Ontmoeting met God. Abram/Abraham

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontmoeting met God. Abram/Abraham"

Transcriptie

1 Ontmoeting met God Exodus 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden. Abram/Abraham

2 Wie was Abraham?

3 Waar leefde Abraham?

4 (Genesis) Abraham kwam de volgende problemen tegen in zijn geloofsleven. 1. Sarai was onvruchtbaar en niet in staat een erfgenaam te krijgen (11:30). 2. Abram moest door de honger het beloofde land verlaten, waarvan van God gezegd had dat hij het zou erven (12:10). 3. Abram s leven liep gevaar in Egypte (12:11-20). 4. Abram s neef (erfgenaam), Lot, twistte met hem over het land (13). 5. Abram voerde oorlog en had kunnen sterven (14:1-16). 6. Abram's was bevreesd voor zijn leven in het beloofde land (15:1). 7. God wilde niet dat Eliezer de erfgenaam zou worden (15:2-3). 8. Hagar, zwanger van Abram's zoon (erfgenaam?), ging er van door (16:6). 9. Situatie met Abimelech en Sarai in Gerar (hfst. 20). 10. Abram had twee erfgenamen (21:8-11). 11. God beval Abram zijn erfgenaam op te offeren (hfst. 22). 12. Abram kon geen geschikte vrouw voor zijn erfgenaam vinden (24:5).

5 Abraham s Ontmoetingen met God 1. Gen 12:1-3, Hand 7: 2 In Ur der Chaldeeen 2. Gen 12:7 In het land Kanaan 3. Gen 13:14 Na de scheiding van Abraham en Lot (Gen 14: Ontmoeting met Melchizedek) 4. Gen 15 Hernieuwing van het verbond 5. Gen 17 Na de geschiedenis met Hagar en Ismael 6. Gen 18 Bij de de eikenbossen van Mamre 7. Gen 22 Bij het offer van Isaak Gen 12:7 Toen verscheen de Here aan Abram en zeide: Aan uw nageslacht zal Ik dit land geven. En hij bouwde daar een altaar voor de Here, die hem verschenen was. Gen17:1 Toen Abram negenennegentig jaar oud was, verscheen de Here aan Abram en zeide tot hem: Ik ben God, de Almachtige, wandel voor mijn aangezicht, en wees onberispelijk; Gen 18:1 En de Here verscheen aan hem bij de terebinten van Mamre, terwijl hij op het heetst van de dag in de ingang der tent zat.

6 Nageslacht van Terah (Genesis 11) 27 Dit zijn de afstammelingen van Terah: Terah verwekte Abram, Nahor en Haran; en Haran verwekte Lot. 28 Haran stierf tijdens het leven van zijn vader Terah, in zijn geboorteland, in Ur van de Chaldeeën. 29 En Abram en Nahor namen zich vrouwen; de naam van Abrams vrouw was Sarai, en de naam van Nahors vrouw was Milka, een dochter van Haran, de vader van Milka en Jiska. 30 Sarai nu was onvruchtbaar; zij had geen kind. 31 En Terah nam Abram, zijn zoon, en Lot, zijn kleinzoon, de zoon van Haran, en Sarai, zijn schoondochter, de vrouw van zijn zoon Abram, en zij trokken met hen uit Ur van de Chaldeeën om naar het land Kanaän te gaan; en zij kwamen tot Haran en bleven daar wonen. 32 De dagen nu van Terah waren tweehonderdvijf jaar, en Terah stierf in Haran.

7 De roeping van Abram (Genesis 12) 1 De HEERE nu zei tegen Abram: Gaat u uit uw land, uit uw familiekring en uit het huis van uw vader, naar het land dat Ik u wijzen zal. 2 Ik zal u tot een groot volk maken, u zegenen en uw naam groot maken; en u zult tot een zegen zijn. 3 Ik zal zegenen wie u zegenen, en wie u vervloekt, zal Ik vervloeken; en in u zullen alle geslachten van de aardbodem gezegend worden. 4 Toen ging Abram op weg, zoals de HEERE tot hem gesproken had, en Lot ging met hem mee. Abram was vijfenzeventig jaar oud, toen hij uit Haran vertrok. 5 Abram nu nam Sarai, zijn vrouw, en Lot, de zoon van zijn broer, en al hun bezittingen die ze verworven hadden, en de mensen die zij in Haran verkregen hadden; en zij gingen weg om naar het land Kanaän te gaan; en zij kwamen in het land Kanaän.

8 Abram bij Sichem (Genesis 12) 6 En Abram trok door dat land heen tot aan de heilige plaats bij Sichem, tot de eik van More. De Kanaänieten woonden toen in dat land. 7 Toen verscheen de HEERE aan Abram en zei: Aan uw nageslacht zal Ik dit land geven. Toen bouwde hij daar een altaar voor de HEERE, Die hem verschenen was. 8 Vandaar brak hij op naar het bergland ten oosten van Bethel en zette zijn tent op tussen Bethel in het westen en Ai in het oosten. Daar bouwde hij voor de HEERE een altaar en riep de Naam van de HEERE aan.

9 Jozua bij Sichem (Jozua 24) 1 Daarna verzamelde Jozua alle stammen van Israël in Sichem, en hij riep de oudsten van Israël, zijn stamhoofden, zijn rechters en zijn beambten, en zij stelden zich op voor het aangezicht van God. 2 Toen zei Jozua tegen heel het volk: Zo zegt de HEERE, de God van Israël: Aan de overzijde van de rivier hebben uw vaderen van oude tijden af gewoond, namelijk Terah, de vader van Abraham, en de vader van Nahor; en zij hebben andere goden gediend. 3 Toen nam Ik uw vader Abraham van de overzijde van de rivier en liet hem door heel het land Kanaän gaan. Ik maakte zijn nageslacht talrijk en gaf hem Izak. 14 Nu dan, vrees de HEERE, dien Hem in oprechtheid en trouw, doe de goden weg die uw vaderen gediend hebben aan de overzijde van de rivier en in Egypte, en dien de HEERE. 15 Maar als het in uw ogen kwalijk is de HEERE te dienen, kies voor u heden wie u zult dienen: óf de goden die uw vaderen, die aan de overzijde van de rivier woonden, gediend hebben, óf de goden van de Amorieten, van wie u het land bewoont. Maar wat mij en mijn huis betreft, wij zullen de HEERE dienen!

10 Waar ligt Sichem?

11 De roeping van Abram (Jesaja 51) 2 Aanschouw Abraham, uw vader, en Sara, die u gebaard heeft. Want toen hij nog alleen was, riep Ik hem, Ik zegende hem en maakte hem talrijk.

12 Rede van Stefanus (Handelingen 7) 1 En de hogepriester zei: Zijn deze dingen zo? 2 En hij zei: Mannenbroeders en vaders, luister! De God der heerlijkheid verscheen aan onze vader Abraham, toen hij nog in Mesopotamië was, voordat hij in Haran woonde, 3 en Hij zei tegen hem: Ga uit uw land en uit uw familie en kom naar een land dat Ik u wijzen zal. 4 Toen ging hij uit het land van de Chaldeeën en ging in Haran wonen. En daarvandaan bracht Hij, nadat zijn vader gestorven was, hem over naar dit land, waar u nu in woont. 5 Maar Hij gaf hem daarin geen erfdeel, zelfs geen voetstap; en Hij beloofde hem, toen hij nog geen kind had, dat Hij dat land aan hem en na hem aan zijn nageslacht in bezit geven zou. 6 En zo sprak God uit dat zijn nageslacht bijwoner zou zijn in een vreemd land en dat ze hen tot slaven zouden maken en slecht zouden behandelen, vierhonderd jaar lang.

