56 Maria bleef ongeveer drie maanden bij haar, en ging toen terug naar huis.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "56 Maria bleef ongeveer drie maanden bij haar, en ging toen terug naar huis."

Transcriptie

1 1 Lukas 1: Kort daarop reisde Maria in grote haast naar het bergland, naar een stad in Juda, 40 waar ze het huis van Zacharias binnenging en Elisabet begroette. 41 Toen Elisabet de groet van Maria hoorde, sprong het kind op in haar schoot; ze werd vervuld met de heilige Geest 42 en riep luid: De meest gezegende ben je van alle vrouwen, en gezegend is de vrucht van je schoot! 43 Wie ben ik dat de moeder van mijn Heer naar mij toe komt? 44 Toen ik je groet hoorde, sprong het kind van vreugde op in mijn schoot. 45 Gelukkig is zij die geloofd heeft dat de woorden van de Heer in vervulling zullen gaan. 46 Maria zei: Mijn ziel prijst en looft de Heer, 47 mijn hart juicht om God, mijn redder: 48 hij heeft oog gehad voor mij, zijn minste dienares. Alle geslachten zullen mij voortaan gelukkig prijzen, 49 ja, grote dingen heeft de Machtige voor mij gedaan, heilig is zijn naam. 50 Barmhartig is hij, van geslacht op geslacht, voor al wie hem vereert. 51 Hij toont zijn macht en de kracht van zijn arm en drijft uiteen wie zich verheven wanen, 52 heersers stoot hij van hun troon en wie gering is geeft hij aanzien. 53 Wie honger heeft overlaadt hij met gaven, maar rijken stuurt hij weg met lege handen. 54 Hij trekt zich het lot aan van Israël, zijn dienaar, zoals hij aan onze voorouders heeft beloofd: 55 hij herinnert zich zijn barmhartigheid jegens Abraham en zijn nageslacht, tot in eeuwigheid. 56 Maria bleef ongeveer drie maanden bij haar, en ging toen terug naar huis. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Vrouwen lijken een sleutelrol te spelen bij de hoofdmomenten van Jezus leven.

2 2 Ze zijn de eerste getuigen bij zijn opstanding En ze zijn er rond zijn geboorte. Elisabet -moeder van Johannes de Doper- treedt voor het voetlicht terwijl haar man met stomheid geslagen is. En Maria komt in de schijnwerpers terwijl Jozef -haar verloofde bij de verwekking van Jezus niet te pas komt. Hier ontmoeten deze zwangere vrouwen elkaar. De één, Elisabeth is oud- bij haar kwam de zwangerschap heel laat en ze droeg de schande van de onvruchtbare-. De ander, Maria is nog erg jong -bij haar kwam het te vroeg, zij droeg de schande van het ongehuwde zwangere meisje-. Ze ontmoeten elkaar, maar ook de kinderen in hun buik blijken elkaar te ontmoeten. Het kind in de buik van Elisabet sprong op in haar schoot, staat er. Op zich niks vreemds, want onze medische wetenschap weet ook dat ook de ongeboren vrucht openstaat voor invloeden van buitenaf, reageert op stemmen, aanrakingen, op emoties. Het woord opspringen doet hier denken aan het verhaal over de ark die eens Jeruzalem werd binnengebracht. Toen sprong David op voor de ark. De zwangere Maria is als de ark die vol is van Gods tegenwoordigheid waardoor het kind in de schoot van Elisabeth opspringt als David. De ontmoeting is aanleiding voor een lofzang. Maria zingt het uit met woorden die doen denken aan het lied van Mirjam, die zong bij de Schelfzee, aan Hanna, de moeder van Samuel, die zong bij de geboorte van haar kind. En in Maria, die het kind Jezus in zich draagt mag je misschien de kerk herkennen, die zwanger is van een geheim. Maria zingt: "Mijn ziel prijst en looft de heer". Het is goed eens stil te staan bij dat woord "prijzen en loven". Als je er goed over na gaat denken is het prijzen en loven van God een wonderlijk iets. Er staat letterlijk: mijn ziel maakt groot de Heer -. In het Latijn noemen we dit lied dan ook Magnificat = groot maken. Dat God een mens groot kan maken kunnen we begrijpen, maar kunnen mensen God ook grootmaken? Wat is grootmaken? Om dat uit te leggen wil ik eerst van het tegengestelde uitgaan: klein maken, naar beneden halen. Ouders kunnen hun kinderen kleinmaken, mannen kunnen vrouwen kleinmaken en leraren kunnen hun leerlingen kleinmaken en andersom en er worden op wereldschaal mensen kleingemaakt in uitingen van racisme, discriminatie... Kleinmaken begint al met: een ander geen ruimte laten om te groeien. Het begint met altijd afkeurend reageren op wat een ander doet, altijd ontmoedigen, het begint met slecht te denken en dan te spreken om vervolgens toe te slaan. Maar omgekeerd kan je een ander ook prijzen, loven, grootmaken, door iemands vermogen en prestaties aan te moedigen. Zo is het ook met God: je kan Hem kleinmaken, naar beneden halen, negeren, vervloeken, maar Hem ook groot maken, eren, prijzen en loven.

