Modules voor de komende schooljaren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Modules voor de komende schooljaren"

Transcriptie

1 G e m e e n t e l i j k e A c a d e m i e v o o r M u z i e k e n W o o r d L e d e Algemene Muziekcultuur (AMC) volg je gedurende drie jaar in de middelbare graad van de richting muziek. Je volgt wekelijks één uur AMC. Per trimester volg je één module. Je hebt per trimester de mogelijkheid om deze module te kiezen. Als jongere kun je kiezen uit vier modules per trimester, als volwassene uit twee. We hebben plaats voor maximaal vijftien leerlingen per module. Slechts twee modules zijn verplicht: - 'De wereld van het geluid en de muzikale parameters' in het eerste jaar - Muziektheorie in een van de drie jaren We willen je een grotere vrijheid bieden in de keuze van de leerstof. We willen je laten nadenken over je keuzes. We willen specifieke leerstof aanreiken aan leerlingen met andere interesses. Iedere module sluit af met een examen, indien je afwezig bent op een van de examens, haal je dit in op het einde van het schooljaar. Daarnaast schrijf je eens per jaar een verslag over een concert dat je bezoekt. De punten van de verschillende examens en van het concertverslag tellen we samen. Dit resultaat is je eindresultaat voor AMC voor het hele schooljaar.

2 Modules voor de komende schooljaren Jongeren uur Cultuurperiodes Pop en Rock II Muziektheorie uur Geluid & Parameters Orkestinstrumenten Orkestpartituur Donderdag uur Lied in de Romantiek Dood in de muziek Elisabethwedstrijd Donderdag uur Geluid & Parameters Dieren in de muziek Pop en Rock II Volwassenen uur Lied in de Romantiek Dood in de muziek Elisabethwedstrijd Donderdag uur Muziektheorie Introductie Blues en Jazz Elisabethwedstrijd

3 Onder voorbehoud Jongeren uur Geluid & Parameters Orkestinstrumenten Muziek/Beeldende kunst uur Volksmuziek Cultuurperiodes Elisabethwedstrijd Donderdag uur Vormen Klassieke componisten Muziektheorie Donderdag uur Geluid & Parameters Muziektheorie Introductie Blues & Jazz Volwassenen uur Orkestinstrumenten J S Bach Elisabethwedstrijd Donderdag uur Folk & Bob Dylan Programmamuziek Elisabethwedstrijd Jongeren uur uur Geluid & Parameters Donderdag uur Muziektheorie Donderdag uur Geluid & Parameters Volwassenen uur Muziektheorie Donderdag uur

4 Modules voor volgend schooljaar Introductie blues en jazz De muziek die in het leven van vele mensen het meest voelbaar aanwezig is, is ongetwijfeld pop en rock. Iederen heeft wel zijn eigen voorkeur binnen dit muziekgenre. Niet iedereen weet dat de wortels van deze populaire muziek teruggaan tot de muziek van de zwarten waaronder de blues en de jazz. In deze module gaan we op zoek naar die wortels en leren we muziek kennen waarin dermate geïmproviseerd wordt zoals dat in geen enkel ander westers muziekgenre gebeurt. Cultuurperioden Een overzicht van de grote klassieke stijlperioden, gaande van de middeleeuwen tot de hedendaagse klassieke muziek en kunst in het algemeen. Welke componisten horen in welke periode thuis? In welke cultuurperiode situeren zich bepaalde muziekstukken die we zelf spelen? Hoe kunnen we onbekende muziekfragmenten in de juiste tijd plaatsen. Elisabethwedstrijd Dit wordt een jaarlijkse vaste prik voor de volwassenen en een keuzemogelijkheid voor de jongeren. De Elisabethwedstrijd is een klassieke muziekwedstrijd van internationaal formaat die vele landen ons benijden. In 2010 staat de piano centraal. De Elizabethwedstrijd is een aanleiding om op zoek te gaan naar de mooiste muziek voor dit instrument en de belangrijkste concerto s. We analyseren minstens één romantisch pianoconcerto en bespreken minstens één componist die zich vooral op pianomuziek heeft toegelegd. We gaan gaan op zoek naar de herkomst en de geschiedenis van het instrument. We zoeken naar de elementen waarin dit unieke instrument zich onderscheidt van andere instrumenten. De wereld van het geluid en de muzikale parameters Wat is klank, wat is ruis? Hoe ontstaat geluid? Hoeveel geluid produceert een stofzuiger of een drilboor of een trompet? Wanneer wordt geluid pijnlijk en zelfs gevaarlijk? Hoe kunnen we daar mee omgaan? Net als een gerecht ontstaat muziek uit het samenvoegen van diverse ingrediënten: de muzikale parameters. Zoals het ene gerecht al eens pikanter is dan het andere, kan het ene muziekstuk meer gebaseerd zijn op ritme, terwijl in een ander stuk vooral de mooie melodieën van belang zijn. In deze module plaatsen we de voornaamste muzikale parameters op een rij en zien we hoe ze op elkaar inwerken. Deze module is verplicht te volgen als eerste module in het eerste trimester voor alle leerlingen van het eerste jaar AMC.

5 Dieren in de muziek Dieren spelen een belangrijke rol in het leven bij veel mensen en niet in het minst bij kinderen. Componisten durven zich ook wel eens inspireren op de dierenwereld als uitgangspunt voor een muziekstuk. Het bekendste voorbeeld is wellicht het Carnval des animaux of het Diernecarnaval van de Franse componist Camille Saint-Saëns. In dit werk voor klein orkest wordt een stoet, een suite uitgebeeld waarin verschillende dieren op de voorgrond treden. Over het Dierencarnaval en andere dierenmuziek gaat deze module. Muziektheorie Een antwoord op al die vragen waar je je keer op keer het nut van afvraagt, máár waar je zoveel beter van gaat spelen. De module gaat over wat je al lang zou kunnen weten, maar wat je mogelijk al voor een groot deel vergeten bent. We hopen dat je na deze module definitief weet in welke toonaard je zit te spelen, naar welke toonaard er gemoduleerd wordt als er wijzigingstekens voorkomen, wat akkoorden zijn en welke akkoorden je mag verwachten in een bepaald stuk, wat het verschil is tussen consonant en dissonant enzomeer. Kortom de leerstof van vier jaar AMV nog eens samengevat in één module. Jammer voor degenen die dachten dat zij van deze theorie verlost waren: deze module is verplicht te volgen tijdens één van de drie jaren AMC. Orkestinstrumenten Over heel de wereld bestaan er duizenden muziekinstrumenten. Enkele daarvan zitten in het symfonieorkest. Ook in een harmonie of een fanfare zitten er slechts enkele van de vele instrumenten. Waarom zit een klarinet wel in een symfonieorkest en een didzeridoe niet? Waarom zitten er in zo n orkest meer violen dan contrabassen en waarom zitten de trompetten niet op de eerste rij? Is een dirigent echt wel nodig? We overlopen de orkestinstrumenten en beluisteren al de instrumenten afzonderlijk, zowel de vaste klanten als de toevallige voorbijgangers. We oefenen om de instrumenten op het gehoor te leren herkennen. Orkestpartituur Pianisten lezen twee notenbalken tegelijkertijd, organisten lezen er drie, dirigenten nog veel meer. Een operapartituur bijvoorbeeld met zangers, koor en orkest kan enkele tientallen notenbalken hebben. Bestaat er een vaste rangschikking voor de verschillende stemmen en instrumenten of kan elke componist hier vrij in kiezen. Niet alle instrumenten in zo n orkestpartituur hebben dezelfde voortekening: heeft dat een reden?

