Het Molenschip Basisschool Internaat - Externaat Vurstjen Evergem

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Molenschip Basisschool Internaat - Externaat Vurstjen 33 9940 Evergem"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief, januari 2012 Het Molenschip Basisschool Internaat - Externaat Vurstjen Evergem Directie: Secretariaat: Fax: Wegens ziekte van de directie verontschuldigen wij ons voor het laattijdig verschijnen van deze nieuwsbrief. Proficiat aan de jarigen Zij waren jarig in janiauri: Zij zijn jarig in februari: 01/01: Gamze Pamuk 1/02: Ozge Karsikaya, Julio Van Eesvelde, Tony Meddouri en Meryem Yaldizkaya 08/01: Beyza Cetinkaya 2/02: Chiaro De Volder en Evy Vandeweghe 15/01: Can Sögüt 3/02: Aissa Vermaesen 16/01: Zoë Willaert 5/02: Jarno Willaert 20/01: Amaliya De Ly 7/02: Axel Pols 21/01: Gust en Louise Brynckman 8/02: Mathis Van Damme 23/01: Iklimya Erdogan 11/02: Cedric Lekeux 12/02: Tuur Brynckman 13/02: Yorben Van den Broecke 14/02: Lotte Van der Vennet 17/02: Quincy Standaert Familienieuws Op 7 januari overleed Nick Samyn, broer van Ali Yaldizkaya uit het tweede leerjaar. We wensen de familie veel sterkte in deze moeilijke tijden.

2 Nieuws uit de klassen Vanaf nu zijn wij een volledige digitale school geworden! Ook het tweede en derde leerjaar heeft nu een digitaal bord. Eentje werd gewonnen door meester Philippe en eentje werd aangekocht door de school. De kinderen zijn razend enthousiast! Het eerste leerjaar ging sporten op Kronkeldidoe. Hieronder ziet u wat ze allemaal beleefden!

3 Comenius: Painters and colours without borders. Op donderdag 26 januari werd het startschot gegeven voor de tweede Comenius - opdracht gedurende dit schooljaar. De leerlingen verzamelden in onze zaal om hun nieuwe opdracht in ontvangst te nemen. Het programma startte met het bekijken van ons kunstboek en de presentatie video over de Spaanse schilderkunst. Onze hofschilder bracht daarna de tweede opdracht aan. Elk kind ontvangt een houten paneel van dertig bij dertig centimeter en moet dit beschilderen met een reproductie of in de stijl van bekende Vlaamse schilders. De kleuters namen Viktor Servranckx voor hun rekening, de eerste graad René Magritte, de tweede graad Pierre Alechinsky en de derde graad Roger Raveel. Begin april worden de werken tentoongesteld en mogen alle kinderen als jurylid fungeren. Per graad worden dan vier meesterwerken verkozen. De winnende werken zullen deel uitmaken van een compositie van 16 werken opgehangen in onze 4 deelnemende scholen. In mei vertrekken 12 werken mee naar Newcastle, zodat er van elke graad één werk in de Engelse en Spaanse school zullen hangen. Uiteraard ontvangen we van elke partnerschool ook vier werken, zodat we onze schoolcompositie kunnen opbouwen. Wij wensen onze creatieve schilders een leerrijk moment bij het verkennen van hun kunstschilder, maar ook heel wat inspiratie bij het maken van hun meesterwerk. Alle werken worden uiteraard tentoongesteld in onze school en we houden U op de hoogte wanneer U ons museum van Schone Kunsten kunt bezoeken. Ondertussen bent U van harte welkom op onze tijdelijke geo-art tentoonstelling over de werken van René Magritte. Deze tentoonstelling staat opgesteld op de eerste en tweede verdieping van onze basisschool. Je wandelt maar eens binnen als het U past. Ook kunt ons kunstboek over de Vlaamse schilders bekijken op Je kunt onze activiteiten ook volgen als je surft naar: Wij houden jullie alvast op de hoogte van onze vorderingen Beste Comeniusgroeten Philippe Balcaen De verf voor dit project werd ons geschonken door de vriendin van meester Abel!!! Bedankt Paintfactory Gent! Hoe omgaan met facebook en andere sites Veel jongeren, ook onze leerlingen, vinden het fijn om veel vrienden te hebben. Uiteraard willen we dit als school aanmoedigen. Maar meer en meer jongeren besluiten hun vrienden niet in het echte leven te zoeken, maar via internet. Websites als netlog, facebook, spelen hier graag op in.

