Forensische geneeskunde

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Forensische geneeskunde"

Transcriptie

1 Forensische geneeskunde Disclosure belangen spreker Geen (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties Bedrijfsnamen Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder Andere relatie, namelijk... Geen.

2 Patiënt overleden: Afleggen of overleggen? Door: Sjoerd van den Berg, forensisch arts KNMG, FMG; GGD Flevoland Louis Hahn, specialist ouderengeneeskunde; Woonzorg Flevoland

3 Inhoud: Kennisquiz Casus Wet- en regelgeving Wat doet de forensisch arts bij: -een lijkschouw, lijkvinding -een euthanasie -overlijden in een zorginstelling

4 De gemeentelijk lijkschouwer belt omdat een patient van u overleden is aangetroffen. De doodsoorzaak is nog niet duidelijk. De lijkschouwer wil graag de medische voorgeschiedenis weten. Hij heeft enkele lege pilstrips gevonden. Mag u de medische voorgeschiedenis met de lijkschouwer bespreken?

5 Na een euthanasie overlegt de gemeentelijk lijkschouwer met de officier van justitie. Na dit overleg geeft de officier van justitie (normaalgesproken) het lichaam vrij. In het telefonisch overleg bespreekt de lijkschouwer de medische voorgeschiedenis, achtergrond en het verloop van de euthanasie met de OvJ. juist / onjuist

6 U komt bij meneer Jansen, 78 jaar en al jarenlang een bekende patient van u. Hij takelt de laatste tijd af. Hij zorgt niet goed voor zichzelf sinds zijn vrouw 3 jaar terug is overleden. Omdat hij slecht ter been is, heeft u een sleutel van zijn huis. Als u de woonkamer in stapt, treft u hem levenloos in de stoel aan. U gaat weer naar buiten en belt de politie die even later ook arriveert. Mag u nu zelf de lijkschouw verrichten?

7 U komt bij meneer Jansen, 78 jaar en al jarenlang een bekende patient van u. Hij takelt de laatste tijd af. Hij zorgt niet goed voor zichzelf sinds zijn vrouw 3 jaar terug is overleden. Omdat hij slecht ter been is, heeft u een sleutel van zijn huis. Als u de woonkamer in stapt, treft u hem levenloos in de stoel aan. U gaat weer naar buiten en belt de politie die even later ook arriveert. Omdat u hem levenloos heeft aangetroffen is er volgens de wet sprake van een lijkvinding. juist/onjuist

8 Om een verklaring van overlijden (A-verklaring) af te kunnen geven, moet u zeker weten dat de overledene een natuurlijke dood is gestorven. juist/onjuist

9 Bij een overlijden binnen een week na een operatie en ten gevolge van deze operatie kan dit zowel een natuurlijke als een niet-natuurlijke dood betreffen. juist / onjuist

10 Casus

11 Casus Dhr. Willemse, 90 jaar. Voorgeschiedenis: arterieel vaatlijden, waaronder AAA, inoperabel. Ong. 5 jaar geleden myocardinfarct waarbij reanimatie. Medicatie, in verpleeghuis: fraxiparine-injecties, sintrom volgens trombosedienst. (NB de INR was op 23-9: 4,1.) bisoprolol, levocetririzine, pantoprazol, pravastatine, acetylcysteïne, nifedipine, oxycodon, temazepam, haldol, paracetamol.

12 Incident: 5 weken geleden thuis gevallen, achteruitlopend op sloffen. In aanwezigheid van echtgenote. Dhr. heeft dit verhaal zelf ook verteld aan arts ouderengeneeskunde afgelopen week. Conclusie bij opname: fractuur rechter heup en rechter bovenarm onder de schouder. Heup-ok. Beloop tijdens opname: longontsteking en longembolie, van beiden hersteld tijdens opname in ziekenhuis. 9 dagen geleden overplaatsing naar woonzorgcentrum In woonzorgcentrum: 6 dagen geleden: retour SEH ziekenhuis bezocht ivm pijnklachten en exorotatie en verkorting van het rechterbeen. > bloeding in rechter bovenbeen, (complicatie van breuk/operatie/gebruik bloedverdunners). retour vph. 2 dagen geleden: toenemend pijn en delirant, waarvoor pijnmedicatie en slaapmedicatie. Minder eten/drinken. Vandaag overleden.

13 Welke zaken vallen op? Wat zou u willen weten?

14 Wet op de Lijkbezorging

15 Wet op de lijkbezorging In deze wet wordt onder andere het schouwen van lijken geregeld. De wet eist dat een lijk moet worden geschouwd en geïdentificeerd, alvorens mag worden overgegaan tot lijkbezorging.

16 Wet op de lijkbezorging Art. 3 Lijkschouwing geschiedt, zo spoedig mogelijk na het overlijden, door de behandelende arts of door een gemeentelijke lijkschouwer.

17 Wet op de lijkbezorging Het primaire doel van de lijkschouw is om een verklaring van overlijden op te kunnen stellen op grond waarvan tot lijkbezorging kan worden overgegaan.

18 Wet op de lijkbezorging Art. 4 De gemeente verschaft gelegenheid tot het schouwen van lijken en benoemt daartoe één of meerdere gemeentelijk lijkschouwers. Aanstelling in Flevoland ondergebracht In de Gemeenschappelijke Regeling GGD Flevoland.

19 Wet op de lijkbezorging Art. 5 Uitsluitend artsen die tot forensisch arts zijn opgeleid en geregistreerd, worden benoemd als gemeentelijke lijkschouwer.

20 Wet op de lijkbezorging Art. 6 Niet optreden bij bloed- of aanverwantschap tot in de derde graad of huwelijk. Niet optreden als GL indien er in de laatste 2 jaar een behandelrelatie bestond.

21 Wet op de lijkbezorging Art. 7 Lid 1: Hij/zij die de schouwing heeft verricht geeft een verklaring van overlijden af, indien hij/zij overtuigd is, dat de dood is ingetreden ten gevolge van een natuurlijke oorzaak.

22 Wet op de lijkbezorging Art. 7 Lid 3: indien de behandelend genees- kundige meent niet over te kunnen gaan tot afgifte van een verklaring van overlijden, deelt hij/zij dit onverwijld mee aan de gemeentelijk lijkschouwer.

23 Wet op de lijkbezorging Art. 10 Lid 1: Indien de gemeentelijk lijk- schouwer meent niet tot afgifte van een verklaring van overlijden te kun- nen overgaan, brengt hij/zij onverwijld verslag uit aan de officier van justitie. Bovendien waarschuwt hij/zij dan de ambtenaar van de burgerlijke stand.