6 Het lied in de romantiek De liedkunst behoort tot het minder bekende repertoire van de vokale klassieke muziek. Veel mensen kennen wel enkele populaire opera-aria s terwijl het liedgenre voor velen zo goed als onbekend is. Vooral in de 19de eeuw werd de liedkunst door vele componisten beoefend. Bij de keuze van de teksten inspireerde men zich vooral op de bekende dichters uit die tijd. Vooral de Duistalige poëzie werd vaak getoonzet. De meeste geliefde dichter was Johann Wolfgang von Goethe. Tot de typische liedcomponisten behoren onder andere Schubert, Schumann, Brahms, Wolf, Mahler, Strauss en vele anderen. Geschiedenis van de rock en pop na 1970 In de jaren 50 ontstond de vroege pop en rock, muziek die bedoeld was voor een doelpubliek van tieners. Met Elvis Presley en zijn tijdgenoten verschenen tevens de eerste popsterren aan het firmament. In de jaren 60 kende deze nog jonge tienermuziek een eerste hoogtepunt met groepen als The Beatles, The Rolling Stones, The Who enzomeer. Deze module gaat over hoe deze muziek zich daarna ontwikkelt en over de verschillende en uiteenlopende stijlen die er nadien ontstaan. We gaan op zoek naar de verschillen tussen punk, disco, reggae, funk, new wave, grunge, rap, hip hop enzomeer. De dood in de muziek Het thema dood is een van de veel bezongen thema s in de geschiedenis van de muziek. De manier waarop men tegen de dood aankijkt verschilt van componist tot componist en van periode tot periode. Bij Bach bijvoorbeeld is de dood het begin van een nieuw leven en iets waar hij hoopvol en vol verwachting naar uitkijkt. Componisten uit de romantiek staan dan weer veel negatiever en pessimistischer tegenover de dood. In deze module wordt muziek besproken die een periode van meer dan duizend jaar omvat vertrekkende vanuit dit ene centrale thema.

7 Jaarkalender Eerste trimester Donderdag Eerste les: 15/09 17/09 Examen: 24/11 26/11 Inhaalexamen 29/06 29/06 Tweede trimester Donderdag Eerste les: 05/01 07/01 Examen: 09/03 11/03 Inhaalexamen 29/06 29/06 Derde trimester Donderdag Eerste les: 30/03 01/04 Examen: 01/06 03/06 Inhaalexamen 29/06 29/06??? Vragen??? Heb je nog vragen na het lezen van deze folder, dan kun je terecht op een van de infosessies van de leerkracht, Eric Temmermans. Deze gaan door op: Maandag 21 juni 2009 (tijdens de opendeurdag) 8 september 2009 Donderdag 10 september 2008 Je kunt ook contact opnemen met het secretariaat: Telefonisch: Via academie@gamw.lede.be Of kom eens langs in onze virtuele academie: Of in de echte: Markt Lede (het secretariaat is op de tweede verdieping)

Modules voor de komende drie schooljaren

Modules voor de komende drie schooljaren G e m e e n t e l i j k e A c a d e m i e v o o r M u z i e k e n W o o r d L e d e Algemene Muziekcultuur (AMC) volg je gedurende drie jaar in de middelbare graad van de richting muziek. Je volgt wekelijks

Nadere informatie

Modules AMC 2011-2012

Modules AMC 2011-2012 G e m e e n t e l i j k e A c a d e m i e v o o r M u z i e k e n W o o r d L e d e Algemene Muziekcultuur (AMC) volg je gedurende drie jaar in de middelbare graad van de richting muziek. Je volgt wekelijks

Nadere informatie

Modules AMC 2011-2012

Modules AMC 2011-2012 G e m e e n t e l i j k e A c a d e m i e v o o r M u z i e k e n W o o r d L e d e Algemene Muziekcultuur (AMC) volg je gedurende drie jaar in de middelbare graad van de richting muziek. Je volgt wekelijks

Nadere informatie

DEFINITIEF ROOSTER AMC voor het schooljaar

DEFINITIEF ROOSTER AMC voor het schooljaar DEFINITIEF ROOSTER AMC voor het schooljaar 2010 2011 Eerste trimester 01/09/10-07/12/10 A B C D Titel Waar? Wanneer? Eerste les op Laatste les op Instrumenten van A 1 september 2010 tot Z (Van toeten en

Nadere informatie

MODULES AMC. AMC volgens een modulair systeem... PER TRIMESTER KIES JE 1 MODULE UIT EEN LIJST VAN 6 MOGELIJKHEDEN

MODULES AMC. AMC volgens een modulair systeem... PER TRIMESTER KIES JE 1 MODULE UIT EEN LIJST VAN 6 MOGELIJKHEDEN Academie Londerzeel presenteert: MODULES AMC WO Lesda g ENS DAG en op of Z, ATE VRIJD MUZ R DAG AG IEK LAB (V3) O S SER OFIE VRA NCK Schooljaar 2017-2018 X AMC volgens een modulair systeem... Dit betekent

Nadere informatie

MODULES AMC. AMC volgens een modulair systeem... PER TRIMESTER KIES JE 1 MODULE UIT EEN LIJST VAN 6 MOGELIJKHEDEN

