SPOORWEGEi^ EXPLOITATII. ^._>4>4- BROCHU. 1 Koloniën. j. Cl, Spoorwegen. ^_.' 'i < ' -' PH. J. WA] L. K. lust.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SPOORWEGEi^ EXPLOITATII. ^._>4>4- BROCHU. 1 Koloniën. j. Cl, Spoorwegen. ^_.' 'i < ' -' PH. J. WA] L. K. lust."

Transcriptie

1 j I ^_.' 'i < ' -' EXPLOITATII VAN SPOORWEGEi^ DOOR PH. J. WA] L. K. lust. (Ovcrgedrukt uit de Notulen der Ver Instituut van ingenieurs van TE 'SGHAVENHAl BIJ GEBR. J. & IL VAN L I ^._>4>4- BROCHU. 1 Koloniën. j. Cl, Spoorwegen

2 J' I I A ATIE-KOSTEN VAN EN OP JAVA DOOR WALLER K. Inst. I. der Vergadering van liet koninklijk urs van 9 Februarij 1875.) R.\VENHAQE, VAN LANGENHUYSEN regan. ^ ok*

3 ^^

4 EXPLOITATIE-KOSTEN VAN SPOORWEGEN OP TAYA DOOR PH. J. W A L L E R, L. K. lust. I. (Overgedrukt uit de Notulen dor Vorfflidering van liet koninklijk Instituut van ingenieurs van 9 Februarij 187.).) TE 's GUAVENHAGE, BIJ GEBR. J. & II. VAN LANGENHUYSEN.

5

6

7 EXPLOITATIEKOSTEN VAN SPOORWEGEN OP JAVA. Bij het bepalen van het aantal ton-kilometers op de lijnen Samarang-Vorstenlanden en Batavia-Buitenzorg-, laat de heer de Bordes de locomotieven geheel buiten rekeninii; en vindt dus noodwendig de exploitatie-kosten per ton-kilometer veel Ie hoog. Stelt men het gewigt van eene locomotief op de lijn Samarang- Vorstenlanden met water en kolenvoorraad gemiddeld op 40 ton, dan moet het aantal ton-kilometers, door den heer de Bordes opgegeven, vermeerderd worden met: en wordt dan: 40 X = ton-km. 13G GO = ton-km. Neemt men aan, dat op de lijn Batavia-Buitcnzorg de 18 tons locomotieven met water- en kolenvoorraad ieder gemiddeld 21 ton wegen en de 11 tons locomotieven ieder 13 ton, dan moet het aantal ton-kilometers, door den heer de Bordes opgegeven, vermeerderd worden met: 5 X 21 X X 13 X = ton-km. (*) en wordt dan: G = logooooo ton-km. e*') Het aantal kilometers, door de locomotieven op de lijn Batavia- Buitenzorg doorloopen, is niet , zoo als de heer de Bordes opgeeft, doch 5 X X = KM., daar gedurende de eerste maanden van de exploitatie de treinen dikwijls door twee locomotieven gesleept werden (zie bladz. 26 van het Verslag in verband met bladz. 28.)

8 EXPLOITATIEKOSTEN VAN SPOORWEGEN OP JAVA. Bij het bepalen van het aantal ton-kilometers op de lijnen Samarang-Vorstenlanden en Batavia-Buitenzorg, laat de heer de Bordes de locomotieven geheel buiten rekening en vindt dus noodwendig de exploitatie-kosten per ton-kilometer veel te hoog. Stelt men het gewigt van eene locomotief op de lijn Samarang- Vorstenlanden met water en kolenvoorraad gemiddeld op 40 ton, dan moet het aantal ton-kilometers, door den heer de Bordes opgegeven, vermeerderd worden met: en wordt dan: 40 X = ton-km f = ton-km. Neemt men aan, dat op de lijn Batavia-Buitenzorg de 18 tons locomotieven met water- en kolenvoorraad ieder gemiddeld 21 ton wegen en de 11 tons locomotieven ieder 13 ton, dan moet het aantal ton-kilometers, door den heer de Bordes opgegeven, vermeerderd worden met: 5 X 21 X X 43 X = ton-km. (*) en wordt dan: = ton-km. (*) Het aantal kilometers, door de locomotieven op de lijn Batavia- Buitenzorg doorloopen, is niet , zoo als de heer de Bordes opgeeft, doch 6 X X = KM., daar gedurende de eerste maanden van de exploitatie de treinen dikwijls door twee locomotieven gesleept werden (zie bladz. 26 van het Verslag in verband met bladz. 28.)

9 De exploitatie-kosten per ton-km. vindt men dus volgens: 4 S-V. B-B. a. geheel 1.44 cent bijna 1.64 cent bijna b. tractie, onderhoud materieel en exploitatie 0.73»» 0.95»» c. tractie, onderhoud materieel 0.51» 0.54» d. onderhoud van weg en werken, van materieel en tractie » 0.90»» Daar het onderscheid tusscheii het normale en het smalle spoor zich hoofdzakelijk doet gevoelen in de kosten voor de tractie en voor het onderhoud van materieel, weg en werken, zoo heb ik gemeend eene nieuwe rubriek (d) bij de drie overige te moeten voegen. Bovengenoemde uitkomsten met elkander vergelijkende, vindt men: S.-V. B.-B. a percent hooger b »» c »» d » lager. dus vrij wat gunstiger voor het smalle spoor, dan de heer de Bordes opgeeft. De e.xploitatie-kosten per betalenden ton-km. zijn volgens: S.-V. B.-B. a 7.92 cent cent 33 percent hooger b 4.01» 6.10 «51»» c 2.82» 3.50 «24»» d 5.56» 5.76» 3.5»» De vergelijking tusschen de exploitatie-kosten per ton-km. is naar mijne meening eene vrij zuivere, omdat het voor die vergelijking geheel onverschillig is, welk gedeelte van de te vervoeren ton tot het betalend of tot het dood gewigt behoort. Met de vergelijking tusschen de exploitatie-kosten per betalenden ton-km. kan ik mij echter niet vereenigen, omdat, door het belangrijk verschil in den aard van het verkeer op beide lijnen,

10 5 die vergelijking mank gaat. Een dergelijk verschil kan toch oorzaak zijn, dat op lijnen van dezelfde spoorwijdte de exploitatiekosten per betalenden ton-km. aanmerkelijk gaan verschillen, en door die vergelijking nu hier toe te passen, loopt men gevaar de spoorwijdte aansprakelijk te stellen voor hetgeen grootendeels de schuld is van het verkeer. Om dit alles met een voorbeeld toe te lichten, heb ik voor den Hollandschen spoorweg en voor de Staatsspoorwegen (Exploitatiemaatschappij) de exploitatie-kosten per ton-km. en per betalenden ton-km. berekend. De uitkomsten van die berekening zijn de volgende: Rijtuigen en wagens. Locomotieven... te zamen. Reizigers.... Bagage Bestelgoederen... Vrachtgoederen.. Vee Ballast Water Stel:' te zamen. Dood gcwigt... Betalend gewigt.. totaal. H. S. S.S ton-km ton-km. il » ton-km ton-km )) » » » ton-km. H. S ton-km ton-km ton-km » j » « « ton-km. S.S ton-km, ) ton-km ton-km. De verhouding tusschen het betalend en dood gewigt is dus als: H. S. S.S. 1:4.6 1: 5.5 of met andere woorden: om één ton betalend gewigt te vervoeren, moet men in het geheel vervoeren:

