PLANTOSYS PLANTVERSTERKINGSMANAGEMENT. Tuinbouwtechniek & -benodigdheden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PLANTOSYS PLANTVERSTERKINGSMANAGEMENT. Tuinbouwtechniek & -benodigdheden"

Transcriptie

1 PLANTOSYS OVERZICHT ArgicinPlus Algicin Cuprum SalicylPuur Argentum SilicaPower Cuargin Micro-zilver 1gram 1gram gram - + Micro-koper gram Orthokielzuur (silicium) Salicylzuur Ureum Werking op (biotrofe) schimmels Werking op bacterien Werking op virussen Afweer tegen insecten Opnameverbetering Contactwerking Systemische werking Toelating bio teelt Spuittoepassing Aangietbehandeling LVM behandeling Dompelen Dosering/100 liter water 200 ml 200 ml 100 ml 200 ml 20 ml 50 ml 500 ml/10 ltr Minimum hoeveelheid/ha 1 liter 1 liter 0,5 liter 1 liter 0,1 liter 0,25 liter Inzetfrequentie 7/10 dgn 7/10 dgn 7/10 dgn 7/10 dgn 7/10 dgn 7/10 dgn Prev. 10/14 dgn Waterteelt Teelten: Aardbei Roos Gerbera Cymbidium Buxus (boomkwekerij) In een teelt zijn meerdere producten van PlantoSys inzetbaar. In bepaalde gevallen is een mixproduct beter (ArgicinPlus of Algicin), in andere gevallen kan beter een mix van producten worden ingezet, of zelfs een product solo. Bijvoorbeeld in Roos: ArgicinPlus is een alternatief voor chemie, maar ook kan een mix van Cuprum + SalicylPuur worden gespoten. Of SalicylPuur worden meegedruppeld met het voedingswater en Cuprum solo gespoten. Als kwekers de chemie lastig durven los te laten, maar toch aan planteigen afweer willen werken kunnen ze naast chemie spuiten de SalicylPuur laten meedruppelen via de mestbak. Cuprum zou ook aan chemie kunnen worden toegevoegd (0,25 liter/ha) om deze minder resistentiegevoelig te maken. In de aardbeienteelt is het al een goede gewoonte om SalicylPuur te druppelen en ArgicinPlus of Algicin te spuiten. Dan wel een dubbele hoeveelheid salicylzuur, maar dat blijkt in de aardbeien teelt juist goed te werken. Significant minder Phytophthora cactorum en echte meeldauw. Daarnaast 15 á 20% meer opbrengst omdat simpelweg de vruchten gedurende de hele teelt enkele grammen zwaarder zijn.

2 PlantoSys productoverzicht & toepassingen PlantoSys ontwikkelt systemen om in verschillende teelten de planteigen afweer te versterken. Door middel van inzet van salicylzuur, (zie voor uitleg laatste pagina) al dan niet in combinatie met micro-zilver of -koper, wordt het planteigen immuunsysteem gestimuleerd en houden we de buitenkant van de planten schoon. PlantoSys heeft hiervoor verschillende producten ontwikkeld. ArgicinPlus Deze EG-meststof is een mix van gestabiliseerd natuurlijk salicylzuur + micro-zilver + orthokiezelzuur (een opneembare vorm van silicium). Een combinatieproduct voor alle gewasbehandelingstoepassingen in fruitteelt, bollenteelt, boomteelt, potplanten, snijbloemen, groenten onder glas, vollegronds groenten, kruidenteelt etc. In te zetten om de planteigen afweer tegen alle virussen en bacteriën te verhogen! Daarnaast heeft het een bewezen werking op biotrofe schimmels zoals: Echte Meeldauw, Valse meeldauw, Fusarium Alternaria, Mycosphaerella, Cylindrocladium, schurft, alle roesten etc. Algicin Een mix van gestabiliseerd natuurlijk salicylzuur + micro-zilver + orthokiezelzuur (een opneembare vorm van silicium). Algicin is eigenlijk gelijk aan ArgicinPlus. Alleen is de ureum uit het product gehaald en is er een zeewierextract aan toegevoegd. Door de 100 gram algen per liter mag het ook worden toegepast in de Bio-teelt in Nederland. De algen doen echter meer. Door na vorstschade planten af te spuiten met Algicin wordt een zichtbaar extra goede groeikracht behaald. Met als resultaat een krachtiger gewas dat door bijvoorbeeld vorstschade heen kan groeien. Het salicylzuur zet de plant aan tot het maken van meer wondweefsel. De wonden overgroeien sneller. Dezelfde extra plantactiviteit zien we ook terug bij andere gewassen.

3 Cuprum Een enkelvoudige EG-koperbladmeststof met micro-koper. Koper versterkt de plantafweer tegen schimmels beter dan zilver. Met een halve liter Cuprum (bevat 5 gram micro-koper), kan een hele ha afgespoten worden. Hiermee worden grote besparingen gerealiseerd ten opzichte van bijvoorbeeld inzet van koperoxychloride. Er ontstaat geen residu noch groeiremming, er is geen re-entry termijn en er geldt geen veiligheidstermijn bij de oogst. Cuprum mag worden toegepast in Bio-teelten. SalicylPuur Een product met alleen gestabiliseerd salicylzuur. SalicylPuur kan gespoten worden op het blad en is mede-ontwikkeld voor de glastuinbouw om te druppelen vanuit de A of B-mestbak. Salicylzuur is 100% systemisch. Omdat het (afhankelijk van de toedieningsvorm) hetzij door het blad, hetzij door de wortel, hetzij door beide wordt opgenomen, komt het overal in de plant terecht. Argentum Een product met alleen micro-zilver. Argentum is een EG-Meststof en is bedoeld om gewasbehandelingen mee uit te voeren. Bijvoorbeeld om het effect van salicylzuur te versterken als SalicylPuur via de mestbak gegeven wordt. De dosering om op gewassen te spuiten is 100 ml/ha. Interval is elke 7 à 10 dagen. Argentum kan ook gebruikt worden in geval van bijvoorbeeld crazy roots. Dosering: 1 liter Argentum toevoegen aan liter water. Daarnaast is Argentum te gebruiken in buitenteelten in het najaar als de plantactiviteit te laag is geworden om nog actief de planteigen afweer te versterken met salicylzuur. Bijvoorbeeld tijdens de bladval in steenfruit toepassen in combinatie met Cuprum. SilicaPower Het silicium (orthokiezelzuur), ontwikkeld voor ArgicinPlus en Algicin, is ook afzonderlijk in te zetten. Het versterkt de celwand en de opperhuid van het blad waardoor schimmels beduidend minder makkelijk een blad kunnen infecteren. Daarnaast zorgt Si voor een betere verdeling van Ca en Mn door de plant en helpt het de droogtestress te verminderen. Met 3% orthokiezelzuur heeft SilicaPower een hoge concentratie Si die voor de plant gemakkelijk opneembaar is. Hiermee is het zeer prijsgunstig in vergelijking met overige siliciumproducten. Dosering: 0,25 liter/ha. Elke 7 à 10 dagen spuiten of via de mestbak meegeven. Voor zowel ArgicinPlus, Algicin, Argentum als Cuprum geldt: geen residu, geen groeiremming, geen re-entry en er hoeft geen veiligheidstermijn in acht te worden genomen bij de oogst..