MODULES AMC. AMC volgens een modulair systeem... PER TRIMESTER KIES JE 1 MODULE UIT EEN LIJST VAN 6 MOGELIJKHEDEN GAMWD Londerzeel presenteert: MODULES AMC WO Lesda g ENS DAG en op of Z, ATE VRIJD MUZ R DAG AG IEK LAB (V3) O S SER OFIE VRA NCK Schooljaar 2015-2016 X AMC volgens een modulair systeem... Dit betekent

Nadere informatie

DEFINITIEF ROOSTER AMC voor het schooljaar

DEFINITIEF ROOSTER AMC voor het schooljaar DEFINITIEF ROOSTER AMC voor het schooljaar 2011 2012 Eerste trimester 03/09/11-07/12/11 Titel Waar? Wanneer? Eerste les op Laatste les op Luister! Dit is mijn instrument. 08u30-09u30 Korte inhoud Evaluatie

Nadere informatie

MODULES AMC. AMC volgens een modulair systeem... PER TRIMESTER KIES JE 1 MODULE UIT EEN LIJST VAN 6 MOGELIJKHEDEN

MODULES AMC. AMC volgens een modulair systeem... PER TRIMESTER KIES JE 1 MODULE UIT EEN LIJST VAN 6 MOGELIJKHEDEN Academie Londerzeel presenteert: MODULES AMC WO Lesda g ENS DAG en op of Z, ATE VRIJD MUZ R DAG AG IEK LAB (V3) O S SER OFIE VRA NCK Schooljaar 2016-2017 X AMC volgens een modulair systeem... Dit betekent

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!!

NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!! NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!! In aansluiting op mijn reguliere series colleges Geschiedenis van de Klassieke Muziek, (voor lopende inschrijvingen zie website!!) heb ik een aantal nieuwe

Nadere informatie

ALGEMENE MUZIEKCULTUUR (AMC) SCHOOLJAAR

ALGEMENE MUZIEKCULTUUR (AMC) SCHOOLJAAR ALGEMENE MUZIEKCULTUUR (AMC) SCHLJAAR 2012-2013 Beste uder, beste leerling, Je zit in de middelbare graad. Naast instrument en samenspel of koor, volg je ook het vak AMC. De lessen AMC worden vanaf het

Nadere informatie

Een woordje uitleg over de keuzemodules

Een woordje uitleg over de keuzemodules Een woordje uitleg over de keuzemodules MODULE W1 AMV+ Aantal leerlingen Maandag, 17u30 18u30 Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Boeiend, éch(t) boeiend! Om je dorst te lessen. Hoe zit dat (ook alweer?)?

Nadere informatie

Een woordje uitleg over de keuzemodules

Een woordje uitleg over de keuzemodules Een woordje uitleg over de keuzemodules MODULE W1 Garageband Woensdag 14u00 16u00 Les om de twee weken start op woensdag 3 februari 2016 Let op: plan je andere lessen (instrument/samenspel) niet tijdens

Nadere informatie

Kennismakingsochtend

Kennismakingsochtend Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Kennismakingsochtend voor nieuwe leerlingen Zaterdag 21 september 2013 inleiding Inleiding Waarom een kennismakingsochtend? Inleiding Waarom een kennismakingsochtend?

Nadere informatie

Welkom. Het nieuwe decreet voor het DKO

Welkom. Het nieuwe decreet voor het DKO Welkom Het nieuwe decreet voor het DKO Enquête Waarom? Voorbereiding voor het nieuwe decreet Zelfevaluatie 327 reacties waarvan 312 op 790 leerlingen (40%) Enquête Sterke punten van Muzarto zijn: leerkrachten

Nadere informatie

ALGEMENE MUZIEKCULTUUR (AMC) JONGEREN SCHOOLJAAR 2016/2017

ALGEMENE MUZIEKCULTUUR (AMC) JONGEREN SCHOOLJAAR 2016/2017 Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans - Lier ALGEMENE MUZIEKCULTUUR (AMC) JONGEREN SCHOOLJAAR 2016/2017 Beste leerling, Je volgt les in de middelbare graad aan onze academie. Naast instrument

Nadere informatie

VOORLOPIG ROOSTER AMC voor het schooljaar

VOORLOPIG ROOSTER AMC voor het schooljaar VOORLOPIG ROOSTER AMC voor het schooljaar 2009 2010 Eerste trimester 19/09/09-02/12/09 A B Titel Waar? Wanneer? Eerste les op Laatste les op Luister! Dit is mijn instrument 08u30-09u30 Wat staat er op

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

LAGERE GRAAD MIDDELBARE GRAAD HOGERE GRAAD. L1 AMV+Sz M1 AMC H1 Instr. + Ensemble. Instr. + Samenspel. L2 AMV+Sz M2 AMC H2 Instr.

LAGERE GRAAD MIDDELBARE GRAAD HOGERE GRAAD. L1 AMV+Sz M1 AMC H1 Instr. + Ensemble. Instr. + Samenspel. L2 AMV+Sz M2 AMC H2 Instr. LAGERE GRAAD MIDDELBARE GRAAD HOGERE GRAAD L1 AMV+Sz M1 AMC H1 Instr. + Ensemble Instr. + Samenspel L2 AMV+Sz M2 AMC H2 Instr. + Ensemble Instrument Instr. + Samenspel L3 AMV+Sz M3 AMC H3 Instr. + Ensemble

Nadere informatie

Opleidingsinformatie. Muziekvereniging Con Amore Oosterhout

Opleidingsinformatie. Muziekvereniging Con Amore Oosterhout Opleidingsinformatie Muziekvereniging Con Amore Oosterhout Laatste update: 18-09-2015 Inleiding Binnen onze muziekvereniging hebben wij een eigen muziekopleiding. Wij willen iedereen laten ontdekken hoe

Nadere informatie

Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Boom Vestigingsplaatsen: Boom, Ruisbroek, Breendonk, Puurs-Sint-Amands en Rumst Tel

Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Boom Vestigingsplaatsen: Boom, Ruisbroek, Breendonk, Puurs-Sint-Amands en Rumst Tel Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Boom Vestigingsplaatsen: Boom, Ruisbroek, Breendonk, Puurs-Sint-Amands en Rumst Tel 03 880 19 61 e-mail: gamw@boom.be www.academieboom.be Voor volgend schooljaar

