WELKOM bij Vomar Voordeelmarkt. Stad van de Zon

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WELKOM bij Vomar Voordeelmarkt. Stad van de Zon"

Transcriptie

1 WELKOM bij Vomar Voordeelmarkt Stad van de Zon

2 WELKOM bij Vomar Voordeelmarkt Stad van de Zon: Duurzaam en voordelig! Huidige marktgebied van Vomar Voordeelmarkt Welkom bij de allernieuwste Vomar Voordeelmarkt in Stad van de Zon. Vomar Voordeelmarkt (opgericht in 1968) groeide in ruim veertig jaar uit tot een van de grootste zelfstandige supermarktketens. Steeds meer klanten weten hun weg naar Vomar Voordeelmarkt te vinden. Immers de lage prijzen, de prima aanbiedingen, het grote aanbod van producten, zorgen ervoor dat je er altijd voordelig uit bent. En de plezierige en deskundige medewerkers zorgen ervoor dat u er altijd prettig winkelt. Op dit moment telt Vomar Voordeelmarkt 55 winkels. Die zijn te vinden in de driehoek tussen Den Helder, Noordwijk en Almere en het doel voor de komende jaren is een toename van het aantal winkels tot circa 75 in Kenmerkend voor de werkwijze van het bedrijf is de nuchtere Noord-Hollandse no-nonsense mentaliteit. Die komt o.a. tot uiting in korte lijnen en snel beslissen. Op die manier houden wij de prijzen laag en de service hoog. KNOKKEN voor lage prijzen! Het knokken voor lage prijzen zit Vomar als prijspionier in de genen. Dat blijkt mede uit steeds terugkerende onderzoeken van o.a. de Consumentenbond, die laten duidelijk zien dat Vomar Voordeelmarkt een van de goedkoopste supermarkten is van Nederland. Uitslag consumentenbond prijsonderzoek, decembernummer 2009 LAAGST GEPRIJSDE PRODUCTEN Vomar Voordeelmarkt heeft voor u het beste aanbod tegen de laagste prijzen. U herkent deze producten makkelijk aan de aanduidingen op het schap. Vomar Voordeelmarkt de goedkoopste van alle supermarkten! A-MERKEN Een geweldige grote keuze in A-merken bij Vomar Voordeelmarkt voor u, tegen zeer scherpe Voordeelmarktprijzen. Daarmee bespaar je vele tientallen euro s per week! HUISMERKEN Kies uit meer dan 1000 huismerkproducten, ons Markant merk. U vindt deze producten door ons gehele assortiment. Wel 14% goedkoper dan Albert Heijn!

3 Stad van de Zon, een NIEUWE woonwijk. Aan de zuidzijde van de gemeente Heerhugowaard wordt de woonwijk Stad van de Zon gerealiseerd. In een 120 hectare groot gebied komen - verspreid over vier plandelen woningen. Stad van de Zon is een idee van Ashok Bhalotra (stedenbouwkundig Bureau Kuiper Compagnons uit Rotterdam). Hij heeft zich o.a. laten inspireren door de zon, die de bepalende factor is voor de indeling en architectuur van de wijk. Mede dankzij het grootschalige gebruik van zonnepanelen wordt Stad van de Zon een energiezuinige en duurzame wijk. Andere groene pluspunten zijn een optimale isolatie van de woningen en (in het aangrenzende recreatiegebied) de plaatsing van drie windmolens en de aanleg van een bos. Het centrale deel van Stad van de Zon wordt emissieneutraal gebouwd. Dat wil zeggen dat deze bebouwing net zo veel energie oplevert als er bij o.a. het wonen, werken en verkeer wordt verbruikt en dat de uitstoot van CO 2 binnen het plangebied wordt afgebroken. Vomar Voordeelmarkt en het milieu. Duurzame en GROENE werkwijze. Vomar Voordeelmarkt is zich bewust van het belang van een duurzame, groene werkwijze. Het bedrijf is er zowel binnen als buiten de winkels structureel mee bezig. Een paar voorbeelden. In alle filialen wordt energiezuinige verlichting gebruikt, die na de openingstijden (als b.v. de vakken gevuld worden) automatisch op een lagere stand gaat en na sluitingstijd geheel uit. Ook onze koel- en vriesinstallaties worden steeds zuiniger. De winkels van Vomar Voordeelmarkt worden bevoorraad vanuit ons distributiecentrum in Alkmaar. Daar komen alle goederen centraal aan en worden van daaruit herverdeeld. Dat gebeurt o.a. met vrachtwagens die zijn voorzien van temperatuurzones voor diepgevroren, gekoelde en ongekoelde producten. Daardoor kan er zeer efficiënt worden aangeleverd en is het aantal vrachtwagenbewegingen daarmee per winkel teruggebracht van circa 130 naar 21 per week. Door deze lage frequentie van bevoorrading kunnen we in de woonwijk, waar wij gevestigd zijn een minimale overlast garanderen. Via het distributiecentrum wordt ook de inzameling van het afval uit onze winkels geregeld. Samen met de NH Huisvuilcentrale in Alkmaar, zijn wij de initiatiefnemers geweest, voor het gebruik van de restwarmte van deze centrale. Ons distributiecentrum wordt daardoor verwarmd met restwarmte vanuit deze huisvuilcentrale. Ook wordt deze restwarmte gebruikt voor het verhitten van water ten behoeve van het reinigen van onze centrale warme bakkerij en centrale slagerij. Minimale overlast en milieubelasting door een zeer efficiënte bevoorrading.

