Bouwen aan de Adrianushoeve

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bouwen aan de Adrianushoeve"

Transcriptie

1 Schaapskudde Bouwen aan de Adrianushoeve Nu de schaapskudde eigenaar is van de boerderij, kan begonnen worden met de nodige verbeteringen. Deze zomer wordt de stal aan de Woudweg 26 (Schiedam) verbouwd tot een karakteristieke Midden- Delfland stal met zwart gepotdekselde planken. Wij houden u op de hoogte! Kievit kiest eco-aquaduct A4 als nestplaats! Jarenlang was er nauwelijks meer een weidevogel te vinden in de zuidrand van Midden-Delfland. Nu zijn alle machines voor de aanleg weg. Auto s hebben de A4 overgenomen. Op landniveau rond de verdiept ingepaste A4 en de schapenboerderij van Vockestaert zijn de eerste kieviten teruggekeerd. Bijna vliegvlugge jongen bewegen zich tussen de schapen en lammetjes. In mei werd een kievitsnest met vier eieren gevonden op een heel bijzondere plek: het dak van het eco-aquaduct. Vanaf de nestplaats heeft de vogel een goed overzicht over het voetpad over de A4, de eco-oversteek en de oost-west waterverbinding, maar ook over de dieper gelegen snelweg met al het passerende verkeer. Inmiddels is het nest uitgekomen en de jonge vogels naar de omliggende weilanden vertrokken. Zou het dan toch nog goed komen met de weidevogels in de zuidrand van Midden-Delfland?

2 Agrarische Natuurvereniging Boerenlandhekken Met subsidie van verschillende partijen zijn er vorig jaar 16 boerenlandhekken geplaatst in Midden-Delfland. Ook dit jaar is er weer de mogelijkheid om een boerenlandhek te plaatsen. Er moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor de regeling? Neem dan contact op met janet@vockestaert.nl Agrarisch Collectief Midden-Delfland Weidevogelseizoen , een nieuw stelsel en ook veel nieuwe vrijwilligers in de polder. De weidevogelcursus en de nieuwe manier van monitoring zijn een groot succes. Het enthousiasme, de bewustwording en betrokkenheid van de boeren en vrijwilligers bij ons werk groeit en daar zijn we blij mee. Dit jaar zijn alle percelen twee keer geteld. Na de tellingen zijn direct kaarten gemaakt. Concreet heeft deze aanpak geleid tot het creëren van kuikenvelden op alle belangrijke plekken met grote concentratie grutto en tureluur. In vergelijking met voor gaande jaren is er sprake van een toename. Boeren, hartelijk bedankt voor jullie medewerking hierin! Op bouwland is dit jaar door een kleine groep van vrijwilligers veel energie gestoken in de bescherming kievitslegsels tijdens werkzaamheden. Veel legsels komen hierdoor uit, dat is positief. Het is alleen niet zeker of de jonge kuikens na uitkomen op het kale en droge bouwland ook voldoende voedsel en beschutting vinden om te groeien, zich te verstoppen en zo te overleven. Mogelijk krijgen ze een betere kans als direct naast bouwland gewerkt wordt aan goed kuikenland voor kieviten. De Duifpolder springt er dit jaar zeer positief uit. Een feest voor de vrijwilligers om tijdens de tellingen zoveel in de lucht te zien alarmeren. Op 21 mei is er in de Nationale Vogelweek een weidevogel excursie georganiseerd in deze polder. De deelnemers kwamen voornamelijk uit de steden en dorpen om ons heen. Ze waren enorm enthousiast over de prachtige polder en hebben een heerlijke ochtend gehad. Er worden veel jongen waargenomen en ook behoorlijk veel grotere en vliegvlugge exemplaren. Maar in de Kralingerpolder bij het Kraaiennest is de predatiedruk van kraaien dermate dat de aantallen grutto en tureluur al jaren gestaag aan het dalen is. Zo ook dit jaar. Verder brengen hermelijn en vos hier en daar massale verplaatsing van ouders met jongen te weeg. 15 juli gaan we het seizoen met de boeren en de weidevogelvrijwilligers traditiegetrouw afsluiten met een BBQ. De uitnodiging hiervoor volgt nog.

