SIT werd SEL! Na de allerlaatste SIT- krant, de allereerste POP- krant voor u! Een nieuwe start, een frisse lente, een nieuw geluid!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SIT werd SEL! Na de allerlaatste SIT- krant, de allereerste POP- krant voor u! Een nieuwe start, een frisse lente, een nieuw geluid!"

Transcriptie

1 Inhoud Voorwoord: Dirk Vandeweerd. Situering Indeling Limburg in twee SEL s Plaatselijke Overlegplatforms VZW LISTEL Opdrachten van een SEL Multidisciplinair overleg & de Limburgse Code Actiepunten POP Genk E-zorgplan Definities Nuttige gegevens

2 Beste leden, SIT werd SEL! Na de allerlaatste SIT- krant, de allereerste POP- krant voor u! Een nieuwe start, een frisse lente, een nieuw geluid! De eerste officiële activiteit van SEL is reeds een feit! Op 9 juni vond de eerste kernvergadering plaats. We tonen u hier graag een greep uit onze opdrachten en actiepunten. Vooreerst is het fundamenteel dat we onze SEL - werking beter bekend maken bij zowel andere gezondheidsverstrekkers als bij lokale besturen. Verder is een voortdurende evaluatie van de thuisgezondheidszorg en aanverwante activiteiten zeer belangrijk. Ten derde neemt het opsporen en kenbaar maken van knelpunten een bijzondere plaats in. Tenslotte wil ik graag het belang van ons als communicatieplatform van de Eerste Lijn benadrukken. De werking van dit platform optimaliseren kan enkel positieve resultaten opleveren. Onze echte kerntaak, verdient volgens mij onze grootste aandacht: MDO, meer bepaald het MultiDisciplinair Overleg organiseren! Het Plaatselijk Overleg Platform Genk (POP) wil de organisatie hiervan absoluut bij het OCMW houden en niet verder verspreiden naar andere organisaties. Om ook uw creativiteit in het SIT/SEL veranderingsproces te betrekken, zijn suggesties aangaande een andere naam voor boven genoemde POP van harte welkom! Het origineelste voorstel wordt beloond!

3 U ziet het: SIT werd SEL, en dit ging niet ongemerkt voorbij. Listel vierde deze transformatie op 2 juni met een gezellige receptie én in aanwezigheid van Minister Jo Vandeurzen. Het was een feest en een prachtige aanzet van een nog functionelere werking! We zijn hoopvol! Dirk Vandeweerd SIT Genk verandert in POP Genk En de voorzitter heeft nu een muts op en roept: popper-de-popper-de-pop!

4 Situering De omschakeling van SIT naar SEL/GDT Genk en Hasselt is een feit! SEL/GDT Genk en SEL/GDT Hasselt zijn erkend van 1 januari 2010 tot en met 31 december De aanvragen tot erkenning werden ingediend vanuit de overkoepelende vzw LISTEL. Belangrijk bij deze overgang was het vernieuwen van de afspraken in verband met multidisciplinair samenwerken. Deze afspraken worden omschreven in de Limburgse Code tot coördinatie voor SEL/GDT Genk en SEL/GDT Hasselt. In deze Code wordt o.a. de keuzevrijheid van de patiënt extra benadrukt. SEL/GDT werking De eerstelijnsgezondheidszorg is complex georganiseerd. Er zijn diensten en organisaties maar ook zelfstandige disciplines bij betrokken, al dan niet gegroepeerd in verschillende organisaties en zuilen. SEL staat voor samenwerkingsinitiatief in de eerstelijnsgezondheidszorg. Het SEL vormt een overlegplatform voor de verschillende partners in de eerstelijnsgezondheidszorg. De regelgeving met betrekking tot de SEL s valt onder Vlaamse bevoegdheid. GDT staat voor geïntegreerde dienst voor thuisverzorging. De regelgeving inzake GDT valt onder de federale regelgeving. De SEL s worden erkend volgens het regionaal stedelijk gebied zoals omschreven in het zorgregiodecreet. De regio van een GDT komt overeen met de regio van een SEL. Dit betekent voor Limburg een verdeling in SEL/GDT Genk en SEL/GDT Hasselt.

5 Onder SEL/GDT Genk vallen volgende gemeenten: As, Genk, Opglabbeek, Zutendaal (vroegere SIT Genk), Bocholt, Bree, Meeuwen-Gruitrode (vroegere SIT Bree), Dilsen-Stokkem, Kinrooi, Maaseik (vroegere SIT Maaseik), Lanaken (vroegere SIT Lanaken), Maasmechelen (vroegere SIT Maasmechelen). Onder SEL/GDT Hasselt vallen alle andere gemeenten.

6 Plaatselijke OverlegPlatforms (POP) Vroeger functioneerden de Samenwerkingsinitiatieven in de Thuiszorg (SIT) als plaatselijk overlegplatform. De verschillende plaatselijke overlegplatforms blijven bestaan en groeperen zich onder het Samenwerkingsinitiatief Eerste- Lijnsgezondheidszorg (SEL)/ GDT Genk en het SEL/ GDT Hasselt. Ons Plaatselijk OverlegPlatform valt onder SEL/GDT Genk. De provinciale koepel blijft LISTEL vzw. We spreken nu van Plaatselijke Overlegplatform Genk dat de gemeenten Genk, As, Opglabbeek en Zutendaal omvat. WAT GEBEURT ER IN EEN PLAATSELIJK OVERLEGPLATFORM? Vertegenwoordigers uit de eerstelijnsgezondheidszorg van de regio ontmoeten elkaar binnen het Plaatselijk OverlegPlatform. Ze wisselen er informatie uit, organiseren overleg en minstens één keer per jaar een vorming voor de verschillende disciplines in de eerstelijnsgezondheidszorg. Van deze vertegenwoordigers wordt verwacht dat ze in nauw contact staan met hun achterban zodat een grotere betrokkenheid van de hele eerstelijnsgezondheidszorg bij de SEL/ GDT-werking mogelijk wordt.

7 PLAATSELIJKE OVERLEGPLATFORMS IN KAART GEBRACHT SEL HASSELT Beringen Bilzen-Hoeselt Borgloon Hasselt Herk-de-Stad Heusden-Zolder Houthalen-Helchteren Lommel Neerpelt Sint-Truiden Tongeren-Riemst SEL GENK Bree Genk Lanaken Maaseik Maasmechelen

8 Waar bevindt vzw LISTEL zich in het geheel? LISTEL vzw is een provinciaal overlegplatform en is representatief voor de eerstelijnszorg- en hulpverleners uit de provincie. Het is de koepelorganisatie van SEL/GDT Genk en SEL/GDT Hasselt en ondersteunt en coördineert de Limburgse werking. Als vzw bestaat LISTEL uit een Algemene Vergadering, Raad van Bestuur en Dagelijks Bestuur. De coördinatoren bieden ondersteuning aan de plaatselijke werkingen (o.a. door middel van logistieke en administratieve ondersteuning, algemene ondersteuning bij organisatie van vormingen, aanbieden van advies, begeleiding, overleg en de organisatie van vergaderingen voor de voorzitters van de plaatselijke werkingen). De inhoudelijke invulling van de SEL-werking blijft steeds de verantwoordelijkheid van de zorg- en hulpverleners, lid van SEL/ GDT Genk en SEL/ GDT Hasselt. Daarenboven begeleiden de coördinatoren de overlegcoördinatoren thuisgezondheidszorg via opleiding, vorming, intervisie en ondersteuning (individueel en in groep). LISTEL vzw biedt eveneens een webapplicatie aan voor de administratieve vereenvoudiging van de organisatie van een multidisciplinair overleg met een ingebouwde communicatietool voor alle betrokken zorg- en hulpverleners in een zorgplan. Opdrachten van een SEL/GDT Een SEL heeft twaalf opdrachten. Samengevat komen deze opdrachten neer op: Opmaken, actualiseren en bekendmaken van een sociale kaart van de

9 zorgaanbieders, verenigingen van mantelzorgers en gebruikers en de vrijwilligersorganisaties binnen zijn eigen werkgebied. Opmaken en afsluiten van samenwerkingsovereenkomsten met minstens de ziekenhuizen, woon- en zorgcentra, dagverzorgingscentra en centra voor kortverblijf. Bieden van ondersteuning bij het invoeren van zorgtrajecten. Aanbieden van een e-zorgplan. Organiseren van multidisciplinaire vormingen in de eerstelijnsgezondheidszorg. Bewaken van de kwaliteitsvolle uitwerking van het zorgplan en de evaluatie van het zelfzorgvermogen. Adviesverlening aan Vlaamse overheid. Patiënt, mantelzorger en/ of zijn zorg- of hulpverleners voor de organisatie van een multidisciplinair overleg doorverwijzen naar een overlegorganisator (OCMW, RDC of andere zorgaanbieder). Een zorgplan wordt naar aanleiding van een multidisciplinair overleg opgemaakt. Het SEL houdt toezicht op de organisatie van dit multidisciplinair overleg en organiseert het zo nodig zelf. Adviesverlening in het kader van het Lokaal Sociaal Beleid. Naast de Vlaamse regelgeving is er federale regelgeving die waakt over de informatie-uitwisseling en samenwerking tussen zorg- en hulpverleners en de ondersteuning die de patiënt doorheen het zorgproces krijgt. De GDT kijkt toe op de praktische organisatie van een overleg waarop de zorg rond de zwaar zorgbehoevende patiënt in de thuissituatie wordt georganiseerd en zorgt voor de financiële tegemoetkomingen die de zorgverleners krijgen voor deelname aan dit overleg.