11 6 H. S. S.S. 5-6 ton 0.5 ton 16 percent hooger. De exploitatie-kosten waren volgens: H. S. S.S. (i ƒ ƒ c» O» (*) d « (') (*) De e.\ploitatie-kosten per ton-km. waren dus volgens: H. S. S.S. «0.69 cent 0.55 cent bijna o 0.22» 0.20 «d 0.36» bijna 0.36»» en die per betalenden ton-km. volgens: H. S. S.S. a cent bijna 3.58 cent c-. I.w3» ) 7 percent hooger d ) 16» Men ziet hieruit, dat de kosten om cón ton gewigt over één KM. te vervoeren op beide lijnen even groot zijn, en dit is ook natuurlijk, want de hellingen en bogten in den weg, de zwaarte der waggons en locomoheven, de kosten van brandstof en andere benoodigdheden, de arbeidsloonen, enz., zijn voor beide spoorwegen ongeveer even groot. De kosten om één ton betalend gewigt over één kilometer te vervoeren, zijn op de S.S. echter [volgens (d)] ongeveer 16 pet. hooger, en dit vindt zijn grond daarin, dat men op de S.S., om één ton betalend gewigt te vervoeren, 0.9 ton meer aan dood gewigt moet medesiepen, dan op den.h. S.; dit meerder vervoer (*) Deze cijfers zijn gevonden door de exploitatie-rekeningen der belde maatschappijen om te werken en ze zooveel mogelijk In den vorm te gieten van die van de Nederlandsch-Indlsche spoorwegmaatschappij. Voor den H. S. heeft gediend het verslag over 1872, en voor de S.S. dat over 1873.

12 7 kost aan tractie en onderhoud van materieel en baan ongeveer 0.33 ets. per KM. Met dit voorbeeld voor oogen zal wel iemand, die weet hoe verschillend het verkeer is op de lijnen Samarang-Vorstenlanden en Batavia-Buitenzorg, niet ligt den staf breken over het smalle spoor, op grond van de grootere exploitatiekosten per betalenden ton-km. berekend volsens den heer de Bordes. Nu is echter, naar mijne meening, de vergelijking per betalenden ton-km. noodig, om een juist oordeel te kunnen vellen over de voordeden van het eene- spoor boven het andere, doch men moet dan zorgen zich bij die vergelijking onafhankelijk te stellen van den invloed van het verkeer. Men doet dit, door bijv. voor eene bestaande lijn te berekenen hoeveel tonnen in het geheel te vervoeren zijn per betalende ton, daarna die berekening op nieuw te maken, in de veronderstelling dat de spoorwijdte eene andere ware en dat de capaciteit van de treinen onveranderd bleef, d. i. dat iedere trein hetzelfde aantal reizigers 1ste, 2de en 3de klasse en hetzelfde aantal tonnen aan goederen zou kunnen vervoeren; men behoeft dan slechts de aldus verkregene uitkomsten te vermenigvuldigen met de exploitatiekosten per betalenden ton-km. op de beide spoorwijdten, om tot eene zuivere vergelijking te geraken. Volgens het verslag van de Nederlanflsch-lndische spoorwegmaatschappij bestaan de treinen op de lijn Batavia-Buitenzorg ieder gemiddeld uit 7 rijtuigen en wagens. ledere trein kan 150 passagiers bevatten en 22.5 ton aan goederen enz. laden, vervoert echter gemiddeld slechts 59 passagiers en 6.4 ton goederen, die te zamen 10 ton mogen wegen. Het dood gewigt van dien trein is nu zonder locomotief ongeveer 27 - ton, en stelt men het gewigt van de locomotief op 25f ton (*), dan wordt het dood gewigt van den trein 53 ton. De verhouding van het betalend tot het dood gewigt is dus (*) Het gemiddeld gewigt van eene locomotief moet zoo groot uitvallen, omdat sommige treinen door twee gesleept zijn.

13 8 als: 1 : 5.3 of m. aw.: om één ton betalend gcwigt te vervoeren, vervoert men in het geheel 6.3 ton. Een trein van dezelfde capaciteit zon zonder locomotief- op het normale spoor gewogen hebben 37 ton (*), en het gewigt van de machine op 32 ton stellende, d. i. evenredig aan den last die voort te slepen is, zou men het totale dood gewigt gevonden hebben gelijk aan 69 ton De verhouding van het betalend tot het dood gewigt zou dus 69 geweest zijn als: \ : =z 6.9 of m. a. w.: voor één ton betalend gewigt zou men hebben moeten vervoeren ton. Voor de lijn Samarang-Vorstenlanden vindt men, dat de opbrengstgevende treinen gemiddeld uit rijtuigen en wagens bestaan. ledere trein kan 153 passagiers bevatten en 76^ ton aan goederen enz. laden, vervoert echter gemiddeld slechts 57 passagiers en 25.5 ton goederen, die te zamen ongeveer 29 ton wegen. Het dood gewigt van den trein is "nu zonder locomotief 70.5 ton en stelt men het gewigt van de machine op 40 ton, zoo wordt het dood gewigt van den trein HO.ö ton. De verhouding van het betalend tot het dood gewigt is dus als 1 : 3 8 of m. a. w.: om één ton betalend gewigt te vervoeren, vervoert men in het geheel 48 ton. Op het smalle spoor van de lijn Batavia-Buitenzorg zou een trein van dezelfde capaciteit gewogen hebben ongeveer 38.7 ton, en het gewigt van de locomotief op 27.3 ton stellende, d. i. evenredig aan den last die voort te slepen is, zou men het totale dood gewigt gevonden hebben gelijk aan 66 ton. De verhouding van het betalend tot het dood gewigt zou dus geweest zijn als: 1 : - _2.3 of m. a. w.: voor één ton betalend gewigt zou men hebben moeten vervoeren 3.3 ton. Om één ton betalend gewigt te vervoeren, vervoert men dus in het geheel: (*) Voor het smalle spoor heeft men het gewigt der rijtuigen en wagens van de lijn Batavia-Buitenzorg aangehouden en voor het normale: voor de gewone rijtuigen en wagens het gewigt van de waggons op den Hollandschen spoorweg, en voor de omnibus-rijtuigen het gewigt van een fransch rpuig.

