netwerk acute zorg brabant Outbreak verslag intersectorale ketenoefening 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "netwerk acute zorg brabant Outbreak verslag intersectorale ketenoefening 2016"

Transcriptie

1 netwerk acute zorg brabant Outbreak verslag intersectorale ketenoefening 2016

2 Inhoudsopgave Samen de crisis te lijf Het scenario Tijdlijn oefening Outbreak Conclusies De crisis is bestreden hoe verder? Cijfers oefening COLOFON Redactie Mariska van Gorp en Charlotte Reddingius Eindredactie Eelko Netten, Charlotte Reddingius en Christine Schepel Fotografie Charlotte Grips Fotografie, ETZ Fotografie & Film, Het Netwerkcentrum Vormgeving Anja Verlaat Drukwerk DekoVerdivas Bezoekadres Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis locatie ETZ Elisabeth, Hilvarenbeekseweg 60, 5022 GC Tilburg Postadres Postbus 90151, 5000 LC Tilburg Secretariaat T E secretariaat@nazb.nl Samenwerken met de ketenpartners is cruciaal Een crisis die de gehele regio treft, zoals de uitbraak van een en ben ervan overtuigd dat deze oefening een stevige impuls hevige infectieziekte, komt gelukkig zelden voor. Het omgaan heeft gegeven aan een verdere versterking van onze keten. met een grote crisis is een enorme uitdaging en stelt de ketensamenwerking binnen de acute zorgsector flink op de proef. stimuleringsgelden, waren diverse organisaties betrokken. Bij de oefening, gefinancierd uit de regionale OTO- Hoewel de verschijningsvorm van een crisis altijd weer anders is, In opdracht van Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB) heeft Het helpt het om via planvorming en opleiden, trainen, oefenen (OTO) Netwerkcentrum samen met NAZB, de GHOR-bureaus en de een sterke basis te leggen. Brabantse acute zorginstellingen de oefening vormgegeven en Dat hebben we de afgelopen jaren in Brabant gedaan. In het uitgevoerd. Daarnaast waren medewerkers van het ministerie van Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) zijn in 2011 speerpunten VWS, het RIVM, de drie Brabantse veiligheidsregio s en waarnemers uit het hele land betrokken. Uiteindelijk is het succes van afgesproken om met de acute ketenpartners te komen tot een goed voorbereide keten in tijden van rampen en crises. Eén de oefening natuurlijk bepaald door alle deelnemers van daarvan was een intersectorale ketenoefening. Brabantse zorginstellingen. Met Outbreak bekeken wij voor het eerst het functioneren van Het themaboekje dat voor u ligt, geeft inzicht in de oefening zelf, onze ketensamenwerking tijdens bijzondere omstandigheden. de resultaten en de vervolgstappen voor de toekomst. Maar het Een methode om niet alleen te kijken hoe individuele organisaties de crisisbeheersing geregeld hebben, maar juist om de hebben geleverd. Dank jullie wel! geeft u vooral een beeld van alle partijen die hieraan hun bijdrage interactie en samenwerking in de zorgketen te bezien. Ik ben bijzonder verheugd dat de acute zorgketenpartners in Bart Berden, Brabant enthousiast hebben deelgenomen aan de oefening Voorzitter Regionaal Overleg Acute Zorg Brabant Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van NAZB.

3 04 05 Samen de crisis te lijf Hoe kunnen we ons goed voorbereiden op een 27 Jan. Heeft u een afspraak op een van onze poliklinieken? Als u koorts heeft, zeg dan uw afspraak af. #ZKH Hoe verloopt de samenwerking tussen zorgketenpartners binnen de ROAZ-regio Brabant? Op die vraag gaf de oefening Outbreak eind januari antwoord na een voorbereiding die ruim anderhalf jaar duurde. Op de twee oefendagen werkten deelnemers tot in de late uurtjes door. << De oefening speelde zich af van 22 tot en met 28 januari De eerste dagen waren voornamelijk gericht op kennismaken met het scenario. Op woensdag 27 januari was de piek van de crisis, waarna op donderdag 28 januari de afschaling plaatsvond (bekijk de tijdlijn op pagina 14 en 15). Door heel Brabant waren 32 crisisteams actief om de infectieziekte SARS te bestrijden. Papieren oefening De oefening vond plaats op strategisch en tactisch niveau. Het was een volledig papieren oefening voor crisisteams, er zijn geen LOTUS-slachtoffers ingezet. Via een draaiboek, berichtgeving en tegenspel vanuit een zogenaamde responscel is de oefening uitgevoerd. Een online oefenportaal met ruimte voor diverse media (journaals, reportages, Twitter, websites of liveblogs van deelnemende zorginstellingen) ondersteunde de oefening. De crisisteams van de Brabantse ziekenhuizen, GGD en, huisartsenzorg, ambulancediensten en GHOR-bureaus waren

4 06 Frank Jaspers afdelingshoofd Spoedeisende Hulp en hoofdcrisiscoördinator Amphia Outbreak was een complete oefening voor als een crisissituatie zich in het echt voordoet. Beelden en berichten over het incident kon je dagen van tevoren al volgen, zodat je je langzaam op de situatie kon voorbereiden. Het was heel realistisch in kaart gebracht. Je leert op deze manier omgaan met heel andere problemen dan bij bijvoorbeeld een traumaoefening. Ik zou zeker één keer per twee jaar zo n grootschalige oefening houden met diverse ketenpartners. Het was goed om te zien hoe enthousiast het team de oefening ontving. Het facilitair bedrijf maakte bijvoorbeeld dagen van tevoren al bestellijsten. >> Op het online oefenportaal was een schat aan informatie over de oefening te vinden. dagenlang bezig met de oefening. Op alle locaties was een lokale oefenleider en waren externe waarnemers aanwezig om de oefening in goede banen te leiden. Complexe vraagstukken Door Outbreak werd op verschillende niveaus een beeld verkregen over hoe de deelnemende organisaties zelf reageren op een crisis, maar nog belangrijker, hoe de acute zorgketen samen voorbereid is. Dat laatste was de belangrijkste doelstelling van de oefening. Wat gebeurt er wanneer meerdere zorginstellingen in de regio aangeven hun zorg niet meer te kunnen continueren of een patiëntenstop moeten afkondigen? Hoe gaan we als zorgsector om met de grote maatschappelijke onrust die er bij een uitbraak infectieziekte is? Wat doen we als in de regio doden te betreuren zijn, ook onder het eigen personeel? Voor welke morele vraagstukken komen we te staan? Hoe zorgen we voor onderlinge afstemming, zodat een gezamenlijke aanpak kan worden bepaald? Allemaal vraagstukken die bij de deelnemers aan de oefening in meer of mindere mate zijn gepasseerd. Frank Rosier projectleider van Het Netwerkcentrum en oefenleider centrale responscel 07 Tijdens de intersectorale ketenoefening was ik oefenleider in de centrale responscel in Waalre. Samen met een team van 35 personen zorgden wij voor tegenspel aan alle deelnemers van de oefening, die verdeeld over Brabant in de verschillende crisisteams zaten. Daarnaast vulden wij het oefenportaal met nieuwsberichten en tweets, die deelnemers op afstand konden volgen en waarop zij konden reageren. Deelnemers waren daarin erg enthousiast. Soms was het moeilijk om al die vragen snel te beantwoorden, maar uiteindelijk is het natuurlijk een utopie om te denken dat je in crisissituaties altijd iemand meteen aan de telefoon krijgt.

5 08 27 Jan. Denk je dat je contact hebt gehad met een SARS-patiënt? Bel dan ( u). Heb je klachten? Blijf dan thuis en bel je huisarts! Responscel Deelnemers kregen gevraagd en ongevraagd informatie vanuit de centrale responscel, die gedurende de oefening gevestigd was in Waalre. Daar werd tegenspel geboden door onder meer het RIVM, ministerie van VWS, politie, brandweer, gemeenten en de deelnemende GGD en, ambulancediensten, huisartsenzorg en GHOR. In alle deelnemende ziekenhuizen was ook een interne responscel, die tegenspel bood aan de deelnemers van het crisisteam in het ziekenhuis. De medewerkers in de interne responscel gaven op basis van een gedetailleerd script antwoorden op vragen vanuit het crisisteam. Online oefenportaal Eerste SARS-dode in Nederland, Dodelijk SARS-virus tast longen aan en Besmettelijke SARS-patiënt was dag in de Efteling. Een greep uit de vele nieuwsartikelen die gedurende de intersectorale ketenoefening te lezen waren op het online oefenportaal. Nieuwsuitzendingen van NOZ Journaal en NUNieuws, liveblogs van de GGD, teletext en tweets van het RIVM, GGD, ziekenhuizen, nieuwsmedia en ongeruste Brabanders. Het vond allemaal plaats op het online oefenportaal. Voor de deelnemers aan de intersectorale ketenoefening was deze virtuele omgeving de belangrijkste bron van informatie. Bovendien hadden zij de mogelijkheid om zelf persberichten in te sturen, een liveblog te openen of tweets te plaatsen. Tweets monitoren: intern én extern De oefenleiders van alle locaties hadden één belangrijke boodschap: Tweet erop los, maar alleen op het online oefenportaal! In de centrale responscel in Waalre was een communicatieadviseur van de landelijke politie aanwezig om alle echte social mediakanalen te monitoren. We wilden natuurlijk geen onterechte onrust veroorzaken voor het geval straks het echte NOS Journaal plotseling zou berichten over een SARS-uitbraak of de Volkskrant tweets de wereld instuurt over een mogelijke 27 Jan. Vanaf morgen in 8 laboratoria in Nederland beschikking over SARS-diagnostiek. Zie RIVM.nl welke laboratoria dat zijn. #SARS Henri de Wit lid van de klankbordgroep, staffunctionaris veiligheid en coördinator BHV/ZiROP St. Anna Ziekenhuis Toen ik gevraagd werd voor de klankbordgroep, hoefde ik niet lang na te denken. Van nature ben ik nieuwsgierig en wilde ik deze kans graag aangrijpen om een bijdrage te leveren aan deze grote oefening. Als lid van de klankbordgroep mocht ik meedenken over Outbreak. Zo had ik inbreng in het scenario, de duur van de oefening, het belscript, de informatie op het oefenportaal en de druk op de zorginstellingen. Dat laatste had wat mij betreft nog wel wat steviger gemogen. Desalniettemin is oefening Outbreak een bij uitstek geschikte manier geweest om samenwerking te oefenen in de gehele keten.