4 Als school willen we jullie graag twee artikesl laten lezen die wijzen op enkele wetten en regels die moeten toegepast worden. Beste vrienden met vriendensites Veel kinderen hebben een eigen profiel op een vriendensite. Dat is een soort webpagina die je heel makkelijk zelf kan maken. Je kan erop kwijt wat je maar wil: foto's, tekeningen, filmpjes, boodschappen voor je vrienden,... Je vrienden en vriendinnen kunnen immers je profiel lezen. Ze kunnen zelfs reageren op wat jij hebt geschreven. En jij kan net hetzelfde met hun profiel. Het lijkt wel een dagboek dat je voortdurend met iedereen kan uitwisselen. Best wel cool, maar je toch moet je goed uitkijken!! Met deze tips blijf je beste vrienden met je vriendensite. 1. Vraag aan je ouders of het ok is om een profiel aan te maken. 2. Zorg ervoor dat alleen je vrienden je profiel kunnen lezen. Zet geen mensen in je vriendenlijst die je in het echte leven niet kent. Je wilt toch niet dat vreemde mensen zomaar alles over je weten? 3. Geef niet te veel details over jezelf. Persoonlijke gegevens als je echte voor- en achternaam, adres of geboortedatum horen niet thuis op een profiel. 4. Praat nooit over je intiemste gevoelens. Je weet wel: die dingen waarvan je het niet fijn vindt dat anderen ze over jou weten. Vergeet niet dat anderen je profiel kunnen lezen! 5. Denk goed na over de foto's die je op je profiel zet. Soms kunnen foto's heel veel over je verklappen. 6. Heb je een leuke foto van een vriend of vriendin en wil je die in je blog tonen? Doe je hem of haar er een plezier mee, of juist niet? Daarover kan jij niet beslissen. Vraag eerst toestemming! Jij zou toch ook graag hebben dat anderen aan jou toestemming vragen? 7. Respecteer de anderen. Zet geen dingen op je profiel die anderen kunnen kwetsen. 8. Als er op een vriendensite iets gebeurt dat je niet leuk vindt, vertel het aan je ouders, zodat ze je kunnen helpen. Copyright 2011 Disclaimer En wat met cyberpesten? Cyberpesten is een specifieke, moderne manier van pesten. Het blijft pesten! Onder cyberpesten verstaan we alle vormen van pesterijen die een beroep doen op ICT (informatie- en communicatietechnologieën), zoals internet, gsm of computer om slachtoffers lastig te vallen, te bedreigen, te beledigen,... Weetjes over cyberpesten Onderzoek toont aan dat 1 op 3 kinderen/jongeren geconfronteerd wordt met cyberpesten. 1 op 5 kinderen/jongeren al eens gecyberpest heeft.

5 cyberpestende jongeren meestal iets ouder zijn dan hun slachtoffer(s). cyberpesten vaak gepaard gaat met gewone pesterijen. wie veel tijd doorbrengt op het internet, een grotere kans maakt om bij cyberpesten betrokken te raken. wie meer persoonlijke informatie op het internet zet, een grotere kans maakt op misbruik van die informatie. ouders het risico op cyberpestproblemen (pesten en gepest worden) onderschattten. Op een veilige en verantwoorde manier met ICT omgaan is een eerste vereiste om het risico op cyberpesten te verminderen. Ouders en cyberpesten Wat kan je als ouder doen om cyberpesten te voorkomen? Informeer je over het gebruik en misbruik van internet en gsm bij jongeren. Toon interesse in de ICT-bezigheden en vaardigheden van je kind. Weet waarmee je kind bezig is op pc en gsm en maak duidelijke afspraken over wat kan en niet kan (o.a. tijdgebruik). Zorg voor een open gesprek over wat binnenkomt en buitengaat via de computer en de gsm. Bespreek concrete voorvallen, ervaringen of nieuwtjes en verken wat kan of niet kan. Ga samen op zoek naar gepaste manieren van omgaan en communiceren via het internet ( netiquette ) en gsm. Bekijk met je kind hoe het met Facebook en MSN kan omspringen (vrienden maken, boodschappen of contacten blokkeren, informatie delen, ). Hou een oogje in het zeil bij ICT-gebruik. Zeker bij lagere schoolkinderen hoort de computer in een gemeenschappelijke ruimte waar toezicht mogelijk is. Dring er bij je kind op aan dat het geen paswoorden of andere gevoelige informatie uitwisselt met anderen. Wat als je kind slachtoffer is van cyberpesten? Let op gedragssignalen (plots niet meer naar school willen, niet meer computeren, of gsm men, ) en ga zo nodig met je kind in gesprek. Blijf rustig en luister naar zijn/haar verhaal. Neem het verhaal van je kind ernstig, maar durf ook relativeren. Internet- of gsmcommunicatie komt soms harder aan dan bedoeld. Reageer niet zelf op pestmails of pest-smsjes. Vertel je kind pestmails, pestchats en pest-smsjes bij te houden of uit te printen als eventueel bewijsmateriaal. Bekijk samen met je kind hoe het zich beter kan beschermen. Verander desnoods het gsmnummer, adres of de online gebruikersnaam. Zoek uit hoe bepaalde contactpersonen kunnen worden geweerd of geblokkeerd. Komen de pesterijen uit de schoolomgeving, praat dan met de school, net zoals je dat met gewoon pesten doet. Doe bij ernstige gevallen aangifte bij de Federal Computer Crime Unit (via