13 Het evangelie van de heerlijkheid van Christus (2 Corinthe 4) 4 Van hen, de ongelovigen, geldt dat de god van deze eeuw hun gedachten heeft verblind, opdat de verlichting met het Evangelie van de heerlijkheid van Christus, Die het beeld van God is, hen niet zou bestralen. 5 Want wij prediken niet onszelf, maar Christus Jezus als Heere, en onszelf als uw dienstknechten om Jezus' wil. 6 Want God, Die gezegd heeft dat het licht uit de duisternis zou schijnen, is ook Degene Die in onze harten geschenen heeft tot verlichting met de kennis van de heerlijkheid van God in het aangezicht van Jezus Christus.

14 Het geloof van Abraham (1) (Hebreeën 11) 8 Door het geloof is Abraham, toen hij geroepen werd, gehoorzaam geweest om weg te gaan naar de plaats die hij tot een erfdeel ontvangen zou. En hij is weggegaan zonder te weten waar hij komen zou. 9 Door het geloof is hij een inwoner geweest in het land van de belofte als in een vreemd land en heeft hij in tenten gewoond, met Izak en Jakob, die mede-erfgenamen waren van dezelfde belofte. 10 Want hij verwachtte de stad die fundamenten heeft, waarvan God de Bouwer en Ontwerper is. 11 Door het geloof heeft ook Sara zelf kracht ontvangen om zwanger te worden en een kind te baren, ondanks haar hoge ouderdom, omdat zij Hem getrouw heeft geacht Die het beloofd had. 12 Daarom zijn er zelfs uit één man en dat uit iemand wiens kracht al gestorven was, zovelen geboren als de sterren van de hemel in menigte en als het zand op het strand van de zee, dat niet te tellen is. 13 Deze allen zijn in het geloof gestorven. Zij hebben de vervulling van de beloften niet verkregen, maar hebben die vanuit de verte gezien en geloofd en begroet, en zij hebben beleden dat zij vreemdelingen en bijwoners op de aarde waren.

15 Het geloof van Abraham (2) (Hebreeën 11) 14 Want wie zulke dingen zeggen, laten duidelijk blijken dat zij een vaderland zoeken. 15 En als zij aan het vaderland gedacht hadden vanwaaruit zij weggegaan waren, zouden zij gelegenheid gehad hebben om terug te keren. 16 Maar nu verlangen zij naar een beter, dat is naar een hemels vaderland. Daarom schaamt God Zich niet voor hen om hun God genoemd te worden. Want Hij had voor hen een stad gereedgemaakt. 17 Door het geloof heeft Abraham, toen hij door God op de proef gesteld werd, Izak geofferd. En hij, die de beloften ontvangen had, heeft zijn eniggeborene geofferd. 18 Tegen hem was gezegd: Dat van Izak zal uw nageslacht genoemd worden. Hij overlegde bij zichzelf dat God bij machte was hem zelfs uit de doden op te wekken. 19 En hij kreeg hem als het ware daaruit ook terug.

16 Abram s altaren Gen 12:7 Toen verscheen de Here aan Abram en zeide: Aan uw nageslacht zal Ik dit land geven. En hij bouwde daar (Sichem) een altaar voor de Here, die hem verschenen was. Gen 12:8 Toen brak hij vandaar op naar het gebergte ten oosten van Betel, en hij spande zijn tent, met Betel tegen het westen en Ai tegen het oosten, en hij bouwde daar een altaar voor de Here en riep de naam des Heren aan. Gen 13:4 naar de plaats van het altaar, dat hij daar vroeger gemaakt had, en Abram riep daar de naam des Heren aan. Gen 13:18 Daarna sloeg Abram zijn tenten op en ging wonen bij de terebinten van Mamre bij Hebron, en hij bouwde daar een altaar voor de Here. Gen 22:9 Toen zij aan de plaats die God hem genoemd had, gekomen waren, bouwde Abraham daar een altaar, schikte het hout, bond zijn zoon Isaak en legde hem op het altaar boven op het hout.

17 Ontmoeten bij het altaar (Exodus 29) 38 Dit nu is het wat u op het altaar moet bereiden: elke dag twee lammeren van een jaar oud, en dat voortdurend. 39 Het ene lam moet u in de morgen bereiden en het andere lam moet u tegen het vallen van de avond bereiden, 40 met een tiende efa meelbloem, gemengd met een kwart hin uit olijven gestoten olie, en een plengoffer van een kwart hin wijn, voor het ene lam. 41 En het andere lam moet u bereiden tegen het vallen van de avond. U moet daarmee doen als met het ochtendgraanoffer en het bijbehorende plengoffer, als een aangename geur. Het is een vuuroffer voor de HEERE.

18 Ontmoeten bij het altaar (Exodus 29) 42 Het moet een voortdurend brandoffer zijn, al uw generaties door, bij de ingang van de tent van ontmoeting, voor het aangezicht van de HEERE. Daar zal Ik u ontmoeten om daar met u te spreken. 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden. 44 Dan zal Ik de tent van ontmoeting en het altaar heiligen. Ik zal Aäron en zijn zonen heiligen om voor Mij als priester te dienen. 45 Ik zal dan te midden van de Israëlieten wonen, en Ik zal hun tot een God zijn. 46 En zij zullen weten dat Ik de HEERE, hun God, ben, Die hen uit het land Egypte geleid heeft, opdat Ik in hun midden zal wonen; Ik ben de HEERE, hun God.

19 Tot lof van de heerlijk van Zijn genade (Efeze 1) Gezegend zij de God en Vader van onze Heere Jezus Christus, Die ons gezegend heeft met alle geestelijke zegen in de hemelse gewesten in Christus, 4 omdat Hij ons vóór de grondlegging van de wereld in Hem uitverkoren heeft, opdat wij heilig en smetteloos voor Hem zouden zijn in de liefde. 5 Hij heeft ons voorbestemd om als Zijn kinderen aangenomen te worden, door Jezus Christus, in Zichzelf, overeenkomstig het welbehagen van Zijn wil, 6 tot lof van de heerlijkheid van Zijn genade, waarmee Hij ons begenadigd heeft in de Geliefde.

