[River Tours Riviertocht Temse Antwerpen Haven Deel 2: Hemiksem Antwerpen Compilatie Juli JDI]

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "[River Tours- - - - Riviertocht Temse Antwerpen Haven - - - - - Deel 2: Hemiksem Antwerpen - - - - - Compilatie Juli 2009 - - - - - JDI]"

Transcriptie

1 De rechteroever is ingenomen door industriële vestigingen. Eerst twee bedrijven die olieproducten opslaan: Vopak Chemicals (vroegere Panocean Tankclean) en Caldic. Vopak is een Nederlandse multinational die als onafhankelijke speler of verhuurder op de markt 80 terminals in 32 landen beheert voor de opslag van olie, vloeibaar aardgas en chemicaliën. Zij produceren niets, maar bieden stockageruimte aan voor de grote spelers op de olie en derivatenmarkt. Dit biedt de mogelijkheid om met grote hoeveelheden tussen verschillende continenten te schuiven en te speculeren. Caldic verhuurt geen stockagecapaciteit zoals Vopak, maar is een distributeur van chemische producten. Het likt dan ook logisch dat deze bedrijven in elkaars buurt een synergie hebben gevonden. Aan de bedrijfsaanlegsteiger, die een 10-tal meter in de Schelde is gebouwd, meren de tankschepen aan. Hier waren vroeger een aantal scheepswerven gevestigd. Nu is er nog één over: C.A.S.C.O. (het vroegere Fulton): een werf voor binnenschepen. Om de huidige lengte van de binnenschepen aan te kunnen moest de helling tot 145 m lengte uitgebreid worden. Umicore (vroeger Union Minière en nog vroeger Metallurgie Hoboken) houdt zich bezig met de raffinage (zuivering) en recyclage van (edele) metalen. De geschiedenis van Umicore hoboken gaat terug tot in 1887 toen de fabriek werd opgericht onder de naam 'zilverfabriek' en er werkten toen 300 mensen. In de 20e eeuw was Union Minière verantwoordelijk voor milieuverontreiniging door zware metalen, voornamelijk lood, maar ook cadmium, in de omgeving. In de aangrenzende wijk Moretusburg werden hoge loodgehalten aangetroffen in de bodem en ook in het bloed van plaatselijke kinderen. In 2006 werd aangevangen met de bodemsanering van de wijk Moretusburg, die heden bijna voltooid is. Umicore heeft zijn activiteiten in koper en zink verkocht en is zich gaan toeleggen op speciale hoogtechnologische grondstoffen, die o.a. gebruikt worden in batterijen, flat screens ens. De oude versleten kaaimuren zijn zeer opvallend. Het vroegere Cockerill Yards was een scheepswerf gelegen in Antwerpen, later (1873) verplaatst naar Hoboken. De werf was in 1824 geopend door John Cockerill. De onderneming ging in 1982 failliet en de werf werd overgenomen door Boelwerf. Hier werden de o.a. de Congoboten of ook ville-boten genoemd: Leopoldville, Albertville, Elisabethville en zelfs de Fabiolaville gemaakt. In de daaropvolgende jaren kende de werf een stormachtige groei. De Scheldeoevers werden ingepalmd door de industrie. In 1974 werd nog een nieuw scheepsdok in gebruik genomen en werd de gigantische portaalkraan opgericht. Na de crisis in de scheepsbouw, werd het bedrijf in 1982 failliet verklaard. In 1983 fusioneerde Boelwerf nv uit Temse met de scheepswerf van Hoboken. De oude glorie werd echter nooit hersteld en zij moesten na enige tijd het faillissement aanvragen. Hierna probeerde de nv Nieuwe Boomse Metaalwerken om er iets van te maken maar ook hier liep het mis.

2 Momenteel wordt een deel van het terrein gebruikt voor de fabricage van windmolens door de firma Smulders projects Belgium nv. Ironisch genoeg is op een deel van het terrein momenteel een firma (Van der Gucht) gevestigd; zij handelt in oude metalen, zeg maar een schroothandelaar die ook schepen sloopt. Kruibeke Veerdienst Kruibeke (LO) Hoboken (RO) Zie ook DAB VLOOT: weekdagen tussen 5 u en 23:30 u; za-zofeestdagen van 5 u tot 22 u. Kant Hoboken tussen Cockerill Yards. Vroeger waren Burcht (deelgemeente van Zwijndrecht), Zwijndrecht en Antwerpen Linkeroever nog Oost-Vlaams grondgebied, maar in 1926 werden ze afgestaan aan de provincie Antwerpen met het oog op de havenuitbreiding. Op de grens van Kruibeke en Zwijndrecht situeert zich het bedrijf Argex dat geëxpandeerde kleikorrels met 40 % ingesloten lucht maakt. Die worden gebruikt vooral in de bouw gebruikt voor daktuinen, thermovloeren, beton en bouwblokken. De klei wordt gehaald uit grote putten net ten westen van het Fort van Kruibeke gelegen (eigenlijk is een deel van het Fort afgebroken om de put van Argex te maken (op de kaart te herkennen als niet ingekleurd deel, met dijkjes). De klei wordt gebakken in grote draaiende gevaarten.

3 Aanlegsteiger en bouwbedrijf Roegiers. Op meerdere terreinen actief: gebouwen (nieuwbouw en renovatie), waterbouw en burgerlijke bouwkunde, met unieke projecten in het Waasland, in Antwerpen en tot in Brussel. De Hobokense Polder: een natuurgebied dat in de jaren 1960 ontstaan is door grondophoging (in die tijd werd er ook heel wat gestort zodat we niet weten wat er in de ondergrond zit). Nu herbergt het gebied een gevarieerd vegetatiepatroon met verschillende biotooptypes gaande van moeras over ruigten en pioniersvegetatie naar bosvegetatie. Het gebied is beschermd als landschap. Juist stroomopwaarts van Burcht ligt het bedrijf Ytong. Er staan heel wat silo s. Ook dit bedrijf heeft een eigen aanlegkade. Bij Ytong maakt men snelbouwstenen uit cellenbeton. De firma behoort tot de Duitse groep Xella actief in de bouwmaterialen. De vestiging van Heijmans Infra N.V. in Burcht richt zich op het recycleren van vooral afbraakmateriaal van wegeniswerken. Om werken door het hele land efficiënt te kunnen uitvoeren, bezit Heijmans strategisch gelegen recyclagesites: één daarvan is in Burcht. De vestiging Burcht (voorheen SKR ScheldeKant Recycling genoemd) biedt de mogelijkheid tot storten en verwerken van asfalt, beton en geselecteerd bouw- en slooppuin. De vestiging beschikt over een moderne betoncentrale en een gamma aan recyclagematerialen en zanden. Dankzij de kademuur aan de Schelde is transport per schip mogelijk. Een nieuw alfabet in betonvormen van de kunstenaar-graficus Guy Rombouts. Hij ontwikkelde een eigen schrift, het Azart, kunstzinnig (Art) van A tot Z, waarbij een gelijkenis ontstaat tussen de letter, de vorm en de inhoud. Er worden ook geluiden mee verbonden. Zo laat de letter z de zee horen. War er met hoodletters, leestekens en cijfers is een raadsel, maar ik ben uiteraard geen kunstenaar. Vanaf de jaren '60 verplaatste de havenactiviteit zich naar het noorden en bleef Petroleum Zuid grotendeels verlaten achter. De stad wil er nu een investeringszone van maken waarbij groen en bedrijvigheid hand in hand gaan. De site zal aantrekkelijk en toegankelijk worden voor bedrijven, werknemers, bewoners en mensen die zich er willen ontspannen. Het industrieterrein Petroleuminstellingen Zuid, met een hele reeks aanlegsteigers voor de schepen, bestaat momenteel vooral uit op- en overslagbedrijven, vnl. olie en smeerolie zoals Avia Texaco, Castrol NV en Kuwait Petroleum. Gas wordt er niet meer opgeslagen. Daarna ligt het bedrijf ATAB: Antwerpse Teer en Asfalt bedrijf. Hier varen we boven de Kennedytunnel van de E17 (Gent-Antwerpen). Op de LO zien we een grijsbruin gebouw in blokvorm. Een gelijkaardige blok bevindt zich op de RO, verscholen achter de containers. Dit zijn de controletorens van de Kennedytunnel. De Kennedytunnel is een belangrijke tunnel onder de Schelde, ten zuiden van Antwerpen. Hij werd op 31 mei 1969 geopend en is genoemd naar John F.

