Rapport Functioneel beheerder survey

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rapport Functioneel beheerder survey"

Transcriptie

1 Rapport Functioneel beheerder survey Apeldoorn / Beuningen Oktober 2016 Yvette Backer Frank van Outvorst Lex Scholten René Sieders

2 Inhoudsopgave INLEIDING...3 FUNCTIONEEL BEHEERDER... 3 WERKWIJZE... 3 RESPONS... 3 SAMENVATTING... 3 POPULATIE...4 LEEFTIJDSOPBOUW... 4 VERDELING MAN/VROUW... 5 OPLEIDINGSNIVEAU... 6 POSITIONERING...7 GEBRUIKERSORGANISATIE... 8 VAKBEKWAAMHEID MODELLEN...10 TIJDSBESTEDING FUNCTIONEEL BEHEERDERS...12 UITDAGINGEN BELANGEN...13 TIJD...13 POSITIE IN DE ORGANISATIE...13 CONCLUSIE... 14

3 Inleiding In 2014 zijn wij gestart met een onderzoek naar de functioneel beheerder in Nederland. We wilden graag een beeld krijgen van wie hij is en wat hem bezighoudt. In dit rapport leest u onze bevindingen. Functioneel beheerder Zoals uit de survey blijkt zijn er vele benamingen voor deze rol. Wij bedoelen met deze benaming degenen die zich voor een groot deel van hun werktijd bezighouden met de uitvoerende processen van BiSL. Meer informatie over BiSL kunt u vinden op het internet. Werkwijze We hebben ons gericht op medewerkers die minimaal 50% van hun tijd aan functioneel beheeractiviteiten besteden. We hebben een algemene oproep gedaan via de site van de ASL BiSL Foundation en social media en daarnaast ons eigen netwerk aangesproken. Respons In totaal is de survey 1152 bekeken. 59 mensen hebben de survey volledig ingevuld. Daarnaast waren er 43 onvolledig ingevulde surveys. Mogelijk is de lengte van de survey (59 vragen) debet aan het hoge aantal afhakers. Dit hebben we echter niet onderzocht. We weten wel dat 92% van de respondenten meer dan 10 minuten bezig was, 21% meer dan een halfuur. Samenvatting We hebben de vragen verdeeld over vier onderwerpen: Populatie hoe ziet de populatie van functioneel beheerders eruit t.o.v. de rest van de beroepsbevolking. Positionering wat is de positie van functioneel beheer in de organisatie. Vakbekwaamheid welke methoden en modellen ondersteunen de functioneel beheerder in zijn werk. Uitdagingen tegen welke problemen lopen functioneel beheerders aan. In de volgende hoofdstukken vindt u de resultaten per onderwerp.

4 Populatie Om inzicht te krijgen in de populatie van functioneel beheerders hebben we vragen gesteld over leeftijd, geslacht en opleiding. Deze antwoorden hebben we vergeleken met de beroepsbevolking in Nederland. Leeftijdsopbouw We zien dat qua leeftijd de opbouw niet veel anders is dan bij de rest van de beroepsbevolking. Een groot deel van de functioneel beheerders is tussen de 40 en 50 jaar, de gemiddelde leeftijd van de werkende Nederlander is 43 jaar (bron CBS). Opvallend is wel dat het aandeel jongeren (< 30 jaar) veel lager is. Op de vraag naar hun beroepsachtergrond geeft nog geen 12% aan altijd functioneel beheer te hebben gedaan. Hieruit zou je kunnen concluderen dat functioneel beheer geen startfunctie is. Ook bij het aandeel ouderen (> 60 jaar) zien we een verschil, wat verklaard kan worden uit het feit dat functioneel beheer een jonge discipline is.

5 Verdeling man/vrouw De verdeling man/vrouw geeft wel een afwijkend beeld: 27% van de respondenten is vrouw, ten opzichte van 46% bij de gehele beroepsbevolking. Opmerkelijk is dat deze verdeling nagenoeg gelijk is aan de verdeling man/vrouw bij IT-ers: ook hier is iets meer dan een kwart vrouw (bron VHTO).

6 Opleidingsniveau De functioneel beheerders zijn over algemeen opgeleid op het niveau van HBO en hoger. Meer dan twee derde van de respondenten heeft minimaal een HBO opleiding, tegen een derde van de gehele beroepsbevolking en ruim de helft van de IT-ers (bron CBS 2014, Nederland ICT 2014). Daarnaast hebben we gevraagd naar de richting van de opleiding. We hebben de opleidingen in vijf klassen verdeeld: Bedrijfskundige informatica o.a. HBO functioneel beheer. IT. Economie o.a. MBA, commerciële economie en bedrijfseconomie. Technisch o.a. natuurkunde, milieutechniek en chemische technologie. Anders o.a. verpleegkunde, sociale geografie en orthopedagogiek. Het merendeel van degenen met een opleiding in de richting van bedrijfskundige informatica, IT en economie vindt dat hun opleiding voldoende tot volledig aansluit bij hun werk. Bij de technische opleiding geven de respondenten aan dat de aansluiting een stuk minder is. Bij de overige opleidingen vindt meer dan de helft dat de opleiding in het geheel niet aansluit.

7 Positionering Om inzicht te krijgen in de positie van functioneel beheerders in de organisatie hebben we vragen gesteld over naam van de functie, plaats van de afdeling en relatie tot de gebruikersorganisatie. Het overgrote deel van de respondenten heeft als functie functioneel beheerder of (functioneel) applicatiebeheerder. Daarnaast komen er diverse andere benamingen voor zoals ICT-coördinator, business analist en adviseur. Achttien procent van de afdelingen waar de functioneel beheerders werken richten zich alleen op functioneel beheer. Voor de overige afdelingen geldt dat er ook business gerelateerde activiteiten (44%) of IT gerelateerde activiteiten (37%) uitgevoerd worden. We hebben gevraagd naar het aantal informatiesystemen waarvoor de respondent het functioneel beheer uitvoert. Bij zeventig procent is dat er meer dan één.

8 Gebruikersorganisatie De grootte van de gebruikerspopulatie waar de respondenten mee te maken hebben loopt uiteen van minder dan 50 tot meer dan In enkele gevallen bestaat de gebruikersgroep ook uit personen van buiten de organisatie, bijvoorbeeld klanten. De gebruikersorganisatie kan verdeeld worden in gebruikersgroepen, bijvoorbeeld afdelingen, divisies die dezelfde informatievoorziening gebruiken maar mogelijk verschillende wensen en belangen hebben. Kijken we naar de tijd die wordt besteed aan gebruikersondersteuning dan zien we dat die toeneemt met het aantal gebruikersgroepen. De respondenten met één gebruikersgroep zijn daarbij echter een duidelijke uitzondering, zij besteden bijna twee keer zoveel tijd aan gebruikersondersteuning als de rest. De reden hiervoor hebben we niet nader onderzocht.

