Hervorming langdurige zorg. Wat zijn de gevolgen?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hervorming langdurige zorg. Wat zijn de gevolgen? www.thebeaglearmada.nl"

Transcriptie

1 Hervorming langdurige zorg Wat zijn de gevolgen?

2 2/22 Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg. De overheid heeft ingrijpende wijzigingen in het stelsel doorgevoerd en die worden vooral gevoeld in de langdurige zorg. Decentralisatie, bezuinigingen en meer verantwoordelijkheid voor burgers vormen de nieuwe realiteit. Dat werpt vragen op: > Wat zijn de achtergronden van deze hervorming? > Op welke regelingen kunnen burgers een beroep doen nu de AWBZ niet langer bestaat? > Wie organiseert de indicatie, zorgtoewijzing en financiering nu de Rijksoverheid zich terugtrekt? Dit e-book is bedoeld voor zorgaanbieders die een antwoord zoeken op deze vragen en willen weten wat de transitie voor hen betekent en hoe zij deze zo geruisloos mogelijk kunnen doorstaan.

3 3/22 Inhoud De grootste hervorming in decennia wordt bij de langdurige zorg neergelegd Decentralisatie: de gemeenten aan de zet met minder middelen en zelfstandiger burgers De nieuwe WMO: flinke uitbreiding zorgtaken gemeenten maar ook versoberingen voor zorgvragers De organisatie van jeugdzorg... in een nieuwe Jeugdwet Op een paar uitzonderingen na Zorgverzekeringswet: verpleging en verzorging thuis... waarvoor de wijkverpleging indiceert Wet langdurige zorg: een kern-awbz... en die kern is verblijf Indicatie zonder verblijf? Een overgangsregeling Gevolgen van de hervorming voor zorgaanbieders... Gemeenten zijn tot de zorgketens toegetreden en nieuwe berichten- en declaratiestandaarden zagen het licht net als nieuwe vormen van financiering Een geruisloze transitie door Columbus Wie in het juiste format bericht, krijgt sneller betaald......ook aanbieders die geen ECD-software gebruiken Over The Beagle Armada

4 4/22 De grootste hervorming van de laatste decennia De zorg heeft in 2015 te maken gekregen met de grootste hervorming in decennia. Volgens de overheid was het oude zorgstelstel niet langer houdbaar en aan herziening toe. De grootste drijfveer om de zorg te hervormen heeft te maken met geld. Er wordt in Nederland 15,4% van het bruto binnenlands product (bbp) aan zorg uitgegeven. En dat is op de Verenigde Staten na meer dan in welk westers land ook. En als de kostenstijgingen zo door zouden gaan zou in 2040 maar liefst één derde van het bbp aan zorg worden uitgegeven. De overheid wil daarom in 2015 het tij keren.

5 5/22 wordt bij de langdurige zorg neergelegd Er wordt naar verschillende ontwikkelingen gewezen om de stijging van de zorgkosten te verklaren. > Nederlanders worden ouder, en oudere mensen hebben nu eenmaal meer zorg nodig dan jongeren. > De samenleving legt de lat steeds hoger. Vraag en aanbod van dure diensten en producten zoals zorg stijgen met het welvaartspeil mee. > Er komen steeds betere zorgdiensten en producten op de markt. Door wetenschappelijke en technologische vooruitgang raken nieuwe methoden en medicijnen in zwang. Deze zijn echter vaak duurder dan hun voorgangers. Wat verder opvalt is dat er de laatste jaren een scheefgroei in de zorgkosten is ontstaan. Curatieve zorg is niet duurder dan in veel westerse landen maar het zijn vooral de uitgaven aan langdurige zorg die in Nederland enorm uit de pas zijn gaan lopen. En met dat laatste gegeven gaat de overheid als eerste aan de slag. De meeste maatregelen die in 2015 worden genomen vallen onder het kopje hervorming langdurige zorg. Om de kostenstijging in dat veld te beteugelen is de langdurige zorg decentraler georganiseerd, wordt er op de uitgaven bezuinigd en moeten burgers vaker kijken wat ze zelf nog kunnen of met hulp van hun omgeving kunnen organiseren.

6 6/22 Decentralisatie: de gemeenten aan de zet Een groot deel van de langdurige zorg werd tot 2015 in de AWBZ georganiseerd. Maar de AWBZ-zorg was al vele regeringen een blok aan het been. Te duur, te veel gebruikers, te veel vergoedingen. Dus versoberingen, hervormingen en bezuinigingen in de AWBZ zijn niet nieuw. Zo werd in 1993 de thuiszorg geüniformeerd, zagen in 2003 de PGB s nieuwe stijl het levenslicht en werd in 2007 het organiseren van huishoudelijke hulp in de Wmo bij de gemeenten neergelegd. Maar geen enkele hervorming is zo ingrijpend als de huidige transitie. Per 1 januari is de AWBZ ontmanteld en is de zorg die eronder viel verschoven naar bestaande en nieuwe regelingen. Zorgverzekeraars krijgen meer taken. Maar het zijn vooral de Nederlandse gemeenten die een veel grotere verantwoordelijkheid in de zorg krijgen. Zij zien de Wmo flink uitgebreid en krijgen ook de uitvoering van de Jeugdwet binnen hun takenpakket.

7 7/22 met minder middelen en meer zelfstandige burgers Maar de gemeenten hebben in 2015 bijna 1 miljard euro minder te besteden voor langdurige zorg dan de centrale overheden in De gedachte is dat gemeenten dichter bij de burgers staan en daarom beter in staat zijn om te voorkomen dat burgers een beroep doen op dure vormen van zorg. Als gemeenten inzetten op preventie, ondersteuning en ambulante hulp kunnen de kosten omlaag. Daarnaast zijn gemeenten zo is de gedachte beter in staat om zorgvragers te helpen eerst zelf hun zorg te organiseren. Zaken als hulp in de huishouding en dagbesteding worden niet meer zo gemakkelijk vergoed. De gemeente kan cliënten helpen een plan te maken waarin wordt vastgelegd: > wat de cliënt zelf nog kan > waarvoor hij hulp van mantelzorgers kan inschakelen > en waarvoor hulp van zorgaanbieders nodig is Hierdoor hoopt de overheid dat er minder gebruik wordt gemaakt van betaalde zorg en verdere besparingen optreden.

8 8/22 De nieuwe WMO: flinke uitbreiding zorgtaken gemeenten De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) bestaat sinds De wet regelt dat mensen met een beperking maatschappelijke ondersteuning kunnen krijgen. Het kan gaan om ouderen, gehandicapten of mensen met psychische problemen. De belangrijkste onderdelen die tot 2015 in de Wmo werden geregeld zijn huishoudelijke hulp en vervoer. Daar is sinds de hervorming echter een flink pakket zorgtaken bijgekomen. Vanuit de AWBZ zijn er verschillende zorgdiensten overgeheveld zoals: > extramurale begeleiding > kortdurend verblijf > beschermd wonen onder begeleiding Gemeenten zijn nu verantwoordelijk voor indicatie, toewijzing en financiering van de GGZ-C en zorg voor ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking of psychische problemen die thuis begeleiding en dagbesteding nodig hebben.

