3. Controleer na de installatie als U het programma kan opstarten en controleer indien U in de module loonberekeningen kan werken zonder probleem.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "3. Controleer na de installatie als U het programma kan opstarten en controleer indien U in de module loonberekeningen kan werken zonder probleem."

Transcriptie

1 Installatie instructies Om HyperSoft V3.0 B te installeren volgende stappen uitvoeren : 1. Maak een backup van uw gegevens via HyperSoft Loon. Deze stap is zeer belangrijk aangezien er ingrijpende aanpassingen aan de databasestructuur plaatsvinden kunnen na de update geen backups meer teruggeplaatst worden van voor deze nieuwe versie! 2. Download en installeer HyperSoft loon v3.0 B De installatie van deze versie kan gevoelig langer duren dan bij voorgaande versies. Zeker de loondbupdater routine die de databasestructuur moet aanpassen kan geruime tijd lopen vooraleer deze voltooid is (tot 15 minuten is mogelijk) 3. Controleer na de installatie als U het programma kan opstarten en controleer indien U in de module loonberekeningen kan werken zonder probleem. 4. Maak opnieuw een backup van uw gegevens via HyperSoft Loon. U mag vanaf nu geen backups meer terugplaatsen van voor deze nieuw aangemaakte backup. 5. Lees aandachtig de overige instructies in deze handleiding vooraleer verder te werken in het HyperSoft Loon programma. Jobkorting Er bestaat enige onduidelijkheid omtrent de jobkorting en de wijze waarop deze berekend wordt en moet aangegeven worden aan de bedrijfsvoorheffing. In onderstaande sectie wordt getracht dit te verduidelijken : De Jobkorting is eigenlijk een forfaitaire vlaamse vermindering op de personenbelasting voor een bedrag van 250 of 300 EURO naargelang het belastbaar inkomen. Om te voorkomen dat deze voorziene vermindering pas in mindering wordt gebracht op de eindafrekening van de personenbelasting voor inkomstenjaar 2009 (aanslagjaar 2010) moet deze vermindering nu reeds in mindering worden gebracht van de bedrijfsvoorheffing van de lonen van februari Voor lonen van februari 2009 waarbij de berekende bedrijfsvoorheffing groter is dan de voorziene jobkorting (250 of 300 EUR) kan het bedrag van de jobkorting dus in één maal in mindering gebracht worden van de bedrijfsvoorheffing. Indien de bedrijfsvoorheffing van het loon voor februari 2009 lager ligt dan de voorziene jobkorting dan kan de jobkorting slecht in mindering worden gebracht voor het deel van de bedrijfsvoorheffing. (Het is in geen enkel geval toegestaan de verschuldigde bedrijfsvoorheffing te laten dalen onder 0). Dit wil zeggen dat indien de berekende bedrijfsvoorheffing voor het loon van februari 2009 lager ligt dan de maximale vermindering (250 of 300 EUR) dit maximaal kan verminderd worden met het bedrag van de bedrijfsvoorheffing zelf. (In dit geval wordt er op het loon van februari 2009 geen bedrijfsvoorheffing ingehouden, BV = 0). Het nog resterende bedrag van de jobkorting mag dan in mindering gebracht worden van de berekende bedrijfsvoorheffing van de lonen van maart 2009 en april Indien na deze 3 maanden de jobkorting nog steeds niet volledig in mindering gebracht kan worden van de bedrijfsvoorheffing zal de uiteindelijke afrekening gebeuren via de personenbelasting voor inkomstenjaar 2009 (aanslagjaar

2 2010) Dit gebeurt volledig automatisch. Noch de werkgever, noch de werknemer moet hiervoor een bijkomende actie ondernemen. Het bedrag aan ingehouden jobkorting zal ook niet afzonderlijk vermeld worden op de loonfiche voor inkomstenjaar Het vak bedrijfsvoorheffing zal enkel de totale bedrijfsvoorheffing (dus de berekende bedrijfsvoorheffing BV vermindering) bevatten die werkelijk voor het personeelslid betaald werd. Enkele rekenvoorbeelden : Personeelslid met een belastbare basis van 1500 EURO (verrekening volledig in februari) Maand Belastbare Basis BV (Berekend) BV Vermindering BV (totaal) Feb , ,50 Maa , ,50 Apr , ,50 Personeelslid met een belastbare basis van 1400 EURO (verrekening in februari en maart) Maand Belastbare Basis BV (Berekend) BV Vermindering BV (totaal) Feb ,06 268,06 0 Maa ,06 31,94 236,12 Apr , ,06 Personeelslid met een belastbare basis van 800 EURO (verrekening ontoereikend) Maand Belastbare Basis BV (Berekend) BV Vermindering BV (totaal) Feb ,46 48,46 0 Maa ,46 48,46 0 Apr ,46 48,46 0 Mei , ,46 (Het nog te goed aan jobkorting 300 (3*48,46) = 154,62 EUR zal automatisch verrekend worden via de personenbelasting in aanslagjaar 2010.) Wat is de jobkorting zeker niet! De jobkorting is geen extra netto loon. De jobkorting is geen extra bonus die bovenop het netto loon uitbetaald wordt. (Door een vermindering van de bedrijfsvoorheffing stijgt uiteraard het netto loon wel, maar de jobkorting is duidelijk een vermindering op de bedrijfsvoorheffing) Jobkorting in HyperSoft Loon V3.0 B De jobkorting werd in HyperSoft loon tijdens de berekening van de lonen van februari 2009 onmiddellijk in mindering gebracht ven het bedrag van de berekende bedrijfsvoorheffing. Enkel de totale bedrijfsvoorheffing wordt opgeslagen in de software.

3 In het vak bedrijfsvoorheffing staat dus de totale bedrijfsvoorheffing voor het loon van februari 2009 vermeld. Voor personeelsleden waarbij de berekende BV groter is dan de jobkorting zal er dus een positief getal in het vak bedrijfsvoorheffing staan. Voor personeelsleden waarbij de berekende BV kleiner is dan de jobkorting zal in het vak bedrijfsvoorheffing 0 staan. Het effectieve bedrag van de ingehouden jobkorting staat niet vermeld en werd ook niet afzonderlijk opgeslagen. Om het nu mogelijk te maken dat in de maanden maart en april 2009 de nog resterende jobkorting automatisch in mindering van de bedrijfsvoorheffing kan gebracht worden werd de software aangepast als volgt : In de berekeningsmodule zijn 2 bijkomende velden toegevoegd, nl. BV (Berekend) en BV (Vermindering). Het veld BV (totaal) bestond reeds. Hierdoor wordt voortaan de berekende vermindering afzonderlijk opgeslagen en kan op deze wijze gemakkelijk in de volgende maanden de nog resterende vermindering berekend worden. Structureel ziet dit eruit als volgt : BV (Berekend) BV (Vermindering) BV (Totaal) Waarbij BV (Totaal) = BV (Berekend) BV (Vermindering) Aangezien deze 2 velden nieuw zijn impliceert dit dat de lonen voor februari 2009 opnieuw berekend moeten worden via correctie berekeningen. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de berekende bedrijfsvoorheffing en het bedrag van de toegepaste jobkorting in de nieuwe velden worden opgeslagen Belangrijk is ook dat de lonen van februari 2009 moeten herberkend worden vooraleer de lonen van maart 2009 berekend worden. Wat gebeurt er tijdens een correctie berekening voor februari 2009? Een correctie berekening is eigenlijk een volledig nieuwe berekening van het loon waarbij uiteindelijk het verschil met de voorgaande berekening in alle vakken wordt geboekt. Het herberekenen van de lonen zal er voor zorgen dat in het vak BV (Vermindering) het bedrag van de jobkorting zal vermeld worden en dat ditzelfde bedrag ook in het vak BV (berekend) vermeld wordt Enkele rekenvoorbeelden : Personeelslid met een belastbare basis van 1500 EURO (verrekening volledig in februari) Huidige ber. FEB Correctie ber. FEB Verschil BV (Berekend) 12,50 312,50 300,00 BV (Vermindering) 0,00 300,00 300,00 BV (Totaal) 12,50 12,50 0,00 In de correctie berekening zal dus het vak BV (berekend) verhogen met de berekende jobkorting en de berekende jobkorting vermelden in het vak BV (Vermindering). Het vak BV (Totaal) wijzigt dus niet.

