De Groene Ooievaart. Inleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Groene Ooievaart. Inleiding"

Transcriptie

1 De Groene Ooievaart Inleiding Stichting De Ooievaart wil, in samenwerking met de gemeente, bedrijven en inwoners bouwen aan een duurzame stad. Een stad van dynamiek, van positivisme, van energie, van respect voor onze planeet en van grenzeloze kansen. Stichting de Ooievaart wil in de toekomst haar groei hand in hand laten gaan met de afname van de milieudruk. Wij nemen onze verantwoordelijkheid en willen bijdragen aan een goede milieukwaliteit in onze stad. De Ooievaart wil dit doen door geleidelijk over te stappen op rondvaartboten die op groene stroom varen. Een voortvarend begin kan gemaakt worden door zoveel mogelijk elektrisch aangedreven boten aan te schaffen en de haven zo in te richten dat de accu s met groene stroom kunnen worden opgeladen. Hierdoor verminderen we onze ecologische voetafdruk en werken we aan onze missie om de leefbaarheid en de veiligheid op en rondom de grachten te verbeteren en het authentieke karakter van de Haagse grachten te behouden en te ontwikkelen. Door minder uitstoot van CO2 en fijn stof wordt de luchtkwaliteit en daarmee de leefbaarheid van de binnenstad vergroot. Bovendien worden monumenten en gebouwen aan de grachten gespaard. Stichting de Ooievaart wil zo haar toekomstige groei hand in hand laten gaan met de afname van de milieudruk. De Ooievaart draagt hiermee bij aan een gezondere leefomgeving door CO2 reductie en een vermindering van de uitstoot van fijn stof. Wij verwachten een positieve spin-off van deze maatregelen. Zo wil de groene Ooievaart als voorbeeldproject dienen om draagvlak te creëren bij burgers en het bedrijfsleven om zelf aan de slag te gaan met CO2 reductie. Daarnaast wil De Ooievaart een rol spelen bij het vergroten van de bewustwording bij het grote publiek van het belang van een schone lucht. De Ooievaart staat erom bekend dat zij zich inzet voor de grachten, maar ook voor de wijken rondom deze grachten. Al vaker hebben we lof mogen ontvangen over de positieve maatschappelijke uitstraling van onze projecten. Zo ontvingen we in 2004 de Promotieprijs Den Haag en in 2006 de Nieuwe Stad Prijs. In het verlengde hiervan werd Stichting De Ooievaart in 2008 door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) geselecteerd voor haar themajaar Nooitverwacht Nederland. Een jaar lang werden wij zowel nationaal als internationaal in de schijnwerpers gezet. Dit sterkt ons om samen met de vrijwilligers, de bewoners en diverse bedrijven ons in te blijven zetten voor deze stad: De groene stad aan zee. Het project is mede geïnitieerd door Stichting OM Den Haag.

