Centrum Blended Learning

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Centrum Blended Learning"

Transcriptie

1 Centrum Blended Learning Workshop: 4C/ID-model Jeroen van Merriënboer

2 vaardighedenhiërarchie

3 Taakklasse 1: Taakklasse 2: Taakklasse 3: Studenten krijgen een situatie waarin de concepten binnen het te zoeken onderwerp duidelijk gedefinieerd zijn (onderwerp duidelijk afgebakend). Over dit onderwerp zijn een beperkt aantal artikelen geschreven en dit binnen één onderzoeksveld (bv. invloed van de invoering van de vruchtwisseling op het drieslagstelsel). De zoektocht hoeft daarom alleen maar uitgevoerd te worden op titels van artikelen in één databestand van een bepaald onderzoeksveld. Er zijn slechts een paar zoektermen nodig om het zoeken uit te voeren en het zoekresultaat (resultatenlijst) bevat slechts een beperkt aantal artikelen. Studenten krijgen een situatie waarin concepten binnen het te zoeken onderwerp duidelijk gedefinieerd zijn. Er is een groot aantal artikelen geschreven en dit binnen één onderzoeksveld. De zoektocht hoeft daarom alleen maar uitgevoerd te worden op titels van artikelen in één databestand. Er zijn evenwel veel zoektermen nodig om het zoeken uit te voeren en studenten moeten gericht kunnen zoeken om de juiste artikelen te kunnen selecteren. Studenten krijgen een situatie waarin concepten binnen het te zoeken onderwerp slecht gedefinieerd zijn. Identieke termen worden gebruikt voor verschillende concepten en identieke concepten worden beschreven met identieke termen. Er zijn veel artikelen geschreven over het onderwerp en er zijn artikelen geschreven binnen verschillende onderzoeksvelden. Er moeten verschillende zoektermen gebruikt worden om er zeker van te zijn dat alle relevante artikelen gevonden worden en dat irrelevante artikelen uitgesloten worden. Onderwerp: duidelijk afgebakend onderdeel binnen de agrarische revolutie (bv. invloed van de invoering van de vruchtwisseling op het drieslagstelsel) Onderzoeksveld: Europese geschiedenis Databestand: specifieke databank rond geschiedenis Aantal zoektermen: beperkt tot 2 à 3 Onderwerp: duidelijk afgebakend onderdeel binnen de agrarische revolutie (invloed invoering aardappelen en mais) Onderzoeksveld: Europese geschiedenis Databestand: geavanceerd zoeken binnen een databank (bv. Google) Aantal zoektermen: veel Onderwerp: onduidelijk afgebakend onderdeel binnen de agrarische revolutie (invloed van agrarische revolutie op de demografische en industriële revolutie) Onderzoeksveld: Wereldgeschiedenis (Europese, Amerikaanse, Aziatische, ) Databestand: Geavanceerd zoeken in Google Aantal zoektermen: onbeperkt

4 + wil zeggen dat deze zaken in de leertaak aan de student worden meegegeven Leertaak kenmerk Gegevens Doelen Oplossing taakbeschrijving Uitgewerkt voorbeeld. Modelling voorbeeld dat studenten beoordelen Doel: concrete oplossingen bestuderen Studenten krijgen een stelling, een lijst met artikelen en de zoekterm die gebruikt wordt om een lijst met artikelen samen te stellen. Ze moeten de kwaliteit van de zoekterm en de kwaliteit van de lijst met artikelen evalueren Omgekeerd Beschrijven meerdere oplossingen Student voorspelt voor welke stelling de oplossingen bruikbaar zijn. Voorspelle n + + Studenten krijgen een lijst met artikelen en een zoekterm die is gebruikt om de lijst met artikelen samen te stellen. Ze moeten mogelijke stellingen voorspellen waarvoor de lijst met artikelen en de zoekterm relevant zijn. Imitatie Bevat een conventioneel gecombineerd met een uitgewerkt voorbeeld. Kan gebruikt worden bij het inoefenen van niet-routinematige aspecten. Analoog Analoog Analoog Vinden Studenten hebben een uitgewerkt voorbeeld van een stelling beschikbaar, een lijst met artikelen en een zoekterm die gebruikt is om de lijst met artikelen samen te stellen. Ze krijgen een andere stelling met als doel een lijst met een beperkt aantal relevante artikelen samen te stellen. Door het gegeven voorbeeldmateriaal te imiteren, moeten ze een zoekterm formuleren, het zoeken uitvoeren en een selectie maken van artikelen voor de nieuwe stelling.

5 + wil zeggen dat deze zaken in de leertaak aan de student worden meegegeven Leertaak kenmerk Gegevens Doelen Oplossing taakbeschrijving Doelvrij Het doel van dit wordt vaag of a-specifiek gehouden. Zet studenten aan tot voorwaarts redeneren vanuit de gegevens. + definiëren Vinden Studenten krijgen een stelling en een weinig specifiek doel, b.v. om zo veel mogelijk zoektermen te definiëren die relevant zijn voor de stelling. Ze moeten deze zoektermen formuleren. Aanvul Probleemstelling, het gewenste doel en een deel van de oplossing wordt gegeven; de student vult de oplossing aan. Zeer geschikt in opleidingen waarin het ontwerpen een belangrijke rol speelt. + + Aanvullen Studenten krijgen een stelling, met als doel een lijst met een beperkt aantal relevante artikelen samen te stellen, en ze krijgen een incomplete zoekterm. Ze moeten de zoekterm verder aanvullen, het zoeken uitvoeren en een selectie van artikelen maken. Conventioneel Studenten krijgen enkel een situatie en een gewenste doelsituatie. Minder geschikt om voor te leggen aan beginnende studenten. + + vinden Studenten krijgen een stelling met als doel een lijst met een beperkt aantal relevante artikelen samen te stellen. Van hen wordt verwacht dat zij de zoekterm formuleren, het zoeken uitvoeren en een selectie van artikelen maken.

