bankiers [interview] Denken over toezicht 3 AUGUSTUS 08:00 1 Idealisme als wapen tegen foute

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "bankiers [interview] Denken over toezicht 3 AUGUSTUS 08:00 1 Idealisme als wapen tegen foute"

Transcriptie

1 3 AUGUSTUS 08:00 1 Idealisme als wapen tegen foute bankiers [interview] 30 ERIC SMIT Theodor Kockelkoren was jarenlang een van de belangrijkste mensen van de financiële waakhond AFM. Hij schreef een boek over de ervaringen die hij er opdeed. Vooruitlopen word je niet in dank afgenomen. Theodor Kockelkoren was niet te beroerd om de financiële sector zijn tanden te laten zien en zwengelde herhaaldelijk het publieke debat aan. Hij stond aan de wieg van de financiële waakhond Autoriteit Financiële Markten (AFM) en leek ook dé aangewezen man om de AFM te gaan leiden. Dat gebeurde echter niet. In 2014 werd niet hij, maar Merel van Vroonhoven, voormalig directielid van verzekeraar Nationale Nederlanden, gekozen om die positie in te nemen. Velen spraken van een politieke benoeming. Kockelkoren zou te veel een havik zijn geweest. Ruim een jaar later, in 2015, brak hij zijn loopbaan bij de toezichthouder af en ging zijn vrouw bijstaan in haar strijd tegen borstkanker. En hij schreef een boek over de lessen die hij in de 13 jaar die hij bij de AFM doorbracht, leerde. Toezicht als beroep luidt de titel van het 135 pagina s tellende werk. Het is beslist niet bedoeld als een opgeheven vinger en het is ook niet belerend bedoeld, zegt Kockelkoren op het zonnige terras van Vondel CS in het Amsterdamse Vondelpark. Het is wel een boek dat geschreven moest worden. Denken over toezicht De eerste aanzet tot het schrijven kwam door een verzoek van die andere toezichthouder waar Kockelkoren vanuit zijn kantoor bij de AFM op uitkeek. Ik werd door De Nederlandsche Bank gevraagd om een voordracht over mijn ervaringen in het toezicht te geven. Bij het voorbereiden van de presentatie vloeiden de teksten uit mijn pen. De reacties op de presentatie waren goed en toen vroeg journalist Pieter Couwenberg van Het Financieele Dagblad me: Waarom schrijf je er geen boek over?

2 Voor de meeste mensen is het toezicht nog een zwarte doos Aldus geschiedde. Het boekje zoals Kockelkoren (Geldrop, 1969) zijn pennenvrucht zelf omschrijft kwam er. De insteek is om iets bij te dragen aan het denken over toezicht. Iedereen heeft er een mening over, zeker wanneer het mis is gegaan. Maar voor de meeste mensen is het toezicht nog een zwarte doos. Dat geldt ook vaak voor de partijen die met toezicht te maken krijgen. De inzichten die ik in de afgelopen 13 jaar bij de AFM heb opgedaan, waren er vanzelfsprekend niet op dag één, en ze vormen ook geen afgerond geheel. Er zitten nog tal van worstelingen en vragen in het boek. Het leveren van toezicht is ook een continue worsteling en de buitenwereld heeft er ook steeds kritiek op, dat zag je ook gebeuren bij andere toezichthouders, inzake woningcorporaties, ziekenhuizen en voedselveiligheid. THEODOR KOCKELKOREN "Het leveren van toezicht is een continue worsteling" De missie moet leidend zijn De essentie zit hem volgens Kockelkoren in het grote verschil tussen een idealistische en een niet-idealistische toezichthouder. De eerste zal de missie van de toezichthouder als leidraad nemen en altijd wegen proberen te bewandelen die het welslagen van de missie dichterbij brengen. De niet-idealistische toezichthouder is iemand die puur naar de wetten en regels kijkt, en observeert of die goed of slecht worden gevolgd. Niet alles kan echter in regeltjes en wetten worden gegoten. Er is geen codex financialis die beschrijft hoe een bankier of verzekeraar een deugdzaam leven kan leiden, hoezeer daar ook aan is gewerkt. Naar de letter van de wet zullen er altijd handelingen bestaan die weliswaar toegestaan zijn, maar waarvan het resultaat kan zijn dat de één de ander bewust een oor aannaait. Het enige dat voor velen telt, is of er geld liefst heel veel mee kan worden verdiend en dat je er niet door in de gevangenis zult belanden. Het is dit amoraliteit waar de financiële sector berucht om is en die door Joris Luyendijk in zijn boek Dit kan niet waar zijn nadrukkelijk aan de kaak werd gesteld.

3 Het resultaat kan zijn dat de één de ander bewust een oor aannaait Ieder mens moet zichzelf ethische vragen blijven stellen. Onze samenleving kan niet functioneren als je alle ethiek verschuift naar wetgeving, liet Kockelkoren vorig jaar bij zijn afscheid in Het Financieele Dagblad optekenen. Bij die werkelijkheid past dus een idealistische opvatting van toezicht houden. De missie moet leidend zijn. Want wie alleen naar de regeltjes kijkt, wordt vroeg of laat door een amorele of nog slechter immorele bankier of verzekeraar om de tuin geleid. Is de AFM een idealistische toezichthouder? De AFM is voor een belangrijk deel een idealistische toezichthouder. Leg eens uit hoe deze vorm van toezicht in zijn werk gaat. Een toezichthouder wordt op pad gestuurd met een opdracht. Die van de AFM is: eerlijke en doorzichtige markten. De praktijk is echter een dik boek vol met regels. De niet-idealistische toezichthouder pakt het boek en zegt: zo wel, zo niet. De idealistische toezichthouder gaat van de opdracht uit. Dat is een fundamenteel andere benadering. Wat is in de praktijk het verschil? Dat zit hem onder andere in de keuze van de onderwerpen. De idealistische toezichthouder pakt de belangrijkste op en doet dat vanuit het kader van de missie. Hij of zij gaat op zoek naar wegen om veranderingen teweeg te brengen. Dat kunnen ook onderwerpen zijn die nog niet in het wetboek staan. Voor een goed voorbeeld kunnen we terug naar het jaar 2005, toen de AFM onderzoek ging doen naar de beleggingsverzekeringen [die later woekerpolissen gingen heten, red.]. Daar was op dat moment nog niets over in het wetboek opgenomen. Dat had een niet-idealistische toezichthouder nooit gedaan. En wat heel belangrijk is: het bleek effectief. Of neem bijvoorbeeld de nieuwe regelgeving over kickbacks [provisies, red.]. Een nietidealistische toezichthouder kijkt heel droog naar de regel en de wijze waarop die wordt uitgevoerd. Hij kijkt om zich heen en als niemand verder iets doet, doet hij ook niets. De idealistische toezichthouder kijkt verder naar het fenomeen kickbacks. Deugt het principe? En