14 9 B.-B. S.-V. Op het normale spoor 8 ton 4.8 ton. Op het smalle spoor van de lijn B.-B » 3.3» Vermenigvuldigt men nu deze cijfers respectievelijk met de exploitatie-kosten per ton-km. op de beide spoorwijdten, dan vindt men de exploitatie-kosten per betalenden ton-km. als volgt: B.-B. S.-V. a.. b.. c.. d.. Sraal spoor et » )) » Normaal spoor, et. 5.84» 4.08 «8.08 >. Smal spoor et. 3.13» 1.78» 2.97» Normaal spoor 6.91 et. 3.50» 2.44» 4.85» dus bijna geheel in het voordeel van het smalle spoor. De cijfers in de kolommen twee en vijf wijken af van de door den heer de Bordes gevondene. Voor de lijn Samarang- Vorstenlanden verklaart zich deze afwijking onmiddellijk uit de omstandigheid, dat slechts de opbrengstgevende treinen in rekening zijn gebragt, en voor de lijn Batavia-Buitenzorg daaruit, dat de kosten, veroorzaakt door de rangeerdienst en alleen loopende locomotieven, buiten rekening zijn gelaten. Neemt men in aanmerking, dat op het normale spoor de locomotieven met water en kolenvoorraad gewoonlijk weinig minder dan 40 ton wegen en dat waarschijnlijk, door de kleinere capaciteit van de rijtuigen en wagens op het smalle spoor, de treinen op de lijn Batavia-Buitenzorg bij normaal spoor eene grootere, en op de lijn Samarang-Vorstenlanden bij smal spoor eene kleinere capaciteit zouden gehad hebben, dan hierboven is aangenomen, dan kan men niet beweren, dat de toestand te gunstig voor het smalle spoor is voorgesteld. PH. J. WALLER.

15

16

17

EXPLOITATIE-KOSTEN VAN SPOORWEGEN OP JAVA, DOOE

EXPLOITATIE-KOSTEN VAN SPOORWEGEN OP JAVA, DOOE J'-^z ^^^-d>c^^ d^c^-^?^^/i c^^t-^-r^^y^ 1/ -r'^'ta'-i^'^ '>/ '/ r \^' r EXPLOITATIE-KOSTEN VAN SPOORWEGEN OP JAVA, DOOE ^^^^^ J. P. DÊ BORDES, V^ W- - \V L. K. Inst. I. (Ovcrgedrukt uit de Notulen der

Nadere informatie

/Aï--^-*, EXPLOIÏATIE-KOSTEN VAN SPOORWEGEN OP JAVA, noou J. P. DE BORDES, L. K. lust. I. TT.

/Aï--^-*, EXPLOIÏATIE-KOSTEN VAN SPOORWEGEN OP JAVA, noou J. P. DE BORDES, L. K. lust. I. TT. /Aï--^-*, EXPLOIÏATIE-KOSTEN VAN SPOORWEGEN OP JAVA, noou J. P. DE BORDES, >A L. K. lust. I. TT. (Ovcrgeflrnlct uit do Notulen ciev Vorgudering van liet koninklijk Instituut van ingenienrs vnn 10 November

Nadere informatie

De spoorweg en het rollend materieel.

De spoorweg en het rollend materieel. HOOFDSTUK i. De spoorweg en het rollend materieel. 1. Het rijden over de spoorbaan. Het spoorwegbedrijf vormt een onderdeel van het groote verkeersapparaat, waarover de menschheid beschikt. Het verkeer,

Nadere informatie

HOOFDSTUK IV. Seinen op bepaalde plaatsen te geven. (Vaste seinen).

HOOFDSTUK IV. Seinen op bepaalde plaatsen te geven. (Vaste seinen). 42 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. HOOFDSTUK IV. Seinen op bepaalde plaatsen te geven. (Vaste seinen). Hoofdseinpalen. Een hoofdseinpaal bestaat uit een paal met een naar rechts uitstekenden draaibaren

Nadere informatie

[ ] ***** Aangaan van internationale samenwerkingsverbanden

[ ] ***** Aangaan van internationale samenwerkingsverbanden [ ] ***** DOOR TRENITALIA INGEDIENDE TOEZEGGINGEN 1. TOEZEGGING TEN AANZIEN VAN GVG Deze toezegging heeft betrekking op de door GVG ingediende verzoeken voor het aangaan van een internationaal samenwerkingsverband

Nadere informatie

No. 44 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH.INDISCHE WEGENVEREENIGING TRACTIE-WEERSTANDEN ^«BANDOENG

No. 44 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH.INDISCHE WEGENVEREENIGING TRACTIE-WEERSTANDEN ^«BANDOENG No. 44 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH.INDISCHE WEGENVEREENIGING TRACTIE-WEERSTANDEN r / Q,\ ^«BANDOENG TRACTIE. WEERSTANDEN. Het moderne verkeer, het verkeer in mechanische tractie, over den gewonen weg,

Nadere informatie

Uw rechten als treinpassagier in Europa

Uw rechten als treinpassagier in Europa Uw rechten als treinpassagier in Europa De europese Unie wil al haar inwoners dezelfde bescherming en rechten bieden als treinpassagier. De verordening 1371/2007 biedt treinpassagiers een betere informatie,

Nadere informatie

BASISPRINCIPES VAN DE SEININRICHTING

BASISPRINCIPES VAN DE SEININRICHTING TREINBESTUURDER BASISPRINCIPES VAN DE SEININRICHTING Publicatiedatum: 04/02/2015 NMBS B-TR.2 Inhoud Blz. 1. Spoorwegen 3 2. Sporen 6 3. Lichtseinen 8 4. Snelheidssignalisatie 14 5. Allerhande seinen 16-2

Nadere informatie

UW RECHTEN ALS TREINPASSAGIER IN EUROPA

UW RECHTEN ALS TREINPASSAGIER IN EUROPA UW RECHTEN ALS TREINPASSAGIER IN EUROPA De Europese Unie wil al haar inwoners dezelfde bescherming en rechten bieden als treinpassagier. De Verordening 1371/2007 biedt treinpassagiers een betere informatie,

Nadere informatie

TER BEVORDERING VAN. op Donderdag, Vrijdag en Zaturdag den 7, 8" en 9» October 1869. IN HET GEBOUW VOOR KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN. T i: UTRECHT.

TER BEVORDERING VAN. op Donderdag, Vrijdag en Zaturdag den 7, 8 en 9» October 1869. IN HET GEBOUW VOOR KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN. T i: UTRECHT. ^rngmmmu nnii %mt\{b f ergntimng TER BEVORDERING VAN i mmm OP ÊIMU TE HOUDEN op Donderdag, Vrijdag en Zaturdag den 7, 8" en 9» October 1869. IN HET GEBOUW VOOR KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN m> «T i: UTRECHT.

Nadere informatie

STR^^TM^N, SOHMITZ & C. ƒ2,595,600.- EERSTE HYPOTHEEK

STR^^TM^N, SOHMITZ & C. ƒ2,595,600.- EERSTE HYPOTHEEK (BOXTEL-WESEL.) AANBIEDING voor rekening der firma STR^^TM^N, SOHMITZ & C te I«.OE]K]M[0]Vr>, VAN ƒ2,595,600.- EERSTE HYPOTHEEK DEE 5pOt. G^eiaieeiiing: gioot f*4,500,000., STAANDE TEN NAME DEK HEEIIEN

Nadere informatie

Nederlandsche Spoorwegen

Nederlandsche Spoorwegen Nederlandsche Spoorwegen DOOR: NATHAN FRAANJE Alles over de Nederlandsche Spoorwegen INHOUD 1. De geschiedenis van de Nederlandse Spoorwegen... 2 2. De spoorwegen nu... 2 2.1. De OV-chipkaart... 2 2.2.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MAART 2019 RÉTROTRAIN SAINT-GHISLAIN. De TSP-boetiek en Rétrotrain zijn open op de eerste zaterdag en de derde dinsdag van de maand

NIEUWSBRIEF MAART 2019 RÉTROTRAIN SAINT-GHISLAIN. De TSP-boetiek en Rétrotrain zijn open op de eerste zaterdag en de derde dinsdag van de maand NIEUWSBRIEF MAART 2019 RÉTROTRAIN SAINT-GHISLAIN De TSP-boetiek en Rétrotrain zijn open op de eerste zaterdag en de derde dinsdag van de maand VOLGENDE OPENINGEN : - zaterdag 2 maart van 9 tot 12u - dinsdag

Nadere informatie

Sunshine on Track: Sunshine on Track is de trein op zonne-energie!!!

