Cursusprogramma Najaar 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cursusprogramma 2014-2015 Najaar 2014"

Transcriptie

1 Workshop, categorie: Cursuslocaties, subcategorie: Woerden CUL022W Ovenheerlijk Wat is het heerlijk om een ovenschotel op tafel te zetten. U kunt op een ontspannen manier gasten ontvangen en genieten van de maaltijd. In beide lessen wordt een ovenschotel gemaakt, voorafgegaan door een voorgerecht, aangevuld met een salade en tot slot een heerlijk dessert. Aan het einde van de avond gaan we gezellig tafelen. De eerste avond maken we als diner:- Voorgerecht: rode paprika soep- Hoofdgerecht: verse lasagne met verse paddenstoelen en pecorino vergezeld door een winterse salade met appel, uitgebakken spekjes en walnoot met een dressing van honing en mosterd - Dessert: tiramisu van kastanjes Het menu van de tweede avond is:- Voorgerecht: romige knolselderijsoep - Hoofdgerecht: ovenschotel met pompoen en lamsvlees en geroosterde aardappeltjes - Dessert: warme appel-perentaartjes. De ingrediëntkosten bedragen 20,- en worden gelijk met het lesgeld geïncasseerd. Mee te brengen door de cursist: een pen, schort, vaatdoekje, theedoek en eventueel een bakje om de bereide gerechten mee naar huis te kunnen nemen. Deze cursus vindt wekelijks plaats, met uitzondering van schoolvakanties en feestdagen. Start Dinsdag , 2 lessen Tijd 19:00-22:00 uur Prijs 96,5 exclusief materiaalkosten Docent Brigitte van Nieuwkoop

2 Workshop, categorie: Culinair, subcategorie: Koken en bakken CUL029W Kennismaken met de Maleisische keuken De Maleisische keuken is de ultieme fusion keuken doordat hier eeuwenlang de grootste specerijenhaven in Azië was. Invloeden uit heel Azië maken van Maleisische gerechten spannende en culinaire hoogstandjes met complexe smaken. Kom naar de workshop en maak kennis met deze heerlijke keuken! De ingrediëntkosten bedragen 12,50 en worden gelijk met het lesgeld geïncasseerd. Mee te brengen door de cursist: een pen, schort, vaatdoekje, theedoek en eventueel een bakje om de bereide gerechten mee naar huis te kunnen nemen. Start Donderdag , 1 lessen Tijd 19:00-22:00 uur Prijs 50,5 exclusief materiaalkosten Docent Cheukam Tung Cheukam Tung kreeg de liefde voor koken met de paplepel ingegoten door haar vader (chef-kok). Verse seizoensproducten haalt zij op de markt en bijzondere ingrediënten in speciale winkeltjes. De keukens van China, Thailand, Japan, Indonesië en Vietnam hebben voor haar geen geheimen. Ze mengt ingrediënten en smaken met aanstekelijk plezier.

3 Workshop, categorie: Cursuslocaties, subcategorie: Woerden CUL030W De Surinaamse keuken De Surinaamse keuken is zeer uitgebreid, aangezien de bevolking van Suriname afkomstig is uit een groot aantal landen. De Surinaamse keuken is daardoor een combinatie van diverse internationale keukens, onder andere Hindoestaans (India), Creools (Afrika), Javaans (Indonesië), Chinees, Hollands, Joods, Portugees en Indiaans. Dit heeft ervoor gezorgd dat de Surinaamse keuken veel gerechten heeft voortgebracht. De verschillende bevolkingsgroepen zijn vervolgens elkaars gerechten en ingrediënten gaan gebruiken, waaruit weer nieuwe Surinaamse gerechten ontstonden. Makkelijk om te maken en nog heerlijker om te eten! Kom naar deze workshop en leer family-style gerechten maken. De ingrediëntkosten bedragen 12,50 en worden gelijk met het lesgeld geïncasseerd. Mee te brengen door de cursist: een pen, schort, vaatdoekje, theedoek en eventueel een bakje om de bereide gerechten mee naar huis te kunnen nemen. Start Donderdag , 1 lessen Tijd 19:00-22:00 uur Prijs 50,5 exclusief materiaalkosten Docent Cheukam Tung Cheukam Tung kreeg de liefde voor koken met de paplepel ingegoten door haar vader (chef-kok). Verse seizoensproducten haalt zij op de markt en bijzondere ingrediënten in speciale winkeltjes. De keukens van China, Thailand, Japan, Indonesië en Vietnam hebben voor haar geen geheimen. Ze mengt ingrediënten en smaken met aanstekelijk plezier.

4 Workshop, categorie: Cursuslocaties, subcategorie: Woerden CUL040W Vegetarisch koken Steeds meer mensen kiezen ervoor om een aantal avonden per week geen vlees te eten. Vegetarisch koken is meer dan alleen het vlees weglaten. Om inspiratie en variatie op te doen, gaan we deze avond met een ruim aanbod van vegetarische gerechten aan de slag. Na het koken, gaan we van deze smaakvolle gerechten genieten! De ingrediëntkosten bedragen 10,00 en worden gelijk met het lesgeld geïncasseerd. Mee te brengen door de cursist: een pen, schort, vaatdoekje, theedoek en eventueel een bakje om de bereide gerechten mee naar huis te kunnen nemen. Start Dinsdag , 1 lessen Tijd 19:00-22:00 uur Prijs 48 exclusief materiaalkosten Docent Caroline Zwaneveld-Leeuwenhage Caroline Zwaneveld stapte na vijfentwintig jaar uit de gezondheidszorg en werd kok. Ze heeft haar eigen bedrijf 'Thuiskok Zwaneveld'. Ze kookt het liefst eenvoudig, smaakvol en duurzaam.