4 als er dan op een zeker moment een norm wordt vastgesteld, grijpt hij die aan om verandering teweeg te brengen. Om die reden lopen we in Europa voorop waar het om toezicht op provisies gaat. Samen met de Britten. Wordt idealistisch toezicht begrepen? In eerste instantie totaal niet. Vooruitlopen word je niet in dank afgenomen. De financiële sector wil vooral op de regels worden beoordeeld. En ze meenden tot aan de financiële crisis dat ze in het belang van de klant handelden. Een totaal ander normbesef! Ze geloofden écht dat ze dat deden. In de code voor banken stond het ook niet goed beschreven: het klantbelang. Een simpel zinnetje uit het rapport van de commissie Maas vonden we er niet in terug. Toen hebben we de discussie weer publiek gemaakt [Kockelkoren zei in 2009 dat banken knollen voor citroenen verkochten, red.] en dat heeft het nodige teweeggebracht. En de kredietcrisis heeft daar natuurlijk ook veel toe bijgedragen. Hoe is het mogelijk dat het normbesef bij banken en verzekeraars zo ver kon afglijden? Een goede verkoper is toch begaan met het lange termijn belang van zijn klant? Natuurlijk is die verkoper dat. Die wil over tien jaar nog steeds de klant kunnen helpen. In de financiële sector is de prestatiedruk op een zeker moment omhoog gegaan. Er moest meer verkocht worden om de aandeelhouders te kunnen blijven plezieren. Maar de essentie is dat ondernemingen dus ook banken en verzekeraars iets leveren dat waarde heeft voor klanten. Daar ging het langzaam mis. De producten die werden ontwikkeld, hadden vooral waarde voor de aanbieder. Daarnaast had men weinig oog voor de risico s. Zie daarbij vooral de ontwikkelingen in de variabele beloning. De verkoper gaat stapje voor stapje denken dat zijn acties gelegitimeerd zijn. Ontwikkelaars van producten beginnen dat ook te denken, en de mensen bovenin de organisatie raken vervolgens langzaam het zicht op die werkelijkheid kwijt. Dat is de glijdende schaal, een gebruikelijk proces en niemand die in de tussentijd aan de bel trekt. Bij de bakker zou de klant dat doen, want die ziet de kwaliteit van het brood snel afnemen en zegt daar wat van, of hij gaat naar een andere bakker. Dat werkt met financiële producten anders. Die zitten ingewikkeld in elkaar en daarvan weet je pas na jaren hoe goed of slecht ze waren. De directe terugkoppeling ontbreekt dan. Heb je iets van deze inzichten op banken en verzekeraars kunnen overbrengen?

5 We hebben onze analyse met ze gedeeld. En gaandeweg zijn we het eens geworden over de richting: klanten dienen voorop te staan. Preciezer gezegd: het belang van de klanten. We hebben ook veel discussies gehad over wat dat dan betekende. Het heeft geholpen bij de ontwikkeling van het normbesef en om het moreel kompas weer te laten werken. Volgens mij zijn ze dat gaandeweg gaan waarderen. Ik denk ook dat ik mag stellen dat de Nederlandse instellingen verder zijn dan veel Europese collega s. Tegelijkertijd is er nog een hele weg af te leggen.' Omslag Toezicht als beroeptoezicht als beroep, Gentian Publishing AFMTOEZICHTTHEODOR KOCKELKOREN 2 GERELATEERDE ARTIKELEN

6 30 JUNI 13:30 3 AFM speelt stommetje in derivatendossier 27 MEI 06:30 4 Indexhugging: de simpelste variant van beleggen die er bestaat 20 APRIL 06:30 5 Banken schoffeerden Dijsselbloem en AFM in derivatenkwestie 6 30 REACTIES OM EEN REACTIE TE PLAATSEN MOET JE LID ZIJN INLOGGEN PLATFORM VOOR ONDERZOEKSJOURNALISTIEK Op de hoogte blijven van ons belangrijkste nieuws? Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief: AANMELDEN OVER FTM AUTEURS VOORWAARDEN VEELGESTELDE VRAGEN TIP DE REDACTIE Website door: Hosting door:

Datum 29 april 2011 Ons kenmerk TGFO-DDi Pagina 1 van 6. Betreft

Datum 29 april 2011 Ons kenmerk TGFO-DDi Pagina 1 van 6. Betreft Financiële ondernemingen t.a.v. het Bestuur Datum 29 april 2011 Pagina 1 van 6 Betreft Beheerst Beloningsbeleid Geachte heer, mevrouw, Om ervoor te zorgen dat financiële ondernemingen ook in hun beloningsstructuren

Nadere informatie

Bankcultuur. Presentatie Irene van Staveren (ISS EUR) ABN AMRO Amsterdam, 30 oktober 2014. #susfinlab. www.sustinablefinancelab.nl. mobiel stil s.v.p.

Bankcultuur. Presentatie Irene van Staveren (ISS EUR) ABN AMRO Amsterdam, 30 oktober 2014. #susfinlab. www.sustinablefinancelab.nl. mobiel stil s.v.p. Bankcultuur Presentatie Irene van Staveren (ISS EUR) ABN AMRO Amsterdam, 30 oktober 2014 mobiel stil s.v.p. #susfinlab www.sustinablefinancelab.nl Deel I: Uitkomsten enquete: cultuur en klantbelang Deel

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Kaas door Willem Elsschot

Boekverslag Nederlands Kaas door Willem Elsschot Boekverslag Nederlands Kaas door Willem Elsschot Boekverslag door een scholier 1890 woorden 23 augustus 2003 4,4 17 keer beoordeeld Auteur Genre Willem Elsschot Roman Eerste uitgave 1933 Vak Nederlands

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit x pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn.

