Inleiding Bedrijfskunde

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inleiding Bedrijfskunde"

Transcriptie

1 Inleiding Bedrijfskunde Groepsverslag Groep 3 Koen Franke Rens de Groot Pascal de Vilder Miguel Agterberg april 2014

2 Contents Strategy... 3 SWOT-analyse... 3 Macro... 3 Meso... 3 Micro... 5 Structure... 6 Systems... 7 Staff... 8 Skills... 9 INK... 9 Leiderschap... 9 Medewerkers... 9 Strategie en beleid... 9 Middelen en voorwaarden... 9 Processen... 9 Waardering door medewerkers... 9 Waardering door klanten en leveranciers... 9 Waardering door maatschappij Eindresultaten Style Shared Values... 12

3 Strategy SWOT-analyse Macro Opportunities: Demografische Met de vergrijzing van de bevolking zal zorg erg belangrijk worden. Een groot deel van de 65 plussers zal geregeld gebruik gaan maken van de zorg en kan dus leiden tot toenemende vraag naar goede zorg. Economische In februari 2014 is de inflatie van de prijzen omlaag gegaan naar 1.1% en het ziet er naar uit dat het blijft dalen. Politiek-juridische De vraag naar ingenieurs is aan het stijgen en de overheid heeft plannen om betavakken te promoten onder de jeugd. Dit betekend een grotere werkgelegenheid in te toekomst. Threats: Ecologische Een schone wereld wordt steeds belangrijker. Dit betekend dat er vaker gebruikt moet worden gemaakt van schone energie en ecologische materialen. Dit zal voor extra kosten zorgen. Sociaal-culturele Nederlanders maken steeds vaker gebruik van alternatieve geneeswijze. Dit betekend dat ze minder gebruik zullen maken van de reguliere zorg. Meso Bedrijfskolom Opportunities: Oprukkende bedrijven, bedrijven die blijven groeien of simpele één mans bedrijvenen die gewoon een bedrijfje willen hebben, dit is een ideale tijd om gebruik te maken wat ITBB te bieden heeft.

4 Telefonie, Televisie en Internet is nu allemaal beschikbaar voor particulier en zakelijke doeleinde. Hierdoor is allemaal reclame makkelijker beschikbaar en bekendheid een belangerijke factor geworden in het tegenwoordige bedrijfsleven. Threats Jammergenoeg zijn de Oppertunities tevens ook de Threats, doordat er steeds meer bedrijven ontstaan is er ook kans dat er steeds meer concurrentie tevoorschijn komt in het bedrijfsleven voor ITBB. Daarin is ook de Reclame steeds moeilijker om er uit te springen met zoveel verschillende bedrijven op de markt is het moeilijk de bekendheid te vergroten. Publieksgroepen In uw organisatie heeft u te maken met publieksgroepen. Dit zijn groepen waar u contacten mee onderhoudt en/of mee samen werkt en waar u zich in uw communicatie- en promotie-uitingen op richt. U kunt in dit overzicht van mogelijke publieksgroepen nagaan welke voor uw organisatie van belang zijn. ITBB werkt vanuit vier gespecialiseerde disciplines. Elektrotechniek, klimaattechniek, engineering en procesinstallaties. Door deze groepen samen te laten werken beschikt ITBB over de kennis, de ervaring en de mensen om projecten samen met de klant te realiseren. Vanaf de engineering en installatie tot en met de inspectie en het onderhoud. Er ligt nog flink wat werk in het promoten van het bedrijf aangezien weinig mensen ITBB kennen en de website weinig bekeken wordt. Het is landelijk niet een erg bekend bedrijf en internationaal zelfs onbekend. Omdat dit bedrijf qua techniek up-todate is moeten diensten verlenen met het buitenland ook mogelijk zijn. Volgens ITBB is het verspreiden van de kennis en het optimaliseren van machines het belangrijkste wat er is. Voor (buitenlandse) werknemers/studenten kan dit een erg gunstig (leer)bedrijf zijn, omdat ITBB op bijna alle vlakken van techniek en veiligheid kennis heeft. Opportunities: - (Buitenlandse) werknemers/studenten aannemen. - Diensten aan het buitenland verdelen. - Bekendheid en contacten uitbreiden - Meer reclame maken - Werknemers bijscholen Threats:

5 - Concurrentie die beter promoot en klanten inpikt - Techniek verouderd Micro Strengths ITBB groep is actief in verschillende branches ITBB groep flexibel als geheel Weaknesses Inflexibele afdelingen op zichzelf

6 Structure De Structuur is misschien wel het belangrijkste wat er in een bedrijf speelt, als er geen goeie structuur is dan kan alles door mekaar lopen en zal er nooit wat gebeuren op de werkvloer, bij ITBB hebben ze dit goed ingedeeld in verschillende sectoren: ITBB Groep BV, ITBB Beheer BV, Zonderman Beheer, ITBB Elektrotechniek BV, ITBB Klimaattechniek BV, ITBB Industrie BV, ITBB Ingenieurs- en Adviesbureau BV, Zonderman Elektrotechniek BV en Zonderman Installatietechniek BV. Dit heeft weer versimpelde Bovengroepen: Utility, IIndustrie en Housing. ITBB Group BV is het hoofd van het bedrijf die opdracht geeft aan ITBB Beheer BV en een samenwerkend bedrijf Zonderman Beheer. ITBB Beheer BV behandeld de opdracht weer en geeft weer kleinere opdrachten aan: ITBB Elektrotechniek BV, ITBB Klimaattechniek BV en ITBB Industrie BV. Het samenwerkend bedrijf Zonderman Beheer behandeld de opdracht van ITBB Group BV en geeft weer opdrachten aan Zonderman Elektrotechniek BV en Zonderman Installatietechniek BV". ITBB is structureel goed ingedeeld en heeft de communicatie tussen ITBB en Zonderman goed geregeld, door een hogerliggende groep de communicatie te laten regelen tussen ITBB en Zonderman kan er beter in het bedrijf gescheiden aan een opdracht gewerkt worden. Door ook nog eens de zelfde afdelingen bij Zonderman en ITBB te hebben kan er ook weinig fout gaan op het gebied van afspraken en communicatie tussen de twee bedrijven.

7 Systems Klanten komen naar ITTB, of ITTB doet een bod op een opdracht. Dit is al deel van het proces om naar de oplevering van het project te gaan. Voor ieder project loopt er een net iets ander proces, maar de meeste technische processen voldoen aan de eisen die worden gesteld voor de certificering die ITTB heeft. Denk hierbij aan VCA en KOMO certificering. Bij aankoop van materiaal om de opdracht uit te voeren moet vrijwel altijd iets worden besteld. Dit kost tijd en geld. Mogelijk kan dit verbeterd worden door meer productiematerieel op voorraad te houden.

8 Staff Bij ITTB is humanresourcesmanagement belangrijk. Op de website staat een lijst met beschikbare vacatures voor de instroom van nieuwe medewerkers. Bij elke vacature Is een uitgebreide functiebeschrijving te vinden waarin de ppotentiëlewerknemers worden geïnformeerd over de. Hierin is te vinden welke eisen worden gesteld aan de werknemer om deze functie te kunnen vervullen. Deze eisen gaan voornamelijk over de vereiste vooropleiding en de mentaliteit die nodig is. Op de vacatures kan gereageerd worden door het invullen van een sollicitatieformulier. Hierop moeten enkele contactgegevens en een motivatie genoteerd worden, dit kan samen met een CV opgestuurd worden. Bij ITTB is het ook mogelijk om als duaal student te beginnen, dit wordt werkend leren genoemd. ITTB investeert dan naast het werk in een opleiding. Dit brengt nieuwe talenten met verse ideeën. Om de werknemers gemotiveerd en enthousiast te houden wordt binnen ITTB een aantal zaken geregeld. Elke werknemer krijgt een salaris afhankelijk van functie, ervaring en leeftijd. Dit salaris wordt elke 4 weken overgemaakt. Tevens wordt er gehouden aan de CAO Technisch Installatiebedrijf. Binnen ITTB is loopbaanontwikkeling goed mogelijk. Hiervoor worden bijvoorbeeld extra opleidingen aangeboden. Bij het verlaten van het bedrijf wordt volgens de standaard wetgeving gehandeld. Vrijwillig vertrek vindt plaats met wederzijds goedvinden. Gedwongen vertrek wordt nader toegelicht in een gesprek. De afgelopen jaren is het aantal werknemers redelijk gelijk gebleven, dit doet vermoeden dat de vacatures voor vervangende functies zijn. Het bedrijf is dus niet van plan of in de positie om uit te breiden.