4 Personeelslid met een belastbare basis van 1400 EURO (verrekening in februari en maart) Huidige ber. FEB Correctie ber. FEB Verschil BV (Berekend) 0,00 268,06 268,06 BV (Vermindering) 0,00 268,06 268,06 BV (Totaal) 0,00 0,00 0,00 Het herberekenen van de lonen voor februari 2009 mbt het utsplitsen van de jobkorting zal dus niks wijzigen aan de totale bedrijfsvoorheffing en daardoor ook niet aan het netto loon. Opgelet!! In de praktijk zal het herberekenen van de lonen voor februari 2009 in de meeste gevallen wel zorgen voor een wijziging van het netto loon. (Lichte stijging). Dit is een gevolg van de gewijzigde berekening van de werkbonus. Zie hiervoor ook de sectie over de werkbonus. Op welke lonen wordt door de software automatisch een jobkorting berekend? In HyperSoft Loon kan de BV op verschillende manieren berekend worden. Automatisch via het principe van de gewone bezoldigingen Automatisch via het principe van de toevallige of periodieke vergoedingen (enkel cat3) Handmatig vast percentage Handmatig vast bedrag Tijdens de berekeningen van de lonen van februari 2009 werd enkel voor de lonen welke automatisch via het principe van de gewonen bezoldigingen worden berekend een jobkorting toegepast. In de nieuwe versie wordt de jobkorting toegepast in alle gevallen uitgezonderd de automatische berekening via het principe van toevallige of periodieke vergoedingen. Opmerkingen per toegepast principe : Automatisch via het principe van de gewone bezoldigingen Jobkorting wordt automatisch berekend. Automatisch via het principe van de toevallige of periodieke vergoedingen (enkel cat3) In dit geval wordt er geen jobkorting berekend. Reden hiervoor is dat deze schaal in principe enkel mag toegepast worden voor personeelsleden welke reeds een andere job uitoefenen. In dit geval wordt deze methode van BV berekenen toegepast om ervoor te zorgen dat de berekende lonen belast zouden worden. (Dit wordt bijvoorbeeld toegepast voor leerkrachten welke busbegeleiding verzorgen) In cat3 - busbegeleiding kan er gekozen worden om de BV automatisch te berekenen via het principe van gewone bezoldigingen of via het principe van toevallige vergoedingen. In principe moeten alle busbegeleiders belast worden via het principe van de gewone bezoldigingen. (Dit is zeker het geval voor busbegeleiders welk geen andere job uitoefenen) Indien echter leerkrachten busbegeleiding verzorgen worden deze bijkomende vergoedingen niet belast. Dit kan dan opgelost worden door de te belasten via het principe van toevallige of periodieke vergoedingen.

5 Handmatig vast percentage In dit geval wordt de jobkorting ook automatisch berekend. Het kan wel zijn dat de jobkorting 0 is indien de belastbare basis ontoereikend is : een rekenvoorbeeld, Stel ingegeven vast % van 15% toepassen Belastbare basis BV (Berekend) BV (Vermindering) BV (Te Betalen) ,00 0,00 50,00 In dit geval wordt er geen jobkorting toegepast omdat niet aan alle voorwaarden voor een jobkortng wordt voldaan, nl. de belastbare basis moet minimaal 458,33 EUR (5500/12) bedragen. Handmatig vast bedrag In dit geval wordt de jobkorting ook automatisch berekend. Het kan wel zijn dat de jobkorting 0 is indien de belastbare basis ontoereikend is : een rekenvoorbeeld, Stel ingegeven vast bedrag van 150,00 toepassen Belastbare basis BV (Berekend) BV (Vermindering) BV (Te Betalen) ,00 0,00 150,00 In dit geval wordt er geen jobkorting toegepast omdat niet aan alle voorwaarden voor een jobkortng wordt voldaan, nl. de belastbare basis moet minimaal 458,33 EUR (5500/12) bedragen. Voor alle principes waarbij de jobkorting automatisch wordt berekend zal de jobkorting in maart 2009 en april 2009 verder berekend worden indien de BV van februari 2009 ontoereikend is. Jobkorting mbt maandelijkse aangifte van de bedrijfsvoorheffing Voor de maandelijkse aangiften van de bedrijfsvoorheffing (274 formulieren) voor februari 2009 moeten er 2 afzonderlijke aangiftes gebeuren. Ook in de maanden maart en april 2009 moeten er 2 afzonderlijke aangiftes gebeuren indien in deze maanden nog jobkortingen (BV Verminderingen) toegepast werden. De eerste aangifte moet volgende gegevens bevatten : In het vak belastbare inkomsten : de totale som van de belastbare inkomsten van de maand In het vak verschuldigde bedrijfsvoorheffing : de totale som van berekende bedrijfsvoorheffing. (Dus de som de bedrijfsvoorheffing inclusief de jobkorting) De tweede aangifte moet volgende gegevens bevatten : In het vak aard der inkomsten : De code 70 In het vak belastbare inkomsten : Bedrag gelijk aan nul

6 In het vak verschuldigde bedrijfsvoorheffing : Het bedrag van de berekende jobkorting voor deze maand in negatief. U kan de waarden van belastbare inkomsten, de BV (Berekend), de BV (Vermindering) en het BV (Totaal) terugvinden op de verzamelstaten. Onder de som van de BV staan deze getallen uitgesplitst. De getallen zijn ook terug te vinden in Afdrukken -> Totaaloverzichten -> Totaaloverzicht per maand en in Afdrukken -> Verzamelstaat -> Globale verzamelstaat (laatste pag.) Voorbeeld : Uit globale verzamelstaat : Belastbare basis : BV (Berekend) : BV (Vermindering) : BV (Totaal) : EUR EUR 6500 EUR EUR Aangifte 1 Aangifte 2 Aard der inkomsten 10 (Gewone bezoldigingen) 70 (Vlaamse forf. Verm) Belastbare inkomsten Verschuldigde BV U moet enkel het verschil aan verschuldigde BV tussen beide aangiftes betalen (dus EUR) In welke maand correctieberekeningen opnemen? Februari 2009 Indien uw actieve maand nog op februari staat kan U ervoor kiezen om alle correctieberekeningen nog op te nemen op verzamelstaten van februari Indien U ondertussen al een aangifte van BV uitgevoerd heeft voor februari 2009 zal u hiervan een herziening moeten doorsturen. Boekhoudkundig moeten uiteraard ook nog deze bijkomende correcties in februari geboekt worden. Maart 2009 Indien u de correctieberekeningen opneemt in verzamelstaten van maart 2009 dan kan u zodra maart volledig afgesloten wordt de 2 aangiftes versturen zoals hierboven besproken. (Voor februari blijft dan enkel de eerste aangifte bestaan.) Opmerking!!! Indien u alle correctie berekeningen van lonen februari nog op verzamelstaten van februari 2009 wil opnemen moet u opletten dat er geen negatieve nettolonen voorkomen in de opgenomen berekeningen in de verzamelstaten. (Door de gewijzigde werkbonus berekening kan in sommige gevallen het netto loon iets lager uitvallen tijdens de correctie berekening dan voorheen). Deze berekeningen zullen dan toch in verzamelstaten van maart 2009 moeten opgenomen worden om de negatieve netto lonen in mindering te brengen van de berekende lonen van maart 2009.

