wat u niet weet Jaarverslag 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "wat u niet weet Jaarverslag 2010"

Transcriptie

1 Ik weet, ik weet, wat u niet weet Jaarverslag 2010 Wanneer mogen we u verwelkomen op de nieuwe websites? Coffeeshops worden te snel in verband gebracht met criminaliteit. Er is geen uniform beleid vanuit de overheid en te weinig representatie. Alleen de slechte eigenschappen worden aan het licht gebracht, Achterzijde aldus een klant van Xpresso.

2 Zwijndrechts coffeeshopmodel voorbeeld voor andere gemeenten nooit meer een commerciële coffeeshop toestaan... Het niet-commerciële karakter van Coffeeshop Xpresso is een goede basis om softdrugsgebruik in een gemeente in goede banen te leiden. Dat vindt ook burgemeester A. Scholten van Zwijndrecht. In een uitzending van omroep Zeeland (BRON: Omroep Zeeland 17 december 2010 Middelburg moet zelf coffeeshop exploiteren ) adviseert hij gemeenten om te kiezen voor een niet-commerciële coffeeshop. Scholten: Als men dan toch zou besluiten om daar een coffeeshop te vergunnen toe te staan- dan zou ik met de ervaring vanuit Zwijndrecht, nooit meer een commerciële coffeeshop toestaan, maar echt proberen om daar een niet commerciële coffeeshop te krijgen. Als groot voordeel haalt de burgemeester aan dat het geld binnen de stichting blijft waardoor Het Dilemma: - fatsoenlijke CAO-salarissen kan uitbetalen, - voldoende personeel kan inzetten, - niet gebonden is aan omzetresultaten, - veel aan beveiliging kan doen en - kan investeren in de coffeeshop. Het Dilemma is trots op haar voorbeeldrol en informeert anderen graag over het Zwijndrechtse coffeeshopmodel. De gemeente Leerdam heeft bijvoorbeeld al een aantal keren interesse getoond. Ook de Zeeuwse gemeente Middelburg is op zoek naar een modus om cannabisgebruik in goede banen te leiden. Stichting Het Dilemma heeft onbewust een voorbeeldrol toebedeeld gekregen. Dit blijkt uit de interesse die anderen in 2010 in de stichting hebben getoond. Het gaat dan niet alleen om Coffeeshop Xpresso, maar ook, of vooral, om de organisatie erachter, de preventie- en voorlichtingsactiviteiten eromheen en de contacten met externen zoals de gemeente en maatschappelijke organisaties.

3 Geen overlast meer in Zwijndrecht door komst Coffeeshop Xpresso Met de komst van de coffeeshop is een einde gekomen aan de straathandel en overlast waar Zwijndrecht voor die tijd last van had, vertelt de reporter van omroep Zeeland. Burgemeester Scholten: Ik kan alleen maar zeggen dat wij hier een coffeeshop hebben, zo n acht jaar, waar geen enkele vorm van overlast is. Doelstelling stichting Het Dilemma Het in goede banen leiden van het gebruik van softdrugs (Opiumwet, lijst 2) in Zwijndrecht. Het Dilemma realiseert de doelstelling door: -een coffeeshop te exploiteren: Coffeeshop Xpresso, Xpresso verzorgt de gecontroleerde verkoop van softdrugs door controle op de leeftijd, de hoeveelheid en de kwaliteit van de producten. -een kwalitatief goede en veilige gebruikersruimte beschikbaar te stellen, -klanten voorlichting te geven over (het gebruik van) cannabisproducten, -gebruikers en niet-gebruikers objectieve en gevarieerde informatie te verstrekken, -te acteren binnen de beleidsregels niet-commerciële coffeeshop van de gemeente Zwijndrecht en binnen de voorwaarden van de exploitatievergunning en gedoogbeschikking, -contacten te onderhouden met haar netwerk en -te zorgen voor gekwalificeerd personeel. Coffeeshops zijn er om jongeren uit de coffeeshops te houden, aldus een coffeeshophouder.

