Welkom in Teylers. Jan Weissenbruch. Versie A

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welkom in Teylers. Jan Weissenbruch. Versie A"

Transcriptie

1 1 Versie A Jan Weissenbruch Welkom in Teylers Museum! Van 10 september 2016 t/m 8 januari 2017 is in Teylers Museum de tentoonstelling Jan Weissenbruch te zien. Weissenbruch leefde van en wordt wel de Vermeer van de 19e eeuw genoemd. Johannes Vermeer schilderde in de 17e eeuw Gezicht op Delft, dat wereldberoemd is vanwege het heldere licht dat op de stad valt. Weissenbruch gebruikt datzelfde licht in zijn schilderijen, die bijna allemaal over steden en bouwwerken in zijn eigen tijd gaan. Veel plezier! 1 Loop door de twee Fossielenzalen en de Instrumentenzaal. Ga aan het eind het trapje op naar de Ovale Zaal. Loop rechts langs de vitrine en verlaat de zaal door de deur aan je rechterhand. Ga gelijk linksaf: je bent in de 1e Schilderijenzaal. Aan het eind van de zaal hangt aan de lange wand links een schilderij van Cornelis Springer, Het Athenaeum Illustre. Je ziet een poort van een gebouw in Amsterdam, dat nu de Agnietenkapel heet. Springer was een tijdgenoot van Jan Weissenbruch en schilderde ook graag stadsgezichten. Hij maakte dit schilderij in Maar kijk eens goed naar de kleding van de mannen voor de poort. Is dat wel kleding uit de 19e eeuw? a. Vergelijk hun kleding met die van kapitein Banninck Cocq en luitenant Van Ruytenburch op de Nachtwacht van Rembrandt uit ca Wat valt je op? b. Waarom schildert Springer juist deze kleding? 2 De Gouden Eeuw (= 17e eeuw) was de glorietijd der Nederlanden. Die tijd wordt met het opkomend nationalisme in de 19e eeuw verheerlijkt. Hij vond dat erg mooie kleding, die hij graag zelf zou hebben gedragen. Loop de zaal uit door de deur aan je rechterhand. Ga linksaf en gelijk weer links de 2e Schilderijenzaal in. Tegenover je hangt aan de lange wand het schilderij Bloemenmarkt in Den Haag, van J.C.K. Klinkenberg. Het is er druk: vooral veel vrouwen bezoeken de markt. a. Kijk eens naar de twee meisjes op de voorgrond. Ze dragen prachtige mutsen met gouden oorijzers. Je kunt daaraan zien waar ze ongeveer vandaan komen.

2 2 Kies uit de 3 mogelijkheden hieronder: c. Kijk eens goed naar Jan. Hoe zorgt hij ervoor dat hij zelfs de kleinste details met een vaste hand kan schilderen? Volendam Scheveningen Noord-Beveland (Noord-Holland) (bij Den Haag) (Zuid-Holland) b. De markt wordt gehouden op de Prinsegracht in Den Haag. Dat was in 1880 nog een echte gracht (hij is nu al lang gedempt). Zet een pijl op het plaatje op de vorige pagina waar je het water van de gracht ziet. c. Aan de overkant van het water staat een statig pand met witte versieringen boven de ramen en deuren. Teken hier het rood omlijnde deel met de twee ramen en de deur na: 4 In de buurt hangt een ets waar beide broers op staan, gemaakt door Jan. Rechts op de ets staat Jan en links Frederik. Noem eens drie kledingdetails die kenmerkend zijn voor goed geklede heren in die tijd: 3 Verlaat de zaal en volg de gang naar rechts. Na een klapdeur is de ingang van de tentoon stelling Jan Weissenbruch aan je linkerhand. Op de wand gelijk rechts hangt een aquarel. Je ziet Jan Weissenbruch bezig in zijn atelier aan de Raamstraat in Den Haag. De aquarel is na 1860 gemaakt door zijn broer Frederik. Weissenbruch draagt gewoon eigentijdse kleding. a. Wat draagt hij op zijn hoofd als hij de straat op gaat? Omcirkel het op het plaatje hierboven. b. Is dat inderdaad een ander hoofddeksel dan die van de mannen op het schilderij van Springer (vraag 1)? Ja Nee 5 Bij binnenkomst liep je bijna tegen een losse wand aan met een grote foto. Zoek aan de achterkant daarvan het schilderij Figuren in een boomrijk landschap, mogelijk te Schoonhoven? a. De titel verwijst naar de twee figuurtjes in de verte. Maar zijn zij volgens jou ook echt het onderwerp van dit schilderij? Ja Nee b. Zo nee, wat is dan wel het onderwerp volgens jou? c. Kijk ook eens naar de huizenrij helemaal rechts. Wat valt je op? Je ziet de volledige huizenrij De huizen zijn afgesneden, zoals soms op een foto

3 6 Op dezelfde wand hangt het schilderij Houtvlotten in de Zalmhaven te Rotterdam. a. Trek perspectieflijnen. Dat doe je door evenwijdig aan de buitenzijde van het houtvlot zowel links als rechts een lijn te trekken. Het punt waar ze bij elkaar komen heet het verdwijnpunt. b. Is daar iets opvallends te zien? 3 7 Dieper de tentoonstelling in staat nog een hoge losse wand. Daar hangt het schilderij Aan de Lek bij Elshout (ca. 1854). Je ziet rechts een klein sluizencomplex en links de rivier de Lek. Weissenbruch had een eigenzinnige onderwerpkeuze. Als hij op het sluizencomplex was gaan zitten met zijn gezicht naar rechts, dan had hij de lange molengang van Kinderdijk gezien. Hoewel dat een prachtig gezicht is en nu bij toeristen erg populair, koos hij voor iets anders. a. Wat vond híj dan interessant om vast te leggen? Ofwel: wat is het onderwerp van dit schilderij, volgens jou? Tip: denk ook even aan je antwoorden bij 6d. c. Hoe zit het met de huizen links en rechts van de haven: zijn ze heel of afgesneden zoals op een foto? Fotografen noemen zo n compositie een open kader, omdat je zelf kunt fantaseren hoe het aan de randen verder gaat. Het tegenovergestelde is een gesloten kader. Op zo n foto (of schilderij) staat alles er in zijn geheel op. d. Er wordt wel gezegd dat Weissenbruch schilderde als een fotograaf. Wat wordt hiermee bedoeld, denk je? Kruis aan wat je vindt passen: Hij legt een moment vast en niet per se een onderwerp. Hij schildert vaak composities met een open kader. Hij legt de werkelijkheid van zijn eigen tijd vast, en geen ideale droomwereld. Hij manipuleert de werkelijkheid, zoals een fotograaf dat met een bewerkingsprogramma kan doen. b. Hoe is de vlakverdeling in het schilderij? Dat wil zeggen: hoeveel lucht zie je t.o.v. land, of andersom? De helft land, de helft lucht: de horizon ligt in het midden Een derde land, twee derde lucht Een derde lucht, twee derde land c. Is het zicht op de horizon open of gesloten? Dat wil zeggen: kun je goed zien wat er op de horizon gebeurt, of niet? Het zicht op de horizon is open Het zicht op de horizon is gesloten d. Hoe komt dat? e. Kijk eens naar de schaduwen op het schilderij. Wat kan je hieruit aflezen over de stand van de zon: stond die hoog of laag toen Weissenbruch het schilderij maakte?

