De Nieuwe Transformatie Aanpak winkels Rotterdam veranderen, verbinden, verdienen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Nieuwe Transformatie Aanpak winkels Rotterdam veranderen, verbinden, verdienen"

Transcriptie

1 De Nieuwe Transformatie Aanpak winkels Rotterdam veranderen, verbinden, verdienen

2 Transformatie: de (gedeeltelijke) omzetting van winkels naar andersoortige functies, respectievelijk het opnieuw in gebruik nemen als (duurzaam) winkel. De winkelgebieden in de regio Rotterdam

3 De Nieuwe Transformatie Aanpak Winkels Inhoud Voorwoord 2 Analyse situatie winkels in Rotterdam 4 Overzicht van de Rotterdamse detailhandelsgebieden 5 Proces 10 Speerpunten Nieuwe Transformatie Aanpak Winkels Transparantie 14 Gebiedsaanpak / kansenkaart 14 Financiering 16 Regelgeving & stimulering 16 Winkelloods / ondersteuningsloket 18

4 2 Voorwoord wethouders Ronald Schneider en Maarten Struijvenberg Gemeente Rotterdam december 2015

5 De Nieuwe Transformatie Aanpak Winkels In 2011 heeft de gemeente Rotterdam, samen met marktpartijen de eerste concrete en serieuze stap gezet met het sluiten van het Convenant Aanpak Kantorenleegstand. Hiermee zijn gemeente en marktpartijen samen de verplichting aangegaan om zich in te spannen leegstaande kantoren een nieuwe invulling te geven of te slopen. Nu ruim vier jaar later wil Rotterdam een pas op de plaats maken en de behaalde resultaten tegen het licht houden, om daarmee volle vaart vooruit te gaan. Want ook al is er veel bereikt, circa m2 leegstaand kantoor is getransformeerd, er ligt ook nog een belangrijke opgave voor ons, 10% van alle m2 kantoormeters in Nederland liggen in de regio Rotterdam, met een totale voorraad van 4,8 miljoen m2 en een hoeveelheid van circa 1 mln m2 leegstaande m 2 s. De leegstand bedraagt nu circa 21%. Dit moet en kan nog drastisch naar beneden. Door het succes van de aanpak voor leegstaande kantoren in Rotterdam, hebben de marktpartijen en de gemeente besloten om een vergelijkbare aanpak voor leegstaande winkels te starten, want ook daar ligt een grote opgave. We hebben veel potentie in de stad en willen het positieve tij benutten om de kansen te verzilveren, voor de stad, de ondernemers en de inwoners van Rotterdam. De gemeente heeft bij beide uitdagingen een faciliterende rol, want de marktpartijen doen het. Zij hebben het investerend vermogen. Faciliteren betekent dat we blijven verbeteren in het versnellen van procedures, het inbrengen van kennis, het samenbrengen van de stakeholders en het eventueel opzetten van een revolving fund t.b.v. transformaties.

6 4 Analyse situatie winkels in Rotterdam

7 De Nieuwe Transformatie Aanpak Winkels Overzicht van de Rotterdamse detailhandelsgebieden (zie kaartje binnenzijde omslag) Het centrum is duidelijk zichtbaar. Om het centrum heen liggen nog zo n 69 kleinere winkelgebieden. De visie die we als gemeente hebben is vastgelegd in een tweetal stukken: WNKLN N RTTRDM (detailhandel in de Binnenstad), vastgesteld in 2012 Detailhandelsgebied met het grootste belang voor de stad Detailhandel Rotterdam (detailhandel buiten de Binnenstad), vastgesteld in 2013 Detailhandelsgebieden met toekomstperspectief Detailhandelsgebieden met toekomstperspectief mits compacter Detailhandelsgebieden zonder toekomstperspectief Naast de winkelgebieden hebben we ook nog detailhandel buiten detailhandelsgebieden. Dat is met name relevant omdat ongeveer een derde van het winkelbestand in Rotterdam buiten de winkelgebieden ligt. Opvallend is dat 80% van het overaanbod, ofwel het leegstaande aanbod buiten de winkelgebieden ligt!

8 6 Dit zijn de grotere winkelcentra: Binnenstad regionale stadcentra stadsdeelcentra wijkwinkelcentra perifere en grootschalige winkellocaties Op deze kaart zijn de kleinste buurtwinkelcentra niet aangegeven.

9 De Nieuwe Transformatie Aanpak Winkels Aanpak van de gemeente Veranderende rol van de gemeente: Van initiëren naar faciliteren Veranderingen in de retailmarkt: Behoefte van consument aan andere typen retail(gebieden); kwaliteit / beleving / funshoppen / (tijdelijke) brandshops Veranderende behoefte van de consument aan fysieke winkels, onder andere door opkomst online winkelen. Waarbij de middelste de traditionele manier van doen is, stimuleren met subsidieregelingen en de buitenste twee meer gaan over de nieuwe aanpak. Dit jaar zijn we gestart met ruimte geven aan nieuwe initiatieven en onderzoek naar het toestaan van mengvormen dus bijvoorbeeld horeca en retail door elkaar, moeten we iets aan onze regels gaan doen om meer ruimte te geven aan nieuwe concepten? Aan de rechterkant staat ruimte geven aan transformatie. Want we hebben teveel m2 en transformatie is de manier om daar invulling aan te geven.

10 8 Winkelleegstand in Rotterdam In Rotterdam zijn er in totaal retail vestigingen. Het totale winkelverkoop vloeroppervlak is m2. In 2015 staan er 862 winkels leeg met een wvo van m 2. Dat is bijna 10%. (Cijfers Locatus 2015). Naar vestigingsmilieu zijn er echter wel duidelijke verschillen waar te nemen. Opvallend is dat de Binnenstad en de regionale stadsdeelcentra zich manifesteren net onder het frictieniveau. Op basis van de data van de gemeente Rotterdam blijkt dus dat er in die gebieden nog altijd een gezonde verhouding is tussen vraag en aanbod. Ook in de buurt- en kleine wijkcentra ligt het overaanbodspercentage laag. Wel is er een groot overaanbod zichtbaar in de overige gebieden buiten de winkelcentra. De marktopname is in 2014 hoger geweest dan het 10-jaarsgemiddelde. Dit is met name het gevolg van enkele grote transacties, zoals H&M die een nieuwe winkel huurde van ca m2 aan het Beursplein. Hoe goed doet Rotterdam ten opzichte van de rest van Nederland? Cijfers Nederland Van de circa winkelpanden (31 miljoen m 2 winkelvloer oppervlak) staan er op dit moment leeg met een wvo van 3,5 miljoen m2. Dit is bijna 8% van de totale winkelvoorraad. Cijfers Locatus Het aandeel van structureel leegstand (langer dan drie jaar te huur of te koop) is daarbij toegenomen. Naast de toename van het aanbod, is er in Nederland door de markt in 2014 ruim 8% minder winkelruimte opgenomen dan in De toename van het aantal winkel m2 s is met minder dan 1% toegenomen. (Bron NVM business).

