POSTGRADUAAT MENOPAUZECONSULENT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "POSTGRADUAAT MENOPAUZECONSULENT"

Transcriptie

1 POSTGRADUAAT MENOPAUZECONSULENT Opleidingsgids Academiejaar Studiegebied Gezondheidszorg, campus Kortrijk

2 2 Inhoudsopgave 1 KRACHTLIJNEN Situering van de opleiding Te behalen competentie van de menopauzeconsultent Programma Algemeen structuur van de opleiding Theoretisch onderwijs Klinisch onderwijs Docenten Didactische werkvorm toetsing Doelgroep Praktische informatie Inschrijven Diploma Betaald educatief verlof Opleidingscheques... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd Studiegeld PROGRAMMA Programmaoverzicht... 8 OPLEIDINGSONDERDEEL... 8 contacturen... 8 Studie-punten... 8 Detail STP Communicatieve- en coachingsvaardigheden Fysiologische & pathologische menopauze Gezondheidspromotie Behandelmethoden en leefstijl Diagnostisch en therapeutisch redeneren Klinisch onderwijs (stage) Theoretisch onderwijs detailprogramma STAGES JAAROVERZICHT - WEEKPROGRAMMA... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 5 LECTOREN - GASTDOCENTEN... 13

3 3 1 KRACHTLIJNEN 1.1 Situering van de opleiding Voor veel vrouwen betekent de menopauze een intense verandering in hun leven en verloopt die periode niet steeds aangenaam. De eierstokken functioneren niet meer en de productie van de vrouwelijke hormonen daalt aanzienlijk. Dit heeft uiteraard het gevolg dat de vrouw niet meer vruchtbaar is. Daarnaast treden er bij veel vrouwen allerlei symptomen op zoals warmteopvliegers, hevig transpireren, hartkloppingen, slaapstoornissen, wisselende stemmingen, droge huid en slijmvliezen, hoofdpijn,. Soms vinden de vrouwen zich niet meer terug in hun veranderende lichaam en ze voelen zich in een wankele positie. Het grote doel voor vrouwen in de menopauze is zich goed voelen en de levenskwaliteit te verbeteren. En daar kan de menopauzeconsulent bij helpen. 1.2 Te behalen competentie van de menopauzeconsultent Van een menopauzeconsulente wordt verwacht dat zij of hij in staat is om vrouwen in de menopauze professioneel te begeleiden. Dit vraagt een diepgaande kennis en een grondig inzicht in de fysiologie en de pathologie van de menopauze. De menopauze is een normaal fysiologisch proces waarbij 60% van de vrouwen klachten ondervinden (Depypere, 2008) Maar er zijn ook vrouwen die door een dysfunctie of een chirurgische ingreep vervroegd in de menopauze komen. Daarnaast kunnen hormonale behandelingen bij diverse vormen van kanker vrouwen vervroegd in de menopauze brengen. Preventie en voorlichting over voeding en lifestyle vormen een belangrijk onderdeel van het programma, naast verschillende communicatietechnieken en coachingsvaardigheden, om zo de vrouw in de menopauze haar weg te helpen vinden in deze nieuwe levensfase. Concreet houdt dit in dat de cursist opgeleid wordt om de competenties te ontwikkelen zoals hieronder beschreven. Deze competenties zijn: De menopauzeconsulent zorgt voor een optimale interdisciplinaire samenwerking en voor een aangepaste en actuele organisatie van de praktijk. Gaat op professionele wijze om met de verschillen in (beroeps)deskundigheid, rollen en taken in een multidisciplinair team. Draagt bij aan een effectieve samenwerking ten behoeve van een optimale zorg. De menopauzeconsulent communiceert zowel schriftelijk als mondeling op een deskundige manier aan collega s, specialisten en een breed publiek. Communiceert op methodische wijze met de cliënt en naasten, afgestemd op culturele, sociale aspecten en situationele omstandigheden

4 4 Actief luisteren in diverse situaties Eigen verbale en non-verbale communicatie met de cliënt analyseren en zo nodig bijsturen Een gepaste vertrouwensrelatie opbouwen met de zorgvrager, met evenwicht tussen afstand en nabijheid. De menopauzeconsulent zoekt op een gerichte en methodische manier vak- en wetenschappelijke literatuur op, beoordeelt de relevantie en bruikbaarheid ervan, integreert de nieuwe inzichten in de beroepsuitoefening en ontwikkeling. Gegevens uit verschillende bronnen aan elkaar relateren, kritisch beoordelen en er conclusies uit trekken teneinde wetenschappelijk gefundeerd, praktijkrelevant en menswaardig de zorg te verlenen. Correcte en relevante informatie geven aan de zorgvrager. De menopauzeconsulent werkt doelgericht aan preventie en bevordert de gezondheid volgens de principes van de gezondheidspromotie. Individuele voorlichting geven aan de vrouw en eventueel haar partner Voorlichting geven aan groepen Ontwikkelen van schriftelijk materiaal ter ondersteuning van de mondelinge voorlichting De menopauzeconsulent werkt aan de eigen professionalisering via het voortdurend kritisch in vraag stellen van het eigen functioneren volgen van bijscholingen de grenzen van de eigen deskundigheid herkennen en erkennen en andere disciplines inschakelen indien de eigen deskundigheid ontoereikend is. Kritisch analyseren van de eigen competenties door het benoemen van de eigen sterktes en zwaktes en op basis daarvan de eigen professionele ontwikkeling realiseren. De menopauzeconsulent werkt binnen de grenzen van deontologie en wetgeving. Het beroepsgeheim respecteren Eigen handelen analyseren in functie van eigen waarden en normen en in functie van waarden en normen van de cliënt Het waarborgen van goede zorgverlening De menopauzeconsulent integreert alle vakinhoudelijke en vakoverschrijdende kennis, vaardigheden en professionele attitude ten behoeve van optimale cliëntenzorg.

5 5 Beschikt over diepgaande kennis en inzicht van de fysiologische menopauze, kent de gevolgen voor het functioneren, het klachtenpatroon en de invloed van een onderliggende pathologie. Begeleidt, bewaakt en bevordert de pre- menopauzale fase, de menopauze en postmenopauzale fase. Verleent begeleiding in samenwerking met andere specialisten binnen het beroepsdomein. Literatuur inschatten naar vakinhoudelijke en wetenschappelijke waarde Onderzoeksresultaten beoordelen op bruikbaarheid in de praktijk Op een creatieve manier wetenschappelijke literatuur en kennis implementeren in het eigen professioneel handelen 1.3 Programma Algemeen structuur van de opleiding De opleiding omvat een combinatie van theoretisch onderwijs (17 studiepunten) en klinisch onderwijs (3 studiepunten). Eén studiepunt staat voor een studiebelasting van ca. 25 à 30 uren. Hierbij zijn zowel contacturen, opdrachten, schrijven projectwerk, zelfstudie als examentijd voor dat specifieke opleidingsonderdeel inbegrepen Theoretisch onderwijs Klinisch onderwijs Stages behoren tot het klinisch onderwijs. In totaal zijn er 32 uren stage voorzien waarvan: Drie dagen in UZ Gent borstkliniek, menopauzekliniek, dienst mammografie en botdensitometrie (indien van toepassing kan er ook stage gelopen worden in een andere borstkliniek) Een dagdeel in Nederland bij een menopauzeconsulent Een dagdeel in menopoli VIVES Kortrijk Het stagetraject wordt in samenwerking met de cursist en mevrouw Hilde Verstraete, menopauzeconsulente van de menopoli VIVES Kortrijk, opgemaakt. 1.4 Docenten Didactische werkvorm toetsing Bijna alle docenten zijn artsen specialisten, verpleegkundigen, vroedkundigen, menopauzeconsulenten of experten die werken binnen een setting van menopauzale vrouwen.