20 Verlichte ogen van uw hart (Efeze 1) 15 Daarom, omdat ook ik gehoord heb van het geloof in de Heere Jezus onder u, en van de liefde voor alle heiligen, 16 houd ik niet op voor u te danken, als ik in mijn gebeden aan u denk, 17 opdat de God van onze Heere Jezus Christus, de Vader van de heerlijkheid, u de Geest van wijsheid en van openbaring geeft in het kennen van Hem, 18 namelijk verlichte ogen van uw verstand (hart), om te weten wat de hoop van Zijn roeping is, en wat de rijkdom is van de heerlijkheid van Zijn erfenis in de heiligen, 19 en wat de allesovertreffende grootheid van Zijn kracht is aan ons die geloven, overeenkomstig de werking van de sterkte van Zijn macht, 20 die Hij gewerkt heeft in Christus, toen Hij Hem uit de doden opwekte en aan Zijn rechterhand zette in de hemelse gewesten, 21 ver boven alle overheid en macht en kracht en heerschappij en elke naam die genoemd wordt, niet alleen in deze wereld, maar ook in de komende.

21 God ontmoeten Besluiten om God te gehoorzamen Hem te volgen en te dienen Een altaar voor Hem te bouwen God te geloven door dik en dun Door Zijn heerlijkheid geheiligd worden Gods zegen ontvangen Zicht op een hemelse toekomst

Abraham & Sara Gods beloften. God roept Abraham om te gaan naar een land dat hij niet kent, en belooft hem een groot nageslacht.

Abraham & Sara Gods beloften. God roept Abraham om te gaan naar een land dat hij niet kent, en belooft hem een groot nageslacht. Abraham & Sara Gods beloften God roept Abraham om te gaan naar een land dat hij niet kent, en belooft hem een groot nageslacht. Genesis 3 Genesis 4 Genesis 5 Genesis 6 Genesis 12 zondeval Abel Henoch Noach

Nadere informatie

In welk Bijbelverhaal lezen wij over de geboorte van Izak? Waar kunnen wij in de Bijbel vinden dat Sara onvruchtbaar was?

In welk Bijbelverhaal lezen wij over de geboorte van Izak? Waar kunnen wij in de Bijbel vinden dat Sara onvruchtbaar was? De geboorte van Izak. In welk Bijbelverhaal lezen wij over de geboorte van Izak? Genesis 21 Waar kunnen wij in de Bijbel vinden dat Sara onvruchtbaar was? Genesis 11:30 Sarai nu was onvruchtbaar; zij had

Nadere informatie

- 1 - Abraham: zijn roeping

- 1 - Abraham: zijn roeping - 1 - Abraham: zijn roeping De vader van Abraham heette Terah en deze woonde met zijn familie in de plaats Ur in het tegenwoordige Irak bij de rivier de Eufraat, één van de rivieren die door het vroegere

Nadere informatie

Gods verbond met Abraham

Gods verbond met Abraham Gods verbond met Abraham Inhoud GESCHIEDENIS VAN ABRAHAM...3 GODS VERBOND MET ABRAHAM...4 Een belofte over zijn nageslacht...4 Een landsbelofte...4 Een belofte over alle volken der aarde...4 Een overwinningsbelofte...4

Nadere informatie

dat hij geboren zou worden, was er al voor die tijd. Hebreeën 11 (deel 1) 2 Hierdoor immers hebben de ouden een goed getuigenis gekregen.

dat hij geboren zou worden, was er al voor die tijd. Hebreeën 11 (deel 1) 2 Hierdoor immers hebben de ouden een goed getuigenis gekregen. - 1 - Hebreeën 11 (deel 1) 1 Het geloof nu is een vaste grond van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men niet ziet. Geloof is een vaste grond, niet onzeker! Geloof is de zekerheid

Nadere informatie

- 1 - Abraham: zijn roeping. 30 Sarai nu was onvruchtbaar; zij had geen kinderen.

- 1 - Abraham: zijn roeping. 30 Sarai nu was onvruchtbaar; zij had geen kinderen. - 1 - Abraham: zijn roeping De vader van Abraham heette Terach en deze woonde met zijn familie in de plaats Ur in het tegenwoordige Irak bij de rivier de Eufraat, één van de rivieren die door het vroegere

Nadere informatie

land, verlaat je familie, verlaat ook je naaste verwanten, en ga naar het land dat ik je zal wijzen.

land, verlaat je familie, verlaat ook je naaste verwanten, en ga naar het land dat ik je zal wijzen. } 1. De HEER zei tegen Abram: Trek weg uit je land, verlaat je familie, verlaat ook je naaste verwanten, en ga naar het land dat ik je zal wijzen. } 2 Ik zal je tot een groot volk maken, ik zal je zegenen,

Nadere informatie

Arie Jacob de Groot. Janine Francina Estella Klaassen

Arie Jacob de Groot. Janine Francina Estella Klaassen Orde van dienst Kerkelijke bevestiging en inzegening van het huwelijk van Arie Jacob de Groot & Janine Francina Estella Klaassen Maranathakerk Lunteren, 14 juli 2017 Voorganger: ds. Jaap Hansum Orgel/piano:

Nadere informatie

een profeet! Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet?

een profeet! Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet? De profeet Abraham. Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet? Genesis 20:7 7 Nu dan, geef de vrouw van die man terug, want hij is een profeet! Hij zal voor u bidden, zodat u in leven blijft.

Nadere informatie

De beloften voor het nageslacht van Abraham

De beloften voor het nageslacht van Abraham De beloften voor het nageslacht van Abraham 2Korinthiers 1:20 Immers, zovele beloften van God als er zijn, die zijn in Hem ja en in Hem amen, tot verheerlijking van God door ons. Efeziërs 3: 1 Om deze

Nadere informatie

Genade. en onvolmaakt geloof

Genade. en onvolmaakt geloof Genade en onvolmaakt geloof Johannes 1: 14 En het Woord is vlees geworden en heeft onder ons gewoond en wij hebben Zijn heerlijkheid gezien, een heerlijkheid als van de Eniggeborene van de Vader, vol van

Nadere informatie

12 augustus uur AA Kramer orgel/piano: Jannes Munneke schriftlezing: Biny Blijdorp

12 augustus uur AA Kramer orgel/piano: Jannes Munneke schriftlezing: Biny Blijdorp 12 augustus 2018 10.00 uur AA Kramer orgel/piano: Jannes Munneke schriftlezing: Biny Blijdorp Welkom! GK 121 (LB 121):1 zegengroet GK 163 Dit huis, een herberg onderweg Kinderen Vakantie op de bonne fooi.

Nadere informatie

Zondag 28 september 2014, tweede zondag van de herfst Hoflaankerk

Zondag 28 september 2014, tweede zondag van de herfst Hoflaankerk Protestants Kralingen Zondag 28 september 2014, tweede zondag van de herfst Hoflaankerk abraham en sara chagall orgelspel Valet will ich dir geben (melodie lied 803) G.F. Kaufmann / J.S. Bach verwelkoming

Nadere informatie

De roeping van Abraham 2 Tent en Altaar. Gen.12:1-8

De roeping van Abraham 2 Tent en Altaar. Gen.12:1-8 De roeping van Abraham 2 Tent en Altaar. Gen.12:1-8 De Here nu zeide tot Abram: Ga uit uw land en uit uw maagschap en uit uws vaders huis naar het land, dat Ik u wijzen zal; 2 Ik zal u tot een groot volk

Nadere informatie

Protestants Kralingen. De reis van je leven. Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 12 juli de zondag van de zomer

Protestants Kralingen. De reis van je leven. Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 12 juli de zondag van de zomer Protestants Kralingen De reis van je leven Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 12 juli 2015 4 de zondag van de zomer Protestants Kralingen orgelspel: Toccata septima (van Georg Muffat) 4 de zondag

Nadere informatie

Waarom kwamen de stammen naar Sichem?

