IC! I REVIEW AUGUSTUS/ SEPTEMBER 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "IC! I REVIEW AUGUSTUS/ SEPTEMBER 2010"

Transcriptie

1 I REVIEW AUGUSTUS/ SEPTEMBER 2010 Kalo Bagijn Directeur Brand New Day: 'Wij willen onze klanten verbazen' Operational Excellence en Sourcing * Bank of Scotland wil geen prijsvechter zijn * Requirements management: hoe houdt u grip op verandering? * 'Klanten willen erkend en herkend worden' OPINION LEADERS * Crossing Nyenrode over MVO en duurzaamheid BEDRIJFSPROCESSEN * Don't go with the flow * De valkuilen van internetbankieren * Het DNA van de bank IC!

2 24 Wessel Berkman Wessel Berkman is één van de initiatiefnemers en bestuurslid van NINTES (www.nintes.nl). Hij is tevens oprichter en partner van The Brown Paper Com pany (www.brownpapercompany.nl) een adviesbureau dat zich richt op het incasseren van het grote onbenutte potentieel op de werkvloer van organisaties. Don Croonenberg Don Croonenberg was senior communicatiespecialist bij Philips in Amsterdam en richtte tien jaar geleden The Bitter End op (www.thebitterend.nl). Dit bureau legt zich toe op corporate communicatie en staat (beurs)bedrijven en organisaties op vele manieren terzijde om hun 'verhaal' op orde te krijgen en verder te ontwikkelen. DE RABOBANK In deze derde aflevering van persoonlijke interviews van Wessel Berkman een gesprek met bankier en voormalig hoogleraar Piet Moerland, sinds vorig jaar bestuursvoorzitter bij Rabobank Nederland. Over de coöperatieve gedachte in een wereld vol aandeelhouderswaarde en wantrouwen, marketing versus realiteit, de reële als enige echte economie, het precaire evenwicht tussen systemen en mensen - en waarom je klanten geen poets moet bakken. interview: Wessel Berkman tekst: Don Croonenberg beeld: Hermien Lam I Als hoogleraar corporate governance actief zijn bij een Nederlandse coöperatieve bank, dat is bijzonder? "Dat valt nogal mee. Ik begon in 1979 als stafmedewerker strategie bij de Rabobank, in de tijd dat Lardinois en Duisenberg de scepter zwaaiden. Later werd ik hoogleraar in Groningen en Tilburg, en ben dat bijna een kwart eeuw gebleven. Vanaf 1984 was ik lid van de Raad van Toezicht, vanaf 1987 lid van de Raad van Beheer en vanaf 2000 lid van de Raad van Advies. In 2003 kreeg ik een stoel binnen de Raad van Bestuur en vanaf midden vorig jaar ben ik bestuursvoorzitter. Ik bedoel maar: ik ken deze bank als mijn broekzak." Kun je dan wel objectief oordelen en besturen? "Dat lijkt me een tamelijk academische kwestie. Voor grote herstructureringen wordt nogal eens een buitenstaander aangetrokken, maar dat was voor ons niet aan de orde. Ik denk dat mijn grote betrokkenheid bij deze bank juist goed is voor mijn bestuurlijk functioneren. Trouwens, de overgang van het toezichthoudende perspectief naar de bestuurlijke kant was veel minder ingrijpend dan ik me vooraf had voorgesteld. Die beide werelden hebben bij de Rabobank namelijk lang heel dicht op elkaar gezeten. Tot 2002 was er sprake van een soort Piet Moerland Piet Moerland (1949) werd halverwege 2009 benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur van Rabobank Nederland. Daarvoor was hij lid van de Raad van Advies ( ), lid van de Raad van Beheer ( ) en lid van de Raad van Toezicht ( ). Piet Moerland is wetenschapper (corporatefinanceen corporate governance) en bankier. Hij studeerde bedrijfs economie in Rotterdam en promoveerde cum laude. Moerland was bijna 25 jaar hoogleraar in Groningen (bedrijfskunde) en Tilburg (ondernemingsfinanciering). Behalve bestuursvoorzitter van Rabobank Nederland is Moerland president van de European Association of Cooperative Banks (EACB/Groupement) en lid van de Board of Directors International Raiffeisen Union (IRU).

3

4 26 I one-tier bestuursmodel, omdat Rabobank Nederland door de hoofddirectie samen met de Raad van Beheer werd bestuurd. Die Raad zat heel dicht op de uitvoering. Nadien is een meer gebruikelijke governance ingevoerd, met een Raad van Bestuur en een onafhankelijke, maar daarom nog niet minder betrokken Raad van Commissarissen." Toezicht houden vanuit de coöperatieve formule, werkt dat? "Bij Rabobank kent elk van onze bijna 150 lokale banken in Nederland een eigen Raad van Commissarissen, waarvan de leden trouwens al lang niet meer uitsluitend uit de landbouwsector afkomstig zijn. Deze mensen worden binnen hun eerste honderd dagen bij onze bank getrakteerd op een speciale cursus over ons coöperatieve bestuursmodel. Wat mij steeds weer opvalt als ik met deze mensen spreek: voor ze bij ons komen spreekt de gedachte ze wel aan, maar vinden ze het wat onwennig. Zijn ze eenmaal binnen en zien ze hoe het werkt, dan identificeert 99,9 procent van de nieuwkomers zich buitengewoon sterk met onze filosofie. Ze willen er deel van zijn en werken er hard aan. Dit is geen bonusbank maar een 'Als we niet oppassen, hebben wij over drie tot vijfjaar weer een mondiale crisis te pakken' mensenbank. We zien bijna nooit iemand naar een andere bank vertrekken vanwege de coöperatieve benadering die wij volgen." Wat is er zo speciaal aan Rabobank? "Banken gaan over geld, Rabobank gaat over mensen. Een jaar of vijftien geleden hebben we intern een heftige discussie gevoerd of wij wel als coöperatieve bank door moesten gaan. Er waren heel wat mensen die vonden dat we na een eeuw coöperatief bankieren maar eens naar de beurs moesten gaan. We hebben daar bijna twee jaar lang over gedebatteerd, maar om een lang verhaal kort te maken: we zijn bij onze aanpak gebleven, en anno 2010 wordt door velen met waardering naar onze formule gekeken, ook internationaal vanuit Basel, Brussel en Frankfurt. Wij zijn er niet om geld uit geld te maken." Die winstopvatting vertaalt zich niet in lagere tarieven voor klanten? "Zo werkt het niet. Tarieven zijn afhankelijk van het type product en de inspanningen die nodig zijn om het de klant goed naar de zin te maken. Elke bank heeft daar een bepaalde filosofie over en op de markt komen we elkaar dan tegen. Wij houden er niet van met tarieven allerlei spelletjes te spelen en zijn er ook niet op uit om een soort prijzenoorlog uit te lokken. Op korte termijn geeft dat misschien wat beweging in een beperkt aantal segmenten, maar echt grote, blijvende veranderingen in bijvoorbeeld onze marktaandelen verwacht ik daar niet van. Ik vind zoiets ook helemaal niet bij ons passen, bij de missie en het karakter van onze bank." Want die is dicht bij het echte werk blijven? "Zo zou je het kunnen zeggen. Wij zijn er om de reële economie te dienen, echte mensen, ondernemers en de samenleving. Om ons nu op de borst te kloppen dat wij dankzij ons model geen beroep hebben hoeven doen op de staatskas en tijdens de financiële crisis een stabiele koers konden blijven volgen, zou nogal goedkoop zijn. Maar je kunt wel objectief vaststellen dat een samenwer kingsmodel dat ooit in de 19de eeuw is bedacht om boeren toegang tot financiering te bieden, de tand des tijds goed heeft doorstaan en bij alle huidige turbulentie uitstekend functioneert." Dus het Nederlandse banklandschap herinrichten volgens de coöperatieve gedachte? "Dat zou tot onwenselijke uniformering leiden. Het bankenlandschap moet pluriform zijn; burgers en bedrijven moeten wat te kiezen hebben. Vergeet ook niet dat wij 110 jaar nodig hebben gehad om te komen waar we nu zijn. Realiseer je bovendien dat wij in Nederland een tikje bevoorrecht zijn. In Duitsland bijvoorbeeld bestaan meer coöperatieve banken die onderling met elkaar wedijveren. En die coöperatieve gedachte aardt ook niet overal. Op het Europese vasteland zie je het veelvuldig en wordt het vooral geroemd vanwege zijn toekomstbesten digheid. Maar een levensvatbare coöperatieve bank in het Verenigd Koninkrijk zie ik er voorlopig niet van komen." Wat betekent het coöperatieve model voor de mensen op de werkvloer? "Onze medewerkers herkennen zich er volledig in en spreken zich er ook hardop over uit. Wij gaan voor de klant, niet voor de aandeelhouders via de beurs - want die hebben we niet. En gaan voor de klant, dat doe je in goede en kwade tijden. De tuinders, de geitenhouders en de binnenscheepvaart hebben het op dit moment erg moeilijk, en daar liggen onze accountmanagers soms wakker van. Helaas zie je geregeld dat klanten worden benaderd alsof ze een doelwit zijn. Vanuit Angelsaksisch perspectief is een klant iemand waar je zoveel mogelijk uit moet halen wat erin zit. Vanuit onze filosofie is dat een absurde benadering, waar effecten aan vastzitten die internationale financiële systemen destabiliseren en er mede toe hebben geleid dat het maatschappelijk vertrouwen naar een deplorabel dieptepunt is gezonken. Wij beschouwen klanten niet als 'target' maar als partners waar je voor de lange termijn gezamenlijk de toekomst mee in gaat." Wie durft in de huidige tijd iets anders te beweren? "Tja, de marketingmensen hebben het er maar druk mee. Ik constateer dat ons totale klantenbestand in elk geval gestaag blijft groeien. En dat gaat bepaald niet