Sunshine on Track: Sunshine on Track is de trein op zonne-energie!!! : is de trein op zonne-energie!!! De treinen in Nederland verbruiken stroom. veel stroom. Tegelijkertijd neemt het spoor veel ruimte in beslag. Ons idee is deze drie samen te voegen en de ruimte op en

Nadere informatie

door Hugo Klein Haneveld Treinen

door Hugo Klein Haneveld Treinen door Hugo Klein Haneveld Treinen Inleiding Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik modeltreinen heb en ik hou van treinen. Ik wist al veel over treinen maar ik wil er nog meer over weten. Ik vind het zeker

Nadere informatie

PC Vervoerskosten en mobiliteit 02/2014

PC Vervoerskosten en mobiliteit 02/2014 PC 124.00 Vervoerskosten en mobiliteit 02/2014 29.10.2007 Rev7. 14.02.2014 Juridische dienst info@salar.be De redactie en uitgever streven naar optimale betrouwbaarheid en volledigheid van de verstrekte

Nadere informatie

Treinramp. Je koopt wel een ticket. Mensen Wat een drama! De NMBS voor de treinen is wel een Deze keer liep het anders...

Treinramp. Je koopt wel een ticket. Mensen Wat een drama! De NMBS voor de treinen is wel een Deze keer liep het anders... Treinramp Auteur: Jeroen Defauw vervoer waar iedereen mee mag. Je koopt wel een ticket. Mensen Wat een drama! die geen eigen auto hebben, kunnen zo bijna overal naartoe! In België hebben we de bus, de

Nadere informatie

Rapportage 2014 Swietelsky Rail Benelux B.V.

Rapportage 2014 Swietelsky Rail Benelux B.V. Rapportage 2014 Swietelsky Rail Benelux B.V. Energieverbruik en CO 2 emissies juni 2015 Opgesteld door: M. Kelger Rapportage 2014 Energieverbruik en CO2 emissies Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Energieverbruik

Nadere informatie

Voorwaarden aansprakelijkheidsverzekering Personenauto

Voorwaarden aansprakelijkheidsverzekering Personenauto Voorwaardenblad 301-93 Voorwaarden aansprakelijkheidsverzekering Personenauto Deze voorwaarden zijn uitsluitend van toepassing indien hiernaar wordt verwezen op het polisblad. Artikel 65-10.1504 Datum

Nadere informatie

RIJKSLANDBOUWPROEFSTATION MAASTRICHT. Het soortelijk gewicht en het stikstof gehalte van gier

RIJKSLANDBOUWPROEFSTATION MAASTRICHT. Het soortelijk gewicht en het stikstof gehalte van gier RIJKSLANDBOUWPROEFSTATION MAASTRICHT. Het soortelijk gewicht en het stikstof gehalte van gier DOOR G. H. G. LAGERS. fingezonden 2 September 1921/ De vraag of er verband bestaat en zoo ja, in hoeverre,

Nadere informatie

2 3 4 5 6 7 8 9 10 12,999,976 km 9,136,765 km 1,276,765 km 499,892 km 245,066 km 112,907 km 36,765 km 24,159 km 7899 km 2408 km 76 km 12 14 16 3 6 11 1 12 7 1 2 5 4 3 9 10 8 18 20 21 22 23 24 25 26 28

Nadere informatie

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 12,999,976 km 9,136,765 km 1,276,765 km 499,892 km 245,066 km 112,907 km 36,765 km 24,159 km 7899 km 2408 km 76 km 12 14 16 1 12 7 3 1 6 2 5 4 3 11 9 10 8 18 20 21 22 23 24 26 28 30

Nadere informatie

HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. Sein 5. Sein 5. Veilig.

HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. Sein 5. Sein 5. Veilig. 22 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. Toepassingsvoorschriften. 23 HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. De beambte toont

Nadere informatie

1 van :09

1 van :09 1 van 11 30-12-2013 21:09 Spoorwegwet 1875 (Tekst geldend op: 30-12-2013) Wet van 9 april 1875, tot regeling van de dienst en het gebruik der spoorwegen, en zulks met intrekking der wet van 21 augustus

Nadere informatie

LCM-rapport. Onderdoorgang Oosterengweg RM Colofon. LCC Oosterengweg Hilversum.LCM G. van Ettekoven Rapportage LCM Onderdoorgang Oosterengweg

LCM-rapport. Onderdoorgang Oosterengweg RM Colofon. LCC Oosterengweg Hilversum.LCM G. van Ettekoven Rapportage LCM Onderdoorgang Oosterengweg LCM-rapport Colofon Bestandsnaam Auteur Kenmerk Documentnummer LCC Oosterengweg Hilversum.LCM G. van Ettekoven Rapportage LCM Versie Datum 11 juni 2013 Status Concept Document LCM-rapport - Word format

Nadere informatie

Wij WILLEM III, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Groot-Hertog van Luxemburg, enz., enz., enz.

Wij WILLEM III, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Groot-Hertog van Luxemburg, enz., enz., enz. Wet van 9 april 1875, tot regeling van de dienst en het gebruik der spoorwegen, en zulks met intrekking der wet van 21 augustus 1859 (Staatsblad n. 98) Wij WILLEM III, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden,

Nadere informatie

Is levensverzekering tegen den halven prijs levensvatbaar?

Is levensverzekering tegen den halven prijs levensvatbaar? Is levensverzekering tegen den halven prijs levensvatbaar? EBKE UITEENZETTING TEN DIENSTE YAN HEN DIB ZICH DOOR DE GOEDKOOPE AANBIEDINGEN YAN AsSESSlIENT- OF OMSLAGYERZEKBiUNGJIAATSCHAPPIJEN AANGETROKKEN

Nadere informatie

Artikel 1 Toepassingsgebied

Artikel 1 Toepassingsgebied 154 Uniforme Regelen betreffende de verbindendverklaring van technische normen en de aanneming van uniforme technische voorschriften die van toepassing zijn op spoorwegmaterieel bestemd voor gebruik in

Nadere informatie

Federale en bicommunautaire Socio-culturele organisaties. Overwerk... 2 Nachtarbeid... 2 Arbeid op zon en feestdagen... 2 Vevoerkosten...