4 Kennedy, de 35e president van de Verenigde Staten. De plannen voor deze tunnel dateren van eind jaren vijftig. Tussen 1945 en 1960 vervijfvoudigde het verkeer door de Waaslandtunnel en eind jaren vijftig reden dagelijks meer dan voertuigen door deze tunnel. Aan beide zijden leidde dit tot veelvuldige files. Daarom werd een tweede oeververbinding noodzakelijk geacht. De afgezonken tunnel (dus niet geboorde) heeft een lengte van 690 meter, en bestaat uit vier kokers: * twee tunnelbuizen voor het autoverkeer, met elk een inwendige breedte van 14,25 m (2 x 3 rijstroken), berekend voor een origineel debiet van tot voertuigen/uur/richting (1969). Het wegdek ervan is in 2005 vernieuwd, samen met dat van de hele Antwerpse ring. * een fietstunnel in het midden met een breedte van 4 m. * een koker voor het treinverkeer met een breedte van 10,50 m. De koker ligt op 15 meter onder de zeespiegel. Het centrale gedeelte van de tunnel onder de Schelde werd uitgevoerd door middel van vijf in een nabijgelegen droogdok gebouwde caissons, die ter plaatse afgezonken werden. De uitvoering werd aanbesteed voor een bedrag van 3,1 miljard frank (ongeveer 80 miljoen euro). Door de Kennedytunnel lopen de autosnelweg R1 (Ring rond Antwerpen) en de spoorlijn 59 Antwerpen - Gent. In 1969 werd de tunnel voor het wegverkeer geopend; op 1 februari 1970 reed de eerste trein door de Kennedytunnel. Na een zwaar, dodelijk verkeersongeval op 3 oktober 2006 werd op 9 oktober 2006 in de tunnel voor autoverkeer een snelheidsbeperking tot 70 km/u van kracht (op werkdagen, tussen 6.00 en uur). Minister Theo Kelchtermans lanceerde op 17 juli 1992 een denkoefening om vrachtverkeer ook in de Kennedytunnel tol te laten betalen. De toenemende verkeersdruk wil men in de toekomst beheersen door de bouw van de Oosterweelverbinding. Vanaf dan zou volgens die plannen alle vrachtverkeer door de Kennedytunnel verboden worden. Gerechtsgebouw, het Vlinderpaleis, maar door de Antwerpenaars ook wel de frietzakken genoemd. Ontwerp van Richard Rogers, bekend voor zijn ontwerpen van het Centre Pompidou in Parijs en de Millenium Dome in Londen. Het justitiepaleis bestaat uit 6 grote, glazen vleugels van 4 verdiepingen hoog. Een belangrijk kenteken van het nieuwe justitiepaleis zijn de 6 'punthoeden', gelegen boven de grote zittingzalen. Naast de 6 grote schaaldaken zijn er nog 26 kleinere schaaldaken, gelegen boven de kleinere zittingzalen. De zittingzalen zijn te bereiken via de centrale hal of 'Salle des Pas Perdus'. Het nieuwe justitiepaleis wordt ook het vlinderpaleis genoemd. Deze naam heeft te maken met het bovenaanzicht. Vanuit de lucht gezien, of op een grondplan, doen de zes vleugels aan een vlinder denken. Is gebouwd door en eigendom van de Belgische staat, want justitie is een federale materie. In plaats van de geraamde 75 miljoen euro, kostte het 250 miljoen euro. Het werd in 2006, 2 jaar te laat, in gebruik genomen. Zuiderstation De hele zuidrand was oorspronkelijk de citadel van waaruit de Spaanse soldaten de stad in de greep hielden. Na de afbraak van de gehate citadel en de rechttrekking van de kaaien werd hier het Zuidstation gebouwd, waarvan we nog het gebouw kunnen zien dat nu dienst doet als hoofdkantoor van de Bank van Breda. Kaaien Hier beginnen voor de Antwerpenaar de echte Kaaien met een fel veranderende geschiedenis. De Kaaien brengen ons naar de blauwe steen, de roots, de geboorteplaats van Antwerpen. Voor omarmde de stroom de stad nog. De Haven was alleen maar Stad en Stad was Haven. Bij het begin van de 19de eeuw zorgden de Fransen hier voor een boulevard die over de vlieten liep en omzoomd

5 was met linden. Langs de werf was de mooiste wandeling van de stad met een wisselend spektakel op de stad en haven. Vervolgens kwamen de huidige kaaien tot stand: een hekwerk van afgesloten ruimtes met open loodsen, een kaaimuur van 3,5 kilometer. Met de rechttrekking in 1885 en later verdwenen het oudste stadsdeel en de vlieten en was de waterstad, de omarming tussen stad en stroom ten einde. Mexico-Natie Misschien ziet u uw onlangs afgedankte wagen op de kaai staan, klaar voor export naar Afrika. Vanuit heel Europa worden heer oude wagens, camions enz verzameld. Omdat je niet per gewicht maar per inhoud of volume moet betalen, stoppen de uitvoerders de wagens vol met allerlei spullen: oude onderdelen en banden, maar ook tapijten enz. Onze creatieve medemens in Afrika zijn meesters in de recuperatie en herstelling. Vaak zie je ook blauwe buizen op de kaai liggen: dat zijn stalen buizen met een speciale blauwe buitenlaag bestemd voor drinkwaterleidingen, bvb in Noord-Afrika. Gerlachekaai (u weet wel die eerste Belgische expeditie naar Antarctica). In 1990 werd hier het kantoorgebouw Belgica gebouwd in opdracht van de CMB. De inplanting van dit gebouw op het Zuid is van bijzondere betekenis voor de heropleving van deze wijk. Het gebouw doet ons denken aan het KBCgebouw in Brussel aan de Havenlaan. Trouwens van de hand van dezelfde architect, Michel Jaspers. De Zuidersluis werd tijdens de rechttrekking van de Antwerpse Scheldekaaien omstreeks 1880 gebouwd. Deze Scheldekaaien werden tussen 1897 en 1903 zuidwaarts nog eens met twee kilometer verlengd. Petroleumtanks aan het uiteinde kregen een 300 meter lange aanlegsteiger. Nu is het de PPNZ (Petroleumpier Noord-Zuid). Deze voormalig binnenvaartsluis was vanaf de Scheldekant tot de achterliggende Zuiderdokken ongeveer 180 tot 200 meter lang en ongeveer 20 meter breed en ongeveer 3,50 meter diep. De dokken waren bestemd voor zeilbinnenvaart en later voor gemotoriseerde binnenvaart. Grotere binnenvaart kwam pas veel later, naargelang de vraag naar meer laadcapaciteit, maar die konden nauwelijks in deze dokken manoeuvreren. Toen de havenactiviteiten zich meer naar de noordelijke dokkenhaven verplaatsten, werd de Zuidersluis samen met de Zuiderdokken in de jaren zestig. De Zuidersluis bevindt zich nog in goede staat onder de fundamenten van het Hof Van Beroep (prefab gebouw), dat door vele Antwerpenaars en werd als lelijk en nutteloos beschouwd wordt. Het Hof van Beroep zou verhuizen naar de Britselei zodra de renoveringswerken aldaar beëindigd worden. Dan kan de sluis en het middelste gedeelte

