PITCH de toekomst Een pittig prikkelende vierdaagse leergang over de toekomst van de organisatieadviseur en zijn vak

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PITCH de toekomst Een pittig prikkelende vierdaagse leergang over de toekomst van de organisatieadviseur en zijn vak"

Transcriptie

1 PITCH de toekomst Een pittig prikkelende vierdaagse leergang over de toekomst van de organisatieadviseur en zijn vak voor en door leden van de OOA Bouwen aan jouw toekomst als organisatieadviseur Als organisatieadviseur help je klanten een sprong in de toekomst te maken. Hoe kijk je zelf naar jouw toekomst en de toekomst van het adviesvak? Op welke trein spring je en wat maakt dat je juist die kiest? We vinden het belangrijk om over de toekomst na te denken en om een eigen visie op de toekomst van het vak en de adviseur te ontwikkelen. Alleen komt het er vaak niet van in de hectiek van alledag. Bovendien is het lastig om in je eentje na te denken. Dat gaat een stuk beter in een groep en met professionele begeleiding. Lees verder om erachter te komen hoe je dat voor elkaar krijgt. De Ooa biedt haar leden een vierdaagse leergang aan om in kleine groep dieper na te denken over de veranderingen in onze omgeving en onze eigen dienstverlening en de positionering daarvan. De leergang is geen cursus of opleiding waarin de docenten direct toepasbare kennis overdragen aan de cursisten of studenten. Deze leergang geeft te denken, en leidt op naar onbekende resultaten. Dat komt vanwege het overkoepelende thema van deze leergang: de toekomst van ons vak. In de interactieve workshops komt een vrije gedachtestroom op gang waardoor tot nu toe onbekende en wellicht zelfs ondenkbare visioenen kunnen oplichten: verrassend en inspirerend, een echte sprong in de toekomst, in jouw toekomst en die van jou als adviseur. Voor wie bedoeld De leergang is voor alle leden van de Ooa die intern, vanuit een bureau of als zzp-er het organisatieadviesvak beoefenen en hun visie op de toekomst van dat vak en op hun eigen positie daarin, professioneel willen verdiepen en ontwikkelen.

2 Programma De leergang bestaat uit acht workshops van een halve dag, verdeeld over vier dagen. De inhoud en aanvliegroute van elke workshop is uniek, met een overkoepelende rode draad: visie op de toekomst van het vak en de adviseur. (Let wel: de volgorde van de workshops kan nog wijzigen) Dag 1 De invloed van maatschappelijke ontwikkelingen en trends op de toekomstige werksetting van adviseurs Gehele dag Leon Haver De adviseur als ZZP-er heeft geen toekomst! Jan Willem Welke adviseurs hebben de toekomst wél? Kradolfer Dag 2 Het vak is dood. Leve ons vak! Ochtend Hans Strikwerda Het einde van veranderprojecten en wat dan? Middag Jeroen Collette en Noodzaak van evidence based consultancy Eric Barends Dag 3 Wie zijn straks als persoon goede adviseurs? Ochtend Wim van Ernich Spiegelend co-creëren; blijvend leren met en door de organisatie Middag Barbara Spronck Purificatie in een prettig gestoord organisatielandschap Dag 4 Hoe bespreken we nu wat worden zal? Ochtend Jaap van t Hek Fantaserend zien wij de toekomst..en ondertussen Middag Edu Feltmann Adviseren blijft altijd spelen, met elk discours Werkwijze in de leergang Elke workshop wordt aangeboden door een 'pitcher'. Dat is een Ooa-lid met een kenmerkende visie op de toekomst van het vak. Deze prikkelende visie wordt aangeboden in de workshop. De manier waarop de deelnemers en de pitcher daarover in gesprek komen en de diepte ingaan, kan per workshop verschillen. Afhankelijk van de stijl van de pitcher en de voorkeuren van de deelnemers. Alle workshops worden begeleid door Edu Feltmann, wiens rol dus ook in elke workshop een ander accent kan hebben. Team van pitchers De pitchers zijn gekozen op basis van de originaliteit, aantrekkelijkheid of opvallende kwaliteit van hun visie op het organisatieadviesvak die zij in publicaties, seminars en opleidingen openbaar hebben gemaakt. De alfabetisch vermelde pitchers beschrijven hun voor deze leergang relevante achtergrond: 1. Eric Barends Managing director van het Center for Evidence-Based Management. Hij adviseert onder meer directies en raden van bestuur van grote en middengrote organisaties over evidence-based management en de ontwikkeling van management. 2. Jeroen Collette Interim manager, associé bij BoerCroon, lid Raad van Bestuur Careyn, oud-voorzitter nvim, interim bestuurder en toezichthouder in de non-profit sector, met name de gezondheidszorg. Geen lid Ooa. 3. Wim van Ernich Organisatiepedagoog met aandacht voor ontwikkelvormen die mens en organisatie helpen veranderen. Thermiek, Interimenco en Beyond Consultancy.

3 4. Edu Feltmann Denkadviseren; Leergang Interventiekunde (LIK) Na vijftig jaar ervaring als adviseur en trainer en veertig jaar lid van de Ooa, ervaar ik deze vierdaagse als een verleidelijk lonkend toekomstperspectief! 5. Leon Haver Inspirator en stimulator van persoonlijke groei en organisatieontwikkeling bij adviescollectief Het Ontwikkelaarsgilde. 6. Jaap van t Hek Publicist, partner bureau Organisatievragen; Interim-manager, organisatieadviseur, denktoerist, kennisomnivoor, auteur en pragmaticus. 7. Jan Willem Kradolfer Voorzitter Ooa en partner bij WagenaarHoes, een kennis georiënteerd bureau. 8. Barbara Spronck Zelfstandig organisatieadviseur/bureau Iteratief/Gidsen in organisatieontwikkeling/mobiliseren/poëzie van de organisatieadviseur. 9. Hans Strikwerda Partner Nolan, Norton & Co en hoogleraar organisatie en verandering aan de Amsterdam Business School van de UvA: praktijk en theorie in een persoon. Aanleiding en inspiratiebron voor deze leergang Tijdens de startdag Intervisie in september 2012 met het thema Spring in de Toekomst hebben de pitchers hun visie op de toekomst gepresenteerd, gevolgd door een korte discussie in subgroepen. De reacties naar aanleiding van deze startdag waren de aanleiding om deze leergang te starten: - Goed onderwerp, erg actueel, hierover moeten we verder praten! - Kunnen we niet meer hiermee doen, ik wil graag de diepte in. - Kunnen we niet wat meer tijd nemen om met elkaar door te praten, deze korte discussie smaakt naar meer. Praktische informatie Aanmelding Je kunt je aanmelden voor de leergang van vier dagen via het aanmeldingsformulier op de site. De aanvragen worden in volgorde van binnenkomst behandeld. Aan de leergang kunnen maximaal twintig deelnemers meedoen. Bij meer aanmeldingen dan plaatsen wordt bekeken of de leergang wordt herhaald. Materiaal De pitchers zullen de deelnemers voorafgaand aan hun workshop attenderen op teksten of publicaties (van hun hand), waarin al iets is beschreven van hun visie op de toekomst van ons vak, die zij in de workshop zullen aanreiken en toelichten. Tijden en Locatie De leergang duurt van (09.30 inloop) tot 17.30, met een uur lunchpauze. De sessies vinden plaats in Kontakt der Kontinenten in Soesterberg. Na aanmelding ontvang je een bevestiging en nadere informatie over de locatie en het programma. Data