9 9/22 maar ook versoberingen voor zorgvragers Gemeenten hebben de verplichting om mensen te helpen met maatschappelijke ondersteuning en dit heeft een bredere scope gekregen sinds Maar dat betekent niet automatisch dat diensten als hulp in de huishouding die in de oude Wmo werden geregeld nu ook zomaar worden vergoed. Nieuwe cliënten kunnen niet meer rekenen op het bestaande aanbod, omdat de aanspraak op huishoudelijke verzorging in de Wmo vervalt. Gemeenten moeten zelfstandig leven faciliteren. Een schoon huis kan daarbij een onderdeel zijn, maar dat hoeft niet altijd. De gemeente beoordeelt de hulpvraag. De nadruk zal daarbij liggen op wat mensen zelf nog kunnen in plaats van op wat mensen niet meer kunnen: eigen kracht staat voorop. En als er toch hulp nodig is: in hoeverre kan mantelzorger binnen het eigen netwerk worden georganiseerd en waarvoor zijn zorgaanbieders nodig? Dankzij extra financiële steun vanuit de Rijksoverheid zullen veel gemeenten echter niet direct in 2015 al veel veranderen aan het leveren van oude Wmo-zorg. Er is voorzien in een zachte landing.

10 10/22 De organisatie van jeugdzorg Met ingang van 2015 wordt ook de organisatie van de jeugdzorg flink gewijzigd. Naast bezuinigingen liggen hier ook vooral inhoudelijke doelstellingen aan ten grondslag. Zo vindt de overheid dat: > meer preventie, meer eigen verantwoordelijkheid en meer benutten van eigen kracht en het sociale netwerk van kinderen en hun ouders gewenst is > kinderen en jongeren naar vermogen mee moeten kunnen doen en minder moeten worden gemedicaliseerd > dat er sneller jeugdhulp op maat, dicht bij huis moet worden geleverd en het beroep op specialistische zorg moet verminderen > er betere samenwerking rond gezinnen moet plaatsvinden: één gezin, één plan, één regisseur en één budget > er meer ruimte voor professionals moet komen door de regeldruk serieus terug te dringen.

11 11/22... in een nieuwe Jeugdwet Daarom is sinds 2015 de nieuwe Jeugdwet in werking getreden. Daarin is geregeld dat gemeenten in principe verantwoordelijk worden voor uitvoering van álle jeugdzorg. Ook voor die onderdelen die tot vorig jaar onder het rijk of de provincies vielen. In de nieuwe wet is vastgelegd dat > alle vormen van jeugdhulp, inclusief specialistische hulp zoals jeugd-vb, jeugd-ggz en gesloten jeugdzorg > de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen; > de uitvoering van de jeugdreclassering bij de gemeenten zijn komen te liggen. Op een paar uitzonderingen na Een kleine groep jeugdzorgvragers valt niet in het zorgdomein van de gemeenten. Het gaat hierbij om: > kinderen en jongeren met ernstige verstandelijke, lichamelijke of meervoudige beperkingen die blijvend zijn aangewezen op permanent toezicht of 24 uur zorg per dag. Die vallen vanaf 2015 onder de Wet langdurige zorg (Wlz) > behandeling van kinderen en jongeren onder de 18 jaar met een zintuiglijke beperking. Dat is vanaf 2015 onderdeel van de Zorgverzekeringswet (Zvw) Daarnaast is er een groep kinderen en jongeren met ernstige verstandelijke, lichamelijke of meervoudige beperkingen die geen voortdurende toezicht of zorg nodig hebben maar wel meer dan acht dagdelen. Ouders mogen zelf beslissen of zij onder de Jeugdwet of Wlz willen vallen.

12 12/22 Zorgverzekeringswet: verpleging en verzorging thuis... Verpleging en verzorging thuis vielen tot 2015 grotendeels onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Het Rijksoverheid heeft geregeld dat cliënten deze zorg vanaf 2015 vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) krijgen. Voorwaarde is dat cliënten: > geneeskundige zorg nodig hebben > een groot risico lopen dat zij deze zorg in de toekomst nodig hebben Dit betekent dat hun gezondheid snel kan veranderen of verslechteren. Het gaat vooral om kwetsbare ouderen. Maar ook mensen met een verblijf van minder dan drie jaar in een GGZinstelling of met een zintuiglijke handicap vallen voor een deel van hun zorg voortaan onder de Zvw.

13 13/22 waarvoor de wijkverpleging indiceert De wijkverpleging krijgt in de wetsvoorstellen een belangrijkere rol bij de langdurige zorg. Vanaf 2015 bekijkt de wijkverpleegkundige samen met cliënten wat die aan verpleging en verzorging nodig hebben om langer thuis te kunnen wonen. De wijkverpleging coördineert de zorg rondom de cliënt, en stemt af met andere hulpverleners zoals de huisarts, een medisch specialist of de maatschappelijk werker. Bijzondere regelingen voor GGZ en zintuiglijke gehandicaptenzorg Een deel van de langdurige geestelijke gezondheidszorg (GGZ) valt sinds begin 2015 onder de Zorgverzekeringswet. Wanneer mensen langere tijd zijn opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, komen de eerste 3 jaar van de opname onder de Zvw te vallen; dit was voor 2015 één jaar. Het gaat dan om verblijf dat gericht is op behandeling. Na 3 jaar gaat deze zorg over naar de Wet langdurige zorg (Wlz). Ook mensen met een zintuiglijke handicap, zoals blinden en doven krijgen per 1 januari 2015 de nodige behandelingen vergoed vanuit de Zvw door de zorgverzekeraar. Deze zorg werd hiervoor vergoed vanuit de ABWZ. De veranderingen betreffen echter alleen behandelingen waarvoor cliënten niet hoeven te worden opgenomen.

14 14/22 Wet langdurige zorg: een kern- AWBZ... Voor ongeveer een kwart van alle gebruikers van AWBZ-zorg is alleen de naam van de zorgwet waar zij onder vallen gewijzigd. De Rijksoverheid heeft voor hen een soort kern-awbz in het leven geroepen die de Wet langdurige zorg (Wlz) heet. Dit geldt voor mensen die een beroep doen op de zwaarste, langdurige zorg die in de oude AWBZ werd geregeld zoals kwetsbare ouderen en mensen met een beperking die blijvend 24 uur per dag zorg nodig hebben. Zij kunnen niet op hun sociaal netwerk of gemeente terugvallen of met verpleging en verzorging zelfstandig thuis wonen.

