VOORNAAMSTE RECENTE ONTWIKKELINGEN. (trimestriële bijwerking van 20 mei 2011) Executive summary

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VOORNAAMSTE RECENTE ONTWIKKELINGEN. (trimestriële bijwerking van 20 mei 2011) Executive summary"

Transcriptie

1 Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen de Berlaimontlaan 14 BE-1 Brussel Tel Fax BTW BE RPM Brussel Links: kredietobservatorium VOORNAAMSTE RECENTE ONTWIKKELINGEN (trimestriële bijwerking van 2 mei 211) Executive summary Het eerste kwartaal van 211 werd gekenmerkt door een lichte daling ten opzichte van het voorgaande kwartaal van de verstrekking van bedrijfskredieten door ingezeten banken. In België beliep de jaarlijkse groei 4%, tegen 5,7% in het vierde kwartaal van 21. De kortlopende kredieten lieten een sterkere groei optekenen dan de langlopende. Volgens de gegevens van de Kredietcentrale bleven de aanwendingsgraden voor kleine en middelgrote ondernemingen op een niveau dat op lange termijn als hoog mag worden beschouwd, terwijl ze opnieuw toenamen voor de grote ondernemingen. De rentevoeten op nieuwe kredieten zijn licht gestegen ten opzichte van het voorgaande kwartaal, onder meer omdat de groeivooruitzichten in het algemeen als positief worden beschouwd. Volgens de banken zijn de kredietvoorwaarden voor het achtste kwartaal op rij onveranderd gebleven, dit na de verstrakkingen teweeggebracht door de financiële crisis, in 28 en aan het begin van 29. De ondernemingen stelden een lichte globale verbetering vast van deze voorwaarden ondanks een nieuwe achteruitgang wat de rentevoeten betreft. Wat het eurogebied betreft, werd de jaarlijkse groei van het bancaire krediet in het eerste kwartaal van 211 voor het eerst sinds september 29 weer positief, ten belope van,8%. Bovendien maakten de banken uit het eurogebied gewag van een lichte verstrakking van hun voorwaarden voor bedrijfskredieten tijdens dezelfde periode.

2 2 Verloop van het krediet aan de vennootschappen gedurende het eerste kwartaal van 211 Kredietvolume De verstrekking van kredieten door de ingezeten banken aan de ondernemingen in België nam in het eerste kwartaal van 211 verder toe, waardoor het herstel dat in het derde en vierde kwartaal van 21 was ingezet, geconsolideerd werd. Na correctie voor het effect van de wisselkoersschommelingen, liep de groei van de kredietverlening op jaarbasis echter licht terug ten opzichte van het voorgaande kwartaal, namelijk tot 4%, tegen 5,7% in het vierde kwartaal van 21. BANCAIRE KREDIETEN 1 AAN ONDERNEMINGEN IN BELGIË 2 Bancaire kredieten en conjuncturele evolutie 2 Netto trimestriële stromen (miljarden euro's) Totaal van de kredieten (jaarlijkse veranderingspercentages) (linkerschaal) Synthetische conjunctuurcurve (afgevlakte indicator) (rechterschaal) Bron: NBB (Schema A). ¹ Toegekend door de ingezeten banken. De nettokredietstromen waren tijdens het eerste kwartaal van 211 zeer licht positief: na seizoenzuivering steeg de kredietverlening met,1 miljard. Een uitsplitsing naar looptijd toont aan dat zowel de kortlopende als de langlopende kredieten verder zijn gegroeid, zij het minder uitgesproken dan in het voorgaande kwartaal. In het eerste kwartaal van 211 bedroeg de twaalfmaands groeivoet van kredieten met een looptijd van minder dan 1 jaar 5,3% (tegen 6,6% tijdens het voorgaande kwartaal). De verstrekking van langlopende kredieten vertoonde een iets geringere toename, met een groei op jaarbasis van 3,4% (tegen 5,3% in het vierde kwartaal van 21).

3 3 BANCAIRE KREDIETEN¹ AAN ONDERNEMINGEN IN BELGIË (jaarlijkse veranderingspercentages) 2 Opsplitsing naar looptijd van het krediet Kortetermijnkredieten 2 Langetermijnkredieten 3 Bron: NBB (Schema A). 1 Toegestaan door de ingezeten banken. 2 Voor ten hoogste een jaar. 3 Voor meer dan een jaar. De Belgische ondernemingen kunnen tevens een beroep doen op buitenlandse banken 1 om zich te financieren. Aan de hand van de financiële rekeningen die door de Bank worden opgesteld, onder meer op basis van de betalingsbalansstatistieken, kunnen de kredietstromen afkomstig van niet ingezeten banken in kaart worden gebracht. In het vierde kwartaal van 21 is het uitstaande bedrag van de door de banken van het eurogebied verstrekte kredieten voor het eerst sinds eind 28 toegenomen, namelijk met 1,3 miljard ten opzichte van het einde van het derde kwartaal van 21. Daarentegen is het uitstaande bedrag van de door de overige buitenlandse banken verstrekte kredieten met,8 miljard gedaald. Uitgedrukt in jaar op jaar veranderingen bleef het uitstaande bedrag van de door buitenlandse banken verstrekte kredieten beneden het peil van twaalf maanden terug, in tegenstelling tot de kredietverlening door ingezeten banken. 1 Het begrip buitenlandse (of niet ingezeten) bank berust op het territorialiteitsbeginsel. De dochterondernemingen en bijbanken van buitenlandse banken die in België een stabiele vestiging bezitten, zijn in het begrip ingezeten bank vervat. De kredietverlening door buitenlandse banken bestaat dus enkel uit de kredietverstrekking door in het buitenland gevestigde instellingen. Deze gegevens komen met een grotere vertraging beschikbaar dan die betreffende de kredietverlening door Belgische banken: de meest recente gegevens zijn die voor het vierde kwartaal van 21.

4 BANCAIRE KREDIETEN AAN ONDERNEMINGEN IN BELGIË: GEOGRAFISCHE OPSPLITSING VAN DE VERSTREKKERS (bijdrage aan de jaarlijkse groei, procentpunten) Belgische banken Banken van het eurogebied Banken buiten het eurogebied Bron: NBB (Financiële rekeningen, Schema A). Aan de hand van de statistieken van de Kredietcentrale, die zowel de toegestane als de opgenomen kredieten bij ingezeten banken omvatten, kan men het verloop van het krediet analyseren volgens de grootte van de kredietnemende ondernemingen. In het eerste kwartaal van 211 stonden de ingezeten banken meer kredieten toe aan de kleine ondernemingen dan in het voorgaande kwartaal. Daarentegen verminderden de toegestane kredieten aan middelgrote en grote ondernemingen. De kleine en middelgrote ondernemingen namen meer kredieten op, terwijl de door grote ondernemingen opgenomen kredieten terugliepen.

5 5 KREDIETEN VAN DE INGEZETEN BANKEN AAN ONDERNEMINGEN IN BELGIË: OPSPLITSING NAAR GROOTTE VAN DE ONDERNEMINGEN ¹ (uitstaande bedragen, miljarden euro) 7 Toegestane kredieten 7 Opgenomen kredieten Kleine Middelgrote Grote Bron: NBB (Centrale voor kredieten aan ondernemingen). 1 Bedrijven die een verkort schema van de jaarrekeningen hebben neergelegd worden als kleine ondernemingen beschouwd. Bedrijven die een volledig schema hebben neergelegd, worden als groot of middelgroot beschouwd, al naar gelang de omzet van twee opeenvolgende jaren meer dan wel minder dan 37,2 miljoen euro bedroeg. De aanwendingsgraad van de kredieten, die de intensiteit weergeeft waarmee de ondernemingen op hun kredietlijnen trekken, liep tijdens de financiële crisis op en dit voor elke ondernemingsklasse. Hieruit blijkt dat de ondernemingen maximaal gebruik wilden maken van hun bestaande kredietmogelijkheden, terwijl nieuwe leningen vaak moeilijker te verkrijgen waren. De stijgende trend van de aanwendingsgraad voor de kleine ondernemingen kwam tot stilstand. In het eerste kwartaal van 211 liep de aanwendingsgraad van deze ondernemingen licht terug met,8 procentpunt. De middelgrote en grote ondernemingen maakten ten opzichte van het voorgaande kwartaal evenwel met respectievelijk 2,4 en 2,3 procentpunten veel meer gebruik van de hun ter beschikking gestelde kredietlijnen. Terwijl de aanwendingsgraad zich vanuit een langetermijnperspectief nog steeds op een relatief hoog niveau bevindt voor de kleine en middelgrote ondernemingen, steeg hij voor de grote ondernemingen opnieuw tot een hoger peil dan vóór de start van de financiële crisis. Aan het einde van het eerste kwartaal van 211 beliep de aanwendingsgraad 86,8% voor de kleine ondernemingen, 74,6% voor de middelgrote en 56,4% voor de grote ondernemingen. De aanwendingsgraad is dus zoals gewoonlijk omgekeerd evenredig met de omvang van de ondernemingen. Een mogelijke verklaring voor die bevinding is dat er geen of nagenoeg geen alternatieve financieringswijzen bestaan voor kleine ondernemingen, maar ze kan ook wijzen op een negatieve correlatie tussen de omvang van het kredietnemende bedrijf en de beoordeling van het risico door de kredietinstellingen.