4 Vomar Voordeelmarkt Extra zuinig in Stad van de Zon. In Heerhugowaard zet Vomar Voordeelmarkt samen met Hoorne BV (vastgoed), de gemeente Heerhugowaard en diverse ondersteunende instanties, als het om duurzaamheid gaat, haar beste beentje voor. Op 3 maart jl. is er een hypermoderne héél energiezuinige supermarkt geopend. Met een verkoopoppervlakte van m 2, een grote supermarkt, twee maal het gemiddelde van een doorsnee supermarkt in Nederland. Dat gebeurt in samenwerking met vooraanstaande instanties als TNO Delft, SenterNovem (onderdeel ministerie van Economische Zaken), Forteck energiesystemen, Eteck duurzame energie en de provincie Noord-Holland. Door op alle fronten gezamenlijk te opereren en de technologie ruim baan te geven, wordt daar een belangrijk energievoordeel behaald. Ten opzichte van in omvang vergelijkbare supermarkten ligt het energieverbruik ruim 35% lager. Daartoe zijn/ worden in deze winkel, alle mogelijke nieuwe ontwikkelingen gepland. Met als gevolg een hypermoderne supermarkt die héél energiezuinig te noemen is. De uitstoot van CO 2 valt, door het hergebruik van de restwarmte van de supermarkt, op jaarbasis 69 ton lager uit! Een hypermoderne héél energiezuinige supermarkt! Dat word je natuurlijk niet zomaar. Daar zijn een groot aantal maatregelen voor nodig: 1. Warmte hergebruik Het hergebruik van vrijwel alle warmte die vrijkomt uit de koel- en vriesinstallaties. Warmte die zomers overblijft, verdwijnt in een op 180 meter diepte gelegen ondergrondse opslag en wordt s winters gebruikt voor het verwarmen van de winkels en 72 aangrenzende appartementen (inclusief verwarmen tapwater). Zowel alle woningen als alle commerciële ruimtes zijn voorzien van vloerverwarming. In het gehele project is dus geen radiator geplaatst! Bijzonder is dat ook in de zomer de restwarmte direct gebruikt wordt voor de verwarming van bad- en keukenwater. De warmte die overblijft wordt dus opgeslagen voor gebruik in de winter. De Vomar Voordeelmarkt fungeert hierbij als kleine energiecentrale. Door deze bijzondere opzet en de interactie van supermarkt en woningen in het plan, is het project door Senter Novem aangewezen als demonstratieproject. 2. Natuurlijk koudemiddel (CO 2 ) In de energiezuinige koel- en vriesinstallaties wordt een natuurlijk koudemiddel (CO 2 ) onder hoge druk gebruikt in plaats van het milieubelastende freon. Voordeel hiervan is tevens dat de restwarmte veel beter te gebruiken is dan bij de conventionele koelinstallaties.