Waarom kwamen de stammen naar Sichem? Verbondsvernieuwing in Sichem. Waarom kwamen de stammen naar Sichem? Jozua 24:1 1 Daarna verzamelde Jozua alle stammen van Israël in Sichem, en hij riep de oudsten van Israël, zijn stamhoofden, zijn rechters

Nadere informatie

- 1 - Abrahams geloof op de proef gesteld. We gaan lezen in Genesis 22:1 waar boven staat: "Het offer van Abraham".

- 1 - Abrahams geloof op de proef gesteld. We gaan lezen in Genesis 22:1 waar boven staat: Het offer van Abraham. - 1 - Abrahams geloof op de proef gesteld We gaan lezen in Genesis 22:1 waar boven staat: "Het offer van Abraham". Deze aangrijpende geschiedenis geeft ons een hoogtepunt in het geloofsleven van Abraham

Nadere informatie

Abrahams geloof op de proef gesteld. We gaan lezen in Genesis 22:1 waar boven staat: "Het offer van Abraham".

Abrahams geloof op de proef gesteld. We gaan lezen in Genesis 22:1 waar boven staat: Het offer van Abraham. - 1 - Abrahams geloof op de proef gesteld We gaan lezen in Genesis 22:1 waar boven staat: "Het offer van Abraham". Deze aangrijpende geschiedenis geeft ons een hoogtepunt in het geloofsleven van Abraham

Nadere informatie

Wat is zegen(en)? OT: barach heilzame kracht geven, het goede toezeggen vaak zichtbaar in voorspoed/gezondheid/vrede

Wat is zegen(en)? OT: barach heilzame kracht geven, het goede toezeggen vaak zichtbaar in voorspoed/gezondheid/vrede ZEGEN EN ZEGENEN Wat is zegen(en)? OT: barach heilzame kracht geven, het goede toezeggen vaak zichtbaar in voorspoed/gezondheid/vrede NT: eulogeo. Goede woorden spreken * eu = goed * logos = woord God

Nadere informatie

De roeping van Abram (Gn 11,27-12,9)

De roeping van Abram (Gn 11,27-12,9) BEURT 1 De roeping van Abram (Gn 11,27-12,9) Verwelkoming en themalied Van harte welkom in deze editie van het Leerhuis! Gedurende zeven beurten volgen we de boeiende geloofsweg van Abra(ha)m 1. Vanwege

Nadere informatie

Waarom ging Abram naar Egypte en welk klein geloof toonde hij?

Waarom ging Abram naar Egypte en welk klein geloof toonde hij? Abram en Lot. Waarom ging Abram naar Egypte en welk klein geloof toonde hij? Genesis 12:10-13 10 Er kwam hongersnood in dat land. Daarom trok Abram naar Egypte om daar als vreemdeling te verblijven, omdat

Nadere informatie

En waarom zegent Paulus onze God en Vader. De eerste reden is deze (Staten-Vertaling): Efeze 1

En waarom zegent Paulus onze God en Vader. De eerste reden is deze (Staten-Vertaling): Efeze 1 - 1 - Efeze 1 We gaan het woord van God lezen uit Efeze 1 vanaf vers 3: Gezegend zij de God en Vader van onze Here Jezus Christus, die ons met allerlei geestelijke zegen in de hemelse gewesten gezegend

Nadere informatie

zondag 27 augustus 2017

zondag 27 augustus 2017 ORDE VAN DIENST zondag 27 augustus 2017 Voorganger: Dhr. Alex van Heusden Cantor-organist: Harmen Trimp Ouderling van dienst: Thea van Zanten Diaken van dienst: Heleen Struijs PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE

Nadere informatie

Vertrekken en aankomen

Vertrekken en aankomen Overstapdienst waarin Remco Visser Esther Eikelenboom Judith van Assenbergh Elise van Doorn Else van Wijk Anne van Rijswijk afscheid nemen van de Kindernevendienst Vertrekken en aankomen Zondag 2 juli

Nadere informatie

Het Geheim van Mozes 40 dagen Het volmaakte licht van de Hogepriester

Het Geheim van Mozes 40 dagen Het volmaakte licht van de Hogepriester Het Geheim van Mozes 40 dagen Het volmaakte licht van de Hogepriester Exodus 28: 29 Zo zal Aaron de namen der zonen van Israël in het borstschild der beslissing op zijn hart dragen, wanneer hij in het

Nadere informatie

Protestantse wijkgemeente De Lichtkring, Hoofddorp. Zondag 19 november Ouderling van dienst is Marian Veerman Diaken is Alma van Hengel

Protestantse wijkgemeente De Lichtkring, Hoofddorp. Zondag 19 november Ouderling van dienst is Marian Veerman Diaken is Alma van Hengel Protestantse wijkgemeente De Lichtkring, Hoofddorp Zondag 19 november 2017 Ouderling van dienst is Marian Veerman Diaken is Alma van Hengel Het orgel wordt bespeeld door Jan Quakkelaar De kostersdienst

Nadere informatie

Welkom in de Menorah. Naam v/d zondag: 3 e zondag van de zomer Kleur v/d zondag : Groen

Welkom in de Menorah. Naam v/d zondag: 3 e zondag van de zomer Kleur v/d zondag : Groen Welkom in de Menorah Naam v/d zondag: 3 e zondag van de zomer Kleur v/d zondag : Groen Voorganger Ouderling v. dienst Organist Lectrice : Ds. L. de Ruiter : mw. A. Bouma : dhr. P. de Jong : mw. N. Feenstra

Nadere informatie

Hebreeën 11:1 Het geloof is een vaste grond van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men niet ziet.

Hebreeën 11:1 Het geloof is een vaste grond van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men niet ziet. GELOOF DE RADAR VAN HET GELOOF Hebreeën 11:1-7 Hebreeën 11:1 Het geloof is een vaste grond van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men niet ziet. Nadat de apostel in het laatste vers

Nadere informatie

Bijbelonderwijs voor de basisschool. Groep 5. Memootjes

Bijbelonderwijs voor de basisschool. Groep 5. Memootjes Bijbelonderwijs voor de basisschool Groep 5 Memootjes De geciteerde Bijbeltekst werd met toestemming van de Stichting Herziene Statenvertaling overgenomen uit de Herziene Staten Vertaling 2006, Jongbloed

Nadere informatie

Het verbond van God met Abram.