4 Alarmbellen coffeeshopontwikkelingen rinkelen regelmatig Regering worstelt met coffeeshops (Medicalfacts, ) en Thuiskweker wiet bij grofvuil (De Telegraaf, ) zijn slechts twee van de vele, opvallende, aan coffeeshops gerelateerde krantenkoppen die in 2010 verschenen. De rode draad in de artikelen is het gehanteerde idee dat coffeeshops boosdoeners zijn. Voorstander van Public Health In het artikel Regering worstelt met coffeeshops meldt de schrijver drie opties die bepalend kunnen zijn voor de preventienota die in 2011 verschijnt. Vanuit liberaal oogpunt zijn 18- plussers zelf verantwoordelijk en zorgt de overheid voor goede informatie. De moralistische opvatting gaat uit van een verbod op drugsgebruik en coffeeshops. Bij de derde optie, Public Health, zorgen coffeeshops ervoor dat de cannabishandel zich niet helemaal in het criminele circuit afspeelt, de handel zich niet regionaal verspreidt en er toezicht gehouden kan worden. Evenals de verslavingszorg en een burgemeester is Het Dilemma een groot voorstander van de derde optie. Stichting Het Dilemma hanteert het principe dat cannabisgebruik is geoorloofd, mits dit bewust, met mate en voor het plezier gebeurt. De stichting is stellig over misbruik: Gebruik onder de 18, probleemgebruik, schooluitval door cannabisgebruik en andere vormen van misbruik, keuren wij te allen tijde af, verklaart de directeur. In het voorjaar van 2011 verschijnt de nieuwe drugsnota. Deze nota zal duidelijkheid geven over het gedoogstandpunt van de regering. Je kunt cannabisgebruik zelf in goede banen leiden, of dit laten regelen door het illegale circuit, aldus de directeur van Het Dilemma. Een andere keus is er niet.

5 Personeelsontwikkelingen en cameratoezicht Er werken twaalf medewerkers bij Stichting Het Dilemma, allemaal met hun eigen rol en taken. In december 2010 is één van de medewerkers gestart met het opzetten van een afdeling Personeelszaken. In 2011 krijgen ook de communicatietaken een vaste plek binnen de organisatie. Scholing personeel in 2010 Ook in 2010 heeft Het Dilemma veel aandacht besteed aan uitbreiding van kennis en vaardigheden. Gevolgd zijn onder andere een studiedag bij het Trimbos instituut, een cursus middelmanagement, een administratieve softwarecursus, een cursus bedrijfshulpverlening en een experttraining van BoumanGGZ. Avondbezetting en cameratoezicht uitgebreid Om de toegenomen drukte in de coffeeshop s avonds aan te kunnen en de veiligheid van medewerkers en klanten te kunnen garanderen, is in 2010 de personele bezetting s avonds uitgebreid. Ook heeft Stichting Het Dilemma een camera toegevoegd aan het bewakingssysteem. De Raad van Toezicht van Stichting Het Dilemma bestaat uit drie personen. Zij adviseren en controleren het bestuur van Stichting Het Dilemma. In 2010 hebben zij vier keer een officiële vergadering belegd. Ze zijn tevreden over de samenwerking met het bestuur van Het Dilemma. De Raad van Toezicht concludeert dat de stichting voldoet aan de eisen en verplichtingen die aan Het Dilemma zijn gesteld.

6 Ik vind het een goede en prettige coffeeshop In 2010 heeft Coffeeshop Xpresso weer veel klanten mogen ontvangen. Xpresso is een druk bezochte coffeeshop met een belangrijke sociale ontmoetingsfunctie. Ten opzichte van 2009 is het aantal bezoekers flink gestegen. Een 34-jarige mannelijke klant van Xpresso legt uit waarom hij één à twee keer per week de Zwijndrechtse coffeeshop bezoekt: Ik vind het een goede en prettige coffeeshop. De sfeer is gemoedelijk en persoonlijk heb ik een constant vertrouwen in de kwaliteit van de producten die er te koop zijn. Ondanks dat ik uit Rotterdam kom en in Dordrecht werkzaam ben, kies ik nog steeds voor Xpresso. Het personeel is klantvriendelijk. De prijs-kwaliteitverhouding is goed. Ook de bereikbaarheid en parkeermogelijkheden waardeert hij positief. Wel merkt hij op dat Xpresso in vergelijking met andere coffeeshops, geen ruime openingstijden heeft. Ook als klanten niet meer blowen, blijven ze vaak komen. Mensen die vroeger geblowd hebben, komen nog steeds voor een bakkie en gezelligheid, aldus een medewerker van Xpresso. Een 21-jarige vrouw uit Zwijndrecht kiest ook voor Xpresso omwille van de gezelligheid en het leuke personeel.

