Voorstel om tot een opzet voor een VO-onderwijslocatie aan de Meregaard te komen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorstel om tot een opzet voor een VO-onderwijslocatie aan de Meregaard te komen"

Transcriptie

1 Voorstel om tot een opzet voor een VO-onderwijslocatie aan de Meregaard te komen Inleiding: In oktober 2005 kreeg naar aanleiding van een oriënterend gesprek bij de Bestuurscommissie Openbaar Onderwijs, een werkgroep, bestaande uit Peter Sengers van de Meregaard, Wim Moorman van de Bongerd en Bas Vismans van de Stichting Leerlingzorg Almere, de opdracht om een schets te maken voor een voorziening voor voortgezet onderwijs bij de Meregaard. Aanleiding hiervoor vormden de plannen voor de tweede fase Meregaard, onderdeel van de Divisie Kind en Jeugd van de Symfora groep. Deze tweede fase houdt in: de uitbreiding van poliklinische activiteiten, de start van een dagkliniek voor jeugdigen en de start van een kliniek voor kinderen en jeugdigen. Een absolute voorwaarde voor de start van klinische en dagklinische activiteiten is de realisatie van adequate onderwijsvoorzieningen voor jeugdigen, die zijn opgenomen in de (dag)kliniek. Als belangrijke voorwaarde werd gesteld dat de onderwijsvoorziening moet passen in het Almeerse continuüm van onderwijszorg. In een aantal werkbijeenkomsten heeft de werkgroep de doelstelling, de randvoorwaarden en de inpassing in de Almeerse onderwijs zorgstructuur uitgewerkt. Dit heeft geresulteerd in een schets van de gewenste voorziening en de advisering voor het vervolgtraject. Het voorstel wordt voorgelegd aan het bestuur van de SLA. Als het bestuur van de SLA het advies overneemt, zijn de leden van de werkgroep zeer bereid tot verdere uitwerking van het onderwijsconcept en het opstellen van het programma van eisen voor realisering van de voorziening. Doel Capaciteit: - Het inrichten van een onderwijslocatie in de onmiddellijke omgeving van de (dag)kliniek met een capaciteit van 24 leerlingplaatsen op jaarbasis, voor Almeerse leerlingen met een psychiatrische stoornis. - De doorstroom (in de behandelprogramma s en de onderwijsvoorziening) maakt het mogelijk dat meer dan 24 kinderen per jaar een onderwijsaanbod op deze locatie kunnen krijgen. Kader: - Het aanbod is aanvullend op het bestaande zorgaanbod en past binnen de gezamenlijke Almeerse doelstellingen t.a.v het onderwijs aan zorgleerlingen. (Passend binnen de beleidsnotitie De Almeerse School ) - Het onderwijsaanbod is gekoppeld aan het behandelaanbod van de Meregaard. Dit betekent, dat er gewerkt wordt met een maximale onderwijstijd binnen de speciale voorziening. De leerling blijft onder de zorg van het zorg advies team van de VO school vallen, waar het kind ingeschreven staat. Uitstroom:

2 - Naar verwachting 75% van de leerlingen wordt na de behandelperiode teruggeplaatst in het reguliere VO, indien mogelijk is dat de school van herkomst. - Naar verwachting 25 % zal een ander zorgtraject behoeven. Deze leerlingen zullen veelal het aanbod van een separate cluster 4 school nodig hebben. - Voor enkele leerlingen zullen andere trajecten op het gebied van werken en leren gezocht moeten worden. Onderbouwende gegevens - De omvang van de schoolvoorziening is afgestemd op de toekomstige capaciteit van de Meregaard K&J. (kliniek, dagkliniek en polikliniek) De uitbreiding van de Meregaard K&J bestaat uit: uitbreiding polikliniek (ongeveer 1/3 van de huidige omvang) start dagklinische behandeling voor jeugd (6 stoelen voor een bezetting van 12 jongeren tussen 12 en 18 jaar) start klinische behandeling voor kinderen (8 bedden voor kinderen tussen 6 en 12 jaar) en jeugd (8 bedden voor kinderen tussen 12 en 18 jaar). Vanuit de ambulante programma s verwacht de Meregaard dat er gemiddeld 4 jongeren een plaats nodig hebben in de speciale voorziening. Bij dagbehandeling en poliklinische begeleiding betreft het kinderen met psychiatrische problematiek en leerproblematiek/ leerstoornis. Op basis van deze getallen is de noodzakelijke capaciteit van de onderwijsvoorziening ingeschat op 24 leerlingplaatsen. - Verdere uitbreiding van de Meregaard K&J na 2008 zal naar verwachting niet plaatsvinden op de huidige locatie. - De verwachte uitstroompercentages zijn gebaseerd op de ervaring die de Meregaard heeft t.a.v. het geplande behandelaanbod. Randvoorwaarden - De schoollocatie staat in de onmiddellijke omgeving van de Meregaard K&J in Almere. - Aanwezigheid van een vak- /praktijklokaal (handenarbeid, techniek, verzorging en koken) en een gymnastieklokaal. - Een langdurig en intensief begeleidingstraject met instroom in, verblijfsduur van maximaal 1 jaar en nazorg. De nazorg bestaat uit ambulante leerling gerichte begeleiding bij terugplaatsing in een reguliere setting. - Er dient voorzien te worden in een sterk gedifferentieerd onderwijsaanbod. (leeftijd en onderwijsniveau) - Bundeling van de aansturing van de Bongerd en de VO voorziening, inhoudelijk, bestuurlijk en vanuit de bedrijfsvoering. - Zoveel mogelijk denken in gezamenlijke overhead (logistiek, personeel en zorgstructuur). - Samen met de Bongerd wordt een voldoende schaalgrootte voor een uitdagende werkplek gerealiseerd.