Het verbond van God met Abram. Het verbond van God met Abram. Hoe oud was Abram toen God nogmaals een verbond aanging met Abram? Genesis 17:1-4 1 Toen Abram negenennegentig jaar oud was, verscheen de HEERE aan Abram en zei tegen hem:

Nadere informatie

LEVEN MET LEF. Bijbelstudie 1: Abraham

LEVEN MET LEF. Bijbelstudie 1: Abraham LEVEN MET LEF Bijbelstudie 1: Abraham Bijbelstudie1 Leven met lef Hervormde Gemeente van Enter Contact: Ds. W. Bevelander, (0547) 381222 Mail: predikant@hervormdenter.nl Internet: www.hervormdenter.nl

Nadere informatie

Genesis 12:1-5: Dit gebeurde ook zo bij Abram. Hij woonde in Ur der Chaldeeën, in Mesopotamië, en Hij geloofde God op Zijn Woord, want:

Genesis 12:1-5: Dit gebeurde ook zo bij Abram. Hij woonde in Ur der Chaldeeën, in Mesopotamië, en Hij geloofde God op Zijn Woord, want: Sara(h) De levende God Jehovah heeft vanaf het begin der schepping gesproken en Zich bekend gemaakt. Toen de tijd gekomen was, heeft Hij Zich aan ons bekend gemaakt als de HEERE Jezus Christus, de Verlosser,

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

Aan de rechterhand van de Vader totdat

Aan de rechterhand van de Vader totdat Aan de rechterhand van de Vader totdat Lukas 24: 50 En Hij leidde hen naar buiten tot bij Betanie en Hij hief de handen omhoog en zegende hen. 51 En het geschiedde, terwijl Hij hen zegende, dat Hij van

Nadere informatie

Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs

Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs 2: 6 HSV 6 en heeft ons met Hem opgewekt en met Hem

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 838: 1 en 2

Wij zingen voor de dienst: Lied 838: 1 en 2 Wij zingen voor de dienst: Lied 838: 1 en 2 Lied 838: 1a b 2a b Lied 838: 1a b 2a b Lied 838: 1a b 2a b Lied 838: 1a b 2a b Wij zingen: Lied 216: 1, 2 en 3 Lied 216: 1 2 en 3 Dauw op de aarde, zonlicht

Nadere informatie

Waar in de Bijbel vraagt God aan Abraham om een opmerkelijk offer? Genesis 22. Abraham wordt door God op de proef gesteld!

Waar in de Bijbel vraagt God aan Abraham om een opmerkelijk offer? Genesis 22. Abraham wordt door God op de proef gesteld! Waar in de Bijbel vraagt God aan Abraham om een opmerkelijk offer? Genesis 22 Abraham wordt door God op de proef gesteld! Wat verzoekt God aan Abraham? Genesis 22:2 2 En Hij zeide: Neem toch uw zoon, uw

Nadere informatie

Dit product wordt u aangeboden door ComputerBijbel (http://www.computerbijbel.com) ComputerBijbel Alle rechten voorbehouden 1/6

Dit product wordt u aangeboden door ComputerBijbel (http://www.computerbijbel.com) ComputerBijbel Alle rechten voorbehouden 1/6 ComputerBijbel Alle rechten voorbehouden 1/6 DE VERGETEN EED VAN JACOB. Genesis 35:1-7 INTRODUCTIE. 1. We beginnen onze studie met het lezen van Genesis 35:1-7. a. We zien daar dat God tot Jacob zei naar

Nadere informatie

Zie, Ik leg in Sion een uitverkoren en kostbare hoeksteen, en wie op hem zijn geloof bouwt, zal niet beschaamd uitkomen.

Zie, Ik leg in Sion een uitverkoren en kostbare hoeksteen, en wie op hem zijn geloof bouwt, zal niet beschaamd uitkomen. - 1 - Gij echter zijt We lezen in 1 Petrus 2:9 een wonderbaar heerlijk woord: Gij echter zijt een uitverkoren geslacht, een koninklijk priesterschap, een heilige natie, een volk (Gode) ten eigendom, om

Nadere informatie

Een volk van priesters

Een volk van priesters Een volk van priesters Romeinen 8: 17 Zijn wij nu kinderen, dan zijn wij ook erfgenamen: erfgenamen van God, en medeerfgenamen van Christus; immers, indien wij delen in zijn lijden, is dat om ook te delen

Nadere informatie

11 Zo moet het ook voor u vaststaan, dat gij wel dood zijt voor de zonde, maar levend voor God in Christus Jezus.

11 Zo moet het ook voor u vaststaan, dat gij wel dood zijt voor de zonde, maar levend voor God in Christus Jezus. Johannes 4: 14 (HSV) 14 maar wie drinkt van het water dat Ik hem zal geven, zal in eeuwigheid geen dorst meer krijgen. Maar het water dat Ik hem zal geven, zal in hem een bron worden van water dat opwelt

Nadere informatie

Les 10 voor 2 september 2017

Les 10 voor 2 september 2017 Les 10 voor 2 september 2017 DE TWEE VERBONDEN In Galaten 4:21-31, Paulus gebruikt een allegorie (= een symbolische voorstelling van een idee, uitgebeeld door mensen zoals bv. de rechtspraak` voorgesteld

Nadere informatie

GOD TEST ABRAHAMS LIEFDE

GOD TEST ABRAHAMS LIEFDE Bijbel voor Kinderen presenteert GOD TEST ABRAHAMS LIEFDE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Hoe oud was Ismaël toen Izak werd geboren? Ismaël was ongeveer 14 jaar toen Izak werd geboren. toen Hagar Ismaël bij Abram baarde. Ismaël.

Hoe oud was Ismaël toen Izak werd geboren? Ismaël was ongeveer 14 jaar toen Izak werd geboren. toen Hagar Ismaël bij Abram baarde. Ismaël. Ismaël. Hoe oud was Ismaël toen Izak werd geboren? Genesis 16:16 16 Abram was zesentachtig jaar oud, toen Hagar Ismaël bij Abram baarde. Genesis 21:5 5 Abraham was honderd jaar oud, toen zijn zoon Izak

Nadere informatie

- 1 - Abrahams geloof op de proef gesteld. We gaan lezen in Genesis 22:1 waar boven staat: "Abrahams geloof op de proef gesteld".

- 1 - Abrahams geloof op de proef gesteld. We gaan lezen in Genesis 22:1 waar boven staat: Abrahams geloof op de proef gesteld. - 1 - Abrahams geloof op de proef gesteld We gaan lezen in Genesis 22:1 waar boven staat: "Abrahams geloof op de proef gesteld". Deze aangrijpende geschiedenis geeft ons een hoogtepunt in het geloofsleven

Nadere informatie

Geloof omwille van de ander. Evert Jan Ouweneel Meerkerk, 3 april 2013

Geloof omwille van de ander. Evert Jan Ouweneel Meerkerk, 3 april 2013 Geloof omwille van de ander Evert Jan Ouweneel Meerkerk, 3 april 2013 UITVERKOREN OM TOT ZEGEN TE ZIJN VOOR AL WAT LEEFT Adam & Eva God: Laat Ons mensen maken, opdat zij heersen (Genesis 1:26) En God zeide:

Nadere informatie

Waar genade zijn juiste plaats krijgt daar zal genezing gaan stromen.