2 De aanschaf van twee elektrisch aangedreven boten en de omschakeling naar duurzame energie is echter een omvangrijk en kostbaar project. Er zal financieel dus meer moeten gebeuren. Hiervoor is dit sponsorprogramma opgesteld. Ook u kunt bijdragen aan de realisering van dit project. De Ooievaart zal zich blijven inzetten om de toerist zo goed mogelijk van dienst te zijn en hem te laten genieten van al het moois dat Den Haag heeft te bieden. Vooral vanaf het water laat Den Haag zich van een verrassend andere kant zien. Wij hopen dat u niet onbewogen zult blijven en u ons zult steunen. Samen kunnen we dit project verwezenlijken. Noodzaak voor duurzaamheid Klimaatverandering staat hoog op de agenda. De voormalige Amerikaanse vice-president Al Gore ontving de Nobelprijs voor de Vrede vanwege zijn inspanningen om de wereld te doordringen van de gevaren van klimaatverandering. Zijn film An Inconvenient Truth is een waar statement. Directe gevolgen van de klimaatverandering zijn de stijgende zeespiegel, toenemende luchtverontreiniging, intensievere regenval en stormen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat wij verantwoordelijk zijn voor het broeikaseffect. Volgens Gore gaat het hier niet alleen om een politieke kwestie, maar vooral om een morele zaak: Our ability to live is at stake We moeten samen actie ondernemen om deze planeet te redden. Het verminderen van CO2 uitstoot wordt wereldwijd aangedragen als een belangrijke oplossing voor het probleem van het broeikaseffect (global warming). De EU-landen hebben daarom besloten om de CO2-uitstoot met 20% in 2020 ten opzichte van 1990 te verminderen. Ook moet de energie-efficiëntie 20% toenemen en moet het aandeel van duurzame energie met 20% stijgen. Dit laatste kan onder meer door op elektriciteit over te schakelen. Er zijn drastische maatregelen nodig op elk schaalniveau. De gemeente Den Haag heeft dan ook de ambitie om in 2050 een CO2-neutrale stad te zijn. Een stap in deze richting wordt gezet door in 2010 minimaal te voldoen aan de landelijke Kyoto doelstelling. Streven naar CO2 neutraal betekent dat er zo efficiënt mogelijk met energie wordt omgegaan en waar mogelijk, schone energiebronnen zoals wind, water en zon worden ingezet. Deze energie heeft geen negatieve invloed op het klimaat. Den Haag wil een stad zijn en blijven waar het aantrekkelijk is om te leven, nu voor onszelf en straks voor de generaties na ons. Schonere lucht is daarbij van wezenlijk belang. Daarom wordt een reductie van fijn stof nagestreefd. Fijn stof is één van de meest schadelijke stoffen die luchtverontreiniging veroorzaken. Het draagt bij aan het ontstaan van hart- en longziekten, acute en chronische bronchitis en astma. Jaarlijks overlijden enkele duizenden mensen eerder door fijn stof.

3 Parallel aan de gezondheidseffecten die fijn stof veroorzaakt, leidt een teveel aan fijn stof ook tot zure regen. Dit is slecht voor gewassen, bossen en planten. Bovendien brengt deze luchtverontreiniging ook schade toe aan gebouwen en monumenten. Investeringen in luchtkwaliteit verdienen zich terug op het gebied van volksgezondheid en arbeidsproductiviteit en zorgen uiteindelijk voor een aantrekkelijker leef- en vestigingsklimaat. Het is van belang om nu actief te investeren, zodat wij tijdig tot de reductie van fijn stof en CO2- uitstoot kunnen komen Met name investeringen vormen een belangrijke randvoorwaarde voor het halen van dit resultaat. Ze bieden een doorkijk in de toekomst. Het streven van de Ooievaart naar duurzaamheid vergt dergelijke investeringen op de korte termijn. Hiervoor zoeken wij steun bij u! Meetbaar resultaat De gemeente vindt het belangrijk dat de reductie van fijn stof en CO2 goed meetbaar is in kengetallen en indicatoren. Het verduurzamen van onze rondvaarten door over te schakelen op groene stroom is echter moeilijk meetbaar. Het is in deze turbulente tijd problematisch om een eenduidig beeld van de toekomst te geven. Wel is het mogelijk om een aantal scenario s te schetsen aan de hand van een SWOT-analyse, waarbij de sterktes (Strengths) en zwaktes (Weaknesses) van de organisatie en kansen (Opportunities) en bedreigingen (Threats) van de omgeving, in kaart worden gebracht. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de Ooievaart de komende jaren haar substantiële groei in het aantal toeristen en vaarbewegingen zal doorzetten. Momenteel zijn wij al een rondvaartorganisatie van formaat. Wij zijn er bijzonder trots op dit jaar ruim mensen met onze boten hebben mogen rondvaren. Door het nieuwe groene varen zal onze reductie van CO2 en fijn stof, gemeten over het hele vaarseizoen, ontegenzeggelijk aanzienlijk zijn. De toekomstige groei willen wij bereiken met een afname van de milieudruk. Door te varen met elektrische boten worden geen uitlaatgassen (dieselwalm) uitgestoten. De uitstoot van fijn stof en CO2 wordt tot nul gereduceerd. Bovendien ontstaat elders geen CO2 uitstoot, omdat de accu s opgeladen worden met groene stroom. Zo wordt het milieu gespaard. Iedere liter benzine of diesel die je bespaart, betekent ongeveer 2,5 kilo minder CO2 uitstoot. Door het nieuwe groene varen zal De Ooievaart een aanzienlijke CO2-reductie bewerkstelligen, die in tonnages uit te drukken is. Door het gebruik van groene stroom reduceren we de CO2-uitstoot tot 0.

