HANDLEIDING HOE MAAK JE EEN CLIP OP NUMMER HART BEAT?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HANDLEIDING HOE MAAK JE EEN CLIP OP NUMMER HART BEAT?"

Transcriptie

1

2 HANDLEIDING HOE MAAK JE EEN CLIP OP NUMMER HART BEAT? Op 12 oktober komt de nieuwe speelfilm Hart Beat uit! Een spetterende bioscoopfilm met Vajèn van den Bosch en Rein van Duivenboden in de hoofdrollen. De film gaat over de veertienjarige Zoë (Vajen). Zij is een singer-songwriter, muziek betekent alles voor haar maar sinds het vertrek van haar vader durft ze alleen nog maar op te treden op haar slaapkamer. Als Zoë op de fiets wordt aangereden door de tourbus van Mik (Rein), een Nederlandse superster à la Justin Bieber waar Zoë bepaald geen fan van is, springt er toch een vonk over tussen de twee. De mensen in hun omgeving maken het alleen wel heel erg lastig om de aantrekkingskracht tussen hen tot echte liefde te laten uitgroeien. Zoë en Mik schrijven in de film samen hun liefdesnummer Hart Beat en hebben een te gekke videoclip gemaakt. Kijk jij weleens naar XITE en denk je dan ik zou ook wel eens in een clip willen spelen!? Dan is dit jouw kans! Maak met jouw klas een eigen videoclip op het nummer Hart Beat. Weten jullie de meest originele clip te maken? Dan maak je kans op een eigen première van Hart Beat en komt jullie clip een keer op TV bij XITE. Cool, toch?! Om jullie een beetje op weg te helpen, hebben we een handleiding geschreven waarin wordt uitgelegd hoe je een clip moet maken. Ga aan de slag en wie weet zien we jullie binnenkort op TV! VIDEOCLIP MAKEN MET DE KLAS: HOE PAK JE DAT AAN? Dit stappenplan helpt je op weg. De meeste professionele films worden gemaakt door een team van mensen die ieder hun eigen taken en verantwoordelijkheden hebben. Ook in de klas ga je taken verdelen en ga je in groepjes aan de slag. Het enige dat jullie nodig hebben, is opnameapparatuur zoals mobiele telefoons of een digitale (video)camera. Na het doorlopen van de stappen heb je als klas zelf alle ideeën omgezet in een kant-en-klare videoclip.

3 STAP 1 - STORYBOARD MAKEN Als klas krijg je het nummer Hart Beat zodat jullie het lied kunnen beluisteren. Daarnaast is er een clip van de film die jullie kunnen bekijken en waarmee jullie kunnen zien hoe de originele clip eruit ziet.bedenk samen een verhaal of kies uit hoe de clip eruit moet zien. Dit kan je als één groep, maar ook in groepjes doen. Dan zou je iedereen de ideeën aan elkaar kunnen laten pitchen en het beste idee wint. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de videoclip in één keer wordt opgenomen, dus de camera loopt, het nummer start en het verhaaltje begint. VERSCHILLENDE VOORBEELDEN Justin Bieber Sorry Bij deze clip hoor je de muziek en zie je verder iedereen mooi dansen. Hier is het verhaal dat je lekker kan dansen op de muziek en iedereen er heel cool uitziet. Deze clip is gemonteerd, maar je zou er ook voor kunnen kiezen een dans te beginnen in de klas en dan doorlopen naar de gang waar ook gedanst wordt, etc. Zo zie je verschillende plekken maar wel één dans. De klas kan zelf lekker creatief zijn hoe ze dit vormgeven. Ilse de Lange Blue Bittersweet Deze clip vertelt echt een verhaaltje. Ilse de Lange speelt dan op één locatie een scène. Je ziet het speciale decor en het is eigenlijk een soort mini toneelstukje. Wat voor verhaal er verteld wordt en hoe het decor eruit ziet kan de klas zelf verzinnen. LipSync Call me maybe In deze clip doet iedereen lekker gek en iets anders, iedereen heeft het nummer geleerd en playbackt een stukje in de camera. Dit kan bijvoorbeeld een hele lange rij door de school zijn. Of de camera op één plek waar iedereen voor de camera springt om gek te doen en te zingen. Nick en Simon Leve de vrouw In deze clip is een podium gemaakt waar je twee mensen ziet optreden en de rest als publiek staat te swingen. De camera staat zo dat je zowel de artiesten als het publiek ziet en kan draaien met de camera zodat je soms het een ziet en soms het ander. Daarnaast kun je nog inzoomen om iets duidelijk te laten zien en dan weer uitzoomen.

