Spoedverzoek tot handhaving Wet marktordening gezondheidszorg 5 april 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Spoedverzoek tot handhaving Wet marktordening gezondheidszorg 5 april 2011"

Transcriptie

1 KIENlegal T.a.v. Mevrouw N.U.N. Kien Oostmaaslaan AN ROTTERDAM Newtonlaan BX Utrecht Postbus GA Utrecht T F E info@nza.nl I Uw brief van 21 januari 2011 Uw kenmerk Behandeld door Telefoonnummer adres Onderwerp Datum Spoedverzoek tot handhaving Wet marktordening gezondheidszorg 5 april 2011 Geachte mevrouw Kien, Bij brief van 21 januari 2011 heeft u namens uw cliënten, de Stichting Synergos (tevens bekend als Diagnostiek voor U, hierna: DvU) en de maatschap Verloskundige groepspraktijk Helmond (hierna: VGH) een klacht in het kader van aanmerkelijke marktmacht (hierna: AMM) ingediend bij de Nederlandse Zorgautoriteit (hierna: NZa). U verzoekt namens uw cliënten de NZa om kort weergegeven Stichting Elkerliek Ziekenhuis te Helmond (hierna: het Elkerliek Ziekenhuis) een AMM-verplichting op te leggen op grond van artikel 48, lid 1, sub c, Wet marktordening gezondheidszorg 1 (hierna: Wmg) en deze verplichting - vooruitlopend op toepassing van artikel 48 Wmg - op grond van artikel 49 Wmg met spoed op te leggen. De NZa wijst uw verzoek af. Hieronder wordt kort de inhoud van de klacht weergegeven alsook de naar aanleiding van deze klacht gevolgde procedure. Vervolgens gaat de NZa in op de door u aan de orde gestelde zwangerschapsscreening (een bloedonderzoek naar infectieziekten en bloedgroep in de 12 e week van de zwangerschap) en de drie verschillende aanvullende, meer specifieke onderzoeken (bepaling van glucosedagcurve, navelstrengbloed en bilirubine). Tot slot wordt de reden van afwijzing van uw verzoek weergegeven. 1 Artikel 48, lid 1, sub c, Wmg, luidt: Indien de zorgautoriteit van oordeel is dat een of meer zorgaanbieders of een of meer ziektekostenverzekeraars alleen dan wel gezamenlijk beschikt onderscheidenlijk beschikken over aanmerkelijke marktmacht op een door de zorgautoriteit volgens de beginselen van het algemeen mededingingsrecht afgebakende markt, kan de zorgautoriteit die zorgaanbieder of zorgaanbieders dan wel die ziektekostenverzekeraar of ziektekostenverzekeraars een of meer van de volgende verplichtingen opleggen: ( ) de verplichting om een door de zorgautoriteit te bepalen dienst los te leveren van andere diensten.

2 Achtergrond van uw verzoek Bij brief van 2 september 2010 heeft VGH het Elkerliek Ziekenhuis te kennen gegeven per 7 september 2010 geen gebruik meer te maken van de diensten van het laboratorium van het Elkerliek Ziekenhuis voor het verrichten van zwangerschapsscreening. Voor deze screening is VGH een samenwerking aangegaan met DvU. In antwoord op de beëindiging door VGH van de samenwerking met het Elkerliek Ziekenhuis ten behoeve van zwangerschapsscreening, is door het Elkerliek Ziekenhuis te kennen gegeven dat zij per 31 januari 2011 niet langer voor patiënten van VGH aanvullende, meer specifieke onderzoeken zal uitvoeren. Per 7 februari 2011 is het laboratorium van het Elkerliek Ziekenhuis daadwerkelijk gestopt met het uitvoeren van deze onderzoeken. Het Elkerliek Ziekenhuis wenst vanuit medische en bedrijfseconomische overwegingen alleen de aanvullende, meer specifieke onderzoeken te verrichten indien zij ook de zwangerschapsscreening kan verrichten. 2 van 10 U stelt in uw verzoek dat het Elkerliek Ziekenhuis beschikt over een aanmerkelijke marktmachtpositie (AMM-positie) op de markt voor het verzorgen van aanvullend, meer specifiek onderzoek in de regio Helmond. U geeft aan dat door gebruik te maken van koppelverkoop door alleen de aanvullende, meer specifieke onderzoeken te willen verrichten indien ook de zwangerschapsscreening wordt verricht het Elkerliek Ziekenhuis de toetreding van concurrenten geheel uitsluit en de kwaliteit van de zorg in gevaar brengt. U verzoekt de NZa het Elkerliek Ziekenhuis met spoed een maatregel op te leggen op grond van artikel 48 Wmg, inhoudende het Elkerliek Ziekenhuis te verplichten de aanvullende, meer specifieke onderzoeken los te leveren van de zwangerschapsscreening. Procedure Naar aanleiding van het verzoek heeft de NZa op 10 februari 2011 een gesprek gevoerd met klagers, VGH en DvU en hun gemachtigde, KIENlegal. Op 16 februari 2011 en op 4 maart 2011 heeft de NZa ten behoeve van de beoordeling van het verzoek enkele aanvullende vragen gesteld aan VGH en DvU. In het kader van een zorgvuldige voorbereiding heeft de NZa op 22 februari 2011 gesproken met beklaagde, het Elkerliek Ziekenhuis en haar gemachtigde, KBS Advocaten. Partijen zijn in de gelegenheid gesteld commentaar te leveren op voornoemde gespreksverslagen, hetgeen zij ook hebben gedaan. Tevens heeft het Elkerliek Ziekenhuis op 4 maart 2011 een zienswijze ingediend en enige aanvullende informatie aan de NZa verstrekt. De NZa heeft op 14 februari 2011 telefonisch contact gehad met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: IGZ) en zijn op 10 maart 2011 aanvullende vragen gesteld aan IGZ. De NZa volgt het oordeel van de IGZ over de kwaliteit van het handelen van zorgaanbieders. 2 2 Zie artikel 19 Wmg.

3 De NZa heeft op 16 februari 2011 schriftelijk vragen gesteld aan zorgverzekeraar CZ. CZ is in de regio Helmond de grootste zorgverzekeraar. Op 1 maart heeft de NZa contact gehad met de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (hierna: KNOV). 3 van 10 Op 24 maart 2011 heeft de NZa VGH en DvU in de gelegenheid gesteld een zienswijze naar voren te brengen ten aanzien van de in het concept besluit genoemde gegevens en feiten die hen treffen en die afwijken van de gegevens die zij zelf ter zake hebben verstrekt. Op 31 maart 2011 hebben VGH en DvU hun zienswijze naar voren gebracht. Op grond van de gevoerde gesprekken en de op dit moment beschikbare informatie, heeft de NZa het volgende geconstateerd. Feiten Bloedonderzoek naar infectieziekten en bloedgroep VGH biedt verloskundige zorg aan. Vast onderdeel van de in dat kader aan de orde zijnde zwangerschapscontroles is het bloedonderzoek in ongeveer de 12 e week van de zwangerschap (hiervoor aangeduid met zwangerschapsscreening ). Met dit bloedonderzoek wordt kort samengevat informatie verkregen over de bloedgroep en irregulaire antistoffen van de zwangere. Dit onderzoek wordt ingekocht en gefinancierd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De bepalingen ten behoeve van dit onderzoek dienen uitgevoerd te worden in een laboratorium. VGH laat sinds 7 september 2010 deze bepalingen verrichten door DvU. Aanvullende, meer specifieke onderzoeken In een later stadium van de zwangerschap, rondom de bevalling en/of bij de zorg voor de neonaat (pasgeborene), kan het nodig zijn dat aanvullende, meer specifieke bloedonderzoeken dienen te worden verricht. De zorg in het kader van deze aanvullende onderzoeken wordt gefinancierd op basis van de Zorgverzekeringswet. De bepalingen voor deze bloedonderzoeken worden eveneens in een laboratorium uitgevoerd. In het handhavingsverzoek wordt melding gemaakt van drie aanvullende bloedonderzoeken. Hieronder worden de relevante kenmerken van deze onderzoeken besproken. 1. Bepaling van glucosedagcurve Ongeveer 1 op de 20 zwangere vrouwen krijgt te maken met zwangerschapdiabetes. 3 Bepaling van de glucosedagcurve is een screeningsinstrument dat wordt ingezet bij vrouwen met een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes. Aan de hand van een bloedonderzoek 3 Meer precieze aantallen zijn niet bekend. Zie voor meer info: (laatst bezocht 16 maart 2011).