6 van de Zuiderdokken terug uitgegraven worden. Hier zou dan, volgens de laatste plannen, een nieuwe kleine moderne getijdenjachthaven ontstaan binnen enkele jaren. Maar voorlopig zijn het nog maar plannen. Nog op de Cockerillkaai 18 zien we de achterzijde van het MuHKa. Het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen is een museum voor moderne kunst en hedendaagse kunst in Antwerpen. Het MuHKA (1997)is gehuisvest in een verbouwde en uitgebreide graansilo uit De gevel werd bewaard en er gebeurde ook geen structurele ingrepen. De roze gevel, of de abrikooskleur ervan (niet zichtbaar van op de Schelde) aan De Waalse Kaai valt wel op. De leegte aan de achterkant langs de Schelde wordt opgevuld door een hoog en transparant flatgebouw. Men krijgt zo de indruk dat het gebouw zweeft tussen de museummuren. Het Zuiderpershuis Een merkwaardig gebouw waarvan we de beide torens van op de Schelde kunnen waarnemen is het Zuiderpershuis, gelegen aan de Waalse Kaai. Ongeveer dezelfde techniek werd hier toegepast zoals bij het Noorderpershuis op het Eilandje. Dit neobarokke industriegebouw deed dienst als hydraulische krachtcentrale voor de hijskranen, sluizen en bruggen in de nabij gelegen dokken. Het werd gebouwd in 1902.In het begin van de twintigste eeuw was het duidelijk dat elektriciteit de energievorm van de toekomst zou worden, en niet hydraulische kracht. Toch heeft het tot 1958 geduurd, vooraleer de stoommachines vervangen werden door elektriciteit. Wie de film LOFT gezien heeft, zal allicht het hoekgebouw herkennen. Enkel de buitenzijde en de gangen van het gebouw werden voor de film gebouwd. De opnames voor het interieur werden in andere panden en in de studio opgenomen. Heel wat architectuur langsheen de Scheldekaaien heeft inspiratie gevonden in de stroom en haar schepen: ronde patrijspoorten, verschillende dekken (dakterras), het gebruik van wit als voor de passagiersschepen, relingen en laddertjes, schoorstenen van stoomschepen en vuurtorens, of zoals hier de scherpe boeg (de voorzijde) van een machtig schip. Tussen 1985 en 1987 bouwde (de architectengroep van) Bob Van Reeth deze merkwaardige zwart-witte constructie, Huis van Rosmalen. Je kan er opnieuw allerlei verwijzingen naar de scheepvaart in vinden: Vanop de Schelde vangen we nog een glimp op van de toren van Sint-Andries, een oude volkswijk, vroeger de parochie van miserie genoemd. Het hart van de exclusieve Antwerpse modewijk, denk maar aan de Antwerpse 6, ligt er vlakbij. Hierdoor verliest de buurt haar volks karakter. Het 19de eeuwse pakhuis Entrepôt du Congo. Ons koloniaal verleden bracht uiteraard een massale invoer van tropische producten teweeg. Die goederen moesten ergens opgeslagen worden. We hadden het al over de Congoboten, die hier aanlegden. Dat bracht natuurlijk een aantal familieleden en kijklustigen met zich mee. Om de havenactiviteiten tussen de blauwe steen en de spoorlijn niet te laten verstoren door al die mensen, werden de terrassen gebouwd. Zo kon met de familie uitwuiven en ook het boeiende spektakel van een havenactiviteit van boven af beschouwen. Deze zuid- en noordterrassen groeiden uit tot de paradeerplaats bij uitstek: op zondag werden de jonge meisjes door papa en mama begeleid; de jonge heren met hoge hoed wandelden in de omgekeerde richting, maar dan zonder mama.

7 Voetgangerstunnel. De eerste vaste oeververbinding voor voetgangers, tussen de L. en de RO. De gebouwen die de toegang op LO en RO vormen zijn van de hand van de stadsarchitect Emiel Van Averbeke. Zij geven de sfeer weer van de bouwstijl van de jaren 30. De tunnel is 572 meter lang, heeft een diepte van meer dan 31 meter en is ingebed in de Boomse klei. De tunnelgang is bereikbaar langs de typische houten roltrappen uit die tijd en artdecoliften. De wandtegels zijn afkomstig van de vroegere fabriek Gilliot uit Hemiksem. Zuiderterras Het oorspronkelijke paviljoen, het evenbeeld van het Noorderterras, brandde in 1973 volledig uit. Architect Bob Van Reeth bouwde in 1984 dit nieuwe café-restaurant op de sokkel van het vroegere café. De vloerbekleding van staalplaten, de patrijspoorten, de golfslag in de blauwe steen en de torenconstructie leggen duidelijk een link naar de Schelde en haar maritieme functie. Antwerpen heeft speciaal voor cruiseschepen een terminal gebouwd: de grote zeeschepen leggen hier in het hartje van de stad aan. Voorlopig zijn het er maar een tiental per jaar. Maar daar staat tegenover dat een groot aantal riviercruises die op de Rijn varen wekelijks Antwerpen aandoen: zij liggen langs het Kattendijkdok, waar uiteraard geen getij is zoals hier. Vooral bij LW zou het voor de passagiers van die kleinere schepen hier veel moeilijker zijn om aan wal te klauteren.

STEENDOK ANTWERPEN ZUID

STEENDOK ANTWERPEN ZUID STEENDOK ANTWERPEN ZUID t ZUID TOPLOCATIE AAN DE SCHELDE Het project STEENDOK is gelegen in het alombekende Zuid te Antwerpen. Hier tref je trendy restaurants, sfeervolle kroegen, literaire cafés, tientallen

Nadere informatie

De grootste sluis ter wereld!! WAAR?? In de haven van Antwerpen!!!

De grootste sluis ter wereld!! WAAR?? In de haven van Antwerpen!!! De grootste sluis ter wereld!! WAAR?? In de haven van Antwerpen!!! Je kan er heel veel over vertellen. Zorg dus voor structuur. Hier heb je een aantal vragen. Deze vragen helpen je om je spreekbeurt over

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DUURZAAM WERKEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Cijfers over de haven + verschillende functies en jobs in een haven

Cijfers over de haven + verschillende functies en jobs in een haven Cijfers over de haven + verschillende functies en jobs in een haven Cijfers over de haven? Kan je spelen met de cijfers van de haven van Antwerpen? Bekijk de volgende documenten en ook het brochuurtje

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN Lesbrief Primair onderwijs - MIDDENBOUW DUURZAAM WERKEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per

Nadere informatie

www.degrootefabrieke.be

www.degrootefabrieke.be www.degrootefabrieke.be Deze oude spinnerij die sinds 1907 het dorpsgezicht van Avelgem meebepaalt en een halve eeuw geleden nog de belangrijkste werkgever was in de gemeente, is in een zeldzaam goede

Nadere informatie

Gent Restauratie Emiel Braunschool

Gent Restauratie Emiel Braunschool Gent Restauratie Emiel Braunschool - Emiel Braunschool, Voldersstraat 3, 9000 Gent - Opdrachtgever: Universiteit Gent - Restauratie: ruwbouw en afwerking - Bedrag der werken: 6.281.911,34 excl. BTW - Termijn:

Nadere informatie

Onroerende kleursignalen geeft een overzicht van panden welke op een unieke en kunstzinnig wijze zijn uitgelicht.