9 Skills Om een aassessmentte maken van Skills in het bedrijf, maken we gebruik van het INK model, zoals gevonden in het boek. INK Leiderschap Omdat Leiderschap op alle assen voorkomt, wordt het apart genomen. Visie: Het bedrijf is vooral gericht op wat een klant wilt, er worden weinig risico s genomen in producten. Dit laat blijken dat er weinig risico s willen worden genomen. Aandacht voor werknemers en stimulatie om goed werk te leveren: Werknemers worden in een bedrijfsblad op de hoogte gehouden van projecten die binnen het bedrijf lopen, en ook de teambuilding activiteiten worden hierin belicht. Medewerkers Het bedrijf heeft een aantal certificaten die zouden moeten garanderen dat werknemers van het bedrijf veilig en kwalitatief goed werk leveren. Strategie en beleid ITTB is afhankelijk van opdrachten, voornamelijk van andere bedrijven. Door de crisis is er minder geld voor aanbestedingen die ITTB kan uitvoeren. Hierom heeft ITTB zich meer gericht op langer lopende projecten, die langer zekerheid van werk geven. Middelen en voorwaarden Omdat vrijwel alles bij ITTB maatwerk is, is er zeer weinig voorraad van specifieke middelen voor de uitvoer van opdrachten. Dit heeft als voordeel voor het bedrijf dat er minder spill is van middelen die verouderd zijn. Het nadeel is dat sommige dingen besteld moeten worden, wat kan leiden tot een onnodig langere duur van projecten. Processen Omdat iedere opdracht anders is, wordt bij ITTB ieder project anders aangepakt. Dit kost wat meer werk, maar verdient zich terug omdat het proces flexibel is en dus veel verschillende opdrachten aan kan. Waardering door medewerkers Zoals ook onder leiderschap werd vermeld, is er een intern tijdschrift voor de werknemers. Dit zorgt ervoor dat werknemers trots kunnen zijn op werk wat door hun bedrijf is geleverd. Ook zijn er teambuilding activiteiten, wat werknemers het bedrijf meer laat waarderen. Waardering door klanten en leveranciers Nadat een project is opgeleverd, is het project nog niet afgelopen. Als een klant problemen heeft, of ontevreden is, zorgt ITTB ervoor dat dit kan worden verholpen. Dit leidt hopelijk tot betere klantwaardering.

10 Waardering door maatschappij De meeste opdrachten zijn uiteindelijk niet heel zichtbaar voor de maatschappij. Hier kan ITTB wat aan doen. Je kan natuurlijk ook bedenken dat als mensen niet doorhebben, dat het goed is opgeleverd. Eindresultaten ITTB levert ieder jaar meerdere projecten op, deze zijn belangrijk omdat er anders geen geld het bedrijf inkomt.