10 10 Multidisciplinair overleg en de Limburgse Code De principes in verband met het multidisciplinair samenwerken zijn opgenomen in de Limburgse Code tot coördinatie voor SEL/GDT Genk en SEL/GDT Hasselt. Deze Limburgse Code is naar aanleiding van de overgang naar SEL onder de loep genomen. De belangrijkste principes van het multidisciplinair samenwerken blijven echter behouden: - de integrale zorgverlening van de patiënt wordt beoogd; - de keuzevrijheid van de patiënt wordt gerespecteerd; - daar waar zorgafstemming nodig blijkt, wordt een zorgbemiddelaar aangeduid; - de patiëntgegevens worden met de nodige discretie behandeld, met inachtneming van het beroepsgeheim, de wet op de patiëntenrechten en de wet op de privacy. Samen rond de tafel Personen worden als zorgbehoevend beschouwd als ze lijden aan een langdurig en ernstig verminderd vermogen om voor zichzelf te zorgen. Zwaar zorgbehoevenden die thuis verzorgd worden, krijgen heel wat zorg- en hulpverleners over de vloer. Daar waar nood is aan overleg wordt door alle betrokken zorg- en hulpverleners een zorgplan opgemaakt. Het opstellen van het zorgplan gebeurt steeds in gezamenlijk overleg en in samenspraak met de patiënt en/of zijn familie. Hierbij wordt een overzicht van de afspraken opgemaakt dat ter inzage bij de patiënt gelegd wordt. De patiënt of zijn vertegenwoordiger gaat akkoord met

11 11 de deelnemers van het multidisciplinair overleg en het opgemaakte zorgplan. Elke zorg- of hulpverlener heeft een gelijke inbreng vanuit zijn specifieke deskundigheid en bevoegdheid. Voor het overleg worden ook de betrokken partners van de 2e en 3e lijn uitgenodigd. De huisarts heeft een centrale rol. De zorgbemiddelaar is een persoon aangewezen door de patiënt of indien de patiënt dit zelf niet meer kan, de mantelzorger. Hij/ zij heeft een belangrijke signaalfunctie, ook voor het bijstellen van het zorgplan. Deze taak kan door iedere zorg- of hulpverlener rechtstreeks betrokken bij de zorg van de patiënt of door de mantelzorger worden opgenomen. Iedere zorgaanbieder die zijn bereidheid kenbaar gemaakt heeft voor de organisatie van het multidisciplinair overleg aan het SEL, kan het multidisciplinair overleg organiseren. Zij hebben hiertoe de Samenwerkingsovereenkomst OC TGZ ondertekend en leven de principes opgenomen in de Limburgse Code na. Het Garantiemodel biedt aan iedere zorgbehoevende de garantie dat er een multidisciplinair overleg op zijn/ haar maat kan georganiseerd worden. Het Garantiemodel In het verleden werd de garantie op de organisatie van het multidisciplinair overleg geboden door de overlegcoördinatoren TGZ van het OCMW. Deze afspraak werd beschreven in het Garantiemodel van de Limburgse Code. Het Garantiemodel is gewijzigd. De overlegcoördinatoren TGZ van de Limburgse OCMW s blijven de garantie bieden op de organisatie van het multidisciplinair overleg door middel van de

12 12 goedkeuring van het Protocol OC TGZ in de Raad voor Maatschappelijk Welzijn. In dit Protocol OC TGZ worden belangrijke kwaliteitsvereisten beschreven omdat SEL/GDT Genk en SEL/GDT Hasselt de kwaliteit wensen te bewaken. De overlegcoördinator TGZ van het plaatselijke OCMW blijft het eerste aanspreekpunt voor de organisatie van het multidisciplinair overleg. Indien het Protocol OC TGZ door het SEL of door het OCMW wordt opgezegd, kan het Regionaal Dienstencentrum in de regio het multidisciplinair overleg organiseren. De Regionale Dienstencentra ondertekenen hiertoe de Samenwerkingsovereenkomst OC TGZ die dezelfde kwaliteitsvereisten bevat als het Protocol OC TGZ. Bij de organisatie van het overleg wordt de keuzevrijheid van de patiënt steeds gerespecteerd. Vergoeding De deelnemers aan een multidisciplinair overleg kunnen via de GDT- regelgeving vergoed worden indien aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. De opbouw van de webapplicatie, aangeboden door LISTEL vzw, zorgt ervoor dat de overlegcoördinator TGZ automatisch de administratieve voorwaarden voor deze vergoedingen in orde kan brengen. Informatie? Een lijst met contactgegevens van de overlegcoördinatoren TGZ kan je bij LISTEL vzw opvragen of downloaden via de volgende link: De Limburgse Code kan je raadplegen via

13 13 Actiepunten POP Genk Voor sommige opdrachten van het SEL is er een rechtstreekse taak weggelegd voor de plaatselijke werking. Voor andere daarentegen hebben de plaatselijke werkingen eerder een secundaire rol. De SEL-opdrachten zijn naar de toekomst toe een belangrijke leidraad voor de werking van POP Genk. Hierna volgt een greep uit deze actiepunten voor POP Genk: De sociale kaart De sociale kaart zal in digitale vorm te vinden zijn op een toegankelijke website voor zowel zorg- hulpverleners als de bevolking. Het is dan ook belangrijk dat we alle gegevens van zorg- en hulpverleners uit de eerste lijn kennen en kunnen toevoegen aan die website. Bij deze opdracht hebben we natuurlijk jullie hulp nodig. De website kan maar actueel gehouden worden als wij beschikken over de juiste gegevens. Meld ze ons: nieuwe hulpverleners, wijzigingen in adres, via Het multidisciplinair overleg De OCMW s behorende tot POP Genk (As, Genk, Opglabbeek en Zutendaal) blijven werken volgens de Limburgse Code en het Garantiemodel. Aanvragen voor een multidisciplinair overleg worden bij voorkeur gericht aan de Overlegcoördinator Thuisgezondheidszorg van het OCMW.

14 14 Het elektronisch zorgplan Zorg- en hulpverleners betrokken bij de zorg van de patiënt kunnen inzagerechten krijgen in het elektronische zorgplan van de patiënt. Naast deze inzagerechten hebben zij de mogelijkheid gebruik te maken van de brievenbus. Dit betekent dat wij, zorg- en hulpverleners, binnen de zorgplannen van onze patiënten onderling kunnen communiceren. We kunnen communiceren over afspraken om de zorgen op elkaar af te stemmen. Meer informatie vind je in het artikel over het e-zorgplan verder in deze POPkrant. Adviesverlening Als overlegplatform van zorg- en hulpverleners uit de eerstelijnsgezondheidszorg kunnen we een adviserende rol opnemen t.a.v. de lokale overheden in het kader van het Lokaal Sociaal Beleid en t.a.v. van de hogere overheden zoals de Vlaamse Overheid. Lokaal Sociaal Beleid Zo zijn wij als overlegplatform vertegenwoordigd in de stuurgroep van het seniorenbeleidplan en het gezondheidsbeleidsplan van Stad en OCMW Genk. Deze stuurgroep staat in voor de opmaak en de uitvoering van het beleidsplan. Vlaamse Overheid Op 11 december 2010 organiseert minister Vandeurzen een conferentie eerstelijnsgezondheidszorg. Deze conferentie moet leiden tot een visie die het toekomstige Vlaamse beleid in de eerstelijnsgezondheidszorg zal vormen.