6 10 11 Het 27 Jan. Net te horen gekregen dat ik morgen geen nieuwe heup krijg Operatie gecanceld! #SARS Zorginstellingen worden getroffen door een gevaarlijke infectieziekte. Dat vereist de nodige 27 Jan. Zit me hierzo een partij te hoesten! En m n partner ook! Waar moet ik nu naartoe? Huisarts niet bereikbaar, ziekenhuis te druk! #SARS Tijdens de intersectorale oefening Outbreak worden deelnemers geconfronteerd met een hevige griepepidemie. Daarnaast breekt wereldwijd het SARS-virus uit. Een pittige uitdaging voor de ketenpartners om deze pandemie in te dammen. Bij een pandemie moeten zorgprofessionals zich goed beschermen. << Aan het begin van de oefening toont ongeveer 15 procent van de Nederlandse bevolking griepachtige verschijnselen. Al gauw breidt het SARS-virus zich uit en worden dertig Nederlanders besmet. Eén van hen overlijdt al snel. Het aantal geïnfecteerden loopt gedurende de oefening exponentieel op, waarbij het bovendien steeds lastiger wordt om het onderscheid te kunnen maken tussen SARS-patiënten en patiënten met de seizoensgriep. En natuurlijk is de SARSuitbraak in Noord-Brabant het hevigst: 30 procent van het aantal SARS-doden in Nederland bevindt zich in deze provincie. De zorgcontinuïteit wordt ernstig bedreigd; er is een hoog verzuim onder zorgpersoneel, enkele medewerkers uit zorginstellingen komen te overlijden, maatschappelijke onrust ontstaat en de voorraad mondkapjes raakt op.

7 12 << Het SARS-virus is zeer 13 Ronald ter Schegget arts infectieziektebestrijding GGD Brabant-Zuidoost besmettelijk en kan een dodelijke afloop hebben. André Jacobi beleidsadviseur RIVM Preparedness & Respons Erik Stevens beleidsadviseur Huisartsenkring West-Brabant (HAWB) en crisiscoördinator Toen de eerste nieuwsberichten van de oefening Outbreak binnensijpelden op het online nieuwsportaal, waren mijn collega s en ik meteen enthousiast begonnen met het in kaart brengen van het scenario. Denk daarbij aan het aantal besmettingen, hoe patiënten in contact zijn gekomen met het virus en op welke wijze we die gegevens moeten communiceren. Dat was best lastig, omdat we beperkt officiële cijfers hadden en er zowel een griepepidemie als een SARS-uitbraak heerste. Ik vond het waardevol dat de oefening meerdere dagen duurde. In het vervolg zou ik zeker weer deelnemen. Immers, een pandemie ligt altijd op de loer. Wat is SARS? SARS, wat staat voor Severe Acute Respiratory Syndrome, is een levensbedreigende longontsteking. De ziekte wordt veroorzaakt door het SARS-virus. Het virus is zeer besmettelijk een geeft symptomen als spierpijn, hoofdpijn, keelpijn en kortademigheid. Die symptomen kunnen al snel overgaan in een longontsteking. SARS lijkt in ongeveer 5 tot 15 procent van de gevallen een dodelijke afloop te hebben. Vooral ouderen zijn kwetsbaar, maar ook voor jonge mensen is de infectie zeker niet ongevaarlijk. Een oefening van deze bovenregionale grootte, met zoveel verschillende partijen, dat heb ik nog niet eerder gezien. Het getuigt van een bijzonder professionele houding dat alle deelnemers hun eigen processen wilden beoefenen, samen met andere organisaties. Vanuit mijn rol als beleidsadviseur bij het RIVM dacht ik al in een vroeg stadium mee over het scenario. Daarnaast nam ik plaats in de centrale responscel en beantwoordde ik telefonische vragen van deelnemers. Ik vond het erg prettig om mee te doen, aangezien een goede samenwerking met de GGD en van levensbelang is. Ik ben benieuwd naar de resultaten! Outbreak was heel leerzaam. Het doel van de oefening was om de ketensamenwerking te testen. Voor ons was dat de gelegenheid om te kijken of ons Crisisplan HAWB werkt. Belangrijk is dat je weet met wie je in de andere organisaties contact kunt hebben, zodat de zorg en taken sneller afgestemd kunnen worden. Daarnaast moet je zorgvuldig kijken naar de reguliere werkzaamheden en die gebruiken in crises. Voor ons was het belangrijk te constateren dat je je als crisisteam moet beperken tot de hoofdlijnen. De uitvoering ligt vooral bij de huisartsen. Je moet vertrouwen op hun vakbekwaamheid en dat zij in staat zijn zaken zelf op te 27 Jan. Meldkamer AMBULANCE niet meer te bereiken, kunnen ook geen ambulances leveren door veel #uitval

8 14 15 Tijdlijn oefening Outbreak Eén dag in voorbereiding op oefening komt overeen Voorbereidende activiteiten Oefendagen De twee oefendagen komen overeen met met één kalenderweek. drie kalenderweken. start dag 1 dag 2 dag 3 dag 4 dag 5 dag 6 dag 7 vrijdag 22 januari zaterdag 23 januari zondag 24 januari maandag 25 januari dinsdag 26 januari woensdag 27 januari donderdag 28 januari Voorbereidende activiteiten Deelnemers bereiden zich voor op de oefening, bekijken het online oefenportaal en starten de eerste activiteiten. Vooravond van de crisis Afvaardiging van crisisteams komt voor de eerste maal bijeen voor ketenoverleg. Piek van de crisis Eerste oefenmoment: alle crisisteams zijn actief, aan het einde van de avond is er een tweede ketenoverleg. Drie weken na de piek Tweede oefenmoment: crisisteams zorgen voor de nazorg en de afschaling.

9 Jan. Ik weiger nog te werken bij dit ziekenhuis. Ik ben het niet eens met dit beleid. #SARS De intersectorale ketenoefening Outbreak is de eerste keer dat in ROAZ-verband op deze schaal geoefend 28 Jan. Budgetkorting dreigt voor ziekenhuizen door SARS-uitbraak #SARS #budget #korting #ziekenhuizen #zorgverzekeraars Doordat alle Brabantse ziekenhuizen, GGD en, ambulancediensten, de Brabantse huisartsenzorg en drie veiligheidsregio s/ghor-bureaus gelijktijdig oefenden, was sprake van een voor Nederlandse begrippen unieke oefening. De acute zorgketenpartners namen actief en enthousiast deel aan de oefening. << Uit het evaluatieverslag over het functioneren van de acute Brabantse zorgketen, opgesteld door Het Netwerkcentrum, komen interessante conclusies en aanbevelingen naar voren die in de toekomst voor zowel Brabantse acute zorginstellingen als andere organisaties van meerwaarde kunnen zijn. De algemene constatering is dat de acute zorgketenpartners binnen de ROAZ-regio actief en enthousiast hebben deelgenomen. De meeste organisaties zijn de afgelopen jaren actief geweest met planvorming en voorbereiding op crisissituaties of bijzondere omstandigheden. Tijdens de oefening bleek dat bij de deelnemers een stijgende leercurve was te zien. In de loop van de oefening kregen ze beter grip op het scenario en waren ze in staat eigen fouten te herstellen.