4 wordt de glucosedagcurve bepaald. Dit onderzoek wordt tussen de 24 e en 28 e week van de zwangerschap uitgevoerd. Ten behoeve van het onderzoek dient bij de zwangere op één dag meerdere malen bloed te worden afgenomen. Uit de bepaling volgt geen acute medische interventie. 4 van 10 Bloedafname kan worden gedaan in (het laboratorium van) een ziekenhuis of in een ander (eerstelijns)laboratorium. De zwangere heeft daarbij de keuze om òf enkele malen op die dag te reizen naar de priklocatie, of op de priklocatie te verblijven. Het komt ook voor dat zwangeren in staat worden gesteld thuis zelf te prikken. Zwangeren krijgen dan een prikpen en buisjes mee. 2. Bepaling van navelstrengbloed Uit de hiervoor genoemde zwangerschapscreening kan blijken dat de zwangere Rhesus-D negatief is. Van alle zwangeren is 84% Rhesus-Dpositief en 16% is Rhesus-D-negatief. 4 Bij deze laatste categorie dient ook van de neonaat bepaald te worden wat de Rhesus-factor is. Dit gebeurt door na de bevalling bloed af te nemen uit de navelstreng. Blijkt uit (de bepaling van) dit bloed dat de neonaat Rhesus-D positief is, dan dient aan de moeder uiterlijk binnen 48 uur na de bevalling een injectie met anti-d-stof te worden toegediend. 5 Omdat de bevalling gewoonlijk niet planbaar is, is het onderzoek van navelstrengbloed eveneens niet planbaar. De verloskundige neemt het bloed af. Eventuele toediening van de injectie bij de moeder kan eveneens door de verloskundige worden gedaan. Omdat het bloed direct na de bevalling wordt afgenomen, dient het bloed in het geval van een thuisbevalling vervoerd te worden naar een laboratorium. In de praktijk wordt veelal een familielid gevraagd het bloed naar een laboratorium te brengen. 3. Bepaling van bilirubine Na de geboorte kan de neonaat geel zien. Dit komt door de aanwezigheid van de stof bilirubine in het bloed. Als de hoeveelheid bilirubine in het bloed te hoog wordt (hetgeen wordt aangeduid als hyperbilirubinemie) kan dit leiden tot hersenbeschadiging. Volgens de Richtlijn preventie, diagnostiek en behandeling van hyperbilirubinemie bij de pasgeborene, geboren na een zwangerschapsduur van meer dan 35 weken ontwikkelt ongeveer 2% tot 5% van de neonaten een mate van hyperbilirubinemie. 6 In dat geval kan medisch ingrijpen noodzakelijk zijn. 4 (laatst bezocht 16 maart 2011). 5 Zie gespreksverslag NZa IGZ, van 14 februari Zie de Richtlijn preventie, diagnostiek en behandeling van hyperbilirubinemie bij de pasgeborene, geboren na een zwangerschapsduur van meer dan 35 weken, 2008, een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en met ondersteuning van het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO. Een versie met een chronologische ordening is door klagers verstrekt en is te raadplegen via (laatst bezocht 16 maart 2011).

5 De richtlijn onderscheidt in de tijdsvolgorde 3 situaties: neonaten die binnen 24 uur na geboorte te geel zien worden op grond van de richtlijn meteen doorverwezen naar de kinderarts. Neonaten die te geel zien na 7 dagen na geboorte worden doorverwezen naar de Jeugdgezondheidszorg. Afhankelijk van verschillende factoren wordt voor neonaten tussen de 24 uur en 7 dagen oud bepaald of er een bloedafname moet plaatsvinden ten behoeve van een onderzoek op bilirubinegehalte in het bloed. 5 van 10 De uit te voeren bloedbepaling dient ter beantwoording van de vraag of medische interventie noodzakelijk is. Of derhalve bloed afgenomen dient te worden, wordt meestal bepaald door de verloskundige en is afhankelijk van observaties van de neonaat en een aantal risicofactoren. Ingeval de verloskundige reeds verwacht dat medisch ingrijpen nodig is (er is sprake van spoed ), zal meteen naar de tweede lijn worden verwezen. Na bloedafname dient er niet acuut doch wel spoedig (in beginsel binnen 12 uur 7 ) een analyse van het bloed te zijn gedaan in een laboratorium. Het benodigde bloed wordt verkregen uit de hiel van de neonaat. Mede afhankelijk van de uitkomst van de bepaling kan opname van de neonaat in het ziekenhuis noodzakelijk zijn. De verloskundige verwijst hiertoe door naar de kinderarts. In Nederland is bloedafname ten behoeve van een bilirubinebepaling verschillend georganiseerd: sommige verloskundige praktijken verwijzen de neonaat voor de bloedafname naar een laboratorium, anderen (een verloskundige of een assistent van een laboratorium) nemen zelf het bloed af 8 en (laten) het bloed naar een laboratorium brengen 9. De bloedafname is een handeling die onder voorwaarden door verloskundigen kan en mag worden uitgevoerd. 10 In het geval dat het nodig is, kunnen verloskundigen zich in deze handeling bekwamen. 11 VGH heeft kort weergegeven aangevoerd dat het prikken als zodanig het probleem niet is en de verloskundige hiertoe ook bevoegd is. VGH geeft aan dat de afname van het bloed ten behoeve van een bilirubinebepaling op dit moment niet door verloskundigen van VGH wordt uitgevoerd. VGH laat de neonaat hiervoor reizen naar een laboratorium. 7 Zie gespreksverslag NZa IGZ, van 14 februari Zie voor voorbeelden van deze werkwijze: en en (laatst bezocht op 4 april 2011). 9 Zie voor een voorbeeld van deze werkwijze: (laatst bezocht op 4 april 2011). 10 De NZa merkt op dat tot de deskundigheid van de verloskundige behoort het ten behoeve van onderzoek bij het kind afnemen van bloed door middel van een punctie in de hiel. Een en ander is geregeld in het Besluit van 3 juli 2008, houdende regels inzake de opleiding tot en de deskundigheid van de verloskundige (Besluit opleidingseisen en deskundigheidsgebied verloskundige, stb. 300, 2008). 11 Zie gespreksverslag NZa KNOV van 1 maart 2011.

