Rond alle energiemarkten waart een negatief sentiment

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rond alle energiemarkten waart een negatief sentiment"

Transcriptie

1 Rond alle energiemarkten waart een negatief sentiment 17 december Energeia's stemming behandelt achtereenvolgens de prijsontwikkeling op de markt voor olie, steenkool, CO2-emissierechten, elektriciteit en aardgas, en geeft vervolgens een beeld van de spreads. Olie Olieprijzen bewogen afgelopen week richting een prijsdiepte die al zeven jaar niet meer verkend was. Reden is de aanhoudende overvoering van de markt. De strategie van de Opec-landen is om martkaandeel te behouden of te bemachtigen en daarom de productieniveaus te handhaven, anders dan de prijs opwaarts te beïnvloeden door verlaging van het productieplafond. Algemeen wordt aangenomen dat Opec onder aanvoering van Saoedi-Arabië op deze manier probeert de (schalie)producenten in de Verenigde Staten uit de markt te drukken. Vooralsnog blijft echter ook het Amerikaanse olieproductieniveau stabiel, bleek woensdag uit de wekelijkse statistieken van het Amerikaanse Energieministerie. Uit diezelfde cijfers bleek dat de reserves groeien naar nieuwe recordhoogten, wat de prijs nog verder onder druk zet. Ondertussen wordt in de VS overwogen om het wettelijke verbod op de uitvoer van olie te schorsen. Hoewel het democratische proces rond de veertig jaar oude wet nog verre van afgerond is, zorgt dit wel al voor een verkleining van het gat tussen Brent- en WTI-olie. Als export van olie uit de VS mogelijk wordt en Amerikaanse olie dus breder verhandelbaar, zal Brent volgens de logische marktprincipes in prijs naar het lager geprijsde WTI moeten toegroeien. Uit de prijsvorming blijkt dat proces inmiddels gestart. Woensdag sloot Brent voor levering in februari op USD 37,39 per vat, wat week op week een min van 7,3% betekende. WTI kwam op USD 35,52 per vat voor levering in januari, wat sinds vorige week woensdag een afwaardering met 4,4% betekende. De stap van de Amerikaanse Federal Reserve om de rente te verhogen werd zonder meer verwacht en had daarom nauwelijks prijsimpact.

2 Steenkool Steenkoolprijzen lijken naar richting te zoeken, nadat het Cal16-contract maandag het laagste punt ooit bereikte. Doordat er nauwelijks fysieke handel plaatsheeft op de overvoerde steenkoolmarkt, wordt prijsrichting vooral afgeleid van andere markten, waarbij de oliemarkt als belangrijkst geldt. De slotstanden voor de Ara-contracten op woendag bij EEX: Cal 16 daalde 0,9% week op week en sloot op USD 44,72 per ton; Q1 steeg 1,4% week op week en kwam daarmee op USD 46,26 per ton; en het januari-contract eindigde op USD 47,19 per ton 2,1% boven de vorige woensdagstand.

3 CO2 De CO2-prijs stond en staat onder druk van de dalende prijzen op de andere energiemarkten. Maandag expireerde het Dec 15-contract, wat nog vooraf werd gegaan door een flinke prijsdaling. De kleine opleving die deze week te zien was, werd vooral gevoed door winstnemingen. Dec 16 -nu het benchmark contract- daalde week op week 3,3% naar een slotstand van EUR 8,20 per ton, Dec 17 kwam 3,2% lager uit op EUR 8,31.

4 Aardgas Voor de aardgasprijzen geven vrijwel alle seinen een neerwaartse richting aan. De milde temperaturen zijn in eerste instantie een kortetermijnprijsdrijver, maar de waarschijnlijk mildste december ooit laat ook zijn sporen na op de termijnmarkt. De dalende olieprijs doet ook een duit in het zakje. De laatste belangrijke impuls komt van de aanvoerkant, waar nauwelijks tot geen beperkingen waarneembaar zijn wat resulteert in ruim voldoende gas om aan de vraag te voldoen. Bij Ice-Endex leverde dat het volgende beeld op voor TTF-gas. Cal 16 sloot woensdag op EUR 15,79 per MWh, wat week op week een min van 4,9% betekende. Q1 kwam 5,3% lager uit op EUR 15,80 per MWh. Levering in januari eindigde woensdag op EUR 15,73 per MWh, wat week op week een afwaardering van 5,2% betekende. Deze donderdag en vrijdag komen de regeringsleiders in Brussel bij elkaar, en één van de agendapunten is Nord Stream 2. De verdubbeling van de bestaande capaciteit om Russisch gas naar Duitsland te vervoeren, kent behalve een flink prijskaartje (EUR 11 mrd) ook flinke oppositie. Met name Oost-Europese landen wijzen erop dat de uitbreiding de afhankelijkheid van Rusland vergroot, en indruist tegen het sanctieregime dat Rusland is opgelegd na de acties in Oekraïne en de Krim. Duitsland, als voorstander van het plan, beargumenteert dat het de leveringszekerheid in Europa bevordert, aangezien een Russisch dispuut met Oekraïne de gastoevoer naar Europa minder hard kan raken.