5 Duurzaam & Zuining! Stad van de Zon

6 3. LED-verlichting in vriezers en koelingen In alle vriezers en koelingen wordt LEDverlichting gebruikt. Voordeel: laag energiegebruik en tevens produceren deze lampen zeer weinig warmte in de koelingen. 4. Energieverlies minimaliseren Alle vriezers en koelingen hebben een volledige dag- en nachtafdekking. Waarbij koudeen dus energieverlies gedurende de gehele dag tot een minimum beperkt is. 5. Automatische verlichting Na de openingstijden, als de vulploeg de winkel bevoorraadt, schakelt de verlichting automatisch 60% omlaag. Na het vullen gaat de totale verlichting volledig uit. Er worden TL5 energiezuinige lampen en armaturen gebruikt. 6. Groene stroom De Vomar Voordeelmarkt in Stad van de Zon gebruikt 100% groene stroom welke wordt opgewekt door o.a. windmolens in Stad van de Zon en waterkrachtcentrales (hydro-energie). 7. Hoge warmte weerstand Alle winkels (gevels en vloeren) kennen een zeer hoge warmteweerstand welke ver boven het bouwbesluit ligt. 9. Duurzaam en groen De Vomar Voordeelmarkt is duurzaam en groen gebouwd. Zoals het onder een terp bouwen van het magazijn van de supermarkt, waardoor een constanter en koeler klimaat in de zomer ontstaat. Er wordt maximaal gebruik gemaakt van duurzame en hernieuwbare grondstoffen zoals hout in de skeletbouwelementen van alle woningen. 10. Zonne-energie Op het dak komen PV-cellen (cellen die zonlicht omzetten in energie). Die energie wordt gebruikt in het project zoals het stroom leveren aan de winkels. 11. Milieuvriendelijke producten Vomar Voordeelmarkt zal in deze winkel een maximaal aanbod hebben in LED- en spaarlampen en andere milieuvriendelijke consumentenproducten op het gebied van schoonmaak en wassen. U herkent ze aan het speciale duurzaam label. 12. Verantwoorde producten De duurzame aanpak van Vomar Voordeelmarkt wordt uiteraard ook weerspiegeld in ons assortiment. Zo bieden wij een uitgebreide keuze in Fairtrade-producten en 125 biologische producten met het EKO-keurmerk aan. Zoals brood, groenten, melk, zuivelproducten, vlees, bier en wijn en diverse vissoorten die aan het aan het MSCkeurmerk voldoen. De afkorting MSC staat voor Marine Stewardship Council. Deze Non Profit organisatie zet zich wereldwijd in tegen overbevissing. 8. Overdekte bevoorrading Het laden en lossen van vrachtwagens bij de winkel gebeurt overdekt. Zo wordt o.a. geluidsoverlast voorkomen. En mede daardoor hebben we nooit warmteverlies door tocht (de deur naar het magazijn gaat pas open als de vrachtwagen binnen staat en de overheaddeur dicht is).

7 Dubbel voordeel voor U! De zeer energiezuinige Vomar Voordeelmarkt in Stad van de Zon is niet alleen vanuit het oogpunt van milieu en duurzaamheid voordelig. Ook als het om de prijzen gaat, springt de artikelen tellende winkel er in positieve zin uit. Want vooral door het aanzienlijk lagere energieverbruik komen de operationele kosten lager te liggen. Daarmee worden vele euro s uitgespaard en die zijn uiteindelijk voor u. De energiezuinige aanpak van Vomar Voordeelmarkt in Stad van de Zon leidt tot lagere kosten en dus ook tot lagere prijzen. De in Heerhugowaard opgedane inzichten en ervaringen worden door Vomar Voordeelmarkt gebundeld. De opgedane kennis en ervaringen worden toegepast voor het gebruik in andere filialen.

