College voor zorgverzekeringen Van zorg verzekerd. Informatie over het College voor zorgverzekeringen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "College voor zorgverzekeringen Van zorg verzekerd. Informatie over het College voor zorgverzekeringen"

Transcriptie

1 College voor zorgverzekeringen Van zorg verzekerd Informatie over het College voor zorgverzekeringen

2 Onze missie Het CVZ borgt en ontwikkelt de publieke randvoorwaarden van het zorgverzekeringsstelsel, zodat de burgers hun aanspraak op zorg kunnen realiseren.

3 Het CVZ: van zorg verzekerd Kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid zijn de pijlers van het Nederlandse gezondheidszorgsysteem. Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) heeft een belangrijke positie in dit systeem: wij zorgen ervoor dat die pijlers een sterk fundament vormen. Daarmee behartigen wij het belang van iedereen die op grond van de Zorgverzekeringswet en Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) recht heeft op zorg. Burger centraal Bij het CVZ staat de burger centraal. Dit uitgangspunt vloeit rechtstreeks voort uit onze missie: het CVZ borgt en ontwikkelt de publieke randvoorwaarden van het zorgverzekeringsstelsel, zodat de burgers hun aanspraak op zorg kunnen realiseren. Eenvoudiger gezegd: het CVZ verzekert de burger van zorg. We realiseren dit vanuit een onafhankelijke positie tussen burgers, beleidsbepalende partijen (ministeries en politiek) en uitvoerende partijen (zorgverzekeraars en zorgaanbieders). Vanuit die positie kijken wij kritisch of het basispakket voorziet in zorg die noodzakelijk, toegankelijk en betaalbaar is en blijft. Brede kennis en ervaring Het CVZ is een zelfstandige organisatie die overheidstaken uitvoert. Dat doen we onder verantwoordelijkheid van het ministerie van VWS en binnen de kaders van de Zorgverzekeringswet en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). In deze twee wetten is onze rol als zelfstandig bestuursorgaan (zbo) verankerd. Het CVZ werkt in een omgeving waar ontwikkelingen snel gaan. Dat zorgt ervoor dat ons werk voortdurend verandert. Het CVZ heeft een Raad van Bestuur van drie leden die benoemd zijn door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), en ongeveer vierhonderd medewerkers. Dat zijn allen deskundige mensen met hart voor de gezondheidszorg en een open oog en oor voor de samenleving. Bij strategische keuzes voor de organisatie laat de Raad van Bestuur zich bijstaan door een Raad van Advies. Officieel bestaat het CVZ sinds Maar we zijn rechtstreeks voortgekomen uit de Ziekenfondsraad, die al vanaf 1949 adviezen gaf over de publieke ziektekostenverzekeringen en het premiegeld beheerde. Hierdoor hebben we veel kennis van de publieke zorgverzekering in huis, op zorginhoudelijk, organisatorisch en financieel gebied. Deze ervaring en kennis stellen ons in staat alle belangen af te wegen bij onze keuzes voor noodzakelijke, toegankelijke en betaalbare zorg. Vanzelfsprekend betrekken wij bij deze keuzes ook alle partijen die kennis hebben over of belang hebben bij ons werk.

4

5 Onze drie taken Onderlinge concurrentie tussen zorgverzekeraars is de aanjager om zorg zo doeltreffend, goedkoop en klantgericht mogelijk te maken. Maar de gezondheid van de burger is te belangrijk om alleen aan de markt over te laten. Vandaar dat de overheid een aantal spelregels in het zorgstelsel heeft ingebouwd waardoor het goed kan functioneren: Het basispakket moet alle noodzakelijke zorg van goede kwaliteit bevatten (zorgplicht). Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren voor de basisverzekering (acceptatieplicht). Iedereen moet een zorgverzekering afsluiten en dus premie betalen (verzekeringsplicht). Het werk van het CVZ is deze spelregels zo vorm te geven dat zorgverzekeraars en burgers hun verplichtingen kunnen nakomen. We doen dit door drie taken uit te voeren: Pakketbeheer: adviseren over de samenstelling van het basispakket en verduidelijken wat daartoe behoort. Risicoverevening: verdelen van premiegeld onder de zorgverzekeraars, zodat verzekeraars iedereen kunnen verzekeren, ongeacht zijn of haar gezondheidstoestand. Regelingen voor bijzondere groepen: uitvoeren van voorzieningen en regelingen voor burgers die buiten het zorgverzekeringssysteem dreigen te vallen of hun verzekeringsplicht niet nakomen. Pakketbeheer Bij pakketbeheer gaat het om kwesties als: Waarom krijg je niet alle middelen tegen ADHD helemaal vergoed? Moeten we de behandeling van rookverslaving vergoeden? Waarom krijg je het ene hulpmiddel via je zorgverzekeraar en het andere via de gemeente waar je bent ingeschreven? Bij de beantwoording van dit soort vragen staat bij het CVZ voorop dat alle burgers toegang moeten hebben tot een verantwoord basispakket: een pakket voor nu en in de toekomst waarin kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid in balans zijn en waarvoor maatschappelijk draagvlak bestaat. Bij de keuzes die we als pakketbeheerder maken, hanteren we pakketcriteria die in samenwerking met relevante zorg- en maatschappelijke organisaties tot stand zijn gekomen. Onder het pakketbeheer van het CVZ vallen de volgende activiteiten: We kijken kritisch naar het basispakket waarop verzekerden recht hebben vanuit de Zorgverzekeringswet en de AWBZ. Wat hoort er in dat pakket thuis? Wat moet erbij? Wat kan eruit? Op welke manier bepaal je waar verzekerden recht op hebben? Over dit soort kwesties adviseren wij het ministerie van VWS, gevraagd en ongevraagd.

6 We zorgen ervoor dat alle partijen in de zorg begrijpen waar de verzekerden recht op hebben. We doen dat door uitleg te geven over de inhoud van het basispakket aan burgers, zorgverzekeraars, zorgkantoren en zorgaanbieders. Wij adviseren als er geschillen ontstaan tussen verzekerden en zorgverzekeraars of zorgkantoren, bijvoorbeeld als die het niet eens kunnen worden over de vraag of een verzekerde recht heeft op vergoeding voor een bepaalde vorm van zorg. We stellen regels op voor een goede uitvoering van de AWBZ, zodat de verzekerden de zorg krijgen waar ze recht op hebben. We leggen een verband tussen ontwikkelingen in de zorg en de daaruit volgende veranderingen in de kosten. We doen dat niet alleen voor het ministerie. Steeds meer blijkt dat we ook andere partijen in de zorg kunnen helpen met onze analyses en evaluaties. Pakketcriteria Om te beoordelen wat er in het verzekerde pakket thuishoort, hanteert het CVZ vier criteria: 1. Noodzakelijkheid: rechtvaardigt de ziekte of de benodigde zorg - gegeven de maatschappelijke context - een claim op solidariteit? 2 Effectiviteit: doet de zorgvorm wat er in de breedste zin van wordt verwacht? 3. Kosteneffectiviteit: is de verhouding tussen de kosten en de baten in de breedste zin acceptabel? 4. Uitvoerbaarheid: is opname in het pakket nu en later haalbaar en houdbaar? Bij ons pakketbeheer laten we ons bijstaan door drie deskundigencommissies: Commissie Farmaceutische Hulp (CFH), voor de beoordeling of nieuwe geneesmiddelen toegelaten moeten worden tot het basispakket. Duidingscommissie Pakket (DCP), voor uitspraken of een bepaalde zorgvorm al in de basisverzekering zit of niet, gegeven de wettelijke criteria. Adviescommissie Pakket (ACP), voor het waarborgen van de maatschappelijke invalshoek van onze pakketadviezen. De vergaderingen van de ACP zijn openbaar. Risicoverevening Het beroep dat burgers op zorg doen, is niet evenredig verdeeld. Zo maakt een zestigjarige stadsbewoner met hartproblemen gemiddeld meer kosten voor zorg dan een gezonde student van achttien jaar. Toch zijn zorgverzekeraars wettelijk verplicht hen beiden voor hetzelfde bedrag een basisverzekering aan te bieden. Om ervoor te zorgen dat verzekeraars met veel verzekerden uit risicogroepen (zoals ouderen, laagopgeleiden en chronisch zieken) aan hun acceptatieplicht kunnen blijven voldoen, voert het CVZ de risicoverevening uit. Dat houdt in dat we het bedrag berekenen

