Pakken(d) op maat. businessmagazine

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pakken(d) op maat. businessmagazine 3-4 7 10"

Transcriptie

1 businessmagazine N O O R D W E S T V E L U W E 16 e jaargang, nummer 5, mei 2013 o n d e r n e m e n d v o o r o n d e r n e m e r s Pakken(d) op maat Foto s: Fotostudio Merjenburgh Henk van t Hof van Slaaphof, een van de winnaars tijdens het Business Event Harderwijk, vertelt Humberto Tan dat het mooi is om na bijna een kwart eeuw van hard werken zo n beloning te ontvangen. Frank Bes (links) en Aalt van de Bunt in het nieuwe kantoor van ADW Accountants aan de Melkrijder in Nijkerk. Het duo hoopt binnen vijf jaar een verdubbeling van het aantal medewerkers te realiseren. Tiemco Dekker (links) en Sjon Kooij hebben met hun ingenieursbureau volop werk. In eigen stad zijn ze druk geweest met de verbouwing van het Koepeltheater van het Dolfinarium Harderwijk.

2 STAD IN BEDRIJF BUSINESSMAGAZINE advertentie 2 Wij innoveren, ontwerpen, adviseren, onderhouden en bieden full-service voor alle marktsegmenten: Consumenten Gezondheidszorg Horeca & recreatie Industrie Onderwijs Stadsverwarming Utiliteit Woningbouw met oog voor toekomst Bedrijfshuisvesting Vergaderen Confereren Praktijkruimte Welkom op het Bouw & Infra Park Bouw & Infra Park biedt alle organisaties unieke faciliteiten voor bedrijfshuisvesting, vergaderen, confereren en praktijkruimte. Wanneer mogen we u verwelkomen? Bouw & Infra Park B.V. Bezoekadres: Ceintuurbaan 2, 3847 LG Harderwijk Telefoon: PRAGMALEAN REALISEERT SAMEN MET U EN UW MEDEWERKERS DIRECT VERBETERINGEN. Resultaat: Lagere kosten, kortere doorlooptijd en betere kwaliteit. Gevolg: Tevreden klanten, hoger rendement, meer winst. Ons aanbod: Gratis kennismaken met LEAN in vogelvlucht. Locatie: Hotel Veldenbos te Nunspeet. WEDDINGPROSON DRUKKERS & COMCEPTORS UW GRAFISCH BEDRIJF VOOR: Al uw druk- en printwerk Personaliseren, printen en verzenden van mailings Inbinden, vergaren, verpakken, lamineren etc. Vormgeving van uw folders en brochures Datum: 31 mei van tot uur. Snelle levertijden, coulante betalingsvoorwaarden, mooi drukwerk, goede prijzen PRINT INTERNET PRINT Internetwinkel? WEDDINGPROSON zorgt voor de distributie van uw artikelen Meer informatie en inschrijven via de website Nobelstraat 16, Harderwijk / Paul Krügerweg 43, Ermelo / T / Bruiloft Kraamfeest Verjaardagsfeest Tegen inlevering van deze advertentie een geldig t/m september 2013 DE BOOMSTRONK Brochures, folders, kranten, magazines, advertenties, huisstijlen Van ontwerp tot eindproduct. Wij slaan graag de handen voor u ineen. t Uitgever Stad in Bedrijf Businessmagazine en organisator Stad in Bedrijf Businesdagen

3 algemeen STAD IN BEDRIJF BUSINESSMAGAZINE INMIND, SLAAPHOF EN DOLFINARIUM WINNAARS BUSINESS EVENT HARDERWIJK VOORMALIG BURGEMEESTER JOHN BERENDS ONTVANGT RABO AWARD 3 John Berends, Henk en Gea van t Hof, Marten Foppen en Bertrand Hoeve (vlnr) stralen van geluk. Foto s: Fotostudio Merjenburgh De winnaars van de zevende editie van het Business Event Harderwijk zijn kledingwinkel Inmind, beddenspeciaalzaak Slaaphof en het Dolfinarium. Opvallend genoeg ging de Rabo Award op het ondernemersevenement naar John Berends de huidige burgemeester van Apeldoorn. Hij ontving de onderscheiding vanwege zijn vele verdiensten voor Harderwijk waar hij tot vorig jaar burgemeester was. Kantoordirecteur Wim Sederel van de Rabobank Harderwijk verklaarde dat de prijs dit jaar in het teken stond van samenwerking. De winnaar heeft een lange reeks aan successen en anekdotes op zijn naam staan. Zijn toon is niet te licht en niet te zwaar. Als menner op de wagen houdt hij zowel een tam als een wild paard in bedwang. Hij heeft samen met ondernemers en inwoners heel veel neergezet in Harderwijk. John Berends toonde zich oprecht verheugd met de award en kondigde aan dat hij nog komend najaar ook in Apeldoorn een Business Event op de planken wil hebben. HUMBERTO TAN IN DE WATTEN GELEGD In een volle zaal bij Van der Valk Harderwijk was Humberto Tan weer op dreef als presentator. Hij stelde kritische vragen aan de genomineerden en kreeg menigmaal de lachers op zijn hand. De strijd bij de jonge ondernemers ging tussen Bertrand Hoeve van Inmind, Petra van Vugt en Marco den Hartigh van Bloemenboetiek ShopInn en Valerie Slagboom van Bistro en wijnbar Klein Parijs. Die laatste liet enkele van haar medewerkers in actie komen die Humberto Tan in een met watten gevulde zitzak plaatsten. Het mocht niet baten, kledingman Bertrand Hoeve werd als winnaar uitgeroepen. Bij de categorie MKB en Detailhandel mocht architect Victor Schölvinck van Cell Studio, na de vertoning van een filmpje met zijn vele ontwerpen en gerealiseerde panden als eerste het woord voeren. Ik kan lezen wat een opdrachtgever wil en maak er een gebouw van. Hierbij zijn we erg ver met het toepassen van duurzame elementen. Henk van t Hof van Slaaphof benadrukte dat rugklachten het meest voorkomende slaapprobleem vormen. Willemsen Lingerie was vertegenwoordigd door Wouter en Wil Willemsen en dochter Renate. Terwijl de wollen onderbroek bij het begin van hun zaak opgeld deed, is de laatste tijd kant zeer in opkomst bij vrouwen. Lees verder op pagina 4 >> Samen maken we het verschil!

4 STAD IN BEDRIJF BUSINESSMAGAZINE algemeen 4 << Vervolg van pagina 3 Valerie Slagboom probeert Humberto Tan te verleiden. INSPELEN OP INTERNETVERKOPEN Rob Daamen, de verantwoordelijk wethouder economische zaken, mocht de prijs uitreiken. Allereerst herinnerde hij het publiek er aan dat in de Detailhandelsvisie 2020 de versterking van de binnenstad en de wijkwinkelcentra de belangrijkste punten zijn. Hierna wees hij de detaillisten er op dat ze met hun winkels in moeten spelen op het gestaag groeiende fenomeen van internetverkopen. Vervolgens overhandigde hij de award aan Henk van t Hof die reageerde met: het is mooi om 24 jaar van inspanning zo beloond te zien worden. Harmen van Drunen van de Van Drunen Installatiegroep bevestigde dat zijn bedrijf mooie klanten heeft als Schiphol en het Havenbedrijf Amsterdam. Vader en zoon Reijer en Michael Roelofsen van Scheepswerf Roelofsen waren eveneens genomineerd in de categorie Industrie en Dienstverlening. Zij konden onder meer vertellen dat ze deze zomer verhuizen naar de nieuwbouw op Lorentzhaven. Marten Foppen onthulde het geheim van het Dolfinarium Harderwijk: passie en respect voor de dieren én de bezoekers. Hij kreeg ooit zijn eerste vakantiebaantje op het park en mag sinds 2009 directeur spelen. EEN DROOM WORDT WERKELIJKHEID Eigenlijk als vanzelfsprekend kreeg Marten Foppen de bloemen overhandigd en hij droeg de prijs op aan de kort daarvoor overleden walrus Igor. Volgens het juryrapport is hij in korte tijd het gezicht geworden van het Dolfinarium dat hij met de stad weet te verbinden. En welk bedrijf durft het aan om voor een verbouwing zes maanden dicht te gaan? Het is een bijzonder jaar voor jullie en een droom wordt werkelijkheid, reageerde de op het podium verschenen Harm-Jan van Schaik. De nieuwe burgemeester van Harderwijk kreeg natuurlijk van Humberto Tan de vraag voorgelegd hoe zijn ervaringen van de eerste maanden zijn. Het is boven verwachting. Er is trots in Harderwijk, maar ook grote bescheidenheid. Ondernemers hebben heel veel passie voor wat ze doen en dat moeten ze nog meer uitdragen. < Marten Foppen draagt zijn prijs op aan de overleden walrus Igor Voor even staat John Berends weer in de Harderwijkse schijnwerpers.

5 algemeen STAD IN BEDRIJF BUSINESSMAGAZINE INMIND IS EEN WARE WINNAAR KWALITEIT KENT GEEN CRISIS De stropdas vormt volgens Bertrand Hoeve de slagroom op het gebakje. Foto s: Fotostudio Merjenburgh Een op maat gesneden kostuum zit als gegoten en voldoet aan alle individuele wensen. Ondernemers die een maatpak dragen getuigen van smaak en ze onderscheiden zich. Bertrand Hoeve van modezaak Inmind aan de Schoenmakersstraat in Harderwijk begon zes jaar geleden met de verkoop van op maat gemaakte pakken en overhemden tegen een concurrerende prijs. En hoewel de Veluwe nog een beetje terughoudendheid vertoont, heeft hij al heel wat ondernemers de maat genomen. Dankzij zijn onderscheiding tot jonge ondernemer van het jaar op het Business Event Harderwijk van afgelopen maand kreeg Bertrand recentelijk nog een paar medewerkers van een bank in zijn zaak die ook voor een maatpak kwamen. Ik zit in heel wat serviceclubs en spreek daardoor veel zakenmensen. Ik vertel dan enthousiast over mijn vak en zo komen ze in de winkel. Het gaat natuurlijk om de combinatie van pak, overhemd, schoenen en stropdas. Met fraaie kleding voel je je heel zeker en je maakt een goede indruk op anderen. De stropdas vormt de slagroom op het gebakje. Ze zijn er in alle kleuren van de regenboog en je kunt er mee laten zien dat je durf en uitstraling hebt. Het dragen van de das is steeds vaker geen verplichting meer. En daardoor is de das juist meer mode, meer een statement geworden. DE ROES VAN DE OVERWINNING Bertrand leeft eigenlijk nog steeds in een roes en ontvangt nog elke dag felicitaties. Hij had zich wel een maand lang zorgen gemaakt over het Business Event waar hij het publiek moest toespreken. Ik heb me heel goed voorbereid, want vroeger had ik altijd slechte cijfers voor spreekbeurten. Ik ging voor de overwinning, ben uit mezelf getreden en heb iets gepresteerd wat ik niet voor mogelijk hield. Deze onderscheiding is een beloning voor tien jaar hard werken. De veertigjarige geboren en getogen Harderwijker zit al zijn hele werkzame leven in de kleding. Hij noemt het een communicatiemiddel dat tot uitdrukking brengt hoe iemand zich voelt en wat hij, of zij wil uitstralen. In het voorjaar van 2003 kreeg hij de mogelijkheid om de winkel waar hij bedrijfsleider was, over te nemen. Hij drukte er gelijk zijn eigen stempel op. Bertrand doet veel via de sociale media en de webshop functioneert als een tweede etalage. GEPASSIONEERD VAKMENS De gehele binnenstad zit vol met doorsnee zaken. Lees verder op pagina 6 >>