15 15/22 en die kern is verblijf In de Wlz blijft verpleeghuiszorg, langdurige GGZ of gehandicaptenzorg een taak voor de Rijksoverheid en de zorgkantoren. Iedereen met een indicatie voor zorg met verblijf valt onder de Wlz. Ook als dat een cliënt betreft die dergelijke instellingszorg thuis wil ontvangen en dat is vanuit zorginhoudelijk oogpunt verantwoord en niet duurder dan in een instelling. Voor deze laatste groep patiënten geldt dat er persoonsgebonden budget (pgb), het volledige pakket thuis (vpt) of een deel van het pakket thuis (mpt) kan worden aangeboden. Indicatie zonder verblijf? Een overgangsregeling Mensen die nu intensieve zorg ontvangen op basis van een AWBZ-indicatie voor zorg zonder verblijf, bijvoorbeeld een combinatie van een aantal uren begeleiding, behandeling op persoonlijke verzorging of verpleging vallen nu dus in principe onder de gemeente of zorgverzekeraar. Maar er is een overgangsregeling in het leven geroepen - het overgangsrecht Wlz waarmee zij in 2015 hun zorg kunnen blijven krijgen via het zorgkantoor. Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) bepaalt voor hen of dit mogelijk is.

16 16/22 Gevolgen van de hervorming voor zorgaanbieders De hervorming van de langdurige zorg heeft belangrijke gevolgen voor de manier waarop zorgaanbieders hun zorgadministratie voeren en hun berichtenverkeer en financiering moeten regelen. De AWBZ is verdwenen en de Wmo, Jw, Zvw en Wlz kwamen daarvoor in de plaats. Dat betekent: > Meer ketenpartners > Veel meer (nieuwe) declaratieformats > Andere vormen van financiering vaak achteraf

17 17/22 Gemeenten zijn tot de zorgketens toegetreden Veel aanbieders die zorg leverden onder de oude AWBZ hebben sinds 2015 te maken gekregen met één, enkele of vele gemeenten die deze zorgtaken van de Rijksoverheid hebben overgenomen. Bij indicatie, zorgtoewijzing en financiering van de zorg voor hun cliënten krijgen zorgaanbieders nu met deze toetreders te maken. en nieuwe berichten- en declaratiestandaarden zagen het licht De oude AZR-berichten zijn door de hervorming komen te vervallen. Daar zijn nieuwe berichtenstandaarden voor in de plaats gekomen: > ijw voor informatie-uitwisseling over cliënten die vallen onder de Jeugdwet. > iwmo voor informatie-uitwisseling over cliënten die vallen onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. > izvw voor informatie-uitwisseling over cliënten die vallen onder de Zorgverzekeringswet. > iwlz voor informatie-uitwisseling over cliënten die vallen onder de Wet Langdurige Zorg.

18 18/22 De standaarden ijw en iwmo zijn niet verplicht en ongeveer de helft van de gemeenten heeft voor een eigen declaratieformat gekozen. Dit bekent een enorme werklast voor zorgaanbieders die geconfronteerd worden met honderden afwijkende declaratieovereenkomsten. net als nieuwe vormen van financiering Een bijkomend thema is dat gemeenten gebruik maken van resultaatfinanciering. Er wordt niet langer gekeken naar het aantal uren dat zorgaanbieders voor een cliënt inzetten, maar of de afgesproken zorgdoelen die bij de indicatie zijn gesteld worden gehaald. Alleen als daaraan is voldaan kunnen aanbieders declareren. Anders niet. Het kunnen verantwoorden van de geleverde zorg is voor zorgaanbieders cruciaal om zorgvergoedingen te ontvangen. Niet voor elk type zorg zal overigens deze financieringsvorm gaan gelden. Door de nieuwe wetgevingen kunnen zorgaanbieders ook te maken krijgen met trajectfinanciering, p maal q-financiering, arrangementen, betaling volgens de DBCsystematiek of (tijdelijke) bevoorschotting.

19 19/22 Een geruisloze transitie met Columbus Zorgaanbieders die gebruik maken van het online Columbus-platform van The Beagle Armada ondervangen de gevolgen van de transitie en hervormingen op hun administratie geruisloos. Zij realiseren een halvering op hun administratieve last en verzekeren zich van een continue inkomstenstroom. Met Columbus handelen zij al hun declaraties en facturatie af met een softwareplatform dat kan worden gekoppeld aan de Elektronische Cliënten Dossiers (ECD). Daarmee zorgen zij dat > declaraties op de juiste manier verstuurd worden, > de status van declaraties en retourberichten in een real-time dashboard kunnen worden gemonitord, > en zij uitgebreide managementrapportages tot hun beschikking hebben.

20 20/22 Wie in het juiste format bericht, krijgt sneller betaald... Het aantal declaratieformats voor zorgaanbieders is explosief gestegen sinds de gemeenten toetraden en zorgaanbieders hebben met meer vormen van financiering en financieringsbronnen per zorgwet te maken gekregen. Meer dan de helft van gemeenten houdt zich niet aan de standaarden die zijn vastgelegd door Zorginstituut Nederland, VNG, KING, VWS en de zorgbranche. Columbus zorgt ervoor dat zorgaanbieders de registratie- en declaratieberichten volgens alle landelijke en gemeentelijke formats kunnen afhandelen. Daarnaast controleert Columbus of er aan bepaalde afspraken tussen de zorgaanbieder en de financier is voldaan. Zo wordt er altijd op de juiste manier met alle partijen in de zorgketen gecommuniceerd, wordt onnodige administratieve last voorkomen en worden declaraties sneller betaald. Zorgaanbieders die in de dagelijkse praktijk bewijs- en registratieberichten moeten versturen naar instanties zoals het SBGZZ of het Ministerie van Justitie en Veiligheid schakelen ook daarvoor Columbus in.

21 21/22 ook aanbieders die geen ECD-software gebruiken Columbus werkt ECD-onafhankelijk en handelt het berichtenverkeer af voor zorgaanbieders die: > Gebruik maken van een bestaand zorgmanagement- of zorginformatiesysteem > Zelf een softwareoplossing hebben laten ontwikkelen specifiek voor hun zorgadministratie > Gebruik maken van combinatie van ERP-, document management en andere software oplossingen Kortom, gebruikers van Columbus: > Regelen hun zorgdeclaraties en financieringsstromen in één platform. > Halveren hun administratieve last. > Integreren het platform met hun ECD. > Voegen nieuwe formats eenvoudig toe. > En hebben een overzichtelijk beeld van alle informatie over cliënten.