5 Op de spotmarkt is het vooral de temperatuur die de prijsrichting bepaalt. Nu deze donderdag vermoedelijk de warmste decemberdag wordt sinds metingen zijn gestart, kan dat maar een richting zijn: neerwaarts. Ook de komende dagen zal daar weinig verandering in komen, stellen weersvoorspellers. Het vooruitzicht voor de komende tien dagen voor continentaal Europa zijn temperaturen 4 C tot 9 C boven de seizoensnorm. Dit drukte woensdag de prijs met 4,4% naar beneden, waardoor bij Icap een dagvooruitprijs tot stand kwam van EUR 15,25 per MWh. Het is nog onduidelijk hoe zinnig het is om schaliegas te gaan winnen in het Verenigd Koninkrijk. Dat schreef De Telegraaf deze week op basis van een rapport van de onafhankelijke Britse Task Force on Shale Gas. Om de potentie van schaliewinning in te kunnen schatten zouden er nog boringen op een groot aantal plekken nodig zijn, schrijven de onderzoekers.

6 Elektriciteit De milde temperaturen hebben ook zijn weerslag op de stroommarkt, met name de Duitse maar daarmee indirect ook de Nederlandse. In Duitsland wordt elektriciteit ook gebruikt voor verwarming. Net als op de gasmarkt is dit in eerste instantie een kortetermijnimpuls, maar via het decembercontract werkt het prijsdalende sentiment vanzelf door naar de termijnmarkt. De dalende olie-, gas- en steenkoolprijzen zorgen ook voor een prijsdalende stemming. Bij Ice-Endex leidde dit tot een slotstand voor Cal 16 van EUR 32,73 per MWh, week op week is dat een min van 1,9%. Q1 belandde op EUR 33,36 per MWh, wat 3,4% lager is dan vorige week. Het januaricontract zakte 5,3% naar een slotstand van EUR 33,42 per MWh.

7 Met kerst in aantocht kent de spotmarkt nog een belangrijke prijsimpuls. Als er rond de kerstdagen een stevige bries de kop op steekt, kunnen prijzen in elk geval in Duitsland wel eens het negatieve territorium gaan verkennen. De meest recente prijsdaling in bovenstaande figuur is ook door wind veroorzaakt. De prijzen op de APX en Phelix naderden elkaar zeer dicht. Voor levering vandaag kwamen prijzen tot stand van EUR 32,76 per MWh (APX) tot EUR 32,47 per MWh (Phelix). Woensdagochtend zag Tennet voor de 39ste keer dit jaar noodzaak tot het inzetten van noodvermogen. Dit gebeurde tussen 8.54 uur en 9.21 uur.

8 Spreads De door Energeia berekende clean spark spread heeft voor het eerst sinds jaren het positieve domein betreden. Woensdag kwam een waarde van 1 cent per MWh uit de berekeningen naar voren. De clean spreads maken sinds begin 2012 vast onderdeel uit van Energeia's stemmingsbeeld, op 10 mei 2012 werd een clean spark spread (CSS) genoemd van EUR -4,68 per MWh. De berekende spreads vormen een maatstaf voor de rentabiliteit van kolen- en gascentrales in Nederland, en hebben geen absolute maar wel een relatieve waarde. De trend voor gascentrales is dus gunstig, is de enige conclusie die aan de ositieve CSS kan worden gehangen. Vooral van belang is de sterk gedaalde gasprijs. De kolenprijs is weliswaar ook laag, maar voor de clean dark spread (CDS) is niet eenzelfde trend zichtbaar als voor zijn evenknie voor gascentrales. De CCS en CDS zijn een maatstaf voor de rentabiliteit van respectievelijk gas- en kolencentrales. De hier weergegeven cijfers hebben betrekking op Nederland in Voor gascentrales is een gemiddeld rendement van 53% genomen (bovenwaarde) en een emissiefactor van 0,187. Voor kolencentrales is gerekend met een rendement van 39% (bovenwaarde) en een emissiefactor van 0,34. Als verbrandingswaarde is gerekend met 25,12 MJ/kg steenkool. De kolenbelasting bedraagt EUR 0 per MWh en de wisselkoers was deze donderdag USD 1 = EUR 0,9212. De weergegeven spreads zijn afgeleid uit de Cal 16-prijzen voor stroom (Ice-Endex), gas (Ice-Endex) en steenkool (Ara; EEX) en het Dec 16-contract voor CO2-emissierechten op Ice-ECX. Onderhoudskosten zijn niet meegenomen Energeia. Alle rechten voorbehouden.