Waar genade zijn juiste plaats krijgt daar zal genezing gaan stromen. Waar genade zijn juiste plaats krijgt daar zal genezing gaan stromen. Genesis 20: 17 Abraham bad tot God, en God genas Abimelech, zijn vrouw en zijn slavinnen, zodat zij weer kinderen konden krijgen. 18

Nadere informatie

(t)op survival. Zondag 3 september. Voorganger: Ds. Jan Hermes Medewerking: vrijwilligers en kinderen van de VBW

(t)op survival. Zondag 3 september. Voorganger: Ds. Jan Hermes Medewerking: vrijwilligers en kinderen van de VBW (t)op survival Zondag 3 september Voorganger: Ds. Jan Hermes Medewerking: vrijwilligers en kinderen van de VBW Welkom Zingen: Kom in de kring Kom in de kring van Gods gezin, geef mij een hand en kom, want

Nadere informatie

Bijbelstudies Efezebrief Gameren

Bijbelstudies Efezebrief Gameren Bijbelstudies Efezebrief Gameren Structuur Efeze 1:15-23 dankzegging (15-16a) smeekgebed (16b) Geestelijke openbaring om (17a) God te kennen (17b) + 3 dingen te weten: 1. de hoop van onze roeping (18a)

Nadere informatie

DE HEMEL & HET KONINKRIJK VAN GOD

DE HEMEL & HET KONINKRIJK VAN GOD DE HEMEL & HET KONINKRIJK VAN GOD Wat is het evangelie? Jezus stierf voor onze zonden en stond op uit de dood. Wij zijn met Hem gestorven aan ons oude leven en met Hem opgestaan in een nieuw leven. God

Nadere informatie

Welkomstdienst Rehoboth Jeugdweek Té gek!

Welkomstdienst Rehoboth Jeugdweek Té gek! Welkomstdienst Rehoboth Jeugdweek 2013 Té gek! Zondag 25 augustus om 09.00 uur in Rehoboth Voorganger: ds. P. Molenaar Ouderling van dienst: Kees van Dijk Organist: Hans van der Maten Koster: Paul van

Nadere informatie

Waar was Mozes mee bezig, welke berg naderde hij en tot welk inzicht kwam Mozes?

Waar was Mozes mee bezig, welke berg naderde hij en tot welk inzicht kwam Mozes? Waar was Mozes mee bezig, welke berg naderde hij en tot welk inzicht kwam Mozes? Exodus 3:1 1 En Mozes hoedde het kleinvee van zijn schoonvader Jethro, de priester van Midian. Hij dreef het kleinvee tot

Nadere informatie

Verbonden met Israël!? Verbonden met Israël!?

Verbonden met Israël!? Verbonden met Israël!? Gezonde balans Alles draait om Israel Israel: wat is dat? 1 Israël In de bijbelse betekenis duidt Israël l niet een gebied maar Gods volk aan. Genesis 12: 6-7 En Abram trok het land door tot de plek bij

Nadere informatie

Jezus, de Leidsman van ons geloof

Jezus, de Leidsman van ons geloof Warffum seizoen 2018-2019 Jezus, de Leidsman van ons geloof 29 sep Jezus, de Zoon van God Hebreeën 1 27 okt Jezus, de Zoon des Mensen,, 2 24 nov Jezus, de Zoon over Gods huis,, 3-4 15 dec Jezus, de Hogepriester,,

Nadere informatie

De vier altaren van Abraham

De vier altaren van Abraham Kris Tavernier De vier altaren van Abraham Genesis 12:7, 8; 13:4, 18; 22:9 Vier keer heeft Abram een altaar gebouwd voor God. Abram is de man van het geloof en daarmee de vader van alle gelovigen (Rom.

Nadere informatie

Het heilsplan van God

Het heilsplan van God Almelo Het heilsplan van God 2018-2019 30 september De wederkomst van Christus 28 oktober Kaïn en Abel 25 november Sem, Cham en Jafeth 27 januari en 24 februari Jakob en Ezau 31 maart Jozef en zijn broers

Nadere informatie

De hemel geeft wie vangt die heeft. God is een royale en gevende God. En aan ons mensen geeft Hij de keus, om Zijn gaven aan te nemen of niet.

De hemel geeft wie vangt die heeft. God is een royale en gevende God. En aan ons mensen geeft Hij de keus, om Zijn gaven aan te nemen of niet. - 1 - De hemel geeft wie vangt die heeft God is een gevende God. Om het met een aards voorbeeld te kunnen weergeven, zie ik Hem als Iemand die een feestzaal heeft ingericht ter ere van Zijn enig geboren

Nadere informatie

Het nieuwe verbond. Stap in je geloof

Het nieuwe verbond. Stap in je geloof Het nieuwe verbond Stap in je geloof Schema Hoe ziet ons leven nu eruit? Wat is de prediking van Jezus De zegen van het Nieuwe Verbond Verschil van het Nieuwe t.o.v. het Oude Verbond Hoe leef je vanuit

Nadere informatie

Hoe reageerden de inwoners van Gibeon op de overwinning van Israël dankzij de Hulp van God?

Hoe reageerden de inwoners van Gibeon op de overwinning van Israël dankzij de Hulp van God? De list van de Gibeonieten. Hoe reageerden de inwoners van Gibeon op de overwinning van Israël dankzij de Hulp van God? Jozua 9:3-6 3 Toen de inwoners van Gibeon hoorden wat Jozua met Jericho en Ai gedaan

Nadere informatie

Lech Lecha Genesis 12:1 17:27

Lech Lecha Genesis 12:1 17:27 Lech Lecha Genesis 12:1 17:27 Aliyah 1 Genesis 12:1 12:13 In Genesis 12 lezen we dat Abram uit Haran geroepen wordt door God. Nu was Haran al een tussenstation. Terah, de vader van Abram, was al weggetrokken

Nadere informatie

Wie overwint zal deze dingen beërven, en Ik zal hem een God zijn en hij zal Mij een zoon zijn. Openb. 21:7 NBG.

Wie overwint zal deze dingen beërven, en Ik zal hem een God zijn en hij zal Mij een zoon zijn. Openb. 21:7 NBG. Ons erfdeel Dit is wat de Israëlieten als erfbezit hebben ontvangen in het land Kanaän, wat de priester Eleazar en Jozua, de zoon van Nun, en de familiehoofden van de stammen van de Israëlieten, hun als

Nadere informatie

Advent 2017 God komt naar ons toe

Advent 2017 God komt naar ons toe Advent 2017 God komt naar ons toe Lucas 1 en Mattheüs 1 17 december 2017 1 Lucas 1 : Zacharias en Elisabet 5 Toen Herodes koning van Judea was, leefde er een priester die Zacharias hee'e en tot de priesterafdeling

Nadere informatie

Orde van dienst. Pelgrimskerk Amsterdam Protestantse wijkgemeente Buitenveldert 8 september 2019

Orde van dienst. Pelgrimskerk Amsterdam Protestantse wijkgemeente Buitenveldert 8 september 2019 Orde van dienst Pelgrimskerk Amsterdam Protestantse wijkgemeente Buitenveldert 8 september 2019 In deze dienst, op de Nationale Ziekendag, staat het thema zegen centraal. Wie, op wat voor gebied dan ook,

Nadere informatie

Op reis. Gezinsdienst Zondag 1 juli Met medewerking van:

Op reis. Gezinsdienst Zondag 1 juli Met medewerking van: Op reis Gezinsdienst Zondag 1 juli 2018 Locatie: Voorganger: Organist: Met medewerking van: Oosterkerk ds. J.W. van de Kamp Herman Witter Joy4All Voor de dienst zingen we: Prijs Adonai Wie is als Hij?