4 f. Weissenbruch wordt wel de Vermeer van de 19e eeuw genoemd, omdat het licht in zijn schilderijen zo lijkt op het licht in Vermeers Gezicht op Delft. 4 9 Op dezelfde wand hangt het schilderij De sluizen van de Nederwaard bij Elshout. Hoe is de verdeling licht donker op het schilderij van Vermeer? Omcirkel wat van toepassing is: De voorgrond is Het midden is De horizon is licht / donker licht / donker licht / donker g. Hoe is die verdeling in De Lek bij Elshout van Weissenbruch? h. Is er (nog) een overeenkomst te noemen? Tip: denk aan je antwoord bij 7b. i. Wat vind jij: is het hier ochtend of eind van de middag? 8 Hiernaast zie je een kaart uit ca van de omgeving van Elshout. De pijl laat zien welke kant Weissenbruch op keek toen hij het schilderij maakte. a. Keek Weissenbruch naar het oosten of het westen? b. Kijk nog eens naar de schaduwen op het schilderij (vraag 7). Stond de zon (schuin) achter hem, of keek hij juist tegen de zon in? Weissenbruch is hier op een iets andere plek gaan zitten dan toen hij het vorige schilderij maakte: aan de andere kant van de sluizen. a. Wat voor soort sluizen zijn het eigenlijk? Schutsluizen waar je met een boot doorheen kan Spuisluizen waar alleen water doorheen kan Dit schilderij en het vorige zijn vrijwel op dezelfde plek gemaakt. Toch zijn er verschillen te zien. Op het schilderij Aan de Lek bij Elshout (vraag 7) spelen twee huizen een belangrijke rol. b. Waar zou je die huizen verwachten op het schilderij De sluizen van de Nederwaard bij Elshout? Omcirkel die plek op het plaatje hierboven. Eigenlijk bestaat de sluis uit 4 spuigaten. Rechts van de bomengroep bevinden zich (buiten beeld) de andere twee spuigaten. Ertussen ligt een dam, waarop Weissenbruch zat te schilderen. Er bestaat een foto van die plek uit het begin van de 20e eeuw. Je ziet hem hieronder. De dam tussen de sluizen is weggehaald, maar het huis staat er nog steeds! c. Teken op de foto hieronder waar de dam ongeveer liep. c. Waar stond de zon dus? In het oosten of het westen? d. Klopt dit antwoord met wat je dacht bij vraag 7i?

5 5 d. Wat is jouw indruk van de breedte van de dam als je het schilderij (De Nederwaard) en de situatie op de foto vergelijkt? Omcirkel jouw keuze: De dam op het schilderij lijkt breder dan hij in werkelijkheid was (de foto). De dam op het schilderij lijkt smaller dan hij in werkelijkheid was (de foto). 10 Loop naar de lange wand links, en zoek het schilderij De Grote Markt te Haarlem. Hiernaast zie je ook een foto van de Grote Markt, van 25 jaar later (1885). a. Kijk goed naar het standbeeld van Laurens Jansz Coster. De foto geeft de werkelijkheid weer. Wat heeft Weissenbruch aan het standbeeld veranderd? Noem twee punten. b. Waarom deed hij dat, denk je? 11 Loop langs de lange wand naar de achterwand van de zaal. Zoek de aquarel De steigerpoort te Leerdam. Leerdam is een kleine stad aan de Linge, ten zuiden van Utrecht. De steigerpoort werd in 1863 afgebroken, vlak nadat Weissenbruch hem getekend had. a. Welke dieren zie je allemaal op straat? b. Hoe ziet de straat eruit? Hij is belegd met kinderhoofdjes Hij is onverhard en modderig c. Wat denk jij dat er achter de muur rechts van de weg is? d. Wat hangt er aan de muur links van de weg? e. Welke indruk heb je van deze toegangsweg voor een stad: breed, druk, smal, stil? f. Wat zie je half áchter de poort liggen? g. Van welke kant zie je de poort volgens jou? 12 Vanuit de stadskant Vlakbij ligt in een vitrine het schetsboek waarin hij de poort tekende. Bekijk het tekenblad met de poort. a. De poort ziet er hier toch wat anders uit. Omcirkel op het plaatje hiernaast 3 punten waarin de poort verschilt met de aquarel. Van buiten de stad b. Er loopt nét een man onder de poort door. Loopt hij volgens jou van buiten naar binnen, of van binnen naar buiten? Van buiten naar binnen c. Waarom denk je dat? Van binnen naar buiten d. Wat is de rand vóór de poort? Tip: check je antwoord bij 11f!