3 3 En God groot maken, prijzen en loven is zijn geestelijke invloed toelaten en je daardoor laten beheersen. "Mijn ziel prijst en looft de Heer". Maria maakt ruimte voor God en vandaar zingt ze ook over de ruimte die andere mensen daardoor zullen krijgen. Alle kleinmakende mensen zullen het afleggen tegen de God waarvoor zij ruimte maakt. De hoogmoedigen, de machtigen, de rijken moeten wijken en daardoor zullen de eenvoudigen en de hongerigen weer opademen. Het prijzen en loven van God, wat betekent dat nu voor ons? Het betekent in de eerste plaats dat je niet te klein over God moet denken. En nu is er een tendens om maar wat kleinerend over God te spreken. Nogal wat mensen lopen rond met het beeld van God als een slappeling, als iemand die alles maar over z'n kant laat gaan, iemand die alleen maar huilt bij de puinhopen van ons bestaan en meer niet. Een God op maat gesneden, kleurloos, onpartijdig, passend bij mijn karakter, en vooral niet boven mijn ervaring uitkomend. Iemand waarvan je je afvraagt: is Hij eigenlijk nog wel God? Bestaat die wel? Iemand waarvan je je afvraagt: is Hij nog wel het prijzen waard? Dat wordt nog eens versterkt als je bijna elke week negatieve informatie verneemt over mensen die zeggen in God te geloven: de ene keer hoor je van een bisschop die gegluurd zou hebben, de andere keer gaat het over priesters die hun handen niet thuis kunnen houden, dan weer een dominee wiens woorden uit hun verband worden gehaald over het slaan van kinderen, dan weer geestelijken die zich niet thuis voelen in hun kerk en dat bij de media uitvechten - het houdt soms niet op. Is het gek dat mensen geen vertrouwen hebben in het instituut kerk? En je vraagt je af: waar is de God van Maria, de God van Mozes en de profeten? Waar is de God die om wereld geeft, die zelfs ziedend kan worden om geboden die worden overtreden en beloften, die in de wind geslagen. Wanneer laat God weer eens van zich spreken? Waar is de God die al het donker heeft overwonnen en ook eens zal overwinnen. Maria zingt ervan! Het lied van Maria, het is een onbevangen lied over God en zijn daden. Onbevangen zingen over God - zonder die belemmeringen van : "ja maar". Dat kunnen wij niet gemakkelijk - we leven in de cultuur van het wantrouwen, zei eens iemand- wantrouwen tegenover God. Als we het woord God laten vallen gaan mensen al denken: is Hij er wel? Is Hij geen ingebeeld verlangen? Klopt het wel? Want wij mensen hebben van alles meegemaakt via andere mensen en daardoor zijn ook onze ervaringen van God gekleurd. Soms zijn dat negatieve ervaringen: mensen hebben je teleur gesteld, ervaringen hebben je doen twijfelen aan God. Hoe ga je over God als Vader denken als je je eigen vader nooit gekend hebt, of als je die alleen maar als een tiran hebt ervaren, iemand die je kleineert, misbruikt... Hoe ga je over God denken als de kerk je in de kou heeft laten staan? Afstandelijk?

4 4 Hoe ga je over God denken als je koud en kil bent opgevoed zonder ooit een knuffel te hebben gehad? Wie is God als je opgroeit in een wereld waarin Hij niet voorkomt? Vaak leggen wij ons vast op dat beeld van God wat wij door ervaring hebben overgehouden. Van de jonge Maria -ze was waarschijnlijk ongeveer 15 jaar-! kunnen we misschien weer leren zo over God te spreken en te zingen zonder dat daar van alles tussen zit, zonder al die ruis... Dat vind ik zo mooi aan kinderen, aan tieners, aan jongeren: die zeggen de dingen recht voor zn raap, onverbloemd -soms een beetje zwart-wit- maar eerlijk! Dat doet Maria. Ze zingt onomwonden over God die oog voor je heeft, die erbarmen kent om kleine mensjes, om al die hongerigen en eenvoudigen waarover ze zingt, de God die niet toelaat dat de machtigen kleineren, die niet loslaat het werk van zijn handen. De lofzang van Maria: mijn ziel prijst en looft de Heer, het Magnificat. Het is een lied als een soort strijdkreet, een protestsong, een oorlogsverklaring aan de machtswaan en de hebzucht. Eigenlijk een lijflied voor diakenen. Maria zingt over een wereld waarin niet meer gekleineerd wordt, alsof het nu al gebeurt: heersers stoot Hij van hun troon, wie gering is geeft Hij aanzien, wie honger heeft, overlaadt Hij met gaven, maar rijken stuurt Hij weg met lege handen. Maria zal weten dat het nog niet zover is, dat er nog pijn geleden zal moeten worden. De weeën die haar lijf zullen teisteren zijn voorbode van de weeën die straks het kind Jezus zal doormaken en na Hem de wereld zal doormaken. Maar er is een beslissende tegenzet gedaan tegen alle zonde en chaos, die Maria doet zingen alsof de verlossing nu al gebeurd is. En in navolging van Maria ga je dat misschien ook doen. Je gaat dan over dingen spreken alsof ze nu gebeuren. De dichter Willem Bilderdijk deed dat bijvoorbeeld ook: Holland groeit weer, Holland bloeit weert, Holland is weer hersteld dichtte hij toen nota bene Holland werd ingelijfd bij Frankrijk in 1795 Dat werd hem niet in dank afgenomen! En Ds Martin Luther King preekte: ik zie in de bergen van Georgia blanken en zwarten als broeders en zusters samen. Feitelijk zag hij niks, maar met zijn geloofsogen wel! Dan zie je en geloof je in de overwinning van een andere manier van leven en dan ga je opkomen voor mensen die gekleineerd worden. Er moet nog heel wat omgekeerd worden, ook in mijn eigen hart. Want de mens die op hoogmoed en kleineren uit is een vertrouwde kennis van me. Zullen we proberen het lied van Maria mee te zingen, aangeblazen door de hoop die in ons is, ons laten versterken en bemoedigen. God prijzen en loven, grootmaken en elkaar de ruimte geven, als een teken van hoop in een samenleving waarin zoveel wordt kleingemaakt.

5 5 Wees gegroet Maria, zeggen ook wij protestanten, je bent de meest gezegende van alle vrouwen, ja gezegend is de vrucht van je schoot. Mijn ziel prijst en looft, maakt groot de Heer want Hij heeft in Jezus oog gehad voor mijn ellendige toestand. Amen

Mededelingen door de ouderling van dienst. Sjaak den Hoed Ouderling voor ouderen

Mededelingen door de ouderling van dienst. Sjaak den Hoed Ouderling voor ouderen Mededelingen door de ouderling van dienst Sjaak den Hoed Ouderling voor ouderen Psalm 19 vers 1 en 2 Psalm 19 vers 1 en 2 Psalm 19 vers 1 en 2 Psalm 19 vers 1 en 2 Psalm 19 vers 1 en 2 Psalm 19 vers 1

Nadere informatie

Maria en Hanna, hun harten juichen om God

Maria en Hanna, hun harten juichen om God Eerste Synagogeviering van de Theresiagemeenschap 11 mei 2014 Maria en Hanna, hun harten juichen om God Opening (Hanna en Elkana, Maria en Jozef) GvL 212 Zingen om ontferming Ontsteken van het licht God,

Nadere informatie

Advent 2017 God komt naar ons toe

Advent 2017 God komt naar ons toe Advent 2017 God komt naar ons toe Lucas 1 en Mattheüs 1 17 december 2017 1 Lucas 1 : Zacharias en Elisabet 5 Toen Herodes koning van Judea was, leefde er een priester die Zacharias hee'e en tot de priesterafdeling

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST. Zondag 16 december Dienst van Schrift en Tafel. Derde Advent. Bevestiging van Stephan Thijs als ouderling