7 waarmee de verzekeraars de kosten kunnen compenseren die zij gemiddeld maken voor hun risicovolle verzekerden. Het CVZ gebruikt hiervoor een methode waarmee we per jaar voor verschillende soorten zorgkosten vooraf een schatting kunnen maken en achteraf een herberekening op basis van de werkelijk gemaakte kosten. Bij deze schattingen en berekeningen gebruikt het CVZ een aantal belangrijke gegevens over verzekerden in Nederland, zoals geneesmiddelengebruik en aantal ziekenhuisbehandelingen. Kort samengevat vallen onder de risicoverevening de volgende activiteiten van het CVZ: We berekenen de jaarlijkse bijdragen aan de budgetten van zorgverzekeraars en zorgkantoren en keren deze ook als voorschot uit. Die bijdragen komen uit de twee fondsen die we beheren: het Zorgverzekeringsfonds en het Algemeen Fonds Bijzondere Ziektekosten. We herberekenen deze budgetten op basis van werkelijke kosten en verrekenen dit met verzekeraars en zorgkantoren. We geven voorlichting aan zorgverzekeraars en zorgkantoren over de risicoverevening. We informeren zorgverzekeraars en zorgkantoren over de regels waaraan ze moeten voldoen bij hun verantwoording en informatievoorziening. Op verzoek van het ministerie van VWS adviseren we over verbeteringen van de vereveningsystematiek. Het CVZ is een van de schakels in het systeem van risicoverevening. Andere onmisbare schakels zijn het ministerie van VWS, de Nederlandse Zorgautoriteit, Zorgverzekeraars Nederland en zorgverzekeraars. Het CVZ ziet het als zijn opdracht om de risicoverevening vlekkeloos uit te voeren en werkt voortdurend aan verbetering. De zorgverzekeraars gebruiken de bijdragen die zij ontvangen van het CVZ om zorgaanbieders zoals ziekenhuizen, apotheken en huisartsen te financieren. De verzekeraars hebben daarmee een centrale rol in het hele stelsel van de zorg. En dat is ook precies wat werd beoogd met de stelselwijziging in Regelingen voor bijzondere groepen Om de zorg betaalbaar te houden moet iedereen die onder de Zorgverzekeringswet en AWBZ valt, een basisverzekering afsluiten. Er zijn echter groepen mensen die zich om uiteenlopende redenen niet kunnen of willen verzekeren. Ook zijn er mensen die zich wel verzekeren, maar vervolgens hun premie niet betalen. Onze derde taak is het uitvoeren van regelingen die voor deze bijzondere groepen zijn getroffen. Onder de regelingen voor bijzondere groepen vallen de volgende activiteiten: We voeren de Zorgverzekeringswet en de AWBZ uit voor mensen met een inkomen uit Nederland die in het buitenland wonen.

8

9 We innen een premieververvangende bijdrage bij mensen die wel een zorgverzekering hebben afgesloten en vervolgens hun premie niet betalen. Zorgverzekeraars melden deze mensen na zes maanden niet-betalen als wanbetaler aan bij het CVZ. We leggen boetes op aan mensen die verplicht zijn een zorgverzekering af te sluiten en dit na een aanmaning niet hebben gedaan. Als deze onverzekerden zich daarna nog steeds niet hebben verzekerd, sluiten wij uiteindelijk een zorgverzekering voor hen af en innen de premie. We beheren de bijdragevervangende belasting voor gemoedsbezwaarden, en beoordelen en vergoeden hun zorgdeclaraties. Gemoedsbezwaarden zijn mensen die vanwege hun geloof of levensovertuiging niet verzekerd willen zijn, maar wel een bedrag aan belasting moeten betalen dat overeenkomt met de inkomensafhankelijke premie. We vergoeden de kosten die zorgaanbieders maken als ze zorg verlenen aan vreemdelingen zonder verblijfsvergunning (onverzekerbare vreemdelingen). Deze vreemdelingen hebben geen zorgverzekering, maar kunnen wel een beroep doen op medische zorg. Als een vreemdeling de kosten daarvan niet kan betalen, kan de zorgaanbieder van het CVZ een financiële vergoeding krijgen voor de zorg die in het basispakket zit. Om de regelingen voor bijzondere groepen te kunnen uitvoeren, hebben we gegevens nodig van andere uitvoeringsorganisaties, zoals de Belastingdienst, de Uitkeringsorganisatie Werknemers Verzekeringen (UWV), de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en honderden pensioenfondsen. Die afhankelijkheid doet echter niets af aan de verantwoordelijkheid van het CVZ voor een goede dienstverlening. Dat vraagt om een uitstekende relatie met onze toeleveranciers, met begrip voor elkaars mogelijkheden en onmogelijkheden, maar waarin de burger altijd centraal staat. Onze aanpak We kunnen er alleen zeker van zijn dat iedere burger de zorg krijgt die hij nodig heeft als we onze taken op een goede manier uitvoeren. Welke aanpak hebben we daarvoor gekozen en wat merken de burger en andere partijen in de zorg daarvan? De burger Om het basispakket te kunnen beheren moet het CVZ weten welke zorg de burger wil en wat hij daar voor over heeft. Daarom gaan we bij patiënten-, consumenten- en ouderenorganisaties na of de onderwerpen die wij op de (pakket)agenda zetten, aansluiten bij hun behoeften. Ook betrekken we de betrokken organisaties structureel bij de totstandkoming van onze adviezen. Verder maken we in onze adviezen transparant wat de inbreng van de verschillende partijen is en wat we daarmee hebben gedaan.