22 22/22 Over The Beagle Armada Dit e-book is een publicatie van The Beagle Armada. Sinds 2004 zijn wij gespecialiseerd in het faciliteren van informatie-uitwisseling in de zorgketen en het efficiënter maken van bedrijfsprocessen bij deze ketenpartijen. Dat doen wij op drie manieren: Door met ons Columbus platform ketenpartijen te helpen met het uitwisselen van informatie. Door het leveren van kennis en ondersteuning. Door via factoringdiensten de financiële continuïteit van zorgaanbieders te waarborgen. Daarbij vergeten we nooit wie er het meest van onze software en diensten profiteren: mensen die langdurige zorg nodig hebben. Zij zijn gebaat bij een snelle, efficiënte en foutloze afhandeling van hun zorgvraag. Wilt u geen zorgen meer over uw berichtenverkeer, kennisniveau of geldstroom? Neem dan contact met ons op: The Beagle Armada Stationsweg AA GORINCHEM T: E: info@thebeaglearmada.nl

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015 Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Wat verandert er in de zorg in 2015 De zorg in beweging Wat verandert er in 2015? In 2015 verandert er veel in de zorg. Via een aantal

Nadere informatie

Niet alles verandert in de zorg

Niet alles verandert in de zorg Over wat blijft en wat er verandert in de zorg 15 september 2014, Hercules Diessen Niet alles verandert in de zorg. Gelukkig maar! Er gaat veel veranderen in de zorg. Maar er blijft gelukkig ook veel hetzelfde;

Nadere informatie

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Algemeen Wat verandert er vanaf volgend jaar in de jeugdzorg? Per 1 januari 2015 wordt de gemeente in plaats van het Rijk en de provincie verantwoordelijk

Nadere informatie

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015 De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is ZorgImpuls maart 2015 Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk heeft veel taken

Nadere informatie

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk

Nadere informatie

Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 De huisarts en de WLZ... 6

Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 De huisarts en de WLZ... 6 Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 Wat is de Wet langdurige zorg (Wlz)?... 2 Vanuit de Wlz worden de volgende zorg- en hulpvormen geregeld:... 2 Wlz aanvragen... 2 1. Aanvraag bij het CIZ... 4 2. CIZ

Nadere informatie

Aanvraag voorzieningen bij een terugtredende overheid

Aanvraag voorzieningen bij een terugtredende overheid Aanvraag voorzieningen bij een terugtredende overheid Medisch Maatschappelijk Werk SEIN Siebe Dijkgraaf Opbouw presentatie Nieuwe Wetgeving in 2015 Proces van aanvragen Vragen Links Wat veranderd er in

Nadere informatie

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP Vanaf 2015 krijgt de gemeente er zorgtaken bij. Een deel van de zorg die nu via het zorgkantoor vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) loopt, gaat

Nadere informatie

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp.

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp. 17 misverstanden over de Wet langdurige zorg (Wlz) Per 1 januari 2015 komt de Wet langdurige zorg (Wlz) in de plaats van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De Wlz is van toepassing op cliënten

Nadere informatie

Raadsledendag 20 september

Raadsledendag 20 september Raadsledendag 20 september Wet langdurige zorg & Zorgverzekeringswet Marlies Kamp Manon Jansen Programmamanagement HLZ 3 Presentatie 1. Wet langdurige zorg 2. Zorgverzekeringswet 3. Implementatie 4. Communicatie

Nadere informatie

Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk?

Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk? Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk? Presentatie voor het Achterhoeks Netwerk door Lisette Sloots, manager Adviespunt Zorgbelang Gelderland 29 oktober 2015 Achtergrond

Nadere informatie

Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten:

Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten: Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten: 1. De Wet langdurige zorg (Wlz) voor 24 uur intensieve zorg en toezicht

Nadere informatie

CL IËNT. Regelt de aanspraak op zorg voor mensen die een blijvende behoefte hebben aan permanent toezicht of 24 uur per dag zorg in de nabijheid.

CL IËNT. Regelt de aanspraak op zorg voor mensen die een blijvende behoefte hebben aan permanent toezicht of 24 uur per dag zorg in de nabijheid. HET WETTELIJK LANDSCHAP ANNO 2016 WET PASSEND ONDERWIJS Regelt dat zoveel mogelijk kinderen binnen regulier onderwijs een startkwalificatie halen. Legt zorgplicht bij scholen om voor iedere leerling een

Nadere informatie

Ik woon in een zorginstelling

Ik woon in een zorginstelling Ik woon in een zorginstelling Wat verandert er voor mij in 2015? In deze folder leest u over de veranderingen in de zorg. Wat dat betekent voor mensen die wonen in een woonzorgcentrum of een andere zorg

Nadere informatie

Veel gestelde vragen overgangsrecht persoonsgebonden budget (PGB) Jeugd

Veel gestelde vragen overgangsrecht persoonsgebonden budget (PGB) Jeugd Veel gestelde vragen overgangsrecht persoonsgebonden budget (PGB) Jeugd Wat is trekkingsrecht? Begin september heeft u een brief ontvangen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) over het PGB via trekkingsrecht.

Nadere informatie

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb)

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015? Deze folder gaat over de veranderingen in de zorg in 2015. En wat dat betekent voor mensen die een persoonsgebonden budget (pgb)

Nadere informatie

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 26 november 2014

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 26 november 2014 De Wmo 2015 Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 26 november 2014 Inhoud van de presentatie 1. Wat zijn de belangrijkste trends 2. Hoe is het nu geregeld? 3. Hooflijnen nieuwe stelsel 4. PGB in de Wmo 5. Eigen

Nadere informatie

Het nieuwe Zorgstelsel Zo is het geregeld in de gemeente Sittard-Geleen!

Het nieuwe Zorgstelsel Zo is het geregeld in de gemeente Sittard-Geleen! Het nieuwe Zorgstelsel Zo is het geregeld in de gemeente Sittard-Geleen! Klik op een van de kwadranten voor meer informatie Klik op de cirkel Zorgstelsel voor een totaaloverzicht WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING

Nadere informatie

Kaartenboek Gezondheidszorg Editie 2015. Zó werkt de zorg in Nederland. inkijkexemplaar. dr Maaike de Vries en drs Jenny Kossen

Kaartenboek Gezondheidszorg Editie 2015. Zó werkt de zorg in Nederland. inkijkexemplaar. dr Maaike de Vries en drs Jenny Kossen Zó werkt de zorg in Nederland Kaartenboek Gezondheidszorg Editie 2015 dr Maaike de Vries en drs Jenny Kossen Inhoudsopgave Inleiding 3 Voorwoord 3 Medicijn tegen dat knagende gevoel en andere 5 redenen

Nadere informatie

Factsheet. De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Wat betekent dat voor mijn pgb?

Factsheet. De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Wat betekent dat voor mijn pgb? Factsheet De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren Wat betekent dat voor mijn pgb? 2 Hervorming langdurige zorg - Persoonsgebonden budget Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nadere informatie

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015?

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? Factsheet Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Hoe is de overgang van de ene wet naar de andere geregeld? Vanaf 1 januari 2015 verandert

Nadere informatie

Achtergrondinformatie geldstromen en wetten

Achtergrondinformatie geldstromen en wetten Achtergrondinformatie geldstromen en wetten Tot stand gekomen in het kader van het project RAAK-MKB Ontwerpen voor zorgverleners Auteurs Dr. F. Verhoeven; onderzoeker lectoraat Co-design (HU) Ing. K. Voortman-Overbeek;

Nadere informatie

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015?