6 STAD IN BEDRIJF BUSINESSMAGAZINE algemeen SPECTACULAIRE AANBIEDINGEN BIJ NISSAN VAN DE BUNTE ZOON HENK VAN DE BUNTE IN DIENST ALS VERKOPER Nissan van de Bunte aan de Marconiweg in Nunspeet viert komende maand het 23-jarige jubileum met spectaculaire aanbiedingen. Tijdens de open huisdagen van 6, 7 en 8 juni zijn er forse kortingen op diverse modellen. Voor de Nissan Quashqai loopt dit op tot 4500 euro. Van de prijs van de Nissan Note is 1600 euro afgehaald en voor de Micra betaalt de klant 1500 euro minder. In de showroom prijkt op deze dagen ook de Nissan Leaf, een honderd procent elektrische auto waarvoor eigenaar Henk van de Bunte zowel binnen als buiten laadpunten heeft laten plaatsen. De bezoekers krijgen daarnaast de kans om kennis te maken met Henk van de Bunte junior. Hij is sinds 1 februari als verkoper in dienst bij het autobedrijf van zijn vader Henk en moeder Henny die al vanaf de oprichting in 1991 de administratie verzorgt en de receptie bevrouwd. KWALITEIT KENT GEEN CRISIS EERST ERVARING ELDERS Vanaf zijn achtste heeft hij hier altijd al meegelopen. Ik vond dat hij eerst ergens anders ervaring op moest doen voordat hij hier binnenkwam. Het afgelopen jaar heeft hij bij een autobedrijf in de regio als verkoper gewerkt. Als het goed gaat dan wordt hij mijn opvolger. We hebben nu vier mensen in de werkplaats en drie in de showroom. Ik blijf natuurlijk de algemene leiding in handen houden, maar ga me meer bezig houden met het Profile Tyrecenter. Dit Profile Tyrecenter voor het onderhoud aan wielen en banden van alle merken is eind vorig jaar uitgebreid met een bandenwisselafdeling en een bandenopslag. De drie verdiepingen met een totale hoogte van twaalf meter kunnen zo n tweeduizend banden herbergen. Een kwart van de ruimte is gereserveerd voor particulieren, de rest is voor landelijke leasemaatschappijen met regionale klanten.< << Vervolg van pagina 5 Wij maken het spannend, exclusief en eigentijds. Bij Inmind gaan we een persoonlijke relatie aan met de klant. Ik heb een passie voor het vak en de mens en dat gaat gewoon automatisch. Het is altijd een feestje hier met koffie, of een borreltje aan de bar. We hebben een heel vaste klantenkring van mannen en vrouwen en ik weet van bijna iedereen wat er in de kast ligt en hangt. Zo kom ik ook wel eens bij mensen thuis om te controleren welke kleding nog wel kan en welke niet. Inmind begon met de beroemde merken, maar verkoopt nu veel meer designkleding van casual tot chique. Bertrand gaat tweemaal per maand een dag op pad voor de inkoop. Al op dat moment heeft hij in gedachte welke kleding passend en gewild kan zijn voor bepaalde personen. Ook kan het gebeuren dat klanten hun bezoek aan de winkel telefonisch aankondigen en dat ze bij binnenkomt alvast een rekje met kleding aantreffen met daarbij altijd een paar verrassingen. De detailhandel ervaart overduidelijk de gevolgen van de recessie, maar Inmind heeft daar volstrekt geen last van. We zijn tegendraads en plussen ten opzichte van vorig jaar. De besteding per klant is hoog. Ik zeg altijd maar: kwaliteit kent geen crisis. <

7 algemeen STAD IN BEDRIJF BUSINESSMAGAZINE ADW ACCOUNTANTS NIJKERK GROEIT GESTAAG DOOR WE STAAN VOOR DE MENSELIJKE MAAT 7 Sinds maart van dit jaar heeft Aalt van de Bunt (rechts) in accountant en adviseur Frank Bes een steun en toeverlaat. Foto: Fotostudio Merjenburgh ADW Accountants is recentelijk verhuisd naar een groter kantoor aan de Melkrijder in Nijkerk. De organisatie heeft met Frank Bes een zeer ervaren allround accountant en adviseur aangetrokken. Beide gegevens moeten er toe leiden dat ADW flink gaat groeien. Het streven is om binnen vijf jaar een verdubbeling te realiseren van het huidige aantal medewerkers. Het kantoor in Nijkerk is in 2000 opgestart door Aalt van de Bunt die voorheen werkzaam was bij ADW in Harderwijk. De vestigingsleider begon met één medewerker, maar momenteel zijn ze met acht. Hun grootste gemene deler is kwaliteit, betrokkenheid en flexibiliteit. We hebben er keihard voor gewerkt en zijn een serieuze partij in de markt geworden. Onze doelgroep is in principe de lokale markt van het MKB, maar we hebben ook opdrachtgevers in Harderwijk, Nunspeet, Amsterdam, Den Bosch en elders in het land. Ik ga nu samen met Frank Bes nieuwe klanten werven in Nijkerk en omgeving, zoals het marktgebied van Bunschoten-Spakenburg, Amersfoort en Leusden. INFORMELE WERKWIJZE Aalt van de Bunt is weliswaar het gezicht van ADW Nijkerk, maar hij is geen strikt formele directeur. We staan voor de menselijke maat. In een gesprek met de klant gaat het nooit alleen over cijfers. We praten over wederzijdse interesses. Het heeft namelijk een zakelijk belang als je weet hoe iemand in elkaar steekt. Dan kun je veel beter bedenken wat bij hen past. Bijvoorbeeld inzake het financiële plaatje, zowel privé als zakelijk. Of de vraag hoe iemand denkt over de vermogensoverdracht aan de kinderen. Je bent voor het MKB een goede partij als je de zaken breder trekt. Wij durven te denken als ondernemer en verlaten met regelmaat de gebaande paden. Sinds maart van dit jaar heeft Aalt van de Bunt in Frank Bes een steun en toeverlaat. Hij heeft al vijfentwintig jaar ervaring in de accountancy en werkte ook voor grote kantoren. Aalt zal nog meer buiten de deur zijn en mijn taak is mede om de interne organisatie te bewaken. Het is mijn rol om de organisatie nog beter te laten functioneren. De regelgeving verandert nog steeds voortdurend en er wordt meer verwacht van de klant. In tijden van economische malaise is het belangrijk om juist de kansen te zien en deze te benutten. Je kunt je onderscheiden in advisering en pro-activiteit. Zo houd je de klant overeind en houd je alle partijen tevreden. Het is de kunst om dit juist in deze moeilijke tijd te realiseren. LOKALE BETROKKENHEID Met de kantoren van ADW in Harderwijk en Zeewolde meegerekend beschikt de organisatie over meer dan dertig medewerkers. De kantoren werken als vanzelfsprekend met elkaar samen. De specialistische fiscale kennis zit in Harderwijk en het is prettig om dit achter de hand te hebben. ADW Nijkerk staat middenin de samenleving en Aalt van de Bunt is onder andere betrokken bij de Nijkerkse ondernemersvereniging, de lokale omroep, voetbalclub NSC en de organisatie van het jaarlijkse Highlands festival in Amersfoort.<

8 STAD IN BEDRIJF BUSINESSMAGAZINE advertentie UITGESPROKEN: DOMMERHOLT 8 mr. Priscilla Trip, Dommerholt Advocaten PAS OP! EEN NIEUW SOORT WERKGEVER?!?! Covebo Uitzendgroep. Onze naam zegt het al. Wij zenden mensen uit, werven én selecteren. Met een landelijk netwerk van 15 vestigingen in Nederland, Polen en Duitsland en partners in België en Hongarije is Covebo al 12 jaar een toonaangevende uitzendgroep in internationale arbeidsbemiddeling. Met dagelijks zo n uitzendkrachten aan het werk bij onze klanten, behoren wij tot de top 20 uitzendbureaus van Nederland. Kennis van de lokale arbeidsmarkt en onze uitgebreide certificeringen garanderen een vlekkeloze dienstverlening. Op vrijdag 5 april 2013 wees de Hoge Raad een lang verwacht arrest. De casus die voorlag was de volgende. Per 1 maart 2005 heeft Heineken Nederland haar cateringactiviteiten uitbesteed aan Albron. De werknemers van Heineken hadden een arbeidsovereenkomst met de personeelsvennootschap van Heineken, maar waren tewerkgesteld bij de verschillende werkmaatschappijen. Dit gold ook voor de werknemers die werkzaam waren in de catering. Deze werknemers zijn door de uitbesteding aan Albron in dienst getreden bij Albron en ontvingen daar de Albron-arbeidsvoorwaarden in plaats van de Heineken-arbeidsvoorwaarden. Vooral hun salaris werd hierdoor aanzienlijk lager. Roest (een van de betrokken medewerkers) en FNV zijn een procedure gestart tegen Albron met als inzet de toepasselijkheid van de Heineken-voorwaarden op zijn dienstverband met Albron. Er zou sprake zijn (geweest) van een overgang van onderneming. Daarbij heeft als uitgangspunt te gelden dat de rechten en verplichtingen die op het tijdstip van de overgang voor de werkgever in die onderneming voortvloeien uit een arbeidsovereenkomst tussen hem en een daar werkzame werknemer van rechtswege overgaan op de verkrijger. De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de omstandigheid dat de werknemers niet bij de overgedragen onderneming in dienst waren maar bij een zustermaatschappij (de personeelsvennootschap) niet in de weg staat aan de toepasselijkheid van de arbeidsvoorwaarden van Heineken. Anders gezegd: voor de toepasselijkheid van de regels omtrent overgang van onderneming is het niet nodig dat werknemers die tewerk zijn gesteld bij de overgedragen onderneming ook formeel een arbeidsovereenkomst met die onderneming hebben. Voor alle betrokkenen bij een uitbesteding en overgang van bepaalde activiteiten is het, gelet op deze uitspraak, oppassen geblazen. De werknemer moet oppassen dat in zijn geval de juiste arbeidsvoorwaarden van toepassing zijn. De werkgever moet oppassen voor een nieuw soort werkgeverschap. Je kunt geconfronteerd worden met de toepasselijkheid van de arbeidsvoorwaarden van een werkgever waarmee de werknemer geen dienstverband had. Wil je zeker weten dat dit goed gaat, neem dan even contact met ons op. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee! mr. Priscilla Trip Dommerholt Advocaten T: W: Gewoon Goed Geregeld