11 De Nieuwe Transformatie Aanpak Winkels Er zijn landelijk zeer grote verschillen: de situatie van de winkelmarkt in de grote steden is over het algemeen positief, doordat er meer vraag is naar winkelruimte. Het gevolg hiervan is een gunstige ontwikkeling van de opname, terwijl het aanbod juist daalt. Het Rotterdamse beeld is hiermee in overeenstemming. De branches die het, het moeilijkst hebben zijn: kleding & mode huishoudelijke- & luxe artikelen wonen detailhandel overig financiële instellingen In Rotterdam staat gemiddeld 10% van de winkels leeg, maar concentreert de leegstand zich op zeer specifieke plekken, die vooral buiten de winkelgebieden liggen. Het veranderende winkelgedrag zorgt ervoor dat de concurrentie tussen de echte topsteden en kleinere centra in hun omgeving meer en meer gewonnen worden door de topsteden.

12 10 Proces Vaststellen detailhandelsnota September 2015 Interne Co Design Sessie Oktober 2015 Externe Co Design Sessie December 2015 Transformatie Congres met interne experts van met marktpartijen en Stadsontwikkeling gemeente.

13 De Nieuwe Transformatie Aanpak Winkels Januari t/m maart Uitwerken van de speerpunten in gemixte werkgroepen met marktpartijen en gemeente ambtenaren Februari 2016 Update detailhandelsnota 31 maart 2016 Vaststellen aanpak winkeltransformatie

14 12 Speerpunten Nieuwe Transformatie Aanpak Winkels

15 De Nieuwe Transformatie Aanpak Winkels gebieds- en straataanpak/ kansenkaart regelgeving & stimulering winkelloods financiering transparantie

16 14 Een belangrijk verschil tussen winkels en kantoren is: de gebieden zijn veel kleiner. Je hebt het al snel over een specifieke straat. De eigenaren zijn vaker ondernemers of private beleggers dan fondsen. Daarmee is er een gebrek aan een eenduidige gesprekspartner. Dit is ook de reden, dat we niet toewerken naar een convenant dat we met verschillende marktpartijen gaan ondertekenen. We geloven echter wel in een gezamenlijke duidelijke en concrete aanpak, die we samen met de marktpartijen gaan uitwerken. Transparantie Door marktpartijen is verschillende keren benadrukt dat transparantie een belangrijk middel is om meer vertrouwen te krijgen. Transparantie verkrijgen we met elkaar door: kennis te delen via de website. Wij willen de website verder gaan uitbreiden met meer informatie en kennis over transformaties, de tools die ingezet kunnen worden en alle andere relevante informatie. inzicht te geven in waar welke leegstand te vinden is door het opzetten van een leegstandsregister. inzicht te geven in de behaalde resultaten, middels een jaarlijkse vastgoed monitor, die aangeeft welke doelen er wel en niet behaald zijn. Gebiedsaanpak / kansenkaart De gebiedsaanpak is verschillend voor de winkelgebieden en de verspreide winkels daarbuiten. Voor de toekomstbestendige winkelgebieden gaan we een kansenkaart uitwerken: wat moet er in de openbare ruimte gebeuren om het gebied op te knappen? welke kansen liggen er om leegstand een invulling te geven: pop-up stores en eventuele andere concepten? vaststellen welke maatregelen nodig zijn om de winkelgebieden te versterken? Dit willen we gezamenlijk per gebied / straat doen met de eigenaren en ondernemers.

17 De Nieuwe Transformatie Aanpak Winkels Toekomstbestendige winkelgebieden, waarmee we op deze manier willen starten zijn Binnenstad Alexandrium Zuidplein Winkelgebieden, die niet toekomstbestendig zijn Ook voor deze winkelgebieden willen we graag een kansenkaart uitwerken: wat wil de gemeente absoluut niet in dit winkelgebied, qua toekomstige ontwikkeling? welke maatregelen moeten er worden genomen om de winkelgebied toekomstbestendig te maken? Winkelgebieden waarmee we op deze manier willen starten zijn Noorderboulevard Beijerlandse laan Groene Hillendijk Plein 1953 Verspreide winkels, die niet in de winkelgebieden liggen Bij deze winkels ligt de focus op transformatie: Mogelijke kansen voor transformatie vaststellen verruimingsmodelijkheden qua bestemming creëren op deze locaties. Voor elk van de gebieden geldt dat de gemeente actief een plan voor facilitatie opstelt. Welke mogelijkheden / tools heeft de gemeente om in te zetten?

18 16 Financiering Revolverend fonds Net als bij de transformatie van kantoren is bij de transformatie van leegstaande winkels naar woningen een duidelijke financieringsbehoefte voor de aankoop van het pand ten behoeve van transformatie. In de komende maanden wordt verder uitgewerkt of er één transformatiefonds komt, of dat dit twee gescheiden fondsen moeten worden voor kantoren en winkels. BIZ Voor gebiedsgerichte investeringen kan er een Bedrijfs Investerings Zone worden opgezet. Regelgeving & stimulering Faciliteren transformatieproces Het transformatieproces willen wij als gemeente verder faciliteren door middel van: heldere beleidskaders planologische regelingen fiscale regelingen actief aanwijzen van locaties waar transformatie gewenst is. Beperkt expansie Stoppen met verdere expansie - geen winkelontwikkelingen buiten de gedefinieerde toekomstbestendige winkelgebieden. Stimuleren van gemengde concepten Verder stimuleren van gemengde concepten in pilots: horeca en retail en hiermee een impuls geven aan de vernieuwing van de landelijke regelgeving.