10 We willen ook dat de burger zo weinig mogelijk last van ons heeft bij de uitvoering van de regelingen waarvoor het CVZ verantwoordelijk is. Met partners als de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank proberen we steeds slimmer informatie aan de burger te vragen en uit te wisselen. Daarom hebben we ons aangesloten bij de Manifestgroep, een groep van overheidsorganisaties die samen de elektronische dienstverlening aan de burger willen verbeteren. De overheid Het CVZ werkt samen met andere overheidsorganisaties aan goede zorg. Hierbij heeft elke organisatie een andere rol. Het CVZ maakt aanspraak op zorg mogelijk en is daarmee de partij die vóóraf het publieke belang binnen het zorgstelsel garandeert. Een belangrijke partner van het CVZ is de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza), de partij die áchteraf het publieke belang binnen het zorgstelsel garandeert door er als marktmeester en toezichthouder voor te zorgen dat aan het publieke belang is voldaan. CVZ en NZa maken het samen mogelijk dat private, deels commerciële partijen de ziektekostenverzekeringen op sociale wijze uitvoeren. Met onze pakketagenda en ons jaarlijkse pakketadvies helpen wij de minister van VWS weloverwogen beslissingen te nemen. We adviseren niet alleen over de samenstelling van het basispakket, maar ook over de manier waarop het basispakket in de wet- en regelgeving is vastgelegd. Daarnaast geven we met onze monitors inzicht in de kostenen volumeontwikkelingen in de zorg. Zorgverzekeraars en zorgaanbieders Omdat de burger voor het CVZ op de eerste plaats komt, moeten we zorgverzekeraars en zorgaanbieders ook goed bedienen. Dat betekent dat we hen betrekken bij de totstandkoming van onze adviezen. Ook stellen we ons actief open voor hun vragen, bijvoorbeeld via onze website. Verder maken we de informatie die we verzamelen over de inhoud en kosten van de zorg beschikbaar voor de zorgverzekeraars, onder andere als spiegelinformatie. Zo laten we ze bijvoorbeeld zien hoe het medicijngebruik van hun verzekerden zich verhoudt tot het gemiddelde in Nederland. Goede gezondheidszorg staat of valt met de beschikbaarheid van goede informatie. Daarom is onze kennis ook beschikbaar voor zorgaanbieders. Een voorbeeld daarvan is het Farmacotherapeutisch Kompas waarmee we artsen helpen doelmatig medicijnen voor te schrijven, dat zowel in boekvorm als via internet is te raadplegen.

11 Ons werkterrein: de basisverzekering van de gezondheidszorg Het werkterrein van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) is de basisverzekering zoals die is vastgelegd in twee belangrijke zorgwetten: de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Zorgverzekeringswet Sinds 1 januari 2006 verplicht de Zorgverzekeringswet iedereen die in Nederland woont of loonbelasting betaalt zich voor zorg te verzekeren. Het Zvw-pakket* De vormen van zorg waarop de Zvw-verzekerde recht heeft, zijn: geneeskundige zorg, zoals huisartsen, verloskundigen, medisch specialisten en klinisch psychologen die bieden; opname, behandeling en verpleging (verblijf) in een ziekenhuis; geneesmiddelen; hulpmiddelen (bijvoorbeeld hoortoestellen, elastische kousen en lenzen op medische indicatie); kraamzorg en verloskundige zorg; mondzorg; paramedische zorg (bijvoorbeeld fysiotherapie, logopedie en dieetadvisering); vervoer per ambulance en zittend ziekenvervoer. Premie-inning De premie voor de Zorgverzekeringswet bestaat uit twee delen: Nominale premie. De verzekerde betaalt de nominale premie rechtstreeks aan de zorgverzekeraar, die zijn eigen premie vaststelt. Kinderen tot achttien jaar hoeven geen premie te betalen; zij zijn gratis verzekerd. Inkomensafhankelijke premie. De werkgever of uitkeringsinstantie houdt de inkomensafhankelijke premie in op het loon of de uitkering van de verzekerde. Deze premie wordt vervolgens gestort in het Zorgverzekeringsfonds. Aanvullende verzekering Zorg die niet in het Zvw-pakket zit, betaalt een verzekerde zelf of hij sluit hiervoor een aanvullende verzekering af. De aanvullende verzekering is niet wettelijk verplicht en valt buiten het werkterrein van het CVZ.

12 Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten De AWBZ dateert van 1967 en is bedoeld voor langdurige zorg die voor individuen grote financiële risico s met zich meebrengt en die particulier niet te verzekeren is. Iedereen die in Nederland woont of werkt is voor dit type zorg verzekerd en kan een beroep doen op deze wet. Het AWBZ-pakket* De vormen van zorg waarop de AWBZ-verzekerde recht heeft, zijn: persoonlijke verzorging, bijvoorbeeld helpen met douchen, aankleden en scheren, en hulp bij eten en drinken; verpleging, bijvoorbeeld wondverzorging en geven van medicijnen en injecties; begeleiding, bijvoorbeeld dagactiviteiten buitenshuis, nachtopvang en gesprekken bij gedragsproblemen; behandeling, bijvoorbeeld het leren lopen met een stok bij blindheid; verblijf, bijvoorbeeld opname in een instelling als het niet (meer) mogelijk is zelfstandig te wonen door ernstige vergeetachtigheid of omdat er zoveel zorg nodig is dat dit thuis niet meer allemaal te regelen is. Premie-inning De werkgever of uitkeringsinstantie houdt de AWBZ-premie in op het loon of de uitkering van de verzekerde. Deze premie wordt vervolgens gestort in het Algemeen Fonds Bijzondere Ziektekosten. *Bovenstaande pakketonderdelen gelden per 1 januari 2011.

13 Wij horen graag van u Het CVZ is er voor de burger. Wij bevorderen dat Nederlanders via de basisverzekering de gezondheidzorg krijgen die zij nodig hebben. Hebt u nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze brochure, dan horen wij die graag van u. Contactgegevens College voor zorgverzekeringen Bezoekadres Eekholt XH Diemen Postadres Postbus AH Diemen Telefoon: (020) Fax: (020) info@cvz.nl Versie: oktober 2011

Bent u ziekenfonds of particulier?

Bent u ziekenfonds of particulier? Uitgave: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag Postadres: Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Juli 2005 Informatie Wilt u na het lezen van deze brochure

Nadere informatie

In 2013 verandert het basispakket van de zorgverzekering als volgt:

In 2013 verandert het basispakket van de zorgverzekering als volgt: Zorgverzekering Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering hebben. Dit basispakket dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. Daarnaast kunt u zich

Nadere informatie

Verzekering en zorg buitenland

Verzekering en zorg buitenland Verzekering en zorg buitenland Begrippenlijst Acceptatieplicht De zorgverzekeraar is verplicht u te accepteren voor de zorgverzekering. Hij mag u niet weigeren vanwege uw leeftijd, gezondheidstoestand

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. Eigen risico en eigen bijdrage bij een zorgverzekering

Veelgestelde vragen. Eigen risico en eigen bijdrage bij een zorgverzekering Veelgestelde vragen Eigen risico en eigen bijdrage bij een zorgverzekering Iedereen van 18 jaar en ouder in Nederland is verplicht zich te verzekeren voor de zorgverzekering. De overheid stelt vast welke

Nadere informatie

Wonen in het buitenland: wat betekent dat voor uw ziektekostenverzekering?

Wonen in het buitenland: wat betekent dat voor uw ziektekostenverzekering? Wonen in het buitenland: wat betekent dat voor uw ziektekostenverzekering? De invoering van de nieuwe Zorgverzekeringswet per 1 januari 2006 2 Inhoudsopgave 1. Nieuwe Zorgverzekeringswet per 1 januari

Nadere informatie

Op welke vragen geeft dit digitale kaartenboek antwoord?