Federale en bicommunautaire Socio-culturele organisaties. Overwerk... 2 Nachtarbeid... 2 Arbeid op zon en feestdagen... 2 Vevoerkosten... Paritair Comité voor de socio-culturele sector 3290300 Federale en bicommunautaire Socio-culturele organisaties Overwerk... 2 Nachtarbeid... 2 Arbeid op zon en feestdagen... 2 Vevoerkosten... 3 De hierna

Nadere informatie

Begrooting van Nederlandsch-Indië voor het dienstjaar 1932. 4. 33. 133

Begrooting van Nederlandsch-Indië voor het dienstjaar 1932. 4. 33. 133 Begrooting van Nederlandsch-Indië voor het dienstjaar 19... 1.. BIJLAGE N VAN DE MEMORIE VAN TOELICHTING. BESLUIT VAN DEN GOUVERNEUR-GENERAAL VAN NEDERLAND SCH-INDIE. Batavia, den 9den September 191 n.

Nadere informatie

Algemeen. Verplaatsingskosten (sociaal abonnement) Mobiliteit. PC Vervoerskosten en mobiliteit 07/2014

Algemeen. Verplaatsingskosten (sociaal abonnement) Mobiliteit. PC Vervoerskosten en mobiliteit 07/2014 PC 124.00 Vervoerskosten en mobiliteit 07/2014 29.10.2007 Rev8. 22.04.2014 Juridische dienst info@salar.be De redactie en uitgever streven naar optimale betrouwbaarheid en volledigheid van de verstrekte

Nadere informatie

DE RAAD VAN BEROEP VOOR DE DIRECTE BELASTINGEN TE s-gravenhage,

DE RAAD VAN BEROEP VOOR DE DIRECTE BELASTINGEN TE s-gravenhage, RAAD VAN BEROEP voor de DIRECTE BELASTINGEN te s-gravenhage. Aangeteekend per post aan partijen toegezonden 26 Mei 1937 De Secretaris van den Raad van Beroep voor de directe belastingen te s-gravenhage

Nadere informatie

PPJ6RAMMA èf kefiéigbèit vepeigch om tst de versehtkenée. met friejarigen' mnm voor meisjes te Batavia te wöpdeh teegelatee.

PPJ6RAMMA èf kefiéigbèit vepeigch om tst de versehtkenée. met friejarigen' mnm voor meisjes te Batavia te wöpdeh teegelatee. PPJ6RAMMA èf kefiéigbèit vepeigch om tst de versehtkenée klassee UÏI de tesgere faupppieiioai met friejarigen' mnm voor meisjes te Batavia te wöpdeh teegelatee. (Strekkende m voldoening aan de voorlaatste

Nadere informatie

DE GENEESKUNDIGE DIENST IN SURINAME

DE GENEESKUNDIGE DIENST IN SURINAME DE GENEESKUNDIGE DIENST IN SURINAME DOOR P. COOL De in de West-Indische Gids van Juli en October 1.1. verschenen stukken, resp. van de hand van den heer van Drimmelen, getiteld een uitweg voor verzinkend

Nadere informatie

Spoorwegveiligheid. Beremming en Remproeven

Spoorwegveiligheid. Beremming en Remproeven Spoorwegveiligheid Railned Spoorwegveiligheid Catharijnesingel 30 Postbus 2101 3500 GC Utrecht Tel. 030 235 5572 Email: safety@railned.nl RnV-RICHTLIJN M-007 Beremming en Remproeven Colofon Richtlijnbeheerder

Nadere informatie

Stand van zaken leveranciersmarkt trams. Hans van Rooden 14 juni 2017

Stand van zaken leveranciersmarkt trams. Hans van Rooden 14 juni 2017 Stand van zaken leveranciersmarkt trams Hans van Rooden 14 juni 2017 1 Situatie Haagse tram GTL tram moet worden vervangen Vergelijkbare tram is niet meer te koop Optie op contract Avenio trams niet meer

Nadere informatie

expertise binnen handbereik Algemeen Verplaatsingskosten (sociaal abonnement) Mobiliteit Rev Juridische dienst

expertise binnen handbereik Algemeen Verplaatsingskosten (sociaal abonnement) Mobiliteit Rev Juridische dienst 29.10.2007 Rev. 11.12.2015 Juridische dienst info@salar.be PC 124.00 Vervoerskosten en mobiliteit 12/2015 De redactie en uitgever streven naar optimale betrouwbaarheid en volledigheid van de verstrekte

Nadere informatie

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 25 mei totale examentijd 3 uur

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 25 mei totale examentijd 3 uur wiskunde A1 Examen VWO - Compex Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 25 mei totale examentijd 3 uur 20 05 Vragen 1 tot en met 13 In dit deel staan de vragen waarbij de computer niet

Nadere informatie

SUIKERCULTUUR SPOORWEGTARIEVEN

SUIKERCULTUUR SPOORWEGTARIEVEN SUIKERCULTUUR EN SPOORWEGTARIEVEN DOOB Mr. H. VA^ DER GOES VAN DIRXLAND. > il -'M ^ ^U(^\ SUIKERCULTUIJE EN SPOORWEGTARIEYEN s \ DOOB Mr. H. VAN DER GOES W DIRXIAE. ERRATA. Op pag. 3, regel 10 van onderen,

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst van 11 maart 2014, gesloten in het Paritair Comité voor het Glasbedrijf, betreffende de vervoerkosten

Collectieve arbeidsovereenkomst van 11 maart 2014, gesloten in het Paritair Comité voor het Glasbedrijf, betreffende de vervoerkosten 1/7 Collectieve arbeidsovereenkomst van 11 maart 2014, gesloten in het Paritair Comité voor het Glasbedrijf, betreffende de vervoerkosten TITEL I TOEPASSINGSGEBIED Artikel 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

MINLOCS JAARBOEK 2009

MINLOCS JAARBOEK 2009 MINLOCS JAARBOEK 2009 EVEN EEN VOORWOORDJE Dag beste (minlocs)fan, Sinds dit jaar is minlocs gestart met modeltreinen te bouwen op schaal 1/87, met gevolg is dit nu al een groot succes. Zoals u weet heeft

Nadere informatie

Voortgangsrapportage 11 ketenanalyse afvalverwijdering BESIX - OVT Utrecht

Voortgangsrapportage 11 ketenanalyse afvalverwijdering BESIX - OVT Utrecht afvalverwijdering BESIX - OVT Utrecht BESIX Nederland Branch 23 november 2016 DEFINITIEVE rapportage 1 - Documenttitel afvalverwijdering BESIX OVT Utrecht Verkorte documenttitel Voortgangsrapportage Status

Nadere informatie

Rederlandschlndisde laatschappij

Rederlandschlndisde laatschappij J VAN-PE Rederlandschlndisde laatschappij VAN NIJVERHEID en LANDBOUW. i:, o-i, Handel enz. JK ^f ",. 'T 4 STATUTEN VAN DE Rederlandsch-Indische Maatschappij VAN NIJVERHEID en LANDBOUW. OGILVIE & Co. 1885.