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? Factsheet Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Hoe is de overgang van de ene wet naar de andere geregeld? Vanaf 1 januari 2015 verandert

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit CiZ_A5_WLZ_WT_15-06-15_def#2.indd 1 19-06-15 10:58 Als u blijvend intensieve zorg nodig heeft, dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor zorg vanuit

Nadere informatie

Het Nederlandse Zorgstelsel

Het Nederlandse Zorgstelsel Het Nederlandse Zorgstelsel Een heldere blik op de regels in de gezondheidszorg Corné Adriaansen 12 september 2012 Door de bomen het bos niet meer te zien? Zorgstelsel Nederland 2012 Financieringsstromen

Nadere informatie

Geschiedenis Zvw-AWBZ- Wmo-Jeugdwet

Geschiedenis Zvw-AWBZ- Wmo-Jeugdwet 1 Geschiedenis Zvw-AWBZ- Wmo-Jeugdwet Per 1 januari 2015 is de Wet langdurige zorg (Wlz) in werking getreden (Stb. 2014, 494). Deze is in de plaats gekomen van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Nadere informatie

SOORTEN PGB PGB- SERVICE UW BUDGET

SOORTEN PGB PGB- SERVICE UW BUDGET SOORTEN PGB PGB- SERVICE UW BUDGET Folder Soorten PGB - 1 Over Uw Budget Mag ik mij even aan u voorstellen? Mijn naam is Rob Hansen en ben eigenaar van het bedrijf. Ik heb het bedrijf opgericht in 2004

Nadere informatie

Overgangsrecht van AWBZ cliënten en beleid Versie december 2014

Overgangsrecht van AWBZ cliënten en beleid Versie december 2014 Overgangsrecht van AWBZ cliënten en beleid Versie december 2014 Door de hervormingen van de langdurige zorg wordt begeleiding per 1 januari 2015 gedecentraliseerd naar de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk l / Ervaringen invoering Wlz 16 september 2015

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk l / Ervaringen invoering Wlz 16 september 2015 Aan alle Wlz-uitvoerders Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres l Onderwerp Datum

Nadere informatie

Hervorming Langdurige Zorg. Rian van de Schoot expert wijkgericht werken Vilans

Hervorming Langdurige Zorg. Rian van de Schoot expert wijkgericht werken Vilans Hervorming Langdurige Zorg Rian van de Schoot expert wijkgericht werken Vilans Hervorming langdurige zorg Waarom? 1. Meer voor elkaar zorgen 2. Betere kwaliteit ondersteuning en zorg 3. Financiële houdbaarheid

Nadere informatie

Kaartenboek Gezondheidszorg Editie 2015. Zó werkt de zorg in Nederland. inkijkexemplaar. dr Maaike de Vries en drs Jenny Kossen

Kaartenboek Gezondheidszorg Editie 2015. Zó werkt de zorg in Nederland. inkijkexemplaar. dr Maaike de Vries en drs Jenny Kossen Zó werkt de zorg in Nederland Kaartenboek Gezondheidszorg Editie 2015 dr Maaike de Vries en drs Jenny Kossen Inhoudsopgave Voorwoord VvAA 3 Voorwoord De Argumentenfabriek 7 Verantwoording 13 Lijst van

Nadere informatie

Decentralisaties Ook de gemeente Waddinxveen heeft er mee te maken. Wat houden de decentralisaties in? Waar komt het vandaan? Waarom? 7 Oktober 2014 Waar komt het vandaan? Samen voor elkaar: de samenleving

Nadere informatie

Onafhankelijke cliëntondersteuning Wlz

Onafhankelijke cliëntondersteuning Wlz Het Huis voor de Zorg: * Is een onafhankelijke organisatie, die zorgvragers/zorgconsumenten in Limburg een eigen stem geeft samen met een sterk netwerk van provinciale maatschappelijke organisaties. Gefinancierd

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave 1. Wijzigingen per 1 januari 2015 algemeen 2. Meest gestelde vragen van mensen die vóór 2015 een PGB hadden 3. PGB:

Nadere informatie

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo):

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ): Collectieve Volksverzekering voor ziektekostenrisico s, waarvoor je je niet individueel kunt

Nadere informatie

Veelgestelde vragen & antwoorden. zorg, wmo 2015, jeugd, werk, pgb en overgangsregelingen

Veelgestelde vragen & antwoorden. zorg, wmo 2015, jeugd, werk, pgb en overgangsregelingen Veelgestelde vragen & antwoorden zorg, wmo 2015, jeugd, werk, pgb en overgangsregelingen Algemeen Wat verandert er? De zorg in Nederland wordt vanaf 2015 geregeld in vier wetten: De Wet langdurige zorg

Nadere informatie

Transities in de zorg voor jeugdigen met een beperking. 4 maart 2015

Transities in de zorg voor jeugdigen met een beperking. 4 maart 2015 Transities in de zorg voor jeugdigen met een beperking 4 maart 2015 Transities Van AWBZ naar: Jeugdwet Zorgverzekeringswet Wet langdurige zorg Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 En ook: invoering

Nadere informatie

Veranderingen in de langdurige ondersteuning en zorg. Februari 2014

Veranderingen in de langdurige ondersteuning en zorg. Februari 2014 Veranderingen in de langdurige ondersteuning en zorg. Februari 2014 Van een klassieke verzorgingsstaat naar een participerende samenleving klonk het vanaf de troon op Prinsjesdag. Dat klinkt best mooi,

Nadere informatie

Met Columbus al uw zorgdeclaraties in één format

Met Columbus al uw zorgdeclaraties in één format Met Columbus al uw zorgdeclaraties in één format It s not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent, but the one most responsive to change (Charles Darwin) Van onzekerheid, zekerheid

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave 1. Wijzigingen per 1 januari 2015 Algemeen 2. Meest gestelde vragen van mensen die nu een PGB hebben 3. PGB trekkingsrecht

Nadere informatie

WEGWIJZER AWBZ-Jeugdwet. Informatie voor ouders/verzorgers

WEGWIJZER AWBZ-Jeugdwet. Informatie voor ouders/verzorgers WEGWIJZER AWBZ-Jeugdwet Informatie voor ouders/verzorgers 1 Wegwijzer Informatie over de veranderingen in de financiering van de zorg voor uw kind in 2015 In 2015 gaat er veel veranderen in de financiering

Nadere informatie

Gevolgen van het regeerakkoord voor de zorg Herman Klein Tiessink

Gevolgen van het regeerakkoord voor de zorg Herman Klein Tiessink Gevolgen van het regeerakkoord voor de zorg Herman Klein Tiessink Stand van zaken regeerakkoord op dit moment Kern is versterking van zorg thuis ( extramuraliseren ) via Wmo en Zorgverzekeringswet Uit

Nadere informatie

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015?