6 6 9 AANWENDINGSGRAAD VAN DE TOEGESTANE KREDIETEN DOOR DE INGEZETEN BANKEN (percentages) Opsplitsing naar grootte van de ondernemingen 1 Opsplitsing naar bedrijfstak Klein Middelgroot Groot Bron: NBB (Centrale voor kredieten aan ondernemingen). Verwerkende industrie Bouwnijverheid Handel Horeca Diensten i.v.m. vastgoed Bedrijven die een verkort schema van de jaarrekeningen hebben neergelegd worden als kleine ondernemingen beschouwd. Bedrijven die een volledig schema hebben neergelegd worden als groot of middelgroot beschouwd, al naar gelang de omzet van twee opeenvolgende jaren meer dan wel minder dan 37,2 miljoen euro bedroeg. De selectie van sectoren is niet-exhaustief. 1 2 De aanwendingsgraad varieert aanzienlijk volgens de bedrijfstak waartoe de ondernemingen behoren. Zo beschikken de ondernemingen in de verwerkende nijverheid over de grootste marge inzake ongebruikt krediet, zoals blijkt uit een structureel lagere aanwendingsgraad. Daarentegen benutten ondernemingen die actief zijn in de horeca of de vastgoedsector zeer vaak kmo s doorgaans een groter deel van de hun ter beschikking staande kredietlijnen. Een restrictief kredietbeleid kan bijgevolg erg schadelijk zijn voor bedrijven in die sectoren. De aanwendingsgraad steeg ten opzichte van het voorgaande kwartaal het sterkst in de handel en de verwerkende nijverheid (respectievelijk +3,2 en +1,1 procentpunt). Ook in de horeca nam de aanwendingsgraad toe (+,5 procentpunt). Daarentegen is hij licht gedaald in de bouw en in de vastgoedsector (,8 procentpunt in beide bedrijfstakken). Rentevoeten en andere kredietvoorwaarden De door de Belgische banken op de nieuwe bedrijfskredieten toegepaste rentevoeten, verzameld via de MIR enquête (zie zijn een van de voornaamste indicatoren van de kredietkosten waarmee de ondernemingen worden geconfronteerd. In het eerste kwartaal van 211 namen de referentierentevoeten toe, zowel op de geldmarkt als op de kapitaalmarkt. Op de geldmarkt steeg de driemaands Euribor van 1% aan het einde van 21 tot 1,24% aan het einde van het eerste kwartaal van 211, waardoor dat rentetarief hoger werd dan de leidinggevende rente van de ECB, die eind maart 211 onveranderd op 1% was gebleven. Op de kapitaalmarkten stegen de rentetarieven eveneens, wellicht door verbeterde groeivooruitzichten. Het rendement van de Belgische overheidsobligaties op vijf jaar steeg van 3,23% eind december 21 tot 3,58% eind maart 211.

7 7 RENTEVOETEN OP DE GELD- EN KAPITAALMARKTEN EN TARIEVEN OP BANCAIRE KREDIETEN IN BELGIË (procenten) Rentevoeten op de geld- en kapitaalmarkten 7 6 Rentevoeten op nieuwe kredieten aan ondernemingen OLO 5 jaar Kredieten < 1 mln. euro, variabel < 1 jaar Leidinggevende basisrentevoet van de ECB Kredieten < 1 mln. euro, variabel 1-5 jaar Euribor 3 maanden Kredieten < 1 mln. euro, vast > 5 jaar Kredieten > 1 mln. euro, variabel < 1 jaar Bronnen: ECB, NBB (MIR enquête). Als gevolg van het verloop van de marktrentes zijn de bancaire rentetarieven van zowel de korte als de langetermijnkredieten aan ondernemingen opnieuw gestegen gedurende het eerste kwartaal van 211, zij het lichtjes. De tarieven op kortetermijnkredieten met een waarde van minder dan 1 miljoen namen met 12 basispunten toe tot 2,75%, terwijl die op kortlopende kredieten met een waarde van meer dan 1 miljoen met 8 basispunten opliepen tot 2,3%. De kosten voor kredieten op middellange en lange termijn namen sterker toe (+23 basispunten, tot 3%, voor de kredieten met een waarde van minder dan 1 miljoen en een rentevaste periode van één tot vijf jaar en +3 basispunten, tot 4,41%, voor de tarieven op kredieten met een waarde van minder dan 1 miljoen en een rentevaste periode van ten minste vijf jaar). Impact van de stijgende langetermijnrente op de bancaire rentetarieven aan ondernemingen In dit kader wordt de aanpassing van de Belgische bancaire rentetarieven voor niet financiële ondernemingen aan de marktrentevoeten besproken sinds de langetermijnrente eind augustus 21 een stijging heeft ingezet. Meer bepaald wordt nagegaan of de oplopende langetermijnrente, die deels kan worden toegeschreven aan de spanningen op de markt voor overheidsobligaties, tot strengere financieringscondities voor de ondernemingen via het bancair krediet heeft geleid. De aanpassing van de retailrentetarieven van de kredietinstellingen aan de marktrentevoeten is een belangrijk transmissiekanaal van het monetair beleid, het zogenaamd rentekanaal. Doorgaans volgen de rentevoeten op kortlopende kredieten de geldmarktrente die door de acties van het monetair beleid wordt beïnvloed. De impact van het monetair beleid op de debetrentetarieven op lange termijn is minder groot, daar voor de langere looptijden de overheidsobligatierente als referentie

8 8 geldt. In welke mate de banken de variaties van de geld of kapitaalmarktrente doorrekenen hangt echter in grote mate af van bankspecifieke factoren zoals hun balanspositie en financieringskosten. Aldus kan de overheidsschuldencrisis enerzijds op directe wijze via de aan de langetermijnrente gekoppelde rentetarieven en anderzijds op indirecte wijze via een impact op de balanspositie en financieringskosten van de banken tot hogere retailrentetarieven voor de ondernemingen en gezinnen leiden, en dus mogelijk de monetaire transmissie verstoren. Wijziging rentetarieven (Maart 211) (in procentpunt) Sinds dieptepunt 21 4 de kwartaal 21 1 ste kwartaal 211 Referentierentetarief Euribor 3 maanden Referentierentetarief OLO 5 jaar Rentespread België Duitsland, 1 jaar Kredieten < 1 mln. euro, variabel < 1 jaar Kredieten > 1 mln. euro, variabel < 1 jaar Kredieten < 1 mln. euro, variabel 1 5 jaar Kredieten < 1 mln. euro, vast > 5 jaar Bron: NBB. Tot op heden lijkt de schuldencrisis echter geen significant effect uit te oefenen op de retailrentetarieven in België. De toename van de kortetermijnrentetarieven aan ondernemingen ligt immers zoals gebruikelijk in lijn met de toename van de geldmarktrente op drie maanden (Euribor). Terwijl de geldmarktrente met 53 basispunten toenam sinds haar dieptepunt in April 21 bleef de toename van de kortetermijnretailtarieven beperkt tot maximaal 5 basispunten in het geval van de kortlopende kredieten met een waarde van meer dan 1 miljoen euro. Aldus lijken de banken geen extra marge te hebben genomen ten opzichte van de ontwikkeling van de geldmarktrente. De beperkte impact van de stijgende langetermijnrente op de retailtarieven blijkt het best uit de ontwikkeling van de tarieven op kredieten met een rentevaste periode van ten minste vijf jaar. Terwijl deze doorgaans een sterke correlatie vertonen met de langetermijnrente, lijken deze over de recente periode grotendeels ontkoppeld van de ontwikkeling van de langetermijnrente. De stijging (+38 basispunten) was immers vergelijkbaar met die van de rentetarieven op korte termijn en bleef ver beneden de toename van de referentierente op 5 jaar (+168 basispunten). Een en ander heeft ertoe geleid dat het renteverschil tussen kredieten met een rentevaste periode van ten minste 5 jaar en het referentietarief van een overheidsobligatie op 5 jaar sterk is afgenomen, wat illustreert dat de banken de stijgende langetermijnrente niet ten volle doorrekenen. Dit kan aan diverse factoren worden toegeschreven zoals de beperkte impact van de schuldencrisis op de financieringskost van de banken, de solide financiële situatie van de niet financiële ondernemingen of nog het feit dat de banken de toename van de langetermijnrente als tijdelijk beschouwen. Ook kunnen commerciële motieven spelen: de banken zouden een meer gediversifieerde activastructuur kunnen nastreven of ze zouden in het kader van een "back to basics" strategie hun marktaandeel in de kredietverlening aan de ingezeten ondernemingen willen consolideren.

