De oogst van Noordoost Brabant Werkt!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De oogst van Noordoost Brabant Werkt!"

Transcriptie

1 De oogst van Noordoost Brabant Werkt! De juiste persoon op de juiste plek in de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant Noordoost Brabant Werkt! is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Brabant en het Europees Sociaal Fonds twitter.com/agrifoodcapital linkedin.com/in/agrifoodcapital

2 Noordoost Brabant Werkt! Noordoost Brabant Werkt! Dat hebben we de afgelopen drie jaar duidelijk bewezen! Samen met werkgevers, overheden, onderwijs en (vertegenwoordigers van) werknemers zetten we in op een arbeidsmarkt waar vraag en aanbod goed op elkaar aansluiten. Op een betere samenwerking met sociale partners en het organiseren van de achterbannen. We stimuleerden talentontwikkeling en zorgden voor betere aansluiting van het onderwijs bij de praktijk. Mensen die het nodig hadden, konden we een duwtje in de rug geven. Ruim 1500 werkgevers investeerden in talent en mobiliteit van werknemers. Door deze en andere initiatieven binnen Noordoost Brabant Werkt! slaagden ruim 7000 mensen in onze regio erin om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Duidelijk is geworden dat arbeidsmarktvraagstukken niet door één partij opgelost kunnen worden. Samenwerking op regionaal niveau is daarbij cruciaal. In de afgelopen periode zijn bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen overtuigd geraakt van de positieve effecten van regionaal arbeidsmarktbeleid. Want de arbeidsmarkt stopt niet bij de gemeentegrenzen. We mogen trots zijn op de resultaten die we samen hebben geboekt. Ik wil alle betrokkenen dan ook bedanken voor hun inzet in de afgelopen drie jaar. Ik kijk uit naar de samenwerking in de periode die voor ons ligt. Samen werken we verder aan een excellente arbeidsmarkt met flexibele en talentvolle mensen, waar plaats is voor iedereen. Huib van Olden Voorzitter Noordoost Brabant Werkt! Onze overtuiging In 2020 is Noordoost-Brabant de topregio in agrifood. Een regio die zich kenmerkt door sterke bedrijvigheid, betekenisvolle innovaties, een aantrekkelijke leefomgeving en een excellente arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt waar vraag en aanbod goed op elkaar aansluiten. Met voldoende en goed geschoold personeel, een beroepsgericht aanbod van opleidingen, hoogwaardige kennisinstellingen, focus op ondernemerschap en flexibele werknemers. Er is geen krapte en iedereen doet mee! Ontwikkeling vacatures in Noordoost-Brabant per kwartaal werkgevers investeerden in talentontwikkeling en mobiliteit van (nieuwe) werknemers Bron: UWV 7000 werknemers verbeterden hun positie op de arbeidsmarkt De werkloze bevolkingsgroep in Noordoost-Brabant als percentage van de totale bevolkingsgroep % Werkloosheid Onze arbeidsmarktanalyse De arbeidsmarkt heeft in de periode de volgende ontwikkelingen doorgemaakt: Toename van banen in bijna alle sectoren Toename van aantal vacatures Toename van spanning op de arbeidsmarkt Daling van werkloosheid Stijging van aantal jongeren in kansrijke sectoren Bron: UWV 2 De Gouden Oogst van Noordoost Brabant Werkt!

3 Door de voortdurende groei, vooruitgang en collegialiteit hebben woorden zoals verbetering, prestaties en succes betekenis gekregen. Monique Genevace Regiomanager UWV WERKbedrijf Weten waarvoor je leert en werkt, wat je daarvoor moet doen en waar je dat leert en doet is een blijvende opdracht. Blijven werken aan die opdracht is blijvend werk. Edward de Gier Directeur Bossche Vakschool, namens Voortgezet Onderwijs De ruimte die je de ander geeft krijg je er zelf bij. Bob Hutten Directeur Hutten en voorzitter Stichting Food en Feed Noordoost- Brabant, namens sector agro en food Onze aanpak In Noordoost Brabant Werkt! werken bedrijfsleven, onderwijs en de overheid samen aan goede scholing en passende banen voor alle inwoners van de regio. Met werkgevers in the lead richtten we ons in de periode naast de wettelijke taken ook op die arbeidsmarktvraagstukken, die werkgevers, werknemers, werkzoekenden, overheden en onderwijsinstellingen alleen niet konden oplossen. Samen werkten we aan meer inzicht in personeelsbehoefte, meer banen, minder werkzoekenden, meer stages, minder personeelsknelpunten, meer arbeidsmobiliteit en effectievere opleidingsprogramma s. Om de samenwerking in de regio nog verder te versterken, zijn we per 1 januari 2016 formeel onderdeel van AgriFood Capital. Onder de veelzeggende naam AgriFood Capital Werkt! werken we verder aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt. We lanceerden het arbeidsmarktdashboard, ook wel de TomTom van de arbeidsmarkt genoemd. Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarktvraagstukken aan de Universiteit van Tilburg over dit initiatief: Het is knap dat de regio s Limburg Economic Development, Greenport Venlo, Midpoint Brabant, Keyport, Brainport Eindhoven, AgriFood Capital en de provincies Noord-Brabant en Limburg dit avontuur hebben aangedurfd. En met succes. Want als het dashboard eenmaal goed gaat draaien, wordt de arbeidsmarkt transparanter en krijg je meer dynamiek in de economie. Dit leidt tot snellere en betere matches, groei en werkgelegenheid. Bron: Onze toegevoegde waarde De regionale samenwerking Noordoost-Brabant Werkt! heeft in de periode bewezen een echte katalysator te zijn in de weg naar een excellente arbeidsmarkt. We hebben hard gewerkt aan samenwerking, draagvlak en betrokkenheid van ondernemers, overheden, onderwijsinstellingen en werknemersorganisaties in de regio. De toegevoegde waarde van drie jaar regionaal arbeidsmarktbeleid is: Gezamenlijke stip op de horizon voor partijen actief in arbeidsmarktbeleid Effectievere oplossing van arbeidsmarktvraagstukken door krachtenbundeling Betere aansluiting van vraag en aanbod door een meer transparante arbeidsmarkt Stevige structuur voor strategische arbeidsmarktvraagstukken in 3-O verband Platform voor de uitvoering van wettelijke taken van de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant we plaatsen 427 werkzoekenden in een baanafspraak 200 werkgevers zetten zich actief in om de speerpuntsectoren te versterken De Gouden Oogst van Noordoost Brabant Werkt!

4 Logistiek is een van de speerpuntsectoren van Noordoost- Brabant. Regionale samenwerking is belangrijk om te kunnen beschikken over voldoende en goed opgeleide mensen in deze groeiende sector. Zo kunnen we de regio laten uitgroeien tot dé logistieke hotspot van Europa. Karel de Jong Namens Bestuur Vijfsterren Logistiek Om een succesvolle ondernemer te zijn, is continue investering in kennis, competenties en gezondheid van medewerkers essentieel. Maak daarbij vooral gebruik van reeds aanwezige expertise en good practices in de (arbeidsmarkt)regio. Bekwame werknemers vormen tenslotte dé sleutel tot succes en zorgen voor meer fun op het werk! Pieter van der Meulen Directeur Heineken, bestuurslid BZW Trots dat door het bedrijvennetwerk van SBB en informatie over kansen op werk en stage we er met elkaar steeds beter in slagen om jongeren toe te leiden naar een kwalitatief goede leerplek mét uitzicht op een baan. Mérie Michels Coördinator Stichting Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven Onze resultaten In de afgelopen periode heeft Noordoost-Brabant Werkt! belangrijke stappen gezet op weg naar een excellente arbeidsmarkt in In totaal is 17 miljoen euro geïnvesteerd in de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant met als resultaat: Een toekomstbestendige arbeidsmarktstructuur met een goed samenwerkingsklimaat Bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen die overtuigd zijn van de positieve effecten van regionaal arbeidsmarktbeleid Sense of urgency dat partijen arbeidsmarktvraagstukken niet meer alleen kunnen oplossen Verbinding en communicatie Het aanjaagteam heeft vele overleggen op strategisch, tactisch en operationeel niveau georganiseerd om samen inhoud te geven aan het programma en de juiste besteding van de beschikbare middelen (7,7 miljoen euro). Er zijn 42 subsidiebeschikkingen en 25 opdrachten versterkt. Diverse communicatiemiddelen zijn ingezet: Up to date, netwerkevent, persberichten, raadsledenbijeenkomst, factsheets, resultatenkaart, themabijeenkomsten, De Oogst, social media en website 4 De Gouden Oogst van Noordoost Brabant Werkt!