STEMMING 'Wie nog gas wil verkopen, moet het nu doen'

STEMMING 'Wie nog gas wil verkopen, moet het nu doen' STEMMING 'Wie nog gas wil verkopen, moet het nu doen' 24 december 2015 - Energeia's stemming behandelt achtereenvolgens de prijsontwikkeling op de markt voor olie, steenkool, CO2-emissierechten, elektriciteit

Nadere informatie

STEMMING Rusland wil praten over productieverlaging: olieprijs veert op

STEMMING Rusland wil praten over productieverlaging: olieprijs veert op STEMMING Rusland wil praten over productieverlaging: olieprijs veert op AMSTERDAM (Energeia) - Energeia's stemming behandelt achtereenvolgens de prijsontwikkeling op de markt voor olie, steenkool, CO2-emissierechten,

Nadere informatie

STEMMING 'Trendbreuk in Amerikaanse productie stuwt olieprijs opwaarts'

STEMMING 'Trendbreuk in Amerikaanse productie stuwt olieprijs opwaarts' STEMMING 'Trendbreuk in Amerikaanse productie stuwt olieprijs opwaarts' Energeia's stemming behandelt achtereenvolgens de prijsontwikkeling op de markt voor olie, steenkool, CO2-emissierechten, elektriciteit

Nadere informatie

STEMMING Onder leiding van olie daalt alles, en hard ook

STEMMING Onder leiding van olie daalt alles, en hard ook STEMMING Onder leiding van olie daalt alles, en hard ook AMSTERDAM (Energeia) - Energeia's stemming behandelt achtereenvolgens de prijsontwikkeling op de markt voor olie, steenkool, CO2-emissierechten,

Nadere informatie

STEMMING EU akkoord met overname BG door Shell

STEMMING EU akkoord met overname BG door Shell STEMMING EU akkoord met overname BG door Shell AMSTERDAM (Energeia) - Energeia's stemming behandelt achtereenvolgens de prijsontwikkeling op de markt voor olie, steenkool, CO2-emissierechten, elektriciteit

Nadere informatie

STEMMING Energiemarkten flink opgeschud door economische zorgen

STEMMING Energiemarkten flink opgeschud door economische zorgen STEMMING Energiemarkten flink opgeschud door economische zorgen Wouter Hylkema w.hylkema@energeia.nl AMSTERDAM (Energeia) - Energeia's stemming behandelt achtereenvolgens de prijsontwikkeling op de markt

Nadere informatie

STEMMING 'CO2-prijs zet koers naar EUR 10 per ton dit najaar'

STEMMING 'CO2-prijs zet koers naar EUR 10 per ton dit najaar' STEMMING 'CO2-prijs zet koers naar EUR 10 per ton dit najaar' AMSTERDAM (Energeia) - Energeia's stemming behandelt achtereenvolgens de prijsontwikkeling op de markt voor olie, steenkool, CO2-emissierechten,

Nadere informatie

Spotgas weer hoger bij uitblijven akkoord Rusland en Oekraïne

Spotgas weer hoger bij uitblijven akkoord Rusland en Oekraïne Spotgas weer hoger bij uitblijven akkoord Rusland en Oekraïne 12 June 2014 Olie Olieprijzen kropen een stukje hoger in de afgelopen week, vooral vanwege speculatie over krimpende voorraden in de Verenigde

Nadere informatie

Shell lijdt onder lage olieprijs, maar schrijft wel miljarden bij

Shell lijdt onder lage olieprijs, maar schrijft wel miljarden bij Shell lijdt onder lage olieprijs, maar schrijft wel miljarden bij 4 februari 2016 - Energeia's stemming behandelt achtereenvolgens de prijsontwikkeling op de markt voor olie, steenkool, CO2-emissierechten,

Nadere informatie

Duitse gasimport uit Nederland met 11,5% gedaald

Duitse gasimport uit Nederland met 11,5% gedaald Duitse gasimport uit Nederland met 11,5% gedaald 19 februari 2015 Olie Hoewel de oliemarkten afgelopen dagen flink inleverden, stond zowel Brent-olie als WTI woensdag aan het slot week op week bezien flink

Nadere informatie

STEMMING TTF scoort het best op gemak

STEMMING TTF scoort het best op gemak STEMMING TTF scoort het best op gemak AMSTERDAM (Energeia) - Energeia's stemming behandelt achtereenvolgens de prijsontwikkeling op de markt voor olie, steenkool, CO2-emissierechten, elektriciteit en aardgas,

Nadere informatie

STEMMING 'Niet van vandaag op morgen, maar positie gascentrales zal verbeteren'

STEMMING 'Niet van vandaag op morgen, maar positie gascentrales zal verbeteren' STEMMING 'Niet van vandaag op morgen, maar positie gascentrales zal verbeteren' Energeia's stemming behandelt achtereenvolgens de prijsontwikkeling op de markt voor olie, steenkool, CO2-emissierechten,