Onroerende kleursignalen geeft een overzicht van panden welke op een unieke en kunstzinnig wijze zijn uitgelicht. VOORWOORD Geachte Fotoliefhebber, Onroerende kleursignalen geeft een overzicht van panden welke op een unieke en kunstzinnig wijze zijn uitgelicht. Gebouwen kunnen bij daglicht heel mooi zijn, maar in

Nadere informatie

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6 Naam: De Romeinen De Romeinse bouwkunst. De Romeinen behoren tot de beste bouwers uit de geschiedenis. Ze bouwden tempels, riolen, waterleidingen, wegen, kanalen, huizen, aquaducten, havens, bruggen en

Nadere informatie

Gent 19b. Kasteelln, Forelstr, en omgeving vanaf de Kemelbrug van de Leie tot de Koepoortkaai. Kasteellaan

Gent 19b. Kasteelln, Forelstr, en omgeving vanaf de Kemelbrug van de Leie tot de Koepoortkaai. Kasteellaan Kasteelln, Forelstr, en omgeving vanaf de Kemelbrug van de Leie tot de Koepoortkaai Kasteellaan Gent 19b Je kan alles thuis bekijken op het internet. www.sint-pietersdorp.be 4 maal de ingang van de Rietgrachtbeluik

Nadere informatie

MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE BESCHERMING ALS MONUMENT, ST ADS- OF DORPSGEZICHT

MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE BESCHERMING ALS MONUMENT, ST ADS- OF DORPSGEZICHT I J J ft) I i MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE BESCHERMING ALS MONUMENT, ST ADS- OF DORPSGEZICHT DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, HUISVESTING EN AMBTENARENZAKEN, Gelet op het decreet

Nadere informatie

woensdag 19 augustus 2015 Jaarlijks zomerarrangement voor de leden en medewerkers van de vzw Kanaaltochten Brabant en voor genodigden AVONDPROGRAMMA

woensdag 19 augustus 2015 Jaarlijks zomerarrangement voor de leden en medewerkers van de vzw Kanaaltochten Brabant en voor genodigden AVONDPROGRAMMA woensdag 19 augustus 2015 Jaarlijks zomerarrangement voor de leden en medewerkers van de vzw Kanaaltochten Brabant en voor genodigden AVONDPROGRAMMA een boottocht op de Zeeschelde en het Zeekanaal Brussel-Schelde

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM BOUWEN OPDRACHT 1 - WAT IS DAT, DUURZAAMHEID?

Lesbrief DUURZAAM BOUWEN OPDRACHT 1 - WAT IS DAT, DUURZAAMHEID? Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DUURZAAM BOUWEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW OPDRACHTEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW OPDRACHTEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

1. Wat weet ik er al van. Ik doe mijn werkstuk over "Tunnels en Bruggen". Ik weet er nog niet veel van, daarom wil ik er meer over weten.

1. Wat weet ik er al van. Ik doe mijn werkstuk over Tunnels en Bruggen. Ik weet er nog niet veel van, daarom wil ik er meer over weten. Edwin van Tienen TUNNELS EN BRUGGEN Inhoud. 1. Wat weet ik er al van. 2. Tunnels. 2.1 Boren. 2.2 Tunnels in de bergen. 3. De kanaaltunnel. 3.1 Tunnel onder de zee. 3.2 De TGV. 4. Bruggen. 4.1 Onderzoeken

Nadere informatie

Geschiedenis. Het terrein nam bijna twee kilometer oever aan de noordzijde van het IJ en ongeveer 90 hectare grond in beslag.

Geschiedenis. Het terrein nam bijna twee kilometer oever aan de noordzijde van het IJ en ongeveer 90 hectare grond in beslag. Geschiedenis NDSM staat voor de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij. Dit was een werf voor de nieuwbouw, reparatie en machinebouw van schepen in Amsterdam die heeft bestaan tussen 1894 en 1979.

Nadere informatie

Renovatieproject DE BATELLERIE

Renovatieproject DE BATELLERIE Renovatieproject DE BATELLERIE 2000 Antwerpen, Falconplein 14 1. de Stad Antwerpen Antwerpen wordt wel eens de beste kleine grootstad van Noord-Europa genoemd en is met de combinatie van één van Europa

Nadere informatie

Burcht ligt aan de Schelde. De Schelde is een bijzonder mooie stroom. Van op het dak van de school zie je hoe de Schelde de gemeente omarmt.

Burcht ligt aan de Schelde. De Schelde is een bijzonder mooie stroom. Van op het dak van de school zie je hoe de Schelde de gemeente omarmt. Burcht en de Schelde een oud en bijzonder verhaal Burcht ligt aan de Schelde. De Schelde is een bijzonder mooie stroom. Van op het dak van de school zie je hoe de Schelde de gemeente omarmt. Uren kan je

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW ANTWOORDEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW ANTWOORDEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

De Zeeschelde: varen tussen Temse en Antwerpen

De Zeeschelde: varen tussen Temse en Antwerpen Leerlingen Naam: De Zeeschelde: varen tussen Temse en Antwerpen Klas: 9 Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen Schelde Het gebied van de Schelde en haar bijrivieren heeft een

Nadere informatie

ZAND BOVEN WATER LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN

ZAND BOVEN WATER LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN ZAND BOVEN WATER LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW Rotterdam is de belangrijkste haven van Europa. Steeds meer spullen reizen via Rotterdam. Sinds 2008 is de haven uitgebreid met Maasvlakte 2. Zodat

Nadere informatie

landelijk, licht EN eclectisch interieur

landelijk, licht EN eclectisch interieur interieur landelijk, licht EN eclectisch TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: JAN VERLINDE De bewoners van dit huis woonden eerder al in hetzelfde park. Ze waren het erover eens dat dit het leukste en

Nadere informatie

Lesbrief ZAND BOVEN WATER OPDRACHT 1 - NEDERLAND EN WATERBOUW

Lesbrief ZAND BOVEN WATER OPDRACHT 1 - NEDERLAND EN WATERBOUW Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW ZAND BOVEN WATER Rotterdam is de belangrijkste haven van Europa. Steeds meer spullen reizen via Rotterdam. Sinds 2008 wordt hard gewerkt om de haven uit te breiden.

Nadere informatie

D10 De omgeving Vlaamse kaai Keizersvest, poort

D10 De omgeving Vlaamse kaai Keizersvest, poort D10 De omgeving Vlaamse kaai Keizersvest, poort Stadsvesten van aan het Spaans kasteel tot de Schelde aan de Keizerspoort Opgelet de kaart is van 1880. De foto s 1930? Stond de fotograaf hier op de brug?

Nadere informatie

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz Gent 24b Onderbergen. Het pand van de Dominicanen Predikherenlei Rue de la Valléé nr 40 /Onderbergen Onderbergen nr 57 in 1940 Tweede gedeelte

Nadere informatie

Stijlvol wonen te Stabroek Grote Molenweg 165/167/169

Stijlvol wonen te Stabroek Grote Molenweg 165/167/169 Stijlvol wonen te Stabroek Grote Molenweg 165/167/169 Nieuw appartement met 3 slaapkamers 1 ste VERDIEPING A.1 Ligging: Grote Molenweg 165 Omschrijving: Woonkamer met open keuken, badkamer, apart toilet,

Nadere informatie

Lesbrief. aardrijkskunde DUURZAAM PRODUCEREN OPDRACHT 1 - DUURZAAMHEID

Lesbrief. aardrijkskunde DUURZAAM PRODUCEREN OPDRACHT 1 - DUURZAAMHEID Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VMBO DUURZAAM PRODUCEREN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam binnen.