4 Wondbalsem Een kant-en-klaar product in fles met spraydop en inhoud van 500 ml. Hiermee een wond 1 x afspuiten is voldoende. Het micro-zilver en -koper houden de wond schoon. Het gestabiliseerde natuurlijke salicylzuur zet de plant aan tot extra callus-vorming en een toegevoegde polymeer zorgt voor een dampdoorlatende waterdichte laag. De wond blijft droog, infecteert niet en kan goed overgroeien. ArgiPura Een mix van micro-zilver, -koper en zeep. ArgiPura is een kant-en-klaar schoonmaakmiddel om fust en koelcellen mee te reinigen. Dient onverdund in de zeeptank van de hogedrukreiniger te worden gedaan. Vervolgens mee laten zuigen in een verhouding van 1 op 100 met water. Bij schimmelaantastingen is het beter om een mix van Cuprum en SalicylPuur te spuiten in plaats van ArgicinPlus/ Algicin, om de planteigen afweer juist tegen deze schimmels te versterken. Doseringen: alle in 300 tot 500 liter water / ha ArgicinPlus = 1 liter / ha Algicin = 1 liter / ha Cuprum = 0,5 liter/ ha Cuprum = 0,25 liter / ha bij vermenging met andere producten (fungiciden). SalicylPuur = 1 liter / ha Argentum = 100 ml / ha SilicaPower = 0,25 liter/ha Argentum, ArgicinPlus en Cuprum zijn EG-meststoffen. Algicin en Cuprum zijn door Skal beoordeeld als B-meststof voor gebruik in biologische teelten.

5 Voordelen van koper- en zilverpartikeltjes van PlantoSys Zowel de koper- als ook de zilverpartikeltjes worden gemaakt door middel van een door PlantoSys gepatenteerde methode. Van zichzelf zijn de Ag- en Cu-partikeltjes neutraal. Door de productiewijze van PlantoSys krijgen ze een positieve lading mee. Hierdoor gaan de partikeltjes in oplossing niet samenklonteren en is het product 2 jaar na productie (of zelfs langer) nog steeds stabiel. Omdat een blad negatief geladen is, blijven de Ag- en Cu-partikeltjes bovendien als magneetjes aan het blad plakken. Koperzouten spoelen bij beregening of regen af, koper- en zilverpartikeltjes van PlantoSys blijven aan het blad zitten en gaan gewoon door met het afsplitsen van ionen. Zilver is een ethyleenblokker. Het voorkomt dat ethyleen als autokatalysator zichzelf blijft vermeerderen. Normaal maken bomen bij hagelschade ethyleen aan om snel een paar cellagen te laten afsterven en verkurken om de wond af te sluiten. Nadeel: door het ethyleen staan de bomen 2 à 3 weken compleet stil in ontwikkeling. Als meteen de dag na (schade door) hagel Algicin of ArgicinPlus wordt toegepast en dit eenmalig wordt herhaald na 7 dagen, ontstaat geen ethyleenvorming. De wonden blijven schoon door het zilver en de bomen groeien meteen door. Dit resulteert in goed ontwikkelde (vrucht)bomen met een goed volume/vertakking en de gewenste stamomvang. Ook als naoogsteffect heeft zilver die werking. Appels die in de laatste weken voor de oogst minimaal 3 x zijn bespoten, komen frisser uit de koelcel. Zo realiseren we bijvoorbeeld een toename van klasse-a van Golden met 30 tot 40%. Vooral door het voorkomen van problemen met Gloeosporium.

6 PlantoSys planteigen afweer Elke plant die geïnfecteerd wordt door een virus, bacterie en/of biotrofe schimmel start met het aanmaken van salicylzuur. Dit is een plantenhormoon. Salicylzuur is zelf geen afweerstof, maar het zet de plant aan om afweereiwitten te gaan aanmaken. Eiwitten die bijvoorbeeld een bacterie kunnen afdoden. Hiervoor moet de concentratie salicylzuur een bepaald niveau in de plant bereiken. Dan gaat de switch om. Door van buitenaf door bladbespuitingen of via de wortel (alleen nog in inerte substraten) salicylzuur in de plant te laten opnemen, stijgt de concentratie salicylzuur in de hele plant. Salicylzuur is 100% systemisch. Als de plant na deze behandeling alsnog wordt geïnfecteerd, hoeft ze zelf nog maar weinig salicylzuur aan te maken om de eigen afweer door eiwitproductie op te starten. Een plant kan zo veel sneller en krachtiger reageren op een infectie. Stimulatie van het planteigen afweersysteem door toepassing van salicylzuur is een zeer effectieve manier gebleken om virus- en bacterieproblemen aan te pakken. PlantoSys verwerkt gestabiliseerd natuurlijk Salicylzuur in haar producten. Planteigen afweer stimuleren met Salicylzuur blijkt een goede werking te hebben op biotrofe schimmels zoals: Echte Meeldauw, Valse meeldauw, Fusarium, Alternaria, Mycosphaerella, Cylindrocladium, schurft, alle roesten etc. Ook de ontwikkeling van spint, vrijlevende bladgalmijten, witte vlieg en luizen wordt met tientallen procenten onderdrukt. Roofmijten krijgen zo de spintplaag beter onder controle. De afweer tegen Phytophthora en Botrytis loopt via de Jasmonzuurroute. Tegen deze schimmels adviseren wij dan ook geen ArgicinPlus, Algicin of SalicylPuur (zie voor uitleg per product het productoverzicht) in te zetten. Dit zal niet baten. Wat wel helpt tegen bladphytophthora is met Cuprum te spuiten.

PlantoSys. productoverzicht & toepassingen. Argicin Plus Deze EG-meststof is een mix van gestabiliseerd natuurlijk salicylzuur +

PlantoSys. productoverzicht & toepassingen. Argicin Plus Deze EG-meststof is een mix van gestabiliseerd natuurlijk salicylzuur + PlantoSys productoverzicht & toepassingen PlantoSys ontwikkelt systemen om in verschillende teelten de planteigen afweer te versterken. Door middel van inzet van salicylzuur (zie voor uitleg laatste pagina),

Nadere informatie

PlantoSys. productoverzicht & toepassingen. Argicin Plus Deze EG-meststof is een mix van gestabiliseerd natuurlijk salicylzuur +

PlantoSys. productoverzicht & toepassingen. Argicin Plus Deze EG-meststof is een mix van gestabiliseerd natuurlijk salicylzuur + PlantoSys productoverzicht & toepassingen PlantoSys ontwikkelt systemen om in verschillende teelten de planteigen afweer te versterken. Door middel van inzet van salicylzuur (zie voor uitleg laatste pagina),

Nadere informatie

Fluopyram in bloemisterijgewassen en boomteelt.

Fluopyram in bloemisterijgewassen en boomteelt. Fluopyram in bloemisterijgewassen en boomteelt. Roest in Hypericum (Melapsora hypericorum) Luna Presentation PRIVILEGE Slide 2 April 29, 2015 Slide 2 Schimmelbestrijdingsmiddel in: de teelt van appel en

Nadere informatie

Boomkwekerij en vaste planten Frupica waakt over uw gewas! Brede werking: o.a. echte meeldauw en Botrytis Ja, Ja, Ja,

Boomkwekerij en vaste planten Frupica waakt over uw gewas! Brede werking: o.a. echte meeldauw en Botrytis Ja, Ja, Ja, waakt over uw gewas! Voorkomt echte meeldauw en botrytis Frupica waakt over uw gewas! Echte meeldauw en Botrytis: een lastig probleem Echte meeldauw of t wit is een toenemend probleem in de bloemisterij.