5 Workshop, categorie: Cursuslocaties, subcategorie: Woerden CUL042W Proef de herfst In de herfst tussen nazomer en vroege winter zijn er veel seizoensgebonden ingrediënten verkrijgbaar zoals paddestoelen, pompoen, schorseneren, appel en druiven. Zomaar wat ingrediënten die de geur en smaak van de herfst vertegenwoordigen en die we in deze kookworkshop terugvinden in ons menu. De ingrediëntkosten bedragen 10,- en worden gelijk met het lesgeld geïncasseerd. Mee te brengen door de cursist: een pen, schort, vaatdoekje, theedoek en eventueel een bakje om de bereide gerechten mee naar huis te kunnen nemen. Start Dinsdag , 1 lessen Tijd 19:00-22:00 uur Prijs 48 exclusief materiaalkosten Docent Caroline Zwaneveld-Leeuwenhage Caroline Zwaneveld stapte na vijfentwintig jaar uit de gezondheidszorg en werd kok. Ze heeft haar eigen bedrijf 'Thuiskok Zwaneveld'. Ze kookt het liefst eenvoudig, smaakvol en duurzaam.

6 Workshop, categorie: Cursuslocaties, subcategorie: Woerden CUL043W Mosselavond Mosselen: eerlijke,heerlijke, zilte lekkernijtjes uit Zeeland, vol trots gevangen! Mosselen zijn altijd goed, als snelle maaltijd, culinair hoogstandje of tijdens een heus mosselfeest. Van het Hollandse volksvoedsel van 50 jaar geleden zijn mosselen anno 2014 gepromoveerd tot internationale delicatesse. Wassen, spoelen en baarden hoeft niet meer, ze zitten tegenwoordig gesorteerd op maat in een zak. Maar hoe zit het nou eigenlijk met de smaak en de kwaliteit? Hoe bereid je ze zo dat de delicate smaak en structuur het meest tot zijn recht komen? Tijdens de workshop wordt er ingegaan op drie verschillende wijzen van bereiding. Laat je inspireren tijdens een creatieve en smakelijke sessie en over mosselen! De ingrediëntkosten bedragen 17,50 en worden gelijk met het lesgeld geïncasseerd. Mee te brengen door de cursist: een pen, schort, vaatdoekje, theedoek en eventueel een bakje om de bereide gerechten mee naar huis te kunnen nemen, Start Woensdag , 1 lessen Tijd 19:00-22:00 uur Prijs 55,5 exclusief materiaalkosten Docent Tom Verheul Marco van Os Marco van Os en Tom Verheul zijn doorgewinterde Horecamensen die bij meerdere gerenommeerde bedrijven als manager en als commercieel expert hebben gewerkt. In hun eigen tijd doen ze waar ze in hun werk niet aan toe

7 komen: heel lekker koken. Liefde moet je delen, vinden ze. En dus ook de liefde voor koken.

8 Workshop, categorie: Cursuslocaties, subcategorie: Woerden CUL050W Kerstdiner Komt Kerst weer in het vizier, dan is voor veel cursisten de workshop 'Kerstdiner' van Marco van Os en Tom Verheul aardig op weg een klassieker te worden. Schrijf je snel in voor deze gewilde workshop, want je wilt dit jaar niet wéér in de keuken staan terwijl iedereen aan tafel zit. Met een goede voorbereiding van het kerstdiner hoeft dat ook niet. Een goede voorbereiding scheelt veel werk op de dag zelf, zodat ook jij van de dag kunt genieten. We bereiden de gerechten met elkaar en gaan aan tafel om van het resultaat te genieten. Vanzelfsprekend onder het genot van een goed glas wijn. Je krijgt de recepten mee, zodat je het menu thuis zelfstandig kunt bereiden. De ingrediëntkosten bedragen 17,50 en worden gelijk met het lesgeld geïncasseerd. Mee te brengen door de cursist: een pen, schort, vaatdoekje, theedoek en eventueel een bakje om de bereide gerechten mee naar huis te kunnen nemen. Start Woensdag , 1 lessen Tijd 19:00-22:00 uur Prijs 55,5 exclusief materiaalkosten Docent Tom Verheul Marco van Os Marco van Os en Tom Verheul zijn doorgewinterde Horecamensen die bij meerdere gerenommeerde bedrijven als manager en als commercieel expert hebben gewerkt. In hun eigen tijd doen ze waar ze in hun werk niet aan toe komen: heel lekker koken. Liefde moet je delen, vinden ze. En dus ook de liefde voor koken.

9 Workshop, categorie: Cursuslocaties, subcategorie: Bodegraven CUL059B Tafeletiquette, over de do's en dont's aan tafel Samen tafelen is van alle tijden. De tafel heeft daarbij niet alleen een praktische functie, maar ook een sociale. We eten samen met ons gezin, met familie, met vrienden of met zakenrelaties. We eten samen om iets te vieren, te bespreken of te bezegelen. In deze cursusavond over tafeletiquette leer je naast een goede tafelschikking maken, de tafel te dekken en het hanteren van het tafelgerei. Ook behandelen we wat een goede houding aan tafel is en omgaan met lastige gerechten. Wat kun je van een goede gastheer/gastvrouw verwachten en welk gedrag word van je verwacht? Kortom, een leuke, leerzame en interessante avond over alle do's en dont's aan tafel. Start Dinsdag , 1 lessen Tijd 19:30-22:00 uur Locatie Bij Everts, Bodegraven, 2411CV Bodegraven Prijs 19 Docent Marion van Iren Marion van Iren in Gouda is sinds 1996 als gediplomeerd Image Consultant werkzaam. Zij geeft kleur-, kledingstijl- en make-upadvies. Marion weet met bijzonder veel enthousiasme alle adviezen op een persoonlijke wijze te brengen. Haar ruime ervaring in het onderwijs maakt dat zij moeiteloos zowel kleine als ook grote gezelschappen weet te boeien. Marion heeft bij de make-upschool van "Mieke Petiet" in Amsterdam de opleiding visagist & make-upartist met lof behaald.