Nadere informatie

Socio-culturele sector van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest. Waalse Gewest

Socio-culturele sector van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest. Waalse Gewest Paritair Comité voor de socio-culturele sector 3290220 Socio-culturele sector van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest Waalse Gewest Overwerk... 2 Nachtarbeid... 2 Arbeid op zon

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst van 30 juni 2011, gesloten in het Paritair Comité voor het Glasbedrijf, betreffende de vervoerkosten

Collectieve arbeidsovereenkomst van 30 juni 2011, gesloten in het Paritair Comité voor het Glasbedrijf, betreffende de vervoerkosten 1/9 Collectieve arbeidsovereenkomst van 30 juni 2011, gesloten in het Paritair Comité voor het Glasbedrijf, betreffende de vervoerkosten Artikel 1. TITEL I TOEPASSINGSGEBIED Deze collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Handleiding aanleveren wagenlijsten

Handleiding aanleveren wagenlijsten Handleiding aanleveren wagenlijsten Van Auteur ProRail / Verkeersleiding Floris van Zonneveld Kenmerk 1580025 Versie 1.0 Datum 28-09-09 Bestand Handleiding aanleveren wagenlijsten Status Definitief 1-7

Nadere informatie

Voorwaarden aansprakelijkheidsverzekering

Voorwaarden aansprakelijkheidsverzekering Deze voorwaarden zijn uitsluitend van toepassing indien hiernaar wordt verwezen op het polisblad. Met voorbijgaan aan hetgeen anders in de verzekerings voorwaarden mocht zijn bepaald, wordt deze verzeke

Nadere informatie

DE OMNIBUSDIENST TUSSEN RHENEN EN VEENENDAAL-DE KLOMP

DE OMNIBUSDIENST TUSSEN RHENEN EN VEENENDAAL-DE KLOMP DE OMNIBUSDIENST TUSSEN RHENEN EN VEENENDAAL-DE KLOMP Onder OUD(heidkundig) NIEUWS elders in dit nummer van Oud Rhenen kwam reeds de omnibusdienst ter sprake, die er eind 19e eeuw bestond tussen Rhenen

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het CAK te Den Haag. Datum: 14 augustus 2013. Rapportnummer: 2013/099

Rapport. Rapport over een klacht over het CAK te Den Haag. Datum: 14 augustus 2013. Rapportnummer: 2013/099 Rapport Rapport over een klacht over het CAK te Den Haag. Datum: 14 augustus 2013 Rapportnummer: 2013/099 2 Klacht Verzoeker klaagt over de wijze waarop het CAK is omgegaan met zijn verzoek om tot nader

Nadere informatie

VR DOC.0078/1

VR DOC.0078/1 VR 2017 0302 DOC.0078/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling Vlaamse Regering over het ontwerp

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2019

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2019 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2019 RÉTROTRAIN SAINT-GHISLAIN De TSP-boetiek en Rétrotrain zijn open op de eerste zaterdag en de derde dinsdag van de maand VOLGENDE OPENINGEN : - zaterdag 2 februari van 9 tot 12u

Nadere informatie

CO2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder

CO2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder CO2 reductiedoelstellingen 2017-2020 Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Doelstellingen 3 2 Subdoelstellingen 4 2.0. Subdoelstelling Kantoor 4 2.1. Subdoelstelling

Nadere informatie

Motivering variabiliteit

Motivering variabiliteit Openbare versie van de notitie van ProRail Motivering variabiliteit d.d. 30 september 2015, kenmerk 3820876 In deze openbare versie zijn de onderdelen, waarvoor ACM de door ProRail geclaimde vertrouwelijkheid

Nadere informatie

Als we bv 2 db-waardes hebben: -31db en -52db dan kunnen we zeggen dat het verschil 21dB is. Maar klopt dit wel? Daarom controleren we even:

Als we bv 2 db-waardes hebben: -31db en -52db dan kunnen we zeggen dat het verschil 21dB is. Maar klopt dit wel? Daarom controleren we even: Db en afgeleiden 1 Inleiding Door de jaren heen zijn er veel verschillende Decibel afgeleiden ontstaan en ook veel verwarring. Volgend artikel is gebaseerd op een artikel door Lionel dumond en is vertaald

Nadere informatie

Algemeene bepalingen.

Algemeene bepalingen. Hieronder volgt in haar geheel de nieuwe wet; zooals die door de Tweede Kamer der Staten-generaal in de zitting van 6 Maart 1875, en door de Eerste Kamer in de zitting van 6 April 1875 is aangenomen. HOOFDSTUK

Nadere informatie

Uitwerkingen oefeningen hoofdstuk 2

Uitwerkingen oefeningen hoofdstuk 2 Uitwerkingen oefeningen hoofdstuk 2 2.4.1 Basis Verhoudingen 1 13 cm : 390 km, dat is 13 cm : 390.000 m. Dat komt overeen met 13 cm : 39.000.000 cm en dat is te vereenvoudigen tot 1 : 3.000.000. 2 De schaal

Nadere informatie

D[ CONÏÏNTI[ VAN WM NEDERLAND EN BELGIË. (leu 81steii October 1870 gesloten. IViet in den handel. GEBR. GIUNTA D'ALBANI. 18 8 0. TUSSCHEN. i.1.»li 1,.

D[ CONÏÏNTI[ VAN WM NEDERLAND EN BELGIË. (leu 81steii October 1870 gesloten. IViet in den handel. GEBR. GIUNTA D'ALBANI. 18 8 0. TUSSCHEN. i.1.»li 1,. D[ CONÏÏNTI[ VAN WM TUSSCHEN i.1.»li 1,. NEDERLAND EN BELGIË (leu 81steii October 1870 gesloten. IViet in den handel. GEDRUKT BIJ GEBR. GIUNTA D'ALBANI. 18 8 0. D[ COiïïNIVAN Wm TUSSCnEN NEDERLAND EN

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Zitting 1979-1980 15 637 Casinospelen Nr. 2 Het vroegere stuk is gedrukt in de zitting 1978-1979 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de heer Voorzitter

Nadere informatie

WBÈBBÊB'''' 2/ IDA. 193Ö

WBÈBBÊB'''' 2/ IDA. 193Ö QNDE A A D. N. 140 40 S.O. Bericht op schrijven van...^ Betreffende: -l.f$80ntw«çp J_YePlaglllg van ds. openbare uitgaven. 'S-GRAVENHAGE, 1 Statenlaan 125. & WBÈBBÊB'''' 2/ IDA. 193Ö Men gelieve bij het

Nadere informatie

Verkoop van 4 platte wagens uit Merelbeke

Verkoop van 4 platte wagens uit Merelbeke 1. Beknopte beschrijving Verkoop van 4 platte wagens uit Merelbeke NMBS verkoopt 4 platte wagens. Dit materieel staat momenteel in de NMBS Tractie Werkplaats in Merelbeke en moet per vrachtwagen opgehaald

Nadere informatie

De normale afzet van Verhoeven, uitgedrukt in ton/km per jaar, is als volgt verdeeld:

De normale afzet van Verhoeven, uitgedrukt in ton/km per jaar, is als volgt verdeeld: MA1 Oefententamen 3 Opgave 1 Verhoeven bv is een middelgrote transportonderneming die vrachten vervoert binnen Nederland voor diverse klanten. De onderneming heeft plannen om haar vrachtwagens te vervangen

Nadere informatie

Aan. de Tweede Kamer de Staten-Generaal.