3 - Afstemming in afspraken van VO voorziening/ Bongerd enerzijds en de Meregaard anderzijds. - Het deel van de bekostiging dat loopt via de school van inschrijving wordt, analoog aan de bekostiging van het OPDC, gekoppeld aan de op te zetten voorziening. Het deel van de bekostiging dat middels artikel 6 van het convenant tussen de Stichting Gewoon Anders en het ministerie van OCW via SGA loopt, wordt één op één gekoppeld aan de op te richten onderwijsvoorziening. Het personeel dat hieruit gefinancierd wordt, heeft zijn werkplek op de locatie, maakt deel uit van het team en wordt aangestuurd vanuit de school. - Indien sprake is van een bekostiging via de Leerling Gebonden Financiering komt de totale rugzakvoorziening, zowel de begeleidende als de coördinerende taken, volledig onder de verantwoording van de schoolvoorziening. Argumenten: 1. Zo min mogelijk schakels tussen behandelaar en onderwijsteam dat met de leerling aan het werk moet. 2. Waarborgen van een goede transfer en nazorg bij uitplaatsing. Vereiste formatie - op basis van 8 leerlingen dient er 1,6 FTE leerkrachtformatie beschikbaar te zijn. Dit komt neer op 4,8 FTE leerkrachtformatie - naast de leerkrachtformatie is formatie nodig voor onderwijsondersteuning en management Plaatsen in (bestaande) structuur - samenwerkingsverband VO/SLA leerlingen ingeschreven laten staan op de VO-school van herkomst bekostigingsystematiek en inhoudelijke kwestie (uitstroom). afstemming ZAT s/ Oké. vroegtijdig signaleren rol van het zorgloket/pcl - samenwerkingsverband PO vroegtijdig signaleren overdracht gegevens - REC IV Flevoland/ SGA Indicatiestelling doorstroming indien de leerling niet teruggeplaatst kan worden in het reguliere VO. In overleg met de partners de mogelijkheden inventariseren voor de 25% waar een ander zorg traject voor nodig is. Bij sprake van LGF, in samenhang met het schooldeel invulling geven aan de besteding van het AB-deel van de LGF, leveren van expertise

4 - Meregaard K&J afstemming van behandeling en de begeleiding op school (direct contact tussen behandelaar en zorgcoördinator/ leerkracht in school door gezamenlijk behandeloverleg, management- en beleidsoverleg en overleg m.b.t. de dagelijkse gang van zaken). Structureel leveren van expertise/scholing. Structurele kinder- en jeugd psychiatrische consultatie. Conclusies Wij adviseren het bestuur van de Stichting Leerlingzorg Almere om over te gaan tot de inrichting van en de realisatie van huisvesting voor een onderwijsvoorziening van voortgezet onderwijs aan de Meregaard. I.v.m. de noodzakelijke intensieve samenwerking tussen de Meregaard en de VO voorziening zal de school in de onmiddellijke nabijheid van de Meregaard gesitueerd moeten worden. Hiervoor verwijzen we naar de gestelde randvoorwaarden. Aanzet tot een Programma van Eisen (PvE) - sport- bewegingsruimte (breed inzetbaar voor Bongerd, VO voorziening en Meregaard) - 4 flexibele werkplekken voor zorgcoördinator, AB-er SGA, medewerker Meregaard etc. - schoolruimte zichtbaar en fysiek gescheiden van begeleidings- en ontspanningsruimtes - Aanwezigheid van vak- /praktijklokalen. Te volgen tijdpad - kadernotitie opstellen door Peter, Wim en Bas, febr. Mrt 06 - vaststellen door bestuur SLA, mei 06 - uitwerken van de kaders met het samenwerkingsverband VO, REC IV Flevoland en SGA, mei oktober 06 - Bouwtraject - Start bijeenkomst met Gemeente Almere, SLA, Symfora groep. maart 2006, Bas Vismans, namens Stichting Leerlingzorg Almere. Peter Sengers, namens Meregaard, Symforagroep Wim Moorman, namens de Bongerd (BCOO)

5 Toevoeging n.a.v. de vragen die zijn gesteld op de bestuursvergadering van de SLA op 16 mei De symforagroep is door de gemeente Almere benaderd om een kliniek en residentiële plaatsen te realiseren voor jongeren in Almere. De symforagroep heeft daar als harde voorwaarde aan verbonden, dat er in de directe nabijheid een onderwijsvoorziening moet komen die gekoppeld wordt aan deze op te zetten kliniek. Hiervoor heeft de symforagroep een stuk terrein op het oog naast (de uitbreiding van) de Meregaard, dat momenteel een groenbestemming heeft. De gemeente is inmiddels op de hoogte van de voorkeur vanuit de Meregaard om hier de VOschoollocatie neer te zetten. Het opzetten van een VO-locatie aan de Meregaard kan voor een deel analoog gebeuren aan het opzetten van de Bongerd door de BCOO. Hier heeft het Openbaar Onderwijs het gebouw neergezet op grond van de gemeente en is zij verantwoordelijk voor het onderwijs. In het geval van de VO-locatie is het voorstel het gebouw en het onderwijs, analoog aan het OPDC, onder de verantwoordelijkheid van de SLA te brengen. De symforagroep kan eventueel ook het gebouw voor zijn/haar rekening nemen. Gekeken kan/moet worden naar het onderbrengen van beide onderwijsvormen (PO/VO) in/bij één organisatie, vooruitlopend op een mogelijke Almeerse pilot en de nauwere samenwerking tussen SLA/SGA en het PO/VO. Het ligt niet voor de hand om voor de geplande onderwijsvoorziening een nieuw rechtspersoon in het leven te roepen. Over het aantal VO-leerlingen dat onderwijs volgt op deze locatie, worden met de Meregaard harde afspraken gemaakt, zoals nu ook met de Bongerd gebeurt. Juni 2006, Bas Vismans Peter Sengers

De onderwijsbegeleiding van potentiële HAVO/VWO-leerlingen met stoornissen in het autistisch spectrum, in het voorgezet onderwijs in Almere

De onderwijsbegeleiding van potentiële HAVO/VWO-leerlingen met stoornissen in het autistisch spectrum, in het voorgezet onderwijs in Almere De onderwijsbegeleiding van potentiële HAVO/VWO-leerlingen met stoornissen in het autistisch spectrum, in het voorgezet onderwijs in Almere inleiding Een werkgroep bestaande uit Marius Sparreboom (REC

Nadere informatie

Herinrichting onderwijs en begeleiding cluster 2

Herinrichting onderwijs en begeleiding cluster 2 De Stichting Siméa behartigt de belangen van instellingen die onderwijs en diensten verlenen aan leerlingen die doof of slechthorend zijn en/of ernstige spraaktaalmoeilijkheden hebben. Voor meer informatie:

Nadere informatie

De Trajectgroep als ondersteuningsarrangement in het VO Frank Hoogeboom en Marjoke Laan Themabijeenkomsten Platform SWV VO 2012-2013

De Trajectgroep als ondersteuningsarrangement in het VO Frank Hoogeboom en Marjoke Laan Themabijeenkomsten Platform SWV VO 2012-2013 De Trajectgroep als ondersteuningsarrangement in het VO Frank Hoogeboom en Marjoke Laan Themabijeenkomsten Platform SWV VO 2012-2013 De Trajectgroep ervaringen en perspectief INHOUD - Wat is een trajectgroep

Nadere informatie

Passend Onderwijs cluster 2 onderwijs in 2014. Invoering 1 augustus 2014

Passend Onderwijs cluster 2 onderwijs in 2014. Invoering 1 augustus 2014 Passend Onderwijs cluster 2 onderwijs in 2014 Invoering 1 augustus 2014 Bijeenkomst ouders 1. Opening 2. Doel:» ouders meenemen in de ontwikkelingen naar Passend Onderwijs.» Gelegenheid om vragen te stellen

Nadere informatie

Wat worden leerlingen en ouders hier beter van? Wat levert het op voor leerkrachten, scholen en partners?