24 Wet op de lijkbezorging Art. 10a Minderjarigen/NODO(K) Indien de schouwing van een minderjarige is verricht door de behandelende arts, dan geeft deze een verklaring van overlijden slechts af na overleg met de gemeentelijke lijkschouwer.

25 Wet op de lijkbezorging NODO De gemeentelijk lijkschouwer kan, na een minderjarige te hebben geschouwd, zorg dragen voor een nader onderzoek naar de doodsoorzaak. Een nader onderzoek vindt niet plaats bij het vermoeden van overlijden ten gevolge van een strafbaar feit.

26 Wet op de lijkbezorging NODO Informatie verstrekking terstond aan de gemeentelijk lijkschouwer. Uitsluitend gebruikt voor het vaststellen van de doodsoorzaak.

27 Wet op de lijkbezorging NODO Na het onderzoek geeft de gemeentelijk lijkschouwer een verklaring van (natuurlijk) overlijden af dan wel brengt hij/zij verslag uit aan de officier en waarschuwt hij/zij de ambtenaar van burgerlijke stand.

28 Wet op de lijkbezorging NODO De gemeentelijk lijkschouwer houdt een registratie bij van alle meldingen in het kader van art. 10a.

29 Wet op de lijkbezorging De gemeentelijk lijkschouwer moet in de gelegenheid gesteld worden, c.q. mag niet worden belet om zijn/haar wettelijke taak uit te voeren. Het verhinderen of belemmeren van een lijkschouwing, dan wel een poging daartoe, levert een strafbaar feit op.

30 Wet op de lijkbezorging De gemeentelijk lijkschouwer is primair bevoegd in de gemeente van aanstelling. De plaats van overlijden, c.q. waar het lijk voor het eerst wordt aangetroffen of aan land gebracht, bepaalt dus welke lijkschouwer er moet optreden.

31 Wet op de lijkbezorging Niet natuurlijk overlijden Staat niet in de wet, maar wordt in de memorie van toelichting verduidelijkt. Elk overlijden door schuld of opzet van derden, doch ook zelfmoord (ook als natuurlijk gevolg van een zielsziekte), alsmede het sterven ten gevolge van een ongeval of uiterlijk geweld, ook wanneer dit niet door menselijke schuld is veroorzaakt. (Inclusief euthanasie).

32 Wet op de lijkbezorging Natuurlijk overlijden Staat ook niet in de wet. De wet gaat er vanuit dat er sprake is van een natuurlijk overlijden wanneer niet voldaan wordt aan de criteria voor een niet-natuurlijke dood.

33 Wet op de lijkbezorging Natuurlijke overlijden Praktische vuistregel Alle overlijdens die het spontane gevolg zijn van spontane ziekte (of ouderdom).

34 Wet op de lijkbezorging Lijkvinding Niet beschreven in de Wet op de lijkbezorging, maar in het Burgerlijk Wetboek. Art. 19f, lid 2 BW: Indien een lijk is gevonden en de plaats of de dag van overlijden niet met voldoende nauwkeurigheid kan worden vastgesteld wordt de acte van overlijden (lijkvinding) opgemaakt door de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waarin het lijk is gevonden of aan land is gebracht.

35 Wet op de lijkbezorging Art. 19h, lid 4 BW: In dergelijke gevallen geschiedt de aangifte door de hulpofficier van justitie. De ambtenaar van de burgerlijke stand baseert zich op de gegevens van het door de politie opgemaakte proces verbaal van lijkvinding.

36 Wet op de lijkbezorging Overlijden in een zorginstelling of na medische behandeling Meestal overlijden na een val. Bij een causaal verband tussen de val en het overlijden is er sprake van een niet-natuurlijk overlijden. Valrisico vanuit een ziektebeeld?

37 Wet op de lijkbezorging Overlijden na medische behande- ling IGZ 1994: Bij een overlijden ten gevol- ge van een juist geïndiceerde en lege artis uitgevoerde medische behande- ling is er sprake van een natuurlijke dood.

38 De lijkschouw Lijkschouw

39 Lijkschouw overlijdens per jaar, waarvan: (2012) 6300 NNO:-2800 accident. val 4200 Euthanasie suïcide V + V M + D overig uitw. Hierbij wettelijk verplicht optreden van de gemeentelijk lijkschouwer(15.000x)

40 Lijkschouw De lijkschouw: Meer dan alleen kijken naar een lijk -identificatie (wie, van wie) -omstandigheden -medische voorgeschiedenis -lichamelijk onderzoek -vaststellen datum overlijden, doodsoorzaak en aard van overlijden -verslaglegging en melding O.v.J. -afgeven verklaring van overlijden, waarschuwing en CBS-formulier.

41 Lijkschouw Een lijkschouw begint bij voorkeur al op de PD. De lijkschouw in engere zin wordt zoveel mogelijk verricht onder mortuariumomstandigheden aan het volledig ontklede lichaam. Top tot teen onderzoek.

42 Lijkschouw Wie hebben wij nodig bij de lijkschouw? -vervoerder naar mortuarium -mortuariumbeheerder -lijkschouwer -politie/fo (VOA)/DR -assistent bij lijkschouw -getuige(n) -behandelaren

43 Lijkschouw Wat hebben wij nodig bij de lijkschouw? -goede verlichting -mortuarium(omstandigheden) -pen en papier -rolmaat -schort en handschoenen -witte pak e.d. (via FO) -checklist lijkschouw

44 Lijkschouw -thermometer en Henssge nomogram -urine-en bloedafnamemateriaal -opvang- en transportmateriaal -testmateriaal -fotografie (FO) -forensische lichtbron (FO) -Formatus en I-pad

45 Lijkschouw Waar kijken wij naar bij een lijkschouw? In de eerste plaats of er letsel is en zo ja dan moet dit worden beschreven en geduid. In de tweede plaats de postmortale verschijnselen. Deze kunnen ons iets vertellen over het overlijdenstijdstip.

46 Lijkschouw Postmortale verschijnselen: -zeer vroege- -vroege- -late-

47 Lijkschouw Zeer vroege postmortale verschijnselen: treden op binnen enkele minuten. -bleekheid -verlies van huidturgor -verlies van spiertonus -lichtstijve, wijde pupillen -vervormbaarheid van de pupillen -vermindering intraoculaire druk

48 Lijkschouw Vroege postmortale verschijnselen: -lijkvlekken (livores); vanaf circa 30 min. na overlijden zichtbaar. Aspecten: -plaats (dorsaal of niet) -verplaatsbaarheid (12-24 uur) -kleur (blauwpaars tot roodpaars) Bij O2 gebrek blauwer en rood bij CO intoxicatie en onderkoeling.

