Doorlooptijden. Broechemlei in Ranst opnieuw rijklaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Doorlooptijden. Broechemlei in Ranst opnieuw rijklaar"

Transcriptie

1 Doorlooptijden 31 oktober 2013 Mevrouw B, ex-huurder bij de sociale huisvestingsmaatschappij het Maaslands Huis, reageert tevreden aan de telefoon. Eindelijk, na 2 jaar, krijgt mevrouw 376,73 euro teruggestort als definitieve sluiting van alle huurrekeningen. Twee jaar! En dan te bedenken dat elke normale verhuurder die klus in maximaal 3 maanden klaart. Zucht: als de overheid respect voor termijnen verwacht, dan moet de overheid natuurlijk wel zelf het goede voorbeeld geven. Neem nu de Leefmilieuminister in milieuvergunningszaken voor de meest hinderlijke bedrijven. Vijf maanden heeft de minister om te beslissen over beroepen van buren of bedrijven. Vijf maanden, maar in 2011 overschreed de minister die termijn 121 keer op 162, dat is drie keer op de vier. Uiteraard gaat het vaak om complexe problemen en uiteraard gaat oplossingsgerichtheid voor alles. Maar we volgen momenteel een zaak van een doorsnee-carwash van dertien in een dozijn, en wachten al vijftien maanden op een beslissing, sedert de zomer van Breder valt het hier ook op dat de minister slechts cijfers heeft voor Op dat punt scoort de vaak bekritiseerde Raad voor Vergunningsbetwistingen alvast stukken klantvriendelijker, met een stand van zaken op 1 september Broechemlei in Ranst opnieuw rijklaar 29 oktober 2013 Volgende maandag start een mediacampagne die u ervan bewust wil maken dat de Vlaamse overheid wél degelijk naar u wil luisteren. Overheidsdienst Wegen en Verkeer is deze campagne al een beetje voor. Ik ontvang een tevreden mail van een burger die het apprecieert dat zijn straat, de Broechemlei in Ranst (N116), er opnieuw piekfijn bijligt. Deze burger dankt o.a. de ombudsman, maar geeft toch vooral een pluim aan Wegen en Verkeer. Prima! Het meldpunt wegen werkt dus (http://www.meldpuntwegen.be) en het helpt natuurlijk ook dat Wegen en Verkeer deze burger individueel informeerde over de start van de vernieuwingswerken aan het wegdek.

2 Pluim voor de Vlaamse Landmaatschappij: klagen helpt! 28 oktober Nitraatresidu-klachten bij de Vlaamse Landmaatschappij (de VLM) In 2011 rapporteert de klachtenbehandeling van de VLM dat 60 van de 87 ontvangen klachten betrekking hebben op nitraatresidu-staalname. Er volgt een verbetertraject, wat o.m. leidt tot het veralgemeend gebruik van loggers (positiebepaling met gps). Op die manier vermijdt de VLM discussies over de locatie van de staalname. En er kwam ook een speciale opvolging voor vragen en opmerkingen rond nitraatresidu s: landbouwers worden daar snel geholpen door medewerkers vertrouwd met deze materie. Dit verbetertraject deed het aantal nitraatresidu-klachten dalen met 90% (nog slechts 6 klachten in 2012). Kortom: een milieu administratie naar ons hart! Ook achterstand bij milieuvergunningen 23 oktober 2013 De Raad voor Vergunningsbetwistingen krijgt momenteel de wind van voren omdat hij maar geen uitspraak doet in oude bouwdossiers. Helaas, ook bij de milieuvergunningen is er een vergelijkbaar probleem. Inrichtingen van de eerste klasse, zeg maar de bedrijven met de meest hinderlijke activiteit, moeten hun milieuvergunningen aanvragen bij de bestendige deputatie van hun provincie. De Vlaamse minister, bevoegd voor leefmilieu, moet binnen een periode van 5 maanden beslissen over de eventuele beroepen van aanvragende bedrijven of omwonenden tegen die beslissingen van de bestendige deputatie. Recent heeft de Vlaamse administratie de doorlooptijden voor 2011 vrijgegeven: 121 van de 162 beroepsdossiers werden niet tijdig afgehandeld. Daarover ondervraagd in de bevoegde parlementscommissie, is het antwoord van de minister te defensief. Uiteraard zijn veel dossiers complex; uiteraard moedigt ook de ombudsman een oplossingsgerichte houding aan, maar dat verklaart niet alles. Zo vindt de ombudsman het écht niet kunnen dat de uitspraak in beroep over een milieuvergunning voor een doorsnee-carwash van dertien in een dozijn, nu al van de zomer van 2012 aansleept bij de minister. Breder valt het trouwens op dat de milieu-administratie met cijfers voor 2011 geen actueel beeld kan geven over de doorlooptijden van de openstaande dossiers, vandaag in Op dat punt scoort de Raad voor Vergunningsbetwistingen alvast stukken klantvriendelijker, met een stand van zaken op 1 september 2013.