Wat worden leerlingen en ouders hier beter van? Wat levert het op voor leerkrachten, scholen en partners? Wat worden leerlingen en ouders hier beter van? Wat levert het op voor leerkrachten, scholen en partners? Passend onderwijs Zorg- en adviesteams Integraal indiceren Centrum voor jeugd en gezin De lokale

Nadere informatie

Hoofdstuk 6 Even uit de wind en weer terug

Hoofdstuk 6 Even uit de wind en weer terug Hoofdstuk 6 Even uit de wind en weer terug 6.1. Inleiding In dit hoofdstuk beschrijven we de gespecialiseerde onderwijsvoorzieningen, binnen het kader van de wet VO, wat uitvoeriger, omdat dit extra voorzieningen

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Regio 30-08

Passend Onderwijs. Regio 30-08 Passend Onderwijs Regio 30-08 SYSTEEM VAN DOORVERWIJZEN 4 16 jaar WSNS en LGF De aanleiding Nadelige effecten? Nog steeds vallen leerlingen tussen wal en schip Nog steeds moeten ouders zoeken naar een

Nadere informatie

1. Doel van de trajectgroep voor eigen school

1. Doel van de trajectgroep voor eigen school KADERPLAN TRAJECTGROEPEN LYCEUM SANCTA MARIA INLEIDING. Sancta is een van de zes scholen die zich heeft aangemeld voor de pilot Trajectgroep. We zien mogelijkheden om met inzet van deze voorziening de

Nadere informatie

Jaarplan 2011 ketenproject. Samenwerking VG en GGZ in Groningen en Friesland

Jaarplan 2011 ketenproject. Samenwerking VG en GGZ in Groningen en Friesland Jaarplan 2011 ketenproject Samenwerking VG en GGZ in Groningen en Friesland A. Doelgroep en thema van de ketensamenwerking De Swaai, centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie, een samenwerkingsverband

Nadere informatie

Deze toelichting wordt mede gegeven namens de Staatssecretaris van Economische Zaken.

Deze toelichting wordt mede gegeven namens de Staatssecretaris van Economische Zaken. Nota van toelichting De wijzigingen uit deze algemene maatregel van bestuur betreffen twee onderwerpen, namelijk het stellen van nadere voorwaarden aan orthopedagogisch-didactische centra in het primair

Nadere informatie

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Opbouw presentatie Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Waarom passend onderwijs? Minder thuiszitters. Meer

Nadere informatie

Wat is een plusvoorziening? Wat is de plusvoorziening in RMC-regio 36b?

Wat is een plusvoorziening? Wat is de plusvoorziening in RMC-regio 36b? Wat is een plusvoorziening? Een plusvoorziening is een combinatieprogramma van zorg en hulpverlening, onderwijs en (indien nodig) arbeidstoeleiding, waarbij een duidelijke structuur voor en verbondenheid

Nadere informatie

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school Hoofdstuk 5 Wanneer extra ondersteuning nodig is Toewijzen van ondersteuning 5.1. Inleiding In dit hoofdstuk beschrijven wij achtereenvolgens de onderwijsondersteuningsmogelijkheden van het samenwerkingsverband,

Nadere informatie

Procesbeschrijving Van toegang naar Herlaarhof - de Zwengel. BMC Datum: Naam Adviseur: J.L. (Lisa) van der Staaij

Procesbeschrijving Van toegang naar Herlaarhof - de Zwengel. BMC Datum: Naam Adviseur: J.L. (Lisa) van der Staaij Procesbeschrijving Van toegang naar Herlaarhof - de Zwengel BMC Datum: 23-12-2016 Naam Adviseur: J.L. (Lisa) van der Staaij Behoefte aan procesbeschrijving van de toegang tot Herlaarhof en de Zwengel Het

Nadere informatie

Notitie Inrichting Passend Onderwijs

Notitie Inrichting Passend Onderwijs Notitie Inrichting Passend Onderwijs 1 Uitgangspunten Het kader van de navolgende notitie wordt gevormd door de visie van het samenwerkingsverband op passend onderwijs/zorg voor leerlingen, zoals door

Nadere informatie

AANVULLING NOTITIE ONDERSTEUNINGSTOEWIJZING EN TOELAATBAARHEIDSVERKLARING: ONDERDEEL HERBEOORDELING

AANVULLING NOTITIE ONDERSTEUNINGSTOEWIJZING EN TOELAATBAARHEIDSVERKLARING: ONDERDEEL HERBEOORDELING AANVULLING NOTITIE ONDERSTEUNINGSTOEWIJZING EN TOELAATBAARHEIDSVERKLARING: ONDERDEEL HERBEOORDELING Deze notitie is vastgesteld door het bestuur in de vergadering 3 november 2014. Het SWV is wettelijk

Nadere informatie

A Preventieve reboundvoorzieningen

A Preventieve reboundvoorzieningen Voorstel inrichting reboundvoorziening De structuur die de regiegroep voor ogen heeft, is een reboundvoorziening met: een preventief programma, evenwichtig verspreid over Den Haag. De regiegroep stelt

Nadere informatie

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school Hoofdstuk 5 Wanneer extra ondersteuning nodig is Toewijzen van ondersteuning 5.1. Inleiding In dit hoofdstuk beschrijven wij achtereenvolgens de onderwijsondersteuningsmogelijkheden van het samenwerkingsverband,

Nadere informatie

REGLEMENT PCL NW-Veluwe

REGLEMENT PCL NW-Veluwe REGLEMENT PCL NW-Veluwe Artikel 1 Samenstelling PCL De werkwijze van de PCL NW-Veluwe wordt geregeld in het huishoudelijk reglement. De PCL is als volgt samengesteld: 1. een gedragswetenschapper met deskundigheid

Nadere informatie

Tussenvoorziening in beeld

Tussenvoorziening in beeld Bijlage 7 Tussenvoorzieningen in beeld Tussenvoorziening in beeld In het samenwerkingsverband bevinden zich zes tussenvoorzieningen onder verantwoordelijkheid van één of meerdere schoolbesturen. Tussenvoorzieningen

Nadere informatie

Observatieklas. samen een eigen wijze weg vinden

Observatieklas. samen een eigen wijze weg vinden Observatieklas samen een eigen wijze weg vinden Observatieklas De Rotonde In de Plusvoorziening realiseren wij een Observatieklas, die na het schooljaar 2010-2011 wordt geëvalueerd. Plusvoorziening De

Nadere informatie

Passend Perspectief. Samenvatting en conclusies. mei 2007

Passend Perspectief. Samenvatting en conclusies. mei 2007 Passend Perspectief een onderzoek naar de toekomstige ontwikkeling van de zorgexpertise van het regulier voortgezet onderwijs in Voorne-Putten/Rozenburg mei 2007 Samenvatting en conclusies In het najaar

Nadere informatie

Canvassen voor continuïteit: een case uit Passend Onderwijs

Canvassen voor continuïteit: een case uit Passend Onderwijs Canvassen voor continuïteit: een case uit Passend Onderwijs De toekomst van het REC in Passend Onderwijs Sint-Michielsgestel, juni 2013 Drs. Tom de Haas CMC Inhoudsopgave pagina 1. Huidige situatie 3 2.