Nadere informatie

Duitse brancheclubs maken zich zorgen om trager groeitempo duurzame energie

Duitse brancheclubs maken zich zorgen om trager groeitempo duurzame energie Duitse brancheclubs maken zich zorgen om trager groeitempo duurzame energie 28 mei 2015 Energeia's stemming behandelt achtereenvolgens de prijsontwikkeling op de markt voor olie, steenkool, CO2-emissierechten,

Nadere informatie

Olieprijs daalt flink door Iran, China en Griekenland

Olieprijs daalt flink door Iran, China en Griekenland Olieprijs daalt flink door Iran, China en Griekenland 9 juli 2015 Energeia's stemming behandelt achtereenvolgens de prijsontwikkeling op de markt voor olie, steenkool, CO2-emissierechten, elektriciteit

Nadere informatie

Terwijl Kamp nieuw besluit schrijft, dalen de gasprijzen

Terwijl Kamp nieuw besluit schrijft, dalen de gasprijzen Terwijl Kamp nieuw besluit schrijft, dalen de gasprijzen AMSTERDAM (Energeia) - Energeia's stemming behandelt achtereenvolgens de prijsontwikkeling op de markt voor olie, steenkool, CO2-emissierechten,

Nadere informatie

STEMMING 'Kwartaalwinst Eon daalt met 15% door lage stroomprijs'

STEMMING 'Kwartaalwinst Eon daalt met 15% door lage stroomprijs' STEMMING 'Kwartaalwinst Eon daalt met 15% door lage stroomprijs' Energeia's stemming behandelt achtereenvolgens de prijsontwikkeling op de markt voor olie, steenkool, CO2-emissierechten, elektriciteit

Nadere informatie

'Einde aan motto: liever een biertje met Poetin dan een blauwtje bij Gazprom'

'Einde aan motto: liever een biertje met Poetin dan een blauwtje bij Gazprom' 'Einde aan motto: liever een biertje met Poetin dan een blauwtje bij Gazprom' 18 september 2014 Olie Olieprijzen klommen wat op in de afgelopen handelsweek. De vatprijs van Brent in het leidende maandcontract

Nadere informatie

Vattenfall trapt verkooptraject bruinkoolcentrales af

Vattenfall trapt verkooptraject bruinkoolcentrales af Vattenfall trapt verkooptraject bruinkoolcentrales af 24 september 2015 Energeia's stemming behandelt achtereenvolgens de prijsontwikkeling op de markt voor olie, steenkool, CO2-emissierechten, elektriciteit

Nadere informatie

Voorgenomen gesprek Rusland-Oekraïne zorgt voor ontspanning

Voorgenomen gesprek Rusland-Oekraïne zorgt voor ontspanning Voorgenomen gesprek Rusland-Oekraïne zorgt voor ontspanning 28 augustus 2014 Olie De internationale spanningen op het wereldtoneel zorgen weliswaar voor een zekere ondersteuning van het prijsniveau, maar

Nadere informatie

Dreigende EU-sancties tegen Rusland houden gasprijzen hoog

Dreigende EU-sancties tegen Rusland houden gasprijzen hoog Dreigende EU-sancties tegen Rusland houden gasprijzen hoog 24 juli 2014 Olie Olie heeft een week van lichte prijsstijgingen achter de rug. De geopolitieke situatie in de wereld, die vooral bepaald wordt

Nadere informatie

STEMMING Shell schrijft rode cijfers

STEMMING Shell schrijft rode cijfers STEMMING Shell schrijft rode cijfers AMSTERDAM (Energeia) - Energeia's stemming behandelt achtereenvolgens de prijsontwikkeling op de markt voor olie, steenkool, CO2-emissierechten, elektriciteit en aardgas,

Nadere informatie

Tennet grijpt alweer voor de zestiende keer naar noodvermogen

Tennet grijpt alweer voor de zestiende keer naar noodvermogen Tennet grijpt alweer voor de zestiende keer naar noodvermogen Olie Olieprijzen kennen de nodige volitiliteit, maar getuige bovenstaande grafiek blijft de prijs binnen een zekere bandbreedte. In een interview

Nadere informatie

Amerikaanse voorraad ruwe olie op hoogste punt in 34 jaar

Amerikaanse voorraad ruwe olie op hoogste punt in 34 jaar Amerikaanse voorraad ruwe olie op hoogste punt in 34 jaar 29 januari 2015 Olie De ruwe-olievoorraden in de Verenigde Staten waren afgelopen 34 jaar (1982) niet zo hoog als nu. Dit drukt de prijzen op de

Nadere informatie

STEMMING 'Ruim LNG-aanbod komende jaren, lagere vraag Azië'

STEMMING 'Ruim LNG-aanbod komende jaren, lagere vraag Azië' STEMMING 'Ruim LNG-aanbod komende jaren, lagere vraag Azië' AMSTERDAM (Energeia/ANP/Montel) - Energeia's stemming behandelt achtereenvolgens de prijsontwikkeling op de markt voor olie, steenkool, CO2-