Op welke vragen geeft dit digitale kaartenboek antwoord? Op welke vragen geeft dit digitale kaartenboek antwoord? Wie doet wat in de bekostiging, verstrekking, financiering en het pakketbeheer van specialistische en? Hoe kan een specialistisch worden bekostigd?

Nadere informatie

Tot zover uw rechten en zekerheid. Wat moet u zelf doen? Ten eerste: hoe zit het nu met de kosten?

Tot zover uw rechten en zekerheid. Wat moet u zelf doen? Ten eerste: hoe zit het nu met de kosten? Uw zorgverzekering Wist u dat de zorgverzekering verplicht is? Wist u dat u altijd geaccepteerd moet worden voor een basisverzekering? Wist u dat een zorgverzekeraar een zorgplicht heeft om u de zorg uit

Nadere informatie

De zorg verandert, het werk van de CRA ook? Paulien Nieuwendijk april 2012

De zorg verandert, het werk van de CRA ook? Paulien Nieuwendijk april 2012 De zorg verandert, het werk van de CRA ook? 1 Paulien Nieuwendijk april 2012 Waar gaan we het over hebben? 1. De zorgmarkt hoe ziet die markt eruit? 2. De stijging van de zorgkosten 3. Kostenbeheersing;

Nadere informatie

Zorgverzekeringen 2014

Zorgverzekeringen 2014 Zorgverzekeringen 2014 Dit informatiepakket bevat de volgende onderdelen: o Over Consumind o Basiszorgverzekering o Wijzigingen basispakket 2014 o Natura of vrije zorgkeuze polis o Top 5 meest gestelde

Nadere informatie

De Zorgverzekeringswet per 1 januari 2006 bij wonen in België en werken in Nederland

De Zorgverzekeringswet per 1 januari 2006 bij wonen in België en werken in Nederland De Zorgverzekeringswet per 1 januari 2006 Vanaf 1 januari 2006 is in Nederland de Zorgverzekeringswet (Zvw) in werking. Deze wet is de basis van een geheel nieuw Nederlands verzekeringstelsel voor ziektekosten.

Nadere informatie

Deel ggz vanaf 2008 in het basispakket

Deel ggz vanaf 2008 in het basispakket Deel ggz vanaf 2008 in het basispakket Behandeling psychische problemen voortaan in het basispakket van uw zorgverzekering In deze brochure leest u hoe het is geregeld na 1 januari 2008 Ministerie van

Nadere informatie

H10 Verzekering tegen ziekte kosten Zvw, Wlz en Wmo

H10 Verzekering tegen ziekte kosten Zvw, Wlz en Wmo Samenvatting Sociale kaart en sociale zekerheid 11-05-17 Sharon.D H10 Verzekering tegen ziekte kosten Zvw, Wlz en Wmo 10.1 Het systeem van de zorgverzekeringswet(zvw) De Zvw verplicht iedere ingezetene

Nadere informatie

Regeling voor wanbetalers

Regeling voor wanbetalers Regeling voor wanbetalers Wat gebeurt er als u de premie voor uw zorgverzekering niet betaalt? Waarom ontvangt u deze folder? Uw zorgverzekeraar heeft u als wanbetaler aangemeld bij het College voor zorgverzekeringen

Nadere informatie

Geld.nl. Uitslag kennistest zorg 2013

Geld.nl. Uitslag kennistest zorg 2013 Geld.nl Uitslag kennistest zorg 2013 In dit overzicht vind je alle vragen uit de Kennistest Zorg 2013 van Geld.nl en de antwoorden die de deelnemers hierop hebben gegeven. Wil je meer weten? Bekijk dan

Nadere informatie

Medische zorg Wonen in België, werken in Nederland

Medische zorg Wonen in België, werken in Nederland Medische zorg Wonen in België, werken in Nederland Inhoud Waarvoor bent u verzekerd? 2 Hebben uw gezinsleden geen eigen ziektekostenverzekering? 3 In welk land krijgt u medische zorg? 3 In welk land kunnen

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de Zorg voor Ouderen

Ontwikkelingen in de Zorg voor Ouderen Ontwikkelingen in de Zorg voor Ouderen Belangenvereniging pensioengerechtigden Politie 21 november 2012 Joop Blom, voorzitter commissie Zorg en Welzijn en Wonen NVOG. Belangenvereniging Pensioengerechtigden

Nadere informatie

Uw ziektekostenverzekering als u in het buitenland woont DVC 50069, ontwerp: BVH Communicatie-adviesbureau b.v., Rotterdam

Uw ziektekostenverzekering als u in het buitenland woont DVC 50069, ontwerp: BVH Communicatie-adviesbureau b.v., Rotterdam Uitgave: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag Postadres: Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Telefoon (070) 340 79 11 Telefax (070) 340 78 34 Publieksvoorlichting:

Nadere informatie

ZORG SPECIAL NIEUWE ZIEKTEKOSTENREGELING PER 2006

ZORG SPECIAL NIEUWE ZIEKTEKOSTENREGELING PER 2006 ZORG SPECIAL NIEUWE ZIEKTEKOSTENREGELING PER 2006 NIEUWSBRIEF VAN VRIELING ADVIESGROEP Nr. 5 - september 2005 Column Nieuwe zorgverzekering 1 januari van kracht Gerrit Jan Vrieling 1 januari 2006 wordt

Nadere informatie

Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 De huisarts en de WLZ... 6

Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 De huisarts en de WLZ... 6 Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 Wat is de Wet langdurige zorg (Wlz)?... 2 Vanuit de Wlz worden de volgende zorg- en hulpvormen geregeld:... 2 Wlz aanvragen... 2 1. Aanvraag bij het CIZ... 4 2. CIZ

Nadere informatie

ZorgCijfers Monitor Zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg 1 e kwartaal juli Van goede zorg verzekerd

ZorgCijfers Monitor Zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg 1 e kwartaal juli Van goede zorg verzekerd ZorgCijfers Monitor Zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg 1 e kwartaal 2019 juli 2019 Van goede zorg verzekerd Dit is een uitgave van Zorginstituut Nederland Postbus 320 1110 AH Diemen www.zorginstituutnederland.nl

Nadere informatie

Zorginstituut Nederland

Zorginstituut Nederland > Retouradres Postbus 320, 1110 AH Diemen Algemene Rekenkamer t.a.v. drs. C.C.M. Vendrik, wnd voorzitter Lange Voorhout 8 Postbus 20015 2500 EA DEN HAAG Betreft 2740.2015036391 Reactie op het Conceptrapport

Nadere informatie

Regeling structuur en werkwijze organisatie College voor zorgverzekeringen 2007

Regeling structuur en werkwijze organisatie College voor zorgverzekeringen 2007 Regeling structuur en werkwijze organisatie College voor zorgverzekeringen 2007 Het bestuur van het College voor zorgverzekeringen, gelet op artikel 2, zesde en zevende lid van het Bestuursreglement College

Nadere informatie

Declaratie zorgkosten. Informatie voor gemoedsbezwaarden

Declaratie zorgkosten. Informatie voor gemoedsbezwaarden Declaratie zorgkosten Informatie voor gemoedsbezwaarden Inhoudsopgave Registratie als gemoedsbezwaarde 3 Kinderen 3 Bijdragevervangende belasting 4 Spaartegoed huishouden 4 Vaststelling spaartegoed 4 Bezwaar

Nadere informatie

De bestuursrechtelijke zorgverzekeringspremie

De bestuursrechtelijke zorgverzekeringspremie De bestuursrechtelijke zorgverzekeringspremie Informatie voor werkgevers en uitkeringsinstanties De regeling in negen stappen 1 2 Een verzekerde heeft een betalingsachterstand ter hoogte van zes maandpremies

Nadere informatie

19.15-19.45 uur : Inloop met koffie en thee 19.45-20.00 uur : Opening door directie 20.00-20.30 uur : Univé zorg in 2015 20.30-21.