6 6 Als gastdocent hebben al deze artsen, verpleegkundigen, vroedkundigen en menopauzeconsultenten en andere experten een reële ervaring in het verstrekken van onderwijs aan volwassenen. Er is een krachtige samenwerking met het werkveld. Het klassikaal onderwijs beperkt zich tot 21 lesdagen, meestal 3 dagen per maand (tot en met juni 2015), opeenvolgend een donderdag, vrijdag en zaterdag. Dit impliceert dat de cursist op een actieve manier de leerstof verwerkt. Er wordt ondersteuning aangeboden door gerichte opdrachten zoals: oefeningen; zelfstudie van leerstofpakketten; systematisch opzoeken, verwerken, exploratie van, reflectie op en rapportering over wetenschappelijke literatuur en vakliteratuur. De bereikte competenties worden op diverse manieren getoetst: via een schriftelijk examen, via het schrijven van casusanalyses, via reflectieverslagen, via mondelinge presentaties, via stage en de uitwerking van de stageopdrachten, Doelgroep Het postgraduaat menopauzeconsulent richt zich tot Bachelors in de verpleegkunde, bachelors in de vroedkunde of andere bachelors en masters in het brede domein van de gezondheidszorg. Wie een ander diploma heeft, kan toegelaten worden na een intakegesprek met de campuscoördinator navorming. 1.6 Praktische informatie Inschrijven U kan zich inschrijven voor het postgraduaat van 20 studiepunten in 1 jaar (theorie, stages en projectwerk). Hiermee kan u in één jaar het postgraduaat menopauzeconsulent behalen U kan ook aparte opleidingsonderdelen volgen en aldus een persoonlijk traject laten samenstellen. Voor informatie over de inschrijvingsprocedure verwijzen wij naar de website Om de kwaliteit van de opleiding te bewaken kan het aantal inschrijvingen beperkt worden.

7 Diploma Wie slaagt voor de opleiding menopauzeconsulent van 20 studiepunten behaalt een postgraduaat met getuigschrift Wie aparte opleidingsonderdelen volgt verzamelt hiervoor credits Betaald educatief verlof Deze opleiding is erkend in het kader van betaald educatief verlof. Als werkstudent kan je in aanmerking komen om betaald educatief verlof aan te vragen bij je werkgever. Educatief verlof wordt verleend voor het theoretisch onderwijs. Dit educatief verlof geeft je het recht om tijdens de opleidingsuren op het werk afwezig te zijn, met behoud van het normale loon. Het aantal uren toegelaten afwezigheid is afhankelijk van de aard van de opleiding en het aantal gevolgde uren. Je moet het verlof opnemen tussen de aanvang van het schooljaar en het einde van de eerste examenzittijd. Eventueel kan de periode worden verlengd tot het einde van de tweede zittijd. Voor meer informatie kan je terecht bij: meta.fgov.be/ph/phb/nlhb00.htm; Studiegeld Meer informatie hierover vind je op de website De vermelde bedragen kunnen wijzigen in functie van de wetgeving.

8 8 2.1 Programmaoverzicht 2 PROGRAMMA OPLEIDINGSONDERDEEL contacturen Studiepunten Detail STP 1. Communicatieve- en coachingsvaardigheden Fysiologische & pathologische menopauze Gezondheidspromotie Behandelmethoden en leefstijl Diagnostisch en therapeutisch redeneren 5.1 EBN - SVH 5.2 Klinisch redeneren 5.3 Capita selecta Klinisch onderwijs (stage) 5 3 TOTAAL

9 9 2.2 Theoretisch onderwijs detailprogramma Communicatieve- en coachingsvaardigheden 3 stpnt Communicatieve- en coachingsvaardigheden 15u Mevr. Mullie Joke Communicatie/praten over seksualiteit 4u Mevr. Mullie Joke Reflectieve vaardigheden 4u Mevr. Delporte V. Totaal 23u Fysiologische & pathologische menopauze 4 stpnt Fysiologie, anatomie en pathologie bij de menopauzale vrouw 24u Prof. Dr. Depypere Botmetabolisme & osteoporose 3u Dr.Goemaere Borstproblematiek 4u Mevr. E. Decoene Urologische problemen tijdens de menopauze 7u Dr. Ampe en Dhr. Delaere Totaal 38u Gezondheidspromotie 3 stpnt Gezondheidsvoorlichting en 7u Mevr. Daane Mieke gezondheidspromotie Menopauze en de geestelijke 2u Dhr. Mestdagh gezondheidszorg Stress in de menopauze 2u Mevr. Steyaert Seks en de menopauze 4u Mevr. Dewitte M. Methodisch reflecteren 3u Mevr. Delporte V & Mevr. Verstraete H. Totaal 18u Behandelmethoden en levensstijl 3 stpnt Voeding binnen de menopauze 4u Mevr. Joossens L. Orthomoleculaire en fytotherapeutische ondersteuning 8u Dhr. Vanderschueren P.

10 10 Osteopathie tijdens de menopauze 2u Mevr. Verstraete C. De menopauzale vrouw in de Chinese 2u Dhr. Verhaeghe Tom geneeskunde Ayurveda voor de vrouw 2u Mevr. Vancoille Marijke Shiatsu voor de vrouw 3u Dhr. Respens D. Bio-identieke hormonen 3u Dr. Aelbrecht Diagnostisch en therapeutisch redeneren 3 stpnt 5.1 Evidence based Nursing 1 stpnt Methodologie van het wetenschappelijk onderzoek en bibbezoek 3u 2u Mevr. Delbaere Mevr. Tesse SVH 4u Mevr. Archie 5.2 Klinisch redeneren Diagnostisch redeneren 7u Mevr. Daane M Therapeutisch redeneren 14u Mevr Stro. 5.3 Capita selecta 1stpt Management 2u Dhr. Defour M. Juridische aspecten 2u Dhr. Vandemoortel Totaal 33u 3 STAGES De stages bieden de kans om de beoogde eindcompetenties te ontwikkelen in het werkveld. De cursist leert er de theorie te integreren in de praktijk (van kennen naar kunnen ). De zelfwerkzaamheid van de cursist staat centraal. Deze is verantwoordelijk voor zijn eigen leerproces. De betrokkenen van het werkveld engageren zich om de cursist tijdens zijn stage te helpen bij zijn stageactiviteiten. De praktijklectoren, mevrouw Verstraete en mevrouw Delporte gaan het leerproces begeleiden en sturen gedurende de verschillende fases van stage. Om de stages te ondersteunen worden stageopdrachten geformuleerd. Deze stageopdrachten beogen cliëntensituaties te observeren, vertrekkend vanuit de thema's, die behandeld worden in het theoretisch onderwijs. Door het uitwerken van casestudies krijgt de begeleidende praktijklector een duidelijk beeld van de verworven competenties van de cursist. Elke casestudie moet getuigen van een niveau bereikt door