3 Samen school maken: een werk van alledag 22 oktober 2013 Ook na zeven weken heeft een ouderpaar nog altijd niet die ene nota verteerd, die hun zoon meteen in de eerste schoolweek van de crea-leerkracht kreeg. We kijken de twee geschreven antwoorden van de school in. We oordelen dat onze bemiddeling vanuit het verre Brussel meer kwaad dan goed zou doen. Tegenover het ouderpaar herhalen we die ene wijsheid: "samen school maken" is een werk van alledag en vraagt een inspanning van allen samen op school. De ombudsman ziet die inspanningen van de kant van de schooldirectie en vraagt de ouders om hetzelfde te doen. Het is goed te zien dat die boodschap ook lijkt door te dringen. Ook achterstand bij milieuvergunningen 23 oktober 2013 De Raad voor Vergunningsbetwistingen krijgt momenteel de wind van voren omdat hij maar geen uitspraak doet in oude bouwdossiers. Helaas, ook bij de milieuvergunningen is er een vergelijkbaar probleem. Inrichtingen van de eerste klasse, zeg maar de bedrijven met de meest hinderlijke activiteit, moeten hun milieuvergunningen aanvragen bij de bestendige deputatie van hun provincie. De Vlaamse minister, bevoegd voor leefmilieu, moet binnen een periode van 5 maanden beslissen over de eventuele beroepen van aanvragende bedrijven of omwonenden tegen die beslissingen van de bestendige deputatie. Recent heeft de Vlaamse administratie de doorlooptijden voor 2011 vrijgegeven: 121 van de 162 beroepsdossiers werden niet tijdig afgehandeld. Daarover ondervraagd in de bevoegde parlementscommissie, is het antwoord van de minister te defensief. Uiteraard zijn veel dossiers complex; uiteraard moedigt ook de ombudsman een oplossingsgerichte houding aan, maar dat verklaart niet alles. Zo vindt de ombudsman het écht niet kunnen dat de uitspraak in beroep over een milieuvergunning voor een doorsnee-carwash van dertien in een dozijn, nu al van de zomer van 2012 aansleept bij de minister. Breder valt het trouwens op dat de milieu-administratie met cijfers voor 2011 geen actueel beeld kan geven over de doorlooptijden van de openstaande dossiers, vandaag in Op dat punt scoort de Raad voor Vergunningsbetwistingen alvast stukken klantvriendelijker, met een stand van zaken op 1 september 2013.

4 Schimmelproject bij de ombudsman 21 oktober 2013 We starten dezer dagen een "schimmelproject" dat een jaar extra aandacht zal hebben voor de mensen die ons komen spreken over de ondermaatse kwaliteit van hun sociale woning. Al voegen we er al meteen aan toe dat we ons zullen hoeden voor "populisme" in de conclusies van ons project. Zo had ik afgelopen vrijdag nog een goed dossieroverleg met Inge, directeur van Woonzo, de sociale huisvestingsmaatschappij van Tongeren. Voor mij zat een gedreven directeur, die oplossingen probeert te zoeken en ook vindt! - Afbraak en complete wederopbouw voor een wijk, waar geen renoveren aan is. - Grondige aanpak van opstijgend vocht elders. - Luchtmetingen op weer een derde plek, om hinder te objectiveren. En wat ook opviel: dan moet Inge ook nog eens een hoop extra tijd vrijmaken voor een hele stoet van actoren, waaronder de ombudsman, die haar daarbij op de vingers komen kijken. Raad voor Vergunningsbetwistingen: Ombudsman voorzichtig hoopvol 18 oktober 2013 De website van de eigen Vlaamse rechter voor betwistingen rond bouwprojecten, toont sedert deze ochtend een lang verwachte stand van zaken (jaarverslag Raad voor Vergunningsbetwistingen, ook te lezen onder de link).