Een Nieuwe Frisse School

Een Nieuwe Frisse School Een Nieuwe Frisse School Je leert beter in een frisse school >> Als het gaat om energie en klimaat Inhoud Een Nieuwe Frisse School 4 Inleiding 6 Luchtkwaliteit 8 Hitte 10 Koude en tocht 14 Energiegebruik

Nadere informatie

Eteck Bronenergiewijzer. Blaricum. Handleiding over de levering van warmte, comfortkoeling en warm tapwater

Eteck Bronenergiewijzer. Blaricum. Handleiding over de levering van warmte, comfortkoeling en warm tapwater Eteck Bronenergiewijzer Blaricum Handleiding over de levering van warmte, comfortkoeling en warm tapwater Inhoudsopgave Bijzondere manier van verwarmen en koelen 4 1. Bronenergie, hoe werkt het? 6 Wat

Nadere informatie

Duurzaam energiebeleid binnen de Groep Colruyt

Duurzaam energiebeleid binnen de Groep Colruyt Duurzaam energiebeleid binnen de Groep Colruyt inhoudstafel Inleiding...03 Deel 1: Zuinig omgaan met energie...04 1. Verlichting: functioneel zonder meer...05 2. Naar een optimale klimaatbeheersing...06

Nadere informatie

Bespaar-toptips. die watt opleveren. samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl

Bespaar-toptips. die watt opleveren. samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl Bespaar-toptips die watt opleveren samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl Bespaar-toptip 1 Waterbesparende douchekop (max. 8L per minuut doe de emmerproef om dit te testen) ± 90 p.j. De groenste

Nadere informatie

Energie besparen doe je samen met Brabantse Waard!

Energie besparen doe je samen met Brabantse Waard! Nummer 1 > 2015 Magazine van Brabantse Waard Energie besparen doe je samen met Brabantse Waard! In dit nummer o.a. Comfortabel wonen Duurzame keuzes bij woningrenovatie en nieuwbouw Energiek Moerdijk Betaalbare

Nadere informatie

Een Nieuwe Frisse School. Leren van andermans ervaringen je leert beter in een frisse school. Kompas, energiebewust wonen en werken.

Een Nieuwe Frisse School. Leren van andermans ervaringen je leert beter in een frisse school. Kompas, energiebewust wonen en werken. Kompas, energiebewust wonen en werken Hans Pattist Een Nieuwe Frisse School Leren van andermans ervaringen je leert beter in een frisse school in opdracht van Een Nieuwe Frisse School Een nieuwe school

Nadere informatie

WAAR VINDEN WE NIEUWE ENERGIE?

WAAR VINDEN WE NIEUWE ENERGIE? In een vlak land waar de wind vrij spel heeft is de vraag waar we nieuwe energie kunnen vinden eenvoudig te beantwoorden. Vooral langs de Noordzeekust en in de noordelijke provincies staat er meestal TenneT,

Nadere informatie

Uitleg Zonnepanelen. Januari 2014

Uitleg Zonnepanelen. Januari 2014 Uitleg Zonnepanelen Januari 2014 www.groenzonnig.nl/houten houten@groenzonnig.nl 1 Deze uitleg over zonnepanelen is gebaseerd op de kennis die we hebben opgedaan bij de voorbereiding van vele informatieavonden

Nadere informatie

Ulft. Energieneutraal wonen. De lage woonlasten Energieneutraal wonen en leven Realisatie woningen Plan Bomenbuurt. energielabel A++ EPC = 0,0

Ulft. Energieneutraal wonen. De lage woonlasten Energieneutraal wonen en leven Realisatie woningen Plan Bomenbuurt. energielabel A++ EPC = 0,0 Energieneutraal wonen Ulft De lage woonlasten Energieneutraal wonen en leven Realisatie woningen Plan Bomenbuurt energielabel A++ EPC = 0,0 22 energieneutrale twee-onder-een-kap koopwoningen Plan Bomenbuurt.

Nadere informatie

Naar duurzame huisvesting

Naar duurzame huisvesting Naar duurzame huisvesting NSI wil huurders duurzame huisvesting bieden zodat zij hun bedrijf voor lange tijd succesvol kunnen uitoefenen. Voorwoord NSI is eind 2010 verhuisd naar Hoofddorp. Een centrale

Nadere informatie

Permacultuur in het huis

Permacultuur in het huis Permacultuur in het huis Van energieverbruikende naar energieproducerende huizen 1 Permacultuur cursus over het huis... 3 Inleiding... 3 Energie en elektriciteit... 3 De watt... 3 De joule... 3 De kilowattuur