9 9 Rentetarieven op lange termijn aan ondernemingen en referentierentetarief 6 RENTETARIEF OP LANGE TERMIJN AAN ONDERNEMINGEN EN REFERENTIERENTETARIEF Kredieten < 1 mln. euro, vast > 5 jaar OLO 5 jaar Rentemarge Bron: NBB. Het is evenwel niet uitgesloten dat de klim van de langetermijnrente de komende maanden zich sterker zal doorzetten in de retailtarieven. Vooreerst gaat de aanpassing van de retailtarieven aan de marktrentes meestal gepaard met een zekere vertraging. Anderzijds valt de toename van de langetermijnrente steeds meer toe te schrijven aan een verbeterd economisch klimaat dan aan oplopende spanningen op de markt voor overheidspapier. Dit verklaart mogelijk de wat sterkere klim van de langlopende retailtarieven in het eerste kwartaal van 211 (+3 basispunten) ten opzichte van de kortlopende kredieten.

10 1 De enquête van het Eurosysteem naar de kredietverlening (zie verschaft kwalitatieve informatie over het verloop van de toekenningsvoorwaarden, de vraag naar bankkredieten en de verklarende factoren die aan deze ontwikkelingen ten grondslag liggen. De vier Belgische grootbanken rapporteerden dat ze hun kredietvoorwaarden voor ondernemingen voor de achtste keer op rij onveranderd hebben gelaten in het eerste kwartaal van 211, na de verkrapping die in 28 en begin 29 werd opgetekend. 5 KREDIETVOORWAARDEN VAN EN VRAAG NAAR BEDRIJFSKREDIETEN IN BELGIË: GLOBALE BEOORDELING DOOR DE BANKEN (netto gewogen percentages 1 ) 25 J H Toekenningscriteria door de banken Door de respondenten opgetekende evolutie Door de respondenten verwachte evolutie Kredietaanvragen uitgaande van de ondernemingen Door de respondenten opgetekende evolutie Door de respondenten verwachte evolutie Bron: NBB (Bank Lending Survey). 1 Een positief (negatief) percentage komt overeen met een versoepeling (verstrakking) van de kredietvoorwaarden of met een toename (afname) van de kredietvraag. De banken beschikken over verschillende instrumenten om het aanbod van kredieten aan ondernemingen aan te passen. Zo kunnen zij hun aanbod verstrengen door de marges te verhogen, maar eveneens door de niet monetaire criteria te verstrakken, meer in het bijzonder de diverse kosten eigen aan de kredietopname, de waarborgvereisten of nog de andere contractuele vereisten. Tijdens het eerste kwartaal van 211 maakten de banken gewag van een lichte aanscherping van slechts één factor, namelijk de vereisten inzake de looptijd. Daartegenover werden de vereisten inzake de marges op de standaardkredieten licht versoepeld, terwijl de marges op de meest risicovolle kredieten, de vereisten inzake de grootte van het krediet, de andere kosten en het onderpand onveranderd bleven.

11 11 Wat de determinanten van deze ontwikkelingen betreft, stelt men vast dat het verloop van de financieringskosten en de balansbeperkingen van de banken voor de tweede opeenvolgende maal de banken aanzetten tot een verstrakking van de kredietvoorwaarden. De verslechtering van deze posities kan mogelijk in verband worden gebracht met de spanningen op de markten van het overheidspapier. De kredietvoorwaarden werden evenwel gunstig beïnvloed door de concurrentiedruk. De inschatting van de banken omtrent de risico's verbonden aan het conjunctureel klimaat bleef ten slotte ongewijzigd. Voor het tweede kwartaal van 211 verwachten de banken opnieuw een stabilisering van hun algemene kredietvoorwaarden KREDIETVOORWAARDEN VAN BEDRIJFSKREDIETEN IN BELGIË: VOORNAAMSTE VERKLARENDE FACTOREN EN AANGEWENDE TOEKENNINGSCRITERIA (netto gewogen percentages 1 ) Voornaamste verklarende factoren Financieringskosten en balansbeperkingen Concurrentiedruk Risicoperceptie 211 Voornaamste toekenningscriteria Bron: NBB (Bank Lending Survey). 1 Een positief (negatief) percentage komt overeen met een factor die heeft bijgedragen tot een versoepeling (verstrakking) van de kredietvoorwaarden of met een criterium waarin die versoepeling (verstrakking) tot uiting is gekomen Marges op de standaardkredieten Marges op de meest risicovolle kredieten Andere toekenningscriteria 211 De banken meldden opnieuw een toename van de vraag naar kredieten door de ondernemingen in het eerste kwartaal van 211. Het herstel van de fusies en overnames en van de investeringen in vaste activa, het voorraadbeheer en het bedrijfskapitaal alsook de herstructurering van de schulden zouden daartoe in het bijzonder hebben bijgedragen. Voor het tweede kwartaal van 211 verwachten de banken dat die tendens zal aanhouden.

12 12 VRAAG NAAR BEDRIJFSKREDIETEN IN BELGIË: VOORNAAMSTE VERKLARENDE FACTOREN (netto gewogen percentages 1 ) Bruto-investeringen in vaste activa Voorraden en bedrijfskapitaal Fusies/overnames en herstructurering van de onderneming Herstructurering van schulden Alternatieve financieringsbronnen Bron: NBB (Bank Lending Survey). 1 Een positief (negatief) percentage komt overeen met een factor die heeft bijgedragen tot een toename (afname) van de vraag naar kredieten. Uit de in april 211 door de Bank uitgevoerde enquête bij de ondernemers blijkt een algemene verbetering van de toegangsvoorwaarden tot het bankkrediet tijdens het eerste kwartaal van 211: 15% van de ondernemingen uit de verwerkende nijverheid, de bouw en de dienstverlening aan de ondernemingen bestempelde de toegangsvoorwaarden tot nieuwe financieringen als zijnde ongunstig, terwijl dat percentage nog 2% bedroeg in januari 211. Het percentage ondernemingen dat de voorwaarden als gunstig beschouwt, is eveneens afgenomen, namelijk tot 19%, tegen 21% tijdens het voorgaande kwartaal. Al met al blijft het nettosaldo van de antwoorden positief en laat het zelfs een lichte toename optekenen ten opzichte van januari (4% tegen 1%). Dit getuigt derhalve van een verbeterde perceptie van de bedrijfsleiders ten aanzien van de algemene toegangsvoorwaarden tot het bankkrediet.

13 13 pct BEOORDELING VAN DE KREDIETVOORWAARDEN DOOR DE ONDERNEMINGEN: ALGEMENE RESULTATEN 29-III 29-IV 21-I 21-II 21-III 21-IV 211-I Algemene voorwaarden pct III 29-IV 21-I 21-II 21-III 21-IV 211-I 29-III 29-IV 21-I 21-II 21-III 21-IV 211-I 29-III 29-IV 21-I 21-II 21-III 21-IV 211-I 29-III 29-IV 21-I 21-II 21-III 21-IV Rentevoet Kosten Kredietvolume Gevraagde waarborgen 211-I Verslechterd Onveranderd gebleven Verbeterd Saldo III 29-IV 21-I 21-II 21-III 21-IV 211-I 29-III 29-IV 21-I 21-II 21-III 21-IV 211-I 29-III 29-IV 21-I 21-II 21-III 21-IV 211-I 29-III 29-IV 21-I 21-II 21-III 21-IV 211-I 29-III 29-IV 21-I 21-II 21-III 21-IV 211-I Algemene voorwaarden Bron: NBB (Trimestriële enquête over kredietvoorwaarden). Rentevoet Kosten Kredietvolume Gevraagde waarborgen Wat de verschillende criteria betreft, maakten de bedrijfsleiders gewag van een verdere verslechtering van de voorwaarden in verband met de rentetarieven in het eerste kwartaal van 211. De negatieve perceptie van de rentetarieven, die zich op 23% situeerde tijdens het vierde kwartaal van 21, is verslechterd tot 33%. De rentetarieven op bankkredieten zijn in het begin van het jaar immers opnieuw gestegen, wat blijkbaar op het sentiment van de bedrijfsleiders heeft gewogen. Daarentegen worden de overige kredietverleningsvoorwaarden (andere kosten, kredietvolume en gevraagde waarborgen) minder streng beoordeeld dan in het vierde kwartaal van 21. Het is nog steeds inzake gevraagde waarborgen en aanvullende kosten dat de kredietinstellingen volgens de ondernemingen te veeleisend blijven : in het eerste trimester van 211 bevond het saldo van de antwoorden zich op 19% voor deze twee criteria.