4 Het is van belang dat je van tevoren bedenkt wat je in de clip wilt laten zien (concept bedenken) wat je in verschillende groepjes in detail gaat uitwerken. Zo kom je uiteindelijk tot het verhaal dat je wilt vertellen. Lukt het niet om een bepaalde scène op te nemen, dan moet je het verhaal iets aanpassen. Elk groepje tekent aan de hand van een paar schetsen het verloop van hun verhaal als een stripverhaal (storyboard). Denk bij het tekenen van het storyboard ook na over hoe jullie het verhaal in beeld willen brengen: wat moet close-up en wat moet van veraf gefilmd worden. Jullie hoeven geen goede tekenaars te zijn om een storyboard te kunnen maken. Het mogen hele eenvoudige schetsen zijn. STAP 2 - DE VOORBEREIDING In deze fase wordt de hele clip verder uitgewerkt en gepland. Het resultaat van een film valt of staat bij een goede voorbereiding en vooral een goede samenwerking. In de voorbereidingsfase wordt bijvoorbeeld gekozen wie er allemaal in beeld komt en worden locaties gespot, de sets opgebouwd en de kostuums geregeld. Ook wordt het storyboard verder uitgewerkt, mocht deze nog niet af zijn. Als het goed is, hebben jullie samen de taak van de scenarist en storyboardtekenaar op je genomen. Als het concept voor iedereen duidelijk is, wordt het tijd om de taken te verdelen. Denk met elkaar na over de functies die nodig zijn binnen het maken van een videoclip (wanneer werk je alleen, wanneer werk je in groepjes?). En met hoeveel mensen het slim is om aan een taak te werken. Decor maken en opzetten is bijvoorbeeld meer werk dan op de dag zelf het geluid regelen. Functies kunnen daarom wellicht gecombineerd worden in de voorbereiding, zolang op de dag van opname maar geregeld is dat iedereen weet wat hij/zij moet doen en alle taken dan ook ingevuld zijn, regisseur: geeft aanwijzingen tijdens het filmen: welk shot gaat er opgenomen worden en hoe moet dit er uitzien? Bereid je dus goed voor wat je wilt gaan filmen. Oefen met iedereen zodat het er ook echt uit komt te zien zoals bedacht. Ga op de locaties kijken hoe iedereen dan moet staan etc. productie: regelt de locaties/dansers/acteurs, checkt of alle nodige materialen er zijn en zorgt dat iedereen zich aan de afspraken houdt. Zij houden het overzicht of alles er is en de draaidag ook echt kan plaatsvinden/goed kan verlopen.

5 cameraman/vrouw: filmt en zorgt dat alle opnames er mooi op komen te staan en dat je het nummer goed hoort. Oefen waar je moet gaan staan, hoe je moet inzoomen en uitzoomen, hoe je het best kunt lopen of dat je juist stil moet blijven staan. Wat heb je allemaal nodig om goed te filmen? Camera, statief etc. geluid; zorg dat de muziek er is, dat deze gemakkelijk af te spelen en goed te horen is, zodat ze goed kunnen opnemen. Oefen met timen zodat het ook echt in één keer opgenomen kan worden. decor; hoe ziet de set eruit? Moeten er dingen gemaakt worden of juist ruimte gemaakt worden? Het team van decor zorgt ervoor dat alles er helemaal top uitziet voor het beeld en iedereen makkelijk kan bewegen om de clip in één keer op te nemen. acteurs/dansers: spelen een rol in het verhaal. Oefen de dans/het toneelstukje zodat het allemaal vlekkeloos verloopt. Vraag als het nodig is je vrienden om ook een rol te spelen, als er meer rollen dan groepsleden zijn. Of als bijvoorbeeld de zaal gevuld moet worden met publiek/figuranten. kleding/make up; hoe gaat iedereen eruit zien? Dit gaat over de complete look, dus niet alleen kleren en make up, maar ook overige attributen (bijvoorbeeld een microfoon, gitaar, telefoon en opschrijfboekje voor de manager, etc.). Maak hiervoor een moodboard waarbij je allemaal voorbeelden op een groot vel plakt zodat het voor iedereen duidelijk is wat ze moeten meenemen voor de shoot. Bijvoorbeeld: Heel kleurrijk met gekke brillen, broekjes, sokken, petjes etc. Of juist alles in één kleur of twee kleuren, etc.

6 Als er echt een toneelstuk wordt gedaan (dus iedereen in een karakter), dan moet iedereen kleren krijgen die echt bij zijn/haar rol past. Bedenk dus goed hoe je goed kunt zien dat iemand een zanger, manager of beveiliger is! Bespreek met elkaar of iedereen aan alles gedacht heeft en het concept goed kan worden uitgevoerd. Zorg dat iedereen ruim voor de draaidag alles al op orde heeft, zodat er tijd is om met elkaar te overleggen en te bespreken of alles op orde is, of dat er juist nog dingen geregeld moeten worden. Op de dag van het draaien moet iedereen er voor zorgen dat alles op de juiste plek staat, het decor gebouwd is en het eigenlijk alleen nog maar een kwestie is van iedereen op de juiste plek neerzetten zodat iedereen zijn afgesproken taken kan uitvoeren. STAP 3 - HET FILMEN DE VIDEOCLIP MAKEN MET DE KLAS: HOE PAK JE DAT AAN? Oh yeah! De draaidag is daar, hoe zorg je nu dat jullie alles ook goed kunnen filmen? Zorg dat ieder groepje alles klaar heeft staan om de draaidag te realiseren. Alle decorstukken, camera, nummer, props, kleding etc. Let op dat jullie één camerapositie aanhouden bij het filmen; het beste is horizontaal filmen en niet verticaal! De regisseur en productie checken bij iedereen of de draaidag kan beginnen en alle locaties/ acteurs/dansers, etc. er helemaal top uitzien om te starten. Dan neemt iedereen de positie in en kan het draaien beginnen.

7 De regisseur roept camera aan!, en bij actie! gaat het nummer Hart Beat op play. Dit betekent dat de camera dus al iets eerder aan is voor dat het nummer begint, maar dan weet je zeker dat je niks mist. Als het nummer Hart Beat begint, weet iedereen wat te doen en is de klas echt aan het opnemen. Het is helemaal niet gek als dingen een paar keer over moeten. Het moet er natuurlijk allemaal wel echt goed op staan! Als alles goed is gegaan en iedereen denkt dat het er echt goed op staat, dan roept de regisseur It s a wrap!. Dat betekent in filmtaal dat alles er naar wens op staat, iedereen goed werk heeft geleverd en het klaar is. STAP 4 - FILMVERTONING In de laatste les wordt de clip klassikaal bekeken. Wellicht hebben jullie de clip meerdere keren opgenomen. Kies met elkaar de beste take, wat dus de clip gaat worden die jullie in gaan zenden. Vraag of iedereen tevreden is hoe hun taken in beeld uiteindelijk tot recht zijn gekomen. Als je de mogelijkheid daarvoor hebt is het natuurlijk heel leuk om de clip ook aan anderen te laten zien. Maak met elkaar entreebewijzen, posters of flyers om iedereen uit te nodigen voor de première. Stuur daarna de Hart Beat clip voor vrijdag 14 oktober 17 uur in naar scholenactie@hartbeatfilm.nl. Op 24 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt. Als je alles naar de jury van Hart Beat hebt verzonden zet je clip dan ook op YouTube en promoot je deze op jullie social media kanalen. Zorg dat zoveel mogelijk mensen jullie clip gaat zien. De clip met de meeste views wint een speciale publieksprijs! Deze actie is een samenwerking tussen filmproducent Kaap Holland Film, bekend van vele hits als Dik Trom, Nova Zembla, Komt een vrouw bij de Dokter en Bon Bini Holland, filmdistributeur Entertainment One, verantwoordelijk voor kaskraker releases als Rokjesdag, Mees Kees trilogie en Ja, ik wil! en XITE, de muziekzender van Nederland. De docentenhandleiding is ontwikkeld door de educatieve afdeling van het EYE Filmmuseum. Speciaal voor het onderwijs ontwikkelt EYE Educatie lesmateriaal, workshops, docententrainingen en gastlessen over film. Ook coördineert EYE in opdracht van het Ministerie OC&W de landelijke activiteiten op het gebied van filmeducatie.

Vloggen... Je kiest een kinderrecht wat voor jou belangrijk is. Bijvoorbeeld het recht om te spelen of het recht om naar een dokter te kunnen gaan.

Vloggen... Je kiest een kinderrecht wat voor jou belangrijk is. Bijvoorbeeld het recht om te spelen of het recht om naar een dokter te kunnen gaan. Lot s Channel Filmen met Lot Overal ter wereld, ook in Nederland, groeien kinderen op in een omgeving waar ze niet naar school kunnen, in armoede leven of niet veilig zijn. Zolang dit nog voorkomt, blijft

Nadere informatie

OPDRACHT Zeeuwse Havens

OPDRACHT Zeeuwse Havens OPDRACHT Zeeuwse Havens Wat ga je doen? Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in de Zeeuwse Havens? Weet jij dat? Ben jij er al eens geweest? Met een groepje van vier leerlingen ga je werken aan een opdracht

Nadere informatie

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij films. Films en auteursrecht

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij films. Films en auteursrecht Werkblad Auteursrecht bij films Films en auteursrecht De bioscoopfilm is net afgelopen en je blijft nog even zitten om de aftiteling van de film te bekijken. Dat duurt lang zeg. Zoveel namen. Hebben al

Nadere informatie

LEERLIJN. Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn.

LEERLIJN. Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn. LEERLIJN Titel Periode Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn. ALGEMEEN Titel activiteit Een raadselachtige film VL

Nadere informatie

MOVING: workshop filmmaken

MOVING: workshop filmmaken Dit werkblad is van: klas: MOVING: workshop filmmaken Neem zelf bewegend beeld op en maak er een videoclip, korte film of reportage van door er geluid, effecten en titels aan toe te voegen... Clips op

Nadere informatie

Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen:

Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen: Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen: Reclame is cool en gaaf! Reclame geeft nuttige informatie Reclame laat zien hoe het

Nadere informatie

VIDEOSTER VIDEOCLIP KLANKMAKERIJ L. KLANKMAKERIJ MUZIEK-MEEDOE-SESSIES lesmap Videoster (werversie) pag 1. www.klankmakerij.be +32 (0)497 379 014

VIDEOSTER VIDEOCLIP KLANKMAKERIJ L. KLANKMAKERIJ MUZIEK-MEEDOE-SESSIES lesmap Videoster (werversie) pag 1. www.klankmakerij.be +32 (0)497 379 014 ESMAP KLANKMAKERIJ L VIDEOSTER www.klankmakerij.be +32 (0)497 379 014 VIDEOCLIP ) ;E E M H C A L M I BRENG JE GL ESSIE BE MUZIEKMEEDOES LS SLOT e op YOUTU en bekijk di lip oc de vi TREDENet jeaklas, je

Nadere informatie

MEDIAWIJSHEID MAAK JE EIGEN JOURNAAL / WERKEN MET EEN GREEN SCREEN PROJECT DOCENT WEGING PROJECT

MEDIAWIJSHEID MAAK JE EIGEN JOURNAAL / WERKEN MET EEN GREEN SCREEN PROJECT DOCENT WEGING PROJECT PROJECT MEDIAWIJSHEID MAAK JE EIGEN JOURNAAL / WERKEN MET EEN GREEN SCREEN DOCENT WEGING PROJECT Leerdoelen De deelnemers leren: Leerlingen kunnen in teamverband werken aan een werkstuk met behulp van moderne

Nadere informatie

schoolopdracht master vloggen

schoolopdracht master vloggen schoolopdracht master vloggen Je eigen vlog Lees eerst het stappenplan door en ga daarna aan de slag. 1. Bedenk een onderwerp Ga op zoek naar een nieuwsbericht dat je aanspreekt en waarmee je iets kunt.

Nadere informatie

Een uitvinding hoeft niet alleen je eigen leven een stukje makkelijker te maken, denk ook aan de wereldproblemen

Een uitvinding hoeft niet alleen je eigen leven een stukje makkelijker te maken, denk ook aan de wereldproblemen Wat is jouw uitvinders naam? INTRODUCTIE Als je dit boekje in handen hebt, ben je waarschijnlijk iemand die al een uitvinding heeft bedacht en daarmee de wereld gaat veranderen voor jezelf en anderen,

Nadere informatie

Documentaire. Voorbereiding op het documentaire project

Documentaire. Voorbereiding op het documentaire project Documentaire Voorbereiding op het documentaire project Inhoud 1. Wat is een documentaire? 2. Interview techniek 3. Documentaire maken in 3 stappen 3.1. Ontwerpen 3.2. Opnemen 3.3. Monteren 4. Werkdocument

Nadere informatie

Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop.

Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Holland Goreng: het beste van Azië en Holland samen Onderstaande commercial is gemaakt op

Nadere informatie

Waar zie je de bijzondere vogel en hoe ziet hij eruit?

Waar zie je de bijzondere vogel en hoe ziet hij eruit? Les 1: Een verhaal schrijven Voor je gaat schrijven: een schema maken Je hebt net een verhaal bedacht. Schrijf alles wat je hebt bedacht kort op in het schema hieronder. Zijn er vragen waar je nog niet

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

STILL: workshop fotobewerking

STILL: workshop fotobewerking Dit werkblad is van: klas: STILL: workshop fotobewerking Ontwerp en maak je eigen digitale flyer, poster of fotocollage met zelfgemaakt foto s! Je kent ze wel: coole flyers voor een feest, bewerkte foto

Nadere informatie

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal.

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. CKV. Opdracht lessenserie Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. Maar waarom zo moeilijk? En

Nadere informatie

Sire Filmpjes maken - Docent

Sire Filmpjes maken - Docent Mediawijsheid lessen Juli 2013 Sire Filmpjes maken - Docent Sociale Media als Facebook/Twitter/Instagram is het medium waar veel pubers zich op begeven. Ouders zeggen wel eens dat de smartphone aan de

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst Voorspellen Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en het plaatje. Tekst lezen en vragen stellen over de tekst 1. Lees de uitleg. Als je een tekst actief leest,

Nadere informatie

Omvang Eén week (projectweek), 5 dagen van 8.30 uur tot 13.30 uur.

Omvang Eén week (projectweek), 5 dagen van 8.30 uur tot 13.30 uur. 'Move it!' Leerjaar Klas 2 Omvang Eén week (projectweek), 5 dagen van 8.30 uur tot 13.30 uur. Vooraf In het project 'Move it!' werken verschillende kunstvormen in een projectweek samen aan 'De voorstelling

Nadere informatie

Cupsong Videoclip. Handleiding. Link in de Kabel vzw. Doelstelling

Cupsong Videoclip. Handleiding. Link in de Kabel vzw. Doelstelling Handleiding Cupsong Videoclip 1 Leeftijd +10 Duur Auteur Doelstelling Onderwerp Benodigd materiaal Minstens 1u30 à 2u per onderdeel Tessa Goossens De jongeren bedenken en voeren zelf een idee uit. Ze leren

Nadere informatie

LESOPDRACHT VOOR DE LEERLING

LESOPDRACHT VOOR DE LEERLING LESOPDRACHT VOOR DE LEERLING - 2 - Hoe zou jij het doen? Fietsverlichting daarom! De lesopdracht Hoe zou jij het doen? Fietsverlichting daarom! We dagen je uit een campagneposter of film te maken waarmee

Nadere informatie

maak zelf een filmpje

maak zelf een filmpje maak zelf een filmpje 1 Zelf een filmpje maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Iedereen kan een IPAD met camera oppakken en aan de slag gaan. Maar bij het maken van een goed filmpje (dat veel kijkers

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Les 3 Camera, Set, Action! Les 1 Camera, Set, Action! Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Groep 6 90 minuten Samenvatting van de les De leerlingen

Nadere informatie

TotallyTraffic CampagneCrew

TotallyTraffic CampagneCrew TotallyTraffic MODULE Werkblad TotallyTraffic CampagneCrew rovzh.nl/leerlingenwedstrijd Winnende clip 2016 / 2017 Opdracht De lesopdracht CampagneCrew Lever je opdracht vóór 15 januari 2018 in. Maak een

Nadere informatie

Maak je eigen film! Van idee tot filmpremière. www.broet.nl

Maak je eigen film! Van idee tot filmpremière. www.broet.nl 3728 TUE Eureka covers 09:Opmaak 1 12-01-2009 12:24 Pagina 7 Maak je eigen film! Van idee tot filmpremière www.broet.nl 2 Maak je eigen film! Een korte stap voor stap handleiding. Inhoudsopgave Hoofdstuk

Nadere informatie

Bedenken: een tekening maken van de held

Bedenken: een tekening maken van de held Les 1: De uitdaging Wat ga je schrijven? In deze les ga je een verhaal schrijven. Je bent zelf de held van het verhaal. De held van je verhaal gaat een uitdaging aan. Iets wat spannend of moeilijk is om

Nadere informatie

Locatie Prijs Materiaal kosten. Naam workshop Omschrijving Duur Aantal deelnemers

Locatie Prijs Materiaal kosten. Naam workshop Omschrijving Duur Aantal deelnemers Multi Phone Film Leerlingen maken in een groep een aantal filmpjes met hun smartphone, maar de uitdaging is dat deze filmpjes visueel op elkaar moeten aansluiten als een puzzel. Leerlingen worden uitgedaagd

Nadere informatie

Filmvertoning Primair Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING MEES KEES LANGS DE LIJN. NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop

Filmvertoning Primair Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING MEES KEES LANGS DE LIJN. NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop NFF DOCENTENHANDLEIDING MEES KEES LANGS DE LIJN Filmvertoning Primair Onderwijs NFF Educatie Van 20 tot en met 29 september 2017 vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht plaats. Het NFF ziet

Nadere informatie

Plan van aanpak. Videoproductie Thema7. Ferdy de Jong 66342

Plan van aanpak. Videoproductie Thema7. Ferdy de Jong 66342 Plan van aanpak Videoproductie Thema7 66342 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Achtergronden..3 Hoofdstuk 2 Projectopdracht.4 Hoofdstuk 3 Projectactiviteiten 5 Hoofdstuk 4 Projectgrenzen 6 Hoofdstuk 5 Producten..7

Nadere informatie

Knettergekke kettingreactie Thema: Wat is techniek

Knettergekke kettingreactie Thema: Wat is techniek Knettergekke kettingreactie Thema: Wat is techniek Copyright Stichting Vakcollege Groep 2016. Alle rechten voorbehouden. Knettergekke kettingreactie Inleiding Voor de Knettergekke Kettingreactie maken

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst Voorspellen Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en het plaatje. Tekst lezen en vragen stellen over de tekst 1. Lees de uitleg. Tijdens het lezen van een tekst,

Nadere informatie

Commercial. Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop.

Commercial. Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Holland Goreng: het beste van Azië en Holland samen Onderstaande commercial is gemaakt op

Nadere informatie

Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia

Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia HET ETEN VAN DE TOEKOMST Welkom in Foodtopia! De tentoonstelling Foodtopia richt zich op voedselinnovaties die vaak gedaan werden en worden om wereldvoedselproblemen

Nadere informatie

Filmvertoning Primair Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING KAMPIOENEN VAN AMSTERDAM ... NFF Educatie ... Lesmateriaal ...

Filmvertoning Primair Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING KAMPIOENEN VAN AMSTERDAM ... NFF Educatie ... Lesmateriaal ... NFF DOCENTENHANDLEIDING KAMPIOENEN VAN AMSTERDAM NFF Educatie Van 20 tot en met 29 september 2017 vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht plaats. Het NFF ziet filmeducatie als een belangrijke

Nadere informatie

The undercover games - Politie Nederland Leerjaar 3, schooljaar

The undercover games - Politie Nederland Leerjaar 3, schooljaar The undercover games - Politie Nederland Leerjaar 3, schooljaar 2017-2018 1. De opdrachtgever Wat doet de Politie Nederland? Politie Nederland is een organisatie die garant staat voor orde en handhaving

Nadere informatie

Workshop Online Video s Maken

Workshop Online Video s Maken Workshop Online Video s Maken RINO Groep 18 juni 2018 1 Hand-out: Online Video s Maken Doel Zorg voor een helder doel van je presentatie: wat wil je ermee bereiken? - Overtuigen - Informeren - Mening vormen

Nadere informatie

Hoe reageer jij op professionele media?

Hoe reageer jij op professionele media? 1 Hoe reageer jij op professionele media? Werk in tweetallen en bereid een rollenspel voor. Een van jullie is persoon A en de ander persoon B. Lees de onderstaande situaties en oefen hoe je zou reageren

Nadere informatie

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS Lesbrief voor het voortgezet onderwijs voorstelling BROOS Het Rotterdamse dansgezelschap Conny Janssen Danst is in 1992 opgericht om een podium te creëren voor het werk van choreograaf Conny Janssen. Onder

Nadere informatie

HANDLEIDING TALENTENQUIZ

HANDLEIDING TALENTENQUIZ HANDLEIDING TALENTENQUIZ STAPPENPLAN TALENTENQUIZ 1. Download alle nodige bestanden van de talentenquiz kleur bekennen met kinderen op de studentenpagina bij de pagina voor de coördinator bedenk & doe

Nadere informatie

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 ANIMATIE S MAKEN Les 1: uitleg animatie maken, verhaal maken en storyboard Les 2: foto s maken voor de animatie Les 3: foto s aanpassen en een gif bestand maken Les 4: filmpje bewerken met MovieMaker en

Nadere informatie

Organiseer een feestdag!

Organiseer een feestdag! Er is altijd wel reden om een feestje te vieren. Ook op school. Maar hoe organiseer je een spetterend feest? Bijvoorbeeld een klassenavond of een speciale feestdag? Daarover gaat deze lesbrief. TIP! Nog

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Thema-overzicht Thema-overzicht Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Kern van het thema Het thema Functies

Nadere informatie

Bontje, de poes van de molen groep 3/4

Bontje, de poes van de molen groep 3/4 Verhalend ontwerp over Olie- en Korenmolen Woldzigt in Roderwolde Bontje, de poes van de molen groep 3/4 Episode 1: Bontje, de poes van de molen Bontje is een lieve poes. Ze woont in een molen en is van

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen. van groep 7-8

Lesbrief voor leerlingen. van groep 7-8 Lesbrief voor leerlingen van groep 7-8 SHOW ME A STORY is een lespakket waarin je in kleine stappen gaat werken aan het maken van een stop-motion animatiefilm. Je bedenkt eerst een karakter, dan ontwerp

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

Handleiding lesbrief Straks komt er niemand op m n feestje Mei 2018

Handleiding lesbrief Straks komt er niemand op m n feestje Mei 2018 Handleiding lesbrief Straks komt er niemand op m n feestje Mei 2018 In het kort Straks komt er niemand op m n feestje is een liedjesprogramma van Jasper Smit. Op piano en gitaar speelt hij kleinkunstliedjes

Nadere informatie

Multidisciplinair lesprogramma voor groep 7-8. Handleiding voor leerkrachten

Multidisciplinair lesprogramma voor groep 7-8. Handleiding voor leerkrachten Multidisciplinair lesprogramma voor groep 7-8 Handleiding voor leerkrachten Docentenhandleiding Show me a Story is een multidisciplinair project waarin storytelling, karakter ontwerp, grafische vormgeving,

Nadere informatie

AAN DE SLAG DIT BEN IK

AAN DE SLAG DIT BEN IK Peuters AAN DE SLAG DIT BEN IK Hoelahoep: Mijn lijf (liedje) Op Schooltv vind je het liedje Mijn Lijf van Hoelahoep. Dit liedje gaat over het uiterlijk en de functies van verschillende lichaamsdelen. De

Nadere informatie

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent? 1. Singer Songwriter 1

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent?   1. Singer Songwriter 1 Workshop Handleiding wat is jouw talent? 1 Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Introductie én opzet van de workshop Singer Songwriter Bekijk de introductievideo

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 2. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 2. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Striptekenen deel 2 wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Inleiding deel 2 kijkt terug op de lesstof

Nadere informatie

Wat goed dat je geïnteresseerd bent in de stage '' Leer ze 'n Lesje "voor jouw MaS bij Amnesty International!

Wat goed dat je geïnteresseerd bent in de stage '' Leer ze 'n Lesje voor jouw MaS bij Amnesty International! DRAAIBOEK LEER ZE N LESJE Wat goed dat je geïnteresseerd bent in de stage '' Leer ze 'n Lesje "voor jouw MaS bij Amnesty International! 1. Je kunt beginnen met het doen van de e-learning op de Amnesty

Nadere informatie

Theater. De theaterworkshop is eenmalig mogelijk, maar ook in meerdere sessies waarbij de laatste keer het optreedmoment zal zijn.

Theater. De theaterworkshop is eenmalig mogelijk, maar ook in meerdere sessies waarbij de laatste keer het optreedmoment zal zijn. Inleiding In deze brochure vind je ons aanbod van creatieve workshops. Een workshop is leuk, leerzaam, en een mogelijkheid om anderen beter te leren kennen. We hebben verschillende mogelijkheden voor scholen,

Nadere informatie

Verhaalvormen Teamreflectie

Verhaalvormen Teamreflectie Verhaalvormen Teamreflectie Passie is een essentieel onderdeel van vakmanschap. Door het vertellen van verhalen brengen we die passie over op een ander. Mensen worden geraakt met verhalen. Daarnaast leren

Nadere informatie

De oude molen groep 7/8

De oude molen groep 7/8 Verhalend ontwerp over Olie- en Korenmolen Woldzigt in Roderwolde De oude molen groep 7/8 Episode 1: Het uitzicht van Merlijn De leerkracht vertelt over Merlijn, een jongen van een jaar of 10. Merlijn

Nadere informatie

YouTube [spreek uit: joe tjoep] racen [spreek uit: ree sun]

YouTube [spreek uit: joe tjoep] racen [spreek uit: ree sun] Vooraf Luister en lees mee. tie ner i dool tiener idool tieneridool YouTube joe tjoep] Baby bee bie] vi de o clip video clip videoclip racen ree sun] chauffeur sjoo feur] Tekst lezen 1. Lees de tekst met

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

In deze workshop leer je een aantal simpele trucjes om je foto s aanzienlijk op te leuken.

In deze workshop leer je een aantal simpele trucjes om je foto s aanzienlijk op te leuken. 1 FOTOGRAFIE Ook altijd al stiekem jaloers geweest op die (vakantie) foto s van je vrienden, vriendinnen en familie. Waar die wolken mooier zijn, de mensen net iets sprekender, de compositie kunstzinniger????????

Nadere informatie

DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER. H. Foole

DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER. H. Foole DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER H. Foole 1. INHOUDELIJK Een film moet kort en helder laten zien waar het om gaat. De filmopnamen kun je meestal maar één keer maken, bijvoorbeeld als je praktijksituaties

Nadere informatie

Stap 2, vertaling naar de kinderwereld. Een prachtige GompieStad

Stap 2, vertaling naar de kinderwereld. Een prachtige GompieStad Stap 2, vertaling naar de kinderwereld Een prachtige GompieStad Er was eens een prachtige stad en in deze stad wonen de Gompies; een soort grappige, vrolijke kabouters met kleine benen, grote voeten met

Nadere informatie

Wat ga je schrijven: een verhaal over een held die een uitdaging aangaat

Wat ga je schrijven: een verhaal over een held die een uitdaging aangaat Les 1: De uitdaging Wat ga je schrijven: een verhaal over een held die een uitdaging aangaat In deze les ga je een verhaal verzinnen. Je bent zelf de held van het verhaal. In het verhaal ga je als held

Nadere informatie

WERKBLAD 1. EIGEN GEDRAG IN HET VERKEER

WERKBLAD 1. EIGEN GEDRAG IN HET VERKEER WERKBLAD 1. EIGEN GEDRAG IN HET VERKEER 1. Verplaatsing 1. Beschrijf hieronder wat je het voorbije weekend hebt gedaan. Heb je hobby s? Ga je naar de jeugdbeweging? Naar de muziekschool? Op stap met vrienden?

Nadere informatie

De ideale duurzame stad! 10-14

De ideale duurzame stad! 10-14 De ideale duurzame stad! 10-14 Inhoud Inleiding... 1 Stap 1: De stad verkennen... 2 Stap 2: Jullie ideale stad maken!... 6 Stap 3: Het vormen van groepjes... 8 Stap 4: Help, wat is duurzaam?... 9 Stap

Nadere informatie

Essay Interactieve Multimedia. Richard de Bock im Juni

Essay Interactieve Multimedia. Richard de Bock im Juni Essay Interactieve Multimedia Richard de Bock im0915 23 Juni 2009 http://www.few.vu.nl/~im0915 Inhoudsopgave Inleiding...4 Titel...4 Concept...4 Scenario...5 Maken van de film...6 XIMPEL...7 Documentatie...7

Nadere informatie

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Overzicht Doelen Leerlingen vormen een beeld bij het onderzoek van de professor Leerlingen vergroten hun woordenschat door het leren van nieuwe vaktermen

Nadere informatie

Verhalende Fotografie. experience

Verhalende Fotografie. experience Verhalende Fotografie experience Wat kun je verwachten?* Allereerst te gek dat je geïnteresseerd bent in de Verhalende Fotografie Experience! Het belooft een magisch weekend te worden waarin we de krochten

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Filmfestival. Groep 20 Yousif- Yana - Darren - Roxanne - Jordi

Plan van Aanpak. Filmfestival. Groep 20 Yousif- Yana - Darren - Roxanne - Jordi Plan van Aanpak Filmfestival Groep 20 Yousif Yana Darren Roxanne Jordi 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Achtergronden... 3 Hoofdstuk 2 Projectopdracht... 4 Hoofdstuk 3 Projectactiviteiten... 5 Hoofdstuk 4 Projectgrenzen...

Nadere informatie

Planning voor een filmdag

Planning voor een filmdag Planning voor een filmdag Waar gaan we het over hebben? Waarom een planning? Soorten planningen Voorbeeldplanning en het resultaat Een voorbeeldplanning uitwerken Zwillbrocker Venn Vragen 2 april 2014

Nadere informatie

LESBRIEF GROEP THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017

LESBRIEF GROEP THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017 LESBRIEF GROEP 5 + 6 THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017 Zo gebruikt u Samsam in de klas Weinig tijd: bekijk de filmpjes bij opdracht 1. Verdieping: kopieer

Nadere informatie

Les 1: Een sprookje schrijven

Les 1: Een sprookje schrijven Les 1: Een sprookje schrijven Wat ga je schrijven: een sprookje. In deze les ga je een sprookje verzinnen. De held van het sprookje heeft een slechte gewoonte. 1. Wat zijn slechte gewoontes? Kun je voorbeelden

Nadere informatie

Stappenplan voor sportservices ##NSW2018 #BEACTIVE. jouw sport,, jouw club. 15 t//m 29 september.

Stappenplan voor sportservices ##NSW2018 #BEACTIVE. jouw sport,, jouw club. 15 t//m 29 september. Stappenplan voor sportservices ##NSW2018 #BEACTIVE jouw sport,, jouw club 15 t//m 29 september www.nationalesportweek.nl ##NSW2018 #BEACTIVE De Nationale Sportweek 2018 In 2018 hebben we iets te vieren:

Nadere informatie

GLOBAL: workshop webdesign

GLOBAL: workshop webdesign Dit werkblad is van: klas: GLOBAL: workshop webdesign Ontwerp en maak je eigen website met zelfgemaakte foto s, teksten, links en buttons! Geen onderwerp zo gek, of er is wel een website over gemaakt:

Nadere informatie

Verhalende Fotografie. experience

Verhalende Fotografie. experience Verhalende Fotografie experience Wat kun je verwachten? Allereerst te gek dat je geïnteresseerd bent in de Verhalende Fotografie Experience! Het belooft een magisch weekend te worden waarin we de krochten

Nadere informatie

Instructie voor De training Het maken van een Video-verslag

Instructie voor De training Het maken van een Video-verslag Instructie voor De training Het maken van een Video-verslag >>>>> Een Videoverslag maken, en wat komt er allemaal bij kijken?

Nadere informatie

LESBRIEF NACHTREIS - Sahand Sahebdivani (evt. Anastasis Sarakatsanos)

LESBRIEF NACHTREIS - Sahand Sahebdivani (evt. Anastasis Sarakatsanos) LESBRIEF NACHTREIS - Sahand Sahebdivani (evt. Anastasis Sarakatsanos) Bij deze versie hoort een digitale versie op Prezi: https://prezi.com/view/qdtwunxtktur20docoas/ Het is belangrijk om zelf alvast door

Nadere informatie

Beslissingen nemen (niveau 1 en 2)

Beslissingen nemen (niveau 1 en 2) Beslissingen nemen (niveau 1 en 2) Korte omschrijving In deze opdracht bespreekt u met studenten verschillende manieren om een beslissing te nemen. U doet dit aan de hand van een voorbeeld. De studenten

Nadere informatie

MUSEUMKLAS VAN HET JAAR 2014: DE OPDRACHTEN

MUSEUMKLAS VAN HET JAAR 2014: DE OPDRACHTEN MUSEUMKLAS VAN HET JAAR 2014: DE OPDRACHTEN Praktische informatie Tijdsduur: 2 uur (exclusief montagetijd) Lesdoel: Het op een originele manier verslag doen van het museumbezoek. Benodigdheden: Camera

Nadere informatie

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0 INHOUDSOPGAVE Voorwoord Inhoudsopgave Docentenhandleiding Leerlingenbladen: Jonge Harten Theaterfestival FILMmmmmmmmm Wie werkt er mee aan een voorstelling? Opdracht Papagaaienjas Kijkwijzer LESBRIEF HARTENJAGERS

Nadere informatie

Willemien Cuijpers en Marie-Thérèse van de Kamp, Interfacultaire Lerarenopleiding UvA

Willemien Cuijpers en Marie-Thérèse van de Kamp, Interfacultaire Lerarenopleiding UvA De Voorstelling Een theatervoorstelling bestaat uit veel verschillende onderdelen die op het toneel samen een geheel vormen In deze opdracht maken leerlingen het proces door van het maken van een theaterproductie

Nadere informatie

Kuijpers Installaties in de OK Leerjaar 2, schooljaar

Kuijpers Installaties in de OK Leerjaar 2, schooljaar Kuijpers Installaties in de OK Leerjaar 2, schooljaar 2017-2018 1. De opdrachtgever In het Rijksmuseum worden de installaties van de nachtwacht continue gecontroleerd. Er mag niet te veel licht op schijnen,

Nadere informatie

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen Als eerste moet je goed weten waarover je song gaat. Dit lijkt overduidelijk, maar dat is het niet altijd. Probeer in één woord vast te leggen waarover je song gaat. Het is uiteraard bepalend voor de tekst

Nadere informatie

Organiseer de draaidag op basis van je draaiboek

Organiseer de draaidag op basis van je draaiboek Handleiding short story CEPM Via short stories vertellen ambassadeurs van CEPM in de vorm van een blog of korte video over Persoonlijk Meesterschap in de praktijk. Het doel van de short stories is om opleiders

Nadere informatie

KIDSBIOS DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL. NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop. Meer verdieping?

KIDSBIOS DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL. NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop. Meer verdieping? DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL KIDSBIOS BA S I S O N D ERWIJS NFF Educatie Van 21 t/m 30 september 2016 vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht plaats. Tijdens het festival organiseert het

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Thema 9 Activiteit 8 Een film voor mama en papa

Thema 9 Activiteit 8 Een film voor mama en papa Activiteit 8 Een film voor mama en papa Auteur Inge Meire Coördinatie Yves Bondue en Steef Coorevits 2 x 50' Doelen 1 De kinderen weten wat een videoclip is. 2 De kinderen kunnen filmen met een tablet.

Nadere informatie

Shadow Games T42 (Zwitserland)

Shadow Games T42 (Zwitserland) l e s b ri ef Shadow Games T42 (Zwitserland) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe Huizen 41

Nadere informatie

Handleiding voor leerkrachten Digitale les Media-educatie Bovenbouw basisonderwijs

Handleiding voor leerkrachten Digitale les Media-educatie Bovenbouw basisonderwijs Handleiding voor leerkrachten Digitale les Mediaeducatie Bovenbouw basisonderwijs Verantwoording Elk kind heeft rechten! Zo heeft iedereen tot achttien jaar recht op schoon water, onderwijs en goede voeding.

Nadere informatie

Gotcha. Marielle van Rijn. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/73011

Gotcha. Marielle van Rijn. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/73011 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Marielle van Rijn 11 May 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/73011 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Drie nieuwe methodes van Malmberg Een kennismaking in de vorm van een lesidee

Drie nieuwe methodes van Malmberg Een kennismaking in de vorm van een lesidee Drie nieuwe methodes van Malmberg Een kennismaking in de vorm van een lesidee Malmberg introduceert in juni 2008 drie nieuwe kennisgebiedenmethodes voor groep 3 t/m 8: Naut voor natuur en techniek, Meander

Nadere informatie

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Kom op, trek je jas aan. 't Is tijd dat er een stap wordt gezet. In regen en zonnestralen.

Nadere informatie

Leren als een expert!

Leren als een expert! Leren als een expert! Welk vak vind jij lastig? Wiskunde, of juist Frans? Ken je iemand die heel goed is in dat vak? En heb je wel eens aan diegene gevraagd hoe hij/zij voor dat vak leert? Als je dat weet,

Nadere informatie

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT Anouk Nooteboom Hand-out Cultuurhelden Delft Werkvormen creatief proces & passende vragen In dit document zijn een aantal werkvormen te vinden die toe te passen zijn binnen het creatief proces. Bij de

Nadere informatie

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES Inhoud In de introductieles gaat u met de leerlingen aan de slag met het thema duurzaam en eerlijk eten. Samen met de leerlingen bekijkt u drie filmpjes die uitleggen

Nadere informatie

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland)

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) lesbrief Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival TUTU vertelt het verhaal van een kind dat haar dromen

Nadere informatie

Activiteiten voor de Dag van de Duitse taal 2016

Activiteiten voor de Dag van de Duitse taal 2016 Activiteiten voor de Dag van de Duitse taal 2016 Ideeënboekje Enkele activiteiten, gebaseerd op de door scholen ingezonden acties van de afgelopen jaren.. De activiteiten kunnen naar eigen inzicht worden

Nadere informatie

3 HTC CONCEPTEN. Ivanka T Schrijversho Kelly van de Sande Anouck Steenken

3 HTC CONCEPTEN. Ivanka T Schrijversho Kelly van de Sande Anouck Steenken 3 HTC CONCEPTEN Ivanka T Schrijversho Kelly van de Sande Anouck Steenken 1 INHOUD Concept 1... 3 Concept 2... 4 Concept 3... 5 2 CONCEPT 1 Maak een videoclip van jou extreme ervaring en deel deze met familie

Nadere informatie

DE WERKVORM IN HET KORT

DE WERKVORM IN HET KORT BESLISSINGEN NEMEN AUGUSTUS 2018 - POLITIEK IN PRAKTIJK #2 WAT HEB JE NODIG? Voor elke leerling beide werkbladen 3 briefjes met op elk één tvzender geschreven. DE WERKVORM IN HET KORT Leerlingen maken

Nadere informatie

INSULA NEWS INSULA NEWS

INSULA NEWS INSULA NEWS MEDIAWIJS KLASSENJOURNAAL INSULA NEWS INSULA NEWS INSULA NEWS Maak je eigen journaal! STAPPENPLAN DOCENT INSULA NEWS STAP 1 INDELING [ CA. 10 MINUTEN] Om een filmpje te maken moeten er veel dingen gebeuren.

Nadere informatie