49 Lijkschouw -lijkstijfheid (rigor mortis) = verbinding tussen actine en myosine t.g.v. postmortale enzymatische processen. Begint 2-3 uur na overlijden. Houdt aan tot deze eiwitten zijn afgebroken. Proces is temp. afh. Volledig na uur. Wegtrekken na uur. Verdwenen na 2-3 dagen.

50 Lijkschouw -afkoeling tot aan omgevingstemperatuur. Gemiddeld circa 1 gr. C. per uur. Echter afh. van: -omgevingstemperatuur -onderhuidse vetlaag -houding -kleding/-dekens -ondergrond (steen, hout, matras) -tocht/-vochtigheid

51 Lijkschouw De Duitse patholoog Henssge heeft modellen ontwikkeld om, rekening houdend met deze factoren, tot bepaling van het postmortale interval te komen. -Sommerse vlekken, bruinverkleuring van de sclera ter hoogte van de geopende lidspleet.

52 Lijkschouw Late postmortale verschijnselen: -ontbinding -rotting -skelettering -mummificatie

53 Lijkschouw Bijzondere postmortale verschijnselen: -bloederig vocht uit mond en neus = normaal postmortaal verschijnsel, kan aanzienlijk zijn, komt meestal uit de longen. -indroging: huid en slijmvliezen drogen na overlijden snel uit: -hoornvliestroebeling/-sommerse vlekken.

54 Lijkschouw -bruinverkleuring huid, kan uiteindelijk perkamentachtig worden (mummificatie) -Vibices; bloedophopingen in lijkvlekken, donker van kleur, door buiten de vaten treden van bloed. -Marmering; neerslaan van afbraakproducten van rottingsbacterien rond de bloedvaten (bloedafbraak).

55 Lijkschouw -Adipocere = verzeping van het onderhuidse vet. Komt voor bij lijken waarbij de normale ontbinding niet optreedt door gebrek aan zuurstof (bijv. bij waterlijken). -Aanwezigheid van insecten, m.n. vliegen, maden en poppen.

56 Richtlijn juni 2016 Richtlijn Lijkschouw voor behandelend artsen: Werkwijze en samenwerking met gemeentelijk lijkschouwers en politie Juni KNMG

57 Handreiking januari 2016 Handreiking (Niet-)natuurlijke dood: Wat moet u weten, wat moet u doen?, Januari 2016, KNMG, IGZ, OM

Wie is bevoegd om een lijkschouw uit te voeren?

Wie is bevoegd om een lijkschouw uit te voeren? Lijkschouw Persoonlijk onderzoek door een bevoegd arts, waarbij deze door uitwendige schouw van het lichaam van een overledene vaststelt of de dood is ingetreden en zo ja, of er sprake is van een natuurlijke-

Nadere informatie

de rol van de forensisch arts

de rol van de forensisch arts de rol van de forensisch arts 16-02-2012 Arts en Strafrecht Peter Paul Bender forensisch arts KNMG Forensisch Artsen Rotterdam Rijnmond bender@farr.nl programma: - de forensisch arts - arts en strafrecht

Nadere informatie

Richtlijn Forensische Geneeskunde Lijkschouw

Richtlijn Forensische Geneeskunde Lijkschouw Richtlijn Forensische Geneeskunde Lijkschouw Inhoudsopgave 1. Onderwerp en reikwijdte 2 2. Doelstelling 2 3. Toepassingsgebied 3 4. Uitgangspunt 3 5. Toestemming 3 6. Werkwijze 3 6.1 Algemeen 3 6.2 Het

Nadere informatie

Richtlijn Forensische Geneeskunde Lijkschouw

Richtlijn Forensische Geneeskunde Lijkschouw Richtlijn Forensische Geneeskunde Lijkschouw Inhoudsopgave 1. Onderwerp en reikwijdte 2 2. Doelstelling 2 3. Toepassingsgebied 2 4. Uitgangspunt 2 5. Bevoegdheid 3 6. Werkwijze 3 6.1 Algemeen 6.2 Het vaststellen

Nadere informatie

Bijlage 1: Checklist/Stroomdiagram

Bijlage 1: Checklist/Stroomdiagram Inleiding Op 1 januari 2010 zal de gewijzigde Wet op de Lijkbezorging, op een enkel artikel na, in werking treden. Vanaf dat moment dient een ieder zich dan ook aan deze wet te houden. De in de nieuwe

Nadere informatie

CHECKLIST ONDERZOEK EN VASTLEGGING LIJKSCHOUW (uitgebreide versie)

CHECKLIST ONDERZOEK EN VASTLEGGING LIJKSCHOUW (uitgebreide versie) CHECKLIST ONDERZOEK EN VASTLEGGING LIJKSCHOUW (uitgebreide versie) N.B. Kleine waarnemingen kunnen uiteindelijk van groot belang zijn. Vermeld afwezigheid van kenmerken evenzeer als de aanwezigheid. De

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

Richtlijn Forensische Geneeskunde Overlijden in een zorginstelling

Richtlijn Forensische Geneeskunde Overlijden in een zorginstelling Richtlijn Forensische Geneeskunde Overlijden in een zorginstelling Inhoudsopgave 1. Onderwerp 2 2. Doelstelling 2 3. Toepassingsgebied 2 4. Achtergrond 2 5. Melding 4 6. Handelwijze forensisch arts 5 7.

Nadere informatie

Richtlijn Forensische Geneeskunde Euthanasie en hulp bij zelfdoding

Richtlijn Forensische Geneeskunde Euthanasie en hulp bij zelfdoding Richtlijn Forensische Geneeskunde Euthanasie en hulp bij zelfdoding Inhoudsopgave 1. Onderwerp. Doelstelling 3. Toepassingsgebied 4. Uitgangspunten. Achtergrond 6. Werkwijze 7. Verslaglegging 8. Toetsingscommissie

Nadere informatie

Rol van de forensisch arts bij een slachtoffer van een schietincident.