10 18 19 Patricia van Roessel beleidsadviseur crisisbeheersing en oefenleider Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis Als oefenleider in het ETZ was ik nauw betrokken bij de voorbereiding van de oefening. Voor een fusieziekenhuis met een nieuwe crisisbeheersstructuur, was Outbreak van grote meerwaarde. Collega s in het crisisbeleidsteam (CBT) zijn nog niet aan elkaar gewend om in een crisissituatie in een CBT samen te werken, maar moeten wel een pandemie bestrijden. Pandemie is een ander scenario dan een flitsramp. Flitsramp heeft meer een directe actiestand, terwijl pandemie een geleidelijke aanloop naar de crisissituatie kent en op de langetermijngevolgen meer de nadruk ligt. Dat was soms een uitdaging. Deze kans om te leren, grepen de deelnemers met beide handen aan. Belangrijk, want je weet nooit wanneer een crisis zich voordoet. Daarom is oefenen een must! Langetermijndenken Uit de oefening Outbreak bleek dat de meeste deelnemende organisaties beperkt vaardig waren in proactief scenariodenken. Echter, het effectief managen van een infectieziektecrisis van deze aard en omvang vraagt hier wel om. Er zijn vooral snelle acties gericht op de korte termijn waargenomen: de zogenaamde flitsrampbenadering. Dat is een belangrijk aandachtspunt voor verbetering. Ook hadden deelnemers soms verschillende verwachtingen van ieders rol. Zo hadden zorginstellingen een meer actieve regierol van de GHOR verwacht. Zorgpartners blijken nog onvoldoende op de hoogte van de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de GGD, GHOR en de Directeur Publieke Gezondheid. Crisiscommunicatie Tijdens een crisis valt of staat alles met communicatie. Goede berichtgeving over een ramp of noodsituatie is van onschatbare waarde, terwijl slechte crisiscommunicatie tot onrust kan leiden. Mede door de opkomst van de sociale media is crisiscommunicatie een wezenlijk onderdeel geworden van de gehele crisisbeheersing. Tijdens de oefening Outbreak hebben de afdelingen communicatie en de betrokken communicatieadviseurs hun rol uiterst serieus uitgevoerd. Voorzichtigheid is wel geboden; de communicatie dient het beleid te volgen, communicatieadviseurs moeten niet zelf beleid gaan maken. Beeldvorming Belangrijk bij een crisis is dat ketenpartners elkaar snel weten te vinden en in een korte tijd relevante informatie kunnen verzamelen en uitwisselen. Uit de oefening Outbreak bleek dat de (telefonische) bereikbaarheid soms nog onvoldoende geborgd was. Ook was niet altijd duidelijk wie welke informatie nodig heeft. Er is waargenomen dat het moeilijk was voor zowel ketenregisseur GGD/GHOR als zorginstellingen om een goed beeld te krijgen van de actuele situatie om daarop te kunnen anticiperen. Informatievoorziening tussen ketenpartners is dus een aandachtspunt. Michiel Baldal manager Communicatie Máxima Medisch 28 Jan. Vandaag voor het eerst in een week tijd weer eens echt kunnen werken #griep #voorbij #gelukkig Crisiscommunicatie is van groot belang. De patiënt en de buitenwereld moeten weten waar zij aan toe zijn. Door praktische informatie te geven over de ernst van de situatie kunnen we betere keuzes maken. Ik heb de oefening Outbreak ervaren als heel nuttig. Door de grote opzet kom je er al gauw achter wat beter kan. Zo kan de relatie en verbindingen met externen beter. Maar veel gaat ook al goed. De structuur van het crisisteam van het MMC staat, we zijn getraind op acute situaties en kunnen hoofden bijzaken goed onderscheiden.

11 20 21 Elkaar vinden Soms kun je het niet meer alleen af, bleek bij oefening Outbreak. Bij veel deelnemende organisaties was sprake van overschatting van de eigen capaciteit ten aanzien van het op langere termijn kunnen blijven leveren van optimale kwalitatieve zorg. Relatief laat in de oefening ontstond het besef bij diverse zorginstellingen dat ze het scenario zelfstandig niet meer aankonden en dat ketensamenwerking de enige oplossing was om de zorgcontinuïteit van de eigen zorginstelling te garanderen. Mogelijk heeft de spelsituatie hieraan bijgedragen. Deelnemers hebben via de ketenoefening Outbreak ervaren hoe belangrijk korte lijntjes bij een crisis met deze impact 28 Jan. Uitbraak #griep #SARS neemt af. Volg de landelijke richtlijnen van het #RIVM ( ) of neem telefonisch contact op met uw huisarts. Ger Jacobs directeur Regionale Ambulance Voorziening Brabant Midden-West-Noord Als directeur van de RAV Brabant Midden-West- Noord werkte ik bij de oefening nauw samen de bestuurders uit de keten. Ik merkte tijdens Outbreak al snel dat de lijntjes erg kort zijn en dat we samen dezelfde taal spreken. Zeker voor ons is dat van belang, want wij willen weten naar welk ziekenhuis we patiënten moeten vervoeren of dat thuis behandelen mogelijk is. Voor onze eigen organisatie was de oefening een bevestiging dat we goed voorbereid zijn op een pandemie. Onze draaiboeken zijn recentelijk geactualiseerd, waardoor we goed konden terugvallen op de protocollen. Ik zou zeker weer meedoen. Als er echt iets gebeurt, moet je snel ingespeeld zijn op elkaar. Dat leer je alleen door te oefenen. Crisiscommunicatie is een wezenlijk onderdeel van de gehele crisisbeheersing. >>

12 22 23 De crisis is bestreden hoe verder? Ketensamenwerking ervaren in de praktijk. Dat was de belangrijkste doelstelling van de oefening. Maar hoe nu 27 Jan. Handhygiëne niet meer nodig? Natuurlijk wel! Blijf #alert en was je handen regelmatig met water en zeep. Hoe zorgen we ervoor dat de ketensamenwerking bij opgeschaalde acute zorg verder verbeterd wordt? Een gesprek met Eelko Netten, Christine Schepel, Jan Bleumer en Ineke Welschen van het Management Overleg Grootschalig Optreden (MOGO), een adviesorgaan van het ROAZ. Scenariodenken is een essentieel onderdeel van crisisbesluitvorming. << Geweldig dat de keten enthousiast heeft deelgenomen aan de oefening, zegt Christine Schepel, hoofd Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB), verheugd. Tijdens de oefendagen was er zoveel energie vanuit de deelnemers, zegt Ineke Welschen, stafmedewerker Ketenzorg GHOR Brabant Midden-West-Noord. Jan Bleumer, afdelingshoofd GHOR Brabant-Zuidoost, knikt instemmend. Voor de eerste keer waren alle ketenpartners tegelijkertijd aan het oefenen. Dat is een knappe prestatie. Eelko Netten, projectleider crisisbeheersing & OTO bij NAZB, kan dat beamen. Crisissen worden altijd door mensen samen opgelost. Met de oefening hebben we kunnen ervaren hoe de interactie en samenwerking tussen de acute ketenpartners verloopt. Dat gaat het best als iedereen meedoet. Verwachtingen Uit het ketenevaluatieverslag kwam naar voren dat de verwachtingen, rollen, verantwoordelijkheden en bevoegdheden niet

13 24 25 Karin Kwekkeboom directiesecretaris Huisartsenpost West-Brabant en crisiscoördinator De impact van een infectie-uitbraak op de 7x24 uur huisartsenzorg is groot. Outbreak was een uitgelezen kans om realistisch te oefenen en heeft voor diverse leermomenten gezorgd. Zo blijkt dat we de rolverdeling in het crisisteam nog specifieker kunnen maken. Om continuïteit van huisartsenzorg onder crisisomstandigheden te kunnen blijven bieden, kan opschalen noodzakelijk zijn. Dan is onderlinge afstemming in de keten van belang om te zien wat de effecten hiervan zijn op de ketenpartners. Al met al geldt dat we met de oefening meer inzicht hebben gekregen in zowel ons eigen proces als in de ketenprocessen. altijd duidelijk waren bij de acute zorgpartners. Deelnemers wisten niet goed wat er gebeurde bij de ander en wat van henzelf verwacht werd. Verwachtingen werden niet altijd duidelijk uitgesproken, waardoor miscommunicatie ontstond, aldus Netten. Bleumer herkent dat. Die discrepantie in verwachtingspatronen heeft ook te maken met beeldvorming. We weten vaak alleen hoe het in onze eigen organisatie eraan toegaat. De grote winst van de oefening is dat we elkaar hebben ontmoet en die verwachtingen hebben uitgesproken. Ketenoverleg Vanuit de GHOR-regio s wordt daarom de komende tijd het coördinatieorgaan, of met een ander woord het ketenoverleg, verder ingevuld. Bleumer: In Brabant-Zuidoost komen we binnenkort met alle acute zorgpartners bij elkaar om casuïstiek te bespreken. Ook in de regio Midden-West-Noord zijn plannen hiervoor. Welschen: We gaan de opzet van het ketenoverleg breder inzetten dan alleen voor infectieziekten. Een samenwerking als deze kan ook bij flitsrampen of bijvoorbeeld een stroomstoring of wateroverlast van nut zijn. We denken erover om ook andere zorgpartners te betrekken, zoals verpleeghuizen of thuiszorg. Informatievijver Om de samenwerking verder te versterken, leggen Bleumer en Welschen komende jaren de focus op informatiemanagement. Het is de bedoeling dat ketenpartners op termijn continu relevante informatie delen. Bleumer: Er is dan één informatievijver, waarbij alle ketenpartners toegang hebben tot de meest actuele informatie. Welschen vult aan: Vanuit de GHOR-bureaus gezamenlijk onderzoeken we wensen en behoeften binnen ons zorgnetwerk op het gebied van bijvoorbeeld netcentrisch werken, om vervolgens tot een passende oplossing te komen. De komende jaren heeft het thema informatiemanagement binnen het MOGO bijzondere aandacht. Scenariodenken Een andere constatering uit het ketenevaluatieverslag is dat veel zorginstellingen de pandemiecrisis benaderden als een flitsramp. Netten verklaart: Jarenlang was dit de standaard bij opleiden, trainen en oefenen. Voortschrijdend inzicht is dat scenariodenken een essentieel onderdeel is van crisisbesluitvorming: hoe kan een crisis zich ontwikkelen in de tijd, wat heeft dat voor Informatiedeling binnen de acute zorg is letterlijk van levensbelang, niet alleen in crisistijden. <<