Nadere informatie

Muziekweken maandag 22- vrijdag 26 januari 2018

Muziekweken maandag 22- vrijdag 26 januari 2018 Muziekweken maandag 22- vrijdag 26 januari 2018 Besloten (eigen instrument of Voor alle Quintusleerlingen Openbaar MAANDAG Harp Samen Harpmuziek maken en schrijven - 1.18 Stem je harp zelf! - 1.18 Instant

Nadere informatie

Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Boom Vestigingsplaatsen: Boom, Ruisbroek, Breendonk, Puurs en Rumst-Reet Tel

Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Boom Vestigingsplaatsen: Boom, Ruisbroek, Breendonk, Puurs en Rumst-Reet Tel Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Boom Vestigingsplaatsen: Boom, Ruisbroek, Breendonk, Puurs en Rumst-Reet Tel 03 880 19 61 e-mail: gamw@boom.be www.academieboom.be Voor volgend schooljaar kies

Nadere informatie

Ik ga naar de academ ie! Jij toch ook? Als je veel verbeelding hebt, moet je bij ons zijn

Ik ga naar de academ ie! Jij toch ook? Als je veel verbeelding hebt, moet je bij ons zijn Verklank Ik ga naar de academ ie! Jij toch ook? Verwoord Verbeeld Als je veel verbeelding hebt, moet je bij ons zijn Kom je volgend jaar terug en ben je benieuwd welke vakken je moet/kan volgen? Kom je

Nadere informatie

DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015

DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015 DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015 LESBRIEF BIJ SCHOOLCONCERTEN VOOR GROEP 7 / 8 onderdeel van Cultuurtraject Rotterdam Een samenwerking van Concertgebouw de Doelen, de Marinierskapel

Nadere informatie

Informatiebrochure. Muziek - Woord - Dans - Initiatie

Informatiebrochure. Muziek - Woord - Dans - Initiatie Informatiebrochure Muziek - Woord - Dans - Initiatie Welkom In het Stedelijk Conservatorium van Mechelen kan je al je podiumtalenten ten volle ontwikkelen. We bieden kunstonderwijs op hoog niveau, maar

Nadere informatie

Luister naar de muziekfragmenten en verbind de juiste bezetting met elk orkest.

Luister naar de muziekfragmenten en verbind de juiste bezetting met elk orkest. Met z n allen samen! Toeters en kloppers Er zijn drie soorten orkesten die enkel uit blazers en slagwerk bestaan. Samen worden deze orkesten hafabra genoemd, naar de eerste letters van hun naam. Luister

Nadere informatie

Wat kunnen kinderen van van 6 ( 2008) of 7 jaar ( 2007) volgen in de richting dans?

Wat kunnen kinderen van van 6 ( 2008) of 7 jaar ( 2007) volgen in de richting dans? Veelgestelde vragen over de academie Studierichting dans Wat kunnen kinderen van van 6 ( 2008) of 7 jaar ( 2007) volgen in de richting dans? Kinderen van 6 en 7 jaar kunnen initiatielessen dans volgen.

Nadere informatie

Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord LEDE

Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord LEDE Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord LEDE Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Lede Markt 5 9340 Lede Tel: 053 60 68 70 academie@gamw.lede.be http://www.gamw.lede.be Voor elk wat wils! De

Nadere informatie

KSO STUDIERICHTING MUZIEK

KSO STUDIERICHTING MUZIEK KSO STUDIERICHTING MUZIEK TECHNISCHE EN MUZIKALE TOELATINGSEISEN Schooljaar 2012-2013 Beste leerling/ouder Hieronder vind je de nodige uitleg bij de technische en muzikale toelatingseisen voor het schooljaar

Nadere informatie

obs De Kievitshoek Muziek & Dans januari 2014

obs De Kievitshoek Muziek & Dans januari 2014 obs De Kievitshoek januari 2014 Muziek & Dans Geschiedenis van de popmuziek??? Eigenlijk is het ondoenlijk de geschiedenis van de popmuziek in het kort te vertellen als je bedenkt dat er boeken vol over

Nadere informatie

Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Markt 5 9340 LEDE www.gamw.lede.be

Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Markt 5 9340 LEDE www.gamw.lede.be Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Markt 5 9340 LEDE www.gamw.lede.be Inhoudsopgave Pag 2: Wat is de academie? Pag 3: Algemeen. Pag 4: Wanneer starten de lessen, welke vakken kan je volgen. Pag

Nadere informatie

Aan de slag bij het orkest

Aan de slag bij het orkest Aan de slag bij het orkest Een introductie van het symfonieorkest Groep 7-8 en VO onderbouw Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Introductie van het symfonieorkest

Nadere informatie

TAL&NT MUZIEK SPORTKLAS EXTRA AANDACHT VOOR JE TALENT TECHNISCHE HOOGSTANDJES MUZIKAAL GENIE SPORTFANAAT BOGERMAN ONTDEK WAAR JE GOED IN BENT

TAL&NT MUZIEK SPORTKLAS EXTRA AANDACHT VOOR JE TALENT TECHNISCHE HOOGSTANDJES MUZIKAAL GENIE SPORTFANAAT BOGERMAN ONTDEK WAAR JE GOED IN BENT TAL&NT EXTRA AANBO D MUZIEK SPORTKLAS ONTDEK WAAR JE GOED IN BENT TOPPER! EXTRA AANDACHT VOOR JE TALENT TOPCHEF TECHNISCHE HOOGSTANDJES MUZIKAAL GENIE SPORTFANAAT BOGERMAN AANDACHT VOOR JE TALENT Als leerling

Nadere informatie

Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord LEDE

Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord LEDE Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord LEDE Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Lede Markt 5 9340 Lede Tel: 053 60 68 70 academie@gamw.lede.be http://www.gamw.lede.be Voor elk wat wils! De

Nadere informatie

CONSERVATORIUM AAN ZEE

CONSERVATORIUM AAN ZEE CONSERVATORIUM AAN ZEE Geachte mevrouw, Geachte heer, Beste meisjes en jongens, Het Conservatorium van Oostende, het Conservatorium aan Zee, opgericht in 1849, is één van de oudste en meest gerespecteerde

Nadere informatie

Met deze brief willen we u informeren over de inschrijving voor het volgende schooljaar.

Met deze brief willen we u informeren over de inschrijving voor het volgende schooljaar. Mortsel, 1 juli 2017 Betreft: inschrijving schooljaar 2017-2018 Beste leerling, beste ouders, Met deze brief willen we u informeren over de inschrijving voor het volgende schooljaar. Leerlingen die reeds

Nadere informatie

VOOR DOCENTEN: voorbereiding in de les THEATER LEJO. en Het Gelders Orkest.