Nadere informatie

Organisatie Passend Onderwijs bij hoofdstuk 1. 1. Organisatie Passend Onderwijs Almere

Organisatie Passend Onderwijs bij hoofdstuk 1. 1. Organisatie Passend Onderwijs Almere Organisatie Passend Onderwijs bij hoofdstuk 1 1. Organisatie Passend Onderwijs Almere Stichting Leerlingzorg Almere Primair- en Voortgezet Onderwijs maken beide deel uit van de Coöperatie Uitvoeringsorganisatie

Nadere informatie

Protocol Terugplaatsingsbeleid van SBO naar BAO

Protocol Terugplaatsingsbeleid van SBO naar BAO 1 Protocol Terugplaatsingsbeleid van SBO naar BAO A. Algemeen. 1. Doelstelling. Het kind op de juiste plaats; onderwijs dat past bij de behoeften van het kind... Terugplaatsing van leerlingen van het Speciaal

Nadere informatie

Over onze leerlingen 2017

Over onze leerlingen 2017 INHOUDELIJK JAARVERSLAG 2017 Over onze leerlingen 2017 Gedurende het jaar hebben 90 leerlingen een periode bij School2Care gezeten. 50 leerlingen zijn ingestroomd in 2017, 45 leerlingen zijn uitgestroomd.

Nadere informatie

Begrippenlijst (passend) onderwijs (bron:

Begrippenlijst (passend) onderwijs (bron: Begrippenlijst (passend) onderwijs (bron: www.steunpuntpassendonderwijs.nl) Ambulante begeleiding Hulp van leerkrachten uit het speciaal (basis)onderwijs voor kinderen met een beperking, die naar een gewone

Nadere informatie

TRIPLE T. Rapportage Passend onderwijs (uitwerking onderdeel Triple T)

TRIPLE T. Rapportage Passend onderwijs (uitwerking onderdeel Triple T) TRIPLE T Rapportage Passend onderwijs (uitwerking onderdeel Triple T) Passend onderwijs Een ontwikkeling die parallel loopt aan de transitie Jeugdzorg en die met name vanwege de sterk inhoudelijke samenhang

Nadere informatie

Passend onderwijs. Een uitdaging

Passend onderwijs. Een uitdaging Passend onderwijs Een uitdaging 0. Voorwoord Binnen het onderwijs bestaan er verschillende voorzieningen voor leerlingen die extra zorg en aandacht nodig hebben vanwege leer- of ontwikkelingsproblemen,

Nadere informatie

Samenwerkingsverband VO Delft en omstreken

Samenwerkingsverband VO Delft en omstreken Samenwerkingsverband VO Delft en omstreken Wettelijk kader: Zorgen dat leerlingen met een onderwijs- en zorgbehoefte een passend onderwijsaanbod krijgen aangeboden. Eerst alleen gericht op de leerlingen

Nadere informatie

Voorlichting Passend Onderwijs juni 2013

Voorlichting Passend Onderwijs juni 2013 Voorlichting Passend Onderwijs juni 2013 Uw kind, is ons doel. Wat we ook doen, op welke laag van de organisatie dan ook. Het blijft gaan over uw kind! Doel van de bijeenkomst: Ik wil u uitleg geven over

Nadere informatie

Jeugd. Passend onderwijs. Werkveld schoolpsycholoog gaat veranderen. Wilma Lozowski - beleidsmedewerker sector Jeugd NIP.

Jeugd. Passend onderwijs. Werkveld schoolpsycholoog gaat veranderen. Wilma Lozowski - beleidsmedewerker sector Jeugd NIP. Passend onderwijs Werkveld schoolpsycholoog gaat veranderen Wilma Lozowski - beleidsmedewerker sector Jeugd NIP 20 november 2009 Nieuwe wetgeving op komst 2 november 2009 Brief staatssecretaris Dijksma

Nadere informatie

HET TOELATINGSBELEID VAN HET PAX CHRISTI COLLEGE VOOR SCHOOLJAAR

HET TOELATINGSBELEID VAN HET PAX CHRISTI COLLEGE VOOR SCHOOLJAAR 1 HET TOELATINGSBELEID VAN HET PAX CHRISTI COLLEGE VOOR SCHOOLJAAR 2014-2015 1. Algemene toelatingsvoorwaarden Het Pax Christi College is een samenwerkingsschool voor voortgezet onderwijs voor vmbo ( met

Nadere informatie

Wat werkt bij de transitie van een intensief onderwijs-zorgarrangement naar het (reguliere) voortgezet onderwijs?

Wat werkt bij de transitie van een intensief onderwijs-zorgarrangement naar het (reguliere) voortgezet onderwijs? Wat werkt bij de transitie van een intensief onderwijs-zorgarrangement naar het (reguliere) voortgezet onderwijs? Jeugd in Onderzoek 25-5-2019 Sanne Pronk Altra Onderwijs & Jeugdhulp Aanleiding Datagestuurde

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 31 977 Wijziging van de Wet op de jeugdzorg in verband met het opnemen van een gemeentelijke verantwoordelijkheid voor de jeugdketen Nr. 9 DERDE

Nadere informatie

18 Begroting. Begroting

18 Begroting. Begroting 18 Begroting In deze bijlage wordt de begroting van samenwerkingsverband Rijn & Gelderse Vallei toegelicht. Het gaat hier niet om de basisbekostiging van alle scholen, maar alleen over de ondersteuningsbekostiging

Nadere informatie

De Kleine Prins. Creërt mogelijkheden. Expertisecentrum. Revalideren en naar school? Dat kan! Arrangement De Kleine Prins

De Kleine Prins. Creërt mogelijkheden. Expertisecentrum. Revalideren en naar school? Dat kan! Arrangement De Kleine Prins Expertisecentrum Creërt mogelijkheden Revalideren en naar school? Dat kan! Arrangement De Kleine Prins 1 Arrangement Revalidatie en school gaan hand in hand Leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Terugplaatsing vanuit JJI of Jeugdzorgplus: mijn vragen!?