4 19 november Thema 1: De invloed van maatschappelijke ontwikkelingen en trends op de toekomstige werksetting van adviseurs 28 januari Thema 2: Het vak is dood. Leve ons vak! 27 februari Thema 3: Wie zijn straks als persoon goede adviseurs? 18 maart Thema 4: Hoe bespreken we nu wat worden zal? Investering De pitchers leveren hun bijdrage aan de leergang onbezoldigd, Zij doen dit vanuit de filosofie voor de leden, door de leden Dat houdt de kosten voor de leergang laag. Deelname aan de leergang betekent dat je aan minimaal drie van de vier dagen meedoet. Dit is noodzakelijk in verband met het leer- en ontwikkelproces als groep. Ter introductie biedt de Ooa deze leergang kosteloos aan aan leden met een professionaliseringsabonnement. Leden zonder een professionaliseringsabonnement betalen 400,-. Nadere toelichting pitchers op de workshops Dag 1 19 november De invloed van maatschappelijke ontwikkelingen en trends op de toekomstige werksetting van adviseurs Leon Haver & Jan Willem Kradolfer Gooien maatschappelijke ontwikkelingen en trends ons adviesvak overhoop? Welke adviseurs hebben nog toekomst? Onze maatschappij is driftig in beweging. Bestaande zekerheden komen onder druk te staan of worden losgelaten. Zitten we nu in een economische crisis of is het (slechts) een gevolg van een grotere systeemcrisis? En zo ja, wie is dan in staat om het systeem te veranderen? En welke rol kunnen adviseurs daarin dan spelen? Er komen momenteel de nodige vernieuwingen tot stand die zich uiten in vernieuwende organisatievormen, arbeidsrelaties, business modellen etc. Zetten deze bewegingen zich voort of komt alles, als de economie weer aantrekt, weer tot rust en gaan we verder waar we voor de crisis gebleven waren? Tijdens de eerste dag van dit leertraject gaan we met elkaar op verkenning en vertalen we de trends en ontwikkelingen naar ons vak en naar onszelf. Met dat vertrekpunt kijken we aan de hand van een real time case naar de toekomst.

5 Dag 2 28 januari Het vak is dood. Leve ons vak! Hans Strikwerda Jeroen Collette en Eric Barends Het einde van veranderprojecten en wat dan? De periode wordt een periode van allerlei conflicten. Tussen generaties, op de werkvloer, op het niveau van arbeidsverhoudingen, politiek, internationaal. Vooral gaat het er om dat de oude instituties, zoals die werden opgericht ten behoeve van de economische verhoudingen van de Tweede Industriële Revolutie, aan de kant worden geschoven en worden vervangen door nieuwe. In Nederland functioneert de SER als sinds 1997 niet meer, maar de Haagse spelers willen dat nog steeds niet inzien. De veranderingen, zo is de inschatting van verschillende denkanks, worden dit keer geforceerd door de dalende kosten van informatie; de effecten daarvan zagen we al in landen als Egypte. Er staat meer aan te komen. Op de werkvloer maar ook op niveaus van management, bestuur en governance. De Open Data beweging vervangt niet-functionerende toezichthouders en idem governance systemen. Nog meer managementlagen gaan verdwijnen door de toepassing van systemen voor resource mobilization en zelfroosteren. Er wordt nu al over gesproken dat delen van het advieswerk worden vervangen door software, McKinsey heeft aangekondigd asset based consulting te gaan doen. De drie traditionele pijlers van het adviesvak - knowledge spillover, Enthemmung - en het bewerkstelligen van positieve mensbeelden zijn komen te vervallen. Management of change is vervangen door design for change. Weerstand tegen verandering zit tegenwoordig op het niveau van de instituties en de te nemen hurdles zitten verborgen in de taal en symbolen die in de communicatie worden gebruikt. Er is nu behoefte aan mensen die niet alleen het grote samenhangende beeld zien, maar ook de verschillende lagen van codering van gedrag en denken. Er is behoefte aan integrative thinkers, die de samenhang der dingen zien dwars door de professionele functies heen. Er is behoefte aan "adviseurs" (maar ze zullen anders heten) die de taal spreken van overcode, memes, temes, algorithmic culture, protocol, posthuman, interface effect, en die image literacy hebben, om "adviezen" te kunnen geven over hoe we onze activiteiten in de samenleving "organiseren".de vraag is dus wat de institutionele vormgeving wordt van de adviesfunctie in de samenleving. Noodzaak van evidence based consultancy en management Evidence-based practice is een onderwijsmethodiek die in de jaren 90 is ontwikkeld binnen de geneeskunde, maar inmiddels ook zijn intrede heeft gedaan binnen andere vakgebieden zoals pedagogiek, criminologie, verpleegkunde, openbaar bestuur, welzijnswerk en (sinds kort) management en consulting. Uitgangspunt bij evidence-based practice is dat een beslissing of advies zo veel mogelijk gebaseerd dient te zijn op een combinatie van kritisch denken en de best beschikbare 'evidence'. Met het begrip 'evidence' wordt niet meer bedoeld dan 'informatie'. Informatie uit wetenschappelijk onderzoek, maar ook interne bedrijfsinformatie en persoonlijke ervaring van medewerkers geldt als 'evidence'. Alle managers en adviseurs nemen dus beslissingen op basis van 'evidence'. Veel van hen besteden echter nauwelijks aandacht aan de kwaliteit van de 'evidence' waarop ze hun beslissing of advies baseren. Zo worden beslissingen in het