15 15 Ter voorbereiding van deze conferentie zijn verschillende werkgroepen een rapport aan het voorbereiden met beleidsaanbevelingen voor de minister. In de periode van juni tot september 2010 zullen de teksten van de verschillende werkgroepen teruggekoppeld worden aan het werkveld zodat hierop opmerkingen kunnen geformuleerd worden. Rond volgende thema s bestaat een werkgroep: - Positionering van de eerstelijnsgezondheidszorg - ICT-ontwikkeling van de eerstelijnsparktijken - Samenwerking tussen zorgverstrekkers - De rol van de eerstelijn in de preventieve gezondheidszorg - Zorg om talent: aanpak van een mogelijk tekort aan zorgverstrekkers - De plaats van geestelijke gezondheidszorg binnen de eerstelijnsgezondheidszorg Wens je de teksten van deze werkgroepen in juni te ontvangen zodat je ze met je eigen achterban kan bespreken? Geeft dan een seintje aan: nele.vanmeer@listel.be Meer informatie over de conferentie eerstelijnsgezondheidszorg vind je op Uitbreiding e-zorgplan Als zorg- of hulpverlener kan je sinds kort inzagerecht krijgen in de elektronische zorgplannen van de patiënten waarvan je in de zorg betrokken bent. Hiervoor moet je een login aanvragen. Naast inzage krijgen, kan je met een gevalideerde login ook communiceren met de andere betrokken zorg- en hulpverleners over de zorgafspraken.

16 16 Als je inlogt zie je op de homepagina onmiddellijk welke ongelezen berichten er over jouw patiënten zijn. De brievenbus biedt verschillende mogelijkheden. Je kan bv. aan tekstberichten bijlagen toevoegen (bv. verslag overleg). Je kan bovendien selecteren aan wie je het bericht richt en wie daarnaast enkel inzage krijgt in het bericht. Het verschil is dat de personen aan wie je het bericht effectief richt hiervan ook een verwittiging krijgen in hun persoonlijke mailbox. Deze zorg- of hulpverleners kunnen dan vanuit die verwittiging rechtstreeks inloggen in het zorgplan. De zorg- en hulpverleners die enkel inzage krijgen in het bericht kunnen dit consulteren op het moment dat ze het elektronische zorgplan openen. Zij worden hier niet apart van verwittigd in hun persoonlijke mailbox. Enkel personen met een gevalideerde login hebben toegang tot de brievenbus. Bijgevolg zijn enkel zij mogelijke bestemmelingen voor een bericht. Om van al deze functies gebruik te maken, moeten je een login aanvragen via Indien je meer informatie wenst, kan je altijd contact opnemen met de overlegcoördinator TGZ uit je buurt of LISTEL op het nummer 011/ Wist je dat? LISTEL vzw sinds dit jaar maandelijks een digitale nieuwsbrief verspreidt? Je kan je hiervoor aanmelden via Je op de website van LISTEL vzw een aantal handige documenten kan terugvinden? Zoek je een handleiding voor gebruik van het e-zorgplan, de Limburgse Code of een lijst met overlegcoördinatoren TGZ? Ga dan eens een kijkje nemen op

17 17 Definities Patiënt/ gebruiker Iedere natuurlijke persoon die een beroep doet op een zorgaanbieder. Mantelzorger Een persoon die vanuit een sociale en emotionele band één of meerdere personen, niet beroepshalve maar meer dan occasioneel, helpt en ondersteunt in het dagelijkse leven wanneer de zelfzorg ontoereikend blijkt. Zorgverlener De artsen, tandartsen, apothekers, vroedvrouwen, kinesitherapeuten, verpleegkundigen, paramedische medewerkers en geïntegreerde diensten voor thuisverzorging. Hulpverlener Psychologen, psychotherapeuten, ergotherapeuten, maatschappelijk werkers of deskundigen van een dienst voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg of deskundigen van een uitleendienst, iedere andere zorgverstrekker die professioneel zorgen of diensten verleent aan gebruikers en die daardoor de eerstelijnsgezondheidszorg vergemakkelijkt, mogelijk maakt of ondersteunt (m.u.v. organisatie, dienst of persoon met een meer gespecialiseerd zorgaanbod) en vrijwilligers Zorgaanbieder Een in de eerstelijnsgezondheidszorg werkzame apotheker, arts, diëtist, kinesist, logopedist, tandarts, verpleegkundige, vroedvrouw of beroepsbeoefenaar

18 18 van een andere door de Vlaamse regering bepaalde discipline, met uitzondering van de arts-specialist, met inbegrip van feitelijke of juridische entiteiten die hen groeperen in mono- of multidisciplinair verband, evenals een organisatie, dienst of persoon, die professioneel zorgen of diensten verleent aan gebruikers en die daardoor de eerstelijnsgezondheidszorg vergemakkelijkt, mogelijk maakt of ondersteunt, met uitzondering van de organisatie, dienst of persoon met een meer gespecialiseerd zorgaanbod. Zorgoverleg Het multidisciplinair overleg concretiseert in het kader van de thuisverzorging de evaluatie van de zelfredzaamheid van de patiënt, de uitwerking en de opvolging van een zorgplan en de taakafspraken tussen zorg- en hulpverleners. Zorgcoördinatie Het op uitvoerend niveau samenstellen en in stand houden van een totaalpakket van zorg, hulp en diensten op maat van de individuele zorgvrager, door het team dat aan huis bij de zorg betrokken is. Overlegcoördinatie TGZ Ondersteuning van het multidisciplinair overleg in complexe thuiszorgsituaties bij zwaar zorgbehoevende personen op vraag van de zorgbemiddelaar, de patiënt of zijn familie of een andere betrokken zorg- of hulpverlener. Dit houdt in: praktische en administratieve voorbereiding en afhandeling van het overleg; voorzitten van het overleg, zonder inhoudelijke inbreng; bundelen van de afspraken in een zorgplan.

19 19 Zorgbemiddelaar Een persoon, aangewezen door een gebruiker of mantelzorger, die de taken van de zorgaanbieders, mantelzorgers en vrijwilligers op elkaar afstemt en op de behoeften van de gebruiker. Limburgs Garantiemodel De Limburgse SEL s bieden aan iedere zwaar zorgbehoevende patiënt in Limburg de garantie dat binnen een redelijke termijn een multidisciplinair overleg kan georganiseerd worden indien de patiënt, zijn omgeving of één van de betrokken zorg- of hulpverleners dit nodig achten en zij dit zelf niet (wensen te) organiseren. SEL (Samenwerkingsinitiatief eerstelijnsgezondheidszorg) Een door de Vlaamse Regering erkend samenwerkingsverband van vertegenwoordigers van zorgaanbieders en eventueel van vertegenwoordigers van mantelzorgers of vrijwilligers, dat gericht is op de optimalisatie van de zorg binnen een geografisch afgebakend werkgebied als vermeld in artikel 2, 11, van het Eerstelijnsdecreet.

20 20

We wensen jullie PRETTIGE FEESTDAGEN

We wensen jullie PRETTIGE FEESTDAGEN Verschijnt driemaandelijks JAARGANG 12 NUMMER 42 december 2010 S.E.L. Genk.... P.O.P. LANAKEN Contactblad van het Samenwerkingsinitiatief Eerstelijnsgezondheidszorg LANAKEN Verantw. uitgever : Dr. Conings

Nadere informatie

Eerstelijnsgezondheidszorg

Eerstelijnsgezondheidszorg Eerstelijnsgezondheidszorg Met de eerstelijnsgezondheidszorg wordt de zorg voor de patiënten in hun thuissituatie bedoeld door verschillende disciplines. De eerstelijnsgezondheidszorg is complex georganiseerd.

Nadere informatie

Limburgse Code tot coördinatie voor SEL/ GDT Genk en SEL/ GDT Hasselt

Limburgse Code tot coördinatie voor SEL/ GDT Genk en SEL/ GDT Hasselt Pagina 1 van 6 Limburgse Code tot coördinatie voor SEL/ GDT Genk en SEL/ GDT Hasselt Coördinatie en ondersteuning van de eerstelijnsgezondheidszorg in Vlaanderen 1. REGELGEVING VAN DE VLAAMSE EN FEDERALE

Nadere informatie

Afspraken rond multidisciplinair overleg in de thuiszorg in West-Vlaanderen

Afspraken rond multidisciplinair overleg in de thuiszorg in West-Vlaanderen Afspraken rond multidisciplinair overleg in de thuiszorg in West-Vlaanderen INHOUDSTAFEL 1. Situering... 1 2. Definities... 1 3. Basisprincipes... 3 4. Procedure... 4 5. Taken van de organisator van multidisciplinair

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst S.E.L. - ziekenhuizen

Samenwerkingsovereenkomst S.E.L. - ziekenhuizen Samenwerkingsovereenkomst S.E.L. - ziekenhuizen INLEIDING Deze samenwerkingsovereenkomst is een inspanningsverbintenis die kadert in het streven naar een lijnoverschrijdende, naadloze zorgcontinuïteit

Nadere informatie

Instructies organisatie MDO Stap 1: Welk multidisciplinair overleg wil je organiseren?