Nadere informatie

Voeding in relatie tot ziekten en plagen Maikel van de Ven 17-02-2016 Even voorstellen Sinds 2003 bezig met plantsapmetingen in aardbei en vollegrondsgroente Brix, Ec, ph, Nitraat, Kalium Na 5 jaar ervaring:

Nadere informatie

Verslag Switch proef najaar 2009

Verslag Switch proef najaar 2009 Verslag Switch proef najaar 2009 De enige reden waarom deze proef is opgezet is het eenvoudige feit dat fabrikant Syngenta aangeeft dat Switch onder drogende omstandigheden gespoten zou moeten worden.

Nadere informatie

50% dimethomorf. 51/53 Vergiftig voor in het water levende organismen; kan in het aquatisch milieu op lange termijn schadelijke effecten veroorzaken.

50% dimethomorf. 51/53 Vergiftig voor in het water levende organismen; kan in het aquatisch milieu op lange termijn schadelijke effecten veroorzaken. Paraat Toelatingsnummer 11432 N W.7 Productgroep: fungicide Formulering: spuitpoeder Werkzame stof: 50% dimethomorf N: Milieugevaarlijk Waarschuwingszinnen: 51/53 Vergiftig voor in het water levende organismen;

Nadere informatie

Vergroening van de landbouw: hoe maken we stappen/ hoe maken we sprongen? Jolanda Wijsmuller, BCS

Vergroening van de landbouw: hoe maken we stappen/ hoe maken we sprongen? Jolanda Wijsmuller, BCS Vergroening van de landbouw: hoe maken we stappen/ hoe maken we sprongen? Jolanda Wijsmuller, BCS Markt trends Vraag naar veilig en duurzaam geteeld voedsel Sterkere focus op voedselkwaliteit en gezonde

Nadere informatie

Gewasbescherming. Gebruiksaanwijzing voor de glastuinbouw

Gewasbescherming. Gebruiksaanwijzing voor de glastuinbouw Gewasbescherming Gebruiksaanwijzing voor de glastuinbouw Inhoudsopgave Pagina 1 Introductie Hoe werkt CleanLight? Pagina 2 Betere kwalititeit Behandeling herhalen Sporen & Mycelium Pagina 3 Virussen &

Nadere informatie

fungicide suspensie concentraat 400 g/l pyrimenthanil 4 x 5 l GEVAAR

fungicide suspensie concentraat 400 g/l pyrimenthanil 4 x 5 l GEVAAR Scala Toelatingsnummer 11555 N W.4 Productgroep: Formulering: De identiteit van alle stoffen in het mengsel die bijdragen tot de indeling van het mengsel: Werkzame stof: Verpakking: Gevarenaanduidingen:

Nadere informatie

UW PRODUCT LANGER VITAAL

UW PRODUCT LANGER VITAAL UW PRODUCT LANGER VITAAL Luna staat voor een nieuwe generatie fungiciden van Bayer CropScience, gebaseerd op de werkzame stof fluopyram. Fluopyram behoort tot de SDHI groep (Succinate Des-Hydrogenas Inhibitors)

Nadere informatie

Schoon eindigen voor een schone start

Schoon eindigen voor een schone start Schoon eindigen voor een schone start Reinigen en Ontsmetten Najaar 2013 Om een goede en vooral schone start met uw nieuwe teelt te maken is het van belang om op het gebied van ziekten en plagen zo schoon

Nadere informatie

Paraat. BASF Nederland B. V., Divisie Agro WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT. Toelatingsnummer 11432 N W.7 Productgroep: fungicide Formulering:

Paraat. BASF Nederland B. V., Divisie Agro WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT. Toelatingsnummer 11432 N W.7 Productgroep: fungicide Formulering: Paraat Toelatingsnummer 11432 N W.7 Productgroep: fungicide Formulering: spuitpoeder Werkzame stof: 50% dimethomorf Verpakking: 10 x 1 l en 1 x 10 l Gevarenaanduidingen: H412 Schadelijk voor in het water

Nadere informatie

Bacterieziekten. Bacterieziekten. Bacterieziekten. Bacterieziekten. Pseudomonas. Bacterieziekten. Klein en steenfruit

Bacterieziekten. Bacterieziekten. Bacterieziekten. Bacterieziekten. Pseudomonas. Bacterieziekten. Klein en steenfruit Klein en steenfruit Diverse soorten in groot- en kleinfruit: Rob Derikx Boekel, 17 februari 2016 Xanthomonas (o.a. aardbeien, kersen, pruimen) Erwinia (o.a. peren, ook wel bacterievuur genoemd) (o.a. kersen,

Nadere informatie

Reciclean. Bespaart en desinfecteert water.

Reciclean. Bespaart en desinfecteert water. Reciclean Bespaart en desinfecteert water. Kurt Verhelst Dees van Kruijssen Business Development Manager Product Manager Horti Division Prayon Kemira GSM 0032-497 57 23 28 GSM 0031 622 803 743 31 May 2012

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN. Actueel WGGA van het middel Paraat, N W.10

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN. Actueel WGGA van het middel Paraat, N W.10 HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Actueel WGGA van het middel Paraat, 11432 N W.10 3 november 2017 A. WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Toegestaan is uitsluitend het gebruik

Nadere informatie

Rocket en Fungaflor. Zijn al jaren eerste keus bij meeldauw.

Rocket en Fungaflor. Zijn al jaren eerste keus bij meeldauw. Rocket en Zijn al jaren eerste keus bij meeldauw. Effectief en veilig Certis heeft twee sterke troeven tegen meeldauw in de vruchtgroenteteelt onder glas, Rocket en. voor een goede meeldauwbestrijding

Nadere informatie

50% dimethomorf. 51/53 Vergiftig voor in het water levende organismen; kan in het aquatisch milieu op lange termijn schadelijke effecten veroorzaken.