10 Workshop, categorie: Cursuslocaties, subcategorie: Woerden CUL061W Tafeletiquette, over de do's en dont's aan tafel Samen tafelen is van alle tijden. De tafel heeft daarbij niet alleen een praktische functie, maar ook een sociale. We eten samen met ons gezin, met familie, met vrienden of met zakenrelaties. We eten samen om iets te vieren, te bespreken of te bezegelen. In deze cursusavond over tafeletiquette leer je naast een goede tafelschikking maken, de tafel te dekken en het hanteren van het tafelgerei. Ook behandelen we wat een goede houding aan tafel is en omgaan met lastige gerechten. Wat kun je van een goede gastheer/gastvrouw verwachten en welk gedrag word van je verwacht? Kortom, een leuke, leerzame en interessante avond over alle do's en dont's aan tafel. Start Maandag , 1 lessen Tijd 19:30-22:00 uur Prijs 19 Docent Marion van Iren Marion van Iren in Gouda is sinds 1996 als gediplomeerd Image Consultant werkzaam. Zij geeft kleur-, kledingstijl- en make-upadvies. Marion weet met bijzonder veel enthousiasme alle adviezen op een persoonlijke wijze te brengen. Haar ruime ervaring in het onderwijs maakt dat zij moeiteloos zowel kleine als ook grote gezelschappen weet te boeien. Marion heeft bij de make-upschool van "Mieke Petiet" in Amsterdam de opleiding visagist & make-upartist met lof behaald.

11 Workshop, categorie: Cursuslocaties, subcategorie: Bodegraven CUL090B Wijnproefavond, leer wijnen te herkennen Liesbeth Rijnbeek neemt ons mee in de verschillen tussen Europese (o.a. uit Frankrijk) en 'Nieuwe wereld' wijnen (o.a. Chili). Ze legt aan de hand van de gebruikte druivenrassen uit welke wijn hiervan gemaakt wordt. Deze informatie gaan we niet alleen aanhoren, maar ook proeven. Als je wilt weten welke wijn er bij jouw smaak past, kom dan naar deze leerzame en gezellige avond! De extra kosten (wijnen) bedragen 15 en worden gelijk met het lesgeld geïncasseerd. Start Dinsdag , 1 lessen Tijd 19:30-22:00 uur Locatie Bij Everts, Bodegraven, 2411CV Bodegraven Prijs 37 exclusief materiaalkosten Docent Liesbeth Rijnbeek Liesbeth Rijnbeek is Register Vinoloog en is eigenaar van de Wineboutique (van Tolstraat) in Bodegraven. Zij geeft regelmatig wijnproefavonden.

12 Workshop, categorie: Cursuslocaties, subcategorie: Woerden CUL092W Toscaanse keuken In deze workshop leer je diverse authentieke recepten en technieken uit de Toscaanse keuken. Eenvoud is een van de belangrijkste kenmerken van deze keuken; koken met weinig ingrediënten, maar wel van goede kwaliteit. Met dit uitgangspunt zet je tijdens deze avond een heerlijk Toscaans driegangenmenu op tafel. Aan het einde van de les eten wij de bereide gerechten samen op en hierbij mag Toscaanse wijn natuurlijk niet ontbreken. De ingrediëntkosten bedragen 12,50 en worden gelijk met het lesgeld geïncasseerd. Mee te brengen door de cursist: een pen, schort, vaatdoekje, theedoek en eventueel een bakje om de bereide gerechten mee naar huis te kunnen nemen. Start Woensdag , 1 lessen Tijd 19:00-22:00 uur Prijs 50,5 exclusief materiaalkosten Docent Elisabetta Cascino Elisabetta Cascino is specialist op het gebied van de authentieke Italiaanse keuken. Door haar afkomst is zij daar reeds op jonge leeftijd mee in aanraking gekomen. Sinds een aantal jaren verzorgt zij verschillende kookworkshops en heeft ze een website voor liefhebbers van de Italiaanse keuken. Zie:

13 Workshop, categorie: Culinair, subcategorie: Koken en bakken CUL116B Chocolade kerstboom In de chocolaterie van Femke en Sander Pont maken we onder hun professionele begeleiding onze eigen kerstboom van chocolade (ong. 30 cm hoog). We laten je zien hoe je chocolade op de juiste manier kunt verwerken. De kerstboom decoreer je met bonbons in de vorm van kerstballetjes en cadeautjes. Ook werk je met marsepein, om met een feestelijke kerstboom te eindigen. Uiteraard mag je jouw kerstboom mee naar huis nemen aan het einde van de les. De cursusprijs is inclusief materiaal en 2 drankjes. Mee te brengen door de cursist: een pen, schort, vaatdoekje, theedoek en eventueel een bakje om de bereide gerechten mee naar huis te kunnen nemen. Start Dinsdag , 1 lessen Tijd 19:00-22:00 uur Locatie Patisserie Reeuwijk, 2811 DZ Reeuwijk Prijs 40 Docent Sander en Femke Pont Femke en Sander Pont uit Reeuwijk zijn twee banketbakkers en werken ambachtelijk en met pure grondstoffen (veel uit het Groene Hart). Zij staan regelmatig op streekmarkten, ladies nights, fairs, kerstmarkten etc.

14 Cursus, categorie: Cursuslocaties, subcategorie: Woerden CUL133W La cucina del Nord al Sud Variaties in de natuur, het klimaat en de geschiedenis van Italië zijn bepalend geweest voor de culinaire tradities die elke regio met zich meebrengt. 'De' Italiaanse keuken bestaat daarom niet; Italië kenmerkt zich juist door haar vele streekkeukens met elk een eigen karakter. In de drie lessen reizen we van Noord- naar Zuid-Italië en bereiden we diverse authentieke gerechten. Aan het einde van de avond eten wij de bereide gerechten samen op met een lekker glas wijn. De ingrediëntkosten bedragen 37,50 en worden gelijk met het lesgeld geïncasseerd. Mee te brengen door de cursist: een pen, schort, vaatdoekje, theedoek en eventueel een bakje om de bereide gerechten mee naar huis te kunnen nemen. Deze cursus vindt wekelijks plaats, met uitzondering van schoolvakanties en feestdagen. Start Woensdag , 3 lessen Tijd 19:00-22:00 uur Prijs 142,5 exclusief materiaalkosten Docent Elisabetta Cascino Elisabetta Cascino is specialist op het gebied van de authentieke Italiaanse keuken. Door haar afkomst is zij daar reeds op jonge leeftijd mee in aanraking gekomen. Sinds een aantal jaren verzorgt zij verschillende kookworkshops en heeft ze een website voor liefhebbers van de Italiaanse keuken. Zie:

15 Workshop, categorie: Cursuslocaties, subcategorie: Woerden CUL191W Kookworkshop Americana Amerika: land der onbegrensde mogelijkheden. We gaan terug naar de roots van de Amerikaanse keuken, de vele invloeden van immigranten die de culinaire basis vormen van het land. We maken roemruchte gerechten bekend uit overlevering en geschiedenis. Tijdens deze kookworkshop maak je kennis met typisch Amerikaanse producten en ingriënten die je bereidt tot verschillende gerechten. Er komen diverse staten en regio's aan bod, waarbij de nadruk wordt gelegd op traditionele kruiden, basisbereidingen en de verschillende invloeden. De ingrediëntkosten bedragen 15,00 en worden gelijk met het lesgeld geïncasseerd. Mee te brengen door de cursist: een pen, schort, vaatdoekje, theedoek en eventueel een bakje om de bereide gerechten mee naar huis te kunnen nemen. Start Woensdag , 1 lessen Tijd 19:00-22:00 uur Prijs 53 exclusief materiaalkosten Docent Marco van Os Tom Verheul Marco van Os en Tom Verheul zijn doorgewinterde Horecamensen die bij meerdere gerenommeerde bedrijven als manager en als commercieel expert hebben gewerkt. In hun eigen tijd doen ze waar ze in hun werk niet aan toe komen: heel lekker koken. Liefde moet je delen, vinden ze. En dus ook de liefde voor koken.

16 Workshop, categorie: Cursuslocaties, subcategorie: Woerden CUL192W Proef de winter Bij de winter denken we meteen aan de stamppotten, maar er is meer! Stoofschotels, rode wijn, vijgen, uien en speculaas verspreiden tijdens winteravonden heerlijke geuren door het huis. We gaan deze avond alvast genieten van een echt wintermenu. De ingrediëntkosten bedragen 10,00 en worden gelijk met het lesgeld geïncasseerd Mee te brengen door de cursist: een pen, schort, vaatdoekje, theedoek en eventueel een bakje om de bereide gerechten mee naar huis te kunnen nemen. Start Dinsdag , 1 lessen Tijd 19:00-22:00 uur Prijs 48 exclusief materiaalkosten Docent Caroline Zwaneveld-Leeuwenhage Caroline Zwaneveld stapte na vijfentwintig jaar uit de gezondheidszorg en werd kok. Ze heeft haar eigen bedrijf 'Thuiskok Zwaneveld'. Ze kookt het liefst eenvoudig, smaakvol en duurzaam.

17 Cursus, categorie: Cursuslocaties, subcategorie: Bodegraven HVT001B Beeldhouwen In deze cursus werken we met natuursteen. Dat kan zijn met zacht speksteen, serpentijn, (witte) albast en marmer. Door natuursteen te bewerken met beitels, raspen en schuurpapier, komen de kleuren en lijnen in de steen tot leven. Het beeld dat je maakt kan de vorm van de steen volgen of je creëert naar een voorbeeld. Je kiest derhalve een steen die je qua kleur en vorm aanspreekt. De cursus is voor zowel beginners als gevorderden. Ben je beginner, dan neemt de docent voorafgaand aan de cursus contact op voor het aanschaffen van steen en gereedschap. Beginners kiezen bij voorkeur een niet al te harde steensoort. Mee te brengen door de cursist: natuursteen, gereedschap en oude doek. Deze cursus vindt wekelijks plaats, met uitzondering van schoolvakanties en feestdagen. Start Donderdag , 6 lessen Tijd 19:30-22:00 uur Locatie Bij Everts, Bodegraven, 2411CV Bodegraven Prijs 99 Docent Ans Kroeze Ans Kroeze doet ruim tien jaar aan beeldhouwen en volgt zelf lessen bij Caroline Ruizeveld. Meestal werkt zij vanuit de steen. Haar werk is te zien op Sinds 2003 doet Ans mee aan de jaarlijkse expositie van de Werkplaats in Bodegraven en sinds enkele jaren met de atelierroute van de Kunstkring Bodegraven-Reeuwijk. De zachte aanraking van steen na het polijsten heeft mij betoverd en sindsdien niet meer losgelaten. Het is een heerlijke hobby, aldus Ans Kroeze.

18 Cursus, categorie: Cursuslocaties, subcategorie: Woerden HVT003W Mijn Digitale Camera Tegenwoordig heeft iedereen een digitale camera. Maar niet iedereen haalt eruit wat erin zit. Dat is namelijk meer dan menigeen denkt. Je beleeft beslist meer plezier aan je camera als je hem beter leert kennen. Leer je weg te vinden in de menu's. Wat betekenen witbalans, digitale zoom, histogram en wat kun je ermee? Tijdens de cursus werk je met je eigen camera. Mee te brengen door cursist: camera met opgeladen batterijen en instructieboekje. Deze cursus vindt 2-wekelijks plaats, met uitzondering van schoolvakanties en feestdagen. Start Maandag , 4 lessen Tijd 19:30-21:30 uur Prijs 75 Docent Jos Didden Jos Didden is gepassioneerd fotograaf. Hij is vanaf de jaren zeventig lid van Fotoclub Iris in Woerden en geeft sinds 2005 fotocursussen bij de volksuniversiteit.

19 Cursus, categorie: Cursuslocaties, subcategorie: Woerden HVT004W Photoshop voor beginners Met behulp van het zelf aan te schaffen softwareprogamma Photoshop Elements NL (bruikbare versie vanaf 7.0, huidige versie is 12) gaan we onze digitale foto's leren bewerken, verfraaien en veranderen. Er gaat een wereld van mogelijkheden voor je open. Je krijgt lesmateriaal waarmee je thuis kunt oefenen en de gevraagde opdrachten kunt maken. Deze cursus vindt 2-wekelijks plaats, met uitzondering van schoolvakanties en feestdagen. Start Woensdag , 5 lessen Tijd 19:30-22:00 uur Prijs 96 Docent Jos Didden Jos Didden is gepassioneerd fotograaf. Hij is vanaf de jaren zeventig lid van Fotoclub Iris in Woerden en geeft sinds 2005 fotocursussen bij de volksuniversiteit.