3 Vogelbescherming nieuws Zuivel met hart voor weidevogels Weiland beheren voor weidevogels doen boeren met hun hart: juist wanneer het gras groeizaam is kan er beperkt worden gemaaid en koeien niet overal geweid vanwege het broed- seizoen. Als stimulans voor de boer wordt bij Weideweelde zuivel twee cent per pak gedoneerd voor de weidevogels. De producten van Weide Weelde zijn o.a. te koop bij Jumbo. Weidevogelpact Midden-Delfland Symposium Weidevogelpact broedt op succes Gedeputeerde Han Weber van Zuid-Holland, programmadirecteur IODS Hans Kleij en wethouder Govert van Oord van Midden-Delfland beten op 15 april 2016 de spits af tijdens het symposium van het Weidevogelpact Midden-Delfland. De resultaten van de 0-meting van de Vogelwerkgroep Midden-Delfland en de provincie Zuid-Holland zijn bekend gemaakt en de eerste genomen maatregelen zijn toegelicht. Hiermee kan het Weidevogelpact uit de startblokken om de weidevogels in Midden-Delfland en omstreken een betere basis te geven. Initiatieven en resultaten Met de ondertekening van het Weidevogelpact in 2014 hebben Natuurmonumenten, LTO Noord Delflands Groen, KNNV afdeling Delfland, Agrarische Natuurvereniging Vockestaert en Vogelwerkgroep Midden- Delfland bekrachtigd zich met alle mogelijkheden en middelen in te zetten om de weidevogelstand in Midden-Delfland en omstreken te verbeteren. Dit betekent soms dat er minder populaire maatregelen worden genomen: het kappen en knotten van bomen en geriefhoutbosjes voor open zichtlijnen of het beheren van de vossenstand. Dat maatregelen wel degelijk effect hebben, blijkt uit de resultaten die in 2015 geboekt zijn in de Woudse Polder, waar aanzienlijk meer jonge vogels vliegvlug zijn geworden. Programma IODS De gemeente Midden-Delfland en de provincie Zuid-Holland werken samen aan de uitvoering van het programma de Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam (IODS), welke 6 (deel)projecten kent. Eén hiervan is het kwaliteitsproject Groenblauw Lint, dat focust op natuurontwikkeling en -bescherming in combinatie met recreatie. In 2014 is vanuit dit project het Weidevogelpact opgericht en zijn de pactpartijen de samenwerking aangegaan om Midden-Delfland te versterken als leef- en broedomgeving voor weidevogels. Weidevogelgebied Naast het nemen van maatregelen om de weidevogels te beschermen is het ook belangrijk dat er voldoende hectare grond is waarop de weidevogels kunnen broeden en leven. Vandaag zijn de laatste 20 hectare van de 100 hectare bovenwettelijke IODS-natuurcompensatie in de openbare verkoop gegaan. De verwachting is dat deze zomer de percelen worden overgedragen aan de nieuwe eigenaren, die het vervolgens gaan inrichten en beheren als weidevogelnatuur. Hiermee is conform het IODS-convenant 100 hectare extra natuur in Midden-Delfland gerealiseerd.