6 Wat als je kind cyberpest? Maak je zoon of dochter duidelijk dat je niet wil dat hij/zij anderen op die manier pest. Eis dat het (cyber)pesten stopt. Vraag uitleg over het waarom van zijn/haar gedrag. Speel in op zijn/haar inlevingsvermogen:: Hoe zou jij het vinden als dit met jou zou gebeuren? Wijs op de gevolgen van onheus internet- of gsmgebruik: de impact op het slachtoffer, de wettelijke risico s en sancties, de negatieve weerslag op jullie relatie, de problemen met de school, Bespreek met je kind hoe hij/zij de aangerichte schade en het geschonden vertrouwen kan herstellen (naar het slachtoffer toe, naar jullie toe, naar de school toe). Bereid de stap naar echte verontschuldigingen voor en kijk toe op de uitvoering. Twee vuistregels om mee te geven aan je kinderen : 1. Alle informatie die je in het gewone leven voor jezelf houdt, geef je ook niet prijs op het internet. Denk aan je dagboek of je tandenborstel die houd je ook voor jezelf. 2. Alles wat je niet in het ware leven recht in iemand zijn gezicht durft zeggen, tik je ook niet in op msn, netlog, facebook,. Cyberpesten balanceert op de rand van veilig internet en pesten. Scholen van het basisonderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs zijn sinds september 2007 verplicht leerlingen te leren op een veilige en verantwoorde manier met internet en ICT om te gaan. Als ouder kan je de school steunen om deze opdracht te realiseren door ook thuis op een veilige en verantwoorde manier om te gaan met internet en ICT. Meer info over veilig internet : Vrienden van Het Molenschip Op algemene aanvraag komt er toch een kaas- en wijnavond. Deze gaat door op vrijdag 22 juni, gevolgd door een heuse After School Party!!!

7 Alle informatie van deze actie vind je op de website van Natuurpunt : vogels/vogels-voeren-enbeloeren_637.aspx Natuurpunt zet opnieuw een welbekende actie op de kalender : tijdens het weekend van 4 en 5 februari kunnen we weer onze tuinvogels tellen. Het telformulier voor het nationaal telweekend op 4 en 5 februari 2012 vind je op :http://tuinvogels.natuurpunt.be/formulier_ telweekend.aspx Hebben jullie thuis nog lege batterijen of lege printerpatronen? Breng ze binnen op school bij meester Peter! Hoe meer we er binnen krijgen hoe meer materiaal we voor de kinderen kunnen aanschaffen. Binnenkort Op 1 februari verwelkomen we de nieuwe kleutertjes. Op 3 februari zijn alle grootouders van harte welkom op onze school. Op 15 februari vieren we met ons allen weer carnaval! Van zaterdag 18 februari tot zondag 26 februari is er de krokusvakantie.

Veilig internetgebruik OBS De Cirkel.

Veilig internetgebruik OBS De Cirkel. Veilig internetgebruik OBS De Cirkel. Binnen de stichting OOG, waar OBS De Cirkel een onderdeel van is, wordt gebruik gemaakt van netwerken die via de eigen server op school verbonden zijn met het internet.

Nadere informatie

B&O Info Tel.: 06-20657425 E-mail: info@bo-info.nl Internet: www.bo-info.nl Twitter: @bo_info Facebook: https://www.facebook.com/bo.