20 Cursus, categorie: Cursuslocaties, subcategorie: Bodegraven HVT027B Schilderen met aquarel- of acrylverf Deze cursus biedt de mogelijkheid om te schilderen met zowel aquarel- als met acrylverf. De onderwerpen die we behandelen zijn afwisselend en het is de bedoeling dat ieder zijn/haar stijl ontwikkelt. Voor beginners is er een apart programma, waarin we met de eerste beginselen van het schilderen met aquarel- of acrylverf kennismaken. Tekenvaardigheid is niet vereist, dit komt in de lessen ruim aan bod. Iedere cursist wordt individueel begeleid. Deze cursus vindt wekelijks plaats, met uitzondering van schoolvakanties en feestdagen. Start Maandag , 20 lessen Tijd 19:30-22:00 uur Locatie Bij Everts, Bodegraven, 2411CV Bodegraven Prijs 300 Docent Willeke Piket Willeke Piket heeft verschillende opleidingen gevolgd, t.w. tekenen, schilderen, etsen en kunstgeschiedenis. Aanvankelijk schilderde zij realistisch in aquarel, later ging ze abstracter werken in acrylverf. Ze geeft al vele jaren les in deze beide technieken, o.a. aan Volksuniversiteit Bodegraven (nu onderdeel van Volksuniversiteit Het Groene Hart). Willeke vindt het belangrijk dat ieder steeds verder probeert te komen door in een eigen stijl te werken. Dat zal ze tijdens de lessen ook zoveel mogelijk stimuleren en ondersteunen.

21 Cursus, categorie: Cursuslocaties, subcategorie: Bodegraven HVT028B Schilderen met aquarel- of acrylverf Deze cursus biedt de mogelijkheid om te schilderen met zowel aquarel- als met acrylverf. De onderwerpen die we behandelen zijn afwisselend en het is de bedoeling dat ieder zijn/haar stijl ontwikkelt. Voor beginners is er een apart programma, waarin we met de eerste beginselen van het schilderen met aquarel- of acrylverf kennismaken. Tekenvaardigheid is niet vereist, dit komt in de lessen ruim aan bod. Iedere cursist wordt individueel begeleid. Deze cursus vindt wekelijks plaats, met uitzondering van schoolvakanties en feestdagen. Start Woensdag , 20 lessen Tijd 9:00-11:30 uur Locatie Bij Everts, Bodegraven, 2411CV Bodegraven Prijs 300 Docent Willeke Piket Willeke Piket heeft verschillende opleidingen gevolgd, t.w. tekenen, schilderen, etsen en kunstgeschiedenis. Aanvankelijk schilderde zij realistisch in aquarel, later ging ze abstracter werken in acrylverf. Ze geeft al vele jaren les in deze beide technieken, o.a. aan Volksuniversiteit Bodegraven (nu onderdeel van Volksuniversiteit Het Groene Hart). Willeke vindt het belangrijk dat ieder steeds verder probeert te komen door in een eigen stijl te werken. Dat zal ze tijdens de lessen ook zoveel mogelijk stimuleren en ondersteunen.

22 Cursus, categorie: Cursuslocaties, subcategorie: Woerden HVT034W Creatieve fotografie voor gevorderden Deze cursus is bedoeld voor de gevorderde digitale fotograaf met een spiegelreflexcamera. De workshops van Hans van Ommeren hebben een eigenzinnig en creatief karakter. Er is veel aandacht voor motiefkeuze, compositie, lichtvoering, beweging en emotie: impressionisme in de fotografie. Aan de orde komen landschaps-, architectuur-, portret-, candid- en macrofotografie. Naast beeldbewerking in Adobe Photoshop word je wegwijs gemaakt in digitaal fine art printen. Tenslotte is er aandacht voor het presenteren en exposeren van de resultaten en natuurlijk komt de zwart-wit fotografie uitgebreid aan bod. De afdrukkosten bedragen 25,00 en moeten worden betaald aan de docent. 5 Lessen op dinsdagavond van 2 uur en 3 op zaterdagochtend van 2,5 uur, Tijdens de eerste les worden de overige lesdata in overleg bepaald. Start Dinsdag , 8 lessen Tijd 20:15-22:15 uur Locatie Hans van Ommeren studio, 3449 HW Woerden Prijs 160 exclusief materiaalkosten Docent Hans van Ommeren Hans van Ommeren is professioneel reclame- en illustratief fotograaf en is bekroond met Hasselblad Master en Kodak Commercial & Industrial Awards. Hij is Master EPSON Digigraphie. In technisch en creatief opzicht is hij vernieuwend: scherp in onscherp, bewegingen en afwijkend kleurgebruik. Zijn vrije werk exposeert hij in binnen- en buitenland. Hij is initiator van Fotogalerie in de gewelven in het Kunstkasteel Woerden en columnist voor fotomagazines. Zie

23 Cursus, categorie: Cursuslocaties, subcategorie: Woerden HVT035W Basiscursus fotografie, spiegelreflex- /systeemcamera Je maakt kennis met de mogelijkheden van jouw spiegelreflex- /systeemcamera. Je hebt voor deze cursus een camera nodig waarbij je de belichting kunt instellen (geen compactcamera). Je leert welke omstandigheden om welke instellingen vragen. Wat is de functie van diafragma, sluitertijd, dieptescherpte en de lens? Gevoel voor fotografie wordt ontwikkeld door te leren kijken, het gebruik van het licht en compositie. Aan de hand van de functies van de camera worden opdrachten gegeven die thuis worden uitgevoerd; de resultaten worden in de les besproken. Het bespreken van elkaars foto s is een wezenlijk onderdeel van de les. De kosten voor afdrukken zijn voor eigen rekening. Mee te brengen door de cursist: camera met opgeladen batterijen en instructieboekje. Deze cursus heeft 6 lessen op donderdagavond, 2 lessen op zaterdagmorgen. Do :30; Do :30; Do :30; Za :00; Do :30; Do :30; Za :00; Do :30. Start Donderdag , 8 lessen Tijd 19:30-22:00 uur Prijs 165 Docent Mariëtte Beenen Mariette Beenen werkt sinds 1990 als freelance fotograaf en heeft zich gespecialiseerd in portret- en documentaire fotografie. Na haar diploma reportagefotografie volgde zij bij "De Moor" (nu AFC) in Amsterdam

24 workshops van Jaap Bijsterbosch en Rineke Dijkstra. Deze tijd is mede bepalend geweest voor de ontwikkeling van haar eigen fotografische stijl.