6 Aanbod alternatieve laboratoria Sinds 7 februari jl. biedt het laboratorium van het Elkerliek Ziekenhuis niet meer de hiervoor benoemde drie aanvullende onderzoeken aan patiënten van VGH aan 12. VGH verwijst haar patiënten op dit moment voor de meeste aanvullende onderzoeken naar het laboratorium van het St. Anna Ziekenhuis te Geldrop. 6 van 10 Hieronder geeft de NZa een overzicht van enkele alternatieve laboratoria die de aanvullende onderzoeken aanbieden. Daarbij is de afstand vanaf de hoofdlocatie van VGH naar deze laboratoria opgenomen 13. Laboratorium Afstand in kilometers 14 St. Anna Ziekenhuis (Geldrop) 12,8 Catharina Ziekenhuis (Eindhoven) 16,3 Diagnostiek voor U (locatie Eindhoven) 15 16,9 Ziekenhuis Bernhoven (Veghel) 20,8 Maxima Medisch Centrum (Veldhoven) 23,2 Diagnostiek voor U (locatie St. 31,4 Jansgasthuis te Weert) Ter vergelijking: de afstand naar het Elkerliek Ziekenhuis te Helmond is ongeveer 2,3 kilometer vanaf de genoemde hoofdlocatie van VGH. Beoordeling artikel 48 en 49 Wmg De NZa heeft uw verzoek beoordeeld aan de hand van de Beleidsregel Aanmerkelijke Marktmacht. 16 Om een AMM-verplichting op te kunnen leggen, moet de NZa vaststellen dat op een daartoe afgebakende relevante markt een AMM-positie bestaat die leidt tot (potentiële) mededingingsproblemen welke door één of meer verplichtingen op proportionele wijze kunnen worden opgelost. Deze voorwaarden zijn cumulatief: aan ál deze voorwaarden moet dus worden voldaan voordat de NZa AMM-verplichtingen kan opleggen. 17 Specifiek voor de toepassing van artikel 49 Wmg geldt dat de NZa een zorgaanbieder een AMM-verplichting (vooruitlopend op toepassing van artikel 48 Wmg) kan opleggen indien zij een redelijk vermoeden heeft dat zij tot een oordeel als bedoeld in het eerste lid van artikel 48 Wmg, zal komen. Voor de toepassing van artikel 49 Wmg moet er tevens sprake zijn van een spoedeisend belang. Daarvan is sprake als: de verwachting is dat het volgen van een normale procedure teveel tijd kost en de te treffen maatregel dan niet meer het beoogde 12 De weigering van het Elkerliek Ziekenhuis regardeert uitsluitend de hier genoemde drie aanvullende onderzoeken en niet de gynaecologische en verloskundige zorg, waaronder begrepen bevallingen. 13 Hoewel de afstand tussen de patiënt van VGH en een laboratorium relevant is, gaat de NZa voor de behandeling van deze zaak uit van de hoofdlocatie van VGH. Uit gegevens van VGH blijkt namelijk dat 97,6% van de patiëntpopulatie van VGH uit de wijken rondom de groepspraktijk komt. 14 Hierbij gaat de NZa uit van de kortste afstand, gemeten met Google Maps. 15 Deze locatie van DvU is anders dan de andere laboratoria voor bloedafname geopend op maandag tot en met donderdag van 07:00 uur 19:00 uur. Op vrijdag is deze locatie geopend voor bloedafname van 07:00 uur 17:00 uur. Zie (laatst bezocht 16 maart 2011). 16 Zie beleidsregel met nummer ALBR Zie beleidsregel met nummer ALBR-0001, overweging 7.

7 resultaat zal kunnen hebben, en; de publieke belangen toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit en/of de belangen voor de bevordering of instandhouding van de daadwerkelijke mededinging hierdoor in ernstige mate worden getroffen. 7 van 10 Zoals eerder in dit besluit is weergegeven, ziet u kort weergegeven i) het feit dat u patiënten moet verwijzen naar andere laboratoria dan die van het Elkerliek Ziekenhuis voor de aanvullende onderzoeken met medische risico s voor uw patiënten tot gevolg en ii) het door u verwachte gevolg dat DvU niet (effectief) kan toetreden tot de markt voor zwangerschapsscreening als het (mededingings)probleem 18. Als daarbij de publieke belangen kwaliteit, betaalbaarheid en/of toegankelijkheid geschaad worden, kan er volgens de NZa sprake zijn van een (potentieel) mededingingsprobleem. Dit is in onderhavige zaak niet gebleken. De NZa beoordeelt in onderhavige zaak dan ook of VGH in dusdanige mate afhankelijk is van het Elkerliek Ziekenhuis dat verwacht moet worden dat de weigering van het Elkerliek Ziekenhuis ertoe leidt dat de kwaliteit en/of de toegankelijkheid van de zorg van patiënten van VGH in ernstige mate in gevaar komt. De NZa overweegt hiertoe het volgende. Publieke belang: kwaliteit De NZa volgt het oordeel van de IGZ over de kwaliteit van de zorg. Volgens de IGZ is er gezien de afstanden tot andere laboratoria geen sprake van een daling van de kwaliteit van de zorg of een toename van gezondheidsrisico s voor patiënten. Het is daarmee niet aannemelijk geworden dat VGH voor genoemde bepalingen om medische redenen niet gebruik zou kunnen maken van de diensten die nabij liggende laboratoria bieden en daarom in overwegende mate afhankelijk zou zijn van het Elkerliek Ziekenhuis. Publieke belang: toegankelijkheid In de onderhavige zaak is niet aannemelijk gemaakt dat de afstand tussen VGH en andere laboratoria zoals weergegeven onder relevante feiten voor patiënten onredelijk zou zijn. De extra reistijd die ontstaat is niet dusdanig dat dit er toe leidt dat VGH niet buiten het Elkerliek Ziekenhuis om analyse van het bloed kan organiseren zonder dat daarbij de toegankelijkheid (alsook de kwaliteit) van de zorg in ernstige mate wordt geschaad. Temeer omdat, indien bijvoorbeeld blijkt dat de neonaat opgenomen moet worden in een ziekenhuis in verband met hyperbilirubinemie, VGH in dat geval wel kan verwijzen naar het Elkerliek Ziekenhuis. Daarnaast is niet gebleken dat er voor VGH geen mogelijkheden zijn om de gevolgen voor patiënten van VGH die voortvloeien uit een toegenomen reisafstand te beperken. Niet is gebleken waarom VGH in het geval dat een bilirubinebepaling nodig is niet zelf bloed kan (laten) prikken en het bloed naar een laboratorium (laat) brengen voor analyse. De extra reistijd die dan ontstaat, geldt dan alleen voor het bloed. Ook in dit geval geldt dat, indien bijvoorbeeld blijkt dat de neonaat opgenomen 18 De NZa merkt hierbij op dat DvU reeds actief is op deze (mogelijke) markt en vat dit probleem dan ook op als het uitsluiten van DvU van deze (mogelijke) markt door het Elkerliek Ziekenhuis.