B&O Info Tel.: 06-20657425 E-mail: info@bo-info.nl Internet: www.bo-info.nl Twitter: @bo_info Facebook: https://www.facebook.com/bo. Er is niet één antwoord te geven op de vraag hoe vaak of hoe lang een kind op een tablet, smartphone of computer mag. Dat hangt sterk af van het kind en de situatie. Deskundigen zijn het er wel over eens

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 7 ... Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 7 ... Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Les 7... Facebook, sociaal zijn op het internet Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht

Nadere informatie

Overzicht. Wat zijn social media? Voorbeelden van social media. Social media in de ICT-lessen. De gevaren van social media.

Overzicht. Wat zijn social media? Voorbeelden van social media. Social media in de ICT-lessen. De gevaren van social media. Overzicht Wat zijn social media? Voorbeelden van social media. Social media in de ICT-lessen. De gevaren van social media. Mindreader Wat zijn social media? Social media is een verzamelbegrip voor online

Nadere informatie

Internet protocol en Cyberpesten

Internet protocol en Cyberpesten E-mail & Internet Internet protocol en Cyberpesten Versie mei 2014 Algemeen Dit internet protocol is tot stand gekomen na overleg met directie, ICT en team. Er zit in de ICT-documentatie die elke collega

Nadere informatie

Anti- Pestprotocol St. Jozefbasisschool

Anti- Pestprotocol St. Jozefbasisschool Anti- Pestprotocol St. Jozefbasisschool April 2015 Anti-Pestprotocol St. Jozefbasisschool Pagina 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Plagen of pesten? 4 Signalen van pesten 5 Pesten via internet

Nadere informatie

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 Pesten in het basisonderwijs... 3 2. Organisatie van de ouderavond... 4 2.1 Wat is een goed moment?... 4

Nadere informatie

OUDERBLIK. Een rugzak vol ideeën voor ouders en school SOCIALE MEDIA, OUDERS EN SCHOOL

OUDERBLIK. Een rugzak vol ideeën voor ouders en school SOCIALE MEDIA, OUDERS EN SCHOOL OUDERBLIK Een rugzak vol ideeën voor ouders en school SOCIALE MEDIA, OUDERS EN SCHOOL 2013 Sociale media, school en ouders Inhoudsopgave Sociale media, school en ouders... 2 Sociale watte?... 3 1. Leren

Nadere informatie

Internet-protocolversie 1201

Internet-protocolversie 1201 Internet-protocolversie 1201 R.K. Basisschool De Lusthof. Lusthofstraat 11 2271 XV Voorburg telefoon: 070 3860872 fax: 070 3860873 email: algemeen@lusthofschool.nl internet: www.lusthofschool.nl De Lusthof

Nadere informatie

Pakket 1: Veilig surfen

Pakket 1: Veilig surfen Pakket 1: Veilig surfen Inhoud 1 PAKKET 1: VEILIG SURFEN 1.1 Eindtermen 2 1.2 Lesdoelen 3 1.3 Vereiste voorkennis 4 1.4 Interessante links met achtergrondinformatie 5 1.5 Tip voor de leerkracht 6 1.6 Inleiding

Nadere informatie

Kindervergadering Zo gaat het bij ons!

Kindervergadering Zo gaat het bij ons! Pedagogisch kader kindercentra 4 13 jaar Kindervergadering Zo gaat het bij ons! Introductie voor de groepsleiding Is kinderinspraak belangrijk? Denken vanuit de groep is logisch en praktisch, maar toch

Nadere informatie

PROTOCOL TEGEN PESTEN

PROTOCOL TEGEN PESTEN PROTOCOL TEGEN PESTEN (WEBVERSIE) 2013 COLOFON Het KMS Protocol tegen Pesten is een uitgave van de Stichting Katholiek Montessori Onderwijs Bussum (Bussum, augustus 2013). Niets van deze uitgave mag in

Nadere informatie

Mijn vader zit in de gevangenis

Mijn vader zit in de gevangenis Mijn vader zit in de gevangenis een boekje over hoe kinderen CAW t Verschil biedt laagdrempelige, cliëntgerichte en daarop reageren kwaliteitsvolle hulp, preventie en onthaal aan mensen die het moeilijk

Nadere informatie

Ris ico s. Lerarencursus

Ris ico s. Lerarencursus Ris ico s op So ciale Netwe rks ites Lerarencursus is ico s Risico s op sociale netwerksites Inhoudsrisico s Contactrisico s Commerciële risico s Schokkende inhoud Foute inhoud Cyberpesten Ongewenste seksuele