25 Cursus, categorie: Cursuslocaties, subcategorie: Bodegraven HVT038B Mijn Digitale Camera Tegenwoordig heeft iedereen een digitale camera. Maar niet iedereen haalt eruit wat erin zit. Dat is namelijk meer dan menigeen denkt. Je beleeft beslist meer plezier aan je camera als je hem beter leert kennen. Leer je weg te vinden in de menu's. Wat betekenen witbalans, digitale zoom, histogram en wat kun je ermee? Tijdens de cursus werk je met je eigen camera. Mee te brengen door cursist: camera met opgeladen batterijen en instructieboekje. Deze cursus vindt 2-wekelijks plaats, met uitzondering van schoolvakanties en feestdagen. Start Woensdag , 4 lessen Tijd 19:30-21:30 uur Locatie Bij Everts, Bodegraven, 2411CV Bodegraven Prijs 75 Docent Jos Didden Jos Didden is gepassioneerd fotograaf. Hij is vanaf de jaren zeventig lid van Fotoclub Iris in Woerden en geeft sinds 2005 fotocursussen bij de volksuniversiteit.

26 Cursus, categorie: Cursuslocaties, subcategorie: Woerden HVT039W Portretfotografie Hoe maak je een bijzonder portret dat meer is dan een veredelde pasfoto? Bij een goede portretfoto gaat het om communicatie, lichtgebruik, het juiste kader en een creatief gebruik van scherpte en achtergrond. In deze cursus komen close-up, totaal (zittend en staand), in de omgeving, groepsportret en zelfportret aan de orde. Opdrachten worden thuis uitgevoerd en in de les besproken. De kosten voor afdrukken zijn voor eigen rekening. Mee te brengen door de cursist: camera met opgeladen batterijen en instructieboekje. Lesdata: Do ; Do ; Do ; Do ; Do ; Do Start Donderdag , 6 lessen Tijd 19:30-22:00 uur Prijs 115 Docent Mariëtte Beenen Mariette Beenen werkt sinds 1990 als freelance fotograaf en heeft zich gespecialiseerd in portret- en documentaire fotografie. Na haar diploma reportagefotografie volgde zij bij "De Moor" (nu AFC) in Amsterdam workshops van Jaap Bijsterbosch en Rineke Dijkstra. Deze tijd is mede bepalend geweest voor de ontwikkeling van haar eigen fotografische stijl.

27 Lezing, categorie: Hobby en vrije tijd, subcategorie: Dier en natuur HVT077B Tuin- en parkvogels Om vogels te zien en te horen hoef je lang niet altijd naar speciale vogelgebieden af te reizen. Juist in de eigen woonomgeving kunnen verrassend veel soorten voorkomen. Veel mensen vinden het belangrijk vogels in hun tuin of directe omgeving te zien. De aanwezigheid van vogels zegt ook iets over de kwaliteit van de woonomgeving. Er moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan om het vogels naar de zin te maken. Tijdens de cursus wordt aandacht besteed aan het herkennen van de meest gangbare soorten tuin- en parkvogels, zowel aan uiterlijk als aan zang. Daarnaast komt de inrichting van een vogelvriendelijke tuin, nestgelegenheid, voedering en het hanteren van een vogelboek aan de orde. Bij excursie: stevig schoeisel, vogelboek en verrekijker. De excursieleiders nemen 2 telescopen mee. Lesdata: Di en Di (19.30 uur). Excursie: Za (09.00 uur). Start Dinsdag , 3 lessen Tijd 19:30-22:00 uur Locatie Bij Everts, Bodegraven, 2411CV Bodegraven Prijs 53 Docent Stef Strik Gert-Jan Pieterse De docenten doen al decennialang onderzoek naar het gedrag van vogels. Vanuit hun veldervaring en kennis van avifauna ontwikkelen zij cursussen voor zowel de beginnende als gevorderde vogelaar en begeleiden ze excursies. Stef Strik is in het dagelijks leven beleidsmedewerker Klimaat bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Gert-Jan Pieterse is beleidsmedewerker natuur bij de gemeente Nieuwkoop.

CONTACTBLAD VERENIGING SANTPOORTS BELANG

CONTACTBLAD VERENIGING SANTPOORTS BELANG CONTACTBLAD VERENIGING SANTPOORTS BELANG 36 e jaargang nr. 1 - mei 2015 Bestuur Voorzitter: Liefke Sinnema tel. 06 140 436 91 voorzitter@santpoortsbelang.nl Vicevoorzitter: Helen Smit-Rosier tel. 06 205

Nadere informatie

PROGRAMMA 2 0 1 4 / 2 0 1 5

PROGRAMMA 2 0 1 4 / 2 0 1 5 KURSUSPROJEKT LOOSDRECHT PROGRAMMA 2 0 1 4 / 2 0 1 5 INSCHRIJVEN zaterdag 30 augustus 10.00-12.00 uur dinsdag 2 september 19.30-20.30 uur na deze data telefonisch bij de begeleiding Bezoek onze kraam op

Nadere informatie

Voorwoord. ABZ presenteert u hierbij het nieuwe cursusprogramma 2014-2015.