8 moet worden in een ziekenhuis in verband met hyperbilirubinemie, VGH in dat geval wel kan verwijzen naar het Elkerliek Ziekenhuis. Tot slot merkt de NZa op dat VGH heeft aangegeven vrijwel al haar patiënten voor aanvullend bloedonderzoek naar het laboratorium van het Elkerliek Ziekenhuis te verwijzen. Zoals reeds hierboven aangegeven, ligt het Elkerliek Ziekenhuis op 2,3 kilometer van de hoofdlocatie van VGH. De NZa merkt in dit verband op dat deze voor patiënten gunstige afstand geen op zichzelf staande grond vormt voor het oordeel dat de afstand tussen VGH en andere laboratoria onredelijk zou zijn voor patiënten. Zo maakt in de regio van het Elkerliek Ziekenhuis ook Verloskundigenpraktijk te Gemert-Bakel en Aarle-Rixtel voor aanvullende bloedonderzoeken gebruik van de diensten van het Elkerliek Ziekenhuis. 19 Deze praktijk is op een afstand van 11,7 kilometer van het Elkerliek Ziekenhuis gelegen. Niet valt in te zien waarom een vergelijkbare afstand voor (patiënten van) VGH onacceptabel zou zijn. 8 van 10 Tussenconclusie Concluderend geldt dat met de nu bekende, hiervoor benoemde informatie in onderlinge samenhang bezien, niet is gebleken dat de afstanden tot de andere laboratoria dusdanig zijn dat VGH afhankelijk is van het Elkerliek Ziekenhuis voor genoemde onderzoeken. Daarbij geldt dat er geen medische risico s optreden indien VGH patiënten of het bloed van patiënten naar een ander laboratorium stuurt. In het verlengde hiervan valt niet in te zien dat het door de gedragingen van het Elkerliek Ziekenhuis voor DvU niet mogelijk is om op de (mogelijke) markt voor zwangerschapsscreening in de regio Helmond actief te blijven. Daarbij merkt de NZa op dat DvU ook niet afhankelijk is van uitsluitend VGH om deze zorg aan te bieden in de regio Helmond. Concurrentiepositie van VGH Gedurende de procedure is in het verlengde van de eerder genoemde mededingingsproblemen door VGH gesteld dat de noodzaak om patiënten of bloed van patiënten een langere afstand dan die tot het Elkerliek Ziekenhuis te laten reizen, ertoe leidt dat VGH een concurrentienadeel lijdt. Volgens VGH leidt dit er op korte termijn toe dat VGH haar activiteiten met betrekking tot verloskundige zorg zal moeten staken. Ook om die reden is volgens VGH het opleggen van verplichting op grond van artikel 48 Wmg met spoed geboden. Bij de beoordeling van deze stelling dient de NZa eerst te onderzoeken òf aannemelijk is dat VGH op de korte termijn niet langer activiteiten met betrekking tot verloskundige zorg kan aanbieden. Vervolgens moet de vraag beantwoord worden of daardoor de publieke belangen en/of de belangen voor de bevordering of instandhouding van de daadwerkelijke mededinging in ernstige mate worden getroffen. Immers, vooropgesteld moet worden dat het zich niet op de markt kunnen handhaven van een marktpartij op zichzelf niet voldoende reden vormt om een AMMverplichting op te leggen. Daarvoor is het relevant of dit het gevolg is van de marktgedragingen van in casu het Elkerliek Ziekenhuis en vervolgens òf, en in welke mate, de publieke belangen en/of de mededinging op die markt hierdoor ernstig geschaad worden. 19 Verloskundige praktijk Gemert-Bakel en Aarle Rixtel, gevestigd te Gemert.

9 De NZa is van oordeel dat niet aannemelijk is geworden dat VGH door de gedragingen van het Elkerliek Ziekenhuis in ernstige mate in haar concurrentiepositie ten opzichte van andere verloskundige praktijken in de regio Helmond wordt geschaad. 9 van 10 Hiervoor is reeds overwogen dat het voor VGH door de weigering van het Elkerliek Ziekenhuis niet onmogelijk is, dan wel in medisch opzicht risicovol, om deze zorg voor haar patiënten te organiseren. Daarnaast overweegt de NZa tevens dat (potentiële) patiënten van VGH de keuze voor een verloskundige praktijk niet uitsluitend of in overwegende mate (zullen) baseren op een mogelijk 20 ziekenhuisbezoek voor een aanvullend onderzoek. Zwangeren bezoeken VGH immers beduidend vaker voor andere zorg (de reguliere controles tijdens de zwangerschap). VGH heeft aangegeven dat zij door de samenwerking met DvU ten opzichte van de andere praktijken in Helmond haar (potentiële) patiënten juist een extra service kan bieden. Zo kan de zwangerschapsscreening, die bij elke zwangere plaatsvindt, in de praktijk van VGH plaatsvinden en hoeft de zwangere niet naar een laboratorium/ziekenhuis te reizen. Het is aannemelijk dat een dergelijk voordeel een rol speelt in de keuze van patiënten voor een verloskundige praktijk. Tot slot merkt de NZa op dat, als eerder in dit besluit is toegelicht, het niet aannemelijk is dat DvU als gevolg van het gedrag van het Elkerliek Ziekenhuis deze dienstverlening niet langer bij VGH aan zou kunnen bieden. Tussenconclusie Concluderend geldt dat met de huidige informatie in onderlinge samenhang bezien, niet aannemelijk is geworden dat VGH door de gedragingen van het Elkerliek Ziekenhuis een dusdanig concurrentienadeel lijdt dat verwacht moet worden dat VGH op de korte termijn niet langer verloskundige zorg kan aanbieden. Hierdoor kan in het midden worden gelaten of in een dergelijke situatie de publieke belangen en/of de belangen voor de bevordering of instandhouding van de daadwerkelijke mededinging in ernstige mate getroffen zouden worden. Conclusie Gelet op voorgaande is op basis van de huidige informatie niet aannemelijk geworden dat de mededinging en/of de publieke belangen worden geschaad door het handelen van het Elkerliek Ziekenhuis. De vraag of er sprake is van een AMM-positie van het Elkerliek Ziekenhuis kan in het midden worden gelaten nu er zich geen (potentiële) mededingingsproblemen voordoen en een dergelijk onderzoek de materiële beoordeling van de zaak niet beïnvloedt. Derhalve ziet de NZa, op basis van de op dit moment beschikbare gegevens, geen aanleiding om een verplichting in de zin van artikel 48 Wmg op te leggen. Aangezien er geen reden bestaat voor toepassing van artikel 48 Wmg, vervalt hiermee ook de aanleiding voor toepassing van artikel 49 Wmg. 20 De in onderhavige zaak van belang zijnde aanvullende onderzoeken betreffen immers slechts een beperkt deel van de patiënten; zie de aantallen onder relevante feiten hierboven.

10 Een afschrift van dit besluit zal aan het Elkerliek Ziekenhuis worden toegezonden en openbaar worden gemaakt op de website van de NZa. Bezwaarclausule Ingevolge artikel 105 van de Wmg juncto artikel 7:1 lid 1 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) kan een belanghebbende binnen zes weken na de datum van verzending van dit besluit een bezwaarschrift, per post dan wel per fax, indienen bij de Nederlandse Zorgautoriteit, Unit Bezwaar, beroep en boetes, Postbus 3017, 3502 GA Utrecht. Het bezwaar dient conform artikel 6:5 lid 1 Awb schriftelijk en ondertekend te worden ingediend en moet tenminste de volgende gegevens bevatten: naam en adres van de indiener, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar. Het verdient aanbeveling om een afschrift van het bestreden besluit bij te voegen. 10 van 10 Hoogachtend, Nederlandse Zorgautoriteit, mw. drs. L. de Maat directeur Toezicht en Handhaving

U heeft namens Dermatologisch Centrum Wetering (DCW) een klacht ingediend bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tegen zorgverzekeraar Menzis U.A.

U heeft namens Dermatologisch Centrum Wetering (DCW) een klacht ingediend bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tegen zorgverzekeraar Menzis U.A. Dermatologisch Centrum Wetering T.a.v. mevrouw dr. R. Krijnen Nieuwe Weteringstraat 11 1017 ZX AMSTERDAM Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl

Nadere informatie

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Betreft: Stichting Humanitas DMH onderdeel van Zorg Stichting Vivence Melding 1. Op 7 november 2016 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een aanvraag

Nadere informatie

[Aanvrager A] heeft ter onderbouwing van het handhavingsverzoek van 3 augustus 2016 een aantal documenten aan de NZa overlegd.