VOOR DOCENTEN: voorbereiding in de les THEATER LEJO. en Het Gelders Orkest. VOOR DOCENTEN: voorbereiding in de les THEATER LEJO en Het Gelders Orkest www.hetgeldersorkest.nl Het Gelders Orkest Theater Lejo en Het Gelders Orkest Beste leerkracht, U gaat binnenkort met uw klas kijken

Nadere informatie

Oefeningen. In deze oefening gaan we ervan uit dat de vast benoemde leraar steeds een vereist bekwaamheidsbewijs heeft voor de vermelde vakken.

Oefeningen. In deze oefening gaan we ervan uit dat de vast benoemde leraar steeds een vereist bekwaamheidsbewijs heeft voor de vermelde vakken. Oefeningen Oefening 1. In deze oefening gaan we ervan uit dat de vast benoemde leraar steeds een vereist bekwaamheidsbewijs heeft voor de vermelde vakken. Leraar initiatie tekenen 4 de gr Behoort een opdracht

Nadere informatie

Jeugdopleiding Kon. Harmonie van Horst

Jeugdopleiding Kon. Harmonie van Horst Jeugdopleiding Kon. Harmonie van Horst Het leren bespelen van een muziekinstrument is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Zie ook de website www.muziekmaaktslim.nl : Muziek maken is leuk en bovendien

Nadere informatie

Slaven in Florida Verhalenwedstrijd voor GROEP 5-8 BASISONDERWIJS DOCENTENHANDLEIDING

Slaven in Florida Verhalenwedstrijd voor GROEP 5-8 BASISONDERWIJS DOCENTENHANDLEIDING Lesdoel Leerlingen verdiepen zich in het thema slavernij en in een compositie van Frederick Delius: Florida Suite. Dit muziekstuk is geïnspireerd op muziek van de slaven. Met deze achtergrondkennis en

Nadere informatie

2,5. Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli keer beoordeeld

2,5. Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli 2012 2,5 7 keer beoordeeld Vak Methode Muziek Muziek op maat H1 middeleeuwen Nieuwe ontwikkelingen in de middeleeuwen - Muziek werd gespeeld in kerken

Nadere informatie

Een explosie van klankkleuren

Een explosie van klankkleuren Een explosie van klankkleuren 1. Historische achtergrond Hieronder staan enkele stellingen over eigenschappen van instrumenten of bezettingen. Wat zijn de gevolgen voor de componist? a. Op een klavecimbel

Nadere informatie

Podiumbeestje. schooljaar 2010 2011 (deel II) van de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans

Podiumbeestje. schooljaar 2010 2011 (deel II) van de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Podiumbeestje schooljaar 2010 2011 (deel II) van de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Lijsterbessenlaan 24, 9120 Beveren Tel. 03/775 35 79 Fax. 03/755 82 75 e-mail: academie@beveren.be

Nadere informatie

Toelatingseisen primair instrument (muziekpraktisch deel)

Toelatingseisen primair instrument (muziekpraktisch deel) Afdeling Docent Muziek Toelatingseisen primair instrument (muziekpraktisch deel) Hieronder volgt een indicatie van de eisen voor het primair instrument. Docent Muziek is een brede opleiding, ook in muziekstijlen.

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

DOMEIN MUZIEK:KLASSIEKE & OUDE MUZIEK

DOMEIN MUZIEK:KLASSIEKE & OUDE MUZIEK DOMEIN MUZIEK:KLASSIEKE & OUDE MUZIEK GRAAD 1: MUZIEKINITIATIE De eerste graad is toegankelijk voor leerlingen vanaf 6 jaar. De eerste graad bestaat uit 1 wekelijkse lestijd. (60 min.) GRAAD 1: muziekinitiatie

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport www.schoolsupport.nl

Uitgeverij Schoolsupport www.schoolsupport.nl info Dit ben ik! schooljaar klas voornaam:........ naam:........... geboortedatum:.... gsm: e-mailadres:....... mijn juf/meester: In geval van nood bellen naar: naam:.... telefoon:.. Thuis voornaam:..

Nadere informatie

Muziekhumaniora Kindsheid Jesu

Muziekhumaniora Kindsheid Jesu Muziekhumaniora Kindsheid Jesu Kempische Steenweg 400 3500 HASSELT Tel.: 011 27 84 60 E-mail: humaniora@kjhasselt.be INFORMATIEBROCHURE Bezoek ook onze website: www.kjhasselt.be/humaniora MUZIEKHUMANIORA

Nadere informatie

Welkom. Het nieuwe decreet voor het DKO

Welkom. Het nieuwe decreet voor het DKO Welkom Het nieuwe decreet voor het DKO Enquête Waarom? Voorbereiding op het nieuwe decreet Zelfevaluatie 327 reacties waarvan 312 op 790 leerlingen (40%) Enquête Sterke punten van Muzarto zijn: leerkrachten

Nadere informatie

Apenootje Rotterdams Philharmonisch Orkest

Apenootje Rotterdams Philharmonisch Orkest Apenootje U bezoekt met een groep een concert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Doelen. Voor veel kinderen kan het de eerste keer zijn dat ze een concert meemaken in de Doelen. Wij geven u

Nadere informatie

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw:

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw: Lessuggestie bovenbouw: Het Symfonie orkest Lesdoelen: Kinderen maken kennis met klassieke muziek. Ze weten welke instrumenten er in een symfonieorkest te vinden zijn. De kinderen kunnen de verschillende

Nadere informatie

Opleidingsinformatie. Muziekvereniging Con Amore Oosterhout

Opleidingsinformatie. Muziekvereniging Con Amore Oosterhout Opleidingsinformatie Muziekvereniging Con Amore Oosterhout Laatste update: 4-9-2017 Inleiding Binnen onze muziekvereniging hebben wij een eigen muziekopleiding. Wij willen iedereen laten ontdekken hoe

Nadere informatie

Kennis maken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Doelen

Kennis maken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Doelen Kennis maken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Doelen U bezoekt met een groep het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Doelen. Voor veel kinderen kan het de eerste keer zijn dat ze een concert

Nadere informatie

MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1. MCO Educatie Voortgezet Onderwijs. Muziek. moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www.

MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1. MCO Educatie Voortgezet Onderwijs. Muziek. moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www. MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1 MCO Educatie Voortgezet Onderwijs Muziek moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www.mco/educatie MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 2 Muziek moet je

Nadere informatie

Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding

Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Introductie van het symfonieorkest

Nadere informatie

Muzikale Verbeelding

Muzikale Verbeelding Muzikale Verbeelding 1 INLEIDING DOOR MARCO C. DE BRUIN Marco C. de Bruin is een componist die schrijft in een frisse mix van pop en jazz met een vleugje hedendaags. Zijn muziek is uitgevoerd door o.a.

Nadere informatie

kunstonderwijs stekene van nature actief Laat je verleiden door: Schone kunsten Muziek - Woord - Dans Stadionstraat 2 / 9190 Stekene

kunstonderwijs stekene van nature actief Laat je verleiden door: Schone kunsten Muziek - Woord - Dans Stadionstraat 2 / 9190 Stekene kunstonderwijs 2017-2018 Laat je verleiden door: Schone kunsten Muziek - Woord - Dans verantwoordelijk uitgever College van burgemeester en schepenen Stadionstraat 2 / 9190 Stekene stekene van nature actief

Nadere informatie

Paul Mestrom Mannenkoor St. Remigius

Paul Mestrom Mannenkoor St. Remigius Met veel plezier schrijven wij, de drie voorzitters van de mannenkoren uit Klimmen, Geulle en Someren, een inleidend woord voor het Drie Koren Concert dat in de maand mei 2019 in drie plaatsen wordt uitgevoerd.

Nadere informatie

Lesbrieven bij Pieter Roelf Jeugdconcert 2018

Lesbrieven bij Pieter Roelf Jeugdconcert 2018 Lesbrieven bij Pieter Roelf Jeugdconcert 2018 Stel je voor Introductie Binnenkort gaat u met uw leerlingen het Pieter Roelf Jeugdconcert Stel je voor van het Noord Nederlands Orkest bezoeken. We maken

Nadere informatie

Examenregeling MUZIEK

Examenregeling MUZIEK Examenregeling MUZIEK INSTRUMENT/ZANG L1vw/L2j+vw/L3j Van maandag 8 juni tem woensdag 17 juni 2015, op het gewone lesuur. EXAMENPROGRAMMA MUZIEK L3volw.,, M1, M2, M3, H1, H2, H3 Graad (optie) Alle instrumenten

Nadere informatie

Editoriaal. Uit de woordklas - 1 HONDERD. Aankoop instrument Moet jij ook voor het einde van het schooljaar je instrument inleveren?

Editoriaal. Uit de woordklas - 1 HONDERD. Aankoop instrument Moet jij ook voor het einde van het schooljaar je instrument inleveren? GAzet Muziek en Woord Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Markt 5 Editoriaal door J.H. Nas Jaargang 7 nr. 3 : april 2008 Uit de woordklas - 1 HONDERD 9340 LEDE Tel:053/60 68 70 Fax:053/80 33 09

Nadere informatie

eerste graad eerste en tweede leerjaar muziek

eerste graad eerste en tweede leerjaar muziek eerste graad eerste en tweede leerjaar (maximum) 2 jaar 1u/week intitiatie half uur instrument/week: optioneel Tijdens de les initiatie worden de kinderen ondergedompeld in een echt kunstenbad. In een

Nadere informatie

OPEN LESSEN PROEFLESSEN VAN VRIJDAG 10 JUNI T.E.M DINSDAG 28 JUNI. RESERVATIE PROEFLESSEN Gemeentelijke academie voor muziek woord dans

OPEN LESSEN PROEFLESSEN VAN VRIJDAG 10 JUNI T.E.M DINSDAG 28 JUNI. RESERVATIE PROEFLESSEN Gemeentelijke academie voor muziek woord dans RESERVATIE PROEFLESSEN Gemeentelijke academie voor muziek woord dans GEMEENTELIJKE ACADEMIE VOOR MUZIEK WOORD DANS De open lessen zijn vrij toegankelijk voor alle kinderen, jongeren en volwassenen! Zin

Nadere informatie

Visie. Pianist / Docent / Componist

Visie. Pianist / Docent / Componist Visie Mijn muzieklessen zijn gericht op het op een toegankelijke manier ontwikkelen van een breed aantal vaardigheden op muziekgebied. Belangrijk hierbij is dat je altijd begrijpt wat je aan het doen bent.

Nadere informatie

Welkom. Het nieuwe decreet voor het DKO

Welkom. Het nieuwe decreet voor het DKO Welkom Het nieuwe decreet voor het DKO Enquête Waarom? Voorbereiding op het nieuwe decreet Zelfevaluatie 327 reacties waarvan 312 op 790 leerlingen (40%) Enquête Sterke punten van Muzarto zijn: leerkrachten

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Lesvoorbereiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Lesvoorbereiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Naam Stijn Convents Cluster Muzikale Opvoeding - Godsdienst Groep 17 Academiejaar Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg

Nadere informatie

LESBRIEF DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 27 en dinsdag 28 maart SCHOOLCONCERTEN VOOR GROEP 7 / 8 onderdeel van Cultuurtraject Rotterdam

LESBRIEF DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 27 en dinsdag 28 maart SCHOOLCONCERTEN VOOR GROEP 7 / 8 onderdeel van Cultuurtraject Rotterdam LESBRIEF DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 27 en dinsdag 28 maart 2017 SCHOOLCONCERTEN VOOR GROEP 7 / 8 onderdeel van Cultuurtraject Rotterdam Een samenwerking van Concertgebouw de Doelen en de Marinierskapel

Nadere informatie

VR DOC.0208/7BIS

VR DOC.0208/7BIS VR 2019 0103 DOC.0208/7BIS VR 2019 0103 DOC.0208/7BIS Bijlage 5 bij het besluit van de Vlaamse Regering van tot wijziging van sommige bepalingen voor de personeelsleden van de academies voor deeltijds

Nadere informatie

AMV. Kunstacademie Noord-Limburg COMPETENT IN ARTISTIEKE COMPETENTIES ARTISTIEKE COMPETENTIES

AMV. Kunstacademie Noord-Limburg COMPETENT IN ARTISTIEKE COMPETENTIES ARTISTIEKE COMPETENTIES AMV Kunstacademie Noord-Limburg COMPETENT IN ARTISTIEKE COMPETENTIES ARTISTIEKE COMPETENTIES ONDERZOEKSVRAGEN 1. Hoe is het materiaal tot stand gekomen? 2. Welke competenties gebruiken we? 3. Hoe zijn