Terugplaatsing vanuit JJI of Jeugdzorgplus: mijn vragen!? Deze handreiking moet worden beschouwd als een werkdocument. In een keer een sluitende aanpak voor de terugplaatsing vanuit JJI of Jeugdzorgplus uit te kunnen werken blijkt te ambitieus. Omdat er altijd

Nadere informatie

Toelichting financiën bij hoofdstuk 6

Toelichting financiën bij hoofdstuk 6 Toelichting financiën bij hoofdstuk 6 1. Inleiding De invoering van passend onderwijs zorgt ook voor een totaal andere financieringssystematiek in het samenwerkingsverband. Bij de start is er sprake van

Nadere informatie

CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen

CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen Informatie t.b.v. scholen voor speciaal basisonderwijs (SBAO) en speciaal onderwijs (SO) in Samenwerkingsverband (SWV) Kop van Noord-Holland

Nadere informatie

Uw brief van Ons kenmerk Contactpersoon Zoetermeer

Uw brief van Ons kenmerk Contactpersoon Zoetermeer OC enw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen Europaweg 4 Postbus 25000 2700 LZ Zoetermeer Telefoon (079)

Nadere informatie

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Passend Onderwijs Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Pyt Nauta, OOP-dag 7 november 2017 Waarom deze ontwikkeling? Ouders manifesteren zich Maatschappelijk perspectief Jarenlange pogingen

Nadere informatie

Invulling witte vlekken in het dekkend netwerk van Berseba. Beleidsplan regio Midden

Invulling witte vlekken in het dekkend netwerk van Berseba. Beleidsplan regio Midden Invulling witte vlekken in het dekkend netwerk van Berseba. Beleidsplan regio Midden Kader Berseba heeft een beleidsnotitie opgesteld om te analyseren welke witte vlekken te benoemen zijn binnen een volledig

Nadere informatie

Bijlage 2. Uitwerking zorgplicht

Bijlage 2. Uitwerking zorgplicht Bijlage 2 Uitwerking zorgplicht Inleiding Het streven is om met ingang van 1 augustus 2012 een zorgplicht voor schoolbesturen in te voeren. Het begrip zorgplicht en de betekenis daarvan, roept de nodige

Nadere informatie

Checklist bij 'Een doorgaande lijn PO - VO voor hoogbegaafde leerlingen'

Checklist bij 'Een doorgaande lijn PO - VO voor hoogbegaafde leerlingen' Checklist bij 'Een doorgaande lijn PO - VO voor hoogbegaafde leerlingen' 3.1 Het management Op managementniveau worden zeven standaarden onderscheiden, die elk een aantal indicatoren omvatten. Na het scoren

Nadere informatie

Passend onderwijs Bergen,Gennep en Mook Informatie voor alle ouders

Passend onderwijs Bergen,Gennep en Mook Informatie voor alle ouders Passend onderwijs Bergen,Gennep en Mook Informatie voor alle ouders Inhoudsopgave: Inleiding Hoofdstuk 1 Passend onderwijs in een notendop Hoofdstuk 2 Het ondersteuningsprofiel Hoofdstuk 3 Aanmelden Hoofdstuk

Nadere informatie

samenwerking De rol van de schoolleider en de MR in de cyclus van het schoolondersteuningsprofiel Drie niveaus van passend onderwijs

samenwerking De rol van de schoolleider en de MR in de cyclus van het schoolondersteuningsprofiel Drie niveaus van passend onderwijs De rol van de leider en de MR in de cyclus van het Medezeggenschap: sterker, beter, passend Jan Stuijver Medezeggenschap: sterker, beter, passend 1 Medezeggenschap: sterker, beter, passend 2 Drie niveaus

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Visie 3. Kernwaarden. 4. Zorgstructuur. 5. Zorgniveau 1 6. Zorgniveau Zorgniveau 3 9. Zorgniveau Zorgniveau 5.

Inhoudsopgave. Visie 3. Kernwaarden. 4. Zorgstructuur. 5. Zorgniveau 1 6. Zorgniveau Zorgniveau 3 9. Zorgniveau Zorgniveau 5. Zorgstructuur 1 Inhoudsopgave Visie 3 Kernwaarden. 4 Zorgstructuur. 5 Zorgniveau 1 6 Zorgniveau 2... 7 Zorgniveau 3 9 Zorgniveau 4 11 Zorgniveau 5. 13 Bijlagen.. 15 2 Visie De visie van de Fonkelsteen:

Nadere informatie

Programma. Passend onderwijs ZAT - CJG; samen sterk voor de jeugd. Landelijk Steunpunt ZAT s

Programma. Passend onderwijs ZAT - CJG; samen sterk voor de jeugd. Landelijk Steunpunt ZAT s Passend onderwijs ZAT - CJG; samen sterk voor de jeugd Themaconferenties WSNS-coördinatoren en bestuurders Dinsdag 22 september 2009, Rotterdam Woensdag 30 september 2009, Weert Maandag 5 oktober 2009,

Nadere informatie

Belangrijk om te weten voor schooljaar 2014-2015. Koers VO Directiebijeenkomsten vo-scholen juni 2014

Belangrijk om te weten voor schooljaar 2014-2015. Koers VO Directiebijeenkomsten vo-scholen juni 2014 Bent u klaar voor de start van passend onderwijs? Samenwerkingsverband Koers VO heeft de afgelopen periode geïnvesteerd in de voorbereiding op passend onderwijs. Een proces waarin we moesten wachten op

Nadere informatie

Van VO naar VO Van VO naar VSO (cluster 3 en cluster 4) Van VO naar MBO Van PO naar VSO Van SO naar VO Van SO naar VSO

Van VO naar VO Van VO naar VSO (cluster 3 en cluster 4) Van VO naar MBO Van PO naar VSO Van SO naar VO Van SO naar VSO Centraal Meldpunt: het monitoren van leerlingstromen Aanleiding In de regio Midden Limburg was sprake van een groot aantal thuiszitters. Uit overleggen bleek dat er geen duidelijkheid was over het aantal

Nadere informatie

Toelichting op de veranderingen in de kengetallen van samenwerkingsverbanden primair onderwijs

Toelichting op de veranderingen in de kengetallen van samenwerkingsverbanden primair onderwijs Toelichting op de veranderingen in de kengetallen van samenwerkingsverbanden primair onderwijs Mei 2014 1. Inleiding In februari hebt u kengetallen van uw samenwerkingsverband ontvangen. Deze waren gebaseerd