19 De Nieuwe Transformatie Aanpak Winkels Leegstandstax of transformatiebonus? Om passieve eigenaren van leegstaande winkels in beweging te krijgen wil de gemeente bekijken of een stimulatie of een sanctie het beste middel is om hier verandering in te brengen. Marktpartijen geven duidelijk de voorkeur aan de transformatiebonus, stimuleer het goede initiatief door middel van bijvoorbeeld lagere OZB of leges. De vraag die nog verder beantwoord moet worden is of een leegstandstax bijdraagt aan het stimuleren van passieve eigenaren? In het convenant willen we hier een keuze in gemaakt hebben. Levendige plint, maar geen retail Eis van een levendige plint, moet niet automatisch worden gelijk geschakeld aan een commerciële invulling. Zodat niet bij elk nieuwbouw woningplan, automatisch retail m2 s worden toegevoegd. Regels en bestemmingen verruimen Pro-actief regels en bestemmingen verruimen, vooral in die gebieden, waar we de transformatie willen stimuleren. Leegstandsverordening en leegstandsregister De gemeente wil een leegstandsregister instellen en zoekt daarvoor mogelijkheden die de leegstandsverordening biedt. Dit betekent dat marktpartijen verplicht worden om leegstand actief te melden. Hiermee wordt de leegstand beter inzichtelijk en hebben wethouders hun commitment gegeven om met marktpartijen in gesprek te gaan, waar structurele leegstand een probleem is. De leegstandsinformatie leggen we vast in een leegstandsregister. Dit is een gebiedsinformatie systeem, dat direct inzicht geeft in de leegstand en alle relevante data. Handhaven Beter handhaven op de gevolgen van leegstand. Nadat de leegstandsverordening van kracht is, moet er ook op worden gehandhaafd. Hiervoor ligt er een kans het komend jaar, omdat er een nieuw handhavingsplan moet worden opgesteld.

20 18 Winkelloods / ondersteuningsloket Direct toegang De toegang tot de winkelloods moet heel laagdrempelig zijn. We gaan ervoor zorgen dat ook kleine eigenaren weten, waar ze moeten zijn, zodat ze niet langs allerlei verschillende loketten hoeven. De mensen hebben een gezicht en een 06-nummer nodig. Tools & inspiratie Het is van belang om de eigenaren actief met goede voorbeelden en businesscases te inspireren. Dit moet heel hands-on. De transformatiescan kan ook actief als tool worden ingezet. Direct aan tafel gemeente en initiatiefnemer Vooroverleg met de initiatiefnemer en eventuele andere stakeholders en de experts binnen de gemeente is van cruciaal belang voor: 1 het verkrijgen van duidelijkheid over de haalbaarheid in een heel vroeg stadium van het proces. 2 Het inzichtelijk maken van waar de aanvraag nog niet voldoet: qua volledigheid of wat betreft kwaliteit van het concept. 3 Aangeven waar de belangrijkste uitdagingen en mogelijke knelpunten in het proces kunnen zitten. Dit vooroverleg wordt al toegepast maar willen we nog breder en vaker inzetten, zodat de transparantie wordt vergroot en het vertrouwen tussen markt en gemeente verder toeneemt. Het eerste aanspreekpunt blijft de winkelloods.

21 De Nieuwe Transformatie Aanpak Winkels

Aanpak Rotterdamse Retail

Aanpak Rotterdamse Retail Aanpak Rotterdamse Retail 2016 2020 Aanpak Rotterdamse retail 2016 2020 Inhoud Proces tot nu toe 2 Winkelgebieden 4 Detailhandelsbeleid 5 Totale aanpak winkelgebieden door de gemeente Rotterdam 6 Gebiedsaanpak

Nadere informatie

Van een straat met allure naar een straat met veel uitdagingen

Van een straat met allure naar een straat met veel uitdagingen DE NOORDERBOULEVARD 1942 Van een straat met allure naar een straat met veel uitdagingen - Hoog leegstandspercentage - Teruglopende omzet bij de winkeliers - Brancheverschraling - Verrommeling - Achterstallig

Nadere informatie

Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2017 Toelichting, 23 mei super

Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2017 Toelichting, 23 mei super Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2017 Toelichting, 23 mei 2017 super 2/24 Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2017 23 mei 2017 Inhoud Samenvatting 5 Positieve ontwikkelingen in de Brabantse

Nadere informatie

Kwaliteitsimpuls kantoren

Kwaliteitsimpuls kantoren 10 maart 2014, Festival Leegstaand Vastgoed Kwaliteitsimpuls kantoren Sjef de Pont, hoofd afdeling Economische Zaken, sector Stadsontwikkeling Opzet workshop Situatie s-hertogenbosch Onze aanpak: Impuls

Nadere informatie

Samenvatting Inleiding Werkgelegenheid Brabantse detailhandel Winkelaanbod in Noord-Brabant... 8

Samenvatting Inleiding Werkgelegenheid Brabantse detailhandel Winkelaanbod in Noord-Brabant... 8 Inhoud Samenvatting... 2 1. Inleiding... 5 2. Werkgelegenheid Brabantse detailhandel... 6 3. Winkelaanbod in Noord-Brabant... 8 3.1 Winkels per type winkelgebied... 9 3.2 Winkels in 4 grootste steden,

Nadere informatie

De Nieuwe Transformatie Aanpak kantoren Rotterdam veranderen, verbinden, verdienen

De Nieuwe Transformatie Aanpak kantoren Rotterdam veranderen, verbinden, verdienen De Nieuwe Transformatie Aanpak kantoren Rotterdam 2016 2020 10 12 2015 veranderen, verbinden, verdienen Transformatie: de (gedeeltelijke) omzetting van kantoren naar andersoortige functies, respectievelijk

Nadere informatie

Leegstand detailhandel: oorzaken en wat doen we ermee? Peter ter Hark Lectoraat Fontys Hogescholen Vastgoed en Makelaardij 22 april 2015

Leegstand detailhandel: oorzaken en wat doen we ermee? Peter ter Hark Lectoraat Fontys Hogescholen Vastgoed en Makelaardij 22 april 2015 Leegstand detailhandel: oorzaken en wat doen we ermee? Peter ter Hark Lectoraat Fontys Hogescholen Vastgoed en Makelaardij 22 april 2015 Onderwerpen: Wat is er gebeurd de afgelopen jaren? Wat gaat er gebeuren

Nadere informatie

Retailsymposium. 14 november 2017

Retailsymposium. 14 november 2017 Retailsymposium 14 november 2017 Programma 19.20 uur Introductie door gedeputeerde Hans Teunissen en Paul Berden 20.30 uur Korte pauze 1.5 jaar ervaring van de Limburgse pilotgemeenten 20.40 uur Anders

Nadere informatie

Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2018 Toelichting, 24 april super

Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2018 Toelichting, 24 april super Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2018 Toelichting, 24 april 2018 super 2/28 Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2018 24 april 2018 Inhoud Samenvatting 4 Positieve ontwikkelingen in de Brabantse

Nadere informatie

Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2018 Toelichting, 24 april super

Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2018 Toelichting, 24 april super Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2018 Toelichting, 24 april 2018 super 2/28 Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2018 24 april 2018 Inhoud Samenvatting 4 Positieve ontwikkelingen in de Brabantse

Nadere informatie

Leegstand van winkels,

Leegstand van winkels, Indicator 12 juni 2015 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In Nederland is een overaanbod

Nadere informatie

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019 Werklocaties Nota Kantoren Rotterdam samengevat 19 juni 2019 2 Ruimtelijkeconomisch beleid voor kantoren in Rotterdam Voor een aantrekkelijke, economisch sterke stad is er evenwicht nodig tussen zowel

