MobiliteitsAward Haaglanden Juryrapport

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MobiliteitsAward Haaglanden Juryrapport"

Transcriptie

1 MobiliteitsAward Haaglanden 2012 Juryrapport

2 Bekendmaking genomineerden MobiliteitsAward Haaglanden Genomineerd zijn: Achmea Leiden KPN MN v.l.n.r.: Eric Boer van MN, John Boender van Achmea, Henk van Tilborg van KPN, Astrid Homan

3 Integraliteit Dit is het juryrapport voor de toekenning van de MobiliteitsAward Haaglanden Een award die in het leven is geroepen om de vele goede initiatieven die werkgevers in de regio Haaglanden ondernemen op het gebied van Mobiliteitsmanagement en Het Nieuwe Werken extra onder de aandacht te brengen. Tevens zijn deze voorbeelden een inspiratiebron voor die bedrijven die nog maar net zijn begonnen met het voeren van mobiliteitsmanagement. De jury van de MobiliteitsAward Haaglanden 2012 is aangenaam verrast door het feit dat mobiliteitsmanagement bij de bedrijven een integraal onderdeel uitmaakt van de bedrijfsvoering. De invoering van de maatregelen vindt plaats vanuit een brede visie en is gestoeld op meerdere motieven: duurzaamheid, goed werkgeverschap, flexibiliteit naar medewerkers én het bevorderen van de doorstroming. Het resultaat is een mobiliteitsbeleid dat gedragen wordt door de gehele organisatie en dat vaak gestoeld is op innovatieve maatregelen en pilots. Daarmee wordt het maatwerk. De jury wil alle werkgevers complimenteren die al jaren samen met hun medewerkers bezig zijn om de doorstroming in de Haagse regio te bevorderen. De MobiliteitsAward Haaglanden 2010 wordt uitgereikt aan het bedrijf dat zich het meest inspant om Mobiliteitsmanagement in het bedrijf te implementeren, zichtbaar te maken en daarmee effect te genereren. Het nomineren van drie werkgevers voor de MobiliteitsAward Haaglanden 2010 was een enerverende, lastige maar vooral bijzondere interessante klus, die de jury met veel plezier op zich heeft genomen.

4 Gast heer van het ontbijt waar de genomineerden bekend werden gemaakt en winnaar van de MobiliteitsAward Haaglanden 2010: het Hagaziekenhuis

5 Criteria De criteria die een rol speelden bij de jurering zijn: 1. Ambitie. In hoeverre en op welke manier is de werkgever daadwerkelijk aan de slag gegaan mobiliteitsmanagement? 2. Pakket aan maatregelen. Welke activiteiten en maatregelen zijn ondernomen/ingevoerd? Waar kunnen medewerkers gebruik van maken in relatie tot mobiliteitsmanagement? 3. Originaliteit/onderscheidend vermogen. In hoeverre zijn de maatregelen origineel en kunnen ze als voorbeeld dienen voor andere werkgevers? 4. Verankering in de organisatie. Op welke manier worden activiteiten en maatregelen geborgd? 5. Communicatie in de organisatie. Hoe/op welke manier worden medewerkers gestimuleerd gebruik te maken van activiteiten, maatregelen en regelingen? 5. Effecten van de maatregelen. Dit kan zowel kwantitatief zijn als kwalitatief; 6. Plannen voor 2012/2013?. Wat gaat u (nog meer) doen? 7. Foto(s) van de maatregelen; 8. Integraliteit; 9. Effectiviteit.

6 Voorzitter van de jury: Willem de Jager, tevens directeur van de Stichting Telewerkforum.

7 Jurysamenstelling De jury voor het nomineren van drie werkgevers voor de MobiliteitsAward Haaglanden 2012 bestaat uit de volgende personen. Willem de Jager, directeur van het Telewerkforum. Tevens voorzitter van de jury; Peter Smit, Portefeuillehouder Verkeer van het Stadsgewest Haaglanden Bert Mooren, directeur VNO-NCW West Ben Schuttenbeld, sectormanager regiostimulering KvK Den Haag Gerard Milo, directeur Omroep West Robert van Lente, directeur Om Den Haag en Klimaatfonds Haaglanden Astrid Homan, Mobiliteitsmakelaar Haaglanden Marina Meens, communicatie adviseur.

8 Astrid Homan, Mobiliteitsmakelaar Haaglanden

9 Van werkgevers en bereikbaarheid naar. Al vanaf 2000 ontstond er in Haaglanden een gebiedsgerichte samenwerking in Bezuidenhout tussen overheden en bedrijven. Deze aanpak leidde ertoe dat 2003 het autogebruik onder de medewerkers van de deelnemende bedrijven in het centrum van Den Haag met 6% was gedaald. Daarnaast hadden veel grote werkgevers in Den Haag mobiliteitsmanagement maatregelen genomen. De samenwerking tussen werkgevers en overheden was daarmee in Haaglanden een feit. Hoewel deze samenwerking nu in meerdere regio s zichtbaar is, was Haaglanden daarmee destijds zijn tijd ver vooruit! In 2005 troffen werkgevers en overheden elkaar in een grote Ronde Tafelbijeenkomst in het Scheveningse Kurhaus onder de veelzeggende titel: Werkgevers en Bereikbaarheid'. Uitkomst was dat het bedrijfsleven en de overheden met elkaar afspraken ieder hun verantwoordelijkheid te nemen en bij te dragen aan de verbetering van de mobiliteit. Als concrete doelstelling werd afgesproken om gezamenlijk te zorgen voor een reductie van 6% autosolisten in de ochtend- en avondspits. In september 2008 hebben bedrijfsleven en overheid in Haaglanden de samenwerking gecontinueerd en gezamenlijke afspraken gemaakt in het regionale convenant Bereikbaar Haaglanden. Dit convenant bevat concrete en bindende afspraken en de doelstelling om het aantal kilometers in de spits ( uur en uur) met gemiddeld 6% te verminderen en een vergelijkbare vermindering van de CO² uitstoot tot stand te brengen in 2012, (ten opzichte van 2008).

10

11 Het regionale convenant is een van de convenanten in het kader van de TaskForce Mobiliteitsmanagement onder leiding van Lodewijk de Waal. ( inmiddels heeft de Taskforce de naam Platform Slim Werken, Slim Reizen. Nog steeds vinden er in de Haagse regio veel mobiliteitsinitiatieven en innovaties plaats waarvan een aantal landelijke navolging hebben gekregen. Spitsmijden en het instellen van de eerste Nederlandse Mobiliteitsmakelaar zijn daar voorbeelden van. Haaglanden benut deze initiatieven en de samenwerking die daar omheen is ontstaan om verder te bouwen aan een betere bereikbaarheid van de regio. Ook de in januari 2012 gelanceerde portal voor betrokken werkgevers is weer zo n innovatie. Haaglanden is hiermee de eerst regio waarbij werkgevers digitaal een goed inzicht hebben in hun eigen maatregelen maar ook die van de andere betrokken bedrijven. Inmiddels hebben bijna 80 werkgevers in de regio Haaglanden het convenant ondertekend. Het convenant wordt dan ook gezien als een goed instrument om de initiatieven te vergroten en om geleidelijk aan nieuwe projecten en maatregelen te introduceren. Bedrijven die het convenant hebben ondertekend komen in aanmerking voor de MobiliteitsAward Haaglanden 2012.

12 Regiobestuurder Peter Smit

13 Beter Benutten In september 2012 loopt het regionale convenant ten einde. Dat betekent echter niet het einde van de samenwerking van werkgevers en overheden. Eind 2011 is vanuit het ministerie van Infrastructuur en Milieu het programma Beter Benutten geïnitieerd. Beter Benutten Haaglanden staat voor een bereikbare regio door efficiënt gebruik van wegen en OV- en fietsnetwerk. Het programma Beter Benutten Haaglanden bestaat uit circa 30 maatregelen die moeten zorgen voor 20% minder files en goede doorreismogelijkheden voor het groeiend aantal treinreizigers. In Beter Benutten Haaglanden werken Rijk, bedrijfsleven, Haaglanden-gemeenten, provincie Zuid-Holland en het Stadsgewest Haaglanden samen aan een betere bereikbaarheid. Zie ook:

14 Aan de MobiliteitsAward Haaglanden 2012 is een prestigieuze prijs verbonden: een jaar lang zichtbaarheid via bannering, radioen tv commercials bij Omroep West.

15 Nominaties en eervolle vermelding De jury van de MobiliteitsAward Haaglanden 2012 heeft alle inzendingen op hun merites beoordeeld. Zoals gemeld, een eervolle, leuke maar geen gemakkelijke klus! De juryleden waren aangenaam verrast door het feit dat mobiliteitsmanagement bij de bedrijven een integraal onderdeel uitmaakt van de bedrijfsvoering. Hoewel een verandering, zoals een verhuizing vaak de aanleiding is, om het mobiliteitsbeleid onder de loep te nemen werd het niet vanuit een defensieve houding aangepakt. Wel vanuit de wens en de wil er een mooi, gedegen en vooral bij het bedrijf en de bedrijfscultuur behorend pakket aan maatregelen van te maken. Deze genomineerden zijn: Achmea Leiden KPN MN Daarnaast heeft de jury voor het eerst een eervolle vermelding toegekend en wel aan UTS Nederland/BAM Utiliteitsbouw. Uit de veelheid van de genomen maatregelen per bedrijf heeft de jury bij elk van de inzendingen een paar opmerkelijke maatregelen benadrukt. Aan de hand van de criteria heeft de jury drie bedrijven genomineerd.

16

17 Nominatie: Achmea Leiden Contactpersoon: John Boender, Facility Manager kernlocatie Leiden, Achmea Facilitair Bedrijf Achmea Leiden heeft de verhuizing naar de nieuwbouw in Leiden aangegrepen om het woonwerkverkeer van hun medewerkers met de auto in de spits terug te dringen. Het beperken van de automobiliteit is bereikt door het toepassen van één transparant mobiliteitsadvies-model, geldend voorén gehanteerd door- alle bedrijfsonderdelen op de kernlocatie Leiden. De kern daarvan is dat woonwerkverkeer in principe niet met de auto plaatsvindt. Door samen met de in Leiden gehuisveste bedrijfsonderdelen en in nauw contact met de eindgebruikers van mobiliteit (via enquêtes en klankbordgroepen) het plan gemeenschappelijk te ontwikkelen wordt het ook door iedereen gedragen (integraliteit). Dat zie je ook terug in de geringe klachten die na invoering zijn ontstaan. Als eerste werkgever in Nederland heeft Achmea een Spitsmijden pilot gekoppeld aan de parkeergarage. Medewerkers die om goede redenen met de auto reizen en na de spits aankomen, vanaf uur, hebben gegarandeerd een parkeerplek. Dit voorkomt dat men voor de spits kiest om zeker te zijn van een parkeerplek. Daarnaast houdt Achmea bij werving en selectie ook rekening met de woon-werkmobiliteit. Op deze wijze kan op langere termijn de druk op de parkeerbehoefte geleidelijk afnemen.

18

19 Nominatie: KPN Contactpersoon: Henk van Tilborg, projectleider uitrol Het Nieuwe Werken De jury heeft KPN genomineerd voor de inzet op HNW (Het Nieuwe Werken). Onder het motto Het Nieuwe Leven en Werken geven zij hun medewerkers volop de gelegenheid tijd, plaats en locatieonafhankelijk te werken. Hiermee wordt niet alleen veel reistijd, kilometers en geld bespaard, maar ook is er sprake van een forse CO2 reductie. Medewerkers kunnen kiezen uit het gebruik van een NS business card, elektrische fietsen, thuis werken, op andere locaties werken, inzet van videoapparatuur om te vergaderen, etc. Een belangrijk onderdeel van Het Nieuwe Leven en Werken bij KPN is het slimmer vergaderen. KPN heeft in 2011 voor het kantoor in Den Haag met 3500 medewerkers de mogelijkheid gecreëerd om via de laptop en video mee te kunnen doen aan Video conferencing. Hierbij sneed het mes duidelijk aan twee kanten: het leverde het bedrijf veel geld op en het leverde de medewerkers veel meer tijd op. Iedere KPN-er in Den Haag kan vanuit huis met zijn laptop meedoen met een Video conferencing. Daarnaast is er veel aandacht voor de manier van vergaderen. De eerste vraag die mee wordt genomen in het User and Adoptie programma is: MOET JE WEL VERGADEREN? Zo ja, moet je dan wel perse fysiek vergaderen en er voor reizen of kan het ook met behulp van apparatuur zodat je op afstand kunt vergaderen? Opvallend is dat het zo goed bevalt dat medewerkers nu, een jaar later, al niet meer weten hoe het was om zonder video conferencing te werken..

20

21 Nominatie: MN Contactpersoon: Eric Boer, Directeur HRM MN heeft de verhuizing - van Rijswijk naar Den Haag - aangegrepen om zeer veel autokilometers in de spits te besparen en het mobiliteitsbeleid extra op de kaart te zetten. Het mobiliteitsbeleid draagt bij aan de doelstellingen als het vergroten van aantrekkelijk werkgeverschap en het versterken van het maatschappelijk verantwoorde profiel van MN. Door het reduceren van het autogebruik (in het algemeen, maar in het bijzonder gedurende de spits) wil MN bijdragen aan de reductie van CO2-uitstoot en de bereikbaarheid en leefbaarheid van de omgeving. Een ander belangrijk aspect van het ontwikkelde mobiliteitsbeleid is de keuzevrijheid voor medewerkers, een aspect dat goed past bij het eveneens ontwikkelde beleid rond het nieuwe werken, MN Werkt! De maatregelen die MN daarbij heeft ingevoerd zijn veelomvattend, onder andere: een volledige OVvergoeding, een nieuwe tweewielerregeling met subsidie op de aanschaf en mogelijkheid tot renteloze lening voor fiets, e-bike of e-scooter, waarbij aflossing geschiedt door inlevering van de kilometervergoeding. Inrichten van een extern bemande helpdesk voor MN-medewerkers voor individueel reisadvies. Innovatief is voorts dat MN de mogelijkheid biedt aan werknemers hun leaseauto in te ruilen voor een mobiliteitsbudget ter waarde van 100% van het leasebedrag.

22

23 Eervolle vermelding: UTS Nederland/BAM Utiliteitsbouw. Contactpersoon namens UTS : Marc van der Heijden, adjunct directeur Verkoop Namens BAM: Chris Pronk Adjunct Directeur Zowel UTS Nederland als BAM Utiliteitsbouw werken actief aan het minimaliseren van de inzet van transportmiddelen onder andere door het inzetten van een fietsplan voor de eigen medewerkers in het woon-werkverkeer. Daarnaast wordt gebruik van het openbaar vervoer gestimuleerd. Uniek is dat BAM Utiliteitsbouw en UTS Nederland hun mobiliteitsvisie hebben verwerkt in hun Core Business via het concept Smart Building Logistics (SBL). Slimmere logistiek verbetering mobiliteit Smart Building Logistics bundelt goederenstromen van bouwmaterialen op een slimme wijze, zodanig dat met één transport alle benodigde materialen voor een of meerdere dagen werk direct op de werkplekken van de diverse bouwdisciplines op de bouwplaats geleverd worden. De bouwmaterialen worden op een overslaglocatie van UTS transportgereed klaargezet op het moment dat dit vanuit de bouwlocatie wordt aangegeven. De toeleveranciers leveren buiten de spitstijden op de overslaglocatie van UTS en kunnen hierdoor ook optimaliseren op beladingsgraad. Bijkomend voordeel voor de toeleveranciers is dat ze niet meer richting de vaak moeilijk bereikbare bouwlocaties in de binnenstad hoeven en daarmee transporttijd en kosten besparen. Op de overslaglocatie van UTS vindt ook een vroegtijdige controle plaats van de geleverde bouwmaterialen op juiste materialen en juiste hoeveelheden. Dit voorkomt last minute verrassingen op de bouwplaats. Uniek in dit concept is de combinatie van aanvoer van bouwmaterialen en retourvracht van bouwafval (grondstoffen) in één transportrit.

24 Marc van der Heijden, adjunct directeur Verkoop UTS Nederland

25 Daarmee worden onnodige lege transport kilometers bespaard en is de bouwplaats zelf opgeruimder, beter toegankelijk en veiliger. Voor de aannemers en onderaannemers betekent dit een vermindering van logistieke handelingen op de bouwplaats en een focus op de core business, het bouwen. Smart Building Logistics is de oplossing voor de vele inefficiënties in het huidige bouwproces. Door o.a. de centraal georganiseerde bouwlogistiek behoort de inefficiëntie van de huidige situatie, waarbij onderaannemers het transport ongecoördineerd organiseren en de verstoring van de werkprocessen van het bouwproces tot het verleden. Hiermee wordt veel co2, ergernis, tijd, energie en geld bespaart. Het aantal benodigde transportbewegingen wordt sterk gereduceerd en het verwijdert het bouwverkeer uit de spits.

26

27 Werkwijze Veel werkgevers, betrokken bij het convenant Bereikbaar Haaglanden hebben een inzending gedaan om mee te dingen nanar de MobiliteitsAward Haaglanden. Na rijp beraad heeft de jury drie werkgevers genomineerd. Deze nominaties werden bekend gemaakt op 17 april 2012 bij een ontbijtbijeenkomst georganiseerd in het Hagaziekenhuis, de winnaar van de MobiliteitsAward van Op 31 mei 2012 wordt een nieuwe ontbijtbijeenkomst bij Omroep West georganiseerd. Daar presenteren de drie genomineerde werkgevers zich, waarna de aanwezige collega-werkgevers hun stem kunnen uitbrengen. De werkgever met de meeste stemmen is de winnaar van de MobiliteitsAward Haaglanden 2012

28

29 Sponsors Een prestigieuze award als de MobiliteitsAward Haaglanden kan niet plaatsvinden zonder de steun van sponsoren. De organisatie van de MobiliteitsAward Haaglanden is zeer vereerd dat het Stadsgewest Haaglanden, Omroep West, Eneco, de Rabobank Den Haag e.o en OV9292 bereid zijn de MobiliteitsAward 2012 financieel mogelijk te maken.

30

31 Colofon Redactie : Bereikbaar Haaglanden, Marina Meens Print : het stadsgewest Haaglanden De MobiliteitsAward Haaglanden 2012 is een initiatief van VNO-NCW West, het stadsgewest Haaglanden, de Kamer van Koophandel Den Haag en Om Den Haag. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de mobiliteitsmakelaar. info@mobiliteitsmakelaarhaaglanden.nl

32

MobiliteitsAward Haaglanden 2010 Juryrapport

MobiliteitsAward Haaglanden 2010 Juryrapport MobiliteitsAward Haaglanden 2010 Juryrapport Maart 2010 1 2 Juryrapport MobiliteitsAward Haaglanden 2010 Dit is het juryrapport voor de toekenning van de eerste MobiliteitsAward Haaglanden 2010. Een award

Nadere informatie

MobiliteitsAward Haaglanden

MobiliteitsAward Haaglanden MobiliteitsAward Haaglanden 2014-2015 Juryrapport De werknemer centraal Dit is het juryrapport voor de toekenning van de MobiliteitsAward Haaglanden 2014-2015. Een award die in het leven is geroepen om

Nadere informatie

mobiliteitsmanagement

mobiliteitsmanagement mobiliteitsmanagement Hiermee stellen wij u voor aan Slim Bereikbaar Regio Rotterdam: hét loket voor slim mobiliteitsmanagement in de stad en regio Rotterdam. VNO-NCW Rotterdam, Kamer van Koophandel Rotterdam,

Nadere informatie

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Optimale bereikbaarheid staat bij u hoog

Nadere informatie

Beter Benutten. Slim en vlot van deur tot deur

Beter Benutten. Slim en vlot van deur tot deur Beter Benutten Slim en vlot van deur tot deur Slim en vlot van deur tot deur Omdat er, zeker in de stad, nog maar weinig mogelijkheden zijn om de infrastructuur uit te breiden, is juist daar een wereld

Nadere informatie

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland t/m 2020

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland t/m 2020 Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland 2018 t/m 2020 Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland 2018 t/m 2020 Alles draait om optimale bereikbaarheid! Het is belangrijk voor u, uw medewerkers, uw

Nadere informatie

Mobiliteitsmanagement in Haaglanden een terugblik

Mobiliteitsmanagement in Haaglanden een terugblik > > > >> oktober 2012 Mobiliteitsmanagement in Haaglanden een terugblik 10 september 2008! In aanwezigheid van minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat zetten ruim twintig werkgevers in de regio Haaglanden

Nadere informatie

Verkiezing Verkeerslichtenregio 2016. Bo Boormans 17 februari 2016

Verkiezing Verkeerslichtenregio 2016. Bo Boormans 17 februari 2016 Verkiezing Verkeerslichtenregio 2016 Bo Boormans 17 februari 2016 Twee vragen vooraf: Wat is de gemiddelde wachttijd voor autoverkeer bij VRI s in de avondspits in de winnende regio? Groen: minder dan

Nadere informatie

Logistiek in de bouw

Logistiek in de bouw Logistiek in de bouw 1. Waarom aandacht voor logistiek in de bouw? 2. Effect van optimale logistiek in de bouw 3. Wat vraagt de opdrachtgever (RWS) in de aanbestedingsleidraad? 4. Wat doen wij als Veluwe

Nadere informatie

Figuur 1: onderverdeling spitsmijdingen per gebied. Figuur 2 bekendheid Ga 3.0 acties.

Figuur 1: onderverdeling spitsmijdingen per gebied. Figuur 2 bekendheid Ga 3.0 acties. Enquête Bereikbaar Haaglanden Hoe gaan mensen naar het werk? En waarom reizen ze zoals ze reizen? In de regio Haaglanden wordt door overheden en werkgevers samengewerkt om de regio zo optimaal mogelijk

Nadere informatie

Effecten van Mobility Mixx voor de BV Nederland

Effecten van Mobility Mixx voor de BV Nederland Effecten van Mobility Mixx voor de BV Nederland Indicatie van het potentieel van Mobility Mixx wanneer toegepast op het gehele Nederlandse bedrijfsleven Notitie Delft, november 2010 Opgesteld door: A.

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Zuid-Limburg Casper Stelling. Zuid-Limburg Bereikbaar

Meerjarenprogramma Zuid-Limburg Casper Stelling. Zuid-Limburg Bereikbaar Meerjarenprogramma Zuid-Limburg Casper Stelling Z Zuid-Limburg Bereikbaar Programma 2019-2022: Slim, Duurzaam en Veilig Effectief samenwerken in de regio Zuid Limburg om resultaten te halen op korte termijn

Nadere informatie

Welkom. Volg ons #BereikbaarHGL. Bert Mooren. VNO-NCW West directeur

Welkom. Volg ons #BereikbaarHGL. Bert Mooren. VNO-NCW West directeur Welkom Volg ons op @mobmakhaagland #BereikbaarHGL Bert Mooren VNO-NCW West directeur 1 Willem Benschop Metropoolregio Rotterdam Den Haag Welkom bij de MRDH Willem Benschop 9 april 2015 2 Wie zijn wij De

Nadere informatie

Uitkomsten ov-actie 2017/2018 een Beter Benutten Vervolg actie

Uitkomsten ov-actie 2017/2018 een Beter Benutten Vervolg actie Uitkomsten ov-actie 2017/2018 een Beter Benutten Vervolg actie Webinar 28 juni 2018 Rob Soeters, projectleider ov-actie In opdracht van Bereikbaar Haaglanden en Rijnland/MRDH Bereikbaar Haaglanden en Rijnland

Nadere informatie

Workshop Bouwlogistiek in de Stadsregio

Workshop Bouwlogistiek in de Stadsregio Workshop Bouwlogistiek in de Stadsregio Bijeenkomst @ Stadregio, d.d. 30-10-2013 Marcel Ludema Lector Logistics Hogeschool Rotterdam RDM Sustainable Solutions Platform Logistiek in de Bouw Onderzoek naar

Nadere informatie

Slim Werken Slim Reizen Arbocongres 24 oktober 2011

Slim Werken Slim Reizen Arbocongres 24 oktober 2011 24 oktober 2011 Slim Werken Slim Reizen Arbocongres 24 oktober 2011 Annelies Hermens John Pommer Agenda SWSR Platform SWSR B50 SWSR overview Doelstelling Platform SWSR B50 Programma B50 SWSR Thema s Doelstellingen

Nadere informatie

Welkom. Volg ons #BereikbaarHGL. Bert Mooren. VNO-NCW West directeur

Welkom. Volg ons #BereikbaarHGL. Bert Mooren. VNO-NCW West directeur Welkom Volg ons op @mobmakhaagland #BereikbaarHGL Bert Mooren VNO-NCW West directeur 1 Margriet van der Burg PostNL projectmanager Duurzaam Ondernemen Welkom bij PostNL 9 juli 2015 2 CR ambitie 5 5 6 6

Nadere informatie

Organisatie en Samenwerking

Organisatie en Samenwerking Organisatie en Samenwerking Handreiking Beter Benutten in MIRT 1 november 2018 Katya Ivanova (Maastricht Bereikbaar, projectenpool) Pieter Arends (Twynstra Gudde) Samenwerking en organisatie Beter Benutten

Nadere informatie

Het slimme mobiliteitsconcept. Anders reizen, beter werken

Het slimme mobiliteitsconcept. Anders reizen, beter werken Het slimme mobiliteitsconcept Anders reizen, beter werken Eén integrale oplossing Heeft uw bedrijf een overvolle parkeerplaats? Verwerkt u nog jaarlijks honderden declaraties voor het gebruik van de trein

Nadere informatie

Duurzame mobiliteit zet je regio op voorsprong

Duurzame mobiliteit zet je regio op voorsprong Duurzame mobiliteit zet je regio op voorsprong Arnoud Neidig 1 november 2018 De behoefte aan mobiliteit groeit Mobiliteit blijft groeien Bert van Wee: Uit onderzoek (USA) blijkt dat de aanleg van meer

Nadere informatie

Verantwoord zakelijk gebruik privéauto Sluit u aan en teken de intentieverklaring!

Verantwoord zakelijk gebruik privéauto Sluit u aan en teken de intentieverklaring! Lagere CO 2 -uitstoot Meer veilige auto s Keuzevrijheid in vervoer Minder files Verantwoord zakelijk gebruik privéauto Sluit u aan en teken de intentieverklaring! www.creatieve-energie.nl De zakelijk gebruikte

Nadere informatie

INTENTIEVERKLARING INZAKE STIMULERING VERVOERMANAGEMENT. Zoetermeer, donderdag 29 mei 1997

INTENTIEVERKLARING INZAKE STIMULERING VERVOERMANAGEMENT. Zoetermeer, donderdag 29 mei 1997 INTENTIEVERKLARING INZAKE STIMULERING VERVOERMANAGEMENT Zoetermeer, donderdag 29 mei 1997 1 INTENTIEVERKLARING DE ONDERGETEKENDEN: 1. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat, vertegenwoordigd door de

Nadere informatie

Triodos Bank Fietsen scoort! Ada Schallenberg, facility manager

Triodos Bank Fietsen scoort! Ada Schallenberg, facility manager Fietsen met een doel De fiets van de zaak -regeling van Triodos Bank is ruimhartig. Medewerkers mogen eens in de vijf jaar op kosten van de bank een nieuwe fiets aanschaffen. Dat stimuleert het fietsgebruik

Nadere informatie

Duurzame op bedrijventerreinen: Naar een gebiedsgerichte aanpak

Duurzame op bedrijventerreinen: Naar een gebiedsgerichte aanpak Duurzame op bedrijventerreinen: Naar een gebiedsgerichte aanpak KIvI Jaarcongres Sustainable Mobility,6 november 2013 Pieter Tanja Leefbaarheid en gezondheid in stad en regio verkeersveiligheid geluidoverlast

Nadere informatie

Huishoudelijk regelement

Huishoudelijk regelement Huishoudelijk regelement Versie: Augustus 2015 Stichting Lodewijk van der Grinten Ondernemersprijs KvK 12053680 Postbus 3050 5902 RB VENLO 1 www.lvdgprijs.nl Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1. Ontstaan... 3

Nadere informatie

Mobiliteitsmaatregelen in de regio Haaglanden

Mobiliteitsmaatregelen in de regio Haaglanden folder basisstramien 19-01-2009 19:12 Pagina 3 Mobiliteitsmaatregelen in de regio Haaglanden Op 10 september 2008 hebben 23 grote werkgevers de regio Haaglanden in aanwezigheid van de minister van Verkeer

Nadere informatie

Fietsen scoort voor een beter klimaat. www.fietsenscoort.nl

Fietsen scoort voor een beter klimaat. www.fietsenscoort.nl Fietsen scoort voor een beter klimaat www.fietsenscoort.nl Fietsen Scoort voor een beter klimaat Fietsen Scoort voor een beter klimaat is een landelijke campagne die het fietsen naar het werk stimuleert.

Nadere informatie

Rotterdam Centrum. Bereikbaarheid in. Je bereikt meer met fiets en OV. Samen aanpakken. Meedenken?

Rotterdam Centrum. Bereikbaarheid in. Je bereikt meer met fiets en OV. Samen aanpakken. Meedenken? Bereikbaarheid in Rotterdam Centrum Het belang van een goede bereikbaarheid in het gebied Je bereikt meer met fiets en OV Opkomende ontwikkelingen Samen aanpakken Meedenken? Een goede bereikbaarheid Van

Nadere informatie

Welkom. Volg ons #BereikbaarHGL. Bert Mooren. VNO-NCW West directeur

Welkom. Volg ons #BereikbaarHGL. Bert Mooren. VNO-NCW West directeur Welkom Volg ons op @mobmakhaagland #BereikbaarHGL Bert Mooren VNO-NCW West directeur 1 Peter Boef Tom Hattink Regus Den Haag 2 Welkom https://www.youtube.com/watch?v=tbb1zsu2 HnA Regus & Mobiliteit 3 Vragen

Nadere informatie

Intentieverklaring mobiliteitsmanagement Vianen

Intentieverklaring mobiliteitsmanagement Vianen 1. DE PARTIJEN Intentieverklaring mobiliteitsmanagement Vianen 1. Sogeti Nederland BV, gevestigd te Vianen, vertegenwoordigd door René Speelman, Manager Duurzaam Ondernemen. 2. Bosal Nederland BV, gevestigd

Nadere informatie

Achtergrond Raket Award: voor organisaties die het wel goed doen Het werk van Raket: hard nodig Platform voor mensen met een arbeidsbeperking

Achtergrond Raket Award: voor organisaties die het wel goed doen Het werk van Raket: hard nodig Platform voor mensen met een arbeidsbeperking Achtergrond Raket Award: voor organisaties die het wel goed doen Op 1 november 2018 wordt door Stichting Raket de allereerste Raket Award uitgereikt. Een onderscheiding voor het bedrijf dat volgens de

Nadere informatie

Verklaring Schone Mobiliteit Cleantech Regio

Verklaring Schone Mobiliteit Cleantech Regio Verklaring Schone Mobiliteit Cleantech Regio Samen naar een schone toekomst CO 2 -neutraal Cleantech Regio gaat voor energieneutraal Samen naar een schone toekomst Onze kantoren en fabrieken, onze (vracht)auto

Nadere informatie

BREEAM-NL & Smart Building Logistics in de uitvoeringsfase. Başak Karabulut

BREEAM-NL & Smart Building Logistics in de uitvoeringsfase. Başak Karabulut BREEAM-NL & Smart Building Logistics in de uitvoeringsfase Başak Karabulut Introductie Arnold Heertje Duurzaamheid is een kwalitatief hogwaardige ontwikkeling die meer is dan economische groei. Duurzaamheid

Nadere informatie

Overzicht van vragen 1. Waarom dit project? 2. Waarom de samenwerking met Go About?

Overzicht van vragen 1. Waarom dit project? 2. Waarom de samenwerking met Go About? Overzicht van vragen 1. Waarom dit project? 2. Waarom de samenwerking met Go About? 3. Wat houdt het project in? 4. Hoe werkt het? Hoe kan ik gebruik maken van de reisplanner? 5. Wat is mijn rol als werkgever?

Nadere informatie

Slim Werken - Slim Reizen Slim Ontzorgen. Nieuwe online tools tbv. mogelijkheidsbesef, bewijsvoering en agendering voor werkgevers en adviseurs

Slim Werken - Slim Reizen Slim Ontzorgen. Nieuwe online tools tbv. mogelijkheidsbesef, bewijsvoering en agendering voor werkgevers en adviseurs Slim Werken - Slim Reizen Slim Ontzorgen Nieuwe online tools tbv. mogelijkheidsbesef, bewijsvoering en agendering voor werkgevers en adviseurs Programma Tijd Draaiboek Naam Organisatie Thema 13,00 Zaal

Nadere informatie

Maatregelenpakket Mobiliteitsmanagement in het kader van Beter Benutten en het Actieprogramma Luchtkwaliteit

Maatregelenpakket Mobiliteitsmanagement in het kader van Beter Benutten en het Actieprogramma Luchtkwaliteit Maatregelenpakket Mobiliteitsmanagement in het kader van Beter Benutten en het Actieprogramma Luchtkwaliteit Onderstaand Maatregelenpakket is opgesteld binnen de aanpak mobiliteitsmanagement in de gebieden

Nadere informatie

Lean and Green Personal Mobility

Lean and Green Personal Mobility Lean and Green Personal Mobility Connekt heeft in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Milieu het programma Lean and Green ontwikkeld voor duurzame mobiliteit. Sinds de introductie in

Nadere informatie

31 januari 2018 agendapunt 4.4. Aan de bestuurscommissie Vervoersautoriteit,

31 januari 2018 agendapunt 4.4. Aan de bestuurscommissie Vervoersautoriteit, 31 januari 2018 agendapunt 4.4. Onderwerp: 30% CO 2 -reductie door verkeer in de MRDH Portefeuille: Datum: Strategie en beleid 31 januari 2018 Contactpersoon: Maya Weirauch Telefoonnummer: 088 5445 606

Nadere informatie

Convenant Bereikbaar Haaglanden Verlenging regionale samenwerking Mobiliteitsmanagement in het kader van programma Beter Benutten Haaglanden

Convenant Bereikbaar Haaglanden Verlenging regionale samenwerking Mobiliteitsmanagement in het kader van programma Beter Benutten Haaglanden Convenant Bereikbaar Haaglanden Verlenging regionale samenwerking Mobiliteitsmanagement in het kader van programma Beter Benutten Haaglanden 2013-2014 Vooraf In Haaglanden is sinds 2008 samengewerkt onder

Nadere informatie

Overzicht deelname sector- en/of keteninitiatieven

Overzicht deelname sector- en/of keteninitiatieven Referentie: SIj CO2 reductie sector- en/of keten CO 2 -prestatieladder Adviseur MVO Naam: S. IJsenbrandt Algemeen directeur Naam: M. van Vuuren-Sanders Handtekening: Handtekening: Kamer van Koophandel

Nadere informatie

VNO-NCW West Bedrijfsbezoek Huschka. Duurzame mobiliteit

VNO-NCW West Bedrijfsbezoek Huschka. Duurzame mobiliteit VNO-NCW West Bedrijfsbezoek Huschka Duurzame mobiliteit Bereikbaar Haaglanden en Rijnland overheden samenwerken aan duurzame bereikbaarheid aanbieders producten Kernwoorden: Gedragsverandering en vraagbeïnvloeding

Nadere informatie

DE GOUDEN KIEM Prijs voor de beste chemische start-up 2014. Oproep voor het nomineren van kandidaten voor

DE GOUDEN KIEM Prijs voor de beste chemische start-up 2014. Oproep voor het nomineren van kandidaten voor 1 Chemische Wetenschappen TKI Nieuwe Chemische Innovaties 14 NCI 45A Oproep voor nominaties Gouden KIEM-competitie versie 13-6-20 Oproep voor het nomineren van kandidaten voor DE GOUDEN KIEM Prijs voor

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 31 305 Mobiliteitsbeleid Nr. 204 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

INSCHRIJVINGSFORMULIER. Limburgse Innovatie Award Naam onderneming: Adres: Ondernemingsnummer: Activiteit van de onderneming: Oprichtingsjaar:

INSCHRIJVINGSFORMULIER. Limburgse Innovatie Award Naam onderneming: Adres: Ondernemingsnummer: Activiteit van de onderneming: Oprichtingsjaar: INSCHRIJVINGSFORMULIER Limburgse Innovatie Award 2019 Naam onderneming: Adres: Ondernemingsnummer: Activiteit van de onderneming: Oprichtingsjaar: Omzet: Aantal werknemers: Naam zaakvoerder: Naam contactpersoon:

Nadere informatie

Reglement van de Graham Awards 2014

Reglement van de Graham Awards 2014 Reglement van de Graham Awards 2014 Hieronder volgt het Reglement ten behoeve van jaarlijkse toekenning van de Graham Awards. Het reglement heeft algemene gelding voor alle betrokken partijen. Dit reglement

Nadere informatie

Belonen op de Weg Dynamisch Mobiliteits Management

Belonen op de Weg Dynamisch Mobiliteits Management Duurzame Mobiliteit Belonen op de Weg Dynamisch Mobiliteits Management Utrecht, 20 mei 2008 Willem de Jager, Rabobank Nederland, lid Taskforce Mobiliteitsmanagement Gedragsverandering leereffecten banken

Nadere informatie

Bereikbaar Haaglanden en Rijnland. Duurzame mobiliteit & Klimaatakkoord

Bereikbaar Haaglanden en Rijnland. Duurzame mobiliteit & Klimaatakkoord Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Duurzame mobiliteit & Klimaatakkoord Voorstelronde Met wie zitten we aan tafel Doel van vandaag Kennisnemen van Klimaatakkoord en mobiliteit Kennisdelen van aanpak andere

Nadere informatie

MOBILITEIT IN BEELD JUNI V2

MOBILITEIT IN BEELD JUNI V2 MOBILITEIT IN BEELD 2018 ADVIES 3 JUNI 2019 - V2 INLEIDING MOBILITEITSCIJFERS 2018 INLEIDING Fontys Hogescholen is een onderwijsinstelling voor hoger onderwijs en onderzoek met in 2018 42.172 studenten

Nadere informatie

CO 2 -reductiedoelstelling 2011-2013

CO 2 -reductiedoelstelling 2011-2013 CO 2 -reductiedoelstelling 2011-2013 Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs BV december 2011 2010.0001-15 Inleiding Cauberg-Huygen is sinds 1975 koploper in oplossingen voor de bouw- en infrasector, industrie

Nadere informatie

Fietscafe. Utrecht, 5 juli 2018

Fietscafe. Utrecht, 5 juli 2018 Fietscafe Utrecht, 5 juli 2018 Fietsenquete werkgevers 2017 43 werkgevers Fietsbeleid onderdeel Mobiliteit beleid? Waarom Fiets stimuleren? Bekend wie op fietsafstand woon van werk? Stimuleringsbeleid

Nadere informatie

WERKCONFERENTIE 13 oktober 2016

WERKCONFERENTIE 13 oktober 2016 WERKCONFERENTIE 13 oktober 2016 SAMENWERKEN AAN EEN LEEFBARE REGIO DUURZAME LOGISTIEK IN DE BOUW Aftrap door Ruud van Harten, Wethouder Openbare Ruimte, Verkeer & Milieu in gemeente Vlaardingen WAAROM

Nadere informatie

Welkom. Volg ons #BereikbaarHGL

Welkom. Volg ons #BereikbaarHGL Welkom Volg ons op @mobmakhaagland #BereikbaarHGL Opening Bert Mooren directeur VNO-NCW West Welkom Edgar Koning CFO AEGON Goed voorbeeld, doet goed volgen Mobiliteitsbeleid AEGON Scootafette werkgevers

Nadere informatie

Reductiedoelstelling scope 1 en 2 emissies en jaarplan

Reductiedoelstelling scope 1 en 2 emissies en jaarplan Notitie Contactpersoon Manja Buijen Datum 7 december 2011 Kenmerk N001-0495501BUJ-evp-V03-NL Reductiedoelstelling scope 1 en 2 emissies en jaarplan Tauw streeft naar continue verbetering van de energie-efficiëntie

Nadere informatie

Winnaar Beste Calibris Leerbedrijf Sport 2010 Sciandri Sportmanagement Haarlem JURYRAPPORTAGE

Winnaar Beste Calibris Leerbedrijf Sport 2010 Sciandri Sportmanagement Haarlem JURYRAPPORTAGE Winnaar Beste Calibris Leerbedrijf Sport 2010 Sciandri Sportmanagement Haarlem JURYRAPPORTAGE Achtergrond Calibris kiest jaarlijks het Beste Calibris Leerbedrijf. De prijs wordt afwisselend uitgereikt

Nadere informatie

ING Minder autoverkeer en tevreden medewerkers met OV-jaarkaart

ING Minder autoverkeer en tevreden medewerkers met OV-jaarkaart Auto van de hand dankzij OV-jaarkaart Bij ons kunnen medewerkers zonder leasauto kiezen tussen gebruik van de eigen auto voor woonwerkverkeer óf het OV. De OV-jaarkaart die we hun bieden is in heel Nederland

Nadere informatie

Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer. www.alphabet.com

Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer. www.alphabet.com Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer www.alphabet.com Duurzame mobiliteit. Onderzoek naar gedrag en keuzes van leaserijders op gebied van duurzaamheid. Leaserijders steeds milieubewuster.

Nadere informatie

Naar een schoner wagenpark. Auto voor Auto

Naar een schoner wagenpark. Auto voor Auto Naar een schoner wagenpark Auto voor Auto Gestart in 2010 234.000 auto s in 2013 besparen 258.000 ton CO 2 -emissie, 82 mio liters brandstof en 129 mio euro Die wij niet hoeven te betalen Cleaner Car Contracts

Nadere informatie

Rotterdam- Alexander. Bereikbaarheid in. Bereikbaarheid en verbetering leefomgeving! Samen aanpakken. Meedenken?

Rotterdam- Alexander. Bereikbaarheid in. Bereikbaarheid en verbetering leefomgeving! Samen aanpakken. Meedenken? Bereikbaarheid in Rotterdam- Alexander Het belang van een goede bereikbaarheid in het gebied Bereikbaarheid en verbetering leefomgeving! Opkomende ontwikkelingen Samen aanpakken Meedenken? Een goede bereikbaarheid

Nadere informatie

Achmea Jan van de Ven. Waar staan we: Voert sturend parkeerbeleid: binnen een woon-/ werkafstand van 7,5 km. geen recht op eigen parkeerplaats

Achmea Jan van de Ven. Waar staan we: Voert sturend parkeerbeleid: binnen een woon-/ werkafstand van 7,5 km. geen recht op eigen parkeerplaats Achmea Jan van de Ven Voert sturend parkeerbeleid: binnen een woon-/ werkafstand van 7,5 km. geen recht op eigen parkeerplaats Eigen pendel voor medewerkers van station naar Achmea Nu onderzoek naar verder

Nadere informatie

Vb analyse scanportaal: Relocatie van 2 vestigingen naar 1 nieuwe. dr. Daan van Egeraat

Vb analyse scanportaal: Relocatie van 2 vestigingen naar 1 nieuwe. dr. Daan van Egeraat Vb analyse scanportaal: Relocatie van 2 vestigingen naar 1 nieuwe dr. Daan van Egeraat 1 Inhoudsopgave Analyse Bereikbaarheid: 1. Quickscan: verandering bereikbaarheid tot 2020 1. Huidige 2 locaties vgl.

Nadere informatie

Werken aan mobiliteit levert winst op.

Werken aan mobiliteit levert winst op. Werken aan mobiliteit levert winst op. www.twentemobiel.nl Werken aan mobiliteit levert winst op Onze werk- en leefomgeving verandert. De digitale wereld, globalisering en toenemende verkeersdrukte vragen

Nadere informatie

Loyaliteitsprogramma GPS-Buddy

Loyaliteitsprogramma GPS-Buddy Loyaliteitsprogramma GPS-Buddy Dagelijks zijn mensen mobiel en reizen om verschillende redenen en op diverse manieren van de ene locatie naar de andere. Per spoor, over het water, te voet, per fiets maar

Nadere informatie

Robuust mobiliteitsmanagement in Delft

Robuust mobiliteitsmanagement in Delft Robuust mobiliteitsmanagement in Delft Martijn de Kievit TNO martijn.dekievit@tno.nl Minze Walvius Advier Minze.walvius@advier.nl Bijdrage aan het Colloquium Vervoersplanologisch Speurwerk 22 en 23 november

Nadere informatie

Trends in mobiliteit. Huib van Essen, 23 januari 2018

Trends in mobiliteit. Huib van Essen, 23 januari 2018 Trends in mobiliteit CE Delft - Onafhankelijk onderzoek en advies sinds 1978 - Energie, transport en grondstoffen - Economische, technische en beleidsmatige expertise - 50 medewerkers - Not-for-profit

Nadere informatie

Uitvraag alternatieven voor de file omgeving Beatrixlaan Rijswijk Delft

Uitvraag alternatieven voor de file omgeving Beatrixlaan Rijswijk Delft Uitvraag alternatieven voor de file omgeving Beatrixlaan Rijswijk Delft Inleiding De route van Rijswijk naar Delft en vice versa via het onderliggende wegennet heeft een hoge intensiteit. Onlangs is de

Nadere informatie

Voortgang CO 2 -reductiedoelstellingen

Voortgang CO 2 -reductiedoelstellingen Voortgang CO 2 -reductiedoelstellingen t/m 2011 DHV B.V. Juni 2012 definitief Voortgang CO 2 -reductiedoelstellingen t/m 2011 dossier BA4118-100-108 registratienummer : Beheer CO 2-Prestatieladder niveau

Nadere informatie

Inspiratiebijeenkomst Duurzame mobiliteit. Programma:

Inspiratiebijeenkomst Duurzame mobiliteit. Programma: Inspiratiebijeenkomst Duurzame mobiliteit Jacco Buisman, directeur Movares, Zijn persoonlijke ervaringen met het low car diet. Programma: Geert Kloppenburg, projectleider duurzame mobiliteit van Urgenda

Nadere informatie

antwoorden rondom zakelijke mobiliteit

antwoorden rondom zakelijke mobiliteit Van leaseauto naar zakelijk vervoer op maat 4 antwoorden rondom zakelijke mobiliteit Als werkgever bent u genoodzaakt uw wagenpark kritisch onder de loep te nemen. Er komen minder opdrachten binnen en

Nadere informatie

CO2-PRESTATIELADDER DV SCOPE 3 STRATEGISCH PLAN HOOFDDORP, 2 FEBRUARI 2017

CO2-PRESTATIELADDER DV SCOPE 3 STRATEGISCH PLAN HOOFDDORP, 2 FEBRUARI 2017 CO2-PRESTATIELADDER DV SCOPE 3 STRATEGISCH PLAN HOOFDDORP, 2 FEBRUARI 2017 Significante scope 3 emissies Aan de hand van zowel een kwalitatieve als een kwantitatieve scope 3 analyse zijn de emissies in

Nadere informatie

Welkom Werkgeversontbijt Bereikbaar Haaglanden. Volg ons #BereikbaarHGL

Welkom Werkgeversontbijt Bereikbaar Haaglanden. Volg ons #BereikbaarHGL Welkom Werkgeversontbijt Bereikbaar Haaglanden Volg ons op @mobmakhaagland #BereikbaarHGL Jan Breugem Mobiliteitsmakelaar Rijnland Nieuwe partners Welkom Corpus Experience Du Nord Rijwielen Hogeschool

Nadere informatie

FACTSHEET BEREIKBAARHEIDSFONDS BETER BENUTTEN ZWOLLE KAMPEN NETWERKSTAD

FACTSHEET BEREIKBAARHEIDSFONDS BETER BENUTTEN ZWOLLE KAMPEN NETWERKSTAD FACTSHEET BEREIKBAARHEIDSFONDS BETER BENUTTEN ZWOLLE KAMPEN NETWERKSTAD 2015-2017 Nadere informatie en beoordelingscriteria Beter Benutten Zwolle Kampen Netwerkstad (BBZKN) is een gezamenlijk initiatief

Nadere informatie

Keteninitiatief bouwlogistiek CO2-Prestatieladder

Keteninitiatief bouwlogistiek CO2-Prestatieladder Keteninitiatief bouwlogistiek CO2-Prestatieladder 2017 Versiedatum 14-11-2017 Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Bouwlogistiek... 3 Pagina 2 van 5 1. Inleiding heeft in het kader van certificering

Nadere informatie

Masterclass Provincie Zuid Holland. Collectieve acties Bedrijventerreinen. Collectief Vervoer

Masterclass Provincie Zuid Holland. Collectieve acties Bedrijventerreinen. Collectief Vervoer Masterclass Provincie Zuid Holland Collectieve acties Bedrijventerreinen Collectief Vervoer Vragen vooraf Bent u bekend met diverse Collectieve Vervoersvormen? Maakt u al gebruik van Collectieve Vervoersvormen?

Nadere informatie

FACTSHEET BEREIKBAARHEIDSFONDS BETER BENUTTEN ZWOLLE KAMPEN 2015-2017

FACTSHEET BEREIKBAARHEIDSFONDS BETER BENUTTEN ZWOLLE KAMPEN 2015-2017 Bijlage 1, versie april 2016 FACTSHEET BEREIKBAARHEIDSFONDS BETER BENUTTEN ZWOLLE KAMPEN 2015-2017 Nadere informatie en beoordelingscriteria Beter Benutten Zwolle Kampen (BBZK) is een gezamenlijk initiatief

Nadere informatie

Opel Insignia Onderzoek onder leaserijders November 2008

Opel Insignia Onderzoek onder leaserijders November 2008 Opel Insignia Onderzoek onder leaserijders November 2008 Belangrijkste uitkomsten Van de leaserijders maakt 71% nooit gebruik van het openbaar vervoer voor het werk. Bij een mogelijkheid voor een nieuwe

Nadere informatie

SOM= Effectief en plezierig werken

SOM= Effectief en plezierig werken SOM= Effectief en plezierig werken 1 VRAGEN AAN U: Wordt in uw organisatie de werkplek effectief gebruikt? Zitten de collega s met een glimlach achter hun bureau? Vindt er bij u veel samenwerking tussen

Nadere informatie

Review CO 2 reductiedoelstellingen

Review CO 2 reductiedoelstellingen Review CO 2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 3.B.1_3 Review CO2 reductiedoelstellingen 13 april 2016 1/6 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Voortgang subdoelstellingen 3

Nadere informatie

CO2 prestatieladder niveau 5

CO2 prestatieladder niveau 5 CO2 prestatieladder niveau 5 Ordina vindt duurzaam ondernemen belangrijk. Dit betekent dat Ordina in de eigen bedrijfsvoering streeft naar een goed evenwicht tussen economische, ecologische en sociale

Nadere informatie

Fietsen Scoort. www.fietsenscoort.nl

Fietsen Scoort. www.fietsenscoort.nl Fietsen Scoort www.fietsenscoort.nl Fietsen Scoort Fietsen Scoort is een landelijke campagne die het fietsen naar het werk stimuleert. Fietsen naar het werk heeft veel voordelen. Fietsen draagt bij aan

Nadere informatie

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid In 2013 zijn we van start gegaan met de implementatie van ons duurzaamheidsbeleid en onderstaand ziet u de doelstellingen uit onze duurzaamheidsverklaring en de behaalde

Nadere informatie

Kosten besparen op huisvesting, Door te werken waar je wilt, wanneer je wilt, met wie je wilt

Kosten besparen op huisvesting, Door te werken waar je wilt, wanneer je wilt, met wie je wilt Kosten besparen op huisvesting, Door te werken waar je wilt, wanneer je wilt, met wie je wilt Breukelen 11 november 2009 Ir. Herman van den Berg Partner DTZ Zadelhoff Inhoud: 1. Inleiding 2. Praktijk voorbeeld

Nadere informatie

LANDELIJKE FACTSHEET. 1. Hoofdpunten en kansen voor beleid. Beter Benutten. Gedragsmeting 2016

LANDELIJKE FACTSHEET. 1. Hoofdpunten en kansen voor beleid. Beter Benutten. Gedragsmeting 2016 LANDELIJKE FACTSHEET Beter Benutten Gedragsmeting 2016 1. Hoofdpunten en kansen voor beleid De tabel op de volgende pagina toont de belangrijkste uitkomsten van de Gedragsmeting 2016, een landelijk mobiliteitsonderzoek

Nadere informatie

Spitsmijden in Brabant. Leren van onze deelnemers

Spitsmijden in Brabant. Leren van onze deelnemers Spitsmijden in Brabant Leren van onze deelnemers Pierre van Veggel, inhoudelijk projectmanager Ingeborg van Egmond, communicatieadviseur woensdag 2 november 2011 Opbouw presentatie 1. Spitsmijden in een

Nadere informatie

UW NATIONALE BENCHMARK MOBILITEIT RAPPORT

UW NATIONALE BENCHMARK MOBILITEIT RAPPORT UW NATIONALE BENCHMARK MOBILITEIT RAPPORT Alstublieft, Dank voor uw deelname! 1 VOORWOORD De manier waarop we werken en reizen verandert snel. We werken steeds meer plaats- en tijdonafhankelijk en het

Nadere informatie

MVI Verklaring Leverancier - Alliander

MVI Verklaring Leverancier - Alliander MVI Verklaring Leverancier - Alliander Subtitel Eventueel logo leverancier en/of ketenpartners Datum Auteurs: Doel: Duidelijke omschrijving van het doel van deze MVI Verklaring. Onderstaande tekst kan

Nadere informatie

1 Participatieproces Mobiliteitsplan Gooise Meren

1 Participatieproces Mobiliteitsplan Gooise Meren 1 Participatieproces Mobiliteitsplan Gooise Meren 1.1 Inleiding We gaan in gesprek met de samenleving. De uitdaging is om een visie en uitvoeringsprogramma te maken die aansluiten bij een diverse groep

Nadere informatie

Convenant Bereikbaarheid Zuidas. Voor behoud en optimalisatie van de bereikbaarheid van Zuidas

Convenant Bereikbaarheid Zuidas. Voor behoud en optimalisatie van de bereikbaarheid van Zuidas Voor behoud en optimalisatie van de bereikbaarheid van Zuidas Partijen De ondertekenende partijen CBRE/ WTC Amsterdam, vertegenwoordigd door dhr. A. de Jong Goldstar B.V., vertegenwoordigd door dhr. G.J.

Nadere informatie

Haven, Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee

Haven, Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee Bereikbaarheid in Haven, Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee Het belang van een goede bereikbaarheid in het gebied Opkomende ontwikkelingen Alles staat of valt met een goede ontsluiting en bereikbaarheid

Nadere informatie

Welkom Werkgeversontbijt Bereikbaar Haaglanden. praat mee #BereikbaarHGL

Welkom Werkgeversontbijt Bereikbaar Haaglanden. praat mee #BereikbaarHGL Welkom Werkgeversontbijt Bereikbaar Haaglanden praat mee op @mobmakhaagland #BereikbaarHGL Astrid Homan Mobiliteitsmakelaar Haaglanden Welkom! Marga de Jager, directeur Merk&Leden Behaald resultaat Beter

Nadere informatie

Wedstrijdreglement. Connected Health Challenge. Inclusief: Voorwaarden voor deelname Beoordelingscriteria Procesbeschrijving

Wedstrijdreglement. Connected Health Challenge. Inclusief: Voorwaarden voor deelname Beoordelingscriteria Procesbeschrijving Wedstrijdreglement Connected Health Challenge Inclusief: Voorwaarden voor deelname Beoordelingscriteria Procesbeschrijving 16 juli 2014 Wedstrijdreglement Dit reglement is van toepassing op de Connected

Nadere informatie

DUURZAME INITIATIEVEN

DUURZAME INITIATIEVEN DUURZAME INITIATIEVEN Onder duurzame initiatieven verstaat Arcadis technische innovaties die direct of indirect leiden tot energiebesparende oplossingen. Daarnaast initiatieven die de maatschappelijke

Nadere informatie

Aanpak Duurzaam GWW- Aan de slag!

Aanpak Duurzaam GWW- Aan de slag! Aanpak Duurzaam GWW- Aan de slag! Johan van Dalen, ProRail, Cindy de Groot, Provincie Zuid-Holland Esther Veendendaal, RVO 5 juni 2014 Ontstaan van Duurzaam GWW Het begon met Duurzaam Inkopen Nu verder

Nadere informatie

Bruggen bouwen voor het spoor van de toekomst 29 januari 2013

Bruggen bouwen voor het spoor van de toekomst 29 januari 2013 Bruggen bouwen voor het spoor van de toekomst 29 januari 2013 Joke van Veen Manager Business Development NS Reizigers Dimitri Kruik Manager Veranderprogramma 2012-2015 ProRail De NS strategie De NS strategie

Nadere informatie

Milieu jaarverslag 2013-Q4

Milieu jaarverslag 2013-Q4 Milieu jaarverslag 2013-Q4 1. Inleiding In dit verslag worden gegevens gepubliceerd ten aanzien van energie met daaraan gekoppeld de CO 2 footprint. De dataverzameling en rapportage voor CO 2 gebeurt conform

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's GRAVENHAGE

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's GRAVENHAGE Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Juryrapport Goede Praktijken competitie Europese Week Weg met de Herrie 2005

Juryrapport Goede Praktijken competitie Europese Week Weg met de Herrie 2005 Juryrapport Goede Praktijken competitie Europese Week Weg met de Herrie 2005 Het Europees Agentschap voor de veiligheid en gezondheid op het werk organiseert jaarlijks een goede praktijken competitie tijdens

Nadere informatie

Hoe gaan we Slim en Schoon door de Stad? Stimuleren en faciliteren vanuit de overheid

Hoe gaan we Slim en Schoon door de Stad? Stimuleren en faciliteren vanuit de overheid Hoe gaan we Slim en Schoon door de Stad? Stimuleren en faciliteren vanuit de overheid Carin Biegnolé C O N V E R S I O N P L AT F O R M S V O O R K O P L O P E R S U Hogeschool Utrecht Hogeschool van Amsterdam

Nadere informatie

HET NIEUWE LEVEN EN WERKEN BESPAREN VAN GELD, TIJD EN ENERGIE IN ÉÉN CONCEPT

HET NIEUWE LEVEN EN WERKEN BESPAREN VAN GELD, TIJD EN ENERGIE IN ÉÉN CONCEPT 36 HET NIEUWE LEVEN EN WERKEN BESPAREN VAN GELD, TIJD EN ENERGIE IN ÉÉN CONCEPT 37 38 3. HET NIEUWE LEVEN EN WERKEN DOELEN EN RESULTATEN Resultaat 2010 Doel 2011 Resultaat 2011 Doel 2012 Doel 2013 en verder

Nadere informatie

SUMO bij de Verkeersonderneming (VO) Arnold Helfrich

SUMO bij de Verkeersonderneming (VO) Arnold Helfrich SUMO bij de Verkeersonderneming (VO) Arnold Helfrich Inhoud Waarom de Verkeersonderneming (VO) Werkwijze Verkeersonderneming (VO) Maatregelen en wel of niet SUMO Conclusies Waarom VO Gereed 2x2 2x2 rijstroken

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van A van Ooijen Woerden B.V. Auteur(s): Mevr. G.A.W. Mielke-van

Nadere informatie