Nadere informatie

Onderzoek onder Arnhems digipanel over energie en duurzaamheid

Onderzoek onder Arnhems digipanel over energie en duurzaamheid Onderzoek onder Arnhems digipanel over energie en duurzaamheid Energie made in [Arnhem] Onderzoek onder Arnhems digipanel over energie en duurzaamheid Januari 2013 Colofon: Gemeente Arnhem Afdeling Informatievoorziening,

Nadere informatie

dossier Consument en duurzaamheid April 2010, speciale uitgave

dossier Consument en duurzaamheid April 2010, speciale uitgave 1 naw dossier Consument en duurzaamheid April 2010, speciale uitgave dossier Consument en duurzaamheid Verslag van het grootschalig landelijk woonconsumentenonderzoek 'Baat het niet, dan gaat het niet'

Nadere informatie

ENERGIEKRANT DUURZAME 3 BEWUST CADEAUBON. WE WILLEN MET DE HELE WIjK EEN 10 VOOR ENERGIE SCOREN! SUBSIDIE VOOR BESPARENDE MAATREGELEN

ENERGIEKRANT DUURZAME 3 BEWUST CADEAUBON. WE WILLEN MET DE HELE WIjK EEN 10 VOOR ENERGIE SCOREN! SUBSIDIE VOOR BESPARENDE MAATREGELEN ENERGIEKRANT WE WILLEN MET DE HELE WIjK EEN 10 VOOR ENERGIE SCOREN! 10 voor Energie is een initiatief van de aangesloten gemeenten van Milieu & Afval Regio Breda. INWONERS AAN HET WOORD 10 voor Energie!

Nadere informatie

Handboek. Duurzaamheid op de sportvereniging

Handboek. Duurzaamheid op de sportvereniging Handboek Duurzaamheid op de sportvereniging Een sportieve vereniging kenmerkt zich door een vitale en representatieve accommodatie en is maatschappelijk verantwoordelijk actief Mei 2013 J. Beffers Sportief

Nadere informatie

Steek positieve energie in het klimaat

Steek positieve energie in het klimaat Breda: een CO 2 - neutrale stad in 2044 Breda: een CO 2 - neutrale stad in 2044 Augustus 2008 > Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Samenvatting... 7 1 Kaders voor gemeentelijk klimaatbeleid... 9 1.1 Achtergrond

Nadere informatie

Energiebesparing en duurzaamheid. Sportcentrum Papendrecht

Energiebesparing en duurzaamheid. Sportcentrum Papendrecht Energiebesparing en duurzaamheid Sportcentrum Papendrecht Behoort bij: Raadsvoorstel 29 mei 2012, nummer xxx / 2012 Aanvullend krediet Energiebesparing en duurzaamheid sportcentrum Energiebesparing en

Nadere informatie

Colruyt werkt op groene stroom

Colruyt werkt op groene stroom Colruyt werkt op groene stroom Beste klant, Goed nieuws: we gaan erin slagen om enkele jaren vroeger dan voorzien onze stroom zelf te produceren uit hernieuwbare bronnen. Eerst hadden we 2015 vooropgesteld,

Nadere informatie

Energieverspilling, waarom zou je? Koelkast dicht! Rapport over energieverspilling door open koelingen in supermarkten

Energieverspilling, waarom zou je? Koelkast dicht! Rapport over energieverspilling door open koelingen in supermarkten Energieverspilling, waarom zou je? Koelkast dicht! Rapport over energieverspilling door open koelingen in supermarkten COLOFON Tekst: Nikolaas Rammelt Redactie: Willem Verhaak, Anne van Mierlo Vormgeving:

Nadere informatie

Duurzame Wadden eilanden, op weg naar een energieke toekomst in 2020

Duurzame Wadden eilanden, op weg naar een energieke toekomst in 2020 Duurzame Wadden eilanden, op weg naar een energieke toekomst in 2020 Inhoud: Duurzame Wadden: niet zomaar een ambitie Zeven thema s en kansrijke projecten in beeld Hoe gaan we deze doelen bereiken? Ondernemers,

Nadere informatie

Utrechtse Energie! Voortgangsrapportage 2012

Utrechtse Energie! Voortgangsrapportage 2012 Utrechtse Energie! Voortgangsrapportage 2012 Inhoudsopgave 1. Wonen... 4 2. Bedrijvigheid... 9 3. Mobiliteit... 15 4. Energieopwekking... 18 5. Eigen organisatie... 22 6. Initiatievenfonds... 25 7. Monitoring...