Aan. de Tweede Kamer de Staten-Generaal. ^, Aan de Tweede Kamer de Staten-Generaal. Den len Maart jl. werden door Zijne Excellentie den Minister van Justitie bij Uwe Vergadering ingediend wetsontwerpen, betreffende de inrichting en het rechtsgebied

Nadere informatie

X. Staatsbegrooling voor 1844 m 1845. (Gewijzigde Stalen van berekeningen.)

X. Staatsbegrooling voor 1844 m 1845. (Gewijzigde Stalen van berekeningen.) (N n. X.) 401 X. Staatsbegrooling voor 1844 m 1845. (Gewijzigde Stalen van berekeningen.) E. DEPARTEENT VAN BINNENLANDSCHE ZAKEN w H -«I A F D E KLING Vde HOODSTÜK Departement van Binnenlandsche Zaken

Nadere informatie

Antwoorden hoofdstuk 10

Antwoorden hoofdstuk 10 Antwoorden hoofdstuk 10 Opgave 10.1 Tv = 300.000 + 3,50 = 2,50 + 3,50 = 6 N 120.000 Opgave 10.2 180.000 + 408.000 = 3 + 8,50 = 11,50 N W 60.000 48.000 Opgave 10.3 Tv = 360.000 + 2,20 = 16 + 2,20 = 18,20

Nadere informatie

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap Integratiecentra

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap Integratiecentra Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap 3290104 Integratiecentra Overwerk... 1 Nachtarbeid... 2 Arbeid op zon en feestdagen... 3 Eindejaarspremie... 4 Vervoerskosten...

Nadere informatie

Voorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering

Voorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering Deze voorwaarden zijn uitsluitend van toepassing indien hiernaar wordt verwezen op het polisblad. Met voorbijgaan aan hetgeen anders in de verzekerings voorwaarden mocht zijn bepaald, wordt deze verzekering

Nadere informatie

3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2014(2) CO 2 gunningsvoordeel project Provincie Gelderland Ter Riele

3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2014(2) CO 2 gunningsvoordeel project Provincie Gelderland Ter Riele 3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2014(2) CO 2 gunningsvoordeel project Provincie Gelderland Ter Riele Datum: 17-2-2015 Versie: 1 A.J.J ter Riele Directeur 1. Inleiding Middels deze rapportage wil Ter Riele

Nadere informatie

NMBS start met treindienst in Noorderkempen vanaf 15 juni

NMBS start met treindienst in Noorderkempen vanaf 15 juni NMBS start met treindienst in Noorderkempen vanaf 15 juni Oplossing voor technische problemen in samenwerking met Alstom Vanaf 15 juni kan zonder enig veiligheidsrisico een treindienst ingelegd worden

Nadere informatie

Dampfbahn Furka-Bergstrecke Historie van de Dampfbahn Furka-Bergstrecke

Dampfbahn Furka-Bergstrecke Historie van de Dampfbahn Furka-Bergstrecke Dampfbahn Furka-Bergstrecke Historie van de Dampfbahn Furka-Bergstrecke Tekst: J. Wolff Foto's: Archief FO/MGB, C. Keizer, D. van Nimwegen, K. Scholtes & M. Schuring Copyright VFB Sectie Nederland 2009-2010

Nadere informatie

VR 2016 DOC.0943/1BIS

VR 2016 DOC.0943/1BIS VR 2016 DOC.0943/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling Vlaamse Regering over het ontwerp

Nadere informatie

No S5 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH-INDISCHE WEGENVEREENIGING TRACTIE-WEERSTANDEN. No. 2

No S5 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH-INDISCHE WEGENVEREENIGING TRACTIE-WEERSTANDEN. No. 2 No S5 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH-INDISCHE WEGENVEREENIGING TRACTIE-WEERSTANDEN. No. 2 Nix - BANDOENG. i TRACTIE-WEERSTANDEN. No. 2. Ter aanvulling, en op een enkel punt verbetering van de over dit

Nadere informatie

CO2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder

CO2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder CO2 reductiedoelstellingen 2017 Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Doelstellingen 3 2 Subdoelstellingen 4 2.0. Subdoelstelling Kantoor 4 2.1. Subdoelstelling Mobiliteit

Nadere informatie

2: Het ontstaan van de trein.

2: Het ontstaan van de trein. Koen November 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Het ontstaan van de trein. 3 t/m 5 3 De treinen van nu. 6 3.1 Passagierstreinen 6 De Stoptrein 7 De Intercity 8, 9 De Hogesnelheidstrein 10 t/m 13 3.2 Goederentreinen

Nadere informatie

ketenanalyse afvalverwijdering BESIX - OVT Utrecht

ketenanalyse afvalverwijdering BESIX - OVT Utrecht afvalverwijdering BESIX - OVT Utrecht BESIX Nederland Branch 27 Februari 2014 DEFINITIEVE rapportage - 1 - Documenttitel afvalverwijdering BESIX OVT Utrecht Verkorte documenttitel Voortgangsrapportage

Nadere informatie

Paragraaf 11.1 : Grafieken en Gebieden

Paragraaf 11.1 : Grafieken en Gebieden Hoofdstuk 11 Formules en Variabelen (H5 Wis A) Pagina 1 van 9 Paragraaf 11.1 : Grafieken en Gebieden Definitie Halfvlak Halfvlak = { Gebied onder / boven / links / rechts van een lijn } Om een halfvlak

Nadere informatie

FORMULIER ACTIEPLAN VLOOTBEHEER

FORMULIER ACTIEPLAN VLOOTBEHEER FORMULIER ACTIEPLAN VLOOTBEHEER 1. CONTEXT Handleiding bij het invullen van het formulier Het Besluit Voorbeeldgedrag 1 van 15/05/2014 heeft een extra verplichte maatregel toegevoegd in het bedrijfsvervoerplan

Nadere informatie

Proefboerderijen in de provincie Groningen,

Proefboerderijen in de provincie Groningen, Proefboerderijen in de provincie Groningen, door Dr. D. J. Hissink, In de Algemeene Vergadering van de Groninger Maatschappij van Landbouw en Nijverheid, gehouden te Groningen op 24 Juni 1913, diende de

Nadere informatie

Klantnummer Geboortedatum / / Achternaam Voorletter(s) man vrouw

Klantnummer Geboortedatum / / Achternaam Voorletter(s) man vrouw IAK Doorlopende reis/annulering Schadeformulier verzekering Voordat wij uw aangifte in behandeling kunnen nemen, hebben wij nog enkele gegevens nodig. Wij verzoeken u vriendelijk het schadeformulier in

Nadere informatie

HOOFDSTUK II (Uitgaven in Indië).

HOOFDSTUK II (Uitgaven in Indië). Begrooting van Nederlandsch-Indië voor het dienstjaar 19.. 0.. 0. BIJLAGE P VAN DE MEMORIE VAN TOELICHTING. BESLUIT VAN DEN GOUVERNEUR-GENERAAL NEDERLANDSCH-INDIE. Gelet enz.; Gelezen enz.; VAN Buitenzorg,

Nadere informatie

SPOOR 1 DRAAISCHIJF. In Nederlands Model

SPOOR 1 DRAAISCHIJF. In Nederlands Model SPOOR 1 DRAAISCHIJF In Nederlands Model Dit document beschrijft de kronkels voor het ontwerpen en bouwen van een draaischijf voor een Spoor1 Draaischijf met een elektrische besturing. Het document bevat

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 23150 19 december 2011 Regeling van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 14 december 2011, nr.