5 Opgave Versterking speerpuntsectoren Agro & Food, Logistiek, Zorg & Welzijn, Techniek en Services zijn de vijf speerpuntsectoren van Noordoost Brabant Werkt!. Deze sectoren vormen de pijlers van de economie van de regio. Goed opgeleid en voldoende personeel zijn daarom van cruciaal belang voor deze sectoren. Actieplannen Goed en Voldoende Personeel 5 actieplannen voor werving en behoud van goed en voldoende personeel in de 5 speerpuntsectoren opgesteld en uitgevoerd; samenwerking in 3-O verband versterkt. Organiseren werkgeversachterbannen 160 werkgevers uit de 5 speerpuntsectoren actief in arbeidsmarktprojecten. Intersectorale werkgeversbijeenkomsten 14 bijeenkomsten (participatiewet, HRM kring, kansenontbijt, brainstorm mobiliteit) met in totaal ca. 800 werkgevers. Versnelling overkoepelende thema s sectoren 3 inspiratiesessies met ca 25 koploperbedrijven gerealiseerd, aanzet tot ondernemersagenda intersectorale aanpak gemaakt, sectorplan van de regio ingediend. BOL opleiding foodoperator (agro en food) 51 jongeren in opleiding waarvan 38 met baangarantie. Leergang Strategisch personeel (zorg en welzijn) 10 werkgevers hebben strategische personeelsplanning ingevoerd. Stichting Services (services) Stichting opgericht en praktijkleren in ontwikkeling gebracht. Zaait en Oogst Efficiënte personeels-voorziening voor ICT bedrijven ICT-community met ruim 100 werkgevers gerealiseerd gericht op efficiënte personeelsvoorziening. Zaait en Oogst Ondernemen doe je niet alleen in Sint-Oedenrode 53 ZZP-ers ondersteund met behoud en/of start van eigen onderneming. Zaait en Oogst Vorstengrafdonk Werkt! Digitaal portaal vraag en aanbod met 15 werkgevers. Zaait en Oogst Digitaal portaal vraag en aanbod met meer dan 800 actieve gebruikers (werkgevers en werkzoekenden). Zaait en Oogst The Firestarters Samen met 12 jongeren verbeterplannen goed werkgeverschap opgesteld voor 6 bedrijven. Zaait en Oogst Logistiek Expertise Centrum Noordoost-Brabant Haalbaarheid van centrum onderzocht, plan van aanpak voor het Huis van de Logistiek opgesteld. Automatisering en robotisering zijn de belangrijkste drijfveren voor innovatie op de arbeidsmarkt: 60% van de beroepen van morgen kennen we nog niet. In de regio staat een netwerk klaar van bedrijven en onderwijs om deze uitdagingen op de arbeidsmarkt gezamenlijk aan te pakken. Zoals de Platforms voor Techniekpromotie (TechXperience en Techniek=Troef) en Toptechniek in Bedrijf. Willem Poen Voorzitter TechXperience en Brabant voor Techniek, namens sector industrie en techniek Noordoost Brabant Werkt! heeft de versterking van de positie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt naar een hoger plan getild. Bij werkgevers in Noordoost-Brabant wordt het aan het werk helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt steeds meer integraal onderdeel van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Jan Simons Directeur WSD-groep, namens de sociale werkvoorziening in Noordoost-Brabant Het besef is gegroeid dat alle jongeren moeten worden gezien en gekend. Peer van Summeren Voorzitter CvB ROC de Leijgraaf, namens MBO De Gouden Oogst van Noordoost Brabant Werkt!

6 Noordoost Brabant Werkt! heeft echt gewerkt. Ook in Oss hebben met elkaar mooie resultaten behaald. Kees van Geffen Vice-voorzitter Noordoost Brabant Werkt! Om de motor van onze economische ontwikkeling, de arbeidsmarkt, draaiende te houden, is een match nodig tussen vraag naar en aanbod van mensen op de arbeidsmarkt. De arbeidsmarktregio s zijn hierbij van cruciaal belang. Dit is het niveau om de noodzakelijke 3-O samenwerking vorm te geven. In Brabant werkt iedereen mee. Bert Pauli Gedeputeerde Economie en Internationalisering van de provincie Noord-Brabant Door de verbinding tussen het onderwijs met het bedrijfsleven tillen we het onderwijs naar een hoger niveau. Zo kunnen we professionals opleiden die midden in de samenleving staan. Diederik Zijderveld Lid CvB Avans Hogeschool, namens HBO AgriFood Capital is Human Capital. In Noordoost-Brabant zit die waarde (dat is onze vertaling van Capital ) in ketens, gebouwen, technologie en systemen. Maar de échte waarde zit in mensen. In hun vakmanschap en ondernemerschap. Dat zijn de pijlers van onze agrifood keten. Nu en in de toekomst. Roel Schutten Directeur AgriFood Capital BV Opgave Jongeren goed opgeleid voor de arbeidsmarkt Voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt is het belangrijk dat er een goede aansluiting is tussen onderwijs (aanbod) en de arbeidsmarkt (vraag). Jongeren die van school komen hebben zo een betere kans op een baan en daarmee op een goede toekomst. Focus op kansrijke beroepen Onderzoek uitgevoerd, projectontwikkelaar onderwijs aangesteld, app LOB ontwikkeld en pilot future skills op Elde college gerealiseerd. Zaait en Oogst Stagebureau Noordelijke Maasvallei Website vraag en aanbod ontwikkeld, 125 werkbezoeken, 30 ondernemersbijeenkomsten en 100 matches. Zaait en Oogst Horizon Technisch Vakmanschap 358 extra leerwerkbanen (40 opleidingsjaren) gerealiseerd op 24 maatschappelijk verantwoorde bouwprojecten. Zaait en Oogst Wijkleerbedrijf Noordoost-Brabant 16 leerlingen in opleiding mbo-niveau 1-2 gericht op zorgwerkzaamheden in de wijk, 11 hebben diploma behaald. Zaait en Oogst DUO leerbanen 20 leerlingen hebben BBL diploma elektromonteur behaald. 6 De Gouden Oogst van Noordoost Brabant Werkt!