Nadere informatie

Oosterhout, visie boodschappenstructuur. Presentatie gemeenteraad, 6 december 2016 Aiko Mein

Oosterhout, visie boodschappenstructuur. Presentatie gemeenteraad, 6 december 2016 Aiko Mein Oosterhout, visie boodschappenstructuur Presentatie gemeenteraad, 6 december 2016 Aiko Mein Achtergrond Detailhandel sterk in beweging Opkomst e-commerce Dalende bestedingen Omvallende ketens Leegstand

Nadere informatie

Detailhandelsstructuur Veenendaal Nu en in de toekomst

Detailhandelsstructuur Veenendaal Nu en in de toekomst Detailhandelsstructuur Veenendaal Nu en in de toekomst Inleiding De gemeente Veenendaal heeft een sterk kernwinkelgebied, vier buurtwinkelcentra en twee woonboulevards. Veenendaal wil de positie van de

Nadere informatie

WELKOM IN ZITTERD(REVISITED) 30 maart 2016 Thei Kitzen, pmg Binnenstedelijke Ontwikkeling

WELKOM IN ZITTERD(REVISITED) 30 maart 2016 Thei Kitzen, pmg Binnenstedelijke Ontwikkeling WELKOM IN ZITTERD(REVISITED) 30 maart 2016 Thei Kitzen, pmg Binnenstedelijke Ontwikkeling ZITTERD REVISITED 2014 Actualisatie Zitterd ReviSited : profiel Ontmoetingscentrum = meer dan koopcentrum! - nieuwe

Nadere informatie

PROVINCIALE AANPAK KANTOREN- LEEGSTAND. DVDP 23 april 2015

PROVINCIALE AANPAK KANTOREN- LEEGSTAND. DVDP 23 april 2015 PROVINCIALE AANPAK KANTOREN- LEEGSTAND DVDP 23 april 2015 2 3 Cijfers uit 2013 4 KANTORENMARKT PROVINCIE UTRECHT Voorraad ca. 6,3 miljoen m2 24/4/15 Te Huur ca. 1 miljoen m2 = 16% waarvan deel kwalitatief

Nadere informatie

Actieplan binnenstad Maassluis

Actieplan binnenstad Maassluis Actieplan binnenstad Maassluis 1 Inleiding De dynamiek in de detailhandel is bijzonder groot en kent vele trends en ontwikkelingen. Een aantal trends is al jaren zichtbaar, zoals schaalvergroting. Andere

Nadere informatie

Startdia met foto Ruimte. De toekomst van Amersfoort centrum & de rol van de vastgoedsector

Startdia met foto Ruimte. De toekomst van Amersfoort centrum & de rol van de vastgoedsector Startdia met foto Ruimte De toekomst van Amersfoort centrum & de rol van de vastgoedsector Wie ben ik? Stefan van Aarle: Adviseur Retail & Centrummanagement Coördinator Platform Binnenstadsmanagement Organisatie

Nadere informatie

Leegstand van bedrijfsvastgoed in de Dordtse Binnenstad

Leegstand van bedrijfsvastgoed in de Dordtse Binnenstad Leegstand van bedrijfsvastgoed in de Dordtse Binnenstad In Nederland staat veel kantoor-, bedrijfs- en winkelruimte leeg. Leegstand van bedrijfsvastgoed lijkt structureel te worden en de verwachting is

Nadere informatie

Zuid-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Zuid-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Zuid-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Zuid-Nederland (*1. m²) 42.2 2.15 5.518 Overig Nederland Het totale oppervlak aan kantoormeters in en

Nadere informatie

Stimulering ondernemerschap en bestrijding winkelleegstand een gouden combinatie. Wout Gelderloos Farid Darkaoui 20 januari 2015

Stimulering ondernemerschap en bestrijding winkelleegstand een gouden combinatie. Wout Gelderloos Farid Darkaoui 20 januari 2015 Stimulering ondernemerschap en bestrijding winkelleegstand een gouden combinatie Wout Gelderloos Farid Darkaoui 20 januari 2015 Even voorstellen Zaken Expert B.V. Stedelijk en economische ontwikkeling

Nadere informatie

De bestendige binnenstad

De bestendige binnenstad De bestendige binnenstad de leegstand van (maatschappelijk) vastgoed - eerste resultaten - Joost Tennekes Werkgroep overmaat 23 september 2014 1. Aanleiding verzoekt de regering, het Planbureau voor de

Nadere informatie

Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar

Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar drs. O.J. van der Heijden o.heijden@marma.nl www.evbinnenstad.nl 1 Belang van Wonen in de Binnenstad Een juiste combinatie van functies in de binnen

Nadere informatie

Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2019 Toelichting, 2 juli 2019

Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2019 Toelichting, 2 juli 2019 Feiten en cijfers Brabantse detailhandel 2019 Toelichting, 2 juli 2019 Provincie Noord-Brabant super WONEN TOTAAL Inhoud Samenvatting...2 1. Inleiding...5 2. Werkgelegenheid Brabantse detailhandel...

Nadere informatie

NOTITIE UPDATE LEEGSTAND BEDRIJFS ONROEREND GOED SOEST SOESTERBERG BEDRIJVEN, KANTOREN EN WINKELS

NOTITIE UPDATE LEEGSTAND BEDRIJFS ONROEREND GOED SOEST SOESTERBERG BEDRIJVEN, KANTOREN EN WINKELS NOTITIE UPDATE LEEGSTAND BEDRIJFS ONROEREND GOED SOEST SOESTERBERG BEDRIJVEN, KANTOREN EN WINKELS APRIL 2015 Inhoudsopgave: 1. Voorwoord Blz. 3 2. Update leegstand bedrijven en kantoren Blz. 4 2.a Algemene

Nadere informatie

Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar

Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar drs. O.J. van der Heijden o.heijden@marma.nl www.evbinnenstad.nl 1 Belang van Wonen in de Binnenstad Een juiste combinatie van functies in de binnen

Nadere informatie

Noordwest-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Noordwest-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Noordwest- Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Noordwest- (*1. m²) 38.116 11.59 Overig In Noordwest- ligt circa 23% van de landelijke kantorenvoorraad.