Nadere informatie

Tegennatuurlijk: warme weer stuwt gasprijs opwaarts

Tegennatuurlijk: warme weer stuwt gasprijs opwaarts Tegennatuurlijk: warme weer stuwt gasprijs opwaarts 16 Juli 2015 Energeia's stemming behandelt achtereenvolgens de prijsontwikkeling op de markt voor olie, steenkool, CO2-emissierechten, elektriciteit

Nadere informatie

Tennet grijpt weer naar noodvermogen

Tennet grijpt weer naar noodvermogen Tennet grijpt weer naar noodvermogen 8 mei Olie De oliemarkt lijkt minder vatbaar voor nieuws uit Oekraïne, zolang geen erg onverwachte dingen gebeuren. Het geweld in de voormalige Sovjet-republiek, zoals

Nadere informatie

Energie geen onderdeel van Poetins antwoord op sancties

Energie geen onderdeel van Poetins antwoord op sancties Energie geen onderdeel van Poetins antwoord op sancties 7 August 2014 Olie De olieprijzen voor WTI en Brent laten een neerwaartse trend zien de laatste twee weken. Over de reden lijken analisten en marktdeelnemers

Nadere informatie

STEMMING 'Gazprom conformeert zich aan nieuwe marktrealiteit'

STEMMING 'Gazprom conformeert zich aan nieuwe marktrealiteit' STEMMING 'Gazprom conformeert zich aan nieuwe marktrealiteit' 10-09-2015, AMSTERDAM (Energeia) - Energeia's stemming behandelt achtereenvolgens de prijsontwikkeling op de markt voor olie, steenkool, CO2-

Nadere informatie

STEMMING Groen licht voor Ierse gaswinningsplannen Shell

STEMMING Groen licht voor Ierse gaswinningsplannen Shell STEMMING Groen licht voor Ierse gaswinningsplannen Shell AMSTERDAM (Energeia) - Energeia's stemming behandelt achtereenvolgens de prijsontwikkeling op de markt voor olie, steenkool, CO2-emissierechten,

Nadere informatie

'Duitse spotstroom naar recorddiepte als producenten niet afschakelen'

'Duitse spotstroom naar recorddiepte als producenten niet afschakelen' 'Duitse spotstroom naar recorddiepte als producenten niet afschakelen' 8 januari 2015 Olie Het nieuwe jaar is over de hele linie van de energiehandel begonnen met dalende prijzen, en olie neemt daarin

Nadere informatie

Nederlandse en Duitse spotstroomprijs al drie dagen gelijk

Nederlandse en Duitse spotstroomprijs al drie dagen gelijk Nederlandse en Duitse spotstroomprijs al drie dagen gelijk 26 juni 2014 Olie Eind vorige week geraakte het slot van het voorste maandcontract van Brent-olie eventjes boven de USD 115 per vat, maar sindsdien

Nadere informatie

STEMMING Olie op twaalfjarig diepterecord sleurt rest mee in val

STEMMING Olie op twaalfjarig diepterecord sleurt rest mee in val STEMMING Olie op twaalfjarig diepterecord sleurt rest mee in val AMSTERDAM (Energeia/ANP) - Energeia's stemming behandelt achtereenvolgens de prijsontwikkeling op de markt voor olie, steenkool, CO2-emissierechten,

Nadere informatie

Lidstaten worden het eens over invoering CO2-reservepot per 2021

Lidstaten worden het eens over invoering CO2-reservepot per 2021 Lidstaten worden het eens over invoering CO2-reservepot per 2021 26 March 2015 Olie De nog altijd relatief lage olieprijs klom de afgelopen dagen weer omhoog. Dat is grotendeels toe te schrijven aan een

Nadere informatie

STEMMING CBS: stroomproductie met aardgas 'fors gestegen'

STEMMING CBS: stroomproductie met aardgas 'fors gestegen' STEMMING CBS: stroomproductie met aardgas 'fors gestegen' 20 november 2014 Olie De olieprijzen stonden in de afgelopen handelsdagen opnieuw onder druk, na een scherp, doch kortstondig herstel afgelopen

Nadere informatie

STEMMING 'Zelfvertrouwen CO2-markt wankelt'

STEMMING 'Zelfvertrouwen CO2-markt wankelt' STEMMING 'Zelfvertrouwen CO2-markt wankelt' AMSTERDAM (Energeia) - Energeia's stemming behandelt achtereenvolgens de prijsontwikkeling op de markt voor olie, steenkool, CO2-emissierechten. aardgas en elektriciteit,

Nadere informatie

40 1-7-2014 1-10-2014 1-1-2015

40 1-7-2014 1-10-2014 1-1-2015 Energiemarktanalyse Groenten & Fruit door Powerhouse Olie Olie (volgende maand) 13 1 1 Prijs/vat 9 8 7 6 59,53 47,79 Brent (Dollar) Brent (EUR) Afgelopen week De olieprijs lijkt inmiddels bijna in een