9 We hebben ook gevraagd naar de waardering die de organisatie heeft voor het werk dat door de respondenten wordt uitgevoerd. Dit is door de respondenten uitgedrukt in een rapportcijfer, zoals de respondenten denken dat hun eigen gebruikersorganisatie hen waardeert. Het gemiddelde rapportcijfer ligt op 6,8. Er zijn twee factoren die het rapportcijfer duidelijk beïnvloeden: werken met SLA s (waarover later meer) en de omvang van en positionering ten opzichte van de gebruikersorganisatie. Wat hierbij opvalt, is dat hoe kleiner het aantal gebruikers, het aantal gebruikersgroepen of het aantal informatiesystemen in beheer is, des te hoger het rapportcijfer is dat de respondenten verwachten. Indien de leidinggevende van de respondent niet in de IT- of IV-kolom is gepositioneerd maar in de business, dan verwachten de respondenten duidelijk een hoger rapportcijfer voor hun werk (bij een leidinggevende in de business verwacht 40% van de respondenten een rapportcijfer hoger dan 7 tegen 20% bij een leidinggevende in een andere positie).

10 Vakbekwaamheid Om inzicht te krijgen in de vakbekwaamheid hebben we vragen gesteld over de wijze van werken, de vastlegging hiervan en het gebruik van methoden en modellen. De werkwijze van het functioneel beheer is bij twee derde van de respondenten wel vastgelegd, echter niet volledig en actueel. Zeventien procent van de respondenten geeft aan dat er een volledig en actueel beheerhandboek is. Bij de overige zestien procent geldt dat de werkwijze niet is vastgelegd. Informatie(beleids)plannen en jaarplannen zijn bekend bij zeventig procent van de respondenten. Ruim de helft van hen is ook betrokken bij het opstellen van de plannen. Vaak worden afspraken met IT-leveranciers over de dienstverlening SMART vastgelegd in service level agreements (SLA s). Slechts 4 respondenten geven aan niet te weten óf er SLA s zijn afgesproken met de (interne of externe) IT-leveranciers. Bij een meerderheid (78%) zijn wel SLA s afgesproken, waarvan een derde alleen met externe partijen. Een meerderheid van de respondenten geeft aan de SLA te kennen (als die er is). Het hebben afgesloten van SLA s en bekendheid met deze SLA s bij de respondenten heeft een positieve invloed op het verwachte rapportcijfer. Bijna 80% verwacht dan een rapportcijfer van 7 of hoger (tegen 50% als de SLA niet bekend is). Modellen We hebben vragen gesteld om inzicht te krijgen in het gebruik van modellen door functioneel beheerders. Als eerste hebben we gevraagd naar de bekendheid van BiSL. BiSL is als model algemeen bekend bij de functioneel beheerders - slechts één functioneel beheerder geeft aan het model niet te kennen. Van de overigen heeft bijna 50% een certificaat, 18% heeft een training gevolgd en 30% heeft erover gelezen. BiSL wordt ruim toegepast bij de respondenten: ruim 80% hanteert minimaal de principes of heeft de processen ingericht volgens BiSL. Een kwart van de respondenten geeft aan zaken in BiSL te missen. Genoemd zijn o.a. governance, praktische invulling, verdieping, verantwoordelijkheden, content management en informatiebeveiliging.

11 We hebben ook gevraagd naar het gebruik van andere modellen. De modellen die het meest genoemd worden zijn ITIL en PRINCE2. Tools voor functioneel beheer worden ingezet bij ruim 60% van de respondenten, waarbij Topdesk het meest genoemd is.

12 Tijdsbesteding Functioneel Beheerders Om inzicht te krijgen in de tijdsbesteding van de functioneel beheerders hebben we gevraagd naar de hoeveelheid tijd die zij besteden aan de verschillende processen op uitvoerend en sturend niveau. In onderstaande figuur is d.m.v. de grootte van elk proces het resultaat aangegeven. Verhoudingsgewijs wordt er veel tijd besteed aan Gebruikersondersteuning. Waar dit grote verschil vandaan komt hebben we niet nader onderzocht. Aan de sturende processen wordt minder tijd besteed, wat niet verwonderlijk is gezien de doelgroep van deze survey.

13 Uitdagingen Om inzicht te krijgen in de uitdagingen waarvoor functioneel beheerders staan hebben we gevraagd of ze belemmeringen ervaren bij de uitvoering van hun werk. Hierop reageerde 80% positief, zij ervaren een of meer belemmeringen. Er zijn er diverse genoemd. Drie belemmeringen springen eruit. Belangen De respondenten gaven aan dat het lastig is om te gaan met de verschillende stakeholders die vaak verschillende wensen en eisen hebben, soms zelfs tegenstrijdig. Tijd Een belemmering die veel genoemd werd is het gebrek aan voldoende tijd. Dit is een klacht die veel gehoord wordt, ook in andere beroepsgroepen. Een extra complicerende factor is dat we eigenlijk nog niet weten hoe we kunnen bepalen hoeveel tijd er nodig is voor goed functioneel beheer in een gegeven situatie. Bovendien wordt niet altijd dezelfde definitie gehanteerd van wat functioneel beheer is. Positie in de organisatie Functioneel beheer wordt vaak gezien als ondergeschikt aan de business of een verlengstuk of onderdeel van IT. Beide maken het lastig om het functioneel-beheerwerk goed uit te voeren. Bijvoorbeeld bij onvoldoende mandaat is het lastig de functionaliteit goed te bewaken.

14 Conclusie Gezien de geringe respons is het lastig verstrekkende conclusies te trekken, maar toch heeft deze survey een aardig beeld van de uitdagingen en dromen van functioneel beheerders in Nederland gegeven. Functioneel beheer is nog een jonge discipline. Degenen die het beoefenen bevinden zich vaak in een positie dat ze het wiel moeten uitvinden, iets wat over het algemeen wel lukt, maar ook extra tijd kost. Het framework BiSL biedt ondersteuning, maar er is behoefte aan meer verdieping en praktische invulling. Naar aanleiding van de antwoorden dienen zich een paar nieuwe vragen aan die we in een vervolgonderzoek willen adresseren.

15 The Lifecycle company The Lifecycle Company is een onafhankelijk adviesbureau op het gebied van regie op informatievoorziening (IV). Wij zijn gecommit aan het professionaliseren van functioneel beheer in organisaties. Dit doen wij door het verzorgen van opleidingen, coaching, workshops en consultancy. Meer informatie: BiSLSmart BiSLSmart adviseert en ondersteunt MKB bij het beheer en gebruik van IT. Wij helpen u de juiste keuzes te maken, de juiste afspraken met uw leveranciers te maken en de ondersteuning van uw gebruikers zo in te richten dat er, tegen aanvaardare kosten, optimaal gebruik gemaakt wordt van uw IT. Meer informatie: Application Services Library ASL en BiSL zijn geregistreerde merken van de ASL BiSL Foundation. PRINCE2 en ITIL zijn geregistreerde merken van AXELOS Limited. TOGAF is een standaard van The Open Group. COBIT is een geregistreerd merk van Information System Audit and Control Association (ISACA ). TMap is een door Sogeti Nederland BV geregistreerd merk.

BISL Business Information Services Library. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V.

BISL Business Information Services Library. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. BISL Business Information Services Library Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 9 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 ALGEMEEN... 3 1.2

Nadere informatie

getronicspinkroccade.nl EPD en BiSL! 13 e EPD-ICT Congres NVMA 12 juni 2008 Thijs de Jong Senior adviseur en trainer

getronicspinkroccade.nl EPD en BiSL! 13 e EPD-ICT Congres NVMA 12 juni 2008 Thijs de Jong Senior adviseur en trainer getronicspinkroccade.nl EPD en BiSL! 13 e EPD-ICT Congres NVMA 12 juni 2008 Thijs de Jong Senior adviseur en trainer Kennismaking 1 Beheer Van project naar beheer Grootschalige Vernieuwing Applicatiebeheer

Nadere informatie

Examen BiSLF Business Information Management Foundation

Examen BiSLF Business Information Management Foundation Examen BiSLF Business Information Management Foundation Publicatiedatum Startdatum 1 januari 2006 1 oktober 2005 Doelgroep De doelgroep voor deze module heeft in zijn of haar functie een rol bij het aansturen,

Nadere informatie

Positionering functioneel beheer

Positionering functioneel beheer Positionering functioneel beheer Een whitepaper van The Lifecycle Company Met dit whitepaper bieden we u inzicht in de opties van het organiseren van functioneel beheer: concentreren (centraal) of niet

Nadere informatie

BiSL Advanced. Courseware

BiSL Advanced. Courseware BiSL Advanced Courseware BiSL Advanced Courseware Colofon Titel: Auteurs: Uitgever: BiSL Advanced Courseware Frank van Outvorst & Réne Sieders Van Haren Publishing, Zaltbommel ISBN Hard copy: 978 94 018

Nadere informatie

SUERTE Academy Platform voor Continue Persoonlijke Ontwikkeling

SUERTE Academy Platform voor Continue Persoonlijke Ontwikkeling Cursusoverzicht Voorjaar 2015 Onderstaand vind u een overzicht van alle opleidingen, leergangen, trainingen, workshops, etc. die Suerte Academy via een open rooster aanbiedt. Al deze trainingen kunnen

Nadere informatie

Het BiSL-model. Een whitepaper van The Lifecycle Company

Het BiSL-model. Een whitepaper van The Lifecycle Company Het BiSL-model Een whitepaper van The Lifecycle Company Met dit whitepaper bieden we u een overzicht op hooflijnen van het BiSL-model. U vindt een overzicht van de processen en per proces een beknopte

Nadere informatie

Brochure ASL2 Foundation

Brochure ASL2 Foundation Brochure ASL2 Foundation Over Pink Elephant Pink Elephant is een internationale kennisleider op het gebied van bedrijfsinnovatie en bedrijfsverandering. Met advies- en IT dienstverlening haalt Pink Elephant

Nadere informatie

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see Courseware Colofon Titel: Auteurs: Uitgever: BiSL Advanced Courseware Frank van Outvorst & Réne Sieders Van Haren Publishing, Zaltbommel ISBN Hard copy: 978 94 018 0068 6 Druk: Vormgeving: Copyright: Eerste

Nadere informatie

BiSL Advanced Courseware

BiSL Advanced Courseware Courseware Colofon Titel: Auteurs: Uitgever: Courseware Frank van Outvorst & Réne Sieders Van Haren Publishing, Zaltbommel ISBN Hard copy: 978 94 018 0068 6 Druk: Vormgeving: Copyright: Tweede druk, eerste

Nadere informatie

ITIL Foundation. 1399,- excl. BTW per deelnemer Duur: Kosten: 2 dagen Max Deelnemers: 10

ITIL Foundation. 1399,- excl. BTW per deelnemer Duur: Kosten: 2 dagen Max Deelnemers: 10 ITIL Foundation Kosten: 1399,- excl. BTW per deelnemer Duur: 2 dagen Max Deelnemers: 10 Een officieel certificaat ITIL v4 Foundation heeft een grote meerwaarde voor de moderne professionele ICT er. ITIL

Nadere informatie

EXIN Business Information Management Foundation

EXIN Business Information Management Foundation Preparation Guide EXIN Business Information Management Foundation with reference to BiSL Editie 201601 Copyright 2016 EXIN Alle rechten voorbehouden Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of

Nadere informatie

Advies. Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie

Advies. Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie DIENST Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie Advies over en ondersteuning bij het initieel inrichten/optimaliseren

Nadere informatie

Brochure BISL Foundation

Brochure BISL Foundation Brochure BISL Foundation Over Pink Elephant Pink Elephant is een internationale kennisleider op het gebied van bedrijfsinnovatie en bedrijfsverandering. Met advies- en IT dienstverlening haalt Pink Elephant

Nadere informatie

BABOK en BiSL. Marcel Schaar Machteld Meijer. Valori Maise

BABOK en BiSL. Marcel Schaar Machteld Meijer. Valori Maise BABOK en BiSL Marcel Schaar Machteld Meijer Valori Maise Wat is BABOK BABOK. Ondersteuning voor het werk van de business analist Beschrijving van kennisgebieden (knowledge areas) en bijbehorende taken

Nadere informatie

Goed functioneel beheer noodzaak voor effectievere SPI

Goed functioneel beheer noodzaak voor effectievere SPI getronicspinkroccade.nl Goed functioneel beheer noodzaak voor effectievere SPI Machteld Meijer Zeist, 3 oktober 2006 Inhoud Domeinen en modellen Functioneel beheer en BiSL Rol van BiSL in SPI 1 Goed functioneel

Nadere informatie

Business Information Management Foundation

Business Information Management Foundation Preparation Guide Business Information Management Foundation Editie februari 2012 Alle rechten voorbehouden Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een dataverwerkend

Nadere informatie

Een framework voor applicatiebeheer

Een framework voor applicatiebeheer Een framework voor applicatie Mark Smalley ASL-Foundation www.aslfoundation.org SPIder, Utrecht, 10 juni 2003 Agenda Positionering applicatie Wat is ASL Waarom ASL Hoe ziet ASL eruit Samenwerking domeinen

Nadere informatie

Trainingen en workshops Business Informatiemanagement en Applicatiemanagement

Trainingen en workshops Business Informatiemanagement en Applicatiemanagement Trainingen en workshops Business Informatiemanagement en Applicatiemanagement sopgave sopgave 2 1. Onze organisatie 4 1.1 The Lifecycle Company 4 1.2 Onze trainers 4 1.3 Onze aanpak 5 1.4 Meer weten? 6

Nadere informatie

20 mei 2008. Management van IT 1. Management van IT. Wat is dat eigenlijk? IT organisaties: overeenkomsten en verschillen

20 mei 2008. Management van IT 1. Management van IT. Wat is dat eigenlijk? IT organisaties: overeenkomsten en verschillen Management van IT Han Verniers PrincipalConsultant Han.Verniers@Logica.com Logica 2008. All rights reserved Programma Management van IT Wat is dat eigenlijk? IT organisaties: overeenkomsten en verschillen

Nadere informatie

grip houden op de uitbesteding van it

grip houden op de uitbesteding van it Thema: Finance en IT De regieorganisatie en haar niveaus van inrichten grip houden op de uitbesteding van it Onder druk van slinkende doorlooptijden om nieuwe bedrijfsprocessen te realiseren neemt outsourcing

Nadere informatie

5 Starters op de markt voor koopwoningen

5 Starters op de markt voor koopwoningen 5 Starters op de markt voor koopwoningen In het derde kwartaal van 2008 is een aantal aanvullende vragen gesteld aan personen die op dit moment een woning huren en zich oriënteren op een koopwoning. Dit

Nadere informatie

voorbeeldexamen I-Tracks Business Information Management Foundation voorbeeldexamen BiSLF uitgave januari 2006

voorbeeldexamen I-Tracks Business Information Management Foundation voorbeeldexamen BiSLF uitgave januari 2006 voorbeeldexamen Business Information Management Foundation (BiSLF) I-Tracks Business Information Management Foundation voorbeeldexamen BiSLF uitgave januari 2006 inhoud 3 inleiding 4 voorbeeldexamen 13

Nadere informatie

Curriculum Vitae Ishak Atak. www.ishakatak.nl. Naam : Ishak Atak Roepnaam : Ishak. Woonplaats : Utrecht Geboorte datum : 13-05-1983

Curriculum Vitae Ishak Atak. www.ishakatak.nl. Naam : Ishak Atak Roepnaam : Ishak. Woonplaats : Utrecht Geboorte datum : 13-05-1983 Naam : Ishak Atak Roepnaam : Ishak Woonplaats : Utrecht Geboorte datum : 13-05-1983 Tel. : +316-46 17 76 00 Beschikbaar : Full time December 2015 Email: : contact@ishakatak.nl Datum CV : November 2015

Nadere informatie

Voorbeeldexamen. Business Information Management Foundation. Editie augustus 2011

Voorbeeldexamen. Business Information Management Foundation. Editie augustus 2011 Voorbeeldexamen Business Information Management Foundation Editie augustus 2011 Copyright 2011 EXIN Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

Ant: B Dit is het doel van het proces.

Ant: B Dit is het doel van het proces. In welk proces vormt het voor aanpassingen in de informatievoorziening beschikbaar gestelde budget een mandaat voor besluitvorming? A: Contractmanagement B: Financieel management C: Transitie D: Wijzigingenbeheer

Nadere informatie

Verleden, heden en toekomst van functioneel beheer & informatiemanagement. Martijn Buurman November 2016

Verleden, heden en toekomst van functioneel beheer & informatiemanagement. Martijn Buurman November 2016 Verleden, heden en toekomst van functioneel beheer & informatiemanagement Martijn Buurman November 2016 Functioneel-Beheerder.com Gestart in mei 2010 15 man en vrouw sterk Werving, selectie en detachering

Nadere informatie

Het sturend niveau: onderlinge afstemming en jaarplannen Een whitepaper van The Lifecycle Company

Het sturend niveau: onderlinge afstemming en jaarplannen Een whitepaper van The Lifecycle Company Het sturend niveau: onderlinge afstemming en jaarplannen Een whitepaper van The Lifecycle Company Met dit whitepaper lichten we de sturende processen uit het BiSL-model nader toe en laten we zien hoe jaarplannen

Nadere informatie

ITIL en/of eigen verantwoordelijkheid

ITIL en/of eigen verantwoordelijkheid ITIL en/of eigen verantwoordelijkheid Leo Ruijs 20 SEPTEMBER 2011 INNOVATIEDAG MANSYSTEMS Service8 B.V. Stelling ITIL BEPERKT DE EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID VAN MEDEWERKERS EN HEEFT DAARMEE EEN NEGATIEVE

Nadere informatie

5 handvatten voor de menselijke maat voor gegevenskwaliteit

5 handvatten voor de menselijke maat voor gegevenskwaliteit 5 handvatten voor de menselijke maat voor gegevenskwaliteit Frank van Outvorst Tooling-Event Wie ben ik? Wie zijn wij? Frank van Outvorst Mede-auteur BiSL Werk: Consultant procesverbetering BIM en IM inhoudelijke

Nadere informatie

Business Information Management Library. BiML Introductie

Business Information Management Library. BiML Introductie Business Information Management Library BiML Introductie Auteur Remko van der Pols Redactie René Sieders Pauline van Boven Illustraties Remko van der Pols Status en versie Status: Versie 0.5 Datum: 5 oktober

Nadere informatie

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see www.vanharen.

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see www.vanharen. BiSL Een Framework voor business informatiemanagement 2 de herziene druk Andere uitgaven bij Van Haren Publishing Van Haren Publishing (VHP) is gespecialiseerd in uitgaven over Best Practices, methodes

Nadere informatie

BiSL Zelfevaluatie. Auteur: Ralph Donatz. Naam Groep Datum. Met bijdragen van: Frank van Outvorst, René Sieders, Remko van der Pols en Kees Deurloo

BiSL Zelfevaluatie. Auteur: Ralph Donatz. Naam Groep Datum. Met bijdragen van: Frank van Outvorst, René Sieders, Remko van der Pols en Kees Deurloo BiSL Zelfevaluatie Naam Groep Datum Auteur: Ralph Donatz Met bijdragen van: Frank van vorst, René Sieders, Remko van der Pols en Kees Deurloo Colofon Titel: Ondertitel: Auteur: Uitgever: BiSL Zelfevaluatie

Nadere informatie

Een onoverbrugbare kloof tussen IT en business?

Een onoverbrugbare kloof tussen IT en business? Een onoverbrugbare kloof tussen IT en business? Yvette Backer & Lex Scholten IT is de laatste jaren voor bedrijven steeds belangrijker geworden als ondersteuning van bedrijfsprocessen. Veel bedrijfsprocessen

Nadere informatie

Rapportage Pizzasessie Functioneel-beheer.com Specialisten Managers Adviseurs Algemeen functioneel beheer applicatiebeheer informatiemanagement

Rapportage Pizzasessie Functioneel-beheer.com Specialisten Managers Adviseurs Algemeen functioneel beheer applicatiebeheer informatiemanagement Rapportage Pizzasessie Functioneel-beheer.com Alle deelnemers hebben hun functienaam opgegeven. De volgende functienamen zijn gemeld: Specialisten o Functioneel beheerder (9x) o Functioneel applicatiebeheerder

Nadere informatie

Van BiSL naar BiSL Next

Van BiSL naar BiSL Next Whitepaper Van BiSL naar BiSL Next Auteur: Lucille van der Hagen Datum: 14 november 2016 Inhoud 1 Inleiding 2 Waarom veranderen? 3 Huidige BiSL model 4 Nieuwe BiSL model 5 Van huidig naar nieuw 6 Mapping

Nadere informatie

Themasessie Informatiemanager pak je rol! Welkom! ASL BiSL

Themasessie Informatiemanager pak je rol! Welkom! ASL BiSL Themasessie Informatiemanager pak je rol! Welkom! 1 Programma 16.00 Ontvangst 16.30 Opening Rein van Vugt, ASR Leverancierssturing René Sieders Contractmanagement Gert-Jan Vlasveld Ervaringen uit de praktijk

Nadere informatie

Curriculum Vitae. De heer AJ Voskes

Curriculum Vitae. De heer AJ Voskes Personalia. Naam Voskes Initialen (voornaam) AJ (Jan) Woonplaats RENKUM Nationaliteit Nederlandse Profiel. Loopbaan. Vaardigheden. De heer Voskes is een zeer ervaren en gecertificeerd senior consultant

Nadere informatie

Brochure ASL2 Foundation

Brochure ASL2 Foundation Brochure ASL2 Foundation Over Pink Elephant Bedrijfshistorie Pink Elephant is een Nederlandse IT onderneming die rond 1980 is ontstaan als bijverdienste van een drietal studenten aan de Technische Universiteit

Nadere informatie

Figuur 11 Bekendheid van het energielabel (n=494) Let u bij het kopen van een woning op het energieverbruik van de woning?

Figuur 11 Bekendheid van het energielabel (n=494) Let u bij het kopen van een woning op het energieverbruik van de woning? 5 Het energielabel In het tweede kwartaal van 2008 is een aantal aanvullende vragen gesteld aan de respondenten. Deze vragen gingen over het energielabel. De resultaten van deze vragen worden in dit hoofdstuk

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT. Masterclass Informatiemanagement

AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT. Masterclass Informatiemanagement AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT Masterclass Informatiemanagement AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT INTRODUCTIE Informatie is voor elke organisatie een cruciale asset. Efficiënte uitvoering van

Nadere informatie

Trainingen en workshops Business Informatiemanagement en Applicatiemanagement

Trainingen en workshops Business Informatiemanagement en Applicatiemanagement Trainingen en workshops Business Informatiemanagement en Applicatiemanagement The Lifecycle Company sopgave sopgave 2 1. Onze organisatie 4 1.1 The Lifecycle Company 4 1.2 Onze trainers 4 1.3 Onze aanpak

Nadere informatie

Agenda 26-4-2009. Wat zijn de gevolgen van Cloud en Gridcomputing voor de gebruikersorganisatie en de beheersfunctie.

Agenda 26-4-2009. Wat zijn de gevolgen van Cloud en Gridcomputing voor de gebruikersorganisatie en de beheersfunctie. Wat zijn de gevolgen van Cloud en Gridcomputing voor de gebruikersorganisatie en de beheersfunctie. John Lieberwerth Agenda Even voorstellen Cloud Computing De tien Plagen Gebruikersorganisatie en ICT

Nadere informatie

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see www.vanharen.

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see www.vanharen. ASL 2 Z elfevaluatie Werkboek Beleidsmatig OCM ACM Sturende processen (intern) Sturende processen (extern) Operationeel Beheer Onderhoud/vernieuwing Intern Verbindende processen Extern Naam Groep Datum

Nadere informatie

Onderwijsgroep Tilburg. De Blauwdruk van Onderwijsgroep Tilburg

Onderwijsgroep Tilburg. De Blauwdruk van Onderwijsgroep Tilburg Onderwijsgroep Tilburg De Blauwdruk van Onderwijsgroep Tilburg Even voorstellen Jan Schrevel jan@jsad.nl +31625181818 Projectleider Blauwdruk Joël de Bruijn jdebruijn@onderwijsgroeptilburg.nl +31614241587

Nadere informatie

Brochure BISL Foundation

Brochure BISL Foundation Brochure BISL Foundation Over Pink Elephant Bedrijfshistorie Pink Elephant is een Nederlandse IT onderneming die rond 1980 is ontstaan als bijverdienste van een drietal studenten aan de Technische Universiteit

Nadere informatie

Brochure TOGAF 9.1 Foundation (Level 1)

Brochure TOGAF 9.1 Foundation (Level 1) Brochure TOGAF 9.1 Foundation (Level 1) Over Pink Elephant Pink Elephant is een internationale kennisleider op het gebied van bedrijfsinnovatie en bedrijfsverandering. Met advies- en IT dienstverlening

Nadere informatie

Uitgangspunten en randvoorwaarden bij implementatie BiSL

Uitgangspunten en randvoorwaarden bij implementatie BiSL Uitgangspunten en randvoorwaarden bij implementatie BiSL Auteurs: Frank van Outvorst, Henri Huisman Datum: Januari 2009 Inleiding Veel organisaties zijn momenteel bezig met het (her)inrichten van de vraagzijde

Nadere informatie

Eibert Dijkgraaf Kijk verder dan je test neus lang is: Life Cycle Testing Scan Voorjaarsevent Testnet: 30 juni 2008

Eibert Dijkgraaf Kijk verder dan je test neus lang is: Life Cycle Testing Scan Voorjaarsevent Testnet: 30 juni 2008 Titel, samenvatting en biografie Eibert Dijkgraaf Kijk verder dan je test neus lang is: Life Cycle Testing Scan Voorjaarsevent Testnet: 30 juni 2008 Samenvatting: Eibert Dijkgraaf (testconsultant Test

Nadere informatie

Resultaten van het onderzoek naar het welbevinden van hoogbegaafde volwassenen (18+).

Resultaten van het onderzoek naar het welbevinden van hoogbegaafde volwassenen (18+). Resultaten van het onderzoek naar het welbevinden van hoogbegaafde volwassenen (18+). Dit onderzoek is bedacht, opgesteld, uitgevoerd en afgerond met dit verslag door Willem Wind, eigenaar van https://ikbenhoogbegaafd.nl.

Nadere informatie

Het Modellenbos. Machteld Meijer. GeuonlCI PlrokRoeeade. 10 novemcer 2005

Het Modellenbos. Machteld Meijer. GeuonlCI PlrokRoeeade. 10 novemcer 2005 Het Modellenbos Machteld Meijer GeuonlCI PlrokRoeeade 10 novemcer 2005 , w..._...(i'...'"'..._ Het modellenbos De modellen A8L INK M8F BiSL IPW Prince2 CMM(8W) 180-9126 RUP CMM-I 18PL Six Sigma Cobit IT

Nadere informatie

14-9-2015. Je kunt de presentatie na afloop van elke les downloaden. Ga naar : www.gelsing.info Kies voor de map Systeemontwikkeling

14-9-2015. Je kunt de presentatie na afloop van elke les downloaden. Ga naar : www.gelsing.info Kies voor de map Systeemontwikkeling Les 1 Docent: Marcel Gelsing Je kunt de presentatie na afloop van elke les downloaden. Ga naar : www.gelsing.info Kies voor de map Systeemontwikkeling Je kunt hier (optioneel) ook een gratis tool downloaden

Nadere informatie

Courseware. BiSL Foundation

Courseware. BiSL Foundation BiSL Foundation Courseware Courseware Colofon Titel: Auteurs: Uitgever: BiSL Foundation Courseware Frank van Outvorst & Réne Sieders Van Haren Publishing, Zaltbommel ISBN Hard copy: 978 94 018 0051 8 Druk:

Nadere informatie

Business-ICT-Alignment en functioneel beheer Een nuchtere kijk op functioneel beheer

Business-ICT-Alignment en functioneel beheer Een nuchtere kijk op functioneel beheer Business-ICT-Alignment en functioneel beheer Een nuchtere kijk op functioneel beheer Inleiding Functioneel beheer, dat klinkt wellicht als een ICT-activiteit. En ICT-activiteiten, dat zijn zaken voor de

Nadere informatie

ICT Management. Leerprocessen en hun invloed op de kwaliteit van IT-servicemanagement. Kortere terugverdientijd door het versnellen van het leerproces

ICT Management. Leerprocessen en hun invloed op de kwaliteit van IT-servicemanagement. Kortere terugverdientijd door het versnellen van het leerproces ICT Management Kortere terugverdientijd door het versnellen van het leerproces Leerprocessen en hun invloed op de kwaliteit van IT-servicemanagement SOLUTIONS THAT MATTER 1 Kortere terugverdientijd door

Nadere informatie

ISO/IEC Governance of InformationTechnology. Yvette Backer ASL BiSL Foundation. 16 juni ISO Governance of Information Technoloy 1

ISO/IEC Governance of InformationTechnology. Yvette Backer ASL BiSL Foundation. 16 juni ISO Governance of Information Technoloy 1 ISO/IEC 38500 Governance of InformationTechnology Yvette Backer ASL BiSL Foundation 16 juni 2016 ISO 38500 Governance of Information Technoloy 1 Achtergrond Yvette Backer Zelfstandig consultant en trainer,

Nadere informatie

White paper FSM & BiSL

White paper FSM & BiSL White paper FSM & BiSL 13 maart 2014 Functioneel beheer behoeft nog veel ondersteuning voordat het uit kan groeien tot een volwassen vakgebied. De ASL BiSL Foundation stimuleert deze groei met de uitwisseling

Nadere informatie

Onderzoek Alumni Bètatechniek

Onderzoek Alumni Bètatechniek Onderzoek Alumni Bètatechniek 0 meting - Achtergrond Eén van de knelpunten op de Nederlandse arbeidsmarkt is een tekort aan technisch geschoolden. De Twentse situatie is hierin niet afwijkend. In de analyse

Nadere informatie

Welke factoren zijn bepalend voor het succesvol toepassen van BiSL?

Welke factoren zijn bepalend voor het succesvol toepassen van BiSL? Welke factoren zijn bepalend voor het succesvol toepassen van BiSL? Wat zijn motieven om BiSL wel of niet toe passen? Auteurs: Jelle van Dam Maurits Methorst Sjoerd Spée Erwin van Steijn Hogeschool Utrecht,

Nadere informatie

Professionele ruimte. - onderzoek onder werknemers binnen zorg en welzijn. Den Haag Mei 2015

Professionele ruimte. - onderzoek onder werknemers binnen zorg en welzijn. Den Haag Mei 2015 Professionele ruimte - onderzoek onder werknemers binnen zorg en welzijn Den Haag Mei 2015 Mei 2015 Inhoud Inleiding... 3 Algemene gegevens... 4 Richtlijnen... 6 Reflectie... 8 Conclusies... 10 2 Inleiding

Nadere informatie

Augustus 2012 gestart om de certificaten, Bisl, Prince 2, ITIL en IT- servicemanagement te behalen.

Augustus 2012 gestart om de certificaten, Bisl, Prince 2, ITIL en IT- servicemanagement te behalen. Riemke Oosterhof Nicolaas Beetsstraat 127 9721 RM Groningen Geboortedatum: 21-01-1978 Geboorteplaats: Delfzijl Email: riemke.oosterhof@gmail.com Telefoonnummer: 050-7508119 Mobielnummer: 06-10543868 Rijbewijs:

Nadere informatie

EXIN Business Information Management Foundation

EXIN Business Information Management Foundation Voorbeeldexamen EXIN Business Information Management Foundation with reference to BiSL Editie mei 2012 Copyright 2012 EXIN Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt

Nadere informatie

Brochure ITIL Foundation

Brochure ITIL Foundation Brochure ITIL Foundation Over Pink Elephant Pink Elephant is een internationale kennisleider op het gebied van bedrijfsinnovatie en bedrijfsverandering. Met advies- en IT dienstverlening haalt Pink Elephant

Nadere informatie

ISO/IEC in een veranderende IT wereld

ISO/IEC in een veranderende IT wereld ISO/IEC 20000 in een veranderende IT wereld Dolf van der Haven, Verizon Enterprise Solutions 16 juni 2016 ISO/IEC 20000 in een veranderende IT wereld 1 Achtergrond Dolf van der Haven ITSM Guru with a Human

Nadere informatie

Cursusoverzicht Voorjaar 2015

Cursusoverzicht Voorjaar 2015 Cursusoverzicht Voorjaar 2015 In deze brochure vindt u een overzicht van alle leergangen en trainingen die in samenwerking met Suerte Academy dit voorjaar aanbiedt. De trainingen van worden zeer hoog gewaardeerd

Nadere informatie

Instroom Instroom bij voltijd- deeltijd- en duale opleidingen gezamenlijk t/m

Instroom Instroom bij voltijd- deeltijd- en duale opleidingen gezamenlijk t/m bij voltijd- deeltijd- en duale opleidingen gezamenlijk 2009-2010 t/m 2011-2012 Economie Ad Bedrijfseconomie 20 Ad Facility Management 39 10 15 Accountancy 167 158 170 Bedrijfseconomie 231 220 325 Opleiding

Nadere informatie

Functioneel Applicatie Beheer

Functioneel Applicatie Beheer Functioneel Applicatie Beheer Functioneel Applicatie Beheer Goed functioneel beheer werkt als smeerolie voor uw organisatie en zorgt voor een optimale aansluiting van de informatievoorziening op de primaire

Nadere informatie

Functioneel beheer in Nederland

Functioneel beheer in Nederland Functioneel beheer in Nederland Achtergrond Op initiatief van Marjet Smits (ad Matres), Martijn Buurman (Functioneel-beheerder.com) en Günther Nijmeijer (inmezzo) is eind 2012 de eerste verkiezing voor

Nadere informatie

Werkgroep Integrale SPI Strategieën

Werkgroep Integrale SPI Strategieën Werkgroep Integrale SPI Strategieën Mario van Os Sogeti Nederland B.V. 10 november 2005 Agenda werkgroep 16:40 Eindresultaat Werkgroep Modellen: wanneer wat door Mario van Os, Sogeti 17:15 Presentatie

Nadere informatie

Functioneel applicatiebeheer in het ziekenhuis

Functioneel applicatiebeheer in het ziekenhuis Functioneel applicatiebeheer in het ziekenhuis Auteur : Liesbeth van Erp Review : Hugo Roomans, Winnifred de Keizer Versie : 1.0 Datum : 1 oktober 2009 Bruggebouw Bos en Lommerplein 280 Postbus 9204 1006

Nadere informatie

Samenvatting. Evaluatieonderzoek onder flexibele medewerkers 2015 TNS

Samenvatting. Evaluatieonderzoek onder flexibele medewerkers 2015 TNS Samenvatting Inleiding en onderzoeksverantwoording Op verzoek van Driessen HRM heeft TNS NIPO van 2 tot en met 15 november 2015 de flexibele medewerkers gevraagd hoe zij de performance van Driessen HRM

Nadere informatie

Als je blijft denken zoals je altijd hebt gedacht, blijf je krijgen wat je altijd hebt gekregen. Hoofdstuk 1: Inleiding

Als je blijft denken zoals je altijd hebt gedacht, blijf je krijgen wat je altijd hebt gekregen. Hoofdstuk 1: Inleiding Als je blijft denken zoals je altijd hebt gedacht, blijf je krijgen wat je altijd hebt gekregen Hoofdstuk 1: V1.1 / 01 september 2015 MCTL v1.1 1.... 2 Wat is MCTL?... 2 Het doel van MCTL... 3 Scope /

Nadere informatie

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see BiSL Foundation Courseware - Nederlands Colofon Titel: Auteurs: Uitgever: BiSL Foundation Courseware - Nederlands Frank van Outvorst & Réne Sieders Van Haren Publishing, Zaltbommel ISBN Hard copy: 978

Nadere informatie

Last but not least. Hoofdstuk 35. Bijlagen

Last but not least. Hoofdstuk 35. Bijlagen Last but not least Hoofdstuk 35 Bijlagen V1.2 / 01 februari 2016 Geen copyright! MCTL is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Gebaseerd op een werk van

Nadere informatie

Onderzoek Huishoudelijke hulp 2011

Onderzoek Huishoudelijke hulp 2011 2011 1 (11) Onderzoek Huishoudelijke hulp 2011 Auteur Tineke Brouwers en Francien Wisman Respons onderzoek Op 17 mei 2011 kregen 1034 inwoners van Nieuwegein die huishoudelijke hulp ontvangen een vragenlijst

Nadere informatie

NAF Opzet Werkgroepen

NAF Opzet Werkgroepen NAF Opzet Werkgroepen Youetta de Jager Frank Luyckx Roland Drijver Denis Hageman Raymond Slot Juni 2016 1 Achtergrond Om een nieuwe start te maken met de werkgroepen, is er vanuit de PC een opzet gemaakt

Nadere informatie

Blockchain in Business

Blockchain in Business 2-daagse masterclass Blockchain in Business Zinvol aan de slag met blockchain in uw organisatie Initiatief en organisatie In samenwerking met Wat leert u in deze masterclass? U krijgt inzicht in deze opkomende

Nadere informatie

Functioneel beheer: Maak het beheersbaar

Functioneel beheer: Maak het beheersbaar Functioneel beheer: Maak het beheersbaar Accedis B.V. Bezoekadres Planetenweg 91 2132 HL Hoofddorp Postadres Postbus 175 2130 AD Hoofddorp Telefoon 023 562 75 55 Fax 023 557 42 01 E-mail info@accedis.nl

Nadere informatie

BiSL. Lucille van der Hagen Managing director ASL BiSL Foundation. @lucillehagen & Lucille.vanderhagen@aslbislfoundation.org

BiSL. Lucille van der Hagen Managing director ASL BiSL Foundation. @lucillehagen & Lucille.vanderhagen@aslbislfoundation.org Global Information Management Coalition Roadshow BiSL Lucille van der Hagen Managing director ASL BiSL Foundation @lucillehagen & Lucille.vanderhagen@aslbislfoundation.org 1 1 Geschiedenis BiSL 1996 Ontwikkeling

Nadere informatie

Managing Computer Technology Library

Managing Computer Technology Library Managing Computer Technology Library 1. INLEIDING Welkom bij dit basisboek over MCTL (Managing Computer Technology Library). In dit boek worden de doelstellingen, activiteiten, te behalen resultaten en

Nadere informatie

Hoop-gebied Opleiding

Hoop-gebied Opleiding 3.3 Samenstelling en omvang instroompopulatie 3.3.1 Instroom bij voltijd-, deeltijd- en duale opleidingen gezamenlijk 2008-2009 t/m 2010-2011 Economie Accountancy 161 166 155 Bedrijfseconomie 207 226 214

Nadere informatie

CFM Klantonderzoek. Management Summary CFM Versie

CFM Klantonderzoek. Management Summary CFM Versie CFM Klantonderzoek Management Summary CFM Versie 1 3-7-2019 Colofon Voor Campus and Facility Management, Mevr. M. Bosch Door Newcom Research & Consultancy B.V. Vestiging Enschede Vestiging Amsterdam Hengelosestraat

Nadere informatie

Best practice verzameling voor het managen van alle aspecten van beheer van ICT-infrastructuur.

Best practice verzameling voor het managen van alle aspecten van beheer van ICT-infrastructuur. ITIL Wat is ITIL? Best practice verzameling voor het managen van alle aspecten van beheer van ICT-infrastructuur. Begrippen Rol Functie Proces Proceseigenaar Procesmanager Product Dienst Problem Problem

Nadere informatie

Curriculum voor de professional in IT Service Management

Curriculum voor de professional in IT Service Management Curriculum voor de pressional in IT Management Algemene vaardigheden Introductie Systeemontwikkeling Vendor Product Training (Call registration etc.) ën (A) (A) ISO ASL Time Management 1d Faciliteren van

Nadere informatie

BluefieldFinance. BluefieldFinance. Toegevoegde waarde vanuit inhoud

BluefieldFinance. BluefieldFinance. Toegevoegde waarde vanuit inhoud Toegevoegde waarde vanuit inhoud De Organisatie 1 De Organisatie Bluefield Finance is als onderdeel van Bluefield Partners in 2007 opgericht door 2 ervaren financials met een uitgebreide expertise in business-

Nadere informatie

ESM: Enterprise Service Management. Toepassing op Functioneel Beheer. Jan van Bon. Bio. Linked

ESM: Enterprise Service Management. Toepassing op Functioneel Beheer. Jan van Bon. Bio. Linked ESM: Enterprise Service Management Een standaard voor multidisciplinaire Shared Service Centers Toepassing op Functioneel Beheer LinkedIn: www.linkedin.com/in/jvbon Email: janv@nbon.nl Web: www.inform-it.org

Nadere informatie

Syfadis Suite. LMS & Talent applicatie

Syfadis Suite. LMS & Talent applicatie Syfadis Suite LMS & Talent applicatie FERN : digitaal leren op werkvloer E books Library Learning Management SyfadisLearning & Talent suite Learning Content management & authoring Performance Support Feiten

Nadere informatie

Olde Bijvank Advies Organisatieontwikkeling & Managementcontrol

Olde Bijvank Advies Organisatieontwikkeling & Managementcontrol SAMENVATTING ITIL ITIL is nog steeds dé standaard voor het inrichten van beheerspocessen binnen een IT-organisatie. En dekt zowel applicatie- als infrastructuur beheer af. Indien gewenst kan ITIL worden

Nadere informatie

Als beveiligingssystemen IT-systemen zijn, waarom worden ze dan niet beheerd door de. IT-afdeling? Over Thimo Keizer

Als beveiligingssystemen IT-systemen zijn, waarom worden ze dan niet beheerd door de. IT-afdeling? Over Thimo Keizer Over Thimo Keizer Met een kritische, out of the box, analytische blik help ik organisaties met bedrijfskundige vraagstukken waaronder change management, integrale beveiliging en risico management. Af van

Nadere informatie

Brochure HC&H Masterclasses

Brochure HC&H Masterclasses Brochure HC&H Masterclasses & Masterclass Informatiebeveiliging & Masterclass Proces en Informatiemanagement & Masterclass Klantgericht werken & Masterclass Functioneel Beheer & Masterclass Inkoop ICT

Nadere informatie

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see www.vanharen.

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see www.vanharen. BiSL POCKETGUIDE BiSL P O C K E T G U I D E Remko van der Pols Yvette Backer Eindredactie: Herbert Boland Colophon Titel: BiSL Pocketguide Auteurs: Remko van der Pols, Yvette Backer Reviewteam eerste

Nadere informatie

De arbeidsmarktcommunicatie en dagbladen

De arbeidsmarktcommunicatie en dagbladen De arbeidsmarktcommunicatie en dagbladen Nationaal Onderzoek Arbeidsmarkt 2011 (NOA) Hoe zoeken mensen naar een nieuwe baan? Welke media raadplegen zij? Welke rol speelt internet? Het NOA stelt deze en

Nadere informatie

Alles wat ik nodig heb om een komedie te maken is een park, een politieagent en een mooi meisje (Charlie Chaplin) Hoofdstuk 2.

Alles wat ik nodig heb om een komedie te maken is een park, een politieagent en een mooi meisje (Charlie Chaplin) Hoofdstuk 2. Alles wat ik nodig heb om een komedie te maken is een park, een politieagent en een mooi meisje (Charlie Chaplin) Hoofdstuk 2 V1.1 / 01 september 2015 MCTL v1.1 Hoofdstuk 2... 3 Concretisering doel MCTL...

Nadere informatie

DE MOEDER ALLER BASELINES

DE MOEDER ALLER BASELINES DE MOEDER ALLER BASELINES POLDEREN MET IB? X VRIJBLIJVENDHEID BESLUITELOOSHEID Polderen: compromissen sluiten en samenwerken als kernpunt van beleid 1 OF AFREKENEN? WIE NIET IN CONTROL IS VAN ZIJN DIENSTVERLENING

Nadere informatie

Stand van zaken IM in Nederland Informatiemanagement onderzoek Quint Wellington Redwood 2010

Stand van zaken IM in Nederland Informatiemanagement onderzoek Quint Wellington Redwood 2010 Stand van zaken IM in Nederland Informatiemanagement onderzoek Quint Wellington Redwood 2010 Tanja Goense 16 September 2010 Programma Even voorstellen Opzet onderzoek Bevindingen Samengevat Foodforthought

Nadere informatie

Bijlagen. Tevredenheid van potentiële werknemers

Bijlagen. Tevredenheid van potentiële werknemers Bijlagen Tevredenheid van potentiële werknemers Evaluatie Pastiel Bijlagen Tevredenheid van potentiële werknemers Pastiel Drs. Jan Dirk Gardenier MBA Erik Geerlink, MSc Lotte Piekema, MSc Februari 2014

Nadere informatie

PinkSCAN. Verbeter de kwaliteit van uw IT dienstverlening

PinkSCAN. Verbeter de kwaliteit van uw IT dienstverlening PinkSCAN Verbeter de kwaliteit van uw IT dienstverlening De business stelt steeds hogere eisen aan de kwaliteit van de IT dienstverlening. Nieuwe service modellen vereisen aanpassingen in de wijze waarop

Nadere informatie

APMG-International Webinar. ITIL Editie 2011 Wednesday 16 Mei 2012 / 15:30 CET Presented by Karel Höster

APMG-International Webinar. ITIL Editie 2011 Wednesday 16 Mei 2012 / 15:30 CET Presented by Karel Höster www.apmg-international.com APMG-International Webinar (In samenwerking met Ultracomp Academy) ITIL Editie 2011 Wednesday 16 Mei 2012 / 15:30 CET Presented by Karel Höster www.apmg-international.com ITIL

Nadere informatie

Onderzoeksrapport. Onderzoek naar de ideale omvang van Business Informatiemanagement

Onderzoeksrapport. Onderzoek naar de ideale omvang van Business Informatiemanagement Onderzoeksrapport Onderzoek naar de ideale omvang van Business Informatiemanagement Auteur : Edwin Rakhorst Procesbegeleiding : André Smulders (Ordina) Schoolbegeleiding : Bert Wimmenhove (Windesheim)

Nadere informatie

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see www.vanharen.

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see www.vanharen. BiSL Zelfevaluatie Naam Groep Datum Auteur: Ralph Donatz Met bijdragen van: Frank van Outvorst, René Sieders, Remko van der Pols en Kees Deurloo, Colofon Titel: Ondertitel: Auteur: Uitgever: BiSL Zelfevaluatie

Nadere informatie