[Aanvrager A] heeft ter onderbouwing van het handhavingsverzoek van 3 augustus 2016 een aantal documenten aan de NZa overlegd. Besluit Aanleiding Op 3 augustus 2016 ontving de NZa een handhavingsverzoek van [Aanvrager A]. [Aanvrager A] is een samenwerkingsverband van zeven aanbieders van orthopedisch schoeisel. 1 In haar schrijven

Nadere informatie

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Betreft: Zorg van de Zaak Netwerk B.V. Stichting Christelijke GGZ - Stichting voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg van de Nederlandse Gereformeerde

Nadere informatie

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets In deze openbare versie van dit besluit zijn delen van de tekst vervangen of weggelaten om redenen van vertrouwelijkheid. Vervangen of weggelaten delen

Nadere informatie

Nederlandse Zorgautoriteit

Nederlandse Zorgautoriteit Nederlandse Zorgautoriteit Aangetekend Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Maxima Medisch Centrum t.a.v. [...] Postbus 7777 5500 MB VELDHOVEN Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 e

Nadere informatie

Nederlandse Zorgautoriteit

Nederlandse Zorgautoriteit Nederlandse Zorgautoriteit Aan het bestuur van ActiZ T.a.v. de heer F. Bluiminck; de heer J. de Vries Postbus 8258 3503 RG UTRECHT Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296

Nadere informatie

Besluit tot goedkeuring concentratie Kenmerk

Besluit tot goedkeuring concentratie Kenmerk Besluit tot goedkeuring concentratie In deze openbare versie van het besluit zijn delen van de tekst vervangen of weggelaten om redenen van vertrouwelijkheid. Vervangen of weggelaten delen zijn met vierkante

Nadere informatie

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Betreft: MOB Drechtssteden B.V. Internos Katholieke Stichting Thuiszorg Melding 1. Op 14 maart 2016 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een aanvraag

Nadere informatie

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Betreft: Stichting Cruciaal christelijke GGZ en de activiteiten van Stichting In de Bres Zorggroep, Stichting In de Bres tweedelijns specialistische

Nadere informatie

Besluit tot goedkeuring concentratie

Besluit tot goedkeuring concentratie Besluit tot goedkeuring concentratie Besluit van de Nederlandse Zorgautoriteit als bedoeld in artikel 49c van de Wet marktordening gezondheidszorg. Betreft: Brocacef Groep N.V. Apotheek De Esch Rotterdam

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk 76519-HHSc/132.09. Aanwijzing publicatie sterftecijfers 9 mei 2014

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk 76519-HHSc/132.09. Aanwijzing publicatie sterftecijfers 9 mei 2014 Aangetekend Amphia Ziekenhuis Raad van Bestuur [ ] Postbus 90158 4800 RK BREDA Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld

Nadere informatie

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Betreft: MOB Maatschappelijk Ondersteuningsbureau B.V. Stichting Thuiszorgnet Melding 1. Op 2 januari 2017 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk 50240/ Last onder dwangsom medewerking detailcontrole 4 oktober 2013

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk 50240/ Last onder dwangsom medewerking detailcontrole 4 oktober 2013 AANGETEKEND Opvoedpoli B.V. T.a.v. het bestuur mevrouw L. Bijl Houtmankade 332 1013 RR AMSTERDAM Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl

Nadere informatie

Besluit tot goedkeuring concentratie

Besluit tot goedkeuring concentratie Besluit tot goedkeuring concentratie Besluit van de Nederlandse Zorgautoriteit als bedoeld in artikel 49c van de Wet marktordening gezondheidszorg. Betreft: Dental Clinics Nederland B.V. Maatschap Sillekens/Sillekens-Wijdeveld

Nadere informatie

Besluit zorgspecifieke concentratietoets Kenmerk 112895/188247

Besluit zorgspecifieke concentratietoets Kenmerk 112895/188247 Besluit zorgspecifieke concentratietoets Betreft: Holland Venture Ondernemers Fonds II B.V. RDW Holding B.V. Melding 1. Op 11 januari 2015 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een aanvraag ontvangen

Nadere informatie

Besluit zorgspecifieke concentratietoets Kenmerk /170020

Besluit zorgspecifieke concentratietoets Kenmerk /170020 Besluit zorgspecifieke concentratietoets Betreft: Stichting BrabantZorg een onderdeel van Arjajuni B.V. een onderdeel van Imli B.V. Melding 1. Op 20 november 2014 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Besluit tot goedkeuring concentratie

Besluit tot goedkeuring concentratie Besluit tot goedkeuring concentratie Besluit van de Nederlandse Zorgautoriteit als bedoeld in artikel 49c van de Wet marktordening gezondheidszorg. Betreft: Holding Apotheek Grave B.V. BENU Apotheek Dubbeldam

Nadere informatie

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Betreft: Stichting Liemerije Stichting Diafaan Melding 1. Op 20 mei 2016 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een aanvraag in de zin van artikel

Nadere informatie

Besluit zorgspecifieke concentratietoets Kenmerk /166770

Besluit zorgspecifieke concentratietoets Kenmerk /166770 Besluit zorgspecifieke concentratietoets Betreft: Brocacef Groep N.V. - Mediq Apotheken Nederland B.V, Mediq Pharma Logistics B.V. en Distrimed B.V. Melding 1. Op 27 januari 2015 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Besluit tot goedkeuring concentratie

Besluit tot goedkeuring concentratie Besluit tot goedkeuring concentratie Besluit van de Nederlandse Zorgautoriteit als bedoeld in artikel 49c van de Wet marktordening gezondheidszorg. Betreft: Equipe Zorgbedrijven TopCo B.V. Handtherapie

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk. Last onder dwangsom 31 juli 2012

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk. Last onder dwangsom 31 juli 2012 Stichting OZIS Drechtsteden T.a.v. De heer R. Peters Espenhof 2 3355 BM PAPENDRECHT Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl

Nadere informatie

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg)

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) TARIEFBESCHIKKING Tandheelkundige zorg AWBZ 1 Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/CU-7106-02 1 januari 2015 5 november 2014 7 november 2014 Volgnr. Geldig tot Behandeld door 4 directie

Nadere informatie

Besluit zorgspecifieke concentratietoets Kenmerk /158606

Besluit zorgspecifieke concentratietoets Kenmerk /158606 Besluit zorgspecifieke concentratietoets Betreft: Stichting Dienstverlening Huisartsenzorg Stedendriehoek - Huisartsenzorg Regio Apeldoorn B.V. - Huisartsenzorg Oost Achterhoek B.V. - Huisartsenzorg Regio

Nadere informatie

met inachtneming van: - Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

met inachtneming van: - Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), TARIEFBESCHIKKING Nummer Datum inwerkingtreding Datum beschikking TB-CU-2013-01 1 januari 2014 31 oktober 2014 Geldig tot Behandeld door 1 januari 2015 directie Zorgmarkten Cure De Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg)

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) PRESTATIEBESCHRIJVINGBESCHIKKING Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/REG-17605-01 1 januari 2017 22 juni 2016 24 juni 2016 Volgnr. Geldig tot Behandeld door 1 directie Regulering

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk 12D0013050. AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 25 april 2012

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk 12D0013050. AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 25 april 2012 AANGETEKEND Stichting Saffier De Residentie Groep T.a.v. het bestuur Postbus 52150 2505 CD DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl

Nadere informatie

29982/ AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 5 februari 2013

29982/ AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 5 februari 2013 AANGETEKEND Stichting Groenhuysen T.a.v. het bestuur Postbus 1596 4700 BN ROOSENDAAL Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl

Nadere informatie

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg)