Instructies organisatie MDO Stap 1: Welk multidisciplinair overleg wil je organiseren? Instructies organisatie MDO Stap 1: Welk multidisciplinair overleg wil je organiseren? Je beslist welk multidisciplinair overleg je wil organiseren op basis van de aanwezige hulp- en zorgverleners. Opgelet!

Nadere informatie

Verschijnt driemaandelijks JAARGANG 12 NUMMER 41 mei Verantw. uitgever : Dr. Conings Johan, p/a O.C.M.W.-Gasthuisstraat Lanaken

Verschijnt driemaandelijks JAARGANG 12 NUMMER 41 mei Verantw. uitgever : Dr. Conings Johan, p/a O.C.M.W.-Gasthuisstraat Lanaken Verschijnt driemaandelijks JAARGANG 12 NUMMER 41 mei 2010 S.E.L. Genk.... P.O.P. LANAKEN Contactblad van het Samenwerkingsinitiatief Eerstelijnsgezondheidszorg LANAKEN Verantw. uitgever : Dr. Conings Johan,

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Pagina 1 van 5

DE VLAAMSE REGERING, Pagina 1 van 5 Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 december 2008 betreffende de samenwerkingsinitiatieven eerstelijnsgezondheidszorg en tot integratie van de geïntegreerde

Nadere informatie

1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Wat is de eerste lijn? 3. Wat is een Samenwerkingsinitiatief eerstelijnsgezondheidszorg (SEL)? 4.

1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Wat is de eerste lijn? 3. Wat is een Samenwerkingsinitiatief eerstelijnsgezondheidszorg (SEL)? 4. Klankbordgroep eerste lijn Gent 18 januari 2011 i.s.m. PLAZZO 1 Programma 1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Wat is de eerste lijn? 3. Wat is een Samenwerkingsinitiatief eerstelijnsgezondheidszorg

Nadere informatie

Advies in het kader van generiek model voor Multidisciplinair Overleg (MDO) in de thuissituatie

Advies in het kader van generiek model voor Multidisciplinair Overleg (MDO) in de thuissituatie Advies in het kader van generiek model voor Multidisciplinair Overleg (MDO) in de thuissituatie We geven een advies voor één overkoepelend model voor multidisciplinair overleg toepasbaar over de sectoren

Nadere informatie

Organisatie van de Zorg

Organisatie van de Zorg Organisatie van de Zorg Voorstelling Sabine Victor zorgcoach- casemanager 051 24 91 62 0492 58 01 95 sabine.victor@zbroeselare.be www.zbroeselare.be dienst Thuiszorg Zorgbedrijf directie dienstencentra

Nadere informatie

Convenant van de SEL Zorgregio Gent vzw als Geïntegreerde Dienst voor Thuisverzorging

Convenant van de SEL Zorgregio Gent vzw als Geïntegreerde Dienst voor Thuisverzorging Baudelokaai 8 9000 Gent Convenant van de SEL Zorgregio Gent vzw als Geïntegreerde Dienst voor Thuisverzorging Tussen de partijen SEL Zorgregio Gent vzw, Baudelokaai 8 te 9000 Gent vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Convenant GDT Genk en GDT Hasselt van de vzw LISTEL 1

Convenant GDT Genk en GDT Hasselt van de vzw LISTEL 1 Convenant GDT Genk en GDT Hasselt van de vzw LISTEL zorg- en hulpverleners Tussen GDT Genk en GDT Hasselt van de vzw LISTEL, vertegenwoordigd door de heer dr. Vandervelden, voorzitter, met administratieve

Nadere informatie

Eerstelijnsgezondheidsconferentie

Eerstelijnsgezondheidsconferentie Beleidstraject (Vlaamse overheid) 2010: Conferentie eerstelijnszorg (11 december 2010) 2013 : Symposium eerstelijnsgezondheidszorg 2016 : 6 voorbereidende werkgroepen 2017 : Conferentie eerstelijnszorg

Nadere informatie

SAMENWERKINGSPROTOCOL:

SAMENWERKINGSPROTOCOL: 1 SAMENWERKINGSPROTOCOL AZ VESALIUS THUISZORG Inleiding Om tot een goede samenwerking te komen tussen AZ Vesalius en thuiszorg, daar waar het gaat om een zwaar zorgbehoevende patiënt die in de thuiszorg

Nadere informatie

Bijlage VII. Regionale dienstencentra. Hoofdstuk I. Definities

Bijlage VII. Regionale dienstencentra. Hoofdstuk I. Definities Bijlage VII. Regionale dienstencentra Hoofdstuk I. Definities Artikel 1. In deze bijlage wordt verstaan onder: 1 partner: een thuiszorgvoorziening, ouderenvoorziening, vereniging of andere organisatie

Nadere informatie

Tussen de partijen SEL Zorgregio Gent vzw, Baudelokaai 8 te 9000 Gent vertegenwoordigd door dr. P. Verdonck, voorzitter en ...

Tussen de partijen SEL Zorgregio Gent vzw, Baudelokaai 8 te 9000 Gent vertegenwoordigd door dr. P. Verdonck, voorzitter en ... Koning Willem I-kaai 9000 Gent Overeenkomst tussen de SEL Zorgregio Gent vzw als Geïntegreerde Dienst voor Thuisverzorging en hulpverleners, gezondheidsbeoefenaars, deelnemers aan het overleg, referentiepersonen

Nadere informatie

13/01/2016. Wat is een SEL. Zorgaanbieders. Toelichting methodiek multidisciplinair overleg en e-zorgplan 26/11/2015 Project Bornem

13/01/2016. Wat is een SEL. Zorgaanbieders. Toelichting methodiek multidisciplinair overleg en e-zorgplan 26/11/2015 Project Bornem Toelichting methodiek multidisciplinair overleg en e-zorgplan 26/11/2015 Project Bornem Wat is een SEL SamenwerkingsInitiatief Eerstelijnsgezondheidszorg Of een pluralistische samenwerkingsverband tussen

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de Samenwerkingsinitiatieven eerstelijnsgezondheidszorg DE VLAAMSE REGERING,

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de Samenwerkingsinitiatieven eerstelijnsgezondheidszorg DE VLAAMSE REGERING, Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de Samenwerkingsinitiatieven eerstelijnsgezondheidszorg DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 3 maart 2004 betreffende de eerstelijnsgezondheidszorg

Nadere informatie

Decreet van 3 maart 2004 betreffende de eerstelijnsgezondheidszorg en de samenwerking tussen de zorgaanbieders (B.S.20.IV.2004) 1.

Decreet van 3 maart 2004 betreffende de eerstelijnsgezondheidszorg en de samenwerking tussen de zorgaanbieders (B.S.20.IV.2004) 1. 1. Zie ook Memorie van Toelichting: PDF 75 kb: download HOOFDSTUK I. - Algemene bepaling en definities HOOFDSTUK II. - Opdrachten, operationele doelstellingen en werkingsbeginselen van de eerstelijnsgezondheidszorg

Nadere informatie

G O K - I N D I C A T O R E N B I J L E E R L I N G E N I N B a O EN S O

G O K - I N D I C A T O R E N B I J L E E R L I N G E N I N B a O EN S O S T A R T P A G I N A Welkom op de startpagina van de cijfers over de GOK-en bij leerlingen in het basis- en secundair onderwijs! De cijfers over de GOK-en (lees: leerlingkenmerken voor financiering) zijn

Nadere informatie

Raamakkoord SEL - Woonzorgcentra

Raamakkoord SEL - Woonzorgcentra Raamakkoord SEL - Woonzorgcentra Tussen (naam woonzorgcentrum).., vertegenwoordigd door (vertegenwoordiger woonzorgcentrum)... en het Samenwerkingsinitiatief Eerstelijnsgezondheidszorg (naam SEL).. met

Nadere informatie

Clustervergadering Eerstelijnszone AMALO 12 maart 2019

Clustervergadering Eerstelijnszone AMALO 12 maart 2019 Clustervergadering Eerstelijnszone AMALO 12 maart 2019 Agenda Agenda 1. Informatie geven over de stand van zaken op Vlaams niveau en van eerstelijnszone Amalo 2. Informeren over richtlijnen voor de samenstelling

Nadere informatie

Tussen de partijen SEL Zorgregio Gent vzw, Baudelokaai 8 te 9000 Gent vertegenwoordigd door dr. P. Verdonck, voorzitter en ...