50% dimethomorf. 51/53 Vergiftig voor in het water levende organismen; kan in het aquatisch milieu op lange termijn schadelijke effecten veroorzaken. Paraat Toelatingsnummer 11432 N W.6 Productgroep: fungicide Formulering: spuitpoeder Werkzame stof: 50% dimethomorf N: Milieugevaarlijk Waarschuwingszinnen: 51/53 Vergiftig voor in het water levende organismen;

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN. Actueel WGGA voor het middel Paraat, N W.8

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN. Actueel WGGA voor het middel Paraat, N W.8 HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Actueel WGGA voor het middel Paraat, 11432 N W.8 4 augustus 2017 A. WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Toegestaan is uitsluitend het gebruik

Nadere informatie

WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT

WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Switch WGGA, 12819 N W.3 WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Toegestaan is uitsluitend het gebruik als schimmelbestrijdingsmiddel door middel van een gewasbehandeling in: a. de teelt van peulvruchten b. de teelt

Nadere informatie

Begin op tijd met schimmelbestrijding in uien! Nieuw: Olympus

Begin op tijd met schimmelbestrijding in uien! Nieuw: Olympus Begin op tijd met schimmelbestrijding in uien! Nieuw: Olympus Vroeg beginnen is eerder winnen Uw uien verdienen de beste bescherming. Daarom is het de hoogste tijd voor een middel dat al vroeg in het groeiseizoen

Nadere informatie

Voorbeeld. Volg de gebruiksaanwijzing om gevaar voor mens en milieu te voorkomen

Voorbeeld. Volg de gebruiksaanwijzing om gevaar voor mens en milieu te voorkomen Volg de gebruiksaanwijzing om gevaar voor mens en milieu te voorkomen Artikelnaam: Teldor Artikelnummer: 2494705 Toelatingsnummer: 12130 N - W4 Aard van het preparaat: granulaat of korrel Werkzame stof:

Nadere informatie

Ontwikkelingen huidig middelenpakket echte meeldauw stand van zaken op Middelenpakket echte meeldauw - Roos

Ontwikkelingen huidig middelenpakket echte meeldauw stand van zaken op Middelenpakket echte meeldauw - Roos Ontwikkelingen huidig middelenpakket echte meeldauw stand van zaken op 1-12-2014 Middelenpakket echte meeldauw - Roos Reactie telers Middel Werkzame stof Groep Werking Effectiviteit Negatief voor biologie

Nadere informatie

Bodem en bemesting Basis voor plantgezondheid Wilma Windhorst, VHG docentendag

Bodem en bemesting Basis voor plantgezondheid Wilma Windhorst, VHG docentendag Bodem en bemesting Basis voor plantgezondheid Wilma Windhorst, VHG docentendag 5-10-2017 Groeifactoren Klimaat Gewasbesch. biologisch Plantversterkers Gewasbesch. chemisch Bemesting Plantmateriaal Klimaat

Nadere informatie

Buxus proefveld 2012

Buxus proefveld 2012 Buxus proefveld 2012 Onderzoeken welke biologische middelen en natuurlijke teeltmethodieken effect hebben op het probleem Cylindrocladium in de vollegronds Buxusteelt. Buxus-kwekers hebben in toenemende

Nadere informatie

Preventie van bewaarziekten met. Nico Harteveld Manager Outdoor crops

Preventie van bewaarziekten met. Nico Harteveld Manager Outdoor crops Preventie van bewaarziekten met Nico Harteveld Manager Outdoor crops tegen bewaarziekten Het 1 e Biotechnologische fungicide tegen bewaarziekten in fruit 2012 registratie in appel Peer volgt in 2013 3

Nadere informatie

INFO 505 JUNI 2009. Bellis, voor een verzekerde bewaring. Bellis. Bellis. Bellis

INFO 505 JUNI 2009. Bellis, voor een verzekerde bewaring. Bellis. Bellis. Bellis 505 JUNI 2009 INFO JUNI 2012 Bellis, voor een verzekerde bewaring De klimaatomstandigheden in Nederland veranderen de laatste jaren. Dit heeft tot gevolg dat we steeds meer te maken krijgen met extreme

Nadere informatie

Programma. Voorstellen Soiltech. Soiltech. Strategieën. Minder ziekten door gebruik groeistimulatoren

Programma. Voorstellen Soiltech. Soiltech. Strategieën. Minder ziekten door gebruik groeistimulatoren Minder ziekten door gebruik groeistimulatoren Martijn van Vijfeijken 13 januari 2016 Soiltech Programma 1. Voorstellen Soiltech 2. Welke strategie kiest u voor? 3. Ziekteonderdrukking met microbiologie

Nadere informatie

Dosering* middel per toepassing. Stengelbasisrot 1 3,0 kg/ha 3,0 kg/ha 1 per 12 maanden

Dosering* middel per toepassing. Stengelbasisrot 1 3,0 kg/ha 3,0 kg/ha 1 per 12 maanden HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Actueel WG van het middel Paraat, 11432 N W.11 2 februari 2018 Wettelijk Gebruiksvoorschrift Het middel is uitsluitend toegelaten

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN 12824 N HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2019. 1 BESLUIT WIJZIGING WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT EN GEBRUIKSAANWIJZING

Nadere informatie

GROW YOUR CROP TO THE LIMIT

GROW YOUR CROP TO THE LIMIT GROW YOUR CROP TO THE LIMIT H 2 0 B Ca P Fe S Mn K Ca Zn B N Mn Fe N Mo H 2 0 S K Zn H 2 0 Ca P Cu H 2 0 P S Zn N Fe Mo AGRONA GROUP Agrona is gespecialiseerd in waterbehandeling en het leveren van exclusieve

Nadere informatie

BESTRIJDING VAN VALSE MEELDAUW IN PETERSELIE

BESTRIJDING VAN VALSE MEELDAUW IN PETERSELIE BESTRIJDING VAN VALSE MEELDAUW IN PETERSELIE In opdracht van Productschap Tuinbouw April 2004 Ing. C. Oostingh Proeftuin Zwaagdijk Tolweg 13 1681 ND Zwaagdijk-Oost Telefoon (0228) 56 31 64 Fax (0228) 56

Nadere informatie

fungicide suspensie concentraat 400 g/l pyrimethanil pyrimenthanil GEVAAR

fungicide suspensie concentraat 400 g/l pyrimethanil pyrimenthanil GEVAAR Scala Toelatingsnummer 11555 N W.5 Productgroep: Formulering: Werkzame stof: De identiteit van alle stoffen in het mengsel die bijdragen tot de indeling van het mengsel: Gevarenaanduidingen: fungicide

Nadere informatie

BotaniGard. De biologische witte vliegenmepper

BotaniGard. De biologische witte vliegenmepper BotaniGard De biologische witte vliegenmepper Witte vlieg, een toenemend probleem In de glastuinbouw is witte vlieg al jaren een toenemend probleem. Witte vlieg is steeds lastiger te bestrijden in intensieve

Nadere informatie

Screeningsonderzoek bestrijding Fusarium in Buxus sempervirens

Screeningsonderzoek bestrijding Fusarium in Buxus sempervirens Screeningsonderzoek bestrijding Fusarium in Buxus sempervirens November 2013 Cultus Agro Advies BV Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Uitvoering 2.1 Doel van het screeningsonderzoek 2.2 Opzet screeningsonderzoek

Nadere informatie

Vitale aanpak Cylindrocladium besmettingsproef 2016 onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten

Vitale aanpak Cylindrocladium besmettingsproef 2016 onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten 1 Vitale aanpak Cylindrocladium besmettingsproef 2016 onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Introductie project 1. Doel van project: effect bekijken van plantversterkende middelen

Nadere informatie

Paraat. BASF Nederland B.V., Agricultural Solutions

Paraat. BASF Nederland B.V., Agricultural Solutions Paraat Toelatingsnummer 11432 N Wnr W.12 Productgroep Fungicide Aard van het preparaat Spuitpoeder Werkzame stof(fen) en gehalte(n) Dimethomorf (50%) Classificatie de identiteit van alle stoffen in het

Nadere informatie

Bestrijding botrytis en meeldauw in tomaat (op substraat onder glas)