7 Werkbonus De werkbonus is een vermindering van de RSZ werknemer die toegepast wordt om de laagste lonen minder te belasten met RSZ. De berekeningswijze van de vermindering werd gewijzigd met ingang vanaf 1 oktober De berekeningen gebeuren voortaan via volgende waarden : S (refertemaandloon) R (Basisbedrag in EUR) < = 1387,49 175,00 > 1387,49 en <= 1693,50 175,00 (0,2798 x (S 1387,49) > 1693,50 en <= 2203,72 143,00 (0,1752 x (S 1387,49) > 2203,72 0 De wijziging houdt voornamelijk in dat indien het referteloon <= 1693,50 EUR de vermindering lichtjes stijgt. In de praktijk zal het nettoloon met deze nieuwe berekeningswijze stijgen met een bedrag tussen 0,01 en 7,00 EUR. (uit simulaties blijkt dat de gemiddelde stijging van de werkbonus 1,56 EUR bedraagt) In sommige gevallen kan het verhogen van deze vermindering een verlaging van het nettoloon tot gevolg hebben. (In dit geval stijgt de belastbare basis naar een iets hogere schaal waardoor de in te houden bedrijfsvoorheffing groter is dan de verhoging van de werkbonus. Hierdoor ontstaat een negatief netto loon). Voor welke maanden lonen herberekenen? In principe kan U voor alle maanden vanaf oktober 2008 de lonen herberekenen met betrekking tot de werkbonus. Echter werden deze lonen allemaal al berekend met een werkbonus volgens de berekeningswijze die op dat ogenblik bekend was. (U moet zich afvragen indien het dus nodig is om deze maanden allemaal te gaan herberekenen of niet) De lonen van februari 2008 moeten reeds herberekend worden mbt tot de jobkorting. Dus deze worden dan ook automatisch herberekend mbt de werkbonus. Opmerking!! Indien tijdens het corrigeren van lonen blijkt dat het netto loon negatief is kan U de betreffende correctie eventueel niet uitvoeren. Dit mag echter niet voor correcties van februari 2008 aangezien in dit geval ook de jobkorting herberrekend moet worden.

DMFA aangifte 1 ste kwartaal 2004

DMFA aangifte 1 ste kwartaal 2004 DMFA aangifte 1 ste kwartaal 2004 Hierbij zenden wij U informatie over de DMFA aangifte aan te maken voor het 1 ste kwartaal 2004. Verminderingen Vanaf het eerste kwartaal 2004 schakelt de RSZ over naar

Nadere informatie

DMFA aangifte 4 de kwartaal 2003

DMFA aangifte 4 de kwartaal 2003 DMFA aangifte 4 de kwartaal 2003 Dit document is een handleiding voor het aanmaken en doorsturen van de dmfa aangifte voor het 4 de kwartaal 2003. De aangifte voor het 4 de kwartaal 2003 moet verstuurd

Nadere informatie

Bedrijfsvoorheffing. vanaf 1 januari 2019

Bedrijfsvoorheffing. vanaf 1 januari 2019 Bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2019 V.U.: Mario Coppens, Koning Albertlaan 95, 9000 Gent. 2019 Bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2019 De schalen van de bedrijfsvoorheffing worden voor de inkomsten

Nadere informatie

Aangifte bedrijfsvoorheffing

Aangifte bedrijfsvoorheffing Aangifte bedrijfsvoorheffing Deze handleiding omvat de procedure voor het opmaken en versturen van de fiches 281.10/18/50. Deze aangifte kan zowel digitaal (op diskette) als op papier verstuurd worden.

Nadere informatie

SLEUTELFORMULE. a) de website Administraties,Administratie van Fiscale Zaken, Publicaties, van de Fiscale Zaken ;

SLEUTELFORMULE. a) de website  Administraties,Administratie van Fiscale Zaken, Publicaties, van de Fiscale Zaken ; FOD FINANCIEN Administratie van Fiscale Zaken Directie 3/2 AAF/2008-0933 ONDERWERP : Sleutelformule Brussel, 6 januari 2009 SLEUTELFORMULE VOOR HET BEREKENEN VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING (BV) VERSCHULDIGD

Nadere informatie

SLEUTELFORMULE. a) de website Administraties, Administratie van Fiscale Zaken, Publicaties, van de Fiscale Zaken ;

SLEUTELFORMULE. a) de website  Administraties, Administratie van Fiscale Zaken, Publicaties, van de Fiscale Zaken ; FOD FINANCIEN Administratie van Fiscale Zaken Dienst 3/2 AFZ/2009-0832 ONDERWERP : Sleutelformule Brussel, 7 januari 2010 SLEUTELFORMULE VOOR HET BEREKENEN VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING (BV) VERSCHULDIGD

Nadere informatie

Aangifte bedrijfsvoorheffing

Aangifte bedrijfsvoorheffing Aangifte bedrijfsvoorheffing Deze handleiding omvat de procedure voor het opmaken en versturen van de fiches 281.10/18/50. Deze aangifte mag enkel nog via de website van belcotaxonweb opgeladen worden

Nadere informatie

De loonkosten in de land- en tuinbouw

De loonkosten in de land- en tuinbouw De loonkosten in de land- en tuinbouw anno 2015 Een vast werknemer in dienst nemen is vaak minder duur dan gevreesd! Enkele weken geleden gaven we in een beeld van de te verwachten evolutie van de loonkosten

Nadere informatie

Bedrijfsvoorheffing. vanaf 1 januari Vrije visie, eigen stem

Bedrijfsvoorheffing. vanaf 1 januari Vrije visie, eigen stem Bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2016 Vrije visie, eigen stem V.U.: Mario Coppens, Koning Albertlaan 95, 9000 Gent. 2016/01 Bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2016 De schalen van de bedrijfsvoorheffing

Nadere informatie

Personeelskosten. Handboek p. 143 tot 173 ANDERE VERRICHTINGEN PERSONEELSCYCLUS INVESTERINGEN FINANCIERINGEN

Personeelskosten. Handboek p. 143 tot 173 ANDERE VERRICHTINGEN PERSONEELSCYCLUS INVESTERINGEN FINANCIERINGEN Personeelskosten Handboek p. 143 tot 173 ANERE VERRIHTINGEN PERSONEELSYLUS INVESTERINGEN FINANIERINGEN 1 ANERE VERRIHTINGEN (vervolg) Betreft verrichtingen die niet uit een wel bepaalde courante transactie

Nadere informatie

Aangifte bedrijfsvoorheffing

Aangifte bedrijfsvoorheffing Aangifte bedrijfsvoorheffing Deze handleiding omvat de procedure voor het opmaken en versturen van de fiches 281.10/50. Deze aangifte kan zowel digitaal (op diskette) als op papier verstuurd worden. Voor

Nadere informatie

Aangifte bedrijfsvoorheffing

Aangifte bedrijfsvoorheffing Aangifte bedrijfsvoorheffing Deze handleiding omvat de procedure voor het opmaken en versturen van de fiches 281.10/18/50. Deze aangifte mag enkel nog digitaal verzonden worden Voor wie moet er een fiche

Nadere informatie

Minister van Binnenlandse Zaken. Secretariaat van de Geïntegreerde Politie (SSGPI)

Minister van Binnenlandse Zaken. Secretariaat van de Geïntegreerde Politie (SSGPI) Minister van Binnenlandse Zaken Secretariaat van de Geïntegreerde Politie (SSGPI) Fritz Toussaintstr. 8 1050 Brussel Uitgiftenummer SSGPI-ID 214486-2010 Tel 02 554 43 16 Uitgiftedatum 18-01-2010 Fax 02

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van April. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van April. Solutions for Human Resources.