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsverbanden VO en Speciale onderwijsvoorzieningen in de regio Utrecht

Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsverbanden VO en Speciale onderwijsvoorzieningen in de regio Utrecht Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsverbanden VO en Speciale onderwijsvoorzieningen in de regio Utrecht Inleiding In de regio Utrecht werken vier Samenwerkingsverbanden Voortgezet Onderwijs (SWV VO)

Nadere informatie

Samenvatting Ondersteuningsplan SWV Passend Onderwijs PO Midden-Limburg

Samenvatting Ondersteuningsplan SWV Passend Onderwijs PO Midden-Limburg Samenvatting Ondersteuningsplan SWV Passend Onderwijs PO 31-02 Midden-Limburg Op 1 augustus 2014 gaat in Nederland de wet passend onderwijs van start. Dit betekent dat schoolbesturen de zorgplicht krijgen

Nadere informatie

Procesbeschrijving ondersteuning op niveau 1,2,3 en 4. I : Algemeen

Procesbeschrijving ondersteuning op niveau 1,2,3 en 4. I : Algemeen I : Algemeen Richtinggevend kader De visie van het samenwerkingsverband: kijken naar kansen en mogelijkheden in plaats van naar belemmeringen; Het proces van extra ondersteuning en verwijzen binnen onze

Nadere informatie

Procedure aanmelding voor Advies, Ondersteuning of Plaatsing

Procedure aanmelding voor Advies, Ondersteuning of Plaatsing Procedure aanmelding voor Advies, Ondersteuning of Plaatsing September 2014 (Zie ook het stroomschema en het document over ondersteuningstoewijzing op de site en de achtergrondinformatie in de bijlage)

Nadere informatie

Op weg naar een sluitende zorgstructuur in en om het (voortgezet) speciaal onderwijs

Op weg naar een sluitende zorgstructuur in en om het (voortgezet) speciaal onderwijs Op weg naar een sluitende zorgstructuur in en om het (voortgezet) speciaal onderwijs Stel uw eigen werkagenda op Zorgen dat ieder kind het beste uit zichzelf kan halen. Dát is de opdracht voor het onderwijs

Nadere informatie

2015-2016. Samenvatting Ondersteuningsprofiel Passend Onderwijs. Nassauschool Groningen

2015-2016. Samenvatting Ondersteuningsprofiel Passend Onderwijs. Nassauschool Groningen 2015-2016 Samenvatting Ondersteuningsprofiel Passend Onderwijs Inhoudsopgave 1. Visie op Passend Onderwijs. 2 2. Ambitieniveau Nassauschool.. 2 3. Het toelatingsbeleid van de Nassauschool 4 4. Ondersteuning

Nadere informatie

- - - Raamovereenkomst: Vereniging Reformatorisch Passend Onderwijs voor primair en speciaal onderwijs Vereniging Reformatorisch Passend Onderwijs voor Voortgezet Onderwijs Koninklijke Kentalis, instelling

Nadere informatie

Bijlage 1. Toelichting bij systematiek

Bijlage 1. Toelichting bij systematiek Bijlage 1. Toelichting bij systematiek Algemeen Het Ministerie van OCW, sectororganisaties en vakbonden hebben in goed overleg een landelijk kader afgesproken voor de opvang van de personele gevolgen als

Nadere informatie

Onderwijsvoorziening

Onderwijsvoorziening Onderwijsvoorziening 1. Doel van de onderwijsondersteuning Inleiding Veel leerlingen van het Viertaal College maken de overstap naar het regulier voortgezet onderwijs het Regius College. Omdat deze groep

Nadere informatie

4. Extra ondersteuning in het regulier onderwijs

4. Extra ondersteuning in het regulier onderwijs 4. Extra ondersteuning in het regulier onderwijs De VO-scholen in het Samenwerkingsverband hebben gezamenlijk de zorgplicht voor de leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte. Dat kan, mits alle VO-scholen

Nadere informatie

Samenwerkingsverband VO Amsterdam. Schoolondersteuningsprofiel

Samenwerkingsverband VO Amsterdam. Schoolondersteuningsprofiel Samenwerkingsverband VO Amsterdam Schoolondersteuningsprofiel Joy Bijleveld Registerpsycholoog Kinder & Jeugd Voorzitter sectie schoolpsychologen NIP 1 SOP? 2 inhoud Definitie Basisondersteuning Piramide

Nadere informatie

Overname De Pels door Stichting openbaar Primair Onderwijs Utrecht

Overname De Pels door Stichting openbaar Primair Onderwijs Utrecht voorstel aan de raad Opgesteld door Maatschappelijke Ontwikkeling Kenmerk 14.009146 Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 17 juli 2014 Jaargang en nummer 2014 59 Overname De Pels door Stichting openbaar

Nadere informatie

Arrangementen binnen PasVOrm en de ondersteuning vanuit het expertiseteam. Werkwijze Definitieve versie

Arrangementen binnen PasVOrm en de ondersteuning vanuit het expertiseteam. Werkwijze Definitieve versie Arrangementen binnen PasVOrm en de ondersteuning vanuit het expertiseteam Werkwijze 2016-2017 Definitieve versie 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Arrangementen 2016-2017 3 Individueel arrangement

Nadere informatie

Includerend denken, nooit tussen wal en schip Voor alle leerlingen de meest passende onderwijsvorm zoeken en vinden.

Includerend denken, nooit tussen wal en schip Voor alle leerlingen de meest passende onderwijsvorm zoeken en vinden. Hoofdstuk 1 Waar gaan we voor? Uitgangspunten, doelstellingen, visie en ambitie 1.1. Inleiding Bij de voorbereiding op passend onderwijs heeft het Samenwerkingsverband VO-VSO 31.01 de volgende stappen

Nadere informatie

Samenwerkingsvisie Speciale lesplaats Hoogeveen. Versie met akkoord stuurgroep, 21 september 2011

Samenwerkingsvisie Speciale lesplaats Hoogeveen. Versie met akkoord stuurgroep, 21 september 2011 Samenwerkingsvisie Speciale lesplaats Hoogeveen Versie met akkoord stuurgroep, 21 september 2011 Inhoud: 1. Aanleiding 2. Ambitie 3. Acties korte termijn 4. Verklaring bij ondertekening 1. Aanleiding Lokale

Nadere informatie

Plan van aanpak uitvoering samenwerkingsagenda passend onderwijs regio 30.06

Plan van aanpak uitvoering samenwerkingsagenda passend onderwijs regio 30.06 Plan van aanpak uitvoering samenwerkingsagenda passend onderwijs regio 30.06 Inleiding 2 februari 2015 is de eerste bijeenkomst van de stuurgroep passend onderwijs regio 30.06 geweest. Doel van deze bijeenkomst