Voorwoord. ABZ presenteert u hierbij het nieuwe cursusprogramma 2014-2015. Cursusprogramma 2014-2015 Voorwoord Altijd op vakantie naar Frankrijk, maar u beheerst de taal niet? Of altijd gedacht dat u meer creativiteit in u hebt, dan er uit komt? Bij ABZ bieden we diverse educatieve

Nadere informatie

Cursusprogramma Volksuniversiteit. Het Groene Hart. Cursussen Workshops Excursies Lezingen Trainingen

Cursusprogramma Volksuniversiteit. Het Groene Hart. Cursussen Workshops Excursies Lezingen Trainingen Cursusprogramma Volksuniversiteit Het Groene Hart Bodegraven Oudewater Woerden Cursussen Workshops Excursies Lezingen Trainingen Talen Culinair Mens & Maatschappij Hobby & Vrije tijd Kunst & Cultuur september

Nadere informatie

pagina 18-21 Creativiteit en Beeldende kunst

pagina 18-21 Creativiteit en Beeldende kunst pagina 4-7 Talen Nederlands Engels Frans Spaans Italiaans Chinees pagina 8-11 Kunst, cultuur en muziek Kunstgeschiedenis Tweeluik Amsterdam Ontmoetingen met de Russische ziel Florence, Rome en Venetie

Nadere informatie

Inhoud. Muziek. Beeldend. Muziek en Beeldend 45. Weekrooster cursussen beeldend 24

Inhoud. Muziek. Beeldend. Muziek en Beeldend 45. Weekrooster cursussen beeldend 24 Inhoud Muziek Basiscursussen 6 Basiscursus Muzikale Vaardigheden, Muzikale Vaardigheden voor volwassenen in 20 lessen, VIO opstap, Special Arts Music, Muziektuin Instrumentale en vocale cursussen 8 Combinatierichting

Nadere informatie

Heliomare dagbesteding locatie Aalsmeer Programma 2006-2007

Heliomare dagbesteding locatie Aalsmeer Programma 2006-2007 Inhoudsopgave Arbeidsmatige activiteiten Atelier Steengoed 3 Computer werkplaats 4 Interne dienstverleningsgroep 6 Internetcafé 8 Klein industrieel werk 9 Werkproject Pantar 10 Sport en ontspanning Bridge

Nadere informatie

P A R N A S O P M A AT WORKSHOPS LESSENSERIES PROJECTEN PRODUCTIES

P A R N A S O P M A AT WORKSHOPS LESSENSERIES PROJECTEN PRODUCTIES P A R N A S O P M A AT WORKSHOPS LESSENSERIES PROJECTEN PRODUCTIES Wilt u een workshop, lessenserie, project of productie reserveren? Dat kan heel eenvoudig: U belt naar Parnas, 058-212 49 09 en vraagt

Nadere informatie

K u n s t e n c e n t r u m

K u n s t e n c e n t r u m K u n s t e N c e n t r u m PROGRAMMA 2015-2016 Algemene Informatie RegioCultuurCentrum Idea Willaertstraat 49 3766 CP Soest Postadres: Markt 1 3701 JZ Zeist Tel: 035 609 58 39 info@ideacultuur.nl www.ideacultuur.nl

Nadere informatie

Cursussen & Overige activiteiten

Cursussen & Overige activiteiten Cursussen & Overige activiteiten 2008 2009 Twello Stichting Samenwerkende Peuterspeelzalen Voorst Pagina 2 Inhoud Excelsior pagina 6 Stichting Samenwerkende Peuterspeelzalen Gemeente Voorst pagina 8 Gemeentelijk

Nadere informatie

Activiteitenprogramma en cursusaanbod Bibliotheek Westland en Volksuniversiteit De Spin

Activiteitenprogramma en cursusaanbod Bibliotheek Westland en Volksuniversiteit De Spin Activiteitenprogramma en cursusaanbod Bibliotheek Westland en Volksuniversiteit De Spin Lezingen Voorstellingen Workshops Cursussen Films Literatuur Cultuur Mediawijsheid Creatief Talen Yoga september

Nadere informatie

Programmagids. Fryslân

Programmagids. Fryslân 2015 2016 Programmagids Fryslân Taal & Lezen Lichaam & Geest Digitaal & Werk Kunst & Cultuur Smaak & Kleur Dat smaakt naar meer! Inhoud In september start alweer het vierde seizoen van Volksuniversiteit

Nadere informatie

PROGRAMMA 2015-2016. Cursussen, workshops en lezingen voor iedereen!

PROGRAMMA 2015-2016. Cursussen, workshops en lezingen voor iedereen! PROGRAMMA 2015-2016 Cursussen, workshops en lezingen voor iedereen! Open Huis Welkom, woensdag 2 september 2015 van 19.00-20.30 uur Sociaal Cultureel Centrum Hofdael Geldrop pagina 4-9 Talen - Engels -

Nadere informatie

Het Bestuur van Stichting Buurthuis De Ezel

Het Bestuur van Stichting Buurthuis De Ezel BESTE WIJKBEWONERS Dit is het programmaboekje van Buurthuis De Ezel. Zoals ieder jaar proberen wij cursussen en activiteiten te organiseren waar u als wijkbewoner om vraagt. Kijkt u rustig of er iets bij

Nadere informatie

KUNSTstof-magazine Jaargang 1 nummer 5 Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief. KUNSTstof-special

KUNSTstof-magazine Jaargang 1 nummer 5 Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief. KUNSTstof-special KUNSTstof-magazine Jaargang 1 nummer 5 Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief KUNSTstof-special KUNSTstof-magazine 5 Beste kunstliefhebber, Wij hopen dat u een goede vakantie heeft gehad en dat

Nadere informatie

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl Ik word ouder Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking www.kennispleingehandicaptensector.nl Voorwoord Mensen met een beperking worden steeds ouder. Dat heeft gevolgen voor alle leefgebieden.