Newsletter. Sociale actualiteit van April. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van April. Solutions for Human Resources. 2013 Solutions for Human Resources. Newsletter PERSOLIS 23 rue de l orne 1435 Mont St Guibert www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met Groep S sociaal secretariaat».

Nadere informatie

10. Hoe verrekent u uw WBSO-voordeel?

10. Hoe verrekent u uw WBSO-voordeel? 10. Hoe verrekent u uw WBSO-voordeel? Nadat u uw S&O-verklaring heeft ontvangen, kunt u uw financiële voordeel verrekenen. Er zijn twee mogelijkheden: U bent S&O-inhoudingsplichtige en ontvangt S&O-afdrachtvermindering;

Nadere informatie

621000 Werkgeversbijdrage rsz 54.076,00 454000 aan Te betalen rsz 54.076,00 Divers journaal

621000 Werkgeversbijdrage rsz 54.076,00 454000 aan Te betalen rsz 54.076,00 Divers journaal Lonen & Wedden I. Algemeen voorbeeld A. Boekhoudkundige verwerking 454000 aan Te betalen rsz 20.194,00 454000 aan Te betalen rsz 54.076,00 550000 aan KBC 733-0509088-62 103.058,00 3. Ontvangst aankoopfactuur

Nadere informatie

DE AANGIFTE SPECIAAL. Laura Theuwissen FOD Financiën Team GWO. september 2019

DE AANGIFTE SPECIAAL. Laura Theuwissen FOD Financiën Team GWO. september 2019 DE AANGIFTE SPECIAAL Laura Theuwissen FOD Financiën Team GWO september 2019 1 België verlaten U bent momenteel in België gedomicilieerd en zal na de verhuis in het buitenland gedomicileerd staan U verhuist

Nadere informatie

10. Hoe verrekent u uw WBSO-voordeel?

10. Hoe verrekent u uw WBSO-voordeel? 10. Hoe verrekent u uw WBSO-voordeel? Nadat u uw S&O-verklaring heeft ontvangen, kunt u uw financiële voordeel verrekenen. Er zijn twee mogelijkheden: U bent S&O-inhoudingsplichtige en ontvangt S&O-afdrachtvermindering;

Nadere informatie

Aangifte bedrijfsvoorheffing

Aangifte bedrijfsvoorheffing Aangifte bedrijfsvoorheffing Deze handleiding omvat de procedure voor het opmaken en versturen van de fiches 281.10/18/50. Deze aangifte mag enkel nog via de website van belcotaxonweb opgeladen worden

Nadere informatie

Eindejaarstoelage 2013 Algemeen

Eindejaarstoelage 2013 Algemeen 03-12-2013 Eindejaarstoelage 2013 Algemeen Wettelijke basis KB van 28-11-2008 tot vervanging, voor het personeel van sommige overheidsdiensten, van het KB van 23-10-1979 houdende toekenning van een eindejaarstoelage

Nadere informatie

Handleiding Financiële Personeelsadministratie Einde. Boek 2 Hoofdstuk 7.5 : Bedrijfsvoorheffing Inhoudstafel

Handleiding Financiële Personeelsadministratie Einde. Boek 2 Hoofdstuk 7.5 : Bedrijfsvoorheffing Inhoudstafel Handleiding Financiële Personeelsadministratie Einde Boek 2 Hoofdstuk 7.5 : Bedrijfsvoorheffing Inhoudstafel 1 Wettelijke grondslagen 2 Inhouding door de CDVU 3 Belastbare inkomsten 4 Inkomsten van kinderen

Nadere informatie

Bedrijfsvoorheffing. vanaf 1 januari Vrije visie, eigen stem

Bedrijfsvoorheffing. vanaf 1 januari Vrije visie, eigen stem Bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2017 Vrije visie, eigen stem V.U.: Mario Coppens, Koning Albertlaan 95, 9000 Gent. 2017/01 Bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2017 De schalen van de bedrijfsvoorheffing

Nadere informatie

Loonbeslagen in UBplus

Loonbeslagen in UBplus in UBplus Versie: 1.0 Versiedatum: 10-04-2018 Inleiding In UBplus is het mogelijk om een derdenbeslag, in de vorm van een loonbeslag, op te nemen in de loonberekening. Een gerechtsdeurwaarder kan beslag

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van Februari. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Februari. Solutions for Human Resources.

Newsletter. Sociale actualiteit van Februari. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Februari. Solutions for Human Resources. 2012 Solutions for Human Resources. Newsletter PERSOLIS Résidence de la Lyre, 19 1300 Wavre Tel : +32 (0)10 43 98 83 www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met Groep S

Nadere informatie

Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) Berekening in UBplus

Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) Berekening in UBplus Wet Aanpak Schijnconstructies () Berekening in UBplus Versie: 1.4 Versiedatum: 05-01-2017 Auteur: wk 010014 Inleiding Sinds 2015 is de Wet Aanpak Schijnconstructies () van kracht en op 1 januari 2017 is

Nadere informatie

Net omdat het nettoloon verschilt, wordt er in loonsonderhandelingen altijd over brutolonen gesproken.

Net omdat het nettoloon verschilt, wordt er in loonsonderhandelingen altijd over brutolonen gesproken. Loon berekening Deel 1 : De periodieke Bezoldiging basis berekening 0 Inleiding Niet iedereen die hetzelfde brutoloon heeft, houdt netto hetzelfde bedrag over. Indien je bvb. kinderen ten laste hebt, worden

Nadere informatie

Herrekenen en opnieuw berekenen:

Herrekenen en opnieuw berekenen: Herrekenen en opnieuw berekenen Herrekenen en opnieuw berekenen: Belang correcte loonadministratie Maak altijd eerst een backup Wanneer herrekenen? Wanneer niet herrekenen? Wanneer opnieuw berekenen? Na

Nadere informatie

De gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor overwerk

De gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor overwerk 3 HOOFDSTUK I De gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor overwerk AFDELING 1 Inleiding Doelstelling Achtergrond Sinds 1 juli 2005 geldt een fiscale lastenverlaging voor

Nadere informatie

Eindejaarstoelage 2011 Algemeen

Eindejaarstoelage 2011 Algemeen 09-12-2011 Eindejaarstoelage 2011 Algemeen Wettelijke basis KB van 28-11-2008 tot vervanging, voor het personeel van sommige overheidsdiensten, van het KB van 23-10-1979 houdende toekenning van een eindejaarstoelage

Nadere informatie

Technische fiche overwerk Art , WIB 92

Technische fiche overwerk Art , WIB 92 Technische fiche overwerk Art. 275 1, WIB 92 Wettelijke basis I WIB 92 Art. 275 1, WIB 92 (werkgevers) - Wet van 03.07.2005 (art. 25 en 27) (BS 19.07.2005) o vanaf 01.07.2005 - Programmawet (I) van 27.12.2006

Nadere informatie

De Werkkosten regeling vanaf 2015 Handleiding voor UBplus

De Werkkosten regeling vanaf 2015 Handleiding voor UBplus De Werkkosten regeling vanaf 2015 Handleiding voor UBplus Versie: 6.4 Versiedatum: 30-11-2015 Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is de werkkostenregeling (WKR) verplicht. Door deze regeling kan maximaal 1.2%

Nadere informatie

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2010 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2...