19.15-19.45 uur : Inloop met koffie en thee 19.45-20.00 uur : Opening door directie 20.00-20.30 uur : Univé zorg in 2015 20.30-21. 19.15-19.45 uur : Inloop met koffie en thee 19.45-20.00 uur : Opening door directie 20.00-20.30 uur : Univé zorg in 2015 20.30-21.00 uur : Pauze 21.00-21.30 uur : Veranderingen in de AWBZ 21.30-22.30 uur

Nadere informatie

Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie eigen risico (Cer)

Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie eigen risico (Cer) Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie eigen risico (Cer) Klanten 2013 Wat krijgt u van het CAK? Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie

Nadere informatie

Uitleg voorwaarden algemene tegemoetkoming Wtcg 2013

Uitleg voorwaarden algemene tegemoetkoming Wtcg 2013 Uitleg voorwaarden algemene tegemoetkoming Wtcg 2013 Voor de algemene tegemoetkoming vanuit de Wet chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) over 2013 zijn de voorwaarden voor zorggebruik gewijzigd. Daarnaast

Nadere informatie

Medische zorg Wonen in België, uitkering of pensioen uit Nederland

Medische zorg Wonen in België, uitkering of pensioen uit Nederland Medische zorg Wonen in België, uitkering of pensioen uit Nederland Inhoud In welk land bent u verzekerd? 2 Hoe krijgt u medische zorg? 2 Wat kost het u? 2 Hoe zijn uw gezinsleden verzekerd? 3 Wat kost

Nadere informatie

Wordt de patiënt er beter van?

Wordt de patiënt er beter van? Verzekerde GGZ zorg Wordt de patiënt er beter van? Spreker Plaats datum Maud van der Veen Verzekerde GGZ zorg Het CVZ als beheerder van het verzekerde pakket Rol CVZ Wat is verzekerd? Welke uitvoeringsproblemen

Nadere informatie

Welkom bij DSW Zorgverzekeraar 2009

Welkom bij DSW Zorgverzekeraar 2009 Welkom bij DSW Zorgverzekeraar 2009 Bij DSW is de premie opnieuw nét kostendekkend. Goedkoper kan niet, duurder hoeft niet. 100222-Bijsl Welkom Inhoudsopgave Welkom bij DSW Zorgverzekeraar 3 Wat biedt

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Uw zorgverzekering in 2013. De zorgverzekering voor universitair medische centra

Uw zorgverzekering in 2013. De zorgverzekering voor universitair medische centra EXCLUSIEF VOOR DE UMC S Uw zorgverzekering in 2013 De zorgverzekering voor universitair medische centra De zorgverzekering voor universitair medische centra De zorgverzekering speciaal voor u UMC Zorgverzekering

Nadere informatie

Samen verzekerd van goede zorg. André Rouvoet, voorzitter Zorgverzekeraars Nederland Congres Arts en Organisatie 10 juni 2016

Samen verzekerd van goede zorg. André Rouvoet, voorzitter Zorgverzekeraars Nederland Congres Arts en Organisatie 10 juni 2016 Samen verzekerd van goede zorg André Rouvoet, voorzitter Zorgverzekeraars Nederland Congres Arts en Organisatie 10 juni 2016 Status van de Nederlandse gezo dheidszorg Bron: VWS Nederland in internationaal

Nadere informatie

De zorgverzekeringswet

De zorgverzekeringswet De zorgverzekeringswet De invoering van de Zorgverzekeringswet (ZVW) en de wet op de Zorgtoeslag vanaf 1 januari 2006 is een feit. Hierdoor ontstaat er één zorgverzekering voor iedereen, waarmee het onderscheid

Nadere informatie

Medische zorg Wonen in Nederland, uitkering of pensioen uit België

Medische zorg Wonen in Nederland, uitkering of pensioen uit België Medische zorg Wonen in Nederland, uitkering of pensioen uit België Inhoud In welk land bent u verzekerd? 2 Hoe krijgt u medische zorg? 3 Wat kost het u? 3 Hoe is uw partner verzekerd? 3 Aanvullend verzekeren

Nadere informatie

Bijgaand treft u het advies van het CBP aan. Het advies kan als volgt worden samengevat.

Bijgaand treft u het advies van het CBP aan. Het advies kan als volgt worden samengevat. POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN de minister van VWS, DATUM 12 februari

Nadere informatie

De ambitie van de zorgverzekeraars voor de Nederlandse zorg in 2025

De ambitie van de zorgverzekeraars voor de Nederlandse zorg in 2025 De ambitie van de zorgverzekeraars voor de Nederlandse zorg in 2025 Missie zorgverzekeraars Nederland Zorgverzekeraars Nederland heeft ten doel om de zorgverzekeraars te verenigen, hun gezamenlijke belangen

Nadere informatie

Opbouw. Zorgverzekeringswet 2006 Redenen voor hervorming. De kern van Zvw. Privaat zorgstelsel met veel publieke randvoorwaarden

Opbouw. Zorgverzekeringswet 2006 Redenen voor hervorming. De kern van Zvw. Privaat zorgstelsel met veel publieke randvoorwaarden Opbouw De visie van zorgverzekeraars Jaarcongres V&VN, 10 april 2015 Marianne Lensink Het stelsel en de rol van zorgverzekeraars Opgaven voor de toekomst: - minder meer zorguitgaven - transparantie over

Nadere informatie

Het Nederlandse Zorgstelsel

Het Nederlandse Zorgstelsel Het Nederlandse Zorgstelsel Een heldere blik op de regels in de gezondheidszorg Corné Adriaansen 12 september 2012 Door de bomen het bos niet meer te zien? Zorgstelsel Nederland 2012 Financieringsstromen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Minister en de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Minister en de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 66865 9 december 2016 Regeling van de Minister en de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 29 november

Nadere informatie

AMF een goed geregeld pensioen. Bulletin Algemeen Mijnwerkersfonds 2005

AMF een goed geregeld pensioen. Bulletin Algemeen Mijnwerkersfonds 2005 AMF een goed geregeld pensioen Bulletin Algemeen Mijnwerkersfonds 2005 Het bestuur van het Algemeen Mijnwerkersfonds (AMF) wil haar rechthebbenden van goede en belangrijke informatie voorzien. Leest u

Nadere informatie

100222-Bijsl Welkom b21. Welkom bij DSW Zorgverzekeraar 2010

100222-Bijsl Welkom b21. Welkom bij DSW Zorgverzekeraar 2010 100222-Bijsl Welkom b21 Welkom bij DSW Zorgverzekeraar 2010 Inhoudsopgave Welkom bij DSW Zorgverzekeraar 3 Wat biedt DSW? 4 Uw basisverzekering in 2010 5 De premies 6 Onze website 7 Gemakkelijk overstappen!