5 Na de rode kaart die de Vlaams ombudsman vorig jaar trok, is de Ombudsman nu voorzichtig hoopvol: -eindelijk aanvaardbare doorlooptijden voor recente disputen; -maar helaas wel ten koste van "al wie al langer wacht". Op die manier blijft dat ene beeld: het actuele huishouden van de Raad oogt ondertussen een heel stuk aantrekkelijker, maar gelieve niet teveel te kijken in de voorraadkast. Zo is het uiteraard heel goed dat de Raad zijn prioriteitenorde bijstuurde na "maatschappelijke signalen". Tegelijk wachten 29 rechtzoekenden - en dat nu al twee à drie jaar - op een "snel voorlopig oordeel" in hun bouwdispuut. En in de voorraadkast van de Raad ligt nog altijd meer dan de helft van de dossiers ingediend vóór 1 september Voor een kleine projecten blijft de klok nu al meer dan twee jaar ongenadig tikken in rechtsonzekerheid. En de klokt tikt voort. De Ombudsman rekent op de 9 pas aangestelde tijdelijke rechters om ook die achterstand in dit nieuwe jaar weg te werken. Maar we steken ook de hand uit: de Vlaamse Ombudsdienst is graag bereid om die bemiddelaar te zijn, die de Raad in een aantal zaken nodig zal hebben. 'Scootmobiel': woord van het jaar 17 oktober 2013 Stefan is meer dan 66 % gehandicapt en moet zich verplaatsen met een aangepaste scootmobiel. Hij heeft al drie jaar een abonnement van De Lijn, nuttig voor zijn verplaatsingen naar bijvoorbeeld het ziekenhuis. Maar kijk, enkele weken geleden begeeft hij zich 's morgens naar de tramhalte. Tot zijn verrassing mag hij met zijn scooter niet meer op de tram/bus: "nieuwe regels, mijnheer!". Stefan is het daar hoegenaamd niet mee eens. Hoe graag we Stefan ook willen helpen, we bevestigen: er zijn stilaan gewoonweg teveel scootmobilisten. In Nederland mogen ze ook al niet meer op tram & bus of in "het Rijks"(museum). En Vlaanderen denkt aan een label dat er vanaf 2014 moet voor zorgen dat sommige scootmobielen toch op tram & bus kunnen. Of je dan - in afwachting van dat label - plots moet afstappen van je gedoogbeleid is natuurlijk een ander paar mouwen. Ik dacht het niet.

6 Mahdi heeft zijn appartementje terug 15 oktober 2013 Mahdi kan terug in zijn sociaal appartementje. Even zag het er benard uit voor Mahdi. De sociale huisvestingsmaatschapppij had namelijk niet veel oor voor zijn argumenten. Voortvarend wees de maatschappij Mahdi de deur toen zijn papieren even niet in orde leken. We hebben het uitgezocht. Met de officiële verblijfshistoriek van Mahdi in de hand, hebben we Mahdi en zijn huisvestingsmaatschappij dan toch met elkaar kunnen verzoenen. En samen nog maar eens vastgesteld: "overheid, blijf luisterbereid, ook (en zeker) als je je huurder de deur wijst.". De mythe van 100 % automatische toekenning van rechten 10 oktober 2013 Een mevrouw is in 2012 invalide verklaard. Dat wens je niemand toe en de overheid brengt wat troost, onder andere door aan invalide burgers levenslang een automatische korting te geven op hun waterfactuur. Helaas voor deze invalide dame: de najaarsblaadjes van 2013 vallen al. Toch kunnen we haar nu pas melden dat ze ook voor 2012 mag rekenen op 78 euro korting. Zoals wel vaker, zien we het ook hier weer: de overheid probeert écht wel om dingen te vereenvoudigen én om rechten automatisch toe te kennen, maar écht 100 % automatische toekenning? Dat bestaat dus niet. Bij de ombudsman weten we het al lang: voor die laatste percenten hebben we gewoon een goeie scheut klantvriendelijkheid nodig, en bespaar ons alsjeblieft die extra speciale regelingen om de mythe van 100 % automatische toekenning van rechten te halen!