Nadere informatie

Jezus, de Leidsman van ons geloof

Jezus, de Leidsman van ons geloof Warffum seizoen 2018-2019 Jezus, de Leidsman van ons geloof 29 sep Jezus, de Zoon van God Hebreeën 1 27 okt Jezus, de Zoon des Mensen,, 2 24 nov Jezus, de Zoon over Gods huis,, 3-4 15 dec Jezus, de Hogepriester,,

Nadere informatie

Het leven van Rebecca (1)

Het leven van Rebecca (1) 1 Het leven van Rebecca (1) Verslag van de Bijbelbespreking van maandag 27 februari 2017 Robbert Veen 2017 Inhoud 1. Inleiding... 1 2. De zoektocht naar Rebecca en het huwelijk Genesis 24... 2 2.1 De opdracht

Nadere informatie

10 redenen voor de komst van de Heere Jezus

10 redenen voor de komst van de Heere Jezus 10 redenen voor de komst van de Heere Jezus 1. Als vervulling van Gods beloften En Ik zal vijandschap teweegbrengen tussen u en de vrouw, en tussen uw nageslacht en haar Nageslacht; Dat zal u de kop vermorzelen,

Nadere informatie

Liturgie voor de gezamenlijke avonddienst in de Gereformeerde kerk te Den Ham, aanvang: uur

Liturgie voor de gezamenlijke avonddienst in de Gereformeerde kerk te Den Ham, aanvang: uur Liturgie voor de gezamenlijke avonddienst in de Gereformeerde kerk te Den Ham, aanvang: 19.00 uur Voorganger: Ds. G. Doorn (Vriezenveen) Afkondigingen Aanvangslied: Psalm 138: 1 en 2 1. U loof ik, Heer,

Nadere informatie

Genesis 3:19 HSV In het zweet van uw gezicht zult u brood eten, totdat u tot de aardbodem terugkeert, omdat u daaruit genomen bent; want stof bent u

Genesis 3:19 HSV In het zweet van uw gezicht zult u brood eten, totdat u tot de aardbodem terugkeert, omdat u daaruit genomen bent; want stof bent u Genesis 3:19 HSV In het zweet van uw gezicht zult u brood eten, totdat u tot de aardbodem terugkeert, omdat u daaruit genomen bent; want stof bent u en u zult tot stof terugkeren. Genesis 4:3-5 HSV En

Nadere informatie

volk dat daar woont, is veel te sterk voor ons. Wij kunnen ze niet overwinnen. Een Koningskind 1 Petrus 2:1 t/m 10

volk dat daar woont, is veel te sterk voor ons. Wij kunnen ze niet overwinnen. Een Koningskind 1 Petrus 2:1 t/m 10 - 1 - Een Koningskind 1 Petrus 2:1 t/m 10 Als inleiding dat wij geestelijk gesproken van adel zijn, dat wij een koninklijk priesterschap zijn maakt de apostel Petrus ons eerst duidelijk dat er zaken moeten

Nadere informatie

De roeping van Abraham

De roeping van Abraham De roeping van Abraham We gaan naar de roeping van Abraham, naar Gen. 12, waar we niet alleen over de roeping van Abraham lezen, maar tevens over het verbond wat God met Abraham sloot. Gen. 12:1-3: De

Nadere informatie

Terach en? Abram en Sarai Haran en? Nachor en zijn nicht Milka. Lot en? Jiska Milka en haar oom Nachor

Terach en? Abram en Sarai Haran en? Nachor en zijn nicht Milka. Lot en? Jiska Milka en haar oom Nachor LOT 22JULI 2018 Terach en? Abram en Sarai Haran en? Nachor en zijn nicht Milka (Haran sterft in Ur) Lot en? Jiska Milka en haar oom Nachor dochter 1 dochter 2 Genesis 13:2-13 2 Abram was bijzonder rijk:

Nadere informatie

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Bijbel voor Kinderen presenteert GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Ga uit uw land, uit uw familie naar het land dat Ik u wijzen zal. Ik zal u tot een groot volk maken; en u zult tot een zegen zijn. Ik zal zegenen wie

Ga uit uw land, uit uw familie naar het land dat Ik u wijzen zal. Ik zal u tot een groot volk maken; en u zult tot een zegen zijn. Ik zal zegenen wie Ga uit uw land, uit uw familie naar het land dat Ik u wijzen zal. Ik zal u tot een groot volk maken; en u zult tot een zegen zijn. Ik zal zegenen wie u zegenen, en wie u vervloekt, zal Ik vervloeken; en

Nadere informatie

De zegen uit Numeri 6. Deze zegen-formule is kunstig opgebouwd: zij bestaat uit 15 Hebreeuwse woorden.

De zegen uit Numeri 6. Deze zegen-formule is kunstig opgebouwd: zij bestaat uit 15 Hebreeuwse woorden. - 1 - De zegen uit Numeri 6 Het is Gods verlangen om Zijn volk te zegenen. Dat blijkt al in het oude testament en we lezen hierover in Numeri 6:24/26 waar staat: De Heere zegene u en behoede u! De Heere

Nadere informatie

Welke ervaring overkwam Abraham & Sara als Izak & Rebekka?

Welke ervaring overkwam Abraham & Sara als Izak & Rebekka? Welke ervaring overkwam Abraham & Sara als Izak & Rebekka? Genesis 26:1, eerste deel 1 Er kwam hongersnood in het land, een andere dan de eerste hongersnood, die er in de dagen De geschiedenis herhaalt

Nadere informatie

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Bijbel voor Kinderen presenteert GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Wandelen In nauwe verbondenheid leven met

Wandelen In nauwe verbondenheid leven met Menorah 22-07-2018 Wandelen In nauwe verbondenheid leven met Toen zij het geluid van de Here God hoorden, die in de hof wandelde in de avondkoelte, verborgen de mens en zijn vrouw zich voor de Here God

Nadere informatie

Gods verbondsbeloften aan Abraham deel 1

Gods verbondsbeloften aan Abraham deel 1 Gods verbondsbeloften aan Abraham deel 1 Het beginpunt Om het allemaal wat begrijpelijker te maken wat de Bijbel zegt en wat het bedoeld met wat het zegt beginnen we met Gods beloften aan Abram (later

Nadere informatie

verborgenheid is onder de heidenen, welke is Christus in u, de Hoop der heerlijkheid.

verborgenheid is onder de heidenen, welke is Christus in u, de Hoop der heerlijkheid. Heer, hoe rijk zijn wij in U! Positionele waarheden. Door Ron Sorg. Hier is een lijst van positionele waarheden die op ons, die behouden zijn in deze Bedeling der Genade, van toepassing zijn. Christus

Nadere informatie

Wat was de reden dat het volk van God begon te klagen en wat riepen de mensen uit?