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) TARIEFBESCHIKKING DBC GGZ Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/CU-5041-01 1 januari 2011 21 februari 2011 23 februari 2011 vlgnr. Geldig tot Behandeld door 1 EOUN/ymem/Cure De Nederlandse

Nadere informatie

Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending januari oktober januari 2010

Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending januari oktober januari 2010 TARIEFBESCHIKKING DBC GGZ Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending 450-2010-01 1 januari 2010 1 oktober 2009 8 januari 2010 vlgnr. Geldig tot Behandeld door 1 directie Zorgmarkten Cure De

Nadere informatie

Extramurale diëtetiek

Extramurale diëtetiek PRESTATIEBESCHRIJVINGBESCHIKKING Extramurale diëtetiek nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/REG-18612-01 1 januari 2018 23 mei 2017 23 mei 2017 Volgnr. Geldig tot Behandeld door 12

Nadere informatie

Prestatie- en tariefbeschikking kraamzorg - TB-REG

Prestatie- en tariefbeschikking kraamzorg - TB-REG Prestatie- en tariefbeschikking kraamzorg - TB-REG-19624-01 Versie 1 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk van de originele

Nadere informatie

TARIEFBESCHIKKING ZZP s EN EXTRAMURALE PARAMETERS FZ

TARIEFBESCHIKKING ZZP s EN EXTRAMURALE PARAMETERS FZ TARIEFBESCHIKKING ZZP s EN EXTRAMURALE PARAMETERS FZ Kenmerk Datum vaststelling Datum inwerkingtreding Geldig tot en met TB/FZ-0003 6 november 2012 1 januari 2013 31 december 2013 De Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Het bevel is van kracht geworden op donderdag 24 augustus 2017 om 16:30 uur en is geldig tot donderdag 31 augustus :30 uur.

Het bevel is van kracht geworden op donderdag 24 augustus 2017 om 16:30 uur en is geldig tot donderdag 31 augustus :30 uur. > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Tandartspraktijk J. Vissi Hoogeveen B.V. xxx Lindenlaan 33A 7907 AT Hoogeveen Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340 78 34

Nadere informatie

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg)

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) TARIEFBESCHIKKING DBC GGZ Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/CU-5047-01 1 januari 2012 29 augustus 2011 31 augustus 2011 vlgnr. Geldig tot Behandeld door 2 Directie Zorgmarkten Cure

Nadere informatie

Prestatie- en tariefbeschikking gecombineerde leefstijlinterventie 2019 TB/REG

Prestatie- en tariefbeschikking gecombineerde leefstijlinterventie 2019 TB/REG Prestatie- en tariefbeschikking gecombineerde leefstijlinterventie 2019 TB/ Versie 1 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk van

Nadere informatie

Nummer Datum ingang Datum vaststelling Datum verzending TB/FZ januari september 2014 n.v.t.

Nummer Datum ingang Datum vaststelling Datum verzending TB/FZ januari september 2014 n.v.t. TARIEFBESCHIKKING ZZP s EN EXTRAMURALE PARAMETERS FZ Nummer Datum ingang Datum vaststelling Datum verzending TB/FZ-0006 1 januari 2014 10 september 2014 n.v.t. Volgnr. Geldig tot Behandeld door 01 1 januari

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk 12D AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 3 mei 2012

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk 12D AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 3 mei 2012 M. Fathi h.o.d.n. Tandartsenpraktijk Floriande Doeverenplein 9 2134 DN HOOFDDORP Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl

Nadere informatie

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg)

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) PRESTATIEBESCHRIJVINGBESCHIKKING nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/CU-7127-02 1 januari 2016 9 december 2015 9 december 2015 Volgnr. Geldig tot Behandeld door 10 directie Zorgmarkten

Nadere informatie

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wmg

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wmg PRESTATIEBESCHRIJVINGBESCHIKKING Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending 6300-1900-10-1 1 januari 2010 14 december 2009 15 december 2009 Volgnr. Geldig tot Behandeld door 3 directie Zorgmarkten

Nadere informatie

Prestatie- en tariefbeschikking eerstelijnsverblijf - TB/REG

Prestatie- en tariefbeschikking eerstelijnsverblijf - TB/REG Prestatie- en tariefbeschikking eerstelijnsverblijf - TB/REG-19608-02 Versie 1 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk van de

Nadere informatie

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Betreft: Zorg van de Zaak Netwerk B.V. CO-EUR Holding B.V. en CO-EUR Nederland B.V. 1 van 7 Melding 1. Op 10 augustus 2015 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg)

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) PRESTATIEBESCHRIJVINGBESCHIKKING Ergotherapie Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/REG-18613-01 1 januari 2018 23 mei 2017 23 mei 2017 Volgnr. Geldig tot Behandeld door 3 - directie

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk 12D AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 25 april 2012

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk 12D AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 25 april 2012 AANGETEKEND CZ zorgkantoor B.V. Zorgkantoor Haaglanden T.a.v. het bestuur Postbus 90152 5000 LD TILBURG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), TARIEFBESCHIKKING DBC GGZ Kenmerk Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/CU-5061-01 1 januari 2012 28 november 2011 30 november 2011 vlgnr. Geldig tot Behandeld door 1 De Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

heeft krachtens paragraaf 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg)

heeft krachtens paragraaf 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) TARIEFBESCHIKKING Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending ZZP-09-03 01-01-2009 07-04-2009 08-04-2009 Zie rekenstaat nr. Geldig tot Behandeld door Mevr. C.F.C. Steennis De Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Bestuurlijke Boete. 2 Bestuurlijke boete Bestuurlijke boete 3

Bestuurlijke Boete. 2 Bestuurlijke boete Bestuurlijke boete 3 Bestuurlijke Boete Bestuurlijke Boete De bewaakt en bevordert een veilig en duurzaam gebruik van weg, water, lucht en rail door burgers en ondernemers. Dat wordt bijvoorbeeld gedaan door controles langs

Nadere informatie

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wmg

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wmg TARIEFBESCHIKKING Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending 5100-1900-08-1 1 januari 2008 7 december 2007 10 december 2007 Volgnr. Geldig tot Behandeld door 36 directie Zorgmarkten Cure De

Nadere informatie

5. RBN biedt een Voip-applicatie genaamd RingCredible aan. Met deze applicatie kunnen eindgebruikers bellen over het internet.

5. RBN biedt een Voip-applicatie genaamd RingCredible aan. Met deze applicatie kunnen eindgebruikers bellen over het internet. Ons kenmerk: ACM/DJZ/2015/201646_OV Zaaknummer: 14.0875.31.1.01 Datum: 7 april 2015 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op het bezwaar van RBN B.V. gericht tegen zijn besluit van 18 december 2014,

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING Overige geneeskundige zorg Nummer Datum ingang Datum verzending TB/REG-18626-01 1 januari 2018 5 september 2017 Volgnr. Geldig tot Behandeld door 5 1 januari 2019 directie

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), TARIEFBESCHIKKING OVERIGE PRODUCTEN GGZ Zvw Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling Datum verzending TB/CU-5057 1 januari 2012 n.v.t. Volgnr. Geldig tot Behandeld door 01 Onbepaald directie Zorgmarkten

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR 122678-223162 Bij brief van 24 april 2015 is door de Directie Forensische Zorg van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (hierna: bezwaarde) bezwaar gemaakt tegen, onder meer

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk 29982/ AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 5 februari 2013

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk 29982/ AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 5 februari 2013 AANGETEKEND CZ zorgkantoor B.V. Zorgkantoor West-Brabant T.a.v. het bestuur Postbus 90152 5000 LD TILBURG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk 133516/193556. Besluit Wob-verzoek 24 juli 2015