Deze examenopgave bestaat uit x pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave CORPORATE GOVERNANCE MAANDAG 2 MAART 2015 13.30-15.00 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit x pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle

Nadere informatie

Mijn droom is dat klanten met hun voeten kunnen stemmen

Mijn droom is dat klanten met hun voeten kunnen stemmen merel van vroonhoven, voorzitter AFM Mijn droom is dat klanten met hun voeten kunnen stemmen nummer 4, december 2014 VERZEKERD! 11 Goed toezicht houden kan alleen als we openstaan voor kritiek Ze staat

Nadere informatie

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F werkboek T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F Werkboek: Een krachtige boodschap maken W W W. M A R L O E S H A L M A N S. C O M Of we het leuk vinden of niet, als ondernemers zullen

Nadere informatie

Aandachtspunten voor vermogensbeheerders met een eigen aanbieder van beleggingsfondsen

Aandachtspunten voor vermogensbeheerders met een eigen aanbieder van beleggingsfondsen Aandachtspunten voor vermogensbeheerders met een eigen aanbieder van beleggingsfondsen Leidraad om marktpartijen richting en duidelijkheid te geven Publicatiedatum: December 2015 Laatste aanpassing: 3

Nadere informatie

Onderzoek naar gedrag en cultuur

Onderzoek naar gedrag en cultuur Onderzoek naar gedrag en cultuur Hoe gaat het in zijn werk? Publicatiedatum: november 2016 Autoriteit Financiële Markten De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. Als onafhankelijke

Nadere informatie

Bedrijfsprofiel. assurantiën hypotheken pensioenen financiële planning. 9000136_GewHerdr_Bedrijfsbroch_1.indd 2 05-03-10 16:19

Bedrijfsprofiel. assurantiën hypotheken pensioenen financiële planning. 9000136_GewHerdr_Bedrijfsbroch_1.indd 2 05-03-10 16:19 Bedrijfsprofiel assurantiën hypotheken pensioenen financiële planning 9000136_GewHerdr_Bedrijfsbroch_1.indd 2 05-03-10 16:19 De missie van Luyten Adviesgroep Een missie is het doel van de organisatie en

Nadere informatie

VNAB Event: Wet en regelgeving

VNAB Event: Wet en regelgeving VNAB Event: Wet en regelgeving 23 april 2015 Egbert Gerritsen Manager toezicht banken en verzekeraars Onderwerpen Hoe houdt de AFM toezicht en wat betekent dat voor de zakelijke markt? Klantbelang centraal

Nadere informatie

Hulpvragen Signs of Success

Hulpvragen Signs of Success Hulpvragen Signs of Success Signs of Success is een vragende benadering. Je probeert verandering bij de jongere en zijn netwerk op gang te brengen door vragen te stellen. In deze tool vind je een bonte

Nadere informatie

Prof.dr. Sylvester Eijffinger. Hoogleraar Financiële Economie Universiteit Tilburg Oud-lid adviescommissie Maas

Prof.dr. Sylvester Eijffinger. Hoogleraar Financiële Economie Universiteit Tilburg Oud-lid adviescommissie Maas Prof.dr. Sylvester Eijffinger Hoogleraar Financiële Economie Universiteit Tilburg Oud-lid adviescommissie Maas Inleiding Adviescommissie Toekomst Banken Aanbevelingen ter verbetering van functioneren van

Nadere informatie

DRAAIBOEK VERANDERING BINNENUIT. voor. van

DRAAIBOEK VERANDERING BINNENUIT. voor. van DRAAIBOEK voor VERANDERING van BINNENUIT Auteurs: LARA FRANK EN ANNELIES KNUTTEL Datum: NOVEMBER 2014 DRAAIBOEK voor VERANDERING van BINNENUIT INLEIDING vindt dat dingen niet gaan zoals ze zouden moeten

Nadere informatie

De belofte om het klantbelang centraal te stellen. 2012: De tussenstand

De belofte om het klantbelang centraal te stellen. 2012: De tussenstand De belofte om het klantbelang centraal te stellen 2012: De tussenstand Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder

Nadere informatie

In het thema 'de eerste leermeester' wil ik iets meer vertellen over mijn achtergrond, mijn weg in verkoop en verkoop management en de stelling dat u

In het thema 'de eerste leermeester' wil ik iets meer vertellen over mijn achtergrond, mijn weg in verkoop en verkoop management en de stelling dat u Woord Vooraf Toen ik in 2016 mijn consultancy-bedrijf Inventi verkocht, besloot ik, na dertig jaar consulting in verkoop en verkoopmanagement, een sabbatperiode in te lassen. Niet dat ik afscheid wilde

Nadere informatie

Aan de leden van de FOV. Geachte dames en heren,

Aan de leden van de FOV. Geachte dames en heren, CFL 27.086, 16 juni 2009 Aan de leden van de FOV Geachte dames en heren, Hierbij zend ik u informatie over een drietal externe bijeenkomsten/cursussen op het gebied van bovenmatige/passende provisie, beheerst

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Introductie

Hoofdstuk 1. Introductie Hoofdstuk 1 Introductie Wat kan dit boek voor jou betekenen? Als je dit boek leest, sta je op het punt een enorm succes te maken van je bedrijf. Dat vind ik geweldig cool. Welkom! Mijn naam is Marielle

Nadere informatie

DRIE GOUDEN TIPS om "Nee" te leren zeggen tegen alles wat je niet meer wilt. Kies voor het leven dat jij wilt hebben.

DRIE GOUDEN TIPS om Nee te leren zeggen tegen alles wat je niet meer wilt. Kies voor het leven dat jij wilt hebben. DRIE GOUDEN TIPS om "Nee" te leren zeggen tegen alles wat je niet meer wilt. Kies voor het leven dat jij wilt hebben. Chantal Smeets 1 INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD... 3 2. INLEIDING... 4 3. DRIE GOUDEN TIPS...