4 Investeren in een groene boot Stichting De Ooievaart vindt het belangrijk dat de authentieke sfeer gewaarborgd wordt. De oude schepen, zogenaamde Kagenaars, die vroeger de handelswaar naar Den Haag vervoerden, staan model voor de huidige rondvaartboten van de Ooievaart. De nieuwe elektrische boten willen wij ook deze historische uitstraling geven. Elektrische aandrijvingen voor recreatievaartuigen worden momenteel het meest toegepast voor sloepen, maar zijn ook mogelijk op Kagenaars. De redenen hiervoor zijn de rompvorm en het vaargedrag. Door de energie-efficiënte rompvorm is maar weinig vermogen vereist om de sloep voort te bewegen. Bovendien wordt de Kagenaar veelal gebruikt voor rondvaarten met een gemiddelde snelheid van 5 tot 6 km/uur. Hierdoor is een elektrische aandrijving met een industriële tractiebatterij uitstekend te gebruiken. De kosten van de benodigde investering voor een groene rondvaartboot liggen iets hoger dan die voor een normale rondvaarboot met klassieke, diesel aangedreven motoren. De totale investering voor ontwerp, bouw, materiaal en installatie komen uit op circa ,-. Extra kosten voor aanpassingen aan het elektrisch walsysteem worden begroot op ,-. De totale kosten van de twee boten en het walsysteem worden dus geraamd op ,-. De Ooievaart kan zelf ,- investeren en zoekt cofinanciering bij gemeente en sponsoren voor het overige bedrag. Hieronder geven wij u een nadere specificatie van de groene rondvaartboot: A. Het ontwerp van de rondvaartboot De rondvaartboot heeft een lengte van m. en een breedte van 2.50 m. Hij zal de historische uitstraling van de Kagenaar krijgen. B. Het bouwen van het casco Het casco bestaat uit: - een Kagenaar met een lengte van m. en een breedte van 2.35 m.; - 4 millimeter gestraald plaatstaal; - voor- en achter authentiek tranenplaat; - stalen roer en helmstok; - verzonken voor- en achterluik; - boegschroeftunnel; - het aanbrengen van een stalen profiel t.b.v. de stootrand. C. Plaatsen van Elektromotor, accu s en technische installatie Verdere kosten worden gemaakt door: - het plaatsen van borstelloze elektromotor; - het plaatsen van de schroefas; - de boegschroef 55 kgf met wenk- en hoofdschakelaar; - accu s. D. Schip vaarklaar maken Tenslotte worden kosten gemaakt door: - het afschilderen in de door ons te bepalen kleur; - het in de antifouling zetten van het onderwaterschip; - het aflakken van vloer, banken en overige houtwerk.

5 Deze bedrijven en instellingen gingen u al voor GEMEENTE DEN HAAG ANWB FONDS FONDS 1818 PRINS BERNHARD CULTUURFONDS RABOBANK DEN HAAG DIRK BAKKER TECHNIEK Aanmelden sponsoren Heeft u of uw organisatie interesse om sponsor van De Hendrina Johanna te worden? Stuur ons een en meldt u aan! Ons adres is:

Steek positieve energie in het klimaat

Steek positieve energie in het klimaat Breda: een CO 2 - neutrale stad in 2044 Breda: een CO 2 - neutrale stad in 2044 Augustus 2008 > Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Samenvatting... 7 1 Kaders voor gemeentelijk klimaatbeleid... 9 1.1 Achtergrond

Nadere informatie

Gemaakt door: Zoë Op ten Berg, Amber Vermunt, Marlinde Oosterwijk, Lisa Pijnacker, Liselotte Prins, Kristi Francissen

Gemaakt door: Zoë Op ten Berg, Amber Vermunt, Marlinde Oosterwijk, Lisa Pijnacker, Liselotte Prins, Kristi Francissen Gemaakt door: Zoë Op ten Berg, Amber Vermunt, Marlinde Oosterwijk, Lisa Pijnacker, Liselotte Prins, Kristi Francissen Inhoudsopgave blz 1...Inhoudsopgave blz 1...Inleiding blz 2...Windenergie voor people,