14 14 4 BEOORDELING VAN DE KREDIETVOORWAARDEN DOOR DE ONDERNEMINGEN: OPSPLITSING NAAR GROOTTE VAN DE ONDERNEMING¹ (netto percentages²) II 29-III 29-IV 21-I 21-II 21-III 21-IV 211-I 29-II 29-III 29-IV 21-I 21-II 21-III 21-IV 211-I 29-II 29-III 29-IV 21-I 21-II 21-III 21-IV 211-I 29-II 29-III 29-IV 21-I 21-II 21-III 21-IV 211-I 29-II 29-III 29-IV 21-I 21-II 21-III 21-IV 211-I Algemene voorwaarden Rentevoet Kosten Kredietvolume Gevraagde waarborgen Klein Middelgroot Groot Zeer groot Bron: NBB (Trimestriële enquête over kredietvoorwaarden). ¹ Klein = 1-49 werknemers; middelgroot = 5-249; groot = werknemers; zeer groot = 5 werknemers of meer. ² Saldi van de antwoordpercentages gunstig/verbeterd (+) en ongunstig/verslechterd (-). Wat de verschillen naar categorie van bedrijfsgrootte betreft, geven de kleine ondernemingen een nauwelijks gunstige beoordeling van de algemene financieringsvoorwaarden : net als eind 21 vertoonde het nettosaldo van hun antwoorden een nagenoeg neutrale waarde (1%) in het eerste kwartaal van 211. De middelgrote en grote ondernemingen, van hun kant, hebben een verbetering van deze voorwaarden gemeld in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Het nettosaldo van hun antwoorden evenaarde het niveau van de zeer grote ondernemingen, namelijk 9%.

15 15 4 BEOORDELING VAN DE KREDIETVOORWAARDEN DOOR DE ONDERNEMINGEN: OPSPLITSING NAAR BEDRIJFSTAK (netto percentages¹) II 29-III 29-IV 21-I 21-II 21-III 21-IV 211-I 29-II 29-III 29-IV 21-I 21-II 21-III 21-IV 211-I 29-II 29-III 29-IV 21-I 21-II 21-III 21-IV 211-I 29-II 29-III 29-IV 21-I 21-II 21-III 21-IV 211-I 29-II 29-III 29-IV 21-I 21-II 21-III 21-IV 211-I Algemene voorwaarden Rentevoet Kosten Kredietvolume Gevraagde waarborgen Industrie Bouwnijverheid Diensten aan ondernemingen Bron: NBB (Trimestriële enquête over kredietvoorwaarden). ¹ Saldi van de antwoordpercentages gunstig/verbeterd (+) en ongunstig/verslechterd (-). Wat de resultaten naar bedrijfstak betreft, hebben de verwerkende nijverheid en de bouw licht gunstige algemene kredietverleningsvoorwaarden gemeld (het nettosaldo van de antwoorden situeerde zich op respectievelijk 6 en 3%) in het eerste kwartaal van 211, terwijl het saldo nul was voor de dienstverlening aan de ondernemingen. De rentetarieven worden als zeer negatief beschouwd door de bedrijfsleiders van alle bedrijfstakken. Daarnaast blijven de door de banken geëiste waarborgen alsook de aangerekende aanvullende kosten belangrijke belemmeringen voor de kredietverlening vormen. Daarentegen zijn de nettosaldi relatief minder negatief met betrekking tot de toegestane kredietvolumes. Verloop in het eurogebied De cijfers voor het eurogebied lijken erop te wijzen dat de invloed van de financiële crisis op de kredietverlening ten einde loopt. In het eerste kwartaal van 211 werd de groei op jaarbasis van het bankkrediet 2 immers voor het eerst sinds september 29 opnieuw positief: terwijl die groei eind december 21,2% beliep, kwam hij eind maart 211 uit op een positieve waarde van,8%. Tegelijkertijd werden de banktarieven voor kortlopende leningen duurder: de tarieven op kredieten met een waarde van minder dan 1 miljoen en een variabele korte rente stegen tegenover het vorige kwartaal met 2 basispunten, tot 3,7%, en die op kredieten met een waarde van meer dan 1 miljoen en een variabele korte rente namen met 3 basispunten toe (tot 2,62%). De kredieten met een waarde van minder dan 1 miljoen en een rentevaste periode van meer dan 5 jaar werden 2 Bij vergelijkingen tussen de groei van het bancaire krediet in België en die in het eurogebied is voorzichtigheid geboden. In België wordt immers rekening gehouden met de effectiseringstransacties, terwijl ze niet worden opgenomen in de referentiereeks voor het eurogebied. Op basis van de beperkte beschikbare gegevens moet evenwel worden opgemerkt dat, zelfs met inachtneming van die transacties, de dynamiek van de bancaire kredietverlening krachtiger blijft in België dan in het eurogebied.

16 16 eveneens duurder, met 33 basispunten (tot 4,19%). Kredieten met een looptijd tot 1 jaar blijven in België respectievelijk 95 en 59 basispunten goedkoper, naargelang het gaat om kredieten van minder of meer dan 1 miljoen, terwijl leningen met een vaste rente en een looptijd langer dan vijf jaar in België nog altijd ongeveer 22 basispunten duurder zijn dan gemiddeld in het eurogebied. EVOLUTIE VAN DE VOLUMES EN VOORWAARDEN VAN BANCAIRE KREDIETEN AAN ONDERNEMINGEN IN HET EUROGEBIED 2 Kredietvolumes (jaarlijkse veranderingspercentages) 7 Rentevoeten op nieuwe kredieten (percentages) Kredietvoorwaarden en vraag naar kredieten: beoordeling door de banken (netto gewogen percentages¹) J H Kredieten toegekend door banken uit het eurogebied aan ingezeten ondernemingen Kredieten < 1 mln. euro, variabel < 1 jaar Kredieten > 1 mln. euro, variabel < 1 jaar Kredieten < 1 mln. euro, vast > 5 jaar Toekenningscriteria door de banken Door de respondenten opgetekende evolutie Door de respondenten verwachte evolutie Kredietaanvragen uitgaande van de ondernemingen Door de respondenten opgetekende evolutie Door de respondenten Bron: ECB. verwachte evolutie 1 Een positief (negatief) percentage komt overeen met een versoepeling (verstrakking) van de kredietvoorwaarden of met een toename (afname) van de kredietvraag. Tijdens het eerste kwartaal van 211 deelden de banken van het eurogebied in de Bank Lending Survey mee dat ze de toekenningscriteria voor nieuwe kredieten licht hadden verstrakt. Ze verwachtten dat die tendens zich in het tweede kwartaal van 211 zou voortzetten. De kredietvraag liet begin 211 een duidelijke stijging optekenen volgens de banken van het eurogebied, die een nog sterkere toename van deze vraag tijdens het volgende kwartaal verwachten.

kortlopende kredieten langlopende kredieten buitenlandse banken1

kortlopende kredieten langlopende kredieten buitenlandse banken1 Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel Tel. +32 2 221 26 99 Fax +32 2 221 31 97 BTW BE 0203.201.340 RPM Brussel 2010-05-20 Links: kredietobservatorium

Nadere informatie

VOORNAAMSTE RECENTE ONTWIKKELINGEN. (bijwerking van 17 februari 2010)

VOORNAAMSTE RECENTE ONTWIKKELINGEN. (bijwerking van 17 februari 2010) Observatorium voor krediet aan vennootschappen de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel Tel. +32 2 221 00 00 Fax +32 2 221 00 01 BTW BE 0203.201.340 RPR Brussel -02-17 Links: kredietobservatorium VOORNAAMSTE

Nadere informatie

VOORNAAMSTE RECENTE ONTWIKKELINGEN. (bijwerking van 18 november 2009)

VOORNAAMSTE RECENTE ONTWIKKELINGEN. (bijwerking van 18 november 2009) Observatorium voor krediet aan vennootschappen de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel Tel. +32 2 221 00 00 Fax +32 2 221 00 01 BTW BE 0203.201.340 RPR Brussel 2009-11-18 Links: kredietobservatorium VOORNAAMSTE

Nadere informatie

VOORNAAMSTE RECENTE ONTWIKKELINGEN. (trimestriële bijwerking van 2 mei 2012) Executive summary

VOORNAAMSTE RECENTE ONTWIKKELINGEN. (trimestriële bijwerking van 2 mei 2012) Executive summary Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen de Berlaimontlaan 14 BE- Brussel Tel. +32 2 221 26 99 Fax +32 2 221 31 97 BTW BE 3.1.34 RPM Brussel 12--22 Links: kredietobservatorium VOORNAAMSTE

Nadere informatie

VOORNAAMSTE RECENTE ONTWIKKELINGEN (bijwerking van 26 mei 2009)

VOORNAAMSTE RECENTE ONTWIKKELINGEN (bijwerking van 26 mei 2009) Observatorium voor krediet aan vennootschappen de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel Tel. +32 2 221 00 00 Fax +32 2 221 00 01 BTW BE 0203.201.340 RPR Brussel 2009-05-26 Links: kredietobservatorium VOORNAAMSTE

Nadere informatie

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen kredietobservatorium. Links:

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen kredietobservatorium. Links: Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel Tel. +32 2 221 26 99 Fax +32 2 221 31 97 BTW BE 0203.201.340 RPM Brussel 2017-06-02 Links: kredietobservatorium

Nadere informatie

Bijdrage van het departement Studiën aan het Observatorium voor krediet aan vennootschappen VOORNAAMSTE RECENTE ONTWIKKELINGEN

Bijdrage van het departement Studiën aan het Observatorium voor krediet aan vennootschappen VOORNAAMSTE RECENTE ONTWIKKELINGEN Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen de Berlaimontlaan 14 BE-1 Brussel Tel. +32 2 221 26 99 Fax +32 2 221 31 97 BTW BE 23.21.34 RPM Brussel 213-8-26 Links: kredietobservatorium