ORDE VAN DIENST. Zondag 16 december Dienst van Schrift en Tafel. Derde Advent. Bevestiging van Stephan Thijs als ouderling ORDE VAN DIENST Zondag 16 december 2018 Dienst van Schrift en Tafel Derde Advent Bevestiging van Stephan Thijs als ouderling Voorganger ds. Willemijn van Dijk Heij, organist Anton Pauw, ouderling Jur Visser,

Nadere informatie

Vierde Advent zondag 23 december 2018 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout

Vierde Advent zondag 23 december 2018 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Vierde Advent zondag 23 december 2018 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger: ds. T. L. Hettema Ouderling: Sam Boelens Diaken: Nel Klamer Orgel: Gert Boersma DE INTREDE - de klok wordt geluid -

Nadere informatie

Gebedsdienst dinsdag 31 mei 1988 Thema: Bezoek van Maria aan Elisabeth. Zij zingt haar MAGNIFICAT. (melodie: God groet U )

Gebedsdienst dinsdag 31 mei 1988 Thema: Bezoek van Maria aan Elisabeth. Zij zingt haar MAGNIFICAT. (melodie: God groet U ) Gebedsdienst dinsdag 31 mei 1988 Thema: Bezoek van Maria aan Elisabeth. Zij zingt haar MAGNIFICAT Openingslied Het lied van Maria (melodie: God groet U ) Openingswoord In de naam van de Vader, de Zoon

Nadere informatie

met het Adventsproject kindernevendienst: Geloof met me mee

met het Adventsproject kindernevendienst: Geloof met me mee ORDE VAN DIENST Protestantse Gemeente De Dorpskerk te Schoonebeek Zondag 23 december 2018 om 10.00 uur 4 e ADVENT met het Adventsproject kindernevendienst: Geloof met me mee Voorgangers : Ds. H. Jumelet,

Nadere informatie

Zuivere vlam, verdrijf met je licht de angsten van ons hart

Zuivere vlam, verdrijf met je licht de angsten van ons hart Protestantse Gemeente te Hoofddorp De Lichtkring Zondag 13 december 2015, 3 e advent Thema: Hoe laat is het? Tijd om op weg te gaan Ouderling van dienst is Aletta Keijzer Diaken is Bea ten Kate Het orgel

Nadere informatie

Morgendienst. Prediking Lucas 1: Zingen Ps 118: 1, 10 Gebed Collecte Zingen Ps 103: 7, 8 Belijden. Zegen

Morgendienst. Prediking Lucas 1: Zingen Ps 118: 1, 10 Gebed Collecte Zingen Ps 103: 7, 8 Belijden. Zegen Morgendienst Advent tekst Elisabet Zingen Ps 130: 3,4 Mededelingen Votum groet Zingen Ps 125: 1,2 Lezen Jesaja 30: 18-19 Populus Sion Lezen Psalm 80: 2 Zingen Ps 80: 1,2 Tien Woorden Ex 20: 1-17 Zingen

Nadere informatie

Uit de prekenserie van Bart Gijsbertsen Advent Anno Domini 2009

Uit de prekenserie van Bart Gijsbertsen Advent Anno Domini 2009 Thema Advent Anno Domini 2009 (Pnr. 1319) Lucas 1: 56 Uitgesproken 13 december 2009 in het Open Hof te Kampen Ouderling van dienst Muzikale begeleiding Keimpe Dokter Ad de Hoop U luistert naar: een opname

Nadere informatie

2) O kom, Gij wortel Isaï, verlos ons van de tyrannie, van alle goden dezer eeuw, o Herder, sla de boze leeuw. Weest blij, weest blij, o Israël!

2) O kom, Gij wortel Isaï, verlos ons van de tyrannie, van alle goden dezer eeuw, o Herder, sla de boze leeuw. Weest blij, weest blij, o Israël! Liturgie zondag 23 december 2018 Morgendiensten Andreaskerk Putten Voorganger ds. Reinoud Koning Organist Ans Kuus Lector Rianne Vedder / Ger Broekhuis Koster Mark van den Bor Techniek Jan Hijmissen ORDE

Nadere informatie

Maria en Elisabeth. We gaan het hebben over twee godvruchtige vrouwen.

Maria en Elisabeth. We gaan het hebben over twee godvruchtige vrouwen. - 1 - Maria en Elisabeth We gaan het hebben over twee godvruchtige vrouwen. De ene is een jonge vrouw, een maagd die ondertrouwd was met een man genaamd Jozef. Haar naam is Maria. Dat is haar Griekse naam

Nadere informatie

Gebedsdienst dinsdag 22 oktober 1991 Thema: De lofzang van Maria: Lied van opstanding. Openingswoord

Gebedsdienst dinsdag 22 oktober 1991 Thema: De lofzang van Maria: Lied van opstanding. Openingswoord Gebedsdienst dinsdag 22 oktober 1991 Thema: De lofzang van Maria: Lied van opstanding Openingslied God gaat de mens te boven Openingswoord Welkom u allen in deze laatste van een serie van drie gebedsdiensten

Nadere informatie

Liturgie voor zondagochtend 6 december in de Westerkerk te veenendaal

Liturgie voor zondagochtend 6 december in de Westerkerk te veenendaal Liturgie voor zondagochtend 6 december in de Westerkerk te veenendaal Gezang 126 : 1 en 3 1.Verwacht de komst des Heren, o mens, bereid u voor: reeds breekt in deze wereld het licht des hemels door. Nu

Nadere informatie

Blij dat jij er bent! Bijbelse inspiratie vanuit de ontmoeting tussen Maria en Elisabet (Lc 1, 36-56)

Blij dat jij er bent! Bijbelse inspiratie vanuit de ontmoeting tussen Maria en Elisabet (Lc 1, 36-56) Blij dat jij er bent! Bijbelse inspiratie vanuit de ontmoeting tussen Maria en Elisabet (Lc 1, 36-56) Lc 1, 36-56 (Willibrordvertaling) 36Weet, dat zelfs Elisabet, uw bloedverwante, in haar ouderdom een

Nadere informatie

genoemd: God is mijn eed, Hij is mijn waarheid. Maria en Elisabet

genoemd: God is mijn eed, Hij is mijn waarheid. Maria en Elisabet - 1 - Maria en Elisabet We gaan het hebben over twee godvruchtige vrouwen. De ene is een jonge vrouw, een maagd die ondertrouwd was met een man genaamd Jozef. Haar naam is Maria. Dat is haar Griekse naam

Nadere informatie

Welkom in de Menorah. : mw. N. van Gelderen

Welkom in de Menorah. : mw. N. van Gelderen Welkom in de Menorah Voorganger Ouderling v. dienst Organist Lectrice : ds. A.H. Boschma : mw. H. Prinsen : dhr. H. Dorsman : mw. N. van Gelderen Pelgrimstocht op 10 december Van de Zuiderkerk naar het

Nadere informatie

Maar als het lang geleden licht is geworden, dan zullen wij de hoop toch niet opgeven?