14 26 27 effect morgen, volgende week of over een maand? Kan ik mijn zorgverlening blijven garanderen aan patiënten? Daarom zit het MOGO de komende jaren niet stil en wordt er geïnvesteerd in opleidingen en trainingen. Netten: We laten in een pilot een aantal crisisteams kennismaken met crisisbesluitvorming in het perspectief van bedrijfscontinuïteitsmanagement. Toekomst Dat de oefening van grote meerwaarde is geweest, is duidelijk. Welschen: Pas als je elkaar kent, kun je problematiek oplossen. Informatiedeling is zo ontzettend belangrijk. Dat is niet alleen waardevol in crisistijden, maar ook bij andere actuele problematiek, zoals de vluchtelingenstromen, MRSA-bacterie, grote evenementen of het landelijke tekort aan SEH-verpleegkundigen. Schepel: We lopen allemaal tegen dezelfde uitdagingen aan. Dankzij de intersectorale ketenoefening zijn we ons nog meer ervan bewust dat we elkaar nodig hebben. Op de vraag of nogmaals een grootschalige intersectorale ketenoefening gaat plaatsvinden, antwoorden ze alle vier volmondig ja. Schepel: Velen hebben tegen mij gezegd: Dit moeten we vaker doen. Daar gaan wij in de toekomst zeker gehoor aan geven. Annemieke van der Zijden Directeur Publieke Gezondheidszorg (DPG) regio Midden- en West-Brabant De ketenoefening in drie woorden: nuttig, leuk en leerzaam. Samen met alle bestuurders van de zorgpartners in de acute keten kwamen wij tijdens de oefening bij elkaar. De oefening was voor mij een bevestiging hoe belangrijk samenwerking is in de keten. We zijn geen afzonderlijke eilandjes. Het was mooi om te zien hoe iedereen meedacht en zich inzette om de crisis te lijf te gaan. Uiteindelijk ben je samen verantwoordelijk. Daarom komen we binnenkort weer bij elkaar om de samenwerking te bespreken. We denken erover na om thuiszorginstanties, vrijwilligersorganisaties en apotheken hierbij te betrekken. Cijfers oefening 10 ziekenhuizen 3 GGD en 3 GHOR-bureaus 2 ambulancediensten en meldkamers 4 huisartsenzorgregio s 1 centrale responscel 10 interne responscellen 100 personen in oefenstaf 32 crisisteams 7,3 gemiddeld cijfer waardering deelnemers ketenoefening 85% van de deelnemers is positief over het online oefenportaal

15 Samen vormen we een stevig netwerk

WERKEN IN CRISISSITUATIES DAAR MOET JE OP TRAINEN. Onderdeel van Twente Safety Campus

WERKEN IN CRISISSITUATIES DAAR MOET JE OP TRAINEN. Onderdeel van Twente Safety Campus WERKEN IN CRISISSITUATIES DAAR MOET JE OP TRAINEN Onderdeel van Twente Safety Campus 1 2 De totstandkoming van Safety Care Center is ontstaan na een gedeelde behoefte om specifiek voor organisaties in

Nadere informatie

Voorzitter Crisisbeleidsteam

Voorzitter Crisisbeleidsteam - generieke - - Voorzitter Crisisbeleidsteam Naam: Reguliere functie: Crisisfunctie sinds: ROP-coördinator: Organisatie: Periode: Typering van de functie De voorzitter van het Crisisbeleidsteam is (in

Nadere informatie

28 & 29. november. Ziek zwak misselijk. Griepgolf komt eraan

28 & 29. november. Ziek zwak misselijk. Griepgolf komt eraan Zeeuwse koorts Griepgolf komt eraan Ziek zwak misselijk 28 & 29 november 2017 Nog een paar weken. En dan zal een flinke griepgolf zich doen gelden in Zeeland. Deskundigen verwachten dat het zelfs uitgroeit

Nadere informatie

Convenant. Huisartsenzorg Friesland GHOR Fryslân GGD Fryslân

Convenant. Huisartsenzorg Friesland GHOR Fryslân GGD Fryslân Convenant Huisartsenzorg Friesland GHOR Fryslân GGD Fryslân Inhoudsopgave Partijen Overwegingen Doel en begrippen Verantwoordelijkheden Grootschalige infectieziektebestrijding Flitsramp (opgeschaalde acute

Nadere informatie

Crisisplan HAWB Huisartsenzorg West Brabant

Crisisplan HAWB Huisartsenzorg West Brabant Crisisplan HAWB Huisartsenzorg West Brabant Samenvatting Kaderplan Samenvatting Scenario Flitsramp Samenvatting Scenario Infectieziekte Versie 05-01-2016 1 Samenvatting Crisisplan HAWB Inleiding Deze samenvatting

Nadere informatie

Aan de slag met continuïteitsplanning, crisisbeheersing en crisiscommunicatie.

Aan de slag met continuïteitsplanning, crisisbeheersing en crisiscommunicatie. Aan de slag met continuïteitsplanning, crisisbeheersing en crisiscommunicatie. Praktische cursus Operationeel Crisiscoördinator Zorginstellingen De stroom valt uit. Een lekkage in een zuurstoftank. Uitslaande

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst. Huisartsenzorg. GHOR Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond

Samenwerkingsovereenkomst. Huisartsenzorg. GHOR Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond Samenwerkingsovereenkomst Huisartsenzorg en GHOR Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond Vastgesteld op 1 juli 2013 te Rotterdam Inhoudsopgave I. Partijen... 3 II. Overwegingen... 3 III. Doel en begrippen...

Nadere informatie

Crisisbeheersing HAWB Huisartsenzorg West Brabant

Crisisbeheersing HAWB Huisartsenzorg West Brabant Crisisbeheersing HAWB Huisartsenzorg West Brabant Samenvatting Kaderplan Samenvatting Scenario Flitsramp Samenvatting Scenario Infectieziekte Versie 23-07-2016 1 Samenvatting Crisisplan HAWB Inleiding

Nadere informatie

Concept Convenant Flevoland

Concept Convenant Flevoland Inhoudsopgave Partijen Overwegingen Doel en begrippen Verantwoordelijkheden Grootschalige infectieziektebestrijding Flitsramp (opgeschaalde acute zorg) Psychosociale nazorg bij rampen Gezondheidsonderzoek

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan Crisisbeheersing en OTO Datum : Versie : 1.0 Vastgesteld : Focusgroep ROAZ

Meerjarenbeleidsplan Crisisbeheersing en OTO Datum : Versie : 1.0 Vastgesteld : Focusgroep ROAZ Meerjarenbeleidsplan Crisisbeheersing en OTO 2017-2020 Datum : 25-11-2016 Versie : 1.0 Vastgesteld : Focusgroep 13-10-2016 ROAZ 1 Voorwoord Landelijke en regionale ontwikkelingen maken dat crisisbeheersing

Nadere informatie

Samen voor de beste zorg

Samen voor de beste zorg Samen voor de beste zorg Introductie TraumaNet AMC ondersteunt, stimuleert en faciliteert alle ketenpartners in de acute zorg met als doel om ervoor te zorgen dat de acute patiënt zo snel mogelijk de best

Nadere informatie

Een terroristische aanslag:

Een terroristische aanslag: Een terroristische aanslag: Zorgsector Brabant in de hoogste versnelling Themabijeenkomst crisisbeheersing & OTO 6 juli 2016 02 Geachte collega, Stel, er vindt een terroristische aanslag plaats in Brabant.