Nadere informatie

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen. kredietobservatorium. Links:

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen. kredietobservatorium. Links: Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen de Berlaimontlaan 14 BE-1 Brussel Tel. +3 1 6 99 Fax +3 1 31 97 BTW BE 3.1.34 RPM Brussel 14--8 Links: kredietobservatorium Executive summary

Nadere informatie

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen kredietobservatorium. Links:

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen kredietobservatorium. Links: Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel Tel. +32 2 221 26 99 Fax +32 2 221 31 97 BTW BE 0203.201.340 RPM Brussel 2017-09-01 Links: kredietobservatorium

Nadere informatie

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen. kredietobservatorium. Links:

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen. kredietobservatorium. Links: Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen de Berlaimontlaan 14 BE-1 Brussel Tel. +32 2 221 26 99 Fax +32 2 221 31 97 BTW BE 23.21.34 RPM Brussel 214-2-28 Links: kredietobservatorium

Nadere informatie

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen. kredietobservatorium. Links:

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen. kredietobservatorium. Links: Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen de Berlaimontlaan 14 BE-1 Brussel Tel. +32 2 221 26 99 Fax +32 2 221 31 97 BTW BE 23.21.34 RPM Brussel 214-11-28 Links: kredietobservatorium

Nadere informatie

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen kredietobservatorium. Links:

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen kredietobservatorium. Links: Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel Tel. +32 2 221 26 99 Fax +32 2 221 31 97 BTW BE 0203.201.340 RPM Brussel 2016-12-02 Links: kredietobservatorium

Nadere informatie

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen kredietobservatorium. Links:

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen kredietobservatorium. Links: Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen de Berlaimontlaan 1 BE-1 Brussel Tel. +3 1 6 99 Fax +3 1 31 97 BTW BE 3.1.3 RPM Brussel 1--7 Links: kredietobservatorium Executive summary

Nadere informatie

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen kredietobservatorium. Links:

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen kredietobservatorium. Links: Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel Tel. +32 2 221 26 99 Fax +32 2 221 31 97 BTW BE 0203.201.340 RPM Brussel 2019-03-01 Links: kredietobservatorium

Nadere informatie

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen kredietobservatorium. Links:

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen kredietobservatorium. Links: Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel Tel. +32 2 221 26 99 Fax +32 2 221 31 97 BTW BE 0203.201.340 RPM Brussel 2018-09-07 Links: kredietobservatorium

Nadere informatie

Bijdrage van het departement Studiën aan het Observatorium voor krediet aan vennootschappen VOORNAAMSTE RECENTE ONTWIKKELINGEN

Bijdrage van het departement Studiën aan het Observatorium voor krediet aan vennootschappen VOORNAAMSTE RECENTE ONTWIKKELINGEN Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen de Berlaimontlaan 1 BE-1 Brussel Tel. +3 1 6 99 Fax +3 1 31 97 BTW BE 3.1.3 RPM Brussel 13-11- Links: kredietobservatorium Bijdrage van het

Nadere informatie

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen kredietobservatorium. Links:

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen kredietobservatorium. Links: Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel Tel. +32 2 221 26 99 Fax +32 2 221 31 97 BTW BE 0203.201.340 RPM Brussel 2018-06-01 Links: kredietobservatorium

Nadere informatie

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen. kredietobservatorium. Links:

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen. kredietobservatorium. Links: Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel Tel. +32 2 221 46 28 Mail: pressoffice@nbb.be BTW BE 0203.201.340 RPM Brussel 2019-06-03 Links: kredietobservatorium

Nadere informatie

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen kredietobservatorium. Links:

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen kredietobservatorium. Links: Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel Tel. +32 2 221 26 99 Fax +32 2 221 31 97 BTW BE 0203.201.340 RPM Brussel 2017-12-01 Links: kredietobservatorium

Nadere informatie

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen kredietobservatorium. Links:

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen kredietobservatorium. Links: Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel Tel. +32 2 221 26 99 Fax +32 2 221 31 97 BTW BE 0203.201.340 RPM Brussel 2018-03-02 Links: kredietobservatorium

Nadere informatie

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen 2016-05-27. kredietobservatorium. Links:

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen 2016-05-27. kredietobservatorium. Links: Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel Tel. +32 2 221 26 99 Fax +32 2 221 31 97 BTW BE 0203.201.340 RPM Brussel 2016-05-27 Links: kredietobservatorium

Nadere informatie

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen kredietobservatorium. Links:

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen kredietobservatorium. Links: Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel Tel. +32 2 221 26 99 Fax +32 2 221 31 97 BTW BE 0203.201.340 RPM Brussel 2018-12-07 Links: kredietobservatorium

Nadere informatie

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen 2015-09-04. kredietobservatorium. Links:

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen 2015-09-04. kredietobservatorium. Links: Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel Tel. +32 2 221 26 99 Fax +32 2 221 31 97 BTW BE 0203.201.340 RPM Brussel 2015-09-04 Links: kredietobservatorium

Nadere informatie

Ondernemersvertrouwen neemt in november zeer licht toe

Ondernemersvertrouwen neemt in november zeer licht toe 4--24 Links: BelgoStat On-line Algemene informatie Maandelijkse conjunctuurenquête bij de bedrijven - november 4 Ondernemersvertrouwen neemt in november zeer licht toe De conjunctuurbarometer van de Nationale

Nadere informatie

Lichte verslechtering van het ondernemersvertrouwen in augustus

Lichte verslechtering van het ondernemersvertrouwen in augustus 5-8-25 Links: NBB.Stat Algemene informatie Maandelijkse conjunctuurenquête bij de bedrijven - augustus 5 Lichte verslechtering van het ondernemersvertrouwen in augustus De conjunctuurbarometer van de Nationale

Nadere informatie

Het ondernemersvertrouwen stabiliseert in november

Het ondernemersvertrouwen stabiliseert in november 25--24 Links: NBB.Stat Algemene informatie Maandelijkse conjunctuurenquête bij de bedrijven - november 25 Het ondernemersvertrouwen stabiliseert in november Na de aanmerkelijke stijging in oktober, is

Nadere informatie

Het ondernemersvertrouwen neemt in november verder toe

Het ondernemersvertrouwen neemt in november verder toe 27--23 Links: NBB.Stat Algemene informatie Maandelijkse conjunctuurenquête bij de bedrijven november 27 Het ondernemersvertrouwen neemt in november verder toe Na een fors herstel in oktober is de conjunctuurbarometer

Nadere informatie

Afbrokkeling van het ondernemersvertrouwen in augustus

Afbrokkeling van het ondernemersvertrouwen in augustus 26-8-24 Links: NBB.Stat Algemene informatie Maandelijkse conjunctuurenquête bij de bedrijven - augustus 26 Afbrokkeling van het ondernemersvertrouwen in augustus De conjunctuurbarometer van de Nationale

Nadere informatie

Ondernemersvertrouwen stabiliseert in februari

Ondernemersvertrouwen stabiliseert in februari 28-2-22 Links: NBB.Stat Algemene informatie Maandelijkse conjunctuurenquête bij de bedrijven februari 28 Ondernemersvertrouwen stabiliseert in februari De stabilisering van de conjunctuurbarometer volgt

Nadere informatie

Kredietverlening aan Vlaamse ondernemingen

Kredietverlening aan Vlaamse ondernemingen Kredietverlening aan Vlaamse ondernemingen Monitoring Rapport: Januari 2012 Jan van Nispen Inleiding Sinds 2008 zijn woorden zoals crisis, financieringsproblemen, waarborgen en bailouts niet meer uit de

Nadere informatie

Het ondernemersvertrouwen herstelt zich in november

Het ondernemersvertrouwen herstelt zich in november 218-11-23 Links: NBB.Stat Algemene informatie Maandelijkse conjunctuurenquête bij de bedrijven november 218 Het ondernemersvertrouwen herstelt zich in november Het ondernemingsklimaat verbeterde in alle

Nadere informatie

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen kredietobservatorium. Links:

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen kredietobservatorium. Links: Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel Tel. +32 2 221 26 99 Fax +32 2 221 31 97 BTW BE 0203.201.340 RPM Brussel 2016-02-26 Links: kredietobservatorium

Nadere informatie

Kredietverlening aan Vlaamse ondernemingen

Kredietverlening aan Vlaamse ondernemingen Kredietverlening aan Vlaamse ondernemingen Monitoring Rapport: Mei 212 Jan van Nispen Inleiding De start van de financiële crisis ligt nu al enkele jaren achter ons, maar in 211 voelden we nog steeds de

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen in de kredietvoorwaarden van banken

Recente ontwikkelingen in de kredietvoorwaarden van banken Recente ontwikkelingen in de kredietvoorwaarden van banken Een van de informatiebronnen voor de ecb bij het voeren van het monetaire beleid is de Bank Lending Survey, een kwalitatieve kwartaalenquête naar