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2010 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2... Identiteit:.. Repertoriumnummer:.. Ondernemingsnr. of nationaal nr.:. TABEL voor de berekening van de vrijstelling voor bijkomend personeel (artikel 67ter van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992)

Nadere informatie

Uitleg herziene berekening pensioenpremies Horeca en Horeca Catering

Uitleg herziene berekening pensioenpremies Horeca en Horeca Catering Uitleg herziene berekening pensioenpremies Horeca en Horeca Catering Inhoud 1) In het kort... 1 2) Benodigde gegevens PH&C per 2007 via de Aangiften loonheffingen... 1 3) Loonuren naar boven afgerond...

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF DECEMBER 2014

NIEUWSBRIEF DECEMBER 2014 NIEUWSBRIEF DECEMBER 2014 STUDENTENARBEID Beste klant, Wanneer u studenten dimona gemeld heeft in 2014 voor een heel jaar (periode tewerkstelling 1 januari 2014-31 december 2014) met bijhorende studentenovereenkomst,

Nadere informatie

De Werkkosten regeling Handleiding voor UBplus

De Werkkosten regeling Handleiding voor UBplus De Werkkosten regeling Handleiding voor UBplus Versie: 6.5 Versiedatum: 26-04-2016 Vanaf 1 januari 2015 is de werkkostenregeling (WKR) verplicht. Door deze regeling kan maximaal 1.2% (2015) van het totale

Nadere informatie

3.4.1. Het Sociaal Statuut der Zelfstandigen

3.4.1. Het Sociaal Statuut der Zelfstandigen www.vdvaccountants.be 58 3.4. Motieven van sociaalrechterlijke aard Ieder natuurlijk persoon die in België een beroepsactiviteit uitoefent waarbij hij niet gebonden is aan een arbeidsovereenkomst of door

Nadere informatie

JOBSTUDENTEN - INKOMSTEN 2013

JOBSTUDENTEN - INKOMSTEN 2013 SOCIAAL - JURIDISCHE DIENST GEZINSBOND JOBSTUDENTEN - INKOMSTEN 2013 I Zijn Sociale Zekerheidsbijdragen verschuldigd? De algemene regel stelt dat zowel de student als de werkgever sociale zekerheidsbijdragen

Nadere informatie

Technische fiche looncorrectie (IPA) Art , WIB 92

Technische fiche looncorrectie (IPA) Art , WIB 92 Technische fiche looncorrectie (IPA) Art. 275 7, WIB 92 Wettelijke basis I WIB 92 Art. 275 7, WIB 92 - Wet van 17.05.2007 (art. 28 en 29) (BS 19.06.2007) - Wet van 27.03.2009 (art. 18 en 19) (BS 07.04.2009)

Nadere informatie

Minister van Binnenlandse Zaken. Secretariaat van de Geïntegreerde Politie (SSGPI)

Minister van Binnenlandse Zaken. Secretariaat van de Geïntegreerde Politie (SSGPI) Minister van Binnenlandse Zaken Secretariaat van de Geïntegreerde Politie (SSGPI) FAQ 2010-08 Uitgiftedatum 26-03-2010 ONDERWERP De berekening van de bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid Referenties

Nadere informatie

Minister van Binnenlandse Zaken. Secretariaat van de Geïntegreerde Politie (SSGPI)

Minister van Binnenlandse Zaken. Secretariaat van de Geïntegreerde Politie (SSGPI) Minister van Binnenlandse Zaken Secretariaat van de Geïntegreerde Politie (SSGPI) FAQ 2018-04 Uitgiftedatum 24-09-2018 ONDERWERP Competentieontwikkelingstoelage 2018 Vaak gestelde vragen Antwoordelementen

Nadere informatie

Minister van Binnenlandse Zaken. Secretariaat van de Geïntegreerde Politie (SSGPI)

Minister van Binnenlandse Zaken. Secretariaat van de Geïntegreerde Politie (SSGPI) Minister van Binnenlandse Zaken Secretariaat van de Geïntegreerde Politie (SSGPI) FAQ 2017-07 Uitgiftedatum 25-09-2017 ONDERWERP Competentieontwikkelingstoelage 2017 Vaak gestelde vragen Antwoordelementen

Nadere informatie

Studentenarbeid. Weerslag op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders - Inkomstenjaren 2010 en

Studentenarbeid. Weerslag op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders - Inkomstenjaren 2010 en EENDRACHT MAAKT MACHT Federale Overheidsdienst FINANCIEN Studentenarbeid Weerslag op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders - Inkomstenjaren 2010 en 2011 - Ik heb gewerkt als student.

Nadere informatie

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016 Belastingdienst 16 2016 Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016 Deze aanvullende toelichting hoort bij de M-aangifte 2016. In het Overzicht inkomsten en aftrekposten

Nadere informatie

1. Fiscaal aantrekkelijke overschrijdingen

1. Fiscaal aantrekkelijke overschrijdingen FISCAAL VOORDEEL VOOR DE OVERUREN EN DE SECTORALE BIJKOMENDE UREN (KB 213) Overuren en sectorale bijkomende uren (KB 213) genieten een gunstig fiscaal regime. Dit specifiek fiscaal regime bestaat erin

Nadere informatie

JOBSTUDENTEN - INKOMSTEN 2014

JOBSTUDENTEN - INKOMSTEN 2014 SOCIAAL - JURIDISCHE DIENST GEZINSBOND JOBSTUDENTEN - INKOMSTEN 2014 I Zijn Sociale Zekerheidsbijdragen verschuldigd? De algemene regel stelt dat zowel de student als de werkgever sociale zekerheidsbijdragen

Nadere informatie

Versie van 10-03-2011 DEEL X Titel V Hoofdstuk I Bepaling van de bedrijfsvoorheffing Inhoudsopgave 1. Wettelijke en reglementaire basis 2.

Versie van 10-03-2011 DEEL X Titel V Hoofdstuk I Bepaling van de bedrijfsvoorheffing Inhoudsopgave 1. Wettelijke en reglementaire basis 2. Versie van 10-03-2011 DEEL X Titel V Hoofdstuk I Bepaling van de bedrijfsvoorheffing Inhoudsopgave 1. Wettelijke en reglementaire basis 2. Belastbare inkomsten 3. Inkomsten van de kinderen ten laste 4.

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van December. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van December

Newsletter. Sociale actualiteit van December. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van December 2015 Newsletter PERSOLIS SA Avenue des faisans 11 6110 Montigny-le-Tilleul www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met GROUP S sociaal secretariaat». 1

Nadere informatie

CORRECTEIS CORRECTIES

CORRECTEIS CORRECTIES CORRECTEIS CORRECTIES Verkorte handleiding Versie: 1.0 Versiedatum: 23-07-2018 Introductie Naast de reguliere taken binnen UBplus, zijn correcties de meest uitgevoerde werkzaamheden binnen het pakket.