7 (Geen) boete voor mama met kind 9 oktober 2013 Op de voorlaatste zomervakantiedag nemen een mama en haar dochter de Kust-tram. De mama koopt alleen een kaartje voor zichzelf, want ze denkt dat haar 11-jarige dochter gratis de tram op mag. Maar dat is dus niet zo: enkel de kinderen (onder de 12) van abonnees reizen gratis mee. We zijn nu een goeie maand na het PV. Mama mailt ons: ze is onder de indruk van de snelheid en correctheid waarmee we er (mee) voor gezorgd hebben dat ze uiteindelijk dan toch geen boete van 203 euro moet betalen. Fijn dat mama tevreden is (al liet de overheid die boete alleen maar vallen omdat er iets misliep met het PV). Goed vooral is het om te merken dat de overheid er geenszins op "uit" is om jonge kinderen zware boetes aan te smeren & dat de overheid daar ook een beleid rond heeft. De heffing met de onverstaanbare naam 8 oktober 2013 Getelefoneerd met een burger. Burger tevreden nu: na ons telefoontje begrijpt deze burger eindelijk waar het de overheid nu precies om te doen is, wanneer de overheid hem een heffingsbiljet stuurt, met als opschrift "heffing ter bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging: hoofdstuk III-bis van de wet van 29/03/1971 zoals laatst gewijzigd." Dit is dus gewoon een factuur, die de overheid de mensen toestuurt, omdat de overheid het afvalwater van de mensen zuivert. Zullen we afspreken VMM, dat we dat opschrift van dat heffingsbiljet toch nog eens tegen het licht houden?

8 Een "neen" aanvaarden. Het bestaat! 3 oktober 2013 We telefoneren met een man die vele maanden geleden de pols kneusde tussen de deuren van de bus. Het is oktober ondertussen en over de telefoon bespreken we de weigering van De Lijn om de schade van 80 euro aan dokters- en kinékosten te vergoeden. De Lijn aanvaardt o.a. niet dat een getuige zichzelf omschrijft als een kennis van het slachtoffer. Zo'n getuige zou onvoldoende onafhankelijk zijn en dus onvoldoende betrouwbaar. Ombudsman en slachtoffer voeren een rustig en zelfs aangenaam telefoongesprek. Heus: klagers zijn niet per definitie zuurpruimen; en ja, het bestaat nog: "mensen, die een neen aanvaarden". Samen aan de telefoon begrijpen we vooral ook de bottom line in zulke situaties: "zorg onmiddellijk na de feiten voor geschreven getuigenverklaringen. Doe dat niet pas zes maanden later (zoals deze man deed) en best ook niet door een kennis te laten getuigen". Pluim voor de dienst Aanmoedigingspremies 2 oktober 2013 De overheid laat een burger tot driemaal toe weten dat een maandelijkse aanmoedigingspremie om een opleiding te volgen, is goedgekeurd. Tien maanden later blijkt dat de overheid zich vergist heeft en dat die tien maandpremies van telkens een goeie honderd euro onterecht zijn uitbetaald. Normaal gezien zou de overheid nu die tien maandpremies van 100 euro moeten terugvorderen. En normaal verwacht u nu dat de ombudsman schrijft dat dit Kafka is. Maar ik schrijf het niet, want voor mijn ogen zie ik dat de dienst aanmoedigingspremies dat niet doet en ruimhartig die fout op zich neemt. Prima, zo hoort het!