6 Dag 3 27 februari bedrijfsleven nog vaak genomen op basis van de normatieve overtuigingen van het topmanagement en wordt veel waarde gehecht aan zogenoemde 'best practices' en succesverhalen van bekende CEO's. Evidence-based practice probeert deze situatie te veranderen door toekomstige managers en adviseurs te leren hoe je de validiteit, betrouwbaarheid en generaliseerbaarheid van verschillende vormen van evidence kritisch kunt beoordelen en hoe je snel de best beschikbare evidence kunt vinden. Zie ook Wie zijn straks als persoon goede adviseurs? Wim van Ernich Barbara Spronck Dag 4 18 maart Spiegelend co-creëren; blijvend leren met en door de organisatie Zijn we nog wel adviseur of gaan we ons als adviseur niet veel meer naast de klant positioneren? Wordt het niet steeds belangrijker ons werkelijk te (kunnen) verplaatsen in de wereld en dynamiek van de klant of ketens waar we aan meewerken? Inleven doet een appèl op onze spiegelneuronen, als co-creator laat ik mijn klant beleven hoe het ook kan. Onze klant verleiden tot het leren van passender gedrag in het nieuwe organiseren, biedt ruimte en rust in het hoofd. Ik neem jullie graag mee in een aantal hoofd zaken waarin, bezien vanuit een lerend perspectief, de organisatie van hoofd en organisatiewerk elkaar ontmoeten. Purificatie in een prettig gestoord organisatielandschap Doen wij als organisatieadviseur één ding of verbreden wij ons vak naarmate de vraag zich aandient? En hoe denken onze opdrachtgevers daar eigenlijk over? Weten zij eigenlijk wel wat je kunt of weet jij eigenlijk wel wat je doet? Is het nog mogelijk om een levenslange band met een opdrachtgever te hebben? Zit je op de Hop-On Hop-Offbus door het organisatie-ontwikkellandschap of prefereer je een Ram Van op weg naar je doel? In deze workshop onderzoek je hoe je als persoon en professional acteert in de huidige ontwikkelingen. We werken vanuit diverse perspectieven en maken het onbewuste bewust! Aan de workshop gaat een voorbereidende opdracht vooraf. Hoe bespreken we nu wat worden zal? Jaap van t Hek Edu Feltmann Fantaserend zien wij de toekomst... en ondertussen Over de toekomst (van ons vak) weten we niets. Op grond van wat we tot nu toe meemaakten, kunnen we daarover natuurlijk wel speculeren en fantaseren en strategieën maken. We maken in de workshop een gezamenlijke zoektocht langs het verschil tussen het aannemelijke en het waarschijnlijke, het verschil tussen het onbekende en het niet bestaande, langs samenlopen van omstandigheden, de overschatting van de wil en de noodzaak van optionaliteit. We verkennen onder meer de relevantie van het denken van Nassim Taleb voor de relevantie van ons vak. Adviseren blijft altijd spelen, met elk discours Ook in de toekomst zal 'advies vragen' en 'advies geven', of 'adviseren' zich manifesteren als interactieve 'taalhandelingen'. Dat is nu ook grotendeels het geval ongeacht het medium waarin deze

7 taalhandelingen worden verricht, De kwaliteit van dit adviseren zal worden bepaald door de vaardigheid en sensitiviteit van de betrokken actoren met 'het taalspel' van hun interactie. Hoe beter de 'adviseur' in dit taalspel wegblijft van de regels en codes van het discours van 'de klant', des te groter de kans dat het adviesgesprek resulteert in een goed advies voor de klant. Zo valt te verwachten dat de toekomst van ons vak zal bestaan uit bijzondere taalspelen. Waarin onvoorspelbare zienswijzen en betekenissen ontstaan in de beleving van de klant tijdens het interactieve verbinden van taal, denken en werkelijkheid. Ofwel; "adviseren blijft 'spelen' met elk (door de klant aangeboden) discours"! Deze 'taalfilosofische' visie op 'ons vak' zal ik in de workshop nader toelichten.

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Leiderschap bij Transities De cursus Leiderschap bij Transities duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties.

Nadere informatie

MASTERCLASS STRATEGIE IN DIGITALE TRANSFORMATIE

MASTERCLASS STRATEGIE IN DIGITALE TRANSFORMATIE MASTERCLASS STRATEGIE IN DIGITALE TRANSFORMATIE NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 EEN KENNISUPDATE OVER DE BELANGRIJKSTE STRATEGISCHE CONCEPTEN EN REFERENTIEKADERS 2 VOORWOORD In deze economische realiteit

Nadere informatie

Innoveren als avontuurlijke tocht

Innoveren als avontuurlijke tocht Innoveren als avontuurlijke tocht Innoveren als avontuurlijke tocht Oriëntatie op het gebied Omgaan met het onverwachte Het gebied doorgronden Zoeken naar doorwaadbare plekken Rust nemen en op kracht komen

Nadere informatie

Masterclass IT Savvy. Impact van trends

Masterclass IT Savvy. Impact van trends Masterclass IT Savvy Impact van trends Regelmatig komen onderzoeksbureaus zoals Gartner en McKinsey met rapporten waarin nieuwe trends worden aangekondigd. Belangrijke vraag, en niet eenvoudig te beantwoorden,

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Controlling & Accounting De cursus Controlling & Accounting duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Time Management De cursus Time Management duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties in Utrecht. Hierin

Nadere informatie

PITCH DE TOEKOMST Dag 1. De invloed van maatschappelijke ontwikkelingen en trends op de toekomstige werksetting van adviseurs

PITCH DE TOEKOMST Dag 1. De invloed van maatschappelijke ontwikkelingen en trends op de toekomstige werksetting van adviseurs PITCH DE TOEKOMST Dag 1. De invloed van maatschappelijke ontwikkelingen en trends op de toekomstige werksetting van adviseurs Gooien maatschappelijke ontwikkelingen en trends ons adviesvak overhoop? Welke