Bestrijding botrytis en meeldauw in tomaat (op substraat onder glas) Bestrijding botrytis en meeldauw in tomaat (op substraat onder glas) Botrytis Botrytis (Botrytis cinerea) is een schimmel die op vrijwel alle gewassen voorkomt. Op de plant vormt schimmellesies (grijsbruine

Nadere informatie

Bijeenkomst PN DA. Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV

Bijeenkomst PN DA. Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV Bijeenkomst PN DA Jongenelen oktober 2013 Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV Waarom een grondanalyse? Inzicht krijgen in de beschikbare voeding voor de plant; Hoofdelementen; Sporenelementen; ph van de

Nadere informatie

Paraat. BASF Nederland B. V., Divisie Agro. Toelatingsnummer N W.12. Gevarenaanduidingen:

Paraat. BASF Nederland B. V., Divisie Agro. Toelatingsnummer N W.12. Gevarenaanduidingen: Paraat Toelatingsnummer 11432 N W.12 Productgroep: Formulering: Werkzame stof: Gevarenaanduidingen: H411 fungicide spuitpoeder 50% dimethomorf Giftig voor in het water levende organismen, met langdurige

Nadere informatie

Maximaal aantal toepassingen. Maximale dosering (middel) per toepassing. 0,4 L/ha 0,4 L/ha 2 per teeltcyclus. 0,5 L/ha 0,5 L/ha 2 keer in het najaar

Maximaal aantal toepassingen. Maximale dosering (middel) per toepassing. 0,4 L/ha 0,4 L/ha 2 per teeltcyclus. 0,5 L/ha 0,5 L/ha 2 keer in het najaar HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN 28 juli 2015 Actueel WG van het middel Score 250 EC, 11453 N Wettelijk Gebruiksvoorschrift Toegestaan is uitsluitend het professionele

Nadere informatie

Biologische bestrijding van echte meeldauw in zomerbloemen. biokennis

Biologische bestrijding van echte meeldauw in zomerbloemen. biokennis Biologische bestrijding van echte meeldauw in zomerbloemen biokennis Biologische bestrijding van echte meeldauw in zomerbloemen Casper Slootweg Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen

Nadere informatie

Gewasbescherming. Gebruiksaanwijzing voor de glastuinbouw

Gewasbescherming. Gebruiksaanwijzing voor de glastuinbouw Gewasbescherming Gebruiksaanwijzing voor de glastuinbouw Inhoudsopgave Pagina 1 Introductie Hoe werkt CleanLight? Pagina 2 Betere kwalititeit Behandeling herhalen Sporen & Mycelium Pagina 3 Virussen &

Nadere informatie

Dosering (middel) per toepassin g. (middel) toepassingen. water) 0,25% (250 ml per 100 l water) Vruchtboomkanker 4 0,4% (400 ml per 100 l water)

Dosering (middel) per toepassin g. (middel) toepassingen. water) 0,25% (250 ml per 100 l water) Vruchtboomkanker 4 0,4% (400 ml per 100 l water) Actueel WG van het middel Captosan 500 SC, 10104 N W.14 31 augustus 2018 Wettelijk Gebruiksvoorschrift Toegestaan is uitsluitend het professionele gebruik als schimmelbestrijdingsmiddel in de volgende

Nadere informatie

LTO Glaskracht - Groene middelen 8 maart Rogier Doornbos Product Specialist

LTO Glaskracht - Groene middelen 8 maart Rogier Doornbos Product Specialist LTO Glaskracht - Groene middelen 8 maart 2018 Rogier Doornbos Product Specialist Waarom groene(re) middelen? Consumenten: Eten en voeding is gezondheid en je goed voelen dit staat in contrast met het gebruik

Nadere informatie

Dosering* middel per toepassing. Maximale dosering middel per toepassing. 0,5 0,75 L/ha. 0,05% (50 ml per 100 L water) 0,6 L/ha 2 per 12 maanden

Dosering* middel per toepassing. Maximale dosering middel per toepassing. 0,5 0,75 L/ha. 0,05% (50 ml per 100 L water) 0,6 L/ha 2 per 12 maanden Actueel WG van het middel LUNA EXPERIENCE, 14777 N W.1 3 maart 2017 Wettelijk Gebruiksvoorschrift Het middel is uitsluitend toegelaten als schimmelbestrijdingsmiddel voor het professionele gebruik door

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN. Actueel WG van het middel Collis, N W.8 WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN. Actueel WG van het middel Collis, N W.8 WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Actueel WG van het middel Collis, 12504 N W.8 1 juli 2016 WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Toegestaan is uitsluitend het gebruik als

Nadere informatie

Het Fruitbomenrapport 2017 De effecten van de toevoeging van mycorrhiza, schimmels en bacteriën op de gezondheid en productie van fruitbomen

Het Fruitbomenrapport 2017 De effecten van de toevoeging van mycorrhiza, schimmels en bacteriën op de gezondheid en productie van fruitbomen De effecten van de toevoeging van mycorrhiza, schimmels en bacteriën op de gezondheid en productie van fruitbomen November 2017 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Proeven... 4 Producten... 4 Metingen... 5

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN. Actueel WGGA van het middel Switch, N W.6

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN. Actueel WGGA van het middel Switch, N W.6 HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Actueel WGGA van het middel Switch, 12819 N W.6 1 juli 2016 A. WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Toegestaan is uitsluitend het gebruik

Nadere informatie

Geeft bodemziekten geen ruimte!

Geeft bodemziekten geen ruimte! Geeft bodemziekten geen ruimte! Een gezonde plant begint bij een gezond wortelstelsel Trianum is een nieuw middel dat de wortels van tal van gewassen versterkt en beschermt tegen ziekten als Fusarium,

Nadere informatie

PT-Koepelproject Plantversterkers in Potroos

PT-Koepelproject Plantversterkers in Potroos PT-Koepelproject Plantversterkers in Potroos Resultaten seizoen 2016 Verslaglegging : Oktober 2016 Contactpersoon : Chiel van der Voort, Cultus Agro Advies BV Locatie : Lakei Boomkwekerijen, Lottum Projectnummer

Nadere informatie

Vidi Parva. Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen.

Vidi Parva. Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen. Vidi Parva Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen www.koppert.nl Als teler bent u voortdurend bezig om uw gewas in topconditie te brengen en te houden. De basis van een topconditie

Nadere informatie

Hergebruik van recirculatiewater in de aardbei stellingteelt

Hergebruik van recirculatiewater in de aardbei stellingteelt Hergebruik van recirculatiewater in de aardbei stellingteelt Bij de teelt van aardbeien op stellingen is het mogelijk om water en mineralen optimaler te gebruiken. Van de bemesting (stikstof en fosfaat)

Nadere informatie

Een vloeibaar middel voor brede schimmelbestrijding in de vollegrondsgroenteteelt. Wat doet Amistar Top?