Nadere informatie

I N F O Augustus 2015

I N F O Augustus 2015 I N F O Augustus 2015 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 1 2. Loonaanpassingen... 2 2.1. Conventionele verhogingen vanaf 1 augustus 2015... 2 2.1.1. Arbeiders... 2 2.1.2. Bedienden... 2 2.1.3. Arbeiders

Nadere informatie

Versie 21-02-2012 DEEL V Titel I Hoofdstuk X Afdeling I Gebruik van een dienstvoertuig voor persoonlijke aangelegenheden Inhoudsopgave

Versie 21-02-2012 DEEL V Titel I Hoofdstuk X Afdeling I Gebruik van een dienstvoertuig voor persoonlijke aangelegenheden Inhoudsopgave Versie 21-02-2012 DEEL V Titel I Hoofdstuk X Afdeling I Gebruik van een dienstvoertuig voor persoonlijke aangelegenheden Inhoudsopgave 1. Wettelijke en reglementaire grondslagen 2. Algemeen 3. Draagwijdte

Nadere informatie

Hoe lees ik mijn loonbrief?

Hoe lees ik mijn loonbrief? Hoe lees ik mijn loonbrief? Agenda 1. Het loon: basisbegrippen 2. Van barema naar brutoloon 3. Verschil statutair contractueel 4. Vast loon toelagen & vergoedingen 5. De timing van loonberekening en betaling

Nadere informatie

Minister van Binnenlandse Zaken. Secretariaat van de Geïntegreerde Politie (SSGPI)

Minister van Binnenlandse Zaken. Secretariaat van de Geïntegreerde Politie (SSGPI) Minister van Binnenlandse Zaken Secretariaat van de Geïntegreerde Politie (SSGPI) FAQ 2019-01 Uitgiftedatum 30-04-2019 ONDERWERP Vakantiegeld 2019 Vaak gestelde vragen Antwoordelementen Dossierbeheerder

Nadere informatie

5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen

5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen 5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen 5.1. Begrip Vroeger werd een firmawagen ter beschikking gesteld aan werknemers die veel beroepsmatige verplaatsingen aflegden. De laatste jaren is het toekenningsgebied

Nadere informatie

Versie DEEL V Titel I Hoofdstuk X Afdeling I Gebruik van een dienstvoertuig voor persoonlijke aangelegenheden Inhoudsopgave

Versie DEEL V Titel I Hoofdstuk X Afdeling I Gebruik van een dienstvoertuig voor persoonlijke aangelegenheden Inhoudsopgave Versie 08-06-2012 DEEL V Titel I Hoofdstuk X Afdeling I Gebruik van een dienstvoertuig voor persoonlijke aangelegenheden Inhoudsopgave 1. Wettelijke en reglementaire grondslagen 2. Algemeen 3. Bepaling

Nadere informatie

Studentenarbeid. Weerslag op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders - Inkomstenjaren 2011 en 2012 -

Studentenarbeid. Weerslag op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders - Inkomstenjaren 2011 en 2012 - EENDRACHT MAAKT MACHT Federale Overheidsdienst FINANCIEN Studentenarbeid Weerslag op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders - Inkomstenjaren 2011 en 2012 - Ik heb gewerkt als student.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Proces nr: functiegegevens: dienstvoertuigenr:

Inhoudsopgave. Proces nr: functiegegevens: dienstvoertuigenr: Proces nr: functiegegevens: dienstvoertuigenr: Wijzigingshistoriek Versie Datum Auteur Opmerkingen 1 16-10-2009 Bureau Themis Initiële versie 2 11-12-2009 Björn Jans Aanpassing gegevens 3 15-12-2009 Eef

Nadere informatie

Studentenarbeid. Weerslag op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders - Inkomstenjaren 2013 en 2014 -

Studentenarbeid. Weerslag op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders - Inkomstenjaren 2013 en 2014 - EENDRACHT MAAKT MACHT Federale Overheidsdienst FINANCIEN Studentenarbeid Weerslag op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders - Inkomstenjaren 2013 en 2014 - Ik heb gewerkt als student.

Nadere informatie

Eindejaarspremie. Verplichting tot betalen van een eindejaarspremie

Eindejaarspremie. Verplichting tot betalen van een eindejaarspremie Definitie Eindejaarspremie Een eindejaarspremie of dertiende maand is een vergoeding voor een jaar prestaties, die meestal rond de jaarwisseling uitbetaald wordt. De eindejaarspremie wordt niet bij het

Nadere informatie

Tenslotte dient de werkgever het validatieboek in te vullen. Dit kan elektronisch gebeuren.

Tenslotte dient de werkgever het validatieboek in te vullen. Dit kan elektronisch gebeuren. Kmo-kalender - december 2013 Samengesteld door de studiedienst van Deloitte Fiduciaire Kmo-kalender. Week Datum 1 Administratieve verplichting 2 Bestemming 49 02.12.2013 Tijdelijke werkloosheid Overhandiging

Nadere informatie

Minister van Binnenlandse Zaken. Secretariaat van de Geïntegreerde Politie (SSGPI)

Minister van Binnenlandse Zaken. Secretariaat van de Geïntegreerde Politie (SSGPI) Minister van Binnenlandse Zaken Secretariaat van de Geïntegreerde Politie (SSGPI) FAQ 2018-03 Uitgiftedatum 04-05-2018 ONDERWERP Vakantiegeld 2018 Vaak gestelde vragen Antwoordelementen Dossierbeheerder

Nadere informatie

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2001 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2...

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2001 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2... Identiteit :.. Repertoriumnummer :.. Nationaal nummer : TABEL voor de berekening van de vrijstelling voor bijkomend personeel (art. van de Programmawet van 0.. tot bevordering van het zelfstandig ondernemerschap,

Nadere informatie

JAARAANGIFTE BEDRIJFSVOORHEFFING BELCOTAX-ON-WEB

JAARAANGIFTE BEDRIJFSVOORHEFFING BELCOTAX-ON-WEB JAARAANGIFTE BEDRIJFSVOORHEFFING BELCOTAX-ON-WEB Bedrijfsvoorheffing 9.2.17.2 AANGIFTES NR. 325.10 281.10 Vanaf het aangiftejaar 2008, inkomsten 2007, zijn de meeste firma s verplicht om hun jaaraangifte

Nadere informatie

Hieronder volgt een korte beschrijving van de werking van de website van horecalonen en de loonstrookgigant. Hierna genoemd de loonstrookgigant.

Hieronder volgt een korte beschrijving van de werking van de website van horecalonen en de loonstrookgigant. Hierna genoemd de loonstrookgigant. HANDLEIDING Hieronder volgt een korte beschrijving van de werking van de website van horecalonen en de loonstrookgigant. Hierna genoemd de loonstrookgigant. Algemene zaken: Met de TAB toets gaat u een

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van Januari. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Januari. Solutions for Human Resources.

Newsletter. Sociale actualiteit van Januari. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Januari. Solutions for Human Resources. 2013 Solutions for Human Resources. Newsletter PERSOLIS 23 rue de l orne 1435 Mont St Guibert www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met Groep S sociaal secretariaat».

Nadere informatie

Infoblad - werknemers Inkomensgarantie-uitkering technische fiche met betrekking tot de berekening

Infoblad - werknemers Inkomensgarantie-uitkering technische fiche met betrekking tot de berekening Infoblad - werknemers Inkomensgarantie-uitkering technische fiche met betrekking tot de berekening Waarover gaat dit infoblad? Dit infoblad geeft een technische uitleg over de berekening van de inkomensgarantie-uitkering

Nadere informatie

September 2015 Definitieve versie

September 2015 Definitieve versie I N F O September 2015 Definitieve versie 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 1 2. Loonaanpassingen... 2 2.1. Conventionele verhogingen vanaf 1 september 2015... 2 2.1.1. Arbeiders... 2 2.1.2. Bedienden...