Nadere informatie

Oproep tot mededinging

Oproep tot mededinging Page1 Oproep tot mededinging 2017.195 Verkoop van Rollend Materieel Werkplaats : Hasselt Contents Art.1 Art.2 Art.3 Art.4 Art.5 Art.6 Art.7 Art.8 Beknopte beschrijving...2 Offerte...2 Bezichtiging...2

Nadere informatie

een hogere limiet, waardoor de verzekeringsdekking op dit moment al hoger is dan de limiet die thans in Nederland geldt.

een hogere limiet, waardoor de verzekeringsdekking op dit moment al hoger is dan de limiet die thans in Nederland geldt. Besluit tot wijziging van het Besluit ex artikel 85 van Boek 8 van het Burgerlijk Wetboek, het Besluit ex artikel 110 van Boek 8 van het Burgerlijk Wetboek en het Besluit ex artikel 983 van Boek 8 van

Nadere informatie

Voortgangsrapportage 9 ketenanalyse afvalverwijdering BESIX - OVT Utrecht

Voortgangsrapportage 9 ketenanalyse afvalverwijdering BESIX - OVT Utrecht afvalverwijdering BESIX - OVT Utrecht BESIX Nederland Branch 17 November 2015 DEFINITIEVE rapportage 1 - Documenttitel afvalverwijdering BESIX OVT Utrecht Verkorte documenttitel Voortgangsrapportage Status

Nadere informatie

Oproep tot mededinging A

Oproep tot mededinging A Oproep tot mededinging 2018.043A Verkoop van Rollend Materieel Werkplaats : Salzinnes Contents Art.1 Art.2 Art.3 Art.4 Art.5 Art.6 Art.7 Art.8 Beknopte beschrijving...2 Offerte...2 Bezichtiging...2 Asbest...2

Nadere informatie

Het railvervoer: tussen markt en overheid SPOORCOLLEGE 9 JUNI 2016

Het railvervoer: tussen markt en overheid SPOORCOLLEGE 9 JUNI 2016 Het railvervoer: tussen markt en overheid SPOORCOLLEGE 9 JUNI 2016 WIE OF WAT IS DE OVERHEID? WIE OF WAT IS DE OVERHEID? De overheid is het hoogste bevoegd gezag op een bepaald territorium of grondgebied.

Nadere informatie

INSCHRIJFFORMULIER PEUTEROPVANG 2-4 jaar

INSCHRIJFFORMULIER PEUTEROPVANG 2-4 jaar Dresdenweg 1 2692 AA s-gravenzande (017) 15 10 info@okidoki-kdv.nl www.okidoki-kdv.nl INSCHRIJFFORMULIER PEUTEROPVANG 2 - jaar Datum binnenkomst formulier (in te vullen door Okidoki) Gegevens kind Roepnaam

Nadere informatie

Algemene voorwaarden. Artikel 1 Toepasselijkheid.

Algemene voorwaarden. Artikel 1 Toepasselijkheid. Algemene voorwaarden Artikel 1 Toepasselijkheid. 1. Op al onze aanbiedingen, leveringen en overeenkomsten zijn de onderhavige algemene voorwaarden van toepassing en vormen hiermede een geheel, tenzij schriftelijk

Nadere informatie

8-VOUDIGE BEZETMELDER

8-VOUDIGE BEZETMELDER Handleiding 8-VOUDIGE BEZETMELDER Werkt met de volgende systemen: alle systemen, analoog én digitaal, gelijkspanning en wisselspanning. Werkt niet met de volgende systemen: - Werkt met de volgende protocollen:

Nadere informatie

Kostenontwikkelingen 2011 voor bijhuur van touringcars in openbaar vervoer

Kostenontwikkelingen 2011 voor bijhuur van touringcars in openbaar vervoer Kostenontwikkelingen 2011 voor bijhuur van touringcars in openbaar vervoer Kostenontwikkelingen 2011 voor bijhuur van touringcars in openbaar vervoer G.P. Lut Dit onderzoek is uitgebracht aan KNV Busvervoer.

Nadere informatie

5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2015 H1 + H2. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.

5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2015 H1 + H2. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B. 5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2015 H1 + H2 Conform Co₂-prestatieladder 3.0 Verantwoording Titel Voortgangsrapportage CO₂-emissies Periode Januari 2015 t/m december 2015 Revisie 1.0 Datum

Nadere informatie

3. Kenmerken van personenwagens

3. Kenmerken van personenwagens 3. Kenmerken van personenwagens Tabel 29: Verdeling van personenwagens volgens bouwjaarcategorie Bouwjaar categorie bjcat 1990 en eerder 403.46 3.89 403.46 3.89 1991 tot 1995 997.17 9.62 1400.63 13.52

Nadere informatie

Paritair Comité voor de casinobedienden

Paritair Comité voor de casinobedienden 2170000 Paritair Comité voor de casinobedienden kledingsfonds... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 19 oktober 1976... 2 Bijdrage van de werkgever in de vervoerkosten van de werknemers... 3 Collectieve

Nadere informatie

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap 3290105 Nederlandstalige organisaties voor socio-professionele inschakeling in Brussel Eindejaarspremie... 1 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

WERKGEVERSTEGEMOETKOMINGEN IN DE REISKOSTEN VAN BOUWVAKARBEIDERS EN BEDIENDEN (bijgewerkt tot en met 1 februari 2012)

WERKGEVERSTEGEMOETKOMINGEN IN DE REISKOSTEN VAN BOUWVAKARBEIDERS EN BEDIENDEN (bijgewerkt tot en met 1 februari 2012) WERKGEVERSTEGEMOETKOMINGEN IN DE REISKOSTEN VAN BOUWVAKARBEIDERS EN BEDIENDEN (bijgewerkt tot en met 1 februari 2012) Voor de verplaatsingen die de arbeiders en bedienden in de bouw doen, is in vele gevallen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF : OKTOBER 2013 - BTW

NIEUWSBRIEF : OKTOBER 2013 - BTW NIEUWSBRIEF : OKTOBER 2013 - BTW Sedert geruime tijd worden we overspoeld met informatie over de al dan niet aftrekbaarheid van de btw op wagens en andere bedrijfsmiddelen die we ook voor privé-doeleinden

Nadere informatie

auteursrechtelijk beschermd materiaal OPLOSSINGEN OEFENINGEN HOOFDSTUK 7

auteursrechtelijk beschermd materiaal OPLOSSINGEN OEFENINGEN HOOFDSTUK 7 OPLOSSINGEN OEFENINGEN HOOFDSTUK 7 Open vragen OEFENING 1 Consumptietheorie Nutsfunctie Budgetrechte Indifferentiecurve Marginale substitutievoet Marginaal nut Inkomenseffect Productietheorie Productiefunctie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 31 459 Wijziging van enige belastingwetten (Belastingheffing excessieve beloningsbestanddelen) Nr. 2 VOORSTEL VAN WET Wij Beatrix, bij de gratie

Nadere informatie