Nadere informatie

Kies de zorgverzekering die bij u past

Kies de zorgverzekering die bij u past CZ Zorgpolis 2012 1 2 Kies de zorgverzekering die bij u past Mensen die in Nederland wonen, zijn verplicht verzekerd tegen ziektekosten. Soms kan het zijn dat u geen recht hebt op de Nederlandse verplichte

Nadere informatie

Sites voor de intramurale fysiotherapie

Sites voor de intramurale fysiotherapie Sites voor de intramurale fysiotherapie In bijgaand document een overzicht van sites waarop informatie is te vinden over onderwerpen die van belang kunnen zijn voor de intramuraal werkende fysiotherapeut.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op de artikelen 9a, 18g en 34a van de Zorgverzekeringswet;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op de artikelen 9a, 18g en 34a van de Zorgverzekeringswet; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 4222 10 maart 2011 Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 28 februari 2011, nr. Z/VV-3051129,

Nadere informatie

Hulpmiddelen en de zorgverzekering. Alles wat je wilt weten over de vergoeding van je hulpmiddel

Hulpmiddelen en de zorgverzekering. Alles wat je wilt weten over de vergoeding van je hulpmiddel Hulpmiddelen en de zorgverzekering Alles wat je wilt weten over de vergoeding van je hulpmiddel 2015 Hulpmiddelen en de zorgverzekering Als cliënt van OIM Orthopedie kom je in aanraking met de zorgverzekeringswet.

Nadere informatie

Collectieve aanvullende verzekering (CAV), minder betalen voor meer zorgverzekering. in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren

Collectieve aanvullende verzekering (CAV), minder betalen voor meer zorgverzekering. in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Collectieve aanvullende verzekering (CAV), minder betalen voor meer zorgverzekering in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Goed verzekerd zijn is heel belangrijk Goed verzekerd zijn

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 19 januari 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 19 januari 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Hoe lopen de geldstromen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ)? Wie betaalt wat in de Algemene Wet Bijzonder Ziektekosten (AWBZ)?

Hoe lopen de geldstromen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ)? Wie betaalt wat in de Algemene Wet Bijzonder Ziektekosten (AWBZ)? Hoe lopen de geldstromen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ)? Wie betaalt wat in de Algemene Wet Bijzonder Ziektekosten (AWBZ)? Hoe lopen de geldstromen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten

Nadere informatie

Uw verzekering in 2009. 100222-Bijsl SH Algemeen B27

Uw verzekering in 2009. 100222-Bijsl SH Algemeen B27 Stad Holland, een dijk van een zorgverzekeraar Uw verzekering in 2009 100222-Bijsl SH Algemeen B27 Inhoudsopgave De premies Uw verzekering in 2009 Het eigen risico Onze website 3 4 6 7 Revka 37 jaar Holland

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 077 Evaluatie van de Wet structurele maatregelen wanbetalers zorgverzekering Nr. 4 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Nadere informatie

Een Persoonsgebonden Budget bij de zorgverzekeraar

Een Persoonsgebonden Budget bij de zorgverzekeraar Een Persoonsgebonden Budget bij de zorgverzekeraar Jouw Persoonsgebonden Budget (PGB) verpleging en verzorging Wat verandert er in 2015? De overheid wil de langdurige zorg toegankelijk, goed en betaalbaar

Nadere informatie

Welkom. 10-11-2005 KZ (Pensioen) Adviesgroep 1

Welkom. 10-11-2005 KZ (Pensioen) Adviesgroep 1 Welkom 10-11-2005 KZ (Pensioen) Adviesgroep 1 4. Nieuwe zorgstelsel per 1-1-2006 Alle ingezetenen van Nederland komen in aanmerking voor het nieuwe zorgstelsel Alle ziekenfondsplichtige en particuliere

Nadere informatie

D ELTA L LOYD Z ORGG ARANT

D ELTA L LOYD Z ORGG ARANT D ELTA L LOYD Z ORGG ARANT I NDIVIDUEEL Delta Lloyd Zorgverzekering NV Postbus 29677 2502 LR Den Haag Uw assurantie-adviseur: F 01.9.45/1205 Zeker Delta Lloyd, al meer dan 150 jaar Delta Lloyd zorgt voor

Nadere informatie

Medische zorg. Inhoud Waarvoor bent u verzekerd? 2

Medische zorg. Inhoud Waarvoor bent u verzekerd? 2 BBZ Medische zorg Wonen in België, werken in Nederland Inhoud Waarvoor bent u verzekerd? 2 Hebben uw gezinsleden geen eigen ziektekostenverzekering? 2 In welk land kunnen u en uw gezinsleden zorg krijgen?

Nadere informatie

Medische zorg Wonen in Nederland, werken in België

Medische zorg Wonen in Nederland, werken in België Medische zorg Wonen in Nederland, werken in België Inhoud In welk land bent u verzekerd? 2 Waarvoor bent u verzekerd? 2 Wlz-zorg 3 Wat moet u regelen voor uzelf? 3 Moet u de Vlaamse zorgverzekering afsluiten?

Nadere informatie

Medische zorg. Inhoud

Medische zorg. Inhoud BBZ Medische zorg Wonen in Nederland, werken in België Inhoud Waarvoor bent u verzekerd? 2 Wlz-zorg 2 Wat moet u regelen voor uzelf? 3 Moet u aansluiten bij de Vlaamse Sociale Bescherming? 3 Hoe krijgt

Nadere informatie

ZorgCijfers Monitor. De uiteindelijke kosten van het zorgstelsel voor de individuele burger. Van goede zorg verzekerd JULI 2018

ZorgCijfers Monitor. De uiteindelijke kosten van het zorgstelsel voor de individuele burger. Van goede zorg verzekerd JULI 2018 ZorgCijfers Monitor De uiteindelijke kosten van het zorgstelsel voor de individuele burger JULI 2018 Van goede zorg verzekerd Dit is een uitgave van Zorginstituut Nederland Postbus 320 1110 AH Diemen www.zorginstituutnederland.nl

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013 Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

De kosten van een ziekenhuisbezoek

De kosten van een ziekenhuisbezoek Gaat u binnenkort naar het MCL? Kijk dan eerst op de website van uw zorgverzekeraar om te kijken of deze een contract met ons heeft afgesloten voor de behandeling die u moet ondergaan. Check ook uw polisvoorwaarden

Nadere informatie

Kaartenboek Gezondheidszorg Editie 2015. Zó werkt de zorg in Nederland. inkijkexemplaar. dr Maaike de Vries en drs Jenny Kossen

Kaartenboek Gezondheidszorg Editie 2015. Zó werkt de zorg in Nederland. inkijkexemplaar. dr Maaike de Vries en drs Jenny Kossen Zó werkt de zorg in Nederland Kaartenboek Gezondheidszorg Editie 2015 dr Maaike de Vries en drs Jenny Kossen Inhoudsopgave Inleiding 3 Voorwoord 3 Medicijn tegen dat knagende gevoel en andere 5 redenen

Nadere informatie

Avondsymposium HANAV. Zorg voor Zorginkoop. 12 november Dominique Vijverberg / Pieter van de Winckel

Avondsymposium HANAV. Zorg voor Zorginkoop. 12 november Dominique Vijverberg / Pieter van de Winckel Avondsymposium HANAV Zorg voor Zorginkoop 12 november 2015 Dominique Vijverberg / Pieter van de Winckel 1 Inhoud 1. Introductie (Stichting) IZZ, perspectief 2. Zorg in geld 3. Zorginkoop Vraagstukken voor