Nadere informatie

CONVENANT. SLOTERVAART ZIEKENHUIS VEILIGHEIDSREGIO Amsterdam-Amstelland SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES

CONVENANT. SLOTERVAART ZIEKENHUIS VEILIGHEIDSREGIO Amsterdam-Amstelland SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES CONVENANT SLOTERVAART ZIEKENHUIS VEILIGHEIDSREGIO Amsterdam-Amstelland SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES 2012 Ondergetekenden: 1. Het Slotervaart, gevestigd te Amsterdam, in deze rechtsgeldig

Nadere informatie

Han Rozemeijer: sectormanager Ambulancezorg, GGD, veiligheidsregio Kennemerland

Han Rozemeijer: sectormanager Ambulancezorg, GGD, veiligheidsregio Kennemerland RAV S NOORD-HOLLAND EN FLEVOLAND KOMEN MET ÉÉN BOVENREGIONAAL GEWONDENSPREIDINGSPLAN In de provincies Noord-Holland en Flevoland zijn vijf Regionale Ambulance Voorzieningen (RAV s) werkzaam, die ieder

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 t.b.v. Geestelijke Gezondheidszorginstellingen, Verpleeg- en Verzorgingshuizen, Thuiszorg en RAV

Inhoudsopgave. 1 t.b.v. Geestelijke Gezondheidszorginstellingen, Verpleeg- en Verzorgingshuizen, Thuiszorg en RAV - specifieke - - Inhoudsopgave OTO-kaart ZiROP-coördinator 3 OTO-kaart Crisiscoördinator Ziekenhuis 5 OTO-kaart Coördinator Crisisteam GGD 7 OTO-kaart GROP-coördinator 9 OTO-kaart Procesleider GGD 11 OTO-kaart

Nadere informatie

Samenwerking in de acute zorg in reguliere en bijzondere situaties

Samenwerking in de acute zorg in reguliere en bijzondere situaties Whitepaper Samenwerking in de acute zorg in reguliere en bijzondere situaties De samenhang tussen regionale projecten en ICT-systemen uitgewerkt Inleiding Op dit moment lopen in de Traumaregio Zuidwest-Nederland

Nadere informatie

CONVENANT HUISARTSENZORG GHOR GGD FLEVOLAND

CONVENANT HUISARTSENZORG GHOR GGD FLEVOLAND CONVENANT HUISARTSENZORG GHOR GGD FLEVOLAND Inhoudsopgave Partijen Overwegingen Doel en begrippen Verantwoordelijkheden Grootschalige infectieziektebestrijding Flitsramp (opgeschaalde acute zorg) Psychosociale

Nadere informatie

Visie op crisismanagement in de zorgsector en de toegevoegde waarde van een Integraal Crisisplan. All hazard voorbereid zijn (1 van 3)

Visie op crisismanagement in de zorgsector en de toegevoegde waarde van een Integraal Crisisplan. All hazard voorbereid zijn (1 van 3) Visie op crisismanagement in de zorgsector en de toegevoegde waarde van een Integraal Crisisplan All hazard voorbereid zijn (1 van 3) Versie 1.0 11 november 2014 Voorwoord Zorginstellingen zijn vanuit

Nadere informatie

Samenhang. GHOR Zuid-Holland Zuid. uw veiligheid, onze zorg

Samenhang. GHOR Zuid-Holland Zuid. uw veiligheid, onze zorg Samenhang GHOR Zuid-Holland Zuid uw veiligheid, onze zorg De GHOR (geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio) is belast met de coördinatie, aansturing en regie van de geneeskundige hulpverlening

Nadere informatie

De nieuwe GHOR Verantwoordelijkheden van de GHOR en de geneeskundige keten op basis van nieuwe wet- en regelgeving

De nieuwe GHOR Verantwoordelijkheden van de GHOR en de geneeskundige keten op basis van nieuwe wet- en regelgeving De nieuwe GHOR Verantwoordelijkheden van de GHOR en de geneeskundige keten op basis van nieuwe wet- en regelgeving Waarom dit document? Op 1 oktober 2010 is de Wet Veiligheidsregio s (WVR) in werking getreden.

Nadere informatie

CONVENANT SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES. Huisartsen Noord-Holland Noord. Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

CONVENANT SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES. Huisartsen Noord-Holland Noord. Veiligheidsregio Noord-Holland Noord CONVENANT SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES Huisartsen Noord-Holland Noord en Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Pagina 1 van 11 Ondergetekenden: Partijen De Veiligheidsregio Noord-Holland

Nadere informatie

Kwaliteitskader Crisisbeheersing en OTO

Kwaliteitskader Crisisbeheersing en OTO addendum Kwaliteitskader Crisisbeheersing en OTO De zorgsector aantoonbaar voorbereid op rampen en crises Landelijke Huisartsen Vereniging inhoudsopgave Inhoudsopgave I Voorwoord 5 II Definities III Leeswijzer

Nadere informatie

HuisartsenRampenOpvangPlan (HaROP) Onze Huisartsen

HuisartsenRampenOpvangPlan (HaROP) Onze Huisartsen HuisartsenRampenOpvangPlan (HaROP) Beleidsdocument Onze Huisartsen 2019 2022 HaROP Beleidsdocument 10-07-2019 versie 1.1 Documentbeheer Rollen Eigenaar Auteur Beheerder : E. Scheppink, algemeen directeur

Nadere informatie

Regionale ketenfuncties en afspraken Opvang (verdachte) patiënten Ebola Viraal Hemorhagische Koorts (VHK)

Regionale ketenfuncties en afspraken Opvang (verdachte) patiënten Ebola Viraal Hemorhagische Koorts (VHK) Regionale ketenfuncties en afspraken Opvang (verdachte) patiënten Ebola Viraal Hemorhagische Koorts (VHK) Auteur: Opdrachtgever: Expertgroep Ebola / Infectiecommissie UMCG ROAZ Drenthe/Groningen en ROAZ

Nadere informatie

oto OTO Kaarten 1 2 3 4

oto OTO Kaarten 1 2 3 4 oto OTO Kaarten 1 2 3 4 inhoudsopgave Inhoudsopgave Handleiding OTO Kaarten 5 Generieke OTO Kaarten 15 1. Voorzitter Crisisbeleidsteam 17 2. Adviseur Crisisbeleidsteam 19 3. Ondersteuner Crisisteam 21

Nadere informatie

Veiligheidregio s en zorginstellingen Samen werken aan zorgcontinuïteit

Veiligheidregio s en zorginstellingen Samen werken aan zorgcontinuïteit Veiligheidregio s en zorginstellingen Samen werken aan zorgcontinuïteit Ivonne Vliek Veiligheidsregio Utrecht i.vliek@vru.nl / 088-878 4137 GHOR BGC Geneeskundige Hulpverlening Bureau Gemeentelijke Crisisbeheersing

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan OTO Limburg

Meerjarenbeleidsplan OTO Limburg Meerjarenbeleidsplan OTO Limburg 2016-2018 De ingezette koers van professionaliseren, profileren en positioneren vervolgen Clarien Schoeren (Coördinator OTO-Limburg en Abderrahman Kaouass (COT) Hoe komen

Nadere informatie

De GHOR Wij zijn er voor jou. samenwerken aan veiligheid en gezondheid 1

De GHOR Wij zijn er voor jou. samenwerken aan veiligheid en gezondheid 1 De GHOR Wij zijn er voor jou. samenwerken aan veiligheid en gezondheid 1 Dit e-magazine is een kennismaking met de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) van Veiligheidsregio Limburg-Noord;

Nadere informatie

ROAZ Beheersplan Regionale Zorgcontinuïteit

ROAZ Beheersplan Regionale Zorgcontinuïteit ROAZ Beheersplan Regionale Zorgcontinuïteit Scenario GRIEP Auteur: ROAZ werkgroep griep Datum: 04 december 2018 Status: Definitief vastgesteld en per direct van kracht ROAZ Drenthe/Groningen op 27 november

Nadere informatie

Opleidingsgids Compaijen C&C

Opleidingsgids Compaijen C&C Opleidingsgids Compaijen C&C Compaijen Crisismanagement & Communicatie, Johan Huizingalaan 763A, 1066 VH Amsterdam E: tom@compaijen.com; T: 020-2617649; KvK: 67578713; www.compaijen.com 1 De opleidingen

Nadere informatie

Overeenkomst betreffende de samenwerking tussen

Overeenkomst betreffende de samenwerking tussen Overeenkomst betreffende de samenwerking tussen Veiligheidsregio Zeeland & Ziekenhuis ZorgSaam & Ziekenhuis ADRZ. 2/10 Overeenkomst betreffendee de samenwerking tussen de Veiligheidsregio Zeeland en de

Nadere informatie

Soort Document: Procedure (dynamisch) Datum: van 13

Soort Document: Procedure (dynamisch) Datum: van 13 Versie: 1.0 Soort Document: Procedure (dynamisch) Code: AZE.ROAZ.05 Onderwerp/titel: Raamwerk Regionaal Beheersplan Zorgcontinuïteit Dienst/afdeling: Netwerk Acute Zorg Euregio Status: Datum: Pagina: Aantal

Nadere informatie

Algemeen bestuur Veiligheidsregio Groningen

Algemeen bestuur Veiligheidsregio Groningen AGENDAPUNT 2 Algemeen bestuur Veiligheidsregio Groningen Vergadering 12 december 2014 Strategische Agenda Crisisbeheersing In Veiligheidsregio Groningen werken wij met acht crisispartners (Brandweer, Politie,