Nadere informatie

Welkom in de wereld van de containers.

Welkom in de wereld van de containers. Welkom in de wereld van de containers. Hoe verloopt het containervervoer over zee? Het containertransport kan je vergelijken met de route of het traject van een lijnbus. Zo n traject herhaalt zich steeds

Nadere informatie

Koperen Passer bezoek aan Atab-Iko op 16 feb. 2017

Koperen Passer bezoek aan Atab-Iko op 16 feb. 2017 Koperen Passer bezoek aan Atab-Iko op 16 feb. 2017 Aan de d Herbouvillekaai komen wij bijeen op de zetel van IKO ( Atab), mooi gelegen aan de Schelde in het oude Petroleum Zuid. Op termijn wordt dit hele

Nadere informatie

Gent 25c. Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham

Gent 25c. Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham Gent 25c De Minnemeersbrug lag in het verlengde van de Goudstraat Goudstr /Beersteeg

Nadere informatie

UITDAGINGEN BINNENVAART

UITDAGINGEN BINNENVAART UITDAGINGEN BINNENVAART PROMOTIE BINNENVAART VLAANDEREN 2012 09 18 WATERWEGEN West Europa heeft het dichtste waterwegennetwerk van de EU 90 miljoen inwoners EUR 910 miljard BBP 320 miljoen ton via Rijn

Nadere informatie

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VMBO MAASVLAKTE 2 De haven van Rotterdam wordt te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom komt er een nieuw stuk haven: Maasvlakte

Nadere informatie

California Lighthouse

California Lighthouse BIBLIOTECA NACIONAL ARUBA California Lighthouse Inhoud De naam... 3 Een vuurtoren... 3 Bouw... 3 Constructie... 4 Vuurtorenwachtershuis... 4 Automatisering... 5 Toeristische attractie... 5 Monumentenzorg...

Nadere informatie

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - HAVO MAASVLAKTE 2 De haven van Rotterdam wordt te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom komt er een nieuw stuk haven: Maasvlakte

Nadere informatie

INTERIEUR XTRA MAGAZINE VAN. Wonen en werken in een oude suikerfabriek. Piet Stockmans ontwerpt textiel. Vrolijke kleuren tegen de crisis

INTERIEUR XTRA MAGAZINE VAN. Wonen en werken in een oude suikerfabriek. Piet Stockmans ontwerpt textiel. Vrolijke kleuren tegen de crisis XTRA MAGAZINE VAN Wonen en werken in een oude suikerfabriek Piet Stockmans ontwerpt textiel Vrolijke kleuren tegen de crisis Megavino kijkt naar Spanje Antwerpen & Limburg 4 oktober 2013 nr.73 INTERIEUR

Nadere informatie

Leerlijn erfgoededucatie Hengelo. Lesbladen groep 8

Leerlijn erfgoededucatie Hengelo. Lesbladen groep 8 Leerlijn erfgoededucatie Hengelo Lesbladen groep 8 Industrieel erfgoed en herbestemming in Hengelo Naam: School: Groep: Les 1: Fabrieken van vroeger 1. Oude foto s en wist jedat? De volgende foto s zijn

Nadere informatie

Slachthuis, fly-over en verder zwaaikom en errond D16

Slachthuis, fly-over en verder zwaaikom en errond D16 Slachthuis, fly-over en verder zwaaikom en errond D16 Viaduct r.i.p mei 1997 Plan van 1855? Zuid-Station St Anna plein Aan de zuid bestaat nog altijd de doorgang(heden een doorgang met 3 bogen) waar de

Nadere informatie

TE KOOP. Design loft van ca. 280 m² met west geörienteerd terras van ca. 18 m² nabij t Eilandje PAND ID Appartement m² m² West

TE KOOP. Design loft van ca. 280 m² met west geörienteerd terras van ca. 18 m² nabij t Eilandje PAND ID Appartement m² m² West TE KOOP Design loft van ca. 280 m² met west geörienteerd terras van ca. 18 m² nabij t Eilandje van de Wervestraat 8, 2060 - ANTWERPEN 2 1 280 m² m² 0 1892 West BESCHRIJVING De loft van ca. 280 m² is gelegen

Nadere informatie

Kraton 230. Multifunctioneel mediagebouw voor o.a. RTV Rijnmond

Kraton 230. Multifunctioneel mediagebouw voor o.a. RTV Rijnmond Kraton 230 Multifunctioneel mediagebouw voor o.a. RTV Rijnmond i.s.m.: Studio Job (figuratie gevelpanelen) en Bureau Strijkers (interieur RTV Rijnmond) opdrachtgever: Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam programma:

Nadere informatie

Moderniseer gebouwen ReNoVatie

Moderniseer gebouwen ReNoVatie Moderniseer gebouwen Renovatie Verbeter energieprestatie en comfort Het bij de tijd brengen van (woon)gebouwen ten aanzien van comfort en energieprestatie is de voornaamste reden voor renovatie. Met de

Nadere informatie

De wens van de Portus a/d Reep en omwonenden in verband met de herwaardering.

De wens van de Portus a/d Reep en omwonenden in verband met de herwaardering. De wens van de Portus a/d Reep en omwonenden in verband met de herwaardering. De wens van de Portus a/d Reep en omwonenden in verband met de herwaardering. Gouvernementsgebouw vóór de overwelving van de

Nadere informatie

Genk... wonen in t groen nabij het centrum. Brochure_Ruzzi.indd 1 11/02/13 10:13

Genk... wonen in t groen nabij het centrum. Brochure_Ruzzi.indd 1 11/02/13 10:13 Genk... wonen in t groen nabij het centrum Brochure_Ruzzi.indd 1 11/02/13 10:13 GENK... DYNAMISCHER EN BRUISENDER DAN OOIT Genk, een stukje Limburg met een multicultureel karakter werd in het jaar 2000

Nadere informatie

De oude aula op de Essenhof (Tekst: Jeanine Katsman)

De oude aula op de Essenhof (Tekst: Jeanine Katsman) De oude aula op de Essenhof (Tekst: Jeanine Katsman) Tussen juli 2009 en januari 2010 is de oude aula op begraafplaats De Essenhof gerestaureerd. De aula heeft meer dan 20 jaar leeg gestaan, met name omdat

Nadere informatie

en nog andere straten moest nog worden aangelegd.

en nog andere straten moest nog worden aangelegd. In de Belle Epoque had de Brabantstraat en de Brabantdam. De Brabantstraat liep van de Vogelmarkt tot aan het François Laurentplein. Deze straat is een van de oudste van Gent want werd reeds vermeld in

Nadere informatie

D24. K. Karelstr Abeelstr Apostehuizen Koepoortstr t Stuk F. Van Arteveldestr

D24. K. Karelstr Abeelstr Apostehuizen Koepoortstr t Stuk F. Van Arteveldestr D24 K. Karelstr Abeelstr Apostehuizen Koepoortstr t Stuk F. Van Arteveldestr Abeelstraat een zijstraat van de K.Karelstraat De Abeelstr vanaf de andere kant v d straat K Karelstraat Hoek Brabantdam Abeelstraat

Nadere informatie

Kuwait Petroleum Europoort, Q8KPE

Kuwait Petroleum Europoort, Q8KPE SPREEKBEURT 1/8 Kuwait Petroleum Europoort, Q8KPE Q8KPE is gelegen in Rotterdam Europoort. De locatie Europoort heeft de grootste haven ter wereld waar veel producten worden gemaakt en verhandeld. Voor