Nadere informatie

Investeren in duurzame groei. Programma Duurzaam 2010-2014

Investeren in duurzame groei. Programma Duurzaam 2010-2014 Investeren in duurzame groei Programma Duurzaam 2010-2014 Investeren in duurzame groei Programma Duurzaam Programma Duurzaam pag 3 Programma Duurzaam pag 4 Leeswijzer Voor u ligt het programma Duurzaam

Nadere informatie

Investeren in duurzame groei. Programma Duurzaam

Investeren in duurzame groei. Programma Duurzaam Investeren in duurzame groei Programma Duurzaam Investeren in duurzame groei Programma Duurzaam Programma Duurzaam pag 3 Programma Duurzaam pag 4 Leeswijzer Voor u ligt het programma Duurzaam van het college

Nadere informatie

Nieuwe Energie voor Enschede. Versnellen en verscherpen van klimaataanpak door energie

Nieuwe Energie voor Enschede. Versnellen en verscherpen van klimaataanpak door energie Nieuwe Energie voor Enschede Versnellen en verscherpen van klimaataanpak door energie Langetermijnvisie duurzaamheid - geactualiseerde versie augustus 2010 Nieuwe Energie voor Enschede Versnellen en verscherpen

Nadere informatie

Milieubeleidsplan gemeente Heerenveen STAP NU OVER

Milieubeleidsplan gemeente Heerenveen STAP NU OVER Milieubeleidsplan gemeente Heerenveen STAP NU OVER Vastgesteld door de gemeenteraad van Heerenveen op 21 april 2008 1 Inhoudsopgave Samenvatting...3 1.Inleiding...4 2.Stap nu over: visie en ambitie...6

Nadere informatie

Nederland en energie efficiëntie Zal Nederland in 2020 de Europese norm van 20% efficiënter energieverbruik behalen?

Nederland en energie efficiëntie Zal Nederland in 2020 de Europese norm van 20% efficiënter energieverbruik behalen? Nederland en energie efficiëntie Zal Nederland in 2020 de Europese norm van 20% efficiënter energieverbruik behalen? Frank Menger en Pepijn Wolterinck Young European Specialists 2012 1 Inhoudsopgave Het

Nadere informatie

Bevorderen van duurzame energie door gemeenten

Bevorderen van duurzame energie door gemeenten Bevorderen van duurzame energie door gemeenten Een verkennende studie naar de rol van gemeenten bij het bevorderen van duurzame energie binnen de Nederlandse energievoorziening Auteur: J. P. Raven S0038660

Nadere informatie

Visiedocument. Elektrische mobiliteit in 2020. Volop kansen voor Nederland

Visiedocument. Elektrische mobiliteit in 2020. Volop kansen voor Nederland Visiedocument Elektrische mobiliteit in 2020 Volop kansen voor Nederland 2 Visiedocument Elektrische mobiliteit in 2020 Inhoudsopgave 3 Woord vooraf Ernst & Young 4 Woord vooraf Urgenda 5 Management samenvatting

Nadere informatie

Den Haag krijgt nieuwe energie. Naar een klimaatneutrale stad in 2040

Den Haag krijgt nieuwe energie. Naar een klimaatneutrale stad in 2040 Tussenrapport - Maart 2012 werkgroep Nieuwe Energie Voorstel van de werkgroep Nieuwe Energie Leden van de werkgroep (op persoonlijke titel; alfabetisch) Michiel van Bokhorst (GroenLinks) vanaf 12-2-2012

Nadere informatie

Klimaatplan 2009-2020

Klimaatplan 2009-2020 Klimaatplan 2009-2020 Uitwerking klimaatakkoord voor Leidschendam-Voorburg De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft aan de samenstelling van deze uitgave uiterste zorg besteed. Het is evenwel niet uit te

Nadere informatie

Einddocument P4C3. Joey de Rooij Twan Ronnes Lex Voorhout Radmony Yame. Project blok 4: Toekomstscenario s Essent

Einddocument P4C3. Joey de Rooij Twan Ronnes Lex Voorhout Radmony Yame. Project blok 4: Toekomstscenario s Essent Einddocument P4C3 Project blok 4: Toekomstscenario s Essent Joey de Rooij Twan Ronnes Lex Voorhout Radmony Yame Einddocument P4C3 Project blok 4: Toekomstscenario s Essent Joey de Rooij Twan Ronnes Lex