Nadere informatie

Pest protocol. vastgesteld op 13 maart 2008

Pest protocol. vastgesteld op 13 maart 2008 Pest protocol vastgesteld op 13 maart 2008 1.1 Pesten op school, hoe ga je er mee om?... 2 1.2 Voorwaarden... 2 2.1 Het probleem dat pesten heet... 3 2.2 Hoe willen wij daarmee omgaan?... 3 3.1 Aanpak

Nadere informatie

www. opvoedvaardigheden.nl

www. opvoedvaardigheden.nl Opvoedvaardigheden Stefan Rooyackers Aan de inhoud van dit document kunnen geen rechten worden ontleend. Dit document is met grote zorg samengesteld door Uitgever Ebooks. Incidentele onvolkomenheden kunnen

Nadere informatie

Internetprotocol. Internet op school

Internetprotocol. Internet op school Internetprotocol Internet op school De kinderen van onze school kunnen gebruik maken van internet. Wij hebben ervoor gekozen de leerlingen van alle klassen die mogelijkheid te bieden. Wij volgen de strategie

Nadere informatie

lesbrief internet WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL

lesbrief internet WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL inhoud KENNISMAKING MET INTERNET JOUW PC PERSOONSGEGEVENS DINGEN DIE JE OP DE PC KUNT DOEN MSN HET GEVAAR VAN DE WEBCAM ONLINE PESTEN GAMEN E MAILEN OP INTERNET SURFEN PROFIELSITES

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

Toolkit. Mijn kind wil een kind. Kinderen, waar kies ik voor?

Toolkit. Mijn kind wil een kind. Kinderen, waar kies ik voor? Toolkit Kinderen, waar kies ik voor? Mijn kind wil een kind Informatiefolder voor ouders van mensen met een verstandelijke beperking en een kinderwens 2 Vraag een willekeurige persoon wat voor hem belangrijk

Nadere informatie

GEDRAGSCODE VOOR HET GEBRUIK VAN COMMUNICATIEMIDDELEN DOOR LEERLINGEN BINNEN DE OMO SCHOLENGROEP BERGEN OP ZOOM E.O.

GEDRAGSCODE VOOR HET GEBRUIK VAN COMMUNICATIEMIDDELEN DOOR LEERLINGEN BINNEN DE OMO SCHOLENGROEP BERGEN OP ZOOM E.O. GEDRAGSCODE VOOR HET GEBRUIK VAN COMMUNICATIEMIDDELEN DOOR LEERLINGEN BINNEN DE OMO SCHOLENGROEP BERGEN OP ZOOM E.O. Besproken CD d.d. februari 2011 Instemming MR d.d. 4 juli 2011 Vastgesteld CD d.d. 5

Nadere informatie

Think before you post!

Think before you post! 1. het lespakket - Think before you post Het lespakket Think before you post! 1 Het lespakket Think before you post! Een uitgave van: Auteur: Layout: Traductie: Child Focus, Houba - de Strooper laan 292,

Nadere informatie

PEDAGOGISCHE TOOL VOOR JONGEREN ROND ONLINE PRIVACY

PEDAGOGISCHE TOOL VOOR JONGEREN ROND ONLINE PRIVACY 1 Mijn geheim online of offline 2 Een veilig wachtwoord kiezen 3 Denk na voor je klikt! 4 Netjes op het net 5 Talenten tonen op het internet 6 Doe ik het of doe ik het niet? 7 Draag zorg voor je e-reputatie

Nadere informatie

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Je leest op dit moment versie 3.0 van het Gratis Ebook: Zelfvertrouwen Vergroten Bij Kinderen Geschreven door Scott de Jong. Download de allernieuwste versie

Nadere informatie

Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past.

Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past. Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past. Projectmedewerker GO!: Hilde Pauwels, SBSO De Mast Kasterlee/Merksplas Ontwerp en lay-out: www.sigmund.be Druk: Meeus,

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst Uitgebreide versie Mijn afspraken met Pluryn Dienstverleningsovereenkomst Mijn afspraken met Pluryn Pluryn ondersteunt mensen met een handicap bij wonen, werken, leren en vrije tijd. Krijg je zorg van

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Voor het eerst naar school in Gent. Infogids voor Anderstalige minderjarige nieuwkomers.

Voor het eerst naar school in Gent. Infogids voor Anderstalige minderjarige nieuwkomers. Voor het eerst naar school in Gent. Infogids voor Anderstalige minderjarige nieuwkomers. Dit boekje werd oorspronkelijk gemaakt door de stad Antwerpen en het Onthaalbureau Inburgering Antwerpen. Kom-Pas

Nadere informatie