6 Taakklasse 1: Taakklasse 2 Taakklasse 3 Leertaak 1.1: uitgewerkt voorbeeld (case study) Leertaak 2.1: imitatie + met beperkingen Leertaak 3.1: aanvul + omgekeerd Studenten krijgen drie uitgewerkte goede voorbeelden van het zoeken naar literatuur. Ieder voorbeeld beschrijft een andere stelling binnen hetzelfde onderwerp, een zoekterm en de geproduceerde lijst met artikelen. De student moet de voorbeelden bestuderen en verklaren waarom de verschillende zoektermen de gewenste resultaten opleverden. Studenten hebben een uitgewerkt voorbeeld van een stelling tot hun beschikking, een lijst met artikelen en een aantal zoektermen om een lijst met artikelen te produceren. Ze krijgen een soortgelijke stelling met als doel een lijst met een beperkt aantal relevante artikelen samen te stellen. Door het gegeven voorbeeld te imiteren moeten ze een (aantal) zoekterm(en) formuleren, het zoeken uitvoeren en de relevante artikelen selecteren. Ze kunnen het zoeken alleen uitvoeren nadat de zoekterm goedgekeurd is. Studenten krijgen een stelling en een aantal zoektermen. Ze moeten voorspellen welke databestanden gebruikt zouden moeten worden en het zoeken uitvoeren. Vervolgens moeten ze het zoeken verfijnen en relevante artikelen selecteren. Leertaak 1.2: aanvul Studenten ontvangen een stelling en een algemene zoekterm die een lange lijst met artikelen irrelevante items oplevert. Ze moeten de zoekterm verfijnen door op zoek te gaan naar meer specifieke zoektermen, het zoeken uitvoeren en de relevante artikelen selecteren. Leertaak 2.2: aanvul Studenten krijgen een stelling en een lijst met sleutelwoorden. Ze moeten de zoekterm(en) formuleren door de gegeven sleutelwoorden te combineren daarbij gebruikmaken van het geavanceerd zoeken binnen een zoekmachine. Leertaak 3.2: Conventioneel Studenten krijgen een stelling. Ze moeten het zoeken naar literatuur uitvoeren voor de 10 meest relevante artikelen. Leertaak 1.3: conventioneel Studenten krijgen een stelling. Ze moeten de literatuur zoeken, meer bepaald de 10 meest relevante artikelen. Leertaak 2.3: conventioneel Studenten krijgen een stelling. Ze moeten het zoeken naar literatuur uitvoeren voor de 10 meest relevante artikelen.

7 Ondersteunende informatie Ondersteunende informatie is van belang voor de niet-routine aspecten van de complexe vaardigheid. Zij draagt bij aan het leren bedenken van oplossingen. Is gericht op de ontwikkeling van mentale modellen en cognitieve strategieën. Bestaat uit richtlijnen en vuistregels. De informatie is niet vereist, maar kan behulpzaam zijn. Het toepassen van de informatie garandeert geen juiste oplossing. Je geeft cognitieve feedback in de vorm van afwegingen en discussie. Zij is gericht op kwaliteit, oplossing en ondersteunt constructie van schema s. Aanbieden aan het begin van elke nieuwe taakklasse. Procedurele informatie Procedurele informatie is van belang voor de routine aspecten van de complexe vaardigheid. Zij draagt bij aan het leren toepassen van regels. Is gericht op het verwerven van feiten, concepten, het vormen van regels en het automatiseren van regels. Bestaat uit feiten, concepten, regels en procedures. De informatie is wel vereist. Het toepassen van de informatie garandeert wel een juiste oplossing. Je geeft correctieve feedback in de vorm van goed of fout concreet gedrag. Zij is gericht op kwaliteit, uitvoering en ondersteunt regelautomatisering. Aanbieden precies op het moment dat het nodig is. (bij deeltaakoefeningen)

8 Taakklasse 1: Taakklasse 2: Taakklasse 3: Ondersteunende informatie: Aanbieden van een modelling example waarbij een expert literatuur opzoekt en hardop uitlegt hoe hij dat doet De fasen die je doorloopt bij het zoeken naar digitale informatie aanbieden in de vorm van een stappenplan: geschikte database selecteren, zoekterm formuleren, het zoeken uitvoeren, resultaten selecteren, resultaten evalueren Voorwaarden en vuistregels meegeven om snel de relevantie en kwaliteit van wetenschappelijke artikelen te scannen. Informatie omtrent de verschillende types van wetenschappelijke artikelen en hoe ze zijn georganiseerd. Structureel model van hoe databases zijn georganiseerd en hoe ze kunnen worden gebruikt. Procedurele informatie: Procedures voor het bedienen van een zoekprogramma Procedures voor het toepassen van specifieke zoektermen binnen een onderzoeksveld/domein. Ondersteunende informatie: Studenten krijgen drie goede uitgewerkte voorbeelden van het zoeken naar literatuur. Elk voorbeeld bevat een uitgebreide zoekterm waarin Boolean operators (gebruik van AND/OR/NOT in een zoekmachine) zijn gebruikt. Studenten krijgen een fiche met richtvragen om zoektermen vast te stellen die boolean operators beschrijven die gebruikt kunnen worden om de zoektermen meer specifiek te maken. Procedurele informatie: Syntax om boolean zoektermen te specificeren (over de leertaken heen kan deze syntax aangepast worden om de ondersteuning daarvan te minderen.) Ondersteunende informatie: Een systematische aanpak meegeven voor het bepalen van het aantal databestanden waarin gezocht moet worden en ook om te kunnen zoeken op bijvoorbeeld abstracts, reviews, volledige teksten Structurele modellen waarin voorbeelden staan van zoektermen die boolean operators beschrijven, die gebruikt kunnen worden voor het zoeken naar artikelen over slecht gedefinieerde onderwerpen. Conceptuele modellen van verschillende databestanden voor verschillende onderzoeksvelden, beschrijvende structuur, speciale zoekeisen, etc. Procedurele informatie: Procedures waarmee je in specifieke databases kunt zoeken

9 Taakklasse 1: Taakklasse 2: Taakklasse 3: Oefeningen rond verschillende functies binnen een zoekprogramma. Oefeningen in het bepalen van goede zoektermen in functie van de stelling Oefeningen in het toepassen van boolean operators bij de zoektermen. Oefeningen die gericht zijn op het zoeken in verschillende specifieke databanken (bv. Bibliotheek, encyclopedie, vakspecifiek, )

Centrum Blended Learning: Workshop 4C/ID-model van Jeroen van Merriënboer

Centrum Blended Learning: Workshop 4C/ID-model van Jeroen van Merriënboer 1 Fase Doel Inhoud (verloop) Stap 1: ontleden van de complexe vaardigheid Deelnemers kunnen een complexe vaardigheid analyseren en de deelvaardigheden groeperen in een vaardighedenhiërarchie. Context:

Nadere informatie

Onderwijslogistiek. Mark Vlasblom

Onderwijslogistiek. Mark Vlasblom Onderwijslogistiek Mark Vlasblom 4CID & ICT Vier componenten bij competentiegericht opleiden Leertaken Ruggengraat van de opleiding Ondersteunende informatie Procedurele informatie Deeltaakoefening 1.