Maar als het lang geleden licht is geworden, dan zullen wij de hoop toch niet opgeven? 3 e advent 2015 - Ontmoeting tussen Elisabeth en Maria Evangelielezing: Lucas 1 : 39 56 De adventster hangt alweer twee weken voor de ramen, als teken dat we in deze weken tastend zoeken naar het licht

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST Vierde zondag van de Advent

ORDE VAN DIENST Vierde zondag van de Advent ORDE VAN DIENST Vierde zondag van de Advent Advent - Visitatie (van Jacob Cornelisz. van Oostsanen, 1520-1521) Voorganger: ds. S. Muns Ouderling: Elly Verbruggen Organist: Hugo de Graaff Lector: Ellen

Nadere informatie

De vreugdesprong van de ongeboren Heraut Johannes. Gods aanraking vraagt geloof zet in beweging is hemels brengt tot lofprijzing

De vreugdesprong van de ongeboren Heraut Johannes. Gods aanraking vraagt geloof zet in beweging is hemels brengt tot lofprijzing 4 de kaars Advent: aanraken Votum en groet Ps 98: 1,4 Bijbellezen Ex 19: 10-22 GK 156 Wet (morgen) Ex 20: 1-17 Ps 119: 3,65 Gebed Kindermoment GK 77: 1,2,3 Gedicht aanraken Schriftlezing Lucas 1: 26-56

Nadere informatie

LITURGIE OCHTENDDIENT ZONDAG 16 DECEMBER 3 E ADVENTSZONDAG

LITURGIE OCHTENDDIENT ZONDAG 16 DECEMBER 3 E ADVENTSZONDAG LITURGIE OCHTENDDIENT ZONDAG 16 DECEMBER 3 E ADVENTSZONDAG Voorganger: Harm Feijen Ouderling van dienst: Harry Dam Organist: Peter Palsma Beamer: Henk Bosma Koster: Jan Zandbergen 1 2 Orgel- of pianospel

Nadere informatie

Liturgie voor de avondmaalsdienst op Adventszondag 16 december 2018, in de Hervormde gemeente te Den Ham, aanvang uur.

Liturgie voor de avondmaalsdienst op Adventszondag 16 december 2018, in de Hervormde gemeente te Den Ham, aanvang uur. Liturgie voor de avondmaalsdienst op Adventszondag 16 december 2018, in de Hervormde gemeente te Den Ham, aanvang 10.00 uur. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. G. de Goeijen Hans Nijland Bram

Nadere informatie

Doopdienst van Mirjam Elise

Doopdienst van Mirjam Elise PROTESTANTSE GEMEENTE TE RHENEN derde adventszondag Zondag 11 december 2016 10.15 uur Cunerakerk Doopdienst van Mirjam Elise Voorganger Ouderling van dienst Koster Orgel Begeleiding lofprijzing en kinderlied

Nadere informatie

Tijd om op weg te gaan

Tijd om op weg te gaan Protestants Kralingen Tijd om op weg te gaan Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 13 december 2015 derde advent viering Maaltijd van de Heer Protestants Kralingen Tijd om op weg te gaan orgelspel,

Nadere informatie

Zondag 19 mei 2019 Vijfde zondag van Pasen Dorpskerk Wassenaar

Zondag 19 mei 2019 Vijfde zondag van Pasen Dorpskerk Wassenaar Zondag 19 mei 2019 Vijfde zondag van Pasen Dorpskerk Wassenaar Leren als levenshouding 2 Klokluiden Orgelspel Welkom en mededelingen -allen gaan staan- Antifoon Lied 640d Introïtus Psalm 98:1,4 Antifoon

Nadere informatie

DANKDAG 2 november U brengen wij dank!

DANKDAG 2 november U brengen wij dank! DANKDAG 2 november 2016 U brengen wij dank! voorganger: ds. Hans van Solkema organist: Margreeth Hartman m.m.v. het ouderenkoor in de Maat en de kinderen van de basiscatechese In de Maat zingt - Dank u

Nadere informatie

Gebedsdienst dinsdag 8 oktober 1991 Thema: Maria, bid voor ons, dat wij Gods groet vernemen en elkaar begroeten.

Gebedsdienst dinsdag 8 oktober 1991 Thema: Maria, bid voor ons, dat wij Gods groet vernemen en elkaar begroeten. Gebedsdienst dinsdag 8 oktober 1991 Thema: Maria, bid voor ons, dat wij Gods groet vernemen en elkaar begroeten. Openingslied 205 Het Weesgegroet (couplet 1 en 2) Openingswoord Een groet aan u, die hier

Nadere informatie

16 december 2018 AM Wierden, 3de Advent, bevestiging Lucas 1:46 Making God great again Orgelspel

16 december 2018 AM Wierden, 3de Advent, bevestiging Lucas 1:46 Making God great again Orgelspel 16 december 2018 AM Wierden, 3de Advent, bevestiging Lucas 1:46 Making God great again Orgelspel Welkom en mededelingen Gedicht en kaars aansteken door: Floortje Hagedoorn Vandaag branden drie kaarsjes,

Nadere informatie

Gezongen vespers 11 maart Thema: Loven en Bidden

Gezongen vespers 11 maart Thema: Loven en Bidden Gezongen vespers 11 maart 2018 Thema: Loven en Bidden Met medewerking van: De Stefanuscantorij o.l.v. Heleen Steenbergen Jan Braakman (orgel) Onder muziek willen we ons in stilte voorbereiden op deze dienst

Nadere informatie

MARIA TENHEMELOPNEMING

MARIA TENHEMELOPNEMING 15 augustus MARIA TENHEMELOPNEMING Evangelie: Lucas 1, 39-56 (jaar A-B-C) MARIA: HELEMAAL VOOR GOD, HELEMAAL BIJ GOD 39 Vers voor het Evangelie Alleluia. Maria is ten hemel opgenomen: het koor der engelen

Nadere informatie

140 Het lied van Gods aanwezigheid (couplet 1, 3, 4 en 5)

140 Het lied van Gods aanwezigheid (couplet 1, 3, 4 en 5) Gebedsdienst dinsdag 6 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van geloof Openingslied 140 Het lied van Gods aanwezigheid (couplet 1, 3, 4 en 5) Welkomstwoord In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

Nadere informatie

Ieder van ons leeft toch wel met verwachtingen, met hoop, maar er kunnen dagen zijn, dat die hoop het zwaar te verduren krijgt.