9 algemeen STAD IN BEDRIJF BUSINESSMAGAZINE mail naar TUSSEN DE BEDRIJVEN 9 Harderwijk, het kenniscentrum voor de bouw en infra. De zelfgemaakte berkenbomen bestaan uit natuurlijke onderstammen en kunst berkenblad. De bomen kunnen in verschillende uitvoeringen en afmetingen gemaakt worden. Ze hebben geen verzorging nodig en zijn tevens ideaal voor plaatsen waar geen levend groen kan staan. Bart van Schie en Annelies Poth zijn een serieuze partner van het bedrijfsleven geworden en hebben al heel veel werklocaties ingericht met planten en decoraties. Voor donkere ruimtes, of voor bedrijven die geen zin hebben in de verzorging kunnen ze kunstplanten leveren. Het liefst werken ze echter met echte en duurzame planten die niet te veel onderhoud nodig hebben. Indien gewenst komen ze zelf langs om het groen water te geven en verder te vertroetelen zodat de levensduur verlengd wordt.< EERSTE ENERGIESCAN UITGEREIKT Directeur Aalt van de Mheen heeft afgelopen maand de eerste energiescan uit handen van wethouder Pieter Teeninga van Harderwijk ontvangen. De gemeente heeft de uitvoering van de scan mede mogelijk gemaakt, als onderdeel van het project MKB Vliegwiel Verduurzaming. Het onderzoek geeft handvatten voor kostenbesparing op de energierekening en het realiseren van een efficiënte energiehuishouding. De energiescan is uitgevoerd door adviesbureau Energie Nodus uit Lelystad. Sylvain van Ligtenberg, directeur van Energie Nodus: Een energiescan laat zien wat de energieprestatie van het gebouw en de installaties is. Denk aan verwarming, luchtbehandeling, koeling, verlichting en perslucht. Daarnaast brengen wij de isolatieprestatie in beeld. Het rapport geeft een overzicht van besparingsmogelijkheden, met de daarmee samenhangende investering en terugverdientijden. Van de Mheen Foodservices kan volgens de uitkomsten van het onderzoek ruim twintig procent op het elektriciteitsverbruik besparen. De maatregelen die hiermee samenhangen worden in één jaar al terugverdiend. Het gaat dan om het aanpassen van schakelingen, het vervangen van tl-verlichting en het op dagelijkse basis monitoren van het energieverbruik. Dit laatste wordt gedaan om de grootste stroomverbruikers - de koelinstallaties - zo slim mogelijk in te zetten. Van de Mheen Foodservices is niet het enige bedrijf dat wil investeren in duurzaamheid. In het kader van het project van de gemeente Harderwijk en Ermelo worden daarom netwerkbijeenkomsten georganiseerd, waarbij de regeling van de gemeente uiteengezet wordt en de mogelijkheden van energiebesparing in de praktijk wordt toegelicht. < ACHTSTE HARINGPARTY STEUNT ACHT GOEDE DOELEN De achtste Haringparty van de Jonge Ondernemers ting en s Heerenloo in Ermelo. Wij willen investeren in lokale initiatieven die betrekking hebben op Harderwijk op woensdagavond 5 juni op de Vischmarkt steunt maar liefst acht goede doelen. Vier onze volgende generatie: de jeugd, vertelt Erwin hebben betrekking op teams die al fietsend geld Bruinink, voorzitter van Haringparty De hoofdsponsors van het jaarlijkse netwerkevenement zijn inzamelen en de andere vier zijn Harderwijk op IJs, het Jeugdtheater Harderwijk, Proeverij De Ontmoe- Auto Flevo en 2Lease. < POP-UP GALLERY AAN DE HAVENKADE De Stad in Bedrijf Businessdagen brachten voorzitter Wilant Bakkenes van de Aaltjesdagen Harderwijk op het idee om het Business-event aan te laten kleden met kunst van Kunstuitleen Noordwest Veluwe uit Ermelo en Galerie en Kunstuitleen ArtXpoze uit Zeewolde. Het oude silopand aan de Vissershaven wordt voor twee dagen omgebouwd tot galerie en vol gehangen met moderne schilderijen, waaronder een complete B.ART & BLOOMS VERFRAAIT FUNDEON De interieuradviseurs en projectinrichters Bart van Schie en Annelies Poth van B.art & blooms uit expositie van Erik Zwezerijnen. Daarnaast wordt ook adviesbureau Interieur en Licht, een nieuwe Activiteit van Anneke Bulstra geïntroduceerd. Voor geïnteresseerde bezoekers en voor standhouders van het Business Event is er een mooie kunstuitleenactie: de eerste maand geen huurkosten, geen inschrijfkosten voor het lidmaatschap en de bezorging van de werken bij een bedrijf is kosteloos.< Ermelo hebben onlangs een bijzondere decoratie van ruim zeven meter hoog geplaatst bij Fundeon DIERENKLINIEK ERMELO BESTAAT KWART EEUW Op 1 mei vierde Dierenkliniek Ermelo haar 25 jarig leidt Sterkliniek Dierenartsen Ermelo het asiel De bestaan. Het dierenartsenechtpaar Bob en Martine Ark. Inmiddels wordt door het echtpaar leiding gegeven aan alle Sterklinieken in Nederland (31) en is Carrière startte in 1988 de kliniek en inmiddels is het tot een bedrijf uitgegroeid met zestien medewerkers en twee vestigingen. De kliniek draait mee om de Diergeneeskunde in het algemeen verder te Bob Carrière ook bestuurlijk (inter)nationaal actief in de top van diergeneeskundig Nederland en verkreeg dan ook in 2006 het predikaat Sterkliniek om en met kennis maken we ze beter is de leidraad ontwikkelen. Het motto Met liefde gaan we met ze waarna de naam veranderde in Sterkliniek Dierenartsen Ermelo. In 1990 werd de Dierenambulance en zal ook voor de toekomst de leidraad blijven! Harderwijk-Ermelo opgericht en sinds 2008 bege- Meer Tussen de Bedrijven door op pagina 18 >>

10 STAD IN BEDRIJF BUSINESSMAGAZINE algemeen KOOIJ & DEKKER INGENIEURSBUREAU ZIT VOLOP IN HET WERK GROTE PROJECTEN BIJ HET DOLFINARIUM EN IN AMSTERDAM Tiemco Dekker (links) en Sjon Kooij berekenden bij het Dolfinarium onder andere de dakconstructie en ontwikkelden een brug boven het water. Foto s: Fotostudio Merjenburgh Tegen de markt in doen ze het goed, sterker nog Kooij & Dekker Ingenieursbureau heeft zelfs recentelijk een extra kracht in moeten huren. In eigen stad zijn ze druk geweest met de verbouwing van het Koepeltheater van het Dolfinarium Harderwijk. In Amsterdam zijn Sjon Kooij en Tiemco Dekker bezig met een gigantisch project van diverse kantoorgebouwen bovenop een parkeerkelder met 600 plaatsen. Door de jaren heen hebben ze een uitstekende reputatie opgebouwd en mede daardoor halen ze ook in deze tijd grote bouwklussen binnen. Ingenieursbureaus gaan in hun visie vaak lastige dingen uit de weg. Wij hebben altijd open gestaan voor nieuwe technologieën en werkmethodes en hebben daar de benodigde kennis voor vergaard. Daardoor zijn we nu zo veelzijdig en breed georiënteerd en op zoveel verschillende fronten actief. Bij het Dolfinarium begonnen Sjon Kooij en Tiemco Dekker met een kennismakingsproject in de vorm van een aanpassing van het roggerif. Dit bassin heeft een groter oppervlak gekregen en een soort van hotel waarin de winter- en zomergasten van de Noordzee te zien zijn. De ingenieurs maakten de tekeningen voor de bouwaanvraag. Ze dachten mee over de indeling en de verschijningsvorm en werkten de constructie uit tot aan de gelamineerde spanten en de verbindingsonderdelen. REVITALISERING KOEPELTHEATER Mei vorig jaar maakten ze de eerste schetsen voor het uit 1969 daterende Koepeltheater. De doelstelling was om het gebouw voor de komende vijfentwintig jaar te revitaliseren en te verduurzamen door middel van nieuwe isolatie en dakbedekking. We hebben de constructie van het dak berekend en een brug ontwikkeld die elf meter boven het water hangt. Deze brug functioneert voor verlichting, geluid, projectie en showeffecten als ventilatoren en sproeiers. Voor de bouwvak van afgelopen jaar gingen ze aan tafel met uitvoerende partijen als een brandbeveiliger, een aannemersbedrijf en een installatietechnicus die ze zelf aangedragen hebben. Ze adviseerden over de betonreparatie in het bassin en hielden de controle op de uitvoering en de afspraken. We hielden toezicht om te zien of het allemaal volgens de afspraken werd uitgevoerd en deden tevens de directievoering en de coördinatie om onze opdrachtgever te behoeden voor verrassingen. Binnen zes maanden was alles klaar en eind april opende het Koepeltheater met een nieuwe show. PARKEERKELDER EN KANTOORGEBOUWEN Kooij & Dekker zijn in het gehele land bekend geraakt en momenteel doet het bureau zelfs een klus voor een heel bijzondere houtconstructie voor een gezondheidscentrum bij het Meer van Genève. Helemaal vreemd was het dan ook niet dat de aannemer voor het project Danzigerkade aan de Nieuwe Houthaven in Amsterdam stelde alleen met hen te willen werken. Juni vorig jaar kregen ze de opdracht voor het optimaliseren van de gigantische parkeerkelder. Bovendien maakten ze de bouwkundige- en constructeurtekeningen voor 5000 vierkante meter aan kantoorruimte verdeeld over vijf verdiepingen. Dankzij tekeningen van alle betondelen hebben we de prefab onderdelen gebruiksklaar gemaakt. We hebben zo een bouwpakket ontworpen om het pand in recordtijd neer te zetten. Half april zijn de eerste kantoren op de vierde verdieping al in gebruik genomen. Kort daarvoor hebben we ook de constructieopdracht gekregen voor het tweede gebouw waar het hoofdkantoor van Diesel Benelux in komt. Dit pand van eveneens vijf verdiepingen moet al begin 2014 opgeleverd worden, maar dankzij het ingenieuze werk van Sjon Kooij en Tiemco Dekker moet dit gaan lukken. Het ingenieursbureau zal het druk genoeg blijven houden, want de opdracht voor het derde gebouw aan de Danzigerkade is al binnen en er is de toezegging dat ze ook aan de slag kunnen voor het vierde. Continu hebben ze drie mensen die hiervoor aan het tekenen en schrijven zijn, terwijl Sjon Kooij en Tiemco Dekker er als vliegende keepers tussendoor lopen. Ondertussen voeren ze daarnaast nog talrijke projecten in de regio uit.<