Nadere informatie

Het Rendement van Schoon Deel sessie 1 Retail & stations omgeving

Het Rendement van Schoon Deel sessie 1 Retail & stations omgeving Vraag Belangrijk Legenda Leestip Met de klok mee Start op 1 uur Van het midden uit naar buiten Per tak van boven naar beneden Deze PDF staat uit meerdere pagina's Welkom Hoop bekende gezichten Leuk mix

Nadere informatie

Leegstand van winkels,

Leegstand van winkels, Indicator 8 september 2016 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In Nederland is een overaanbod

Nadere informatie

Leegstand en aanpak Eindhoven (Centrum)

Leegstand en aanpak Eindhoven (Centrum) Leegstand en aanpak Eindhoven (Centrum) 4 oktober 2016 Programma Intro (winkel)leegstand Marco Karssemakers aanpak Acquisitie Emma Briggs aanpak Matchmaker Rob van der Ploeg Samenwerking met partners:

Nadere informatie

Werkconferentie Vastgoedmarkt Midden-Nederland. 21 juni 2012

Werkconferentie Vastgoedmarkt Midden-Nederland. 21 juni 2012 Werkconferentie Vastgoedmarkt Midden-Nederland 21 juni 2012 Luc Dietz dagvoorzitter Michaël Kortbeek Voorzitter KvK Midden-Nederland Het probleem Kantorenmarkt: leegstand, fors aanbod Bedrijventerreinen:

Nadere informatie

Drenthe, Friesland en Groningen. Landelijke marktontwikkelingen

Drenthe, Friesland en Groningen. Landelijke marktontwikkelingen Landelijke marktontwikkelingen Veel consumenten nemen een afwachtende houding aan. De economische vooruitzichten zijn immers niet goed en de dalende koopkracht zorgt ervoor dat klanten alleen maar langer

Nadere informatie

Naar een toekomstbestendige winkelstructuur in Zuid-Limburg. Peter Bertholet

Naar een toekomstbestendige winkelstructuur in Zuid-Limburg. Peter Bertholet Naar een toekomstbestendige winkelstructuur in Zuid-Limburg Peter Bertholet Detailhandel in ontwikkeling Decennialang aanbodgerichte bouw van winkels (PBL): van alles teveel Technologische, maatschappelijke

Nadere informatie

Oost-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Oost-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Oost-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Oost-Nederland (*1. m²) 43.8 4.136 2.481 Overig Nederland In de oostelijke provincies is ruim 13% van

Nadere informatie

Detailhandel gemeente Teylingen. Analyse en visiepunten

Detailhandel gemeente Teylingen. Analyse en visiepunten Detailhandel gemeente Teylingen Analyse en visiepunten Inhoud Trends & Ontwikkelingen Huidig aanbod Passantenonderzoek KSO 2018 Plannen en ontwikkelingen Aanzet visie algemeen en per kern T&O situatie

Nadere informatie

CONVENANT AANPAK KANTOREN MAKE IT HAPPEN.

CONVENANT AANPAK KANTOREN MAKE IT HAPPEN. CONVENANT AANPAK KANTOREN 2016-2020. MAKE IT HAPPEN. TWEEDE CONVENANT AANPAK KANTOREN ROTTERDAM 2016-2020. MAKE IT HAPPEN. AANLEIDING EN PROCES Op 13 april 2011 is door de gemeente Rotterdam en 23 marktpartijen

Nadere informatie

Detailhandel gemeente Teylingen. Analyse en visiepunten

Detailhandel gemeente Teylingen. Analyse en visiepunten Detailhandel gemeente Teylingen Analyse en visiepunten Inhoud Trends & Ontwikkelingen Huidig aanbod Passantenonderzoek KSO 2018 Plannen en ontwikkelingen Aanzet visie algemeen en per kern T&O situatie

Nadere informatie

Sectorrapport Winkelmarkt VOORJAARS UPDATE 2017

Sectorrapport Winkelmarkt VOORJAARS UPDATE 2017 Sectorrapport Winkelmarkt VOORJAARS UPDATE 2017 32 SPF Nederlandse Sectorrapport Slagersbedrijven Vastgoedmarkt Winkelmarkt 2017 Voorjaarsupdate Stand van zaken GEBRUIKERSMARKT Consumenten besteden meer,

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Noord. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Noord. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 erboulevard (Zwartjanstraat en molenstraat) 4 2.2 Zwaanshalsgebied

Nadere informatie

Leegstand van winkels,

Leegstand van winkels, Leegstand van winkels, 2004-2013 Conclusie In Nederland is een overaanbod van winkels in de detailhandel. Gemiddeld staat 8% van het winkelvloeroppervlakte leeg in 2013. Dit percentage stijgt sinds 2008.

Nadere informatie

winkelruimte oost-nederland Overijssel en Gelderland

winkelruimte oost-nederland Overijssel en Gelderland Landelijke marktontwikkelingen Veel consumenten nemen een afwachtende houding aan. De economische vooruitzichten zijn immers niet goed en de dalende koopkracht zorgt ervoor dat klanten alleen maar langer

Nadere informatie

LATEN WE SAMEN ZORGEN DAT ONS CENTRUM NOG MEER GAAT KLOPPEN!

LATEN WE SAMEN ZORGEN DAT ONS CENTRUM NOG MEER GAAT KLOPPEN! EEN KLOPPEND HART LATEN WE SAMEN ZORGEN DAT ONS CENTRUM NOG MEER GAAT KLOPPEN! ONS CENTRUM in beeld en cijfers WIST U DAT. wij ruim 50.000 m2 detailhandel hebben in ons centrum (vergelijk centrum Helmond,

Nadere informatie

Actualisering PDV/GDVbeleid. FoodValley. Raadsinformatiebijeenkosmt. 23 november Guido Scheerder

Actualisering PDV/GDVbeleid. FoodValley. Raadsinformatiebijeenkosmt. 23 november Guido Scheerder Actualisering PDV/GDVbeleid FoodValley Raadsinformatiebijeenkosmt 23 november 2016 Guido Scheerder 2 Inhoud presentatie Doel actueel PDV / GDV beleid Projectaanpak Definities Actuele aanbodstructuur Vraag

Nadere informatie

Kwaliteitsverbetering aanloopstraten. Presentatie 31 mei 2012

Kwaliteitsverbetering aanloopstraten. Presentatie 31 mei 2012 Kwaliteitsverbetering aanloopstraten Presentatie 31 mei 2012 Vooraf Aanleiding: BRO rapportage 2009 Conceptplan Brusselsestraat e.o. 2010 Verandering economische situatie 2009-2012 Vraagstelling: Actuele

Nadere informatie

Bruisende binnensteden en dorpskernen

Bruisende binnensteden en dorpskernen Bruisende binnensteden en dorpskernen Wat is er aan de hand? Van dorp naar stad 70% van de wereldbevolking woont in 2050 in steden of stedelijke gebieden. 10 miljoen mensen wonen in 2050 in de Randstad

Nadere informatie

Visie kantorenlocaties Nieuwegein

Visie kantorenlocaties Nieuwegein Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Martinbaan 2 3439 NN www..nl Economische zaken Visie kantorenlocaties Nieuwegein Datum 20 december 2011 Auteur Gemeente Nieuwegein (Ec. Zaken) Versie vastgesteld door B&W

Nadere informatie

Midden-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Midden-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Midden-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Midden-Nederland (*1. m²) 42.674 95 6.46 Overig Nederland In de regio Midden-Nederland ligt circa 14%

Nadere informatie

Toekomstbestendige winkelgebieden

Toekomstbestendige winkelgebieden Toekomstbestendige winkelgebieden Presentatie voor TMO Fashion Business School, 4/3/2015 Arjan Raatgever Senior projectleider Ruimte en Economie Wat gaan we doen? Korte kennismaking Hoofdlijnen uit enkele

Nadere informatie

Postbus AA Bezoekadres Martinbaan NN Nieuwegein. Datum 20 december Auteur Gemeente Nieuwegein (Ec.