7 Het Dilemma ingebed in de lokale structuur De Officier van Justitie, burgemeester Scholten van Zwijndrecht en de directeur en Raad van Toezicht van Het Dilemma hebben gesproken over de inbedding van Het Dilemma in de lokale structuur. Inbedding en samenwerking zijn essentieel. Niet alleen in het kader van preventie en voorlichting, maar ook als goede basis om mogelijke problemen op de juiste wijze het hoofd te kunnen bieden. In plaats van kortweg maatregelen in de shop te nemen, leidt een gesprek met de directeur of Raad van Toezicht op korte en lange termijn altijd tot een betere oplossing. Daarvan is Het Dilemma overtuigd. Voorlichting heeft Het Dilemma hoog in het vaandel staan. In dit perspectief heeft de stichting in 2010 geparticipeerd in twee onderzoeken naar jongeren en alcoholgebruik. Het eerste onderzoek betrof een attitudemeting naar de betrokkenheid van ouders bij het alcoholgebruik van hun kinderen. In het tweede onderzoek zette de onderzoekers mysteryshopping in waarbij vijftienjarigen op 54 plaatsen hebben geprobeerd om alcoholische dranken te kopen. Beide onderzoeken zijn door de GGD uitgevoerd, in Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. Bij 40 van de 54 verkopers vormde de leeftijd geen enkele belemmering. Op sommige plekken vroegen de verkopers nog wel naar een identiteitsbewijs, maar als de jongere dat niet kon tonen en meldde dat hij 16 was, kon de jeugdige de alcoholische dranken zonder problemen kopen. Deze gang van zaken komt met name voor bij supermarkten en in sportkantines. Slijterijen zijn beter gefocust op de leeftijdsgrens. Alle alcoholverkopers zijn aangeschreven. De onderzoeksresultaten dienen voor de gemeente Zwijndrecht tevens voor het bepalen van een aanpak op langere termijn. Leeftijd vormde geen enkele belemmering bij 40 van de 54 alcoholverkopers.

8 Ik weet, ik weet, wat u niet weet Jaarverslag 2010 Stichting Het Dilemma heeft in 2010 in- en externen getraind en coffeeshopbezoekers en professionals geïnformeerd. Het Dilemma heeft belangrijke kennis gedeeld, zowel over de organisatie van een niet-commerciële coffeeshop als over softdrugs(gebruik); ik weet, ik weet, wat u niet weet Experttraining voor jongerenwerkers en coffeeshopmedewerkers In samenwerking met BoumanGGZ heeft Het Dilemma in 2010 een experttraining georganiseerd. In drie goed bezochte bijeenkomsten kwamen jongerenwerkers uit Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht en coffeeshopmedewerkers van Xpresso in groepen van zo n tien mensen per keer bij elkaar om een training voor experts te volgen. Naast voorlichting over middelen en middelengebruik, was er veel aandacht voor het signaleren van gebruik en de manieren waarop gesprekken met gebruikers tot stand kunnen komen. Ook de mogelijkheden die er zijn om gebruikers bewust te maken van hun gedrag en om ze door te verwijzen, zijn uitgebreid besproken. Voor iedereen die meer wil weten Het Dilemma heeft professionals uit de regio en uit Zeeland van informatie voorzien. Tevens ontwikkelde de stichting in 2010 een informatieve website en een informatiefolder. In de shop heeft Het Dilemma schermen geplaatst waarmee Xpresso de bezoekers voorziet van allerhande informatie. Stichting Het Dilemma, IJsselmeer 27, 3332 EX Zwijndrecht, Tekst en ontwerp: TEKSTUEELpuntinfo, Drukwerk: Drukkerij Van Gogh,

Inventarisatie kwaliteitsonderzoek vanuit cliëntenperspectief door en met medewerking van cliëntenraden regio Rijnmond.