11 11 een toekomstige menopauze consulent. Tevens legt de cursist een stageportfolio aan. Hierin levert hij bewijsmateriaal aan om aan te tonen dat de vooropgestelde doelstellingen bereikt zijn. Concrete informatie omtrent de ontwikkeling van een stageportfolio en stageopdrachten wordt gedetailleerd beschreven in het stagedossier dat te bekomen is bij aanvang van de opleiding. De cursist zal samen met mevrouw Verstraete Hilde, menopauzeconsulente van de menopoli in VIVES Kortrijk, zijn stageplaatsen bepalen en vastleggen. In totaal zijn er 32 uren stage voorzien waarvan: Drie dagen in UZ Gent borstkliniek, menopauzekliniek, dienst mammografie en botdensitometrie (indien van toepassing kan er ook stage gelopen worden in een andere borstkliniek) Een dagdeel in Nederland bij een zelfstandig overgangsconsulent of in een menopoli intramuraal. Een dagdeel in menopoli VIVES Kortrijk Stages worden afgehandeld binnen vooraf bepaalde periodes. De cursist bespreekt de begin- en einddatum van elke stagedag, alsook de naam van de stageplaats met mevrouw Verstraete en noteert de gemaakte planning op het document stageoverzicht. Dit document dient voor de aanvang van de stage digitaal of op papier afgegeven worden aan de coördinator navorming, mevrouw Annelies De Langhe. Voor alle detailinformatie betreffende het stageportfolio wordt verwezen naar het portfolio menopauzeconsulent, dat bekomen wordt bij de start van de opleiding.

12

13 4 LECTOREN - GASTDOCENTEN (Onder voorbehoud) Dr. Aelbrecht Arts gespecialiseerd in de behandeling van energieproblemen & chronische pijnproblemen energiekliniek Aalst Dr. Ampe Uroloog AZ St-Jan Brugge Archie S. Lector vroedkunde, VIVES, studiegebied gezondheidszorg, campus Kortrijk Daane M. Opleider Erasmus MC Rotterdam/coach Decoene E. Oncologisch verpleegkundige en borstverpleegkundige UZ Gent. Defour M. Manager Delaere L. Prostaatverpleegkundige & oncologisch verpleegkundige - AZ St-Jan Brugge/Oostende De Langhe A. Campuscoördinator navorming studiegebied gezondheidszorg - VIVES Kortrijk lector verpleegkunde Dr. Delbaere I. Coach Expertisecentrum Zorginnovatie - Lector Evidence Based Midwifery Delporte V. Lector verpleegkunde, VIVES, studiegebied gezondheidszorg, campus Kortrijk Prof. Depypere H. Gynaecoloog UZ Gent (MD, PhD) - voorzitter van de Belgische menopauze vereniging

14 14 Dewitte M. Seksuologe UGent (Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie) + UZ Maastricht Dr. Goemare S. Dr. Endocrinoloog eenheid voor osteoporose en metabole botziekten Universitair ziekenhuis Gent Joossens J. Docente opleiding voedings- en dieetkunde Mullie J. Kinesiste & NLP coach Respens D. Kinesiste, shiatsu academie & menopauzeconsulente Steyaert L. Verpleegkundige menopauzeconsulente & gezondheidsmedewerker orthomoleculaire geneeskunde Stro J. Verpleegkundige /trainer/docent/ Opleiding Erasmus MC Rotterdam Vancoille M. Specialisatie : ayurveda voor de vrouw en authentieke ayurvedsiche massagetechnieken Vandemoortel Advocaat lector recht & ethiek Vanderschueren P Osteopaat en orthomoleculaire fytotherapeut Verhaeghe T. Acupuncturist Verstraete C. Osteopaat D.O.- M.R.O.B.

15 15 Verstraete H. Menopauzeconsulente menopoli VIVES Kortrijk & lector vroedkunde, VIVES, studiegebied gezondheidszorg, campus Kortrijk

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 F 050 38 11 71 www.howest.be Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2013-2014 Inhoud Doel

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2012-2013 Inhoud Doel van de opleiding Situering van de opleiding Onderwijsvormen Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2013/2014 navorming Mentor Klinisch Onderwijs Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Navorming Mentor Klinisch Onderwijs Deze opleiding is een samenwerking van het departement Gezondheid en

Nadere informatie

Bijzondere beroepstitel:

Bijzondere beroepstitel: 2012 2013 Bijzondere beroepstitel: Verpleegkundige gespecialiseerd in de intensieve zorg en spoedgevallenzorg Hogeschool West-Vlaanderen Departement Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 Wouter.Decock@howest.be

Nadere informatie

Stagedoelstelling exploratiestage

Stagedoelstelling exploratiestage Stagedoelstelling exploratiestage 2018-2019 1 Zorgverlener: verlenen verpleegkundige zorg/technische vaardigheden volgens de verpleegkundige basisprincipes Werkt systematisch en gestructureerd. Besteedt

Nadere informatie

VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN

VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE 2018-2019 WERKEN & STUDEREN WELKOMSTWOORD ALGEMEEN DIRECTEUR Hogeschool PXL is een warme en kwaliteitsvolle hogeschool: ondernemend, netwerkend,

Nadere informatie

DOMEINSPECIFIEKE LEERRESULATEN

DOMEINSPECIFIEKE LEERRESULATEN ASSOCIATIE KU LEUVEN SCHAPENSTRAAT 34, BUS 5600 3000 LEUVEN, BELGIË DOMEINSPECIFIEKE LEERRESULATEN BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE 1. De PBA VPL bouwt autonoom binnen een multiculturele omgeving een professionele

Nadere informatie

EXPLORATIESTAGE Learning outcomes met indicatoren PXL HEALTHCARE PROFESSIONELE BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE

EXPLORATIESTAGE Learning outcomes met indicatoren PXL HEALTHCARE PROFESSIONELE BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE EXPLORATIESTAGE Learning outcomes met indicatoren PXL HEALTHCARE PROFESSIONELE BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE 2018-2019 1 ZORGVERLENER: De student/verpleegkundige stelt op basis van klinisch redeneren de

Nadere informatie

BRUGOPLEIDING VERPLEEGKUNDE 2015-2016

BRUGOPLEIDING VERPLEEGKUNDE 2015-2016 BRUGOPLEIDING VERPLEEGKUNDE 2015-2016 INHOUD 04 Doel van de opleiding 06 Situering van de opleiding 08 Curricula 13 Algemene informatie 16 Hoe te bereiken? VOORWOORD Het personeel en de studenten van de

Nadere informatie

De CBP: Competentie Beoordeling Praktijk

De CBP: Competentie Beoordeling Praktijk De CBP: Competentie Beoordeling Praktijk Op de HBOV van de Hogeschool Leiden wordt sinds het studiejaar 2013-2014 gewerkt met CBP s, Competentie Beoordelingen in de Praktijk. Gedachte hierachter is, dat

Nadere informatie

Klinisch Redeneren. Leereenheid. Verpleegkundige Vervolgopleidingen

Klinisch Redeneren. Leereenheid. Verpleegkundige Vervolgopleidingen Klinisch Redeneren Leereenheid Verpleegkundige Vervolgopleidingen November 2014 2 Leereenheid Klinisch Redeneren VUmc Amstel Academie De Boelelaan 1109 1081 HV Amsterdam www.amstelacademie.nl November

Nadere informatie

PROFESSIONELE BACHELOR ERGOTHERAPIE 2015-2016. Modeltraject eerste jaar Semester 1 WWW.AP.BE OPLEIDINGSONDERDELEN 2015/2016

PROFESSIONELE BACHELOR ERGOTHERAPIE 2015-2016. Modeltraject eerste jaar Semester 1 WWW.AP.BE OPLEIDINGSONDERDELEN 2015/2016 PROFESSIONELE BACHELOR ERGOTHERAPIE 2015-2016 Modeltraject eerste jaar Semester 1 Professioneel redeneren 1 6 ECTS Je zal de geschiedenis en de specifieke plaats van ergotherapie binnen de organisatie

Nadere informatie

Academiejaar Programmagids. Vroedkunde (PBA) 1eBa Vroedkunde

Academiejaar Programmagids. Vroedkunde (PBA) 1eBa Vroedkunde Academiejaar 2008-2009 Programmagids Vroedkunde (PBA) 1eBa Vroedkunde Opleidingsonderdeel Groep Stp Semester Deeltijds (OO)Filosofie - ethiek - recht 7.0 2 (OA) Filosofie 2.0 2 1282008 2 6 Opleidingsonderdeel

Nadere informatie

Bijzondere beroepstitel:

Bijzondere beroepstitel: 2012 2013 Bijzondere beroepstitel: Verpleegkundige gespecialiseerd in de geriatrie Hogeschool West-Vlaanderen Departement Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 Wouter.Decock@howest.be Situering van

Nadere informatie

Academiejaar 2013/2014. postgraduaat. Geestelijke Gezondheidszorg. Januari december Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2013/2014. postgraduaat. Geestelijke Gezondheidszorg. Januari december Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2013/2014 postgraduaat Geestelijke Gezondheidszorg Januari 2014 - december 2014 Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Postgraduaat Geestelijke Gezondheidszorg Dit postgraduaat wordt georganiseerd

Nadere informatie

BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015

BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015 BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015 INHOUD 04 Doel van de opleiding 05 Banaba Intensieve zorgen en spoedgevallenzorg 06 Situering van de opleiding 08 Curricula 09 Individueel traject

Nadere informatie

Brugprogramma Verpleegkunde

Brugprogramma Verpleegkunde infogids academiejaar 2015-2016 Brugprogramma Verpleegkunde Een brug naar. Als verpleegkundige word je vandaag geconfronteerd met een enorme verbreding van het werkveld. Er is vraag naar verpleegkundigen

Nadere informatie

EduWond Postgraduaat Stomatherapie en Wondzorg

EduWond Postgraduaat Stomatherapie en Wondzorg EduWond Postgraduaat Stomatherapie en Wondzorg Opleidingsbrochure 2016-2017 Inleiding Wondzorg is een belangrijke taak van verpleegkundigen en artsen in ziekenhuizen, woon- en zorgcentra en in de thuiszorg.

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor ergotherapie ergotherapie Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor ergotherapie ergotherapie Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool is

Nadere informatie

C u r r i c u l u m v o l t i j d s e o p l e i d i n g

C u r r i c u l u m v o l t i j d s e o p l e i d i n g C u r r i c u l u m v o l t i j d s e o p l e i d i n g 1 1. Algemeen 2 2. Indeling van de modules Jaar 1 Modules Indeling in vakken Credits Osteopathische principes Osteopathische Medische en principes,

Nadere informatie

jongeren. het beste in verdieping en

jongeren. het beste in verdieping en Aanbod Permanente vorming Academiejaar 2014 2015 Studiedomein: Psychologie en pedagogische wetenschappen Getuigschrift counseling in existentieel welzijn Getuigschrift gedragstherapie bij kinderen en jongeren

Nadere informatie

Curriculum voltijdse opleiding Academiejaar

Curriculum voltijdse opleiding Academiejaar Curriculum voltijdse opleiding Academiejaar 2017-2018 1. Algemeen 2. Indeling van de modules 1 Jaar 1 Modules Indeling in vakken Credits (ECTS) Bachelor*/** Anatomie 1 Musculoskeletale anatomie Basis wetenschappen

Nadere informatie

DOMEINSTAGE Learning outcomes met indicatoren PXL HEALTHCARE PROFESSIONELE BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE

DOMEINSTAGE Learning outcomes met indicatoren PXL HEALTHCARE PROFESSIONELE BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE DOMEINSTAGE Learning outcomes met indicatoren PXL HEALTHCARE PROFESSIONELE BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE 2018-2019 1 ZORGVERLENER: De student/verpleegkundige stelt op basis van klinisch redeneren de behoefte

Nadere informatie

POSTGRADUAAT Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen. Academiejaar 2013-2014 ABBV BOBATH

POSTGRADUAAT Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen. Academiejaar 2013-2014 ABBV BOBATH POSTGRADUAAT Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen Academiejaar 2013-2014 ABBV BOBATH Inschrijving en inschrijvingsgeld Het studiegeld bedraagt 123 euro per studiepunt plus een vast jaarlijks

Nadere informatie

Programma s en volgtijdelijkheid Gezondheidszorg. Academiejaar 2007-2008. Bijlage 2

Programma s en volgtijdelijkheid Gezondheidszorg. Academiejaar 2007-2008. Bijlage 2 Programma s en volgtijdelijkheid Gezondheidszorg Academiejaar 2007-2008 Bijlage 2 IOUD Bachelor in de Ergotherapie Studieprogramma s (modeltrajecten) 1 ste jaar bachelor in de Ergotherapie 2 de jaar bachelor

Nadere informatie

Opleidingsprogramma

Opleidingsprogramma 1 1. Verpleegkundige zorgverlening 1 1 3 28 B3D201 B5D201 2. Verpleegkundige zorgverlening 2 1 3 28 B3D202 B5D202 3. Verpleegkundige zorgverlening 3 2 3 26 B3D203 B5D203 4. Verpleegkundige zorgverlening

Nadere informatie

Professionele bachelor in de Ergotherapie

Professionele bachelor in de Ergotherapie Professionele bachelor in de Ergotherapie 2012 2013 Beknopte beschrijving van de opleidingsonderdelen Modeltraject eerste jaar Semester 1 Inleiding ergotherapie Je zal de geschiedenis en de specifieke

Nadere informatie

De brugopleiding beoogt om verpleegkundigen die al in het bezit zijn van een diploma Gebrevetteerde

De brugopleiding beoogt om verpleegkundigen die al in het bezit zijn van een diploma Gebrevetteerde DE HOGESCHOOL MET HET NETWERK 2013 2014 brugopleiding Professionele bachelor Verpleegkunde PXL - Healthcare vlot serieus 2 De brugopleiding beoogt om verpleegkundigen die al in het bezit zijn van een diploma

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. verpleegkunde. verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. verpleegkunde. verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor verpleegkunde verpleegkunde Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor verpleegkunde verpleegkunde Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool

Nadere informatie

16 FEBRUARI Ministerieel besluit. tot vaststelling van de criteria voor erkenning

16 FEBRUARI Ministerieel besluit. tot vaststelling van de criteria voor erkenning 16 FEBRUARI 2012. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de criteria voor erkenning waarbij de beoefenaars van de verpleegkunde gemachtigd worden de bijzondere beroepstitel te dragen BS 13/03/2012

Nadere informatie

CURRICULUM POSTGRADUAAT GGZ

CURRICULUM POSTGRADUAAT GGZ CURRICULUM POSTGRADUAAT GGZ Deze opleiding voldoet aan de voorwaarden voor het behalen van de bijzondere beroepstitel van verpleegkundige gespecialiseerd in de geestelijke gezondheidszorg en psychiatrie

Nadere informatie

BRUGPROGRAMMA BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN

BRUGPROGRAMMA BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN BRUGPROGRAMMA BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE PXL-HEALTHCARE 2018-2019 WERKEN & STUDEREN WELKOMSTWOORD ALGEMEEN DIRECTEUR Hogeschool PXL is een warme en kwaliteitsvolle hogeschool: ondernemend, netwerkend,

Nadere informatie

24 APRIL 2013. - Ministerieel besluit. tot vaststelling van de criteria voor erkenning. waarbij de beoefenaars van de verpleegkunde

24 APRIL 2013. - Ministerieel besluit. tot vaststelling van de criteria voor erkenning. waarbij de beoefenaars van de verpleegkunde 24 APRIL 2013. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de criteria voor erkenning waarbij de beoefenaars van de verpleegkunde gemachtigd worden de bijzondere beroepstitel te dragen van verpleegkundige

Nadere informatie

C u r r i c u l u m v o l t i j d s e o p l e i d i n g A c a d e m i e j a a r

C u r r i c u l u m v o l t i j d s e o p l e i d i n g A c a d e m i e j a a r C u r r i c u l u m v o l t i j d s e o p l e i d i n g A c a d e m i e j a a r 2 0 1 6-2 0 1 7 1. Algemeen 2. Indeling van de modules 1 Jaar 1 Modules Indeling in vakken Credits (ECTS) Principes en filosofie

Nadere informatie

Beweging als Medicijn

Beweging als Medicijn Beweging als Medicijn Joost.vansteenkiste@howest.be @ Joost_VSK Inhoud Doel van dit onderzoek Toegepast onderzoek in en met het werkveld: Advies lichaamsbeweging in de Vlaamse setting? Invulling door de

Nadere informatie

EduWond Postgraduaat Stomatherapie en Wondzorg

EduWond Postgraduaat Stomatherapie en Wondzorg EduWond Postgraduaat Stomatherapie en Wondzorg Inleiding Opleidingsbrochure 2015-2016 Wondzorg is een belangrijke taak van verpleegkundigen en artsen in ziekenhuizen, woon- en zorgcentra en in de thuiszorg.

Nadere informatie

Leergang Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk

Leergang Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk Leergang Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk Deze éénjarige leergang bereidt u voor op de functie van praktijkondersteuner/-verpleegkundige in de huisartsenpraktijk (POH). Het lesprogramma sluit

Nadere informatie

Visie op verpleegkundige professionaliteit

Visie op verpleegkundige professionaliteit Visie op verpleegkundige professionaliteit Verpleegkundige professionaliteit en trots Verpleegkundigen zijn van cruciaal belang voor het leveren van kwalitatief hoogstaande zorg in het MCL. De afgelopen

Nadere informatie

Banaba sociale gezondheidszorg OO Psychosociale Rehabilitatie

Banaba sociale gezondheidszorg OO Psychosociale Rehabilitatie BANABA IN DE SOCIALE GEZONDHEIDSZORG Opleidingsonderdeel Psychosociale Rehabilitatie Algemeen. Het opleidingsonderdeel Psychosociale Rehabilitatie maakt deel uit van de opleiding BanaBa in de Sociale gezondheidszorg

Nadere informatie

Werken en studeren. Gezondheidszorg. ba Verpleegkunde ba Voedings- & Dieetkunde ba Vroedkunde

Werken en studeren. Gezondheidszorg. ba Verpleegkunde ba Voedings- & Dieetkunde ba Vroedkunde Werken en studeren Gezondheidszorg 2015 ba Verpleegkunde ba Voedings- & Dieetkunde ba Vroedkunde Interesse in de bachelor Verpleegkunde, Voedings- & Dieetkunde of Vroedkunde? Je wil studeren, maar kunt

Nadere informatie

POST- GRADUAAT. professionele coach

POST- GRADUAAT. professionele coach POST- GRADUAAT professionele coach POSTGRADUAAT PROFESSIONELE COACH Je wil coaching inzetten als een krachtig instrument om resultaten te verbeteren, en communicatie en samenwerking te optimaliseren? Je

Nadere informatie

Body of Knowledge. Kwalificatiedossier Verpleegkundige mbo. Werkversie 0.1. 1/12 Verpleegkundige mbo v0.1

Body of Knowledge. Kwalificatiedossier Verpleegkundige mbo. Werkversie 0.1. 1/12 Verpleegkundige mbo v0.1 Body of Knowledge Kwalificatiedossier Verpleegkundige mbo Werkversie 0.1 1/12 Verpleegkundige mbo v0.1 Inhoud 1 Verpleegkundige MBO basis... 3 1.1 Menselijk functioneren... 3 1.2 Methodisch handelen...

Nadere informatie

Landelijk Opleidingscompetentieprofiel. Master Physician Assistant

Landelijk Opleidingscompetentieprofiel. Master Physician Assistant Landelijk Opleidingscompetentieprofiel Master Physician Assistant Dit Landelijk Opleidingscompetentieprofiel van de Physician Assistant is tot stand gekomen door samenwerking tussen de 5 PA opleidingen

Nadere informatie

Klinisch onderwijs (Z09426) 1. Stage-opdracht

Klinisch onderwijs (Z09426) 1. Stage-opdracht Klinisch onderwijs (Z09426) 1 Thomas More Kempen Stage-opdracht C A M P U S Turnhout Unit Gezondheidszorg Verpleegkunde OPO Klinisch onderwijs VE 3 (Z15425) VE BRUG VRVE NW (Z15432) VE BRUG NW (Z15396)

Nadere informatie

Inleiding VIVES 27/03/2016. Swaels Jolien Thuis verpleegkundige 26/02/2016

Inleiding VIVES 27/03/2016. Swaels Jolien Thuis verpleegkundige 26/02/2016 Swaels Jolien Thuis verpleegkundige 26/02/2016 Inleiding Evolutie in de wondzorg Continue evolutie in wondzorg materiaal Evidence based onderzoeken Multidisciplinair & interdisciplinair VIVES Biedt verschillende

Nadere informatie

BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Mensen met psychische en psychiatrische problemen vragen om extra zorg en aandacht. KHLeuven richt een bachelor na bachelor in de geestelijke gezondheidszorg

Nadere informatie

Sociale bemiddeling in organisaties

Sociale bemiddeling in organisaties ACADEMIEJAAR 2014-2015 ZEVENDE EDITIE Sociale bemiddeling in organisaties Werken met arbeidsconflicten NIEUW! Vrijstelling module 2 mogelijk BIJSCHOLING Teambemiddeling 13 & 14.11.2014 Sociale bemiddeling

Nadere informatie

VOEDING EN ONCOLOGIE. Postgraduaat VOOR WIE WAAROM DEELNEMEN? PRAKTISCHE INFO. Prijs 1145

VOEDING EN ONCOLOGIE. Postgraduaat VOOR WIE WAAROM DEELNEMEN? PRAKTISCHE INFO. Prijs 1145 Postgraduaat VOEDING EN ONCOLOGIE Kanker is een complexe en zeer aangrijpende aandoening, waarmee één op drie Belgen, gedurende zijn of haar leven, wordt geconfronteerd. De fysieke en emotionele impact

Nadere informatie

HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) Bij Organisatie:

HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) Bij Organisatie: STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) Module Organisatie en communicatie Plaats van de module in de opleiding: De cursist krijgt zicht op het belang van

Nadere informatie

DEFINITIE VAN DE BEGRIPPEN FUNCTIEPROFIEL EN COMPETENTIEPROFIEL

DEFINITIE VAN DE BEGRIPPEN FUNCTIEPROFIEL EN COMPETENTIEPROFIEL Huis voor Gezondheid vzw Lakensestraat 76 bus 7 1000 Brussel t. 02 412 31 6 f. 02 412 31 69 info@huisvoorgezondheid.be www.huisvoorgezondheid.be ond. nr. 821.4.683 DEFINITIE VAN DE BEGRIPPEN FUNCTIEPROFIEL

Nadere informatie

Competentieprofiel. Instituut voor Interactieve Media. Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006

Competentieprofiel. Instituut voor Interactieve Media. Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006 Competentieprofiel Instituut voor Interactieve Media Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006 Aangepast in maart 2009 Inleiding De opleiding Interactieve Media

Nadere informatie

Standaard-actieplan stage 1 (PL1)

Standaard-actieplan stage 1 (PL1) Standaard-actieplan stage 1 (PL1) Voorbereidingsfase: voorafgaand aan stage 1 Actie Oriëntatie op stage-instelling / achterhalen reistijd / bereikbaarheid Regelzaken: Mantouxtest, dienstkleding, sleutels

Nadere informatie

PR V1. Beroepscompetentie- profiel RBCZ therapeuten

PR V1. Beroepscompetentie- profiel RBCZ therapeuten PR 180724 V1 Beroepscompetentie- profiel Afgeleid van de niveaubepaling NLQF, niveau 6 heeft RBCZ kerncompetenties benoemd voor de complementair/alternatief therapeut. Als uitgangspunt zijn de algemene

Nadere informatie

bachelor in de verpleegkunde

bachelor in de verpleegkunde Academiejaar 2014/2015 Werk en behaal je diploma via een brugprogramma bachelor in de verpleegkunde Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Werk en behaal je diploma via een brugprogramma Omdat jij je wilt

Nadere informatie

Praktijkopdracht Klinisch Redeneren

Praktijkopdracht Klinisch Redeneren Praktijkopdracht Klinisch Redeneren Inleiding Via deze praktijkopdracht werk je aan je verpleegkundige vakdeskundigheid. De opdracht helpt je om achtergrondkennis te verwerven van de patiënten binnen het

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 11 DEEL 1 HET BEROEP VAN DE MBO-VERPLEEGKUNDIGE 13

Inhoud. Voorwoord 11 DEEL 1 HET BEROEP VAN DE MBO-VERPLEEGKUNDIGE 13 Inhoud Voorwoord 11 DEEL 1 HET BEROEP VAN DE MBO-VERPLEEGKUNDIGE 13 1 Waar gaat het om in de verpleging? 15 1.1 Oriëntatie op het beroep van mbo-verpleegkundige 15 1.1.1 Inhoud van het beroep 16 1.1.2

Nadere informatie

31/08/2015 WERKPLEKLEREN BRUGOPLEIDING. Karen Vansteenkiste WERKPLEKLEREN. Definitie Werkvorm in de brugopleiding Voordelen Kenmerken Voorbeeld

31/08/2015 WERKPLEKLEREN BRUGOPLEIDING. Karen Vansteenkiste WERKPLEKLEREN. Definitie Werkvorm in de brugopleiding Voordelen Kenmerken Voorbeeld WERKPLEKLEREN BRUGOPLEIDING Karen Vansteenkiste WERKPLEKLEREN Definitie Werkvorm in de brugopleiding Voordelen Kenmerken Voorbeeld 1 Wat is werkplekleren? Werkpleklerenstaat voor leren op en via de leeromgeving

Nadere informatie

Opleiding. Orthopedagogie. Code + officiële benaming van de module. E2 Samenwerkingsvaardigheden 2. Academiejaar 2015-2016. Semester.

Opleiding. Orthopedagogie. Code + officiële benaming van de module. E2 Samenwerkingsvaardigheden 2. Academiejaar 2015-2016. Semester. Opleiding Orthopedagogie Code + officiële benaming van de module E2 Samenwerkingsvaardigheden 2 Academiejaar 2015-2016 Semester 1 Studieomvang 3 studiepunten Totale studietijd 60 Aantal lestijden 40 Aandeel

Nadere informatie

Hart voor je patiënt, goed in je vak, trots op je werk

Hart voor je patiënt, goed in je vak, trots op je werk Visie Verpleging & Verzorging VUmc 2015 Preventie Zorg plannen Pro-actief State-of-the-art zorg Samen Zorg uitvoeren Gezamenlijk verant wo or de lijk Screening & diagnostiek Efficiënt Zinvolle ontmoeting

Nadere informatie

Tot welke nefrologische kennis en kunde leidt de opleiding verpleegkunde? CHRIS VAN LONDERSELE

Tot welke nefrologische kennis en kunde leidt de opleiding verpleegkunde? CHRIS VAN LONDERSELE Tot welke nefrologische kennis en kunde leidt de opleiding verpleegkunde? CHRIS VAN LONDERSELE 2006 BaMa structuur => Bachelor in de verpleegkunde => Stage 1ste jaar = 9 weken 2de jaar = 14 weken 3de jaar

Nadere informatie

FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE

FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE ACADEMISCH PROGRAMMA POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE INHOUD POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT MODULE FISCALE RECHTSVAKKEN Pagina 2 tot 7 POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT SUMMERSCHOOL

Nadere informatie

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout Kan je in Turnhout de opleiding vroedkunde in deeltijds gaan studeren? Ja, dit kan. Er wordt dan een individueel programma op maat gemaakt. Hebben jullie

Nadere informatie

Werken en studeren Toegepaste Informatica

Werken en studeren Toegepaste Informatica Werken en studeren Toegepaste Informatica 2014 departement Design & Technologie Je hebt een deeltijdse of voltijdse job, maar je wil je graag bij- of omscholen tot informaticus? De Erasmushogeschool Brussel

Nadere informatie

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Supplement h. Functie docent Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 1 sub h Besluit personeel veiligheidsregio s 1.1 Algemene

Nadere informatie

Notarieel boekhouden. Postgraduaat

Notarieel boekhouden. Postgraduaat Notarieel boekhouden Postgraduaat 2017 2018 Doelgroep Het postgraduaat notarieel boekhouden richt zich tot notariële medewerkers die een bachelor of master behaalden en het notarieel boekhouden in hun

Nadere informatie

BRUGPROGRAMMA BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE

BRUGPROGRAMMA BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE 2015 2016 WERKEN EN STUDEREN BRUGPROGRAMMA BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE PXL-HEALTHCARE KEUZETRAJECTEN Kinderverpleegkunde (KVP) Psychiatrische verpleegkunde (PVP) Sociale verpleegkunde (SVP) Ziekenhuisverpleegkunde

Nadere informatie

EINDTERMEN VAN DE MASTEROPLEIDING REVALIDATIEWETENSCHAPPEN EN KINESITHERAPIE (NEDERLANDSTALIG)

EINDTERMEN VAN DE MASTEROPLEIDING REVALIDATIEWETENSCHAPPEN EN KINESITHERAPIE (NEDERLANDSTALIG) EINDTERMEN VAN DE MASTEROPLEIDING REVALIDATIEWETENSCHAPPEN EN KINESITHERAPIE (NEDERLANDSTALIG) 1. ACADEMISCHE COMPETENTIES: KRITISCH WETENSCHAPPELIJK DENKEN De student bezit de competenties nodig voor

Nadere informatie

BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015

BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015 BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015 INHOUD 04 Doel van de opleiding 05 Banaba zorgmanagement 06 Situering 09 Algemene informatie VOORWOORD Het personeel en de studenten van de bachelor na bachelor opleiding

Nadere informatie

Visie Dimence Groep op VerpleGinG en VerzorGinG

Visie Dimence Groep op VerpleGinG en VerzorGinG Visie Dimence Groep op verpleging en verzorging Visie Dimence Groep op verpleging en verzorging De zorg verandert en vindt zoveel mogelijk thuis of dichtbij huis plaats. Er worden minder mensen opgenomen

Nadere informatie

Standaard-actieplan stage 2 (PL2)

Standaard-actieplan stage 2 (PL2) Standaard-actieplan stage 2 (PL2) Voorbereidingsfase: voorafgaand aan stage 2 Actie Oriëntatie op stage-instelling / achterhalen reistijd / bereikbaarheid Regelzaken: Mantouxtest, dienstkleding, sleutels

Nadere informatie

Toelichting De kerncompetentie vakinhoudelijk handelen vormt de rode draad van elke leerweg. De andere kerncompetenties zijn daarbij ondersteunend.

Toelichting De kerncompetentie vakinhoudelijk handelen vormt de rode draad van elke leerweg. De andere kerncompetenties zijn daarbij ondersteunend. Kerncompetenties Kerncompetentie 1 Vakinhoudelijk handelen De beroepsbeoefenaar integreert alle vakinhoudelijk kennis en vaardigheden en een professionele attitude t.b.v. optimale patiëntenzorg en werkprocessen.

Nadere informatie

BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Mensen met psychische en psychiatrische problemen vragen om extra zorg en aandacht. KHLeuven richt een bachelor na bachelor in de geestelijke gezondheidszorg

Nadere informatie

BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR 2013 2014

BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR 2013 2014 BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR 2013 2014 1 Inleiding 2 2 Instelling : Universiteit 3 2.1 Opleiding PSYCHOLOGIE 3 2.2 Opleiding REVAKI 4 3 instelling Hogeschool 5 3.1 Opleiding

Nadere informatie

Wondzorgopleidingen in Vlaanderen?

Wondzorgopleidingen in Vlaanderen? Wondzorgopleidingen in Vlaanderen? Luc Gryson RN, MSc, MA, DA CNC wondzorgvereniging Feit Wondzorg evolueert snel en intens naar een grotere interdisciplinariteit Elke blijvende verbetering van wondzorg

Nadere informatie

De rijkserkende opleiding Allround Fitnesstrainer (incl. Fitnesstrainer-A) Vernieuwde opleiding, competentiegericht leren zie pagina 2.

De rijkserkende opleiding Allround Fitnesstrainer (incl. Fitnesstrainer-A) Vernieuwde opleiding, competentiegericht leren zie pagina 2. Bijlestaal 64 1721 PW Broek op Langedijk T 0226-342699 E info@tredus.nl www.tredus.nl De rijkserkende opleiding Allround Fitnesstrainer (incl. Fitnesstrainer-A) Vernieuwde opleiding, competentiegericht

Nadere informatie

Artesis PlAntijn HogescHool AntwerPen

Artesis PlAntijn HogescHool AntwerPen Academiejaar 2013/2014 POSTGRADUAAT Diabeteseducator oktober 2013 tot juni 2014 Navorming Referentieverpleegkundige Diabeteszorg oktober 2013 tot februari 2014 Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen postgraduaat

Nadere informatie

I n f o r m a t i e f o l d e r

I n f o r m a t i e f o l d e r I n f o r m a t i e f o l d e r POSTGRADUAATSOPLEIDING MUSCULOSKELETALE KINESITHERAPIE Academiejaar 2013-2014 M o t i v e r i n g De opleiding leidt op tot gespecialiseerde kinesitherapeuten in het musculoskeletale

Nadere informatie

Bouwmanagement. Postgraduaat

Bouwmanagement. Postgraduaat Bouwmanagement Postgraduaat 2017 2018 Programma Het postgraduaat bouwmanagement bestaat uit vier opleidingsonderdelen van elk vijf studiepunten. Wie is ingeschreven in het postgraduaat en slaagt voor de

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER POSTGRADUAAT NTSS 2010-2013

INFORMATIEFOLDER POSTGRADUAAT NTSS 2010-2013 INFORMATIEFOLDER POSTGRADUAAT NTSS 2010-2013 www.neurocom.be De diagnostiek, therapie en begeleiding bij volwassen cliënten met Neurologische Taalen Spraakstoornissen (NTSS) kenden de laatste jaren een

Nadere informatie

Jouw verpleegkundige competenties updaten?? Een vormingspakket op maat!

Jouw verpleegkundige competenties updaten?? Een vormingspakket op maat! Jouw verpleegkundige competenties updaten?? Een vormingspakket op maat! 2 Het laatste decennium is de geneeskunde in sneltempo geëvolueerd: gespecialiseerde onderzoeken, gebruik van gesofisticeerd materieel,

Nadere informatie

A-TRAJECT BACHELOR IN DE ERGOTHERAPIE PXL-HEALTHCARE

A-TRAJECT BACHELOR IN DE ERGOTHERAPIE PXL-HEALTHCARE 2015 2016 WERKEN EN STUDEREN A-TRAJECT BACHELOR IN DE ERGOTHERAPIE PXL-HEALTHCARE 1 2 ALGEMEEN DIRECTEUR Hogeschool PXL is een moderne hogeschool: ondernemend, netwerkend, onderzoekend, dienstverlenend,

Nadere informatie

ECTS- FICHE. L.Fret, H. Hicketick, S. Van Schoubroeck

ECTS- FICHE. L.Fret, H. Hicketick, S. Van Schoubroeck Specifieke lerarenopleiding ECTS- FICHE ECTS-Fiche Communicatievaardigheid Code: COMM Cluster: 1 Academiejaar: 2017-2018 Aantal studiepunten: 3 Studietijd: 75 à 90 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

Postgraduaat tot bijzondere beroepstitel:

Postgraduaat tot bijzondere beroepstitel: 2011 2012 Postgraduaat tot bijzondere beroepstitel: Verpleegkundige gespecialiseerd in de geriatrie Hogeschool West-Vlaanderen Departement Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 Wouter.Decock@howest.be

Nadere informatie

Competentieprofiel kaderhuisarts

Competentieprofiel kaderhuisarts profiel kaderhuisarts Versie 2017 Inleiding De kaderhuisarts is het antwoord op de vraag van het werkveld naar huisartsen met specifieke bekwaamheden. Voor huisartsen, specialisten, voorzieningen, instellingen,

Nadere informatie

Opleiding: Eerst Verantwoordelijke Verzorgende met plus (EVV met plus)

Opleiding: Eerst Verantwoordelijke Verzorgende met plus (EVV met plus) Opleiding: Eerst Verantwoordelijke Verzorgende met plus (EVV met plus) De Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV er) is onmisbaar in de zorg en u wilt uw EVV er de juiste kennis en vaardigheden meegeven.

Nadere informatie

VASCULAIRE KINESITHERAPIE EN ONCOLOGIE

VASCULAIRE KINESITHERAPIE EN ONCOLOGIE SUMMERSCHOOL ACADEMISCH PROGRAMMA VASCULAIRE KINESITHERAPIE EN ONCOLOGIE POSTACADEMISCHE VORMINGSREEKS VOOR KINESITHERAPEUTEN multidisciplinaire aanpak interactief OPZet evidence based Practice INHOUD

Nadere informatie

Neurologische zorg Bijscholing

Neurologische zorg Bijscholing Neurologische zorg In samenwerking met Bijscholing Deze opleiding wil de specifieke deskundigheid bevorderen van huidige en toekomstige neuroverpleegkundigen in het bijzonder maar ook van andere zorgverleners

Nadere informatie

De verantwoordelijkheid over de klinisch-gebonden opleiding

De verantwoordelijkheid over de klinisch-gebonden opleiding De verantwoordelijkheid over de klinisch-gebonden opleiding Prof. dr. Dirk Van Raemdonck Bestuurslid KAGB Programmadirecteur, bachelor- & masteropleiding geneeskunde, 7 oktober 2017 7 oktober 2017 De

Nadere informatie

OPLEIDING VERPLEEGKUNDE IN EEN NIEUW JASJE NATHALIE SCHEPENS - OPLEIDINGSCOÖRDINATOR

OPLEIDING VERPLEEGKUNDE IN EEN NIEUW JASJE NATHALIE SCHEPENS - OPLEIDINGSCOÖRDINATOR OPLEIDING VERPLEEGKUNDE IN EEN NIEUW JASJE NATHALIE SCHEPENS - OPLEIDINGSCOÖRDINATOR C are C ock tail KORTE HISTORIEK September 2015 Beslissing minister September 2016 Eerste jaar nieuwe curriculum September

Nadere informatie

Academiejaar 2015/2016. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2015/2016. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen NIEUWE CAMPUS Academiejaar 2015/2016 bachelor ergotherapie ergotherapie Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor ergotherapie ergotherapie Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze

Nadere informatie

Postgraduaat familiale bemiddeling

Postgraduaat familiale bemiddeling Postgraduaat familiale bemiddeling Academiejaar 2011-2012 Ernstige familiale conflicten en echtscheiding zijn vaak pijnlijk en ingrijpend. De problemen die zich stellen, zijn niet alleen van emotionele,

Nadere informatie

Academiejaar 2008-2009. Programmagids. Verpleegkunde (PBA) 1eBa verpleegkunde

Academiejaar 2008-2009. Programmagids. Verpleegkunde (PBA) 1eBa verpleegkunde Academiejaar 2008-2009 Programmagids Verpleegkunde (PBA) 1eBa verpleegkunde Opleidingsonderdeel Groep Stp Semester Deeltijds (OO)Filosofie - ethiek - recht 7.0 2 (OA) Filosofie 2.0 2 1282008 2 6 Opleidingsonderdeel

Nadere informatie

ECTS-fiche. Opleiding. Geïntegreerde competentieverwerving 2. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot

ECTS-fiche. Opleiding. Geïntegreerde competentieverwerving 2. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Module Code Lestijden Studiepunten Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot GMW Geïntegreerde competentieverwerving 2 AD2 40 n.v.t. 220 JA aanvragen

Nadere informatie

TRAINING EN TOETSING BINNEN DE OPLEIDING. Professioneel Handelen

TRAINING EN TOETSING BINNEN DE OPLEIDING. Professioneel Handelen TRAINING EN TOETSING BINNEN DE OPLEIDING 1 LEERRESULTATEN EN COMPETENTIES Doelstellingen competenties Structuur en éénduidigheid Uniformiteit in formulering 2 LEERRESULTATEN EN COMPETENTIES Generieke competenties

Nadere informatie

PERMANENTE VORMING. Klinische psychodiagnostiek. PEV klinische psychodiagnostiek OPTIE VOLWASSENEN

PERMANENTE VORMING. Klinische psychodiagnostiek.   PEV klinische psychodiagnostiek OPTIE VOLWASSENEN Een Vlaamse Interuniversitaire Samenwerking met de: Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen Belgische Federatie van Psychologen PEV klinische psychodiagnostiek OPTIE VOLWASSENEN PERMANENTE VORMING

Nadere informatie

Postmaster opleiding psychosociale oncologie

Postmaster opleiding psychosociale oncologie Postmaster opleiding psychosociale oncologie mensenkennis Door de rollenspellen kon ik een betere verbinding maken tussen de theorie en de praktijk. Psychosociale oncologie Professionals die met oncologiepatiënten

Nadere informatie

MODULE Evidence Based Midwifery

MODULE Evidence Based Midwifery VZW Vlaamse Organisatie van Vroedvrouwen vzw MODULE Evidence Based Midwifery Van Schoonbekestraat 143 Sint-Jacobsmarkt 84 2018 Antwerpen 2000 Antwerpen Programma Overzicht Dag 1: maandag 8 november 2010

Nadere informatie

Forensische verpleegkunde; als je verder kijkt!

Forensische verpleegkunde; als je verder kijkt! Forensische verpleegkunde; als je verder kijkt! www.forensischeverpleegkunde.nl Forensische verpleegkunde; als je verder kijkt! Waarom een opleiding Forensische Verpleegkunde? Forensisch onderzoek is nodig

Nadere informatie

Postgraduaat Palliatieve zorg

Postgraduaat Palliatieve zorg Postgraduaat Palliatieve zorg 2017-2018 JE VERWERFT INZICHTEN EN VAARDIGHEDEN IN HET PALLIATIEVE ZORGCONCEPT EN JE LEERT JE BEROEPSHOUDING MET BETREKKING TOT DE PALLIATIEVE ZORG VERDER TE ONTWIKKELEN.

Nadere informatie