Nadere informatie

Verslag MBO conferentie Betere zorg, minder uitval

Verslag MBO conferentie Betere zorg, minder uitval Verslag MBO conferentie Betere zorg, minder uitval Lunteren, 22 april 09 Presentatieronde 1: Flex College het Nijmeegse model in de strijd tegen voortijdig schoolverlaten. Presentator Jeroen Rood, directeur

Nadere informatie

Datum 4 juli 2017 Antwoord op schriftelijke vragen van het lid Van Meenen (D66) over het bericht onderwijs aan ernstig meervoudig beperkte leerlingen,

Datum 4 juli 2017 Antwoord op schriftelijke vragen van het lid Van Meenen (D66) over het bericht onderwijs aan ernstig meervoudig beperkte leerlingen, >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Primair Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

Onderwijs is de beperking voor de student. Joske van Huet opleidingsmanager Graafschap College november 2013

Onderwijs is de beperking voor de student. Joske van Huet opleidingsmanager Graafschap College november 2013 Onderwijs is de beperking voor de student Joske van Huet opleidingsmanager Graafschap College november 2013 Wie ben ik en wat is mijn referentiekader? Anders kijken naar onderwijs Mijn School Anders kijken

Nadere informatie

Starterscursus po. BOVO procedure deel 2 Op weg

Starterscursus po. BOVO procedure deel 2 Op weg Starterscursus po BOVO procedure deel 2 Op weg 14 oktober 2015 Inhoud BOVO tijdpad jan-jul Onderwijstypen vo Aanmeldprocedure vo Toelating vo Heroverweging n.a.v. eindtoets Tijdpad 2015-2016 Speciale doelgroepen

Nadere informatie

Starterscursus po. BOVO procedure deel 2 Start

Starterscursus po. BOVO procedure deel 2 Start Starterscursus po BOVO procedure deel 2 Start 14 oktober 2015 Inhoud BOVO tijdpad jan-jul Onderwijstypen vo Aanmeldprocedure vo Toelating vo In contact met het vo Tijdpad 2015-2016 Speciale doelgroepen

Nadere informatie

Geldigheid LGF indicaties cluster 2 bij invoering van passend onderwijs op 1 augustus 2014: Herindicatie en overgangsregeling. Algemene informatie

Geldigheid LGF indicaties cluster 2 bij invoering van passend onderwijs op 1 augustus 2014: Herindicatie en overgangsregeling. Algemene informatie Algemene informatie Er gaat veel veranderen bij de invoering van passend onderwijs. Voor de leerlingen die nu een indicatie van cluster 2 hebben is een overgangsregeling gemaakt. Na de algemene informatie

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL MARITIEME ACADEMIE HARLINGEN

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL MARITIEME ACADEMIE HARLINGEN SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL MARITIEME ACADEMIE HARLINGEN INHOUDSOPGAVE 1. De doelgroep van onze / locatie 2. Organisatie onderwijsondersteuning 3. Interne ondersteuning 4. Ondersteuningsbehoefte en niveaus

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel (SOP) ICBS De Windroos (Agora)

Schoolondersteuningsprofiel (SOP) ICBS De Windroos (Agora) Schoolondersteuningsprofiel (SOP) ICBS De Windroos (Agora) Ken de populatie! Wat vraagt de populatie? Wat heeft de school in huis om die vraag te beantwoorden? Wat heeft de school (nog) niet in huis om

Nadere informatie

Innovatie atelier De trap af. Bijeenkomsten 18 juni en 1 juli 2015 Regio Midden-Holland

Innovatie atelier De trap af. Bijeenkomsten 18 juni en 1 juli 2015 Regio Midden-Holland Innovatie atelier De trap af Bijeenkomsten 18 juni en 1 juli 2015 Regio Midden-Holland 1 Voor het innovatie atelier de trap af hebben twee bijeenkomsten plaatsgevonden in juni en juli met de volgende deelnemers:

Nadere informatie

Ondersteuningsstructuur VO Hoe het voortgezet onderwijs voor maatwerk zorgt zien we bij Echnaton

Ondersteuningsstructuur VO Hoe het voortgezet onderwijs voor maatwerk zorgt zien we bij Echnaton Ondersteuningsstructuur VO Hoe het voortgezet onderwijs voor maatwerk zorgt zien we bij Echnaton Ook in het voortgezet onderwijs heeft men de voorbereidingen in het licht van de nieuwe wet uiteraard ter

Nadere informatie

KWALITEITSKAART. Toewijzing en leerlingstromen binnen het samenwerkingsverband PO, VO, SBO & (V)SO. Passend onderwijs

KWALITEITSKAART. Toewijzing en leerlingstromen binnen het samenwerkingsverband PO, VO, SBO & (V)SO. Passend onderwijs KWALITEITSKAART Opbrengstgericht werken PO, VO, SBO & (V)SO Toewijzing en leerlingstromen binnen het samenwerkingsverband Deze kwaliteitskaart bevat de belangrijkste informatie rond toewijzing en leerlingstromen

Nadere informatie

Onderwijs en zorg bestaan naast elkaar in meerdere en mindere mate. In het midden van het spectrum bevinden zich oza. Onderwijs

Onderwijs en zorg bestaan naast elkaar in meerdere en mindere mate. In het midden van het spectrum bevinden zich oza. Onderwijs Hoeveelheid onderwijs en/of zorg Onderwijs-zorgarrangementen Zaanstreek Elk kind heeft recht op onderwijs. Recht op een passende plek in het onderwijs, met passende ondersteuning op basis van de specifieke

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. SO Onder de Kap

Schoolondersteuningsprofiel. SO Onder de Kap Schoolondersteuningsprofiel SO Onder de Kap 1. Inleiding Alle scholen baseren hun onderwijs op de zeven kernwaarden zoals die door het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs zijn ontwikkeld: 1.

Nadere informatie

Zorgwijzer december 2012

Zorgwijzer december 2012 LWOO Leerlingen met een LWOO beschikking krijgen extra hulp en ondersteuning bij spelling, rekenen, huiswerk en met de gelden worden kleine klassen gerealiseerd waar de leerlingen met LWOO beter tot hun

Nadere informatie

Passend onderwijs en de herziening van de AWBZ Een handreiking voor scholen, schoolbesturen, hun samenwerkingsverbanden en gemeenten

Passend onderwijs en de herziening van de AWBZ Een handreiking voor scholen, schoolbesturen, hun samenwerkingsverbanden en gemeenten Onderwijs, ondersteuning en zorg: Passend onderwijs en de herziening van de AWBZ Een handreiking voor scholen, schoolbesturen, hun samenwerkingsverbanden en gemeenten Colofon Tekst Deze handreiking is

Nadere informatie

Verandert de wereld op 1 augustus 2014??