4 Nieuwe kansen Uit de verhalen van de partijen blijkt ook dat er nieuwe kansen liggen. De pactleden zijn bevlogen en gemotiveerd door de uitkomsten. Govert van Oord:"Het Weidevogelpact heeft de afgelopen tijd gebroed op succes, het eerste legsel kan nu vliegvlug worden!" Educatie Lessen op de boerderij en bij de kudde Het schooljaar is bijna ten einde. In 2015/2016 hebben ruim 2000 kinderen van (basis)scholen uit Rotterdam, Schiedam, Den Haag, Delft en Midden-Delfland een les gevolgd bij één van de educatieboeren of de schaapskudde van Vockestaert. Ook met de klas een les volgen? Kijk voor meer informatie op de website Activiteiten Wandelen in Midden-Delfland op 18 juni 2016 Op zaterdag 18 juni 2016 was de eerste van twee Midden-Delflanddagen. Net als de afgelopen jaren was het die dag mogelijk een wandeling van ruim 25 of een kleine 40 km door Midden-Delfland te maken. De wandelingen zijn een stad-land activiteit van de Agrarische Natuurvereniging Vockestaert, samen met de Midden-Delfland Vereniging. Dwars door de polders van het open veenweidegebied Wandelen in Midden-Delfland betekent dat de route door de polders van het open veenweidegebied en de verschillende randbossen voert die in de afgelopen vijftig jaar in de omgeving van de buursteden Delft, Schiedam en Vlaardingen zijn aangelegd. Op de route passeerde men paden met diverse soorten ondergronden: Asfaltpaden: ook in gebruik bij fietsers en soms zelfs auto s, oppassen! Graskades: langs oevers van het vele water dat Midden-Delfland rijk is Onverharde paden: op willekeurige plaatsen zomaar door de weilanden De graskades en onverharde dijken blijven enige tijd nat als het geregend heeft. In dat geval was het handig rekening te houden met (natte) wandelsokken en schoenen! Midden-Delfland, altijd een wandeling waard! In de maand mei was er in Midden-Delfland op de Vlietlandjes van alles te bewonderen: fluitenkruid, pinksterbloemen, dotterbloemen, koekoeksbloemen, boterbloemen, klaver en kamille. Een aantal soorten heeft dan wel zijn optimum gehad, maar al wandelend was het niet moeilijk om te genieten van het mooie, frisse landschap. Plaats en tijd info Datum: Zaterdag 18 juni 2016 Starttijd: Tussen 8:00 uur en 9:30 uur Startplaats: De Levende Buitenplaats (Op Hodenpijl) Rijksstraatweg AX Schipluiden

5 2 e Editie poëziefestival Dichter bij de Boerderij Zaterdag 10 september 2016 tijd: uur deelname: 10,- p.p. Na de positieve reacties op het eerste festival in 2015, is de tweede editie op zaterdag 10 september Dit jaar is het monumentale kerkje van t Woudt als extra locatie toegevoegd. Zeker op Monumentendag zal de bezoeker die het gebouw kent begrijpen dat het iets toevoegt aan de poëziebeleving. Het festival is een samenwerking van ANV Vockestaert met het Christelijk Lyceum Delft (CLD). Dichter OP de boerderij Net als vorig jaar gaan de deelnemers van 13:00 uur tot 16:30 uur, langs drie boerderijen gelegen tussen Schipluiden, Den Hoorn en t Woudt. Op elke boerderij wordt een aantal gedichten gebracht. Tijdens deze dag zullen Tjitske Jansen, Hans Tentije, Ester Perquin, Marjolijn van Heemstra en Rodaan Al Galidi, vijf landelijk bekende dichters, voorlezen uit eigen werk. Ook zijn er voordrachten van leerlingen uit de bovenbouw van het CLD, die ieder één of twee door hen zelf gemaakte gedichten ten gehore brengen. Op een toepasselijke plaats bij één van de boerderijen exposeert de Midden Delfland Vereniging een selectie van gedichten die de afgelopen 40 jaar in de Midden-Delfkrant hebben gestaan. Gedurende het festival kan deze tentoonstelling worden bezocht. De onderlinge afstand tussen de boerderijen is maximaal één kilometer. Tussen de dichtsessies is twintig minuten verplaatsingstijd opgenomen. Lang genoeg om per fiets of te voet naar de volgende boerderij te gaan Het festival bijwonen Deelname aan Dichter bij de Boerderij bedraagt 10 per persoon. Volgens de bezoekers van afgelopen jaar smaakte het festival naar meer. Wilt u erbij zijn, meld u dan snel aan! Hoe? Stuur een met vermelding van het aantal personen naar n.praagman@gmail.com. U ontvangt een bevestiging van aanmelding en een rekening via de mail. Na ontvangst van uw betaling is uw deelname gegarandeerd. Voorafgaand aan het festival ontvangt u informatie over gastlocaties en aanvangstijden. Meer informatie Is te vinden op de websites van: ANV Vockestaert Christelijk Lyceum Delft Financiële ondersteuning Vijf fondsen uit de omgeving hebben met hun steun de tweede editie van Dichter bij de Boerderij mogelijk gemaakt, te weten: Stichting Christelijk Onderwijs Delft Fonds 1818 Beheerstichting Loswal de Bonnen Stichting Promotie Groen Midden-Delfland Stichting Groenfonds Midden-Delfland