9 Bommerskonten past de bouwvoorschriften aan en da's maar goed ook 1 oktober 2013 Een tijdje geleden meldt een burger dat de schrijnwerkerij van zijn buurman groter is dan eigenlijk mag. En het frappante is: de gemeente Bommerskonten weet dat héél goed en heeft er zelfs een bouwvergunning voor verleend. In het overleg met de ombudsman ziet de gemeente al snel in dat het geen goed idee is om op die manier te vergunnen. De gemeente voelt zelf ook aan dat ze niet tegen haar eigen regels in mag werken, ook niet als dat is in het kader van een informele regel om de zelfstandigen uit de gemeente te steunen. Bommerskonten belooft ons nu dat ze hun gemeentelijke voorschriften gaan aanpassen en zo hoort het natuurlijk!

41 (2013-2014) Nr. 1 2 april 2014 (2013-2014) stuk ingediend op. Vlaamse Ombudsdienst. Jaarverslag 2013. verzendcode: PAR

41 (2013-2014) Nr. 1 2 april 2014 (2013-2014) stuk ingediend op. Vlaamse Ombudsdienst. Jaarverslag 2013. verzendcode: PAR stuk ingediend op 41 (2013-2014) Nr. 1 2 april 2014 (2013-2014) Vlaamse Ombudsdienst Jaarverslag 2013 verzendcode: PAR 2 Stuk 41 (2013-2014) Nr. 1 V l a a m s Pa r l e m e n t 1011 B r u s s e l 0 2 /

Nadere informatie

zittingsjaar 2013-2014 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie

zittingsjaar 2013-2014 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie vergadering C21 WON3 zittingsjaar 2013-2014 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie van 10 oktober 2013 2 Commissievergadering nr. C21 WON3 (2013-2014) 10

Nadere informatie

Gevraagd: maatwerk! Een onderzoek naar de uitvoeringspraktijk bij de Belastingdienst/Toeslagen

Gevraagd: maatwerk! Een onderzoek naar de uitvoeringspraktijk bij de Belastingdienst/Toeslagen Gevraagd: maatwerk! Een onderzoek naar de uitvoeringspraktijk bij de Belastingdienst/Toeslagen 12 februari 2015 2015/025 De burger heeft er recht op behoorlijk behandeld te worden door de overheid. En

Nadere informatie

O ve r d e V l a a m s e O m b u d s d i e n s t

O ve r d e V l a a m s e O m b u d s d i e n s t Een deur die altijd openstaat O ve r d e V l a a m s e O m b u d s d i e n s t 2007 1 Een deur die altijd openstaat? 1 Voorwoord 2 De Vlaamse Ombudsdienst, wat doet die eigenlijk? 3 Thema s Jazeker, onze

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

HET PLAN. tegen armoede. Werken, het beste middel. Samen met de armen. Meten om te weten. Een inkomen om goed te leven. voor een goede gezondheid

HET PLAN. tegen armoede. Werken, het beste middel. Samen met de armen. Meten om te weten. Een inkomen om goed te leven. voor een goede gezondheid Meten om te weten Samen met de armen Een inkomen om goed te leven Werken, het beste middel bladzijde 2 bladzijde 4-5 bladzijde 6-7 bladzijde 9 HET PLAN tegen armoede 'Iedereen heeft het recht op een menswaardig

Nadere informatie

Nationaal dialoogproces Welzijnsschakels. Armoede bij ouderen. Begeleiding van CEDES

Nationaal dialoogproces Welzijnsschakels. Armoede bij ouderen. Begeleiding van CEDES Nationaal dialoogproces Welzijnsschakels Armoede bij ouderen Begeleiding van CEDES Oktober 2011 VOORWOORD Oktober was voor enkele Welzijnsschakels een spannende maand. De trein op naar Brussel, niet weten

Nadere informatie

Vaders. en ouderschapsverlof

Vaders. en ouderschapsverlof Vaders en ouderschapsverlof Deze mooie brochure is speciaal gemaakt voor vaders. Je vindt hier meer uitleg over het ouderschapsverlof, waarmee je tijd kunt vrijmaken voor je kind. Ook over vaderschapsverlof

Nadere informatie

BELEIDSNOTA ARMOEDEBESTRIJDING

BELEIDSNOTA ARMOEDEBESTRIJDING BELEIDSNOTA ARMOEDEBESTRIJDING INGRID LIETEN Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Innovatie, Overheidsinvesteringen, Media en Armoedebestrijding foto s: Layla Aerts VLAAMSE