Nadere informatie

ienke José Herman Cees Christel Arie Dick arco Nannette Joke Mieke Peter Lars Priscilla ianne Shanice Kyra Ronald Gieta Ben Tayfun Dutch Big Picture

ienke José Herman Cees Christel Arie Dick arco Nannette Joke Mieke Peter Lars Priscilla ianne Shanice Kyra Ronald Gieta Ben Tayfun Dutch Big Picture ienke José Herman Cees Christel Arie Dick arco Nannette Joke Mieke Peter Lars Priscilla ianne Shanice Kyra Ronald Gieta Ben Tayfun Dutch Big Picture...WAAR JE GOED IN BENT, DAAR WIL JE BETER IN WORDEN

Nadere informatie

Bloemschikken Dutch Floral Design

Bloemschikken Dutch Floral Design school guide 2015 NL Bloemschikken Dutch Floral Design addobbi floreali arranjos de flores フラワーデザイン λουλούδι τακτοποίηση Art floral флористики 插 花 Vanuit het bloemenhart Holland 1 35 jaar ervaring Dit

Nadere informatie

Vormings- aanbod Najaar 2014

Vormings- aanbod Najaar 2014 Vormings- aanbod Najaar 2014 Brechtse dienstencentra Gasthuisstraat 11 2960 Brecht 03 330 11 20 CE 2217 hetsluisken@ocmwbrecht.be LDC De Lindeboom Kerklei 18 A 2960 Sint-Job-in-'t-Goor 03 667 14 00 CE

Nadere informatie

Deamateurkunstenaarlaatzichzien

Deamateurkunstenaarlaatzichzien Deamateurkunstenaarlaatzichzien Beeldvandekenmerkenvanamateurfotografen,-schildersen-schrijvers Utrecht,december2011 EstiHendriksen,DianaChin-a-Fat,AnnekeMengerink,DavidTonnaerenHans Heimans Colofon Onderzoek

Nadere informatie

Leven. Slagers LEREN IS VOOR DE TOEKOMST. Reportage: Op bezoek bij de boer met Slagerij Wapenaar

Leven. Slagers LEREN IS VOOR DE TOEKOMST. Reportage: Op bezoek bij de boer met Slagerij Wapenaar Slagers Leven V O S V O S V O S St i c h t i n g Vo r im s -g evo n r Om nitnw hs et as g ei n rshbeet St c ihntgi n g si k- keenl i n Ognstfo wni kdkse il n in g fosnld St i c h t i n g Vo r m i n g s

Nadere informatie

inhoudsopgave Voorwoord 3

inhoudsopgave Voorwoord 3 inhoudsopgave Voorwoord 3 Voorwoord 3 1 Inleiding 4 2 Jongeren & cultuur 6 3 Het Cultureel Jongeren Profiel 12 De vier culturele types in het kort 16 4 De types uit het Cultureel Jongeren Profiel 19 Geïnteresseerde

Nadere informatie

Zomerfestival. Probeer s uit! 20 juli t/m 30 augustus 2014. Libertas Leiden-Radius-BplusC. www.libertasleiden.nl www.radiuswelzijn.nl www.bplusc.

Zomerfestival. Probeer s uit! 20 juli t/m 30 augustus 2014. Libertas Leiden-Radius-BplusC. www.libertasleiden.nl www.radiuswelzijn.nl www.bplusc. Zomerfestival Libertas Leiden-Radius-BplusC Probeer s uit! 20 juli t/m 30 augustus 2014 www.libertasleiden.nl www.radiuswelzijn.nl www.bplusc.nl Colofon Samenstelling Libertas Leiden Radius BplusC Eindredactie

Nadere informatie

Cursusaanbod najaar 2012. Cursussen voor mensen die moeilijker leren en mensen met een verstandelijke beperking

Cursusaanbod najaar 2012. Cursussen voor mensen die moeilijker leren en mensen met een verstandelijke beperking Cursusaanbod najaar 2012 Cursussen voor mensen die moeilijker leren en mensen met een verstandelijke beperking Editie najaar 2012 Inhoudsopgave Welkom Blz. Wat is het Educatie Netwerk? 2 Hoe ziet een cursus

Nadere informatie

www.vuwestland.nl Cursusaanbod 2014-2015

www.vuwestland.nl Cursusaanbod 2014-2015 www.vuwestland.nl Cursusaanbod 2014-2015 INLOOPAVOND Donderdag 4 september 18.30 tot 21.00 uur Informatie en inschrijven voor cursussen. Kennismaken met docenten. Op zaterdag 6 september van 10.00-12.00

Nadere informatie

DE SCHOLEN DEZWOLSE GIDS SCHOLEN. Wij gaan naar het voortgezet onderwijs!! WWW.ZWOLSESCHOLENGIDS.NL

DE SCHOLEN DEZWOLSE GIDS SCHOLEN. Wij gaan naar het voortgezet onderwijs!! WWW.ZWOLSESCHOLENGIDS.NL DEZWOLSE DE SCHOLEN SCHOLEN GIDS 2015 Wij gaan naar het voortgezet onderwijs!! WWW.ZWOLSESCHOLENGIDS.NL Inhoudsopgave Inleiding 3 Meander College 4 Thomas a Kempis College 6 JenaXL 8 Carolus Clusius College

Nadere informatie

DE LANGE SOESTER. Het smakelijkste nieuws van Soest en omstreken!

DE LANGE SOESTER. Het smakelijkste nieuws van Soest en omstreken! DE LANGE SOESTER Het smakelijkste nieuws van Soest en omstreken! De Lange Soester is een eenmalige uitgave van Banketbakkerij Lex Verkley 14 september 2011 Thé Complet barstensvol zoete zaligheden Wat

Nadere informatie

TRAININGSPROGRAMMA 2015

TRAININGSPROGRAMMA 2015 TRAININGSPROGRAMMA 2015 Trainingen, workshops en bijscholing voor Gastouders Nanny s Leidsters aan huis Pedagogisch werkers Ouders www.kroosttraining.nl 1 Inhoudsopgave Opleidingsplan 3 Bijscholing is

Nadere informatie

UWUitvaartkrant Eerste jaargang, nummer 1, voorjaar 2014

UWUitvaartkrant Eerste jaargang, nummer 1, voorjaar 2014 UWUitvaartkrant Eerste jaargang, nummer 1, voorjaar 2014 MEERVAL 21 7908 WT HOOGEVEEN 06 373 222 85 Onze werkwijze Begraven of cremeren Draaikolk van emoties Uitvaartzorg is onze zorg Pag. 3 Pag. 7 Pag.

Nadere informatie

CURSUSAANBOD 2014-2015

CURSUSAANBOD 2014-2015 CURSUSAANBOD 2014-2015 0 Het Activiteitencentrum, een plek waar mensen samen komen. Gevestigd in de oude huishoudschool, is het Activiteitencentrum een plek waar van alles gebeurt. Er worden o.a. cursussen

Nadere informatie