6 Bijgewoond Met Vockestaert de Boer op! zaterdag 16 april 2016 De jaarlijkse open dag van de agrarische natuurvereniging Vockestaert was dit keer officiële opening georganiseerd aan de Rotterdamseweg in Delft en Schipluiden. Er werd een veelzijdig programma geboden met twee melkveebedrijven, een paardenpension en Art Centre Delft die geopend waren voor het publiek. Onderling waren de bedrijven met de huifkar te bereiken. Voorzitter Annie Boekestijn opende de dag op boerderij Halfwege. Met medewerking van de Midden-Delfland Vereniging, de organisatie De Stad Uit (Rotterdam) en kleine Cato werd hier de nieuwe versie van de Stilte naast de Stad kaart gepresenteerd. Samen legden de verschillende partijen een puzzel. Hiermee werd de verbinding tussen stad en platteland zichtbaar gemaakt en kon de dag beginnen. Boerderij Halfwege Halverwege tussen Delft en Schipluiden ligt het melkveebedrijf van de familie van Adrichem. Hier was tussen de schuren en op het erf een gezellige boerenmarkt met heerlijke streekproducten en informatie over de streek. De stal bood een schuilplaats voor wie de koude wind even wilde ontlopen. Via een beleefpad konden de jonge bezoekers meer te weten komen over voedsel. De geboorte van een kalfje zorgde voor een gouden randje aan de dag. Over aandacht hadden moeder en kind trouwens geen klagen. Hoeve Ackerdijk De biologische boerderij van de familie Van den Berg ligt wat verder in de polder en hier is sinds kort een kinderdagverblijf geopend waar kon worden binnengekeken. In en rond de stallen waren er verschillende activiteiten. Er werd driftig gepuzzeld aan de vogelpuzzel en kinderen waren aan het knutselen met hout en strotouw. In samenwerking met Natuurmonumenten gingen de geïnteresseerden met tractor en kaar er op weidevogelsafari. Het kruidenmolentje draaide overuren met de stevige bries. Zo konden bezoekers zien hoe onder andere kaneel gemalen wordt.

7 Art Centre Delft Bij het Art Centre waren in de gebouwen diverse exposities te bewonderen. Of zelf kunstenaar zijn: de zelfgemaakte tekening werd afgedrukt met een echte drukpers. Buiten nabij het Ackerdijkse bos is de collectie van Land Art te zien. Voor degenen die wat verder wandelden was het Melarium (bijencomplex) te bezoeken. In het Theehuis verzorgde Frits van Ooststroom twee maal een lezing over de historie van de bewoners langs de Rotterdamseweg door de eeuwen heen. Paardenpension Cees Poot Tussen alle schuren met paardenboxen was het een gezellige drukte. Overal waren paarden, pony s, konijnen, cavia s, kuikentjes, schapen en lammeren te vinden. Een paradijs voor de kleine kinderen, die na geschminkt te zijn nog voor een ritje op de pony konden gaan. Bij de buitenbak was het een gezellige drukte. De hele dag door werden demonstraties springen en dressuur gegeven.