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015? Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015? Deze folder gaat over de veranderingen in de zorg in 2015. En wat dat betekent voor mensen die een persoonsgebonden budget (pgb)

Nadere informatie

In deze e-mail informeren wij u graag over de veranderingen die in de zorg gaan plaatsvinden per 1 januari 2015.

In deze e-mail informeren wij u graag over de veranderingen die in de zorg gaan plaatsvinden per 1 januari 2015. Beste ouder, In deze e-mail informeren wij u graag over de veranderingen die in de zorg gaan plaatsvinden per 1 nuari 2015. Bij deze e-mail zijn twee bijlagen bijgesloten: 1. Een brief aan u als ouder

Nadere informatie

Veranderingen in de zorg

Veranderingen in de zorg Veranderingen in de zorg Moet ik mij zorgen maken? Else Nobel Waarom het stelsel veranderen? Mensen vullen kwaliteit van leven bij het ouder worden in als: zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen met

Nadere informatie

Bijeenkomst cliëntenraden. Zorgkantoor Friesland Wlz. De Friesland Zorgverzekeraar Wijkverpleging 13 april 2015

Bijeenkomst cliëntenraden. Zorgkantoor Friesland Wlz. De Friesland Zorgverzekeraar Wijkverpleging 13 april 2015 Bijeenkomst cliëntenraden Zorgkantoor Friesland Wlz & De Friesland Zorgverzekeraar Wijkverpleging 13 april 2015 Planning 10.00 11.00 Korte terugblik Presentatie Wlz Presentatie Wijkverpleging 11.00-11.45

Nadere informatie

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom?

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Het ministerie van VWS heeft wee websites in het leven geroepen die hierover uitgebreid informatie geven www.dezorgverandertmee.nl en www.hoeverandertmijnzorg.nl

Nadere informatie

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014 De Wmo 2015 Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014 Inhoud van de presentatie 1.Wat zijn de belangrijkste trends 2.Hoe is het nu geregeld? 3.Hooflijnen nieuwe stelsel 4.PGB in de Wmo 5.Eigen bijdragen

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Wijkverpleging 25 - juni 2014 Gewijzigde versie. De Friesland Zorgverzekeraar

Informatiebijeenkomst Wijkverpleging 25 - juni 2014 Gewijzigde versie. De Friesland Zorgverzekeraar Informatiebijeenkomst Wijkverpleging 25 - juni 2014 Gewijzigde versie De Friesland Zorgverzekeraar Wijzigingen Inkoopbeleid S2 publicatiedatum 1 juli 2014 naar Inkoopbeleid S2 publicatiedatum 7 juli 2014

Nadere informatie

Informatie kaart. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Informatie kaart. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Informatie kaart Afbakening Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en wijkverpleging Zorg verzekerings wet Deze informatiekaart gaat in op de verantwoordelijkheidsverdeling tussen zorgverzekeraars en

Nadere informatie

Heeft u zorg nodig? Dit zijn de mogelijkheden volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) - 1 -

Heeft u zorg nodig? Dit zijn de mogelijkheden volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) - 1 - Heeft u zorg nodig? Dit zijn de mogelijkheden volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) - 1 - - 2 - Inhoud Heeft u hulp of zorg nodig? 4 Vier zorgwetten: welke wet regelt uw zorg? 4 Voor wie is de Wet langdurige

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wanneer kan ik Wlz aanvragen? Als u blijvend intensieve zorg nodig heeft, dan komt u misschien in aanmerking voor zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz).

Nadere informatie

Wet langdurige zorg Informatieblad Ieder(in) Juni 2014

Wet langdurige zorg Informatieblad Ieder(in) Juni 2014 Wet langdurige zorg Informatieblad Ieder(in) Juni 2014 Inhoud Inleiding 3 1. Wat gaat er veranderen? 4 Over de Wlz 4 Van ondersteuningsvraag tot passende zorg 6 Overgangsrecht 9 2. Standpunten van Ieder(in)

Nadere informatie

Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen. Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord. 8 mei 2013

Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen. Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord. 8 mei 2013 Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen 8 mei 2013 Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord Eind april presenteerde staatssecretaris Van Rijn zijn plannen voor hervorming van de langdurige zorg. Daarbij

Nadere informatie

Wmo 2015 Gemeente Zeist

Wmo 2015 Gemeente Zeist Wmo 2015 Gemeente Zeist Het veranderende zorgaanbod voor ouderen, mantelzorgers en mensen met dementie. Dinsdag 14 oktober 2014 Even voorstellen Naam: Judith van Leeuwen Functie: accountmanager Wmo bij

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen Platform Wooninitiatieven in Zuid-Nederland

Recente ontwikkelingen Platform Wooninitiatieven in Zuid-Nederland Recente ontwikkelingen Platform Wooninitiatieven in Zuid-Nederland Presentatie op zaterdag 2 november Gabie Conradi, adviseur programma Aandacht voor Iedereen Inleiding Maatschappelijke en politieke trends:

Nadere informatie

Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar

Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar Hoe de zorgwetgeving verandert Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar In de zorg gaat er veel veranderen. De AWBZ gaat verdwijnen. Een groot deel van de AWBZ-zorg gaat over naar de Wmo, de Jeugdwet

Nadere informatie

Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz)

Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz) Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz) & De Friesland Zorgverzekeraar Toewijsbare Wijkverpleegkundige Zorg (Zvw) Niet-toewijsbare Wijkverpleegkundige Zorg (Zvw) Inhoud Presentatie Hervormingen Langdurige

Nadere informatie

Overzicht kortdurende zorg met verblijf

Overzicht kortdurende zorg met verblijf Overzicht kortdurende zorg met verblijf 23 december 2014 Hierbij vindt u een overzicht van de verschillende vormen van kortdurende zorg met verblijf. Wij hebben voor u de definities en situaties vóór en

Nadere informatie

Middels dit document houden wij u op de hoogte van de belangrijkste (inhoudelijke) wijzigingen.