Wat was de reden dat het volk van God begon te klagen en wat riepen de mensen uit? Het volk van God gestraft. Wat was de reden dat het volk van God begon te klagen en wat riepen de mensen uit? Numeri 14:1-3 1 Toen begon heel de gemeenschap luid te weeklagen en bleef het volk in die nacht

Nadere informatie

Collecten: 1. Evangelisatie 2. Bijzonder doel: Stichting Mirre

Collecten: 1. Evangelisatie 2. Bijzonder doel: Stichting Mirre 30 oktober 10.00 uur ds A. de Snoo orgel Harry Kroeske schriftlezing Anny Runhaar Begroeting Gez.1: 1a, 2v, 3m, 4v, 5m, 6a Lezen van de wet Ps.105:3,5,6 Gebed Schriftlezing: Genesis 50:15-26 Ps.103:6,7

Nadere informatie

Leidingdeel Jozua - Schets 7 Het afscheid Jozua 23 en 24

Leidingdeel Jozua - Schets 7 Het afscheid Jozua 23 en 24 Leidingdeel Jozua - Schets 7 Het afscheid Jozua 23 en 24 A) Doel 1. Betekenis benoemen Jozua neemt afscheid van het volk. Dat doet hij ten eerste door te vertellen over de weldaden die de Heere aan het

Nadere informatie

16 juni 2019 Rotterdam

16 juni 2019 Rotterdam 16 juni 2019 Rotterdam naam is veel meer dan een nummer een naam zegt wie je bent naam is veel meer dan een nummer een naam zegt wie je bent een naam krijg je - typerend! naam is veel meer dan een nummer

Nadere informatie

Leer-van-de-kerk-dienst. Uitverkiezing. Uitverkoren?

Leer-van-de-kerk-dienst. Uitverkiezing. Uitverkoren? Uitverkoren? Daarom moet deze leer ook nu op de juiste tijd en plaats onderwezen worden in Gods kerk - want juist aan haar is zij toevertrouwd met onderscheidingsvermogen, eerbiedig en heilig, zonder

Nadere informatie

De grote familie. Foto s van het materiaal

De grote familie. Foto s van het materiaal De grote familie Focus van dit verhaal De focus in dit verhaal ligt bij God en het volk van God (Genesis 12 15, 24). Dit verhaal is één van de heilige verhalen en behoort tot de Kernpresentatie. Lesdoelen

Nadere informatie

GOD TEST ABRAHAM S LIEFDE

GOD TEST ABRAHAM S LIEFDE Bijbel voor Kinderen presenteert GOD TEST ABRAHAM S LIEFDE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Lezen : Genesis 12: 1-9 Hebreeën 11: Gezang 164 Gezang 3 Psalm 27 : 1 en 3 (NPB) LvK 657 Opwekking 520 Gezang 115

Lezen : Genesis 12: 1-9 Hebreeën 11: Gezang 164 Gezang 3 Psalm 27 : 1 en 3 (NPB) LvK 657 Opwekking 520 Gezang 115 Lezen : Genesis 12: 1-9 Hebreeën 11: 8-19 Gezang 164 Gezang 3 Psalm 27 : 1 en 3 (NPB) LvK 657 Opwekking 520 Gezang 115 Welkom en mededelingen Votum en groet Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel

Nadere informatie

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18 - 1 - Johannes 1:1/18 1 In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. De apostel Johannes begint zijn evangelie met dezelfde drie woorden die in Genesis 1 staan, namelijk:

Nadere informatie

Op welke wijze kreeg Mozes een les in geloof dat hij door God is aangewezen Gods volk te leiden?

Op welke wijze kreeg Mozes een les in geloof dat hij door God is aangewezen Gods volk te leiden? De wonderen van God. Op welke wijze kreeg Mozes een les in geloof dat hij door God is aangewezen Gods volk te leiden? Exodus 4:1-3 1 Toen antwoordde Mozes en zei: Maar zie, zij zullen mij niet geloven

Nadere informatie

Liturgie aangepaste kerkdienst

Liturgie aangepaste kerkdienst Liturgie aangepaste kerkdienst JAKOB IN BETHEL Zondagmiddag 4 november 2018 Aanvang: 14:30 uur Voorganger: Ds. A.J. Post 1 2 Voorzang (2 kinderliederen) Weerklank 595 vers 1, 2 en 3 1 s Zondags gaan we

Nadere informatie

En hij bouwde daar een altaar voor de Here. Genesis 13 : 18

En hij bouwde daar een altaar voor de Here. Genesis 13 : 18 1 EEN PLEK VOOR GOD Trekkersdienst in het bos van Staverden En hij bouwde daar een altaar voor de Here. Genesis 13 : 18 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, Trekkersdienst. Ik weet niet of er hier echte

Nadere informatie

Wat was de reden dat Gods volk in de woestijn zaten te mopperen?

Wat was de reden dat Gods volk in de woestijn zaten te mopperen? Kwartels en manna. Wat was de reden dat Gods volk in de woestijn zaten te mopperen? Exodus 16:1-2 1 Zij braken op uit Elim en heel de gemeenschap van de Israëlieten kwam in de woestijn Sin, die tussen

Nadere informatie

Bent u ook een vriend van God geworden?

Bent u ook een vriend van God geworden? Bent u ook een vriend van God geworden? De naam van Abraham heeft een betekenis, namelijk: Heb de Vader lief. Meteen een verwijzing naar iemand die God de Vader van harte liefheeft, en niet traditioneel

Nadere informatie

Vooruit, blik terug!

Vooruit, blik terug! Vooruit, blik terug! Liturgie voor de kerk/schooldienst op dankdagmorgen 4 november 2015 met de kinderen van de hervormde basisscholen in de Oude Kerk van Barneveld. Voorganger: ds. L.P. Blom Ouderling

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 09 december 2018, tweede Adventszondag, in de Hervormde gemeente te Den Ham.

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 09 december 2018, tweede Adventszondag, in de Hervormde gemeente te Den Ham. Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 09 december 2018, tweede Adventszondag, in de Hervormde gemeente te Den Ham. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. E.J. Prins Jenny Valk Bram Jaspers

Nadere informatie

Welk visioen ging in vervulling?

Welk visioen ging in vervulling? De ondergang van de Egyptenaren. Welk visioen ging in vervulling? Genesis 15:13-14 13 Toen zei God tegen Abram: Weet wel dat uw nakomelingen vreemdelingen zullen zijn in een land dat niet van hen is; zij

Nadere informatie

Waar ging Mozes heen en wat was het verzoek?

Waar ging Mozes heen en wat was het verzoek? ozes en Aäron voor farao. Waar ging Mozes heen en wat was het verzoek? Exodus 5:1-3 1 Daarna kwamen Mozes en Aäron en zeiden tegen de farao: Zo zegt de HEERE, de God van Israël: Laat Mijn volk gaan om

Nadere informatie

Wie was Jezus in het Oude Testament? FOLLOW. les 4

Wie was Jezus in het Oude Testament? FOLLOW. les 4 Wie was Jezus in het Oude Testament? les 4 DEEL 2A FOLLOW HET WOORD Tegenwoordig zijn er veel religies in de wereld. Profeten spelen bij veel religies een rol. Profeten zijn mensen die denken de gedachten

Nadere informatie

Verenigd en verdeeld Israël

Verenigd en verdeeld Israël Verenigd en verdeeld Israël We hebben het fundament van het verbond vanaf Abraham, Izak en Jakob tot aan hun fysieke nakomelingen, d.i. Israël, bevestigd. De onvoorwaardelijke verbondsbeloften waren namens

Nadere informatie