Nadere informatie

RUPELSTREEK ZATERDAG 15 NOVEMBER 2014 OP ZOEK NAAR BAKSTEENHISTORIE

RUPELSTREEK ZATERDAG 15 NOVEMBER 2014 OP ZOEK NAAR BAKSTEENHISTORIE RUPELSTREEK ZATERDAG 15 NOVEMBER 2014 OP ZOEK NAAR BAKSTEENHISTORIE Er zijn nog gebieden in onze streken waar de restanten van de nijverheid(heden) van weleer grote impact hebben gehad op de huidige ruimtelijke

Nadere informatie

Oosterweelverbinding

Oosterweelverbinding Oosterweelverbinding Ecologisch alternatief voor Infrastructuurwerken Linkeroever-Zwijndrecht 29 maart 2016 Natuurpunt WAL Yzerhand 17 9120 Beveren tel 03 722 15 37 e-mail info@natuurpuntwal.be www.natuurpuntwal.be

Nadere informatie

Inhoudsopgave atlas. antwoorden met uitleg voorbeeldopgaven Aardrijkskunde. Wereldorientatie-pabo antwoord 1 van 12

Inhoudsopgave atlas. antwoorden met uitleg voorbeeldopgaven Aardrijkskunde. Wereldorientatie-pabo antwoord 1 van 12 antwoord 1 van 12 Inhoudsopgave atlas kaart 1 De Aarde Godsdiensten kaart 2 De Aarde Ziekenhuizen per land kaart 3 De Aarde Talen kaart 4 Azië Grote steden kaart 5 Azië Telefoons kaart 6 Amerika Auto's

Nadere informatie

GARAGE ROTTERDAM. Remy Meijers Bemuurde Weerd oz 17 3514 AN Utrecht 030 2763732 BGG Paul Geerts: 06 51297490

GARAGE ROTTERDAM. Remy Meijers Bemuurde Weerd oz 17 3514 AN Utrecht 030 2763732 BGG Paul Geerts: 06 51297490 GARAGE ROTTERDAM Interieurarchitect Remy Meijers verbouwde een voormalige Volkswagen garage in Rotterdam tot tentoonstellingsruimte. Zowel de oorspronkelijke functie als de bouwstijl dienden als inspiratie

Nadere informatie

STUDIO FARRIS ARCHITECTS BVBA KORTE KLARENSTRAAT 4/ ANTWERP - BELGIUM T

STUDIO FARRIS ARCHITECTS BVBA KORTE KLARENSTRAAT 4/ ANTWERP - BELGIUM T 1 STUDIO FARRIS ARCHITECTS BVBA KORTE KLARENSTRAAT 4/4 2000 ANTWERP - BELGIUM STUDIO@STUDIOFARRIS.COM T + 32 3 237 64 18 WWW.STUDIOFARRIS.COM BTW BE0807 219 251 2 STABLE Studio Farris Architects heeft

Nadere informatie

Wat een vreemde bromfiets!

Wat een vreemde bromfiets! Wat een vreemde bromfiets! Waarom rijden er nu geen paarden meer met karren? Reed er vroeger een tram in ons dorp?! Met die bus zou ik ook wel eens willen rijden! 1. Voetgangers baas! Opdracht Lees het

Nadere informatie

STUDIE NAAR DE TOEKOMST VAN HET KANAAL BOSSUIT-KORTRIJK. Uitgangspunten en onderzoeksvragen in de studie Deel Zwevegem - Leie

STUDIE NAAR DE TOEKOMST VAN HET KANAAL BOSSUIT-KORTRIJK. Uitgangspunten en onderzoeksvragen in de studie Deel Zwevegem - Leie STUDIE NAAR DE TOEKOMST VAN HET KANAAL BOSSUIT-KORTRIJK Uitgangspunten en onderzoeksvragen in de studie Deel Zwevegem - Leie ! Uitgangspunten vertrekken vanuit de hoofddoelstelling van het onderzoek: het

Nadere informatie

Zoekopdrachten bij Het water komt. **

Zoekopdrachten bij Het water komt. ** Module 1 De geschiedenis van de Delta. 1 Strijd tussen land en water 2 Overstromingen door de eeuwen heen 3 Oorzaken van overstromingen: de mens zelf 4 Waterbeheer. Blz. 4 Achter de duinen had je veengronden

Nadere informatie

ANTWERPEN NIEUW-ZUID. van goederenstation tot Bank J. Van Breda & C o

ANTWERPEN NIEUW-ZUID. van goederenstation tot Bank J. Van Breda & C o ANTWERPEN NIEUW-ZUID van goederenstation tot Bank J. Van Breda & C o Spoorwegcomplex Antwerpen-Zuid in 1930. (foto Stadsarchief) Het voormalige goederenstation Antwerpen-Zuid maakte deel uit van een spoorwegcomplex

Nadere informatie

Vogelmarkt Koepoort Korte Dagsteeg, St Jansvest, Kleine Vleeshuisstraat Gent 20c www.sint-pietersdorp.be

Vogelmarkt Koepoort Korte Dagsteeg, St Jansvest, Kleine Vleeshuisstraat Gent 20c www.sint-pietersdorp.be Vogelmarkt Koepoort Korte Dagsteeg, St Jansvest, Kleine Vleeshuisstraat Gent 20c Je kan alles thuis bekijken op het internet. www.sint-pietersdorp.be Vogelmarkt richting Kouter 1 huis is nog blijven staan

Nadere informatie

Het Laatste Nieuws - HLN.be

Het Laatste Nieuws - HLN.be 1 van 5 22/10/2018 21:16 Het Laatste Nieuws - HLN.be Regio Deinze Anthony Statius 19 oktober 2018 17u58 Anthony Statius De oude fabrieksgebouwen in de Ommegangstraat maken plaats voor een nieuwe woonwijk.

Nadere informatie

scheepswerf Draaisma, Franeker.

scheepswerf Draaisma, Franeker. Archief van scheepswerf Draaisma, Franeker. Inleiding Het archiefmateriaal is afkomstig van de werf Welgelegen van de firma Draaisma te Franeker. Een groot deel van het archiefmateriaal werd bewaard bij

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt houden over afval, afvalscheiding of recycling. Een super interessant onderwerp

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Waar op de wereld wordt het afval nog verwerkt op de manier van vroeger? Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt

Nadere informatie

Wateroverlast Informatie over de meest voorkomende waterproblemen

Wateroverlast Informatie over de meest voorkomende waterproblemen Wateroverlast Informatie over de meest voorkomende waterproblemen Colofon Dit is een uitgave van de gemeente Zeewolde Augustus 2011 Oplage: 2500 exemplaren Fotografie Gemeente Zeewolde fresh fotooz Productie

Nadere informatie

D21 is het. verlengde van D20 van het bisdomplein tot de samenvloeiing. Leie en Schelde

D21 is het. verlengde van D20 van het bisdomplein tot de samenvloeiing. Leie en Schelde D21 is het verlengde van D20 van het bisdomplein tot de samenvloeiing van Leie en Schelde Na het verwijderen in de jaren dertig van de oude ingang met 2 deuren heeft men er een oude monumentale deur erin

Nadere informatie

MISSIES. M01 Gerecycled materiaal gebruiken

MISSIES. M01 Gerecycled materiaal gebruiken MISSIES M01 Gerecycled materiaal gebruiken Bouwmaterialen zijn vaak afkomstig uit de natuur, maar veel van deze materialen zijn schaars of het duurt vele jaren of zelfs eeuwen om de bouwmaterialen aan

Nadere informatie

Juli - augustus 2011 - nr 335

Juli - augustus 2011 - nr 335 Juli - augustus 2011 - nr 335 Kijker nr 335 : zomer 2011 Voor sommigen zit het er misschien al bijna op. Voor anderen is het nog maar pas begonnen en voor nog anderen duurt het nog enkele weken. Eén ding

Nadere informatie

.22. Hoe ziet een centrum eruit?