Rol van de forensisch arts bij een slachtoffer van een schietincident. Rol van de forensisch arts bij een slachtoffer van een schietincident. GGD-arts versus arts bij de GGD In plaats van GGD-arts wordt ook wel gezegd: de dienstdoende arts van de GGD de piketarts GGD de politie-arts

Nadere informatie

CONCEPT - onder embargo - Richtlijn lijkschouw voor behandelend artsen 1

CONCEPT - onder embargo - Richtlijn lijkschouw voor behandelend artsen 1 RICHTLIJN LIJKSCHOUW VOOR BEHANDELEND ARTSEN Werkwijze en samenwerking met gemeentelijk lijkschouwers en politie 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 55 Inhoudsopgave Toelichting 2 Inleiding 2 NODO-procedure 2

Nadere informatie

Voorlichtingsbrochure De NODO-procedure Informatie voor behandelend artsen

Voorlichtingsbrochure De NODO-procedure Informatie voor behandelend artsen Voorlichtingsbrochure De NODO-procedure Informatie voor behandelend artsen Deze brochure bevat beknopte informatie voor behandelend artsen over de meldingsprocedure bij gevallen van sterfte van minderjarigen

Nadere informatie

De dood op de röntgentafel*

De dood op de röntgentafel* Roel van Dijk Bijdrage aan de syllabus van de NVvR-sandwichcursus, 8-11 juni 2004 De dood op de röntgentafel* Radiologen hebben weinig met sterfgevallen op hun afdeling te maken en weten vaak niet goed

Nadere informatie

Leidraad. Lijkschouwing vanuit huisartsenposten

Leidraad. Lijkschouwing vanuit huisartsenposten Leidraad Lijkschouwing vanuit huisartsenposten september 2008 Vereniging Huisartsenposten Nederland Leden van de Vereniging Huisartsenposten Nederland kunnen dit document voor eigen gebruik vrijelijk kopiëren

Nadere informatie

PROCEDURE NA OVERLIJDEN OP EEN MIJNBOUWINSTALLATIE OP ZEE

PROCEDURE NA OVERLIJDEN OP EEN MIJNBOUWINSTALLATIE OP ZEE Industrie Leidraad nr. 3 PROCEDURE NA OVERLIJDEN OP EEN MIJNBOUWINSTALLATIE OP ZEE Beheerder: Health & Safety Committee NOGEPA Versie 1 (oktober 2003) 1 van 9 1. Inleiding De Wet op de lijkbezorging geeft

Nadere informatie

Toetsstation. Vaststellen van de dood

Toetsstation. Vaststellen van de dood Toetsstation Vaststellen van de dood Alg lgeme mene gegevens Classificatiecode(s) Doelstelling Toetsen of de kandidaat in staat is op een juiste wijze de dood vast te stellen. Duur station 15 minuten Auteur(s)

Nadere informatie

Richtlijn Lijkschouw voor behandelend artsen

Richtlijn Lijkschouw voor behandelend artsen Richtlijn Lijkschouw voor behandelend artsen Werkwijze en samenwerking met gemeentelijk lijkschouwers en politie Utrecht, juni 2016 Opgesteld door het Nederlands Huisartsen Genootschap in samenwerking

Nadere informatie

naar sporen Forensisch expert worden

naar sporen Forensisch expert worden Speuren B naar sporen Forensisch expert worden 1. Vaststellen tijdstip van overlijden Deze les ga je je verdiepen in één specifiek forensisch onderzoeksgebied. Je wordt als het ware zelf een beetje forensisch

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 564 Voorstel van wet van het lid Arib houdende wijziging van de Wet op de lijkbezorging Nr. 4 ADVIES RAAD VAN STATE EN REACTIE VAN DE INDIENER

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

Forensische Geneeskunde & de dood

Forensische Geneeskunde & de dood Forensische Geneeskunde & de dood is ie dood? Natuurlijk! Offff.niet-natuurlijk?? KNMG district Brabant ZuidOost Eindhoven, 16 januari 2019 Jan A.M. van Eijck, arts M ij &Gezdh / forensisch geneeskundige

Nadere informatie

Strafrecht in de zorg / Preventie

Strafrecht in de zorg / Preventie Strafrecht in de zorg / Preventie 7 oktober 2013 Mr. Marcel Smit en mr. Tina Sandrk Onderwerpen Inleiding Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) Openbaar Ministerie (OM) Gegevensuitwisseling IGZ en OM

Nadere informatie

CONCEPT - onder embargo - Richtlijn lijkschouw voor behandelend artsen 1

CONCEPT - onder embargo - Richtlijn lijkschouw voor behandelend artsen 1 RICHTLIJN LIJKSCHOUW VOOR BEHANDELEND ARTSEN Werkwijze en samenwerking met gemeentelijk lijkschouwers en politie 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 55 Inhoudsopgave Toelichting 2 Inleiding 2 Kernboodschappen

Nadere informatie

Geboorte, Huwelijk en Overlijden 07. GHO

Geboorte, Huwelijk en Overlijden 07. GHO , en 07. GHO Deze module heeft betrekking op uitsluitend Nederlandse partijen. Eindterm 07.01. De kandidaat kan met betrekking tot het thema geboorte de van belang zijnde Nederlandse weten regelgeving

Nadere informatie

Informatie voor. nabestaanden. bij niet natuurlijk overlijden

Informatie voor. nabestaanden. bij niet natuurlijk overlijden Informatie voor nabestaanden bij niet natuurlijk overlijden 1 Deze informatiebrochure is aan u overhandigd omdat een familielid of naaste van u plotseling en/of ten gevolge van een niet natuurlijke oorzaak

Nadere informatie

Richtlijn Forensische Geneeskunde Late zwangerschapsafbreking

Richtlijn Forensische Geneeskunde Late zwangerschapsafbreking Richtlijn Forensische Geneeskunde Late zwangerschapsafbreking Inhoudsopgave 1. Onderwerp. Doelstelling 3. Toepassingsgebied 4. Uitgangspunten zorgvuldigheidseisen LZA op maternale indicatie 5. Werkwijze

Nadere informatie

OBDUCTIE AANVRAAG DOOR DE HUISARTS

OBDUCTIE AANVRAAG DOOR DE HUISARTS OBDUCTIE AANVRAAG DOOR DE HUISARTS werkschema onverwacht overlijden al of niet in behandeltraject of bij onbegrepen ziekteverloop twijfel aan natuurlijke doodsoorzaak GGD-arts: schouwing natuurlijk overlijden

Nadere informatie

NOTA WET EN GEDRAGSREGELS ROND PERINATALE STERFTE. Versie 2.0

NOTA WET EN GEDRAGSREGELS ROND PERINATALE STERFTE. Versie 2.0 NOTA WET EN GEDRAGSREGELS ROND PERINATALE STERFTE Versie 2.0 Datum Goedkeuring 31-05-2013 Methodiek Consensus based Discipline Verantwoording Monodisciplinair NVOG Inhoudsopgave Inleiding...1 Aangifte

Nadere informatie

Sepsis in de huisartsenpraktijk. Feike Loots Arts-onderzoeker IQ healthcare, Radboudumc