Nadere informatie

33436 - Tijdelijke verhuur bij leegstand Plenaire behandeling, 2eT kamer, 20mrt2013, stenografische verslag inbreng SP

33436 - Tijdelijke verhuur bij leegstand Plenaire behandeling, 2eT kamer, 20mrt2013, stenografische verslag inbreng SP 33436 - Tijdelijke verhuur bij leegstand Plenaire behandeling, 2eT kamer, 20mrt2013, stenografische verslag inbreng SP Aan de orde is de voortzetting van de behandeling van: Ik heet de leden, de minister

Nadere informatie

Onze Nieuwe Toekomst vzw. Werken. op de gewone arbeidsmarkt. ONTmoetingsdagen Werk aan de Winkel

Onze Nieuwe Toekomst vzw. Werken. op de gewone arbeidsmarkt. ONTmoetingsdagen Werk aan de Winkel Onze Nieuwe Toekomst vzw Werken op de gewone arbeidsmarkt ONTmoetingsdagen Werk aan de Winkel Onze Nieuwe Toekomst vzw is een beweging van, voor en door mensen met een verstandelijke beperking. We willen

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

Kanker... in gesprek met je arts

Kanker... in gesprek met je arts Kanker... in gesprek met je arts Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Het eerste contact met uw arts 4 Artsen zijn ook mensen 8 Begrijpen en onthouden 10 Vragen vóór de diagnose 13 Vragen over diagnose

Nadere informatie

Jaarverslag 2009 Overzicht van alle klachten

Jaarverslag 2009 Overzicht van alle klachten Jaarverslag 2009 Overzicht van alle klachten 1 Hoofdstuk 1 Inleiding 4 Hoofdstuk 2 Departement Bevolking en Welzijn 5 2.1. Dienst Buurtwerk 6 2.2. Dienst Burgerzaken 10 2.3. Integratiedienst 49 2.4. Jeugddienst

Nadere informatie

Hoe ga je om met het beroepsgeheim? 1

Hoe ga je om met het beroepsgeheim? 1 V&VN i.s.m. NU 91 Hoe ga je om met het beroepsgeheim? Handreiking voor verpleegkundigen en verzorgenden i.s.m. Hoe ga je om met het beroepsgeheim? 1 Inhoud Pagina Inleiding 2 Het beroepsgeheim 3 Wat houdt

Nadere informatie

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Je leest op dit moment versie 3.0 van het Gratis Ebook: Zelfvertrouwen Vergroten Bij Kinderen Geschreven door Scott de Jong. Download de allernieuwste versie

Nadere informatie

U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan?

U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan? U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan? U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan? U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. Daarna hoort u

Nadere informatie

Als het niet kan zoals het hoort, zijn er nog duizenden manieren waarop het wél kan

Als het niet kan zoals het hoort, zijn er nog duizenden manieren waarop het wél kan Als het niet kan zoals het hoort, zijn er nog duizenden manieren waarop het wél kan Eerste druk Schrijf- en Adviesbureau Yvette den Brok, juli 2014. Alles uit deze brochure mag worden gebruikt of openbaar

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding

Inhoudsopgave. Inleiding >> > Inleiding Inhoudsopgave 3 U, als slachtoffer, staat centraal 8 Respectvol met elkaar omgaan 13 De schadebehandeling inzichtelijk houden 17 Overleggen in harmonie 20 Een goed tempo in de schadebehandeling

Nadere informatie

zittingsjaar 2011-2012 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie

zittingsjaar 2011-2012 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie vergadering C38 WON3 zittingsjaar 2011-2012 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie van 20 oktober 2011 2 Commissievergadering nr. C38 WON3 (2011-2012) 20

Nadere informatie

Commissievergadering Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening, Energie en Dierenwelzijn

Commissievergadering Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening, Energie en Dierenwelzijn vergadering C83 zittingsjaar 2014-2015 Woordelijk Verslag Commissievergadering Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening, Energie en Dierenwelzijn van 14 januari 2015 2 Commissievergadering

Nadere informatie

7 Vakbond Voor mij is iedereen een klootzak tot het tegendeel blijkt...

7 Vakbond Voor mij is iedereen een klootzak tot het tegendeel blijkt... 7 Vakbond Voor mij is iedereen een klootzak tot het tegendeel blijkt... Het contact met de bond besluit ik weer op te nemen als Dirk Monsma telefonisch reageert op mijn brief met de afspraken van het terras.