Een vloeibaar middel voor brede schimmelbestrijding in de vollegrondsgroenteteelt. Wat doet Amistar Top? Amistar Top Een vloeibaar middel voor brede schimmelbestrijding in de vollegrondsgroenteteelt Wat is Amistar Top? Amistar Top is een zeer modern fungicide met een breed werkingsspectrum tegen de belangrijkste

Nadere informatie

Voorkomen PlAMV verspreiding

Voorkomen PlAMV verspreiding Voorkomen PlAMV verspreiding Schoon beginnen, schoon houden Hobaho lelieweek 2015, Casper Slootweg PlAMV verspreiding Via de grond Project risico s hergebruik grond Via proceswater tijdens: Spoelen Shaven

Nadere informatie

24 September 2013 FRUITTEELTBERICHT NO. 92

24 September 2013 FRUITTEELTBERICHT NO. 92 Centrale Adviesdienst Fruitteelt BV Zandweistraat 20 4181 CG WAARDENBURG T : (0418) 655 927 F : (0418) 655 941 E : info@caf.nl I : www.caf.nl Beschermt teelt en telers... 24 September 2013 FRUITTEELTBERICHT

Nadere informatie

BOMEN EN PLANTEN DIE TEGEN EEN STOOTJE KUNNEN HICURE, NATUURLIJKE KRACHT

BOMEN EN PLANTEN DIE TEGEN EEN STOOTJE KUNNEN HICURE, NATUURLIJKE KRACHT BOMEN EN PLANTEN DIE TEGEN EEN STOOTJE KUNNEN HICURE, NATUURLIJKE KRACHT NATUURLIJKE KRACHT Als producent van bomen en planten maakt u de wereld mooier. Het kweken hiervan wordt echter een steeds grotere

Nadere informatie

Invloed van spuiwater op de bladvertering

Invloed van spuiwater op de bladvertering Invloed van spuiwater op de bladvertering Toepassing van spuiwater in het najaar ter bevordering van de bladvertering Effect op schurft DLV Plant Postbus 840 5280 AV Boxtel Heesterakker 2F 5281 LV Boxtel

Nadere informatie

CRISPR-Cas om groentes te verbeteren

CRISPR-Cas om groentes te verbeteren CRISPR-Cas om groentes te verbeteren Hoe kunnen we planten weerbaarder maken? Elysa Overdijk, mei 2019 Leerstoelgroepen Fytopathologie en Celbiologie, Wageningen Universiteit Inhoud 2019 7 miljard 2050

Nadere informatie

Actueel WG van het middel Collis, N W november 2018

Actueel WG van het middel Collis, N W november 2018 Actueel WG van het middel Collis, 12504 N W.10 2 november 2018 Wettelijk Gebruiksvoorschrift Toegestaan is uitsluitend het professionele gebruik als schimmelbestrijdingsmiddel door middel van een in de

Nadere informatie

water dispergeerbaar granulaat 26,7 % boscalid en 6,7 % pyraclostrobin

water dispergeerbaar granulaat 26,7 % boscalid en 6,7 % pyraclostrobin Signum Toelatingsnummer 12630 N W.7 Productgroep: fungicide Formulering: water dispergeerbaar granulaat Werkzame stoffen: 26,7 % boscalid en 6,7 % pyraclostrobin Xn: Schadelijk N: Milieugevaarlijk Waarschuwingszinnen:

Nadere informatie

Pireco Productie BV. Motivatie van Pireco : Wet van het minimum Er zijn geen wondermiddelen Alle groeifactoren gelijkmatig omhoog halen!!

Pireco Productie BV. Motivatie van Pireco : Wet van het minimum Er zijn geen wondermiddelen Alle groeifactoren gelijkmatig omhoog halen!! Pireco Productie BV Ondersteunen van het natuurlijk herstellend vermogen van bodem, plant en gewas Motivatie van Pireco : Zoektocht naar natuurlijk evenwicht dat zorgt voor betere weerbaarheid tegen aantasting

Nadere informatie

Verhoog uw. maïs productie. bespaar op uw krachtvoer. Profiteer van het. N-xt Maïs Bemestingsprogramma

Verhoog uw. maïs productie. bespaar op uw krachtvoer. Profiteer van het. N-xt Maïs Bemestingsprogramma Verhoog uw maïs productie en bespaar op uw krachtvoer Profiteer van het N-xt Maïs Bemestingsprogramma Aanpassing aan EU wetgeving Wij zijn genoodzaakt om enkele formules van meststoffen aan te passen aan

Nadere informatie

Dosering* middel per toepassing. Maximaal aantal toepassingen per teeltcyclus of per 12 maanden Stengelbasisrot 1 3,0 kg/ha 3,0 kg/ha 1 per 12 maanden

Dosering* middel per toepassing. Maximaal aantal toepassingen per teeltcyclus of per 12 maanden Stengelbasisrot 1 3,0 kg/ha 3,0 kg/ha 1 per 12 maanden Paraat, 11432 N W.12 Wettelijk Gebruiksvoorschrift Het middel is uitsluitend toegelaten als schimmelbestrijdgsmiddel voor het professionele gebruik de volgende sgebieden (volgens Defitielijst sgebieden

Nadere informatie

Paraat. BASF Nederland B. V., Divisie Agro

Paraat. BASF Nederland B. V., Divisie Agro Paraat Toelatingsnummer 11432 N W.8 Productgroep: Formulering: Werkzame stof: Gevarenaanduidingen: H411 fungicide spuitpoeder 50% dimethomorf Giftig voor in het water levende organismen, met langdurige

Nadere informatie

Switch. Schimmelbestrijdingsmiddel voor de bedekte teelt op substraat van bloemisterijgewassen en aardbeien. Wat doet Switch?

Switch. Schimmelbestrijdingsmiddel voor de bedekte teelt op substraat van bloemisterijgewassen en aardbeien. Wat doet Switch? Switch Schimmelbestrijdingsmiddel voor de bedekte teelt op substraat van bloemisterijgewassen en aardbeien Wat is Switch? Switch is een uniek fungicide voor een langdurige effectieve bestrijding van een

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN. Actueel WG van het middel LUNA PRIVILEGE, N W.6.

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN. Actueel WG van het middel LUNA PRIVILEGE, N W.6. HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Actueel WG van het middel LUNA PRIVILEGE, 13832 N W.6 4 mei 2018 Wettelijk Gebruiksvoorschrift Het middel is uitsluitend toegelaten

Nadere informatie

Het Nederlands Lelie Rapport Met Micosat mycorrhizae, schimmel en bacteriën

Het Nederlands Lelie Rapport Met Micosat mycorrhizae, schimmel en bacteriën Het Nederlands Lelie Rapport 16 Met mycorrhizae, schimmel en bacteriën Inhoudsopgave Test met Resultaten Perceel 1 Perceel 2 Perceel 3 Perceel 4 Conclusie Kostencalculatie staat voor een schone bodem en

Nadere informatie

5 L Nimrod is een geregistreerd handelsmerk FUNGICIDE

5 L Nimrod is een geregistreerd handelsmerk FUNGICIDE Nimrod Vloeibaar Unieke meeldauw bestrijding in vele gewassen Gewas Aardbei, appel, boomkwekerijgewas, komkommer, roos, vaste plant FUNGICIDE Werkzame stof: Bupirimaat 250 g/l (27,2 % w/w) Formulering:

Nadere informatie

Serenade : een nieuwe kijk op gewasbescherming. 08/01/2015 Frederik De Witte Crop Specialist Vegetables

Serenade : een nieuwe kijk op gewasbescherming. 08/01/2015 Frederik De Witte Crop Specialist Vegetables Serenade : een nieuwe kijk op gewasbescherming 08/01/2015 Frederik De Witte Crop Specialist Vegetables Pagina 2 VOLSOG Fytodag 2015 Serenade ASO in een notendop Nieuw middel op basis van Bacillus subtilis

Nadere informatie

Emissie van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen: knelpunten en oplossingen Themabijeenkomst Potanthurium 10 november 2009

Emissie van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen: knelpunten en oplossingen Themabijeenkomst Potanthurium 10 november 2009 Emissie van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen: knelpunten en oplossingen Themabijeenkomst Potanthurium 10 november 2009 Ellen Beerling Wageningen UR Glastuinbouw Knelpunten Waarom aandacht aan emissie

Nadere informatie

FUNGICIDEN. Systemisch fungicide met een specifieke werking tegen schimmels, zoals Pythium, Phytophthora spp. en valse meeldauw.