Nadere informatie

Duurzaam Leeuwarden, de sterke stad

Duurzaam Leeuwarden, de sterke stad Slim met energie en water Duurzaam Leeuwarden, de sterke stad VISIEDOCUMENT Slim met energie en water DUURZAAM LEEUWARDEN, DE STERKE STAD Visiedocument Oktober 2010 De duurzame ambitie van Leeuwarden

Nadere informatie

Energiek Rentmeesterschap Op weg naar een duurzaam klimaat in de Hof van Twente

Energiek Rentmeesterschap Op weg naar een duurzaam klimaat in de Hof van Twente Energiek Rentmeesterschap Op weg naar een duurzaam klimaat in de Hof van Twente Meerjaren Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid 2014 2017 (MUD 2014 2017) 2 Energiek Rentmeesterschap Op weg naar een duurzaam

Nadere informatie

op het werk De kroon op het werk Werken aan het juiste klimaat voor mensen en bomen Tom Bade Fred Tonneijck Berend van Middendorp

op het werk De kroon op het werk Werken aan het juiste klimaat voor mensen en bomen Tom Bade Fred Tonneijck Berend van Middendorp 8188_Omslag 14-12-2007 15:42 Pagina 1 To m B a d e F r e d To n n e i j c k B e r e n d v a n M i d d e n d o r p Onze welvaart hangt af van een gezond woon-, werk- en leefklimaat. Bomen dragen bij aan

Nadere informatie

ENERGIE VOOR GROENE GROEI. Energiestrategie 2030 voor de gemeenten Beesel, Venlo en Venray

ENERGIE VOOR GROENE GROEI. Energiestrategie 2030 voor de gemeenten Beesel, Venlo en Venray ENERGIE VOOR GROENE GROEI Energiestrategie 2030 voor de gemeenten Beesel, Venlo en Venray Energie voor groene groei Energiestrategie 2030 voor de gemeenten Beesel, Venlo en Venray Door: Yvonne de Bie en

Nadere informatie

DUURZAME MOBILITEIT IN DE ROTTERDAMSE HAVEN. Remco Bos Minette de Jonge Esther Kolpa Nick Quispel Bas Smit Ilias Soekroella

DUURZAME MOBILITEIT IN DE ROTTERDAMSE HAVEN. Remco Bos Minette de Jonge Esther Kolpa Nick Quispel Bas Smit Ilias Soekroella DUURZAME MOBILITEIT IN DE ROTTERDAMSE HAVEN Remco Bos Minette de Jonge Esther Kolpa Nick Quispel Bas Smit Ilias Soekroella DUURZAME MOBILITEIT IN DE ROTTERDAMSE HAVEN Moving@Rotterdam Naam organisatie:

Nadere informatie

Duurzaam werken, duurzaam leven. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2010.

Duurzaam werken, duurzaam leven. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2010. Duurzaam werken, duurzaam leven. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2010. 2 Steeds meer mensen hebben oprechte belangstelling voor duurzaamheid. Gelukkig maar, want door duurzaam met de

Nadere informatie

SNS Retail Bank. Visie op Duurzaam Wonen Goed wonen, nu en in de toekomst

SNS Retail Bank. Visie op Duurzaam Wonen Goed wonen, nu en in de toekomst SNS Retail Bank Visie op Duurzaam Wonen Goed wonen, nu en in de toekomst Inhoudsopgave Voorwoord 1. Visie op duurzaam wonen 1.1 Onze visie op duurzaam wonen 1.2 Onze dienstverlening voor duurzaam wonen

Nadere informatie

KADERNOTA DUURZAME ONTWIKKELING 2011-2014

KADERNOTA DUURZAME ONTWIKKELING 2011-2014 KADERNOTA DUURZAME ONTWIKKELING 2011-2014 April 2011 Versie 2.2 2 Inhoudsopgave Samenvatting 5 H1 Inleiding. 7 1.1 Aanleiding.. 7 1.2 Definitie.. 7 1.3 Doelstelling. 8 1.4 Leeswijzer... 8 H2 Uitgangspunten