Nadere informatie

IJsselland. TIJD VOOR ACTIE Continuïteit van zorg onder alle omstandigheden

IJsselland. TIJD VOOR ACTIE Continuïteit van zorg onder alle omstandigheden IJsselland TIJD VOOR ACTIE Continuïteit van zorg onder alle omstandigheden Captain crisis campagne In december 2013 is het project Captain Crisis gelanceerd. Het GHOR-bureau hielp de zorginstellingen om:

Nadere informatie

sychosociale specten an crises en Psychosociale aspecten van crises en rampen Psychosociale aspecten van crises en rampen

sychosociale specten an crises en Psychosociale aspecten van crises en rampen Psychosociale aspecten van crises en rampen sychosociale specten Psychosociale aspecten van crises en rampen an crises en Psychosociale aspecten van crises en rampen Preparatie, crisismanagement, opvang en nazorg Fotografie: Hollandse Hoogte Psychosociale

Nadere informatie

Opleiding Liaison CoPI voor zorginstellingen

Opleiding Liaison CoPI voor zorginstellingen Opleiding Liaison CoPI voor zorginstellingen Uitgangspunten Opdracht Ontwikkelen van een opleiding om vertegenwoordigers van zorginstellingen toe te rusten als liaison in het CoPI. Pilot voor vijf Limburgse

Nadere informatie

Crisisorganisatie uitgelegd

Crisisorganisatie uitgelegd GRIP Snelle opschaling, vaste teams, eenhoofdige leiding Wat kan er gebeuren? KNOPPENMODEL Meer tijd voor opschaling, maatwerk in teams en functionarissen GRIP 4 / 5 STRATEGISCH OPERATIONEEL / TACTISCH

Nadere informatie

Opleidingsgids Compaijen C&C

Opleidingsgids Compaijen C&C Opleidingsgids Compaijen C&C Compaijen Crisismanagement & Communicatie, Johan Huizingalaan 763A, 1066 VH Amsterdam E: tom@compaijen.com; T: 020-2617649; KvK: 67578713; www.compaijen.com 1 De opleidingen

Nadere informatie

Opleiding Crisiscoördinator Zorginstelling (CCZ)

Opleiding Crisiscoördinator Zorginstelling (CCZ) Opleiding Crisiscoördinator Zorginstelling (CCZ) Noord Nederland 2015 Een praktische opleiding over continuïteitsplanning, crisismanagement en crisiscommunicatie Inleiding Zorginstellingen zijn kwetsbare

Nadere informatie

Regionaal Overleg Acute Zorgketen Brabant

Regionaal Overleg Acute Zorgketen Brabant netwerk acute zorg brabant Regionaal Overleg Acute Zorgketen Brabant Programma 2018-2019 02 03 03 04 10 16 20 Inhoudsopgave Voorwoord Regionaal Overleg Acute Zorgketen Trauma en acute zorg Registratie

Nadere informatie

CONVENANT SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES. HUISARTSEN Amsterdam. VEILIGHEIDSREGIO Amsterdam-Amstelland

CONVENANT SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES. HUISARTSEN Amsterdam. VEILIGHEIDSREGIO Amsterdam-Amstelland CONVENANT SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES 2012 HUISARTSEN Amsterdam en VEILIGHEIDSREGIO Amsterdam-Amstelland Pagina 1 van 15 Ondergetekenden: Partij 1: Veiligheidsregio Amsterdam vertegenwoordigd

Nadere informatie

Afgestemd met: H. van Dinther, M. van der Vorm, N.Wille, RDOG HM Voorstel t.b.v. Algemeen Bestuur Datum 29 november 2018

Afgestemd met: H. van Dinther, M. van der Vorm, N.Wille, RDOG HM Voorstel t.b.v. Algemeen Bestuur Datum 29 november 2018 B.2 1. Samenvatting voorstel De bestuurlijke afspraken tussen VRHM en RDOG Hollands Midden (30 juni 2016) regelen dat het bestuur RDOG Hollands Midden advies vraagt aan het bestuur VRHM over begroting

Nadere informatie

Paul van Limbeek. School shooting ook in Nederland? Psychosociale hulpverlening in de hoogste versnelling. Lessons Learn

Paul van Limbeek. School shooting ook in Nederland? Psychosociale hulpverlening in de hoogste versnelling. Lessons Learn Psychosociale hulpverlening in de hoogste versnelling. Lessons Learn (Leider kernteam PSH Maatschappelijke Onrust en Zeden) Inhoudsopgave Situatie schets incident scholengemeenschap in Roermond 14 september

Nadere informatie

Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Lees deze brochure aandachtig. In deze brochure staat praktische

Nadere informatie

Overeenkomst Groene Hart Ziekenhuis - Veiligheidsregio Hollands Midden

Overeenkomst Groene Hart Ziekenhuis - Veiligheidsregio Hollands Midden Overeenkomst Groene Hart Ziekenhuis - Veiligheidsregio Hollands Midden B.7 bijlage 2 Ondergetekenden, en de Veiligheidsregio Hollands Midden, gevestigd te Leiden, rechtsgeldig vertegenwoordigd door drs.

Nadere informatie

Escalatiemodel Grip op Griep

Escalatiemodel Grip op Griep Escalatiemodel Grip op Griep Zorgcontinuïteit zorginstellingen Noord Holland-Flevoland ROAZ AMC/Vumc 19-10-2018 vastgesteld Grip op Griep, versie 1.0 Zorgcontinuïteit zorginstellingen Noord-Holland-Flevoland

Nadere informatie

CONVENANT SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES

CONVENANT SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES CONVENANT SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES 2012 HUISARTSEN Zaanstreek-Waterland en VEILIGHEIDSREGIO Zaanstreek-Waterland Ondergetekenden: Partij 1: Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland vertegenwoordigd

Nadere informatie

Meerjaren OTO-beleidsplan ROAZ

Meerjaren OTO-beleidsplan ROAZ Meerjaren OTO-beleidsplan ROAZ Periode 2019-2021 Auteur: Regionaal Steunpunt OTO Euregio en Zwolle Datum: 14 november 2018 Versie: 0.3 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Missie... 3 1.2 Visie... 3 2.

Nadere informatie

Voorgestelde maatregelen Systeemoefening Prisma 14 juni 2012

Voorgestelde maatregelen Systeemoefening Prisma 14 juni 2012 Systeemoefening Prisma 14 juni 2012 1 Inleiding Op 14 juni 2012 heeft in de avonduren de oefening Prisma plaatsgevonden. Hiermee is uitvoering gegeven aan het gestelde in artikel 2.5.1. van het Besluit

Nadere informatie

De mate van voorbereiding van zorgaanbieders op rampen en crises

De mate van voorbereiding van zorgaanbieders op rampen en crises De mate van voorbereiding van zorgaanbieders op rampen en crises Bestuurlijke rapportage 2018 Afdeling Steller Vastgesteld door: Crisisbeheersing, team GHOR Roel Kerkhoff Directeur Publieke Gezondheid

Nadere informatie

Evaluatie Aanvaring stuw bij Grave 14 juni 2016

Evaluatie Aanvaring stuw bij Grave 14 juni 2016 Evaluatie Aanvaring stuw bij Grave 14 juni 2016 Bron: waterschap Rivierenland 1 Toelichting van de eindrapportage Eindrapportage over de crisisbeheersing in de eerste 48 uur na de aanvaring van de stuw

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Regionale dienst openbare gezondheidszorg Hollands Midden Nr. 559 4 oktober 2017 Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg

Nadere informatie

Programma Transport en veiligheid Zuid-Holland

Programma Transport en veiligheid Zuid-Holland Programma Transport en veiligheid Zuid-Holland Resultaten en lessen voor de toekomst drs. A.A.M. Brok Voorzitter veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, portefeuillehouder jaar van transport en veiligheid

Nadere informatie

Opleiding Crisiscoördinator Zorginstelling (CCZ)

Opleiding Crisiscoördinator Zorginstelling (CCZ) Opleiding Crisiscoördinator Zorginstelling (CCZ) 2017/2018 Een praktische opleiding over bedrijfscontinuïteitsmanagement, crisismanagement en crisiscommunicatie Inleiding Zorginstellingen zijn kwetsbare

Nadere informatie

Zorgcontinuiteitsmodel Noord-Holland/Flevoland

Zorgcontinuiteitsmodel Noord-Holland/Flevoland Zorgcontinuiteitsmodel Noord-Holland/Flevoland Escalatiemodel bij winter- en zomerkrapte (voorheen Grip op griep ) ROAZ VUmc/AMC versie 1.1 Zorgcontinuïteit zorginstellingen Noord-Holland/Flevoland tijdens

Nadere informatie

CONVENANT SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES

CONVENANT SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES CONVENANT SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES 2016 HUISARTSEN Amstelland en VEILIGHEIDSREGIO Amsterdam-Amstelland Ondergetekenden: Partij 1: de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, vertegenwoordigd