Nadere informatie

ombudsman GEMEENTELIJKE DEN HAAG

ombudsman GEMEENTELIJKE DEN HAAG ombudsman GEMEENTELIJKE DEN HAAG Jaarverslag 2007 Jaarverslag 2007 Ombudsman Gemeente Den Haag 2 Jaarverslag 2007 Ombudsman - Gemeente Den Haag Inhoudsopgave 3 Inhoudsopgave 1. Inleidend woord 5 2. Signalen

Nadere informatie

BUNDELING ERVARINGEN ENERGIEPROBLEMEN

BUNDELING ERVARINGEN ENERGIEPROBLEMEN BUNDELING ERVARINGEN ENERGIEPROBLEMEN Samenlevingsopbouw Antwerpen provincie vzw Project Armoede en Energie Otterstraat 116 2300 Turnhout 014 44 26 75 of 014 44 26 74 mieke.clymans@samenlevingsopbouw.be

Nadere informatie

vergadering C96 FIN5 zittingsjaar 2009-2010 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën en Begroting

vergadering C96 FIN5 zittingsjaar 2009-2010 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën en Begroting vergadering C96 FIN5 zittingsjaar 2009-2010 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën en Begroting van 26 januari 2010 2 Commissievergadering nr. C96 FIN5 (2009-2010) 26

Nadere informatie

.1. 5-017 9 0 0 e 2 d o C

.1. 5-017 9 0 0 e 2 d o C Code 2009-0175.1. www.utrecht.nl Burgerjaarverslag 2008 2 Burgerjaarverslag 2008 Inhoudsopgave Voorwoord van de burgemeester 5 Conclusies en voornemens 6 Hoofdstuk 1 Publieksdienstverlening 8 Hoofdstuk

Nadere informatie

Na vorige week van het kastje naar de muur te zijn gestuurd, richt ik mijn node tot uw diensten." Woord Vooraf

Na vorige week van het kastje naar de muur te zijn gestuurd, richt ik mijn node tot uw diensten. Woord Vooraf Jaarverslag 2012 1 Na vorige week van het kastje naar de muur te zijn gestuurd, richt ik mijn node tot uw diensten." Woord Vooraf 2 Klachten zijn bronnen van informatie en van inspiratie. Geachte raadsleden,

Nadere informatie

BUNDELING PROBLEMEN OP DE VRIJGEMAAKTE ENERGIEMARKT

BUNDELING PROBLEMEN OP DE VRIJGEMAAKTE ENERGIEMARKT BUNDELING PROBLEMEN OP DE VRIJGEMAAKTE ENERGIEMARKT Otterstraat 116, 2300 Turnhout T 014 44 26 75 E anita.rimaux@samenlevingsopbouw.be www.samenlevingsopbouw.be INHOUD Inleiding p 3 Overeenkomsten p 4

Nadere informatie

bijdehand Zorgmelding? Niet vergaderen, maar ernaar toe Interview wethouder Het gaat om vertrouwen in de hulpverlener, dat kost tijd

bijdehand Zorgmelding? Niet vergaderen, maar ernaar toe Interview wethouder Het gaat om vertrouwen in de hulpverlener, dat kost tijd Jaargang 7 Nummer 1 2014 bijdehand Magazine van Bureau Jeugdzorg Gelderland Zorgmelding? Niet vergaderen, maar ernaar toe Interview wethouder Het gaat om vertrouwen in de hulpverlener, dat kost tijd Stelling:

Nadere informatie

Een goed gesprek voorkomt erger

Een goed gesprek voorkomt erger Een goed gesprek voorkomt erger een handreiking voor ouders bij een klacht over school Voorwoord Wat doet u als u of uw kind een probleem heeft met de school? Sinds 1998 is er een wettelijke klachtenregeling

Nadere informatie