Nadere informatie

TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving -

TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving - TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving - Het vak van intern adviseur De meeste interne adviseurs hebben vaak twee beroepen: naast het vak

Nadere informatie

MASTERCLASS RETAILMARKETING 2019

MASTERCLASS RETAILMARKETING 2019 MASTERCLASS RETAILMARKETING De retailwereld verandert sneller dan ooit tevoren. Het is cruciaal om het retail spel goed te begrijpen om in te kunnen spelen op die veranderingen. Daarom organiseert Q&A

Nadere informatie

Futureproof besturingsfilosofie

Futureproof besturingsfilosofie MEER INFORMATIE OVER DE LEERGANG Futureproof besturingsfilosofie Update van kennis en vaardigheden voor directeuren van publieke organisaties Het gaat om wie u bent, niet om wat u plant. Oftewel: een besturingsfilosofie

Nadere informatie

Verander Express. een interactieve Thinkshop

Verander Express. een interactieve Thinkshop Verander Express een interactieve Thinkshop Soms lijkt de taal die we gebruiken in veranderingsprocessen afkomstig van Prorail of de NS. Zo kennen veranderingsprocessen spoorboekjes, is er sprake van een

Nadere informatie

Leergang januari - juni HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders

Leergang januari - juni HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders Leergang januari - juni 2012 HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders In de afgelopen jaren is er een kloof ontstaan tussen de wereld van de cao en het sociaal beleid binnen ondernemingen.

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Persoonlijke Effectiviteit De cursus Persoonlijke Effectiviteit duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

ADVANCED MARKETING PROGRAM

ADVANCED MARKETING PROGRAM ADVANCED MARKETING PROGRAM DE MEEST ACTUELE MASTERCLASS VOOR ERVAREN MARKETEERS DIE VERDIEPING EN VERBREDING ZOEKEN NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Het Nyenrode Advanced Marketing Program is

Nadere informatie

adviseren vanuit je kern

adviseren vanuit je kern adviseren vanuit je kern De wereld wordt er niet beter van, de werkomgeving wordt er niet ideaal van, maar je leert te roeien met de riemen die je hebt, te accepteren wat de kwaliteiten zijn waar je mee

Nadere informatie

!!!! !!!! 1. Professioneel adviseren

!!!! !!!! 1. Professioneel adviseren Professioneel adviseren In deze zesdaagse opleiding krijg je de kans om in een veilige omgeving de eigen sterkere en zwakkere kanten te onderkennen en te werken aan je ontwikkelpunten als consultant. Je

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Verandermanagement & Leadership De cursus Verandermanagement & Leadership duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Duur: 3 dagdelen (1 hele dag en twee weken later een halve dag). Inclusief oefenen met een professionele acteur.

Duur: 3 dagdelen (1 hele dag en twee weken later een halve dag). Inclusief oefenen met een professionele acteur. HR professionaliseringstraject het aanbod Verandermanagement, adviseren en begeleiden Module Informatie Stand van zaken Adviseren en coachen voor de HR adviseur: specifiek gericht op HR als business partner

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Merkstrategie & Reputatie De cursus Merkstrategie & Reputatie Management duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus IT & Process Management De cursus IT & Process Management duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Opleidingsprogramma Adviseur Bedrijfsvoering

Opleidingsprogramma Adviseur Bedrijfsvoering Kennis van de Overheid Opleidingsprogramma Adviseur Bedrijfsvoering Professionele ontwikkeling voor financieel adviseurs Professionele ontwikkeling naar Adviseur Bedrijfsvoering Door bezuinigingen, decentralisaties

Nadere informatie

MASTERCLASS STRATEGIE

MASTERCLASS STRATEGIE MASTERCLASS STRATEGIE BEGRIJP BETER DE STRATEGISCHE CONTEXT VAN JOUW ORGANISATIE EN VERGROOT JOUW STRATEGISCHE VAARDIGHEDEN NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 EEN KENNISUPDATE OVER DE BELANGRIJKSTE STRATEGISCHE

Nadere informatie

Zelfsturing in de praktijk een masterclass met ervaringsdeskundigen uit industrie en dienstverlening

Zelfsturing in de praktijk een masterclass met ervaringsdeskundigen uit industrie en dienstverlening Masterclass 21 mei 2015 DSM Sinochem Pharmaceuticals, Delft Zelfsturing in de praktijk een masterclass met ervaringsdeskundigen uit industrie en dienstverlening Zelfsturing in de praktijk Invulling geven

Nadere informatie

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business Masterclass Value of Information Waarde creëren voor de business Informatie en informatietechnologie maken het verschil bij de ontwikkeling van nieuwe business ideeën. Met informatie kunnen nieuwe innovatieve

Nadere informatie

WERKPLAATS ORGANISATIEVRAGEN

WERKPLAATS ORGANISATIEVRAGEN WERKPLAATS ORGANISATIEVRAGEN De Werkplaats Organisatievragen biedt een bijzondere ruimte om met enkele collega s uit je eigen organisatie gedurende een aantal maanden te werken aan jullie veranderopgave.

Nadere informatie

Gerard, vandaag moeten we het eens over óns hebben... Adviseren. verhouding

Gerard, vandaag moeten we het eens over óns hebben... Adviseren. verhouding Gerard, vandaag moeten we het eens over óns hebben... Adviseren in verhouding Adviseren in verhouding Hoe verhoud jij je tot je opdrachtgever en zijn team? Past die verhouding bij jullie doel? En is hij

Nadere informatie

Bedrijfsprofiel. Constant Jurgens

Bedrijfsprofiel. Constant Jurgens Bedrijfsprofiel Het succes van een bedrijf wordt gecreëerd door de mensen die er werken. Hun ideeën, motivatie en vaardigheden, hun normen en waarden, maar ook hun persoonlijkheden zijn de belangrijkste

Nadere informatie

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Leergang Procesbegeleiding samenwerking, organisatie en innovatie in de eerste lijn voor nieuwe ROS-adviseurs (code L13-2) Voor

Nadere informatie

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT INZICHT, OVERZICHT EN VAARDIGHEDEN VOOR HET LEIDEN VAN VERANDERING NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 VOORWOORD Ontwikkelingen in de omgeving en binnen organisaties worden complexer

Nadere informatie

Inschrijving RBB-AWARD 2016

Inschrijving RBB-AWARD 2016 Organisatie: Kamer van Koophandel Contactpersoon voor de RBB over deze good practice: Paul Eijkelenkamp e-mail adres: paul.eijkelenkamp@kvk.nl mobiele telefoon: 06-5357 3637 Akkoord lid Raad van Participanten

Nadere informatie

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT INZICHT, OVERZICHT EN VAARDIGHEDEN VOOR HET LEIDEN VAN VERANDERING NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Ontwikkelingen in de omgeving en binnen organisaties worden complexer

Nadere informatie

師傅領進門, 修行在個人 5/01/2016 ACCOUNT MANAGEMENT SYNTRA WEST. Jean-Paul ISEBAERT je docent WHAT ABOUT YOU????