Inventarisatie kwaliteitsonderzoek vanuit cliëntenperspectief door en met medewerking van cliëntenraden regio Rijnmond. Inventarisatie kwaliteitsonderzoek vanuit cliëntenperspectief door en met medewerking van cliëntenraden regio Rijnmond. Een verkenning binnen de sectoren geestelijke gezondheidszorg, maatschappelijke opvang

Nadere informatie

INTEGRAAL ALCOHOL- EN DRUGSBELEID VOOR JONGEREN IN VENLO 2015-2016

INTEGRAAL ALCOHOL- EN DRUGSBELEID VOOR JONGEREN IN VENLO 2015-2016 INTEGRAAL ALCOHOL- EN DRUGSBELEID VOOR JONGEREN IN VENLO 2015-2016 Oktober 2014 Voorwoord Nederlandse jongeren drinken veel, vaak en al op jonge leeftijd ten opzichte van jongeren in Europa. In de gemeente

Nadere informatie

Naar een integrale aanpak van genotmiddelengebruik door cluster 4 leerlingen van het Voorgezet Speciaal Onderwijs

Naar een integrale aanpak van genotmiddelengebruik door cluster 4 leerlingen van het Voorgezet Speciaal Onderwijs Naar een integrale aanpak van genotmiddelengebruik door cluster 4 leerlingen van het Voorgezet Speciaal Onderwijs Een kortdurend onderzoek in het kader van Klein maar Fijn oktober 2012 Lydian Veldhuis

Nadere informatie

EVALUATIE COFFEESHOPBELEID GEMEENTE DELFZIJL

EVALUATIE COFFEESHOPBELEID GEMEENTE DELFZIJL EVALUATIE COFFEESHOPBELEID GEMEENTE DELFZIJL B. Bieleman R. Nijkamp R. Voogd Evaluatie coffeeshopbeleid gemeente Delfzijl September 2013 INTRAVAL Groningen-Rotterdam COLOFON St. INTRAVAL Postadres Postbus

Nadere informatie

Monitor informele zorg. Projecten ingediend in 2004

Monitor informele zorg. Projecten ingediend in 2004 Monitor informele zorg Projecten ingediend in 2004 Monitor informele zorg Projecten ingediend in 2004 mevrouw drs. T. Rietveld PON Instituut voor advies, onderzoek en ontwikkeling in Noord-Brabant oktober

Nadere informatie

Jongeren houden (van) werk!

Jongeren houden (van) werk! Jongeren houden (van) werk! Duurzame arbeidsparticipatie na het praktijkonderwijs Het vinden e n behouden van een baan is voor niemand makkelijk in tijden van crisis. Ook jongeren van het praktijkonderwijs

Nadere informatie

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk!

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk! 1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips Haal direct meer uit je netwerk! Inleiding Allereerst wil ik u bedanken voor het downloaden van dit e-book. Na weken van voorbereiding kunnen we dan nu eindelijk dit e-book

Nadere informatie

Coffeeshopbeleid Schiedam 2014 2018

Coffeeshopbeleid Schiedam 2014 2018 Coffeeshopbeleid Schiedam 2014 2018 Vastgesteld door de burgemeester op 19 december 2013 In werking getreden op 1 januari 2014 Voorwoord Coffeeshopbeleid moet rekening houden met veel verschillende belangen.

Nadere informatie

Gevolgen invoering wietpas Zuid Nederland Nicole Maalsté (06 28766603) en Rutger Jan Hebben (06 31046949)

Gevolgen invoering wietpas Zuid Nederland Nicole Maalsté (06 28766603) en Rutger Jan Hebben (06 31046949) Gevolgen invoering wietpas Zuid Nederland Nicole Maalsté (06 28766603) en Rutger Jan Hebben (06 31046949) Deze rapportage is opgesteld in opdracht van de stichting Epicurus uit Den Haag. Het WODC heeft

Nadere informatie

Deze rapportage is een samenwerkingsproduct van Intraval (Bureau voor Onderzoek & Advies) en GGD Flevoland.