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2014. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2014. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden, of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

Er blijft gezondheidswinst liggen doordat vaccins onvoldoende benut worden

Er blijft gezondheidswinst liggen doordat vaccins onvoldoende benut worden Samenvatting Er blijft gezondheidswinst liggen doordat vaccins onvoldoende benut worden Nieuwe biotechnologische methoden, met name DNA-technieken, hebben de vaccinontwikkeling verbeterd en versneld. Met

Nadere informatie

INFORMATIE 2011. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf

INFORMATIE 2011. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf INFORMATIE 2011 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf Voor wie is deze folder? Woont u in een zorginstelling? Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, een psychiatrische inrichting of een andere instelling waar

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013 Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden, of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

Referentie: 2014012814. Reglement organisatie Zorginstituut Nederland. De Raad van Bestuur van Zorginstituut Nederland,

Referentie: 2014012814. Reglement organisatie Zorginstituut Nederland. De Raad van Bestuur van Zorginstituut Nederland, Referentie: 2014012814 Reglement organisatie Zorginstituut Nederland De Raad van Bestuur van Zorginstituut Nederland, gelet op artikel 2, zesde en zevende lid van het Bestuursreglement van Zorginstituut

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 29 689 Herziening Zorgstelsel Nr. 517 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Het Nederlandse zorgstelsel

Het Nederlandse zorgstelsel Het Nederlandse zorgstelsel Inhoud Inleiding 3 De Zorgverzekeringswet 7 Publiek en privaat Basispakket Kwaliteit Zorg verkrijgen Financiering van de Zvw-zorg Toezicht De Wet langdurige zorg 13 Solidariteit

Nadere informatie

Is een aanvullende verzekering nog wel voor iedereen weggelegd? Marloes van Dijk, Anne Brabers, Margreet Reitsma en Judith de Jong

Is een aanvullende verzekering nog wel voor iedereen weggelegd? Marloes van Dijk, Anne Brabers, Margreet Reitsma en Judith de Jong Dit factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Marloes van Dijk, Anne Brabers, Margreet Reitsma en Judith de Jong. Is een aanvullende verzekering nog wel voor iedereen

Nadere informatie

Declaratiewijzer AWBZ Mondzorg

Declaratiewijzer AWBZ Mondzorg Declaratiewijzer AWBZ Mondzorg Declaratiewijzer AWBZ Mondzorg In samenwerking met: Inhoudsopgave Inleiding 5 Introductie 5 Doel 5 Doelgroepen 5 Totstandkoming 5 Aanspraak AWBZ mondzorg 6 Wie zijn AWBZ-verzekerd?

Nadere informatie

De overheid en zorg. Wat toetsen en waarom. Bert Boer. Competitieve waarden. Regeerakkoord over het pakket. Wat voor soort beslissingen?

De overheid en zorg. Wat toetsen en waarom. Bert Boer. Competitieve waarden. Regeerakkoord over het pakket. Wat voor soort beslissingen? De overheid en zorg Plaats datum Ik kan niet zonder jou over de haat-liefde-verhouding tussen de zorg en de overheid CVZ 19 november 2010 Waarden en belangen Toelating, verzekering, financiering, planning,

Nadere informatie

Hoe lopen de geldstromen in de curatieve zorg?

Hoe lopen de geldstromen in de curatieve zorg? Hoe lopen de geldstromen in de curatieve zorg? Hoe lopen de geldstromen in de curatieve zorg vanuit de burgers? Hoe lopen de geldstromen in de curatieve zorg vanuit de werkgevers en uitkeringsinstanties?

Nadere informatie

Wat verandert er in 2016?

Wat verandert er in 2016? Jouw zorgverzekering in 2016 1 Wat verandert er in 2016? Handig om te weten 2 Algemene voorwaarden 3 4 Aanvullende verzekeringen 7 Anderzorg Budget 7 Anderzorg Jong 8 Anderzorg Extra 9 Anderzorg Tand 10

Nadere informatie

Factsheet Evaluatie Zorgverzekering 2006-2012

Factsheet Evaluatie Zorgverzekering 2006-2012 Trends en ontwikkelingen in de zorg bekeken ZorgKiezer.nl, Amsterdam, 15 november 2011 www.zorgkiezer.nl info@zorgkiezer.nl ZorgKiezer.nl is de grootste onafhankelijke vergelijkingssite voor zorg en ziektekosten

Nadere informatie

Hoe werkt de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ)?

Hoe werkt de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ)? Hoe werkt de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ)? Hoe werkt de AWBZ? Wie doet wat in de AWBZ? Hoe werkt de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ)? Deze Informatiekaart geeft antwoord op de

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 18 december 2009 Betreft ziekenhuisverplaatste zorg

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 18 december 2009 Betreft ziekenhuisverplaatste zorg > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

INFORMATIE 2012. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf

INFORMATIE 2012. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf INFORMATIE 2012 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf Voor wie is deze folder? Woont u in een zorginstelling? Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, een psychiatrische inrichting of een andere instelling waar

Nadere informatie

De Raad van State gehoord (advies van.., nummer ); Gezien het nader rapport van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van..

De Raad van State gehoord (advies van.., nummer ); Gezien het nader rapport van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van.. Besluit van houdende wijziging van het Besluit zorgverzekering in verband met het vervangen van de no-claimteruggave door een verplicht eigen risico Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid,

Nadere informatie

BINDEND ADVIES , p. 1/7

BINDEND ADVIES , p. 1/7 BINDEND ADVIES Partijen : De heer A te B, vertegenwoordigd door de heer C te D, tegen E te F Zaak : Geneeskundige zorg, GGZ, Ready for Change Zaaknummer : 2012.01674 Zittingsdatum : 17 april 2013 2012.01674,

Nadere informatie

Dat doen we voor u. Aarzel dus niet om onze adviseurs te bellen. Wij helpen u graag verder!

Dat doen we voor u. Aarzel dus niet om onze adviseurs te bellen. Wij helpen u graag verder! Verdragspolis 2015 1 2 CZ helpt u met kiezen U wilt graag verzekerd zijn van goede zorg. Zorg die beschikbaar is wanneer u het nodig hebt en die aansluit bij uw wensen en behoeften. Daarom geven we u in

Nadere informatie

Uw verzekering in Bijsl SH Algemeen b26

Uw verzekering in Bijsl SH Algemeen b26 Stad Holland, een dijk van een zorgverzekeraar Uw verzekering in 2010 100222-Bijsl SH Algemeen b26 Inhoudsopgave Voorwoord De premies Uw verzekering in 2010 Het eigen risico Onze website 3 4 5 6 7 Natasja

Nadere informatie

FAQ zorgverzekeringen 2014 20 december 2013

FAQ zorgverzekeringen 2014 20 december 2013 FAQ zorgverzekeringen 2014 20 december 2013 Inhoud: 1. Over DVN zorgverzekeringen p.1 2. Over zorgverzekeringen in het algemeen p.2 3. Over de voorgenomen wijzigingen bij zorgverzekeraars p.4 1. Over DVN