Nadere informatie

Leertaken ontwerpen voor het leren van informatievaardigheden in het hoger onderwijs

Leertaken ontwerpen voor het leren van informatievaardigheden in het hoger onderwijs Leertaken ontwerpen voor het leren van informatievaardigheden in het hoger onderwijs Workshop 15 oktober 2010 Iwan Wopereis, CELSTEC, Open University of the Netherlands Opzet Workshop Inleiding 10 min

Nadere informatie

Basisworkshop 4C/ID. Doel basisworkshop. Programma. Opdracht. 4CID Wat is het? Programma

Basisworkshop 4C/ID. Doel basisworkshop. Programma. Opdracht. 4CID Wat is het? Programma Basisworkshop 4C/ID Iwan Wopereis Centre for Learning Sciences and Technologies (CELSTEC) Open Universiteit Nederland 5 maart 2010, Studiecentrum OUNL, Utrecht Doel basisworkshop Na afloop van deze workshop

Nadere informatie

Systematisch Ontwerpen van Blended Learning

Systematisch Ontwerpen van Blended Learning Systematisch Ontwerpen van Blended Learning Jeroen J.G. van Merriënboer Lezing voor KU Leuven Kulak, 6 december 2012, Kortrijk Inhoud Waarom bestaat 4C/ID? 4C/ID en gebruik van ICT Hoe blended mag het

Nadere informatie

Voorbeeldmateriaal cursus O.23.4.1.1: Ontwerpen van onderwijs en opleidingen

Voorbeeldmateriaal cursus O.23.4.1.1: Ontwerpen van onderwijs en opleidingen Voorbeeldmateriaal cursus O.23.4.1.1: Ontwerpen van onderwijs en opleidingen Cursusintroductie Inhoud van de cursus In de cursus Ontwerpen van onderwijs en opleidingen, gaat u met behulp van het door van

Nadere informatie

Leren differentiëren met de 4c/ID aanpak

Leren differentiëren met de 4c/ID aanpak Leren differentiëren met de 4c/ID aanpak Marieke van Geel & Trynke Keuning Ervaringen starters Onderwijsinspectie (2015) Beginnende leraren blikken terug. Deel 1: de pabo Van de Grift, ICALT observatieformulier

Nadere informatie

Professionalisering ontwikkelteam NID Duaal

Professionalisering ontwikkelteam NID Duaal Professionalisering ontwikkelteam NID Duaal Heerlen, 13 sep 2011, Hogeschool Zuyd, Heerlen Dr. Bert Hoogveld, Open Universiteit, CELSTEC Drs. Diny Ebrecht, Open Universitieit, CELSTEC. Visionen für die

Nadere informatie

Toll-net. Generiek didactisch format gebaseerd op het 4C/ID model. Datum 14/02/2011

Toll-net. Generiek didactisch format gebaseerd op het 4C/ID model. Datum 14/02/2011 Toll-net Datum 14/02/2011 Generiek didactisch format gebaseerd op het 4C/ID model Versie 1.0 Bron Basisdocument: toll_net_efro(v2).pdf van Geraldine Clarebout en Jan Elen, K.U.Leuven en KULAK. Jeroen van

Nadere informatie

1 Inleiding op de Casussen: Ontwerpprincipes van het 4C-ID-model

1 Inleiding op de Casussen: Ontwerpprincipes van het 4C-ID-model 1 Inleiding op de Casussen: Ontwerpprincipes van het 4C-ID-model Jeroen van Merriënboer Het vier-componenten instructieontwerpmodel (of 4C-ID, van Four-Component Instructional Design ) mag zich in een

Nadere informatie

BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN. Handleidingen

BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN. Handleidingen BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN Handleidingen ProQuest Zoeken in ProQuest-databanken: ProQuest Sociology; Political Science; Social Science Journals; Social Services Abstracts; Sociological Abstracts

Nadere informatie

20/11/2015 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE

20/11/2015 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? Stieve Van der Bruggen 1 INHOUD SESSIE 1) Google 2) Wikipedia 3) Waarom de bibliotheek? 4) Efficiënt opzoeken via LIMO 5) Enkele nuttige databanken 6) Enkele oefeningen +

Nadere informatie

16/02/2016 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE

16/02/2016 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? Stieve Van der Bruggen 1 INHOUD SESSIE 1) Google 2) Wikipedia 3) Waarom de bibliotheek? 4) Efficiënt opzoeken via LIMO 5) Enkele nuttige databanken 6) Enkele oefeningen +

Nadere informatie

ProQuest. Zoeken in ProQuest-databanken: Political Science Database, Sociology Database, Social Science Database.

ProQuest. Zoeken in ProQuest-databanken: Political Science Database, Sociology Database, Social Science Database. BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN Handleidingen ProQuest Zoeken in ProQuest-databanken: Political Science Database, Sociology Database, Social Science Database Karen Vanholzaets september 2018 Inhoud Beschrijving

Nadere informatie

Professionalisering ontwikkelteam NID Duaal

Professionalisering ontwikkelteam NID Duaal Professionalisering ontwikkelteam NID Duaal Heerlen, 4 oktober 2011, Hogeschool Zuyd, Heerlen Dr. Bert Hoogveld, Open Universiteit, CELSTEC Drs. Diny Ebrecht, Open Universitieit, CELSTEC. Visionen für

Nadere informatie

Het doen van literatuuronderzoek

Het doen van literatuuronderzoek Het doen van literatuuronderzoek Workshop Miniconferentie Kritisch denken in de wetenschap Saskia Brand-Gruwel Iwan Wopereis Invoegen Afbeelding homepage Boekenweek 2011 Pagina 2 Wat dan wel? Wat dan wel?

Nadere informatie

Effectief zoeken en verwerken van digitale informatie. Saskia Brand-Gruwel

Effectief zoeken en verwerken van digitale informatie. Saskia Brand-Gruwel Effectief zoeken en verwerken van digitale informatie Saskia Brand-Gruwel Opbouw Wat is een informatieprobleem? Wat maakt het zoeken en vinden van informatie op het internet moeilijk? Hoe verloopt het

Nadere informatie

VAN KLINISCHE ONZEKERHEID NAAR EEN ZOEKSTRATEGIE

VAN KLINISCHE ONZEKERHEID NAAR EEN ZOEKSTRATEGIE VAN KLINISCHE ONZEKERHEID NAAR EEN ZOEKSTRATEGIE Drs. Willemke Stilma Docent verpleegkunde HvA Mede met dank aan dr. Anne Eskes 1 INHOUD 5 stappen EBP Formuleren van een klinische vraagstelling PICO Zoekstrategie

Nadere informatie

BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN. LexisNexis Academic. Kris Scheys

BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN. LexisNexis Academic. Kris Scheys BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN LexisNexis Academic Kris Scheys september 2018 Inhoud Inleiding... 5 1 Zoeken in Lexis Nexis... 5 1.1 Start... 5 1.2 Nieuws Zoeken... 6 1.2.1 Zoekscherm Alle nieuws...