5 201C augustus/september 27 I Bestuur en management zomaar! Klanten worden steeds veeleisender en dagen ons uit scherp te blijven. Dat betekent dat je sterk genoeg moet zijn om kritiek van klanten te kunnen zien als goede raad, als aansporing om een tandje bij te zetten. Je moet er ook voor zorgen dat je er letterlijk bij blijft. Wij hebben intern de nodige mobiliteitsprogramma's om de talenten van mensen te ontwikkelen en nieuwe uitdagingen te bieden, maar als een klant om het half jaar kennis moet maken met een nieuwe accountmanager, dan is dat een slechte zaak. Daarin moet je dus de balans zien te vinden. En die aandacht voor klanten blijft domweg ook een kwestie van je laten zien. Ik heb de afgelopen jaren veel klanten bezocht, zowel in binnen- als buitenland." Uw filosofie en bestuursmodel hebben niet voor bovengemiddelde groei gezorgd... "Ik vrees dat een honderd procent crisisresistent model niet bestaat. De crisis heeft inderdaad de groei gedempt. De publieke discussie over het depositogarantiestelsel was zeker ook een negatieve factor. Maar vergis u niet. Wij hebben in het MKB-segment een marktaandeel van eenenveertig procent, in sommige provincies en sectoren oplopend tot zeventig a tachtig procent. Die posities verder uitbreiden zou een enorme inspanning vergen. Van de andere kant zijn er nog genoeg meters te maken. Onze posities in de Randstad behoeven versterking, evenals in de segmenten grootzakelijk en private banking. Daarbij blijven we volledig trouw aan onze bedrijfsfilosofie." Betekent die trouw dat u ook klanten afwijst? "Er melden zich soms klanten met bepaalde uitgangspunten of verdienmodellen die niet sporen met onze bedrijfsfilosofie. Die nemen we dan niet aan, en echt hartzeer hebben we daar niet van. Je moet ook bedenken dat als grootzakelijke klanten naar ons toekomen, ze heel goed hebben nagedacht voor ze alle schepen achter zich verbranden. De overzetting van je hele betalingsverkeer en logistiek, dat is een enorm karwei. En vanwege de tarieven hoeven ze het niet te doen - want zoals ik al zei: daar spelen wij nauwelijks mee. Om nog even op die kritische klanten terug te komen: men is er hypergevoelig voor dat je ze met een leuke tariefactie binnenhaalt en nadien een poets bakt. Klanten hadden zo'n gevoel bij de renteopslagen die vorig jaar moesten worden doorgevoerd om liquiditeitsrisico's af te dekken. Na de val van Lehman Brothers hebben die noodzakelijke maatregelen wel tot flinke vertroebeling van de klantrelaties geleid omdat men dat als inbreuk op bestaande contracten zag. Het heeft ons de nodige moeite gekost om dat verhaal deugdelijk over de bühne te krijgen." 'Ik heb voorlopig nog geen redenen om vrolijk te worden van de verwachte uitkomsten van Basel III' En dan zijn er de giftig gebleken producten die niet bevorderlijk zijn voor een goede klantrelatie. "Ik beken: het is voor mij ondoenlijk om al onze producten te kennen. Maar dat we er nu zeer dicht op zitten kunt u zich wel voorstellen. Vanaf de zomer 2007, het jaar waarin vijfentwintig procent van de mondiale

