TAALCOACHING OP Z'N BRUSSELS CENTRUM BASISEDUCATIE BRUSSELLEER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TAALCOACHING OP Z'N BRUSSELS CENTRUM BASISEDUCATIE BRUSSELLEER"

Transcriptie

1 -1- TAALCOACHING OP Z'N BRUSSELS CENTRUM BASISEDUCATIE BRUSSELLEER

2 -2- INHOUDSTAFEL WAT IS TAALCOACHING OP Z'N BRUSSELS? p.3 ~ HOE IS TAALCOACHING ONTSTAAN? p.4 ~ HOE START EEN TAALCOACHING? p.6 ~ WAT DOET EEN TAALCOACH? p.8 ~ HOE EVALUEREN BINNEN TAALCOACHING? p.10 ~ WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN TAALCOACHING? p.12 ~ CENTRUM BASISEDUCATIE BRUSSELLEER p.13 ~ WEGWIJZER p.14 ~ CONTACTGEGEVENS p.16

3 -3- WAT IS TAALCOACHING OP Z'N BRUSSELS? De term taalcoaching is een verzamelbegrip geworden voor alle mogelijke vormen van NT2 (Nederlands tweede taal) op of naast de opleidings- of werkvloer. Deze brochure wil duidelijk maken hoe CBE Brusselleer taalcoaching definieert en concreet gestalte geeft. Ze heeft de bedoeling potentiële partners te informeren en organisaties die met taalcoaching willen starten, inspiratie te bieden en op weg te helpen. De taalcoach van CBE Brusselleer coacht een vakinstructeur op talig vlak. In maximum één jaar ondersteuning van de taalcoach verwerft de instructeur competenties om laaggeschoolde anderstaligen in het Nederlands op te leiden. Het is de bedoeling dat cursisten Nederlands leren door de interactie met de instructeur, ook als de taalcoach er niet meer is. De taalcoach richt zich daarom in eerste instantie op de instructeur en pas daarna op de cursisten.

4 -4- HOE IS TAALCOACHING ONTSTAAN? Het publiek van vele organisaties die in Brussel (laagdrempelige) Nederlandstalige beroepsopleidingen of werkervaring aanbieden contracten in het kader van artikel 60 en DSP (de Brusselse variant van web+) - werd steeds meer anderstalig. Instructeurs schakelden daarom in hun interactie met cursisten meer en meer over naar contacttalen, in Brussel voornamelijk het Frans. De organisaties richtten wel lessen Nederlands in, maar die waren nauwelijks gebaseerd op de vaktaal of op het Nederlands nodig op de werkvloer. In samenwerking met Brusselleer organiseerde het Centrum Taal en Onderwijs CTO experimenten: In de opleiding keuken- en hotelhulp (2002, JESvzw)(1) en in een werkervaringsproject (2003, SchoolInterventieTeam)(2). (1) De Groof, W., Eindrapport 'Neventrajectexperiment' januari-december Leuven, Centrum voor Taal en Migratie KUL, (2 ) De Groof, W., Eindrapport 'Neventraject werkervaring' juli-december Leuven, Centrum voor Taal en Migratie KUL, 2004.

5 -5- In beide experimenten dienden zich dezelfde drie euvels aan bij de instructeurs: 1. Ze vonden het moeilijk om consequent Nederlands te spreken. De contacttaal is meestal de gemakkelijkste en kortste weg voor een instructeur. 2. Ze waren niet gewend om het Nederlands op een eenvoudige manier te gebruiken. 3. Ze waren niet gewend op een interactieve manier les te geven. Deze moeilijkheden werden opgelost door de lesgever Nederlands als coach van de instructeur in te zetten. De instructeur werd zelfredzaam gemaakt op het vlak van het professioneel en toegankelijk Nederlands. De 'taalcoach' was geboren.

6 -6- HOE START EEN TAALCOACHING? STAP 1 Een Brusselse organisatie die Nederlands wil integreren in zijn opleiding, richt zich tot het Huis Van het Nederlands. De organisatie stelt een taalbeleidsplan op ondersteund door de 'adviseurs taalbeleid' van het Huis van het Nederlands. Dit proces duurt 3 tot 6 maand. Na een omgevingsanalyse bespreken ze samen de ideale aanpak voor de organisatie. De organisatie werkt zijn taalbeleid uit. Hiermee schept het een kader voor de instructeur: Nederlands als instructietaal moet een bewuste keuze zijn. De inspanningen van een instructeur worden gedragen door de coördinatie en passen in een geheel op organisatieniveau. Als het bij de inhoud van het taalbeleid past, wordt geopteerd voor een taalcoach.

7 -7- STAP 2 De organisatie vraagt een taalcoach bij CBE Brusselleer. Er wordt een afsprakennota opgesteld met de organisatie. Die wordt ondertekend door de 2 coördinatoren, de instructeur en de taalcoach.

8 -8- WAT DOET EEN TAALCOACH? De taalcoach coacht de instructeur met wie hij samenwerkt. Het voorbeeld en de adviezen van de taalcoach helpen de instructeur om zijn cursisten in een aangepast en eenvoudig Nederlands op te kunnen leiden. De taalcoach observeert de communicatie tussen de instructeur en de cursisten. Dit dient als vertrekpunt voor de coaching van de instructeur op zijn taalgebruik. De taalcoach overlegt regelmatig met de instructeur ter voorbereiding van een technische les of een activiteit. Hij biedt de instructeur talige tips en suggesties aan zodat die zijn taalgebruik kan aanpassen.

9 -9- De taalcoach kan het cursusmateriaal samen met de instructeur herwerken en vereenvoudigen. De taalcoach herhaalt en maakt een instructie of vraag van de instructeur eenvoudiger, wanneer uit de reactie van cursisten blijkt dat een gegeven uitleg, onduidelijk is. De taalcoach kan deelnemen aan evaluaties van cursisten. Hij kan de instructeur leren hoe hij het niveau Nederlands van zijn cursisten kan inschatten. De taalcoach toont hoe de instructeur bepaalde begrippen met gebaren, afbeeldingen, concrete materialen kan visualiseren. De taalcoach begeleidt in de tweede plaats de cursisten. Hij stimuleert hen bij het Nederlands spreken: stelt hen vragen, doet hen goeie vragen maken voor de instucteur... De taalcoach en de instructeur beoordelen hun samenwerking, tijdens en na de taalcoaching, aan de hand van een checklist. De taalcoach evalueert de talige vorderingen en eventuele stagnatie of terugval van de cursisten tijdens de taalcoachingsperiode.

10 HOE EVALUEREN BINNEN TAALCOACHING? DOORHEEN DE HELE TAALCOACHING VINDEN VERSCHILLENDE EVALUATIES PLAATS: 1. De cursist wordt geëvalueerd. In het taalbeleidsplan wordt concreet gemaakt wat een cursist op het einde van zijn traject met het Nederlands moet kunnen doen: er worden einddoelen geformuleerd. In een schrijnwerkerij is een einddoel: begrijpen van korte mondelinge instructies: Vb. Breng eens de boormachine, Zaag af op 4cm, Leg de panelen in de camionet Om te kunnen meten in welke mate de einddoelen gerealiseerd zijn, wordt een evaluatieinstrument gebruikt. In het evaluatieinstrument voor opleidingen horeca staat bijvoorbeeld bij 'Nederlands begrijpen': Cursist begrijpt het Nederlands zoals aangeleerd in de lessen of op de werkplaats met een laag spreektempo (BT2 BC073). Vb. Instructeur: Neem een mes. Neem de wortelen en schil ze. Cursist neemt een mes en wortelen maar schilt ze niet. Cursist begrijpt veel Nederlands, zolang het spreektempo laag is, de structuur eenvoudig en de inhoud concreet (BT3 BC074). Vb. Instructeur: Snij de wortelen in brunoise. Stoof ze in olijfolie. Cursist voert alles uit.

11 De instructeur en de taalcoach evalueren elkaar. Dit gebeurt door middel van een checklist. Ze bespreken de samenwerking en evolutie en geven de coaching vorm met concrete werkpunten.

12 WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN TAALCOACHING? Deelnemers worden niet weggehaald van de werkvloer om Nederlands te leren. Deelnemers doorlopen een korter traject. Deelnemers leren het specifiek Nederlands van een bepaald beroep, een extra troef op de arbeidsmarkt. Deelnemers zijn meer gemotiveerd voor het Nederlands. Intensieve investering in de vakinstructeur die op lange termijn rendeert Professionele ondersteuning door het Huis van het Nederlands Betere profilering als Nederlandstalige organisatie

13 CENTRUM BASISEDUCATIE BRUSSELLEER Taalcoaching is een dienst die Brusselleer biedt aan Brusselse socioprofessionele inschakelingsacties: opleidingen en werkervaringstrajecten. De samenwerking met de VGC (Vlaamse Gemeenschapscommissie) en de VDAB maakt dit voor organisaties haalbaar. Brusselleer is één van de 13 Centra voor Basiseducatie (CBE). De CBE vormen samen met de CVO (Centra voor Volwassenonderwijs) het volwassenonderwijs, erkend en gesubsidieerd door het Departement Onderwijs van de Vlaamse Overheid. CBE Brusselleer organiseert lessen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Een CBE verzorgt cursussen rekenen, maatschappijoriëntatie, computerinitiatie, Nederlands als moedertaal (lezen en schrijven), opstap Frans en Engels, alfabetisering voor anderstaligen en Nederlands voor anderstaligen. Wie een module volledig afwerkt, krijgt een erkend (deel)certificaat. De basiseducatie richt lessen Nederlands voor anderstaligen in tot Richtgraad 1 van het Europees Referentiekader. De eindtermen komen overeen met die van het lager onderwijs en de eerste graad van het secundair. Bij lessen Nederlands voor andertaligen is de score op de COVAAR-test bepalend of ze terecht kunnen in de Basiseducatie of beter naar een Centrum Volwassenonderwijs (CVO) geörienteerd worden.

14 WEGWIJZER INFO OVER DE TAALCOACHING VAN BRUSSELLEER Pype, I., De Groof, W., Nederlands WERKt. Brusselse opleidings- en werkervaringsprojecten met een taalcoach. Een stand van zaken. Brussel, Huis van het Nederlands Brussel, De Groof, W., Eindrapport Neventraject werkervaring juli-december Leuven, Centrum voor Taal en Migratie, Steunpunt NT2 KUL, 2003 (nvdr. het Centrum voor Taal en Migratie heet tegenwoordig Centrum voor Taal en Onderwijs cfr. ) INFO OVER HET MAKEN EN UITVOEREN VAN EEN TAALBELEID Taalgericht naar werk. Over het belang van geïntegreerd vakonderwijs voor beroepsgerichte opleidingen. Antwerpen. Huis van het Nederlands Antwerpen, (met DVD en CD-R) De Groof, W., Eindrapport Einddoelenonderzoek voor Brusselse Nederlandstalige inschakelingsacties. Leuven, Centrum voor Taal en Migratie, Steunpunt NT2 KUL, 2002.

15 INFO OVER NODO (Nederlands op de opleidingsvloer) EN NODW (Nederlands op de werkvloer) Wijnants, L., Roppe, S., Nederlands op de werkvloer voor KMO's en grote bedrijven. Voor de anderstalige werknemer en zijn omgeving. Leuven, Centrum voor Taal en Migratie, Nederlands op de werkvloer. Prikkels waarop je een discussie kan bouwen. Unizo Jobkanaal. te downloaden op INFO OVER COMPETENTIEMANAGEMENT (de basis voor ons evaluatiesysteem) Laperre, I., Audenaert, M., Competentiemanagement met kansengroepen. Antwerpen-Apeldoorn, Garant, INFO OVER TAALGERICHT VAKONDERWIJS Themanummer Taalgericht vakonderwijs, VONK, 38e jaargang nummer 1 oktober Themanummer Taalgericht vakonderwijs deel 2, VONK, 38e jaargang nummer 2 december Alons, L., Bosch, P., van Huijstee, M., Coachen op taal. In gesprek over taalgerichte didaktiek. Brochure bij de dvd Lesfragmenten taalgericht vakonderwijs. Enschede, Stichting Leerplanontwikkeling, INFO OVER LESMATERIAAL NT2 BINNEN EEN BEROEPSCONTEXT

16 CONTACTGEGEVENS CENTRUM VOOR BASISEDUCATIE BRUSSELLEER Marcqstraat Brussel tel. 02/ info@brusselleer.be website contactpersoon Anja Geerdens anja.geerdens@brusselleer.be

TAALBELEIDSPLAN OPLEIDING POLYVALENT VERZORGENDE

TAALBELEIDSPLAN OPLEIDING POLYVALENT VERZORGENDE TAALBELEIDSPLAN OPLEIDING POLYVALENT VERZORGENDE Voor de periode van 2011 tot 2014 1. Voorstelling van de opleiding begeleider in de kinderopvang en polyvalent verzorgende Het CVO biedt volwassenen met

Nadere informatie

VDAB aanbod NT2 NT2 SCHAKKETTEN. VDAB Aanbod NT2. 1) NT2 + Mijn Loopbaanatelier 2) Sectorspecifiek Nederlands 3) Sector-overschrijdend Nederlands

VDAB aanbod NT2 NT2 SCHAKKETTEN. VDAB Aanbod NT2. 1) NT2 + Mijn Loopbaanatelier 2) Sectorspecifiek Nederlands 3) Sector-overschrijdend Nederlands 1 VDAB aanbod Turnhout, 12/12/2018 VDAB Aanbod 2 1) + Mijn Loopbaanatelier 2) Sectorspecifiek Nederlands 3) Sector-overschrijdend Nederlands 1 VDAB Aanbod 3 1) + MIJN LOOPBAAN@TELIER Mijnloopbaan@telier

Nadere informatie

Gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid, Departement Inburgering in het kader van Managers van diversiteit. Taalgericht naar werk Inhoud I

Gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid, Departement Inburgering in het kader van Managers van diversiteit. Taalgericht naar werk Inhoud I taalgericht naar werk Over het belang van geïntegreerd vakonder wijs voor beroepsgerichte opleidingen Publicatie ontwikkeld door Linguapolis, Instituut voor Taal en Communicatie Universiteit Antwerpen

Nadere informatie

NEDERLANDS LEREN EN OEFENEN

NEDERLANDS LEREN EN OEFENEN 2 32 Oriëntatiegids NEDERLANDS LEREN EN OEFENEN In Brussel leer je op verschillende plaatsen Nederlands. In dit hoofdstuk informeren we je over waar je Nederlands kan leren en oefenen. We leggen in paragraaf

Nadere informatie

c) Hoe evalueert de minister deze taalopleidingen? Hoe loopt de geïntegreerde aanpak?

c) Hoe evalueert de minister deze taalopleidingen? Hoe loopt de geïntegreerde aanpak? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 370 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 17 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB - Sluitend taalbeleid De lage werkzaamheid van

Nadere informatie

VAK EN TAAL, EEN GEÏNTEGREERD VERHAAL. Met steun van het Europees Integratiefonds

VAK EN TAAL, EEN GEÏNTEGREERD VERHAAL. Met steun van het Europees Integratiefonds VAK EN TAAL, EEN GEÏNTEGREERD VERHAAL INTRODUCTIE TAALBELEID OPBOUW 1.Introductie 2.Resultaten taalomgevingsanalyse 3.Tweedetaalverwerving 4.Introductie taalontwikkelend lesgeven / taalbeleid 5.Taalacties

Nadere informatie

BIJLAGE. Bijlage nr. 1. Fiches SD 3 OD 5. Titel initiatief : Opleiding en tewerkstelling schoolinterventieteam

BIJLAGE. Bijlage nr. 1. Fiches SD 3 OD 5. Titel initiatief : Opleiding en tewerkstelling schoolinterventieteam BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiches SD 3 OD 5 Titel initiatief : Opleiding en tewerkstelling schoolinterventieteam Initiatiefnemer: vzw Schoolinterventieteam Projectomschrijving De specifieke bijdrage van de

Nadere informatie

EEN MODULE NEDERLANDS OP DE OPLEIDINGSVLOER 1 INLEIDING 1.1 AANLEIDING 1.2 EEN MODULE NEDERLANDS OP DE OPLEIDINGSVLOER

EEN MODULE NEDERLANDS OP DE OPLEIDINGSVLOER 1 INLEIDING 1.1 AANLEIDING 1.2 EEN MODULE NEDERLANDS OP DE OPLEIDINGSVLOER EEN MODULE NEDERLANDS OP DE OPLEIDINGSVLOER Aan: Centra voor Volwassenenonderwijs Van: Huizen van het Nederlands April 2012 1 INLEIDING 1.1 AANLEIDING Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO), zeker degene

Nadere informatie

BRUSSELSE WERKZOEKENDEN

BRUSSELSE WERKZOEKENDEN Handleiding Voor gebruikers CVO, CBE en het Huis van het Nederlands Brussel Financiering volwassenenonderwijs en verminderd inschrijvingsgeld bij trajecten naar werk BRUSSELSE WERKZOEKENDEN Inhoudsopgave

Nadere informatie

BEDRIJFSBEHEER. E-bedrijfsbeheer NIEUW!

BEDRIJFSBEHEER. E-bedrijfsbeheer NIEUW! BEDRIJFSBEHEER NIEUW! E-bedrijfsbeheer www.syntrabrussel.be 02 Ana Christina (47) Opleiding Brood- en Banketbakker 03 Een eigen zaak starten? Start met de opleiding Bedrijfsbeheer De opleiding Bedrijfsbeheer

Nadere informatie

Advies over de modulaire opleiding NT2 alfa R1, traject 1.2 voor de basiseducatie

Advies over de modulaire opleiding NT2 alfa R1, traject 1.2 voor de basiseducatie 4 ADVIES Raad Levenslang en Levensbreed Leren 21 maart 2006 RLLL/PCA/ADV/007 Advies over de modulaire opleiding NT2 alfa R1, traject 1.2 voor de basiseducatie VLAAMSE ONDERWIJSRAAD, LEUVENSEPLEIN 4, 1000

Nadere informatie

Handleiding voor gebruikers CVO en CBE. Financiering volwassenenonderwijs en verminderd inschrijvingsgeld bij trajecten naar werk

Handleiding voor gebruikers CVO en CBE. Financiering volwassenenonderwijs en verminderd inschrijvingsgeld bij trajecten naar werk Handleiding voor gebruikers CVO en CBE Financiering volwassenenonderwijs en verminderd bij trajecten naar werk Inleiding 1. Het ontwerpdecreet voor de financiering van het volwassenenonderwijs stelt dat

Nadere informatie

NT2-docent, man/vrouw met missie

NT2-docent, man/vrouw met missie NT2docent, man/vrouw met missie Resultaten van de bevraging bij NT2docenten Door Lies Houben, CTOmedewerker Brede evaluatie, differentiatie, behoeftegericht werken, De NT2docent wordt geconfronteerd met

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB. boekhouden en informatica WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB. boekhouden en informatica WWW.VOORBEREIDINGSJAAR. ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN boekhouden en informatica IN ÉÉN SCHOOLJAAR KLAAR OM TE STUDEREN IN HET NEDERLANDS WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.BE Ik

Nadere informatie

Projectomschrijving Doelgroep Werkzoekende Brusselaars, met prioriteit voor kansengroepen (kortgeschoolden) en jongeren

Projectomschrijving Doelgroep Werkzoekende Brusselaars, met prioriteit voor kansengroepen (kortgeschoolden) en jongeren Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 20152016-0172 26-11-2015 BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiche Geïntegreerde opleiding wegenbouw vzw Groep Intro Werkzoekende Brusselaars, met prioriteit voor kansengroepen

Nadere informatie

nr. 437 van WILLY SEGERS datum: 1 maart 2017 aan LIESBETH HOMANS Huis van het Nederlands Brussel - Werking

nr. 437 van WILLY SEGERS datum: 1 maart 2017 aan LIESBETH HOMANS Huis van het Nederlands Brussel - Werking SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 437 van WILLY SEGERS datum: 1 maart 2017 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE

Nadere informatie

Hoofdstuk 6 : Volwassenenonderwijs

Hoofdstuk 6 : Volwassenenonderwijs Deel 1 SCHOOLBEVOLKING Hoofdstuk 6 : Volwassenenonderwijs 6.3. Basiseducatie Schooljaar 2007-2008 BASISEDUCATIE Aantal cursisten - aantal cursussen per centrum en provincie - kalenderjaar 2007-2008 Aantal

Nadere informatie

Taalbeleid in uw organisatie. Studiedag OCMW Halle november 2012

Taalbeleid in uw organisatie. Studiedag OCMW Halle november 2012 Taalbeleid in uw organisatie Studiedag OCMW Halle november 2012 Programma Taalbeleid: Waarom? stellingen en vragen Taalbeleid: Wat en hoe? stappenplan taalbeleid Voorwaarden voor een succesvol taalbeleid

Nadere informatie

Groot gelijk?! Gelijke onderwijskansen in Vlaanderen 23 november 2004

Groot gelijk?! Gelijke onderwijskansen in Vlaanderen 23 november 2004 Groot gelijk?! Gelijke onderwijskansen in Vlaanderen 23 november 2004 Praktijklessen als kansrijke leeromgevingen voor vak én taal: een aanzet tot geïntegreerde scholing Goedele Vandommele Heidi De Niel

Nadere informatie

samenwerkingsverband in het kader van opleiding tot werk vzw Tracé Brussel

samenwerkingsverband in het kader van opleiding tot werk vzw Tracé Brussel BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiche Titel initiatief: Initiatiefnemer: samenwerkingsverband in het kader van opleiding tot werk vzw Tracé Brussel Projectomschrijving De krachtlijnen van het beleidsdomein Vorming

Nadere informatie

SCHOOLPROJECT - KAAP Reglement voor secundaire scholen

SCHOOLPROJECT - KAAP Reglement voor secundaire scholen 1. Achtergrond en doelstelling van Kaap SCHOOLPROJECT - KAAP Reglement voor secundaire scholen Situering Doelstelling Missie Onderwijsbeleid Naast het algemene NT2-aanbod is er nood aan een aanbod op maat

Nadere informatie

TAALBELEID. Het geheel is meer dan de som van delen.

TAALBELEID. Het geheel is meer dan de som van delen. TAALBELEID Het geheel is meer dan de som van delen. Inhoud 1. Algemeen kader en doelstellingen van het project 2. Het proces: betrokken partners, werkwijze 3. Beschrijving van de "resultaten" en de implementatie

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN. Erkend traject naar werk door VDAB. Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN. Erkend traject naar werk door VDAB. Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015 Erkend traject naar werk door VDAB VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015 In één schooljaar klaar om te studeren in het Nederlands WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.BE

Nadere informatie

BIJLAGE. Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr Bijlage nr. 1. Fiche. Projectomschrijving

BIJLAGE. Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr Bijlage nr. 1. Fiche. Projectomschrijving Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 20162017-0805 22-06-2017 BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiche Titel initiatief: Initiatiefnemer: Opleiding en werkervaring thuiszorg vzw Familiehulp Projectomschrijving

Nadere informatie

De NT2-trajecten van inburgeraars: een diagnose Peter De Cuyper HIVA Inhoud

De NT2-trajecten van inburgeraars: een diagnose Peter De Cuyper HIVA Inhoud De NT2-trajecten van inburgeraars: een diagnose Brussel, 28 03 2014 Peter De Cuyper HIVA peter.decuyper@kuleuven.be Inhoud Situering en opzet Conclusies 2 1 Situering Steunpunt Inburgering en Integratie

Nadere informatie

Taal. Rubrieksindeling Provinciaal Documentatiecentrum Atlas

Taal. Rubrieksindeling Provinciaal Documentatiecentrum Atlas Taal 1. TAAL KLEUTERONDERWIJS 1.1 Taalonderwijs en didactiek 1.1.1 Ideeënboeken 1.2 Lesmethodes 1.2.1 Algemeen 1.2.2 Anderstalige nieuwkomers 1.3 Woordenschat 1.3.1 Ideeënboeken 1.3.2 Lesmateriaal 1.4

Nadere informatie

Historiek Basiseducatie

Historiek Basiseducatie Overzicht workshop 1. Werking Open-School / Centrum voor Basiseducatie 2.Laaggeletterdheid 3. Hoe doorverwijzen / ermee rekening houden in de eigen praktijk? 4. Eenvoudig taalgebruik Historiek Basiseducatie

Nadere informatie

Nederlands voor anderstaligen

Nederlands voor anderstaligen anderstaligen Sterrenkundelaan 14, Bergensesteenweg 1440, 1070 Brussel anderstaligen Voor wie zijn de opleidingen Nederlands? Je bent een anderstalige werkzoekende en je hebt al wat basiskennis Nederlands,

Nadere informatie

Presentatiemiddag Oriëntatiegids Zorgopleidingen in Brussel In samenwerking met:

Presentatiemiddag Oriëntatiegids Zorgopleidingen in Brussel In samenwerking met: Presentatiemiddag Oriëntatiegids Zorgopleidingen in Brussel In samenwerking met: Huis voor Gezondheid vzw Lakensestraat 76 / 7 1000 Brussel info@huisvoorgezondheid.be www.huisvoorgezondheid.be Oriëntatiegids

Nadere informatie

VEREISTEN EN VOORKENNIS

VEREISTEN EN VOORKENNIS VEREISTEN EN VOORKENNIS Je zoekt informatie over cursussen. Wat moet je weten? Wat leer je in de cursus? Wat zijn de condities? Op welke manier heb je les? Wat moet je doen? 1. Lees eerst de woordenschat

Nadere informatie

- via Agentschap, OCMW of asielcentrum - vanaf 8 oktober: online of telefonisch!

- via Agentschap, OCMW of asielcentrum - vanaf 8 oktober: online of telefonisch! Inschrijving bij VDAB - via Agentschap, OCMW of asielcentrum - vanaf 8 oktober: online of telefonisch! Intakegesprek bemiddelaars vluchtelingen - doorverwijzing naar oriëntatiecursus - inschrijven cursus

Nadere informatie

LONT2 en Sector 2 in de Basiseducatie. Voorstelling van het NT2-traject voor cursisten met een professioneel perspectief in de basiseducatie

LONT2 en Sector 2 in de Basiseducatie. Voorstelling van het NT2-traject voor cursisten met een professioneel perspectief in de basiseducatie LONT2 en Sector 2 in de Basiseducatie Voorstelling van het NT2-traject voor cursisten met een professioneel perspectief in de basiseducatie Laaggeletterde anderstaligen vinden moeilijk de weg naar werk.

Nadere informatie

VDAB PROGRAMMA INTEGRATIE VIA WERK. 15/06/16

VDAB PROGRAMMA INTEGRATIE VIA WERK. 15/06/16 VDAB PROGRAMMA INTEGRATIE VIA WERK. VDAB INTEGRATIE VIA WERK INHOUD: 1.AANPAK VDAB 2.ACTIES 3.VOORBEELDEN & GOOD PRACTICES 4.VRAGEN? AANPAK VDAB AANPAK VDAB / PRINCIPES: Aanpak krijgt vorm op basis van:

Nadere informatie

De NT2-trajecten van inburgeraars in kaart gebracht

De NT2-trajecten van inburgeraars in kaart gebracht De NT2-trajecten van inburgeraars in kaart gebracht Mid term conference 26 november 2013 Montserrat González Garibay (HIVA) Peter De Cuyper (HIVA) montserrat.gonzalezgaribay@kuleuven.be peter.decuyper@kuleuven.be

Nadere informatie

BIJLAGE. Bijlage nr. 1. Fiches. basisopleiding bouw. Titel initiatief: Initiatiefnemer: Projectomschrijving

BIJLAGE. Bijlage nr. 1. Fiches. basisopleiding bouw. Titel initiatief: Initiatiefnemer: Projectomschrijving BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiches basisopleiding bouw vzw Groep Intro - Kortgeschoolden (max. hoger secundair onderwijs) - Allochtonen - 50+ers Iedere cursist maakt bij intake een keuze voor een bepaald beroep:

Nadere informatie

De NT2 trajecten van inburgeraars in kaart gebracht. Peter De Cuyper HIVA. Inhoud

De NT2 trajecten van inburgeraars in kaart gebracht. Peter De Cuyper HIVA. Inhoud De NT2 trajecten van inburgeraars in kaart gebracht VLOR, Brussel, 21 01 2014 Peter De Cuyper HIVA peter.decuyper@kuleuven.be Situering Inhoud De evaluatie van taaltrajecten Opzet Methodologie Conclusies

Nadere informatie

BEDRIJFSBEHEER. Nieuw! Bedrijfsbeheer voor anderstaligen. www.syntrabrussel.be

BEDRIJFSBEHEER. Nieuw! Bedrijfsbeheer voor anderstaligen. www.syntrabrussel.be BEDRIJFSBEHEER Nieuw! voor anderstaligen www.syntrabrussel.be 02 03 Een eigen zaak starten? De opleiding is de ideale start voor je ondernemersplannen. In deze brochure kom je meer te weten over de verschillende

Nadere informatie

12 scenario s. van warme overdracht

12 scenario s. van warme overdracht 12 scenario s van warme overdracht Scenario s van warme overdracht tussen centra voor volwassenenonderwijs CVO - centra voor basiseducatie CB Voor mensen met minder geletterdheidsvaardigheden is het niet

Nadere informatie

Oriëntatie en leerloopbaanbegeleiding. volwassenen. Liv Geeraert

Oriëntatie en leerloopbaanbegeleiding. volwassenen. Liv Geeraert Oriëntatie en leerloopbaanbegeleiding voor volwassenen Liv Geeraert De Leerplek = een geïntegreerd loket: - Huis van het Nederlands - consortium volwassenenonderwijs - VDAB lokale werkwinkel (aanpalend)

Nadere informatie

Het Brussels Inschakelingslandschap : spelers en bevoegdheden.

Het Brussels Inschakelingslandschap : spelers en bevoegdheden. Het Brussels Inschakelingslandschap : spelers en bevoegdheden. Acties mbt opleiding en werk in het BHG: bevoegdheden. Acties mbt opleiding en werk in het BHG : instrumenten, actoren. Werk in dienstverband.

Nadere informatie

samenwerkingsverband in het kader van opleiding tot werk vzw Tracé Brussel

samenwerkingsverband in het kader van opleiding tot werk vzw Tracé Brussel BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiche Titel initiatief: Initiatiefnemer: samenwerkingsverband in het kader van opleiding tot werk vzw Tracé Brussel Projectomschrijving De krachtlijnen van het beleidsdomein Vorming

Nadere informatie

VIA Jobcoaching op de werkvloer (JC) en Taalcoaching op de opleidingsvloer (TCOV)

VIA Jobcoaching op de werkvloer (JC) en Taalcoaching op de opleidingsvloer (TCOV) PROJECTFICHE VIA en VIA Jobcoaching op de werkvloer () en Taalcoaching op de opleidingsvloer () A. Jobcoaching op de werkvloer () Situering Jobcoaching Jobcoaching is de begeleiding op de werkvloer van

Nadere informatie

Taalstages: STAP voor STAP

Taalstages: STAP voor STAP Taalstages: STAP voor STAP Praktijkdag Werkplekleren - donderdag 26/10/2017 door Stefany Tan (teamcoach GTB) & Karen Vanuytrecht (NT2-instructeur VDAB) 1 Wat vooraf ging: STAP 1 & STAP 2 STAP 1? Experiment

Nadere informatie

Afsprakenoverzicht job- en taalcoaching bij de Werkplekarchitecten

Afsprakenoverzicht job- en taalcoaching bij de Werkplekarchitecten Afsprakenoverzicht job- en taalcoaching bij de Werkplekarchitecten Versie Aangemaakt op 24 september 2009 bijgewerkt op 1 december 2009 1, 7 januari 2010 2, 19 mei 2010 3, 4 november 2011 4 en 24 november

Nadere informatie

Vorming HBO-docenten CVO Elishout. Deel 1: introductie op taalontwikkelend lesgeven

Vorming HBO-docenten CVO Elishout. Deel 1: introductie op taalontwikkelend lesgeven Vorming HBO-docenten CVO Elishout Deel 1: introductie op taalontwikkelend lesgeven Doelstelling Een introductie op de basisprincipes van taalontwikkelend lesgeven/taalgericht vakonderwijs. Wat kan een

Nadere informatie

Resultaten De te bereiken resultaten m.b.t. de periode januari december 2012 kunnen als volgt worden omschreven:

Resultaten De te bereiken resultaten m.b.t. de periode januari december 2012 kunnen als volgt worden omschreven: BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiches Titel initiatief: Initiatiefnemer: Huis van het Nederlands Brussel vzw Projectomschrijving De vzw Huis van het Nederlands Brussel levert een bijdrage aan de realisatie van

Nadere informatie

TAAL OP DE WERKVLOER BROCHURE VOOR SOCIALPROFITWERKGEVERS IN DE PROVINCIE ANTWERPEN

TAAL OP DE WERKVLOER BROCHURE VOOR SOCIALPROFITWERKGEVERS IN DE PROVINCIE ANTWERPEN TAAL OP DE WERKVLOER BROCHURE VOOR SOCIALPROFITWERKGEVERS IN DE PROVINCIE ANTWERPEN 2 Inhoudsopgave Inleiding... 4 Taalinstrumenten en -acties... 7 niveau management... 7 voor anderstalige collega s....

Nadere informatie

Om het opleidingsprofiel in kaart te brengen, beschikken we over drie indicatoren:

Om het opleidingsprofiel in kaart te brengen, beschikken we over drie indicatoren: Profiel van asielzoekers, vluchtelingen en subsidiair beschermden t.o.v. de totale groep van inburgeraars en t.o.v. de groep personen met een inschrijving NT2 via de Agentschappen of het Huis van het Nederlands

Nadere informatie

EINDRAPPORT 'NEVENTRAJECTEXPERIMENT' JANUARI DECEMBER 2002

EINDRAPPORT 'NEVENTRAJECTEXPERIMENT' JANUARI DECEMBER 2002 Steunpunt Nederlands als Tweede Taal EINDRAPPORT 'NEVENTRAJECTEXPERIMENT' JANUARI DECEMBER 2002 Voorgelegd aan Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegelid Guy Vanhengel, Onderwijs, Beroepsopleiding en Begroting

Nadere informatie

LUIK 3 ACTIEPLAN VOOR DOCENTEN

LUIK 3 ACTIEPLAN VOOR DOCENTEN LUIK 3 ACTIEPLAN VOOR DOCENTEN inhoud 1 Stappenplan instroom 2 Stappenplan nauwe samenwerking 3 Stappenplan taalgericht vakonderwijs 4 Stappenplan Nederlands op de opleidingsvloer 5 Stappenplan talig beroepsgericht

Nadere informatie

Ouders in (inter)actie! VISIE: NT2-aanbod voor allochtone ouders met kinderen in het Nederlandstalig onderwijs

Ouders in (inter)actie! VISIE: NT2-aanbod voor allochtone ouders met kinderen in het Nederlandstalig onderwijs Ouders in (inter)actie! VISIE: NT2-aanbod voor allochtone ouders met kinderen in het Nederlandstalig onderwijs Waarom (opnieuw) NT2-project voor ouders? Bezorgdheid Over de moeizame communicatie tussen

Nadere informatie

nr. 202 van JAN HOFKENS datum: 5 januari 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Job- en taalcoaching - Trajecten

nr. 202 van JAN HOFKENS datum: 5 januari 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Job- en taalcoaching - Trajecten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 202 van JAN HOFKENS datum: 5 januari 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Job- en taalcoaching - Trajecten Personen met een kwetsbaar

Nadere informatie

Leuvenseplein 4 Dinsdag, 13 mei Brussel RVOL/PCA/ADV/006

Leuvenseplein 4 Dinsdag, 13 mei Brussel RVOL/PCA/ADV/006 Vlaamse Onderwijsraad Raad Volwassenenonderwijs Leuvenseplein 4 Dinsdag, 13 mei 2003 1000 Brussel RVOL/PCA/ADV/006 Advies over de modulaire opleidingsprofielen basiseducatie voor de opleidingen Nederlands

Nadere informatie

Afsprakenoverzicht job- en taalcoaching bij de Werkplekarchitecten

Afsprakenoverzicht job- en taalcoaching bij de Werkplekarchitecten Afsprakenoverzicht job- en taalcoaching bij de Werkplekarchitecten Versie Aangemaakt op 24 september 2009 bijgewerkt op 1 december 2009, 7 januari 2010, 19 mei 2010, 4 november 2011, 24 november 2015 en

Nadere informatie

Levenslang. leren. Leer wat je wil, wanneer je wil

Levenslang. leren. Leer wat je wil, wanneer je wil Levenslang leren Leer wat je wil, wanneer je wil Alles over levenslang leren Volwassenenonderwijs http://onderwijs.vlaanderen.be/ cursisten Tweedekansonderwijs Vlaanderen www.tweedekansonderwijs.be Opleidingen

Nadere informatie

ACE-GROEP T TALEN07/08

ACE-GROEP T TALEN07/08 ACE-GROE T TALEN07/08 ANTICIATIVE CONTINUING EDUCATION taalcursussen WWW.GROET.BE ACE Groep t. spreek snel een taal! ACE-Groep T organiseert taalcursussen waarin mondelinge communicatie centraal staat.

Nadere informatie

Basiseducatie LEERGEBIED INFORMATIE EN COMMUNICATIETECHNOLOGIE

Basiseducatie LEERGEBIED INFORMATIE EN COMMUNICATIETECHNOLOGIE RLLL/EXT/ADV/004bijl2 Basiseducatie LEERGEBIED INFORMATIE EN COMMUNICATIETECHNOLOGIE Modulaire opleiding Informatie en communicatietechnologie (ICT) AO BE 001 (Ontwerp) communicatietechnologie, opleiding

Nadere informatie

Werkplekleren: leren doen doet leren 6 februari 2012

Werkplekleren: leren doen doet leren 6 februari 2012 Werkplekleren: leren doen doet leren 6 februari 2012 Workshop werkplekleren: opbouw Wat is werkplekleren? Uitgangspunt Waarom werkplekleren? Getuigenissen Wedstrijd Toekomst werkplekleren? Advies SERV

Nadere informatie

Advies over de tweede fase van de modularisering basiseducatie

Advies over de tweede fase van de modularisering basiseducatie ADVIES Raad Levenslang en Levensbreed Leren 24 juni 2008 RLLL/MDR/ADV/009 Advies over de tweede fase van de modularisering basiseducatie VLAAMSE ONDERWIJSRAAD, KUNSTLAAN 6 BUS 6, 1210 BRUSSEL www.vlor.be

Nadere informatie

BEDRIJFSBEHEER. E-bedrijfsbeheer NIEUW!

BEDRIJFSBEHEER. E-bedrijfsbeheer NIEUW! BEDRIJFSBEHEER NIEUW! E-bedrijfsbeheer www.syntrabrussel.be 02 03 Een eigen zaak starten? De opleiding Bedrijfsbeheer is de ideale start voor je ondernemersplannen. In deze brochure kom je meer te weten

Nadere informatie

Klare taal rendeert. Over het belang van een taalbeleid voor bedrijven en organisaties

Klare taal rendeert. Over het belang van een taalbeleid voor bedrijven en organisaties Klare taal rendeert Over het belang van een taalbeleid voor bedrijven en organisaties Taalbeleid: geen overbodige luxe Duidelijk en transparant taalgebruik vermijdt misverstanden, verbetert de samenwerking

Nadere informatie

TIEN OP TIEN VOOR COMMUNICATIE. Ze zijn jong en ze willen... werken: 10 tips STERKE SCHAKELS

TIEN OP TIEN VOOR COMMUNICATIE. Ze zijn jong en ze willen... werken: 10 tips STERKE SCHAKELS TIEN OP TIEN VOOR COMMUNICATIE Ze zijn jong en ze willen... werken: 10 tips Jongeren op de werkplek. Een aangename samenwerking kan voor alle partijen (jongere, bedrijf, school) vruchten afwerpen op lange

Nadere informatie

Wat? ESF project 1 sept aug dec 2019 VDAB, OCMW, In-Gent, Stad Gent en GSIW vzw

Wat? ESF project 1 sept aug dec 2019 VDAB, OCMW, In-Gent, Stad Gent en GSIW vzw Wat? ESF project 1 sept 2016 31 aug 2018 31 dec 2019 VDAB, OCMW, In-Gent, Stad Gent en GSIW vzw Sneller en op maat toeleiden naar arbeidsmarkt Inburgerings- en activeringstraject afstemmen Werkgevers actief

Nadere informatie

GMK-model Taalcoaching

GMK-model Taalcoaching GMK-model Taalcoaching Dit GMK-model bevat: - De mogelijke stappen binnen een taalcoachingstraject - De verplichte acties voor promotoren die coachen met VIA-middelen (gearceerd) - De gemiddelde tijdsinvestering

Nadere informatie

brief VOL nieuws alles over het Brussels Volwassenenonderwijs

brief VOL nieuws alles over het Brussels Volwassenenonderwijs Nummer 3, juni 2012 brief VOL nieuws alles over het Brussels Volwassenenonderwijs In dit nummer Opleidingsbeurs 1 Proclamatie gedetineerden Wat is Aanvullende Algemene Vorming Samenwerking VDAB CVO SVV

Nadere informatie

Taalbeleidsplan Onthaalbureau Inburgering

Taalbeleidsplan Onthaalbureau Inburgering Taalbeleidsplan Onthaalbureau Inburgering 1. Inleiding 1.1. Initiële vraag Het Onthaalbureau Inburgering Antwerpen heeft verschillende acties ondernomen om aan taalbeleid te werken. - taalomgevingsanalyse

Nadere informatie

Provinciale netwerkdag over werken op maat De vluchtelingeninclusie op de arbeidsmarkt

Provinciale netwerkdag over werken op maat De vluchtelingeninclusie op de arbeidsmarkt Provinciale netwerkdag over werken op maat De vluchtelingeninclusie op de arbeidsmarkt 2 Overzicht presentatie Inleiding: verschillende statuten Presentatie Patrick actieplan VDAB Acties en contactgegevens

Nadere informatie

25 september Werkplekleren

25 september Werkplekleren 25 september 2017 Werkplekleren Werkplekleren bij VDAB Leeractiviteiten Aanleren en toepassen van competenties algemene, arbeids- en beroepsgerichte competenties In een werksituatie die een leeromgeving

Nadere informatie

Leren. Werkervaring & Werkplekleren. 27 november 2012 29-5-2013. Wat is werkplekleren?

Leren. Werkervaring & Werkplekleren. 27 november 2012 29-5-2013. Wat is werkplekleren? Werkervaring & Werkplekleren 27 november 2012 Wat is werkplekleren? Leren Op de werkplek (productieomgeving) Gestructureerd en systematisch (met opleidingsplan) Situatiegebonden maar leidt naar overdraagbare

Nadere informatie

CENTRUM- EN EVALUATIEREGLEMENT CBE OPEN SCHOOL

CENTRUM- EN EVALUATIEREGLEMENT CBE OPEN SCHOOL CENTRUM- EN EVALUATIEREGLEMENT CBE OPEN SCHOOL September 2014 Welkom bij Centrum voor Basiseducatie Open School Beste cursist, Met deze brochure willen we je op de hoogte brengen van een aantal belangrijke

Nadere informatie

Advies over de modulaire opleidingen Maatschappijoriëntatie, NT1, Opstap Frans, Opstap Engels voor de basiseducatie

Advies over de modulaire opleidingen Maatschappijoriëntatie, NT1, Opstap Frans, Opstap Engels voor de basiseducatie ADVIES Raad Volwassenenonderwijs 26 april 2005 RVOL/MDR/ADV/006 Advies over de modulaire opleidingen Maatschappijoriëntatie, NT1, Opstap Frans, Opstap Engels voor de basiseducatie VLAAMSE ONDERWIJSRAAD,

Nadere informatie

Advies over een voorstel van opleidingsprofiel volwassenenonderwijs Studiegebied Slagerij

Advies over een voorstel van opleidingsprofiel volwassenenonderwijs Studiegebied Slagerij Raad Levenslang en Levensbreed Leren 13 maart 2018 RLLL-RLLL-ADV-1718-004 Advies over een voorstel van opleidingsprofiel volwassenenonderwijs Studiegebied Slagerij Vlaamse Onderwijsraad Koning Albert II-laan

Nadere informatie

Breed evalueren kan je leren Zes vragen om over te reflecteren. Competenties Nederlands breed evalueren in het secundair onderwijs 1

Breed evalueren kan je leren Zes vragen om over te reflecteren. Competenties Nederlands breed evalueren in het secundair onderwijs 1 2. Evaluatie en toetsing Koen Van Gorp (a), Iris Philips (a) & Fauve De Backer (b) (a) CTO, KU Leuven (b) Steunpunt Diversiteit en Leren, UGent Contact: Koen.VanGorp@arts.kuleuven.be Iris.Philips@arts.kuleuven.be

Nadere informatie

STANDPUNT NT2. Brussel, 15 mei 2002 MJ_Standpunt_NT2

STANDPUNT NT2. Brussel, 15 mei 2002 MJ_Standpunt_NT2 STANDPUNT NT2 Brussel, 15 mei 2002 MJ_Standpunt_NT2 De kennis van het Nederlands is ongetwijfeld één van de basiscompetenties om in onze samenleving zelfredzaam te kunnen zijn, een opleiding te volgen

Nadere informatie

TAALBELEIDSPLAN WOONZORGCENTRUM VAN ZANDE

TAALBELEIDSPLAN WOONZORGCENTRUM VAN ZANDE RESIDENTIE VAN ZANDE Gentsesteenweg 645 1080 Brussel (02)482 08 80 (02)482 08 99 TAALBELEIDSPLAN WOONZORGCENTRUM VAN ZANDE 1 ALGEMEEN 1.1 GROTE KEUZES M.B.T. TAALGEBRUIK IN ONZE ORGANISATIE Eén van de

Nadere informatie

Taalstimulering voor kinderen en volwassenen. Taal en taalbeleid 3 februari 2014

Taalstimulering voor kinderen en volwassenen. Taal en taalbeleid 3 februari 2014 Taalstimulering voor kinderen en volwassenen Taal en taalbeleid 3 februari 2014 Enkele stellingen Taalontwikkeling 1. Voortalige fase: van 0 tot 1 jaar 2. Vroegtalige fase: van 1 tot 2,5 jaar Eentalige

Nadere informatie

Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie

Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie Opleiding Maatschappijoriëntatie - Cultuur 027 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 17 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader... 3 1.2 Inhoud...

Nadere informatie

TAAL OP DE WERKVLOER BROCHURE VOOR SOCIALPROFITWERKGEVERS IN PROVINCIE WEST-VLAANDEREN

TAAL OP DE WERKVLOER BROCHURE VOOR SOCIALPROFITWERKGEVERS IN PROVINCIE WEST-VLAANDEREN TAAL OP DE WERKVLOER BROCHURE VOOR SOCIALPROFITWERKGEVERS IN PROVINCIE WEST-VLAANDEREN 2 Inhoudsopgave Inleiding... 4 Taalinstrumenten en -acties... 7 niveau management... 7 voor anderstalige collega s....

Nadere informatie

SCHOOLPROJECT - KAAP Reglement voor basisscholen

SCHOOLPROJECT - KAAP Reglement voor basisscholen 1. Achtergrond en doelstelling van Kaap SCHOOLPROJECT - KAAP Reglement voor basisscholen Situering Doelstelling Missie Onderwijsbeleid Naast het algemene NT2-aanbod is er nood aan een aanbod op maat van

Nadere informatie

nr. 314 van LIONEL BAJART datum: 5 maart 2015 aan HILDE CREVITS

nr. 314 van LIONEL BAJART datum: 5 maart 2015 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 314 van LIONEL BAJART datum: 5 maart 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Laaggeletterdheid in Brussel Initiatieven

Nadere informatie

CENTRUM- EN EVALUATIEREGLEMENT CBE OPEN SCHOOL

CENTRUM- EN EVALUATIEREGLEMENT CBE OPEN SCHOOL CENTRUM- EN EVALUATIEREGLEMENT CBE OPEN SCHOOL September 2013 Welkom bij Centrum voor Basiseducatie Open School Beste cursist, Met deze brochure willen we je op de hoogte brengen van een aantal belangrijke

Nadere informatie

Actiegroep diversiteit. Van taalscreening naar taalbegeleiding.

Actiegroep diversiteit. Van taalscreening naar taalbegeleiding. Actiegroep diversiteit. Van taalscreening naar taalbegeleiding. Taalbeleid op de korrel genomen. Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding- NietCommercieel GeenAfgeleideWerken

Nadere informatie

De G-coach. Geïntegreerde geletterdheidstraining in beroepsopleidingen. Leuven, 29 november 2010. matthias.vienne@vsko.be. dept.

De G-coach. Geïntegreerde geletterdheidstraining in beroepsopleidingen. Leuven, 29 november 2010. matthias.vienne@vsko.be. dept. De Geïntegreerde geletterdheidstraining in beroepsopleidingen Leuven, 29 november 2010 matthias.vienne@vsko.be dept. WSE Onderzoek i.o. MVG, Dept. WSE en ikv. Plan Geletterdheid Verhogen Literatuur en

Nadere informatie

De G-coach. Geïntegreerde geletterdheidstraining in beroepsopleidingen. Brussel, 23 oktober 2009. dept. WSE

De G-coach. Geïntegreerde geletterdheidstraining in beroepsopleidingen. Brussel, 23 oktober 2009. dept. WSE De Geïntegreerde geletterdheidstraining in beroepsopleidingen Brussel, 23 oktober 2009 dept. WSE Onderzoek i.o. MVG, Dept. WSE en ikv. Plan Geletterdheid Verhogen Literatuur- en praktijkonderzoek Didactisch

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.777 ----------------------------- Zitting van woensdag 5 oktober 2011 -------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.777 ----------------------------- Zitting van woensdag 5 oktober 2011 ------------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.777 ----------------------------- Zitting van woensdag 5 oktober 2011 ------------------------------------------------- Outplacement werknemers van beschutte en sociale werkplaatsen en

Nadere informatie

Intake bij atlas trefdag NT2

Intake bij atlas trefdag NT2 Intake bij atlas trefdag NT2 Nieuwe organisatie Atlas Bij Atlas, integratie& inburgering Antwerpen kan je terecht voor: inburgeringstrajecten en informatie over Nederlands leren en oefenen ondersteuning

Nadere informatie

TAALBELEID ZAVENTEM. Waarom een taalbeleid? Taalvisie (SC 8/2/2016) Infobundel voor het personeel oktober 2017

TAALBELEID ZAVENTEM. Waarom een taalbeleid? Taalvisie (SC 8/2/2016) Infobundel voor het personeel oktober 2017 TAALBELEID ZAVENTEM Infobundel voor het personeel oktober 2017 Waarom een taalbeleid? - De diensten van de gemeente Zaventem worden dagdagelijks geconfronteerd met mensen die de Nederlandse taal onvoldoende

Nadere informatie

BIJLAGE. Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr

BIJLAGE. Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 20152016-0539 23-06-2016 BIJLAGE Bijlage nr. 1 Plan Geletterdheid van de VGC 1. Situering 1.1. Historiek Op 18 juli 2002 keurde het College het Alfabetiseringsplan

Nadere informatie

Taaldocent Een lesgever NT2 van VDAB verzorgt de lessen Nederlands op de opleidingsvloer.

Taaldocent Een lesgever NT2 van VDAB verzorgt de lessen Nederlands op de opleidingsvloer. PRAKTIJKVOORBEELDEN praktijkvoorbeeld 1 Opleiding professionele schoonmaaktechnieken VDAB Antwerpen Beschrijving vakopleiding De opleiding brengt de cursisten praktische kennis en vaardigheden bij over

Nadere informatie

Socioprofessionele reïntegratie. Conny Daens, GTB

Socioprofessionele reïntegratie. Conny Daens, GTB Socioprofessionele reïntegratie Conny Daens, GTB GTB - dienst, vzw die vanuit de werkwinkels heel nauw samenwerkt met VDAB binnen een samenwerkingsakkoord voor personen met een werkvraag. - Onderscheidt

Nadere informatie

basiseducatie Wie kan terecht in een centrum voor basiseducatie? Wat kan je er leren?

basiseducatie Wie kan terecht in een centrum voor basiseducatie? Wat kan je er leren? basis educatie Heb je problemen met lezen, schrijven of rekenen? Je bent niet alleen! In Vlaanderen heeft 1 op 7 mensen er moeite mee. Bij Basiseducatie kan je opnieuw bijbenen. Er zijn 13 Centra voor

Nadere informatie

Wegwijs in je opleiding 14-15

Wegwijs in je opleiding 14-15 Wegwijs in je opleiding 14-15 Nederlands voor Anderstaligen Welkom in ons centrum! Beste cursist Het doet ons plezier dat je les komt volgen in ons centrum. Ons hele team zet zich elke dag in om je zo

Nadere informatie

Voor het jaar 2014 is in de opstart van individuele beroepsopleidingen (IBO) voorzien.

Voor het jaar 2014 is in de opstart van individuele beroepsopleidingen (IBO) voorzien. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 64 van MARTINE TAELMAN datum: 17 oktober 2014 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Tewerkstellingsmaatregelen voor jongeren - Stand van zaken

Nadere informatie

Basiseducatie LEERGEBIED INFORMATIE EN COMMUNICATIETECHNOLOGIE

Basiseducatie LEERGEBIED INFORMATIE EN COMMUNICATIETECHNOLOGIE RLLL/EXT/ADV/004bijl003 Basiseducatie LEERGEBIED INFORMATIE EN COMMUNICATIETECHNOLOGIE Zwevende Module ICT (Ontwerp) Versie 1.0 Pagina 1 van 1 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 15 Januari

Nadere informatie

Een praktijkverhaal uit de opleiding Podologie over werken met weerstand. Pieterjan Bonne, Sabine De Bruyne en Joke Vrijders Arteveldehogeschool

Een praktijkverhaal uit de opleiding Podologie over werken met weerstand. Pieterjan Bonne, Sabine De Bruyne en Joke Vrijders Arteveldehogeschool Een praktijkverhaal uit de opleiding Podologie over werken met weerstand Pieterjan Bonne, Sabine De Bruyne en Joke Vrijders Arteveldehogeschool Ik ben geen taaldeskundige, mijn eigen taal is zeker niet

Nadere informatie

Functieprofiel projectmedewerker

Functieprofiel projectmedewerker Functieprofiel projectmedewerker Situering L4-volwassenenonderwijs vzw is het netwerk van de centra voor volwassenenonderwijs en het centrum voor basiseducatie in de regio Leuven-Hageland-Tervuren. Door

Nadere informatie

Zijn de aantal te begeleiden werkzoekenden per locatie al bekend? Kunnen we ervan uitgaan dat het om de centrumsteden zal gaan?

Zijn de aantal te begeleiden werkzoekenden per locatie al bekend? Kunnen we ervan uitgaan dat het om de centrumsteden zal gaan? Volgnr Datum ontvangst vraag Onderwerp Vraag Antwoord 1 8/06/2016 1.5. Beschrijving van de percelen Zijn de aantal te begeleiden werkzoekenden per locatie al bekend? Kunnen we ervan uitgaan dat het om

Nadere informatie

Opleiding en werkervaring aanvullende thuiszorg vzw Aksent

Opleiding en werkervaring aanvullende thuiszorg vzw Aksent BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiches Titel initiatief: Initiatiefnemer: Opleiding en werkervaring aanvullende thuiszorg vzw Aksent Projectomschrijving Het project wordt opgenomen binnen volgende strategische en

Nadere informatie

Projectomschrijving Doelgroep Werkzoekende Brusselaars, met prioriteit voor kortgeschoolden (max. hoger secundair onderwijs) en jongeren.

Projectomschrijving Doelgroep Werkzoekende Brusselaars, met prioriteit voor kortgeschoolden (max. hoger secundair onderwijs) en jongeren. BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiches Titel initiatief: basisopleiding bouw vzw Groep Intro Werkzoekende Brusselaars, met prioriteit voor kortgeschoolden (max. hoger secundair onderwijs) en jongeren. Het opleidingsprogramma

Nadere informatie

Advies. Strategisch Plan Geletterdheid Brussel, 20 november 2017

Advies. Strategisch Plan Geletterdheid Brussel, 20 november 2017 Advies Strategisch Plan Geletterdheid 2017-2024 Brussel, 20 november 2017 SERV_20171120_Geletterdheid_ADV.docx Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32 2 209 01 11 info@serv.be

Nadere informatie