Nadere informatie

Word Infomatiev aardig. Saskia Brand- Gruwel Iwan Wopereis

Word Infomatiev aardig. Saskia Brand- Gruwel Iwan Wopereis Word Infomatiev aardig Saskia Brand- Gruwel Iwan Wopereis In deze workshop lost u een informatieprobleem op; krijgt u informatie over (het leren van) informatievaardigheden; bespreken we onderzoek naar

Nadere informatie

Training Ontwerpen met het 4C-ID model

Training Ontwerpen met het 4C-ID model Training Ontwerpen met het 4C-ID model ID College Leiden 24-26 mei 2011 Dr. Bert Hoogveld Dr. Wendy Kicken Programma van de training Vaste dagindeling hele training start: 09.00 exact. Zaal open om 8.30

Nadere informatie

Zoektechnieken. Eenvoudig of geavanceerd zoeken

Zoektechnieken. Eenvoudig of geavanceerd zoeken Stap 4. Zoeken Je hebt de zoekvragen en zoektermen op een rijtje en je hebt informatiebronnen gekozen. Nu kun je echt gaan zoeken. In deze stap leer je een aantal technieken om effectiever te zoeken: Zoektechnieken

Nadere informatie

Informatievaardigheden

Informatievaardigheden Informatievaardigheden (in het onderwijs) Jaap Walhout & Saskia Brand-Gruwel Overzicht Introductie Opdracht Nabespreken opdracht Informatievaardigheden & 10 jaar onderzoek Discussie Vooruitblik & huiswerk

Nadere informatie

Informatievaardigheden in het basisonderwijs. Hoe leer je kinderen zoeken op internet

Informatievaardigheden in het basisonderwijs. Hoe leer je kinderen zoeken op internet Informatievaardigheden in het basisonderwijs Hoe leer je kinderen zoeken op internet Voorstellen Doelen Heeft u inzicht in wat informatievaardigheden zijn. Weet u het belang van informatievaardigheden.

Nadere informatie

17/02/2017 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE

17/02/2017 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? Stieve Van der Bruggen 2016-2017 1 INHOUD SESSIE 1) Google 2) Wikipedia 3) Waarom de bibliotheek? 4) Efficiënt opzoeken via LIMO 5) Enkele nuttige databanken 6) Nuttige plaatsen

Nadere informatie

Stappenplan zoeken en verwerken van informatie

Stappenplan zoeken en verwerken van informatie Stappenplan zoeken en verwerken van informatie Oriëntatie op het onderwerp Wat is het onderwerp? Welke zoektermen? Welke bronnen? Zoeken naar informatie Welke informatiebron gebruik je? Hoe zoek je digitale

Nadere informatie

Stappenplan zoeken en verwerken van informatie

Stappenplan zoeken en verwerken van informatie Stappenplan zoeken en verwerken van informatie Oriëntatie op het onderwerp Wat is het onderwerp Welke zoektermen Welke bronnen Zoeken naar informatie Welke informatiebronnen Kiezen en beoordelen van informatie

Nadere informatie

Pedagogische studiedag Colomaplus. Opzoeken van (wetenschappelijke) informatie op www Goedele Vergauwen

Pedagogische studiedag Colomaplus. Opzoeken van (wetenschappelijke) informatie op www Goedele Vergauwen Pedagogische studiedag Colomaplus Opzoeken van (wetenschappelijke) informatie op www Goedele Vergauwen 1-3-2013 DPB Mechelen-Brussel 1 Overzicht Beschikbaarheid van wetenschappelijk informatie op WWW voor

Nadere informatie

2. Hoe zoeken in deze databank?... 2. 2.1 Snelzoeken... 2. 2.2 Eenvoudig zoeken... 4. 2.3 Geavanceerd zoeken... 5. 2.4 Zoeken via zoekbomen...

2. Hoe zoeken in deze databank?... 2. 2.1 Snelzoeken... 2. 2.2 Eenvoudig zoeken... 4. 2.3 Geavanceerd zoeken... 5. 2.4 Zoeken via zoekbomen... Abraham Gids voor het gebruik van de databank Inhoudsopgave 1. Wat is Abraham?... 2 2. Hoe zoeken in deze databank?... 2 2.1 Snelzoeken... 2 2.2 Eenvoudig zoeken... 4 2.3 Geavanceerd zoeken... 5 2.4 Zoeken

Nadere informatie

Zomerschool Vakdidactisch Onderzoek: Het schoolvak doet ertoe!

Zomerschool Vakdidactisch Onderzoek: Het schoolvak doet ertoe! Zomerschool Vakdidactisch Onderzoek: Het schoolvak doet ertoe! Online Zoeken naar Wetenschappelijke Bronnen Dries.debeer@lessius.eu Inhoud Wat is wetenschappelijke informatie? Waar vind je wetenschappelijke

Nadere informatie

Informatie vaardigheden

Informatie vaardigheden 0 Boek 77992.indb 0 02-2-09 6:4 Noordhoff Uitgevers bv Informatie vaardigheden Je dient informatievaardig te zijn om snel en grondig digitale informatie te zoeken, te selecteren en te verwerken. In dit

Nadere informatie

Slimmer zoeken op internet

Slimmer zoeken op internet Slimmer zoeken op internet Alleen voor INTERN gebruik bij Hogeschool Rotterdam Publicatie elders niet toegestaan Een praktische gids voor wie optimaal gebruik wil maken van internet Ewoud Sanders Door

Nadere informatie

Professionalisering ontwikkelteam NID Duaal

Professionalisering ontwikkelteam NID Duaal Professionalisering ontwikkelteam NID Duaal Heerlen, 13 sep 2011, Hogeschool Zuyd, Heerlen Dr. Bert Hoogveld, Open Universiteit, CELSTEC Drs. Diny Ebrecht, Open Universitieit, CELSTEC. Visionen für die

Nadere informatie

BIBLIOGRAFIE VAN DE NEDERLANDSE TAAL-EN LITERATUURWETENSCHAP Gids voor het gebruik van de databank

BIBLIOGRAFIE VAN DE NEDERLANDSE TAAL-EN LITERATUURWETENSCHAP Gids voor het gebruik van de databank BIBLIOGRAFIE VAN DE NEDERLANDSE TAAL-EN LITERATUURWETENSCHAP Gids voor het gebruik van de databank Inhoudsopgave 1. Wat is Bibliografie van de Nederlandse Taal- en Literatuur-wetenschap? (BNTL)... 2 2.

Nadere informatie

Wiskunde Lesperiode 1

Wiskunde Lesperiode 1 Wiskunde Lesperiode 1 Proefwerk analyse & Voorbereiding op de herkansing of hoe je je wiskunde materiaal ook kunt gebruiken. Wat gaan we doen? Overzicht creëren. Planning maken. Fouten opsporen en verbeteren.