Middels dit document houden wij u op de hoogte van de belangrijkste (inhoudelijke) wijzigingen. Middels dit document houden wij u op de hoogte van de belangrijkste (inhoudelijke) wijzigingen. Wijzigingen versie 1.14 t.o.v. versie 1.13 Toevoeging stap 5 Kostprijzen, aandachtspunten Wlz Informatie

Nadere informatie

Financiële regelingen voor personen met PWS

Financiële regelingen voor personen met PWS Financiële regelingen voor personen met PWS Welkom!! Wie zijn wij? Marion van Beek Natacha Lijding Oktober 2016 Filmpje 1. Bij de gemeente: Jeugdwet en Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO 2015) Enkele

Nadere informatie

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO In 2015 gaat er veel veranderen in de zorg. De gemeente krijgt er nieuwe taken bij. Wat betekenen deze veranderingen voor u? 1. Wat gaat er veranderen

Nadere informatie

Wet Langdurige Zorg. A.L.V. 27 oktober 2014

Wet Langdurige Zorg. A.L.V. 27 oktober 2014 Wet Langdurige Zorg A.L.V. 27 oktober 2014 Aanleiding: Rapport van de WRR, waarin geadviseerd wordt tot modernisering van de AWBZ (wordt kamerbreed onderschreven. Kosten van de AWBZ stegen van 16 miljard

Nadere informatie

Algemene vragen van ouders over de transitie jeugdhulp

Algemene vragen van ouders over de transitie jeugdhulp Algemene vragen van ouders over de transitie jeugdhulp Voor welke vormen van jeugdhulp wordt de gemeente verantwoordelijk? In het nieuwe jeugdstelsel wordt de gemeente verantwoordelijk voor: - alle vormen

Nadere informatie

Zozijn en de Stelselwijzigingen. Zozijn participeert!

Zozijn en de Stelselwijzigingen. Zozijn participeert! Zozijn en de Stelselwijzigingen Zozijn participeert! Doel van deze bijeenkomst Informeren over belangrijke veranderingen De impact hiervan op de dienstverlening en cliënten De aanpak van Zozijn Vragen

Nadere informatie

Zorg uit de Wlz en ondersteuning of jeugdhulp? Kan iemand met een Wlz-indicatie een beroep doen op de Wmo 2015 of op de Jeugdwet?

Zorg uit de Wlz en ondersteuning of jeugdhulp? Kan iemand met een Wlz-indicatie een beroep doen op de Wmo 2015 of op de Jeugdwet? 2 Zorg uit de Wlz en ondersteuning of jeugdhulp? Kan iemand met een Wlz-indicatie een beroep doen op de Wmo 2015 of op de Jeugdwet? Afbakening wettelijke kaders: Wlz Wet langdurige zorg: Blijvende behoefte

Nadere informatie

Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp

Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp 10 november 2014 Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp Geachte heer, mevrouw, Op 1 januari 2015 gaat de nieuwe Jeugdwet

Nadere informatie

De weg naar zorg Zorgkantoren Coöperatie VGZ

De weg naar zorg Zorgkantoren Coöperatie VGZ De weg naar zorg Zorgkantoren Coöperatie VGZ 1 www.vgz-zorgkantoren.nl 1Inleiding 2015 1. Inleiding 1 2. Hoe krijgt u Wlz-zorg? 3 3. Hoe wilt u de Wlz-zorg geleverd hebben? 5 4. Wat is uw eigen bijdrage?

Nadere informatie

Van AWBZ naar Jeugdwet

Van AWBZ naar Jeugdwet Van AWBZ naar Jeugdwet Wat betekent de Jeugdwet? i Informatie voor ouders/verzorgers Inhoud Van AWBZ naar Jeugdwet.... 3 Welke ondersteuning gaat naar de Jeugdwet?... 4 Wat zijn de doelen van de Jeugdwet?...

Nadere informatie

Hervorming Langdurige Zorg - gevolgen voor de ggz

Hervorming Langdurige Zorg - gevolgen voor de ggz Hervorming Langdurige Zorg - gevolgen voor de ggz Per 1 januari 2015 worden grote veranderingen in de zorg van kracht. De Hervorming Langdurige Zorg is één van de ingrijpendste veranderingen in het zorgstelsel

Nadere informatie

Veranderingen in de zorg Algemene Wet Bijzondere Ziekte Kosten. Jeugdzorg wordt Jeugdhulp

Veranderingen in de zorg Algemene Wet Bijzondere Ziekte Kosten. Jeugdzorg wordt Jeugdhulp Veranderingen in de zorg. Algemene Wet Bijzondere Ziekte Kosten. Het kabinet wil de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vanaf 2015 ingrijpend hervormen. De taakverdeling ziet er vanaf 2015 op hoofdlijnen

Nadere informatie

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Vanaf 1 januari 2015 zijn wij als gemeente verantwoordelijk voor de jeugdhulp in Hendrik-Ido- Ambacht.

Nadere informatie

Registraties langdurige zorg

Registraties langdurige zorg Registraties langdurige zorg Microdata-middag: Parallelsessie 1 Rik Schürmann en Marije de Bruin 12 april 2018 Doel 3 Doel sessie Vergroten van bekendheid beschikbaarheid data over langdurige zorg Informeren

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Voordat u deze brochure leest Hebt u langdurige zorg nodig? Per 1 januari 2015 is er veel veranderd. In deze brochure

Nadere informatie

Actualiteiten en pgb. Waar gaan we het over hebben? Wat is jouw beperking? Hans van der Knijff. 28 november 2014

Actualiteiten en pgb. Waar gaan we het over hebben? Wat is jouw beperking? Hans van der Knijff. 28 november 2014 Actualiteiten en pgb Hans van der Knijff 28 november 2014 Waar gaan we het over hebben? Wat is je beperking Aanvraag Pgb in Wmo Pgb in Jeugdwet Pgb in Zorgverzekeringswet Wet langdurige zorg/ Awbz Wat

Nadere informatie

ZorgCijfers Monitor Zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg 1 e kwartaal juli Van goede zorg verzekerd

ZorgCijfers Monitor Zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg 1 e kwartaal juli Van goede zorg verzekerd ZorgCijfers Monitor Zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg 1 e kwartaal 2019 juli 2019 Van goede zorg verzekerd Dit is een uitgave van Zorginstituut Nederland Postbus 320 1110 AH Diemen www.zorginstituutnederland.nl

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wanneer kan ik Wlz aanvragen? Als u blijvend intensieve zorg nodig heeft, dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor zorg vanuit de Wet langdurige

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds In hoofdstuk 9 worden na artikel 9.13 vier nieuwe artikelen ingevoegd, luidende:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds In hoofdstuk 9 worden na artikel 9.13 vier nieuwe artikelen ingevoegd, luidende: STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 60365 25 oktober 2017 Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 17 oktober 2017, kenmerk

Nadere informatie

Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg.

Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg. Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg. Joop Blom, voorzitter commissie Zorg en Welzijn en Wonen NVOG VOOR: Vereniging Gepensioneerden DuPont Nederland op 23 april 2015. Ontwikkelingen.