Nadere informatie

Modules AMC 1ste trimester 2015-2016

Modules AMC 1ste trimester 2015-2016 Modules AMC 1ste trimester 2015-2016 I/1 Afro-Cubaanse Muziekstijlen. Muziek in Praktijk MAXIMUM 20 DEELNEMERS! Door Juan Carlos Rosquete Wanneer: Iedere donderdag 19u-20u van 17/09 tem 03/12 + slotconcert/toonmoment

Nadere informatie

Muziekvereniging. Kunst Na Arbeid. Malletband. Vrij en Blij. Hierden. Informatiegids

Muziekvereniging. Kunst Na Arbeid. Malletband. Vrij en Blij. Hierden. Informatiegids Muziekvereniging Kunst Na Arbeid Malletband Vrij en Blij Hierden Informatiegids Voorwoord Kunst Muziek maken is mooi en geeft je veel plezier. Helaas is het niet voor iedereen weggelegd om er je beroep

Nadere informatie

muziek theater danslessen in hasselt alken zonhoven word een ster!

muziek theater danslessen in hasselt alken zonhoven word een ster! muziek theater danslessen in hasselt alken zonhoven ik word een ster! muz i ke graad 1 6 & 7 jarigen muziekinitiatie inclusief kennismaking met de muziekinstrumenten 1 uur per week hasselt 1.1 ( 2013)

Nadere informatie

Muzikale Verbeelding

Muzikale Verbeelding Muzikale Verbeelding 1 INLEIDING! DOOR MARCO C. DE BRUIN Marco C. de Bruin is een componist die schrijft in een frisse mix van pop en jazz met een vleugje hedendaags. Zijn muziek is uitgevoerd door o.a.

Nadere informatie

muziek theater danslessen in hasselt alken zonhoven word een ster!

muziek theater danslessen in hasselt alken zonhoven word een ster! muziek theater danslessen in hasselt alken zonhoven ik word een ster! ik word een muzikant acteur ik volg al les ik ben nieuw ik ben nieuw ik volg al les danser 6 & 7 jarigen pagina 10 7 jaar pagina 10

Nadere informatie

Piramide 4: muzische vorming

Piramide 4: muzische vorming Piramide 4: muzische vorming Muziek 1. Welkom Kriebels - De kinderen kunnen spontaan vakantieherinneringen ophalen. - De kinderen kunnen herkenbare passages vergelijken met situaties uit hun leefwereld.

Nadere informatie

muziek eerste graad eerste en tweede leerjaar ( ) muziek muziek (maximum) 2 jaar 1u/week muziekintitiatie half uur instrument/week: optioneel

muziek eerste graad eerste en tweede leerjaar ( ) muziek muziek (maximum) 2 jaar 1u/week muziekintitiatie half uur instrument/week: optioneel eerste graad eerste en tweede leerjaar (1.1-1.2) (maximum) 2 jaar 1u/week intitiatie half uur instrument/week: Tijdens de les initiatie worden de kinderen ondergedompeld in een echt kunstenbad. In een

Nadere informatie

EINDWERK ALGEMENE MUZIEKCULTUUR

EINDWERK ALGEMENE MUZIEKCULTUUR EINDWERK ALGEMENE MUZIEKCULTUUR 2016-2017 Ter informatie AMC focust gedurende drie jaar op de ontwikkeling van de auditieve vaardigheden. De theorie staat in functie daarvan. Telkens werd vertrokken vanuit

Nadere informatie

ALGEMENE MUZIEKCULTUUR (AMC) SCHOOLJAAR 2013/2014

ALGEMENE MUZIEKCULTUUR (AMC) SCHOOLJAAR 2013/2014 Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans - Lier ALGEMENE MUZIEKCULTUUR (AMC) SCHOOLJAAR 2013/2014 Beste leerling, Je volgt les in de middelbare graad aan onze academie. Naast instrument en samenspel

Nadere informatie

Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810.

Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810. Classicisme 1. Wanneer? Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810. Dit is de periode van de industriële revolutie. De technologie en de wetenschap kennen een grote

Nadere informatie

ACADEMIE MUZIEK, WOORD EN DANS GENT

ACADEMIE MUZIEK, WOORD EN DANS GENT INFO LEERLINGEN 2012-2013 ACADEMIE MUZIEK, WOORD EN DANS GENT EVERGEM DRONGEN GO! Gemeenschapsonderwijs Scholengroep 22 Panta Rhei Academie voor Muziek, Woord en Dans INHOUDSTAFEL DEEL I ALGEMENE INFO

Nadere informatie

jongeren (8 tot 13 jaar) en volwassenen. In dit infoblaadje proberen we je een overzicht te geven van de mogelijkheden.

jongeren (8 tot 13 jaar) en volwassenen. In dit infoblaadje proberen we je een overzicht te geven van de mogelijkheden. Voor elk wat wils! De Academie voor Muziek en Woord Lede Erpe-Mere Wichelen biedt voor elk wat wils. We delen de starters op in 3 groepen: Voor de 6 en 7-jarigen hebben we onze gemeentelijke initiatiewerking.

Nadere informatie

Modules AMC 2013-2014. 1 e semester (sept-jan) Kunstencampus

Modules AMC 2013-2014. 1 e semester (sept-jan) Kunstencampus Modules AMC 2013-2014 1 e semester (sept-jan) Kunstencampus Module KI/1 Iedereen kan zingen Rudy Van den Bergh Wanneer: maandag 17u30 tot 18u30 Wat: Iedereen kan zingen. Alleen, met twee, met velen. Hoe

Nadere informatie

Academie Merksem. Welkom op de vrije infosessie.

Academie Merksem. Welkom op de vrije infosessie. Academie Merksem Welkom op de vrije infosessie. Maandag 6 oktober, tussen 17 en 18u30 in Brecht Woensdag 8 oktober, tussen 18 en 19u30 in Merksem Dinsdag 14 oktober, tussen 18 en 19u30 in Sint Job Academie

Nadere informatie

Nota betreffende Examens & Rapporten voor leerlingen en ouders.

Nota betreffende Examens & Rapporten voor leerlingen en ouders. Nota betreffende Examens & Rapporten voor leerlingen en ouders. 1. EXAMENS 1.1. Klasexamens: -Twee maal per jaar vinden er klasexamens plaats, met name op het einde van het eerste en het tweede semester.