Nadere informatie

11. Het selecteren van gegevens deel II

11. Het selecteren van gegevens deel II 11. Het selecteren van gegevens deel II 11.1. Inleiding In hoofdstuk 7 heb je kennis gemaakt met het statement Select. In dit hoofdstuk ga je wat dieper in op het statement. Je gaat sorteren / groeperen

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 INAUGURALE REDE. Het Ontwerpen van Leertaken binnen de Wetenschappen: Four-Components. Instructional Design als Generatief Ontwerpmodel

HOOFDSTUK 1 INAUGURALE REDE. Het Ontwerpen van Leertaken binnen de Wetenschappen: Four-Components. Instructional Design als Generatief Ontwerpmodel HOOFDSTUK 1 INAUGURALE REDE Het Ontwerpen van Leertaken binnen de Wetenschappen: Four-Components Instructional Design als Generatief Ontwerpmodel Jeroen J. G. van Merriënboer Open Universiteit Nederland

Nadere informatie

Wat is een theoretisch kader?

Wat is een theoretisch kader? AOS docentonderzoek bijeenkomst 3 Theoretisch kader & bibliotheekinstructie Rian Aarts & Kitty Leuverink Wat is een theoretisch kader? (Verdiepende probleemanalyse) Een theoretisch kader is een overzicht

Nadere informatie

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur?

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur? Op zoek naar wetenschappelijke literatuur? VERONIQUE DESPODT I N F O R M AT I E M E D E W E R K E R K C G G V E R O N I Q U E. D E S P O D T @ U G E N T. B E BLITS INFORMATIESESSIE - 21/04/2017 Blits?

Nadere informatie

Innovatief onderwijs in de praktijk

Innovatief onderwijs in de praktijk HOGER ONDERWIJS REEKS Innovatief onderwijs in de praktijk Toepassingen van het 4C-ID-model Bert Hoogveld Ameike Janssen-Noordman Jeroen van Merriënboer Noordhoff Uitgevers bv Innovatief onderwijs in de

Nadere informatie

Becoming a critical web searcher. Saskia Brand-Gruwel

Becoming a critical web searcher. Saskia Brand-Gruwel Becoming a critical web searcher Saskia Brand-Gruwel Herkenbaar probleem? Frustratie Deze sessie Lezing: Wat maakt het zoeken en vinden van informatie op het internet moeilijk? Hoe verloopt het proces

Nadere informatie

Handleiding. Uw eerste bron van sociaal recht

Handleiding. Uw eerste bron van sociaal recht Handleiding Uw eerste bron van sociaal recht Uw gebruikersnaam Uw wachtwoord U hebt een vraag Raadpleeg de gedetailleerde hulp op www.socialweb.be. Voor een voorstelling op maat, een gratis opleiding of

Nadere informatie

Innovatief Onderwijs Ontwerpen. Jeroen van Merriënboer

Innovatief Onderwijs Ontwerpen. Jeroen van Merriënboer Innovatief Onderwijs Ontwerpen Jeroen van Merriënboer VU Amsterdam Onderwijsdag, 6 Februari 2015 Inhoud Het transferprobleem Levensechte taken en 4C/ID Zelfgestuurd leren Voorbeelden Conclusies en Vragen

Nadere informatie

ZOEKEN IN PROQUEST SOCIAL SCIENCES

ZOEKEN IN PROQUEST SOCIAL SCIENCES ZOEKEN IN PROQUEST SOCIAL SCIENCES EENVOUDIG ZOEKEN UITGEBREID ZOEKEN (ADVANCED SEARCH) ZOEKGESCHIEDENIS (RECENT SEARCHES) BLADEREN (BROWSE) TIPS & TRUCS EENVOUDIG ZOEKEN Als je naar ProQuest Social Sciences

Nadere informatie

Gezondheidsinformatie online, wat kunnen we er mee? Whitepaper

Gezondheidsinformatie online, wat kunnen we er mee? Whitepaper Gezondheidsinformatie online, wat kunnen we er mee? Whitepaper Kim Boog 13 januari 2014 Bijna iedereen doet het: gezondheidsinformatie op internet zoeken. Maar in welke mate is men in staat de keuzes te

Nadere informatie

2. In functie van implementatie van onderzoekscompetenties in de lerarenopleiding

2. In functie van implementatie van onderzoekscompetenties in de lerarenopleiding Gebruikswijzer P- Reviews: Hoe kunnen de Reviews op een nuttige manier geïntegreerd worden in de lerarenopleiding? In deze gebruikswijzer bekijken we eerst een aantal mogelijkheden tot implementatie van

Nadere informatie

Succes! Inleiding ThuisTaallessen

Succes! Inleiding ThuisTaallessen 1 EDUMO=EDUFA wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Europees Sociaal Fonds Inleiding ThuisTaallessen Deze handleiding is geschreven voor de deelneemsters van het project EDUMO=EDUFA. Voor

Nadere informatie

ONDERZOEK DOEN. HENK LINDEMAN h.lindeman@aps.nl. Naam Datum

ONDERZOEK DOEN. HENK LINDEMAN h.lindeman@aps.nl. Naam Datum ONDERZOEK DOEN HENK LINDEMAN h.lindeman@aps.nl Naam Datum Onderzoeksvragen; uw keuze voor deze workshop Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen onderzoek doen en gedocumenteerd schrijven? Welke

Nadere informatie

Workshop. Zoeken naar goede Informatievaardigheden. bronnen voor FLOT!? Nathalie van den Eerenbeemt Olaf Schiltmans Jos Knubben

Workshop. Zoeken naar goede Informatievaardigheden. bronnen voor FLOT!? Nathalie van den Eerenbeemt Olaf Schiltmans Jos Knubben Workshop Zoeken naar goede Informatievaardigheden bronnen voor FLOT!? Nathalie van den Eerenbeemt Olaf Schiltmans Jos Knubben 1 Waar vind je de PowerPointpresentatie? 2 http://www.flickr.com/photos/nypl/3109282915/

Nadere informatie

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Student: Vincent van der Maaden, MSc Studentnummer: 5783070 Opleiding: Interfacultaire lerarenopleiding, UvA Vakgebied: Aardrijkskunde

Nadere informatie

Zoeken naar medische literatuur Marianne van der Heijden Bureau Andromeda 19 januari 2006

Zoeken naar medische literatuur Marianne van der Heijden Bureau Andromeda 19 januari 2006 Zoeken naar medische literatuur Marianne van der Heijden Bureau Andromeda 19 januari 2006 http:// www.bureau-andromeda.nl Zoeken naar Known item exact antwoord te geven b.v. adres, exacte naam van een

Nadere informatie

Rijke Lessen. zetten je aan het denken. Handleiding(etje) Minka Dumont 26 november 2009 SLO - Landelijke Plusklasnetwerkdag

Rijke Lessen. zetten je aan het denken. Handleiding(etje) Minka Dumont 26 november 2009 SLO - Landelijke Plusklasnetwerkdag Rijke Lessen zetten je aan het denken Minka Dumont 2009 www.lesmateriaalvoorhoogbegaafden.com Handleiding(etje) Minka Dumont 26 november 2009 SLO - Landelijke Plusklasnetwerkdag Onthouden Kunnen ophalen

Nadere informatie

Als je naar ERIC gaat kom je automatisch bij Basic Search (eenvoudig zoeken).