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk 133516/193556. Besluit Wob-verzoek 24 juli 2015 De heer Y. Dam Nieuwendijk 91-2 1012 MC AMSTERDAM Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Uw brief van Uw kenmerk 2 juli

Nadere informatie

29982/ AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 5 februari 2013

29982/ AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 5 februari 2013 AANGETEKEND AGIS Ziektekostenverzekeringen N.V. Zorgkantoor Amsterdam t.a.v. het bestuur Van Asch van Wijckstraat 55 3811 LP AMERSFOORT Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), TARIEFBESCHIKKING OVERIGE PRODUCTEN curatieve GGZ Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling Datum verzending -01 1 januari 2013 4 september 2012 n.v.t. Volgnr. Geldig tot Behandeld door 1 Onbepaald

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk 12D AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 3 mei 2012

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk 12D AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 3 mei 2012 AANGETEKEND F. Fathi Doeverenplein 9 2134 DN HOOFDDORP Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl AANWIJZING Behandeld door

Nadere informatie

jc Nederlandse / Zorgautoriteit

jc Nederlandse / Zorgautoriteit jc Nederlandse / Zorgautoriteit De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20350 2500 EJ DEN HA AG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht t 030 296 81 11 F 030 296

Nadere informatie

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg)

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) PRESTATIEBESCHRIJVINGBESCHIKKING Logopedie Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/REG-17606-02 1 januari 2017 19 oktober 2016 19 oktober 2016 Volgnr. Geldig tot Behandeld door 30 directie

Nadere informatie

Overige Geneeskundige Zorg

Overige Geneeskundige Zorg TARIEFBESCHIKKING Overige Geneeskundige Zorg Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/REG-17622-01 1 januari 2017 21 juni 2016 23 juni 2016 Volgnr. Geldig tot Behandeld door 4 directie

Nadere informatie

Rhesusbloedgroep. tijdens de zwangerschap. Wat moet u weten?

Rhesusbloedgroep. tijdens de zwangerschap. Wat moet u weten? Rhesusbloedgroep tijdens de zwangerschap Wat moet u weten? U bent zwanger en kortgeleden is uw bloed onderzocht. Het laboratorium heeft gevonden dat u bloedgroep Rhesus D-negatief of Rhesus c-negatief

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING DOT Nummer Datum inwerkingtreding Datum beschikking 1 januari 2015 22 juli 2014 Geldig tot Behandeld door 1 januari 2016 directie Zorgmarkten Cure De Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Protocol. de Inspectie voor de Gezondheidszorg. de Nederlandse Zorgautoriteit

Protocol. de Inspectie voor de Gezondheidszorg. de Nederlandse Zorgautoriteit Protocol tussen de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Zorgautoriteit inzake samenwerking en coördinatie op het gebied van beleid, regelgeving, toezicht & informatieverstrekking en andere

Nadere informatie

Kenmerk Datum vaststelling Datum inwerkingtreding Geldig tot TB/REG juni januari 2017

Kenmerk Datum vaststelling Datum inwerkingtreding Geldig tot TB/REG juni januari 2017 TARIEFBESCHIKKING Generalistische basis-ggz Kenmerk Datum vaststelling Datum inwerkingtreding Geldig tot TB/REG-17613-01 28 juni 2016 1 januari 2017 De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming

Nadere informatie

Rhesus-bloedgroep tijdens de zwangerschap Wat moet u weten?

Rhesus-bloedgroep tijdens de zwangerschap Wat moet u weten? Rhesus-bloedgroep tijdens de zwangerschap Wat moet u weten? Dit is een uitgave van: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl U herkent de bevolkingsonderzoeken

Nadere informatie

Tariefbeschikking generalistische basis-ggz TB/REG

Tariefbeschikking generalistische basis-ggz TB/REG Tariefbeschikking generalistische basis-ggz TB/REG-20631-01 Versie 1 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk van de originele

Nadere informatie

BESLUIT. Openbaar. Nederlandse Mededingingsautoriteit

BESLUIT. Openbaar. Nederlandse Mededingingsautoriteit Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer 2962-12 Betreft zaak: Van der Post-overheidssteun politieke partijen Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit tot nietontvankelijkverklaring

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR 120194-180815

BESLISSING OP BEZWAAR 120194-180815 BESLISSING OP BEZWAAR 120194-180815 Bij brief van 30 maart 2015 die is ingekomen bij de NZa op dezelfde dag, is door de heer [vertrouwelijk ] (hierna: belanghebbende) bezwaar gemaakt tegen het besluit

Nadere informatie

BELEIDSREGEL TH/BR-008. Overmacht continuïteit van zorg. Vastgesteld op 20 december 2012

BELEIDSREGEL TH/BR-008. Overmacht continuïteit van zorg. Vastgesteld op 20 december 2012 BELEIDSREGEL Overmacht continuïteit van zorg Vastgesteld op 20 december 2012 Op grond van artikel 16 sub b en sub d van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Nederlandse Zorgautoriteit

Nederlandse Zorgautoriteit Nederlandse Zorgautoriteit Aan het bestuur van: Newtonlaan 1-41 - GGD Nederland 3584 BX Utrecht - ZN Postbus 3017 - LHV 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl 1 www.nza.ni Behandeld

Nadere informatie

Door de zorgaanbieder is bij e-mail van 31 mei 2012 een eenzijdig nacalculatieformulier 2011 ingediend.

Door de zorgaanbieder is bij e-mail van 31 mei 2012 een eenzijdig nacalculatieformulier 2011 ingediend. BESLISSING OP BEZWAAR Bij brief van 1 november 2012 die is ingekomen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (hierna: NZa) op 5 november 2012, is door Achmea Divisie Zorg & Gezondheid (hierna: bezwaarde) bezwaar

Nadere informatie

Besluit zorgspecifieke concentratietoets Kenmerk 91867/157842

Besluit zorgspecifieke concentratietoets Kenmerk 91867/157842 Besluit zorgspecifieke concentratietoets Betreft: Universitair Medisch Centrum Groningen - Stichting De Ommelander Ziekenhuis Groep Melding 1. Op 17 juli 2014 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van de paragrafen 4.2 en 4.4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van de paragrafen 4.2 en 4.4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), TARIEFBESCHIKKING FORENSISCHE ZORG Kenmerk Datum vaststelling Datum inwerkingtreding TB/REG-17601-01 27 juni 2016 1 januari 2017 Volgnr. Geldig tot en met 01 31 december 2017 De Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR 112222-167609 Bij brief van 18 december 2014, die is ingekomen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op 19 december 2014, is door de gezamenlijke zorgverzekeraars (bezwaarden) bezwaar

Nadere informatie

Prestatie- en tariefbeschikking verpleging en verzorging - TB/REG

Prestatie- en tariefbeschikking verpleging en verzorging - TB/REG Prestatie- en tariefbeschikking verpleging en verzorging - TB/REG-19626-01 Versie 1 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk van

Nadere informatie

Nederlandse Mededingingsautoriteit

Nederlandse Mededingingsautoriteit Nederlandse Mededingingsautoriteit Aan De Nederlandse Zorgautoriteit T.a.v. mr. drs. T.W. Langejan Postbus 3017 3502 GA Utrecht Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) 6 september 2010 6820_30 Onderwerp

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk M.Veersma 030 296 81 60 mveersma@nza.nl MVEA/shot/z&c/ 09d0018217

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk M.Veersma 030 296 81 60 mveersma@nza.nl MVEA/shot/z&c/ 09d0018217 Koninklijke Nederlandse Genootschap voor Fysiotherapie T.a.v. mevrouw mr. drs. M.A.M. Adriaansens Postbus 248 3800 AE AMERSFOORT Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81