11 algemeen STAD IN BEDRIJF BUSINESSMAGAZINE KLAARGESTOOMD VOOR DE TOEKOMST Elke maand gaat Stad in Bedrijf met een bedrijf uit de regio naar Stomerij Topcleaning in Harderwijk. Tijdens dit bezoek wordt gekeken naar de zakelijke ontwikkelingen en hoe hier creatief op in te spelen. Bij de aftrap van deze serie komt bedrijfsleider Ruben van Pelt van Topcleaning zelf aan het woord. Hoe stoomt hij zijn onderneming klaar voor de toekomst? KIJK EERST KRITISCH NAAR DE BASIS Na zijn aanstelling vorig jaar mei ging Ruben van Pelt vrijwel gelijk alle bedrijfsprocessen beschouwen. Al snel bleek dat er genoeg kansen lagen om de basis efficiënter in te richten. 11 Zo werden er in korte tijd kostenbesparingen gerealiseerd bij de inkoopcontracten, de administratie, de productie en ook bij het transport. Met de chauffeurs maakte hij een efficiëntere indeling van de routes met als resultaat dat er sindsdien veel minder kilometers gereden worden. Hij veranderde de werktijden zodat er door de dag heen een flexibelere bezetting is. Bij alles wat we willen doen kijken we eerst heel kritisch rond. Werken de juiste mensen op de juiste plek op het juiste tijdstip? Is het wel noodzakelijk om iets aan te schaffen en waar koop je het dan? Bedrijfsleider Ruben van Pelt van Topcleaning. Foto s: Fotostudio Merjenburgh DE CRISIS BIEDT MOGELIJKHEDEN De crisis, zo is de stellige overtuiging van Ruben van Pelt, biedt volop mogelijkheden. Nog nooit is er zoveel aanbod van talentvol personeel geweest op allerlei vakgebieden. Het afgelopen jaar nam hij voor de stomerij drie jonge, mannelijke hbo ers aan die tussen twee studies inzaten. Deze studenten leerden enorm snel en hadden een heel positieve invloed op de sfeer en de samenwerking en keken ook kritisch mee naar de verschillende processen. Bedrijf Branche Locatie Website : Topcleaning : Stomerij : Harderwijk : Onze stoomtips Tip 1. Een goede vindbaarheid op internet is essentieel. Google levert daar gratis software voor. Controleer vervolgens of je diensten ook daadwerkelijk vindbaar zijn. Tip 2. Maak gebruik van het talent dat nu zoekt naar een nieuwe uitdaging. Beperk je hierin niet alleen tot productiewerk, maar denk ook marketing, een financiële doorlichting van uw bedrijf of een procesanalyse. Als zij in september weer gaan studeren trekken we opnieuw drie hbo ers aan. Hierdoor zorgen we dat er elke 6 maanden een frisse wind door het bedrijf waait. Uit dezelfde vijver werd twee maanden geleden een ervaren marketeer op parttime basis in dienst genomen. Ruben van Pelt: marketing is zo n belangrijk onderdeel geworden, als je er niet aan meedoet dan vliegt iedereen je voorbij. Je moet strategieën voor de lange termijn ontwikkelen en er voortdurend mee bezig blijven. Henk Jan bezit de kennis en ervaring om onze marketing aan te pakken. Niet alleen op internet, maar in de breedste zin, dus ook bijvoorbeeld via postercampagnes en marktonderzoeken. Door het grote aanbod op de huidige arbeidsmarkt is het voor een bedrijf van onze omvang nu mogelijk een marketingafdeling op te starten met een beperkt budget. Topcleaning had 50% korting! Stomen 2-delig kostuum nu van 15,60 voor Fahrenheitstraat 50, 3846 CD Harderwijk, drie jaar geleden een gloednieuwe website gelanceerd, maar daar vervolgens nooit meer iets mee gedaan. We waren niet vindbaar en heel veel diensten stonden niet op de site. Wie weet er nu dat wij ook kussens van tuinstoelen, motor- en skikleding reinigen, of gordijnen brandvertragend impregneren? Door onze jarenlange ervaring in textielreiniging en samenwerking met vooraanstaande fabrikanten hebben wij voor ieder artikel een reinigingsmethode die rekening houdt met de specifieke kenmerken van de stof. Wij willen naar buiten treden met wat we allemaal kunnen! Henk Jan Sanderman ging aan de slag met de website en nu, na slechts zes weken, is het aantal unieke bezoekers al verdubbeld. Topcleaning zag tevens een enorme toename van offerteaanvragen op diensten die het tegenwoordig wel kenbaar maakt.< Tegen inlevering bon, geldig t/m 30 juni 2013

12 STAD IN BEDRIJF BUSINESSMAGAZINE algemeen DE ASFALTCENTRALE VAN BRUIL INFRA 12 Nee, er komt geen gigantische zonnebril op, noch verandert de asfaltcentrale, zoals plaatselijk kunstenaar Willem Brauckman ooit ook voorstelde, in een ansichtkaart met de groeten van Harderwijk. Met de komende verhuizing naar Lorentzhaven krijgt de roemruchte zevenenveertig meter hoge centrale van Bruil echter wel een fikse verfraaiing. Het gevaarte dat nu nog aan de Havendijk torent, is net als alle andere bedrijvigheid op het industriegebied Haven verplicht te wijken voor de plannen met het Waterfront Harderwijk. De voornemens voor woningbouw in dit gebied zijn weliswaar, gezien de marktcrisis, op de lange baan geschoven. Al eind dit jaar moeten de gronden aldaar echter vrij zijn voor de sanering van de asbestvervuiling die veroorzaakt is door de decennialange activiteiten van Asbestona. NIEUWE GEVELBEPLATING Op het aangewonnen land zal de uit april 1979 stammende asfaltcentrale van Bruil Infra met een andere gevelbeplating uitgerust zijn. Aan de zijde van het Veluwemeer is gekozen voor grijs, langs de Daltonstraat voor een antracietkleur. Daarvoor komen nieuwe grijze tanks voor bitumen, een belangrijk bestanddeel van asfalt. De uit bruingetint metselwerk opgebouwde kantoorpanden met het laboratorium en de werkplaats geven de nieuwbouw extra cachet. De bouw is ondertussen begonnen en de gehele verhuisoperatie moet volgend voorjaar afgerond zijn. In de winter liggen we altijd al stil omdat we dan de centrale reviseren, legt directeur All de Rooij uit. We denken op onze oude stek te draaien tot begin oktober en gaan vervolgens de toren demonteren en de basisonderdelen naar Lorentzhaven vervoeren. Aan de Havendijk hebben we vergunning om twintig uur per dag asfalt te draaien, daar kunnen we in principe continu aan de slag. SCHONER IMAGO De capaciteit van de centrale die dagelijks wel tien tot twaalf verschillende soorten asfalt aflevert blijft op maximaal 250 ton per uur. In 2012 is zo ton geproduceerd. Voor een schoner imago zal Bruil Infra afstappen van de stookolie voor de centrale en overgaan op gas. Het bedrijf doet op milieugebied ook al veel aan recycling van oud asfalt dat voor vijftig procent de onderlaag vormt van nieuwe wegen. Door de recessie, zo geeft All de Rooij aan, heeft Bruil Infra het afgelopen jaar veel last gehad van aangenomen projecten die vervolgens op de lange baan zijn geschoven. De aanleg van nieuwe wegen zal minder worden, maar het onderhoud en beheer blijft altijd doorgaan. Het zeer open asfaltbeton (zoab) gaat zeven tot acht jaar mee, gewoon asfalt tien jaar. Momenteel is de asfaltproducent bezig met een megaklus op het traject Schiphol, Amsterdam, Almere waar de A1 en de A6 groot onderhoud ondergaan en nieuwe weggedeeltes krijgen. Eerder is de N303, doorgaande weg tussen Harderwijk en Ermelo, van asfalt voorzien. All de Rooij, al sinds 1977 werkzaam voor het familiebedrijf en sinds 2009 directeur van Bruil Infra, kijkt uit naar de komende verhuizing. We krijgen meer opslag voor gereed product zodat er gelijk aan het begin van de werkdag asfalt opgehaald kan worden. Daarnaast verhogen we de voorraad bitumen van 200 naar 600 ton. Vanuit Ede komt de afdeling verkeersvoorzieningen die verkeersborden maakt, de planning en wegafzettingen doet naar de nieuwbouw op Lorentzhaven. Op ons terrein van 3.7 hectare houden we nog een hectare over en daar gaan we in de toekomst een betoncentrale plaatsen. < Bruil heeft in mei 1963 aan de Harderwijkse Havendijk haar eerste asfaltcentrale in aanwezigheid van notabelen feestelijk in gebruik gesteld. De toren is zo hoog vanwege de voorraadsilo s van wel twaalf meter lengte en de eveneens reusachtige menger daaronder. Asfalt is al millennialang in gebruik. Mesopotamiërs maakten er baden waterdicht mee en Feniciërs schepen. In 625 voor Christus is het eerste gebruik beschreven van asfalt als wegdek in Babylon. In 1870 ontwikkelde de Belgische chemicus Edmund Desmedt het moderne asfaltbeton. Dit bestaat uit verschillende zand- en grintsoorten gemengd met vulstoffen en bitumen. Het wegenbouwbedrijf Bruil is in 1906 opgericht. KWS Infra nam in 2007 de wegenbouwtak over van de familie Bruil waardoor Bruil Infra ontstond dat sinds die tijd deel uitmaakt van het bouwconcern VolkerWessels. Met de komende verhuizing naar Lorentzhaven krijgt de roemruchte zevenenveertig meter hoge asfaltcentrale van Bruil een fikse verfraaiing. Foto s: Fotostudio Merjenburgh Bruil Infra zorgt voor het ontwerp, de aanleg, reconstructie, het beheer en onderhoud van verhardingen in asfalt en beton. Ook houdt het zich bezig met riolerings-, sanerings-, sloop-, funderings-, grond- en straatwerkzaamheden. De jaaromzet bedraagt 35 miljoen euro. Bruil Infra heeft niet alleen een asfaltcentrale in Harderwijk, maar ook in Doetinchem. In Harderwijk zijn tien medewerkers actief bij de productie van asfalt. Op het laboratorium werken drie mensen en de afdeling wegenbouw telt dertig personeelsleden. Het meeste transport wordt uitbesteed.<

13 algemeen STAD IN BEDRIJF BUSINESSMAGAZINE VERHUIST MEE NAAR LORENTZHAVEN 13 Al eind dit jaar moeten de gronden op het bedrijventerrein Haven vrij zijn voor de sanering van de asbestvervuiling. AUTO FLEVO NU OOK MET VOLKSWAGEN OP TONSEL Auto Flevo Volkswagen zit vanaf zaterdag 18 mei samen met leasemaatschappij 2Lease in de nieuwbouw op het bedrijvenpark Tonsel in Harderwijk. De showroom heeft een hedendaagse uitstraling volgens de nieuwe stijl van Volkswagen. Dit leverde een witgekleurd pand op met veel glas en een open en laagdrempelig karakter. De buurman aan de Zuiderbreedte is Auto Flevo Audi dat ruim drie jaar geleden vertrok vanuit de oude locatie aan de Flevoweg. Auto Flevo Volkswagen heeft sinds 1955 aan de Flevoweg gezeten, maar moest verhuizen vanwege het Project Waterfront. Ditzelfde geldt voor 2Lease dat aan de Burgemeester de Meesterstraat gevestigd was. Heimen van Diest toont zich verheugd dat de bedrijvigheid voortgezet kan worden op een echte autoboulevard. Op deze locatie verwachten we meer aanloop. Bovendien gaan we een offensief inzetten. We kunnen op Tonsel efficiënter werken en gaan onze tariefstellingen aanpassen. Zo introduceert Auto Flevo nieuwe serviceconcepten voor Volkswagens die ouder zijn dan vijf jaar. Dit leidt tot beduidend lagere prijzen, het verschil kan oplopen tot wel dertig procent. De werkplaats is met het oog op de komst van hybride voertuigen uitgerust met de modernste apparatuur. De Volkswagen Jetta Hybride is sinds kort leverbaar en de komende tijd komt er een gehele lijn. Volkswagen heeft het marktaandeel kunnen verbeteren. Auto Flevo is de grootste leverancier van mobiliteit in de regio Harderwijk met drie merken. Overigens blijft Volkswagen Bedrijfswagens gewoon gevestigd aan de Lorentzstraat op het bedrijventerrein Lorentz. Hier zit ook het vorig jaar april opgestarte Volkswagen Occasioncentrum. Auto Flevo Volkswagen houdt op 15 juni de gehele dag open huis in de nieuwe vestiging op Tonsel.< Het pand van Auto Flevo op Tonsel heeft een hedendaagse uitstraling volgens de nieuwe stijl van Volkswagen.

14 STAD IN BEDRIJF BUSINESSMAGAZINE algemeen JOZUA AANHANGWAGENS IS EEN VAN DE BEPALENDE MARKTSPELERS 14 Arjan Wiggelinkhuijsen is sinds kort qualified dealer van Hapert Aanhangwagens, dat voor dit product marktleider in Nederland is. Het resultaat is dat Jozua Aanhangwagens uit Harderwijk de omzet heeft zien stijgen. Bovendien is de levertijd verkort en in samenwerking met Hapert is een all risk verzekering ontwikkeld met een looptijd van drie jaar. Jozua verkoopt de aanhangwagens van Hapert al vanaf de start in Voorheen had Hapert echter heel veel dealers, nu zijn ze met rayons gaan werken voor de bepalende spelers in de markt. Wij zijn een van de achttien bedrijven waar ze zaken mee doen. Ons rayon loopt van Nijkerk naar Flevoland, Giethoorn en Hattem. Ook op het gebied van inkoop van onderdelen bij leveranciers is er samenwerking met Hapert zodat de klant daar baat bij heeft. Wij hebben allerlei types aanhangwagens van hen en de fabriek biedt daarnaast ook nog maatwerk. Om goed materieel in huis te hebben, investeerde Arjan Wiggelinkhuijsen de laatste jaren flink in de verhuur van aanhangwagens. Ook verkoopwagens kunnen per dagdeel gehuurd worden, maar tevens tot wel een jaar lang. Mobiele winkels zijn ideaal zijn bij een verbouwing en snackwagens zijn veel Oud-wereldkampioene wielrennen, Leontien van Moorsel, heeft op 12 mei een bezoek gebracht aan de Spar in Hierden. Zij verzorgde daar voor een aantal enthousiaste wielrenners uit de buurt een fietsclinic in het kader van de aanloop naar het evenement Alpe d HuZes, dat op 5 en 6 juni in Frankrijk plaatsvindt. De Spar vormde het vertrek en finishpunt van een mooie fietstocht van ruim een uur die de groep onder andere door de bossen van Elspeet voerde. gevraagd bij bedrijven die een personeelsfeestje houden. Zojuist hebben we de verhuurvloot verder uitgebreid met een nieuwe snackwagen. De wagen is van alle gemakken voorzien met moderne materialen zoals led-verlichting en inzetbaar voor diverse toepassingen zoals vis, friet, of oliebollen. Arjan Wiggelinkhuijsen bemerkt dat de klant tegenwoordig wat minder snel tot aanschaf van nieuw materiaal overgaat en sneller kiest voor reparatie. Wat dat betreft kan Jozua uitstekend op deze situatie inspelen met de werkplaats en het magazijn met een grote hoeveelheid onderdelen. We kunnen dus snel repareren en hebben altijd leenwagens beschikbaar bij een defect. We verkopen ook onderdelen als bedrijven zelf de reparatie uit willen voeren. < De klant vaart wel dankzij het door Arjan Wiggelinkhuijsen verworven dealerschap van Hapert. Foto: Fotostudio Merjenburgh LEONTIEN VAN MOORSEL FIETST BINNEN BIJ SPAR IN HIERDEN Leontien van Moorsel (midden in de groep) coachte de wielrenners die begon volgende maand deelnemen aan Alpe d HuZes. Foto: Fotostudio Merjenburgh Ik was blij verrast toen ik vorige week een telefoontje vanuit het hoofdkantoor van Spar ontving dat Hierden hiervoor was uitverkozen, vertelt de stralende Spar-ondernemer, Joost van Drie, voor zijn winkel. Binnen een paar dagen heb ik een aantal klanten en bekenden op de hoogte gebracht van de komst van Leontien. En gelukkig is het nu droog, dus kan alles doorgaan! Tijdens de wielerrit coachte Leontien van Moorsel de deelnemers en moedigde een aantal van hen extra aan, omdat zij in juni zullen deelnemen aan Alpe d HuZes. Ik heb die berg vorig jaar zelf vier keer beklommen en kan zeggen dat het geen makkie is. Een goede voorbereiding is essentieel en ook een juist eetpatroon hoort daarbij. Ik adviseer ook juist om in de week voorafgaand aan de klim veel rust te nemen en niet telkens de fiets te pakken. En vooral rustig van start gaan en niet meteen al je energie wegtrappen. In de groep die meereed was ook een aantal kinderen aanwezig. De jongste was amper tien, maar die kon me goed fietsen! Ze hield ons makkelijk bij, terwijl we toch al gauw gemiddeld rond de dertig kilometer per uur reden, erg knap, aldus van Moorsel.<

15 algemeen STAD IN BEDRIJF BUSINESSMAGAZINE PARKMANAGEMENT HARDERWIJK KOMT OP STOOM DIVERSE COLLECTIEVE PROJECTEN GEREALISEERD 15 Parkmanager Marion van Gils op bedrijvenpark Tonsel waar dit jaar collectieve camerabeveiliging komt. Foto: Fotostudio Merjenburgh Het Parkmanagement Harderwijk krijgt steeds meer gezicht en treedt tegenwoordig samen met de Bedrijvenkring Harderwijk als één instantie op. De BKH richt zich daarbij als belangenbehartiger van de ondernemers op de beleidszaken en regelgeving en de contacten met de gemeente. Parkmanagement zorgt als uitvoerend orgaan voor de gezamenlijke organisatie van collectieve projecten en inkoop op alle bedrijventerreinen van Harderwijk. Op het gebied van collectieve beveiliging zijn al heel veel bedrijven aangesloten bij Securitas. Op bedrijvenpark Tonsel komen dit jaar bij de toegangswegen nog twee camera s voor kentekenregistratie en drie camera s op het terrein zelf. Als deze zijn geplaatst krijgen bedrijven, mits ze voldoen aan nog wat andere voorwaarden, het Keurmerk Veilig Ondernemen. Dit levert een korting van vijftien procent op de verzekering op. Tonsel kent ook al collectieve gladheidbestrijding. COLLECTIEVE INKOOP ENERGIE Met ParkStroom kunnen bedrijven een flinke besparing realiseren op hun energierekening. Dit platform koopt meerdere keren per jaar voor meer dan vijftig bedrijventerreinen collectief stroom en gas in tegen zeer lage tarieven. In samenwerking met opleidingsinstituut Landstede biedt Parkmanagement tegen een collectiviteitkorting allerlei cursussen aan, onder andere op het gebied van veiligheid. CAI Harderwijk zal binnenkort met een collectief aanbod komen voor leden die zijn aangesloten op Breednet, of degenen die een aansluiting willen. Parkmanager Marion van Gils is het aanspreekpunt van ondernemend Harderwijk en ze heeft een jaarplan voor 2013 opgesteld. Marion van Gils, sinds 1 september vorig jaar de opvolger van Erik Eerhart, heeft de laatste vijftien jaar met en voor ondernemers gewerkt. Ze was onder andere accountmanager en acquisiteur voor de gemeente Dronten. Ik zit nu aan de kant van de ondernemers, maar weet dus wel hoe de gemeentelijke hazen lopen. Parkmanagement past heel goed bij mij. Het is heel uitvoeringsgericht en ik moet constant in actie komen. Ondernemers houden van duidelijkheid. VEEL BETERE COMMUNICATIE Als parkmanager werkt ze natuurlijk veel samen met Peter Rinkel, de voorzitter van de Bedrijvenkring Harderwijk. Ieder lid, we hebben er momenteel 163 is automatische lid van Parkmanagement en dat geldt ook voor de ondernemers op Tonsel. De communicatie naar de leden gaat nu veel beter. De website is gemoderniseerd en er staat veel meer informatie op. Bovendien krijgt ieder bedrijf tweemaal per maand een nieuwsbrief met daarin de laatste actualiteiten zodat de ondernemer weet wat er speelt. Dan zijn er ook nog de succesvolle ontbijtsessies die ieder kwartaal plaatsvinden. De volgende sessie over glasvezel en duurzaamheid is op 19 juni bij Schuuring vanaf zeven uur. Marion van Gils heeft de indruk dat parkmanagement goed op gang is gekomen, maar er blijft nog wel het een en ander te regelen. Iets van een lunchroom op Lorentz, in combinatie met vergaderfaciliteiten zou een aanvulling zijn. Het zal er voorlopig echter niet van komen, want iedereen hikt aan tegen de investering. Bewegwijzering is een van de andere punten. Ondernemers hebben aangegeven niet gelukkig te zijn met hoe dit nu is geregeld. Zo staan er nu zo n zestig namen op een bord bij een toegangsweg naar Lorentz. Daar kunnen we vanaf 2015 verandering in aanbrengen. Op Tonsel en Overveld waar nog geen bewegwijzering staat, kunnen we nu al aan de slag. De Kamer van Koophandel stelt budget beschikbaar om in andere gemeentes een opstartfase van parkmanagement mogelijk te maken. Peter Rinkel heeft recentelijk met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de gemeentes uit Ermelo, Nunspeet en Elburg om tafel gezeten en ze op de hoogte gebracht van de ervaringen in Harderwijk.<

16 STAD IN BEDRIJF BUSINESSMAGAZINE STAD IN BEDRIJF BUSINESS MAGAZINE advertentie Het begeleiden van een onderneming is meer dan alleen plussen en minnen! 16 Harderwijk Zeewolde Nijkerk Oosteinde 13 Planetenveld 25 Melkrijder 19 Postbus 412 Postbus 217 Postbus AK Harderwijk 3890 AE Zeewolde 3860 BC Nijkerk Tel Tel Tel Fax Fax Fax FOLDER MEESTUREN MET STAD IN BEDRIJF? Het is mogelijk een folder, flyer of brochure mee te sturen met Stad in Bedrijf. Tevens kunnen wij u behulpzaam zijn bij de opmaak van de bijlage en verzorgen wij desgewenst het drukwerk. Afhankelijk van gewicht en formaat kunnen wij u vrijblijvend een prijsopgave doen. Bel voor meer informatie met Peter Molleman, telefoon Payrolling voor u ook interessant? Ook besparen op uw salarisadministratie? kijk op MISTER - mystery shopper - klanttevredenheidsonderzoek - prijs- en kwaliteitvergelijkingen - probleem oplossend voor uw bedrijf L.P. Molleman, Nat King Colestraat 32, 1311 PB Almere,

17 algemeen STAD IN BEDRIJF BUSINESSMAGAZINE SNEL HERSTEL STAAT ALTIJD PARAAT VOOR ONDERNEMEND HARDERWIJK BEL BIJ PROBLEMEN IN DE OPENBARE RUIMTE GEWIKT & GEWOGEN OP VOLLE KRACHT VOORUIT STOMEN 17 Bij de afdeling Beheer Openbare Ruimte werken in zijn totaliteit zo n tachtig mensen. Foto s: Fotostudio Merjenburgh Bij calamiteiten, zoals een overstroming, of storm is de servicedienst zelfs vierentwintig uur per dag bereikbaar, ook in het weekeinde. Burgers kennen het nummer van Snel Herstel Harderwijk uit hun hoofd, maar bij veel ondernemers is het niet bekend dat een telefoontje naar uitkomst biedt bij problemen in de openbare ruimte. Ons streven is om binnen een dag oplossingen te bieden, stelt coördinator Marcel van den Ende. Snel Herstel werkt samen met Parkmanagement Harderwijk en op alle bedrijventerreinen vindt tweemaal per jaar een schouw plaats. Accountmanager bedrijven Jos Disselhorst en parkmanager Marion van Gils inventariseren daarbij samen met een wijkbeheerder wat er eventueel schort aan de openbare ruimte. Het kan daarbij gaan om niet-werkende straatverlichting, zwerfvuil, gaten in de weg, of stoep, rioleringsproblemen, of auto s die foutief geparkeerd staan. Met enige trots presenteren we in deze uitgave een nieuwe rubriek waarin regionale ondernemers uit steeds weer een andere branche uitleggen hoe ze hun bedrijf klaarstomen voor de toekomst. Het zal u niet verwonderen dat een stomerij als plaats van samenkomst functioneert en de geïnterviewde kan zijn, of haar kleding gratis laten reinigen tijdens het gesprek. Het zijn de jonge, ambitieuze honden van Topcleaning die samen met Stad in Bedrijf het initiatief hebben genomen tot deze maandelijkse rubriek. Een jaar geleden deed ouwe rot Johan Elzerman die met zijn vrouw Joke al meer dan veertig jaar in het vak zit een meesterzet door een nieuwe bedrijfsleider aan te stellen. Deze trok op zijn beurt een paar maanden geleden een al even jeugdige en gedreven marketingman aan. De vier inspireren elkaar en ze stomen op volle kracht vooruit. Wat crisis? Dit kunnen juist gouden tijden zijn, als je maar gebruik maakt van de vele mogelijkheden die er zijn. Kijk eens naar de vele elementen van verspilling binnen de bedrijfsvoering en realiseer u dat deze allemaal te elimineren zijn. Hoe is het eigenlijk gesteld met uw marketing, de informatie op internet en de vindbaarheid van de website? Bent u soms zo iemand die wel eens, of zelfs met regelmaat een extern bureau inschakelt? Neus in plaats daarvan eens rond op de werklozenmarkt. Deze is vergeven van de vele talenten op allerlei opleidingsniveaus die staan te trappelen om uw bedrijf klaar te stomen voor de toekomst. KEES VAN LOON COLOFON Stad in Bedrijf Businessmagazine is een uitgave van Nijsen Media bv. Stad in Bedrijf verschijnt 11 x per jaar en wordt gratis verspreid op basis van controlled circulation onder alle bedrijven in de gemeenten Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Ermelo, Voorthuizen, Putten, Nijkerk, Zeewolde en Bunschoten-Spakenburg. Snel Herstel is in 1992 opgericht en ontving vier jaar later van het ministerie van Binnenlandse Zaken de kwaliteitsprijs publieke dienstverlening. De servicedienst verricht op de bedrijventerreinen ook maandelijks een groenschouw om te beoordelen of de aannemers zich gehouden hebben aan de gemaakte onderhoudsafspraken. Ondernemers moeten volgens Marcel van den Ende los van deze schouwen zelf het initiatief nemen bij klachten. Wij komen dan in actie en doen er wat aan, tenminste als het inderdaad in de openbare ruimte is. De ondernemer is natuurlijk zelf verantwoordelijk voor zijn eigen bedrijfsterrein. < Marcel van den Ende is coördinator bij de servicedienst Snel Herstel Directeur/uitgever: Eric Nijsen, Redactie: Kees van Loon, , Fotografie: Henk Merjenburgh, Advertenties: Peter Molleman, / Lay-out/opmaak: Berby Hanekamp NIJSEN MEDIA BV Ketelboetershoek 25, 7328 JE Apeldoorn, , Adreswijzigingen en bezorgklachten kunt u doorgeven via of via het contactformulier op

18 STAD IN BEDRIJF BUSINESSMAGAZINE mail naar 18 TUSSEN DE BEDRIJVEN DOOR met spieren en gewrichten. Dit is voor alle speel categorieën een belangrijk voordeel. Na 18 jaar waren de Mateco (beton) banen zichtbaar aan vervanging toe. De vereniging hoopt dat met het in gebruik nemen van deze banen het ledenaantal toe zal nemen. < START ONDERZOEK KOOPZONDAGEN Het bureau I&O Research gaat vanaf deze maand een onderzoek uitvoeren naar de behoefte aan koopzondagen in Harderwijk onder werkgevers, bewoners, consumenten en werknemers. Daarbij komt ook het aantal en de voorwaarden aan bod. Verder wordt onderzocht of de uitkomsten alleen voor de binnenstad, voor wijkwinkelcentra en supermarkten of heel Harderwijk zou moeten gelden. De komende tien weken worden de diverse doelgroepen benaderd. Via een telefonische steekproef wordt de mening gepeild van 300 binnenstadbewoners en 100 overige inwoners van Harderwijk en Hierden. Alle detaillisten, inclusief de horeca ontvangen een schriftelijke vragenlijst. Er is een enquête voor werknemers op internet en straatinterviews voor consumenten en bezoekers. Het onderzoeksbureau analyseert de resultaten en verwerkt dit in een rapportage. De resultaten worden verwerkt in een zogeheten beoordelingsmatrix. Om de uitkomst van het onderzoek zo objectief mogelijk te interpreteren is vooraf bepaald wanneer sprake is van (on)voldoende draagvlak. Het college interpreteert de resultaten van het onderzoek als volgt: bij een score van minder dan vijftig procent voor de komst van koopzondagen is er onvoldoende draagvlak. Een proefperiode is gerechtvaardigd als tussen de vijftig en zestig procent aangeeft te willen winkelen op zondag. Bij een score van meer dan zestig procent is er voldoende draagvlak bij de respondenten.< HET HANZEBAKEN PRIJKT BIJ HET STRANDEILAND De overdracht aan de stad en de doop van Het Hanzebaken op de pier van het Strandeiland tijdens het Hanzefestival Harderwijk is opgeluisterd door onder meer de Harderwijkse stadsdichter Theo Bakker, senior- en junior-stadsomroepers uit Nederland en Vlaanderen en shantykoor De Iselanders uit de Hanzestad Zwolle. Op zaterdag 18 mei gaven ook de graaf van Gelre, zijn eega en een klein gevolg acte de présence. De zuil van Het Hanzebaken is een dag eerder geplaatst door het lokale bedrijf Van Rijn Kraanverhuur dat eind vorig jaar met een gesloten portemonnee het kunstwerk De Surfzeilen op een nieuwe locatie bij het Strandeiland heeft neergezet. Jan van Walsem heeft Het Hanzebaken namens de NV Stadsherstel Harderwijk aan burgemeester Harm-Jan van Schaik overgedragen. Ook beeldend kunstenaar Marte Röling, die het kunstwerk in opdracht van de NV Stadsherstel Harderwijk heeft ontworpen, was daarbij aanwezig.< GESLAAGDE OPENING TENNISVERENIGING DE RUMELS Zaterdag 20 april zijn de nieuwe kunstgrasbanen van TV de Rumels in Hierden in gebruik genomen. De officiële handeling werd verricht door burgemeester Harm-Jan van Schaik en wethouder Laurens de Kleine. Voormalig proftennisser Jacco Eltingh en De Naast deze activiteiten was er voor de kinderen een groot springkussen, een suikerspin en was er voor leden en nieuwe leden de mogelijkheid het tennisracket door medewerkers van Telstar te laten bespannen. Kleine speelde vervolgens een eerste partij. De dag werd afgesloten met een receptie waarbij Aansluitende gaf Eltingh een tennis clinic aan een aantal potentiële nieuwe jeugdleden en een demonstratiepartij met leden van TV de Rumels. Eltingh de hoofdprijzen van de loterij uitdeelde. De nieuwe kunstgrasbanen zijn het hele jaar te bespelen en zorgen ze ervoor dat er minder problemen zijn LIFESTYLE FAIR ONDANKS REGEN EEN SUCCES Helaas waren de weergoden de ondernemers Bianca van Schie en Esther Foppen niet erg gunstig gezind op een natte zaterdag in mei tijdens de LifeStyle Fair, maar dit mocht de pret niet drukken. Zij hebben de deelnemende bedrijven die allemaal door vrouwen worden geleid en zichzelf in ieder geval wel op de kaart kunnen zetten door hun initiatief. Het idee achter deze LifeStyle Fair was beleven in de breedste zin van het woord. En dit is zeker tot uiting gekomen in de achtertuin van Bianca van BICA- Styling. De heerlijke hapjes en drankjes van Vegafabulous vielen goed in de smaak en er waren ook mensen die een goed consult hebben ontvangen van Praktijk Elfenlicht, Lyke Bagaya en Tekenen en meer. Ook de prachtige sieraden van True Artics, de ecologische tassen van Bedouin, originele woondecoratie van Seabare, de infostand van Van Losenoord Verf en Wand, de tafel van Leo Schrader woondesign en nagel- en make-up advies van Skin to Love trokken veel bekijks. Bianca en Esther vinden het zeker voor herhaling vatbaar, maar de volgende keer in een overdekte tuin! <

19 algemeen STAD IN BEDRIJF BUSINESSMAGAZINE AAN DE BAR OP DE NIEUWE LOCATIE VAN COVEBO HARDERWIJK UITZENDGROEP PLAATST STEEDS MEER NEDERLANDERS De vestiging van Covebo Uitzendgroep in Harderwijk is verhuisd van de Burgemeester de Meesterstraat naar de Marie Curiestraat aan het begin van het bedrijventerrein Lorentz. Het pand van twee verdiepingen is met 370 vierkante meter fors groter dan het oude optrekje. Het uitzendbureau beschikt nu ook over een presentatieruimte, een magazijn met huisraad voor de onderkomens van Poolse medewerkers en een ontvangstruimte met bar. Vestigingsleider René van Corler stelt dat hij alle medewerking heeft gekregen van de gemeente Harderwijk. Ze hebben ruim op tijd aangegeven dat we weg moesten in verband met de plannen voor het Waterfront, zodat wij in alle rust een nieuw pand konden vinden. En dat is goed gelukt! We zitten hier aan de Marie Curiestraat op een prima bereikbare locatie en aan de zijde van de N302 hebben we een reclamebord mogen bevestigen. De medewerkers van Covebo Harderwijk. Foto s: Fotostudio Merjenburgh LOKALE BETROKKENHEID Covebo is in december 2009 naar Harderwijk gekomen. Vanuit de vestiging in Nijkerk bediende het al klanten in Harderwijk en omgeving, maar het is Vestigingsleider René van Corler is verheugd over de nieuwe locatie. altijd de bedoeling geweest om deze klanten uiteindelijk dichterbij te bedienen. De stelregel is dat Covebo dichtbij de klanten en de uitzendkrachten wil zitten. Lokale betrokkenheid is daarbij een belangrijke voorwaarde. Dit komt onder andere tot uiting in de sponsoring van tal van regionale voetbalverenigingen en andere activiteiten. In Harderwijk werken inmiddels tien medewerkers en het werkgebied beslaat de gehele Noordwest Veluwe, Biddinghuizen Dronten en Emmeloord. Covebo Harderwijk richt zich met name op techniek, productie, logistiek en tuinbouw/groenvoorziening. Het is contractleverancier voor industriële technische banen bij diverse bedrijven. Zeker in deze branche plaatsen we steeds meer mensen uit eigen land, we zijn ons meer gaan concentreren op de werving en selectie van Nederlanders. De landelijke organisatie met 10 vestigingen heeft circa 2000 uitzendkrachten aan het werk, waarvan 300 Nederlanders en 1700 mensen uit de EU. Het leeuwendeel van deze groep is Pools en in dit land zijn ook vijf eigen vestigingen. Daarnaast heeft Covebo een vestiging in Duitsland en partners in Hongarije. SPARRINGPARTNER VAN GROTE BEDRIJVEN We zijn sparringpartner van grote bedrijven bij het terugdringen van de totale kosten van arbeid. Hierbij geloven we dat niet de laagste kosten per uur, maar de laagste kosten per jaar het doel moet zijn. Daarom zijn we nadrukkelijk betrokken bij de inrichting van het productieproces en de inzet van personeel. Het voordeel voor de klant is dat Covebo een totaalpakket levert, zowel de Nederlandse uitzendkracht alsook de buitenlandse uitzendkracht. Voor beide groepen bestaat de mogelijkheid om bij de klant, of in samenwerking met ons een opleiding te krijgen en daar dan langdurig ingezet te worden. Zo zijn we met een bedrijf in de groenvoorziening een meerjarig traject met dertig Poolse uitzendkrachten aangegaan die een meerjarige BBL-opleiding krijgen. Als je op deze wijze ingewerkte mensen kunt leveren dan scheelt dat veel inwerktijd, levert dat kwaliteit en continuïteit op en bespaart dat inleenkosten. De officiële opening van het nieuwe pand is op donderdag 23 mei van 16 tot 19 uur in de ontvangstruimte. Zo n bar hebben we ook bij de grote kantoren in Zeewolde, Nijkerk en Bunschoten-Spakenburg. Dit is ontstaan omdat veel uitzendkrachten op vrijdag nog een urenbriefje brengen en we met hen onder het genot van een drankje graag goed contact onderhouden. Inmiddels wordt deze ruimte veel breder ingezet; in onze vergaderruimte verzorgen we presentaties voor bedrijven en vervolgens kunnen we aan de bar een hapje en een drankje nemen. En laatst heeft de door Covebo gesponsorde B1 van VVOG hun kampioenschap bij ons aan de bar gevierd. <

20 STAD IN BEDRIJF BUSINESSMAGAZINE 20 NU OOK IN ZEEWOLDE! Vestiging Zeewolde Wagonette 4A 3897 AD Zeewolde Peter-Jan de Boer AA t. (036) Harderwijk Putten Zeewolde postlaantje 1j 3851 nm ermelo t f planstudies woningbouw utiliteitsbouw verbouw interieur Wij geloven in de kracht van samenwerking

Flexibel werken! businessmagazine

Flexibel werken! businessmagazine 16 e jaargang, nummer 8, oktober 2013 businessmagazine Noordwest Veluwe en Flevoland Stad in Bedrijf Businessdagen 15 & 16 april 2014, locatie Sypel Harderwijk ondernemend voor ondernemers 1 06-2013 Flexibel

Nadere informatie

Nooit een brug te ver! BUSINESSMAGAZINE

Nooit een brug te ver! BUSINESSMAGAZINE BUSINESSMAGAZINE Noordwest Veluwe en Flevoland Stad in Bedrijf Businessdagen 14 & 15 april 2015, locatie Sypel Harderwijk 17 e jaargang, nummer 06, juni 2014 ondernemend voor ondernemers Nooit een brug

Nadere informatie

Focus op perspectief. Business Magazine IN DIT NUMMER. ondernemend voor ondernemer s. NOORDWEST VELUWE 15 e jaargang nr 12 december 2012

Focus op perspectief. Business Magazine IN DIT NUMMER. ondernemend voor ondernemer s. NOORDWEST VELUWE 15 e jaargang nr 12 december 2012 Business Magazine NOORDWEST VELUWE 15 e jaargang nr 12 december 2012 ondernemend voor ondernemer s Focus op perspectief IN DIT NUMMER Fotografie: Henk Merjenburgh Ondanks de sluiting eind december van

Nadere informatie

Haringparty weer smaakvol! 3-4 6-7 18

Haringparty weer smaakvol! 3-4 6-7 18 Business Magazine NOORDWEST VELUWE 15 e jaargang nr 6 juni 2012 ondernemend voor ondernemer s Haringparty weer smaakvol! IN DIT NUMMER Fotografie: Henk Merjenburgh In een bomvol Dolfinarium heeft de bevolking

Nadere informatie

NIEUW MODEL DRUKWERK. businessmagazine 3-4 5 15

NIEUW MODEL DRUKWERK. businessmagazine 3-4 5 15 businessmagazine N O O R D W E S T V E L U W E 16 e jaargang, nummer 1, januari 2013 o n d e r n e m e n d v o o r o n d e r n e m e r s NIEUW MODEL DRUKWERK 3-4 5 15 Algemeen directeur Jaco Remijn van

Nadere informatie

Sterk in service! Businessmagazine Noordwest Veluwe en Flevoland. Stad in Bedrijf Businessdagen 15 & 16 april 2014, locatie Sypel Harderwijk

Sterk in service! Businessmagazine Noordwest Veluwe en Flevoland. Stad in Bedrijf Businessdagen 15 & 16 april 2014, locatie Sypel Harderwijk 17 e jaargang, nummer 02, februari 2014 Businessmagazine Noordwest Veluwe en Flevoland Stad in Bedrijf Businessdagen 15 & 16 april 2014, locatie Sypel Harderwijk ondernemend voor ondernemers 1 06-2013

Nadere informatie

LEKKER SLAPEN = LEKKER WERKEN BUSINESSMAGAZINE

LEKKER SLAPEN = LEKKER WERKEN BUSINESSMAGAZINE BUSINESSMAGAZINE Noordwest Veluwe en Flevoland Stad in Bedrijf Businessdagen 14 & 15 april 2015, locatie Sypel Harderwijk 17 e jaargang, nummer 08, oktober 2014 ondernemend voor ondernemers LEKKER SLAPEN

Nadere informatie

Bouw op ons! BUSINESSMAGAZINE. Sportcentrum de Sypel. Beursspecial

Bouw op ons! BUSINESSMAGAZINE. Sportcentrum de Sypel. Beursspecial BUSINESSMAGAZINE Noordwest Veluwe en Flevoland Stad in Bedrijf Businessdagen 14 & 15 april 2015, locatie Sypel Harderwijk 18 e jaargang, nummer 03, maart 2015 ondernemend voor ondernemers Beursspecial

Nadere informatie

Gezien de hausse aan opdrachten moesten ze sinds afgelopen november negen extra medewerkers aannemen. Het hoogtechnologische werktuigbouwkundige

Gezien de hausse aan opdrachten moesten ze sinds afgelopen november negen extra medewerkers aannemen. Het hoogtechnologische werktuigbouwkundige Business Magazine NOORDWEST VELUWE 15 e jaargang nr 2 februari 2012 ondernemend voor ondernemer s Bed in bedrijf IN DIT NUMMER Fotografie: Henk Merjenburgh Henny van de Pol en Paul Pool zijn gezichtsbepalend

Nadere informatie

Voor bedrijven met energie! BUSINESSMAGAZINE

Voor bedrijven met energie! BUSINESSMAGAZINE BUSINESSMAGAZINE Noordwest Veluwe en Flevoland Stad in Bedrijf Businessdagen 14 & 15 april 2015, locatie Sypel Harderwijk 17 e jaargang, nummer 09, november 2014 ondernemend voor ondernemers Voor bedrijven

Nadere informatie

Méér dan dagelijks brood. Business Magazine IN DIT NUMMER. ondernemend voor ondernemer s. NOORDWEST VELUWE 15 e jaargang nr 10 oktober 2012

Méér dan dagelijks brood. Business Magazine IN DIT NUMMER. ondernemend voor ondernemer s. NOORDWEST VELUWE 15 e jaargang nr 10 oktober 2012 Business Magazine NOORDWEST VELUWE 15 e jaargang nr 10 oktober 2012 ondernemend voor ondernemer s IN DIT NUMMER Méér dan dagelijks brood Fotografie: Henk Merjenburgh Tijdens de officiële opening zijn ze

Nadere informatie

Aan de slag! BUSINESSMAGAZINE

Aan de slag! BUSINESSMAGAZINE 18 e jaargang, nummer 06, juni 2015 BUSINESSMAGAZINE Noordwest Veluwe en Flevoland ondernemend voor ondernemers Aan de slag! Foto s: Fotostudio Merjenburgh Gert-Jan Gerrits (links) van Inclusief Gresbo

Nadere informatie

Presentator, wat een baan

Presentator, wat een baan Business Magazine NOORDWEST VELUWE 15 e jaargang nr 5 mei 2012 ondernemend voor ondernemer s IN DIT NUMMER Presentator, wat een baan Fotografie: Henk Merjenburgh Gerco Jansen heeft domotica tot een van

Nadere informatie

Dolfijn culinair BUSINESSMAGAZINE 5 7 11/12. Stad in Bedrijf Businessdagen 14 & 15 april 2015, locatie Sypel Harderwijk. Noordwest Veluwe en Flevoland

Dolfijn culinair BUSINESSMAGAZINE 5 7 11/12. Stad in Bedrijf Businessdagen 14 & 15 april 2015, locatie Sypel Harderwijk. Noordwest Veluwe en Flevoland BUSINESSMAGAZINE Noordwest Veluwe en Flevoland Stad in Bedrijf Businessdagen 14 & 15 april 2015, locatie Sypel Harderwijk 18 e jaargang, nummer 01, januari 2015 ondernemend voor ondernemers Dolfijn culinair

Nadere informatie

Positief over de toekomst! businessmagazine 3-4 7 19

Positief over de toekomst! businessmagazine 3-4 7 19 businessmagazine N O O R D W E S T V E L U W E 16 e jaargang, nummer 2, februari 2013 o n d e r n e m e n d v o o r o n d e r n e m e r s 26 en 27 maart 2013 Voor meer informatie en reserveringen kunt

Nadere informatie

De hoogste kwaliteit! BUSINESSMAGAZINE. Noordwest Veluwe en Flevoland. ondernemend voor ondernemers. 18 e jaargang, nummer 05, mei 2015

De hoogste kwaliteit! BUSINESSMAGAZINE. Noordwest Veluwe en Flevoland. ondernemend voor ondernemers. 18 e jaargang, nummer 05, mei 2015 18 e jaargang, nummer 05, mei 2015 BUSINESSMAGAZINE Noordwest Veluwe en Flevoland ondernemend voor ondernemers De hoogste kwaliteit! Foto s: Fotostudio Merjenburgh De Harderwijker Haringparty beleeft op

Nadere informatie

Werken aan innoveren BUSINESSMAGAZINE

Werken aan innoveren BUSINESSMAGAZINE BUSINESSMAGAZINE Noordwest Veluwe en Flevoland Stad in Bedrijf Businessdagen 14 & 15 april 2015, locatie Sypel Harderwijk 18 e jaargang, nummer 02, februari 2015 ondernemend voor ondernemers Werken aan

Nadere informatie

N O O R D W E S T V E L U W E

N O O R D W E S T V E L U W E businessmagazine N O O R D W E S T V E L U W E 16 e jaargang, nummer 4, april 2013 o n d e r n e m e n d v o o r o n d e r n e m e r s Beurs op koers Foto s: Fotostudio Merjenburgh 5 6 12 Ze combineren

Nadere informatie

In de box denken. businessmagazine 5 12-13 21. 26 en 27 maart 2013. Bouw & Infra Park Harderwijk BEURSSPECIAL

In de box denken. businessmagazine 5 12-13 21. 26 en 27 maart 2013. Bouw & Infra Park Harderwijk BEURSSPECIAL businessmagazine N O O R D W E S T V E L U W E 16 e jaargang, nummer 3, maart 2013 o n d e r n e m e n d v o o r o n d e r n e m e r s BEURSSPECIAL 26 en 27 maart 2013 Bouw & Infra Park Harderwijk In de

Nadere informatie

Veiligheid op hoog niveau! BUSINESSMAGAZINE

Veiligheid op hoog niveau! BUSINESSMAGAZINE BUSINESSMAGAZINE Noordwest Veluwe en Flevoland Stad in Bedrijf Businessdagen 14 & 15 april 2015, locatie Sypel Harderwijk 17 e jaargang, nummer 07, september 2014 ondernemend voor ondernemers Veiligheid

Nadere informatie

Rijden maar! BUSINESSMAGAZINE 4/5 9 13. Noordwest Veluwe en Flevoland. ondernemend voor ondernemers. 18 e jaargang, nummer 04, april 2015

Rijden maar! BUSINESSMAGAZINE 4/5 9 13. Noordwest Veluwe en Flevoland. ondernemend voor ondernemers. 18 e jaargang, nummer 04, april 2015 18 e jaargang, nummer 04, april 2015 BUSINESSMAGAZINE Noordwest Veluwe en Flevoland ondernemend voor ondernemers Rijden maar! Foto s: Fotostudio Merjenburgh 4/5 9 13 De Stad in Bedrijf Businessdagen van

Nadere informatie

3-4 7 12. Gezonde voornemens. Business Magazine IN DIT NUMMER. ondernemend voor ondernemer s. NOORDWEST VELUWE 14e jaargang nr 1 januari 2011

3-4 7 12. Gezonde voornemens. Business Magazine IN DIT NUMMER. ondernemend voor ondernemer s. NOORDWEST VELUWE 14e jaargang nr 1 januari 2011 Business Magazine NOORDWEST VELUWE 14e jaargang nr 1 januari 2011 ondernemend voor ondernemer s Gezonde voornemens IN DIT NUMMER Fotografie: Henk Merjenburgh Henk van Bruggen, voorzitter van de Bedrijvenkring

Nadere informatie

Zakelijk online waar u wilt!

Zakelijk online waar u wilt! 17 e jaargang, nummer 03, maart 2014 Businessmagazine Noordwest Veluwe en Flevoland Stad in Bedrijf Businessdagen 15 & 16 april 2014, locatie Sypel Harderwijk ondernemend voor ondernemers 1 06-2013 Beursspecial

Nadere informatie

De kerstman pakt nu al uit! IN DIT NUMMER

De kerstman pakt nu al uit! IN DIT NUMMER Business Magazine NOORDWEST VELUWE 14e jaargang nr 10 oktober 2011 ondernemend voor ondernemer s De kerstman pakt nu al uit! IN DIT NUMMER Fotografie: Henk Merjenburgh In het Harderwijkse Dolfinarium hebben

Nadere informatie

Zeewolde Zakelijk. MONI: de online financiële dienstverlener. Kennis Is Kracht. Wij trekken ondernemers aan met actieve acquisitie.

Zeewolde Zakelijk. MONI: de online financiële dienstverlener. Kennis Is Kracht. Wij trekken ondernemers aan met actieve acquisitie. juli 2015 ondernemersmagazine voor Nijkerk, Harderwijk, Ermelo, Putten, Bunschoten-Spakenburg, Zeewolde en Nunspeet MONI: de online financiële dienstverlener Losse verkoop 4,95 Kennis Is Kracht Zeewolde

Nadere informatie

Merijn Kreté: kwaliteit gaat voor groei

Merijn Kreté: kwaliteit gaat voor groei PORT OF MOERDIJK JAARGANG 3 NUMMER 3 SEPTEMBER 2014 VHC Kreko Groep: Merijn Kreté: kwaliteit gaat voor groei Henk Schakenraad: 'Publiek verantwoord ondernemen is de basis' De Jong Zuurmond BV wint aanbesteding

Nadere informatie

NO. 1. Salland Zakelijk geeft Sallandse ondernemers een gezicht. Hét promotiemagazine voor het Sallandse bedrijfsleven

NO. 1. Salland Zakelijk geeft Sallandse ondernemers een gezicht. Hét promotiemagazine voor het Sallandse bedrijfsleven NO. 1 MAART 2015 JAARGANG 11 Salland Zakelijk geeft Sallandse ondernemers een gezicht Kijk voor de namen op www.sallandzakelijk.nl Hét promotiemagazine voor het Sallandse bedrijfsleven Promoot uw bedrijf

Nadere informatie

Carolien Ubbink Crisis heeft voor nieuwe inzichten gezorgd. Liemers Veel nieuwe portefeuillehouders EZ

Carolien Ubbink Crisis heeft voor nieuwe inzichten gezorgd. Liemers Veel nieuwe portefeuillehouders EZ Magazine van Lindus, de ondernemersvereniging van de Liemers Negende jaargang, juli 2014 37 Carolien Ubbink Crisis heeft voor nieuwe inzichten gezorgd Liemers Veel nieuwe portefeuillehouders EZ DEC Liemers

Nadere informatie

Interview met Convenient4U over het thema van deze uitgave: communicatie

Interview met Convenient4U over het thema van deze uitgave: communicatie Interview met Convenient4U over het thema van deze uitgave: communicatie JUNI/AUGUSTUS 2014 De No Nonsense Incassopartner Voor MKB Deventer Om te ondernemen is geld nodig, zo simpel is dat. Maar wat nu

Nadere informatie

het ONDERNEMERS Bruggenbouwer tussen ondernemers en gemeente WWW.ONDERNEMERSBELANG.NL

het ONDERNEMERS Bruggenbouwer tussen ondernemers en gemeente WWW.ONDERNEMERSBELANG.NL het ONDERNEMERS B E L A N G Bruggenbouwer tussen ondernemers en gemeente WWW.ONDERNEMERSBELANG.NL het ONDERNEMERS B E L A N G 08 11 13 23 Inhoud Ondernemersvereniging Bedrijventerreinen Gemeente Bladel

Nadere informatie