Nadere informatie

PARKSTAD LIMBURG ENERGIETRANSITIE PALET. ambitiedocument

PARKSTAD LIMBURG ENERGIETRANSITIE PALET. ambitiedocument PARKSTAD LIMBURG ENERGIETRANSITIE PALET ambitiedocument II ILLUSTRATIE OMSLAG: ROEL MEERTENS Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Voorwoord 2 1. Energietransitie als regionale opgave 4 1.1 Motivatie 1.2 Identiteit

Nadere informatie

Natuurpact ontwikkeling en beheer van natuur in Nederland

Natuurpact ontwikkeling en beheer van natuur in Nederland Natuurpact ontwikkeling en beheer van natuur in Nederland 1. Inleiding Een rijke, aantrekkelijke en maatschappelijk waardevolle natuur in Nederland, dat is waar het kabinet samen met de provincies en een

Nadere informatie

Actieplan voor energiebesparing en duurzame energie in de regio Alkmaar 2015-2020

Actieplan voor energiebesparing en duurzame energie in de regio Alkmaar 2015-2020 Actieplan voor energiebesparing en duurzame energie in de regio Alkmaar 2015-2020 December 2014 Inhoud Inleiding... 5 Doelstelling... 5 Opbouw van het plan... 6 Scope... 7 1 Ontwikkeling van het energieverbruik

Nadere informatie

De Connected Bus. Een casestudie naar de impact van mobiele connectiviteit op openbaar busvervoer in Nederland. Auteurs: Ir.

De Connected Bus. Een casestudie naar de impact van mobiele connectiviteit op openbaar busvervoer in Nederland. Auteurs: Ir. De Connected Bus Een casestudie naar de impact van mobiele connectiviteit op openbaar busvervoer in Nederland. Auteurs: Ir. Karin Smorenburg Martin de Jong MSc Status: Definitief Publicatiedatum: 8 juli

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel BESPAAR MET DE ZON

Initiatiefvoorstel BESPAAR MET DE ZON Initiatiefvoorstel BESPAAR MET DE ZON Noordenveld Voorstel 1. Het college opdracht te geven een aanbesteding uit te laten werken voor de plaatsing van zonnepanelen op de (daarvoor geschikte) gemeentelijke

Nadere informatie

Energiek Brabant. Een scenariostudie naar de energievoorziening van Noord-Brabant in 2040

Energiek Brabant. Een scenariostudie naar de energievoorziening van Noord-Brabant in 2040 Energiek Brabant Een scenariostudie naar de energievoorziening van Noord-Brabant in 2040 Han van Kasteren (Telos) Wim Konz (Telos) Patrick van Schijndel (TU/e) Ruben Smeets (Telos) Corné Wentink (TU/e)

Nadere informatie

Grenzeloos CO 2 neutraal!! KLIMAATBELEIDSPLAN 2013 2020. Gemeente De Marne

Grenzeloos CO 2 neutraal!! KLIMAATBELEIDSPLAN 2013 2020. Gemeente De Marne Grenzeloos CO 2 neutraal!! KLIMAATBELEIDSPLAN 2013 2020 Gemeente De Marne 1 Inhoudsopgave Samenvatting 3 1 Inleiding 4 1.1 Uitgangssituatie 4 2 Het Proces 6 2.1 Samenvatting van het Noordelijk Klimaatperspectief

Nadere informatie

Module Licht en Duisternis

Module Licht en Duisternis Module Licht en Duisternis Onderdeel van het milieubeleidsplan Gemeente Schouwen-Duiveland Colofon Uitgever : gemeente Schouwen-Duiveland 2009 Teksten : afdeling Ruimte en Milieu Redactie : Tekst- & Vertaalbureau

Nadere informatie

DEN HAAG GAAT ELEKTRISCH

DEN HAAG GAAT ELEKTRISCH DEN HAAG GAAT ELEKTRISCH Kansen voor elektrisch vervoer 1 Een elektrische scooter is cool! Haags Milieucentrum februari 2011 Redactie: Fotografie: Monique Bergmans (Haags Milieucentrum) Bob Molenaar (Haags

Nadere informatie

Ondernemingsplan 2014-2017

Ondernemingsplan 2014-2017 Ondernemingsplan 2014-2017 Voorwoord De overheid is duidelijk. We gaan van een verzorgings- naar een participatiestaat. De burger wordt meer op zichzelf teruggeworpen. En de corporatie gaat steeds meer

Nadere informatie