Nadere informatie

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg ja 1 Marktvisie Nu Vorige keer Verwachting komende week Hoogste Laagste Macroeconomisch Rustige periode rond Kerst, licht dalende markten AEX 428.5 428.5 507.8 376.3 USD per EUR 1.091 1.091 1.393 1.053

Nadere informatie

60 1-3-2014 1-6-2014 1-9-2014

60 1-3-2014 1-6-2014 1-9-2014 Energiemarktanalyse Powerhouse week 33 voor vakblad Groenten & Fruit Olie 120 Olie (volgende maand) 110 100 102,56 Prijs/vat 90 80 76,76 70 Brent (Dollar) Brent (EUR) Afgelopen week De Brent-olieprijs

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - februari 2013

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - februari 2013 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - februari 2013 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - juni 2012

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - juni 2012 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - juni 2012 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

40 1-7-2014 1-10-2014 1-1-2015

40 1-7-2014 1-10-2014 1-1-2015 Energiemarktanalyse voor Groenten & Fruit, door Powerhouse Olie Olie (volgende maand) 13 12 11 1 Prijs/vat 9 8 7 6 5 71,2 57,69 1-7-214 1-1-214 1-1-215 Brent (Dollar) Brent (EUR) Afgelopen week Week-op-week

Nadere informatie

Energiemarktanalyse voor Groenten & Fruit door Powerhouse. Olie

Energiemarktanalyse voor Groenten & Fruit door Powerhouse. Olie Energiemarktanalyse voor Groenten & Fruit door Powerhouse Olie 12 Olie (volgende maand) 11 Prijs/vat 1 9 8 96,92 76,21 7 Brent (Dollar) Brent (EUR) Afgelopen week We zagen de afgelopen ween een lichte

Nadere informatie

Vorige keer. Beurzen omhoog door opmerkingen voorzitter ECB AEX 462.9 449,3 507,8 376,3. USD per EUR 1,101 1,132 1,393 1,053

Vorige keer. Beurzen omhoog door opmerkingen voorzitter ECB AEX 462.9 449,3 507,8 376,3. USD per EUR 1,101 1,132 1,393 1,053 Energiemarktanalyse Groenten & Fruit door Powerhouse Marktvisie Nu Vorige keer Verwachting komende week Hoogste 14/15 Laagste 14/15 Macroeconomisch Beurzen omhoog door opmerkingen voorzitter ECB AEX 462.9

Nadere informatie

Tariefontwikkeling Energie 08 2015

Tariefontwikkeling Energie 08 2015 In dit bericht geeft Ploos Energieverlening (Ploos) haar visie op verschenen nieuwsberichten aangaande ontwikkelingen energietarieven van de afgelopen maand. Het betreft de analyses van verschillende partijen

Nadere informatie

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg ja 1 Marktvisie Nu Vorige keer Verwachting komende week Hoogste Laagste Macroeconomisch Licht herstel markten AEX 418.1 402.0 431.7 402.0 USD per EUR 1.085 1.089 1.089 1.083 Olie Brent ($) Front month

Nadere informatie

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten.

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Energiemarktanalyse Groenten & Fruit door Powerhouse Marktvisie Nu Vorige keer Verwachting komende week Hoogste 14/15 Laagste 14/15 Macroeconomisch Economische groei eurozone nog verrassend goed. AEX 443.76

Nadere informatie

47,25 40 1-7-2014 1-10-2014 1-1-2015

47,25 40 1-7-2014 1-10-2014 1-1-2015 Energiemarktanalyse Groenten & Fruit door Powerhouse Olie Olie (volgende maand) 13 1 11 1 Prijs/vat 9 8 7 6 5 57,42 47, Brent (Dollar) Brent (EUR) Afgelopen week De olieprijs belandde 3 december op het

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - september 2014

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - september 2014 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - september 2014 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - mei 2012

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - mei 2012 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - mei 2012 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

Energiemarktanalyse voor Groenten & Fruit door Powerhouse. Vorige keer. Chinese overheid grijpt in, Grieken kwakkelen door.

Energiemarktanalyse voor Groenten & Fruit door Powerhouse. Vorige keer. Chinese overheid grijpt in, Grieken kwakkelen door. Energiemarktanalyse voor Groenten & Fruit door Powerhouse Nu Vorige keer Verwachting komende week Hoogste 14/15 Laagste 14/15 Macroeconomisch Chinese overheid grijpt in, Grieken kwakkelen door. AEX 490,3

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - januari 2014

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - januari 2014 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - januari 2014 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

USD / 1.16 1.15 1.14 1.13 1.12 1.11

USD / 1.16 1.15 1.14 1.13 1.12 1.11 Energiemarktanalyse Groenten & Fruit door Powerhouse Marktprijzen Macro-economie Markten in mineur Afgelopen week De angst voor een wereldwijde economische vertraging is weer toegenomen na een slechte