Ieder van ons leeft toch wel met verwachtingen, met hoop, maar er kunnen dagen zijn, dat die hoop het zwaar te verduren krijgt. Gebedsdienst dinsdag 13 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van hoop Openingslied 201 Wees gegroet, o sterre Woord ter inleiding Als de golven hoger stijgen. Ja, dat kan gebeuren in ons leven. Dat er tegenvallers

Nadere informatie

Lukas 1. 1:1 Nadat reeds velen hebben getracht het verhaal op orde te brengen

Lukas 1. 1:1 Nadat reeds velen hebben getracht het verhaal op orde te brengen Lukas 1 1:1 Nadat reeds velen hebben getracht het verhaal op orde te brengen over De Gebeurtenissen die zich hebben voltrokken in ons midden 2 en ons zijn overgeleverd door ooggetuigen vanaf het begin

Nadere informatie

Luk. 1, preek NGKE

Luk. 1, preek NGKE Luk. 1, 39-56 preek NGKE 11-12- 16 Onze Lieve Vrouwe? Wees gegroet, Maria, vol van genade. De Heer zij met u, gezegend zijt gij onder alle vrouwen en gezegend is de vrucht van uw schoot, Jezus. Heilige

Nadere informatie

Preek over Lukas 1:39-56

Preek over Lukas 1:39-56 Preek over Lukas 1:39-56 Een bijzondere gebeurtenis, deze ontmoeting tussen Elisabeth en Maria. De oude Elizabeth.., een wonder dat ze toch zwanger is geworden. En de jonge Maria., ook een wonder dat zij

Nadere informatie

13 december 2018 Katwijk

13 december 2018 Katwijk 13 december 2018 Katwijk terugblik studies 1 t/m 4 inleiding tot het schrijven van het boek 5 t/m 25 de aankondiging van Johannes' geboorte aan Zacharias in de tempel 26 t/m/ 38 aankondiging van Jezus'

Nadere informatie

Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes

Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes noemen. 14 Vreugde en blijdschap zullen je ten deel vallen,

Nadere informatie

Preek over Lucas 1: 39-56 Lied van Maria

Preek over Lucas 1: 39-56 Lied van Maria Preek over Lucas 1: 39-56 Lied van Maria 39 Kort daarop reisde Maria in grote haast naar het bergland, naar een stad in Juda, 40 waar ze het huis van Zacharias binnenging en Elisabet begroette. 41 Toen

Nadere informatie

Uitvaartviering. Johanna van den Brink Woudenberg. Annie

Uitvaartviering. Johanna van den Brink Woudenberg. Annie Uitvaartviering Johanna van den Brink Woudenberg Annie Sint Johannes de Doper kerk Wijk bij Duurstede 18 juli 2014 1 Bij het binnenkomen in de kerk, wordt Annie gezegend. Openingszang Blijf mij nabij Blijf

Nadere informatie

Lichtdragers van. God. Liturgie voor de dienst op derde Advent

Lichtdragers van. God. Liturgie voor de dienst op derde Advent Lichtdragers van God Liturgie voor de dienst op derde Advent 0 waarin br. Peter de Kok bevestigd wordt als ouderling 16 december 2018 in de Ichthuskerk te Tholen Voorganger: Ds. Peter Broere Organiste:

Nadere informatie

Open Deur Dienst 16 december 2012, uur

Open Deur Dienst 16 december 2012, uur Open Deur Dienst 16 december 2012, 19.00 uur Liturgie: 1. Welkom 2. Zingen: Opw. 461: Mijn Jezus, mijn redder 3. Votum en groet 4. Zingen: Ps. 118:1,8 5. Gebed 6. Lezen: Lucas 1:26-38 (door: Hilja) 7.

Nadere informatie

Zondag 13 december 2015

Zondag 13 december 2015 Zondag 13 december 2015 Zuiderkerk Nieuw-Amsterdam Thema: Alle goeds Afscheid en bevestiging van ambtsdragers Voorganger: Ds. Elly Wisselink Organist: Willy Misker Werkgroep liturgisch bloemschikken ROZE

Nadere informatie

Moge God ons, die samen met Maria wachten op de gave van de Heilige Geest, zijn genade en vrede schenken. Amen.

Moge God ons, die samen met Maria wachten op de gave van de Heilige Geest, zijn genade en vrede schenken. Amen. Gebedsdienst dinsdag 15 mei 1990 Thema: Met Maria biddend om de Heilige Geest Begroeting Moge God ons, die samen met Maria wachten op de gave van de Heilige Geest, zijn genade en vrede schenken. Amen.

Nadere informatie

Programma Kerstnachtdienst

Programma Kerstnachtdienst Programma Kerstnachtdienst Hervormde Gemeente Everdingen Maandag 24 december 2018 Aanvang om 20.30 uur Waar een klein Kind groot in is Instrumentaal intro Afkondigingen Stil gebed Votum en groet Samenzang:

Nadere informatie

LITURGIE VOOR DE TENTDIENST ZONDAG 28 JUNI UUR

LITURGIE VOOR DE TENTDIENST ZONDAG 28 JUNI UUR LITURGIE VOOR DE TENTDIENST ZONDAG 28 JUNI 2009 10.00 UUR 2 VOOR DE DIENST: Blessed be your name Testify to love WELKOM GEZ. 479 1 Aan U behoort, o Heer der heren, de aarde met haar wel en wee, de steile

Nadere informatie

Lucas 1: Wees voorbereid op Jezus die recht doet

Lucas 1: Wees voorbereid op Jezus die recht doet Lucas 1:51-53 - Wees voorbereid op Jezus die recht doet Kerst kan zomaar een lief feest zijn. Het lied dat Maria zingt, is heel anders: Jezus komt om recht te doen in de wereld. Wie trots is, machtig of

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Niets is wat het lijkt Misschien kent u die zin. Het is het motto van het tv-programma Wie is de mol? Een programma waar één van de deelnemers een mol,

Nadere informatie

Lucas 1:51-53 Wees voorbereid op Jezus die recht doet

Lucas 1:51-53 Wees voorbereid op Jezus die recht doet Lucas 1:51-53 Wees voorbereid op Jezus die recht doet Kerst kan zomaar een lief feest zijn. Het lied dat Maria zingt, is heel anders: Jezus komt om recht te doen in de wereld. Wie trots is, machtig of

Nadere informatie

Zondagmorgen 5 december 2010 Welkomkerk Ds. J. Schep

Zondagmorgen 5 december 2010 Welkomkerk Ds. J. Schep Lezingen: Genesis 12: 1-3 Micha 4 div. gedeelten Lucas 1: 39-56 Intro Wie is dat toch eigenlijk, Maria, de moeder van Jezus? Kennen wij haar een beetje, dat meisje, die vrouw, die door Elisabeth de meest

Nadere informatie

Liturgie voor de avonddienst op zondag 23 december in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur.