FUNGICIDEN. Systemisch fungicide met een specifieke werking tegen schimmels, zoals Pythium, Phytophthora spp. en valse meeldauw. FUNGICIDEN Systemisch fungicide met een specifieke werking tegen schimmels, zoals Pythium, spp. en valse meeldauw. - Preventieve, curatieve en anti-sporulerende werking - Wordt snel opgenomen via de wortels

Nadere informatie

typographica 1 KG Fungicide Use only for corrections X print-pdf (for server upload) Toelatingsnr: N I REF: Size: Plan: Date:

typographica 1 KG Fungicide Use only for corrections X print-pdf (for server upload) Toelatingsnr: N I REF: Size: Plan: Date: 1 KG Toelatingsnr: 12130 N W5 NL05619423I Fungicide PMR: Size: Plan: Date: 05619423I 106x203 mm 3898d 8.3.13 NL00072333M 9 Onderstaande QR-code verwijst naar de laatste productinformatie UN 3077 Volg de

Nadere informatie

Kenbyo FL. BASF Nederland B. V., Divisie Agro

Kenbyo FL. BASF Nederland B. V., Divisie Agro Kenbyo FL Toelatingsnummer 11841 N W.3 Productgroep: Formulering: Werkzame stof: De identiteit van alle stoffen in het mengsel die bijdragen tot de indeling van het mengsel: Gevarenaanduidingen: fungicide

Nadere informatie

Programma: Studiemiddag Klein- en Steenfruit

Programma: Studiemiddag Klein- en Steenfruit Programma: Studiemiddag Klein- en Steenfruit 1) Geïntegreerde gewasbescherming 2014 2) Selectieve gewasbescherming d.m.v. foggen 3) Mogelijkheden biologische bestrijding 4) Waarschuwings- en adviessystemen

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op gewasbescherming DE VOLGENDE NATUURLIJKE STAP IN GEWASBESCHERMING

Een nieuwe kijk op gewasbescherming DE VOLGENDE NATUURLIJKE STAP IN GEWASBESCHERMING Een nieuwe kijk op gewasbescherming DE VOLGENDE NATUURLIJKE STAP IN GEWASBESCHERMING Agenda/ Content Markttrends en de implementatie door BCS BCS en biologicals Introductie Serenade in aardbeien Hoe werkt

Nadere informatie

FUNGICIDEN. Systemisch fungicide met een specifieke werking tegen schimmels, zoals Pythium, Phytophthora spp. en valse meeldauw.

FUNGICIDEN. Systemisch fungicide met een specifieke werking tegen schimmels, zoals Pythium, Phytophthora spp. en valse meeldauw. FUNGICIDEN Systemisch fungicide met een specifieke werking tegen schimmels, zoals Pythium, Phytophthora spp. en valse meeldauw. - Preventieve, curatieve en anti-sporulerende werking - Wordt snel opgenomen

Nadere informatie

Floramite. Het einde der mijten. Voor de bloemisterij, boomkwekerij, vruchtgroenten en aardbeien

Floramite. Het einde der mijten. Voor de bloemisterij, boomkwekerij, vruchtgroenten en aardbeien Floramite Het einde der mijten. Voor de bloemisterij, boomkwekerij, vruchtgroenten en aardbeien Uniek werkingsmechanisme Spint. Een lastig te bestrijden en hardnekkige plaag Bij mijten beïnvloedt bifenazate

Nadere informatie

Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen

Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen Als teler bent u voortdurend bezig om uw gewas in topconditie te brengen en te houden. De basis van een topconditie begint bij de wortels. Een

Nadere informatie

Dosering (middel) per toepassing. 0,25% (250 ml per 100 l water) Vruchtboomkanker 4 0,4% (400 ml per 100 l water)

Dosering (middel) per toepassing. 0,25% (250 ml per 100 l water) Vruchtboomkanker 4 0,4% (400 ml per 100 l water) Wettelijk Gebruiksvoorschrift van het middel Captosan 500 SC, 10104 N 26 april 2019 Wettelijk Gebruiksvoorschrift Hersteld W.14 h Zoals vastgesteld bij het herstelde besluit op aanvraag Captosan 500 SC,

Nadere informatie

Collis. BASF Nederland B. V., Divisie Agro

Collis. BASF Nederland B. V., Divisie Agro Collis Toelatingsnummer 12504 N W.8 Productgroep: fungicide Formulering: Suspensie concentraat Werkzame stof: 200 g/l boscalid 100 g/l kresoxim-methyl Verpakking: 4 x 5 l en 10 x 1 l Gevarenaanduidingen:

Nadere informatie

Verdacht van het veroorzaken van kanker. Zeer giftig voor in het water levende organismen, met langdurige gevolgen.

Verdacht van het veroorzaken van kanker. Zeer giftig voor in het water levende organismen, met langdurige gevolgen. Collis Toelatingsnummer 12504 N W.7 Productgroep: fungicide Formulering: suspensie concentraat 200 g/l boscalid en Werkzame stof: 100 g/l kresoxim-methyl Gevarenaanduidingen: Gevaar H351 H410 Verdacht

Nadere informatie

Consultancy duurzaam gebruik van meeldauwmiddelen

Consultancy duurzaam gebruik van meeldauwmiddelen Consultancy duurzaam gebruik van meeldauwmiddelen DLV Plant Postbus 7001 6700 CA Wageningen Agro Business Park 65 6708 PV Wageningen T 0317 49 15 78 F 0317 46 04 00 In opdracht van: Begeleidende groep

Nadere informatie

Workshop Beheersing meeldauw met slim licht (Gewasbeschermingsdag 8 maart 2011)

Workshop Beheersing meeldauw met slim licht (Gewasbeschermingsdag 8 maart 2011) Workshop Beheersing meeldauw met slim licht (Gewasbeschermingsdag 8 maart 2011) Jantineke Hofland-Zijlstra (Wageningen UR Glastuinbouw) Luc Stevens (PRI Bioscience & Plant Interactions) Met medewerking

Nadere informatie

Valse meeldauw in zonnebloemen. Marjan de Boer, Suzanne Breeuwsma, Jan van der Bent, Rik de Werd en Frank van der Helm

Valse meeldauw in zonnebloemen. Marjan de Boer, Suzanne Breeuwsma, Jan van der Bent, Rik de Werd en Frank van der Helm Valse meeldauw in zonnebloemen Marjan de Boer, Suzanne Breeuwsma, Jan van der Bent, Rik de Werd en Frank van der Helm Probleem in zonnebloemen Valse meeldauw (Plasmopara halstedii) > oomyceet In Nederland,