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - Maart 2016

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - Maart 2016 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - Maart 2016 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - november 2012

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - november 2012 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - november 2012 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg ja 1 Marktvisie Nu Vorige keer Verwachting komende week Hoogste Laagste Macroeconomisch Licht dalende markten AEX 402.0 411.3 431.7 402.0 USD per EUR 1.089 1.086 1.089 1.083 Olie Brent ($) Front month

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - augustus 2014

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - augustus 2014 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - augustus 2014 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg ja 1 Marktvisie Nu Vorige keer Verwachting komende week Hoogste Laagste Macroeconomisch De ECB presenteert donderdag beleid AEX 436.0 427.3 436.0 398.7 USD per EUR 1.101 1.087 1.119 1.083 Olie Brent ($)

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - December 2015

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - December 2015 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - December 2015 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - December Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services.

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - December Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - December 2016 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

Energiemarktanalyse Groenten & Fruit door Powerhouse. Olie

Energiemarktanalyse Groenten & Fruit door Powerhouse. Olie Energiemarktanalyse Groenten & Fruit door Powerhouse Olie 1 Olie (volgende maand) 1 Prijs/vat 9 8 82,4 7 65,54 Brent (Dollar) Brent (EUR) Afgelopen week OPEC secretaris-generaal Abdullah al-badri liet

Nadere informatie

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg ja 1 Marktvisie Macroeconomisch Nu Vorige keer Verwachting komende week Hoogste Laagste Macro-economie: ECB verlaagt rente naar 0% om inflatie op te stuwen. AEX 444.1 436.0 444.1 398.7 USD per EUR 1.111

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - juli 2014

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - juli 2014 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - juli 2014 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - juli 2013

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - juli 2013 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - juli 2013 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

Licht op energie (2014 - februari)

Licht op energie (2014 - februari) Licht op energie (2014 - februari) Macro-economische ontwikkelingen Beleggers halen hun geld terug uit opkomende economieën nu het opkoopprogramma van schuldpapier in de Verenigde Staten verder wordt ingeperkt.

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - februari 2015

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - februari 2015 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - februari 2015 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg ja 1 Marktvisie Nu Vorige keer Verwachting komende week Hoogste Laagste Macroeconomisch Renteverhoging FED zeer waarschijnlijk AEX 448.5 469.5 507.8 376.3 USD per EUR 1.084 1.056 1.393 1.053 Olie Brent

Nadere informatie

De afnemende vrees voor een Amerikaanse interventie in Syrië zorgde voor lagere olieprijzen. Ten opzichte van vorige week is de prijs 1,7 % gedaald.

De afnemende vrees voor een Amerikaanse interventie in Syrië zorgde voor lagere olieprijzen. Ten opzichte van vorige week is de prijs 1,7 % gedaald. Energiemarktanalyse Powerhouse Olie Olie (volgende maand) De afgelopen week waren de ogen van beleggers vooral gericht op een eventuele aanval van de VS op Syrië. Omdat het lijkt dat Obama steeds meer

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - september 2013

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - september 2013 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - september 2013 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - November 2015

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - November 2015 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - November 2015 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - december 2014

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - december 2014 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - december 2014 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

Vorige keer. AEX terug bij laagste punt dit jaar. AEX 411.60 424.54 507,8 376,3. USD per EUR 1.124 1.119 1,393 1,053

Vorige keer. AEX terug bij laagste punt dit jaar. AEX 411.60 424.54 507,8 376,3. USD per EUR 1.124 1.119 1,393 1,053 Energiemarktanalyse Groenten & Fruit door Powerhouse Marktvisie Nu Vorige keer Verwachting komende week Hoogste 14/15 Laagste 14/15 Macroeconomisch AEX terug bij laagste punt dit jaar. AEX 411.60 424.54

Nadere informatie

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg ja 1 Marktvisie Nu Vorige keer Verwachting komende week Hoogste Laagste Macroeconomisch Markten handelen omhoog AEX 423.5 418.1 431.7 402.0 USD per EUR 1.089 1.085 1.089 1.083 Olie Brent ($) Front month

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - Februari 2016

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - Februari 2016 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - Februari 2016 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - april 2013

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - april 2013 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - april 2013 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - april 2012

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - april 2012 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - april 2012 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg ja 1 Marktvisie Nu Vorige keer Verwachting komende week Hoogste Laagste Macroeconomisch Beurzen wereldwijd omlaag in reactie op dalende olieprijs AEX 420.7 448.5 507.8 376.3 USD per EUR 1.099 1.084 1.393

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - januari 2015

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - januari 2015 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - januari 2015 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

Zie wiki.essent.nl/confluence/display/b2bmcnieuws voor meer informatie.