11 Style ITBB bestaat uit meerdere groepen en worden elk onderling aangestuurd en gemanaged. Een algemene reactie van medewerkers luidde: De medewerkers bij ITBB vinden hun managers over het algemeen betrouwbaar. Het personeel vindt dat de managers voor hen altijd bereikbaar zijn en dat ze altijd bereid zijn om ze te helpen met problemen. De managers geven echt het gevoel dat ze gewaardeerde werknemers zijn. Ook als werknemers open staan om nieuwe dingen te leren geven de managers echt de kans om te leren en uit te groeien tot specialist binnen hun groep. Ze zijn natuurlijk ook over benodigde behoeften goed voorzien. Als er in drukke periodes een vorm van chaos heerst, roept de manager de medewerkers bij elkaar voor een kleine vergadering om ze gerust te stellen, hen nogmaals te vertellen wat de visie van het bedrijf is, waar ze het allemaal voor doen om zo de medewerkers weer met een frisse blik op het werk aan het werk te kunnen zetten. Dit stimuleert ze om verder te werken en het misschien nog wel beter te doen ook. Er heerst dus een goede band tussen manager en werknemer. Iedereen probeert elkaar echt scherp te houden! Doordat zij plezier hebben in wat zij doen, presteren ze ook weer beter. Dit is een erg positieve reactie over het algemeen. Wij staan er ook niet heel erg van te kijken, want zo n groot iets als ITBB kan alleen op goede poten staan als het goed gemanaged wordt. Zo veel medewerkers zijn lastig te onderhouden. Erg goed werk van de managers.

12 Shared Values Onder Shared Values verstaan we de gegezamenlijkeormen en waardes in een bedrijfsleven, werksfeer of cultuur op de werkvloer ook wel genoemd. Bij ITBB hebben ze een speciaal soort omgang dat ze uitdrukken in: 'delen = vermenigvuldigen'. Dit word op deze manier bij ITBB uitgelegt: Het concept 'delen = vermenigvuldigen' één multifunctioneel bedrijfsgebouw, één administratie, één multifunctionele presentatieruimte, één duidelijke huisstijl, één duidelijk beleid, één visie, éénheid, één praktische kijk op zaken, één eigen repro afdeling, één werkplaats, één eigen wagenpark, eigen bouwplaatsvoorzieningen, eendracht. Algemene kosten delen; Directe kosten delen; Indirecte kosten delen; Kennis delen; Kennissen delen; Delen = vermenigvuldigen Dit houd in dat ze veel met elkaar delen waardoor het omgang met elkaar en de klant word versterkt!! De werksfeer word hier zeer fijn uitgebeeld, door een makkelijk zinnetje: delen = vermenigvuldigen ben je op het begin een beetje verward door de zin, maar na een uitleg wat het betekend is het zeer duidelijk wat er nou bedoeld word en hoe het nou uiteindelijk omgaat in het bedrijfsleven van ITBB.

Quick Scan BIO-BAGUETTE AVANS HOGESCHOOL S-HERTOGENBOSCH DIRK DE LOUW 2076781 LUC SCHEMKES 2075711 JILL HENDRIKX 2071963 TOM VAN DER HEIJDEN - 2071574

Quick Scan BIO-BAGUETTE AVANS HOGESCHOOL S-HERTOGENBOSCH DIRK DE LOUW 2076781 LUC SCHEMKES 2075711 JILL HENDRIKX 2071963 TOM VAN DER HEIJDEN - 2071574 Quick Scan BIO-BAGUETTE AVANS HOGESCHOOL S-HERTOGENBOSCH DIRK DE LOUW 2076781 LUC SCHEMKES 2075711 JILL HENDRIKX 2071963 TOM VAN DER HEIJDEN - 2071574 49BD1BV 8 JANUARI 2014 Voorwoord Als eerstejaars studenten

Nadere informatie

Ondernemingsplan woensdag 4 mei 2011

Ondernemingsplan woensdag 4 mei 2011 Ondernemingsplan woensdag 4 mei 2011 J. Mol S. Proost T. Glansbeek M. Tielemans T. Suurmond Voorwoord Met veel plezier, inspiratie en creativiteit hebben wij met veel plezier aan dit project gewerkt. Echter

Nadere informatie

Marketingplan. ABC K2B, groep 1 22-12-2011

Marketingplan. ABC K2B, groep 1 22-12-2011 Marketingplan Klas Datum ABC K2B, groep 1 22-12-2011 Auteurs en Studentennummers Ilse van den Bighelaar 2042201 Serge Don 2042523 Jos Kleinloog 2042020 Lieke Koolen 2043341 Sam Renders 2041872 Begeleider

Nadere informatie

Ontwerpdocument Jobnet

Ontwerpdocument Jobnet Ontwerpdocument Jobnet Team 2 Lai Man Tang (500608119) Deborah Schrijver (500617971) Marcel Stommel (500623365) Mark Jongkind (500619435) Service Design Aranea Felëus Klas 2 v0.1 op 11-01-2013 Inhoudsopgave

Nadere informatie

De effecten van lean management op de kwaliteit van arbeid en de organisatie binnen gemeenten. Onderzoeksrapport A+O fonds Gemeenten

De effecten van lean management op de kwaliteit van arbeid en de organisatie binnen gemeenten. Onderzoeksrapport A+O fonds Gemeenten De effecten van lean management op de kwaliteit van arbeid en de organisatie binnen gemeenten Onderzoeksrapport A+O fonds Gemeenten Alma Vermeulen November 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding pag. 3&4 2. Lean

Nadere informatie

BUSINESS PLAN. FAMI marketing consultancy. Gor Hagojan Kevin van den Elzen Michiel den Hartog Milou van den Brand Rémon Walk Steffie Hompes

BUSINESS PLAN. FAMI marketing consultancy. Gor Hagojan Kevin van den Elzen Michiel den Hartog Milou van den Brand Rémon Walk Steffie Hompes BUSINESS PLAN FAMI marketing consultancy Gor Hagojan Kevin van den Elzen Michiel den Hartog Milou van den Brand Rémon Walk Steffie Hompes PBD1EV Tutorgroep 24 05-12-2012 Avans Hogeschool 's-hertogenbosch

Nadere informatie

Xxxxxx Studentnummer xxxx Datum 30-01-2013 NCOI opleidingsgroep HBO Commerciële Economie. Module: sales- en accountmanagement

Xxxxxx Studentnummer xxxx Datum 30-01-2013 NCOI opleidingsgroep HBO Commerciële Economie. Module: sales- en accountmanagement Moduleopdracht Sales- en Accountmanagement Xxxxxx Studentnummer xxxx Datum 30-01-2013 NCOI opleidingsgroep HBO Commerciële Economie Module: sales- en accountmanagement Docent Marcel van de Maat Voorwoord

Nadere informatie

INNOVEREN VERBINDEN REALISEREN

INNOVEREN VERBINDEN REALISEREN INNOVEREN VERBINDEN REALISEREN DE FLEXIBELE SCHIL 2013. Een e-paper over de flexibele schil in de praktijk en in de toekomst. Inhoudsopgave Column... 3 Aanleiding en onderzoeksopzet... 4 De praktijk...

Nadere informatie

Aristoteles - Grieks filosoof (384 v.c. - 322 v.c.) Analysedocument case: MediaGiants 1. Inleiding 1

Aristoteles - Grieks filosoof (384 v.c. - 322 v.c.) Analysedocument case: MediaGiants 1. Inleiding 1 "Ik noem hem dapperder die zijn begeerten overwint dan hij die over zijn vijanden zegeviert; want de moeilijkste overwinning is de overwinning op zichzelf." Aristoteles - Grieks filosoof (384 v.c. - 322

Nadere informatie

Lessen over diversiteitsbeleid. bij gemeenten, provincies en waterschappen

Lessen over diversiteitsbeleid. bij gemeenten, provincies en waterschappen Lessen over diversiteitsbeleid 1 bij gemeenten, provincies en waterschappen 2 L e s s e n o v e r d i v e r s i t e i t s b e l e i d b i j g e m e e n t e n, provincies en waterschappen 3 Lessen over