8 Groene activiteiten in de omgeving

Weidevogelpact Midden-Delfland

Weidevogelpact Midden-Delfland Weidevogelpact Midden-Delfland Midden-Delfland is van oudsher een goed weidevogelgebied. Maar ook in dit open veenweidegebied is het aantal weidevogels fors afgenomen: de populaties grutto, kievit en tureluur

Nadere informatie

Cultuur in het Groen. Jaarverslag Inleiding. Activiteiten 2016

Cultuur in het Groen. Jaarverslag Inleiding. Activiteiten 2016 Cultuur in het Groen Stichting Promotie Groen Midden-Delfland Jaarverslag 2016 Inleiding De stichting Promotie Groen Midden-Delfland is in 2010 opgericht en beschikt sinds 2011 over een ANBI-status. Doel

Nadere informatie

Midden-Delfland als Wandellandschap. Presentatie door Hein van Bohemen (voorzitter werkgroep paden van de Midden-Delfland Vereniging)

Midden-Delfland als Wandellandschap. Presentatie door Hein van Bohemen (voorzitter werkgroep paden van de Midden-Delfland Vereniging) Midden-Delfland als Wandellandschap Presentatie door Hein van Bohemen (voorzitter werkgroep paden van de Midden-Delfland Vereniging) Wandelpaden in Midden-Delfland voor het voetlicht Opbouw van de presentatie:

Nadere informatie

Samenwerkingsintentie Weidevogelpact Midden-Delfland

Samenwerkingsintentie Weidevogelpact Midden-Delfland Samenwerkingsintentie Weidevogelpact Midden-Delfland Aanleiding De totale oppervlakte open weidegebied in Midden Delfland bedroeg in 1979 circa 7.500 ha. Dat is in 2014 teruggelopen tot circa 4.000ha.

Nadere informatie

Weidevogelbescherming ~ jaarverslag 2012. Staphorsterveld

Weidevogelbescherming ~ jaarverslag 2012. Staphorsterveld Weidevogelbescherming ~ jaarverslag 2012 Staphorsterveld 1 Contactgegevens Agrarische Natuurvereniging Horst en Maten Postweg 2, 7951 KT Staphorst T: 06-55556812 E: info@anvhorstenmaten.nl I: www.anvhorstenmaten.nl

Nadere informatie

WEIDEVOGELINVENTARISATIE WATERBERGING WOUDSE POLDER MIDDEN DELFLAND 2017

WEIDEVOGELINVENTARISATIE WATERBERGING WOUDSE POLDER MIDDEN DELFLAND 2017 WEIDEVOGELINVENTARISATIE WATERBERGING WOUDSE POLDER MIDDEN DELFLAND 2017 Opdrachtgever: Auteur: Datum: Hoogheemraadschap van Delfland Ferry van der Lans 2 juli 2017 I N H O U D S O P G A V E 1. Inleiding...

Nadere informatie

WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD

WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD 214 Er is goed nieuws en er is slecht nieuws WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD 214: ER IS GOED NIEUWS EN ER IS SLECHT NIEUWS Sinds 211 telt DNatuur voor ANV Lopikerwaard hoeveel Grutto

Nadere informatie

Bezoekersenquête boerenmarkten in Den Haag, Delft en Schiedam

Bezoekersenquête boerenmarkten in Den Haag, Delft en Schiedam Bezoekersenquête boerenmarkten in Den Haag, Delft en Schiedam Martijn Epskamp Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) januari 2010 In opdracht van ds+v (gemeente Rotterdam) en provincie Zuid-Holland

Nadere informatie

Hoe kunt u meedoen? Help

Hoe kunt u meedoen? Help Agrariërs Weidevogelwerkgroepen snest Gemeenten Weidevogelwerkgroep Binnenveld-Oost, Weidevogelwerkgroep Binnenveld-West, de initiatiefnemers van het Weidevogelplan WERV-gemeenten Wageningen, Ede, Rhenen

Nadere informatie

Wandelroute café du Midi (9,5 km)

Wandelroute café du Midi (9,5 km) Wandelroute café du Midi (9,5 km) 7 Wandelroute Café du Midi (9,5 km) Stempelplaats Café du Midi, Noordeindseweg 70, Delfgauw. wwwdumididelfgauw.nl Openingstijden: maandag t/m vrijdag vanaf 10.00 uur zaterdag

Nadere informatie

RABO-sponsortocht werd dit jaar voor de 4e maal gehouden en bracht ons weer 250,00.