Nadere informatie

WERKBELEVING IN DE VERZEKERINGSBRANCHE

WERKBELEVING IN DE VERZEKERINGSBRANCHE whitepaper WERKBELEVING IN DE VERZEKERINGSBRANCHE ontwikkelen zich steeds meer van traditionele organisaties tot ICT bedrijven. Deze veranderingen hebben hun weerslag op de werkbeleving. Om helder voor

Nadere informatie

Speech Voorzitter bij het afscheid van Jan de Wit op 1 april 2014

Speech Voorzitter bij het afscheid van Jan de Wit op 1 april 2014 Speech Voorzitter bij het afscheid van Jan de Wit op 1 april 2014 Geachte heer de Wit, beste Jan, Een paar weken geleden kwam je mijn kamer in lopen met een mooie bos bloemen. Voor mij! Je kwam me vertellen

Nadere informatie

Voorwoord. Beste leden,

Voorwoord. Beste leden, Jaarverslag 2014 Voorwoord Beste leden, Voor u ligt het tweede jaarverslag van de Vereniging Woekerpolis.nl. In dit verslag leest u over de activiteiten van de vereniging in 2014. Het afgelopen jaar is

Nadere informatie

Key Performance Indicators gericht op klantbelang (2)

Key Performance Indicators gericht op klantbelang (2) Key Performance Indicators gericht op klantbelang (2) Om daadwerkelijk het klantbelang centraal te stellen, is het nodig dat financiële ondernemingen Key Performance Indicators (KPI s) gericht op het klantbelang

Nadere informatie

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten.

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten. Helaas Wanneer besloot Bert om Lizzy te vermoorden? Vreemd. Hij herinnert zich het niet precies. Het was in ieder geval toen Lizzy dat wijf leerde kennen. Dat idiote wijf met haar rare verhalen. Bert staat

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument CAN Assurantiën B.V. Molukkenstraat 68 3531 WE UTRECHT Tel: 030 296 14 81 Fax: 030 296 42 87 www.canassurantien.nl KvK: 30181022 1 P a g i n a Dienstverleningsdocument ten behoeve

Nadere informatie

Informatie over de Autoriteit Financiële Markten. Een kennismaking. Wat doet de AFM?

Informatie over de Autoriteit Financiële Markten. Een kennismaking. Wat doet de AFM? Informatie over de Autoriteit Financiële Markten Een kennismaking Wat doet de AFM? Wie is de AFM? AFM is de afkorting voor Autoriteit Financiële Markten. De AFM is de gedragstoezichthouder op de financiële

Nadere informatie

WebsiteKlanten.nl Piet Hein Bouwkamp

WebsiteKlanten.nl Piet Hein Bouwkamp 1. Staat er een superduidelijke beschrijving van jouw toegevoegde waarde op je website op een plek die niet te missen is? Een plek waar echt niemand er omheen kan? Tip: Je toegevoegde waarde is niet wat

Nadere informatie

Wij zijn ING. En wij hebben samen een doel: mensen in staat stellen een stap voor te blijven, in het leven en in zaken.

Wij zijn ING. En wij hebben samen een doel: mensen in staat stellen een stap voor te blijven, in het leven en in zaken. The Orange Code Wij zijn ING. En wij hebben samen een doel: mensen in staat stellen een stap voor te blijven, in het leven en in zaken. De Orange Code is ons manifest waarin we hebben vastgelegd hoe we

Nadere informatie

Opinieonderzoek toekomst financiële sector

Opinieonderzoek toekomst financiële sector Opinieonderzoek toekomst financiële sector Presentatie afsluitende bijeenkomst 24 november Lessen en vragen voor de toekomst Martijn Lampert 1 Vertrouwen Betekenis (Van Dale): 1. Met zekerheid hopen 2.

Nadere informatie

6.1 De Net Promoter Score voor de Publieke Sector

6.1 De Net Promoter Score voor de Publieke Sector 6.1 De Net Promoter Score voor de Publieke Sector Hoe kun je dienstverleners het beste betrekken bij klantonderzoek? Ik ben de afgelopen jaren onder de indruk geraakt van een specifieke vorm van 3 e generatie

Nadere informatie

Mooijekind Vleut Financiële Diensten Handelend onder de naam: De Hypotheekshop

Mooijekind Vleut Financiële Diensten Handelend onder de naam: De Hypotheekshop Mooijekind Vleut Financiële Diensten Handelend onder de naam: De Hypotheekshop Kruisstraat 2 zwart 2011 PX Haarlem Postbus 3362 2001 DJ Haarlem Telefoon: 023-512 40 30 Fax: 023-512 40 31 E-mail: haarlem487@hypotheekshop.nl

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Ons kantoor hecht aan een goede voorlichting op het gebied van financiële dienstverlening. Conform de Wet op het Financieel Toezicht bieden wij u voorafgaand aan het sluiten/kopen

Nadere informatie

Mijnheer de Minister, dames en heren,

Mijnheer de Minister, dames en heren, Speaking notes Professor Scheltema tijdens de perspresentatie van het onderzoek naar de DSB Bank aan de minister van Financiën in Nieuwspoort, 29 juni 2010, 10.00 uur. Mijnheer de Minister, dames en heren,

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

plan facilitators Werkvorm problemen helder krijgen

plan facilitators Werkvorm problemen helder krijgen Werkvorm problemen helder krijgen Aan de meeste initiatieven liggen problemen ten grondslag of ze spelen een rol bij de verwezenlijking van het initiatief. Die problemen moeten we niet alleen benoemen,

Nadere informatie

Werving en selectie. Beleidsbepalers. Van Lanschot N.V. F. van Lanschot Bankiers N.V. Werving & Selectie Beleidsbepalers. Werving & selectiebeleid

Werving en selectie. Beleidsbepalers. Van Lanschot N.V. F. van Lanschot Bankiers N.V. Werving & Selectie Beleidsbepalers. Werving & selectiebeleid Werving & Selectie Werving en selectie Van Lanschot N.V. F. van Lanschot Bankiers N.V. Human Resource Management Pagina 1 van 9 Werving & Selectie Inleiding Met ingang van 1 juli 2012 hebben DNB en AFM

Nadere informatie

Dienstenwijzer. Wij informeren u over het volgende:

Dienstenwijzer. Wij informeren u over het volgende: Dienstenwijzer Ons kantoor heeft zich gespecialiseerd in financiële diensten. Graag willen wij u laten zien hoe onze werkwijze is. Daarin staat u als klant centraal. In deze dienstenwijzer treft u een

Nadere informatie

Visie op toezicht en bestuur Raad van Toezicht en Raad van Bestuur Woonstichting t Heem

Visie op toezicht en bestuur Raad van Toezicht en Raad van Bestuur Woonstichting t Heem Visie op toezicht en bestuur Raad van Toezicht en Raad van Bestuur Woonstichting t Heem Versie: 9 juni 2017 Vastgesteld door Raad van Toezicht en Raad van Bestuur: 21 juni 2017 Inleiding Met de Invoering

Nadere informatie

Concept Ministeriële regeling

Concept Ministeriële regeling Concept Ministeriële regeling Regeling van de minister van Financiën met betrekking tot het stellen van regels over de eed of belofte die personen werkzaam bij financiële ondernemingen moeten afleggen

Nadere informatie

Timemanagement? Manage jezelf!

Timemanagement? Manage jezelf! Timemanagement? Manage jezelf! Trefwoorden Citeren timemanagement, zelfmanagement, stress, overtuigingen, logische niveaus van Bateson, RET, succes citeren vanuit dit artikel mag o.v.v. bron: www.sustrainability.nl

Nadere informatie

Er moet iets zijn als we inslapen we gingen liggen en sliepen in

Er moet iets zijn als we inslapen we gingen liggen en sliepen in Kopland is het passende pseudoniem van Van den Hoofdakker. Hij was naast dichter en schrijver ook psychiater. Voor zijn dichterlijk werk heeft hij vele prijzen gehad. Hij schreef volgens Herman de Coninck,

Nadere informatie

Wat moet er in een mail naar een journalist?

Wat moet er in een mail naar een journalist? Zonder persbericht de krant halen: Wat moet er in een mail naar een journalist? Door publiciteitscoach Nicky Corts Word expert en bel of mail een verslaggever Als ondernemer ben je altijd op zoek naar

Nadere informatie

Dienstwijzer Find Hypotheken Wie zijn we? Hoe gaan we te werk? Wat kunnen we voor u doen? Wat verwachten wij van u? Wat betaalt u ons?

Dienstwijzer Find Hypotheken Wie zijn we? Hoe gaan we te werk? Wat kunnen we voor u doen? Wat verwachten wij van u? Wat betaalt u ons? Dienstwijzer Find Hypotheken Wie zijn we? Hoe gaan we te werk? Wat kunnen we voor u doen? Wat verwachten wij van u? Wat betaalt u ons? Sieger Haakma Hypotheken Handelend onder de naam: Find Hypotheken

Nadere informatie

Pensioenseminar 2013 speech Joanne Kellermann

Pensioenseminar 2013 speech Joanne Kellermann Pensioenseminar 2013 speech Joanne Kellermann De Nederlandsche Bank ontvangt u vandaag met veel plezier op deze sportieve middag. Pensioenfondsbestuurders en toezichthouders hebben verschillende taken.

Nadere informatie

Aan de slag met de Mobiel Bankieren App voor iphone & ipad (ios) Met deze handleiding kunt u simpel van start

Aan de slag met de Mobiel Bankieren App voor iphone & ipad (ios) Met deze handleiding kunt u simpel van start Aan de slag met de Mobiel Bankieren App voor iphone & ipad (ios) Met deze handleiding kunt u simpel van start Mobiel bankieren met ING U gaat aan de slag met onze Mobiel Bankieren App. We helpen u om stapsgewijs

Nadere informatie

In de volgende paragraven worden de zes fases in de methodiek toegelicht:

In de volgende paragraven worden de zes fases in de methodiek toegelicht: Adoptiemethode Om een verandering in werkgedrag op een juiste manier bij mensen te bewerkstelligen kan gebruik gemaakt worden van onderstaande methodiek. De methodiek is opgebouwd uit zes fases met als

Nadere informatie

mr. Niels Mourits directeur FIDIN Vereniging g voor Pensioenrecht Utrecht, 8 juni 2010

mr. Niels Mourits directeur FIDIN Vereniging g voor Pensioenrecht Utrecht, 8 juni 2010 DE PENSIOENADVISEUR ONDERSCHAT mr. Niels Mourits directeur FIDIN Vereniging g voor Pensioenrecht Utrecht, 8 juni 2010 Federatie Intermediaire Dienstverlening in Nederland (FIDIN) Cluster Pensioen - beoordelen

Nadere informatie

Laten we zorgen. voor een Europees level playing field. Angelien Kemna

Laten we zorgen. voor een Europees level playing field. Angelien Kemna Interview door Caroline Zegers & Pieter Peerlings Laten we zorgen voor een Europees level playing field Angelien Kemna Over governancecodes heeft Angelien Kemna, chief investment officer van APG, een duidelijke

Nadere informatie

Je bankafschriften zijn binnenkort

Je bankafschriften zijn binnenkort Je bankafschriften zijn binnenkort goud waard FTM 1 van 6 23-08-17 15:02 ftm.nl Je bankafschriften zijn binnenkort goud waard FTM Shai Guttman 9-11 minuten We willen absoluut niet dat bedrijven in onze

Nadere informatie

Klantbelang Centraal; een blijvende uitdaging ook voor Compliance

Klantbelang Centraal; een blijvende uitdaging ook voor Compliance Klantbelang Centraal; een blijvende uitdaging ook voor Compliance Bijdrage van Ruud de Hollander, hoofd Toezichtgroepen Financiële Ondernemingen, tijdens het jaarseminar Verbond van Verzekeraars Compliance

Nadere informatie

Elke dag een stapje klantvriendelijker! Centraal Beheer

Elke dag een stapje klantvriendelijker! Centraal Beheer Elke dag een stapje klantvriendelijker! Centraal Beheer We zijn lekker op weg Even voorstellen 3 Ons merk Onze merkbelofte Wij geloven in oplossingen Geniet! Leef en onderneem En heeft u daarbij hulp nodig?