6 28 kredietverlening compleet losgezongen was van de reële economie, zijn we onze portfolio tegen het licht gaan houden. Wij zijn minder door toxic assets geraakt dan de meeste andere grote banken. En hoewel wij nooit behoefte hebben gehad aan overheidssteun, hadden wij op enig moment wel de vrees dat we in de algehele malaise meegezogen zouden worden. Dubieuze producten komen immer onverwacht boven water en zijn per definitie onplezierig. Wat we hebben geleerd is dat er bij complexe producten niet veel nodig is om het systeem plat te leggen. Eén fout product kan de handel verlammen en een begrip als 'marktprijs' wordt dan volstrekt inhoudloos. Dus zullen wij meer dan ooit kritisch blijven op de complexiteit van producten en op de economische relevantie ervan. Als een product er niet is voor de klant maar een eigen leven gaat leiden omdat er, al of niet door speculerende hedgefondsen, geprobeerd wordt geld met geld te verdienen, dan zit er iets goed fout." 'De bancaire sector heeft het als patiënt wel overleefd, maar de infuusslangetjes zitten er nog' I Hoe nu verder? "In de loop van 2009 is de relatieve rust teruggekeerd, mede door de stabiliserende ingrepen van overheden en centrale banken, hoewel de recente ontwikkelingen in Europa rond de euro de sector en het vertrouwen geen goed doen. De bancaire sector heeft het als patiënt wel overleefd, maar de infuusslangetjes zitten er nog. En voor ons als Rabobank ligt er genoeg operationeel werk. Wij bezuinigen dit jaar zo'n tien procent, veelal via natuurlijk verloop en het aflopen van tijdelijke contracten. Wij brengen hier in het Utrechts kantoor functies bij elkaar en hoewel men op lokaal niveau kritisch kan zijn op dit grote glazen huis ziet men ook wel dat we bijvoorbeeld uit innovatieoogpunt veel expertise centraal bij elkaar moeten hebben, zoals op het gebied van informatiesystemen." Die centralisatieneiging heeft in het verleden toch vaak tot problemen geleid? "Als centralisering lokaal ondernemerschap hindert, heb je inderdaad een probleem. En misschien waren we op sommige gebieden ook wel wat doorgeslagen. Met het program 'Rabobank 2010' willen we ondermeer dat onze accountmanagers meer energie in de klant dan in de systemen steken. We willen dat commerciële mensen minstens tachtig procent van hun tijd met de klant bezig zijn, ondersteund door systemen die per bank naadloos en gedifferentieerd aansluiten op wat gevraagd wordt. Ik geloof niet zo in die vermeende tegenstelling tussen management en werkvloer. Als de richting duidelijk is, dan doen de mensen het helemaal zelf en komen ze heus niet om een boekje vragen waar in staat hoe ze succes moeten behalen." Al slapeloze nachten over de volgende crisis? "Ik wist niet dat de huidige crisis afgelopen was? Naast de sterk verzwakte euro en de algehele onzekerheid binnen de eurozone zie ik wel meer ontwikkelingen die onvoorspelbaar zijn. Een vraag is bijvoorbeeld hoever de nieuwe Systemic Risk Board van de Europese Centrale Bank precies kan kijken. De prijzen van onroerend goed in China stijgen per jaar met tien tot vijftien procent. Als die zeepbel ploft, komen er schokgolven. Let ook op de grondstoffen. Bij een aantrekkende economie zal de grondstofschaarste zich in hogere prijzen vertalen, mogelijk nog verder opgejaagd door speculatie. Wat specifiek de bancaire sector betreft, wordt er alles aan gedaan om de transparantie te verbeteren en het risico management beter af te stemmen op deze ingewikkelde, soms onvoorspelbare wereld. Al heb ik voorlopig nog geen redenen om vrolijk te worden van de verwachte uitkomsten van Basel III, waar naar alle waarschijnlijkheid een pakket verscherpte regels uit voort gaat komen. Maar die zijn gewoon nodig, omdat er onverantwoorde risico's zijn genomen. Het zou wat mij betreft een gemiste kans zijn om hedgefondsen en money market funds buiten schot te laten. Maar los daarvan: wie de geschiedenis kent, weet dat crises er gewoon bijhoren en zich met de regelmaat van de klok blijven aandienen. Dus wees op je hoede, over drie tot vijf jaar hebben we er weer eentje te pakken." «

Goud BANKING REVIEW. community for professionals in finance JUNI JULI 2010

Goud BANKING REVIEW. community for professionals in finance JUNI JULI 2010 community for professionals in finance BANKING REVIEW www.bankingreview.nl editie r? GS JUNI JULI 2010 Pim Mol Directeur Private Banking Rabobank 'Duurzaamheid mag zeker geen marketingtool zijn' 06 THEMA

Nadere informatie

Delta Lloyd Groep. Duurzaam ondernemen bij Delta Lloyd Groep. Nyenrode Business Universiteit, 28 mei 2010

Delta Lloyd Groep. Duurzaam ondernemen bij Delta Lloyd Groep. Nyenrode Business Universiteit, 28 mei 2010 Delta Lloyd Groep Duurzaam ondernemen bij Delta Lloyd Groep Nyenrode Business Universiteit, 28 mei 2010 Aanwezige leden van de Raad van Bestuur Niek Hoek CEO Emiel Roozen CFO Voorzitter van de Raad van

Nadere informatie

erm Wijffel BAN REVIE Hü w community for professionals in finance OKTOBER/ NOVEMBER 2010 ! I www.bankingreview.nl editie

erm Wijffel BAN REVIE Hü w community for professionals in finance OKTOBER/ NOVEMBER 2010 ! I www.bankingreview.nl editie k, :. community for professionals in finance BAN REVE www.bankingreview.nl editie 05 OKTOBER/ NOVEMBER 2010 Pim Baljet Directievoorzitter Oyens & Van Eeghen 'Wij willen geen financiële supermarkt zijn'

Nadere informatie

De Rabobank is een unieke bank. Wij hebben geen aandeelhouders, maar leden. We zijn een coöperatie.

De Rabobank is een unieke bank. Wij hebben geen aandeelhouders, maar leden. We zijn een coöperatie. In deze folder leest u wie we zijn, wat we doen en op welke manieren u ons kunt bereiken. U ervaart onze maatschappelijke betrokkenheid in Enschede en Haaksbergen. En u leest waarom lid worden van Rabobank

Nadere informatie

Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder?

Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder? Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder? Zoals u waarschijnlijk weet, is de beurs nog steeds bijzonder nerveus en vooral negatief. De directe aanleiding is de tegenvallende groei in China waar wij

Nadere informatie

HOE RABOBANK KALM VOORSORTEERT OP WEG NAAR EEN BEURSNOTERING

HOE RABOBANK KALM VOORSORTEERT OP WEG NAAR EEN BEURSNOTERING HOE RABOBANK KALM VOORSORTEERT OP WEG NAAR EEN BEURSNOTERING 17AUG 2015 MICHIEL WERKMAN GASTAUTEUR FOLLOW THE MONEY Snelle groei, achterblijvende reserve, beperkte houdbaarheid van het coöperatieve model:

Nadere informatie

RvC-verslagen geven weinig inzicht

RvC-verslagen geven weinig inzicht RvC-verslagen geven weinig inzicht Erasmus Universiteit Rotterdam September 2010 Dr. Mijntje Lückerath-Rovers Drs. Margot Scheltema contact: luckerath@frg.eur.nl Het onderzoek Ondernemingen : Van 60 ondernemingen

Nadere informatie

Naslagwerk Economie van Duitsland. Hoofdstuk 8: Financiële stelsel. 8.1 Overzicht

Naslagwerk Economie van Duitsland. Hoofdstuk 8: Financiële stelsel. 8.1 Overzicht Naslagwerk Economie van Duitsland 8.1 Overzicht Het Duitse bankenstelsel is anders georganiseerd dan in de meeste andere landen. Naast een centrale bank, de Bundesbank, de reguliere zaken en retailbanken

Nadere informatie

Met onderscheidend en gemeenschappelijk beleefd organisatie DNA het beste toekomstperspectief. Verbeteren kan alleen van binnenuit.

Met onderscheidend en gemeenschappelijk beleefd organisatie DNA het beste toekomstperspectief. Verbeteren kan alleen van binnenuit. Met onderscheidend en gemeenschappelijk beleefd organisatie DNA het beste toekomstperspectief Verbeteren kan alleen van binnenuit. Onze visie, missie en strategie Visie: dat er in alle organisaties een

Nadere informatie

Michiel Verbeek, januari 2013

Michiel Verbeek, januari 2013 Michiel Verbeek, januari 2013 1 2 Eens of oneens? De bankiers zijn schuldig aan de kredietcrisis. De huidige economische crisis is het gevolg van de kredietcrisis van 2008. Als een beurshandelaar voor

Nadere informatie

Crelan: 100 % coöperatief verankerd

Crelan: 100 % coöperatief verankerd B R U S S E L, 1 8 j u n i 2015 Crelan: 100 % coöperatief verankerd Ruim een jaar geleden kondigde Crelan aan dat er een akkoord bereikt was tussen de Franse en de Belgische aandeelhouders van de bank,

Nadere informatie

Een nieuw Bestuursmodel. Dat is de gedachte. Dat is het idee. Rabobank Staphorst-Rouveen. Een bank met ideeën.