師傅領進門, 修行在個人 5/01/2016 ACCOUNT MANAGEMENT SYNTRA WEST. Jean-Paul ISEBAERT je docent WHAT ABOUT YOU???? ACCOUNT MANAGEMENT SYNTRA WEST Je kiest voor verkoop. Je wil vakmanschap aanleren. Je neemt een optie op een leven van uitdagingen. Verkopen: een wereld vol opportuniteiten. Ofwel negeer je deze, ofwel

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Business Development & Leiderschap De cursus Business Development & Leiderschap duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van

Nadere informatie

De Transformatie-Arena

De Transformatie-Arena De Transformatie-Arena Ontwikkeltraject voor HRM- en organisatieadviseurs in gemeenten Help je gemeente toekomstbestendig inrichten De Transformatie-Arena is een ontwikkeltraject voor adviseurs in gemeenten.

Nadere informatie

CONSILIA HET PLATFORM VOOR CONSULTING PROFESSIONALS SEPTEMBER 2012 STRATEGY ORGANISATION & GOVERNANCE CORPORATE IT EXECUTION

CONSILIA HET PLATFORM VOOR CONSULTING PROFESSIONALS SEPTEMBER 2012 STRATEGY ORGANISATION & GOVERNANCE CORPORATE IT EXECUTION STRATEGY ORGANISATION & GOVERNANCE CORPORATE IT EXECUTION CONSILIA HET PLATFORM VOOR CONSULTING PROFESSIONALS SEPTEMBER 2012 Copyright 2012 by Nolan, Norton & Co. All rights reserved B ent u als professional

Nadere informatie

Veranderen als avontuurlijke tocht

Veranderen als avontuurlijke tocht Wie op reis gaat, moet eerst gaan zitten Veranderen als avontuurlijke tocht Oriëntatie op het gebied Omgaan met het onverwachte Het gebied doorgronden Zoeken naar doorwaadbare plekken Rust nemen en op

Nadere informatie

Betreft: Gratis adviseur voor de dag van de verpleging

Betreft: Gratis adviseur voor de dag van de verpleging Betreft: Gratis adviseur voor de dag van de verpleging De gezondheidszorg is continue in beweging, de afgelopen jaren is er veel veranderd en dat zal de komende jaren zeker zo blijven. De marktwerking,

Nadere informatie

Leergang Hospitality Innovator

Leergang Hospitality Innovator Share the next step in hospitality! Leergang Hospitality Innovator 2019 Met nieuwe kennis en methodieken heb ik anderen kunnen helpen en inspireren om gastvrijheidsambassadeur te worden. Ik kan iedereen

Nadere informatie

Hightech Talent Masterclass

Hightech Talent Masterclass Hightech Talent Masterclass Doelstelling 3 Technische professionals leren anders Praktijkgerichte samenwerking Individueel Assessment Masterclass overzicht 6 Wat levert dit programma de deelnemers op?

Nadere informatie

Projectopdracht PAR in oprichting in het Pilotjaar 2015

Projectopdracht PAR in oprichting in het Pilotjaar 2015 Projectopdracht PAR in oprichting in het Pilotjaar 2015 Waarom een PAR in Zinzia? De visie en strategie van Zinzia bieden een duidelijke koers aan de organisatie. Vanaf 2013 heeft - met het kompas Ziel

Nadere informatie

Essentials in Consulting and Change

Essentials in Consulting and Change Essentials in Consulting and Change Welbewust adviseren in veranderprocessen Bij veel professionals groeit gaandeweg de behoefte aan meer fundament onder hun advieswerk. Zij willen hun adviesvaardigheden

Nadere informatie

Leergang aankomend commissarissen

Leergang aankomend commissarissen Leergang aankomend commissarissen Voor aankomende toezichthouders nieuwe stijl Het zijn van commissaris of toezichthouder in de volkshuisvesting is een uitdagende en leerzame positie. De sector is niet

Nadere informatie

Evaluatierapport Terugkomdagen 2014 Nationale Opleiding MediaCoach Februari 2015 www.nomc.nl

Evaluatierapport Terugkomdagen 2014 Nationale Opleiding MediaCoach Februari 2015 www.nomc.nl Evaluatierapport Terugkomdagen 2014 Nationale Opleiding MediaCoach Februari 2015 www.nomc.nl De terugkomdagen Najaar 2014 van de Nationale Opleiding MediaCoach werden als goed en zelfs uitstekend beoordeeld,

Nadere informatie

Een nieuwe toezichthouder is een kans.

Een nieuwe toezichthouder is een kans. Een nieuwe toezichthouder is een kans. Search & Selectie, NR Academy en Kenniscentrum VERNIEUWING VANUIT ERVARING Een nieuwe commissaris of toezichthouder is een kans en een stimulans voor goed bestuur.

Nadere informatie

WERKPLAATS ORGANISATIEVRAGEN De Werkplaats Organisatievragen biedt een bijzondere ruimte om met enkele collega s uit je eigen organisatie gedurende

WERKPLAATS ORGANISATIEVRAGEN De Werkplaats Organisatievragen biedt een bijzondere ruimte om met enkele collega s uit je eigen organisatie gedurende WERKPLAATS ORGANISATIEVRAGEN De Werkplaats Organisatievragen biedt een bijzondere ruimte om met enkele collega s uit je eigen organisatie gedurende een aantal maanden te werken aan jullie veranderopgave.