Liturgie voor de avonddienst op zondag 23 december in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur. Liturgie voor de avonddienst op zondag 23 december in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang 19.00 uur. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. G. de Goeijen Gerda Remmink Bram Jaspers Welkom Lied:

Nadere informatie

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse 30 oktober 2016 Voorganger : Begeleiding : Ds. H.D.Bondt Jeugdband / Els Cornelisse Welkom mededelingen Luisteren: groep 1-3 Wie liefde heeft - Jezus! Wie vrede geeft - Jezus! Dat Jezus leeft Want iedereen

Nadere informatie

Maria moeder van Jezus staat centraal Naar het eerste woord van de lofzang van Maria, Lucas, 1:46-55, Sluit aan bij het thema dat paus Franciscus

Maria moeder van Jezus staat centraal Naar het eerste woord van de lofzang van Maria, Lucas, 1:46-55, Sluit aan bij het thema dat paus Franciscus EEN JAARTHEMA Maria moeder van Jezus staat centraal Naar het eerste woord van de lofzang van Maria, Lucas, 1:46-55, Sluit aan bij het thema dat paus Franciscus koos voor de Wereldjongerendagen. Roeping

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. H.J.J. Pomp

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. H.J.J. Pomp Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. H.J.J. Pomp Lezen : Psalm 124 Psalm 100 : 1, 2, 3 en 4 Gezang 176a : 1 en 2 Gezang 176a : 12 en 13 Psalm 65 : 1 en 3 Psalm 124 Gezang 145 Welkom in de Hoeksteen

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Zingen GK 109: 3,4 Gebed Collecte. Zegen

Zingen GK 109: 3,4 Gebed Collecte. Zegen Votum - groet Zingen Ps 98: 1,2 Tien Woorden LB 2013 482: 1,3 Zingen Gebed Lezen Luc 1: 28-38 Zingen GK 77: 1,2,3 Lezen Mat 1: 16-25 Zingen GK 77: 4,5 Prediking Mat 1: 16 Zingen Ps 118: 9,10 gedicht Maria

Nadere informatie

Gebedsmoment aan een Mariakapelletje Zalig gij die hebt geloofd

Gebedsmoment aan een Mariakapelletje Zalig gij die hebt geloofd Gebedsmoment aan een Mariakapelletje Zalig gij die hebt geloofd De meimaand is de maand bij uitstek om een groet te brengen aan Maria, en om een gebedsmoment te houden aan één van de vele Mariakapelletjes

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 1, Ochtenddienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 1, Ochtenddienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Lucas 1, 46-55 Ochtenddienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Psalm 68 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen : Gezang 156 : 1-4 6 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

Twee adventskaarsen worden aangestoken onder het zingen van Intochtspsalm: lied 439: 1 en 2 ( Verwacht de komst des Heren )

Twee adventskaarsen worden aangestoken onder het zingen van Intochtspsalm: lied 439: 1 en 2 ( Verwacht de komst des Heren ) Orde van dienst voor 9 december2018 in de Witte Kerk te Lochem Voorganger: ds. Jan Willem Drost Organist: Gerrit te Rietstap Piano: Hester Boll Ouderling van dienst: Dian Pruijsers Lector: Marieke van

Nadere informatie

Loua-Mae Zenéya Lindenberg

Loua-Mae Zenéya Lindenberg Liturgie voor de doopdienst van zondag 9 december 2018 om 09.30 uur in de Goede Herderkerk te Ridderkerk waarin Loua-Mae Zenéya Lindenberg het sacrament van de Heilige Doop zal ontvangen Voorganger: ds.

Nadere informatie

Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords

Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords 14 december 2008 14.30 uur Protestantse Gemeente Lexmond Voorgangers: ds. G. Nijmeijer proponent J. Visser Zingen uit: Liedboek

Nadere informatie

Gemeente van Christus,

Gemeente van Christus, Wat drijft Maria? Deze preek is gehouden op zondagmorgen 1 december in de Adventkerk te Amersfoort. Gelezen is Lucas 1: 26-38 en gezongen zijn onder andere het Magnificat en Heer leer mij uw weg (Opwekking

Nadere informatie

Oasemoment 'Magnificat' Emmaüsparochie - donderdag 21 december 2017

Oasemoment 'Magnificat' Emmaüsparochie - donderdag 21 december 2017 Oasemoment 'Magnificat' Emmaüsparochie - donderdag 21 december 2017 Muziek Evangelie "Want grote dingen heeft de Machtige met mij gedaan. Heilig is zijn naam" zo klinkt het in het Magnificat van Johann

Nadere informatie

Orde van de doopdienst. op zondag 20 december 2015. in de Hervormde kerk te Sellingen. waarin. Jarno Godlieb. gedoopt wordt

Orde van de doopdienst. op zondag 20 december 2015. in de Hervormde kerk te Sellingen. waarin. Jarno Godlieb. gedoopt wordt Orde van de doopdienst op zondag 20 december 2015 in de Hervormde kerk te Sellingen waarin Jarno Godlieb gedoopt wordt Voorganger : Ds. J.W. Baan. Organist : Mevrouw M. Withaar-Boomsma. Medewerking : Kinderen

Nadere informatie

Wie naar het altaar gaat, moet kennen goed en kwaad. Het één staat hem te wachten, het ander laat hij achter.

Wie naar het altaar gaat, moet kennen goed en kwaad. Het één staat hem te wachten, het ander laat hij achter. PAROCHIE HERZELE HOUTEM Zesentwintigste zondag door het jaar C 24-25 september 2016 Intredelied: Wie naar het altaar gaat (ZJ 534, 1-2-3) Wie naar het altaar gaat, moet kennen goed en kwaad. Het één staat

Nadere informatie

3 februari / 10.30

3 februari / 10.30 3 februari 2019 9.00 / 10.30 Intochtslied: Psalm 139 1 Heer, die mij ziet zoals ik ben, dieper dan ik mijzelf ooit ken, kent Gij mij, Gij weet waar ik ga, Gij volgt mij waar ik zit of sta. Wat mij ten

Nadere informatie

22 november 2018 Katwijk

22 november 2018 Katwijk 22 november 2018 Katwijk 26 In de zesde maand nu, werd de boodschapper Gabriël door God gestuurd naar een stad van Galilea, genaamd Nazareth, 27 naar een maagd, die in ondertrouw gegeven was aan een man,

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Legion Prayers Dutch-Flemish OPENINGSGEBEDEN CATENA LEGIONIS

Legion Prayers Dutch-Flemish OPENINGSGEBEDEN CATENA LEGIONIS Legion Prayers Dutch-Flemish OPENINGSGEBEDEN In de Naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, amen. V. Kom, Heilige Geest, vervul de harten van uw gelovigen en ontsteek in hen het vuur van uw liefde.