Deze rapportage is een samenwerkingsproduct van Intraval (Bureau voor Onderzoek & Advies) en GGD Flevoland. COLOFON Rapportage onderzoek alcohol- en drugsgebruik en handel in drugs in de gemeente Noordoostpolder Thema s Welzijn, Gezondheid, Leefbaarheid en Veiligheid Deze rapportage is een samenwerkingsproduct

Nadere informatie

Regelgeving omtrent genotmiddelen

Regelgeving omtrent genotmiddelen Regelgeving omtrent genotmiddelen Versie 27 mei 2014 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Carmel College Salland; een gezonde school 1.2 Gezonde school en genotmiddelen 1.3 Op welke wijze wil de school een

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Evaluatie softdrugsbeleid Vlissingen 2005

Raadsvoorstel. Onderwerp: Evaluatie softdrugsbeleid Vlissingen 2005 Raadsvoorstel Portefeuillehouder: A. van Dok- van Weele Collegebesluit: 8 maart 2005 Afdeling, auteur: F.H. Kuijper Commissievergadering: 14 maart 2004 Telefoonnummer: 487115 Raadsvergadering: 26 mei 2005

Nadere informatie

Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Gemeente De Marne

Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Gemeente De Marne Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Gemeente De Marne C o n v e n a n t A l c o h o l & J o n g e r e n Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Risicoanalyse 4 1.1 Cijfers 4 1.2 Gevolgen 4 1.3 Hoe komen ze eraan

Nadere informatie

Coffeeshops in Dordrecht

Coffeeshops in Dordrecht Coffeeshops in Dordrecht Gedoog- en handhavingsbeleid op grond van artikel 13b Opiumwet Auteur J.H. Boogaard Sector Stads Bestuurs Centrum Afdeling Openbare orde en veiligheid Onderwerp Coffeeshopbeleid

Nadere informatie

Activiteitenplan 2015

Activiteitenplan 2015 Activiteitenplan 2015 Overzicht voorgenomen activiteiten van Platform Kocon Alcohol & Drugs voor het jaar 2015 op het gebied van onderzoek, preventie en handhaving en maatschappelijk herstel in de gemeente

Nadere informatie

GEMEENTE VEENENDAAL. De dragers van de Wmo: wat hebben ze nodig? Vrijwilligerswerk in Ede en Veenendaal. Deelrapportage onderzoek pilot Wmo

GEMEENTE VEENENDAAL. De dragers van de Wmo: wat hebben ze nodig? Vrijwilligerswerk in Ede en Veenendaal. Deelrapportage onderzoek pilot Wmo GEMEENTE VEENENDAAL De dragers van de Wmo: wat hebben ze nodig? Vrijwilligerswerk in Ede en Veenendaal Deelrapportage onderzoek pilot Wmo Ede, afdeling O&O, 25 september 2006 De dragers van de Wmo: wat

Nadere informatie

Preventie- en Handhavingsplan Drank- en Horecawet 2014-2016 Gemeente Stadskanaal

Preventie- en Handhavingsplan Drank- en Horecawet 2014-2016 Gemeente Stadskanaal Preventie- en Handhavingsplan Drank- en Horecawet 2014-2016 Gemeente Stadskanaal 13 mei 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Risicoanalyse 4 1.1 Cijfers 4 1.2 Gevolgen 4 1.3 Hoe komen ze eraan 5 1.4 De risicoanalyse

Nadere informatie

Verslag Conferentie: Qatgebruik binnen de Somalische gemeenschap: informatie en preventie op dinsdag 1 december 2009 te Den Haag.

Verslag Conferentie: Qatgebruik binnen de Somalische gemeenschap: informatie en preventie op dinsdag 1 december 2009 te Den Haag. Verslag Conferentie: Qatgebruik binnen de Somalische gemeenschap: informatie en preventie op dinsdag 1 december 2009 te Den Haag. Stichting DALMAR Televisiestraat 2, unit 221 2525 KD Den Haag 1 Inhoudsopgave:

Nadere informatie

VERSIE 14 NOV-07. Een glazen leeuw Samenwerken aan alcoholmatiging, een vanzelfsprekendheid

VERSIE 14 NOV-07. Een glazen leeuw Samenwerken aan alcoholmatiging, een vanzelfsprekendheid VERSIE 14 NOV-07 Een glazen leeuw Samenwerken aan alcoholmatiging, een vanzelfsprekendheid Inhoudspagina 1. Inleiding 2. Probleemschets 2.1 Gemeentelijke cijfers 2.2 Provinciale cijfers 3. De aanpak 3.1

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Laat ze niet (ver)zuipen!