Nadere informatie

7 tips voor een effectieve strategie

7 tips voor een effectieve strategie Whitepaper 7 tips voor een effectieve strategie Tip 1: Neem af en toe afstand en overzie waar je staat. Je ziet het schilders regelmatig doen: een stap naar achteren zetten en het schilderij dat ze maken,

Nadere informatie

Handleiding SHOP.HALAL.AMSTERDAM

Handleiding SHOP.HALAL.AMSTERDAM Handleiding SHOP.HALAL.AMSTERDAM Mijn webwinkel.nl Inloggen Artikelen toevoegen Nieuwe orders Orders verplaatsen Verzenden Invoices Distributie lijst - Webshop - Transportkosten - Verkoop in winkels -

Nadere informatie

Professionele ruimte. - onderzoek onder werknemers binnen zorg en welzijn. Den Haag Mei 2015

Professionele ruimte. - onderzoek onder werknemers binnen zorg en welzijn. Den Haag Mei 2015 Professionele ruimte - onderzoek onder werknemers binnen zorg en welzijn Den Haag Mei 2015 Mei 2015 Inhoud Inleiding... 3 Algemene gegevens... 4 Richtlijnen... 6 Reflectie... 8 Conclusies... 10 2 Inleiding

Nadere informatie

De toekomst van de toezichthouder

De toekomst van de toezichthouder De toekomst van de toezichthouder Prof dr Arnold Schilder RA De Nederlandsche Bank Seminar Nauta Dutilh Noordwijk, 14 oktober 2004 1 Inleiding Volgens IMF is toezicht op de financiële sector in Nederland

Nadere informatie

Reflectie-opdrachten

Reflectie-opdrachten Reflectie-opdrachten In deze bundel vinden jullie een reeks fiches met reflectie-opdrachten. De bedoeling is om iedere week één fiche te overlopen tijdens het wekelijks gesprek met je mentor. Deze vragen

Nadere informatie

1. De raad van bestuur doet ertoe

1. De raad van bestuur doet ertoe 1. De raad van bestuur doet ertoe Het is belangrijk om periodiek en preventief de inrichting van de raad van bestuur van het ziekenhuis te bespreken. Toch gebeurt dit weinig. Deze waarneming wordt gedeeld

Nadere informatie

Voorwaarden Termijndeposito

Voorwaarden Termijndeposito Voorwaarden Termijndeposito Artikel 1. Voor wie zijn deze voorwaarden? Deze voorwaarden gelden voor u en ons. Met u bedoelen wij de volgende personen: U, de persoon van wie de Termijndeposito is. U, als

Nadere informatie

Eindexamen vwo maatschappijwetenschappen 2013-I

Eindexamen vwo maatschappijwetenschappen 2013-I Opgave De eurocrisis Bij deze opgave horen de teksten 9 en. Inleiding De situatie rond de gemeenschappelijke munt, de euro, is tien jaar na de introductie verre van stabiel (mei 2012). In tekst 9 beschrijft

Nadere informatie

EURO. Vanaf januari 2002 betalen we in Nederland en in veel andere Europese landen met de euro.

EURO. Vanaf januari 2002 betalen we in Nederland en in veel andere Europese landen met de euro. EURO Vanaf januari 2002 betalen we in Nederland en in veel andere Europese landen met de euro. Muntgeld Bankbiljetten EURO Hadden jullie al gezien dat er 2 briefjes zijn van 5 euro? oud briefje nieuw briefje

Nadere informatie

Beeldende begeleiding in de laatste levensfase

Beeldende begeleiding in de laatste levensfase Beeldende begeleiding in de laatste levensfase Als woorden tekortschieten Karin Brandt Inhoud Voorwoord door Marinus van den Berg 9 Opmaat 13 Inleiding 15 Projectjaar 2015 Stichting Leerhuizen Palliatieve

Nadere informatie

NVB presenteert definitief pakket Toekomstgericht bankieren na brede consultatie in de samenleving

NVB presenteert definitief pakket Toekomstgericht bankieren na brede consultatie in de samenleving Persbericht Amsterdam, 14 oktober 2014 NVB presenteert definitief pakket Toekomstgericht bankieren na brede consultatie in de samenleving Het bestuur van de presenteert vandaag een pakket Toekomstgericht

Nadere informatie

Bosma en Kralt Advies V.O.F. Handelend onder de naam: De Hypotheekshop

Bosma en Kralt Advies V.O.F. Handelend onder de naam: De Hypotheekshop - Bosma en Kralt Advies V.O.F. Handelend onder de naam: De Hypotheekshop Nieuwe Zeeweg 64 Postbus 16 2200 AA NOORDWIJK Telefoon: 071 36 49 957 Fax: 071 36 49 380 E-mail: noordwijk670@hypotheekshop.nl Internet:

Nadere informatie

Verantwoordingsdocument Code Banken over 2014 Hof Hoorneman Bankiers NV d.d. 18 maart 2015. Algemeen

Verantwoordingsdocument Code Banken over 2014 Hof Hoorneman Bankiers NV d.d. 18 maart 2015. Algemeen Verantwoordingsdocument Code Banken over 2014 Hof Hoorneman Bankiers NV d.d. 18 maart 2015 Algemeen Mede naar aanleiding van de kredietcrisis en de Europese schuldencrisis in 2011 is een groot aantal codes,

Nadere informatie

Adviesbureau Leibbrand Handelend onder de naam: De Hypotheekshop. Europaboulevard RN ALKMAAR

Adviesbureau Leibbrand Handelend onder de naam: De Hypotheekshop. Europaboulevard RN ALKMAAR Adviesbureau Leibbrand Handelend onder de naam: De Hypotheekshop Europaboulevard 423 1825 RN ALKMAAR Telefoon: 072 56 11 355 E-mail: alkmaar503@hypotheekshop.nl Internet: www.hypotheekshop.nl/alkmaar/demare

Nadere informatie

wekt dat jouw nieuwsgierigheid

wekt dat jouw nieuwsgierigheid Pensioencommunicatie Effectieve communicatie is dichterbij dan je denkt Wet pensioencommunicatie: correct, evenwichtig, duidelijk en tijdig Wetteksten, parlementaire behandeling, voorbeelden en creatieve

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 1929 Vragen van het lid

Nadere informatie

Speech na afloop van de laatste plenaire Kamervergadering van 2015 Door de tijdelijke Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib

Speech na afloop van de laatste plenaire Kamervergadering van 2015 Door de tijdelijke Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib Speech na afloop van de laatste plenaire Kamervergadering van 2015 Door de tijdelijke Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib Beste collega s, Voordat ik de laatste vergadering van 2015 sluit, wil

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie

Trimestertaak STRIPVERHAAL ASTERIX

Trimestertaak STRIPVERHAAL ASTERIX Trimestertaak STRIPVERHAAL ASTERIX Namen groepsleden Rol Voorzitter Secretaris Tijdsbewaker Aanmoediger / coach Gelezen stripverhaal = Stap 1: Ga naar de website en lees wat je rol inhoudt. Stap 2: Lees

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2014 555 Besluit van 11 december 2014 tot intrekking van het Besluit van 23 augustus 2011 tot vaststelling van nadere voorschriften omtrent de inhoud

Nadere informatie

De publicerende toezichthouder

De publicerende toezichthouder De publicerende toezichthouder mr. F.M.A. t Hart mr. E.J. van Praag Wie schrijft die blijft Verschillende uitingen Wettelijk voorgeschreven uitingen Niet wettelijk voorgeschreven uitingen Onderzoeken naar

Nadere informatie

Horizontaal toezicht met fiscaal dienstverleners in het MKB

Horizontaal toezicht met fiscaal dienstverleners in het MKB Horizontaal toezicht met fiscaal dienstverleners in het MKB Inhoud Organisatie Belastingdienst Wat is horizontaal toezicht? Aanleiding en doel horizontaal toezicht Diverse vormen van horizontaal toezicht

Nadere informatie

Kader voor beoordeling deposito s. Inzicht in de manier waarop de AFM deposito s beoordeelt

Kader voor beoordeling deposito s. Inzicht in de manier waarop de AFM deposito s beoordeelt Kader voor beoordeling deposito s Inzicht in de manier waarop de AFM deposito s beoordeelt Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke

Nadere informatie

Cijfers gaan eigenlijk altijd over gisteren,

Cijfers gaan eigenlijk altijd over gisteren, Interview door Sandra Heuts & Jan Buné Cijfers gaan eigenlijk altijd over gisteren, terwijl we in ons toezicht meer vooruit willen blikken Joanne Kellermann Als directeur van DNB is Joanne Kellermann doordrongen

Nadere informatie

Datum 13 april 2015 Betreft Beantwoording Kamervragen van het lid Merkies (SP) over de kwaliteit hersteladvies bij beleggingsverzekeringen

Datum 13 april 2015 Betreft Beantwoording Kamervragen van het lid Merkies (SP) over de kwaliteit hersteladvies bij beleggingsverzekeringen > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA S-GRAVENHAGE Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Herinrichting Raden van Commissarissen van Triodos Groenfonds en Triodos Vastgoedfonds en Raad van Toezicht van Triodos Fair Share Fund

Herinrichting Raden van Commissarissen van Triodos Groenfonds en Triodos Vastgoedfonds en Raad van Toezicht van Triodos Fair Share Fund Toelichting bij agendapunt 6 van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Triodos Groenfonds N.V. en de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Triodos Vastgoedfonds N.V. en bij agendapunt 4

Nadere informatie

DSB faillissement. Ja, maar nu niet meer 4% 5% Ja, nu nog steeds 6% 7% Nee 89% 87% Weet niet/geen antwoord 1% 0%

DSB faillissement. Ja, maar nu niet meer 4% 5% Ja, nu nog steeds 6% 7% Nee 89% 87% Weet niet/geen antwoord 1% 0% DSB faillissement De afgelopen 5 dagen was er heel veel aan de hand rond de DSB. Op het moment van het onderzoek, vrijdag 16 oktober, was het nog niet duidelijk of de DSB-bank failliet zou gaan of niet.

Nadere informatie

Pieter Jonkers Studentnummer: 695247 22 06 2011

Pieter Jonkers Studentnummer: 695247 22 06 2011 MONTESSORI LYCEUM AMSTERDAM Smartboard De mening van de Leerlingen Pieter Jonkers Studentnummer: 695247 22 06 2011 Inhoud 1. Inleiding... 3 Aanleiding... 3 Doel van het onderzoek... 3 2. Onderzoeksvraag...

Nadere informatie

ONTDEKKINGSTOCHT IN S.M.A.K GENT RAOUL DE KEYSER OEUVRE

ONTDEKKINGSTOCHT IN S.M.A.K GENT RAOUL DE KEYSER OEUVRE ONTDEKKINGSTOCHT IN S.M.A.K GENT RAOUL DE KEYSER OEUVRE 22.09.2018 27.01.2019 Welkom in S.M.A.K.! Dit boekje is jouw handleiding tijdens het bezoek in het museum. Verbaas je opa met leuke weetjes, daag

Nadere informatie

Andere Handen Community maakt delen van kennis en ervaringen leuk

Andere Handen Community maakt delen van kennis en ervaringen leuk Andere Handen Community maakt delen van kennis en ervaringen leuk Leren van anderen en anderen van jou laten leren, dat is in het kort het doel van Andere Handen Community. Volgens deelnemers aan Andere

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn.

Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave CORPORATE GOVERNANCE DONDERDAG 18 JUNI 2015 15:00-16:30 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

VFN-symposium De consument verdient krediet. 30 oktober Theodor Kockelkoren. Goed krediet is niet vanzelfsprekend

VFN-symposium De consument verdient krediet. 30 oktober Theodor Kockelkoren. Goed krediet is niet vanzelfsprekend VFN-symposium De consument verdient krediet 30 oktober 2008 Theodor Kockelkoren Goed krediet is niet vanzelfsprekend 1. Dames en heren, als we gaan spreken over krediet, en al helemaal als het overkoepelende

Nadere informatie

Vernieuwingen in het toezicht - reflectie op klantbelang centraal stellen

Vernieuwingen in het toezicht - reflectie op klantbelang centraal stellen Vernieuwingen in het toezicht - reflectie op klantbelang centraal stellen Speech Harman Korte relatiedag Nederlands Compliance Instituut 18 januari 2013 Natuurlijk heb ook ik een LinkedIn-account, al ben