Nadere informatie

Versie 04-03-2011 DEEL X Titel I De bijzondere bijdrage sociale zekerheid

Versie 04-03-2011 DEEL X Titel I De bijzondere bijdrage sociale zekerheid Versie 04-03-2011 DEEL X Titel I De bijzondere bijdrage sociale zekerheid 1. Wettelijke en reglementaire grondslagen 2. Algemeen 3. Bedrag van de bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid dat maandelijks

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Proces nr: functiegegevens: dienstvoertuigenr:

Inhoudsopgave. Proces nr: functiegegevens: dienstvoertuigenr: Proces nr: functiegegevens: dienstvoertuigenr: Wijzigingshistoriek Versie Datum Auteur Opmerkingen 1 16-10-2009 Bureau Themis Initiële versie 2 11-12-2009 Björn Jans Aanpassing gegevens 3 15-12-2009 Eef

Nadere informatie

Beste student(e) Wij wensen je alvast een toffe job toe!

Beste student(e) Wij wensen je alvast een toffe job toe! Praktische gids voor studenten 2018 Beste student(e) Studeren en feesten. Perfect te combineren? Toch is er vaak een job nodig om dit alles te financieren. Voor een leuke reisbestemming ga je te rade bij

Nadere informatie

CONSCIENCE Hendrik BEERENS Martha Koning Albert II laan 15 1860 Meise

CONSCIENCE Hendrik BEERENS Martha Koning Albert II laan 15 1860 Meise Federale Overheidsdienst FINANCIEN Afz.: Ontvangkantoor Londerzeel Stationsstraat 90 B 2 1840 Londerzeel Algemene administratie van de FISCALITEIT CONSCIENCE Hendrik BEERENS Martha Koning Albert II laan

Nadere informatie

Sociale statuten: zelfstandige versus werknemer

Sociale statuten: zelfstandige versus werknemer Sociale statuten: zelfstandige versus werknemer Als je in België werkt, betaal je sociale lasten waardoor je recht hebt op sociale bescherming. Dit wordt het sociaal statuut genoemd. Er zijn drie verschillende

Nadere informatie

Belastingaangifte KLM Flight Academy. Belastingaangifte. KLM Flight Academy

Belastingaangifte KLM Flight Academy. Belastingaangifte. KLM Flight Academy Belastingaangifte KLM Flight Academy Door Arjen Sas Disclaimer: Deze handleiding is slechts informatief en aan dit werk kunnen geen rechten worden ontleend. Ook ben ik niet verantwoordelijk voor een onjuiste

Nadere informatie

1. Inhoudsopgave... 1 2. Loonaanpassingen... 2. 2.1. Indexaties en conventionele verhogingen vanaf 1 april 2013... 2

1. Inhoudsopgave... 1 2. Loonaanpassingen... 2. 2.1. Indexaties en conventionele verhogingen vanaf 1 april 2013... 2 I N F O April 2013 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 1 2. Loonaanpassingen... 2 2.1. Indexaties en conventionele verhogingen vanaf 1 april 2013... 2 2.1.1. Arbeiders... 2 2.1.2. Bedienden... 3 2.1.3.

Nadere informatie

Payroll Professional 2 e editie sessie: Uw link met de boekhouding en de payrollrapportering. 7 & 8 oktober 2010 Bert Laurier

Payroll Professional 2 e editie sessie: Uw link met de boekhouding en de payrollrapportering. 7 & 8 oktober 2010 Bert Laurier Payroll Professional 2 e editie sessie: Uw link met de boekhouding en de payrollrapportering 7 & 8 oktober 2010 Bert Laurier Welke problemen ondervind je met de boekhouding? 證 書 的 工 資 開 支,62 到, 預 訂 文 件,

Nadere informatie

JOBSTUDENTEN - INKOMSTEN 2017

JOBSTUDENTEN - INKOMSTEN 2017 SOCIAAL - JURIDISCHE DIENST GEZINSBOND JOBSTUDENTEN - INKOMSTEN 2017 I Zijn Sociale Zekerheidsbijdragen verschuldigd? De algemene regel stelt dat zowel de student als de werkgever sociale zekerheidsbijdragen

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van December. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van December. Solutions for Human Resources.

Newsletter. Sociale actualiteit van December. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van December. Solutions for Human Resources. 2012 Solutions for Human Resources. Newsletter PERSOLIS 23 rue de l orne 1435 Mont St Guibert www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met Groep S sociaal secretariaat».

Nadere informatie

I N F O Augustus 2016

I N F O Augustus 2016 I N F O Augustus 2016 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 1 2. Loonaanpassingen... 2 2.1. Conventionele verhogingen vanaf 1 augustus 2016... 2 2.1.1. Arbeiders... 2 2.1.2. Bedienden... 2 2.1.3. Arbeiders

Nadere informatie

Beknopte handleiding bij de macro voor de berekening van de verminderingen

Beknopte handleiding bij de macro voor de berekening van de verminderingen Beknopte handleiding bij de macro voor de berekening van de verminderingen 1. Inleiding Vooraleer de macro te kunnen gebruiken moet u dit model voor het tekstverwerkingsprogramma MS-Word (vanaf versie

Nadere informatie

Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. Beknopte handleiding bij de wijziging van RSZ-aangiften (DmfA)

Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. Beknopte handleiding bij de wijziging van RSZ-aangiften (DmfA) Rijksdienst voor Sociale Zekerheid Beknopte handleiding bij de wijziging van RSZ-aangiften (DmfA) Inhoud OVER DEZE BEKNOPTE HANDLEIDING... 3 EEN AANGIFTE WIJZIGEN... 4 BIJLAGEN... 16 Dmfa Beknopte handleiding

Nadere informatie

Beschrijving van nieuwe mogelijkheden en aanpassingen in Figlo Platform Januari 2016 release 5.2.6

Beschrijving van nieuwe mogelijkheden en aanpassingen in Figlo Platform Januari 2016 release 5.2.6 Release notes Beschrijving van nieuwe mogelijkheden en aanpassingen in Figlo Platform Januari 2016 release 5.2.6 Titel: Release notes Onderwerp: Beschrijving van nieuwe mogelijkheden en aanpassingen in

Nadere informatie

Afz.: Infocenter Antwerpen Italiëlei 4 B Antwerpen. Artikelnummer: Datum van uitvoerbaar- Gemeente: verklaring kohier: 06/11/2017

Afz.: Infocenter Antwerpen Italiëlei 4 B Antwerpen. Artikelnummer: Datum van uitvoerbaar- Gemeente: verklaring kohier: 06/11/2017 Antwerpen, 8 november 2017 Federale verheidsdienst FINANCIEN Afz.: Infocenter Antwerpen Italiëlei 4 B 1 2000 Antwerpen Algemene Administratie van de Fiscaliteit Rep.-Nr.: Nationaal nummer: Artikelnummer:

Nadere informatie

Inhoud. Werkgelegenheidsmaatregelen lokale besturen. Financiële voordelen en simulaties. Doelgroepverminderingen Activa Sine Startbanen

Inhoud. Werkgelegenheidsmaatregelen lokale besturen. Financiële voordelen en simulaties. Doelgroepverminderingen Activa Sine Startbanen Werkgelegenheidsmaatregelen lokale besturen Financiële voordelen en simulaties VVSG 29 september 2011 Inhoud Doelgroepverminderingen Activa Sine Startbanen De Vlaamse Ondersteuningspremie 2 1 Doelgroepvermindering

Nadere informatie

Deel 1. Deel 2. Deel 3

Deel 1. Deel 2. Deel 3 Uitleg Salarisspecificatie Hieronder vindt u informatie over de salarisstrook van ExcellentFlex Onderwijs. De uitleg van de salarisstrook is opgedeeld in vier delen. Bron: Easyflex handboek. Mevrouw A.A.