Uitvoeringsplan Laat ze niet (ver)zuipen! Uitvoeringsplan Laat ze niet (ver)zuipen! In opdracht van: CZW Bureau Datum: 15 februari 2011 Auteur: Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) Versie: publieksversie Dit uitvoeringsplan is mede tot

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Inzetbaarheidsscan 2 Ben jij duurzaam inzetbaar? Blijf van waarde in de wereld van werk Iedereen wil graag gezond, productief en met plezier

Nadere informatie

Evenementen en de Drank- & Horecawet. Een Handreiking voor gemeenten en evenementenmakers. VVEM 2014, versie 20140602

Evenementen en de Drank- & Horecawet. Een Handreiking voor gemeenten en evenementenmakers. VVEM 2014, versie 20140602 Evenementen en de Drank- & Horecawet Een Handreiking voor gemeenten en evenementenmakers VVEM 2014, versie 20140602 Inhoud Inleiding... 3 Betrokken partijen... 3 Regelgeving vanaf 1 januari 2014... 3 Voorbereiding...

Nadere informatie

Streetwise professionals in Spangen

Streetwise professionals in Spangen Streetwise professionals in Spangen Gericht werken aan een goede toekomst voor overlastgevende jongeren Renske S. van der Gaag, MSc Met medewerking van: Drs. Nanne Boonstra Drs. Ron van Wonderen Oktober

Nadere informatie

Hopende U hiermede van dienst te zijn en een verstandig debat te bevorderen, wensen U veel leesplezier en tekenen we met de meeste hoogachting,

Hopende U hiermede van dienst te zijn en een verstandig debat te bevorderen, wensen U veel leesplezier en tekenen we met de meeste hoogachting, Haarlem, juni 2012 Geacht gemeenteraadslid van de gemeente Haarlem, bijgaand treft U informatie aan over de coffeeshopbranche. Wij van het Team Haarlemse Coffeeshopondememers achten het van groot belang

Nadere informatie

Houten/Rotterdam 18 december 2012

Houten/Rotterdam 18 december 2012 Houten/Rotterdam 18 december 2012 KansPlus en Platform VG Rijnmond bieden U hierbij een handreiking aan voor collectieve belangenbehartigers, die in hun gemeente de belangen willen behartigen van mensen

Nadere informatie

In dit nummer: Opvoeding en Social Media De radicaliseringsthermometer Veilig achter alle voordeuren. ...en meer. Nummer 9, Jaargang 3, November 2014

In dit nummer: Opvoeding en Social Media De radicaliseringsthermometer Veilig achter alle voordeuren. ...en meer. Nummer 9, Jaargang 3, November 2014 Nummer 9, Jaargang 3, November 2014 In dit nummer: Opvoeding en Social Media De radicaliseringsthermometer Veilig achter alle voordeuren Rotterdams Kenniscentrum Diversiteit Nieuws Mei 2014...en meer Opvoedtafels

Nadere informatie

Alcoholgebruik onder jongeren

Alcoholgebruik onder jongeren Alcoholgebruik onder jongeren Nota van bevindingen Gemert-Bakel Utrecht, februari 2011 Integraal Toezicht Jeugdzaken is een programmatische samenwerking van: Inspectie voor de Gezondheidszorg Inspectie

Nadere informatie

Aanpak problematisch middelengebruik 2007

Aanpak problematisch middelengebruik 2007 Aanpak problematisch middelengebruik 2007 Landelijk is er een stijgende trend zichtbaar in het alcoholgebruik van de jeugd. De jeugd drinkt meer en op steeds jongere leeftijd. Dit is een zorgelijke ontwikkeling.

Nadere informatie

Aansluiting Centrum Jeugd en Gezin op behoeften van ouders en jongeren in Alkmaar

Aansluiting Centrum Jeugd en Gezin op behoeften van ouders en jongeren in Alkmaar Aansluiting Centrum Jeugd en Gezin op behoeften van ouders en jongeren in Alkmaar Hogeschool INHolland - Lectoraat Leefwerelden van Jeugd Dr. Pauline Naber, lector Marjolein Bijvoets MSc, onderzoeker Met

Nadere informatie

Rechten verzilveren. Doel en vraagstelling. Conclusie

Rechten verzilveren. Doel en vraagstelling. Conclusie Opdrachtgever IWI Rechten verzilveren Doel en vraagstelling Opdrachtnemer IWI Onderzoek WWB 65+ Startdatum 1 juli 2007 Einddatum 22 mei 2008 Categorie Toezicht en functioneren van sociale zekerheid Het

Nadere informatie