Nadere informatie

Leergang trajectbegeleiders

Leergang trajectbegeleiders Leergang trajectbegeleiders 2019-2020 Trajectbegeleiders; u vervult een belangrijke taak binnen de school. U bent degene die extra ondersteuning biedt aan de jongeren die meer nodig hebben dan in de basis

Nadere informatie

Lerende gebouwen. meer comfort & minder energie. 2e Expert meeting TAG, 7 oktober 2015, Haagse Hogeschool, Delft

Lerende gebouwen. meer comfort & minder energie. 2e Expert meeting TAG, 7 oktober 2015, Haagse Hogeschool, Delft Lerende gebouwen meer comfort & minder energie 2e Expert meeting TAG, 7 oktober 2015, Haagse Hogeschool, Delft 2 e Expert meeting Thermisch Actieve Gebouwen, woensdag 7 oktober 2015, Haagse Hogeschool

Nadere informatie

Leergang januari - juni 2013. HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders

Leergang januari - juni 2013. HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders Leergang januari - juni 2013 HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders In de afgelopen jaren is er een kloof ontstaan tussen de wereld van de cao en het sociaal beleid binnen ondernemingen.

Nadere informatie

Van in control naar in regie

Van in control naar in regie Van in control naar in regie Het regisseren van complexe vraagstukken Vraagstukken worden steeds complexer. Bovendien trekken ze zich vaak niets aan van organisatiegrenzen en strekken ze zich uit over

Nadere informatie

Leergang interveniëren. met passie en precisie

Leergang interveniëren. met passie en precisie Leergang interveniëren met passie en precisie Je bent een ervaren vakman of vakvrouw als het gaat om interveniëren. En je zou dat vak nog meer vanuit jezelf willen uitoefenen, nog authentieker, nog meer

Nadere informatie

:20 QuestBack export - OOA Workshop - evalutie Workshop Artikel Schrijven

:20 QuestBack export - OOA Workshop - evalutie Workshop Artikel Schrijven OOA Workshop - evalutie Workshop Artikel Schrijven Gepubliceerd van 08.02.2008 tot 08.04.2008 8 antwoorden (8 uniek) 1. Wat is uw oordeel over de presentatie van de inleider? (opbouw, duidelijkheid, volledigheid)

Nadere informatie

Kennisteam Business Innovation. Masterclasses Nieuwe Ingenieur. Leiderschapsprogramma voor young potentials in de technische sector

Kennisteam Business Innovation. Masterclasses Nieuwe Ingenieur. Leiderschapsprogramma voor young potentials in de technische sector Kennisteam Business Innovation & Masterclasses Nieuwe Ingenieur Leiderschapsprogramma voor young potentials in de technische sector Inleiding Tijden veranderen, dat is niets nieuws. Maar de snelheid waarmee

Nadere informatie

Leergang januari - juli 2014. HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders

Leergang januari - juli 2014. HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders Leergang januari - juli 2014 HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders In de afgelopen jaren is er een kloof ontstaan tussen de wereld van de cao en het sociaal beleid binnen ondernemingen.

Nadere informatie

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Coachend leidinggeven Coachend leidinggeven, motiveren en inspireren Wil jij het optimale uit jouw medewerkers halen, dan moet je ze motiveren en inspireren. Naast hun leidinggevende ben je ook

Nadere informatie

Opleiding consulent seksuele gezondheid NVVS

Opleiding consulent seksuele gezondheid NVVS Opleiding consulent seksuele gezondheid NVVS Als consulent seksuele gezondheid bied je laagdrempelige seksuologische hulp en ondersteun je collega s in het omgaan met vragen van patiënten of cliënten op

Nadere informatie

Bestuurssecretaris en...

Bestuurssecretaris en... het Zijlstra Center for Public Control and Governance www.hetzijlstracenter.nl Bestuurssecretaris en... Oriëntatie op de functie bestuurssecretaris het Zijlstra Center for Public Control and Governance

Nadere informatie

ACS meerdaagse opleidingen i.s.m. Auditing.nl

ACS meerdaagse opleidingen i.s.m. Auditing.nl ACS meerdaagse opleidingen i.s.m. Auditing.nl ACS biedt in 2014 weer enkele actuele, interessante opleidingen aan op het eigen kantoor in de rustieke omgeving van Driebergen. Kernwoorden zijn kleinschaligheid,

Nadere informatie

Native Learning - Werkatelier Digitale Transformatie

Native Learning - Werkatelier Digitale Transformatie Dit jaar stuurt Native Consulting u daadwerkelijk het veld in. Leer meer over door een maatschappelijke uitdaging aan te pakken. Ontwerp de (dienstverlenende) gemeente van de toekomst door gebruik te maken

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Masterclass Plan van Aanpak Schrijven De Masterclass Plan van Aanpak Schrijven duurt 1 dag en omvat 2 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

MINDFULNESS VOOR DE PROFESSIONAL. aandacht ontspanning zelfvertrouwen

MINDFULNESS VOOR DE PROFESSIONAL. aandacht ontspanning zelfvertrouwen MINDFULNESS VOOR DE PROFESSIONAL aandacht ontspanning zelfvertrouwen Mindfulness voor de professional aandacht. ontspanning. zelfvertrouwen Introductie Leidinggevenden en medewerkers op verantwoordelijke

Nadere informatie

leergang leren en veranderen met nieuwe media

leergang leren en veranderen met nieuwe media leergang leren en veranderen met nieuwe media Online of blended training ontwikkelen Visie op nieuwe vormen van leren in je organisatie Begeleiden van (online) communities Digitale didactiek in je lessenreeks

Nadere informatie

Randstad banking & insurance. randstad.nl/banking-insurance

Randstad banking & insurance. randstad.nl/banking-insurance Randstad banking & insurance randstad.nl/banking-insurance Zoek jij een (nieuwe) uitdagende baan bij een bank of verzekeraar en wil jij echt werk maken van jouw talent? Kies dan voor een carrière bij Randstad

Nadere informatie

Praktisch Human Resource Management

Praktisch Human Resource Management ONTWIKKEL JEZELF Praktisch Human Resource Management Ontwikkel jezelf tot een onafhankelijke HR Partner in Business Human Resources Voor wie? Iedereen die niet specifiek is opgeleid in het HR vak, nieuw

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Bedrijfsovername & Bedrijfsoverdracht De cursus Bedrijfsovername & Bedrijfsoverdracht duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een

Nadere informatie

Evaluatierapport Nationale Opleiding MediaCoach 2015

Evaluatierapport Nationale Opleiding MediaCoach 2015 Evaluatierapport Nationale Opleiding MediaCoach 2015 www.nomc.nl De Nationale Opleiding MediaCoach wordt uitstekend en goed beoordeeld, door enthousiaste en kundige docenten, de link met de praktijk, prettig