Nadere informatie

Kredietverlening aan Nederlandse bedrijven loopt terug

Kredietverlening aan Nederlandse bedrijven loopt terug Het Nederlandse bedrijfsleven is in sterke mate afhankelijk van bancaire kredietverlening. De groei van de zakelijke kredietverlening is in de tweede helft van 28 vertraagd. Dit hangt grotendeels samen

Nadere informatie

Banken verlenen recordaantal kredieten aan ondernemingen

Banken verlenen recordaantal kredieten aan ondernemingen Jürgen de Witte Banken verlenen recordaantal kredieten aan ondernemingen Anne-Mie Ooghe Senior Officer Corporate Banking bij Febelfin Het uitstaande volume kredieten aan ondernemingen bereikte in januari

Nadere informatie

Kredietverlening in tijden van financiële crisis Cijfermatig overzicht in het kader van de rondetafel: Banken en Bedrijven

Kredietverlening in tijden van financiële crisis Cijfermatig overzicht in het kader van de rondetafel: Banken en Bedrijven Kredietverlening in tijden van financiële crisis Cijfermatig overzicht in het kader van de rondetafel: Banken en Bedrijven oktober/november 29 Jan van Nispen Inleiding Eén van de cruciale elementen om

Nadere informatie

De economische groei bedroeg 0,2 % in het eerste kwartaal van Over het hele jaar 2018 nam het bbp met 1,4 % toe

De economische groei bedroeg 0,2 % in het eerste kwartaal van Over het hele jaar 2018 nam het bbp met 1,4 % toe Instituut voor de nationale rekeningen PERSCOMMUNIQUÉ 2019-04-29 Links: Publicatie NBB.Stat Algemene informatie De economische groei bedroeg 0,2 % in het eerste kwartaal van 2019 Over het hele jaar 2018

Nadere informatie

De economische groei bedraagt 0,2 % in het eerste kwartaal van 2016

De economische groei bedraagt 0,2 % in het eerste kwartaal van 2016 Instituut voor de nationale rekeningen PERSCOMMUNIQUÉ 28-4-2016 Links: Publicatie NBB.Stat Algemene informatie De economische groei bedraagt 0,2 % in het eerste kwartaal van 2016 Over het hele jaar 2015

Nadere informatie

PERSBERICHT. Eerste publicatie van MFI-rentestatistieken voor het eurogebied 1

PERSBERICHT. Eerste publicatie van MFI-rentestatistieken voor het eurogebied 1 10 december 2003 PERSBERICHT Eerste publicatie van MFI-rentestatistieken voor het eurogebied 1 Vandaag introduceert de Europese Centrale Bank (ECB) een nieuwe reeks geharmoniseerde statistieken betreffende

Nadere informatie

De economische groei bedraagt 0,4 % in het eerste kwartaal van Over het hele jaar 2017 neemt het bbp met 1,7 % toe

De economische groei bedraagt 0,4 % in het eerste kwartaal van Over het hele jaar 2017 neemt het bbp met 1,7 % toe Instituut voor de nationale rekeningen PERSCOMMUNIQUÉ 2018-04-27 Links: Publicatie NBB.Stat Algemene informatie De economische groei bedraagt 0,4 % in het eerste kwartaal van 2018 Over het hele jaar 2017

Nadere informatie

LICHT HERSTEL VAN DE CONJUNCTUURBAROMETER IN APRIL

LICHT HERSTEL VAN DE CONJUNCTUURBAROMETER IN APRIL 009-04-3 Links: BelgoStat On-line Algemene informatie Maandelijkse conjunctuurenquête bij de bedrijven - april 009 LICHT HERSTEL VAN DE CONJUNCTUURBAROMETER IN APRIL Voortaan worden de synthetische curven

Nadere informatie

Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België

Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België Maart 212 1 1 - -1-1 -2-2 -3-3 22 23 24 2 26 27 28 29 21 211 212 Seizoengezuiverde en afgevlakte reeks Seizoengezuiverde brutoreeks De conjunctuurbarometer

Nadere informatie

Resultaten van de najaarsenquête 2017 naar de investeringen in de verwerkende nijverheid

Resultaten van de najaarsenquête 2017 naar de investeringen in de verwerkende nijverheid 18-1-17 Resultaten van de najaarsenquête 17 naar de investeringen in de verwerkende nijverheid De investeringen in vaste activa zouden gestegen zijn met 8,5 % in 17 in vergelijking met 16. De ondernemers

Nadere informatie

Kredietverlening aan Vlaamse ondernemingen

Kredietverlening aan Vlaamse ondernemingen Kredietverlening aan Vlaamse ondernemingen Monitoring Rapport: najaar 21 Jan van Nispen Situering van de het monitoring rapport In september 21 was het twee jaar geleden dat de financiële dienstverlener

Nadere informatie

De economische groei bedraagt 0,3 % in het eerste kwartaal van 2015. De economische activiteit stijgt met 1,1 % over het hele jaar 2014

De economische groei bedraagt 0,3 % in het eerste kwartaal van 2015. De economische activiteit stijgt met 1,1 % over het hele jaar 2014 Instituut voor de nationale rekeningen 2015-04-29 Links: Publicatie NBB.stat Algemene informatie De economische groei bedraagt 0,3 % in het eerste kwartaal van 2015 De economische activiteit stijgt met

Nadere informatie

Het bankkrediet aan de particuliere

Het bankkrediet aan de particuliere Het bankkrediet aan de particuliere sector in België M. Hradisky * Na een toename met meer dan 1 pct. op jaarbasis in is de groei van de kredietverlening aan de particuliere sector in België aanhoudend

Nadere informatie

Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België

Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België November 211 1 1 - -1-1 -2-2 -3-3 21 22 23 24 2 26 27 28 29 21 211 Seizoengezuiverde en afgevlakte reeks Seizoengezuiverde brutoreeks De conjunctuurbarometer

Nadere informatie

Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België

Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België Oktober 212 1 1 - -1-1 -2-2 -3-3 22 23 24 2 26 27 28 29 21 211 212 Seizoengezuiverde en afgevlakte reeks Seizoengezuiverde brutoreeks De conjunctuurbarometer

Nadere informatie

De Nederlandsche Bank. Statistisch Bulletin maart 2009

De Nederlandsche Bank. Statistisch Bulletin maart 2009 9 De Nederlandsche Bank Statistisch Bulletin maart 29 Financiering via kapitaalmarkt moeilijker en duurder geworden Nederlandse ingezetenen hadden eind 28 voor het eerst meer dan eur 1. miljard aan schuldpapier

Nadere informatie

De economische groei bedraagt 0,4 % in het eerste kwartaal van 2014

De economische groei bedraagt 0,4 % in het eerste kwartaal van 2014 Instituut voor de nationale rekeningen 2014-04-30 Links Publicatie BelgoStat On-line Algemene informatie De economische groei bedraagt 0,4 % in het eerste kwartaal van 2014 Bij een stijging van 0,3 % in

Nadere informatie

Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België

Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België Februari 212 1 1 - -1-1 -2-2 -3-3 22 23 24 2 26 27 28 29 21 211 212 Seizoengezuiverde en afgevlakte reeks Seizoengezuiverde brutoreeks De conjunctuurbarometer

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen in de Belgische bancaire kredietverlening aan niet-financiële ondernemingen

Recente ontwikkelingen in de Belgische bancaire kredietverlening aan niet-financiële ondernemingen Recente ontwikkelingen in de Belgische bancaire kredietverlening aan niet-financiële ondernemingen Vlaams Parlement, Commissie Financiën 11 december 2012 Mathias Dewatripont Directeur Impact financiële

Nadere informatie

sector 5. Financiële situatie van de private 5.1 Particulieren

sector 5. Financiële situatie van de private 5.1 Particulieren 5. Financiële situatie van de private sector België behoort tot de weinige Europese landen waarvan de economie traditioneel een positieve financiële positie genereert. Ondanks de financiële onrust zijn

Nadere informatie

Kredietverlening aan Vlaamse ondernemingen

Kredietverlening aan Vlaamse ondernemingen Kredietverlening aan Vlaamse ondernemingen Monitoring Rapport: maart 21 Jan van Nispen Inleiding en situering van de het monitoring rapport 29 was een jaar dat de geschiedenis zal ingaan als het jaar waarin

Nadere informatie

WERKGROEP "KREDIETEN AAN DE ONDERNEMINGEN" Syntheseverslag

WERKGROEP KREDIETEN AAN DE ONDERNEMINGEN Syntheseverslag WERKGROEP "KREDIETEN AAN DE ONDERNEMINGEN" Syntheseverslag September 2009 2. 3. INHOUDSTAFEL Inhoudstafel... 3 1. Algemene context... 5 2. Beschikbare statistieken en verbeteringen aangebracht door de

Nadere informatie

De economische groei bedraagt 0,5 % in het eerste kwartaal van 2017

De economische groei bedraagt 0,5 % in het eerste kwartaal van 2017 Instituut voor de nationale rekeningen PERSCOMMUNIQUÉ 28-4-2017 Links: Publicatie NBB.Stat Algemene informatie De economische groei bedraagt 0,5 % in het eerste kwartaal van 2017 Over het hele jaar 2016

Nadere informatie

Financiële rekeningen van de particulieren, de bedrijven en de overheid

Financiële rekeningen van de particulieren, de bedrijven en de overheid Financiële rekeningen van de particulieren, de bedrijven en de overheid 7. Financiële rekeningen van de particulieren, de bedrijven en de overheid 7.1 Gevolgen van de financiële crisis De financiële crisis,

Nadere informatie

Resultaten Conjunctuurenquete 1e helft 2014

Resultaten Conjunctuurenquete 1e helft 2014 Resultaten Conjunctuurenquete 1e helft 214 Willemstad, Maart 214 Inleiding In juni 214 zijn in het kader van de conjunctuurenquête (CE) de bedrijven benaderd met vragenlijsten op Curaçao. Doel van deze

Nadere informatie

Gedurende de financiële crisis speelde het Eurosysteem een cruciale rol in het op peil houden van de liquiditeit van het banksysteem.