Een nieuw Bestuursmodel. Dat is de gedachte. Dat is het idee. Rabobank Staphorst-Rouveen. Een bank met ideeën. Een nieuw Bestuursmodel. Dat is de gedachte. Dat is het idee. Rabobank Staphorst-Rouveen. Een bank met ideeën. Rabobank Staphorst-Rouveen op weg naar een nieuw bestuursmodel Vanaf medio april 2010 werkt

Nadere informatie

Publiekssymposium Eerlijke Bankwijzer

Publiekssymposium Eerlijke Bankwijzer Page 1 of 5 U bevindt zich hier: Home Ministeries Financiën Documenten en publicaties Toespraken Publiekssymposium Eerlijke Bankwijzer Publiekssymposium Eerlijke Bankwijzer Toespraak 27-01-2011 Toespraak

Nadere informatie

Agrarisch ondernemerschap, innovatie en financiering. Ruud Huirne, directeur F&A Nederland

Agrarisch ondernemerschap, innovatie en financiering. Ruud Huirne, directeur F&A Nederland Agrarisch ondernemerschap, innovatie en financiering Ruud Huirne, directeur F&A Nederland Rabo posities agrarische sector per sector stabiel tot licht dalend (* EUR mln) 2 Kredietverlening 2013 Verstrekkingen

Nadere informatie

Wijnimport Nederland naar regio

Wijnimport Nederland naar regio DO RESEARCH Wijnimport Nederland naar regio Sterke opmars wijn uit Chili Jeroen den Ouden 1-10-2011 Inleiding en inhoudsopgave Pagina I De invoer van wijn in Nederland 1 II De invoer van wijn naar herkomst

Nadere informatie

(10 spatie s) voette kst wijzig en via Invoeg en Kopte kst en voette kst TOEZICHT ONDER SOLVENCY II

(10 spatie s) voette kst wijzig en via Invoeg en Kopte kst en voette kst TOEZICHT ONDER SOLVENCY II Klantn 13 juni 1 aam 2013 (10 spatie s) voette kst wijzig en via Invoeg en Kopte kst en voette kst TOEZICHT ONDER SOLVENCY II INTERN TOEZICHT ONDER SOLVENCY II 01 02 03 04 05 06 07 08 Introductie Cor Ensing

Nadere informatie

Enthousiasme zorgt voor meer omzet

Enthousiasme zorgt voor meer omzet Enthousiasme zorgt voor meer omzet Vinden nieuwe klanten de weg naar uw organisatie? U biedt een goed product tegen een goede prijs en toch lijkt het steeds lastiger om u te onderscheiden van uw concurrenten.

Nadere informatie

Copyright 2005, Bureau M+i, Amsterdam - www.deklantenfabriek.nl

Copyright 2005, Bureau M+i, Amsterdam - www.deklantenfabriek.nl zijn. Deze informatie kunnen we weer uitsplitsen naar branches. Van elke regio weten we ook het aantal offerte aanvragen, de conversie (en dus ook de non-conversie) en de totale waarde die elk gebied vertegenwoordigt

Nadere informatie

1 Inleiding risicomanagement (1)

1 Inleiding risicomanagement (1) Inleiding risicomanagement () De afgelopen 25 jaar gaan de geschiedenis in als de periode waarin Westerse overheden, banken, bedrijven en particulieren grotere risico s zijn gaan nemen. In 2008 zijn, door

Nadere informatie

FAMILIEVERMOGEN MOET EEN ZEGEN ZIJN

FAMILIEVERMOGEN MOET EEN ZEGEN ZIJN ANTWERP MANAGEMENT SCHOOL HEEFT EEN FAMILY WEALTH INSTITUTE FAMILIEVERMOGEN MOET EEN ZEGEN ZIJN Veel ondernemende families willen zich professioneel laten begeleiden om hun patrimonium samen te houden,

Nadere informatie

Wie zijn wij? [1 van 2]

Wie zijn wij? [1 van 2] 1 Wie zijn wij? [1 van 2] Hans Alberts (1965) Ervaren veranderaar Juridische, commerciële en bancaire achtergrond. Kernwoorden: helikopterview, opbouwend kritisch, gewoon doen, meten is weten. Wim Tobé

Nadere informatie

De gegevens als bedoeld in artikel 2: 142 lid 3 Burgerlijk Wetboek, zijn gepubliceerd op de website van de vennootschap en luiden als volgt:

De gegevens als bedoeld in artikel 2: 142 lid 3 Burgerlijk Wetboek, zijn gepubliceerd op de website van de vennootschap en luiden als volgt: Onderstaand zijn de gegevens vermeld als bedoeld in artikel 2: 142 lid 3 Burgerlijk Wetboek betreffende mevrouw C.M.C. Mahieu, in verband met de voorgenomen benoeming van mevrouw Mahieu tot lid raad van

Nadere informatie

Bedrijfsfinanciering: Van subsidie naar overheidsinstrumenten anno 2014

Bedrijfsfinanciering: Van subsidie naar overheidsinstrumenten anno 2014 Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ministerie van Economische Zaken Bedrijfsfinanciering: Van subsidie naar overheidsinstrumenten anno 2014 Roland Starmans Manager Product Ontwikkeling Bancair, Investment

Nadere informatie

ScaleUp Dashboard 2015

ScaleUp Dashboard 2015 Rapportage ScaleUp Dashboard 2015 ScaleUp Dashboard 2015 Prof. dr. Justin Jansen Lotte de Vos Rotterdam School of Management Erasmus Centre for Entrepreneurship Conclusies Nederland staat aan de Europese

Nadere informatie

AGENDA. Voor (het advies inzake) de routebeschrijving en bereikbaarheid met het openbaar vervoer verwijzen wij u naar onze website: www.nedap.com.

AGENDA. Voor (het advies inzake) de routebeschrijving en bereikbaarheid met het openbaar vervoer verwijzen wij u naar onze website: www.nedap.com. AGENDA voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders van de N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek Nedap, gevestigd te Groenlo, te houden op 3 april 2014, s morgens om 11.00 uur in het EYE (filmmuseum)

Nadere informatie

DELTA Zakelijk. Meeting with DACT 27 oktober 2011. Als energie een substantiële kostenfactor is, is energie al snel van strategisch belang

DELTA Zakelijk. Meeting with DACT 27 oktober 2011. Als energie een substantiële kostenfactor is, is energie al snel van strategisch belang DELTA Zakelijk Meeting with DACT 27 oktober 2011 Als energie een substantiële kostenfactor is, is energie al snel van strategisch belang Agenda Bedrijfspresentatie DELTA NV DELTA: Uw strategische gesprekspartner

Nadere informatie

Duurzaam Bankieren in 2015: hoogtepunten en vooruitblik. Waarde creëren voor onze stakeholders

Duurzaam Bankieren in 2015: hoogtepunten en vooruitblik. Waarde creëren voor onze stakeholders Duurzaam Bankieren in 2015: hoogtepunten en vooruitblik Waarde creëren voor onze stakeholders Duurzaam bankieren bij ABN AMRO ABN AMRO levert een scala aan producten en diensten aan particuliere, private

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG TRANSPARANTINVEST 4/3/2015. Macro & Markten, strategie. 1. Rente en conjunctuur : EUROPA