Postbus AA Bezoekadres Martinbaan NN  Nieuwegein. Datum 20 december Auteur Gemeente Nieuwegein (Ec. Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Martinbaan 2 3439 NN www..nl Nieuwegein Economische zaken Visie kantorenlocaties Nieuwegein Datum 20 december 2011 Auteur Gemeente Nieuwegein (Ec. Zaken) Versie vastgesteld

Nadere informatie

Brief aan de raad inzake leegstandsbeleid en afdoening moties

Brief aan de raad inzake leegstandsbeleid en afdoening moties B en W nr. 14.0909 d.d. 14-10-2014 Onderwerp Brief aan de raad inzake leegstandsbeleid en afdoening moties Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. Bijgaande brief waarin het college een standpunt

Nadere informatie

Winkelleegstand: dilemma of kans?

Winkelleegstand: dilemma of kans? Winkelleegstand: dilemma of kans? Enkele landelijke trends en ontwikkelingen 1. Schaalvergroting (food) en schaalverkleining (modisch) 2. Branchevervaging 3. Toenemende problematiek PDV clusters 4. Filialisering

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Overschie. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Overschie. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 Burgemeester Baumannlaan 4 2.2 Abtsweg 4 2.3 Park Zestienhoven

Nadere informatie

Noordoost-Brabant, Agri Food capital Regionale detailhandelsfoto Felix Wigman 19 februari 2014

Noordoost-Brabant, Agri Food capital Regionale detailhandelsfoto Felix Wigman 19 februari 2014 Noordoost-Brabant, Agri Food capital Regionale detailhandelsfoto Felix Wigman 19 februari 2014 204X00472 Opzet presentatie 1. Aanpak en resultaten regionale detailhandelsfoto 2. Algemene trends en ontwikkelingen

Nadere informatie

Workshop Beleving in winkelstraten Nijmegen, 30 juni 2015 WWW.DNWS.NL

Workshop Beleving in winkelstraten Nijmegen, 30 juni 2015 WWW.DNWS.NL 1 Workshop Beleving in winkelstraten Nijmegen, 30 juni 2015 ALTIJD (MOBIEL) ONLINE 2 2011 2014 MOBIEL INTERNET 2015 2011 42% 2014 67% 14% 56% Smartphone en Tabletbezit in Nederland 90% smartphonegebruik

Nadere informatie

Herijking Gebiedsvisie Bussum centrum

Herijking Gebiedsvisie Bussum centrum Herijking Gebiedsvisie Bussum centrum 25 September 2018 Felix Wigman & Tineke Brinkhorst Agenda 19:00 19:10 Welkom & inleiding door wethouder Munneke-Smeets & wethouder Luijten 19:10 19:40 Presentatie

Nadere informatie

Leegstand van winkels,

Leegstand van winkels, Indicator 8 september 2017 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In Nederland is een overaanbod

Nadere informatie

De veerkrachtige binnenstad

De veerkrachtige binnenstad De veerkrachtige binnenstad VVG Congres 25 mei 2016 Auteurs: David Evers, Joost Tennekes, Frank van Dongen Supervisie: Edwin Buitelaar PBL www.pbl.nl Onderzoeksinstituut voor Rijksoverheid 2 Bruisende

Nadere informatie

Boodschap: waardering

Boodschap: waardering Het komt niet vaak voor dat we het in Hengelo ergens over eens zijn, laat staan over een lastig onderwerp als onze Binnenstad. Laten we deze kans grijpen en met elkaar de volgende stappen zetten. Elke

Nadere informatie

Peter Nieland (PN) Blogger. Kadastermens. Echtgenoot. Directeur. Westfries. Mountainbiker. Vader van Nick. PN = Positief Nieuws.

Peter Nieland (PN) Blogger. Kadastermens. Echtgenoot. Directeur. Westfries. Mountainbiker. Vader van Nick. PN = Positief Nieuws. Peter Nieland (PN) Echtgenoot Blogger Directeur Kadastermens Mountainbiker Westfries Vader van Nick PN = Positief Nieuws Kaartenman Voorzitter Bar-End Shopper (kijker) Winkelman En wie bent u? Naam. Gemeente.

Nadere informatie

Hoe krijg ik ruim 1 miljoen etc

Hoe krijg ik ruim 1 miljoen etc Hoe krijg ik ruim 1 miljoen van ondernemers voor verbetering van de binnenstad? Kennisnetwerk centrumontwikkeling In Krimp- en anticipeergebieden 16 april 2015 Winschoten 1 Hoe krijg ik ruim 1 miljoen

Nadere informatie

Van Leegstaand kantoor naar geliberaliseerde huurwoning

Van Leegstaand kantoor naar geliberaliseerde huurwoning 1 M. Brojerdyan-4051971 22-juni-2016 Van Leegstaand kantoor naar geliberaliseerde huurwoning Aanbevelingen aan de gemeente Amsterdam ter bevordering van transformatie van leegstaande kantoren naar geliberaliseerde

Nadere informatie

winkelmarkt zuid-nederland Noord-Brabant en Limburg

winkelmarkt zuid-nederland Noord-Brabant en Limburg Landelijke marktontwikkelingen Veel consumenten nemen een afwachtende houding aan. De economische vooruitzichten zijn immers niet goed en de dalende koopkracht zorgt ervoor dat klanten alleen maar langer

Nadere informatie

Winkelleegstand: dilemma of kans?