7 Opgave Iedereen doet mee In een toekomstbestendige arbeidsmarkt is er plaats voor iedereen. Dit vraagt om een sterkere positie van met name kwetsbare jongeren, voortijdige schoolverlaters en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook oudere werknemers moeten zich kunnen blijven ontwikkelen. Ontsluiting Werkzoekenden bestand 550 CV s zijn ontsloten waarbij ca. 50 werkzoekenden zijn opgeleid of geplaatst bij werkgever. Social Return 2.0 Regionaal kader social return 2.0 opgesteld, 11 PSO vouchers aan werkgevers uitgereikt. Startersbeurzen 316 Startersbeurzen aan hoogopgeleide schoolverlaters uitgegeven, meer dan de helft vond aansluitend werk. Regionaal Werkbedrijf Pilot en implementatie Regionaal Werkbedrijf, ruim 300 werkgevers op informatiebijeenkomsten Werkbedrijf, 427 baanafspraken gerealiseerd. Aanpak jeugdwerkloosheid jongeren geplaatst op een werkplek via dependances Werkgeversservicepunt. WerkTverband Samenwerkingsverband gericht op duurzame arbeidstoeleiding van kwetsbare jongeren. Interventiesubsidie 41 kwetsbare jongeren ondersteund bij instroom of behoud van werk. Instroomarrangement Welslagen 4 jongeren naar BBL en 2 direct toegeleid naar een baan. Instroomarrangement Duurzame banen in Noordoost- Brabant 26 jongeren voortraject voor opleiding retail en logistiek gevolgd, 24 doorgestroomd naar verkort BOL. Instroomarrangement Soete Moeder Leerwerktraject voor jongeren in kloosterhotel. 17 deelnemers waarvan 7 toegeleid naar werk, 1 naar BBL en 1 naar BOL. Vertrouwen is de basis van groei voor mens èn organisatie. Op deze basis kunnen we samen werken aan een arbeidsmarkt waar voor iedereen een plek is. Gaby Westelaken Directeur GWS de Schoonmaker, namens sector services We zijn samen op pad om de juiste dingen weg te zetten zodat alle spelers in het veld zoals ondernemers, gemeenten, onderwijs en het UWV, de juiste dingen op het juiste moment kunnen doen. Hanneke Wouters Directeur HR Bernhoven ziekenhuis en voorzitter HRM overleg Transvorm, namens sector zorg en welzijn Instroomarrangement De Schoonmaak Coöperatie Pilot WWB-banen Participatiewet met in totaal 53 deelnemers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Instroomarrangement Werkacademie Begeleidingstraject kwetsbare jongeren. 12 deelnemers, 9 een baan en 1 naar BBL. Instroomarrangement Stap voor stap naar werken in de procestechniek en logistiek 25 jongeren (WWB) hebben BOL niveau 1 of 2 (deeltijd) opleiding logistiek of procestechniek gevolgd, 17 uitgestroomd naar werk en 2 naar opleiding. Instroomarrangement Logiflext 51 jongeren hebben praktijkgericht leerwerktraject gevolgd met zicht op een baan. Instroomarrangement Werken in het Groen Selectie en motivatie voor BBL traject met 19 deelnemers, 15 naar BBL en 4 naar een baan. Instroomarrangement Kweekvijver Logistiek 50 jongeren hebben cursus basisvaardigheden afgerond. Instroomarrangement DUO Electro 20 jongeren opgeleid tot elektromonteur. Europese subsidies - ESF JONAS - ESF NINA - ESF ARNO werkzoekenden en leerlingen ondersteund bij het vinden van stageplek, leerbaan of baan. 3 ESF aanvragen gerealiseerd voor gemeenten en VSO/PRO scholen. Zaait en Oogst Rooi Werkt 26 kandidaten bemiddeld waarvan 18 naar een baan, 2 naar een leerwerkplek en 6 naar een werkervaringsplek. Zaait en Oogst High Five 28 kwetsbare jongeren zijn gestart op een leerwerkplek niveau jongeren hebben het traject afgerond, waarvan 14 succesvol doorgestroomd naar regulier werk of een opleiding. Een sterke arbeidsmarktregio is van groot belang voor zowel de regionale als de lokale economie. In No ordoost-brabant Werkt! werken ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden succesvol samen met sociale partners aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt. De integratie van Noordoost Brabant Werkt! in AgriFood Capital zorgt voor een nog steviger basis voor deze samenwerking. Ton Rombouts Voorzitter AgriFood Capital De Gouden Oogst van Noordoost Brabant Werkt!

8 Regionale samenwerking is de basis voor een arbeidsmarkt waaraan mensen zoveel mogelijk en duurzaam meedoen, niet kijkend naar beperkingen maar naar de mogelijkheden. Burgers en bedrijven bewegen zich immers massaal over gemeentegrenzen. En de markten voor arbeid en economie strekken zich in regionale netwerken uit. Samen werken we daarom aan een veerkrachtige regio met een goede bereikbaarheid, aantrekkelijk woonklimaat en toplocaties om te werken. Carel Nobbe Directeur Regio Noordoost-Brabant Wij hebben de afgelopen drie jaar als team met veel energie en betrokkenheid deze dynamische samenwerking gefaciliteerd, partners in hun kracht gezet. En zijn enorm trots op de vele resultaten en de kracht van de samenwerking in onze regio. En de succesvolle afronding van het programma inclusief de verantwoording naar onze subsidiegevers. Véronique Scharenborg, Karin van Meer en Emine Yildirim Programmamanagers Noordoost Brabant Werkt! adres AgriFood Capital Onderwijsboulevard DE s-hertogenbosch T Meer werkgevers actief Jongeren goed opgeleid Iedereen doet mee Ook effectief na 2015 De Gouden Oogst van Noordoost Brabant Werkt! Uitgave juni 2016

Bijlage 1: Resultaten Noordoost Brabant Werkt! Overzicht activiteiten Noordoost Brabant Werkt!

Bijlage 1: Resultaten Noordoost Brabant Werkt! Overzicht activiteiten Noordoost Brabant Werkt! Bijlage 1: Resultaten Noordoost Brabant Werkt! 2013 2015 1. Overzicht activiteiten Noordoost Brabant Werkt! 2013-2015 De inhoudelijke activiteiten zijn in onderstaande tabel opgenomen. De kolom investering

Nadere informatie

HOOFDLIJNEN UITVOERINGSPROGRAMMA

HOOFDLIJNEN UITVOERINGSPROGRAMMA HOOFDLIJNEN UITVOERINGSPROGRAMMA 2013-2015 5 Noordoost Brabant Werkt! 1 + 1 = 3 Karin van Meer Véronique Scharenborg 5 november 2012 Vastgesteld door 5* Noordoost Brabant Werkt! dd. 5 november 2012 Vastgesteld

Nadere informatie

Capital. onderdeel van AgriFood

Capital. onderdeel van AgriFood onderdeel van AgriFood Capital Provincie Noord-Brabant T.a.v. de informateur de heer G.J. Swinkels en de fractievoorzitters in Provinciale Staten Postbus 90151. 5200 MC 's-hertogenbosch Datum : 1 april

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Stand van zaken arbeidsmarktprogramma 5* Noordoost Brabant Werkt! najaar 2013

Raadsinformatiebrief Stand van zaken arbeidsmarktprogramma 5* Noordoost Brabant Werkt! najaar 2013 Raadsinformatiebrief Stand van zaken arbeidsmarktprogramma 5* Noordoost Brabant Werkt! najaar 2013 Status Met deze raadsinformatiebrief informeren wij U over de stand van zaken van de uitvoering van het

Nadere informatie

T WERKTVERBAND SAMEN STERK VOOR KWETSBARE JONGEREN VSO, PRO EN MBO 1&2

T WERKTVERBAND SAMEN STERK VOOR KWETSBARE JONGEREN VSO, PRO EN MBO 1&2 T WERKTVERBAND SAMEN STERK VOOR KWETSBARE JONGEREN VSO, PRO EN MBO 1&2 Excellente arbeidsmarkt Noordoost Brabant Speerpuntsectoren Agro & Food Bob Hutten Zorg & Welzijn Hanneke Wouters Techniek Willem

Nadere informatie

Evaluatie Noordoost Brabant Werkt! 2013-2015 en stand van zaken Regionaal Werkbedrijf

Evaluatie Noordoost Brabant Werkt! 2013-2015 en stand van zaken Regionaal Werkbedrijf Evaluatie Noordoost Brabant Werkt! 2013-2015 en stand van zaken Regionaal Werkbedrijf 1) Aanleiding Wij willen u in deze brief informeren over het regionale arbeidsmarktprogramma, de people lijn uit de

Nadere informatie

Eindrapportage Noordoost Brabant Werkt!