Nadere informatie

Lezen : Deuteronomium 6: 4-18 Zondag 47 Opwekking 25 Opwekking 277 Opwekking 354 Psalm 86 : 2, 3 en 4 (NPB) Geloofsbelijdenis Onze Vader Opwekking 708

Lezen : Deuteronomium 6: 4-18 Zondag 47 Opwekking 25 Opwekking 277 Opwekking 354 Psalm 86 : 2, 3 en 4 (NPB) Geloofsbelijdenis Onze Vader Opwekking 708 Lezen : Deuteronomium 6: 4-18 Zondag 47 Opwekking 25 Opwekking 277 Opwekking 354 Psalm 86 : 2, 3 en 4 (NPB) Geloofsbelijdenis Onze Vader Opwekking 708 Welkom en mededelingen Opwekking 25 Rechts Links Laat

Nadere informatie

Zondag 21 oktober Zuiderkerk. Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer. Orgelspel. Welkom. Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5

Zondag 21 oktober Zuiderkerk. Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer. Orgelspel. Welkom. Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5 1 Zondag 21 oktober Zuiderkerk Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer Orgelspel Welkom Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5 1 De dag gaat open voor het woord des Heren, zon die wij zoeken, kracht

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 1, Ochtenddienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 1, Ochtenddienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Lucas 1, 46-55 Ochtenddienst Broeders en zusters, in deze dienst zullen we luisteren naar de blijde boodschap van de komst van Jezus Christus in onze wereld, zoals

Nadere informatie

Aanvangslied JDH 27:1,3 en 4 Geloofd zij 's Vaders een'ge Zoon. Lied JDH 1010:1 en 3 (ELB 128) Laat ons loven, laat ons juichen

Aanvangslied JDH 27:1,3 en 4 Geloofd zij 's Vaders een'ge Zoon. Lied JDH 1010:1 en 3 (ELB 128) Laat ons loven, laat ons juichen Johan de Heer Zangdienst 23 april 2017 Kruispunt Mededelingen Aanvangslied JDH 27:1,3 en 4 Geloofd zij 's Vaders een'ge Zoon Stil gebed, bemoediging en groet Lied JDH 1010:1 en 3 (ELB 128) Laat ons loven,

Nadere informatie

Hagar hoort er ook bij

Hagar hoort er ook bij Hagar hoort er ook bij Gezang 169: 1 (met refrein) OTH Stil gebed Votum en groet Psalm 75: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 75: 2 NB Gebed Schriftlezing Genesis 16 Psalm 146: 1/5 OB Preek Psalm 68: 11 NB Lezen

Nadere informatie

Openluchtdienst! speelruimte om te leven!

Openluchtdienst! speelruimte om te leven! Openluchtdienst speelruimte om te leven liturgie bij de openluchtdienst op zondag 15 juni 2014 in de tuin van het Wooldhuis uitgaande van de Protestantse Gemeente Heino-Laag Zuthem voorganger: ds. Hans

Nadere informatie

Let op: Niet in elk jaar is de vierde Adventsweek een volle week. In dit Bijbelrooster wordt daar wel van uitgegaan. Je kunt de Bijbelgedeelten die overblijven op de Kerstdagen lezen of overslaan. ADVENTSWEEK

Nadere informatie

Avondgebeden in de. Stille Week. Open handen

Avondgebeden in de. Stille Week. Open handen Avondgebeden in de Stille Week 2015 Open handen Maandag 30 maart Voorganger: Benedikte Bos Organist: Seline Loef Solist: Seline Loef Dinsdag 31 maart Voorganger: Paul Wansink Organist: Seline Loef Solist:

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 09 december 2018, tweede Adventszondag, in de Hervormde gemeente te Den Ham.

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 09 december 2018, tweede Adventszondag, in de Hervormde gemeente te Den Ham. Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 09 december 2018, tweede Adventszondag, in de Hervormde gemeente te Den Ham. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. E.J. Prins Jenny Valk Bram Jaspers

Nadere informatie

En ik kom tot U Opwekking 612

En ik kom tot U Opwekking 612 Hartelijk welkom En ik kom tot U Opwekking 612 In uw aanwezigheid kan ik daar ooit zijn, want ik ben een mens, zondig en onrein. Maar U gaf uw Zoon om in mijn plaats te staan en door wat Hij deed mag

Nadere informatie

De bijbel dichtbij Advent. Pré Advent. Week 1

De bijbel dichtbij Advent. Pré Advent. Week 1 De bijbel dichtbij Advent Wat houd ik over een jaar in mijn armen? of Wie wil ik van de troon stoten? zijn vragen die komende Adventsperiode (2010) voorbij kunnen komen via Twitter. Met zo n vraag over

Nadere informatie

22 april uur AA Kramer orgel: Geert Burgler schriftlezing: Dries de Jager. Orde van dienst:

22 april uur AA Kramer orgel: Geert Burgler schriftlezing: Dries de Jager. Orde van dienst: 22 april 2018 17.00 uur AA Kramer orgel: Geert Burgler schriftlezing: Dries de Jager Orde van dienst: Welkom Votum en zegengroet GK 123: 1 Lezen: Job 14: 1-10 Lukas 1: 26-38 Zingen: LB 150a Geprezen zij

Nadere informatie

Bemoediging en drempelgebed

Bemoediging en drempelgebed Liturgie voor de dienst 7 oktober 2018 Voorganger: Organist: ds. Piet Schelling Henco de Berg Woord van welkom Orgelspel Aanvangslied: Lied 632:1 [We gaan hierbij staan] Bemoediging en drempelgebed Vervolg

Nadere informatie

SAMEN BIJ ÉÉN. Liturgie aangepaste kerkdienst op zondag 30 oktober 2016 om uur in de Elimkerk te t Harde.

SAMEN BIJ ÉÉN. Liturgie aangepaste kerkdienst op zondag 30 oktober 2016 om uur in de Elimkerk te t Harde. ! SAMEN BIJ ÉÉN Liturgie aangepaste kerkdienst op zondag 30 oktober 2016 om 14.30 uur in de Elimkerk te t Harde. Voorganger: ds. D. Dekker Organist: dhr. G.G. Kunst Medewerking: het mannenkoor Groot Schuylenburg

Nadere informatie

Innerlijke genezing. Door medelijden bewogen stak Hij de hand uit, raakte hem aan en sprak tot hem: Ik wil, word rein.