Tussen de partijen SEL Zorgregio Gent vzw, Baudelokaai 8 te 9000 Gent vertegenwoordigd door dr. P. Verdonck, voorzitter en ... Baudelokaai 8 9000 Gent Overeenkomst tussen de SEL Zorgregio Gent vzw als Geïntegreerde Dienst voor Thuisverzorging en partnerorganisaties,hulpverleners, gezondheidsbeoefenaars, deelnemers aan het overleg,

Nadere informatie

Thuiszorgoverleg Mechelen vzw Huishoudelijk reglement

Thuiszorgoverleg Mechelen vzw Huishoudelijk reglement Thuiszorgoverleg Mechelen vzw Huishoudelijk reglement Thuiszorgoverleg Mechelen vzw (T.O.M.) Huishoudelijk reglement Goedgekeurd op de algemene vergadering van 11 maart 2010 Gewijzigd door de algemene

Nadere informatie

Antwerpen 14/09/2017

Antwerpen 14/09/2017 Antwerpen 14/09/2017 ELZ wat is dat nu? Standpunt van Domus Medica (Huisartsenvereniging) Dr. Wim Verhoeven Geografische afbakening Ziekenhuisnetwerken Standpunt van de patiënt Tijd voor interactie: rondetafelgesprek

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de samenwerkingsinitiatieven eerstelijnsgezondheidszorg

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de samenwerkingsinitiatieven eerstelijnsgezondheidszorg Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de samenwerkingsinitiatieven eerstelijnsgezondheidszorg Datum 19/12/2008 Inhoudstafel Inhoud (... -...) 1. HOOFDSTUK I Definities 2. HOOFDSTUK II Werkgebied

Nadere informatie

Gewijzigd bij: K.B B.S ed. 1 [K.B B.S ] Afdeling I Definities

Gewijzigd bij: K.B B.S ed. 1 [K.B B.S ] Afdeling I Definities [KONINKLIJK BESLUIT VAN 14 MEI 2003 TOT VASTSTELLING VAN DE VERSTREKKINGEN OMSCHREVEN IN ARTIKEL 34, EERSTE LID, 13, VAN DE WET BETREFFENDE DE VERPLICHTE VERZEKERING VOOR GENEESKUNDIGE VERZORGING EN UITKERINGEN,

Nadere informatie

Thuiszorgoverleg Mechelen vzw Huishoudelijk reglement

Thuiszorgoverleg Mechelen vzw Huishoudelijk reglement Thuiszorgoverleg Mechelen vzw Huishoudelijk reglement Thuiszorgoverleg Mechelen vzw (T.O.M.) Huishoudelijk reglement Goedgekeurd op de algemene vergadering van 11 maart 2010 Gewijzigd door de algemene

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst SEL GOAL partners uit geestelijke gezondheidszorg arrondissement Leuven

Samenwerkingsovereenkomst SEL GOAL partners uit geestelijke gezondheidszorg arrondissement Leuven Samenwerkingsovereenkomst SEL GOAL partners uit geestelijke gezondheidszorg arrondissement Leuven INLEIDING Deze samenwerkingsovereenkomst is een inspanningsverbintenis die kadert in het streven naar een

Nadere informatie

MDO in perspectief. Herentals, 22 november 2018

MDO in perspectief. Herentals, 22 november 2018 MDO in perspectief Herentals, 22 november 2018 Ann Baeyens, Raadgever Woonzorg, kabinet Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Plaats van het MDO in een vernieuwde zorgcontext

Nadere informatie

Basispakket MDO. Komen tot een aanvraag GDT-zorgplan

Basispakket MDO. Komen tot een aanvraag GDT-zorgplan Basispakket MDO Komen tot een aanvraag GDT-zorgplan Inhoud 1 Inleiding... 2 1.1 Het vergoedbaar MDO in de Zorgregio Mechelen... 2 2 Multidisciplinair overleg: Het GDT-zorgplan... 3 2.1 Doelgroep... 3 2.2

Nadere informatie

Samenstelling zorgraad ELZ Noorderkempen

Samenstelling zorgraad ELZ Noorderkempen Samenstelling zorgraad ELZ Noorderkempen Waarom hervormen? 3 uitgangspunten Geïntegreerde zorg = over beroepsgroepen en sectoren heen Persoonsgerichte zorg = de PZON mee aan het stuur Getrapte zorg & dienstverlening

Nadere informatie

Raamakkoord SEL TOM Algemene Ziekenhuizen

Raamakkoord SEL TOM Algemene Ziekenhuizen Raamakkoord SEL TOM Algemene Ziekenhuizen Tussen (naam ziekenhuis), vertegenwoordigd door... en het Samenwerkingsinitiatief Eerstelijnsgezondheidszorg (1) TOM vzw met zetel te Mechelen, vertegenwoordigd

Nadere informatie

Oprichting eerstelijnszone

Oprichting eerstelijnszone Oprichting eerstelijnszone INFOMOMENT MENEN INFOSESSIE MENEN 1 Op de agenda deze avond Conferentie Eerstelijnsgezondheidszorg WAAROM? WAT WIL DE OVERHEID AANPAKKEN? Hervorming structuren EERSTELIJNSZONES:

Nadere informatie

Veranderforum eerstelijnszones

Veranderforum eerstelijnszones Regio Kortrijk Regio Menen Veranderforum eerstelijnszones Regio Waregem 21 mei 2019 Agenda 1. Inleiding tot erkenning van de zorgraden 3. Principes samenstelling zorgraden 4. Clustervergaderingen: doel

Nadere informatie

Uw patiëntendossier en privacy

Uw patiëntendossier en privacy Uw patiëntendossier en privacy UZ Leuven werkt met één centraal dossier per patiënt, over alle specialisaties heen. Dit dossier is volledig elektronisch en bevat gegevens van artsen, verpleegkundigen en

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 6 e Directie Dienst 62 Gezondheid Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0411827 betreft ZORG - Nieuw mandaat PRATO en voorstel van statutenwijziging (62/03i/fm/04002) verslaggever de heer Jean-Pierre

Nadere informatie

Eerstelijnszone. Kemp en Duin. Zorgraad. Marleen Dethier. transitiecoach

Eerstelijnszone. Kemp en Duin. Zorgraad. Marleen Dethier. transitiecoach Eerstelijnszone Kemp en Duin Zorgraad Marleen Dethier transitiecoach Agenda Algemene toelichting: zorgraad Clusteroverleg Tijdslijn 5 vragen 2019 2018 Organisatie van de ELZ Charter Tweejarenbeleidsplan

Nadere informatie

Zorgregio s uw toekomst?

Zorgregio s uw toekomst? Zorgregio s uw toekomst? Inhoud Vanwaar het nieuwe begrip Zorgregio? Wat behelst een proefproject? Wat is nu eigenlijk het doel van de zorgregio s? Is er behoefte aan een zorgregio? Waarom alle pijlen

Nadere informatie

eerstelijnszones Waas & Dender Afstemmingsoverleg VAPH 11 juni 2018

eerstelijnszones Waas & Dender Afstemmingsoverleg VAPH 11 juni 2018 eerstelijnszones Waas & Dender Afstemmingsoverleg VAPH 11 juni 2018 Waar het begon? Zesde staatshervorming overdracht van bevoegdheden Eerstelijnsconferentie 16 februari 2017 hervorming van de eerstelijnsgezondheidszorg

Nadere informatie

Samenstelling voorlopige zorgraad

Samenstelling voorlopige zorgraad Samenstelling voorlopige zorgraad Het besluit van de Vlaamse Regering van 29 juni 2018 tot toekenning van een subsidie aan de initiatiefnemers in een afgebakende zone voor de oprichting van zorgraden bepaalt

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 19

Nadere informatie

SEL MWVL vzw werft aan, m/v Tijdelijke medewerker - voltijds COÖRDINATOR

SEL MWVL vzw werft aan, m/v Tijdelijke medewerker - voltijds COÖRDINATOR www.selwvl.be SEL MWVL vzw werft aan, m/v Tijdelijke medewerker - voltijds COÖRDINATOR Het Samenwerkingsinitiatief Eerstelijnsgezondheidszorg Midden West-Vlaanderen is een door de Vlaamse overheid erkende

