptop met het wireless netwerk van de HU Inleiding Deze procedure beschrijft de handelingen die verricht moeten worden voor het verbinden van uw laptop met het wireless netwerk van de HU Doel Het doel van deze instructie is inzicht te geven in

Nadere informatie

Outlook 2010 tips & trucs

Outlook 2010 tips & trucs Outlook 2010 tips & trucs I N H O U D S O P G A V E 1 Algemeen... 1 1.1 Werkbalk snelle toegang... 1 1.2 Snelle stappen... 1 2 E-mail... 2 2.1 Regels... 2 2.2 CC mail onderscheiden... 2 2.3 Verwijderde

Nadere informatie

Gebruikershandleiding My Conferencing Outlook Add-In

Gebruikershandleiding My Conferencing Outlook Add-In Gebruikershandleiding My Conferencing Outlook Add-In V2.0 mei 2017 Inhoudsopgave 1. INLEIDING OP HET GEBRUIK... 4 2. EISEN EN BEPERKINGEN... 5 3. WAT U VÓÓR HET INSTALLEREN MOET WETEN... 5 4. ZO INSTALLEERT

Nadere informatie

Contents. GfK Internet Monitor v3 1

Contents. GfK Internet Monitor v3 1 Contents Handleiding GfK Internet Monitor versie 15.4... 2 Deel 1 (Installatie voor alle Windows versies)... 3 Deel 2 (Inschakelen op alle browsers)... 6 Deel 3 (Pauzeknop)... 8 Deel 4 (Inschakelen extensie

Nadere informatie

Handleiding voor het downloaden en installeren van

Handleiding voor het downloaden en installeren van Handleiding voor het downloaden en installeren van i-link Software Handleiding software i-link ver-1.0 Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1 Downloaden van i-link Software met Windows XP of Windows Vista pagina 3

Nadere informatie

Extra les Werken met Windows Live Mail 2012

Extra les Werken met Windows Live Mail 2012 Wegwijs in Windows 8 Extra les Werken met Windows Live Mail 2012 Hannie van Osnabrugge u i t g e v e r ij c o u t i n h o c bussum 2013 Deze extra les over het werken met Windows Live Mail 2012 hoort bij

Nadere informatie

Kopiëren via de glasplaat. 1 Plaats het originele document met de bedrukte zijde naar beneden in de linkerbovenhoek van de glasplaat.

Kopiëren via de glasplaat. 1 Plaats het originele document met de bedrukte zijde naar beneden in de linkerbovenhoek van de glasplaat. Naslagkaart Wordt gekopieerd Kopieën maken Snel kopiëren 3 Druk op het bedieningspaneel van de printer op. 4 Als u het document op de glasplaat hebt gelegd, raakt u Finish the Job (Taak voltooien) aan

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Club

Handleiding Sportlink Club Handleiding Sportlink Club Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Installatiehandleiding.........................................................................................

Nadere informatie

Mobile Connect & Apple

Mobile Connect & Apple Mobile Connect & Apple Software versie 4.05.01.00 - Always Best Connected - Hoe Installeert U de Vodafone Mobile Broadband software op uw Apple computer. Index van deze handleiding: Inleiding Het installeren

Nadere informatie

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 HANDLEIDING VIEW DESKTOP Document: Auteur: Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 Handleiding VIEW Desktop M. Huibers P. de Gooijer Inleiding Het Hoornbeeck College en Van Lodenstein maakt gebruik van VMware View.

Nadere informatie

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik Fuel Handleiding voor installatie en gebruik Inhoudsopgave 1. Installatie 2. Gebruik - Windows - Linux / Apple / andere systemen - Een nieuw voertuig aanmaken - Uitgaven 3. Onderhoud - Waarschuwingen -

Nadere informatie

Handleiding FileZilla

Handleiding FileZilla Handleiding FileZilla Deze handleiding beschrijft de installatie en configuratie van FileZilla. Met dit programma is het mogelijk om bestanden van uw computer te verplaatsen naar een zogeheten (web)server.

Nadere informatie

DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID)

DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID) DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID) MS OFFICE OUTLOOK 2007 (WINDOWS) VERSIE 1.1.1 NL Disclaimer Fedict is niet verantwoordelijk voor om het even welke schade die een derde zou ondervinden ingevolge

Nadere informatie

In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip:

In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip: FORMULIEREN In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip: belangrijk Importeer formulierdata uit een CSV-bestand precies zoals verderop beschreven. 1. Gedrag

Nadere informatie

Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007)

Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007) werken met webmail - OWA 2007 pag. 1 Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007) Deze handleiding beschrijft de meest voorkomende handelingen bij het gebruik van OWA 2007. Het is ook tegelijkertijd cursusmateriaal

Nadere informatie

Fiery Command WorkStation 5.8 met Fiery Extended Applications 4.4

Fiery Command WorkStation 5.8 met Fiery Extended Applications 4.4 Fiery Command WorkStation 5.8 met Fiery Extended Applications 4.4 Fiery Extended Applications (FEA) v4.4 bevat Fiery software voor het uitvoeren van taken met een Fiery Server. In dit document wordt beschreven

Nadere informatie

Shakespeak. Een praktische handleiding voor docenten. Copyright UMC St Radboud, IWOO afdeling EKO

Shakespeak. Een praktische handleiding voor docenten. Copyright UMC St Radboud, IWOO afdeling EKO Shakespeak Een praktische handleiding voor docenten Copyright UMC St Radboud, IWOO afdeling EKO Inhoudsopgave I. Shakespeak binnen het UMC St Radboud 3 II. Shakespeak gebruiksklaar maken: 4 a. uw account