Nadere informatie

2. Bij besluit van de d-g NMa van 5 september 2001 (hierna: het bestreden besluit) is de klacht afgewezen.

2. Bij besluit van de d-g NMa van 5 september 2001 (hierna: het bestreden besluit) is de klacht afgewezen. BESLUIT Nummer 2600/ 41 Betreft zaak: Ralet vs CZ en VGZ Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit tot ongegrondverklaring van het bezwaar gericht tegen zijn besluit van

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING ADD-ONGENEESMIDDELEN, april 2017 (Olumiant) Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling 1 april 2017 4 april 2017 Geldig tot Onbepaald Behandeld door Directie Regulering

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk l 129240/186658. Uw verzoek tot ingrijpen in de markt voor diabeteshulpmiddelen 1 juli 2015

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk l 129240/186658. Uw verzoek tot ingrijpen in de markt voor diabeteshulpmiddelen 1 juli 2015 Diabetesvereniging Nederland T.a.v. Postbus 470 3830 AM LEUSDEN Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van de paragrafen 4.2 en 4.4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van de paragrafen 4.2 en 4.4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), TARIEFBESCHIKKING FORENSISCHE ZORG Kenmerk Datum vaststelling Datum inwerkingtreding 30 juni 2017 1 januari 2018 Volgnr. Geldig tot en met 01 31 december 2018 De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming

Nadere informatie

AANGETEKEND Rijnland Ziekenhuis 070-8888500. last onder dwangsom. Geachte A,

AANGETEKEND Rijnland Ziekenhuis 070-8888500. last onder dwangsom. Geachte A, POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN AANGETEKEND Rijnland Ziekenhuis

Nadere informatie

De loop van de procedure Op 1 juni 2007 hebben IGZ en CBP een bezoek gebracht aan het OZG Lucas in het kader van het hiervoor genoemde onderzoek.

De loop van de procedure Op 1 juni 2007 hebben IGZ en CBP een bezoek gebracht aan het OZG Lucas in het kader van het hiervoor genoemde onderzoek. POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10= TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN AANGETEKEND Ommelander Ziekenhuis

Nadere informatie

Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer. 13 mei 2008 Besluit inzake handhavingsverzoek verhoogde 1 acceptgirokosten KPN

Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer. 13 mei 2008 Besluit inzake handhavingsverzoek verhoogde 1 acceptgirokosten KPN Consumentenbond De heer M. Wessling Postbus 1000 2500 BA 'S-GRAVENHAGE 2500BA1000 Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer mw. drs. M.E. Remijnse OPTA/ACNB/2008/200860 Datum Onderwerp Bijlage(n)

Nadere informatie

Reglement bezwaarprocedure SVWN

Reglement bezwaarprocedure SVWN Reglement bezwaarprocedure SVWN Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland Versie 1.0, vastgesteld 15 december 2015 1/10 Inhoud Begripsbepalingen... 3 De bezwaarcommissie... 3 Procedure... 4 Voorbereiden

Nadere informatie

BESLUIT. 2. Bij brief van 21 oktober 2002 heeft P. Abegg tegen dit besluit bezwaar gemaakt.

BESLUIT. 2. Bij brief van 21 oktober 2002 heeft P. Abegg tegen dit besluit bezwaar gemaakt. Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer 2960/ 24 Betreft zaak: Abegg - CZ Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit tot ongegrondverklaring van het tegen zijn

Nadere informatie

ANONIEM BINDEND ADVIES

ANONIEM BINDEND ADVIES ANONIEM BINDEND ADVIES Partijen : A te B, tegen Zilveren Kruis Zorgverzekeringen N.V. te Utrecht en Achmea Zorgverzekeringen N.V. te Zeist Zaak : Inzage zorgverbruik Zaaknummer : 201601295 Zittingsdatum

Nadere informatie

Ons kenmerk [VERTROUWELIJK] Contactpersoon [VERTROUWELIJK]

Ons kenmerk [VERTROUWELIJK] Contactpersoon [VERTROUWELIJK] Autoriteit Persoonsgegevens AANGETEKEND Datum Contactpersoon Onderwerp Besluit tot invordering en voornemen tot publicatie Geachte, Bij besluit van 11 mei 2017 met kenmerk heeft de Autoriteit Persoonsgegevens

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-2018

BELEIDSREGEL BR/CU-2018 BELEIDSREGEL BR/CU-2018 Weesgeneesmiddelen Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU Verrichtingenlijst ten behoeve van DBC s

BELEIDSREGEL BR/CU Verrichtingenlijst ten behoeve van DBC s BELEIDSREGEL BR/CU-2020 Verrichtingenlijst ten behoeve van DBC s Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 14 februari 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 14 februari 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Datum 21 maart 2013 Onderwerp Bevel ex artikel 8, vierde lid Kwaliteitswet zorginstellingen. Geachte heer Kingma,

Datum 21 maart 2013 Onderwerp Bevel ex artikel 8, vierde lid Kwaliteitswet zorginstellingen. Geachte heer Kingma, > Retouradres Postbus 2680 3500 GR Utrecht PER KOERIER EN PER MAIL VERZONDEN Hoffman Kingma Praktijk B.V. Handelend onder de naam Oosteinde Walborg Kliniek T.a.v. de heer S.J.G. Kingma Bestuurder Pieter

Nadere informatie

U dient de apotheek aan de Pelsgrimsstraat 10 te Rotterdam gesloten te houden.

U dient de apotheek aan de Pelsgrimsstraat 10 te Rotterdam gesloten te houden. > Retouradres Postbus 2680 3500 GR Utrecht AANGETEKEND EN PER E-MAIL VERZONDEN Apotheek Schiemond St. Jacobsstraat 16 3511 BS Utrecht Postbus 2680 3500 GR Utrecht T 030 233 87 87 F 030 232 19 12 www.igz.nl

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR 76153-130574 83345-139322 Geachte heer Kuit, Bij brief van 4 maart 2014, is namens de heer [vertrouwelijk ] tijdig bezwaar ingediend tegen de last onder dwangsom die de Nederlandse

Nadere informatie

Protocol. de Inspectie voor de Gezondheidszorg. de Nederlandse Zorgautoriteit

Protocol. de Inspectie voor de Gezondheidszorg. de Nederlandse Zorgautoriteit Protocol tussen de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de inzake samenwerking en coördinatie op het gebied van beleid, regelgeving, toezicht & informatieverstrekking en andere taken van gemeenschappelijk

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING ADD-ON USTEKINUMAB Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling (met terugwerkende kracht) 1 januari 2016 6 januari 2016 Geldig tot onbepaald Behandeld door Directie

Nadere informatie

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Betreft: Parnassia Groep B.V. Stichting Riagg Rijnmond 1 van 7 Verzoek 1. Op 11 december 2014 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een aanvraag

Nadere informatie

BESLUIT. 1. Bij brief van 3 maart 1998 heeft Polectro Plaza B.V., gevestigd te. 2. Het verzoek om een onderzoek in te stellen naar overtreding van de

BESLUIT. 1. Bij brief van 3 maart 1998 heeft Polectro Plaza B.V., gevestigd te. 2. Het verzoek om een onderzoek in te stellen naar overtreding van de pagina 1 van 5 BESLUIT Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit houdende afwijzing van een verzoek om toepassing van artikel 83 van de Mededingingswet. Betreft: zaak

Nadere informatie

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg)

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) TARIEFBESCHIKKING Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/CU-7134-02 1 januari 2016 16 december 2015 16 december 2015 Volgnr. Geldig tot Behandeld door 28 directie Zorgmarkten Cure De

Nadere informatie