Nadere informatie

Einddocument P4C3. Joey de Rooij Twan Ronnes Lex Voorhout Radmony Yame. Project blok 4: Toekomstscenario s Essent

Einddocument P4C3. Joey de Rooij Twan Ronnes Lex Voorhout Radmony Yame. Project blok 4: Toekomstscenario s Essent Einddocument P4C3 Project blok 4: Toekomstscenario s Essent Joey de Rooij Twan Ronnes Lex Voorhout Radmony Yame Einddocument P4C3 Project blok 4: Toekomstscenario s Essent Joey de Rooij Twan Ronnes Lex

Nadere informatie

Nieuw: Servicepunt voor lokale initiatieven Drentse Energie Organisatie. Laat u inspireren door zon. Themanummer Lokaal energie opwekken in Drenthe

Nieuw: Servicepunt voor lokale initiatieven Drentse Energie Organisatie. Laat u inspireren door zon. Themanummer Lokaal energie opwekken in Drenthe DOEN Magazine over duurzaam ondernemen in Drenthe Themanummer Lokaal energie opwekken in Drenthe Hooghalen Duurzaam: lokale bedrijven en bewoners bundelen krachten Laat u inspireren door zon 7 juli 2012

Nadere informatie

Omdenken is slim ondernemen

Omdenken is slim ondernemen Omdenken is slim ondernemen Tips voor de ondernemer om energie te besparen Voor u ligt de publicatie Omdenken is slim ondernemen. Alle Bedrijven zijn wettelijk verplicht ( Wet Milieubeheer) maatregelen

Nadere informatie

Nieuwsbrief 5 Groen Licht www.nieuwkortenoord.nl

Nieuwsbrief 5 Groen Licht www.nieuwkortenoord.nl Dit is een nieuwsbrief, speciaal gericht op de actie Groen Licht in Nieuw Kortenoord. Groen Licht: waar staan we na anderhalf jaar? De Groen Licht-actie loopt alweer meer dan anderhalf jaar! In mei hebben

Nadere informatie

101 Energiebespaartips

101 Energiebespaartips 101 Energiebespaartips (... om lekker en betaalbaar te wonen!) Geld besparen! Lekker wonen! BLG Wonen Jos Klijnenlaan 288 6164 AZ Geleen Goed voor het milieu! Geld besparen én lekker wonen Aan het eind

Nadere informatie

93 tips voor een energiebewust huishouden. Tips om thuis honderden euro's te besparen

93 tips voor een energiebewust huishouden. Tips om thuis honderden euro's te besparen 93 tips voor een energiebewust huishouden Tips om thuis honderden euro's te besparen Kijk eens om je heen, bijna alle apparaten in je huis hebben energie nodig om te functioneren. Omdat het 's winters

Nadere informatie

Stappen naar een Klimaatneutraal s-hertogenbosch

Stappen naar een Klimaatneutraal s-hertogenbosch Stappen naar een Klimaatneutraal s-hertogenbosch Energie- en klimaatprogramma 2008-2015 Gemeente s-hertogenbosch 1. Woord vooraf Wanneer klimaatneutraal: 2040? 2050? 2060? Aannames en onzekerheid Klimaatneutraal

Nadere informatie

BEDRIJVENTERREIN HARSELAAR BARNEVELD

BEDRIJVENTERREIN HARSELAAR BARNEVELD ENERGIEVERKENNING BEDRIJVENTERREIN HARSELAAR BARNEVELD Eindrapport BECO Groep Oktober 2008 Toon Buiting Allard van Krevel Jochem Blok SAMENVATTING De gemeente Barneveld wil inzicht in de mogelijkheden

Nadere informatie

MVO-jaarverslag 2011. Jumbo Supermarkten. Een duurzame boodschap

MVO-jaarverslag 2011. Jumbo Supermarkten. Een duurzame boodschap MVO-jaarverslag Jumbo Supermarkten Een duurzame boodschap Onze MVO-strategie Inhoudsopgave Managementverklaring 3 Samenvatting 4 1 MVO-strategie 6 2 Energie 8 Vermindering CO 2 emissies 8 Energiebesparing

Nadere informatie