Innerlijke genezing. Door medelijden bewogen stak Hij de hand uit, raakte hem aan en sprak tot hem: Ik wil, word rein. PAROCHIE HERZELE HOUTEM Zesde Zondag door het jaar (B) 10 en 11 februari 2018 Innerlijke genezing Door medelijden bewogen stak Hij de hand uit, raakte hem aan en sprak tot hem: Ik wil, word rein. [Marcus

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Mattheüs 1, Middagdienst. Broeders en zusters

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Mattheüs 1, Middagdienst. Broeders en zusters Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Mattheüs 1, 18-21 Middagdienst Broeders en zusters 1. Votum 2. Zegengroet 3. Votum 4. Zegengroet 5. Zingen : Psalm 118 : 9 en 10 6. Gebed om zegen over de eredienst

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Protestantse wijkgemeente Pauluskerk

Protestantse wijkgemeente Pauluskerk Protestantse wijkgemeente Pauluskerk Pauluskerk 20 december 2015 aanvang: 10.00 uur 4 e Zondag van Advent kleur: paars Voorganger : ds. H.H. Schorren Ouderlingen : A. van Gijn; C. Vervat Diakenen : M.

Nadere informatie

Orde van dienst zondag 31 maart 2019 De Open Hof te Oud-Beijerland Zondag Laetare Voorganger: Ds. Gertjan Robbemond Organist: Dhr.

Orde van dienst zondag 31 maart 2019 De Open Hof te Oud-Beijerland Zondag Laetare Voorganger: Ds. Gertjan Robbemond Organist: Dhr. Orde van dienst zondag 31 maart 2019 De Open Hof te Oud-Beijerland Zondag Laetare Voorganger: Ds. Gertjan Robbemond Organist: Dhr. Leo Lommers -----------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3)

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3) Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3) Presentatie Gemeente van onze Heer Jezus Christus, N.N. en N.N. hebben te kennen gegeven dat ze hun zoon/dochter N.N.

Nadere informatie

SAMENZANG KINDERKERSTFEEST

SAMENZANG KINDERKERSTFEEST SAMENZANG KINDERKERSTFEEST 24-12-2017 1. Zacharias, luister goed, dit nieuws is niet gewoon: Jij en je vrouw Elisabet krijgen straks een zoon. Noem hem Johannes, God is goed, want hij is heel speciaal.

Nadere informatie

Wat God zegt, gebeurt ook echt Abraham

Wat God zegt, gebeurt ook echt Abraham Wat God zegt, gebeurt ook echt Er is hoop voor alle mensen, dat heeft God in Zijn woord beloofd. Daarom is er een nieuw leven, voor een ieder die gelooft. Wat God zegt, gebeurt ook echt, wat God zegt,

Nadere informatie

Gebedsviering van 30 mei 2012 Bijbelwake met Maria

Gebedsviering van 30 mei 2012 Bijbelwake met Maria Gebedsviering van 30 mei 2012 Bijbelwake met Maria Goedenavond. Aan de hand van enkele Bijbelpassages waarin Maria centraal staat, gaan we met haar op weg. De opbouw van deze gebedsviering is helder: na

Nadere informatie

Bij 1 Samuël 12 : 19-24, Johannes 14 : 15-21

Bij 1 Samuël 12 : 19-24, Johannes 14 : 15-21 Zondag 8 mei 2016 Wezenzondag Bij 1 Samuël 12 : 19-24, Johannes 14 : 15-21 Deze zondag de zondag voor Pinksteren wordt wel Wezenzondag genoemd. Dat komt natuurlijk doordat Jezus tegen zijn leerlingen zei:

Nadere informatie

Voorstudie (tenzij anders vermeld, liefst uit NBG 51): Jesaja 7:14 (SV) Jesaja 9:5-6 (SV, NBG51, NBV) Jesaja 11:1-10 Jesaja 32:1-8 Jesaja 42:1-7, 9

Voorstudie (tenzij anders vermeld, liefst uit NBG 51): Jesaja 7:14 (SV) Jesaja 9:5-6 (SV, NBG51, NBV) Jesaja 11:1-10 Jesaja 32:1-8 Jesaja 42:1-7, 9 Voorstudie (tenzij anders vermeld, liefst uit NBG 51): Jesaja 7:14 (SV) Jesaja 9:5-6 (SV, NBG51, NBV) Jesaja 11:1-10 Jesaja 32:1-8 Jesaja 42:1-7, 9 Jesaja 49:1-7 Jesaja 50:4-11 Jesaja 53:1-12 Jesaja 66:5-24

Nadere informatie

Sterker dan de dood Paasprogramma 2016 Groep 1 t/m 4 Joh. Bogermanschool Houten

Sterker dan de dood Paasprogramma 2016 Groep 1 t/m 4 Joh. Bogermanschool Houten Sterker dan de dood Paasprogramma 2016 Groep 1 t/m 4 Joh. Bogermanschool Houten Kinderen zingen Vertel me eens Heer Jezus Toen u op aarde was Waarom geloofde niemand toen Dat u de koning was? Ze wilden

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Lezen : Psalm 103. Opwekking 407 Psalm 103 : 5, 6 en 7 Gezang 115 : 1 en 2 Lied 460 : 1, 2, 3 en 4

Lezen : Psalm 103. Opwekking 407 Psalm 103 : 5, 6 en 7 Gezang 115 : 1 en 2 Lied 460 : 1, 2, 3 en 4 Lezen : Psalm 103 Opwekking 407 Psalm 103 : 5, 6 en 7 Gezang 115 : 1 en 2 Lied 460 : 1, 2, 3 en 4 In deze dienst is er: Voor wie? Ichtûs Kids Voor alle kinderen vanaf 3,5 jaar tot en met groep 4 Waar?

Nadere informatie

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4 Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4 Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: Komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de Vorst der eng len hier geboren. Komt, laten wij aanbidden, komt, laten

Nadere informatie

[Uitzending nr.184: Lucas 1:36 t/m 80]

[Uitzending nr.184: Lucas 1:36 t/m 80] [Uitzending nr.184: Lucas 1:36 t/m 80] In de vorige uitzending hebben we stilgestaan bij de aankondiging van de geboorte van Johannes de Doper. Toen Elisabeth zes maanden zwanger was kwam de engel Gabriël

Nadere informatie