.22. Hoe ziet een centrum eruit? Hoe ziet een centrum eruit? Hoofdstuk 2 les 1 Wat ga je leren? In deze les leer je hoe een centrum eruitziet. Je leert ook hoe het komt dat sommige steden of plekken een centrum zijn geworden. Begrippen

Nadere informatie

Gent 14c. De omgeving Vlaamse kaai Keizersvest, poort. Stadsvesten van aan het Spaans kasteel tot de Schelde aan de Keizerspoort

Gent 14c. De omgeving Vlaamse kaai Keizersvest, poort. Stadsvesten van aan het Spaans kasteel tot de Schelde aan de Keizerspoort Gent 14c De omgeving Vlaamse kaai Keizersvest, poort Stadsvesten van aan het Spaans kasteel tot de Schelde aan de Keizerspoort Verdwenen citee van 1862 aan de Keizersvest foto van 1962 heden een nieuwbouw

Nadere informatie

Project 150 Voormalig woonhuis en kantoor architect van der Laan Gele Hoeve, Rosmalen

Project 150 Voormalig woonhuis en kantoor architect van der Laan Gele Hoeve, Rosmalen Project 150 Voormalig woonhuis en kantoor architect van der Laan Gele Hoeve, Rosmalen Opdrachtgever: Particulier januari 2010 - juni 2012 Tuinontwerp: P.A.M. Buijs, Vught, 1956 & 2012 Fotograaf: René de

Nadere informatie

Piscine Mai. In een poging het lelijke effect van de grafitti te minimaliseren, heb ik deze reeks in zwart/wit bewerkt

Piscine Mai. In een poging het lelijke effect van de grafitti te minimaliseren, heb ik deze reeks in zwart/wit bewerkt Piscine Mai In de jaren 1970 vatte de Franse overheid het plan op om de zwemsport toegankelijk te maken voor alle Fransen. Het project, dat liep tot het begin van de jaren 1980, kreeg de naam 1000 piscines

Nadere informatie

Brugge, Sint-Salvatorskathedraal

Brugge, Sint-Salvatorskathedraal Komvest 45 8000 Brugge T +32 [0]50 44 50 44 F +32 [0]50 61 63 67 E info@raakvlak.be www raakvlak.be Brugge, Sint-Salvatorskathedraal Dossiernr. 2010/067 onderzoek t.h.v. het koorgestoelte Elisabeth Van

Nadere informatie

Persbriefing. College van 3 juli 2015

Persbriefing. College van 3 juli 2015 Persbriefing College van 3 juli 2015 Stad Antwerpen creëert ruimte voor industrie en logistiek en pakt kantoorleegstand aan... 2 Antwerpen brengt stille stukjes stad onder de aandacht... 5 Persbriefing

Nadere informatie

Saxion Hogeschool Enschede

Saxion Hogeschool Enschede De nieuwbouw voor Saxion op de locatie van het gesloopte Natuurhistorisch Museum, vormt de laatste schakel in de stadscampus voor de Hogeschool Saxion. Deze locatie is een van de mooiste van, langs een

Nadere informatie

Dag van het Kasteel 2012

Dag van het Kasteel 2012 Dag van het Kasteel 2012 wandelen rond Zeeuwse kastelen en buitenplaatsen Schouwen-Duiveland Slot Moermond, Renesse Zuid-Beveland De Hellenburg, Baarland Walcheren Westhove, Oostkapelle Zeeuws-Vlaanderen

Nadere informatie

terreinfiche Hooiemeersestraat te St-Baafs-Vijve (Wielsbeke)

terreinfiche Hooiemeersestraat te St-Baafs-Vijve (Wielsbeke) terreinfiche Hooiemeersestraat te St-Baafs-Vijve (Wielsbeke) 1. Algemeen Ligging: Het terrein ligt aan de Hooiemeersstraat te Wielsbeke aan de huidige sluis van St-Baaf-Vijve (zie onderstaande afbeelding).

Nadere informatie

Baksteenhuis te Groenekan Particulier Marnix van der Meer, Steven Nobel, Rene de Korte, Roy van Maarseveen Bouwbedrijf Van Rhenen Woonhuis 2010-2013

Baksteenhuis te Groenekan Particulier Marnix van der Meer, Steven Nobel, Rene de Korte, Roy van Maarseveen Bouwbedrijf Van Rhenen Woonhuis 2010-2013 BAKSTEENHUIS titel opdrachtgever projectteam aannemer programma periode Baksteenhuis te Groenekan Particulier Marnix van der Meer, Steven Nobel, Rene de Korte, Roy van Maarseveen Bouwbedrijf Van Rhenen

Nadere informatie

Naam HAVEN ROTTERDAM import en export

Naam HAVEN ROTTERDAM import en export Naam HAVEN ROTTERDAM import en export Als er één plek is die duidelijk maakt waarom Nederland in de moderne tijd zo n belangrijk handelsland is, dan is het Rotterdam wel. De haven ligt in de delta van

Nadere informatie

site PAUWELS mechelen

site PAUWELS mechelen 1 kantoorruimte 12 lofts 1 6 woningen 3 appartementen 27 staanplaatsen Residentie site PAUWELS Residentie Site Pauwels is gelegen aan de Kleine Nieuwendijkstraat 40-42 te Mechelen Het gaat in totaal om

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland basisonderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Ontdek Het leven aan boord van verschillende schepen, doe mee aan het havenspel

Nadere informatie

Handelsdokbrug. Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Informatievergadering Donderdag 2 februari 2012, om 20 uur

Handelsdokbrug. Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Informatievergadering Donderdag 2 februari 2012, om 20 uur Nero Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan Handelsdokbrug Informatievergadering Donderdag 2 februari 2012, om 20 uur De Centrale, Kraankindersstraat 2, 9000 Gent Openbaar onderzoek van 9 januari tot 8

Nadere informatie

TOEGEVOEGDE WAARDE IN DE BELGISCHE HAVENS STIJGT MET 7 % IN 2017

TOEGEVOEGDE WAARDE IN DE BELGISCHE HAVENS STIJGT MET 7 % IN 2017 218-1-8 Het economische belang van de Belgische havens - flashraming 217 TOEGEVOEGDE WAARDE IN DE BELGISCHE HAVENS STIJGT MET 7 % IN 217 Brussel 8 oktober 218 - De in de Belgische havens geproduceerde

Nadere informatie

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip lees je altijd een tekst met het stappenplan. Je gaat vaak op zoek naar verbanden in een tekst. Wat

Nadere informatie

Kantoor hoofddirectie Koninklijke De Vries Scheepsbouw

Kantoor hoofddirectie Koninklijke De Vries Scheepsbouw Kantoor hoofddirectie Koninklijke De Vries Scheepsbouw Twee vrijstaande huizen zijn aaneengesmeed en uitgebreid tot een futuristische ontvangst- en werkruimte voor de hoofddirectie van een internationaal

Nadere informatie

EEN STUKJE WESTHAVENDIJK

EEN STUKJE WESTHAVENDIJK EEN STUKJE WESTHAVENDIJK We weten niet exact hoe oud de Westhavendijk is, de oudste vermelding komt voor in 1840. Door de ligging langs het Havenkanaal is het vanzelfsprekend dat er in de loop der tijd

Nadere informatie

Vallis ❿ 61. Prachtige gebouwen en panorama's

Vallis ❿ 61. Prachtige gebouwen en panorama's Route 6 60 Vallis 61 Prachtige gebouwen en panorama's In Vaals en Lemiers getuigen monumentale gebouwen van een bewogen verleden. De groene heuvels in de omgeving bieden allerlei fascinerende vergezichten.