Sepsis in de huisartsenpraktijk. Feike Loots Arts-onderzoeker IQ healthcare, Radboudumc Sepsis in de huisartsenpraktijk Feike Loots Arts-onderzoeker IQ healthcare, Radboudumc Disclosure belangenverstrengeling voor de sprekers van de AZO scholingsavond (Potentiële) belangenverstrengeling Voor

Nadere informatie

(Niet-)natuurlijke dood

(Niet-)natuurlijke dood Handreiking (Niet-)natuurlijke dood Wat moet u weten, wat moet u doen? Versie 1.0., januari 2016 Inhoud Samenvatting 2 1 Inleiding 3 2 Wet op de lijkbezorging; 3 algemeen 2.1 Constateren van de dood 3

Nadere informatie

Zorg na overlijden. Informatie voor nabestaanden over de verzorging van de overledene in CWZ

Zorg na overlijden. Informatie voor nabestaanden over de verzorging van de overledene in CWZ Zorg na overlijden Informatie voor nabestaanden over de verzorging van de overledene in CWZ Omdat een naaste uit uw familie- of kennissenkring is overleden en het u moeilijk zal vallen nu uw aandacht te

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 1321 Vragen van het lid

Nadere informatie

Informatie voor nabestaande(n)

Informatie voor nabestaande(n) Informatie voor nabestaande(n) Deze folder is bedoeld om u op weg te helpen met het treffen van de noodzakelijke maatregelen na het overlijden van een naaste uit uw familie- of vriendenkring. U zult nu

Nadere informatie

ECSD/U Lbr. 15/018

ECSD/U Lbr. 15/018 Brief de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Schema kostenverdeling na treffen stoffelijk overschot uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201500414 Lbr. 15/018 bijlage(n)

Nadere informatie

Ketenzorg orgaandonatie De rol van de SEH en IC. Marloes Witjes Promovendus Afdeling Intensive Care

Ketenzorg orgaandonatie De rol van de SEH en IC. Marloes Witjes Promovendus Afdeling Intensive Care Ketenzorg orgaandonatie De rol van de SEH en IC Marloes Witjes Promovendus Afdeling Intensive Care Disclosure belangenverstrengeling voor de sprekers van de AZO scholingsavond (Potentiële) belangenverstrengeling

Nadere informatie

PROCEDURE NA OVERLIJDEN OP EEN MIJNBOUWINSTALLATIE OP ZEE

PROCEDURE NA OVERLIJDEN OP EEN MIJNBOUWINSTALLATIE OP ZEE Industrie Leidraad nr. 3 PROCEDURE NA OVERLIJDEN OP EEN MIJNBOUWINSTALLATIE OP ZEE Beheerder: Health & Safety Committee NOGEPA Versie 2 (march 2013) 1 van 12 Document Control Sheet Control Information

Nadere informatie

Richtlijn Forensische Geneeskunde Bloedafname in het kader van Artikel 8 Wegenverkeerswet

Richtlijn Forensische Geneeskunde Bloedafname in het kader van Artikel 8 Wegenverkeerswet Richtlijn Forensische Geneeskunde Bloedafname in het kader van Artikel 8 Wegenverkeerswet Inhoudsopgave 1. Onderwerp 2 2. Doelstelling 2 3. Toepassingsgebied 2 4. Uitgangspunt 2 5. Toestemming 2 6. Werkwijze

Nadere informatie

Richtlijn Forensische Geneeskunde Orgaan- en Weefseldonatie

Richtlijn Forensische Geneeskunde Orgaan- en Weefseldonatie Richtlijn Forensische Geneeskunde Orgaan- en Weefseldonatie Inhoudsopgave 1. Onderwerp 2 2. Doelstelling 2 3. Toepassingsgebied 2 4. Uitgangspunt 3 5. Toestemming 3 6. Werkwijze 3 6.1 Werkwijze bij weefseldonatie

Nadere informatie

Scoringslijst voor de praktijk

Scoringslijst voor de praktijk Stichting Verenigde Universitaire Huisartsopleidingen Domus Medica, Postbus 20072, 3502 LB UTRECHT tel. (030) 280 60 90; fax (030) 280 60 99 internet: www.svuh.nl Scoringslijst voor de praktijk 8. LIJKSCHOUWING

Nadere informatie

Obductie. Onderzoek na overlijden

Obductie. Onderzoek na overlijden Obductie Onderzoek na overlijden Inleiding Als iemand overlijdt kunnen artsen niet altijd verklaren wat er precies met hem of haar aan de hand was. Onderzoek van de overledene kan helpen om beter te begrijpen

Nadere informatie

Generalistisch werkende artsen palliatieve geneeskunde in en vanuit het ziekenhuis. Jan Lavrijsen Maaike Veldhuizen Marlie Spijkers

Generalistisch werkende artsen palliatieve geneeskunde in en vanuit het ziekenhuis. Jan Lavrijsen Maaike Veldhuizen Marlie Spijkers Generalistisch werkende artsen palliatieve geneeskunde in en vanuit het ziekenhuis Jan Lavrijsen Maaike Veldhuizen Marlie Spijkers Disclosure belangen sprekers (potentiële) belangenverstrengeling Voor

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal 1

Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2008-2009 30696 Wijziging van de Wet op de lijkbezorging A GEWIJZIGD VOORSTEL VAN WET 30 september 2008 Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden,

Nadere informatie

Wijziging van de Wet op de lijkbezorging. Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wijziging van de Wet op de lijkbezorging. Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. 30 696 Wijziging van de Wet op de lijkbezorging Nr. 2 VOORSTEL VAN WET Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Allen, die deze zullen zien of

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 69445 1 december 2017 Aanwijzing vervolgingsbeslissing inzake late zwangerschapsafbreking en levensbeëindiging bij pasgeborenen

Nadere informatie

Lbr. 15/018 - Schema kostenverdeling na aantreffen stoffelijk overschot

Lbr. 15/018 - Schema kostenverdeling na aantreffen stoffelijk overschot Lbr. 15/018 - Schema kostenverdeling na treff... - Info Gemeente Mo... https://outlook.office365.com/owa/info@gemeentemolenwaard.nl/proje... 1 van 3 26-3-2015 10:16 Lbr. 15/018 - Schema kostenverdeling

Nadere informatie

Wet Zorg en Dwang WZD-arts Hoofdlijnen kort maart 2018

Wet Zorg en Dwang WZD-arts Hoofdlijnen kort maart 2018 Wet Zorg en Dwang WZD-arts Hoofdlijnen kort maart 2018 Mr R. Helle, specialist ouderengeneeskunde Juridisch en medisch adviseur Onthulling belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst

Nadere informatie

Informatie voor nabestaanden

Informatie voor nabestaanden Algemeen Informatie voor nabestaanden Het overlijden van een familielid of naaste is heel verdrietig. Het moeilijke is, dat u juist in die heel emotionele tijd, kort na het overlijden, al een aantal praktische

Nadere informatie

Handreiking. Uitleg huisvredebreuk

Handreiking. Uitleg huisvredebreuk Handreiking Uitleg huisvredebreuk Huisvredebreuk in ziekenhuizen Ziekenhuizen mogen mensen een waarschuwing en/of toegangsontzegging geven. Voordat hiertoe wordt overgegaan, moet aan een aantal voorwaarden

Nadere informatie

Datum 27 maart 2013 Onderwerp Beantwoording Kamervragen Arib (PvdA) over het vaak niet melden van de dood van een minderjarige

Datum 27 maart 2013 Onderwerp Beantwoording Kamervragen Arib (PvdA) over het vaak niet melden van de dood van een minderjarige 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Forensische verpleegkunde; als je verder kijkt!

Forensische verpleegkunde; als je verder kijkt! Forensische verpleegkunde; als je verder kijkt! www.forensischeverpleegkunde.nl Forensische verpleegkunde; als je verder kijkt! Waarom een opleiding Forensische Verpleegkunde? Forensisch onderzoek is nodig

Nadere informatie

ANALYSE CALAMITEITEN

ANALYSE CALAMITEITEN Huibert Ponssen, internist-intensivist/acute geneeskunde ANALYSE CALAMITEITEN - De rechten van de patiënt/nabestaanden - Hoe kan een organisatie verbeteren MELDING VAN CALAMITEITEN: DE (RECHTS)POSITIE

Nadere informatie

Het toetsingsproces toegelicht

Het toetsingsproces toegelicht Het toetsingsproces toegelicht Drs. Ronald T.C.M. van Nordennen Specialist Ouderengeneeskunde/ Hospice arts SCEN-arts / RTE-arts. 1 Wat is allemaal geen euthanasie? 1. Staken of niet starten van kunstmatige

Nadere informatie

Disclosure belangen spreker. (potentiële) belangenverstrengeling

Disclosure belangen spreker. (potentiële) belangenverstrengeling Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder

Nadere informatie

MORTUARIUM. Informatie voor nabestaanden

MORTUARIUM. Informatie voor nabestaanden MORTUARIUM Informatie voor nabestaanden Informatie voor nabestaanden Het overlijden van een familielid of een naaste is een aangrijpende gebeurtenis, waarmee wij u onze deelneming betuigen. Het overlijden

Nadere informatie

WZD-arts - hoofdlijnen kort maart 2018

WZD-arts - hoofdlijnen kort maart 2018 Wet Zorg en Dwang WZD-arts Hoofdlijnen kort maart 2018 Mr R. Helle, specialist ouderengeneeskunde Juridisch en medisch adviseur Onthulling belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst

Nadere informatie

VI.04. Dokter en de dood consult VI.04. De dokter en de dood

VI.04. Dokter en de dood consult VI.04. De dokter en de dood VI.04 De dokter en de dood 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2. Lijkschouwing 4 3. Obductie 8 4. Postmortale orgaan- en weefseldonatie 10 5. Lijkbezorging 14 6. Dossierplicht en beroepsgeheim na de dood 16

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 696 Wijziging van de Wet op de lijkbezorging Nr. 4 ADVIES RAAD VAN STATE EN NADER RAPPORT 1 Hieronder zijn opgenomen het advies van de Raad

Nadere informatie

obductie informatie voor nabestaanden patiënteninformatie

obductie informatie voor nabestaanden patiënteninformatie patiënteninformatie obductie informatie voor nabestaanden U heeft deze folder gekregen omdat uw echtgenoot, familielid of dierbare is overleden. De behandelend arts heeft u gevraagd of obductie verricht

Nadere informatie

Formaliteiten na overlijden. Informatie voor nabestaanden

Formaliteiten na overlijden. Informatie voor nabestaanden Formaliteiten na overlijden Informatie voor nabestaanden Graag willen wij onze deelneming betuigen met het overlijden van uw naaste. Het zal moeilijk zijn om uw aandacht te richten op de formaliteiten

Nadere informatie

2 Vergaderjaar

2 Vergaderjaar T WEEDE K AMER DER STATEN-G ENERAAL 2 Vergaderjaar 2005-2006 30 696 Wijziging van de Wet op de lijkbezorging Nr. 4 ADVIES RAAD VAN STATE EN NADER RAPPORT 1 Hieronder zijn opgenomen het advies van de Raad

Nadere informatie

Richtlijn Forensische Geneeskunde Orgaan- en Weefseldonatie

Richtlijn Forensische Geneeskunde Orgaan- en Weefseldonatie Inhoudsopgave 1. Onderwerp 2 2. Doelstelling 2 3. Toepassingsgebied 2 4. Uitgangspunt 2 5. Toestemming 3 6. Werkwijze 3 7. Verslaglegging 5 8. Informatiebronnen 5 1 1. Onderwerp Deze richtlijn beschrijft

Nadere informatie

Zorg voor mensen die bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen: een begaanbare weg

Zorg voor mensen die bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen: een begaanbare weg Zorg voor mensen die bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen: een begaanbare weg Jeroen Janssens Specialist Ouderengeneeskunde, commissielid 8-12-2016 Opbouw Workshop 1. Vragen

Nadere informatie

NODOK procedure nader onderzoek doodsoorzaak bij kinderen

NODOK procedure nader onderzoek doodsoorzaak bij kinderen NODOK procedure nader onderzoek doodsoorzaak bij kinderen AZO scholingsavond 9 november 2016 Dr. Joris Fuijkschot Algemeen kinderarts inhoud Achtergronden Doelstellingen Procedure landelijk Radboudumc

Nadere informatie

Allereerst betuigen wij u ons medeleven met het overlijden van iemand uit uw naaste omgeving. Wij wensen u sterkte in deze moeilijke tijd.