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord / V

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord / V INHOUDSOPGAVE Voorwoord / V HOOFDSTUK 1 Het Nederlands zorgstelsel: De structuur van de sociale ziektekostenverzekeringen / 1 1.1 Overheidsverantwoordelijkheid / 1 1.1.1 Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Datum 1 oktober 2013 Betreft Advies over het concept wetsvoorstel Langdurige Intensieve Zorg

Datum 1 oktober 2013 Betreft Advies over het concept wetsvoorstel Langdurige Intensieve Zorg > Retouradres Postbus 320, 1110 AH Diemen Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport t.a.v. de heer Van Rijn Postbus 203 50 2500 EJ DEN HAAG 0530.2013118287 College voor zorgverzekeringen Pakket

Nadere informatie

Heeft u zorg nodig? Dit zijn de mogelijkheden volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) - 1 -

Heeft u zorg nodig? Dit zijn de mogelijkheden volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) - 1 - Heeft u zorg nodig? Dit zijn de mogelijkheden volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) - 1 - - 2 - Inhoud Heeft u hulp of zorg nodig? 4 Vier zorgwetten: welke wet regelt uw zorg? 4 Voor wie is de Wet langdurige

Nadere informatie

Onverzekerd? Dan graag vooraf betalen

Onverzekerd? Dan graag vooraf betalen Onverzekerd? Dan graag vooraf betalen Hebt u medische zorg nodig, maar bent u niet verzekerd? Dan zijn wij helaas genoodzaakt om de kosten met betrekking tot de aan u verleende medische zorg, bij u in

Nadere informatie

GENEESMIDDELEN Veel gestelde vragen en antwoorden. Augustus 2008

GENEESMIDDELEN Veel gestelde vragen en antwoorden. Augustus 2008 GENEESMIDDELEN Veel gestelde vragen en antwoorden Augustus 2008 Toelichting: De vragen zijn ingedeeld in drie onderdelen: -1- vergoedingen voor geneesmiddelen, -2- preferentiebeleid van zorgverzekeraars,

Nadere informatie

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Nederlandse Zorgautoriteit T.a.v. mevrouw dr. Mi. Kaljouw Postbus 3017 3502 GA UTRECHT Zorg Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79

Nadere informatie

Zorgverzekering en Publieke Gezondheid: Een paar apart? Geert van Hoof. arts Maatschappij en Gezondheid medisch adviseur Medisch Advies Groep CZ

Zorgverzekering en Publieke Gezondheid: Een paar apart? Geert van Hoof. arts Maatschappij en Gezondheid medisch adviseur Medisch Advies Groep CZ Zorgverzekering en Publieke Gezondheid: Een paar apart? Geert van Hoof arts Maatschappij en Gezondheid medisch adviseur Medisch Advies Groep CZ Presentatie RAC, 29 september 2014 Voorstellen Geert van

Nadere informatie

I N I T I A T I E F V O O R S T E L

I N I T I A T I E F V O O R S T E L I N I T I A T I E F V O O R S T E L Op de bres voor betaalbare collectieve zorg 1. Inleiding Op 1 januari 2006 treedt de nieuwe zorgverzekeringswet in werking. Nu al is duidelijk dat het nieuwe zorgstelsel

Nadere informatie

Specifieke Zorgrapportage Delta Lloyd. Uw collectieve zorgverzekering in 2016

Specifieke Zorgrapportage Delta Lloyd. Uw collectieve zorgverzekering in 2016 Specifieke Zorgrapportage Delta Lloyd Uw collectieve zorgverzekering in 2016 Samenvatting Delta Lloyd biedt in 2016 de volgende basisverzekering aan: Zorgverzekering Restitutie. Hier wordt de rekening

Nadere informatie

Hoe wordt mijn behandeling betaald? Informatie voor cliënten

Hoe wordt mijn behandeling betaald? Informatie voor cliënten Hoe wordt mijn behandeling betaald? Informatie voor cliënten Hoe wordt mijn behandeling betaald? U gaat wellicht gebruikmaken van de zorg van GGz Breburg. Uw behandeling moet natuurlijk ook betaald worden.

Nadere informatie

1 Overeenkomstenstelsel in de zorgverzekeringen

1 Overeenkomstenstelsel in de zorgverzekeringen 1 Overeenkomstenstelsel in de zorgverzekeringen Zorgovereenkomsten in de Zorgverzekeringswet (Zvw) De Zorgverzekeringswet verplicht iedereen die legaal in Nederland woont (die verzekerd is ingevolge de

Nadere informatie

Zorg uit de Zvw. Wijkverpleging, ELV, GRZ. Judith den Boer

Zorg uit de Zvw. Wijkverpleging, ELV, GRZ. Judith den Boer Zorg uit de Zvw Wijkverpleging, ELV, GRZ Judith den Boer 2-10-2017 Voorstellen Judith den Boer Hogeschool Zeeland Wijkverpleegkundige Erasmus Universiteit Master Zorgmanagement Hogeschool Zeeland Docent

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013 2014 33 362 Wijziging van de Wet marktordening gezondheidszorg en enkele andere wetten, teneinde te voorkomen dat zorgverzekeraars zelf zorg verlenen

Nadere informatie

FAQ inzake IZA Cura Natura Polis 2011, IZA Cura Zuid Limburg 2011 en diverse overige zaken. Onderverdeeld in:

FAQ inzake IZA Cura Natura Polis 2011, IZA Cura Zuid Limburg 2011 en diverse overige zaken. Onderverdeeld in: FAQ inzake IZA Cura Natura Polis 2011, IZA Cura Zuid Limburg 2011 en diverse overige zaken. Onderverdeeld in: Hier vindt u o.a. de veel gestelde vragen over onze kantoorgegevens, bereikbaarheid, het doorgeven

Nadere informatie

Innovatieve geneesmiddelen: dilemma s als betaalbaarheid, beschikbaarheid en toegankelijkheid. Linda van Saase, Zorginstituut Nederland 17 maart 2015

Innovatieve geneesmiddelen: dilemma s als betaalbaarheid, beschikbaarheid en toegankelijkheid. Linda van Saase, Zorginstituut Nederland 17 maart 2015 Innovatieve geneesmiddelen: dilemma s als betaalbaarheid, beschikbaarheid en toegankelijkheid Linda van Saase, Zorginstituut Nederland 17 maart 2015 Verantwoord pakket voor burger en samenleving Zorginhoudelijke

Nadere informatie

Inhoudsopgave. DSW - goed voor je 4. De premies 5. Uw verzekering in 2013 6. Vergoedingen 7. Het eigen risico 8. Onze website 10

Inhoudsopgave. DSW - goed voor je 4. De premies 5. Uw verzekering in 2013 6. Vergoedingen 7. Het eigen risico 8. Onze website 10 100222-BIJ DSW01-2013 2 Inhoudsopgave DSW - goed voor je 4 De premies 5 Uw verzekering in 2013 6 Vergoedingen 7 Het eigen risico 8 Onze website 10 3 DSW goed voor je Solidariteit DSW vaart een eigen koers

Nadere informatie

3.2 De wereld van transacties

3.2 De wereld van transacties 3.2 De wereld van transacties Voorbeeld: Henk gaat een brommer kopen. Hij heeft hiervoor twee mogelijkheden: 1) Hij koopt een tweedehands brommer via Marktplaats.nl; 2) Hij koopt een tweedehands brommer

Nadere informatie