Nadere informatie

WELKOM IN MUSART Welkom in Musart (voorheen gekend als Muziekhumaniora Kindsheid Jesu Hasselt) - een muziekopleiding die zich richt op jonge talentrijke musici in klassieke muziek, jazz en pop - die is

Nadere informatie

2015-2016. Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Peter Benoit Harelbeke

2015-2016. Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Peter Benoit Harelbeke 2015-2016 Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Peter Benoit Harelbeke SAMWD Peter Benoit - Toekomststraat 29 8530 Harelbeke - Tel 056 694 570 Muziek Jongeren Pre-notenleer vanaf 6 en 7 jaar Ben

Nadere informatie

Initiatie en vervolmakingstage voor jazzmuziek 31ste editie - van 19 tot 25 juli 2015

Initiatie en vervolmakingstage voor jazzmuziek 31ste editie - van 19 tot 25 juli 2015 Les Lundis d Hortense presenteert : Initiatie en vervolmakingstage voor jazzmuziek 31ste editie - van 19 tot 25 juli 2015 Jazz au Vert is een niet te missen jaarlijks evenement voor muzikanten die hun

Nadere informatie

TOEKOMSTMUZIEK. muziekgeschiedenis in twee keer vijftig minuten. theo ploeg

TOEKOMSTMUZIEK. muziekgeschiedenis in twee keer vijftig minuten. theo ploeg TOEKOMSTMUZIEK theo ploeg 1 2 Johann Sebastian Bach 3 Bach en barok (1600-1750) muziek ontworstelt zich van religie instrumentale muziek komt op (buiten de muziek van het volk) composities ontstaan het

Nadere informatie

Opstartlessen. Lesbrief 9. Muziek. Wat leert u in deze les? Veel succes! www.edusom.nl

Opstartlessen. Lesbrief 9. Muziek. Wat leert u in deze les? Veel succes! www.edusom.nl www.edusom.nl Opstartlessen Lesbrief 9. Muziek Wat leert u in deze les? Wat u kunt zeggen als u iets mooi vindt. Een gesprek voeren over muziek. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

Voorjaar 2016 Plug In Music

Voorjaar 2016 Plug In Music Voorjaar 2016 Plug In Music Plug In Plug In Music : Dit is het aanbod van alle muziekcursussen van JC De Klinker. Plug In richt zich tot jongeren van 12 tot 30 jaar. De cursussen gaan door in Jc De Klinker.

Nadere informatie

De didactische analyse van partituren: Rococo-Concerto voor klarinet en piano Jurriaan Andriessen (1973) Eerste deel

De didactische analyse van partituren: Rococo-Concerto voor klarinet en piano Jurriaan Andriessen (1973) Eerste deel De didactische analyse van partituren: Rococo-Concerto voor klarinet en piano Jurriaan Andriessen (1973) Eerste deel A. Basisschema voor de analyse van de partituur 1. Macroscopisch A. Componist 1. Historische

Nadere informatie

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 6/7/8 Thema: Kleuren (Visueel en auditief!) Inhoud: Lied over kleuren en waarvoor die kleuren staan, luisteren naar klankkleur, i.c.m. instrumenten, ritmes spelen. Het lied heeft 2 versies: Een

Nadere informatie

Indeling Bladmuziek Centrale Bibliotheek

Indeling Bladmuziek Centrale Bibliotheek Indeling Bladmuziek Centrale Bibliotheek K-klassiek / gele sticker P-Populair / witte sticker B-Beginners / groene sticker X-Kerst en Sinterklaas / oranje sticker fk-klassiek folio / licht blauwe sticker

Nadere informatie

HOOFDSTUK 31 : MODI. Gibson Dubbelneck

HOOFDSTUK 31 : MODI. Gibson Dubbelneck HOOFDSTUK 31 : MODI In het eerste deel van deze gitaarcursus hebben we gezien dat er binnen een toonaard verschillende akkoorden ontstaan : de diatonische reeks, die zowel in de majeur als mineur toonaard

Nadere informatie

Een computer met internet, geluidsapparatuur en een beamer, groot scherm of digibord.

Een computer met internet, geluidsapparatuur en een beamer, groot scherm of digibord. VOORBEREIDEND LESMATERIAAL BIJ PIETER ROELF JEUGDCONCERT NOOTTOCHT Les 1 Het symfonieorkest Groep 6/7/8 Doelstelling Benodigd materiaal Ruimte en opstelling Organisatorische voorbereiding Aan het einde

Nadere informatie

& JEUGDMUZIEKATELIER OOSTKAMP BEELDENDE KUNST MUZIEK WOORDKUNST-DRAMA INFO LESSEN CON SERVA TORIUM ACADEMIE BRUGGE DKO

& JEUGDMUZIEKATELIER OOSTKAMP BEELDENDE KUNST MUZIEK WOORDKUNST-DRAMA INFO LESSEN CON SERVA TORIUM ACADEMIE BRUGGE DKO & JEUGDATELIER WOORDKUNST-DRAMA INFO LESSEN 2019-2020 CON SERVA TORIUM ACADEMIE WOORDKUNST - DRAMA Ontdek de vele mogelijkheden van de Kunstacademie Oostkamp. De Stedelijke Academie Brugge en het Stedelijk

Nadere informatie

Muziek is als geluiden heel mooi door elkaar gaan (Amira, 5 jaar)

Muziek is als geluiden heel mooi door elkaar gaan (Amira, 5 jaar) Muziek is als geluiden heel mooi door elkaar gaan (Amira, 5 jaar) Onderzoek naar muziekonderwijs dat aansluit bij het beeld van het competente kind Presentatie: Melissa Bremmer en Annemieke Huisingh Lectoraat

Nadere informatie

WELKOM IN DE MUZIEK- HUMANIORA KJ

WELKOM IN DE MUZIEK- HUMANIORA KJ WELKOM IN DE MUZIEK- HUMANIORA KJ Welkom in de Muziekhumaniora KJ Hasselt - een muziekopleiding die zich richt op jonge talentrijke musici in klassieke muziek, jazz en pop - die is ingebed in een inspirerende

Nadere informatie

Bijlage 1. Bijlage Individuele concordantie in het deeltijds kunstonderwijs, als vermeld in artikel 6

Bijlage 1. Bijlage Individuele concordantie in het deeltijds kunstonderwijs, als vermeld in artikel 6 1 Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van betreffende de individuele concordantie in het deeltijds kunstonderwijs en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 september

Nadere informatie