Verandert de wereld op 1 augustus 2014?? Verandert de wereld op 1 augustus 2014?? Passend Onderwijs voor alle leerlingen? Alle jongeren succesvol op school Onderwijs dat past bij ieders talenten en beperkingen Regionale Samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Begeleiding van een Zorgleerling

Begeleiding van een Zorgleerling Begeleiding van een Zorgleerling Schooljaar 2013-2014 1. Inleiding Als mentor ben je het eerste aanspreekpunt voor de leerlingen in je klas en voor de ouders van deze leerlingen. Soms heb je één of meer

Nadere informatie

PCL Extra steun. Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuid- Utrecht

PCL Extra steun. Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuid- Utrecht PCL Extra steun Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuid- Utrecht Inleiding: Het samenwerkingsverband heeft in zijn ondersteuningsplan passend onderwijs vastgelegd hoe het de doelstelling van passend

Nadere informatie

Deel 1. Inleiding en stappenplan. oktober 2012

Deel 1. Inleiding en stappenplan. oktober 2012 Werkgroep overgang primair onderwijs naar voortgezet onderwijs in de Zaanstreek Informatiebrochure overgang van Primair Onderwijs naar Voortgezet Onderwijs Deel 1 Inleiding en stappenplan oktober 2012

Nadere informatie

Regionaal Kennis- en Expertisecentrum

Regionaal Kennis- en Expertisecentrum Regionaal Kennis- en Expertisecentrum Informatiebijeenkomst 20-03-2013 Geschiedenis 9 januari 2013 werkbijeenkomst onderwijshuisvesting 3 nieuwbouwprojecten onderwijs Regionaal kennis- en expertisecentrum

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Attendiz

Schoolondersteuningsprofiel Attendiz Schoolondersteuningsprofiel Attendiz 1. Inleiding Alle scholen baseren hun onderwijs op de zeven kernwaarden zoals die door het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs zijn ontwikkeld: 1. Is ambitieus

Nadere informatie

Rapportage wachtlijsten jeugdzorg 2004

Rapportage wachtlijsten jeugdzorg 2004 Rapportage wachtlijsten jeugdzorg 2004 Deze rapportage geeft informatie over het verloop van de wachtlijsten in het jaar 2004. De laatste peildatum van de rapportage is 1 januari 2005. Nu de rapportage

Nadere informatie

Informatiebrochure overgang van Primair Onderwijs naar Voortgezet Onderwijs. Inleiding

Informatiebrochure overgang van Primair Onderwijs naar Voortgezet Onderwijs. Inleiding Informatiebrochure overgang van Primair Onderwijs naar Voortgezet Onderwijs Inleiding Schoolverlaters 2018 Inhoudsopgave Inleiding 1. Inleiding blz. 3 2. Toelichting povo-procedure blz. 4 3. Uitgangspunten

Nadere informatie

Bijdrage gemeenten in ROC problematiek. B&A Consulting Peter van der Loos 20 oktober 2009

Bijdrage gemeenten in ROC problematiek. B&A Consulting Peter van der Loos 20 oktober 2009 Bijdrage gemeenten in ROC problematiek B&A Consulting Peter van der Loos 20 oktober 2009 Inhoudsopgave 1. Opdracht 2. Context 3. Relatie met eerdere onderzoeken 4. Opzet onderzoek 5. Resultaten 6. Conclusies

Nadere informatie

SAMENVATTING WETSVOORSTEL PASSEND ONDERWIJS EN MEMORIE VAN TOELICHTING november 2011

SAMENVATTING WETSVOORSTEL PASSEND ONDERWIJS EN MEMORIE VAN TOELICHTING november 2011 SAMENVATTING WETSVOORSTEL PASSEND ONDERWIJS EN MEMORIE VAN TOELICHTING november 2011 In deze samenvatting wordt eerst een overzicht gegeven van de algemene veranderingen in het onderwijsstelsel. Daarna

Nadere informatie

Bijeenkomst Passend Onderwijs Nuwelijn najaar 2012

Bijeenkomst Passend Onderwijs Nuwelijn najaar 2012 Bijeenkomst Passend Onderwijs Nuwelijn najaar 2012 Stelling 1 Door de invoering van Passend onderwijs krijgen we steeds meer kinderen met extra zorg in de reguliere klas. Eens Oneens Stelling 2 Met de

Nadere informatie

Verantwoording. 1. Totale uitstroom

Verantwoording. 1. Totale uitstroom Opbrengsten 2014 Schutte s Bosschool Inleiding Iedere school heeft tot taak onderwijs te bieden waarbij de leerlingen kennis, vaardigheden en houdingen verwerven. Uitgangspunt voor dat aanbod zijn de kerndoelen

Nadere informatie

Onderwijs-zorglijnen in de praktijk: de Trajectgroep in het regulier voortgezet onderwijs

Onderwijs-zorglijnen in de praktijk: de Trajectgroep in het regulier voortgezet onderwijs Onderwijs-zorglijnen in de praktijk: de Trajectgroep in het regulier voortgezet onderwijs Annegien Simis Altra Ambulante Dienst & zorgteam Saenredam College Zaandijk In deze presentatie Wat is een trajectgroep?

Nadere informatie

Aan: Algemeen bestuur SWV Helmond-Peelland VO Van: Dagelijks bestuur SWV Helmond-Peelland VO Datum: 30 mei 2017

Aan: Algemeen bestuur SWV Helmond-Peelland VO Van: Dagelijks bestuur SWV Helmond-Peelland VO Datum: 30 mei 2017 Aan: Algemeen bestuur SWV Helmond-Peelland VO Van: Dagelijks bestuur SWV Helmond-Peelland VO Datum: 30 mei 2017 Onderwerp Wijziging van het Bekostigingsbesluit Wvo Beslispunten 1. In te stemmen met betalen

Nadere informatie

Checklist kwaliteit van het ZAT in het VO

Checklist kwaliteit van het ZAT in het VO Checklist kwaliteit van het ZAT in het VO Nederlands Jeugdinstituut Landelijk steunpunt ZAT ZAT infolijn t (030) 230 65 64 e infozat@nji.nl i www.zat.nl 1. Realisatie van de doelen/prestaties doelen/prestaties

Nadere informatie

Perceelbeschrijving. Jeugd en gezinsteam

Perceelbeschrijving. Jeugd en gezinsteam Perceelbeschrijving Jeugd en gezinsteam Samenwerkende gemeenten Holland Rijnland: Alphen aan den Rijn Hillegom Kaag en Braassem Katwijk Leiden Leiderdorp Lisse Nieuwkoop Noordwijk Noordwijkerhout Oegstgeest

Nadere informatie