Als je naar ERIC gaat kom je automatisch bij Basic Search (eenvoudig zoeken). ZOEKEN IN ERIC EENVOUDIG ZOEKEN ZOEKRESULTAAT: SORTEREN EN VERFIJNEN (FILTERS) GEAVANCEERD ZOEKEN SEARCH HISTORY DE THESAURUS (wat is het?) ZOEKEN MET DE THESAURUS EEN TWEEDE THESAURUSTERM TOEVOEGEN EENVOUDIG

Nadere informatie

Module 1. Welke soorten informatiebronnen zijn er? www.thomasmore.be/bibliotheek

Module 1. Welke soorten informatiebronnen zijn er? www.thomasmore.be/bibliotheek www.thomasmore.be/bibliotheek Module 1 Welke soorten informatiebronnen zijn er? Gebaseerd op de tutorials informatievaardigheden van Bibliotheek Letteren - K.U.Leuven Module 1 In deze module maak je kennis

Nadere informatie

1. Probleemstelling formuleren en sleutelwoorden bepalen.

1. Probleemstelling formuleren en sleutelwoorden bepalen. 1. Probleemstelling formuleren en sleutelwoorden bepalen. Vooraleer je aan een literatuuronderzoek begint, is het belangrijk om voldoende informatie over je onderwerp te verzamelen via vakwoordenboeken,

Nadere informatie

Taxanomie van Bloom en de kunst van het vragen stellen. Anouk Mulder verschil in talent

Taxanomie van Bloom en de kunst van het vragen stellen. Anouk Mulder verschil in talent Onthouden Kunnen ophalen van specifieke informatie, variërend van feiten tot complete theorieën Opslaan en ophalen van informatie (herkennen) Kennis van data, gebeurtenissen, plaatsen Kennis van belangrijkste

Nadere informatie

VOORWOORD 11. Deel I. Wetenschappelijk werk en informatie 13

VOORWOORD 11. Deel I. Wetenschappelijk werk en informatie 13 I N H O U D VOORWOORD 11 INLEIDING Deel I. Wetenschappelijk werk en informatie 13 HOOFDSTUK 1. Kenmerken van wetenschappelijk werk 19 1. Internet, informatie en onderzoek 19 2. Kenmerken en verwachtingen

Nadere informatie

Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten

Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten Blooms taxonomie Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten Evalueren Evalueren = de vaardigheid om de waarde van iets (literatuur, onderzoeksrapport, presentatie etc) te kunnen beoordelen

Nadere informatie

AOS docentonderzoek bijeenkomst 3 Theoretisch kader & bibliotheekinstructie

AOS docentonderzoek bijeenkomst 3 Theoretisch kader & bibliotheekinstructie AOS docentonderzoek bijeenkomst 3 Theoretisch kader & bibliotheekinstructie Rian Aarts & Kitty Leuverink Wat is een theoretisch kader? (Verdiepende probleemanalyse) Een theoretisch kader is een overzicht

Nadere informatie

1/16/2017. Wat is een theoretisch kader? Opdracht. Het forum. AOS docentonderzoek bijeenkomst 3 Theoretisch kader & bibliotheekinstructie

1/16/2017. Wat is een theoretisch kader? Opdracht. Het forum. AOS docentonderzoek bijeenkomst 3 Theoretisch kader & bibliotheekinstructie Het forum AOS docentonderzoek bijeenkomst 3 Theoretisch kader & bibliotheekinstructie Rian Aarts & Kitty Leuverink Wat is een theoretisch kader? (Verdiepende probleemanalyse) Een theoretisch kader is een

Nadere informatie

4C/ID: Van eenvoudige simulatie naar serious games

4C/ID: Van eenvoudige simulatie naar serious games 4C/ID: Van eenvoudige simulatie naar serious games Jeroen van Merriënboer 4C/ID gebruikersdag, 12 april 2013, Studiecentrum Open Universiteit, Utrecht Inhoud De vier componenten Homo Ludens Eenvoudige

Nadere informatie

In Vlaanderen bestaat er nog geen leerlijn programmeren! Hierdoor baseren wij ons op de leerlijn die men in Nederland toepast voor basisscholen.

In Vlaanderen bestaat er nog geen leerlijn programmeren! Hierdoor baseren wij ons op de leerlijn die men in Nederland toepast voor basisscholen. Leerlijn programmeren In Vlaanderen bestaat er nog geen leerlijn programmeren! Hierdoor baseren wij ons op de leerlijn die men in Nederland toepast voor basisscholen. Deze leerlijn is opgebouwd aan de

Nadere informatie

Hand-out ronde 1 (11.30-13.00) / ronde 2 (14.00-15.30) 1 Programma workshop vocabulaireverwerving

Hand-out ronde 1 (11.30-13.00) / ronde 2 (14.00-15.30) 1 Programma workshop vocabulaireverwerving 1 Programma workshop vocabulaireverwerving Inleiding (theorie) (wat) 9 aspecten van woord (bron I.S.P. Nation) I. Woordklank II. Woordbeeld III. Woorddelen IV. Vorm en betekenis V. Concept en referenties

Nadere informatie

Methodiek Kritisch Denken met Rationale

Methodiek Kritisch Denken met Rationale Inhoud Methodiek Kritisch Denken met Rationale Sytske Teppema Hanze Hogeschool, 19 oktober 2010 1. Introductie 2. Belang Kritisch Denken (KD) 3. Wat is KD? 4. Hoe ontwikkel je KD-vaardigheden? Theorie

Nadere informatie

het neuropsychologisch denkkader binnen een schoolsetting Claudia König Klinisch psycholoog, RCKJP

het neuropsychologisch denkkader binnen een schoolsetting Claudia König Klinisch psycholoog, RCKJP het neuropsychologisch denkkader binnen een schoolsetting Claudia König Klinisch psycholoog, RCKJP 15-03-2013 Inhoud Het neuropsychologisch denkkader De schoolsetting Ter ondersteuning bij het kind met

Nadere informatie

Bibliotheek Sociale Wetenschappen Introductie tot het zoeken

Bibliotheek Sociale Wetenschappen Introductie tot het zoeken Bibliotheek Sociale Wetenschappen Introductie tot het zoeken Website faculteitsbibliotheek Zoekmachine LIMO: boeken, artikels, eindwerken, tijdschrifttitels, kranten 2 bib.kuleuven.be/sbib Zoeken: de start

Nadere informatie

Competentie niveaus HHS TIS opleiding Werktuigbouwkunde

Competentie niveaus HHS TIS opleiding Werktuigbouwkunde Competentie niveaus HHS TIS opleiding Werktuigbouwkunde 1. BoE domeincompetentie Analyseren (minimaal niveau eind major W: 3) (toelichting: deze omschrijving komt uit de Bachelor of Engineering (BoE))

Nadere informatie

MODULE Evidence Based Midwifery

MODULE Evidence Based Midwifery VZW Vlaamse Organisatie van Vroedvrouwen vzw MODULE Evidence Based Midwifery Van Schoonbekestraat 143 Sint-Jacobsmarkt 84 2018 Antwerpen 2000 Antwerpen Programma Overzicht Dag 1: maandag 8 november 2010

Nadere informatie

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe.