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Customer Relationship Management De cursus Customer Relationship Management (CRM) duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van

Nadere informatie

SIS FINANCE. voor professionals door professionals. consulting. interim management. finance professionals SIS. finance

SIS FINANCE. voor professionals door professionals. consulting. interim management. finance professionals SIS. finance FINANCE consulting interim management professionals over sis... duurzame relaties met onze opdrachtgevers gebaseerd op kennis van zaken, commitment en oplossingsgerichtheid. Finance is een middelgroot

Nadere informatie

ORGANISATIEDISSONANTIE

ORGANISATIEDISSONANTIE ORGANISATIEDISSONANTIE Hebben wij dat? Marianne Kok 2015 Marianne Kok Titel Organisatiedissonantie Ondertitel Hebben wij dat? ISBN 978-90-823911-0-7 Druk Eerste druk, 2015 NUR 801 management algemeen Trefwoorden:

Nadere informatie

Eenvoudig nieuwe klanten. Voor adviseurs, trainers en coaches

Eenvoudig nieuwe klanten. Voor adviseurs, trainers en coaches Eenvoudig nieuwe klanten Voor adviseurs, trainers en coaches Leer hoe ideale klanten naar je toe komen. Wiep de Jong Online Business Trainer Eenvoudig nieuwe klanten 2 Welkom bij mijn E-Book 'Eenvoudig

Nadere informatie

ACS meerdaagse opleidingen i.s.m. Auditing.nl

ACS meerdaagse opleidingen i.s.m. Auditing.nl ACS meerdaagse opleidingen i.s.m. Auditing.nl ACS biedt in 2015 weer enkele actuele, interessante opleidingen aan op het eigen kantoor in de rustieke omgeving van Driebergen. Kernwoorden zijn kleinschaligheid,

Nadere informatie

Fontys Educational Designer Mindz (FED Mindz) Projectplan. Visie

Fontys Educational Designer Mindz (FED Mindz) Projectplan. Visie Visie We leven in een wereld die sterk veranderlijk is. Er ligt een grote verantwoordelijkheid bij docenten om de nieuwe generaties als competente rebellen klaar te stomen voor een onbekende toekomst waarin

Nadere informatie

Certificeer jezelf als professionele Life Coach

Certificeer jezelf als professionele Life Coach Certificeer jezelf als professionele Life Coach Introductie XPAND ALS PARTNER VOOR JOUW LICENTIERING xpand heeft een veelvoud aan betekenissen: vooruitgang, groeien, rijpen, horizon verbreden, kennis verspreiden

Nadere informatie

INZICHT IN CORPORATE GOVERNANCE DE DYNAMIEK EN INTERACTIE TUSSEN BESTUUR, RAAD VAN COMMISSARISSEN EN AANDEELHOUDERS

INZICHT IN CORPORATE GOVERNANCE DE DYNAMIEK EN INTERACTIE TUSSEN BESTUUR, RAAD VAN COMMISSARISSEN EN AANDEELHOUDERS INZICHT IN CORPORATE GOVERNANCE DE DYNAMIEK EN INTERACTIE TUSSEN BESTUUR, RAAD VAN COMMISSARISSEN EN AANDEELHOUDERS NYENRODE. A REWARD FOR LIFE INLEIDING De leergang is bedoeld voor iedereen die vanuit

Nadere informatie

Mastermind groep. Business Development. Leiderschap in het creëren van een sterke business

Mastermind groep. Business Development. Leiderschap in het creëren van een sterke business Mastermind groep Business Development Leiderschap in het creëren van een sterke business Business Development Leiderschap in het creëren van een sterke business In turbulente tijden staat uw business voortdurend

Nadere informatie

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Cursusdag 1 09:30 uur Kennismaking We starten deze module een kennismaking. We inventariseren de verwachtingen van alle deelnemers. U krijgt een toelichting

Nadere informatie

Certified Public Manager Program (CPM) voor Senior Public Controllers

Certified Public Manager Program (CPM) voor Senior Public Controllers Certified Public Manager Program (CPM) voor Senior Public Controllers The European professional practice qualification for public service leaders Inschrijving vóór 1 juli 2016 = 10% korting op inschrijvingskosten

Nadere informatie

VRIJHEID IN BEWEGING

VRIJHEID IN BEWEGING VRIJHEID IN BEWEGING Vakkanjer Challenge 2019 Jonge professionals aan de slag voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei! VAKKANJERS Geven jouw jonge professionals vrijheid een compleet nieuwe dimensie? Mbo

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Plusklas! In deze gids zetten we de details van

Nadere informatie

Leer trefzeker beïnvloeden! www.learyacademy.nl

Leer trefzeker beïnvloeden! www.learyacademy.nl EA-Design EA-Design Leer trefzeker beïnvloeden! Welkom! Trefzeker beïnvloeden van communicatie met anderen leer je bij de Learyacademy. Lees over onze workshops, trainingen, ook online, opleidingen, boeken

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

Online Zelfevaluatie. Instituut voor Governance & Leiderschap. Voor Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen

Online Zelfevaluatie. Instituut voor Governance & Leiderschap. Voor Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen 2015 2015 Online Zelfevaluatie Voor Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen Gebruiksvriendelijk, veilig, effectief en kostenbesparend Instituut voor Governance & Leiderschap Vele positieve reacties

Nadere informatie

MINDFULNESS IN MEDEZEGGENSCHAP. Training voor ondernemingsraadleden

MINDFULNESS IN MEDEZEGGENSCHAP. Training voor ondernemingsraadleden MINDFULNESS IN MEDEZEGGENSCHAP Training voor ondernemingsraadleden Mindfulness in Medezeggenschap Introductie Meedenken en beslissen in de ondernemingsraad levert - naast veel goede en plezierige zaken

Nadere informatie

Workshop: De (operationeel) medewerker als begeleider

Workshop: De (operationeel) medewerker als begeleider Workshop: De (operationeel) medewerker als begeleider Workshop De (operationeel) medewerker als begeleider Resultaat Na afloop van de workshop: Ben je in staat om efficiënt en effectief kennis en vaardigheden

Nadere informatie

Opleiden in het. zorgonderwijs. Modules leergangen master

Opleiden in het. zorgonderwijs. Modules leergangen master het zorgonderwijs Modules leergangen master Kies je eigen professionaliseringstraject Ben je docent of (praktijk)opleider in het zorgonderwijs? Of ben je werkzaam in de zorg en wil je toekomstige zorgprofessionals

Nadere informatie

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE?