Nadere informatie

Ontwikkeling van een marketingstrategie voor KMO Consult

Ontwikkeling van een marketingstrategie voor KMO Consult Ontwikkeling van een marketingstrategie voor KMO Consult H. A. Rödel Bachelorscriptie Bedrijfskunde Ontwikkeling van een marketingstrategie voor KMO Consult Uitgevoerd in opdracht van KMO Consult Datum:

Nadere informatie

Ondersteuning op open source software

Ondersteuning op open source software Ondersteuning op open source software oktober 2007 OSOSS Tekst en opmaak: Daniël Vijge Stichting ICTU OSOSS (Open Source als Onderdeel van uw Software Strategie) Wilhelmina van Pruisenweg 104 Postbus 84011

Nadere informatie

Alle medewerkers tellen mee Betrokkenheid als succesfactor. Een Manpower Witboek

Alle medewerkers tellen mee Betrokkenheid als succesfactor. Een Manpower Witboek vast tijdelijk Alle medewerkers tellen mee Betrokkenheid als succesfactor Een Manpower Witboek Voorwoord Flexibiliteit en betrokkenheid bijten elkaar niet Niet alleen het uitzendbureau, ook de inlener

Nadere informatie

De punten die in de zes werkbladen een voor een aan de orde komen zijn:

De punten die in de zes werkbladen een voor een aan de orde komen zijn: in zes stappen voorblad Voorblad 1 Inleiding Bij vrijwilligersbeleid gaat het er om op een meer doordachte en planmatige manier aandacht te geven aan de mensen die het werk doen in de vereniging. De werkbladen

Nadere informatie

BUSINESS PLAN: BANE IT

BUSINESS PLAN: BANE IT BUSINESS PLAN: BANE IT BANE IT STAAT VOOR BA(NGLADESH) NE(THERLANDS) IT GROEP 1: MUTTALIP KÜÇÜK - ROBIN KULHAN - FABIAN LLOYD - ELDRIDG SOETANTO 1 INHOUDSOPGAVE H1. SAMENVATTING 3 H2. IDEE, MISSIE, STRATEGIE

Nadere informatie

Organisatie Analyse en Aanbeveling Wiko Stijgerbouw en Isolatietechniek

Organisatie Analyse en Aanbeveling Wiko Stijgerbouw en Isolatietechniek Organisatie Analyse en Aanbeveling Wiko Stijgerbouw en Isolatietechniek VU Universiteit Amsterdam Studie: Bedrijfskunde BSc Vak: Organisation Design Vakcode: FEWEB_E_BK2_OD Coördinator: Dr. Oli Mihalache

Nadere informatie

De kracht van het Vrijwilligerswerk in Zaanstad

De kracht van het Vrijwilligerswerk in Zaanstad De kracht van het Vrijwilligerswerk in Zaanstad Radar, John Autar en Marieke Megens De kracht van het Vrijwilligerswerk in Zaanstad Amsterdam, april 2012 Dit rapport is geschreven in opdracht van de gemeente

Nadere informatie

Persoonlijke ontwikkeling door het werken in de praktijk van het Industrieel Ontwerpen. Hoe ik mijn leerdoelen behaalde tijdens mijn stage

Persoonlijke ontwikkeling door het werken in de praktijk van het Industrieel Ontwerpen. Hoe ik mijn leerdoelen behaalde tijdens mijn stage Persoonlijke ontwikkeling door het werken in de praktijk van het Industrieel Ontwerpen Hoe ik mijn leerdoelen behaalde tijdens mijn stage Delft, 2009 Voorwoord Als studente Industrieel Ontwerpen heb ik

Nadere informatie

Figuur 1 geeft dit weer. Een goede inzet van HRD draagt bij aan de prestaties van de onderneming. Fig uur 1

Figuur 1 geeft dit weer. Een goede inzet van HRD draagt bij aan de prestaties van de onderneming. Fig uur 1 HRD-model voor startende ondernemingen in de detailhandel Bent u van plan een onderneming te beginnen of bent u korter dan zes jaar eigenaar van een onderneming in de detailhandel? Dan behoort u tot de