Gedurende de financiële crisis speelde het Eurosysteem een cruciale rol in het op peil houden van de liquiditeit van het banksysteem. Financiële crisis 11 1. Financiële crisis Gedurende de financiële crisis speelde het Eurosysteem een cruciale rol in het op peil houden van de liquiditeit van het banksysteem. 1.1 Beheer van de liquiditeit

Nadere informatie

Driemaandelijkse beslissing van de Nationale Bank van België inzake het contracyclische Bufferpercentage voor 2019K2: 0%

Driemaandelijkse beslissing van de Nationale Bank van België inzake het contracyclische Bufferpercentage voor 2019K2: 0% Driemaandelijkse beslissing van de Nationale Bank van België inzake het contracyclische Bufferpercentage voor 2019K2: 0% Krachtens artikel 5, 2 van Bijlage IV van de Bankwet heeft de Nationale Bank van

Nadere informatie

Resultaten Conjunctuurenquete 1e helft 2015

Resultaten Conjunctuurenquete 1e helft 2015 Resultaten Conjunctuurenquete 1e helft 2015 Willemstad, oktober 2015 Inleiding In mei en juni 2015 zijn in het kader van de conjunctuurenquête (CE) een groot aantal bedrijven benaderd met vragenlijsten.

Nadere informatie

Resultaten Conjunctuurenquete 2014

Resultaten Conjunctuurenquete 2014 Willemstad, april 15 Inhoud Inleiding... 2 Methodologie... 2 Resultaten conjunctuurenquête... 3 Investeringsbelemmeringen en bevorderingen...3 Concurrentiepositie...5 Vertrouwen in de economie...5 Vertrouwen

Nadere informatie

NATIONALE REKENINGEN Eerste kwartaal. Kwartaalaggregaten. Instituut voor de Nationale Rekeningen

NATIONALE REKENINGEN Eerste kwartaal. Kwartaalaggregaten. Instituut voor de Nationale Rekeningen NATIONALE REKENINGEN 1999 Eerste kwartaal Kwartaalaggregaten Instituut voor de Nationale Rekeningen Dienst Financiële en Economische Statistieken Nationale Bank van België, Brussel Inhoud van de publicatie

Nadere informatie

Kenniscentrum voor Financiering van KMO Centre de Connaissances du Financement des PME VZW. KeFiK-rapport

Kenniscentrum voor Financiering van KMO Centre de Connaissances du Financement des PME VZW. KeFiK-rapport Kenniscentrum voor Financiering van KMO Centre de Connaissances du Financement des PME VZW KeFiK-rapport KMO-financiering 2011 Inhoudstafel Voorwoord 4 Executive summary 6 Inleiding 10 Deel 1: Evolutie

Nadere informatie

RESULTATEN CONJUNCTUURENQUETE 1STE HELFT 2018

RESULTATEN CONJUNCTUURENQUETE 1STE HELFT 2018 RESULTATEN CONJUNCTUURENQUETE 1STE HELFT 2018 Willemstad, september 2018 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Investeringsbelemmeringen Vertrouwen in de economie... 4 Vertrouwen in de toekomst... 5 Perceptie investeringsklimaat...

Nadere informatie

Resultaten Conjuntuurenquete 2018

Resultaten Conjuntuurenquete 2018 Resultaten Conjuntuurenquete 2018 Datum, maart 2019 Inleiding In november en december 2018 zijn in het kader van de conjunctuurenquête (CE) ruim 500 bedrijven benaderd. Doel van deze enquête is om op reguliere

Nadere informatie

HALFJAARBERICHT 2015 BNG VERMOGENSBEHEER B.V.

HALFJAARBERICHT 2015 BNG VERMOGENSBEHEER B.V. HALFJAARBERICHT 2015 BNG VERMOGENSBEHEER B.V. Inhoud 1 Profiel 1 2 Directieverslag 2 2.1 Beheerd vermogen 2 2.2 Financieel resultaat 2 2.3 Financiële markten 2 2.4 Personeel en organisatie 2 3 Financiële

Nadere informatie

Driemaandelijkse beslissing van de Nationale Bank van België inzake het contracyclische bufferpercentage (1 januari 2016): 0 %

Driemaandelijkse beslissing van de Nationale Bank van België inzake het contracyclische bufferpercentage (1 januari 2016): 0 % Driemaandelijkse beslissing van de Nationale Bank van België inzake het contracyclische bufferpercentage (1 januari 2016): 0 % Krachtens artikel 5, 2 van Bijlage IV van de Bankwet heeft de Nationale Bank

Nadere informatie

Belgische kredietmarkt is niet getekend door kredietschaarste

Belgische kredietmarkt is niet getekend door kredietschaarste Belgische kredietmarkt is niet getekend door kredietschaarste De Belgische banken hebben sinds de financiële crisis in 2007 nooit méér kredieten verleend dan eind maart 2012. Zowel particulieren, ondernemingen

Nadere informatie

NATIONALE REKENINGEN Derde kwartaal. Kwartaalaggregaten. Instituut voor de Nationale Rekeningen

NATIONALE REKENINGEN Derde kwartaal. Kwartaalaggregaten. Instituut voor de Nationale Rekeningen NATIONALE REKENINGEN 1999 - Derde kwartaal Kwartaalaggregaten Instituut voor de Nationale Rekeningen Dienst Financiële en Economische Statistieken Nationale Bank van België, Brussel Inhoud van de publicatie

Nadere informatie

Driemaandelijkse beslissing van de Nationale Bank van België inzake het contracyclische bufferpercentage voor 2019K3: 0,5%

Driemaandelijkse beslissing van de Nationale Bank van België inzake het contracyclische bufferpercentage voor 2019K3: 0,5% Driemaandelijkse beslissing van de Nationale Bank van België inzake het contracyclische bufferpercentage voor 2019K3: 0,5% Krachtens artikel 5, 2 van Bijlage IV van de Bankwet heeft de Nationale Bank van

Nadere informatie

Resultaten Conjunctuurenquête jaar 2017

Resultaten Conjunctuurenquête jaar 2017 Willemstad, april 2018 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Investeringsbelemmeringen... 3 Vertrouwen in de economie... 4 Vertrouwen in de toekomst... 5 Perceptie investeringsklimaat... 6 Conjunctuurindex... 7

Nadere informatie

Resultaten conjunctuurenquête 1 e halfjaar 2015

Resultaten conjunctuurenquête 1 e halfjaar 2015 Resultaten conjunctuurenquête 1 e halfjaar 2015 Inleiding Chris M. Jager In mei en juni 2015 zijn in het kader van de conjunctuurenquête (CE) een groot aantal bedrijven benaderd met vragenlijsten. Doel

Nadere informatie

VERSLAG AAN DE KONING

VERSLAG AAN DE KONING VERSLAG AAN DE KONING Sire, Het besluit dat wij de eer hebben aan de handtekening van Uwe Majesteit voor te leggen regelt de uitvoering van de wet van 24 maart 2003 tot wijziging van de wet van 12 juni

Nadere informatie

Record aan hypothecair krediet in 2017

Record aan hypothecair krediet in 2017 Persbericht Record aan hypothecair krediet in 2017 Brussel, 29 januari 2018 In 2017 werden er bijna 243.000 hypothecaire kredietovereenkomsten afgesloten voor een totaalbedrag van 31 miljard EUR (exclusief

Nadere informatie

53% 47% 51% 54% 54% 53% 49% 0% 25% 50% 75% 100% zeer moeilijk moeilijk komt net rond gemakkelijk zeer gemakkelijk

53% 47% 51% 54% 54% 53% 49% 0% 25% 50% 75% 100% zeer moeilijk moeilijk komt net rond gemakkelijk zeer gemakkelijk 30 FINANCIËLE SITUATIE In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de financiële situatie van de Leidse burgers. In de enquête wordt onder andere gevraagd hoe moeilijk of gemakkelijk men rond kan komen met het

Nadere informatie

Hypothecair krediet: duurzame groei

Hypothecair krediet: duurzame groei Beroepsvereniging van het Krediet Persbericht Hypothecair krediet: duurzame groei Brussel, 6 mei 2011 In het eerste trimester van 2011 werden 24% meer hypothecaire kredieten verstrekt dan in het eerste