Nadere informatie

Naar een mobiele & leefbare regio. 19 april 2018

Naar een mobiele & leefbare regio. 19 april 2018 Naar een mobiele & leefbare regio 19 april 2018 Agenda 1. De Antwerpse regio vandaag 2. Toekomstverbond 3. Oosterweelverbinding 4. Oosterweelwerken Linkeroever & Zwijndrecht 5. Maatregelen voor een optimale

Nadere informatie

WERKBOEK LEEUWARDEN VRIJ-BAAN. Voor leerlingen groep 7 en 8 basisschool.

WERKBOEK LEEUWARDEN VRIJ-BAAN. Voor leerlingen groep 7 en 8 basisschool. WERKBOEK LEEUWARDEN VRIJ-BAAN Voor leerlingen groep 7 en 8 basisschool. 10 1 WERKBOEK LEEUWARDEN VRIJ-BAAN 1. LEEUWARDEN VRIJ-BAAN 1.1 - STEEDS DRUKKER OP DE WEG Dit werkboek gaat over Leeuwarden Vrij-Baan.

Nadere informatie

Veldwerk Haarlem Aardrijkskunde. Naam:.

Veldwerk Haarlem Aardrijkskunde. Naam:. Veldwerk Haarlem Aardrijkskunde Naam:. Klas:... De opzet: Op 11 juni gaan wij voor de vakken geschiedenis en aardrijkskunde naar Haarlem. De aardrijkskunde opdracht gaan jullie voor een deel in de klas/thuis

Nadere informatie

De haven van Oostende, energie haven

De haven van Oostende, energie haven De haven van Oostende, energie haven Evy Copejans Vlaams Instituut voor de Zee De haven van Oostende is een kleine maritieme haven, gelegen in één van de grootste en belangrijkste havengebieden ter wereld,

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN ZAND BOVEN WATER LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE Rotterdam is de belangrijkste haven van Europa. Steeds meer containers, grondstoffen en andere spullen worden via Rotterdam

Nadere informatie

Wie zijn wij? Geschiedenis.

Wie zijn wij? Geschiedenis. newskrant Juni 2006 - Nr. 1 OVERZICHT BATIBOUW P. 2 RONDO P. 3 MINI CLV P. 4 CERTIFICATEN P. 7 Wie zijn wij? Geschiedenis. Toen in 1947 de familie Tombeur een kleine productie startte in gipsplaten had

Nadere informatie

HilberinkboscH architecten Wamberg sM - berlicum. Bossche School woning Rosmalen 150 t

HilberinkboscH architecten Wamberg sM - berlicum. Bossche School woning Rosmalen 150 t HilberinkboscH architecten Wamberg 5-5258sM - berlicum Bossche School woning Rosmalen 150 t.073-6900136 - hetburo@hb-a.nl Bossche School woning van der Laan In 1956 heeft de architect Nico van der Laan

Nadere informatie

De Missing Link op de Groene Ring ten zuiden van Antwerpen

De Missing Link op de Groene Ring ten zuiden van Antwerpen Fietsersbond vzw Afdeling Kontich De Missing Link op de Groene Ring ten zuiden van Antwerpen De zuidrand van Antwerpen is een dicht bevolkt gebied. Gelukkig zijn er toch nog enkele groene gebieden. Tussen

Nadere informatie

Stadsdeel Nieuw-West, Amsterdam. Licht en lucht in het Tuinstadhuis

Stadsdeel Nieuw-West, Amsterdam. Licht en lucht in het Tuinstadhuis Stadsdeel Nieuw-West, Amsterdam Licht en lucht in het Tuinstadhuis Het Tuinstadhuis In het Tuinstadhuis, een naoorlogs kantoorgebouw aan het Plein 40-45, brengt Fokkema & Partners voor het Amsterdamse

Nadere informatie

STRIJP-R HERBESTEMMING RF-GEBOUW PIET HEIN EEK RF-GEBOUW. Augustus 2015

STRIJP-R HERBESTEMMING RF-GEBOUW PIET HEIN EEK RF-GEBOUW. Augustus 2015 RF-GEBOUW Augustus 2015 STRIJP-R HERBESTEMMING RF-GEBOUW PIET HEIN EEK RF-GEBOUW PORTIERSLOGE Na het op brute wijze slopen van de achterzijde van het RF gebouw waarbij ongeveer driekwart met de grond gelijk

Nadere informatie

NAUTISCH NDSM Unieke locaties op NDSM direct aan het IJ Amsterdam Waterfront bv, 8 september 2011

NAUTISCH NDSM Unieke locaties op NDSM direct aan het IJ Amsterdam Waterfront bv, 8 september 2011 Unieke locaties op NDSM direct aan het IJ NAUTISCH NDSM Amsterdam Waterfront bv, 8 september 2011 N A U T NDSM Amsterdam Uitdagend Tijdspad Nieuw Nautische bedrijven I S C H Inspirerende Schetsen Commerciële

Nadere informatie

Het dozijn van Sluiseiland, Vianen. Beeldkwaliteitscriteria voor Sluiseiland in 12 afspraken

Het dozijn van Sluiseiland, Vianen. Beeldkwaliteitscriteria voor Sluiseiland in 12 afspraken Het dozijn van Sluiseiland, Vianen Beeldkwaliteitscriteria voor Sluiseiland in 12 afspraken Juni 2018 Het dozijn van Sluiseiland, Vianen Beeldkwaliteitscriteria voor Sluiseiland in 12 afspraken Verschillende

Nadere informatie

Men moet wel te voet terug naar de ingang aan de Brouwersvliet 5. Doorgang naar de gebouwen vanuit de garage kan enkel met een badge gebeuren.

Men moet wel te voet terug naar de ingang aan de Brouwersvliet 5. Doorgang naar de gebouwen vanuit de garage kan enkel met een badge gebeuren. De sessie gaat door in het witte gebouw - Brouwersvliet 5. De parking is voorzien aan de achterkant van dit gebouw: Adriaan Brouwersstraat. Dit is een enkelerichtingsstraat, die vanaf de kaaien kan ingereden

Nadere informatie

Voorstelling Waterwegen en Zeekanaal NV. door Kevin Polfliet, communicatieverantwoordelijke afdeling Zeekanaal

Voorstelling Waterwegen en Zeekanaal NV. door Kevin Polfliet, communicatieverantwoordelijke afdeling Zeekanaal Voorstelling Waterwegen en Zeekanaal NV door Kevin Polfliet, communicatieverantwoordelijke afdeling Zeekanaal Bron: PBV Vlaamse waterwegen binnen Europa Vlaanderen: logistiek knooppunt Belangrijke rol

Nadere informatie

Vertrouwen in Eigen Kunnen

Vertrouwen in Eigen Kunnen Vertrouwen in Eigen Kunnen Monument Dit is het Staatsolie monument dat staat bij het hoofdkantoor op Flora. Het is onthuld op 13 december 2005 bij de 25 ste verjaardag van Staatsolie. Dit monument laat

Nadere informatie

VAN SYNAGOGE VIA PAKHUIS NAAR SJOELBRIELLE Riet de Leeuw van Weenen-van der Hoek

VAN SYNAGOGE VIA PAKHUIS NAAR SJOELBRIELLE Riet de Leeuw van Weenen-van der Hoek VAN SYNAGOGE VIA PAKHUIS NAAR SJOELBRIELLE Riet de Leeuw van Weenen-van der Hoek 15 JAAR STICHTING BEHOUD SYNAGOGE BRIELLE 10 JAAR SJOEL BRIELLE Het jaar 5775/5776 (2015/2016) is een bijzonder jaar. Honderdvierenveertig

Nadere informatie