Nadere informatie

Datum 28 april 2014 Ons kenmerk 022-14

Datum 28 april 2014 Ons kenmerk 022-14 Crisiscoördinatoren, ROP-coördinatoren en communicatiepersoneel van alle zorginstellingen uit de regio Midden-Nederland Heelkundige Specialismen Traumacentrum Midden Nederland Directeur: drs. L.L. van

Nadere informatie

GGD Rampenopvangplan Flevoland

GGD Rampenopvangplan Flevoland GGD Rampenopvangplan Flevoland Opsteller M. Vluggen Bedrijfsonderdeel GGD Flevoland Afdeling GHOR Versie 2.0 Datum 31 mei 2011 Status Vastgesteld Vaststelling door / datum MT GGD 6 juni 2011 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Klaar voor een grieppandemie. Continuïteitsplan

Klaar voor een grieppandemie. Continuïteitsplan Klaar voor een grieppandemie Continuïteitsplan Inleiding Tijdens een grieppandemie (zie bijlage 1) kan de continuïteit van het onderwijs ern de bedrijfsvoering van MOVARE * onder druk komen te staan. Mogelijk

Nadere informatie

Begrotingsuitgangspunten 2019 programma GHOR en deelprogramma IZB

Begrotingsuitgangspunten 2019 programma GHOR en deelprogramma IZB 3. 1. Samenvatting voorstel De bestuurlijke afspraken tussen VRHM en RDOG Hollands Midden (30 juni 2016) regelen dat het bestuur RDOG Hollands Midden advies vraagt aan het bestuur VRHM over begroting en

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 8 september 2009 Betreft Nieuwe Influenza A (H1N1)

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 8 september 2009 Betreft Nieuwe Influenza A (H1N1) > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Handleiding Zorgcontinuïteit

Handleiding Zorgcontinuïteit Handleiding Zorgcontinuïteit en Crisisbeheersing Voor crisisbeleidsteams en GHOR contactpersonen Versie 2.0 Voorwoord In Nederland hebben zich de afgelopen jaren een aantal gebeurtenissen voorgedaan, die

Nadere informatie

Uitwerking casus diefstal bij museum

Uitwerking casus diefstal bij museum Uitwerking casus diefstal bij museum OCW communicatiecampagne crisismanagement maart 2014 www.veilig-erfgoed.nl Beschrijving casus Op een drukke middag dringt een man op zeer gewelddadige manier het museum

Nadere informatie

Kennispublicatie 3. De GHOR als partner voor de geneeskundige keten

Kennispublicatie 3. De GHOR als partner voor de geneeskundige keten Kennispublicatie 3 De GHOR als partner voor de geneeskundige keten 1 Deze kennispublicatie over de GHOR is bedoeld voor alle zorgverleners die een rol kunnen spelen in de opgeschaalde zorg. Het gaat om

Nadere informatie

Addendum Beleidsplan 2012-2015 Bestuursvisie op fysieke veiligheid in Zeeland

Addendum Beleidsplan 2012-2015 Bestuursvisie op fysieke veiligheid in Zeeland Addendum Beleidsplan 2012-2015 Bestuursvisie op fysieke veiligheid in Zeeland Waarom een addendum? Het beleidsplan 2012-2015 is op 7 juli 2011 in een periode waarop de organisatie volop in ontwikkeling

Nadere informatie

28 & 29. november. griepepidemie in Zeeland. In november

28 & 29. november. griepepidemie in Zeeland. In november Zeeuwse koorts In november griepepidemie in Zeeland 28 & 29 november 2017 Zeeland krijgt het voor zijn kiezen. Nu al is bekend dat er in november een grote uitbraak zal plaatsvinden van een infectieziekte.

Nadere informatie

Het doel van deze notitie is een inleiding op de discussie over de doorontwikkeling van de crisisorganisatie in het Algemeen Bestuur van 3 juli.

Het doel van deze notitie is een inleiding op de discussie over de doorontwikkeling van de crisisorganisatie in het Algemeen Bestuur van 3 juli. Agendapunt - opiniërend aan Algemeen Bestuur datum 03 juli 2019 agendapunt onderwerp proceseigenaar portefeuillehouder In te vullen door secretariaat Doorontwikkeling crisisorganisatie Arjen Schepers Henk

Nadere informatie

Opsporen van chronische Q-koorts. Informatie voor deelnemers

Opsporen van chronische Q-koorts. Informatie voor deelnemers Opsporen van chronische Q-koorts Informatie voor deelnemers Opsporen van chronische Q-koorts Chronische Q-koorts is een ziekte waarbij mensen ernstige klachten kunnen krijgen en zelfs kunnen overlijden.

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan Crisisbeheersing en OTO Noord Nederland. (Drenthe, Groningen en Friesland)

Meerjarenbeleidsplan Crisisbeheersing en OTO Noord Nederland. (Drenthe, Groningen en Friesland) Meerjarenbeleidsplan Crisisbeheersing en OTO 2016-2020 Noord Nederland (Drenthe, Groningen en Friesland) Auteur: Opdrachtgever: Stuurgroep Cycloon ROAZ Drenthe/Groningen en ROAZ Friesland Datum: 30 september

Nadere informatie

Uitkomsten inventarisatie stand van zaken implementatie GROP en OTO bij GGD en

Uitkomsten inventarisatie stand van zaken implementatie GROP en OTO bij GGD en Uitkomsten inventarisatie stand van zaken implementatie GROP en OTO bij GGD en Juni 2011 Aantal verzonden : 28 Aantal ontvangen : 21 Respons : 75 % Stand van zaken GROP 1. Hoe ver is de ontwikkeling van

Nadere informatie

Calamiteiten in de energievoorziening

Calamiteiten in de energievoorziening Calamiteiten in de energievoorziening Samenwerking tussen de Netbeheerder en de Gemeente / Veiligheidsregio Ton Harteveld Manager Bedrijfsvoering Lustrumcongres Inspectie OOV 12 december 2007 2 Inhoud

Nadere informatie

BRENGT ZIEKENHUIZEN IN CRISISSIMULATIE TOT LEVEN

BRENGT ZIEKENHUIZEN IN CRISISSIMULATIE TOT LEVEN BRENGT ZIEKENHUIZEN IN CRISISSIMULATIE TOT LEVEN Voordelen van de training met ISEE Hospital online Realistische weergave van afdelingen, personeel, middelen en patiënten Maak eenvoudig training scenario's

Nadere informatie

Beleidsplan Verbinden van Veiligheid en Zorg. Netwerk zorg en veiligheid versterkt

Beleidsplan Verbinden van Veiligheid en Zorg. Netwerk zorg en veiligheid versterkt Beleidsplan 2017-2020 Verbinden van Veiligheid en Zorg Netwerk zorg en veiligheid versterkt Beleidsplan 2017-2020 Verbinden Regie Zorg Coördinatie Advies Netwerk Veiligheid Beleidsplan GHOR Hollands Midden

Nadere informatie

Crisiscommunicatie bij de uitval van 112 op 24 juni Plan van Aanpak

Crisiscommunicatie bij de uitval van 112 op 24 juni Plan van Aanpak Crisiscommunicatie bij de uitval van 112 op 2 juni 2019 Plan van Aanpak 1 2 2.1 2.2 2.3 3 3.1 3.2 5 Inleiding Doel en centrale onderzoeksvraag Doel van het onderzoek Centrale vraag en onderzoeksvragen

Nadere informatie

Infectieziektebestrijding en de rol van arboprofessionals

Infectieziektebestrijding en de rol van arboprofessionals Infectieziektebestrijding en de rol van arboprofessionals Karin Heimeriks, Arbeidshygiënist, Centrum Infectieziektebestrijding, RIVM 1 14 april 2011 Wat kunnen jullie verwachten? Infectieziektebestrijding

Nadere informatie

OTO Catalogus Opleiden, trainen en oefenen in het kader van bijzondere omstandigheden en crisisbeheersing.