RABO-sponsortocht werd dit jaar voor de 4e maal gehouden en bracht ons weer 250,00. Jaarverslag 2012 Het bestuur: we zijn 8 maal voor bestuursvergadering bijeen geweest, 1 ledenvergadering. Donderdag 14 juni werden we opgeschrikt door het fatale bericht dat Peter Timmerman, onze penningmeester,

Nadere informatie

NATUURNIEUWS DE FRISSE WIND

NATUURNIEUWS DE FRISSE WIND NATUURNIEUWS DE FRISSE WIND Gortdroog voorjaar speelt weidevogels parten, enkele deelgebieden nader bekeken, Grutto s en grutto nesten Grutto nest met 5 eieren gevonden door Tinus Mooy. Het gortdroge voorjaar

Nadere informatie

Naar een goed weidevogelbeheer. Cees Witkamp Senior beleidsmedewerker boerenlandvogels Vogelbescherming Nederland

Naar een goed weidevogelbeheer. Cees Witkamp Senior beleidsmedewerker boerenlandvogels Vogelbescherming Nederland Naar een goed weidevogelbeheer Cees Witkamp Senior beleidsmedewerker boerenlandvogels Vogelbescherming Nederland 1 Even iets over Vogelbescherming o Opgericht 1899 o C. 140.000 leden o C. 65 werknemers

Nadere informatie

Bescherming Weidevogels Zuid-Holland Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen

Bescherming Weidevogels Zuid-Holland Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen Bescherming Weidevogels Zuid-Holland 2018 Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen Dit jaarverslag is tot stand gekomen in samenwerking met 17 actieve weidevogelgroepen

Nadere informatie

Rapportage natuurbeheer. Weidevogels. Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve

Rapportage natuurbeheer. Weidevogels. Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve Rapportage natuurbeheer Weidevogels Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve 2016 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Weidevogels... 5 2.a.

Nadere informatie

Veenweiden steeds belangrijker voor Zwarte sterns in Zuid-Holland. Verslag van monitoring van aantallen en broedsucces in 2013

Veenweiden steeds belangrijker voor Zwarte sterns in Zuid-Holland. Verslag van monitoring van aantallen en broedsucces in 2013 Veenweiden steeds belangrijker voor Zwarte sterns in Zuid-Holland Verslag van monitoring van aantallen en broedsucces in 2013 Veenweiden steeds belangrijker voor Zwarte sterns in Zuid-Holland Verslag

Nadere informatie

Weidevogel beheer Spaarnwoude Andries Kamstra & Mark Kuiper

Weidevogel beheer Spaarnwoude Andries Kamstra & Mark Kuiper Weidevogel beheer Spaarnwoude 2017 Andries Kamstra & Mark Kuiper Inhoud 1. Gebied en beheer... 3 2. Weidevogelstand... 4 3. Nestbescherming en broedsucces... 7 4. Randfactoren... 9 4.1 Predatie... 9 4.2

Nadere informatie

JAARVERSLAG WEIDEVOGELBESCHERMING IN AMSTELLAND. Werkgroep Weidevogelbescherming IVN Amstelveen Vogelwerkgroep Ouderkerk ANV De Amstel