Eindrapportage Noordoost Brabant Werkt! Juni 2016 Eindrapportage Noordoost Brabant Werkt! 2013-2015 Emine Yildirim Veronique Scharenborg Karin van Meer Inhoudsopgave Samenvatting 2 1. Inleiding 3 2. Arbeidsmarktanalyse 4 2.1 Vraagzijde 4 2.2

Nadere informatie

Bijlage 1. Strategische agenda AgriFood Capital Werkt! Inleiding

Bijlage 1. Strategische agenda AgriFood Capital Werkt! Inleiding Bijlage 1 Strategische agenda AgriFood Capital Werkt! 2016-2020 1. Inleiding In de afgelopen jaren 2013-2015 voerden werkgevers, onderwijsinstellingen en overheden het regionale arbeidsmarktprogramma Noordoost

Nadere informatie

Talent en Loopbaan: samenwerking met onderwijs in Noordoost Brabant

Talent en Loopbaan: samenwerking met onderwijs in Noordoost Brabant Talent en Loopbaan: samenwerking met onderwijs in Noordoost Brabant Karin van Meer, programmamanager Hans Richters, projectleider Leren en Werken Henny Ketelaar, coördinator Talent en Loopbaan De arbeidsmarktregio

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Regionaal arbeidsmarktprogramma AgriFood Capital Werkt! en Werkbedrijf Noordoost Brabant

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Regionaal arbeidsmarktprogramma AgriFood Capital Werkt! en Werkbedrijf Noordoost Brabant GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 5 april 2016 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Regionaal arbeidsmarktprogramma AgriFood Capital Werkt! 2016-2020 en Werkbedrijf

Nadere informatie

Update Naar een veerkrachtige arbeidsmarkt

Update Naar een veerkrachtige arbeidsmarkt Update Naar een 2016-2019 Met het uitvoeringsprogramma Naar een maken we de provinciale ambitie concreet: zoveel mogelijk Brabanders aan de slag. We werken aan vitale werknemers en vitale bedrijven die

Nadere informatie

Uitvoeringsplan 2014. Onderdeel van het ARBEIDSMARKTPROGRAMMA 2013-2015 5* Noordoost Brabant Werkt!

Uitvoeringsplan 2014. Onderdeel van het ARBEIDSMARKTPROGRAMMA 2013-2015 5* Noordoost Brabant Werkt! Uitvoeringsplan 2014 Onderdeel van het ARBEIDSMARKTPROGRAMMA 2013-2015 5* Noordoost Brabant Werkt! 1 + 1 = 3 Aanjaagteam 5* Noordoost Brabant Werkt! Véronique Scharenborg, Karin van Meer, Emine Yildirim

Nadere informatie

Economische groei en werkzekerheid stimuleren? Ruim baan voor beter inzicht

Economische groei en werkzekerheid stimuleren? Ruim baan voor beter inzicht Economische groei en werkzekerheid stimuleren? Ruim baan voor beter inzicht 2 Inhoud Ruim baan voor beter inzicht Sturen op alle niveaus Betrouwbare gegevens innovatief gekoppeld Informatie op maat De

Nadere informatie

Brainport 2020 wordt Brainport Network

Brainport 2020 wordt Brainport Network Een soepel draaiende arbeidsmarkt waar overheden, bedrijfsleven, werknemers en onderwijs moeiteloos hun weg kunnen vinden en constant beschikken over de meest actuele informatie, om de afstand tussen vraag

Nadere informatie

Regionaal netwerk heeft de toekomst op de arbeidsmarkt

Regionaal netwerk heeft de toekomst op de arbeidsmarkt pagina 1 van 5 Klik hier als u deze nieuwsbrief niet goed ziet. OKTOBER 2016 Regionaal netwerk heeft de toekomst op de arbeidsmarkt Een haperende arbeidsmarkt wordt gezien als de achilleshiel van de economie.

Nadere informatie

West-Brabant werkt aan morgen. Uitvoeringsprogramma

West-Brabant werkt aan morgen. Uitvoeringsprogramma West-Brabant werkt aan morgen Uitvoeringsprogramma 2016-2020 West-Brabant werkt aan morgen Uitvoeringsprogramma 2016-2020 4 west-brabant werkt aan morgen Het rpa West-Brabant Het regionaal platform Arbeidsmarktbeleid

Nadere informatie

in beweging juni 2015

in beweging juni 2015 Sowing innovation Harvesting the future AgriFood Capital in beweging juni 2015 Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel Noordoost Brabant topregio in agrifood In AgriFood Capital werken ondernemers, overheden

Nadere informatie

Naar een toekomstbestendige arbeidsmarkt in Noordoost-Brabant in 2020: flexibel talentvol - inclusief

Naar een toekomstbestendige arbeidsmarkt in Noordoost-Brabant in 2020: flexibel talentvol - inclusief Naar een toekomstbestendige arbeidsmarkt in Noordoost-Brabant in 2020: flexibel talentvol - inclusief Arbeidsmarktprogramma AgriFood Capital Werkt! 2016-2020 Arbeidsmarktprogramma AgriFood Capital Werkt!

Nadere informatie

-Concept- Regionaal scholingsakkoord Meters maken op Leren(d) Werken 22 februari 2018

-Concept- Regionaal scholingsakkoord Meters maken op Leren(d) Werken 22 februari 2018 -Concept- Regionaal scholingsakkoord Meters maken op Leren(d) Werken 22 februari 2018 Ondergetekenden, partners in de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant spreken hierbij de volgende voornemens naar elkaar

Nadere informatie

Samenvatting uitvoeringsplan Brabants ArbeidsmarktAkkoord. 5 dec 2012

Samenvatting uitvoeringsplan Brabants ArbeidsmarktAkkoord. 5 dec 2012 Samenvatting uitvoeringsplan Brabants ArbeidsmarktAkkoord 5 dec 2012 Regio plannen Noordoost Totaal Provincie Tien actielijnen zijn verdeeld over verantwoordelijkheden en rollen van de ondernemers (A),

Nadere informatie

Integrale arbeidsmarktbenadering

Integrale arbeidsmarktbenadering Werk met meerwaarde REGIONAAL SECTORPLAN Integrale arbeidsmarktbenadering regio Helmond-De Peel Inhoud Introductie sectorplan Arbeidsmarktanalyse Knelpuntanalyse Thema s uit Sociaal Akkoord Instrumenten:

Nadere informatie

Pact Brabant Brabants Arbeidsmarktakkoord oktober 2011

Pact Brabant Brabants Arbeidsmarktakkoord oktober 2011 Pact Brabant Brabants Arbeidsmarktakkoord 2012-2015 19 oktober 2011 Pact Brabant 19 oktober 2011 p/a PSW s-hertogenbosch 073-6124325 f.aarten@psw.nl Brabants Arbeidsmarktakkoord 2012-2015, Pact Brabant,

Nadere informatie

Naar een toekomstbestendige arbeidsmarkt in Noordoost-Brabant in 2020 flexibel talentvol inclusief

Naar een toekomstbestendige arbeidsmarkt in Noordoost-Brabant in 2020 flexibel talentvol inclusief Naar een toekomstbestendige arbeidsmarkt in Noordoost-Brabant in 2020 flexibel talentvol inclusief Samenwerkingsovereenkomst AgriFood Capital Werkt! 2016-2020 vastgesteld door Strategisch Beraad 30 mei

Nadere informatie

Nieuwe kans op extra instroom

Nieuwe kans op extra instroom Nieuwe kans op extra instroom Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn en

Nadere informatie

Naar een toekomstbestendige arbeidsmarkt in Noordoost-Brabant in 2020: flexibel talentvol - inclusief

Naar een toekomstbestendige arbeidsmarkt in Noordoost-Brabant in 2020: flexibel talentvol - inclusief Naar een toekomstbestendige arbeidsmarkt in Noordoost-Brabant in 2020: flexibel talentvol - inclusief Samenwerkingsovereenkomst AgriFood Capital Werkt! 2016-2020 Bijlage 1 Concept Samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Regionaal scholingsakkoord Meters maken op Leren(d) Werken 22 februari 2018

Regionaal scholingsakkoord Meters maken op Leren(d) Werken 22 februari 2018 Regionaal scholingsakkoord Meters maken op Leren(d) Werken 22 februari 2018 Partners in Arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant spreken met elkaar de gedeelde ambitie uit: ü De scholingsgraad van laaggeschoolden

Nadere informatie

innovatiebevordering RIS3 MKB OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland overheden living labs koolstofarme economie cross-overs design

innovatiebevordering RIS3 MKB OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland overheden living labs koolstofarme economie cross-overs design OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland BIObased logistiek maintenance hightech systems agrofood overheden RIS3 innovatiebevordering duurzaamheid schone energie welzijn samenwerking gezondheid

Nadere informatie

Trends en ontwikkelingen

Trends en ontwikkelingen Ons wereldbeeld ???!!! Intussen in Trends en ontwikkelingen >9 mld mensen!!!!! Wat betekent dit? Kernvraag Hoe zorgen we voor een blijvend goed leefklimaat voor onze burgers? Wonen, werken, welzijn

Nadere informatie

Inspirerende sessie Brainport Network Kapitaal tijdens High Tech Capital

Inspirerende sessie Brainport Network Kapitaal tijdens High Tech Capital A.van Beerendonk Van: Brainport Network Verzonden: woensdag 1 juni 2016 15:08 Aan: M Wolfs Onderwerp: Nieuwsbrief Brainport Network Mei Klik hier als u deze nieuwsbrief niet

Nadere informatie

Samen werken aan toekomstbestendige zorg en welzijn in Flevoland

Samen werken aan toekomstbestendige zorg en welzijn in Flevoland Samen werken aan toekomstbestendige zorg en welzijn in Flevoland Er verandert veel in de sector zorg en welzijn. Door de veranderingen worden nieuwe vaardigheden, kennis en kwaliteiten gevraagd van zorg-

Nadere informatie

De mismatch te lijf. Resultaten mini-conferentie op 25 september in ROC van Twente te Hengelo

De mismatch te lijf. Resultaten mini-conferentie op 25 september in ROC van Twente te Hengelo De mismatch te lijf Resultaten mini-conferentie op 25 september in ROC van Twente te Hengelo Inhoud presentatie Deelnemers: ondernemers, uitzendbureau s, gemeenten, UWV, regio Twente, West-Brabant, Zuidwest-

Nadere informatie

in beweging september

in beweging september Sowing innovation Harvesting the future AgriFood Capital in beweging september 2015 Land van Cuijk Noordoost Brabant topregio in agrifood In AgriFood Capital werken ondernemers, overheden en kennisinstellingen

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Informatie van het college aan de raad. Portefeuillehouder: E.G. Vos-van de Weg Kenmerk: /

GEMEENTE OLDEBROEK. Informatie van het college aan de raad. Portefeuillehouder: E.G. Vos-van de Weg Kenmerk: / GEMEENTE OLDEBROEK Onderwerp: Werkbedrijf Regio Zwolle. Informatie van het college aan de raad Portefeuillehouder: E.G. Vos-van de Weg Kenmerk: 208713 / 208944 Samenvatting Aanleiding om te informeren

Nadere informatie

AgriFood Capital Monitor Belangrijkste feiten en cijfers

AgriFood Capital Monitor Belangrijkste feiten en cijfers AgriFood Capital Monitor 2018 Belangrijkste feiten en cijfers Inleiding AgriFood Capital Monitor In dit boekje presenteren wij de feiten en cijfers van de AgriFood Capital Monitor 2018*. De Monitor geeft

Nadere informatie

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020 Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Wil Zuidoost-Nederland als top innovatie regio in de wereld meetellen, dan zal er voldoende en goed

Nadere informatie

Personeelsvoorziening van de toekomst

Personeelsvoorziening van de toekomst Personeelsvoorziening van de toekomst een transitienetwerk voor Noordoost-Brabant Food & Feed Noordoost-Brabant Wie doet over tien jaar het werk? Waar staat uw bedrijf over tien jaar? De crisis voorbij,

Nadere informatie

Uitvoeringsagenda Onderwijs en Arbeidsmarkt Commissie BE & M, 8 februari 2018

Uitvoeringsagenda Onderwijs en Arbeidsmarkt Commissie BE & M, 8 februari 2018 Uitvoeringsagenda Onderwijs en Arbeidsmarkt 2018-2020 Commissie BE & M, 8 februari 2018 Programma Sociale Stad Inzoomen op 2 pijlers Werkgelegenheidsimpuls Vastgesteld door de raad op 9 jan. 1,2 miljoen

Nadere informatie

Noordoost Brabant topregio in agrifood. AgriFood Capital in cijfers. Agrifood in de gemeenten. 455 miljoen Private R&D

Noordoost Brabant topregio in agrifood. AgriFood Capital in cijfers. Agrifood in de gemeenten. 455 miljoen Private R&D Sowing innovation Harvesting the future AgriFood Capital in beweging december 2015 Boxtel, Haaren, s-hertogenbosch, Heusden, Sint-Michielsgestel en Vught Noordoost Brabant topregio in agrifood In AgriFood

Nadere informatie

5* Noordoost Brabant Werkt voor Jong Talent!

5* Noordoost Brabant Werkt voor Jong Talent! 5* Noordoost Brabant Werkt voor Jong Talent! Impuls Aanpak jeugdwerkloosheid Noordoost-Brabant 27 juni 2013 Naam penvoerende organisatie: Naam JWL-coördinator: E-mail: -Hertogenbosch Karin van Meer k.vanmeer@s-hertogenbosch.nl

Nadere informatie

Notitie. Pagina 1 van 5. Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018

Notitie. Pagina 1 van 5. Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018 Notitie Aan Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018 Van Arbeidsmarktregionaal overleg (AMRO)/Annemiek van Outvorst Betreft Ambities regionale arbeidsmarktagenda

Nadere informatie

Topsectoren. Hoe & Waarom

Topsectoren. Hoe & Waarom Topsectoren Hoe & Waarom 1 Index Waarom de topsectorenaanpak? 3 Wat is het internationale belang? 4 Hoe werken de topsectoren samen? 5 Wat is de rol voor het MKB in de topsectoren? 6 Wat is de rol van

Nadere informatie

Bijlage 5 Ontwikkeling sectortafels regio Rijnmond juni 2013

Bijlage 5 Ontwikkeling sectortafels regio Rijnmond juni 2013 Bijlage 5 Ontwikkeling sectortafels regio Rijnmond juni 2013 Inhoud 1. Helderheid over het doel en beoogde resultaat van de sectortafels. 2. Keuze van de sectoren waarvoor deze sectortafels worden opgericht.;

Nadere informatie

*Z0146A9E87D* documentnr.: INT/C/16/22863 zaaknr.: Z/C/16/29521

*Z0146A9E87D* documentnr.: INT/C/16/22863 zaaknr.: Z/C/16/29521 *Z0146A9E87D* documentnr.: INT/C/16/22863 zaaknr.: Z/C/16/29521 Raadsvoorstel Onderwerp : Regionaal arbeidsmarktprogramma AgriFood Capital Werkt! 2016-2020 en Werkbedrijf Noordoost-Brabant Datum college

Nadere informatie

Kansrijke doorgroeiers maximaal de ruimte bieden

Kansrijke doorgroeiers maximaal de ruimte bieden pagina 1 van 5 Klik hier als u deze nieuwsbrief niet goed ziet. MEI 2017 Kansrijke doorgroeiers maximaal de ruimte bieden Waar moet je zijn, er zijn zoveel loketten. En hoe pak je dat aan? Dat zijn vragen

Nadere informatie

Een introductie van een integrale aanpak van statushouders op de arbeidsmarkt.

Een introductie van een integrale aanpak van statushouders op de arbeidsmarkt. Een introductie van een integrale aanpak van statushouders op de arbeidsmarkt. PROJECT KWEEKVIJVER MEDEWERKERS LOGISTIEK-GEVELREINIGER- DIENSTVERLENING VOOR STATUSHOUDERS MET EENJARIGE BAANGARANTIE Gemeenten:

Nadere informatie

Toon Berkers Maartje Geenen Cécile Stallenberg

Toon Berkers Maartje Geenen Cécile Stallenberg Limburgse Arbeidsmarktdag 24 mei 2018 Toon Berkers Maartje Geenen Cécile Stallenberg Dit pdf-bestand bevat de belangrijkste dia s uit de presentatie die in de LADworkshop van 24 mei 2018 is gegeven. De

Nadere informatie

Presentatie EDB Nicole Ottenheim Gemeente Venlo. Tjeu van de Laar ROC Gilde Opleidingen. Hans Aarts Fontys Hogescholen

Presentatie EDB Nicole Ottenheim Gemeente Venlo. Tjeu van de Laar ROC Gilde Opleidingen. Hans Aarts Fontys Hogescholen Presentatie EDB 27-9-2017 Nicole Ottenheim Gemeente Venlo Tjeu van de Laar ROC Gilde Opleidingen Hans Aarts Fontys Hogescholen Bedrijfsleven: personeelspiramide wordt personeelsruit Outsourcing HO MBO

Nadere informatie

Speerpunten aanpak VSV en arbeidstoeleiding kwetsbare jongeren

Speerpunten aanpak VSV en arbeidstoeleiding kwetsbare jongeren Speerpunten aanpak VSV en arbeidstoeleiding kwetsbare jongeren 2016-2020 Aanleiding Wij bevinden ons in een periode waarin we geconfronteerd worden met veel veranderingen in de aanpak van jongeren die

Nadere informatie

Sectorplan Levensmiddelenindustrie

Sectorplan Levensmiddelenindustrie Sectorplan Levensmiddelenindustrie De levensmiddelenindustrie is de grootste (maak)industrie van Nederland met een productiewaarde van 68 miljard. Er werken 122.000 werknemers. De industrie onderscheidt

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Groningen Een van de 35 van Nederland

Arbeidsmarkt Groningen Een van de 35 van Nederland Arbeidsmarkt Groningen Een van de 35 van Nederland https://www.youtube.com/watch?v=k1cwrsjoquq Werk in Zicht is een samenwerkingsverband tussen 27 gemeenten (23 Groninger en 4 Drentse gemeenten), UWV en

Nadere informatie

Sectorplannen en centrumgemeenten Voorbeelden uit de praktijk. Voorlichtingsbijeenkomsten derde tranche December 2014 Arianne van der Meer

Sectorplannen en centrumgemeenten Voorbeelden uit de praktijk. Voorlichtingsbijeenkomsten derde tranche December 2014 Arianne van der Meer Sectorplannen en centrumgemeenten Voorbeelden uit de praktijk Voorlichtingsbijeenkomsten derde tranche December 2014 Arianne van der Meer Programma 1. Introductie 2. Doel en uitgangspunt 3. Opties in werkwijze

Nadere informatie

Aanvraagformulier Voor indienen aanvraag ondersteuning aanpak Matchen op werk

Aanvraagformulier Voor indienen aanvraag ondersteuning aanpak Matchen op werk Aanvraagformulier (Regionaal) coördinerend persoon: Naam Inge Willems Functie Coördinator WSP en secretaris Regionaal Werkbedrijf Organisatie Gemeente s- Hertogenbosch-Weener XL Telefoonnummer 06-51133795

Nadere informatie

ACTIEVE INFORMATIEPLICHT COLLEGE RAAD

ACTIEVE INFORMATIEPLICHT COLLEGE RAAD ACTIEVE INFORMATIEPLICHT COLLEGE RAAD Behandelgegevens Datum : 19 mei 2015 Openbaar? ja Informatie Onderwerp : Werkbedrijf Regio Zwolle Kern van de zaak : De oprichting van het Werkbedrijf Regio Zwolle.

Nadere informatie

Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Waarom een techniekpact in Twente? Programmalijnen

Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Waarom een techniekpact in Twente? Programmalijnen Jaarverslag 2016 Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Techniekpact Twente klinkt steeds meer mensen bekend in de oren. Maar wat is het ook alweer? Techniekpact Twente is een uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

ZUIDOOST-NEDERLAND: DÉ EUROPESE OPEN INNOVATIEREGIO

ZUIDOOST-NEDERLAND: DÉ EUROPESE OPEN INNOVATIEREGIO ZUIDOOST-NEDERLAND: DÉ EUROPESE OPEN INNOVATIEREGIO TOP ECONOMY, SMART SOCIETY 2- Zuidoost-Nederland: dé Europese open innovatieregio AIRPORT AIRPORT SEAPORT BRAINPORT NETWORK -3 4 - OVER BRAINPORT NETWORK

Nadere informatie

REGIONAAL CONVENANT ARBEIDSMARKT ZUIDOOST BRABANT 2020

REGIONAAL CONVENANT ARBEIDSMARKT ZUIDOOST BRABANT 2020 REGIONAAL CONVENANT ARBEIDSMARKT ZUIDOOST BRABANT 2020 Onderstaande partijen en personen, verenigd in het Regionaal Arbeidsmarkt Platform Zuidoost Brabant, hierna te noemen Partijen : Overheid - De samenwerkende

Nadere informatie

Wie werken samen in Keyport 2020

Wie werken samen in Keyport 2020 We maken het samen! Wat is Keyport 2020 eyport 2020 is één van de zes regio s binnen de Nederlandse economische hotspot Brainport 2020 Zuidoost-Nederland. Samen koesteren deze zes regio s één gemeenschappelijke

Nadere informatie

Hoofdlijnen voor het plan van aanpak voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid 2013 2014

Hoofdlijnen voor het plan van aanpak voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid 2013 2014 Hoofdlijnen voor het plan van aanpak voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid 2013 2014 Aanpak jeugdwerkloosheid In een brief van 5 maart jl. hebben de Ministeries van SZW en OCW aangegeven dat zij een

Nadere informatie

Arbeidsmarkt en vakmanschap

Arbeidsmarkt en vakmanschap Arbeidsmarkt en vakmanschap Symposium Spelen met Talent Avans Hogeschool, s-hertogenbosch 16.45-17.30 uur Gerard Evers dr. Gerard Evers Recente verleden Hoogleraar Human Capital Valuation UvT Hoofdredacteur

Nadere informatie

PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN!

PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN! PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN! DOELEN VAN PARTICIPATIEWET ALLEEN TE HALEN ALS RIJK, PROVINCIE, GEMEENTEN, ONDERWIJS EN SOCIALE PARTNERS GEZAMENLIJK AAN DE SLAG GAAN! DE PARTICIPATIEWET IN OOST-GRONINGEN:

Nadere informatie

Praktijkleerlijnen met erkende certificering Nicole Moviat - WSD-Academie Alex Wijnakker - PTC groep

Praktijkleerlijnen met erkende certificering Nicole Moviat - WSD-Academie Alex Wijnakker - PTC groep Praktijkleerlijnen met erkende certificering Nicole Moviat - WSD-Academie Alex Wijnakker - PTC groep Inhoud workshop Aanleiding voor de vraag en waarom de Boris methodiek Wat is de Boris methodiek? Praktijkvoorbeeld

Nadere informatie

Bijlage 5-1: RSA 9 januari 2018 Meters maken op Leren(d) Werken en pilot regie op je Loopbaan

Bijlage 5-1: RSA 9 januari 2018 Meters maken op Leren(d) Werken en pilot regie op je Loopbaan Bijlage 5-1: RSA 9 januari 2018 Meters maken op Leren(d) Werken en pilot regie op je Loopbaan Programmalijn: Bestuurlijk opdrachtgever POHO: Opdrachtgever RSA: Projectleider: Steller voorstel pilot: Status:

Nadere informatie

FIGURES, FACTS & TRENDS

FIGURES, FACTS & TRENDS FIGURES, FACTS & TRENDS Scholingstrajecten voor immigranten, groep gemotiveerde, vaak hoog opgeleide statushouders INSTROOM VANUIT MEERDERE PERSPECTIEVEN Reguliere instroom vanuit VMBO naar BOL-opleidingen

Nadere informatie

Statenmededeling aan Provinciale Staten

Statenmededeling aan Provinciale Staten Statenmededeling aan Provinciale Staten Onderwerp Regionale Arbeidsmarkt Monitor en arbeidsmarkt flyers Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant Kennisnemen van 1. de inhoud van de arbeidsmarkt monitor,

Nadere informatie

Sowing innovation Harvesting the future. AgriFood Capital. in beweging november. Bernheze, Boekel, Landerd, Oss en Uden

Sowing innovation Harvesting the future. AgriFood Capital. in beweging november. Bernheze, Boekel, Landerd, Oss en Uden Sowing innovation Harvesting the future AgriFood Capital in beweging november 2015 Bernheze, Boekel, Landerd, Oss en Uden Noordoost Brabant topregio in agrifood In AgriFood Capital werken ondernemers,

Nadere informatie

Presentatie Oudere werkzoekenden 20 februari 2018

Presentatie Oudere werkzoekenden 20 februari 2018 Presentatie Oudere werkzoekenden 20 februari 2018 Project Oudere werkzoekenden In 2016 vervolgopdracht van het POHO Arbeidsmarkt aan Kenniskring: regionaal en doelgericht plan van aanpak, gericht op beeldvorming.

Nadere informatie

De wereld verandert..

De wereld verandert.. De wereld verandert.. Vakmensen nodig Oud vakmanschap Procedures, vaste functies en rollen Urgentie hoog kwantitatief kwalitatief Nieuw vakmanschap Cross-overs komen en gaan Techniek Technologie Logistiek

Nadere informatie

Model van Sociale Innovatie

Model van Sociale Innovatie Model van Sociale Innovatie Ontwikkelgebieden van sociale innovatie Sociale Innovatie richt zich op vier basisvragen: 1. Hoe medewerkers te stimuleren eigenaarschap te nemen op hun eigen leer- en ontwikkeltraject

Nadere informatie

Van doelgroepenbeleid naar groepen met een doel. Limburgse arbeidsmarktdag 24 mei 2018 Monique Mol en Tom Heltzel

Van doelgroepenbeleid naar groepen met een doel. Limburgse arbeidsmarktdag 24 mei 2018 Monique Mol en Tom Heltzel Van doelgroepenbeleid naar groepen met een doel Limburgse arbeidsmarktdag 24 mei 2018 Monique Mol en Tom Heltzel Casus: Leerling Praktijkonderwijs IQ 55 80 Leerachterstand 3 jaar of meer Vaak instabiele

Nadere informatie

Factsheets jeugdwerkloosheid gemeente Ede

Factsheets jeugdwerkloosheid gemeente Ede 2017 Factsheets jeugdwerkloosheid gemeente Ede 22 FEBRUARI 2017 RAADSBIJEENKOMST JEUGDWERKLOOSHEID Verantwoording Voor de informatiebijeenkomst van de gemeenteraad van Ede op 22 februari 2017 zijn vijf

Nadere informatie

Bram Bressers. Rudy Aerts. Gemeente Tilburg

Bram Bressers. Rudy Aerts. Gemeente Tilburg Bram Bressers & Rudy Aerts Gemeente Tilburg Inhoud Leerprogramma s Logistiek / Samenwerking Logistiek Midden Brabant Ondernemersakkoord Midden Brabant Vragen Logistiek in regio Midden Brabant Ongeveer

Nadere informatie

Resultaten aanpak Jeugdwerkloosheid AgriFood Capital Werkt! 01 november 2017

Resultaten aanpak Jeugdwerkloosheid AgriFood Capital Werkt! 01 november 2017 Resultaten aanpak Jeugdwerkloosheid 2015-2017 AgriFood Capital Werkt! 01 november 2017 Startpunt juni 2015 Regionaal plan Samen naar een werkende toekomst Doel landelijk: actieve bemiddeling op (leer)baan

Nadere informatie

Praktijkleren met de Praktijkverklaring

Praktijkleren met de Praktijkverklaring Praktijkleren met de Praktijkverklaring Monique Mol Eric van der Westerlaken Kennisplatform passend werk 14 mei 2019 Praktijkleren met de praktijkverklaring in de regio vergroten kansen op de arbeidsmarkt

Nadere informatie

WEST-BRABANT WERKT EN PAKT DOOR!

WEST-BRABANT WERKT EN PAKT DOOR! Begroting 2012-2013 WEST-BRABANT WERKT EN PAKT DOOR! VERANTWOORDING BEGROTING 2012-2013 Het meerjarenprogramma West-Brabant werkt en pakt door! bestrijkt de jaren 2012 tot en met 2015. In deze begroting

Nadere informatie

Plan van aanpak 'Samen naar een werkende toekomst', Aanpak jeugdwerkeloosheid

Plan van aanpak 'Samen naar een werkende toekomst', Aanpak jeugdwerkeloosheid Plan van aanpak 'Samen naar een werkende toekomst', Aanpak jeugdwerkeloosheid Inleiding De Arbeidsmarktregio FoodValley (voortaan AMR FV) wil een bijdrage leveren aan de aanpak jeugdwerkeloosheid. AMR

Nadere informatie

Sectorplannen en Techniekpact: stand van zaken en regionale verknoping

Sectorplannen en Techniekpact: stand van zaken en regionale verknoping 1 Sectorplannen en Techniekpact: stand van zaken en regionale verknoping Ben Roodhuizen Actieteam Crisisbestrijding en FNV Bondgenoten Paul van Kruining Ondersteuningsteam Actieteam Crisisbestrijding en

Nadere informatie

1 + 1 = 3. UITVOERINGSPROGRAMMA 2013-2015 5* Noordoost Brabant Werkt!

1 + 1 = 3. UITVOERINGSPROGRAMMA 2013-2015 5* Noordoost Brabant Werkt! UITVOERINGSPROGRAMMA 2013-2015 5* Noordoost Brabant Werkt! 1 + 1 = 3 Samen met ondernemers, onderwijs en overheden naar een goed functionerende arbeidsmarkt in Noordoost-Brabant Karin van Meer Véronique

Nadere informatie

De kracht van samenwerking. Brainport Development, 2014

De kracht van samenwerking. Brainport Development, 2014 1 De kracht van samenwerking Brainport Development, 2014 2 De kracht van samenwerking Brainport Development, 2014 VAN KORTSLUITING NAAR CONTACT BETA CHALLENGE PROGRAMMA EEN LEERROUTE MAVO-MBO-HBO Henk

Nadere informatie

Samenstelling bestuur

Samenstelling bestuur Presentatie KvO 2.0 Samenstelling bestuur Krachtteam Peter Beckers : voorzitter Jan van Loon : initiatiefnemer Theo Vinken : initiatiefnemer Paul Jansen : aanvoerder werkorganisatie 2a Karel Jan van Kesteren

Nadere informatie

Bijlage 7.1. Herziene aanvraag Matchen op Werk

Bijlage 7.1. Herziene aanvraag Matchen op Werk Bijlage 7.1. Herziene aanvraag Matchen op Werk Bestuurlijk opdrachtgever: Steller voorlegger: Status: stuurgroep Regionaal Werkbedrijf Inge Willems Ter besluitvorming voor de stuurgroep Regionaal Werkbedrijf