Nadere informatie

Oprichting eerstelijnszone

Oprichting eerstelijnszone Oprichting eerstelijnszone INFOMOMENT WAREGEM 09/10/2017 9/10/2017 1 Op de agenda deze avond Conferentie Eerstelijnsgezondheidszorg WAAROM? WAT WIL DE OVERHEID AANPAKKEN? Hervorming structuren EERSTELIJNSZONES:

Nadere informatie

Richtlijnen voor de samenstelling van voorlopige Zorgraden van de eerstelijnszones

Richtlijnen voor de samenstelling van voorlopige Zorgraden van de eerstelijnszones Richtlijnen voor de samenstelling van voorlopige Zorgraden van de eerstelijnszones Een zorgraad is een geformaliseerd samenwerkingsverband dat binnen haar werkgebied (de eerstelijnszone) werkt aan de organisatie

Nadere informatie

Veranderforum ELZ Kempenland. DINSDAG 21 mei 2019 Thomas More Turnhout

Veranderforum ELZ Kempenland. DINSDAG 21 mei 2019 Thomas More Turnhout Veranderforum ELZ Kempenland DINSDAG 21 mei 2019 Thomas More Turnhout Programma 20u00: Start Veranderforum o Verwelkoming Kim Schellingen (LMN regio Turnhout) o Voorstelling missie, visie en waarden Vicky

Nadere informatie

Veranderforum Noorderkempen

Veranderforum Noorderkempen Welkom op ons Veranderforum Noorderkempen HERVORMING VAN DE EERSTE LIJN Wat doen we vandaag 1. Een stand van zaken in de Noorderkempen... 1. Wie en wat is ELZ Noorderkempen 2. Wie is het veranderteam?

Nadere informatie

Netwerkdag chronische zorg en zorgregio s Domus Medica 21 maart 2015. Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Netwerkdag chronische zorg en zorgregio s Domus Medica 21 maart 2015. Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Netwerkdag chronische zorg en zorgregio s Domus Medica 21 maart 2015 Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Beleidstraject eerste lijn in Vlaanderen tot 2014 6 e staatshervorming

Nadere informatie

Veranderforum ELZ Maasland. 16 september 2019 HERVORMING VAN DE EERSTE LIJN

Veranderforum ELZ Maasland. 16 september 2019 HERVORMING VAN DE EERSTE LIJN Veranderforum ELZ Maasland 16 september 2019 HERVORMING VAN DE EERSTE LIJN Agenda Tijdlijn ELZ Maasland Voorstellen kandidaten ZR & stemming Verdere planning door Marleen Dethier Netwerkmoment Tijdlijn

Nadere informatie

Maandag 4 december 2017 Lokale werking Sint-Niklaas. ELZ in het Waasland

Maandag 4 december 2017 Lokale werking Sint-Niklaas. ELZ in het Waasland Maandag 4 december 2017 Lokale werking Sint-Niklaas ELZ in het Waasland Hervormingen? Vlaams instituut voor de eerste lijn Vlaams Verzamelen van expertise om brede eerste lijn te ondersteunen OPDRACHT:

Nadere informatie

CONVENANT BETREFFENDE EEN GEZAMENLIJKE AANPAK VAN OUDERENMIS(BE)HANDELING VOOR HET VLAAMSE GEWEST, DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE EN DE PROVINCIES

CONVENANT BETREFFENDE EEN GEZAMENLIJKE AANPAK VAN OUDERENMIS(BE)HANDELING VOOR HET VLAAMSE GEWEST, DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE EN DE PROVINCIES BIJLAGE Bijlage nr. 1 CONVENANT BETREFFENDE EEN GEZAMENLIJKE AANPAK VAN OUDERENMIS(BE)HANDELING VOOR HET VLAAMSE GEWEST, DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE EN DE PROVINCIES Tussen De Vlaamse overheid, vertegenwoordigd

Nadere informatie

Donderdag 30 november 2017 LW Temse-Kruibeke. ELZ in het Waasland

Donderdag 30 november 2017 LW Temse-Kruibeke. ELZ in het Waasland Donderdag 30 november 2017 LW Temse-Kruibeke ELZ in het Waasland Hervormingen? Vlaams instituut voor de eerste lijn Vlaams Verzamelen van expertise om brede eerste lijn te ondersteunen OPDRACHT: Sociale

Nadere informatie

De patiënt nu en in de toekomst verwachtingen van patiënten tav verpleegkundigen

De patiënt nu en in de toekomst verwachtingen van patiënten tav verpleegkundigen De patiënt nu en in de toekomst verwachtingen van patiënten tav verpleegkundigen Vlaams Patiëntenplatform vzw Symposium NVKVV 20 maart 2012 1 Inhoud 1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Een paar

Nadere informatie

Coordinatie--ZIV--KB geintegreerde-dienst-thuisverzorging.doc

Coordinatie--ZIV--KB geintegreerde-dienst-thuisverzorging.doc 14 MEI 2003. Koninklijk besluit tot vaststelling van de verstrekkingen omschreven in artikel 34, eerste lid, 13, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen,

Nadere informatie

WIFI : mintus - gast

WIFI : mintus - gast WELKOM! CLUSTEROVERLEG PZON ELZ Brugge 18 juni 2019 - Brugge op 1 lijn WIFI : mintus - gast Agenda Waarom zitten we hier? Wat willen we bereiken? Doel? PZON vertegenwoordiging in Zorgraad: Richtlijnen

Nadere informatie

HERVORMING VAN DE EERSTE LIJN

HERVORMING VAN DE EERSTE LIJN HERVORMING VAN DE EERSTE LIJN WAAROM VERANDEREN? UITDAGINGEN > Demografische en epidemiologische ontwikkelingen: vergrijzing en multimorbiditeit > Wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen: digitaal

Nadere informatie

OP ÉÉN LIJN IN DE GEZONDHEIDSZORG VAN MORGEN JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN 23/02/2019

OP ÉÉN LIJN IN DE GEZONDHEIDSZORG VAN MORGEN JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN 23/02/2019 OP ÉÉN LIJN IN DE GEZONDHEIDSZORG VAN MORGEN JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN 23/02/2019 VERDELING BEVOEGDHEDEN Vlaamse sociale bescherming (CARE) Persoonsvolgende financiering

Nadere informatie

Vlaams Patiëntenplatform vzw. Ups en downs 12 februari 2012

Vlaams Patiëntenplatform vzw. Ups en downs 12 februari 2012 Je rechten als patiënt Vlaams Patiëntenplatform vzw Ups en downs 12 februari 2012 1 Inhoud 1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Een paar vaststellingen 3. Wet op de patiëntenrechten en verpleegkundigen

Nadere informatie

Verschijnt driemaandelijks JAARGANG 15 NUMMER 46 september Verantw. uitgever : Dr. Stroeken Liesbet, p/a O.C.M.W.-Gasthuisstraat Lanaken

Verschijnt driemaandelijks JAARGANG 15 NUMMER 46 september Verantw. uitgever : Dr. Stroeken Liesbet, p/a O.C.M.W.-Gasthuisstraat Lanaken Verschijnt driemaandelijks JAARGANG 15 NUMMER 46 september 2013 S.E.L. Genk.... P.O.P. LANAKEN Contactblad van het Samenwerkingsinitiatief Eerstelijnsgezondheidszorg LANAKEN Verantw. uitgever : Dr. Stroeken

Nadere informatie

VR DOC.1167/1BIS

VR DOC.1167/1BIS VR 2016 2810 DOC.1167/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse

Nadere informatie

Voor meer cijfers, zie beleidsdomein Slagkrachtige stad, rubriek data. Stad Genk Publicatie Inkomens 2013 1

Voor meer cijfers, zie  beleidsdomein Slagkrachtige stad, rubriek data. Stad Genk Publicatie Inkomens 2013 1 De Algemene Directie Statistiek van de FOD Economie publiceerde de cijfers over het netto belastbaar inkomen van 2013 (aanslagjaar 2014). De cijfers zijn gebaseerd op de aangiften in de personenbelastingen.

Nadere informatie

een zeer lage prijs (bron FOD Economie). 1 De grote stijging zou te wijten zijn aan de verkoop van een zeer groot perceel/groot aantal percelen aan

een zeer lage prijs (bron FOD Economie). 1 De grote stijging zou te wijten zijn aan de verkoop van een zeer groot perceel/groot aantal percelen aan De statistieken over de vastgoedprijzen zijn gebaseerd op gegevens afkomstig van het Kadaster van de FOD Financiën en betreffen de verkopen die onderworpen zijn aan het stelsel van registratierechten.