Allereerst betuigen wij u ons medeleven met het overlijden van iemand uit uw naaste omgeving. Wij wensen u sterkte in deze moeilijke tijd. OBDUCTIE Allereerst betuigen wij u ons medeleven met het overlijden van iemand uit uw naaste omgeving. Wij wensen u sterkte in deze moeilijke tijd. U ontvangt deze folder omdat iemand uit uw familie- of

Nadere informatie

Veilig Thuis Noord en Oost Gelderland

Veilig Thuis Noord en Oost Gelderland Veilig Thuis Noord en Oost Gelderland Lia Jak, arts M&G Vertrouwensarts VT NOG Disclosure belangenverstrengeling voor de sprekers van de AZO scholingsavond (potentiële) belangenverstrengeling Geen Disclosure

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Nabestaandenzorg

PATIËNTEN INFORMATIE. Nabestaandenzorg PATIËNTEN INFORMATIE Nabestaandenzorg 2 PATIËNTENINFORMATIE Er is een dierbare van u in ons ziekenhuis overleden. Wij wensen u veel sterkte bij het verwerken van dit verlies. Voor u als nabestaande volgt

Nadere informatie

Herstelplan gebroken heup

Herstelplan gebroken heup Herstelplan gebroken heup orthopedie alle aandacht Inleiding De arts stelt voor een operatie aan uw heup uit te voeren omdat deze is gebroken. In deze folder geven wij hierover informatie. Uw arts bespreekt

Nadere informatie

Formaliteiten bij overlijden

Formaliteiten bij overlijden Formaliteiten bij overlijden Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Overlijden in een ziekenhuis... 1 Verzorging van de overledene... 1 Persoonlijke wensen... 2 Persoonlijke bezittingen... 2 Rituele bewassing...

Nadere informatie

Disclosure belangen spreker Wat maakt lijden ondraaglijk? Tjipke D. Ypma & Herman L Hoekstra SCEN-Drenthe KNMG SCEN 23 april 2015 Utrecht

Disclosure belangen spreker Wat maakt lijden ondraaglijk? Tjipke D. Ypma & Herman L Hoekstra SCEN-Drenthe KNMG SCEN 23 april 2015 Utrecht Disclosure belangen spreker Wat maakt lijden ondraaglijk? Tjipke D. Ypma & Herman L Hoekstra SCEN-Drenthe KNMG SCEN 23 april 2015 Utrecht (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante

Nadere informatie

naar sporen Zelf casussen oplossen

naar sporen Zelf casussen oplossen Speuren C naar sporen Zelf casussen oplossen 1. Een dode dokter Mevrouw P. is huisarts. Op zondagavond 11 januari wordt mevr. P. dood aangetroffen in de slaapkamer van haar huis. Ze heeft twee wonden aan

Nadere informatie

Zorg na overlijden. Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2014 pavo 0554

Zorg na overlijden. Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2014 pavo 0554 Zorg na overlijden Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2014 pavo 0554 Informatie voor nabestaanden Inleiding Als een familielid of naaste overleden is, begint een periode van afscheid nemen. Juist in deze

Nadere informatie

Signaleren en handelen bij seksueel & huiselijk geweld

Signaleren en handelen bij seksueel & huiselijk geweld Signaleren en handelen bij seksueel & huiselijk geweld Marijn Kraaijkamp, forensisch verpleegkundige i.o. Elza Zijlstra, coördinator CSG Toine Lagro-Janssen, hoofd CSG Disclosure belangenverstrengeling

Nadere informatie

Obductie. Informatie voor nabestaanden

Obductie. Informatie voor nabestaanden Obductie Informatie voor nabestaanden 2 U heeft deze folder gekregen omdat uw echtgenoot, familielid of dierbare is overleden. De behandelend arts heeft u gevraagd of obductie (ook wel autopsie, lijkschouwing

Nadere informatie

TTP. Anke te Stroet Hemovigilantiemedewerker

TTP. Anke te Stroet Hemovigilantiemedewerker TTP Anke te Stroet Hemovigilantiemedewerker Disclosure belangen spreker bijeenkomst Onderwijsbijeenkomst Kennisplatform Transfusiegeneeskunde ZO Geen (potentiële) belangenverstrengeling Naam: Anke te Stroet

Nadere informatie

Zorg na overlijden. Informatie voor nabestaanden over de verzorging van de overledene in CWZ

Zorg na overlijden. Informatie voor nabestaanden over de verzorging van de overledene in CWZ Zorg na overlijden Informatie voor nabestaanden over de verzorging van de overledene in CWZ Inhoudsopgave Formaliteiten... 3 Verzorging van de overledene... 3 Stervensrituelen... 3 Mortuarium... 4 Contact

Nadere informatie

Verkorte inhoudsopgave

Verkorte inhoudsopgave Verkorte inhoudsopgave 1 GEZONDHEIDSSTRAFRECHT, DEFINITIE EN AFBAKENING 1 1.1 Definitie en afbakening 1 1.2 Indeling 1 2 ALGEMENEGEZONDHEIDSRECHTELIJKEREGELINGENEN STRAFRECHT 5 2.1 Inleiding 5 2.2 Geneesmiddelen

Nadere informatie

Formaliteiten bij overlijden Informatie voor nabestaanden

Formaliteiten bij overlijden Informatie voor nabestaanden Formaliteiten bij overlijden Informatie voor nabestaanden Een naaste uit uw familie- of vriendenkring is overleden. Het zal u daarom moeilijk vallen uw aandacht te richten op de formaliteiten die vervuld

Nadere informatie

De wilsverklaring: een ego- en een gespreksdocument

De wilsverklaring: een ego- en een gespreksdocument De wilsverklaring: een ego- en een gespreksdocument Rotterdam 2017 Jaap Schuurmans, huisarts, redacteur www.holosbulletin.nl Disclosure belangen Jaap Schuurmans (potentiële) belangenverstrengeling Voor

Nadere informatie

Toelichting op conceptnorm kritieke bevindingen in de pathologie

Toelichting op conceptnorm kritieke bevindingen in de pathologie Toelichting op conceptnorm kritieke bevindingen in de pathologie Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of

Nadere informatie

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje- Nassau, enz. enz. enz.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje- Nassau, enz. enz. enz. Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding zoals in 2001 gepubliceerd in het Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden onder nummer 194. 194 Wet van 12 april 2001, houdende toetsing

Nadere informatie

Richtlijn Forensische Geneeskunde Postmortaal interval

Richtlijn Forensische Geneeskunde Postmortaal interval Richtlijn Forensische Geneeskunde Postmortaal interval Inhoudsopgave 1. Onderwerp 2 2. Doelstelling 2 3. Toepassingsgebied 2 4. Uitgangspunt 2 5. Definities 32 6. Werkwijze 3 7. Bespreking/verslaglegging

Nadere informatie

Suïcide en de psychiater Voorjaarssymposium FMG suïcide?