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe. HOUT EN BOUW Activerende werkvormen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we na 14 dagen gemiddeld slechts 10 % hebben onthouden van datgene wat we gelezen hebben en 20 % van wat we hebben gehoord.

Nadere informatie

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Uitleg Start De workshop start met een echte, herkenbare en uitdagende situatie. (v.b. het is een probleem, een prestatie, het heeft

Nadere informatie

RESULTATEN EN CONCLUSIES SEURCH

RESULTATEN EN CONCLUSIES SEURCH 2011 Universiteitsbibliotheek Afdeling Gebruikersondersteuning RESULTATEN EN CONCLUSIES SEURCH Dit document beschrijft de resultaten van het gebruikersonderzoek seurch gehouden in mei onder de panelleden

Nadere informatie

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Helder &Wijzer Mijn opdrachten In een kort, blended programma In het kort Voor wie docenten/trainers die blended opdrachten willen leren ontwerpen en ontwikkelen

Nadere informatie

Bibliotheek Queteletfonds Vooruitgangstraat 50 1210 Brussel Tel: 02 277 55 55 Fax: 02 277 55 53 E-mail: quetelet@economie.fgov.

Bibliotheek Queteletfonds Vooruitgangstraat 50 1210 Brussel Tel: 02 277 55 55 Fax: 02 277 55 53 E-mail: quetelet@economie.fgov. Bibliotheek Queteletfonds Vooruitgangstraat 50 1210 Brussel Tel: 02 277 55 55 Fax: 02 277 55 53 E-mail: quetelet@economie.fgov.be HANDLEIDING http://quetelet.economie.fgov.be 1.Voorstelling van het beginscherm

Nadere informatie

Geavanceerd zoeken. Handleiding Versie

Geavanceerd zoeken. Handleiding Versie Geavanceerd zoeken Handleiding Versie 1.2 088 990 7700 support@ccvshop.nl www.ccvshop.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Changelog 3 1.0 Inleiding 4 2.0 Welke zoekfuncties zijn mogelijk binnen uw webwinkel

Nadere informatie

Making Shift Happen OVER LOAD

Making Shift Happen OVER LOAD Making Shift Happen OVER LOAD WAT ELKE LERAAR MOET WETEN COGNITIEVE BELASTING IN DE KLAS Tim Surma @timsurma Education is a technology that tries to make up for what the human mind is innately bad at.

Nadere informatie

Handleiding Zoeken in wetenschappelijke literatuur voor niet-wetenschappers (PGOsupport, december 2009, auteur: Annemiek van Rensen)

Handleiding Zoeken in wetenschappelijke literatuur voor niet-wetenschappers (PGOsupport, december 2009, auteur: Annemiek van Rensen) Handleiding Zoeken in wetenschappelijke literatuur voor niet-wetenschappers (PGOsupport, december 2009, auteur: Annemiek van Rensen) Inleiding Voor de meest actuele ontwikkelingen binnen de (medische)

Nadere informatie

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur?

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur? Op zoek naar wetenschappelijke literatuur? VERONIQUE DESPODT INFORMATIEMEDEWERKER KCGG VERONIQUE.DESPODT@UGENT.BE BLITS INFORMATIESESSIE VOOR STUDENTEN 29/11/2016 Blits? Initiatief: Kenniscentrum voor

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Docenten in het hoger onderwijs zijn experts in wát zij doceren, maar niet noodzakelijk in hóe zij dit zouden moeten doen. Dit komt omdat zij vaak weinig tot geen training hebben gehad in het lesgeven.

Nadere informatie

Ontwerpen met Modellen - Distance learning at Wageningen University. Gerard van den Boom - Open Universiteit

Ontwerpen met Modellen - Distance learning at Wageningen University. Gerard van den Boom - Open Universiteit Ontwerpen met Modellen - Distance learning at Wageningen University Gerard van den Boom - Open Universiteit Inleidend - kader Wageningen wil Distance Learning gelijkblijvende kwaliteit binnen 60-credit-programma

Nadere informatie

Canonieke Data Modellering op basis van ArchiMate. Canonieke Data Modellering op basis van Archimate Bert Dingemans

Canonieke Data Modellering op basis van ArchiMate. Canonieke Data Modellering op basis van Archimate Bert Dingemans Canonieke Data Modellering op basis van ArchiMate Canonieke Data Modellering op basis van Archimate Bert Dingemans Abstract Modelleren op basis van de open standard ArchiMate is een goed uitgangspunt voor

Nadere informatie

Workshop. Zoeken naar goede Informatievaardigheden. bronnen voor OSO!? Nathalie van den Eerenbeemt December 2014

Workshop. Zoeken naar goede Informatievaardigheden. bronnen voor OSO!? Nathalie van den Eerenbeemt December 2014 Workshop Zoeken naar goede Informatievaardigheden bronnen voor OSO!? Nathalie van den Eerenbeemt December 2014 1 Waar vind je WIKI Fontys OSO en de mediatheek? 2 Wiki Fontys OSO waar staat de ppt? http://www.fontysmediatheek.nl/wiki/home/wiki_fontys_oso

Nadere informatie

Opleiding Verpleegkunde Stage-opdrachten jaar 3

Opleiding Verpleegkunde Stage-opdrachten jaar 3 Opleiding Verpleegkunde Stage-opdrachten jaar 3 Handleiding Voltijd Jaar 3 Studiejaar 2015-2016 Stage-opdrachten Tijdens stage 3 worden 4 stage-opdrachten gemaakt (waarvan opdracht 1 als toets voor de

Nadere informatie

Informatievaardigheden Introductie EndNote

Informatievaardigheden Introductie EndNote Informatievaardigheden Introductie EndNote TU Delft Library Delft University of Technology Challenge the future TU Delft Library HowInformatievaardigheden to find and use scientific / EndNote information

Nadere informatie

Authentieker werken in de eigen praktijk? Deze workshop helpt je op weg.