JAARVERSLAG WEIDEVOGELBESCHERMING IN AMSTELLAND. Werkgroep Weidevogelbescherming IVN Amstelveen Vogelwerkgroep Ouderkerk ANV De Amstel JAARVERSLAG WEIDEVOGELBESCHERMING IN AMSTELLAND 2012 Werkgroep Weidevogelbescherming IVN Amstelveen Vogelwerkgroep Ouderkerk ANV De Amstel 0 1 1. Weersverloop voorjaar 2012 Het voorjaar van 2012 was zacht

Nadere informatie

Dag van het Slagenland

Dag van het Slagenland Zaterdag 16 juni 2012 10.00-17.00 uur Kom het buitengebied beleven! Deelnemers ompoenenkwekerij Sanders Bloemenboerderij De Langendam Melkveehouderij Biemans & Ooievaarkenner Donks Dorpsboerderij Waspik

Nadere informatie

Weidevogelnieuws. Landbouwkundige situatie vroeger en nu. Rijswijkse Veld

Weidevogelnieuws. Landbouwkundige situatie vroeger en nu. Rijswijkse Veld Landbouwkundige situatie vroeger en nu Weidevogelnieuws Het Zoelense en Rijswijkse Veld vind je in het meest westelijke deel van het werkgebied van onze VANL. De bodem bestaat er overwegend uit laaggelegen

Nadere informatie

Rapportage natuurbeheer. Weidevogels. Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve

Rapportage natuurbeheer. Weidevogels. Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve Rapportage natuurbeheer Weidevogels Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve 2015 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Weidevogels... 5 2.a.

Nadere informatie

In Midden-Delfland lopen al verschillende projecten die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het gebied. Dit gebeurt door diverse partijen.

In Midden-Delfland lopen al verschillende projecten die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het gebied. Dit gebeurt door diverse partijen. PROJECTENOVERZICHT MIDDEN-DELFLAND 2025 In Midden-Delfland lopen al verschillende projecten die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het gebied. Dit gebeurt door diverse partijen. Van deze projecten

Nadere informatie

april 2011 natuur bos landschap Prunus bestrijden, het kan! Groene lobby in Den Haag 100 jaar Veluwezoom april 2011

april 2011 natuur bos landschap Prunus bestrijden, het kan! Groene lobby in Den Haag 100 jaar Veluwezoom april 2011 april 2011 natuur bos landschap Prunus bestrijden, het kan! Groene lobby in Den Haag 100 jaar Veluwezoom april 2011 1 uit de wetenschap Ruimtelijke samenhang grondgebruik bepalend voor succes grutto In

Nadere informatie

TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN

TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN Foto: Onno Steendam Landschap Noord-Holland Toelichting Weidevogelleefgebieden Over wie gaat het? Weidevogels zijn vogels die in uitgestrekte en kruidige graslanden

Nadere informatie

De Weidevogels van Midden-Delfland

De Weidevogels van Midden-Delfland De Weidevogels van Midden-Delfland Alstublieft, het Weidevogelpact Midden-Delfland doet u deze weidevogelspecial cadeau. Midden-Delfland is in het voorjaar het thuis van deze bijzondere, oer-hollandse

Nadere informatie

Nieuwsbrief algemeen

Nieuwsbrief algemeen Nieuwsbrief algemeen 207. Terugblik 20 Leden In 20 telde de vereniging 2 leden, waaronder vrijwilligers en praktiserende veehouders. De weidevogelpas: Om zich te kunnen legitimeren als door de Vereniging

Nadere informatie

WEIDEVOGELINVENTARISATIE EN ADVIES TOEKOMSTIG BEHEER WATERBERGING WOUDSE POLDER MIDDEN DELFLAND 2016

WEIDEVOGELINVENTARISATIE EN ADVIES TOEKOMSTIG BEHEER WATERBERGING WOUDSE POLDER MIDDEN DELFLAND 2016 WEIDEVOGELINVENTARISATIE EN ADVIES TOEKOMSTIG BEHEER WATERBERGING WOUDSE POLDER MIDDEN DELFLAND 2016 Opdrachtgever: Auteur: Datum: Hoogheemraadschap van Delfland Ferry van der Lans 17 juli 2016 I N H O

Nadere informatie

Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Daarom moeten jullie voor je naar de Woudse polder gaat eerst wat opzoeken op internet.

Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Daarom moeten jullie voor je naar de Woudse polder gaat eerst wat opzoeken op internet. Wat is het geheim van de Woudse polder? t Woudt is een piepklein dorpje, in de Woudse polder. Al eeuwen staan hier op dezelfde plek een kerkje, een pastorie, een kosterswoning, een rijtje arbeidershuisjes

Nadere informatie

JAAROVERZICHT WEIDEVOGELWERKGROEP NOOTDORP LEIDSCHENDAM (WGNL)

JAAROVERZICHT WEIDEVOGELWERKGROEP NOOTDORP LEIDSCHENDAM (WGNL) JAAROVERZICHT WEIDEVOGELWERKGROEP NOOTDORP LEIDSCHENDAM (WGNL) SEIZOEN 215 Inhoudsopgave Weidevogelseizoen 215...1 Het weer tijdens het broedseizoen...1 Maart...1 April...1 Mei...2 Juni...2 De eerste eivondsten...2

Nadere informatie

Even (nou even..) bijpraten

Even (nou even..) bijpraten Even (nou even..) bijpraten Reageren? info@collectiefnhz.nl Meer informatie, ook persoonlijke documenten: www.collectiefnhz.nl Beste leden van Collectief Noord-Holland Zuid, De drukke tijd is voor iedereen

Nadere informatie

Collectief Rijn en Gouwe Wiericke

Collectief Rijn en Gouwe Wiericke Mozaïekscan 2016-2018 Collectief Rijn en Gouwe Wiericke Monitoring van weidevogels door DNatuur Arjan van Duijvenboden, januari 2019 DNatuur rapport 011803 Weidevogels van Agrarisch Collectief Rijn en

Nadere informatie

Bezoekboerderijen in de. Gooi & Vechtstreek WELKOM OP DE BOERDERIJ!

Bezoekboerderijen in de. Gooi & Vechtstreek WELKOM OP DE BOERDERIJ! Bezoekboerderijen in de Gooi & Vechtstreek WELKOM OP DE BOERDERIJ! WELKOM OP DE BOERDERIJ! De boeren en boerinnen in de Gooi & Vechtstreek zijn veelzijdige ondernemers. Ze produceren niet alleen ons dagelijks

Nadere informatie

Weidevogel fietsroute De Wieden

Weidevogel fietsroute De Wieden Weidevogel fietsroute De Wieden 33.9 km fietsen Buitelende kieviten en jubelende wulpen; dat is voorjaar in De Wieden. Fiets langs de mooiste weidevogelgebieden, waar alle weidevogels nog voorkomen. De

Nadere informatie

Begroting 2014. Stichting Groenfonds. Midden-Delfland

Begroting 2014. Stichting Groenfonds. Midden-Delfland Begroting 2014 Stichting Groenfonds Midden-Delfland 1 Inleiding Begroting 2014 Het Groenfonds Midden-Delfland is in 2006 officieel opgericht vanuit de ontwikkeling van de Harnaschpolder. Deelnemers aan

Nadere informatie

nestbescherming, Inleiding Bescherming weidevogellegsels in Noord-Holland

nestbescherming, Inleiding Bescherming weidevogellegsels in Noord-Holland 14 Bescherming weidevogellegsels in Noord-Holland Frans Parmentier * Inleiding Sedert begin jaren tachtig houden ook in Noord-Holland vrijwilligers zich bezig met nestbescherming, de laatste jaren in toenemende

Nadere informatie

Greppel plas dras op Texel. Resultaten van een driejarig experiment

Greppel plas dras op Texel. Resultaten van een driejarig experiment Greppel plas dras op Texel Resultaten van een driejarig experiment ANLV De Lieuw Texel Siebold van Breukelen September 2015 ANLV De Lieuw Texel - