Samen kan het anders Inleiding Advies nieuwe koers Samenwerking tussen Milieudefensie en Jongeren milieu Actief Effectief met jongeren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samen kan het anders Inleiding Advies nieuwe koers Samenwerking tussen Milieudefensie en Jongeren milieu Actief Effectief met jongeren"

Transcriptie

1 Samen kan het anders Inleiding Een intensieve en duurzame samenwerking tussen Milieudefensie en Jongeren Milieu Actief is belangrijk voor jongerenparticipatie en empowerment binnen de transitie naar een duurzame samenleving. JMA neemt graag de eerste stap naar die samenwerking met dit voorstel waarin een breed scala aan mogelijkheden worden voorgelegd. De gesprekken voor het uitstippelen van de precieze koers worden hiermee met een positieve noot begonnen. Advies nieuwe koers JMA deelt de conclusie uit het Young Works advies dat de huidige koers niet duurzaam is. Voor een effectievere samenwerking zijn compromissen noodzakelijk. Het doel van jongerenparticipatie en empowerment in de klimaattransitie staan voor onze beide organisaties centraal. Vanuit dat uitgangspunt werken we aan een betere samenwerking. Samenwerking tussen Milieudefensie en Jongeren milieu Actief JMA gaat uit van een intensievere samenwerking met Milieudefensie, waarbij beide organisaties de aard van de samenwerking, voor een lange periode, expliciet uitspreken om rust en continuïteit te waarborgen. Effectief met jongeren Het doel van Jongeren Milieu Actief en Milieudefensie bij de nieuwe samenwerking is het empoweren van jongeren zodat de bewegingsopbouw groeit voor een duurzame samenleving. Dit realiseren we indien beide organisaties elkaar betrekken bij het opstellen van beleidsstukken zoals een Algemeen Beleidsplan. Momenteel worden JMA en jongeren niet tot nauwelijks genoemd in het Algemeen beleidsplan van Milieudefensie en wordt Milieudefensie weinig genoemd in het Algemeen Beleidsplan van JMA. Het succesvol betrekken van jongeren vraagt om toewijding vanuit Milieudefensie en JMA. Het uitspreken van een lange termijn-investering in jongeren vanuit het Algemeen Beleidsplan van Milieudefensie resulteert in rust en continuïteit. Het aangaan van bijvoorbeeld een vijfjarige samenwerking met een jaarlijkse evaluatie resulteert in rust in beide organisaties en effectievere samenwerking. Resultaten van campagnes en samenwerking zijn duidelijker zichtbaar na vijf jaar dan na één of twee jaar.

2 Jongerenparticipatie Het empoweren van jongeren staat voor Jongeren Milieu Actief centraal. Dat betekent dat het betrekken van jongeren niet altijd direct rendeert, maar het empoweren zorgt voor frisse wind, nieuwe ideeën voor campagnes en acties maar ook voor gepassioneerde jongeren voor de bredere bewegingsopbouw. JMA pleit er daarom voor om jongeren actiever te betrekken bij de campagnes en doelen van Milieudefensie. Het is ook van essentieel belang om vrijheid te geven aan jongeren voor het bedenken van eigen campagnes en acties. Hierdoor kunnen jongeren het gezicht van jongerencampagnes zijn. Om de jongerendynamiek binnen Milieudefensie te waarborgen is het embedden van jongerencomponenten binnen de campagnes van belang. Een goede optie hiervoor is het inzetten van organizers die zich volledig richten op jongeren. Deze jongerenorganizers gaan op precies dezelfde manier als de huidige organizers te werk, waarbij het bestuur van JMA kan fungeren als een overkoepelend orgaan voor een rode draad tussen alle jongerenorganizers. Een voorbeeld van een jongerenorganizer is de toekomstige FossilFree campagne van Milieudefensie, waarbij een organizer de jongeren die interesse hebben in dit thema gaat identificeren voor jongerenactiviteiten. Hierbij zal JMA helpen bij het bedenken en uitvoeren van deze activiteiten voor maximale impact. Ook is het inzetten van een jongerenambassadeur vanuit JMA bij elke campagne, het schakelteam en het managementteam een uitstekende optie voor frisse jongereninput. De jongerenvertegenwoordigers worden gemandateerd door de ALV van JMA zodat hun draagvlak gewaarborgd blijft. JMA voorziet graag in de behoefte vanuit Milieudefensie voor een jongerenteam bij elke campagne. Zo vergroten we de betrokkenheid van jongeren bij de acties vanuit de campagnes van Milieudefensie voor jongeren. Daarnaast is het creëren van ruimte om jongeren op te leiden binnen JMA van grote waarde voor een duurzame samenwerking. JMA en Milieudefensie plukken hier direct de vruchten van bij campagnes en acties, waarbij Milieudefensie op de lange termijn kan genieten van een bloeiende talentenpool. Ook zien wij vormen zoals het organiseren van een Masterclass voor jongerenbestuurders voor het verduurzamen van hun eigen organisatie en het betrekken bij de verduurzaming als goeie opties voor de bewegingsopbouw en talentenpool. Jongerenmerken JMA pleit voor het ontwikkelen van sterke jongerencampagnes als merken, waar jongeren zich mee kunnen identificeren en actief voor willen worden, op thema s voor een systeemverandering. De sterke jongerenmerken kunnen door beide organisatie worden ondersteund, met als doel om een bredere bewegingsopbouw voor duurzame samenleving en het tegengaan van klimaatverandering te realiseren. Jongeren worden eerder actief op één thema dan voor een algemene organisatie en jongerenmerken kunnen op die trend aanhaken.

3 Een voorbeeld kan Young & United zijn, waarbij het als een jongerenmerk wordt uitgedragen. In ons geval zou JMA verantwoordelijk zijn voor het werven en betrekken van jongeren, het inhoudelijke gedeelte en het uitdragen van de campagne binnen het jongerennetwerk, waarbij Milieudefensie verantwoordelijk is voor professionele begeleiding. Een ander voorbeeld van een effectief jongerenmerk is de Jonge Klimaatbeweging met JMA als bedenker en medeoprichter. Het jongerenmanifest gaf een startschot voor een groeiende jongerenbeweging op klimaat met een breed draagvlak. Het biedt mogelijkheden zoals een trainingsweekend voor jongeren vanuit allerlei (sociale) hoeken. Jongerenorganisaties zoals de Nederlandse Dove Jongeren ondersteunen dit initiatief, waardoor het initiatief bijdraagt aan een bredere bewegingsopbouw voor een duurzame samenleving. Jongerenmerken bieden de mogelijkheid om organisaties te verbinden met de transitiebeweging, terwijl die zich hier eerder niet aan zouden verbinden. Bij het ontwerpen van jongerenmerken worden keuzes gemaakt in leeftijd en type activiteiten om effectief te kunnen zijn. Door verschillende jongerenmerken te initiëren kan JMA vanuit de achtergrond nog steeds een brede doelgroep bedienen zonder in te boeten op effectiviteit. JMA is een voorstander van deze manier van werken. Het past bij de hedendaagse jongeren, die actief worden op één onderwerp/campagne in plaatst van primair lid te zijn van een organisatie. Hiermee vergroten we de pool van vrijwilligers, leden voor beide organisaties en mogelijke toekomstige medewerkers van Milieudefensie. Toekomst Binnen het Europees netwerk van Friends of the Earth is een beweging aan het ontstaan waarbij jongerenorganisaties/afdelingen worden opgericht om jongeren de ruimte te geven voor eigen campagnes en acties. Veel jongerencollega s zien JMA met haar onafhankelijke positie als een voorloper hierin. Deze beweging om jongeren te empoweren groeit enorm. JMA wil die beweging voort blijven zetten. JMA bouwt nú al aan een effectievere organisatie. Momenteel worden de thema s, acties en campagnes getoetst aan het Algemeen Beleidsplan van zowel JMA als Milieudefensie en wordt er gekeken of ze effectief zijn en impact hebben. Daarnaast vergaren we als JMA input van onze leden voor de toekomstige koers, met (nieuwe) thema s en doelstellingen. Dit alles draagt direct bij aan de bewegingsopbouw voor een duurzame samenleving. Het is belangrijk om die koers uit te zetten voor continuïteit want jongeren hebben nu direct invloed op de campagnes en acties. Momenteel houdt JMA een enquête onder haar leden zodat men direct invloed krijgt op het Algemeen Beleidsplan en de toekomstige koers. Dankzij deze mogelijkheden groeit JMA als vereniging en wordt de band met onze achterban steeds sterker. Zo dragen zij bij aan een duurzame samenleving voor de toekomst.

4 Tevens is focus enorm belangrijk. JMA past een focus van doelgroep toe bij het bedenken en uitvoeren van jongerencampagnes. We merken wel een vraag naar sterk milieueducatie vanuit de leden van zowel Milieudefensie als JMA. Bovendien is deze vraag naar milieueducatie er vanuit de scholen ook aanwezig. JMA speelt momenteel in op die behoefte. Voor effectiviteit en impact is het wel noodzakelijk dat educatiemateriaal een duidelijke vervolg hebben voor het mobiliseren en activeren van jongeren. Verder kan JMA samenwerken met andere (jongeren)organisaties op onderwerpen voor maximale impact. Een voorbeeld zou kunnen zijn dat JMA samenwerkt met Wakker Dier op voedsel voor sterk milieueducatie, waarbij beide organisaties het materiaal actief aanbiedt aan scholen voor het informeren en activeren van jongeren. Voor het verder doorzetten van die koers is het van belang dat JMA haar werkwijze, campagnevoering en het Algemeen Beleidsplan afstemt op Milieudefensie voor meer effectiviteit en impact. Daarnaast betrekt Milieudefensie JMA bij haar werkwijze, campagnevoering en Algemeen Beleidsplan voor beter jongerenwerk. De teams van JMA worden gestructureerd naar de campagnes. Dit betekent dat de teams niet meer actief zijn op brede onderwerpen, maar zich inzetten voor JMA campagnes. Dat levert een effectievere aanpak op. We concluderen dat dit een breed gedragen mening is, aan de hand van een recentelijke enquête onder onze leden. Jongeren bouwen nu al aan een betere toekomst. Daarom moeten we hen serieus nemen, de mogelijkheden bieden voor oplossingen en zien als leiders van de duurzame samenleving. Hierbij is het bieden van ruimte voor het bedenken en voeren van eigen campagnes en acties van essentieel belang, mits het binnen het eigen Algemeen Beleidsplan past. Het behouden van een eigen vrij besteedbaar budget en algemene medewerkers vergroot de mogelijkheden van JMA om aan te haken op actuele jongeren ontwikkelingen op het gebied van milieu. Met nieuwe strategieën moet JMA zich ook meer richten op leden- en fondsenwerving. Dit vergroot de financiële voordelen van zowel JMA als Milieudefensie terwijl de directe bewegingsopbouw groeit. Voor (langdurige) campagnes, die wel binnen de doelen van JMA en Milieudefensie vallen maar waarin geen samenwerking mogelijk is met Milieudefensie, zal JMA in alle gevallen samenwerking opzoeken met andere (jongeren)organisaties waarbij de doelen van maximale impact en bewegingsopbouw centraal staan. Een onafhankelijke kritische jongerenstem mag nooit verloren gaan, zowel intern als extern. Juist de bewegingsopbouw is gebaat bij een zichtbare kritische jongerenorganisatie, die niet schuwt om zijn stem te laten horen. Uit de denktank bijeenkomst was dat ook één van de conclusies. Hiermee laat JMA de gevestigde orde zien dat de jongeren niet genoegen neemt met halve maatregelen en zelf het initiatief nemen voor een transitie naar een duurzame samenleving.

5 Conclusie Wij adviseren een breed scala aan mogelijkheden voor een effectieve samenwerking, waarbij de doelen van Milieudefensie én Jongeren Milieu Actief centraal staan. Hieronder staan de mogelijkheden in beknopte vorm: Stippel samen een koers met doelen en kaders uit en stel een vijfjarige samenwerking op met een jaarlijks evaluatiemoment; Ontwerp samen jongerenmerken op thema s voor een specifieke doelgroep waarbij beide organisaties verantwoordelijk zijn voor werkwijze en campagnevoering; Stel een jongerenmobilizer voor elke campagne aan voor jongerencomponenten; JMA voorziet de behoefte van jongereninput in de vorm van jongerenteam en/of jongerenambassadeur bij elke laag/campagne van Milieudefensie; Ontwikkel trainingsopties voor jongeren zodat JMA een talentenpool wordt; Milieudefensie biedt de ruimte voor JMA aan voor het bedenken en voeren van eigen campagnes en acties, indien het past binnen de doelen van JMA en Milieudefensie; JMA behoudt ruimte en eigen bestedingsruimte voor het aanhaken op actuele jongerenontwikkelingen op milieugebied; JMA stemt haar werkwijze, campagnevoering en het Algemeen Beleidsplan af op Milieudefensie. JMA zet zich graag in voor een effectievere en intensievere samenwerking met Milieudefensie. Er is groot draagvlak vanuit de vereniging voor meer impact, meer betrokkenheid vanuit de jongeren en meer effectiviteit. Stap voor stap zetten Milieudefensie en JMA samen die koers uit. JMA bestuur 2015/2016 Lawrence, Tim, Ankie, Emma en Rembrandt

Betrek actieve mensen bij je project. Actie-toolkit. stap. Ik wil een probleem aanpakken. Hoe begin ik?

Betrek actieve mensen bij je project. Actie-toolkit. stap. Ik wil een probleem aanpakken. Hoe begin ik? Actie-toolkit stap 1 2 3 4 Betrek actieve mensen bij je project Wil je aan de slag met jouw idee, actie of project? Maar weet je niet goed hoe en waar je moet beginnen? Kijk dan in de actie-toolkit. Daar

Nadere informatie

Effectief campagne voeren. Actiegroependag Bescherm de kust, Rotterdam, 9 april 2016 Maaike Wermer

Effectief campagne voeren. Actiegroependag Bescherm de kust, Rotterdam, 9 april 2016 Maaike Wermer Effectief campagne voeren Actiegroependag Bescherm de kust, Rotterdam, 9 april 2016 Maaike Wermer Wat ga ik vandaag vertellen Voorstel ronde Naam Actiegroep Ervaring met campagne voeren/omgaan met de media

Nadere informatie

Visie GroenLinks Leiden in 2018

Visie GroenLinks Leiden in 2018 Visie GroenLinks Leiden in 2018 Inleiding GroenLinks afdeling Leiden staat stevig in haar schoenen. Afgelopen jaar is opnieuw bewezen dat wij, ondanks politieke tegenwind, als afdeling een goede verkiezingsuitslag

Nadere informatie

JMA jaarkader. 2014-2015 concept

JMA jaarkader. 2014-2015 concept JMA jaarkader 2014-2015 concept INHOUDSOPGAVE Voorwoord...1 Hoofdstuk 1 - Doelen voor 2014-2015...3 Van ABP naar hernieuwde samenwerking Milieudefensie...3 Positioneringstraject...3 Criteria partnerships...3

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2016-2020 Beste lezer, Wij presenteren hier het Beleidsplan 2016-2020. Dit beleidsplan is tot stand gekomen na consultatie van onze lid organisaties, medewerkers, vrijwilligers, Raad van Advies

Nadere informatie

Expansie & Grassroots

Expansie & Grassroots Expansie & Grassroots Expansie A. D. Visie Volt activeert mensen op lokaal niveau om bij te dragen aan positieve verandering. B. Goede introductie in Volt voor vrijwilligers. Doelen 40 lokale teams met

Nadere informatie

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt.

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt. Vrijwilligersbeleid binnen de schaatsvereniging Van beleid tot uitvoering in de praktijk Schaatsverenigingen en de vrijwilligersproblematiek De doorsnee schaatsvereniging in Nederland is een vrijwilligersorganisatie:

Nadere informatie

Competentieprofiel teamleider

Competentieprofiel teamleider Competentieprofiel teamleider Sensitiviteit Zich bewust tonen van de gevoelens en behoeften van anderen en hun omgeving, en de eigen invloed hierop. OP Speelt in op achterliggende gevoelens en motivaties

Nadere informatie

Op weg naar een bestuursmodel met een ledenraad. Rabobank Ridderkerk Midden-IJsselmonde. Een bank die anders is. Gezocht: leden met een mening

Op weg naar een bestuursmodel met een ledenraad. Rabobank Ridderkerk Midden-IJsselmonde. Een bank die anders is. Gezocht: leden met een mening Rabobank Ridderkerk Midden-IJsselmonde Een bank die anders is Gezocht: leden met een mening Op weg naar een bestuursmodel met een ledenraad Rabobank. Een bank met ideeën. Een bank die anders is Rabobank

Nadere informatie

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen Versie: februari 2016 Meerjarig beleidsplan 2016 2018 Stichting Welzijn Diemen Inhoudsopgave Inleiding 3 Deel 1: Ontwikkelingen 4 1.1 Algemene maatschappelijke en politieke ontwikkelingen op 4 het gebied

Nadere informatie

Lawrence Cheuk Voorzitter Sollicitatiecommissie

Lawrence Cheuk Voorzitter Sollicitatiecommissie Sollicitatiecommissie 2016 De sollicitatiecommissie van 2016 heeft als taak om een kandidaat-bestuur te formeren voor 2016-2017. De samenstelling van de sollicitatiecommissie bestaat uit een huidige bestuurslid,

Nadere informatie

Besluiten- en actielijst Bullseye

Besluiten- en actielijst Bullseye Besluiten- en actielijst Bullseye Datum: Dinsdag 3 maart 2015 Bijeenkomst 6 Besluiten- actielijst na aanleiding van onze derde vergadering met Wethouder Dhr. Joost Eerdmans. Aanwezig: wethouder Joost Eerdmans,,,,

Nadere informatie

DE BLIK VAN JONGEREN OP DEMOCRATIE NOZIZWE DUBE.

DE BLIK VAN JONGEREN OP DEMOCRATIE NOZIZWE DUBE. DE BLIK VAN JONGEREN OP DEMOCRATIE NOZIZWE DUBE www.vlaamsejeugdraad.be DE BLIK VAN JONGEREN OP DEMOCRATIE WAT IS DE VLAAMSE JEUGDRAAD? DEMOCRATIE VOOR JONGEREN VANDAAG DE VLAAMSE JEUGDRAAD DE VLAAMSE

Nadere informatie

Eenzaamheid is de situatie waarin sprake is van een pijnlijk gemis aan contacten of gebrek aan kwaliteit van contacten.

Eenzaamheid is de situatie waarin sprake is van een pijnlijk gemis aan contacten of gebrek aan kwaliteit van contacten. Activiteiten Coalitie Erbij 2018 Inhoud Algemeen... 3 Coalitie Erbij in 2018... 3 Visie... 3 Missie... 3 en... 3 Kernactiviteiten van Coalitie Erbij in 2018... 4 Kernactiviteit 1: Versterken lokale aanpak...

Nadere informatie

Vacature projectleider landelijke voedsel community building / campagne

Vacature projectleider landelijke voedsel community building / campagne Vacature projectleider landelijke voedsel community building / campagne De NMF s staan voor mooie en duurzame provincies. Lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel dat goed is voor onze planeet, onze biodiversiteit

Nadere informatie

Organisatie info AGORA-beroepsvereniging

Organisatie info AGORA-beroepsvereniging Netwerken formele- en informele zorg - AGORA Organisatie info AGORA-beroepsvereniging https://www.agora-beroepsvereniging.nl AGORA is de landelijke beroepsvereniging voor coördinatoren in Zorg en Welzijn

Nadere informatie

DE BASIS EN SPEERPUNTEN VOOR

DE BASIS EN SPEERPUNTEN VOOR 1 JAARPLAN 2015 Voorwoord Het jaar 2014 is bijzonder succesvol geweest voor Present Rotterdam. Met succes zijn we op weg naar een stabiele organisatie met vaste partners, hebben we veel groepen vrijwilligers

Nadere informatie

De 7 stappen van je participatieproces - handleiding

De 7 stappen van je participatieproces - handleiding De 7 stappen van je participatieproces - handleiding 1 1) Doelstellingen helder krijgen De eerste vraag die we moeten beantwoorden is niet Hoe gaan we dit doen? maar wel vragen zoals: - Waarom doen we

Nadere informatie

AAV 30 januari 2017, agendapunt 8.

AAV 30 januari 2017, agendapunt 8. AAV 30 januari 2017, agendapunt 8. Vaststellen profielen raadsleden, lijsttrekker en wethouder Voor de gemeenteraadsverkiezingen hoort overeenkomstig artikel 6.13 van het Huishoudelijk reglement voorafgaand

Nadere informatie

Actueel beleidsplan. Stichting Vrienden van Hubrecht Instituut 2014-2016

Actueel beleidsplan. Stichting Vrienden van Hubrecht Instituut 2014-2016 Stichting Vrienden van het Hubrecht Instituut Actueel beleidsplan Stichting Vrienden van Hubrecht Instituut E vrienden@hubrecht.eu 2014-2016 1.1 Inleiding Naar aanleiding van het uitgevoerde onderzoek

Nadere informatie

Slimmer Werken in zorg en welzijn

Slimmer Werken in zorg en welzijn Slimmer Werken in zorg en welzijn Slimmer Werken in zorg en welzijn Veel organisaties in de zorg zijn op zoek naar handvatten om het werkplezier van medewerkers te vergroten en om een professionele en

Nadere informatie

Today is Canday neemt online marketingbureau WeLikeMilk over

Today is Canday neemt online marketingbureau WeLikeMilk over Today is Canday neemt online marketingbureau WeLikeMilk over Overname verscherpt focus op beter converterende content en campagnes Vanaf vandaag is het Amsterdamse online marketingbureau WeLikeMilk onderdeel

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Ven, D.S.M. van de (Desire?) Kenmerk 16.500973. Vergaderdatum 24 maart 2016. Utrecht Global Goals City

Voorstel aan de raad. Ven, D.S.M. van de (Desire?) Kenmerk 16.500973. Vergaderdatum 24 maart 2016. Utrecht Global Goals City Voorstel aan de raad Opgesteld door Bestuurs-en Concernstaf Ven, D.S.M. van de (Desire?) Kenmerk 16.500973 Vergadering Commissie Stad en Ruimte Vergaderdatum 24 maart 2016 Geheim Nee Utrecht Global Goals

Nadere informatie

Vanuit een inspiratieavond begin 2017 kwam namelijk naar voren dat de leden van onze kamer behoefte

Vanuit een inspiratieavond begin 2017 kwam namelijk naar voren dat de leden van onze kamer behoefte 1. Project naam? JCI Leiden versus Brandweer Hollands Midden: diversiteit 2. Wanneer heeft deze plaatsgevonden? Vrijdag 21 april 2017 3. Wat was het doel? Vanuit een inspiratieavond begin 2017 kwam namelijk

Nadere informatie

Profiel gemeenteraadslid

Profiel gemeenteraadslid 1 1 Profiel gemeenteraadslid 2NB: Overal waar zij of ze staat kan ook hij gelezen worden. 3ALGEMEEN 4Een D66 gemeenteraadslid is gekozen door de inwoners van Utrecht en vertegenwoordigt hen op een 5integere

Nadere informatie

LIVING HOPE AFRICA BELEIDSPLAN

LIVING HOPE AFRICA BELEIDSPLAN LIVING HOPE AFRICA BELEIDSPLAN 2 Titel 1. Introductie 2. Visie 3. Missie 4. Inspiratie 5. Doelen en objectieven 6. Strategiën 7. Gebieden van invloed 8. De invloed op deze gebieden 9. Waarom we deze gebieden

Nadere informatie

WAT HOUDT DEELNAME IN?

WAT HOUDT DEELNAME IN? WAT HOUDT DEELNAME IN? De Europa om de Hoek Kijkdagen worden gerealiseerd dankzij de vele organisaties die op 12 en 13 mei 2017 hun deuren voor het publiek openen. Zij laten de kennis en kunde van hun

Nadere informatie

10 onmisbare vaardigheden voor. de ambtenaar van de toekomst. 10 vaardigheden. Netwerken. Presenteren. Argumenteren 10. Verbinden.

10 onmisbare vaardigheden voor. de ambtenaar van de toekomst. 10 vaardigheden. Netwerken. Presenteren. Argumenteren 10. Verbinden. 10 vaardigheden 3 Netwerken 7 Presenteren 1 Argumenteren 10 Verbinden Beïnvloeden 4 Onderhandelen Onderzoeken Oplossingen zoeken voor partijen wil betrekken bij het dat u over de juiste capaciteiten beschikt

Nadere informatie

Kenmerk SU 09/1110 Visie Studentondernemerschap. Visie Studentondernemerschap. Student Union

Kenmerk SU 09/1110 Visie Studentondernemerschap. Visie Studentondernemerschap. Student Union Visie Studentondernemerschap Student Union V2.5 December 2009 1 Voorwoord Beste lezer, Voor u ligt de visie Studentondernemerschap van de Student Union. Dit beleidsplan is opgesteld door de Student Union

Nadere informatie

MASTER COACH TALENTONTWIKKELING. Leer & ontwikkelprogramma voor talentvolle jeugdtrainers in het Nederlandse voetbal

MASTER COACH TALENTONTWIKKELING. Leer & ontwikkelprogramma voor talentvolle jeugdtrainers in het Nederlandse voetbal MASTER COACH TALENTONTWIKKELING Leer & ontwikkelprogramma voor talentvolle jeugdtrainers in het Nederlandse voetbal 2 Inleiding In seizoen 2017/ 18 willen we starten met een tweejarig Master coach programma

Nadere informatie

Stichting Latoer BELEIDSPLAN 2015-2020

Stichting Latoer BELEIDSPLAN 2015-2020 Stichting Latoer BELEIDSPLAN 2015-2020 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doelstelling 4 3. Werkwijze 5 4. Organisatie 6 5. Financiën 7 Pagina 2 van!syntaxisfout,! 1. Inleiding In dit beleidsplan kunt u meer

Nadere informatie

Voorwoord. Buddyzorg Limburg werkt met hart en ziel voor het behoud en de versterking van de medemenselijkheid. Dit komt tot uiting in de werkwijze

Voorwoord. Buddyzorg Limburg werkt met hart en ziel voor het behoud en de versterking van de medemenselijkheid. Dit komt tot uiting in de werkwijze Jaarverslag Stichting Vrienden van Buddyzorg Limburg 2013 1 Voorwoord Voor u ligt het derde jaarverslag van de Stichting Vrienden van Buddyzorg Limburg, afgekort SVVBL. Het verslag geeft een weergave mee

Nadere informatie

De Kindertelefoon. Facts & Figures

De Kindertelefoon. Facts & Figures Facts & Figures HOEVEEL HOEVEEL Facts & Figures De komende jaren verandert er veel in de wereld van de jeugdzorg in Nederland. Aan de vooravond van de transitie van de jeugdzorg van het landelijke niveau

Nadere informatie

Werkbijeenkomst NVRR en AR d.d. 18 september 2014

Werkbijeenkomst NVRR en AR d.d. 18 september 2014 VAN Margje Kamerling DATUM 18 september 2014 AAN NVRR BETREFT Verslag workshop decentralisatie Participatiewet Werkbijeenkomst NVRR en AR d.d. 18 september 2014 1 Inleiding Presentatie door: Koos Postma

Nadere informatie

Beleidsplan. Stichting Feanetië. Beleidsplan Stichting Feanetië

Beleidsplan. Stichting Feanetië. Beleidsplan Stichting Feanetië Beleidsplan Stichting Feanetië 2019 Heerenveen, 3 december 2018 Beleidsplan Stichting Feanetië 2019 1 Inhoud 1. Inleiding: een korte beschrijving van de stichting Feanetië 3 2. Analyse sterke/zwakke punten

Nadere informatie

Beleidsplan Fund My Charity Work. Help one, help many

Beleidsplan Fund My Charity Work. Help one, help many Beleidsplan 2017 Fund My Charity Work Help one, help many We believe that one individual act can have a strong positive ripple effect, so when you empower one you empower many. That s why we started Fundmycharitywork.com,

Nadere informatie

Aan de slag met de informatievoorziening voor de Omgevingswet: hoe een nulmeting uit te voeren?

Aan de slag met de informatievoorziening voor de Omgevingswet: hoe een nulmeting uit te voeren? Aan de slag met de informatievoorziening voor de Omgevingswet: hoe een nulmeting uit te 1. DE OMGEVINGSWET EN DE NULMETING U wilt aan de slag met de nulmeting op de informatievoorziening voor de Omgevingswet?

Nadere informatie

bewegelijke tegenkracht Visie op toezicht Raad van Toezicht WZC Humanitas november 2018

bewegelijke tegenkracht Visie op toezicht Raad van Toezicht WZC Humanitas november 2018 bewegelijke tegenkracht Visie op toezicht Raad van Toezicht WZC Humanitas november 2018 Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1. Visie op toezicht... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Visie op toezichthouden... 3 1.3 Doel

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Stichting dak Beleidsplan 2019-2022 Inhoudsopgave Introductie...2 Beleidsplan..3 Missie en Visie 6 Strategische doelstellingen...7 Fondswerving..8 Financieel beleid.9 Introductie Albanië is een land met

Nadere informatie

Wisselwerking sociale en technische aspecten in lokale collectieve initiatieven. Stellingen:

Wisselwerking sociale en technische aspecten in lokale collectieve initiatieven. Stellingen: Wisselwerking sociale en technische aspecten in lokale collectieve initiatieven. Bij de wijkinitiatieven gaat het om het sociale aspect, de techniek is daarin belangrijk als input. Bij de wijkinitiatieven

Nadere informatie

Rabo Versterkt. HV Bleiswijk

Rabo Versterkt. HV Bleiswijk Rabo Versterkt HV Bleiswijk Voorstel ondersteuningstraject 2017-2018 Inleiding Rabo Versterkt In samenwerking met sportkoepel NOC*NSF is Rabobank een pilot gestart om sportverenigingen in Nederland naast

Nadere informatie

Vijf uitdagingen en aanbevelingen voor de commissievergaderingen Gemeente Dordrecht

Vijf uitdagingen en aanbevelingen voor de commissievergaderingen Gemeente Dordrecht Vijf uitdagingen en aanbevelingen voor de commissievergaderingen Gemeente Dordrecht Op verzoek van Gemeente Dordrecht Anneloes Wepster Auteur Debat.NL Alex Klein klein@debat.nl 023-5629972 www.debat.nl

Nadere informatie

Goedgekeurde versie november 2010. De toekomst begint nu

Goedgekeurde versie november 2010. De toekomst begint nu De toekomst begint nu Algemeen Beleidsplan 2011-2015 Algemeen Beleidsplan Jongeren Milieu Actief 2011-2015 Woord vooraf Met dit nieuwe ABP bepaalt Jongeren Milieu Actief (JMA) haar koers voor de komende

Nadere informatie

voor bibliotheken Communitybuilding rondom bibliotheken

voor bibliotheken Communitybuilding rondom bibliotheken voor bibliotheken Communitybuilding rondom bibliotheken Verslag Pilot 2017 ProBiblio Inleiding Communities zijn hot, iedereen lijkt er wel mee bezig te zijn. Ook de Bibliotheek. Want is het bibliotheekpubliek

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

JMA Nieuwsbrief - December

JMA Nieuwsbrief - December Nieuwsbrief Jongeren Milieu Actief JMA Nieuwsbrief - December Deel deze nieuwsbrief via: Agenda > 6 t/m 13 december: JMA bij Lima in Brussel > Donderdag 11 december: Milieudefensie en JMA kerstdiner Highlights

Nadere informatie

Gedragscode. Inleiding... 2 Wat is een gedragscode?... 2 Een gedragscode is geen wet... 3 Voorwaarden voor een gedragscode... 3

Gedragscode. Inleiding... 2 Wat is een gedragscode?... 2 Een gedragscode is geen wet... 3 Voorwaarden voor een gedragscode... 3 Gedragscode Inhoudsopgave Inleiding... 2 Wat is een gedragscode?... 2 Een gedragscode is geen wet... 3 Voorwaarden voor een gedragscode... 3 Gedragscode_NFF_invoering_en_uitvoeringpdf Pagina 1 Voorstel

Nadere informatie

Module 2: Vrijwilligersbeleid binnen de sportvereniging Van beleid tot uitvoering in de praktijk

Module 2: Vrijwilligersbeleid binnen de sportvereniging Van beleid tot uitvoering in de praktijk Module 2: Vrijwilligersbeleid binnen de Van beleid tot uitvoering in de praktijk 2.1. Sportverenigingen en de vrijwilligersproblematiek De doorsnee in Nederland is een vrijwilligersorganisatie; Vrijwilligers

Nadere informatie

Meerjarenplan Samen werken aan een beter leven voor dieren

Meerjarenplan Samen werken aan een beter leven voor dieren Meerjarenplan 2018-2022 Samen werken aan een beter leven voor dieren Colofon Dit is een verkorte uitgave van onze meerjarenstrategie, die is ontwikkeld door de medewerkers van het Nederlandse kantoor van

Nadere informatie

ONDERZOEK GEBIEDSGERICHT WERKEN

ONDERZOEK GEBIEDSGERICHT WERKEN ONDERZOEK GEBIEDSGERICHT WERKEN Gemeente Oss November 2017 www.ioresearch.nl ONDERZOEKSVRAGEN 1. Hoe is het beleid rondom gebiedsgericht werken vormgegeven? 2. Wat zijn de ervaringen van de intern en extern

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan

Strategisch beleidsplan Stichting Jongerencentrum De Werf - voor een mooie zinvolle toekomst - Strategisch beleidsplan 2017-2021 Strategisch beleidsplan 2017-2021 Pagina 1 Strategisch plan De missie, visie en strategie en focus

Nadere informatie

Stichting Pensioenlab Statutair gevestigd te Utrecht : Postbus 2475, 3500 GL Utrecht Kantooradres : Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht Telefoon : (030) 75

Stichting Pensioenlab Statutair gevestigd te Utrecht : Postbus 2475, 3500 GL Utrecht Kantooradres : Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht Telefoon : (030) 75 Utrecht, 9 juni 2017 Stichting Pensioenlab Statutair gevestigd te Utrecht Postadres : Postbus 2475, 3500 GL Utrecht Kantooradres : Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht Telefoon : (030) 75 11 850 Telefax : (030)

Nadere informatie

European Input in the Dutch Learning Festival: EIFEL

European Input in the Dutch Learning Festival: EIFEL European Input in the Dutch Learning Festival: EIFEL Wat is het Festival van het Leren? (2014-1-NL01-KA104-000183) Het Festival van het Leren (sinds 2000) is een wereldwijd initiatief van UNESCO. Het is

Nadere informatie

Algemeen profiel bestuurskandidaat

Algemeen profiel bestuurskandidaat Algemeen profiel bestuurskandidaat Ieder bestuurslid heeft functiespecifieke taken. Daarnaast vervult hij taken in het algemeen belang van de afdeling of de regio. Elk bestuurslid is in die optiek bijvoorbeeld

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel klankbordgroepen

Initiatiefvoorstel klankbordgroepen Initiatiefvoorstel klankbordgroepen Inleiding In Langedijk lopen momenteel een aantal grote, ingrijpende projecten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van door de gemeente ingestelde klankbordgroepen. Daarnaast

Nadere informatie

MISSIE EN VISIE PLATFORM GEHANDICAPTEN LV versie 12 oktober 2018

MISSIE EN VISIE PLATFORM GEHANDICAPTEN LV versie 12 oktober 2018 MISSIE EN VISIE PLATFORM GEHANDICAPTEN LV versie 12 oktober 2018 NOOT: mensen met een beperking is de meest moderne term voor mensen die een lichamelijke of geestelijke - al dan niet aangeboren - beschadigde,

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Datum 20 december 2011 Onderwerp Raadsbrief: Sociale structuurvisie Categorie B Verseonnummer 668763 / 681097 Portefeuillehouder De heer Rensen en de heer

Nadere informatie

Formatieve beoordeling (om te leren) MBO-sociaal werk - studentversie Naam cursist: Casus : Datum: SLB:

Formatieve beoordeling (om te leren) MBO-sociaal werk - studentversie Naam cursist: Casus : Datum: SLB: Formatieve beoordeling (om te leren) MBO-sociaal werk - studentversie Naam cursist: Casus : Datum: SLB: Onderdelen Feedback Laat zien: Wat heb je gedaan en geleerd aan kennis en vaardigheden. Hoe laat

Nadere informatie

Uitkomst van de Enquête

Uitkomst van de Enquête Uitkomst van de Enquête Naar aanleiding van het rapport tussen leden en leiders heeft de commissie Noten een enquête uit gestuurd waarin de aanbevelingen worden voorgelegd aan leden en sympathisanten van

Nadere informatie

Advies Bestuurlijke Vernieuwing VDH

Advies Bestuurlijke Vernieuwing VDH Advies Bestuurlijke Vernieuwing VDH Hoogland 26 juli 2012 1 Inleiding 3 2 Werkwijze 3 3 Bestuurlijke organisatie 3 4 Profiel bestuursleden 4 5 Commissie structuur 4 6 Vergroten draagvlak 5 7 Verdere procedure

Nadere informatie

Samen, duurzaam doen!

Samen, duurzaam doen! Samen, duurzaam doen! Een online platform voor duurzaamheid in de Kromme Rijn en Utrechtse Heuvelrug Transitie: We leven niet in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperken Jan

Nadere informatie

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven Wij maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN Waar mensen elkaar ontmoeten, ontstaan als vanzelf nieuwe netwerken en initiatieven. Inwoners die met elkaar samenwerken.

Nadere informatie

Molendijk Noord JE Rijssen

Molendijk Noord JE Rijssen Molendijk Noord 80 www.invented.nl 7461 JE Rijssen info@invented.nl Invented is opgericht met als doel; Focus op kostbare zaken en duurzame groei. Hoe groter je bedrijf en hoe sneller het groeit, hoe moeilijker

Nadere informatie

ZAKELIJKE BEOORDELING IN DE OVERGANGSPERIODE, GELDIG VOOR ALLE ORGANISATIES

ZAKELIJKE BEOORDELING IN DE OVERGANGSPERIODE, GELDIG VOOR ALLE ORGANISATIES ZAKELIJKE BEOORDELING IN DE OVERGANGSPERIODE, GELDIG VOOR ALLE ORGANISATIES De zakelijke elementen van het decreet van 4 april 2003, artikel 45, 2, 3 en 4 zijn voor alle werksoorten van toepassing. DECREET

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan Hematon

Meerjarenbeleidsplan Hematon Meerjarenbeleidsplan Hematon 2015 2020 Publieksversie Hematon bestaat sinds 2012, na de fusie van vier kankerpatiëntenorganisaties. De startperiode was, zoals bij alle organisaties, er een van leren, vallen

Nadere informatie

JONGE KLIMAATTOP PROGRAMMA. w B. /JongeKlimaatbeweging #JKT17 jkb_online

JONGE KLIMAATTOP PROGRAMMA. w B. /JongeKlimaatbeweging #JKT17 jkb_online JONGE KLIMAATTOP 2017 PROGRAMMA w B /JongeKlimaatbeweging #JKT17 jkb_online 1 WIJ DANKEN ONZE PARTNERS Arminius Rotterdam Het ministerie van Infrastructuur en Milieu Vandebron Studio Anima Studio Migle

Nadere informatie

Uitslagen enquête onder raadsleden Provincie Noord- Holland

Uitslagen enquête onder raadsleden Provincie Noord- Holland Uitslagen enquête onder raadsleden Provincie Noord- Holland Februari 2015 Inleiding Stichting Politieke Academie deed in opdracht van Nederland Lokaal onderzoek naar de mening van gemeenteraadsleden. Aan

Nadere informatie

Instroom 1. Inclusie. Uitstroom. Doorstroom. Universiteit Utrecht 1

Instroom 1. Inclusie. Uitstroom. Doorstroom. Universiteit Utrecht 1 Instroom 1 4 Uitstroom 3 Inclusie 2 Doorstroom Universiteit Utrecht 1 Rapportage 2018 Prof. Dr. Naomi Ellemers Prof. Dr. Jojanneke van der Toorn Dr. Wiebren Jansen Inhoud Voorwoord 4 Algemeen 6 Hoe is

Nadere informatie

Profiel gemeenteraadslid

Profiel gemeenteraadslid Profiel gemeenteraadslid NB: Overal waar zij of ze staat kan ook hij gelezen worden. ALGEMEEN Een D66 gemeenteraadslid is zich ervan bewust een mandaat te hebben van de kiezers en zal met overtuiging én

Nadere informatie

SAMEN WERKT VISIE STICHTING JEUGDBELANGEN MALDEN

SAMEN WERKT VISIE STICHTING JEUGDBELANGEN MALDEN SAMEN WERKT VISIE 2014-2018 STICHTING JEUGDBELANGEN MALDEN Inhoud Inleiding... 2 Leefomgeving jongeren... 3 De SJeM (het jongerencentrum)... 4 Samenwerking... 5 Bestuur... 7 Voorwaarden... 8 1 Inleiding

Nadere informatie

ICT als aanjager van de onderwijstransformatie

ICT als aanjager van de onderwijstransformatie ICT als aanjager van de onderwijstransformatie ICT als aanjager van de onderwijstransformatie Technologische innovatie biedt het onderwijs talloze mogelijkheden. Maar als we die mogelijkheden echt willen

Nadere informatie

Uitslagen enquête onder raadsleden Provincie Gelderland

Uitslagen enquête onder raadsleden Provincie Gelderland Uitslagen enquête onder raadsleden Provincie Gelderland Februari 2015 Inleiding Stichting Politieke Academie deed in opdracht van Nederland Lokaal onderzoek naar de mening van gemeenteraadsleden. Aan hen

Nadere informatie

Opleidingsprogramma DoenDenken

Opleidingsprogramma DoenDenken 15-10-2015 Opleidingsprogramma DoenDenken Inleiding Het opleidingsprogramma DoenDenken is gericht op medewerkers die leren en innoveren in hun organisatie belangrijk vinden en zich daar zelf actief voor

Nadere informatie

Jaarplan. In vertrouwen verder bouwen. Stichting:Als kanker je raakt

Jaarplan. In vertrouwen verder bouwen. Stichting:Als kanker je raakt Jaarplan In vertrouwen verder bouwen Stichting:Als kanker je raakt Inhoud 1. Voorwoord blz. 3 2. Externe ontwikkelingen ( wat gebeurt er om ons heen) blz. 4 3. Interne ontwikkelingen ( wat gebeurt er binnen

Nadere informatie

BELEIDSPLAN WAKIBI 2019

BELEIDSPLAN WAKIBI 2019 BELEIDSPLAN WAKIBI 2019 Wakibi Samen 1 wereld zonder armoede Microfinanciering voor ondernemers in ontwikkelingslanden Inhoudsopgave 1. Introductie. 1 2. Visie & Missie. 1 3. Doelstellingen 2 4. Organisatie..

Nadere informatie

Beleidsplan. Studie- en alumniverening voor Fysiotherapiewetenschap

Beleidsplan. Studie- en alumniverening voor Fysiotherapiewetenschap 2015 Beleidsplan Studie- en alumniverening voor Fysiotherapiewetenschap Inhoudsopgave Inleiding... 3 Missie en visie... 4 Missie... 4 Visie... 4 Speerpunten... 5 I. Vinden van voldoende commissieleden

Nadere informatie

IDOP Nederwetten: Sociale cohesie en Toekomstbestendigheid

IDOP Nederwetten: Sociale cohesie en Toekomstbestendigheid IDOP Nederwetten: Sociale cohesie en Toekomstbestendigheid Resultaten onderzoek en vervolg Januari 2013, Leonie Schijven & Albert Aalvanger Inhoud van de presentatie IDOP (kader) Uitvoering IDOP Nederwetten

Nadere informatie

Beurstips 3. Standbemanning

Beurstips 3. Standbemanning Beurstips 3 Standbemanning 2 NL EXPO, laat zien wie U bent! Hollandse nuchterheid & creativiteit in combinatie met jarenlange ervaring in presentatieoplossingen. Met een frisse blik helpen wij u uw bedrijf

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: een oplossing voor elk probleem Creatief denken is vandaag de dag een must. De markt verandert razendsnel en als je niet innovatief bent, loop je achter de feiten

Nadere informatie

MASTERCLASS STRATEGIE

MASTERCLASS STRATEGIE MASTERCLASS STRATEGIE BEGRIJP BETER DE STRATEGISCHE CONTEXT VAN JOUW ORGANISATIE EN VERGROOT JOUW STRATEGISCHE VAARDIGHEDEN NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 EEN KENNISUPDATE OVER DE BELANGRIJKSTE STRATEGISCHE

Nadere informatie

Laagdrempelige toegang voor mensen met een beperking

Laagdrempelige toegang voor mensen met een beperking Laagdrempelige toegang voor mensen met een beperking Evaluatie Pilot clientondersteuning in de Rotterdamse Vraagwijzers MEE Rotterdam-Rijnmond Datum Januari 2017 Opdrachtgever Opdrachtnemer Status Gemeente

Nadere informatie

springplank van de nieuwe generatie

springplank van de nieuwe generatie springplank van de nieuwe generatie Bestuur 2018-2019 Voorwoord Joris Willard Begin met te doen wat nodig is, dan wat mogelijk is en vervolgens kom je erachter dat je datgene hebt gedaan wat eerst onmogelijk

Nadere informatie

TRAININGEN VOOR AFDELINGS- BESTUREN LEREN LOONT

TRAININGEN VOOR AFDELINGS- BESTUREN LEREN LOONT TRAININGEN VOOR AFDELINGS- BESTUREN 2017-2018 LEREN LOONT LEREN LOONT De wereld verandert snel. Als afdelingsbestuur is het belangrijk dat u op de juiste manier blijft aanhaken en u als bestuur blijft

Nadere informatie

Deze cirkel bestaat uit vijf stappen die u kunt doorlopen om uw wervingscampagne systematisch op te zetten. Waar wil je vrijwilligers voor werven?

Deze cirkel bestaat uit vijf stappen die u kunt doorlopen om uw wervingscampagne systematisch op te zetten. Waar wil je vrijwilligers voor werven? Werving U wilt nieuwe vrijwilligers werven. Mensen die één keer aan een actie meedoen, mensen waar u af en toe een beroep op kunt doen, of mensen die voor langere tijd willen meewerken. U wilt hen in elk

Nadere informatie

INTRODUCTIE. BASIS VOOR CULTUURPARTICIPATIE NEXT Regiopakket

INTRODUCTIE. BASIS VOOR CULTUURPARTICIPATIE NEXT Regiopakket INTRODUCTIE BASIS VOOR CULTUURPARTICIPATIE NEXT Regiopakket INTRODUCTIE De Basis voor Cultuurparticipatie In 2017 hebben op initiatief van het LKCA landelijk ruim 200 professionals meegedacht aan de Basis

Nadere informatie

Werkplan Osteoporose Vereniging 2017

Werkplan Osteoporose Vereniging 2017 AAN: VAN: Algemene Leden Vergadering (ALV) Bestuur ONDERWERP: Werkplan 2017 (behorende bij begroting 2016) Datum: 9 juni 2016 Agendapunt: 11 Vastgesteld door bestuur d.d. 8 april 2015 Werkplan Osteoporose

Nadere informatie

STRATEGIE. maagleverdarmstichting.nl

STRATEGIE. maagleverdarmstichting.nl maagleverdarmstichting.nl NIEUWE UITDAGINGEN De Nederlandse gezondheidszorg is volop in verandering. Gezondheid is niet langer de afwezigheid van ziekte, maar het vermogen van mensen om met de fysieke,

Nadere informatie

Mediaplan als onderdeel van het Leesplan, toegespitst op informatievaardigheden

Mediaplan als onderdeel van het Leesplan, toegespitst op informatievaardigheden Mediaplan als onderdeel van het Leesplan, toegespitst op informatievaardigheden Binnen de landelijke aanpak van de Bibliotheek Een mediawijze leerling heeft alle competenties in huis die nodig zijn om

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2016-2019 0 Inhoudsopgave: Inleiding 2 1. Visie 3 2. Kernwaarden en Huishoudelijk reglement 3 3. Doelstelling 3 4. Beleidsplan 2016-2019 4 5. Vrijwilligersbeleid 4 6. PR en Fondsenwerving 5

Nadere informatie

This is APP! Jongerenparticipatie Gemeente Appingedam

This is APP! Jongerenparticipatie Gemeente Appingedam This is APP! Jongerenparticipatie Gemeente Appingedam ! De gemeente Appingedam wil jongeren actiever laten participeren in beleidsvorming, zodat ze beter kan inspelen op de behoeften van jongeren. Om dit

Nadere informatie

campagnevoeren in 6 stappen hoe zorg je ervoor dat die molens er komen

campagnevoeren in 6 stappen hoe zorg je ervoor dat die molens er komen campagnevoeren in 6 stappen hoe zorg je ervoor dat die molens er komen Willem Wiskerke Campaigner klimaat & energie HIER Opgewekt, 20 November 2015 Greenpeace en windenergie Energieakkoord: 6.000 MW wind

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Beleidsplan WMO Jeugd Aanleiding

Plan van Aanpak. Beleidsplan WMO Jeugd Aanleiding Plan van Aanpak A Beleidsplan WMO Jeugd 2020 1. Aanleiding Bij de totstandkoming van plannen is het belangrijk om hier op een goede manier de juiste mensen bij te betrekken. Dit geldt voor onze inwoners,

Nadere informatie

Verenigingsdraaiboek gedragsregels. Als wij aangeven wat gewenst gedrag is, kunnen wij elkaar aanspreken op ongewenst gedrag.

Verenigingsdraaiboek gedragsregels. Als wij aangeven wat gewenst gedrag is, kunnen wij elkaar aanspreken op ongewenst gedrag. Verenigingsdraaiboek Als wij aangeven wat gewenst gedrag is, kunnen wij elkaar aanspreken op ongewenst gedrag. Voor: 19 voetbalclubs participerend in BV Voetbal Nijmegen Gemaakt door: NCSU ( Dik Sanders)

Nadere informatie

Reactie op Advies Adviesraad Sociaal Domein Houten

Reactie op Advies Adviesraad Sociaal Domein Houten Reactie op Advies Adviesraad Sociaal Domein Houten Met veel interesse hebben wij - de gemeente Houten - op 1 februari 2016 kennis genomen van het advies van de Adviesraad Sociaal Domein Houten. Om te komen

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 16 december 2004 (03.01) (OR. fr) 15763/04 JEUN 95 EDUC 224 SOC 587

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 16 december 2004 (03.01) (OR. fr) 15763/04 JEUN 95 EDUC 224 SOC 587 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 16 december 2004 (03.01) (OR. fr) 15763/04 JEUN 95 EDUC 224 SOC 587 NOTA van: aan: Betreft: de Luxemburgse delegatie de Groep jeugdzaken ontwerp-resolutie van de Raad

Nadere informatie

Meer gasten in uw restaurant door Facebook

Meer gasten in uw restaurant door Facebook Meer gasten in uw restaurant door Facebook Waarom investeren in Facebook? 9,6 miljoen mensen maken gebruik van Facebook waarvan 6,8 miljoen dagelijks. Doelgroep(en) zijn gemakkelijk te bereiken. Zorgt

Nadere informatie

Werkplan Osteoporose Vereniging 2016

Werkplan Osteoporose Vereniging 2016 AAN: VAN: Algemene Leden Vergadering (ALV) Bestuur ONDERWERP: Werkplan 2016 (behorende bij begroting 2016) Datum: 19 mei 2015 Agendapunt: 9 Vastgesteld door bestuur d.d. 20 april 2015 Werkplan Osteoporose

Nadere informatie

BELEIDSPLAN EXXPOSE

BELEIDSPLAN EXXPOSE BELEIDSPLAN EXXPOSE 2016-2021 1 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 2 1. INLEIDING 3 2. OVER EXXPOSE 4 3. LOBBY 5 4. KENNIS 6 5. ACTIVEREN 7 6. FINANCIEN 8 2 1. INLEIDING Begonnen als blog, maar inmiddels uitgegroeid

Nadere informatie