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2: Aanvraag tot multidisciplinair overleg NOOD AAN MULTIDISCIPLINAIR OVERLEG? ) Thuiszorgsituatie omgevingsfactoren...

HOOFDSTUK 2: Aanvraag tot multidisciplinair overleg NOOD AAN MULTIDISCIPLINAIR OVERLEG? ) Thuiszorgsituatie omgevingsfactoren... Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 3 HOOFDSTUK 1: Samenwerking in de eerstelijnsgezondheidszorg... 4 1. DE VERSCHILLENDE DISCIPLINES IN DE EERSTELIJNSGEZONDHEIDSZORG... 4 3. MODEL VAN INTERPROFESSIONELE

Nadere informatie

OPENBARE ZITTING NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN 28 OKTOBER 2014

OPENBARE ZITTING NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN 28 OKTOBER 2014 NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN 28 OKTOBER 2014 Aanwezig: Surkyn Sonja - voorzitter Schepens Michel, Pernet Godelieve, Seys Roger, Maes Benny, Deckers Hilde, Debruyne Katrien, Jeunen Maria,

Nadere informatie

Inhoudsopgave BIJLAGEN... 19

Inhoudsopgave BIJLAGEN... 19 Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1: DOEL... 3 HOOFDSTUK 2: BEVEILIGING... 5 HOOFDSTUK 3: UITBREIDING IN HET KADER VAN PSYCHOSOCIALE ONDERSTEUNING... 6 HOOFDSTUK 4: AAN DE SLAG... 7 1. PATIENTENFICHES 8 1.1 NIEUWE

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: DOEL 4 HOOFDSTUK 2: BEVEILIGING 6

HOOFDSTUK 1: DOEL 4 HOOFDSTUK 2: BEVEILIGING 6 HOOFDSTUK 1: DOEL 4 HOOFDSTUK 2: BEVEILIGING 6 HOOFDSTUK 3: AAN DE SLAG 7 1. PATIENTENFICHES 7 2. ZORGPLANNEN 7 2.1 INHOUD ZORGPLAN 7 2.2 OVERZICHT 7 2.3 ARCHIEF RAADPLEGEN 8 3. BRIEVENBUS 8 3.1 BERICHT

Nadere informatie

Clusteroverleg. 1/04/2019 LDC Jonkhove

Clusteroverleg. 1/04/2019 LDC Jonkhove Clusteroverleg 1/04/2019 LDC Jonkhove Verwelkoming Michelle Agenda Plenaire informatie Waarom zitten we hier? Wat willen we bereiken? Richtlijnen Vlaamse Overheid (clusterverdeling) // Richtlijnen ELZ

Nadere informatie

MDO in de Kempen. Een gedragen toekomstperspectief. Dr. Jos Weyts Huisarts, bestuurder SEL Kempen

MDO in de Kempen. Een gedragen toekomstperspectief. Dr. Jos Weyts Huisarts, bestuurder SEL Kempen MDO in de Kempen Een gedragen toekomstperspectief Dr. Jos Weyts Huisarts, bestuurder SEL Kempen Het individuele zorgteam = hoeksteen van zorg in de eerste lijn Huisarts Thuisverpleegkundige Mantelzorger

Nadere informatie

Interprofessionele vorming Omgeving Brugse Poort

Interprofessionele vorming Omgeving Brugse Poort Interprofessionele vorming Omgeving Brugse Poort Brugse Poort Rooigem Elisabethbegijnhof Papegaai Bloemekenswijk Rabot Blaisantvest Ken jij je collega-zorgverleners uit de buurt? Ondersteunende maatregelen

Nadere informatie

INFO- EN OVERLEGMOMENT CLUSTERS GEZONDHEIDSZORG EN PZON

INFO- EN OVERLEGMOMENT CLUSTERS GEZONDHEIDSZORG EN PZON INFO- EN OVERLEGMOMENT CLUSTERS GEZONDHEIDSZORG EN PZON 12 maart 2019 AGENDA > Kennismaking > Toelichting hervorming eerste lijn > Toelichting richtlijnen en samenstelling voorlopige zorgraad > Verdere

Nadere informatie

Overleg rond de psychiatrische patiënt in de thuissituatie

Overleg rond de psychiatrische patiënt in de thuissituatie Overleg rond de psychiatrische patiënt in de thuissituatie Inhoud Inleiding... 3 Doelgroep (Art. 2)... 4 Het begeleidingsplan (Art. 3, 4 & 5)... 6 Verantwoordelijkheden overlegorganistor (Art. 7)... 7

Nadere informatie

Alle verslagen van Zorginspectie worden overgemaakt aan het VAPH en/of Jongerenwelzijn.

Alle verslagen van Zorginspectie worden overgemaakt aan het VAPH en/of Jongerenwelzijn. LEESWIJZER Toegepaste wetgeving: - Ministerieel besluit van 7 oktober 2015 met betrekking tot de minimale kwaliteitseisen en de vergoeding van de multidisciplinaire teams en met betrekking tot de erkenning

Nadere informatie

Richtlijnen zorgraad WE40

Richtlijnen zorgraad WE40 Richtlijnen zorgraad WE40 Zorgraad - Forum De eerstelijnszone zal een vzw zijn. Dit wil o.a. zeggen dat er een raad van bestuur en een algemene vergadering nodig zal zijn. De zorgraad zal als raad van

Nadere informatie

Veel gestelde vragen overlegorganisatoren MDO: vraag en antwoord (bijgewerkt tot 29/08/2019)

Veel gestelde vragen overlegorganisatoren MDO: vraag en antwoord (bijgewerkt tot 29/08/2019) 1 Inhoud 1 Inleiding... 4 2 FAQ s multidisciplinair overleg... 4 2.1 Voorwaarden opgelegd via het Huishoudelijk Reglement... 4 Waarom wordt een onvolledig dossier onmiddellijk afgekeurd en is er geen kans

Nadere informatie

Toetsingskader Toezicht op zorgnetwerken rond cliënten in de thuissituatie

Toetsingskader Toezicht op zorgnetwerken rond cliënten in de thuissituatie zorg Toetsingskader Toezicht op zorgnetwerken rond cliënten in de thuissituatie 1. Inleiding De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting ziet toe op de naleving van een groot aantal wettelijke-

Nadere informatie

Inhoud. Jaarverslag LISTEL VZW

Inhoud. Jaarverslag LISTEL VZW Inhoud Voorwoord... 4 Wat brengt 2017?... 5 1 Algemene werking LISTEL... 6 1.1 Structuur... 6 1.2 Samenstelling bestuursorganen... 7 1.2.1 Dagelijks Bestuur LISTEL... 7 1.2.2 Raad van Bestuur en Algemene

Nadere informatie

Communicatie, overleg en interdisciplinaire samenwerking zijn sleutelbegrippen om die ondersteuning aan de patiënt te bieden.

Communicatie, overleg en interdisciplinaire samenwerking zijn sleutelbegrippen om die ondersteuning aan de patiënt te bieden. DE EERSTELIJNS GEZONDHEIDSZORG EN HET GEBRUIK VAN ZORGPADEN WAARIN GEZOND WERKEN DE RICHTING IS Dr. Johan Vandervelden huisarts/verzekeringsarts voorzitter LISTEL GTB Limburg, gespecialiseerd in trajectbemiddeling

Nadere informatie

Op zaterdag 21 mei organiseerde Plazzo een Trefdag Zelfzorg rond het thema vernieuwen en verjongen van je vereniging.

Op zaterdag 21 mei organiseerde Plazzo een Trefdag Zelfzorg rond het thema vernieuwen en verjongen van je vereniging. PLAZZO VANDAAG Platform Zelfzorg Oost-Vlaanderen (Plazzo) is een samenwerkingsverband dat werkt rond zelfzorg en gebruikersparticipatie in Oost-Vlaanderen. Plazzo versterkt zelfzorggroepen, valoriseert

Nadere informatie

TOELAGEREGLEMENT MANTELZORG

TOELAGEREGLEMENT MANTELZORG TOELAGEREGLEMENT MANTELZORG Versie 2 van 02 april 2012. De verzorgingstoelage ter ondersteuning van personen die zwaar zorgbehoevende bejaarden, ernstig zieken en palliatief terminale patiënten thuis verzorgen,

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 3 MAART 2004. - Decreet betreffende de eerstelijnsgezondheidszorg en de samenwerking tussen de zorgaanbieders (1) (memorie van toelichting en artikelsgewijze bespreking

Nadere informatie

Evaluatie interprofessionele vormingen. Deel-SEL Gent, 20/11/2015

Evaluatie interprofessionele vormingen. Deel-SEL Gent, 20/11/2015 Evaluatie interprofessionele vormingen Deel-SEL Gent, 20//205 Sinds start (mei 203) 7 vormingen hebben plaatsgevonden 273 bereikte zorgverleners 205 4 vormingen hebben plaatsgevonden Gentbrugge-Ledeberg

Nadere informatie

Oprichting eerstelijnszone

Oprichting eerstelijnszone Oprichting eerstelijnszone INFOMOMENT KORTRIJK 12/10/2017 12/10/2017 1 Op de agenda deze avond Conferentie Eerstelijnsgezondheidszorg WAAROM? WAT WIL DE OVERHEID AANPAKKEN? Hervorming structuren EERSTELIJNSZONES:

Nadere informatie

Ûggt-Vlæaftderen Vçar ieúes vas çns

Ûggt-Vlæaftderen Vçar ieúes vas çns ?rffinüe Ûggt-Vlæaftderen Vçar ieúes vas çns Overeenkomsf fussen het provincíebestuur Oost-Vlaanderen en de dre SELS Oost-Vlaanderen in verband met de diverse modaliteiten inzake de samenwerking bij het

Nadere informatie

Thuiszorg nodig? Vraag het aan uw verpleegkundige

Thuiszorg nodig? Vraag het aan uw verpleegkundige Thuiszorg nodig? Vraag het aan uw verpleegkundige Beter Thuis! Als u voor een kortere of langere periode aangewezen bent op thuisverpleging, dan wilt u dat alles vlot geregeld wordt en u de beste zorgen

Nadere informatie

INLEIDING PREAMBULE. We verwijzen naar de wetgeving met betrekking tot SEL, GDT, ziekenhuis, patiëntenrechten en privacy:

INLEIDING PREAMBULE. We verwijzen naar de wetgeving met betrekking tot SEL, GDT, ziekenhuis, patiëntenrechten en privacy: INLEIDING Deze samenwerkingsovereenkomst is een inspanningsverbintenis die kadert in het streven naar een lijnoverschrijdende, naadloze zorgcontinuïteit voor de patiënt via het maken van goede multidisciplinaire

Nadere informatie

Clusteroverleg Gezondheidszorg. 09/05/2019 Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen Afdeling Oostkust

Clusteroverleg Gezondheidszorg. 09/05/2019 Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen Afdeling Oostkust Clusteroverleg Gezondheidszorg 09/05/2019 Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen Afdeling Oostkust Verwelkoming Claudine Agenda Plenaire informatie Waarom zitten we hier? Wat willen we bereiken? Richtlijnen Vlaamse

Nadere informatie

HERVORMING VAN DE EERSTE LIJN IN VLAANDEREN

HERVORMING VAN DE EERSTE LIJN IN VLAANDEREN HERVORMING VAN DE EERSTE LIJN IN VLAANDEREN Axxon 13 mei 2017 Jo Vandeurzen, Vlaams minister voor welzijn, volksgezondheid en gezin OVERZICHT 1. De omgeving verandert: demografisch, epidemiologisch, organisatorisch,

Nadere informatie

Veel gestelde vragen overlegorganisatoren MDO: vraag en antwoord (bijgewerkt tot 27/10/2016)

Veel gestelde vragen overlegorganisatoren MDO: vraag en antwoord (bijgewerkt tot 27/10/2016) 1 Inhoud 1 Inleiding... 4 2 FAQ s multidisciplinair overleg... 4 2.1 Voorwaarden opgelegd via het Huishoudelijk Reglement... 4 Waarom wordt een onvolledig dossier onmiddellijk afgekeurd en is er geen kans

Nadere informatie

Reorganisatie van het eerstelijnslandschap

Reorganisatie van het eerstelijnslandschap Reorganisatie van het eerstelijnslandschap Leidraad voor de lokale besturen 14 juni 2017 De reorganisatie van het eerstelijnslandschap 1 brengt heel wat uitdagingen met zich mee. De eerste belangrijkste

Nadere informatie

Statuten - SEL Waasland vzw

Statuten - SEL Waasland vzw Statuten - SEL Waasland vzw Op de stichtingsvergadering van 15 januari 2010 zijn de volgende stichters overeengekomen een vereniging zonder winstoogmerk op te richten, overeenkomstig de wet van 27 juni

Nadere informatie

- verwerking van uw persoonsgegevens is beperkt tot enkel die gegevens welke minimaal nodig zijn voor de doeleinden waarvoor ze worden verwerkt

- verwerking van uw persoonsgegevens is beperkt tot enkel die gegevens welke minimaal nodig zijn voor de doeleinden waarvoor ze worden verwerkt Privacyverklaring 14-02-2019 Algemeen De samenwerkingsinitiatieven eerstelijnsgezondheidszorg van West-Vlaanderen (hierna SEL s WVL genoemd) hechten veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens.

Nadere informatie

I. THEORETISCHE OMKADERING

I. THEORETISCHE OMKADERING INHOUD I. THEORETISCHE OMKADERING...2 A. Wat is een thuiszorgdossier?...2 B. Wat is het doel van een thuiszorgdossier?...2 C. Wanneer wordt een thuiszorgdossier opgestart?...2 D. Wie maakt een thuiszorgdossier

Nadere informatie

Veranderforum. 7 mei GC Felix Sohie - Hoeilaart

Veranderforum. 7 mei GC Felix Sohie - Hoeilaart Veranderforum 7 mei 2019 GC Felix Sohie - Hoeilaart Wat mag je verwachten Welkom en stavaza veranderteam Oprichting (Voorlopige) Zorgraad: wat & hoe? Clustergroepen: hoe komen tot een gedragen voorstel

Nadere informatie

EERSTELIJN EN DE MIDDELENGEBRUIK: DE ROL VAN EEN HUISARTS IN EEN REGIONAAL NETWERK

EERSTELIJN EN DE MIDDELENGEBRUIK: DE ROL VAN EEN HUISARTS IN EEN REGIONAAL NETWERK EERSTELIJN EN DE MIDDELENGEBRUIK: DE ROL VAN EEN HUISARTS IN EEN REGIONAAL NETWERK Van een kijk als solist naar interdisciplinair samenwerken Rita Verrando, huisarts Brussel, 14 november 2014 De rol van

Nadere informatie

Beknopt SEL-actieplan TOM periode 2010-2015 Acties in 2013 & vooruitblik 2014

Beknopt SEL-actieplan TOM periode 2010-2015 Acties in 2013 & vooruitblik 2014 Beknopt SEL-actieplan TOM periode 2010-2015 Acties in 2013 & vooruitblik 2014 SEL TOM wil de kwaliteit van de eerstelijnszorg versterken in de zorgregio Mechelen. Pluralistisch en multidisciplinair samenwerken

Nadere informatie

Adressen Diensten voor Thuisverpleging Limburg

Adressen Diensten voor Thuisverpleging Limburg Afdeling Preventie, Eerstelijn en Thuiszorg Adressen Diensten voor Thuisverpleging Limburg AS Wit-Gele Kruis Team As Erkenningsnr.: 242 Dorpsstraat 91 Welzijnscampus 25 3665 As 3600 Genk Pagina 2 van 29

Nadere informatie

Organiseren van multidisciplinair overleg

Organiseren van multidisciplinair overleg Organiseren van multidisciplinair overleg Draaiboek voor eerstelijnshulpverleners Colofon Auteur: Wendy Coemans en de ondersteuningsgroep overlegcoördinatie Vormgeving: Grafisch bureau Joof Duthoy Druk:

Nadere informatie

Brusselsesteenweg 7B 9090 Melle Tel Fax

Brusselsesteenweg 7B 9090 Melle Tel Fax Brusselsesteenweg 7B 9090 Melle Tel 09 210 54 00 Fax 09 227 32 58 ovosit@ovosit.be www.ovosit.be THUISZORGDOSSIER: PRAKTISCH! BELANGRIJK! Het thuiszorgdossier (= map en inhoud) is eigendom van de patiënt/cliënt

Nadere informatie

Procedure vermissing voor personen met dementie in de thuiszorg

Procedure vermissing voor personen met dementie in de thuiszorg Procedure vermissing voor personen met dementie in de thuiszorg Cijfers Dementie De belangrijkste cijfers op een rijtje Elke 4 seconden krijgt iemand ergens ter wereld dementie. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie

Nadere informatie