Authentieker werken in de eigen praktijk? Deze workshop helpt je op weg. Authentieker werken in de eigen praktijk? Deze workshop helpt je op weg. Sylke Vandercruysse Tine Maes Inleiding OOF-project 2016-2017: competent voor de 21 ste eeuw 1 Inleiding OOF-project 2016-2017:

Nadere informatie

Na afloop van deze workshop

Na afloop van deze workshop Onderwijs in Informatievaardigheden Hoe ontwerp je dat? Iwan Wopereis Na afloop van deze workshop kunt u drie ontwerpprincipes noemen voor het ontwerpen van onderwijs voor informatievaardigheden kunt u

Nadere informatie

Vraag Ondersteuning door Virtuele Experts

Vraag Ondersteuning door Virtuele Experts Vraag Ondersteuning door Virtuele Experts Ondersteunen van de opdrachtgever in de Bouw gedurende de initiatieffase 1 Introductie Deze dissertatie beschrijft een onderzoek naar de toepassing van ICT om

Nadere informatie

De Taxonomie van Bloom Toelichting

De Taxonomie van Bloom Toelichting De Taxonomie van Bloom Toelichting Een van de meest gebruikte manier om verschillende kennisniveaus in te delen, is op basis van de taxonomie van Bloom. Deze is tussen 1948 en 1956 ontwikkeld door de onderwijspsycholoog

Nadere informatie

Voorwoord 1 0. Inleiding 1 1

Voorwoord 1 0. Inleiding 1 1 Inhoud Voorwoord 1 0 Inleiding 1 1 1 Evidence-based diëtetiek: principes en werkwijze 1 3 Inleiding 1 3 1.1 Evidence-based diëtetiek 1 3 1.2 Het ontstaan van evidence-based handelen 1 5 1.3 Evidence-based

Nadere informatie

Doesjka Nijdeken Trinitas College Heerhugowaard Woudschoten Chemie Conferentie 2011

Doesjka Nijdeken Trinitas College Heerhugowaard Woudschoten Chemie Conferentie 2011 Doesjka Nijdeken Trinitas College Heerhugowaard Woudschoten Chemie Conferentie 2011 Hoe je het onderbuikgevoel zichtbaar maakt voor leerlingen (en jezelf) Wat bedoel ik met determineren? Hoe doe je dat

Nadere informatie

ICT INCLUSIEF. Een train de trainer -pakket voor het aanleren van computervaardigheden

ICT INCLUSIEF. Een train de trainer -pakket voor het aanleren van computervaardigheden ICT INCLUSIEF Een train de trainer -pakket voor het aanleren van computervaardigheden Jo Daems K-point, onderzoekscentrum ICT en Inclusie, K.H.Kempen Geel 16 februari 2012 1 Situering Antwoord op vraag

Nadere informatie

De functionaliteit Uitgebreid Zoeken is te vinden onder het volgende icoon:

De functionaliteit Uitgebreid Zoeken is te vinden onder het volgende icoon: Uitgebreid Zoeken in Legal Intelligence Uitgebreid zoeken binnen Legal Intelligence is vernieuwd. In deze handleiding staat beschreven wat er is veranderd en hoe u optimaal gebruik kunt maken van deze

Nadere informatie

Workshop Informatievaardigheden

Workshop Informatievaardigheden Kennismaking digitale mediatheek Fontys Workshop Informatievaardigheden Nathalie van den Eerenbeemt Augustus 2013 http://www.flickr.com/photos/nypl/3109282915/ 4 Waar kan ik goede bronnen vinden? En hoe

Nadere informatie

Gebruikershandleiding GO search 2.0

Gebruikershandleiding GO search 2.0 Gebruikershandleiding GO search 2.0 1 Gebruikershandleiding Product: GO search 2.0 Documentversie: 1.1 Datum: 2 februari 2015 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van GemeenteOplossingen worden

Nadere informatie

www.desocialekaart.be Hoe zoeken en vinden?

www.desocialekaart.be Hoe zoeken en vinden? www.desocialekaart.be Hoe zoeken en vinden? In de sociale kaart kan je zoeken op 2 verschillende manieren: Zoeken via de homepagina lijkt op de google manier van zoeken. Via het uitgebreid zoeken kan je

Nadere informatie

TOEPASSING 4C/ID IN HET MBO. Procesverloop van grootschalig herontwerp van curriculum. Inzoomen op ervaringen met aantal aspecten van 4C/ID-model

TOEPASSING 4C/ID IN HET MBO. Procesverloop van grootschalig herontwerp van curriculum. Inzoomen op ervaringen met aantal aspecten van 4C/ID-model TOEPASSING 4C/ID ID-MODEL IN HET MBO Procesverloop van grootschalig herontwerp van curriculum Inzoomen op ervaringen met aantal aspecten van 4C/ID-model Tips: do s & dont s Neem voldoende tijd!! AANLEIDING

Nadere informatie

2013-2014. Informatievaardigheden Academische Introductie

2013-2014. Informatievaardigheden Academische Introductie 2013-2014 Informatievaardigheden Academische Introductie Bibliotheek NLDA Ministerie van Defensie 23-10-2013 Inhoud Hoe zoek ik op een efficiënte manier naar (wetenschappelijke) informatie?... 3 Wat is

Nadere informatie

Ontwerptechnieken. MyTV

Ontwerptechnieken. MyTV Ontwerptechnieken MyTV Naam: Mike Wolffgramm Student: 500608754 Klas: V1CMD06 Vak: Ontwerptechnieken ( Herkansing ) Docent: Sonja Rouwhorst Datum: 17 januari 2012 Inhoudsopgave: - Inleiding pag. 3 - Sitemap

Nadere informatie

Programma. Inleiding. Project LOB - Codename Future. Arrangeren. Begeleiden van studenten

Programma. Inleiding. Project LOB - Codename Future. Arrangeren. Begeleiden van studenten Programma Inleiding Project LOB - Codename Future Arrangeren Begeleiden van studenten LOB arrangeren Drie scholen Studenten arrangeren lesmateriaal voor een vakdocent Lesmateriaal gaat over de relatie

Nadere informatie

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE?

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? - Geplaatst in VISUS 4-2017 - EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? Om de verschillen tussen de kennis uit het laatste wetenschappelijk bewijs en de klinische praktijk kleiner te maken is de afgelopen

Nadere informatie

INSTRUMENTEN TER ONDERSTEUNING VAN SCRIPTIESTUDENTEN

INSTRUMENTEN TER ONDERSTEUNING VAN SCRIPTIESTUDENTEN INSTRUMENTEN TER ONDERSTEUNING VAN SCRIPTIESTUDENTEN Medewerkers van de Bibliotheek Rechten hebben voor studenten, die starten met het schrijven van de scriptie, instrumenten ontwikkeld. De instrumenten

Nadere informatie