Nadere informatie

Centrale voor kredieten aan ondernemingen

Centrale voor kredieten aan ondernemingen Centrale voor kredieten aan ondernemingen Brussel, woensdag 16 oktober 2013 Rudy TROGH Inleiding Kredieten zijn belangrijk en zelfs noodzakelijk voor de economie... maar houden een risico in van niet-betaling

Nadere informatie

Groene kredieten stuwen hypotheekmarkt in 2011 naar ongekende hoogte

Groene kredieten stuwen hypotheekmarkt in 2011 naar ongekende hoogte Persbericht Groene kredieten stuwen hypotheekmarkt in 2011 naar ongekende hoogte Brussel, 7 februari 2012 De belangrijkste vaststellingen voor het volledige jaar 2011: De hypothecaire kredietverlening

Nadere informatie

Tweede kwartaal Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Zeeland

Tweede kwartaal Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Zeeland Tweede kwartaal 2013 Conjunctuurenquête Nederland Inhoud rapport COEN in het kort Economisch klimaat Omzet Export Personeelssterkte Investeringen Winstgevendheid Toelichting De Conjunctuurenquête Nederland

Nadere informatie

Hypothecair krediet : het recordjaar 2010

Hypothecair krediet : het recordjaar 2010 Beroepsvereniging van het Krediet Persbericht Hypothecair krediet : het recordjaar 2010 Brussel, 9 februari 2011 - De Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), lid van Febelfin, de Belgische federatie van

Nadere informatie

Suivi mensuel de la conjoncture - Maandelijkse opvolging van de conjunctuur

Suivi mensuel de la conjoncture - Maandelijkse opvolging van de conjunctuur Suivi mensuel de la conjoncture - Maandelijkse opvolging van de conjunctuur mai 3 mei 2013 Wat moet men onthouden? 1. Belgische economie sinds begin 2011 amper nog gegroeid 2. Uitvoer en investeringen

Nadere informatie

Hypotheekmarkt keert terug naar vroeger niveau

Hypotheekmarkt keert terug naar vroeger niveau Persbericht Hypotheekmarkt keert terug naar vroeger niveau Brussel, 26 april 2012 De hypothecaire kredietverlening wordt in het eerste trimester van 2012 gekenmerkt door een daling ten opzichte van hetzelfde

Nadere informatie

Hypothecaire kredietverlening neemt verder toe in tweede trimester

Hypothecaire kredietverlening neemt verder toe in tweede trimester Beroepsvereniging van het Krediet Persbericht Hypothecaire kredietverlening neemt verder toe in tweede trimester Brussel, 9 september 2010 - De Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), lid van Febelfin,

Nadere informatie

Winstgroei en buffers ondersteunen investerings herstel

Winstgroei en buffers ondersteunen investerings herstel Na de snelle daling van de bedrijfswinsten door de kredietcrisis, is er recentelijk weer sprake van winstherstel. De crisis heeft echter geen gat geslagen in de grote financiële buffers van bedrijven.

Nadere informatie

Beantwoording Kamervragen 2009Z07254 1

Beantwoording Kamervragen 2009Z07254 1 Beantwoording Kamervragen 9Z7 Vragen van het lid Tang (PvdA) aan de minister van Financiën over de hoge fundingkosten van banken als gevolg van de hoge spaarrentes die banken in Nederland bieden. Vraag

Nadere informatie

DIRECTE TOEGEVOEGDE WAARDE IN DE VLAAMSE HAVENS, HET LUIKSE HAVENCOMPLEX EN DE HAVEN VAN BRUSSEL. Maritieme cluster 1 Niet-maritieme cluster Totaal

DIRECTE TOEGEVOEGDE WAARDE IN DE VLAAMSE HAVENS, HET LUIKSE HAVENCOMPLEX EN DE HAVEN VAN BRUSSEL. Maritieme cluster 1 Niet-maritieme cluster Totaal 213-1-14 Het economische belang van de Belgische havens - flashraming 212 Om te voorzien in de behoefte aan snel beschikbare indicatoren over het verloop van de toegevoegde waarde en de werkgelegenheid

Nadere informatie

Financiële rekeningen en financiële markten

Financiële rekeningen en financiële markten Financiële rekeningen en financiële markten Financiële Financiële rekeningen rekeningen en financiële en financiële markten markten 7. 7.1 Structuur van de financieringen en beleggingen in de Belgische

Nadere informatie

Kredietomloop aan ondernemingen bereikt nieuw record

Kredietomloop aan ondernemingen bereikt nieuw record Persbericht Kredietomloop aan ondernemingen bereikt nieuw record Brussel, 26 juli 2011 De omloop van kredieten aan ondernemingen bereikte eind maart 2011 een absoluut record. In het eerste trimester van

Nadere informatie

Inleiding. 1. methodologie en beschrijving van de bestudeerde populatie. Xavier Deville

Inleiding. 1. methodologie en beschrijving van de bestudeerde populatie. Xavier Deville Financiering van de ondernemingen in België : analyse op basis van de tabellen van middelen en bestedingen Xavier Deville Inleiding Een onderneming kan voor de financiering van haar activiteit uit haar

Nadere informatie

DIRECTE TOEGEVOEGDE WAARDE IN DE VLAAMSE HAVENS, HET LUIKSE HAVENCOMPLEX EN DE HAVEN VAN BRUSSEL

DIRECTE TOEGEVOEGDE WAARDE IN DE VLAAMSE HAVENS, HET LUIKSE HAVENCOMPLEX EN DE HAVEN VAN BRUSSEL 214-1-21 Het economische belang van de Belgische havens - flashraming 213 Om te voorzien in de behoefte aan snel beschikbare indicatoren over het verloop van de toegevoegde waarde en de werkgelegenheid

Nadere informatie

Distributiekanalen van de verzekering: cijfers 2012

Distributiekanalen van de verzekering: cijfers 2012 DOSSIER Distributiekanalen van de verzekering: cijfers 2012 13 Distributiekanalen van de verzekering: cijfers 2012 Verzekeringsmakelaar blijft stand houden Onlangs verscheen het jaarlijkse rapport van

Nadere informatie

BUREAU VOOR DE STAATSSCHULD. Suriname Debt Management Office. Kosten en Risico analyse van de Surinaamse schuldportefeuille per ultimo 2012

BUREAU VOOR DE STAATSSCHULD. Suriname Debt Management Office. Kosten en Risico analyse van de Surinaamse schuldportefeuille per ultimo 2012 BUREAU VOOR DE STAATSSCHULD Suriname Debt Management Office Kosten en Risico analyse van de Surinaamse schuldportefeuille per ultimo 2012 Een vooruitblik op de schuld, de schuldenlastbetalingen in 2013-2045

Nadere informatie

De inflatie zakte in juni nog tot 1,5 punten. De daaropvolgende maanden steeg de inflatie tot 2,0 in augustus (Bron: NBB).

De inflatie zakte in juni nog tot 1,5 punten. De daaropvolgende maanden steeg de inflatie tot 2,0 in augustus (Bron: NBB). NOTARISBAROMETER VASTGOED WWW.NOTARIS.BE T3 2017 Barometer 34 MACRO-ECONOMISCH Het consumentenvertrouwen trekt sinds juli terug aan, de indicator stijgt van -2 in juni naar 2 in juli en bereikte hiermee

Nadere informatie

Recepten voor duurzame groei Beschouwingen naar aanleiding van het Jaarverslag 2014 van de Nationale Bank van België

Recepten voor duurzame groei Beschouwingen naar aanleiding van het Jaarverslag 2014 van de Nationale Bank van België Recepten voor duurzame groei Beschouwingen naar aanleiding van het Jaarverslag 2014 van de Nationale Bank van België Financieel Forum Gent - 26 februari 2015 Jan Smets A. De stand van zaken 1. De (lange)

Nadere informatie

Het economische belang van de Belgische havens - flashraming 2016

Het economische belang van de Belgische havens - flashraming 2016 217-1-23 Het economische belang van de Belgische havens - flashraming 216 Om te voorzien in de behoefte aan snel beschikbare indicatoren over het verloop van de toegevoegde waarde en de werkgelegenheid

Nadere informatie

Resultaten Conjuntuurenquête jaar 2015

Resultaten Conjuntuurenquête jaar 2015 Resultaten Conjuntuurenquête jaar 2015 Willemstad, Mei 2016 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Methodologie... 3 Resultaten conjunctuurenquête... 3 Concluderende opmerkingen... 17 1 CBS Curaçao mei 2016 Inleiding

Nadere informatie

Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België

Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België Nationale Bank van België Conjunctuuronderzoekingen Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België April 215 15 5-5 -15 - -35 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215 Afgevlakte seizoengezuiverde reeks

Nadere informatie

Willemstad, mei Resultaten Conjunctuurenquête 2016

Willemstad, mei Resultaten Conjunctuurenquête 2016 Willemstad, mei 2017 Resultaten Conjunctuurenquête 2016 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Methodologie... 3 Resultaten conjunctuurenquête... 5 1.1 Investeringsbelemmeringen en bevorderingen... 5 1.2 Concurrentiepositie...

Nadere informatie