Nadere informatie

Uitkomsten onderzoek Aanvullende Zorgverzekeringen

Uitkomsten onderzoek Aanvullende Zorgverzekeringen Uitkomsten onderzoek Aanvullende Zorgverzekeringen Publicatie datum: 12 november 2015 Autoriteit Financiële Markten De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. Als onafhankelijke

Nadere informatie

'Niet ik, maar Christus in mij...' (Galaten 2:20)

'Niet ik, maar Christus in mij...' (Galaten 2:20) 'Niet ik, maar Christus in mij...' (Galaten 2:20) Weet nog goed, hoe ik mij altijd aan deze tekst geërgerd heb... Hoezo...niet ik? Er is toch alleen maar een ik? En die gaat dan weg en Christus komt daarvoor

Nadere informatie

a. Welke van die vier principes wordt door de huidige politiek van de medische sector een beetje verwaarloosd?

a. Welke van die vier principes wordt door de huidige politiek van de medische sector een beetje verwaarloosd? Vraag 1 Wat is een ethische commissie? Waarom is het verpleeghuis Reggeland begonnen met een ethische commissie? Vraag 2 Welke drie zaken bij het personeel worden beïnvloed door het functioneren van de

Nadere informatie

Aandachtspunten voor vermogensbeheerders met een eigen aanbieder van beleggingsfondsen. Leidraad om marktpartijen richting en duidelijkheid te geven

Aandachtspunten voor vermogensbeheerders met een eigen aanbieder van beleggingsfondsen. Leidraad om marktpartijen richting en duidelijkheid te geven Aandachtspunten voor vermogensbeheerders met een eigen aanbieder van beleggingsfondsen Leidraad om marktpartijen richting en duidelijkheid te geven December 2015 Autoriteit Financiële Markten De AFM maakt

Nadere informatie

Kleuters leren lezen

Kleuters leren lezen Kleuters leren lezen Lerespel Inhoudsopgave INLEIDING... 3 STAP 1: KINDEREN MOETEN EERST BESEFFEN WAT LEZEN IS EN WAAROM HET HANDIG IS OM HET TE KUNNEN.... 4 STAP 2: DE VOORBEREIDING OP HET ZELF LEZEN;

Nadere informatie

Arjan Brouwer in gesprek met Jaap van Manen

Arjan Brouwer in gesprek met Jaap van Manen In gesprek met stakeholders: Arjan Brouwer in gesprek met Jaap van Manen PwC-partner Arjan Brouwer maakte deel uit van de werkgroep Toekomst Accountantsberoep die in september 2014 voorstellen deed om

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 3 PTA 4 Biologie 5 Economie 6 Kunstvakken 1 7 Maatschappijleer 8 Maatschappelijke stage 9 Sectorwerkstuk 10.

Inhoud. Voorwoord 3 PTA 4 Biologie 5 Economie 6 Kunstvakken 1 7 Maatschappijleer 8 Maatschappelijke stage 9 Sectorwerkstuk 10. PTA Mavo 3 sep-17 Inhoud Voorwoord 3 PTA 4 Biologie 5 Economie 6 Kunstvakken 1 7 Maatschappijleer 8 Maatschappelijke stage 9 Sectorwerkstuk 10 Pagina 2 Geachte ouder, beste leerling, Hierbij ontvangen

Nadere informatie

ENQUÊTE KWALITEIT VAN ZORG VERPLEEG- EN VERZORGINGSHUIZEN 2015

ENQUÊTE KWALITEIT VAN ZORG VERPLEEG- EN VERZORGINGSHUIZEN 2015 ENQUÊTE KWALITEIT VAN ZORG VERPLEEG- EN VERZORGINGSHUIZEN 2015 2 Enquête kwaliteit van zorg VOORWOORD Vandaag is het een jaar geleden dat meneer Ben Oude Nijhuis overleed. De vrouw van Ben Oude Nijhuis

Nadere informatie

QR code. Straf- en Tuchtrecht. Download deze presentatie. Carene van Vliet. 13 november 2018

QR code. Straf- en Tuchtrecht. Download deze presentatie. Carene van Vliet. 13 november 2018 QR code Straf- en Tuchtrecht Download deze presentatie Carene van Vliet 13 november 2018 De financiële professional Tuchtrecht (en verder ) Tuchtrechtspraak voor accountants: Accountantskamer/CBB Tuchtrechtspraak

Nadere informatie

Factsheet COOKIE COMPLIANT Managed Services

Factsheet COOKIE COMPLIANT Managed Services Factsheet COOKIE COMPLIANT Managed Services COOKIE COMPLIANT Managed Services Mirabeau helpt u de cookiewetgeving op de juiste manier te implementeren. Zo geven we uw online omgeving een betrouwbare uitstraling

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn vaardigheden Frans ERK (PO - havo/vwo) 2009 Streefniveaus en eindniveaus ERK per vaardigheid

Doorlopende leerlijn vaardigheden Frans ERK (PO - havo/vwo) 2009 Streefniveaus en eindniveaus ERK per vaardigheid Doorlopende leerlijn vaardigheden Frans ERK (PO - havo/vwo) 2009 Streefniveaus en eindniveaus ERK per vaardigheid Kernvaardigheden PO Onderbouw havo en vwo Tweede fase havo Tweede fase vwo 1. Leesvaardigheid

Nadere informatie

Datum 2 oktober 201525 september 2015 Betreft Beantwoording Kamervragen van de leden Omtzigt en Ronnes (beiden CDA) over woekerpolissen

Datum 2 oktober 201525 september 2015 Betreft Beantwoording Kamervragen van de leden Omtzigt en Ronnes (beiden CDA) over woekerpolissen > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële diensten. In onze werkwijze staat u als klant centraal. Uw persoonlijke situatie en wensen zijn onze leidraad. Graag willen wij u laten

Nadere informatie

Ontmoetingskerk Laren (NH) kerstavond 24 december Lucas 2

Ontmoetingskerk Laren (NH) kerstavond 24 december Lucas 2 Ontmoetingskerk Laren (NH) kerstavond 24 december 2018 - Lucas 2 Het gesloten doosje op de schoorsteenmantel had altijd iets geheimzinnigs. Als de kinderen hun ouders vroegen: wat zit er in, antwoordden

Nadere informatie