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? - Geplaatst in VISUS 4-2017 - EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? Om de verschillen tussen de kennis uit het laatste wetenschappelijk bewijs en de klinische praktijk kleiner te maken is de afgelopen

Nadere informatie

Veranderen als avontuurlijke tocht. PBLQ Jaap Boonstra 25 november 2013

Veranderen als avontuurlijke tocht. PBLQ Jaap Boonstra 25 november 2013 Veranderen als avontuurlijke tocht PBLQ Jaap Boonstra 25 november 2013 Opbouw Veranderen als avontuurlijke tocht Wat is er gaande in de wereld om ons heen Zijnswaarde en publieke waarde PBLQ Professionele

Nadere informatie

In deze brochure vind je alles over de cursus. KPI s die wel werken. Integraal Performance Management van strategie tot werkvloer

In deze brochure vind je alles over de cursus. KPI s die wel werken. Integraal Performance Management van strategie tot werkvloer In deze brochure vind je alles over de cursus KPI s die wel werken Integraal Performance Management van strategie tot werkvloer Cursus Stimuleer gewenst gedrag in de organisatie voor betere bedrijfsresultaten:

Nadere informatie

LEARNING LAB. Training: Ontwerp een onderwijskundig sterke e-learningervaring. donderdag 20 oktober van uur

LEARNING LAB. Training: Ontwerp een onderwijskundig sterke e-learningervaring. donderdag 20 oktober van uur LEARNING LAB Training: Ontwerp een onderwijskundig sterke e-learningervaring donderdag 20 oktober van 10.00 17.30 uur Training: Ontwerp een onderwijskundig sterke e Learningervaring Marcel de Leeuwe verzorgt

Nadere informatie

ORGANISATIEADVIES INTERIM- EN VERANDERMANAGEMENT MANAGEMENT COACHING

ORGANISATIEADVIES INTERIM- EN VERANDERMANAGEMENT MANAGEMENT COACHING ORGANISATIEADVIES INTERIM- EN VERANDERMANAGEMENT MANAGEMENT COACHING SPECIALISMEN DE LANGEN CONSULTANCY Analyseren van knelpunten in uw organisatie en vervolgens: Uitstippelen van oplossingsgerichte strategieën

Nadere informatie

Architectuur; weet jij hoe de lijntjes lopen?

Architectuur; weet jij hoe de lijntjes lopen? WAAROM IS ARCHITECTUUR BELANGRIJK? LEARN WITH THE BEST! Masterclasses voor de tolk tussen IT en de business Architectuur; weet jij hoe de lijntjes lopen? 12 Juni 2018 Architectuur; weet jij hoe de lijntjes

Nadere informatie

EEN STAP VERDER MET ORGANISATIE- ONTWIKKELING # VERBINDEN # DOEN #

EEN STAP VERDER MET ORGANISATIE- ONTWIKKELING # VERBINDEN # DOEN # EEN STAP VERDER MET ORGANISATIE- ONTWIKKELING FRIS@WORK # VERBINDEN # DOEN # Programmaplan 2017 Organisatieontwikkeling FRIS@WORK Netwerkorganisatie Ambtenaar van de toekomst Werken in de veranderende

Nadere informatie

Food for Soul Change & development

Food for Soul Change & development Food for Soul Change & development 18.10.2016 Organisatie sensitiviteit De sleutel tot zakelijk succes is afhankelijk van de mate waarin je in staat bent te bouwen aan vertrouwen. David Maister geeft aan

Nadere informatie

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent Management Development is een effectieve manier om managementpotentieel optimaal te benutten en te ontwikkelen in een stimulerende en lerende omgeving. De manager van vandaag moet immers adequaat kunnen

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De opleiding Bedrijfskunde MER (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Steeds meer krijgen organisaties te maken met

Nadere informatie

Gezamenlijk scholingsprogramma voor trainees bij B&T, Fenom, Infinite Financieel en PentaRho

Gezamenlijk scholingsprogramma voor trainees bij B&T, Fenom, Infinite Financieel en PentaRho Traineeship 2018-2019 Gezamenlijk scholingsprogramma voor trainees bij B&T, Fenom, Infinite Financieel en PentaRho Deze notitie geeft een samenvatting van het gezamenlijk programma van het traineeship

Nadere informatie

MADE IN HOLLAND ----------HANDGEMAAKTE ORGANISATIES---------- De EverydayFriday TRANSFORMATIE & VERANDER MANAGEMENT FILOSOFIE

MADE IN HOLLAND ----------HANDGEMAAKTE ORGANISATIES---------- De EverydayFriday TRANSFORMATIE & VERANDER MANAGEMENT FILOSOFIE ----------HANDGEMAAKTE ORGANISATIES---------- MADE IN HOLLAND De EverydayFriday TRANSFORMATIE & VERANDER MANAGEMENT FILOSOFIE ------------------------------------INHOUD------------------------------------

Nadere informatie

Leergang Psychodynamisch Leiderschap

Leergang Psychodynamisch Leiderschap P s y c h o d y n a m i s c h c o n s u l t Leergang Psychodynamisch Leiderschap Authentiek leidinggeven aan professionals Inleiding Psychodynamisch leiderschap staat voor inspirerend, authentiek en situationeel

Nadere informatie

Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management

Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Voor managers, bedrijfsleiders en aspirant-ondernemers die hun persoonlijke effectiviteit willen vergroten!

Nadere informatie

Programma Stichting Educatie Atrium Innovations GEZONDHEID

Programma Stichting Educatie Atrium Innovations GEZONDHEID Programma Stichting Educatie Atrium Innovations GEZONDHEID Groeien in gezondheid door kennis Onze gezondheid is ons belangrijkste bezit. Daarom is het goed dat we ons er steeds meer van bewust worden dat

Nadere informatie

Consulting Program & Community

Consulting Program & Community Consulting Program & Community Uitdagende professionaliseringsslag voor adviseurs en veranderaars met ambitie Samenvatting Informatie over het kernprogramma Informatie over de drie profielen Alumni met

Nadere informatie