Zie wiki.essent.nl/confluence/display/b2bmcnieuws voor meer informatie. ja 1 Marktvisie Macroeconomisch Nu Vorige week Verwachting komende week Hoogste 2014 Laagste 2014 Afbouw van stimulus in VS zorgt voor daling op beurzen wereldwijd. AEX 382,1 392,3 408,8 380,6 USD per

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - oktober 2012

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - oktober 2012 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - oktober 2012 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

opkopen van staatsobligaties door Draghi. Gelukkig heeft Oekraïne weer geld over gemaakt. Hierdoor daalde gas flink donderdag.

opkopen van staatsobligaties door Draghi. Gelukkig heeft Oekraïne weer geld over gemaakt. Hierdoor daalde gas flink donderdag. ja 1 Marktvisie Nu Vorige keer Verwachting komende week Hoogste 14/15 Laagste 14/15 Macro- economisch AEX 496.30 499.40 507,8 376,3 USD per EUR 1. 1023 1.0970 1,393 1,053 Olie Brent ($) Front month 49.91

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - maart 2014

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - maart 2014 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - maart 2014 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg ja 1 Marktvisie Nu Vorige keer Verwachting komende week Hoogste 14/15 Laagste 14/15 Macroeconomisch Hoe ziet de werkelijke economische situatie in China eruit? AEX 499.40 482,58 507,8 376,3 USD per EUR

Nadere informatie

Energiemarktanalyse voor Groenten & Fruit

Energiemarktanalyse voor Groenten & Fruit Energiemarktanalyse voor Groenten & Fruit door Powerhouse Marktvisie Macroeconomisch Nu Vorige keer Verwachting komende week Hoogste 14/15 AEX is jaarwinst kwijt. Chinese overheid kan niet voldoende ingrijpen.

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - September Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services.

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - September Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - September 2016 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - december 2012

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - december 2012 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - december 2012 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg ja 1 Marktvisie Nu Vorige keer Verwachting komende week Hoogste Laagste Macroeconomisch Rustige week op de beurzen AEX 469.5 466.2 507.8 376.3 USD per EUR 1.056 1.063 1.393 1.053 Olie Brent ($) Front month

Nadere informatie

Energiemarktanalyse voor Groenten & Fruit door Powerhouse. Olie

Energiemarktanalyse voor Groenten & Fruit door Powerhouse. Olie Energiemarktanalyse voor Groenten & Fruit door Powerhouse Olie 1 Olie (volgende maand) 11 1 Prijs/vat 9 8 86,48 7 68,12 Brent (Dollar) Brent (EUR) Afgelopen week Na een wekenlange daling lijkt de olieprijs

Nadere informatie

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg ja 1 Marktvisie Nu Vorige keer Verwachting komende week Hoogste 14/15 Laagste 14/15 Macroeconomisch Afwachtende modus op beurs door Griekendland en cijfers VS. AEX 500,5 498,6 507,8 376,3 USD per EUR 1,099

Nadere informatie

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg ja 1 Marktvisie Nu Vorige keer Verwachting komende week Hoogste 14/15 Laagste 14/15 Macroeconomisch Griekenland en IMF drukken de koersen. AEX 472,3 487,6 507,8 376,3 USD per EUR 1,128 1,098 1,393 1,053

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - Mei 2016

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - Mei 2016 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - Mei 2016 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg ja 1 Marktvisie Nu Vorige keer Verwachting komende week Hoogste Laagste Macroeconomisch China blijft markten bezighouden AEX 411.3 431.7 431.7 411.3 USD per EUR 1.086 1.083 1.086 1.083 Olie Brent ($) Front

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - oktober 2014

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - oktober 2014 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - oktober 2014 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - februari 2012

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - februari 2012 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - februari 2012 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - April 2016

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - April 2016 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - April 2016 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg ja 1 Marktvisie Nu Vorige keer Verwachting komende week Hoogste 14/15 Laagste 14/15 Macroeconomisch Chinese beurs zakt op een dag 8,5%. AEX 482,58 501,8 507,8 376,3 USD per EUR 1,107 1,101 1,393 1,053

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - Oktober 2015

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - Oktober 2015 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - Oktober 2015 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

Energie Marktinformatie 20-1-2015 Meer informatie? Bel uw Account Manager of het CCC op 0900 6009600

Energie Marktinformatie 20-1-2015 Meer informatie? Bel uw Account Manager of het CCC op 0900 6009600 ja 1 Marktvisie Nu Vorige week Verwachting komende week Hoogste 14/15 Laagste 14/15 Macroeconomisch De markt heeft stimulus intussen ingeprijsd. AEX 437,5 420,9 431,8 376,3 USD per EUR 1,159 1,179 1,393

Nadere informatie

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg ja 1 Marktvisie Nu Vorige keer Verwachting komende week Hoogste 14/15 Laagste 14/15 Macroeconomisch Beurzen omhoog door opmerkingen voorzitter ECB AEX 465.5 462.9 507,8 376,3 USD per EUR 1,094 1,101 1,393

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - januari 2013

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - januari 2013 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - januari 2013 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - Juni 2016

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - Juni 2016 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - Juni 2016 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie