STATISCHE NOODSTROOMVOORZIENING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STATISCHE NOODSTROOMVOORZIENING"

Transcriptie

1 november 12 STATISCHE NOODSTROOMVOORZIENING Inleiding Continuïteit en kwaliteit van de voedingsspanning is voor veel industriële omgevingen van primordiaal belang. Deze technisch eis vertaalt zich in een ononderbroken en constante sinusvormige spanning. Een dergelijke spanning is echter veelal een utopie. Er kunnen heel wat power quality gerelateerde fenomenen optreden in de spanning, zie Figuur 1, zoals transiënten, dips, spanningsuitval, frequentievariaties, Figuur 1: Spanningsproblemen cfr. EN Aandrijvingen en andere elektrische apparatuur is uiterst gevoelig aan dergelijke problemen. In het geval van aandrijvingen kan een snelle spanningsdaling, of spanningsdip, leiden tot asbreuk bij grote direct gevoede inductiemachines. Anderzijds kan een dergelijke dip leiden tot stilstand of foutmeldingen indien de aandrijving op vermogen elektronische wijze wordt aangestuurd. Algemeen kan gesteld worden dat een daling van de spanningskwaliteit beschadiging van hardware met zich kan meebrengen, maar ook verlies van data of productieverlies. Het spreekt voor zich dat hierbij hoge kosten gepaard gaan. Andere voorbeelden waarbij er nood is aan continue voeding zijn bijvoorbeeld operatiekwartieren en ziekenhuizen, grote (sport)manifestaties of de regeling van kern centrales. Ook openbare gebouwen waar veel mensen zich samen in een ruimte bevinden, hebben nood aan een betrouwbare spanning. Alhoewel de verminderde spanningskwaliteit niet noodzakelijk aanleiding zal geven tot hardware defecten, kan in bovenstaande gevallen een verminderde spanningskwaliteit levensgevaarlijk zijn.

2 Om dergelijke problemen zo goed mogelijk te vermijden, kan een back-up power supply benodigd zijn. Deze moet in staat zijn de spanning snel op te bouwen of te zorgen dat de spanning steeds aanwezig blijft. Twee van de meest kritische kenmerken van een dergelijke hulpvoeding zijn de vermogencapaciteit en de inschakeltijd. Mogelijke hulpvoedingen worden hieronder weergegeven met een indicatie van deze twee kenmerken. Type Capaciteit Inschakeltijd Kosten 2 e onafhankelijke voeding Oneindig Heel kort Heel hoog Diesel groepen Bijna oneindig Lang Gemiddeld tot hoog Back-up batterijen Laag Heel kort Laag Dynamische spanningshersteller Laag Heel kort Heel hoog UPS medium Heel kort Gemiddeld tot hoog Uninterruptable Power Supply Vaak is een volledige tweede redundante voeding op volledig vermogen niet noodzakelijk. Als bijvoorbeeld Pc s uitvallen, dient voornamelijk een back-up van de data gemaakt te worden en dienen servers dus gedurende een bepaalde tijd van voldoende stroom te worden voorzien. In dergelijk geval kan lokaal een UPS-systeem geplaatst worden om de voeding voor één of enkele toestellen te voorzien. UPS staat voor Uninterruptable Power Supply en deze systemen zorgen ervoor dat bij kortstondige of langdurige netstoringen of onderbrekingen de voedingsspanning toch steeds aanwezig blijft voor kritische systemen. Binnen UPS-systemen wordt een hoeveelheid energie opgeslagen en bij een onderbreking wordt deze energiereserve aangesproken om een continue spanning te voorzien naar de last. UPS-systemen kunnen verder onderverdeeld worden in werkelijke UPS-systemen en de zogenaamde IPS-systemen. IPS staat voor Interruptable Power Supply en dit kan toegepast worden in voedingen waar er uiterst kortstondig een kleine onderbreking (T off < ±5 milliseconden) wordt toegelaten. IPS-systemen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden in toepassingen met een shared DC-bus of in combinatie met gelijkrichters met voldoende tussenkringcapaciteit. De keuze voor IPS-systemen ligt voornamelijk in de fel gereduceerde kostprijs van IPS-systemen tegenover UPS-systemen. Beide systemen zijn courant verkrijgbaar van vermogenklasse 200VA (éénfasig) tot 800kVA (driefasig). In praktijk wordt het onderscheid tussen UPS en IPS niet gemaakt, er wordt standaard gesproken van een UPS-systeem. De manier waarop de energie wordt opgeslagen, bepaalt veel aspecten van het UPS-systeem en daarom worden UPS-systemen ingedeeld volgens twee grote groepen, zijnde de statische UPS-systemen en de dynamische UPS-systemen. Bij statische UPS-systemen wordt de energie opgeslagen als elektrische energie in batterijen of in condensatoren met een grote capaciteit, ook wel supercaps genoemd. Roterende UPS-systemen slaan de energie op als mechanische kinetische energie in een roterende inertie.

3 Dynamische UPS systemen hebben het nadeel van slechts weinig energie te kunnen opslaan en dus een kleine werkingstijd te hebben. Vaak wordt hier dan in combinatie een snel startende dieselgroep geplaatst. Statische UPS systemen hebben het nadeel om met batterijen te werken, hoe hoger de gewenste capaciteit, hoe hoger de kostprijs. UPS-systemen Statische UPS Dynamische UPS Passieve stand-by Lijn interactieve UPS Dubbel Conversie Vliegwiel Aangedreven generatoren Vaak zijn er uiterst kleine onderbrekingen in het net, de zogenaamde spanningsdips (10ms<T off <1s) of transiënte spanningsverschijnselen (T off < 10ms). De trend binnen UPS systemen voor kritische applicaties is om kleine UPS systemen te kiezen met een beperkte capaciteit. Bij kleine onderbrekingen wordt gerekend op de reservecapaciteit van de UPS. Bij grotere onderbrekingen (T off >1s) wordt het vermogen geleverd door de UPS die na korte tijd wordt afgelost door snel opstartende dieselgroepen. De basis onderverdeling van UPS systemen wordt gegeven door de standaard IEC gepubliceerd in 1999 en dit werd overgenomen door CENELEC als de standaard EN De standaard onderscheidt drie classificaties van UPS systemen, rekening houdend met de afhankelijkheid van de uitgangsspanning en uitgangsfrequentie, in functie van de ingangsspanning. Zo onderscheidt men: VFD (Uitgangsspanning en frequentie zijn afhankelijk van de netvoeding), VI (Uitgangsspanning is onafhankelijk van de netvoeding), VFI (Zowel de uitgangsspanning als de uitgangsfrequentie zijn onafhankelijk van de netspanning). Statische UPS systemen Statische UPS systemen werken meestal met batterijen. Recent wordt ook onderzoek verricht om reversable fuel cells te combineren met de DC tussenkring. Ongeacht de manier waarop de energie wordt opgeslagen kunnen statische UPS systemen opgedeeld worden in drie grote groepen. In onderstaande tabel wordt de opdeling meegegeven, om nadien alle systemen in detail te gaan bespreken. Passieve stand-by Lijn interactieve Dubbele conversie Kost Laagste Medium Hoogst Spanningsregeling Geen Beperkt Ja Frequentie regeling Geen Afhankelijk Ja Inschakeltijd Kort Kort Geen Merk op dat de classificatie volgens de EN in de praktijk overeenkomt met een classificatie volgens hun interne topologie zijnde bovenvermelde de passieve stand-by systemen, line interactieve en double conversie UPS systemen. Passieve stand-by UPS Bij een passieve stand-by UPS staat de invertor parallel ten opzichte van de voeding en wordt enkel als back-up gebruikt. In normale mode wordt de belasting gevoed door het net (nr. 1), meestal via een filter-conditioneereenheid om transiënten te verwijderen of om de spanning te kunnen regelen. Een gelijkrichter zorgt voor de oplaadstroom van de batterijen (nr. 2). Als het voedingsnet vooraf bepaalde toleranties overschrijdt of als het uitvalt, zullen de batterij en invertor de belastingsstroom leveren (nr. 3).

4 In dit geval bevindt de UPS zich in stored energy mode. De overgang tussen de twee modes gebeurt via een schakelaar S met een korte inschakeltijd (T switch 5ms). Deze schakelaar kan elektronisch of elektromechanisch zijn. Bijgevolg is de belasting gedurende korte tijd stroomloos en wordt dit systeem technisch als een IPS-systeem beschouwd. Normaal wordt een batterij gedimensioneerd om ongeveer 3 uren stroom leveren, maar de continuïteit is sterk afhankelijk van de belastingstoestand. Wanneer de spanning terug binnen de toleranties valt, kan de UPS terug in normale modus gebruikt worden. De batterijen kunnen dan terug opgeladen worden. Het opladen van batterijen duurt meestal langer dan het ontladen ervan, een richtwaarde voor de oplaadtijd van de UPS-systemen is meestal het dubbele van de ontlaadtijd. Network 1 S Load 2 3 B Figuur 2: Principe passieve stand-by UPS Door de lange oplaadtijd heeft het toestel een zekere dode tijd, waarin de UPS na ontladen niet kan reageren. Dit kan als een nadeel beschouwd worden. Door de kleine, maar niet verwaarloosbare, schakeltijd is deze toepassing niet geschikt voor IT-omgevingen. Het feit dat het systeem de belasting niet scheidt van het net is ook een ernstig nadeel. Naar filtering van power quality problemen toe, zal het systeem dus niet in staat zijn om de last te beschermen tegen snelle en uiterst snelle transiënten en eventuele overspanningen. Ondanks de nadelen is dit een simpele topologie die qua kostprijs zeer gunstig is. Ze is dus nuttig in situaties waar een korte spanningsonderbreking toegelaten is. Voordelen Simpel ontwerp; Lage kosten; Kleine afmetingen; De gelijkrichter moet niet gedimensioneerd worden op de nominale belastingsstroom, maar enkel op de laadstroom van de batterijen. Nadelen Geen echte isolatie van de last t.o.v. het stroomopwaarts gelegen net; Lange schakeltijd aangezien er geen statische schakelaar gebruikt wordt; Geen spanningsregeling; Geen frequentieregeling. Toepassingsgebied Deze topologie wordt meestal toegepast wanneer een zekere bescherming tegen spanningsstoringen is vereist, maar de kostprijs beperkt moet blijven. Gebruik van deze topologie beperkt zich tot lage vermogens (<2kVA), gezien de niet te verwaarlozen nadelen.

5 Lijn interactieve UPS-systemen De invertor in een lijn interactieve UPS werkt bi-directioneel. Hij staat parallel over de voeding en dient enkel als back-up voeding. Hij werkt als gelijkrichter om de batterij op te laden en als wisselrichter om de batterijstroom terug om te zetten naar wisselstroom. Dit type toestel heeft drie modes waarin het kan werken. By-pass switch S2 Network 2 1 S1 Main transformer Accumulator battery Load Figuur 3: Principe lijn interactieve UPS In normale mode wordt de last gevoed via de statische schakelaar S1. De bypass switch en schakelaar S2 staan open. De last wordt dus gevoed met geconditioneerde netspanning en de omvormer zorgt ervoor dat de batterij wordt opgeladen. De uitgaande frequentie is gelijk aan de netfrequentie. Wanneer er nu een kleine daling in spanning ontstaat, wordt schakelaar S1 geopend en schakelaar S2 gesloten. Op die manier worden meer windingen van de primaire van de transformator benut, waardoor de spanning opgetrokken wordt. De transformator wordt aldus gebruikt als autotransformator. In stored energy mode wordt het toestel gevoed vanuit de invertor die zijn energie uit de batterij haalt. De statische schakelaar S1 of S2 wordt geopend om ervoor te zorgen dat er geen energie terug in het net wordt gestuurd. De UPS werkt net zo lang in stored energy mode als er energie ter beschikking is via de batterij of tot de netspanning terug binnen de vastgelegde toleranties valt. Merk ook hier op dat er theoretisch dient gesproken te worden van een IPSsysteem. Dit type UPS heeft meestal een bypass mode die de UPS kan overbruggen. Deze wordt manueel bediend en kan nodig zijn indien er onderhoudswerken aan de UPS nodig zijn. Deze UPS heeft een gematigde kostprijs maar heeft verschillende nadelen. Frequentiecontrole is niet mogelijk en de mate waarin de voedingsspanning kan gecorrigeerd worden is klein omdat er gewerkt wordt met een shuntelement. Voordelen Minder duur dan dubbele conversie van hetzelfde vermogen; Er is slechts één vermogenelektronische commutator nodig, die zowel instaat voor de gelijkrichting als de wisselrichting. Nadelen Geen echte isolatie van de last ten opzichte van het voedingsnet; Geen frequentieregeling; Gebrekkige bescherming tegen transiënten en overspanningen; Conditionering van de spanning is niet optimaal aangezien de invertor niet in serie verbonden is met het voedingsnet. Spanningsoptimalisatie is namelijk beperkt door het omkeerbare karakter van de invertor; Mindere efficiëntie bij voeden van niet-lineaire belastingen.

6 Toepassingsgebied Deze topologie is weinig geschikt voor gevoelige belastingen met gemiddeld tot hoge vermogens omdat er geen frequentieregeling mogelijk is. Dubbele Conversie De dubbele conversie UPS wordt verbonden in serie met de last, het totale vermogen wordt geleverd door de invertor. In normale mode wordt de stroom geleverd vanuit het net via de gelijkrichter over de invertor naar de last. De batterij is verbonden met de dc-link en wordt automatisch geladen. De statische schakelaar staat open en wordt slechts gesloten wanneer er een fout optreedt in de UPS. Op die manier wordt er automatisch overgeschakeld op netstroom. In stored energy mode zal de energie geleverd worden vanuit de batterij via de invertor. Voor de belasting zelf zal er niets veranderen. De inschakeltijd van dit systeem is onbestaand, dus is deze toepassing ideaal voor gevoelige apparatuur. By-pass connection Network S Load F Figuur 4: Principe dubbele conversie B In bypass mode zal de manuele schakelaar S de last onmiddellijk op het net gaan schakelen in geval van een defect in de UPS, transiënten, overspanningen of als de batterij leeg is. Als de bypass ingeschakeld is, is het belangrijk dat de spanning van de UPS in fase is met de netspanning. Als de nominale spanning van de UPS niet gelijk is aan de nominale spanning van het net dan is er een bijkomstige transformator nodig. Ook moeten de frequenties gelijk zijn om de UPS te kunnen synchroniseren met het net. Op die manier wordt verzekerd dat de last nooit zonder spanning valt. Een dergelijke omschakeling wordt hieronder weergegeven spanning netzijde spanning output inschakelstroom Voltage (V) Amps [A] Time[ms] -350 Figuur 5: Omschakelilng Merk op dat er nog een extra bypass schakelaar aanwezig is om onderhoudswerken uit te voeren aan de UPS.

7 Voordelen Continue bescherming van de last door de invertor, onafhankelijk of het net of de batterij aan de bron ligt; Isolatie van de last ten opzichte van het voedingsnet, waardoor stroomopwaartse storingen niet tot bij de last komen; Zeer brede toleranties op de ingangsspanning en goede spanningsregeling; Goede frequentieregeling; Betere performantie; Onmiddellijke omschakeling naar stored energy mode bij een fout; Gemakkelijke overschakeling naar bypass mode zonder uitval van spanning; Meestal manuele schakelaar aanwezig voor onderhoudswerken. Nadelen Hoge prijs; Ook de gelijkrichter moet gedimensioneerd worden op het totaal actief vermogen van de belasting; Daar dit toestel in serie staat met de last zijn er continu verliezen. Auteurs: Jan Desmet et al. Bronnen: Lemcko Elektrotechnisch expertisecentrum van Howest Associatie Universiteit Gent Graaf Karel de Goedelaan 34 B-8500 Kortrijk

informeert TAD: Technologische AdviesDienst

informeert TAD: Technologische AdviesDienst informeert TAD: Technologische AdviesDienst Beveiligingen in UPS-installaties Een perfect elektriciteitsnet zou een sinusoïdale spanning leveren die bovendien permanent aanwezig zou moeten zijn. In werkelijkheid

Nadere informatie

Noodgeneratoren aansluiten op bestaande installaties Vermijd elektrocutie en brand! 28-10-2014 Energy Design Johan Roggeman

Noodgeneratoren aansluiten op bestaande installaties Vermijd elektrocutie en brand! 28-10-2014 Energy Design Johan Roggeman Noodgeneratoren aansluiten op bestaande installaties Vermijd elektrocutie en brand! 28-10-2014 Energy Design Johan Roggeman 1. Managementsamenvatting Dit artikel behandelt mogelijke gevaren van het koppelen

Nadere informatie

(On)voldoende spanningskwaliteit kost geld!

(On)voldoende spanningskwaliteit kost geld! (On)voldoende spanningskwaliteit kost geld! De verantwoordelijkheid voor een voldoende kwaliteit van de spanning en de stroom is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van netbeheerders, fabrikanten en

Nadere informatie

Werking isolatiewachters

Werking isolatiewachters Werking isolatiewachters augustus 2013 Inleiding Om de elektrische energie in een installatie te verdelen worden drie of vier actieve geleiders gebruikt. Deze geleiders voeren de stroom van de bron naar

Nadere informatie

4 Elektrische storingen

4 Elektrische storingen 4 Elektrische storingen 4.1 Elektromagnetische compatibiliteit en Power Quality Elektromagnetische compatibiliteit (EMC) slaat op de mogelijkheid tot het samenleven van toestellen en installaties in een

Nadere informatie

Power quality: een breed domein

Power quality: een breed domein Power quality: een breed domein Power quality: een breed domein - Inleiding - Harmonischen in stroom en spanning - Amplitude van de netspanningen - Driefasige netspanningen - De netfrequentie - Alles behandeld?

Nadere informatie

Waarom zou ik kiezen voor noodstroom met een vliegwiel in plaats van batterijen? Eigen logo

Waarom zou ik kiezen voor noodstroom met een vliegwiel in plaats van batterijen? Eigen logo Waarom zou ik kiezen voor noodstroom met een vliegwiel in plaats van batterijen? . Waarom een UPS? Hoe slaan we energie op? Wat is het alternatief? Hoe ziet de Power Container eruit Vragen De uitdaging

Nadere informatie

Galaxy voor kritische toepassingen. V1.0

Galaxy voor kritische toepassingen. V1.0 Galaxy 3500 Krachtige stroombeveiliging voor kritische toepassingen. V1.0 Galaxy 3500 UPS Systeem De Galaxy 3500 biedt een centrale driefasige voeding met hoge efficiëntie en geoptimaliseerde afmetingen

Nadere informatie

Onderbrekingsvrije noodstroomsystemen

Onderbrekingsvrije noodstroomsystemen onsumer & ndustrial Power Protection Onderbrekingsvrije noodstroomsystemen 00600. 0 Serie ML Match en Match 1 inch NetPro en NetPro 1 inch imagination at work ertrouw Onderbrekingsvrije noodstroomsystemen

Nadere informatie

De impact van spanningsdips in een datacenter. Arjan Pit fortop automation & energy control

De impact van spanningsdips in een datacenter. Arjan Pit fortop automation & energy control De impact van spanningsdips in een datacenter Arjan Pit fortop automation & energy control Agenda 1. Wat zijn spanningsdips? 2. Wat zijn oorzaken van spanningsdips? 3. Wat zijn de gevolgen van spanningsdips?

Nadere informatie

Energieopslag d.m.v. vliegwiel ZX ronde 17 augustus 2014

Energieopslag d.m.v. vliegwiel ZX ronde 17 augustus 2014 Energieopslag d.m.v. vliegwiel ZX ronde 17 augustus 2014 Elektriciteitopslag. De opslag van grote hoeveelheden elektriciteit is tot nu nog een groot probleem. Elektriciteit wordt nu nog steeds in batterijen

Nadere informatie

Gebruikers Handleiding

Gebruikers Handleiding SWITCH MODE ACCULADER Switch Mode Acculader Model No. SEC - 1245E SEC - 1260E SEC - 1280E SEC - 2425E SEC - 2440E Gebruikers Handleiding Lees deze handleiding zorgvuldig door voordat u uw acculader gaat

Nadere informatie

Het bewaken en verbeteren van de netspanningskwaliteit in de energievoorziening

Het bewaken en verbeteren van de netspanningskwaliteit in de energievoorziening Het bewaken en verbeteren van de netspanningskwaliteit in de energievoorziening De decentrale invoeding van duurzame energie en de sterke toename van de toepassing van zuinige elektronische belastingen

Nadere informatie

INSTALLATIE INSTRUCTIES Alleen geschikt als permanente installatie, onderdelen genoemd in de handleiding kunnen niet buiten gemonteerd worden.

INSTALLATIE INSTRUCTIES Alleen geschikt als permanente installatie, onderdelen genoemd in de handleiding kunnen niet buiten gemonteerd worden. NETVOEDINGEN AC-1200 1200.190813 1201EL, 1202EL, 1203EXL, 1205EXL ALGEMENE INFORMATIE Deze netvoedingen zijn alleen bedoeld voor installatie door gekwalificeerde installateurs. Er zijn geen door de gebruiker

Nadere informatie

UPS Theorie en praktijk. Hoe kies ik de juiste UPS voor mijn toepassing? 2012 Eaton Corporation. All rights reserved.

UPS Theorie en praktijk. Hoe kies ik de juiste UPS voor mijn toepassing? 2012 Eaton Corporation. All rights reserved. UPS Theorie en praktijk Hoe kies ik de juiste UPS voor mijn toepassing? 2012 Eaton Corporation. All rights reserved. Waarom passen we een UPS toe? De UPS (Uninterruptible Power Supply) wordt toegepast

Nadere informatie

Galaxy 300/300i. Effectieve en betrouwbare stroom bescherming van bedrijfskritische applicaties V1.0

Galaxy 300/300i. Effectieve en betrouwbare stroom bescherming van bedrijfskritische applicaties V1.0 Galaxy 300/300i Effectieve en betrouwbare stroom bescherming van bedrijfskritische applicaties V1.0 Galaxy 300/300i UPS Systeem Effectieve en betrouwbare stroombescherming van bedrijfskritische applicaties.

Nadere informatie

Harmonische stromen en resonantie..zx ronde 30 augustus 2015

Harmonische stromen en resonantie..zx ronde 30 augustus 2015 Harmonische stromen en resonantie..zx ronde 30 augustus 2015 Ons elektriciteitsnet wordt bedreven met wisselspanning en wisselstroom. Als bij een lineaire belasting een sinusvormige wisselspanning aangeboden

Nadere informatie

Harmonischen in de netstroom

Harmonischen in de netstroom Harmonischen in de netstroom Harmonischen in de netstroom - Inleiding - Lineaire en niet-lineaire belastingen - Fourieranalyse en THD - Bronnen van stroomharmonischen Inleiding We bekeken al eerder als

Nadere informatie

P ow er Quality metingen: Harmonischen

P ow er Quality metingen: Harmonischen P ow er Quality metingen: n Focus Power Quality is een begrip dat de laatste decennia enorm aan belangstelling heeft gewonnen. Power Quality behelst het garanderen van een sinusvormige spannings en stroomgolfvorm,

Nadere informatie

Batterijen en vliegwielen En de toepassing in UPS systemens

Batterijen en vliegwielen En de toepassing in UPS systemens Batterijen en vliegwielen En de toepassing in UPS systemens Inhoud 1 Inleiding...3 2 Het koppelen van de energie bronnen....4 2.1 UPS systemen met gelijkspanningstussenkring...4 2.2 Ander UPS installaties...5

Nadere informatie

Welkom Copyr y igh t HyT Hy EP E S P S B.V. B.V

Welkom Copyr y igh t HyT Hy EP E S P S B.V. B.V Welkom 1 Inhoud Introductie van Hyteps Introductie in Power Quality Verantwoordelijkheden Normen Harmonische vervormingen Waardoor ontstaan harmonische vervormingen Wat zijn harmonische vervormingen Gevolgen

Nadere informatie

Storingsanalyses en predictieve energielogging in hedendaagse installaties

Storingsanalyses en predictieve energielogging in hedendaagse installaties Storingsanalyses en predictieve energielogging in hedendaagse installaties Bart Verhelst Karybel bvba Inhoud Inleiding: Korte voorstelling Karybel Case 1: Storingen op elektrische installatie door energie-efficiënte

Nadere informatie

Overzicht van de theorie

Overzicht van de theorie Overzicht van de theorie Inhoudsopgave Voeden van gevoelige belastingen... 2 Soorten elektrische storingen...2 Meest voorkomende storingen in elektrische laagspanning...3 UPS'en... 4 De UPS-oplossing...4

Nadere informatie

Ben niet blind voor de kwaliteit van uw installatie. Voor een heldere blik op Power Quality

Ben niet blind voor de kwaliteit van uw installatie. Voor een heldere blik op Power Quality 1 Ben niet blind voor de kwaliteit van uw installatie Voor een heldere blik op Power Quality Metingen & Advies Opleidingen Power Quality Efficiëntie Continuïteit Veiligheid Energiebesparing Energiemonitoring

Nadere informatie

Bedieningshandleiding. Netgelijkrichter 24 V, 5 A met UPS Oproepsysteem 834

Bedieningshandleiding. Netgelijkrichter 24 V, 5 A met UPS Oproepsysteem 834 Bedieningshandleiding Netgelijkrichter 24 V, 5 A met UPS 2973 00 Oproepsysteem 834 Veiligheidsaanwijzingen Inbouw en montage van elektrische apparaten mogen uitsluitend worden uitgevoerd door een elektrotechnicus.

Nadere informatie

Dimensionering van de lijnbeveiliging van een transformator

Dimensionering van de lijnbeveiliging van een transformator Dimensionering van de lijnbeveiliging van een transformator Dimensionering van de lijnbeveiliging van een transformator Verband tussen inschakelstroom en lijnbeveiliging Bij het selecteren van de lijnbeveiliging

Nadere informatie

Selectie van de UPS-configuratie

Selectie van de UPS-configuratie Selectie van de UPS-configuratie Inhoudsopgave Typen mogelijke configuraties... 2 Selectietabel en overeenkomende bereiken... 5 Diagram nr. 1... 6 Enkele UPS Diagram nr. 2... 7 Actieve redundantie met

Nadere informatie

Enkelfasig en driefasig modulair omschakelsysteem van 40 tot 160 A

Enkelfasig en driefasig modulair omschakelsysteem van 40 tot 160 A NIEUW en driefasig modulair omschakelsysteem van 40 tot 160 A SWITCH TO INNOVATION SOCOMEC: de intelligente omschakeling SOCOMEC, de referentie in het domein van bron omschakeling van grote vermogens,

Nadere informatie

Actieve filters. 1 Power Quality

Actieve filters. 1 Power Quality Actieve filters De ontwikkeling van elektronica zorgt ervoor dat compensatietechnieken steeds intelligenter worden. Sinds een aantal jaren zien we dat een actief dynamisch filter (ADF) steeds vaker wordt

Nadere informatie

1. BESCHRIJVING. power LED. sigarettenplug. ON/OFF schakelaar. ventilator. AC uitgangsstopcontact. zekering 2. AANSLUITINGEN

1. BESCHRIJVING. power LED. sigarettenplug. ON/OFF schakelaar. ventilator. AC uitgangsstopcontact. zekering 2. AANSLUITINGEN 1. BESCHRIJVING power LED sigarettenplug ON/OFF schakelaar AC uitgangsstopcontact zekering ventilator 2. AANSLUITINGEN Sluit de sigarettenplug aan op de sigarettenplughouder van uw wagen en verbind de

Nadere informatie

Digital Energy LP 33 UPS

Digital Energy LP 33 UPS GE Consumer & Industrial Power Protection Digital Energy LP 33 UPS 40/60/80/100/120 kva drie-fasen 400 Vac Uninterruptible Power Supply (UPS) GE imagination at work Al meer dan honderd jaar loopt GE voorop

Nadere informatie

INTELLIGENTE DIGITALE

INTELLIGENTE DIGITALE INTELLIGENTE DIGITALE PS INTERACTIEVE LIJN DN-SERIE Digitaal LCD-scherm LEEST U DEZE HANDLEIDING ZORGVULDIG DOOR VOORDAT U HET APPARAAT GEBRUIK HANDLEIDING INTRODUCTIE: De interactieve lijn en het LCD-scherm

Nadere informatie

De condensator en energie

De condensator en energie De condensator en energie Belangrijkste onderdelen in de proeven De LEGO-condensator De condensator heeft een capaciteit van 1 Farad en is beschermd tegen een overbelasting tot 18 Volt. Wanneer de condensator

Nadere informatie

Ins NL Eenheid geleverd in een behuizing met een voeding 12VDC/2A en controle van de spanning

Ins NL Eenheid geleverd in een behuizing met een voeding 12VDC/2A en controle van de spanning PSU INPUT AC 100-24 50 / 60 Hz 1.2A OUTPUT DC 13.8V 2A Ins-30039-NL Eenheid geleverd in een behuizing met een voeding DC/2A en controle van de spanning Technische support +31 76 3333 999 support@paxton-benelux.com

Nadere informatie

1. BESCHRIJVING. "-" aansluiting. power LED. ventilator "+" aansluiting zekering. ON/OFF schakelaar. AC uitgangsstopcontact 2.

1. BESCHRIJVING. - aansluiting. power LED. ventilator + aansluiting zekering. ON/OFF schakelaar. AC uitgangsstopcontact 2. 1. BESCHRIJVING power LED "-" aansluiting ON/OFF schakelaar AC uitgangsstopcontact ventilator "+" aansluiting zekering 2. AANSLUITINGEN Verbind de inverter met de batterij (krokodillenklemmen meegeleverd)

Nadere informatie

Slimme woningen & power quality SmartgridNL 4 juni 2013 Hoofddorp

Slimme woningen & power quality SmartgridNL 4 juni 2013 Hoofddorp Slimme woningen & power quality SmartgridNL 4 juni 2013 Hoofddorp Ron Visser Movares Energy Contactgegevens: Ron.Visser@movares.nl, 030-2654576, www.movares.nl/energy Slimme woningen & power quality Kenmerken

Nadere informatie

Energy Efficiency - Monitoring

Energy Efficiency - Monitoring Energy Efficiency - Monitoring HET JUISTE GEREEDSCHAP IS BEPALEND VOOR HET RESULTAAT, OOK BIJ POWER QUALITY METINGEN Roy Hali Product Specialist T&M Inhoud IEC61000-4-30 standaard EN50160 norm Power Quality

Nadere informatie

Invloed (opslag) op het laagspanningsnet

Invloed (opslag) op het laagspanningsnet Invloed (opslag) op het laagspanningsnet Waar zorgt de netbeheerder voor? Veiligheid van de netten en de aangesloten installaties Betrouwbaarheid van het net (Belastbaarheid van het net) Kwaliteit van

Nadere informatie

Harmonischen: een virus op het net? FOCUS

Harmonischen: een virus op het net? FOCUS Amplitude Harmonischen: een virus op het net? FOCUS In het kader van rationale energieverbruik (REG) wordt steeds gezocht om verbruikers energie efficiënter te maken. Hierdoor gaan verbruikers steeds meer

Nadere informatie

Silcon DP300E Series 400V Gebruikershandleiding

Silcon DP300E Series 400V Gebruikershandleiding Silcon DP300E Series 400V Gebruikershandleiding Copyright 2000 APC Denmark ApS Als gevolg van de voortdurende ontwikkeling van onze producten is de informatie in deze handleiding onderhevig aan veranderingen

Nadere informatie

Ook in uw bedrijf verdient Power Quality aandacht. Bespaar geld met elektrische energie van goede kwaliteit

Ook in uw bedrijf verdient Power Quality aandacht. Bespaar geld met elektrische energie van goede kwaliteit Ook in uw bedrijf verdient Power Quality aandacht Bespaar geld met elektrische energie van goede kwaliteit Ook in uw bedrijf verdient Power Quality aandacht Bespaar geld met elektrische energie van goede

Nadere informatie

VOEDING aps-612_nl 03/17

VOEDING aps-612_nl 03/17 APS-612 VOEDING aps-612_nl 03/17 De APS-612 geschakelde voeding is ontworpen voor gebruik met 12 V DC elektrische apparaten. De voeding is voorzien van een speciale aansluiting voor integratie met apparaten

Nadere informatie

Magneetschakelaars: technische eigenschappen

Magneetschakelaars: technische eigenschappen Magneetschakelaars: technische eigenschappen Elektrische eigenschappen omschrijving modulaire magneetschakelaars voor DIN-rail montage hulpcontact norm IEC 61095 type Magn.schak Magneetschakelaar handbediening

Nadere informatie

Vergroot de beschikbaarheid door Power Quality Management. Arjan Pit

Vergroot de beschikbaarheid door Power Quality Management. Arjan Pit Vergroot de beschikbaarheid door Power Quality Management Arjan Pit Inhoud Waarom loont permanent meten? Welke meetinstrumenten zijn nodig? Hoe vertalen we meetdata naar managementinformatie? Wat is Power

Nadere informatie

De zin en onzin van modulaire UPS systemen

De zin en onzin van modulaire UPS systemen De zin en onzin van modulaire UPS systemen General Electric Industrial Solutions Patrick Bast Agenda Introductie GE Industrial Verschillen in UPS techniek Voor en nadelen van een modulaire UPS Modulaire

Nadere informatie

Harmonische vervorming & Netvervuiling

Harmonische vervorming & Netvervuiling Harmonische vervorming & Netvervuiling TT&MS BV René Bos Agenda Netvervuiling (oorzaken) Netvervuiling (gevolgen) Impact op uw ontwerp? Test mogelijkheden(grid emulatie) Meten en analyseren Samenvatting

Nadere informatie

Actieve filters. - Inleiding. - Actieve filters. - Hybride filters. - Interne bouw en werkingsprincipes. - Stuurstrategieën

Actieve filters. - Inleiding. - Actieve filters. - Hybride filters. - Interne bouw en werkingsprincipes. - Stuurstrategieën Actieve filters Actieve filters - Inleiding - Actieve filters - Hybride filters - Interne bouw en werkingsprincipes - Stuurstrategieën Inleiding We zagen al eerder dat een passieve RLC-filter in staat

Nadere informatie

Titel lezing. Energie-transfer van vliegwiel naar generator nader bekeken.

Titel lezing. Energie-transfer van vliegwiel naar generator nader bekeken. Titel lezing Energie-transfer van vliegwiel naar generator nader bekeken. Deze lezing wordt u aangeboden door: Wie is Elinex? Elinex Power Solutions is dé specialist en innovatieve partner op het gebied

Nadere informatie

Verkorte gebruikshandleiding Growatt-omvormer

Verkorte gebruikshandleiding Growatt-omvormer Verkorte gebruikshandleiding Growatt-omvormer Verklarende woordenlijst AC Afkorting voor wisselstroom DC Afkorting voor gelijkstroom Energie Energie wordt gemeten in Wh (watt-uur), kwh (kilowatt-uur) of

Nadere informatie

CONSUMENTEN UPS. ENKELFASE UPS Tot en met 3000VA THE GLOBAL SPECIALIST IN ELECTRICAL AND DIGITAL BUILDING INFRASTRUCTURES

CONSUMENTEN UPS. ENKELFASE UPS Tot en met 3000VA THE GLOBAL SPECIALIST IN ELECTRICAL AND DIGITAL BUILDING INFRASTRUCTURES CONSUMENTEN UPS ENKELFASE UPS Tot en met 3000VA THE GLOBAL SPECIALIST IN ELECTRICAL AND DIGITAL BUILDING INFRASTRUCTURES KEOR Multiplug Tafelmodel UPS met meerdere aansluitingen van 600 en 800 VA UPS voor

Nadere informatie

René Bos, T&M Consultant. Den Bosch 14 juni 2018

René Bos, T&M Consultant. Den Bosch 14 juni 2018 René Bos, T&M Consultant Den Bosch 14 juni 2018 Batterij Emulatie Area of Expertise Measurement know-how Application know-how Batterij Emulatie Batterij Emulatie De elektrochemische cel Opbouw cel Waarom

Nadere informatie

Verschillende normen voor de bepaling van het rendement van een inductiemachine

Verschillende normen voor de bepaling van het rendement van een inductiemachine Verschillende normen voor de bepaling van het rendement van een inductiemachine Focus Voor elke motor die op de markt gebracht wordt, dienen enkele kengetallen te worden gegeven als maat voor de performantie

Nadere informatie

Praktijkervaringen Continuïteit en Borging! Edwin Bultman Sales Engineer EMT (Elektro Medische Techniek) Belpa B.V.

Praktijkervaringen Continuïteit en Borging! Edwin Bultman Sales Engineer EMT (Elektro Medische Techniek) Belpa B.V. Praktijkervaringen Continuïteit en Borging! Edwin Bultman Sales Engineer EMT (Elektro Medische Techniek) Belpa B.V. NEN 1010:2007+C1:2008/A1:2011+C1:2011 Auteur EMT boeken. 1 Inhoud (1) - Medische beschermingstransformator

Nadere informatie

STROOMSENSOR BT21i Gebruikershandleiding

STROOMSENSOR BT21i Gebruikershandleiding STROOMSENSOR BT21i Gebruikershandleiding CENTRUM VOOR MICROCOMPUTER APPLICATIES http://www.cma-science.nl Korte beschrijving De Stroomsensor BT21i is een veelzijdige sensor, die de stroomsterkte kan meten

Nadere informatie

Multi Purpose Converter 20A

Multi Purpose Converter 20A MPC20 Multi Purpose Converter 20A Gebruiksaanwijzing Lees deze gebruiksaanwijzing grondig door voordat u uw omvormer gaat gebruiken GEBRUIKSAANWIJZING Index SECTIE 1 Eigenschappen...17 SECTIE 2 Aansluitschema...17

Nadere informatie

Netdips & interrupties,cruciale test voor: - Installaties - Apparaten - Machines - Systemen

Netdips & interrupties,cruciale test voor: - Installaties - Apparaten - Machines - Systemen Netdips & interrupties,cruciale test voor: - Installaties - Apparaten - Machines - Systemen 1 Even voorstellen: - Henk Bolk - Bolborn EMC Solutions - Wat doen wij: EMC-metingen op locatie Zowel emissie

Nadere informatie

Onderzoek werking T-verter.

Onderzoek werking T-verter. Onderzoek werking T-verter. De Beer Gino Page 1 02/10/2007 Inhoudstabel: 1. Doelstellingen. 2. Benodigd materiaal. 3. Bespreking van de frequentieregelaar. 4. Instellingen en gebruik van de frequentieregelaar.

Nadere informatie

Mass Combi Ultra 24/ (230 V)

Mass Combi Ultra 24/ (230 V) Mass Combi Ultra 24/3500-100 (230 V) Artikelnummer: 38023500 De Mass Combi Ultra serie bestaat uit diverse modellen, variërend van 3000 tot 3500 Watt. Voor hogere vermogens tot 35 kw kan de Combi Ultra

Nadere informatie

E x c e l l e n t T e c h n o l o g y, E f f i c i e n c y a n d Q u a l i t y CO 2. Intelligente laadsystemen voor tractiebatterijen

E x c e l l e n t T e c h n o l o g y, E f f i c i e n c y a n d Q u a l i t y CO 2. Intelligente laadsystemen voor tractiebatterijen World Class Charging Systems E x c e l l e n t T e c h n o l o g y, E f f i c i e n c y a n d Q u a l i t y Energy Efficiency Natural Resources CO 2 Intelligente laadsystemen voor tractiebatterijen 2 B

Nadere informatie

Emissie van chloor door elektriciteitsuitval

Emissie van chloor door elektriciteitsuitval Emissie van chloor door elektriciteitsuitval Een blikseminslag op een hoogspanningslijn heeft ervoor gezorgd dat de elektriciteit in een Seveso-inrichting volledig wegviel. Op de site bevindt zich een

Nadere informatie

POLITIEVERORDENING. Addendum Veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van occasionele installaties voorzien van een fotovoltaïsche zonne-energiesysteem

POLITIEVERORDENING. Addendum Veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van occasionele installaties voorzien van een fotovoltaïsche zonne-energiesysteem POLITIEVERORDENING Addendum Veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van occasionele installaties voorzien van een fotovoltaïsche zonne-energiesysteem Deel 1:Toepassingsgebied Onderhavig addendum aan de

Nadere informatie

Sunny Boy Storage 3.7/5.0/6.0. SMA Solar Technology

Sunny Boy Storage 3.7/5.0/6.0. SMA Solar Technology Sunny Boy Storage 3.7/5.0/6.0 1 SMA Residential Solutions Slim van in het begin. Steeds de passende oplossing. 2 SMA opslag oplossingen Hoogste flexibiliteit Sunny Boy Storage 2.5 Hoogspanningsbatterij

Nadere informatie

LEGO Energiemeter. Hoe te beginnen

LEGO Energiemeter. Hoe te beginnen LEGO Energiemeter Hoe te beginnen De Energy Meter bestaat uit twee delen: het LEGO en de LEGO. De past op de onderkant van het. Schuif de eenvoudig omlaag op de om hem te installeren. Om de weer te verwijderen,

Nadere informatie

Energy power for you..! Tel. +31 (0) IJsselmuiden Nederland. Bent u voorbereid op stroomuitval?

Energy power for you..! Tel. +31 (0) IJsselmuiden Nederland. Bent u voorbereid op stroomuitval? Energy power for you..! Tel. +31 (0)38-333 25 08 info@bostools.nl IJsselmuiden Nederland Bent u voorbereid op stroomuitval? Het kan ook u overkomen Elektriciteit wordt maar al te vaak als vanzelfsprekend

Nadere informatie

EW3940/41/42/43 Line Interactive UPS met AVR

EW3940/41/42/43 Line Interactive UPS met AVR EW3940/41/42/43 Line Interactive UPS met AVR 2 NEDERLANDS EW3940/41/42/43 Line interactive UPS met AVR Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 1.1 Functies en kenmerken... 3 1.2 Inhoud van de verpakking...

Nadere informatie

Mode 3 laadpunten voor elektrische voertuigen: keuze van de differentieelschakelaar

Mode 3 laadpunten voor elektrische voertuigen: keuze van de differentieelschakelaar 1 Inleiding Mode 3 laadpunten voor elektrische voertuigen: keuze van de differentieelschakelaar Elk laadpunt voor een elektrisch voertuig (EV) moet o.a. beschermd worden tegen onrechtstreekse aanraking.

Nadere informatie

Net-LinQ Inspectie & Advies voorziet in de volgende diensten:

Net-LinQ Inspectie & Advies voorziet in de volgende diensten: De juiste LINQ! I NET-LINQ Net-LinQ Inspectie & Advies voorziet in de volgende diensten: 02 Net-LinQ Inspectie & Advies is een flexibele organisatie die gecertificeerde, onafhankelijke en onpartijdige

Nadere informatie

* Bereken de uitdrukking voor koppel, vermogen en energiestroom voor synchrone generator. * Bespreek in 't algemeen de invertorschakelingen met 180

* Bereken de uitdrukking voor koppel, vermogen en energiestroom voor synchrone generator. * Bespreek in 't algemeen de invertorschakelingen met 180 * Bereken de uitdrukking voor koppel, vermogen en energiestroom voor synchrone generator. * Bespreek in 't algemeen de invertorschakelingen met 180 schakelperiode (zowel voor Vbron als voor I- bron). *

Nadere informatie

Elektrische voeding van IT systemen

Elektrische voeding van IT systemen Elektrische voeding van IT systemen Overzicht van deel 7 Reglementering - Kwaliteitsmerk Beveiliging tegen overstroom Bescherming tegen elektrische schokken Keuze van het UPS systeem Aarding en afscherming

Nadere informatie

Land Seminar Sep. 2010

Land Seminar Sep. 2010 Bedrijfszekere energievoorziening in een ziekenhuis - een (levens)noodzakelijk kwaad Land Seminar Sep. 2010 5 Juni 2014 Belang van automatisering bij de kritische stroomvoorziening Land Seminar Sep. 2010

Nadere informatie

Spanning gegarandeerd professionele test-, laaden startapparatuur.

Spanning gegarandeerd professionele test-, laaden startapparatuur. Spanning gegarandeerd professionele test-, laaden startapparatuur. Accutesters de beste om te testen T 12 200 E 7 780 500 010 Voor alle 12V-accu's voor personenwagens van 27 tot 180 Ah. Bijzonder geschikt

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING F - 1 LEVERING VAN UITRUSTINGEN MET OMVORMERS VOOR DE VOEDING VAN KOPLICHTEN 24 V 80 W MET EEN INGEBOUWDE KNIPPERINRICHTING EN VOOR DE

Nadere informatie

Hoogfrequent batterijladers. PM-24 serie. Handleiding

Hoogfrequent batterijladers. PM-24 serie. Handleiding Hoogfrequent batterijladers PM-24 serie Handleiding Inhoud. 1. Belangrijke veiligheidsinstructies 1.1 Algemeen 1.2 Voorzorgsmaatregelen bij het werken met batterijen 2. Eigenschappen 2.1 Algemene specificatie

Nadere informatie

Nulgeleiderstromen in laagspanningsinstallaties

Nulgeleiderstromen in laagspanningsinstallaties Nulgeleiderstromen in laagspanningsinstallaties Onderzoeksgroep EELAB - Lemcko Universiteit Gent campus Kortrijk, Graaf Karel de Goedelaan 4, B-85 Kortrijk contact: lemcko@ugent.be 1 Situering Het merendeel

Nadere informatie

DE VEILIGHEID VAN EEN INSTALLATIE BIJ VERVORMDE STROMEN

DE VEILIGHEID VAN EEN INSTALLATIE BIJ VERVORMDE STROMEN DE VEILIGHEID VAN EEN INSTALLATIE BIJ VERVORMDE STROMEN FOCUS Om een elektrisch net veilig uit te baten, is het van belang dat de installatie goed beveiligd is. Elektriciteit kan de oorzaak zijn van brand

Nadere informatie

vanwege het hoge rendement weinig warmte-ontwikkeling vanwege de steile schakelpulsen genereert de schakeling sterke hf-stoorsignalen

vanwege het hoge rendement weinig warmte-ontwikkeling vanwege de steile schakelpulsen genereert de schakeling sterke hf-stoorsignalen SCHAKELENDE VOEDING INLEIDING Bij de examenstof over voedingen is sinds 2007 behalve de stof in hoofdstuk 3.3. van het cursusboek ook kennis van de werking van schakelende voedingen opgenomen. De voordelen

Nadere informatie

KNX/EIB Voedingseenheid. 1 Veiligheidsinstructies. 2 Constructie apparaat. Voedingseenheid 640 ma. Best.nr. : Best.nr.

KNX/EIB Voedingseenheid. 1 Veiligheidsinstructies. 2 Constructie apparaat. Voedingseenheid 640 ma. Best.nr. : Best.nr. 320 ma Best.nr. : 1086 00 640 ma Best.nr. : 1087 00 Bedieningshandleiding 1 Veiligheidsinstructies De inbouw en montage van elektrische apparaten mag alleen door een elektromonteur worden uitgevoerd. Als

Nadere informatie

Inhoudsopgave. - 2 - De condensator

Inhoudsopgave.  - 2 - De condensator Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Inleiding...3 Capaciteit...3 Complexe impedantie...4 De condensator in serie of parallel schakeling...4 Parallelschakeling...4 Serieschakeling...4 Aflezen van de capaciteit...5

Nadere informatie

Diesel-UPS-systemen Continue stroom. Ononderbroken, continue en geconditioneerde stroomvoorziening voor kritische toepassingen

Diesel-UPS-systemen Continue stroom. Ononderbroken, continue en geconditioneerde stroomvoorziening voor kritische toepassingen Diesel-UPS-systemen Continue stroom Ononderbroken, continue en geconditioneerde stroomvoorziening voor kritische toepassingen Power to rely on People to rely on Inleiding De kwaliteit en betrouwbaarheid

Nadere informatie

1. BESCHRIJVING spanningsindicator. voedingsschakelaar. AC uitgangs stopcontact krokodilleklemmen. ventilator 2. VERBINDINGEN

1. BESCHRIJVING spanningsindicator. voedingsschakelaar. AC uitgangs stopcontact krokodilleklemmen. ventilator 2. VERBINDINGEN 1. BESCHRIJVING spanningsindicator voedingsschakelaar AC uitgangs stopcontact krokodilleklemmen ventilator 2. VERBINDINGEN Verbind het rode snoer met de "+" van de batterij (rode aansluiting) en met het

Nadere informatie

Wat is de huidige situatie?

Wat is de huidige situatie? 2 Wat is de huidige situatie? - Groeiende behoefte aan elektrische energiekwaliteit - Nieuwe technologieën verstoren deze kwaliteit - Apparatuur wordt steeds gevoeliger voor verstoringen - Steeds meer

Nadere informatie

BEVEILIGING VAN HET STUURSTROOMCIRCUIT

BEVEILIGING VAN HET STUURSTROOMCIRCUIT BEVEILIGING VAN HET STUURSTROOMCIRCUIT Beveiliging van de stuurstroomtransformator: EN60204-1 stelt: Transformatoren moeten beveiligd zijn tegen overbelasting in overeenstemming met de het datasheet van

Nadere informatie

Passieve filters: enkele case studies

Passieve filters: enkele case studies Passieve filters: enkele case studies Passieve filters: enkele case studies - Voorbeeld 1: rekenvoorbeeld - Voorbeeld 2: simulatieresultaten - Voorbeeld 3: simulatieresultaten Voorbeeld 1: rekenvoorbeeld

Nadere informatie

WHITE PAPER WAAROM EEN GOEDE POWER QUALITY ESSENTIËEL IS

WHITE PAPER WAAROM EEN GOEDE POWER QUALITY ESSENTIËEL IS WHITE PAPER WAAROM EEN GOEDE POWER QUALITY ESSENTIËEL IS INHOUD Inleiding 03 1. De kwaliteit van elektrische energie 04 AUTEURS Arjan Pit sales manager energy control apt@fortop.nl Jarno schoen Power Quality

Nadere informatie

APC by Schneider Electric MGE GALAXY 7000 Uninterruptible Power Supply Specificaties 160 kva tot 4000 kva Parallel UPS-systeem met externe bypass

APC by Schneider Electric MGE GALAXY 7000 Uninterruptible Power Supply Specificaties 160 kva tot 4000 kva Parallel UPS-systeem met externe bypass APC by Schneider Electric MGE GALAXY 7000 Uninterruptible Power Supply Specificaties 160 kva tot 4000 kva Parallel UPS-systeem met externe bypass DEZE SPECIFICATIES ZIJN GESCHREVEN VOLGENS HET MASTERFORMAT

Nadere informatie

SYNCHRONE MOTOREN I. Claesen / R. Slechten

SYNCHRONE MOTOREN I. Claesen / R. Slechten ELEKTRICITEIT THEORIE SYNCHRONE MOTOREN I. Claesen / R. Slechten versie:30/05/2005 1 SYNCHRONE MOTOREN...2 1.1 Bepaling...2 1.2 Samenstelling...2 1.3 Werkingsprincipe...2 1.4 Werkingsprincipe synchrone

Nadere informatie

Balancer 6S HANDLEIDING. #FS-B6S v fv

Balancer 6S HANDLEIDING. #FS-B6S v fv Balancer 6S HANDLEIDING Wij danken u voor de aankoop van deze Fusion 6S balanceermodule. Wij raden u aan deze handleiding grondig door te lezen alvorens dit product te gebruiken. #FS-B6S v.290708fv Technische

Nadere informatie

Deel 30: Adapter s. MAES Frank Adapters 1

Deel 30: Adapter s. MAES Frank Adapters 1 Deel 30: Adapter s MAES Frank frank.maes6@telenet.be 0476501034 frank.maes6@telenet.be Adapters 1 Inleiding In dit document ga ik proberen samen te vatten, op wat je moet gaan letten bij de aankoop van

Nadere informatie

Cursus/Handleiding/Naslagwerk. Driefase wisselspanning

Cursus/Handleiding/Naslagwerk. Driefase wisselspanning Cursus/Handleiding/Naslagwerk Driefase wisselspanning INHOUDSTAFEL Inhoudstafel Inleiding 3 Doelstellingen 4 Driefasespanning 5. Opwekken van een driefasespanning 5.. Aanduiding van de fasen 6.. Driefasestroom

Nadere informatie

F G H. Beschrijving LED s en hoorbare alarmen LED Geluid Uitgang Opladen Beschrijving Wat te doen? - - Nee Ja UPS is

F G H. Beschrijving LED s en hoorbare alarmen LED Geluid Uitgang Opladen Beschrijving Wat te doen? - - Nee Ja UPS is Productinformatie E A C F G H A: Aan/uit-schakelaar : Gebruik wisselstroom: blijft groen branden Gebruik batterijstroom: knippert groen C: Gebruik wisselstroom: aanduiding spanningsniveau Gebruik batterijstroom:

Nadere informatie

BREEZE PLUS LX40 HANDLEIDING

BREEZE PLUS LX40 HANDLEIDING BREEZE PLUS LX40 HANDLEIDING Wij danken u voor de aankoop van dit Fusion laadapparaat. Wij raden u aan deze handleiding grondig door te lezen alvorens dit product te gebruiken. #FS-LX40E v.290708fv Technische

Nadere informatie

Kleine generatoren ZX ronde 24 april 2016

Kleine generatoren ZX ronde 24 april 2016 Kleine generatoren ZX ronde 24 april 2016 De tijd van velddagen en festiviteiten breekt weer aan. Voor het aansluiten van elektrische apparatuur wordt vaak een klein aggregaat gebruikt. Maar ook zijn er

Nadere informatie

Hybride voertuigen (2)

Hybride voertuigen (2) Hybride voertuigen (2) E. Gernaat (ISBN 978-90-xxxxxxxx) 1 Inverters en converters Inverters en converters zijn elektronische modulen om de batterij-spanning om te zetten. Over het algemeen wordt een inverter

Nadere informatie

http://techniline.sirris.be/wo.wsc/webextra/prg/olarticleprint?vwebsessionid=157...

http://techniline.sirris.be/wo.wsc/webextra/prg/olarticleprint?vwebsessionid=157... Page 1 of 5 Techniline v3 23-09-2011 Mechatronics Elektrische energieopslag en -recuperatie bij machines via condensatoren (23-09-2011) Nr. 0 Lokale, elektrische energieopslag en recuperatie hebben heel

Nadere informatie

Praktische opdracht Natuurkunde Gelijkrichting

Praktische opdracht Natuurkunde Gelijkrichting Praktische opdracht Natuurkunde Gelijkrichting Praktische-opdracht door een scholier 1084 woorden 30 augustus 2011 7,3 5 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Enkelzijdige en Stein Hendriks (TNP3.2) 1. Doel

Nadere informatie

Serie 78 - Schakelende voedingen

Serie 78 - Schakelende voedingen Serie 78 - Schakelende voedingen SERIE 78 Schakelende voedingen voor DIN-rail Uitgang: 12 V DC; 12 of 50 24 V DC; 12, 36 of 60 Ingang: (110...240) V AC 50/60 Hz of 220 V DC Laag verbruik in stand-by (lager

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Mobile Power System

Gebruiksaanwijzing Mobile Power System Gebruiksaanwijzing Mobile Power System Versie 1.0 2010 Jansen Medicars Jansen Medicars Postbus 49 3600 AA Maarssen Netherlands Tel. +31 30 2613500 Fax. +31 30 2616714 URL www.medicars.com 2010 Jansen Medicars

Nadere informatie

Voedingsbank 10000 mah

Voedingsbank 10000 mah Voedingsbank 10000 mah Handleiding 31883 I. Inleiding Dit product is een lichtgewicht, stijlvolle en milieuvriendelijke mobiele voedingsbak met een hoge capaciteit voor de meeste draagbare apparaten en

Nadere informatie

Generating Powerful Solutions. Het volledige. Met optimaal rendement

Generating Powerful Solutions. Het volledige. Met optimaal rendement PON POWER BV Generating Powerful Solutions Het volledige noodstroompakket Met optimaal rendement Het zal u maar overkomen. De energietoevoer van het elektriciteitsnet laat het afweten. Voor sommige bedrijven

Nadere informatie