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Werknemer Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wat is een functioneringsgesprek?... 7 Waarom is een functioneringsgesprek

Nadere informatie

Adviesrapport Project Sportfan

Adviesrapport Project Sportfan Adviesrapport Project Sportfan Versie: 2 Opdrachtgever: Deventrade BV Begeleidend docent: Dhr. F. Fokkink/Dhr. P. Hoogeboom-van Es School: Saxion Deventer Opleiding: Sportmarketing Student: Sven Calot

Nadere informatie

Ondernemingsraadsleden op weg naar Duurzaam Meedoen

Ondernemingsraadsleden op weg naar Duurzaam Meedoen Ondernemingsraadsleden op weg naar Duurzaam Meedoen Vakmensen INHOUD Inleiding 1. Waarom op reis? 5 2. Ben jij klaar voor de reis? 12 3. Reisgenoten verzamelen 16 4. Bepalen van het reisdoel 24 5. Waar

Nadere informatie

GROEIEN DOET BLIJVEN?

GROEIEN DOET BLIJVEN? UNIVERSITEIT UTRECHT FACULTEIT SOCIALE WETENSCHAPPEN BACHELORPROJECT ALGEMENE SOCIALE WETENSCHAPPEN - HUMAN RESOURCE MANAGEMENT - GROEIEN DOET BLIJVEN? EEN STUDIE NAAR HET BINDEN VAN TALENTEN AAN EEN ORGANISATIE

Nadere informatie

hoe wordt en blijft u een magneet voor talent?

hoe wordt en blijft u een magneet voor talent? hoe wordt en blijft u een magneet voor talent? whitepaper talentmanagement hoe wordt en blijft u een magneet voor talent? Talenten zijn de basis voor groei van uw organisatie. Maar hoogopgeleide medewerkers

Nadere informatie

Bijlagen. Ondernemersparadox. TBM sectie: Technology Strategy and Entrepreneurship

Bijlagen. Ondernemersparadox. TBM sectie: Technology Strategy and Entrepreneurship Mogelijke sturing door de ondernemer in een perspectief van vaste fasering van de ondernemingsontwikkeling. Bijlagen AFSTUDEERONDERZOEK: R.R. DE JONG (405286) TBM sectie: Technology Strategy and Entrepreneurship

Nadere informatie

Strategisch marketingplan

Strategisch marketingplan Strategisch marketingplan Inleverdatum: 28-03-2012 Opdrachtgevers: Avans Hogeschool Den Bosch Projectbegeleider: Kim Artnz Inhoudsdeskundige: Karlijn de Jongh Student: David Au 2033620 Nick Derks 2019151

Nadere informatie

r k e t i n g p l a n

r k e t i n g p l a n r k e t i n g p l a n Sanne Celia van Alphen Manon Beukman Kim Heuvelmans Vivian Sromofsky HT-2 Inhoud Het bedrijf... 2 Missie... 2 Visie... 2 Marketingdoelstelling... 3 Externe omgeving... 4 Interne omgeving...

Nadere informatie

Voorwoord. Beste eerstejaars Economie & Bedrijfskunde student,

Voorwoord. Beste eerstejaars Economie & Bedrijfskunde student, Voorwoord Beste eerstejaars Economie & Bedrijfskunde student, Misschien ben je vorig jaar ook al aan een studie begonnen, maar was het toch niets voor jou, of misschien kom je wel rechtstreeks van de middelbare

Nadere informatie

Hoofdlijnen van het 7S-model

Hoofdlijnen van het 7S-model Hoofdlijnen van het 7S-model 2 2.1 Het 7S-model 2.2 Strategy 2.3 Structure 2.4 Systems 2.5 Staff 2.6 Style 2.7 Shared Values 2.8 Skills In onze moderne westerse samenleving proberen we vaak alles om ons

Nadere informatie

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Voor je ligt het boekje ivolunteer. Wij adviseren dit boekje te gebruiken samen met het boek Verovering van de jongerenmarkt, uitgegeven door MOVISIE

Nadere informatie