Nadere informatie

Plantversterkers voor rozen in pot Ondertitel: onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten

Plantversterkers voor rozen in pot Ondertitel: onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Eindverslag Demo Plantversterkers voor rozen in pot Ondertitel: onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Overzicht demo maart 2016. 1. Doel van project Het testen van verschillende

Nadere informatie

BLOEMEN EN PLANTEN DIE TEGEN EEN STOOTJE KUNNEN HICURE, NATUURLIJKE KRACHT

BLOEMEN EN PLANTEN DIE TEGEN EEN STOOTJE KUNNEN HICURE, NATUURLIJKE KRACHT BLOEMEN EN PLANTEN DIE TEGEN EEN STOOTJE KUNNEN HICURE, NATUURLIJKE KRACHT De nieuwe, natuurlijke biostimulant die in alle opzichten veilig is. Vertrouw op voor minder stress, meer kwaliteit en een langere

Nadere informatie

Bacterie in akkerbouw en groenten in vollegrond 40 ste VOLSOG Fytodag Gent, 17 december Johan van Vaerenbergh, ILVO

Bacterie in akkerbouw en groenten in vollegrond 40 ste VOLSOG Fytodag Gent, 17 december Johan van Vaerenbergh, ILVO Bacterie in akkerbouw en groenten in vollegrond 40 ste VOLSOG Fytodag Gent, 17 december 2015 Johan van Vaerenbergh, ILVO Instituut voor Landbouw en Visserij Onderzoek Eenheid Plant Gewasbescherming / Plantengezondheid

Nadere informatie

Microleven in de waterstromen op uw bedrijf. Jan Hardeman Accountmanager Horticulture

Microleven in de waterstromen op uw bedrijf. Jan Hardeman Accountmanager Horticulture Microleven in de waterstromen op uw bedrijf Jan Hardeman Accountmanager Horticulture Monitoren microleven 2018: lozen na zuiveren 2027: 0% lozen Middelengebruik onder druk + zuiveringsplicht: CHECK wat

Nadere informatie

Score 250 EC, toelatingsnummer N W.7, bij etiketinstructie versie 9

Score 250 EC, toelatingsnummer N W.7, bij etiketinstructie versie 9 Score 250 EC, toelatingsnummer 11453 N W.7, bij etiketinstructie versie 9 Wettelijk Gebruiksvoorschrift Toegestaan is uitsluitend het professionele gebruik als schimmelbestrijdingsmiddel door middel van

Nadere informatie

VERDERA B 4 (Gliocladium catenulatum J1446)

VERDERA B 4 (Gliocladium catenulatum J1446) TER BESTRIJDING VAN Verdera B 4 is een biofungicide dat sporen en mycelium van de antagonistische schimmel G. catenulatum bevat. Deze antagonist wordt door hommels verspreid (Flying Doctors System) om

Nadere informatie

EUH401 Volg de gebruiksaanwijzing om gevaar voor de menselijke gezondheid en het milieu te voorkomen.

EUH401 Volg de gebruiksaanwijzing om gevaar voor de menselijke gezondheid en het milieu te voorkomen. PENNCOZEB SC TOELATINGSNUMMER AARD VAN HET PREPARAAT WERKZAME STOF GEHALTE W8 : 10274 N : SUSPENSIE CONCENTRAAT (SC) : MANCOZEB : 500 G/L GEVARENAANDUIDINGEN H317 Kan een allergische huidreactie veroorzaken.

Nadere informatie

ALLES rondom residuen: wat moeten we weten?

ALLES rondom residuen: wat moeten we weten? ALLES rondom residuen: wat moeten we weten? Inhoud presentatie Wat is een MRL? Waar staan ARfD en ADI voor? Food Chain projecten Bayer CropScience page 2 Alles over residuen winter 2011/2012 Wat zijn residuen?

Nadere informatie

Kumulus S. BASF Nederland B. V., Divisie Agro WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT

Kumulus S. BASF Nederland B. V., Divisie Agro WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Kumulus S Toelatingsnummer 6147 N W.5 Productgroep: fungicide Formulering: granulaat of korrel Werkzame stof: 80% zwavel Verpakking: 1 x 15 kg Voorzorgsmaatregelen: Zorg ervoor dat u met het product of

Nadere informatie

Optimale groei met medewerking van bodem, bodembiologie en bemesting. Wilma Windhorst Boomteeltcursus Vlamings BV

Optimale groei met medewerking van bodem, bodembiologie en bemesting. Wilma Windhorst Boomteeltcursus Vlamings BV Optimale groei met medewerking van bodem, bodembiologie en bemesting Wilma Windhorst Boomteeltcursus Vlamings BV 130116 Schimmelziekten algemeen Chemisch systeem: brandjes blussen Ziekte vinden middel

Nadere informatie

UW PRODUCT LANGER VITAAL! Glastuinbouw Luna PRIVILEGE

UW PRODUCT LANGER VITAAL! Glastuinbouw Luna PRIVILEGE UW PRODUCT LANGER VITAAL! UW PRODUCT LANGER VITAAL! Luna PRIVILEGE, het eerste product op basis van de nieuwe actieve stof fluopyram, biedt een nieuwe en unieke oplossing tegen een breed spectrum aan schimmels

Nadere informatie

Paraat. BASF Nederland B. V., Divisie Agro. Toelatingsnummer N W.10. Gevarenaanduidingen:

Paraat. BASF Nederland B. V., Divisie Agro. Toelatingsnummer N W.10. Gevarenaanduidingen: Paraat Toelatingsnummer 11432 N W.10 Productgroep: Formulering: Werkzame stof: Gevarenaanduidingen: H411 fungicide spuitpoeder 50% dimethomorf Giftig voor in het water levende organismen, met langdurige

Nadere informatie

Maximale dosering (middel) per toepassing. Maximaal aantal toepassingen. 0,5 L/ha 0,5 L/ha 1 keer in het voorjaar. 0,225 L/ha 3 per 12 maanden

Maximale dosering (middel) per toepassing. Maximaal aantal toepassingen. 0,5 L/ha 0,5 L/ha 1 keer in het voorjaar. 0,225 L/ha 3 per 12 maanden HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN 28 juli 2015 Actueel WG van het middel Score 250 EC, 11453 N Wettelijk Gebruiksvoorschrif Toegestaan is uitsluitend het professionele

Nadere informatie

150 years. Biologische tripsbestrijding in de sierteelt

150 years. Biologische tripsbestrijding in de sierteelt Biologische tripsbestrijding in de sierteelt Piet van Boven, Technisch adviseur bio-insecticiden Artemis studiedag, 12 november 2015 Onderwerpen Praktijkervaringen 2015 Tripsbestrijding chrysant Tripsbestrijding

Nadere informatie

BLADMESTSTOFFEN. Biodiversiteit is een essentieel productiemiddel voor de land- en tuinbouw voor een natuurlijke bodemvruchtbaarheid.

BLADMESTSTOFFEN. Biodiversiteit is een essentieel productiemiddel voor de land- en tuinbouw voor een natuurlijke bodemvruchtbaarheid. BLADMESTSTOFFEN Conditieverbetering van de bodem door biodiversiteit om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren, dit om mindere gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Biodiversiteit is een essentieel productiemiddel

Nadere informatie