Winkelleegstand: dilemma of kans? Winkelleegstand: dilemma of kans? Enkele landelijke trends en ontwikkelingen 1. Schaalvergroting (food) en schaalverkleining (modisch) 2. Branchevervaging 3. Toenemende problematiek PDV clusters 4. Filialisering

Nadere informatie

Werk aan de winkel! Beneden-Leeuwen, 19 april Veronique Bulthuis, sectormanager retail

Werk aan de winkel! Beneden-Leeuwen, 19 april Veronique Bulthuis, sectormanager retail Werk aan de winkel! Beneden-Leeuwen, 19 april 2016 Veronique Bulthuis, sectormanager retail Rabobank Kennis en Inspiratie Véronique Bulthuis Sectormanager Retail Rabobank Nederland Agenda Stand van Nederland

Nadere informatie

Zuidwest-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Zuidwest-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Zuidwest-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Zuidwest-Nederland (*1. m²) 35.536 13.629 459 Overig Nederland In Zuidwest-Nederland ligt circa 29%

Nadere informatie

Welkom bij De Nieuwe Binnenstad

Welkom bij De Nieuwe Binnenstad Welkom bij De Nieuwe Binnenstad Wie zijn we? 12.45 Opening 13.00 Intervisie Programma - Regionale afspraken met Marliecke Heck (provincie Noord-Holland) - Integrale aanpak voor economische vitaliteit van

Nadere informatie

Flevoland, Noord-Holland en Utrecht. Landelijke marktontwikkelingen

Flevoland, Noord-Holland en Utrecht. Landelijke marktontwikkelingen Landelijke marktontwikkelingen Veel consumenten nemen een afwachtende houding aan. De economische vooruitzichten zijn immers niet goed en de dalende koopkracht zorgt ervoor dat klanten alleen maar langer

Nadere informatie

Leegstand van winkels,

Leegstand van winkels, Indicator 19 april 2019 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In Nederland is een overaanbod

Nadere informatie

Regionale Agenda Werken Regionaal Ruimtelijk Overleg Midden Brabant December November 2016 Werkgroep Werken Hart van Brabant

Regionale Agenda Werken Regionaal Ruimtelijk Overleg Midden Brabant December November 2016 Werkgroep Werken Hart van Brabant Regionale Agenda Werken 2017 Regionaal Ruimtelijk Overleg Midden Brabant December 2016 November 2016 Werkgroep Werken Hart van Brabant 1 Inhoudsopgave 0. Inleiding 1. Bedrijventerreinen Acties 2017: -

Nadere informatie

De eerste twee rapporten beschrijven de toekomstige ontwikkeling van detailhandel in met name Den Helder, zij schetsen een verontrustend beeld.

De eerste twee rapporten beschrijven de toekomstige ontwikkeling van detailhandel in met name Den Helder, zij schetsen een verontrustend beeld. College van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Helder Postbus 36, 1780 AA, Den Helder Den Helder, 16 maart 2015 Geachte heer, mevrouw, Namens een groep verontruste winkeliers, diverse ondernemersverenigingen,

Nadere informatie

leegstand en herbestemming

leegstand en herbestemming leegstand en herbestemming Gerben van Dijk, 17 maart 2011, KNX : gebruik #leegst in uw tweets programma introductie motto SBR, prettig kennis te maken focus duurzame ontwikkeling van de gebouwde omgeving

Nadere informatie

Vastgoedsociëteit Haaglanden Presentatie transformatie kantoren wethouder Henk Kool 13 november 2013

Vastgoedsociëteit Haaglanden Presentatie transformatie kantoren wethouder Henk Kool 13 november 2013 Vastgoedsociëteit Haaglanden Presentatie transformatie kantoren wethouder Henk Kool 13 november 2013 Internationale stad van vrede en recht Thuisbasis regering 2e VN stad Eerste (cyber) security city van

Nadere informatie

Voorwoord. Voor het negende jaar alweer presenteert Strijbosch Thunnissen Research de Retailscan Arnhem.

Voorwoord. Voor het negende jaar alweer presenteert Strijbosch Thunnissen Research de Retailscan Arnhem. Voorwoord Voor het negende jaar alweer presenteert Strijbosch Thunnissen Research de Retailscan Arnhem. In 2017 zijn er weer veel ontwikkelingen te noemen die hebben plaatsgevonden in Arnhem entrum. Zo

Nadere informatie

Programma. 9.30-10.00 uur Inloop met koffie en thee.

Programma. 9.30-10.00 uur Inloop met koffie en thee. Programma 9.30-10.00 uur Inloop met koffie en thee. 10.00-10.15 uur Welkom en introductie op de dag door Gerdo van Grootheest, Frank Strolenberg en Frans Pollux 10.15-10.45 uur Introductie Maastrichtse

Nadere informatie

Op basis van empirische data en een

Op basis van empirische data en een Leegstand en transformatie van winkelvastgoed Afgelopen jaren is de leegstand van winkels in Nederland sterk gestegen. Technologische veranderingen zoals online winkelen, maken de kans reëel dat een deel

Nadere informatie

INRETAIL. Retail in beweging. Emmen themasessie retail 22 maart 2016

INRETAIL. Retail in beweging. Emmen themasessie retail 22 maart 2016 INRETAIL Retail in beweging Emmen themasessie retail 22 maart 2016 INRETAIL 2016 Marc Majolée INRETAIL RETAILTRENDS Welkom in de nieuwe retailwereld! INRETAIL 2016 INRETAIL PROGNOSE ON-LINE KOPEN INRETAIL

Nadere informatie

Alles blijft Anders. Het winkellandschap 2003-2011-2020. Gerard Zandbergen CEO Locatus

Alles blijft Anders. Het winkellandschap 2003-2011-2020. Gerard Zandbergen CEO Locatus Alles blijft Anders Het winkellandschap 2003-2011-2020 Gerard Zandbergen CEO Locatus Enkele begrippen Dagelijks aankopen Winkels / Detailhandel Mode & Luxe Wel oppervlak: Vrije Tijd WVO = In en om het

Nadere informatie

Aanpak kantoren leegstand in Barneveld

Aanpak kantoren leegstand in Barneveld Aanpak kantoren leegstand in Barneveld Aanleiding Bij de behandeling van de kadernota in mei 2011 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin het college wordt verzocht om beleid te ontwikkelen voor

Nadere informatie

Leegstand van kantoren, 1991-2013

Leegstand van kantoren, 1991-2013 Leegstand van kantoren, 1991-2013 Conclusie In Nederland is een overaanbod van kantoorvloeroppervlakte. Gemiddeld 16% van het kantoorvloeroppervlakte staat leeg in 2013. Dit percentage neemt nog steeds

Nadere informatie

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Op 24 september werden de koopstromen 2015 van Oost- Nederland gepresenteerd door het onderzoeksbureau

Nadere informatie

EXPERTGROEP FUTURE CITY CENTRE

EXPERTGROEP FUTURE CITY CENTRE In samenwerking met: EXPERTGROEP FUTURE CITY CENTRE Shopping Today 24 september 2015 Korte introductie.. Enny van de Velden Managing Director CCV Dienstverlener voor elektronische transacties in Europa

Nadere informatie

Structureel aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt

Structureel aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt Analyse Structureel aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt DO Research 1 Structureel aanbod op de kantorenmarkt Het aanbod van kantoorruimte in Nederland loopt nog altijd op. In totaal wordt momenteel