6 13 Zoek nu op dezelfde wand het grote schilderij De steigerpoort te Leerdam. 6 a. Is het echt wel dezelfde gracht? Zoek het huis waarvan je bij vraag 2 een deel hebt nagetekend, en omcirkel het op het plaatje hierboven. Het lijkt op de aquarel, maar toch ook weer niet. a. Kijk nog eens naar je antwoorden bij 11 a t/m g, en schrijf hieronder 4 zaken op die anders zijn op het schilderij: b. Het is inderdaad hetzelfde huis, maar toch is het anders. Wat heeft Weissenbruch veranderd? c. Wat ligt er in het water van de gracht, tussen de bomen? b. Wat heeft Weissenbruch stiekem met de poort gedaan? c. Waarom, denk je? Weissenbruch had zijn atelier hier zowat om de hoek, aan de Raamstraat. Hij kon dus op elk moment van de dag komen schetsen en het daarna uitwerken in zijn atelier. d. Welk moment van de dag heeft hij hier volgens jou vastgelegd? d. Vergelijk de weg op het schilderij met de weg op de aquarel. Wat valt je op? e. Vergelijk de schilderijen van vraag 5, 7, 10 en 13 met dit schilderij, en kijk dan vooral naar (de lengte van) de schaduwen. Welk(e) moment(en) van de dag had(den) Weissenbruchs voorkeur om te schilderen, denk je? e. Vergelijk je antwoord bij 13d met je antwoord bij vraag 9d over breedte. Valt je iets op dat misschien wel kenmerkend is voor Weissenbruchs stijl? f. Heb je enig idee waarom? g. Kijk bij dezelfde schilderijen ook naar de lucht. Met welke conclusie hieronder ben jij het eens? Kruis aan: 14 Loop naar de achterkant van de losse wand. Zoek het schilderij De Prinsegracht te Den Haag. Het is dezelfde gracht als waar de bloemenmarkt van vraag 2 wordt gehouden. Maar wat een verschil in sfeer! De gracht is hier zelfs bijna verlaten. Harde schaduwen (en veel contrast) doen zich voor bij een heldere hemel Harde schaduwen (en veel contrast) doen zich voor bij een (zwaar)bewolkte lucht h. Vergelijk de kleur van het licht in de schilderijen van vraag 5, 7, 9, 10, 13 en 14. Welke kleur licht vind je overheersen bij Weissenbruch? Koel, blauw Warm, goud

7 15 Loop door naar de andere lange wand van de zaal. Zoek het schilderij De vismarkt te Woudrichem. a. Er wordt niet alleen vis verkocht op deze markt. Wat nog meer? 7 17 Loop om de zijwand heen. Zoek aan de andere kant deze ets: Op de achtergrond, rechts, zie je een man en vrouw praten. Ze staan voor twee hoge pilaren van steen. Wat zie je links op de voorgrond? b. Wat valt je op in dit schilderij als je het vergelijkt met het schilderij van de Prinsegracht (vraag 14)? Let vooral op hoeveel mensen er aanwezig zijn. 18 In de buurt hangt dit schilderijtje met dezelfde titel. Daar is een mooi woord voor in de kunstgeschiedenis: stoffering. Dat is de aankleding van de ruimte in schilderijen met mensen, dieren en dingen om de voorstelling te verlevendigen. Weissenbruch gebruikt in zijn schilderijen vaak maar weinig stoffering: ze zijn verstild en leeg. Een reden daarvoor kan zijn dat hij last had van pleinvrees: hij kwam niet graag op plekken waar veel mensen waren. Misschien schilderde hij daarom wel zo graag in de vroege ochtend of avond 16 Vlakbij hangt een ets van dezelfde vismarkt. Weissenbruch richtte de Haagsche Etsclub op, en maakte daarmee de ets tot een zelfstandige kunstvorm. Een kunstwerk dus dat je kunt kopen en aan de muur kunt hangen. a. De ets laat dezelfde markt zien, maar toch ook weer niet. Waar ligt dat aan? b. Op de ets staat iets dat je op het schilderij niet ziet. Omcirkel dat op het plaatje hierboven. c. Wat zou nu de echte situatie zijn? Die van het schilderij of van de ets? Je ziet precies hetzelfde als op de ets van vraag 17, maar spiegelbeeldig. a. Kijk naar de man die in de poort met de vrouw staat te praten. Voldoet hij een beetje aan de mode, die je in vraag 4 hebt beschreven? ja nee enigszins In tegenstelling tot Springer (vraag 1) voegt Weissenbruch nooit historische details of kleding toe aan zijn schilderijen: hij schildert juist de tijd waarin hij leeft. Hij heeft dan ook een heel ander doel met zijn schilderijen dan het nationalisme van Springer. b. Welk doel, volgens jou? Tip: kijk naar je antwoorden bij 6d, 7a, 14e. c. Diagonale lijnen trekken je blik naar een bepaald punt in het schilderij of de foto. Hierdoor zie je meer beweging in de voorstelling. Horizontale en verticale lijnen geven juist een veel statischer beeld. Welke lijnen overheersen in dit schilderij? Kies uit: horizontaal verticaal diagonaal d. Welke schilderijen van Weissenbruch hebben dat nog meer? Noem de vraagnummers:

8 8 e. Zijn er ook schilderijen met veel diagonale lijnen? 19 Zoek op dezelfde wand De Everwijnstraat met het Caffaigne en het Nieuwe Hof te Culemborg. c. Kunsthistorici scharen Jan Weissenbruch bij de kunststroming van het realisme. Maar hoe betrouwbaar (realistisch) vind jij zijn werken eigenlijk? d. Wat vind je daarvan? e. Nu je hierover nagedacht heb: kijk nog eens terug naar je antwoorden bij vraag 6d. Wil je er misschien nog iets in veranderen of aan toevoegen? 20 Schrijf als conclusie hieronder 5 kenmerken op die je al doende ontdekt hebt over Weissenbruchs manier van werken. Op dit schilderij is weer dezelfde pomp in dezelfde straat te zien. a. Omcirkel de pomp op het plaatje hierboven, en ook de poort waar de mensen staan te praten. b. Maar hoe zit het nu? Wat is nu de werkelijke situatie: die van de ets, het schilderij van vraag 18, of dit schilderij? de ets het schilderij van vraag 18 dit schilderij ik weet het niet 21 Welk(e) kunstwerk(en) die je bekeken hebt vind jij het mooist, of het beste voorbeeld van bovengenoemde kenmerken? Maak er een foto van (ZONDER FLITS). Dank je wel voor je bezoek en tot ziens! Afbeeldingen Voorzijde Jan Weissenbruch, Aan de Lek bij Elshout, Teylers Museum Cornelis Springer, Het Athenaeum Illustre te Amsterdam, Teylers Museum J.C.K. Klinkenberg, Bloemenmarkt in Den Haag, Teylers Museum Pagina 2 Klederdracht Volendam en Scheveningen Klederdracht Noord-Beveland Frederik Weissenbruch, Jan Weissenbruch in zijn atelier aan de Raamstraat te Den Haag, Gemeentemuseum Den Haag Jan Weissenbruch, Zelfportret van Jan Weissenbruch met zijn broer Frederik Hendrik, Teylers Museum Jan Weissenbruch, Figuren in een boomrijk landschap, mogelijk te Schoonhoven, particuliere collectie Pagina 3 Jan Weissenbruch, Houtvlotten in de zalmhaven te Rotterdam, Museum Rotterdam Jan Weissenbruch, Aan de lek bij Elshout, Teylers Museum De historische molens van Kinderdijk, 27 juli 2016 Pagina 4 Johannes Vermeer, Gezicht op Delft, Mauritshuis Atlas van Historische Topografische Kaarten, Zuid-Holland, Uitg. 12 Provinciën, 2007 Jan Weissenbruch, De sluizen van de Nederwaard bij Elshout, Groninger Museum Anoniem, Waardhuis met sluizen, Kinderdijk, Historische Vereniging West-Alblasserwaard Pagina 5 Jan Weissenbruch, De Grote Markt te Haarlem, Collectie Jan Janssens Anoniem, De Grote Markt met de Grote Kerk en de Vleeshal te Haarlem, Noord-Hollands Archief Jan Weissenbruch, De Steigerpoort te Leerdam, aquarel, Teylers Museum Jan Weissenbruch, Schets van de Steigerpoort te Leerdam van buiten de stad, Gemeentemuseum Den Haag Pagina 6 Jan Weissenbruch, De Steigerpoort te Leerdam, schilderij, Rijksmuseum Amsterdam Jan Weissenbruch, De Prinsegracht te Den Haag, Haags Historisch Museum Pagina 7 Jan Weissenbruch, De Vismarkt te Woudrichem, Noordbrabants Museum Jan Weissenbruch, Gezicht op de Sint-Martinuskerk te Woudrichem, Rijksmuseum Amsterdam Jan Weissenbruch, De pomp bij de ingang van het Nieuwe Hof te Culemborg, ets, Rijksmuseum Amsterdam Jan Weissenbruch, De pomp bij de ingang van het Nieuwe Hof te Culemborg, Museum Jan Cunen Pagina 8 Jan Weisenbruch, De Everwijnstraat met het Caffaigne en het Nieuwe Hof te Culemborg, particuliere collectie De tentoonstelling Jan Weissenbruch wordt mede mogelijk gemaakt door: Marten Orges Fonds

Welkom in Teylers. Jan Weissenbruch

Welkom in Teylers. Jan Weissenbruch 1 Versie B Jan Weissenbruch Welkom in Teylers Museum! Van 10 september 2016 t/m 8 januari 2017 is in Teylers Museum de tentoonstelling Jan Weissenbruch te zien. Weissenbruch leefde van 1822 1880 en wordt

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Jan Weissenbruch & Snapseed

Docentenhandleiding. Jan Weissenbruch & Snapseed Docentenhandleiding Jan Weissenbruch & Snapseed 1 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Educatieprogramma en fotoworkshop Weissenbruch & Snapseed 4 a. Doelen 4 b. Doelgroep 4 c. Tijdsbeslag & begeleiding 4 d. Kosten

Nadere informatie

1 ste OPDRACHT - Maquette

1 ste OPDRACHT - Maquette Naam... Klas... 1 ste OPDRACHT - Maquette 1a Zet de maquette van de Domkerk voorzichtig in elkaar, zoals hij te zien is op de plattegrond hieronder. 1b Zet de nummers op de juiste plaats in de tekening

Nadere informatie

Verslag CKV museum Rijksmuseum

Verslag CKV museum Rijksmuseum Verslag CKV museum Rijksmuseum Verslag door D. 1044 woorden 20 juni 2016 3,9 13 keer beoordeeld Vak CKV Informatie Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam Het Rijksmuseum is een heel belangrijk museum voor Nederland.

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen Tekst lezen en vragen stellen 1. Je gaat tijdens het lezen vragen stellen. Lees de uitleg. Een tekst lezen gaat niet vanzelf. Je bent dan druk bezig. Tijdens het lezen komen er vragen in je hoofd op. Sommige

Nadere informatie

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan A-tekst De aquarel Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan In de 19de eeuw maakte de Nederlandse aquarel een ongekende bloeiperiode door. De artistieke idealen van die tijd vonden in dit medium een perfecte

Nadere informatie

Ontdekkingsreis in het Katwijks Museum

Ontdekkingsreis in het Katwijks Museum Ontdekkingsreis in het Katwijks Museum NAAM:... SCHOOL:... Wat leuk dat je vandaag een ontdekkingsreis door het museum gaat maken! Je vindt in ons museum klederdrachten, modelbootjes, schelpen en heel

Nadere informatie

André Volten Utopia. speurtocht jaar

André Volten Utopia. speurtocht jaar André Volten speurtocht 8-12 jaar Hallo...! (schrijf hier jouw naam) Jij bent... jaar. Welkom bij André Volten, in museum Beelden aan Zee André Volten begon ooit als schilder maar werd beeldhouwer. Hij

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

1. REALISME? CENTRAAL MUSEUM KIJKWIJZER IV DE WERELD VAN UTRECHT. Werkblad voortgezet onderwijs

1. REALISME? CENTRAAL MUSEUM KIJKWIJZER IV DE WERELD VAN UTRECHT. Werkblad voortgezet onderwijs Voor de docent: grote groep? Deel de groep op en laat een deel beginnen bij opdracht 1 en een deel bij opdracht 3. Opdracht 8 is de sluitopdracht, die zou iedereen als laatste moeten maken. Weten waar

Nadere informatie

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl)

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Gulden snede als gouden basisregel Het werkt zo Verdeel het beeld dat je wilt fotograferen in gedachte in negen gelijke vlakken, door er twee horizontale en twee

Nadere informatie

Tref woorden inhoud * interpretatie titel * verhaal van de fotograaf

Tref woorden inhoud * interpretatie titel * verhaal van de fotograaf Tref woorden inhoud * interpretatie titel * verhaal van de fotograaf 1 Bekijk de foto s in de tentoonstelling. Lees de teksten nog niet. Kies een foto waar jij een verhaal bij kunt bedenken. Laat je fantasie

Nadere informatie

Voor de ouders of verzorgers

Voor de ouders of verzorgers Voor de ouders of verzorgers Dit boekje is bedoeld voor kinderen tussen drie en zes jaar. Acht kunstwerken uit de collectie oude kunst van het Centraal Museum zijn geselecteerd voor dit boekje. Deze werken

Nadere informatie

Meetkunst. Les 3 Van ruimte naar plat. Ruimtesuggestie op het platte vlak

Meetkunst. Les 3 Van ruimte naar plat. Ruimtesuggestie op het platte vlak Meetkunst Les 3 Van ruimte naar plat Ruimtesuggestie op het platte vlak In deze les bekijken leerlingen de indeling van een ruimte naar aanleiding van een aantal schilderijen waarbij verschillende begrippen

Nadere informatie

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Hoe ziet de woonkamer in jouw huis eruit? Hebben jullie behang met bloemen, zijn de muren in een mooie kleur geverfd of hebben jullie

Nadere informatie

Aan het werk! Kijkwijzer voor het VMBO bij de tentoonstelling Mens en Werk

Aan het werk! Kijkwijzer voor het VMBO bij de tentoonstelling Mens en Werk Aan het werk! Kijkwijzer voor het VMBO bij de tentoonstelling Mens en Werk Aan het werk! Als je straks klaar bent met school ga je waarschijnlijk werken. Misschien wil je wel automonteur of metaalbewerker

Nadere informatie

Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle).

Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle). DANS Dans Max. personen Wat heb je nodig? Potlood, papier, materiaal om ruimtelijk te werken Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle).

Nadere informatie

Afkomstig uit de nalatenschap van

Afkomstig uit de nalatenschap van in de etalage Afkomstig uit de nalatenschap van Op woensdag 23 januari 2013 vond er een bijzondere onthulling plaats in het Stedelijk Museum Kampen. Een onthulling die werd verricht door Herman Krans,

Nadere informatie

Museumles leerlingen NAAM:

Museumles leerlingen NAAM: Museumles leerlingen NAAM: Welkom in het Allard Pierson Museum! Je gaat opdrachten maken op de tentoonstelling van DWDD Pop-Up Museum 2 op de tweede verdieping van het museum. Houd rekening met andere

Nadere informatie

❶ Het centrale deel. De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument

❶ Het centrale deel. De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument De vorm en samenstelling van het monument De omgeving van het monument 1. Kijk goed om je heen en duid aan wat het beste past voor dit monument. We kunnen het van ver zien. Het is gelegen aan een drukke

Nadere informatie

OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST!

OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST! ietsroute Hoogland West OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST! 5 4 6 3 2 1 Let op het verkeer en zet je fiets goed aan de kant! Mooi Hoogland-West! 1 Bolle akker locatie 1

Nadere informatie

Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : ***

Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : *** Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : *** Nederland juf Yvonne Het land Doel: Na deze opdracht weet je heel wat over bekende en beroemde kunstschilders van vroeger en nu. Uitleg opdracht:

Nadere informatie

Ieper. Ervaringen Schilderijen :

Ieper. Ervaringen Schilderijen : Ieper Ervaringen Schilderijen : Tijdens het schilderen wist ik niet zo goed waar ik moest beginnen. Bovenaan, onderaan, in het midden Ik heb gekozen om eerst de achtergrond te el schilderen. Bij mijn ontwerp

Nadere informatie

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen DOCENT In het thema architectuur gaan op onderzoek uit naar de oude huizen die vroeger in en rondom het gebied stonden dat nu is. Ze vergelijken de bouwstijl van verschillende oude huizen met hun eigen

Nadere informatie

Paulo op bezoek in de klas

Paulo op bezoek in de klas Kunst voor peuters en kleuters Dit materiaal is bestemd voor leerkrachten van groep 0, 1 en 2. Met de informatie en lessuggesties kunt in de klas aan de slag met beeldende kunst. Het kijken naar en praten

Nadere informatie

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Charley Toorop (1891-1955) kwam uit een echte kunstenaarsfamilie. Haar vader was de beroemde Jan Toorop en ook haar zonen bleken zeer creatief: één zoon werd documentairemaker, de andere

Nadere informatie

Kunstenaar 1... adres.. Kunstenaar 2. Kunstenaar 3... Kunstenaar 4 (reserve)..

Kunstenaar 1... adres.. Kunstenaar 2. Kunstenaar 3... Kunstenaar 4 (reserve).. BEELDENDE KUNST kunstroute Max. persoon Zoek op internet waar en wanneer er bij jou in de buurt een kunstroute is. Kijk op internet, in de krant etc. en zorg ervoor dat je een programma boekje te pakken

Nadere informatie

Fietsroute 1: Doesburg - Zutphen

Fietsroute 1: Doesburg - Zutphen Fietsroute 1: Doesburg - Zutphen Welkom bij de IJsselbiënnale. Wat leuk dat je er bent! In je handen heb je deze kijkwijzer. Misschien heb je al wat gebladerd in dit kleine boekje. Voor alle kunstwerken

Nadere informatie

Vollenhove Wonen op een havezate

Vollenhove Wonen op een havezate D S T R K C N T Opdracht 1 Nodig: foto van jezelf als klein kind, fotoblad opdracht 1 In Vollenhove staat de havezate Oldruitenborgh. De havezate is al heel oud. Bijna 250 jaar geleden, rond 1770, woonden

Nadere informatie

Cultureel verslag KCV Meisje met de parel

Cultureel verslag KCV Meisje met de parel Cultureel verslag KCV Meisje met de parel Cultureel-verslag door een scholier 1065 woorden 13 april 2016 6,4 7 keer beoordeeld Vak KCV Voorwoord Ik heb hiervoor gekozen omdat ik het schilderij al had gezien

Nadere informatie

Belang van water. Naam: Klas: Docent: Opdrachtenblad voor Leerlingen.

Belang van water. Naam: Klas: Docent: Opdrachtenblad voor Leerlingen. Belang van water Naam: Klas: Docent: Opdrachtenblad voor Leerlingen. Opdracht 1 A. Zoek uit welk wapen bij welke stad hoort. Noteer bij elk wapen de naam van de stad. B.Trek een lijn van elke naam naar

Nadere informatie

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken:

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken: Me, myself and I Wat ga je doen? Je gaat een heel bijzonder boekje maken. Het wordt een vouwboekje (=leporello) zoals je op het plaatje hierboven duidelijk kunt zien. Dat boekje zal een heel persoonlijk

Nadere informatie

rijks museum Voorbereidende les bij de rondleiding Proef de Gouden Eeuw Geschiedenis Werkblad voor leerlingen (groep 7 en 8) 1/14

rijks museum Voorbereidende les bij de rondleiding Proef de Gouden Eeuw Geschiedenis Werkblad voor leerlingen (groep 7 en 8) 1/14 1/14 Werkblad 1 Oorlog en vrede Schuttersmaaltijd ter viering van de Vrede van Munster, Bartholomeus van der Helst, 1648 Nederland was in de 17de eeuw vaak in oorlog met verschillende landen. De langste

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

Het dorp kleurt de wereld kleurt het dorp...

Het dorp kleurt de wereld kleurt het dorp... Achter Glas is de naam van een groepje mensen dat elke twee jaar een straattentoonstelling organiseert in het smalle gedeelte van de Mortselsesteenweg. Ook dit jaar organiseert Achter glas een straattentoonstelling.

Nadere informatie

Het meten van diepte bij lijnperspectief met één verdwijnpunt Materiaal: papier, potlood, geodriehoek, gum

Het meten van diepte bij lijnperspectief met één verdwijnpunt Materiaal: papier, potlood, geodriehoek, gum Het meten van diepte bij lijnperspectief met één verdwijnpunt Materiaal: papier, potlood, geodriehoek, gum 1. Lijnperspectief is een hulpmiddel om de maat van gebouwen ook in de diepte goed te kunnen tekenen.

Nadere informatie

Lesbrief. Uitgeverij Leopold, in samenwerking met het Mauritshuis. Groep 1, 2, 3 en 4

Lesbrief. Uitgeverij Leopold, in samenwerking met het Mauritshuis. Groep 1, 2, 3 en 4 Lesbrief www.leopold.nl Uitgeverij Leopold, in samenwerking met het Mauritshuis Groep 1, 2, 3 en 4 Doelgroep: Groep 1, 2, 3 en 4 Benodigdheden: kroontjespen, inkt, vellen papier, kleurpotloden, kleine

Nadere informatie

beeldanalyse-kunstbeschouwing

beeldanalyse-kunstbeschouwing beeldanalyse-kunstbeschouwing Bij het kijken naar kunstwerken kun je je allerlei vragen stellen wat het kunstwerk met je doet. Door aandachtig te kijken verzamel je informatie over vorm en inhoud. In deze

Nadere informatie

Op het werkblad staat de uitslag van een kijkdoos, die omstreeks 1980 als doos gebruikt is om gebak bij een bakker in te pakken.

Op het werkblad staat de uitslag van een kijkdoos, die omstreeks 1980 als doos gebruikt is om gebak bij een bakker in te pakken. 1 Een kijkdoos Op het werkblad staat de uitslag van een kijkdoos, die omstreeks 1980 als doos gebruikt is om gebak bij een bakker in te pakken. Knip de uitslag uit. Breng op de aangegeven plaatsen gleuven

Nadere informatie

Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken.

Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken. BEELDENDE KUNST Bezoek aan galerie of atelier Max. 2 personen Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken. Wat ga je

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl

Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl Loop naar de eerste verdieping van het museum. Wat zie je daar? Het Gorcums Museum verzamelt alles over de stad Gorinchem.

Nadere informatie

Werkstuk CKV Rijksmuseum

Werkstuk CKV Rijksmuseum Werkstuk CKV Rijksmuseum Werkstuk door een scholier 1342 woorden 5 april 2004 5,5 34 keer beoordeeld Vak CKV Bezoek aan Het Rijksmuseum Opdracht 1: Vooronderzoek ter voorbereiding op de culture activiteit.

Nadere informatie

Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw

Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5 Eregalerij, Rijksmuseum Brieflezende vrouw, Johannes Vermeer, ca. 1663 Dit verwerkingsmateriaal wordt aangeboden na afloop van zeventiende eeuw laat Johannes Vermeer zien in de examentour Burgerlijke

Nadere informatie

ONTDEKKINGSTOCHT IN S.M.A.K GENT RAOUL DE KEYSER OEUVRE

ONTDEKKINGSTOCHT IN S.M.A.K GENT RAOUL DE KEYSER OEUVRE ONTDEKKINGSTOCHT IN S.M.A.K GENT RAOUL DE KEYSER OEUVRE 22.09.2018 27.01.2019 Welkom in S.M.A.K.! Dit boekje is jouw handleiding tijdens het bezoek in het museum. Verbaas je opa met leuke weetjes, daag

Nadere informatie

Inlichtingen Bij Als je iets wilt vragen, bel De lesbrief staat ook op de website: studio76dordt.

Inlichtingen Bij Als je iets wilt vragen, bel De lesbrief staat ook op de website: studio76dordt. LESBRIEF Workshop verbeelden door Rob van Roon, voor leden van Studio en Vrienden van het Beeldenpark Data zondag 9 oktober van 11 tot 13 uur: Beeldmateriaal verzamelen in het beeldenpark te Zwijndrecht

Nadere informatie

Opdrachten bij de tentoonstelling over het NAP

Opdrachten bij de tentoonstelling over het NAP blad 1 Opdrachten bij de tentoonstelling over het NAP niveau 3: onderbouw havo / vwo KIJKEN EN METEN Opdrachten bij de tentoonstelling over het NAP Niveau 3: onderbouw havo/vwo Vul de antwoorden van de

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

ontdek de plek Opdracht 1

ontdek de plek Opdracht 1 Naam: Klas: Datum: Welkom in één van de Schatkamers van de wereld. In deze lessen leer je meer over hoe dit typische polderlandschap een inspiratiebron is voor de kunsten. Je doet inspiratie op om je eigen

Nadere informatie

Introductie. Kunst 1.1

Introductie. Kunst 1.1 D 6 4 9656 9 Introductie In dit hoofdstuk word jij flink aan het denken gezet. Heb jij je wel eens afgevraagd wat kunst precies is? Wanneer is iets een kunstwerk en wanneer niet? In dit hoofdstuk ga je

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL. beeldende vakken CSE GL en TL. tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VMBO-GL en TL. beeldende vakken CSE GL en TL. tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VMBO-GL en TL 2013 tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-15.30 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 38 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 66 punten

Nadere informatie

het laatste station van de wereld

het laatste station van de wereld het laatste station van de wereld 1 het tekeningen van ingrid godon laatste station van de wereld een verhaal van paul verrept 2 3 4 5 6 7 8 9 1 De schilder Emile stond om vier uur op. Hij droeg een lang,

Nadere informatie

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om.

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om. SPELREGELS De speurtocht start en eindigt op het Tongerloplein te Roosendaal. Blijf bij je groepje en let op het verkeer! START Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek

Nadere informatie

Kijk Kleur.. Saendelft heeft het!

Kijk Kleur.. Saendelft heeft het! Kijk Kleur.. Saendelft heeft het! In Saendelft West, Assendelft Noord en Saendelft Oost zijn de huizen gebouwd in veel verschillende bouwstijlen. Assendelft Noord was er het eerste. In Assendelft Noord

Nadere informatie

Kijkwijzer. Naam: School: Klas:

Kijkwijzer. Naam: School: Klas: Kijkwijzer Naam: School: Klas: Vooraf Deze kijkwijzer helpt je om een verslag te maken van je bezoek aan de tentoonstelling Agricola Novus van Stichting dertien hectare/atelier van Lieshout (AVL). AVL

Nadere informatie

Wie ben jij? Ik ben... Introductie VMBO

Wie ben jij? Ik ben... Introductie VMBO VMBO onderbouw Introductie Wie jij bent is niet in één zin te beantwoorden. Of je man of vrouw bent. Uit welk land je komt. Wanneer je geboren bent. Welke dingen (muziek, kleding, sport etc.) je leuk vindt.

Nadere informatie

Rembrandt en de Bijbel

Rembrandt en de Bijbel Rembrandt en de Bijbel POSE CHRISTENDOM HAV0/VWO 4 - CSG CALVIJN GODSDIENST De profetie van Simeon aan Maria olieverf op paneel (55 44 cm) 1628 Kunsthalle, Hamburg - Duitsland 1 Wat gaan jullie doen? Als

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2018 tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 37 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 61 punten

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2015 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

De vorm van het monument

De vorm van het monument samenstelling van het monument De omgeving van het monument 1. Observeer het monument en duid aan wat het best past. We kunnen het van ver zien. Het ligt een beetje verstopt. We kunnen er rond wandelen.

Nadere informatie

ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS. Van:

ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS. Van: ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS Van: Ieder groepje gaat op ontdekkingsreis, deze gebieden worden verdeeld: heelal, de zee, een onderaards gebied, een vulkanisch gebied, een bergachtig gebied, een woestijn

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 6

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 6 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 6 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie 2 Voorbereidende

Nadere informatie

Mooie muts! gemeente Kampen

Mooie muts! gemeente Kampen De meeste mensen in de kleedden zich vroeger in de traditionele streekdracht. Dat deze kleding heel anders was dan de kleding van nu, ontdekken de leerlingen in dit thema. erst inventariseren de leerlingen

Nadere informatie

4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in.

4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in. Teken je fantasiedier Uit de krant Teken een dier dat uit minimaal Zoek een foto uit de krant. Teken deze 4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in. Bedenk ook een naam voor Zet

Nadere informatie

PLATTEGROND. Je neemt de trap tot halverwege, gaat linksaf en volgt de pijl

PLATTEGROND. Je neemt de trap tot halverwege, gaat linksaf en volgt de pijl Lieve kinderen? In heel veel schilderijen en beelden van het Bonnefantenmuseum staan kinderen afgebeeld: kleine, grote, mooie, witte, eenzame en gezellige kinderen. Sterker nog, de naam van het museum

Nadere informatie

2 Eeuw van het Verstand

2 Eeuw van het Verstand 2 Eeuw van het Verstand Caravaggio, 1600 Veranderingen Het vorige werkboek eindigde met de barok in Zuid-Europa en de Gouden Eeuw in Nederland. Zowel in de 16e als de 17e eeuw leefden een aantal van de

Nadere informatie

Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst

Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst Beeldbeschrijving * Inhoudsopgave Deel I Deel II Deel III Deel IV Deel V Basisopdrachten Wat is het? Techniekverkenning Beeldbeschrijving Opdrachten voor thuis of in de klas

Nadere informatie

kijkwijzer vanaf 12 jaar

kijkwijzer vanaf 12 jaar André Volten kijkwijzer vanaf 12 jaar Welkom bij André Volten, in museum Beelden aan Zee André Volten begon ooit als schilder maar werd beeldhouwer. Toen hij in een scheepswerf werkte, ontdekte hij het

Nadere informatie

Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl

Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl speurtocht basisonderwijs gr.7/8 2014 tekst: MaritaVerlaan tekeningen:roel Mulder Loop naar de eerste verdieping van het

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING WHAT THE ART?!

DOCENTENHANDLEIDING WHAT THE ART?! DOCENTENHANDLEIDING WHAT THE ART?! What the Art?! is een videoserie ontwikkeld door de Blikopeners van het Stedelijk Museum Amsterdam. Blikopeners zijn open-minded jongeren die in het Stedelijk Museum

Nadere informatie

klas 3 beeldende vormgeving buitentekenen

klas 3 beeldende vormgeving buitentekenen ZOEKEN Weet jij wat een zoeker is? Hierboven is er een getekend. Hij wordt gebruikt bij het zoeken naar een geschikt gedeelte om te tekenen. Zo n zoeker heeft brede randen en geeft je als het ware een

Nadere informatie

inh oud 1. Inleiding 3 2. Kijken en zien 4 3. Proefjes 4. Hoogte, breedte en diepte 5. Gefopt door licht en donker 6. Gefopt door schuine lijnen

inh oud 1. Inleiding 3 2. Kijken en zien 4 3. Proefjes 4. Hoogte, breedte en diepte 5. Gefopt door licht en donker 6. Gefopt door schuine lijnen Je ogen bedrogen inhoud 1. Inleiding 3 2. Kijken en zien 4 3. Proefjes 5 4. Hoogte, breedte en diepte 6 5. Gefopt door licht en donker 7 6. Gefopt door schuine lijnen 7 6. Gefopt door kleur 8 7. Gefopt

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

China. Landschapsschildering. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten

China. Landschapsschildering. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten China Landschapsschildering Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten China Pagina 1 Colofon Chinese landschapsschildering Les voor groep 7/8 60 minuten Tekenen - Landschapsschildering - Leerkracht

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO versie b Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO versie b Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5 1/5 Eregalerij, Rijksmuseum Mondriaanjurk, Yves Saint Laurent, Abraham, Bianchini-Férier, 1965 Dit verwerkingsmateriaal wordt aangeboden na afloop van de examentour Burgerlijke cultuur in de zeventiende

Nadere informatie

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Vervreemding door optische illusies Niet alle kunstenaars houden zich aan de regels van perspectief, standpunt, onderlinge verhoudingen etc. Zij overtreden moedwillig

Nadere informatie

Ze hebben daarbij o.a. kennis opgedaan over diverse beeldaspecten op het gebied van kleurtoepassing en compositie, ruimte en perspectief.

Ze hebben daarbij o.a. kennis opgedaan over diverse beeldaspecten op het gebied van kleurtoepassing en compositie, ruimte en perspectief. Kijkwijzer beeldaspecten Groep 7 Leerkrachtenblad Vooraf Voorafgaand hebben de leerlingen van groep 7 de KunstKabinetsen 7.10 Complementaire kleuren en 7.14 Vogel of kikvors? in groepjes of klassikaal

Nadere informatie

Hollandse Meesters. Dit werkboekje is van:

Hollandse Meesters. Dit werkboekje is van: Hollandse Meesters Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin je allerlei

Nadere informatie

DOCENT. Thema: water DROOG NAAR DE OVERKANT. groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: water DROOG NAAR DE OVERKANT. groep 3 en 4. Stadshagen In groep 1 en 2 hebben de leerlingen ontdekt dat er veel water in is en hebben ze onderzocht welke dieren in en bij het water leven. In groep 3 en 4 verdiepen de leerlingen hun kennis over het water in

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

Eigen werk maken. Kunstwerk namaken. Lesformat onderzoekscyclus kunstles (OOL) Lisanne Vinke Verwonderen Introduceer het kunstwerk.

Eigen werk maken. Kunstwerk namaken. Lesformat onderzoekscyclus kunstles (OOL) Lisanne Vinke Verwonderen Introduceer het kunstwerk. Lesformat onderzoekscyclus kunstles (OOL) Kunstwerk namaken Eigen werk maken 1. Verwonderen Introduceer het kunstwerk. 1. Verwonderen Introduceer een idee/opdracht/probleem. 2. Verkennen Bespreek wat de

Nadere informatie

Ga op de brug staan aan de Koningstraat en kijk in de richting van de Poortersloge. (Vandaag : Rijksarchief Brugge)

Ga op de brug staan aan de Koningstraat en kijk in de richting van de Poortersloge. (Vandaag : Rijksarchief Brugge) ADORNES ACHTERNA IN HET HEDENDAAGSE BRUGGE Je volgt de route van de middeleeuwse boten en bezoekt enkele historische gebouwen die vroeger en nu belangrijk waren en zijn voor Brugge. Een ommetje langs het

Nadere informatie

ONVERGETELIJK Kunst bespreken met mensen met dementie en hun dierbaren

ONVERGETELIJK Kunst bespreken met mensen met dementie en hun dierbaren ONVERGETELIJK Kunst bespreken met mensen met dementie en hun dierbaren 2013: ONVERGETELIJK STEDELIJK & ONVERGETELIJK VAN ABBE Doel: een ontspannen, sociale en inspirerende museumactiviteit organiseren

Nadere informatie

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van.

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van. Vincent van Gogh Een van de beroemdste schilders die Nederland heeft gehad was Vincent van Gogh. Deze kunstenaar heeft zelfs zijn eigen museum gekregen in Amsterdam. Toch wel heel bijzonder, zeker als

Nadere informatie

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland 2016 Lesbrief voor de groepen 7 van de basisscholen in Midden-Delfland Deze les is de voorbereiding voor de Kindermonumentendag op

Nadere informatie

Met je klas naar singer laren

Met je klas naar singer laren Met je klas naar singer laren Wat is Singer laren? Museum Villa De wilde zwanen Theater Beeldentuin Waarom heet het singer laren? Vroeger woonde het echtpaar Anna en William Singer hier. Zij kwamen meer

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Spelen met zand. Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar

Spelen met zand. Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar Spelen met zand Zoals je hebt kunnen zien is zand heel interessant, maar zand is ook heel erg leuk. Je kunt er namelijk onwijs goed mee spelen! Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar Schrijf

Nadere informatie

Street-art in de. Kijkwijzer Secundair Onderwijs

Street-art in de. Kijkwijzer Secundair Onderwijs Street-art in de Paterskerk Kijkwijzer Secundair Onderwijs Naam: Kom en ontdek het verhaal achter de kunstwerken! Welkom in de Paterskerk van Halle. De kerk is vandaag helemaal omgebouwd tot een oase van

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

1 De tropische regenwouden liggen.. de evenaar. 2 Nederland ligt.de evenaar. 3 Het Amazone gebied ligt. de evenaar.

1 De tropische regenwouden liggen.. de evenaar. 2 Nederland ligt.de evenaar. 3 Het Amazone gebied ligt. de evenaar. Lees de uitleg over het regenwoud. Ik ga op bezoek in het Amazone gebied, dat is een groot tropisch regenwoud. Zie je de rode lijn? Dat is de evenaar. Zie je de donker-groene kleur? Dat zijn tropische

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2019 tijdvak 1 dinsdag 21 mei 13.30-15.30 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 40 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 66 punten

Nadere informatie

Museumexpeditie. G ro e p 5 e n 6. Jouw naam:

Museumexpeditie. G ro e p 5 e n 6. Jouw naam: Museumexpeditie G ro e p 5 e n 6 Jouw naam: Welkom in het Natuurmuseum Fryslân. Het thema van het museum is de natuur van Fryslân. Drie verdiepingen vol informatie, bijzondere dieren en planten, opdrachten,

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum...

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum... INHOUD Inleiding...6 1 Anne Frank Huis...8 2 Boijmans Van Beuningen... 10 3 Corpus reis door de mens... 12 4 Gevangenismuseum... 14 5 Beeld en Geluid... 16 6 Museon... 18 7 Museum of the Image, MOTI...

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

JE EIGEN BUURT OMSTREEKS 1935

JE EIGEN BUURT OMSTREEKS 1935 1 VIDEO/FILM Maak een video over jouw buren of buurt over de tijd van ongeveer 1930-1935. Enkele ideeën: Interview met buurtbewoner Misschien wonen er nog wel mensen in jouw buurt die je kunt interviewen

Nadere informatie