BEHEERSVERSLAG TRANSPARANTINVEST 4/3/2015. Macro & Markten, strategie. 1. Rente en conjunctuur : EUROPA BEHEERSVERSLAG TRANSPARANTINVEST 4/3/15 Macro & Markten, strategie 1. Rente en conjunctuur : EUROPA De Europese rentevoeten zijn historisch laag, zowel op het korte als op het lange einde, en geven de

Nadere informatie

ING Private/Business Banking

ING Private/Business Banking ING Private/Business Banking Workshop Duurzaam Beleggen Congres Grip op je Vermogen 5/6 oktober 2012, Den Haag Jan van Hoven, consultant Susanne van de Wateringen, senior analist 1 Welkom op planeet Aarde

Nadere informatie

Anton Valk Pagina 1. Datum 2 juli 2015 Anton Valk Good Governance: Carolien de Monchy, Cor de Feyter, Casper van den Wall Bake

Anton Valk Pagina 1. Datum 2 juli 2015 Anton Valk Good Governance: Carolien de Monchy, Cor de Feyter, Casper van den Wall Bake De Stichting GoodGovernance.NU wil de positieve kracht van goed bestuur versterken. We brengen de denkkracht van professionals, opiniemakers, bestuurders en praktijkmensen bij elkaar door een platform

Nadere informatie

Van belang. Het verhaal van de Nederlandse Vereniging van Banken

Van belang. Het verhaal van de Nederlandse Vereniging van Banken Van belang Het verhaal van de Nederlandse Vereniging van Banken De som der delen De uitdagingen van de sector Door de NVB Van belang De nieuwe realiteit In Nederland zijn ruim tachtig Nederlandse en buitenlandse

Nadere informatie

Nederland kan niet zonder internationale banken

Nederland kan niet zonder internationale banken Nederland kan niet zonder internationale banken Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, stelt bestuursvoorzitter van de Rabobank Piet Moerland. Kijk maar naar Griekenland. Ook voor banken zijn scherpere

Nadere informatie

Track Private sector. 8 mei 2008. Rabobank Nederland

Track Private sector. 8 mei 2008. Rabobank Nederland Track Private sector 8 mei 2008 Dagprogramma paralleltrack: Private sector 9:30 10.00uur Guust Jutte (Rabobank) Achterliggende gedachte van de bankentaxonomie 10:00 10:30uur Wim van Reen (Rabobank) Geef

Nadere informatie

Selectie commissarissen

Selectie commissarissen Selectie commissarissen 1 Profiel raad van commissarissen Rabo-model April 2014 1. Inleiding Het werving- en selectieproces vereist een grote mate van zorgvuldigheid. De samenstelling van de raad van commissarissen

Nadere informatie

Tijdig herkennen van financiële problemen. Fred Roode 20 mei 2014

Tijdig herkennen van financiële problemen. Fred Roode 20 mei 2014 Tijdig herkennen van financiële problemen Fred Roode 20 mei 2014 Tijdig herkennen van (financiële) problemen De frustratie van een recovery manager tel:0620002666; fr@restructuring-management.nl 2 Fasen

Nadere informatie

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken De Nederlandse bancaire vorderingen 1 op het buitenland zijn onder invloed van de economische crisis en het uiteenvallen van ABN AMRO tussen

Nadere informatie

Persoonlijk leiderschap: hoe blijf je in tijd van vertrouwenscrisis trouw aan je ambities?

Persoonlijk leiderschap: hoe blijf je in tijd van vertrouwenscrisis trouw aan je ambities? Persoonlijk leiderschap: hoe blijf je in tijd van vertrouwenscrisis trouw aan je ambities? Onder het oppervlak van de kredietcrisis ligt een veel ingrijpender crisis, namelijk het wereldwijde gebrek aan

Nadere informatie

MKBi-Groeifonds Obligaties

MKBi-Groeifonds Obligaties MKBi-Groeifonds Obligaties Brede kennis en ervaring in zowel de financiële wereld als het ondernemerschap is de basis van het MKBi Groeifonds Geef het mkb de juiste impuls met het MKBi Groeifonds! Meer

Nadere informatie

Financiële repressie: twee sleutelwoorden voor elke financieel intermediair in dit decennium. FiDiB, Vught, 17 september 2012

Financiële repressie: twee sleutelwoorden voor elke financieel intermediair in dit decennium. FiDiB, Vught, 17 september 2012 Financiële repressie: twee sleutelwoorden voor elke financieel intermediair in dit decennium FiDiB, Vught, 17 september 2012 Agenda Waar hebben we mee te maken? Structurele gevolgen deze crisis Financiële

Nadere informatie

Gaat Wehkamp het redden met Brits geld? Economie de...

Gaat Wehkamp het redden met Brits geld? Economie de... Het nieuwe moderne distributiebedrijf van Wehkamp in Zwolle, dat deze zomer zal worden geopend. Wehkamp Gaat Wehkamp het redden met Brits geld? Vijf vragen over de overname van Wehkamp ARTIKEL Het oude

Nadere informatie

Ik zou een strikte scheiding willen tussen audit- en adviesdiensten

Ik zou een strikte scheiding willen tussen audit- en adviesdiensten Interview Frans Cremers Ik zou een strikte scheiding willen tussen audit- en adviesdiensten Het beeld dat buitenstaanders van een auditcommissie hebben is niet altijd even accuraat, meent Cremers. De rol

Nadere informatie

GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN

GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN NVZD najaarscongres 25 november 2015, Nyenrode Business Universiteit, Breukelen GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN Naar permanente leiderschapsontwikkeling Ambitie De NVZD wil met dit congres onderstrepen

Nadere informatie

Regie 3.0. een stap verder... Een serie masterclasses om bibliotheken in transitie te ondersteunen met allianties, transitiemanagement en geldstromen.

Regie 3.0. een stap verder... Een serie masterclasses om bibliotheken in transitie te ondersteunen met allianties, transitiemanagement en geldstromen. Regie 3.0 een stap verder... Een serie masterclasses om bibliotheken in transitie te ondersteunen met allianties, transitiemanagement en geldstromen. Regie 3.0 een stap verder... Een serie masterclasses

Nadere informatie

Alternatieve financieringen voor middelgrote bedrijven. 24 september 2013 1 1

Alternatieve financieringen voor middelgrote bedrijven. 24 september 2013 1 1 Alternatieve financieringen voor middelgrote bedrijven 24 september 2013 1 1 1 Inhoud Alternatieve vormen van financiering Een Europese Private Placement? Financiering van NPEX Contact: Victor Meijer (victor.meijer@nibc.com)

Nadere informatie

Arbeidsmarkt. Bedrijfskunde. Technische bedrijfskunde

Arbeidsmarkt. Bedrijfskunde. Technische bedrijfskunde wo bedrijfskunde Goede managers komen altijd aan de bak, ook in tijden van crisis. Maar nu het herstel tegen lijkt te vallen moet je wel voorbereid zijn op verrassingen. Veel bedrijfskunde-opleidingen

Nadere informatie

Financieren anno 2015 BDO M&A - Debt Advisory Strategisch financieringsadvies

Financieren anno 2015 BDO M&A - Debt Advisory Strategisch financieringsadvies Financieren anno 2015 BDO M&A - Debt Advisory Strategisch financieringsadvies drs. Roel van der Sar RC RV Manager Corporate Finance Debt Advisory Introductie drs. Roel van der Sar RC RV Senior Manager

Nadere informatie

Investeer in start-ups en jongeren

Investeer in start-ups en jongeren Het jaar 2033 - Bilderbergconferentie 2015 Stef van Grieken, tech-ondernemer Investeer in start-ups en jongeren Stef van Grieken (1986) studeerde Industrial Engineering aan de Rijksuniversiteit Groningen

Nadere informatie

PERSBERICHT. Van Lanschot: solide resultaten eerste zes maanden 2014

PERSBERICHT. Van Lanschot: solide resultaten eerste zes maanden 2014 PERSBERICHT Van Lanschot: solide resultaten eerste zes maanden 2014 Uitvoering strategie ligt op koers, basis gelegd voor verdere ontwikkeling en groei Client assets gestegen naar 56,1 miljard (ultimo

Nadere informatie

De 15 valkuilen om voor op te passen bij het aangaan van een lening of krediet!

De 15 valkuilen om voor op te passen bij het aangaan van een lening of krediet! De 15 valkuilen om voor op te passen bij het aangaan van een lening of krediet! Wees u bewust van deze valkuilen om niet bedrogen uit te komen Pagina 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Valkuil 1. Aanbiedingen...

Nadere informatie

Groeien in De Kempen. Rabobank De Kempen Roeland Verbeet Manager Grootzakelijk 09-06-2015

Groeien in De Kempen. Rabobank De Kempen Roeland Verbeet Manager Grootzakelijk 09-06-2015 Groeien in De Kempen Rabobank De Kempen Roeland Verbeet Manager Grootzakelijk 09-06-2015 NL: Hevig debat over gebrek aan kredietverlening in MKB Selectie nieuwsberichten over kredietverlening door banken

Nadere informatie

Marylane. Leegstand kantoren & waarom het zo lang duurt

Marylane. Leegstand kantoren & waarom het zo lang duurt Leegstand kantoren & waarom het zo lang duurt Door: Bart Douw Datum: 24 januari 2013 MARYLANE: Bart Douw (1966), bedrijfseconoom 10 jaar bankier 8 jaar directeur investeringsholding Sinds begin 2012 zelfstandig

Nadere informatie

Rabobank Utrechtse Heuvelrug, de bank die ambities waarmaakt... Het is tijd voor de Rabobank.

Rabobank Utrechtse Heuvelrug, de bank die ambities waarmaakt... Het is tijd voor de Rabobank. Rabobank Utrechtse Heuvelrug, de bank die ambities waarmaakt... Het is tijd voor de Rabobank. Een dynamische bank in een dynamische regio De Rabobank is één van de grootste financiële dienstverleners van

Nadere informatie

Beloningsbeleid, Prikkels en Vertrouwen

Beloningsbeleid, Prikkels en Vertrouwen Beloningsbeleid, Prikkels en Vertrouwen Jaap Koelewijn 12-05-2014 Agenda Kennismaking Waarom zijn de salarissen in de financiële sector zo hoog? Waarom zijn de bonussen zo hoog? Is dat systeem effectief?

Nadere informatie

COLUMN VERBINDEND EN ONDERWIJSKUNDIG LEIDERSCHAP NATIONAAL ONDERWIJSDEBAT 9 OKTOBER 2008 HARRIE AARDEMA, CONCEPT 071008

COLUMN VERBINDEND EN ONDERWIJSKUNDIG LEIDERSCHAP NATIONAAL ONDERWIJSDEBAT 9 OKTOBER 2008 HARRIE AARDEMA, CONCEPT 071008 Ik zie mijn inleiding vooral als een opwarmer voor de discussie. Ik ga daarom proberen zo veel mogelijk vragen op te roepen, waar we dan straks onder leiding van Wilma Borgman met elkaar over kunnen gaan

Nadere informatie

-RKQ/HHUGDP3YG$µ-HNXQWQLHWYRRUHHQKDEEHNUDWVRSGH HHUVWHULM]LWWHQ

-RKQ/HHUGDP3YG$µ-HNXQWQLHWYRRUHHQKDEEHNUDWVRSGH HHUVWHULM]LWWHQ -RKQ/HHUGDP3YG$µ-HNXQWQLHWYRRUHHQKDEEHNUDWVRSGH HHUVWHULM]LWWHQ Bezuinigingen? Welke bezuinigingen? John Leerdam reageert enigszins geïrriteerd op de vraag hoe het voelt om als politicus tegenover oud-collega

Nadere informatie

Durf de leverancier het vertrouwen te geven! Welkom! AAFM Facility Management

Durf de leverancier het vertrouwen te geven! Welkom! AAFM Facility Management Durf de leverancier het vertrouwen te geven! Welkom! David Verberne Manager Corporate Facility Management en Real Estate Management bij Van Lanschot Bankiers 8 jaar ervaring in facilitaire omgeving Ervaring

Nadere informatie

ALGEMENE EISEN Van elk lid van de Raad van Commissarissen wordt verwacht dat hij of zij beschikt over:

ALGEMENE EISEN Van elk lid van de Raad van Commissarissen wordt verwacht dat hij of zij beschikt over: SAMENSTELLING EN FUNCTIEPROFIEL RAAD VAN COMMISSARISSEN DE RAAD VAN COMMISSARISSEN De Raad van Commissarissen staat het bestuur met raad ter zijde (adviestaak), houdt toezicht op het beleid van het bestuur

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 5: grip op geld Les 2: waarde

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 5: grip op geld Les 2: waarde Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 5: grip op geld Les 2: waarde Pen en papier? Kosten versus waarde Hoe zou het zijn om echt het geld te verdienen wat past bij de waarde die je levert? Om niet

Nadere informatie

Belfius. Gisteren, vandaag, morgen. Jos Clijsters, Voorzitter Raad van Bestuur Belfius. 18 december 2014

Belfius. Gisteren, vandaag, morgen. Jos Clijsters, Voorzitter Raad van Bestuur Belfius. 18 december 2014 Belfius Gisteren, vandaag, morgen. Jos Clijsters, Voorzitter Raad van Bestuur Belfius 18 december 2014 Wat was. 2008-2011 2008 2011 20,8 A+ 11,9 2002 2008 BBB- 2008 2011 ICELAND 30 A 12 2002 2008 Vertrouwen

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Persoonlijke Effectiviteit De cursus Persoonlijke Effectiviteit duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Met de gebruiker aan tafel

Met de gebruiker aan tafel Met de gebruiker aan tafel Brainstormen over niet-financiële informatie (NFI) Met de gebruiker aan tafel 1 Dagprogramma 12 mei 2009 10.00 12.00 : De bestuurlijke agenda 12.00 13.00 : Pauze met lunch 13.00

Nadere informatie

Het éne aandeel dat Carl Icahn NU koopt

Het éne aandeel dat Carl Icahn NU koopt Het éne aandeel dat Carl Icahn NU koopt 1 Als je iets over CEO's in het algemeen kan zeggen, dan is het wel dat ze een grenzeloze ambitie hebben. Duh! Lijkt me nogal logisch, niet? Waar je echter als belegger

Nadere informatie

De impact van HR op de business. Jaap Paauwe, Job Hoogendoorn en HR compliance

De impact van HR op de business. Jaap Paauwe, Job Hoogendoorn en HR compliance De impact van HR op de business Jaap Paauwe, Job Hoogendoorn en HR compliance Inhoudsopgave Heeft HR impact op de business? (interview met Jaap Paauwe) Certificering HR is must (interview met Job Hoogendoorn)

Nadere informatie

Regio Amsterdam. Kantorenvisie. Januari 2010. Amstelveen. 40% minder opname kantoorruimte. Grootste transacties. 40% minder opname kantoorruimte

Regio Amsterdam. Kantorenvisie. Januari 2010. Amstelveen. 40% minder opname kantoorruimte. Grootste transacties. 40% minder opname kantoorruimte Research Kantorenvisie Regio Amsterdam Januari 2010 40% minder opname kantoorruimte De negatieve economische ontwikkelingen in Nederland in 2009 hebben bijgedragen aan een terugval in de opname van kantoorruimte

Nadere informatie

Wederom onrust op de beurs: hoe nu verder?

Wederom onrust op de beurs: hoe nu verder? Wederom onrust op de beurs: hoe nu verder? Net als we vorig jaar meerdere keren hebben gezien, zijn de beurzen wederom bijzonder nerveus en vooral negatief. Op het moment van schrijven noteert de AEX 393

Nadere informatie

DE NIEUWE COMMISSARIS

DE NIEUWE COMMISSARIS DOSSIER TOEZICHT ONDER ZOEK Tekst Peter Rikhof Illustratie Yvonne Kroese DE NIEUWE COMMISSARIS Meer diversiteit, permanente opleiding en jaarlijkse evaluatie van het team en de individuele commissarissen.

Nadere informatie

SUB-PRIME HYPOTHEKEN IN NEDERLAND Onderzoek door mr P.G. Lijesen/NHP augustus 2008

SUB-PRIME HYPOTHEKEN IN NEDERLAND Onderzoek door mr P.G. Lijesen/NHP augustus 2008 SUB-PRIME HYPOTHEKEN IN NEDERLAND Onderzoek door mr P.G. Lijesen/NHP augustus 2008 Aanleiding Na afloop van iedere rente-vast-periode wordt hypotheekrente opnieuw voor een bepaalde periode vast gezet.

Nadere informatie

en sector onder vuur Ontwikkelingssamenwerkingsorganisaties strategieën in een veranderende wereld Marieke de Wal

en sector onder vuur Ontwikkelingssamenwerkingsorganisaties strategieën in een veranderende wereld Marieke de Wal Als je denkt dat je te klein en onbeduidend bent om het verschil te maken, denk dan eens aan slapen met een mug Dalai Lama De wereld verandert en wordt complexer. Dat is ook merkbaar in de ontwikkeling

Nadere informatie

De kredietverzekering

De kredietverzekering Euler Hermes Nederland De kredietverzekering Met een gerust hart zaken doen. Exclusief voor klanten van de Rabobank www.eulerhermes.nl Euler Hermes is wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeren

Nadere informatie

Opinieonderzoek toekomst financiële sector

Opinieonderzoek toekomst financiële sector Opinieonderzoek toekomst financiële sector Presentatie afsluitende bijeenkomst 24 november Lessen en vragen voor de toekomst Martijn Lampert 1 Vertrouwen Betekenis (Van Dale): 1. Met zekerheid hopen 2.

Nadere informatie

VRIJWILLIGE VERTREKINTENTIES. Een onderzoek onder managers en directeuren in techniek en industrie

VRIJWILLIGE VERTREKINTENTIES. Een onderzoek onder managers en directeuren in techniek en industrie VRIJWILLIGE VERTREKINTENTIES Een onderzoek onder managers en directeuren in techniek en industrie INLEIDING Wanneer het economische vertrouwen stijgt, stijgen ook de vertrekintenties. Dit biedt een uitdaging

Nadere informatie

Onderzoeksrapport Normaal Bankieren Nederland: bankieren moet anders

Onderzoeksrapport Normaal Bankieren Nederland: bankieren moet anders Onderzoeksrapport Normaal Bankieren Nederland: bankieren moet anders Bankieren kan echt anders en vooral normaler Beste lezer, Het vertrouwen in banken is historisch laag. En dat is niet verwonderlijk.

Nadere informatie

AEGON STELT WIJZGINGEN IN CORPORATE GOVERNANCE VOOR OM ZEGGENSCHAP AANDEELHOUDERS TE VERSTERKEN

AEGON STELT WIJZGINGEN IN CORPORATE GOVERNANCE VOOR OM ZEGGENSCHAP AANDEELHOUDERS TE VERSTERKEN 205722 PERSBERICHT AEGON STELT WIJZGINGEN IN CORPORATE GOVERNANCE VOOR OM ZEGGENSCHAP AANDEELHOUDERS TE VERSTERKEN STRUCTUURREGIME VERLATEN; STEMRECHT VERENIGING AEGON TERUGGEBRACHT AEGON N.V. is van plan

Nadere informatie

F reader. Het nieuwe ondernemen. is gewoon durven te veranderen!

F reader. Het nieuwe ondernemen. is gewoon durven te veranderen! F R I E N D S F reader Het nieuwe ondernemen. is gewoon durven te veranderen! Als we de berichtgeving van de laatste maanden mogen geloven staat de non food detailhandel voor een herstructureringsslag.

Nadere informatie

Risk Management. "Don't focus on making money; focus on protecting what you have." - Paul Tudor Jones

Risk Management. Don't focus on making money; focus on protecting what you have. - Paul Tudor Jones Risk Management "Don't focus on making money; focus on protecting what you have." - Paul Tudor Jones Inleiding Het doel van dit document is het introduceren van wat, denken wij, de belangrijkste factor

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Controlling & Accounting De cursus Controlling & Accounting duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Examen HAVO. Nederlands. tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. Nederlands. tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2013 tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-16.30 uur Nederlands Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 22 vragen en een samenvattingsopdracht. Voor dit examen zijn maximaal 47 punten

Nadere informatie

Rabobank Nederland, Sectormanagement Automotive

Rabobank Nederland, Sectormanagement Automotive Rabobank Nederland, Sectormanagement Automotive Alexander Heijkamp, Sectormanager Automotive Inleiding Schadeherstel Financiert de bank nog wel? Waar kijkt een bank naar bij een financieringsverzoek? Slotakkoord

Nadere informatie

Doe veilig zaken het is gedekt!

Doe veilig zaken het is gedekt! Doe veilig zaken het is gedekt! Vooruitgang brengt altijd risico s met zich mee Frederick B. Wilcox Waar ligt u s nachts wakker van? Zorgen over niet betaald worden? Geen bankkrediet verkrijgen? Cashflow

Nadere informatie

M200802. Vrouwen aan de start. Een vergelijking tussen vrouwelijke en mannelijke starters en hun bedrijven. drs. A. Bruins drs. D.

M200802. Vrouwen aan de start. Een vergelijking tussen vrouwelijke en mannelijke starters en hun bedrijven. drs. A. Bruins drs. D. M200802 Vrouwen aan de start Een vergelijking tussen vrouwelijke en mannelijke starters en hun bedrijven drs. A. Bruins drs. D. Snel Zoetermeer, juni 2008 2 Vrouwen aan de start Vrouwen vinden het starten

Nadere informatie

Plan van aanpak bij het kopen van bedrijven:

Plan van aanpak bij het kopen van bedrijven: Plan van aanpak bij het kopen van bedrijven: I. Analyse fase: 1. Vaststelling ondernemings-strategie en missie 2. Vaststelling van de financierings-structuur II. Search fase: 3. Search van overname-kandidaten

Nadere informatie

ARTIKELEN SPAARRENTE FORS LAGER, INFLATIE STIJGT VERDER

ARTIKELEN SPAARRENTE FORS LAGER, INFLATIE STIJGT VERDER ARTIKELEN SPAARRENTE FORS LAGER, INFLATIE STIJGT VERDER ARTIKEL 1 Ook in juli 2013 worden de spaarrente's verder verlaagd Bron: financieel Dagblad d.d. 7 augustus 2013 De rentestijging op de kapitaalmarkt

Nadere informatie

Het nieuwe toezicht op de financiële sector. Brussel, 28 september 2011. Freddy Van den Spiegel Professor VUB Economisch Adviseur BNP Paribas Fortis

Het nieuwe toezicht op de financiële sector. Brussel, 28 september 2011. Freddy Van den Spiegel Professor VUB Economisch Adviseur BNP Paribas Fortis Het nieuwe toezicht op de financiële sector Brussel, 28 september 2011. Freddy Van den Spiegel Professor VUB Economisch Adviseur BNP Paribas Fortis 1 1 Het nieuwe toezicht op de financiële sector. Het

Nadere informatie

AGENDA. Voor (het advies inzake) de routebeschrijving en bereikbaarheid met het openbaar vervoer verwijzen wij u naar onze website: www.nedap.com.

AGENDA. Voor (het advies inzake) de routebeschrijving en bereikbaarheid met het openbaar vervoer verwijzen wij u naar onze website: www.nedap.com. AGENDA voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders van de N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek Nedap, gevestigd te Groenlo, te houden op 16 april 2013, s morgens om 11.00 uur in de Hermitage

Nadere informatie

De financieringsbereidheid van banken anno 2010

De financieringsbereidheid van banken anno 2010 De financieringsbereidheid van banken anno 2010 Gerard Kneppers Partner Finance & Projects Casper Hamersma Partner Corporate Oorzaken en gevolgen van de crisis Legal Business Day 2010 - De financieringsbereidheid

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Kappers In de kappersbranche kunnen de volgende bedrijfstypen worden onderscheiden: zelfstandigen zonder personeel, zzp ers (ondernemers die minder dan 32 uur per week in het kappersbedrijf werkzaam zijn)

Nadere informatie

Implementatie van de gewenste cultuur m.b.v. bewegingsmonitoren. als essentieel onderdeel van uw organisatie DNA

Implementatie van de gewenste cultuur m.b.v. bewegingsmonitoren. als essentieel onderdeel van uw organisatie DNA Implementatie van de gewenste cultuur m.b.v. bewegingsmonitoren als essentieel onderdeel van uw organisatie DNA 1 Verandering naar de verscherpte cultuur: meetbaar? Binnen veel organisaties wordt er gewerkt

Nadere informatie

Centre of expertise. voor samenwerking. B&C Bout&Co. structuur in samenwerking

Centre of expertise. voor samenwerking. B&C Bout&Co. structuur in samenwerking B&C Bout&Co structuur in samenwerking Centre of expertise voor samenwerking Centre of expertise Bout & Co vergroot de performance door verbetering van de structuur in samenwerking tussen ondernemingen,

Nadere informatie

W erkboek PREVIEW. Op weg naar een. nieuw bestuursmodel. P e r s o o n l i j k. en interactief

W erkboek PREVIEW. Op weg naar een. nieuw bestuursmodel. P e r s o o n l i j k. en interactief Op weg naar een nieuw bestuursmodel W erkboek Zorgvuldige afweging en transparante besluitvorming middels reflecties, vragen en afwegingen Governance werkboek P e r s o o n l i j k en interactief Op weg

Nadere informatie

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman Suzanne Peters Blijf bij me! liefdesroman Hoofdstuk 1 Katja belde aan bij het huis. Ze vond het toch wel erg spannend. Het was de tweede keer dat ze op visite ging bij de hondenfokker en deze keer zou

Nadere informatie

DE WINST VAN DUURZAAM ONDERNEMEN - WORDT GOED GEDRAG BELOOND? -

DE WINST VAN DUURZAAM ONDERNEMEN - WORDT GOED GEDRAG BELOOND? - DE WINST VAN DUURZAAM ONDERNEMEN - WORDT GOED GEDRAG BELOOND? - Jeroen Derwall Erasmus Universiteit Rotterdam Nationaal Sustainability Congres Bussum, 16 Maart 23 AGENDA Introductie Duurzaam Ondernemen

Nadere informatie

De economische wereldcrisis

De economische wereldcrisis De economische wereldcrisis (9.2) Onderzoeksvraag: Wat waren de oorzaken van de economische wereldcrisis van 1929 en waarom duurde die crisis zo lang? Kenmerkend aspect: De crisis van het wereldkapitalisme.

Nadere informatie

Persbericht ABP, eerste halfjaar 2008

Persbericht ABP, eerste halfjaar 2008 Persbericht ABP, eerste halfjaar 2008 Hoofdpunten Rendement over eerste helft 2008 is 5,1%. De dekkingsgraad is medio 2008 uitgekomen op 132%. De kredietcrisis eist zijn tol. Vooral aandelen en onroerend

Nadere informatie

Aardige jongens waren we

Aardige jongens waren we Aardige jongens waren we Ondernemende studenten en een vernieuwende faculteit dertig jaar later Huibert de Man (docent 1977-1988) Terugkijken Livet skal leves forlæns, men forstås baglæns (Søren Kierkegaard,

Nadere informatie

Van groei- of financieringsvraagstuk naar warme zakelijke en persoonlijke relaties en toekomstbestendige groei

Van groei- of financieringsvraagstuk naar warme zakelijke en persoonlijke relaties en toekomstbestendige groei Van groei- of financieringsvraagstuk naar warme zakelijke en persoonlijke relaties en toekomstbestendige groei 7 Vragen om jezelf te stellen als je je balans in het financieren van toekomstbestendige groei

Nadere informatie

Analyse van de vooraanmeldingen voor de lerarenopleidingen

Analyse van de vooraanmeldingen voor de lerarenopleidingen Analyse van de vooraanmeldingen voor de lerarenopleidingen Aanmelding voor opleidingen tot vo docent steeds vroeger, pabo trekt steeds minder late aanmelders juni 2009 Inleiding Om de (toekomstige) leraartekorten

Nadere informatie

Bankfaillissementen in historisch en internationaal perspectief

Bankfaillissementen in historisch en internationaal perspectief Bankfaillissementen in historisch en internationaal perspectief Sinds het begin van de kredietcrisis zijn in Nederland drie bancaire instellingen omgevallen. Faillissementen in het bankwezen komen echter

Nadere informatie

Uw eigen denken kan de oorzaak zijn van het probleem

Uw eigen denken kan de oorzaak zijn van het probleem Uw eigen denken kan de oorzaak zijn van het probleem Wat dienstverlenende organisaties kunnen leren van de manier waarop Toyota zijn auto s maakt. Wees bereid anders te denken Wij nodigen u uit om eens

Nadere informatie

Resultaten 1H 2014. Versie 1 19 08 12:00. Informatie gebaseerd op niet-geauditeerde cijfers

Resultaten 1H 2014. Versie 1 19 08 12:00. Informatie gebaseerd op niet-geauditeerde cijfers Resultaten 1H 2014 Versie 1 19 08 12:00 Informatie gebaseerd op niet-geauditeerde cijfers Brussel, 10 september 2014 Trots op onze resultaten Vertrouwen in onze toekomst Brussel, 10 september 2014 Kernboodschappen

Nadere informatie