Suïcide en de psychiater Voorjaarssymposium FMG suïcide? Suïcide en de psychiater Voorjaarssymposium FMG suïcide? 12 mei 2017 REMCO DE WINTER WWW.SUICIDALITEIT.NL Inhoud Wie en waar? vragen Uit de praktijk Cijfers Nederlandse situatie internationale vergelijking

Nadere informatie

Formaliteiten na overlijden. Informatie voor nabestaanden

Formaliteiten na overlijden. Informatie voor nabestaanden Formaliteiten na overlijden Informatie voor nabestaanden Graag willen wij onze deelneming betuigen met het overlijden van uw naaste. Het zal moeilijk zijn om uw aandacht te richten op de formaliteiten

Nadere informatie

Wat komt er aan de orde?

Wat komt er aan de orde? Zorg en Drang Intramuraal en extramuraal: voorbereiden op zorg en dwang Mr R. Helle, specialist ouderengeneeskunde Juridisch en medisch adviseur Onthulling belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling

Nadere informatie

Longembolie Onderzoek en behandeling.

Longembolie Onderzoek en behandeling. Longembolie Onderzoek en behandeling www.nwz.nl Inhoud Wat is een longembolie? 3 Welke onderzoeken krijgt u? 4 Behandeling van een longembolie 5 Behandeling met bloedverdunnende medicijnen 7 Naar huis

Nadere informatie

Een goede overdracht redt levens

Een goede overdracht redt levens Een goede overdracht redt levens Caroline Spencer, arts, docent DOKh. Chris Mes, ambulanceverpleegkundige. DOK h 1 Programma Welkom / introductie. Doelen. Communicatie tips en tricks de do s en dont s.

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/37809

Nadere informatie

In het trouwboekje mag de geboorte door de mensen zelf worden bijgeschreven, dit is geen formeel document.

In het trouwboekje mag de geboorte door de mensen zelf worden bijgeschreven, dit is geen formeel document. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 CONCEPT NVOG NOTA: Perinatale sterfte: Wet en gedragsregels

Nadere informatie

Informatie voor nabestaande(n)

Informatie voor nabestaande(n) Informatie voor nabestaande(n) Deze folder is bedoeld om u op weg te helpen met het treffen van de noodzakelijke maatregelen na het overlijden van een naaste uit uw familie- of vriendenkring. U zult nu

Nadere informatie

Overlijdensverklaringen in Nederland: ontoereikende procedures bij niet-natuurlijke dood, lijkvinding en overledenen met onbekende identiteit

Overlijdensverklaringen in Nederland: ontoereikende procedures bij niet-natuurlijke dood, lijkvinding en overledenen met onbekende identiteit life decisions in six European countries (Belgium, Denmark, Italy, the Netherlands, Sweden and Switzerland). This will, for the first time, enable a true comparison to be made between the Netherlands and

Nadere informatie

VMG. 2 5 NMir Gemeente Woerden Stroeídat: Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad (070)

VMG. 2 5 NMir Gemeente Woerden Stroeídat: Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad (070) 2 5 NMir 2015 Ben. Ambť Stroeídat: B.V.O.: Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad VMG Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 2 betreft

Nadere informatie

Forensische verpleegkunde; als je verder kijkt!

Forensische verpleegkunde; als je verder kijkt! Forensische verpleegkunde; als je verder kijkt! Forensische verpleegkunde; als je verder kijkt! Waarom een opleiding Forensische Verpleegkunde? Forensisch-medisch onderzoek is nodig voor waarheidsvinding.

Nadere informatie

Terugdringen van vrijheidsbeperkingen (?)

Terugdringen van vrijheidsbeperkingen (?) Terugdringen van vrijheidsbeperkingen (?) - Zorgvuldigheidseisen en systematische aanpak - - De Acht van de IGZ : zo maak je jouw zorginstelling inspectieproof 29 mei 2015 Mr R. Helle, specialist ouderengeneeskunde

Nadere informatie

Obductie Informatie voor nabestaanden

Obductie Informatie voor nabestaanden 00 Obductie Informatie voor nabestaanden 1 Inleiding U heeft deze folder gekregen omdat uw echtgenoot, familielid of dierbare is overleden. De behandelend arts heeft u gevraagd of obductie gedaan mag worden.

Nadere informatie

*Het betreft hier twee afzonderlijke meldingen, die apart door de commissie zijn beoordeeld. Beide oordelen worden hier weergegeven.

*Het betreft hier twee afzonderlijke meldingen, die apart door de commissie zijn beoordeeld. Beide oordelen worden hier weergegeven. Oordeel: zorgvuldig Samenvatting: Twee echtgenoten verzochten om gelijktijdige levensbeëindiging. Patiënte, een vrouw van 60-70 jaar, had een sigmoidcarcinoom. Zij leed onder meer onder heftige buikkrampen,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Aanwijzing orgaandonatie bij niet-natuurlijke dood

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Aanwijzing orgaandonatie bij niet-natuurlijke dood STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 4646 26 maart 2010 Aanwijzing orgaandonatie bij niet-natuurlijke dood Categorie: Opsporing Rechtskarakter: Aanwijzing

Nadere informatie

Registratielast: landelijk en lokaal aan de slag! Anne Marie Vaalburg Adviseur innovatie V&VN

Registratielast: landelijk en lokaal aan de slag! Anne Marie Vaalburg Adviseur innovatie V&VN Registratielast: landelijk en lokaal aan de slag! Anne Marie Vaalburg Adviseur innovatie V&VN Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Geen! Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties

Nadere informatie

Kiesgerustin de laatstelevensfase

Kiesgerustin de laatstelevensfase Kiesgerustin de laatstelevensfase CLAUDIA SCHRODER EN MARLIJN CASPERS LEVENMETKANKER 19 FEBRUARI 2016 Disclosurebelangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante

Nadere informatie

Wet op de lijkbezorging Art. 12a & Art. 81. Rob Tolboom

Wet op de lijkbezorging Art. 12a & Art. 81. Rob Tolboom Wet op de lijkbezorging Art. 12a & Art. 81 Rob Tolboom Casus 83-jarige patiënt Altijd gezond Laatste maanden vergeetachtig Struikelt over stoeprand Heupfractuur Kop-hals prothese ingebracht Week later

Nadere informatie

Signalering van kindermishandeling in de spoedeisende medische zorg. Dr. E.M. van de Putte mede namens Drs. Maartje Schouten UMC Utrecht/WKZ

Signalering van kindermishandeling in de spoedeisende medische zorg. Dr. E.M. van de Putte mede namens Drs. Maartje Schouten UMC Utrecht/WKZ Signalering van kindermishandeling in de spoedeisende medische zorg Dr. E.M. van de Putte mede namens Drs. Maartje Schouten UMC Utrecht/WKZ Werkgroep richtlijn Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland Forensisch

Nadere informatie