Nadere informatie

Intentieverklaring samenwerking Gemeente Eindhoven - Summa College

Intentieverklaring samenwerking Gemeente Eindhoven - Summa College Intentieverklaring samenwerking Gemeente Eindhoven - Summa College Vooraf Ondanks de voorzichtige economische groei komen veel jongeren niet aan de slag. Ook jongeren hebben recht op ontplooing, uitzicht

Nadere informatie

Test je kennis over de arbeidsmarkt in de regio Haaglanden. Lian de Bruijn Regionaal beleidsadviseur onderwijs arbeidsmarkt

Test je kennis over de arbeidsmarkt in de regio Haaglanden. Lian de Bruijn Regionaal beleidsadviseur onderwijs arbeidsmarkt Test je kennis over de arbeidsmarkt in de regio Haaglanden Lian de Bruijn Regionaal beleidsadviseur onderwijs arbeidsmarkt 0 Hoeveel kenniscentra voor beroepsonderwijs zijn er tot 1 augustus 2015? A. 8

Nadere informatie

Samenvatting Twente Index 2016

Samenvatting Twente Index 2016 Samenvatting Twente Index 2016 Kijk voor regionale en lokale data op www.twenteindex.nl INLEIDING De Twente Index wordt door Kennispunt Twente samengesteld in opdracht van de Twente Board. De Board wil

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Namens het Platform O&O

Hartelijk welkom. Namens het Platform O&O Hartelijk welkom Namens het Platform O&O Met dank aan: 9 april 2014 maar heeft de jeugd ook werk? Onderwijs, vakbond en werkgevers over hun aanpak Nut en noodzaak om jongeren te betrekken What snew? Anno

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel DOCUMENTUMNUMMER. Van den Berg : Verbeteren aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel DOCUMENTUMNUMMER. Van den Berg : Verbeteren aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt 2018MME27 College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel DATUM 19 december 2017 NUMMER PS AFDELING LFO / ECO COMMISSIE MME STELLER Henriëtte ten Berge DOORKIESNUMMER 06-25735956 DOCUMENTUMNUMMER 81C4E1F2

Nadere informatie

Economie en arbeidsmarkt in Noord-Nederland

Economie en arbeidsmarkt in Noord-Nederland Economie en arbeidsmarkt in Noord-Nederland Jan Dirk Gardenier 17 april 2015 Lokale verschillen in leefbaarheid veel gesloten platteland Economie is afhankelijk van ruimtelijke gebiedsontwikkeling en de

Nadere informatie

Flexibel en vraaggericht hoger onderwijs voor werkenden

Flexibel en vraaggericht hoger onderwijs voor werkenden Flexibel en vraaggericht hoger onderwijs voor werkenden Informatiebijeenkomst VBZ/Sigra 17 januari 2017 Yvonne Bernardt Ministerie van OCW 1 Opzet presentatie 1) Belang van meer flexibiliteit en vraaggerichtheid

Nadere informatie

Sectorplan Bouw en Infra

Sectorplan Bouw en Infra Sectorplan Bouw en Infra 2013-2015 Nieuwegein 1 april 2014 Tina Boes Comply or Explain Wanneer is goed goed genoeg PxQ Vraag en aanbod? Welke maatregel? Wat wil je bereiken en wat verwacht de ander Verbinding

Nadere informatie

Het Lokaal Sociaal Akkoord

Het Lokaal Sociaal Akkoord Het Lokaal Sociaal Akkoord 2015-2017 Inleiding In Haarlem werken Haarlemmers actief aan een vitale samenleving. Aan een samenleving waarin kwetsbare groepen een vanzelfsprekende plek hebben. Dat doen Haarlemmers

Nadere informatie

ikixcode De Voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Binnenhof 1A 2513 AA S GRAVENHAGE

ikixcode De Voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Binnenhof 1A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres iretouradres De Voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Binnenhof 1A 2513 AA S GRAVENHAGE ikixcode Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333 44 44 F 070 333 40

Nadere informatie

Kansen & knelpunten op de arbeidsmarkt. Marieke Schramm & Michel van Smoorenburg Arbeidsmarktinformatie en -advies UWV Zwolle, 13 november 2017

Kansen & knelpunten op de arbeidsmarkt. Marieke Schramm & Michel van Smoorenburg Arbeidsmarktinformatie en -advies UWV Zwolle, 13 november 2017 Kansen & knelpunten op de arbeidsmarkt Marieke Schramm & Michel van Smoorenburg Arbeidsmarktinformatie en -advies UWV Zwolle, 13 november 2017 Over arbeidsmarktinformatie en -advies 35 arbeidsmarktregio

Nadere informatie

Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid?

Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid? Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid? Een onderzoek onder werkgevers in de topsectoren en de overheid. Onderzoeksrapport Samenvatting 1-11-2013 1 7 Facts & figures.

Nadere informatie

Congres en Inspiratiesessies vragen om concreet vervolg

Congres en Inspiratiesessies vragen om concreet vervolg Congres en Inspiratiesessies vragen om concreet vervolg Uit het congres en de daaraan voorafgaande inspiratiesessies (najaar 2013) kunnen we af-leiden dat ondernemers in de logistieke sector duidelijke

Nadere informatie

Het creëren van een innovatieklimaat

Het creëren van een innovatieklimaat Het creëren van een innovatieklimaat Bertholt Leeftink Directeur- Generaal Bedrijfsleven & Innovatie Inhoud 1. Waarom bedrijven- en topsectorenbeleid? 2. Verdienvermogen en oplossingen voor maatschappelijke

Nadere informatie

Versnellen arbeidsparticipatie statushouders Arbeidsmarktregio Zwolle, actualisatie projectplan 2018

Versnellen arbeidsparticipatie statushouders Arbeidsmarktregio Zwolle, actualisatie projectplan 2018 Versnellen arbeidsparticipatie statushouders Arbeidsmarktregio Zwolle, actualisatie projectplan 2018 Gemeente Dalfsen Gemeente Hardenberg Gemeente Hattem Gemeente Heerde Gemeente Kampen Gemeente Meppel

Nadere informatie

REGIONALE PLATFORM BIJEENKOMST SECTORPLANNEN. Actieteam crisisbestrijding Stichting van de Arbeid

REGIONALE PLATFORM BIJEENKOMST SECTORPLANNEN. Actieteam crisisbestrijding Stichting van de Arbeid REGIONALE PLATFORM BIJEENKOMST SECTORPLANNEN Actieteam crisisbestrijding Stichting van de Arbeid actieteam@stvda.nl Even ter herinnering: de achtergrond Sociaal Akkoord 11 april 2013 regionale arbeidsmarkt:

Nadere informatie

Voorzieningen voor kwetsbare jongeren in Oss

Voorzieningen voor kwetsbare jongeren in Oss Voorzieningen voor kwetsbare jongeren in Oss Werk Inkomen Veiligheid Onderwijs Wonen Welzijn en zorg Inleiding Jongeren tussen de 16 en 27 jaar die niet in staat zijn om zelfstandig en met steun van hun

Nadere informatie

Onderzoeksrapport: zorgelijke terugloop leerwerkplekken mbo

Onderzoeksrapport: zorgelijke terugloop leerwerkplekken mbo Onderzoeksrapport: zorgelijke terugloop leerwerkplekken mbo - Algemene daling in aantal mbo-studenten. Deze daling wordt grotendeels veroorzaakt door de afname van het aantal leerwerkplekken. - Vooral

Nadere informatie

in beweging juni 2015

in beweging juni 2015 Sowing innovation Harvesting the future AgriFood Capital in beweging juni 2015 Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel Noordoost Brabant topregio in agrifood In AgriFood Capital werken ondernemers, overheden

Nadere informatie

Pact Brabant

Pact Brabant Pact Brabant 27092018 1 Kennispact MBO Brabant Pact Brabant 27092018 2 Doel Kennispact MBO Brabant Kennispact MBO Brabant: verbindt, deelt kennis en draagt bij aan de matching van vraag en aanbod op de

Nadere informatie