Nadere informatie

DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN. Raadsvoorstellen 2014

DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN. Raadsvoorstellen 2014 DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN Raadsvoorstellen 2014 Presentatie: 11-12 12-20132013 Planning raadsbesluiten Beleidskader (nieuwe Wmo en Jeugdwet): januari 2014 Transitiearrangement Zorg voor Jeugd: :

Nadere informatie

Afbakening Wet langdurige zorg (Wlz) en samenwerking Centrum indicatiestelling zorg (CIZ)

Afbakening Wet langdurige zorg (Wlz) en samenwerking Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) Afbakening Wet langdurige zorg (Wlz) en samenwerking Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) Er is in de praktijk onduidelijkheid over de grens tussen de Wlz en de Wmo / Jeugdwet. Inhoud: - Aanspraak Wmo

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de Zorg voor Ouderen

Ontwikkelingen in de Zorg voor Ouderen Ontwikkelingen in de Zorg voor Ouderen Belangenvereniging pensioengerechtigden Politie 21 november 2012 Joop Blom, voorzitter commissie Zorg en Welzijn en Wonen NVOG. Belangenvereniging Pensioengerechtigden

Nadere informatie

Wat is zorg verandert?

Wat is zorg verandert? Zorg voor kinderen met een beperking? Huis ter Heide VG netwerken 7 November 2015 1 Wat is zorg verandert? Vier jarig samenwerkingsproject van aantal organisaties Bekostigd door VWS Samenwerking met Naar-Keuze

Nadere informatie

Geriatrisch Netwerk Scheveningen Scheveningen VierKwart en SENOS

Geriatrisch Netwerk Scheveningen Scheveningen VierKwart en SENOS Kansen van de transities in zorg en welzijn Loes Hulsebosch Geriatrisch Netwerk Scheveningen Scheveningen VierKwart en SENOS 2 1 Wet langdurige zorg Regelt: Recht op zorg voor mensen die blijvend 24 uur

Nadere informatie

Informatievoorziening Wlz. - Wouter Franke - 16 december 2014

Informatievoorziening Wlz. - Wouter Franke - 16 december 2014 Informatievoorziening Wlz - Wouter Franke - 16 december 2014 Agenda Informatievoorziening Wet langdurige zorg Overgang en conversie Informatievoorziening domeinen Wmo en Jeugdwet 3 Berichtenverkeer 2014

Nadere informatie

Cures for Care Transitiedagen The Beagle Armada

Cures for Care Transitiedagen The Beagle Armada Cures for Care Transitiedagen The Beagle Armada 17 en 24 oktober 2014 Cures for Care Verandering en continuïteit bij decentralisatie van zorg 5 TBA: historie 2004 Oprichting Nederlandse vestiging TBA

Nadere informatie

Wegwijzer in zorgland. Wegwijzer in zorgland

Wegwijzer in zorgland. Wegwijzer in zorgland Wegwijzer in zorgland Is een en informatieve publicatie van Pagina 1 van 8 Ziekte in de familie geeft veel onrust en frustratie Soms voelt u zich als familie ongerust over de situatie rondom uw ouder(s).

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

Het Persoonsgebonden Budget in de WlZ en de Wmo in 2016

Het Persoonsgebonden Budget in de WlZ en de Wmo in 2016 Het Persoonsgebonden Budget in de WlZ en de Wmo in 2016 Hans van der Knijff 30 september 2015 Waar gaan we het over hebben? Waarom, hoe en waar vraag ik pgb aan? Pgb in Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind. Wat verandert er in 2015?

Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind. Wat verandert er in 2015? Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u op eigen kracht of met hulp van familie, vrienden of buren uw leven prima organiseren. Maar soms

Nadere informatie

Budgetten en vergoedingen wat betreft zorgboerderijen

Budgetten en vergoedingen wat betreft zorgboerderijen Budgetten en vergoedingen wat betreft zorgboerderijen Deze notitie is bedoeld om meer inzicht te geven over de budgetten en vergoedingen die op zorgboerderijen betrekking kunnen hebben als het gaat om

Nadere informatie

Wet Maatschappelijke ondersteuning Begeleiding

Wet Maatschappelijke ondersteuning Begeleiding Wet Maatschappelijke ondersteuning 2015 Begeleiding Begeleiding Voor wie is deze folder? Deze folder is voor iedereen die meer informatie wil over begeleiding, in groepsverband of individueel. De nieuwe

Nadere informatie

Van AWBZ naar Wmo. Nieuwe Wmo

Van AWBZ naar Wmo. Nieuwe Wmo Van AWBZ naar Wmo Factsheet oktober 213 Nieuwe Wmo Gemeenten krijgen in de nieuwe Wmo-wetgeving (concept-wetvoorstel Wmo 215) meer zorgtaken. Het kabinet wil de AWBZ vanaf 215 ingrijpend hervormen. Dit

Nadere informatie

1. Achtergronden stelselwijziging

1. Achtergronden stelselwijziging 1. Achtergronden stelselwijziging 1.1. Doelstelling Wlz In het wetsvoorstel is uitgebreid beschreven wat de doelstelling is van de Wet langdurige zorg (Wlz). 1 Het doel van deze wet is dat ouderen met

Nadere informatie

Nieuwsflits 16 - Aandacht voor iedereen

Nieuwsflits 16 - Aandacht voor iedereen Aartjan ter Haar Van: vcp@nieuwsbrief.programmavcp.nl namens Aandacht voor iedereen Verzonden: woensdag 8 mei 2013 14:17 Aan: Aartjan ter Haar Onderwerp: Aandacht voor

Nadere informatie

Sprekers van vandaag. Paul Trossèl namens gemeente Rotterdam. Jan Willem Mooij Nedap. Janette de Haan & Esther de Groot Hartekamp Groep

Sprekers van vandaag. Paul Trossèl namens gemeente Rotterdam. Jan Willem Mooij Nedap. Janette de Haan & Esther de Groot Hartekamp Groep Sprekers van vandaag Paul Trossèl namens gemeente Rotterdam Jan Willem Mooij Nedap Janette de Haan & Esther de Groot Hartekamp Groep Ondernemen in de Zorg Financiële professionals in de Zorg 15:05

Nadere informatie

Van systemen naar mensen Gezamenlijke agenda VWS 8 februari 2013. Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland 24 april 2014 Joop Blom

Van systemen naar mensen Gezamenlijke agenda VWS 8 februari 2013. Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland 24 april 2014 Joop Blom Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden Van systemen naar mensen Gezamenlijke agenda VWS 8 februari 2013. Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland 24 april 2014 Joop Blom Nieuwe

Nadere informatie

Woordenlijst begrippen in de zorg

Woordenlijst begrippen in de zorg Woordenlijst begrippen in de zorg Aanvullende verzekering Een aanvullende verzekering kan kosten voor gezondheidszorg die niet in het basispakket zit vergoeden. Aanvullende verzekeringen kunnen per verzekeraar

Nadere informatie

Cliëntenradenbijeenkomst 16 april 2013

Cliëntenradenbijeenkomst 16 april 2013 Cliëntenradenbijeenkomst 16 april 2013 Opening Anneke Augustinus Manager Care Zorgkantoor Zorg en Zekerheid Foto: website Activite Waarom vandaag? Delen kennis en ervaringen zodat: Het zorgkantoor voldoende

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Themadirectie Jeugd, Onderwijs en Zorg IPC 2450 Rijnstraat 50 Den Haag

Nadere informatie