OTO Catalogus Opleiden, trainen en oefenen in het kader van bijzondere omstandigheden en crisisbeheersing. OTO Catalogus 2018 Opleiden, trainen en oefenen in het kader van bijzondere omstandigheden en crisisbeheersing www.nazb.nl ONTWIKKELLIJN 1 ONTWIKKELLIJN 2 ONTWIKKELLIJN 3 05 IMPLEMENTATIE BCM BIJ ZORGINSTELLINGEN

Nadere informatie

Menukaart OTO voor GGD en

Menukaart OTO voor GGD en Menukaart OTO voor GGD en Trimension heeft voor veel GGD en opleidingen, trainingen en oefeningen uitgevoerd en heeft een werkwijze ontwikkeld die goed aansluit op de doelgroep. Door middel van zeer praktische

Nadere informatie

Cycloon-beleidsplan 2013 2015. Noord Nederland. Drenthe, Friesland, Groningen

Cycloon-beleidsplan 2013 2015. Noord Nederland. Drenthe, Friesland, Groningen Cycloon-beleidsplan 2013 2015 Noord Nederland Drenthe, Friesland, Groningen Auteur: Stuurgroep Cycloon: Edith Leentvaar hoofd GHOR Friesland Sipke Benus, hoofd GHOR Groningen Corry Kanning, hoofd GHOR

Nadere informatie

Winterseizoen 17 / 18 Het beheersen van zorgcontinuïteit in de regio

Winterseizoen 17 / 18 Het beheersen van zorgcontinuïteit in de regio Winterseizoen 17 / 18 Het beheersen van zorgcontinuïteit in de regio Legenda 1. Basis en verschil andere crises. Waarom was dit bijzonder? 2. Beeld. Over verkeerde aannames over afgelopen griepseizoen

Nadere informatie

Interregionale samenwerking: niet alleen een kwestie van structuren

Interregionale samenwerking: niet alleen een kwestie van structuren Interregionale samenwerking: niet alleen een kwestie van structuren Het doel van deze factsheet is het delen van de ervaringen die in het land zijn opgedaan en het geven van handvatten voor operationeel

Nadere informatie

netwerk acute zorg brabant nazbericht juli 2014

netwerk acute zorg brabant nazbericht juli 2014 netwerk acute zorg brabant nazbericht 08 juli 2014 03 Inhoudsopgave 03 06 09 12 14 16 Brabantbrede exclusiecriteria in de maak Beeldvormer aan de slag Hoe is kwaliteit van leven na trauma? De beste zorg

Nadere informatie

Programma espoed. Gert Koelewijn Project Manager 23 november 2012

Programma espoed. Gert Koelewijn Project Manager 23 november 2012 Programma espoed Gert Koelewijn Project Manager 23 november 2012 Boodschap Voor het verbeteren van de medicatieveiligheid in de acute zorg zijn standaarden beschikbaar. Zij hebben gegevens nodig Inhoud

Nadere informatie

Jaardocument geneeskundige voorbereiding rampenbestrijding en crisisbeheersing 2017

Jaardocument geneeskundige voorbereiding rampenbestrijding en crisisbeheersing 2017 Jaardocument geneeskundige voorbereiding rampenbestrijding en crisisbeheersing 2017 Versie 1.1 Datum 3 mei 2018 Status Auteur Na vaststelling behandeld in DO VRH V. Roke 1 Inhoud Voorwoord... 3 1. Inleiding...

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 16950 2500 BZ Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Minister van Veiligheid en Justitie Veiligheidsregio's Turfmarkt 147

Nadere informatie

Wat betekent de Directeur Publieke Gezondheid (DPG) voor het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ)?

Wat betekent de Directeur Publieke Gezondheid (DPG) voor het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ)? Wat betekent de Directeur Publieke Gezondheid (DPG) voor het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ)? Een toelichting voor de acute zorg op de gewijzigde Wet publieke gezondheid Februari 2012 Aanleiding Vanaf

Nadere informatie

Workshop Elementen van het Gedeelde Geneeskundig Beeld (GGB)

Workshop Elementen van het Gedeelde Geneeskundig Beeld (GGB) Workshop Elementen van het Gedeelde Geneeskundig Beeld (GGB) Ontwerpfase Erik-Jan Broeken Lex Bubbers Inhoud Voorstelronde Resultaten vorige workshop Inventarisa?e van informa?e processen en producten:

Nadere informatie

Strategisch document Ambulancezorg Nederland

Strategisch document Ambulancezorg Nederland Strategisch document Ambulancezorg Nederland 1 Inleiding: relevante ontwikkelingen 2 Missie en visie AZN 3 Kernfuncties: profiel en kerntaken AZN 4 Strategische agenda AZN vastgesteld: woensdag 23 mei

Nadere informatie

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid CTV NCTV De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) beschermt Nederland tegen bedreigingen die de maatschappij kunnen

Nadere informatie

Format Zorgcontinuïteitsplan

Format Zorgcontinuïteitsplan Format Zorgcontinuïteitsplan LOGO zorginstelling Locatie: naam locatie!!! Pers niet te woord staan!!! Dit wordt gedaan door de overkoepelende organisatie of de gemeente. 1 1. Sluiting van (delen van) de

Nadere informatie

Masterclass Crisisbeheersing voor bestuurders van zorginstellingen

Masterclass Crisisbeheersing voor bestuurders van zorginstellingen Masterclass Crisisbeheersing voor bestuurders van zorginstellingen Een masterclass voor bestuurders van zorginstellingen, gericht op crisisbeheersing, rampenbestrijding en integrale veiligheid. Georganiseerd

Nadere informatie

28 & 29. november. Crisisteams vol aan de bak! Evaluatie LAATSTE NIEUWSBRIEF - NUMMER 4 APRIL 2018

28 & 29. november. Crisisteams vol aan de bak! Evaluatie LAATSTE NIEUWSBRIEF - NUMMER 4 APRIL 2018 Zeeuwse koorts LAATSTE NIEUWSBRIEF - NUMMER 4 APRIL 2018 Evaluatie Crisisteams vol aan de bak! Oefenen doe je niet zomaar. Dat doe je om te leren en nog beter te worden. De Zeeuwse zorginstellingen willen

Nadere informatie

2. Wat zijn per sector/doelgroep de algemene inzichten ten aanzien van de inhoud van de continuïteitsplannen?

2. Wat zijn per sector/doelgroep de algemene inzichten ten aanzien van de inhoud van de continuïteitsplannen? Samenvatting Aanleiding en onderzoeksvragen ICT en elektriciteit spelen een steeds grotere rol bij het dagelijks functioneren van de maatschappij. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie (hierna: Ministerie

Nadere informatie

Bijstand? ZORGCONTINUÏTEIT. Uw veiligheid, onze zorg! Digitale nieuwsbrief GHOR ZHZ maart Introductie

Bijstand? ZORGCONTINUÏTEIT. Uw veiligheid, onze zorg! Digitale nieuwsbrief GHOR ZHZ maart Introductie ZORGCONTINUÏTEIT In deze uitgave: Hoe werkt GGB?.. / Film 15.800 keer bekeken.. Doorontwikkeling Roadshow.. / Wist u dat?.. / Trainingen in 2017 Digitale nieuwsbrief GHOR ZHZ maart 2017 Introductie Een

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 29 247 Acute zorg Nr. 255 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 14 maart

Nadere informatie

DE MATE VAN VOORBEREIDING

DE MATE VAN VOORBEREIDING DE MATE VAN VOORBEREIDING ZORGAANBIEDERS OP RAMPEN EN CRISES Bestuurlijke rapportage 2015 Colofon Sector: GHOR Auteur(s): J. Luermans Datum: 13 september 2016 Versienummer: Versie 3.0 Status: Definitief

Nadere informatie

NAZL. netwerk acute zorg Limburg en de rol van het ROAZ. 3 november 2015, kennisplatform loggers&plotters. dr. Miranda Dirx

NAZL. netwerk acute zorg Limburg en de rol van het ROAZ. 3 november 2015, kennisplatform loggers&plotters. dr. Miranda Dirx NAZL netwerk acute zorg Limburg en de rol van het ROAZ 3 november 2015, kennisplatform loggers&plotters dr. Miranda Dirx Historie (1) Vanuit regionalisatie traumazorg (1998) zijn de traumacentra ontstaan.

Nadere informatie

netwerk acute zorg brabant nazbericht december 2013

netwerk acute zorg brabant nazbericht december 2013 netwerk acute zorg brabant nazbericht 06 december 2013 0 2000 3000 4000 5000 6000 7000 8000 9000 10000 03 Inhoudsopgave 03 06 10 11 15 16 18 19 20 23 Traumazorg steeds beter op de kaart Kwaliteitskader

Nadere informatie

IN ÉÉN KEER GOED! Beuk, Amsterdam. Foto: Frank Warendorf

IN ÉÉN KEER GOED! Beuk, Amsterdam. Foto: Frank Warendorf IN ÉÉN KEER GOED! 40 Beuk, Amsterdam. Foto: Frank Warendorf PROGRAMMAMANAGER JOCELYN DARIS EN SPECIALIST OUDERENGENEESKUNDE ANNA DE BRUIJN Programmamanager Jocelyn Daris en specialist ouderengeneeskunde

Nadere informatie

Programma van eisen door GHOR en GGD aan toekomstige Landelijke Meldkamerorganisatie

Programma van eisen door GHOR en GGD aan toekomstige Landelijke Meldkamerorganisatie Programma van eisen door GHOR en GGD aan toekomstige Landelijke Meldkamerorganisatie Datum: 17 december 2015 1. Inleiding. Dit programma geeft aan welke eisen er vanuit de opgeschaalde geneeskundige hulpverlening

Nadere informatie

Kwalificatiedossier Hoofd Acute Gezondheidszorg

Kwalificatiedossier Hoofd Acute Gezondheidszorg Kwalificatiedossier Hoofd Acute Gezondheidszorg Versie definitief Vastgesteld door Cluster Veiligheid GGD GHOR Nederland op 17 september 2015 1 Inhoud Leeswijzer... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Nadere informatie