Nadere informatie

Installatie handleiding KM3a-applicatie voor AutoCAD

Installatie handleiding KM3a-applicatie voor AutoCAD Installatie handleiding KM3a-applicatie voor AutoCAD Opdrachtgever : Brink Technical Solutions BV Datum : 08-04-2004 Onderwerp : Installatie handleiding KM3-applicatie voor AutoCAD Status : Definitief

Nadere informatie

Snelstartgids. Inhoud verpakking. De digitale pen

Snelstartgids. Inhoud verpakking. De digitale pen Snelstartgids Waarschuwing Deze Snelstartgids biedt algemene richtlijnen voor de installatie en het gebruik van IRISnotes Executive. Gedetailleerde instructies over het complete functiebereik van IRISnotes

Nadere informatie

KPN Server Back-up Online

KPN Server Back-up Online KPN Server Back-up Online Snel aan de slag met Server Back-up Online Server Versie 6.1, built 2011 d.d. 20-08-2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Ondersteunde besturingssystemen... 3 2 Installatie...

Nadere informatie

Instalatie Handleiding TWS. Voor Windows en Mac

Instalatie Handleiding TWS. Voor Windows en Mac Instalatie Handleiding TWS Voor Windows en Mac Inhoudsopgave 1 Installatie Windows 3 1.1 Indeling Trader Workstation 6 2 Instalatie Mac 7 3 Instalatie Java 9 1. Installatie Windows Om het platform te installeren

Nadere informatie

Installation Guide for esam

Installation Guide for esam Alvorens met de installatie te beginnen, controleer of er geen eerdere versie van e-sam op uw PC geïnstalleerd is. Versies lager dan 1.00.03 moeten verplicht gedeïnstalleerd worden. Versie lager dan 1.00.03

Nadere informatie

imailingtool Handleiding

imailingtool Handleiding imailingtool Handleiding 1 Inhoud 1 Introductie imailingtool 3 2 Aan de slag met imailingtool 3 2.1 Log-in 3 2.2 Homepage 4 3 Adressenlijst 5 3.1 Een nieuwe adreslijst aanmaken 5 3.1.1 Een adres toevoegen

Nadere informatie

HANDLEIDING Sms-module

HANDLEIDING Sms-module HANDLEIDING Sms-module INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 3 1. ACCOUNT AANMAKEN BIJ SKYPE (gratis)... 5 2. BELKREDIET AANKOPEN...10 3. SMS VERSTUREN...12 3.1. Een SMS naar de actieve patiënt versturen...13

Nadere informatie

UZI-register Ondertekenen e-mail met Microsoft Outlook versie 2.5 definitief (UZ69.03) 24 november 2014. Versie 1.2. Datum 24 november 2014

UZI-register Ondertekenen e-mail met Microsoft Outlook versie 2.5 definitief (UZ69.03) 24 november 2014. Versie 1.2. Datum 24 november 2014 UZI-register Ondertekenen e-mail met Microsoft Outlook versie 2.5 definitief (UZ69.03) 24 november 2014 Ondertekenen e-mail met Mozilla Thunderbird Versie 1.2 Datum 24 november 2014 Status Definitief 1

Nadere informatie

Het maakt in adressen niet uit of je hoofdletters gebruikt of niet. Maar er mogen geen spaties in zitten.

Het maakt in  adressen niet uit of je hoofdletters gebruikt of niet. Maar er mogen geen spaties in zitten. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Wat is e-mail E-mail is Elektronische post. Een bericht dat we op een computer typen, kan via internet verstuurd worden. Het verzenden van e-mail kost weinig tijd. Een e-mailbericht

Nadere informatie

Access. Accomplish. Share. Tips voor het gebruik van Office 365: tools voor email, web, en samenwerking

Access. Accomplish. Share. Tips voor het gebruik van Office 365: tools voor email, web, en samenwerking Access. Accomplish. Share. Tips voor het gebruik van Office 365: tools voor email, web, en samenwerking Werk samen, beter Stel uw team in op succes 2 Zie wie online is Communiceer snel met uw team Team

Nadere informatie

Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening. 11 april 2007 ZorgTTP

Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening. 11 april 2007 ZorgTTP Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening 11 april 2007 ZorgTTP Inleiding In het kader van Risicoverevening wordt gepseudonimiseerd informatie aangeleverd aan het College voor Zorgverzekeringen

Nadere informatie

1. Introductie tot SPSS

1. Introductie tot SPSS 1. Introductie tot SPSS Wat is SPSS? SPSS is een statistisch computerprogramma dat door wetenschappers wordt gebruikt om gegevens te verzamelen, analyseren en te bewerken. Het wordt voornamelijk gebruikt

Nadere informatie

Rabo CORPORATE CONNECT. Certificaatvernieuwing

Rabo CORPORATE CONNECT. Certificaatvernieuwing Rabo CORPORATE CONNECT Certificaatvernieuwing Inhoud 1 INLEIDING... 3 2 SYSTEEMVEREISTEN... 4 3 CERTIFICAAT VERNIEUWEN... 6 4 TROUBLESHOOTING... 8 5 ONDERSTEUNING EN SERVICE... 9 BIJLAGE 1 INSTALLATIE

Nadere informatie

Email2Act! handleiding. Email2Act! Handleiding. Versie 1.1 25-3-2015. Onderdeel van TendenZ ICT Product van Afd. (Web)Development

Email2Act! handleiding. Email2Act! Handleiding. Versie 1.1 25-3-2015. Onderdeel van TendenZ ICT Product van Afd. (Web)Development Email2Act! Handleiding Versie 1.1 25-3-2015 Inleiding Met de standaardfunctionaliteit van Act! kunt u alleen een e-mail koppelen aan een contact. Met Email2Act! kunt u ook uitgaande en binnenkomende e-mails

Nadere informatie