Nadere informatie

I N F O December 2012

I N F O December 2012 I N F O December 2012 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 1 2. Loonaanpassingen... 2 2.1. Indexaties en conventionele verhogingen vanaf 1 december 2012... 2 2.1.1. Arbeiders... 2 2.1.2. Bedienden... 3

Nadere informatie

Algemene Directie van de Materiële Middelen Directie van de Financiën Uitgiftenummer SSGPI-Sectie Steun-ID SSGPI Uitgiftedatum

Algemene Directie van de Materiële Middelen Directie van de Financiën Uitgiftenummer SSGPI-Sectie Steun-ID SSGPI Uitgiftedatum Federale Politie DIENSTNOTA Algemene Directie van de Materiële Middelen Directie van de Financiën Uitgiftenummer SSGPI-Sectie Steun-ID 35845-2006 SSGPI Uitgiftedatum 15-05-2006 Fritz Toussaintstraat 47

Nadere informatie

Inhoud. 1 Handleidingen OPENSyndic - Cloud Computer Company

Inhoud. 1 Handleidingen OPENSyndic - Cloud Computer Company Inhoud 1 Algemeen... 2 1.1 Status van de aanmaning... 2 1.2 De spildatum... 2 1.3 Informatieve vervaldatum... 2 1.4 Het intern maningnummer... 2 2 Parameters in de residentiefiche [Tab Financieel]... 2

Nadere informatie

De nieuwe berekening van de sociale bijdragen 2015

De nieuwe berekening van de sociale bijdragen 2015 De nieuwe berekening van de sociale bijdragen 2015 info@attentia.be www.attentia.be Inhoudstabel 1. De nieuwe berekening van de sociale bijdragen van de zelfstandigen in 20 vragen *... 2 1. Wanneer wordt

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van Augustus. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Augustus. Solutions for Human Resources.

Newsletter. Sociale actualiteit van Augustus. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Augustus. Solutions for Human Resources. 2012 Solutions for Human Resources. Newsletter PERSOLIS Résidence de la Lyre, 19 1300 Wavre Tel : +32 (0)10 43 98 83 www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met Groep S

Nadere informatie

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016 Belastingdienst 16 2016 Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016 Deze aanvullende toelichting hoort bij de M-aangifte 2016. In het Overzicht inkomsten en aftrekposten

Nadere informatie

Handleiding HiAnt. Firmawagens. Making HR Processes Flow

Handleiding HiAnt. Firmawagens. Making HR Processes Flow Handleiding HiAnt Firmawagens Making HR Processes Flow Inhoudsopgave 1 Voorwoord 2 Ingave firmawagens in HiAnt 2.1 Firmawagen toevoegen 2.2 Info wagen 2.3 Info Persoon 2.4 Firmawagen opslaan 2.5 Firmawagen

Nadere informatie

I N F O September 2014

I N F O September 2014 I N F O September 2014 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 1 2. Loonaanpassingen... 2 2.1. Indexaties en conventionele verhogingen vanaf 1 september 2014... 2 2.1.1. Arbeiders... 2 2.1.2. Bedienden...

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling BDO News www.bdo.be Onderwerp Taxshift : Wat verandert er vanaf (aanslagjaar) 2016? Datum 30 december 2015 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document kan onderworpen zijn aan rechten

Nadere informatie

Afz.: ONTVANGK. DIKSMUIDE WOUMENWEG DIKSMUIDE. SADEGHI Dariush Lange Veldstraat(D) Diksmuide

Afz.: ONTVANGK. DIKSMUIDE WOUMENWEG DIKSMUIDE. SADEGHI Dariush Lange Veldstraat(D) Diksmuide Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT Afz.: ONTVANGK. DIKSMUIDE WOUMENWEG 49 8600 DIKSMUIDE SADEGHI Dariush Lange Veldstraat(D) 24 8600 Diksmuide Aanslagbiljet personenbelasting

Nadere informatie

Weerslag van de studentenarbeid op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders. (inkomsten van het jaar 2005)

Weerslag van de studentenarbeid op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders. (inkomsten van het jaar 2005) Weerslag van de studentenarbeid op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders (inkomsten van het jaar 2005) 1 Personenbelasting In de personenbelasting kan het verrichten van studentenarbeid

Nadere informatie

VOORBEREIDING VAN DE AANGIFTE IN DE PERSONENBELASTING

VOORBEREIDING VAN DE AANGIFTE IN DE PERSONENBELASTING blz. 13 VOORBEREIDING VAN DE AANGIFTE IN DE PERSONENBELASTING Aanslagjaar 2014 - Inkomsten van het jaar 2013 DEEL 2 Vul hierna de vakken in die u aanbelangen. (Lees eerst aandachtig de toelichting) Opgelet!

Nadere informatie

Tenslotte dient de werkgever het validatieboek in te vullen. Dit kan elektronisch gebeuren.

Tenslotte dient de werkgever het validatieboek in te vullen. Dit kan elektronisch gebeuren. Kmo-kalender - december 2016 Samengesteld door de studiedienst van Deloitte Fiduciaire Kmo-kalender. Week Datum 1 Administratieve verplichting 2 Bestemming 49 01.12.2016 Tijdelijke werkloosheid Overhandiging

Nadere informatie

correspondentieadres Kunstlaan 30 1040 BRUSSEL uw bericht van uw kenmerk ons kenmerk bijlage(n)

correspondentieadres Kunstlaan 30 1040 BRUSSEL uw bericht van uw kenmerk ons kenmerk bijlage(n) Federale Overheidsdienst FINANCIEN 1040 Brussel, 4 juli 2005 THESAURIE Betalingen Wedden en Pensioenen correspondentieadres Kunstlaan 30 1040 BRUSSEL Nota aan de Ordonnateurs uw bericht van uw kenmerk

Nadere informatie

De WerkKostenRegeling Handleiding voor UBplus

De WerkKostenRegeling Handleiding voor UBplus De WerkKostenRegeling Handleiding voor UBplus Versie: 1.3 Versiedatum: 04-01-2015 2 De WerkKostenRegeling Handleiding voor UBplus Inhoudsopgave 1. De WKR toegelicht 2. Overstappen naar de WKR - algemeen

Nadere informatie

Legal Eagle en de btw-wijziging per 1 oktober 2012. Wat betekent dit voor Legal Eagle? 2.19.0 2.19.1 Let op: Codesysteem

Legal Eagle en de btw-wijziging per 1 oktober 2012. Wat betekent dit voor Legal Eagle? 2.19.0 2.19.1 Let op: Codesysteem Legal Eagle en de btw-wijziging per 1 oktober 2012. Per 1 oktober 2012 wijzigt het hoge btw-tarief van 19% naar 21%. Diensten met een hoog btw-tarief die voor deze datum zijn verleend moeten, ongeacht

Nadere informatie

1. Inhoudsopgave... 1 2. Loonaanpassingen... 2. 2.1. Indexaties en conventionele verhogingen vanaf 1 mei 2014... 2

1. Inhoudsopgave... 1 2. Loonaanpassingen... 2. 2.1. Indexaties en conventionele verhogingen vanaf 1 mei 2014... 2 I N F O Mei 2014 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 1 2. Loonaanpassingen... 2 2.1. Indexaties en conventionele verhogingen vanaf 1 mei 2014... 2 2.1.1. Arbeiders... 2 2.1.2. Bedienden... 2 2.1.3. Arbeiders

Nadere informatie