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Prins Alexander. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Prins Alexander. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 Alexandrium 4 2.2 Binnenhof 5 2.3 Hesseplaats 5 2.4 Lage Land

Nadere informatie

Noord-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Noord-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Noord-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Noord-Nederland (*1. m²) 46.787 643 973 1.222 Drenthe Friesland Groningen Overig Nederland De drie noordelijke

Nadere informatie

Leegstand stadsbreed & kansen voor herbestemming

Leegstand stadsbreed & kansen voor herbestemming Leegstand stadsbreed & kansen voor herbestemming Presentatie Raadsleden 22 januari 2014 Maastricht LAB EXP05- Functiemigratie en leegstand stadsbreed Waarom is leegstand landelijk hot? Leegstand neemt

Nadere informatie

BEDRIJVEN INVESTERINGSZONE (BIZ)

BEDRIJVEN INVESTERINGSZONE (BIZ) BEDRIJVEN INVESTERINGSZONE (BIZ) biz BEDRIJVENINVESTERINGZONE EINDHOVEN VOORWOORD De SOEC (Stichting Ondernemersfonds Eindhoven Centrum) is in 2011 opgericht om het centrum van Eindhoven op een doordachte,

Nadere informatie

BZK-pilot regionaal kiezen detailhandel. Regio s Kop van Noord Holland en West-Brabant. Stec Groep

BZK-pilot regionaal kiezen detailhandel. Regio s Kop van Noord Holland en West-Brabant. Stec Groep BZK-pilot regionaal kiezen detailhandel Regio s Kop van Noord Holland en West-Brabant Stec Groep Evert-Jan de Kort en Peter van Geffen 24 april 2014 Transitie: nieuwe realiteit retail Minder draagvlak

Nadere informatie

2

2 1 2 3 4 5 6 7 8 Reacties uit de zaal: Een aantal mensen gaf aan dat het winkelaanbod in de Hoeksche Waard teveel van hetzelfde biedt. Echter, gezien de vergrijzing en wellicht afnemende mobiliteit van

Nadere informatie

Perspectief voor vastgoed

Perspectief voor vastgoed Perspectief voor vastgoed Van visie naar mogelijkheden Presentatie voor leden van Vastgoed Belang afdeling Zuid Geert Dirkse Rabo Real Estate Finance 30-10-2017 Rabobank Vastgoed kernsector in Bankieren

Nadere informatie

Factsheet Quick Scan Bedrijfsvastgoed Rekenkamercommissie Almere

Factsheet Quick Scan Bedrijfsvastgoed Rekenkamercommissie Almere Factsheet Quick Scan Bedrijfsvastgoed Rekenkamercommissie Almere Inleiding In Nederland nam de van bedrijfsvastgoed (kantoor-, bedrijfs- en winkelruimte) de laatste jaren toe. De verwachting is dat de

Nadere informatie

Leegstand agrarisch vastgoed

Leegstand agrarisch vastgoed Leegstand agrarisch vastgoed Aard, omvang, duiding en oplossingsrichtingen 26 mei 2016, Edo Gies, Alterra Wageningen UR 2 Een stille revolutie op het platteland Dynamiek in de landbouw (1950 2016) 4 x

Nadere informatie

Analyse leegstand per 1 januari 2013

Analyse leegstand per 1 januari 2013 DATABANKEN OVER HET VERANDERENDE WINKELLANDSCHAP Analyse leegstand per 1 januari 2013 Toelichting bij Persbericht 13 februari 2013 WWW.LOCATUS.COM / INFO@LOCATUS.COM Leegstand 1 januari 2013 Halfjaarlijkse

Nadere informatie

Koopstromenonderzoek 2019

Koopstromenonderzoek 2019 Retailsymposium Koopstromenonderzoek 2019 Onderzoek 2009 Ontwikkelingen vraag Marktconsultatie aanbod gedragen programma van eisen Uitvoering onderzoek 2018 : marktconsultatie 2019 : uitvoering onderzoek

Nadere informatie

Convenant gezamenlijk werken aan de stedelijke ontwikkeling van Heerlen

Convenant gezamenlijk werken aan de stedelijke ontwikkeling van Heerlen Convenant gezamenlijk werken aan de stedelijke ontwikkeling van Heerlen In het provinciale coalitieakkoord 2015-2019 is aangegeven dat de provincie de economische en sociale structuur binnen de provincie

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Retail Parkstad Limburg. Kennisnetwerk Nieuwe Binnensteden, Platform 31 Utrecht, 30 mei 2018

Uitvoeringsprogramma Retail Parkstad Limburg. Kennisnetwerk Nieuwe Binnensteden, Platform 31 Utrecht, 30 mei 2018 Uitvoeringsprogramma Retail Parkstad Limburg Kennisnetwerk Nieuwe Binnensteden, Platform 31 Utrecht, 30 mei 2018 2011 2014-2016 2017 RETAIL- BELEID.vertalen in een UITVOERINGSPROGRAMMA op subregionaal

Nadere informatie

Leegstand van kantoren,

Leegstand van kantoren, Indicator 30 November 2017 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In Nederland is een overaanbod

Nadere informatie

SSKR Congres 11 april Workshop 5 Slim Ruimtegebruik, doen met data

SSKR Congres 11 april Workshop 5 Slim Ruimtegebruik, doen met data SSKR Congres 11 april Workshop 5 Slim Ruimtegebruik, doen met data Jacques Westerink Programmamanager Slim Ruimtegebruik Tamara Slob-van Lent Key Accountmanager West Mariska Beekmans Assistent Projectleider

Nadere informatie

Winkelen in het Internettijdperk

Winkelen in het Internettijdperk Winkelen in het Internettijdperk De (ruimtelijke) gevolgen van internet winkelen dr. Jesse Weltevreden, Hoofd Onderzoek BOVAG 1 Inhoud Winkelgebieden in Nederland Internet winkelen in Nederland E-shoppers:

Nadere informatie

Kantorenmarkt Den Bosch

Kantorenmarkt Den Bosch Kantorenmarkt Den Bosch Medio 2017 DO RESEARCH www.doresearch.nl Kantorenmarkt Den Bosch, 1 e halfjaar 2017 De gemeente Den Bosch telt bijna 155.000 inwoners en circa 96.700 arbeidsplaatsen verdeeld over

Nadere informatie

EXPERTS ON THE FUTUTRE OF REAL ESTATE FOOD & BEVERAGE

EXPERTS ON THE FUTUTRE OF REAL ESTATE FOOD & BEVERAGE EXPERTS ON THE FUTUTRE OF REAL ESTATE FOOD & BEVERAGE Food & Beverage grijpt naar de macht in retailland De veranderende consument zorgt ervoor dat het winkelstraatbeeld transformeert. Beleving is het

Nadere informatie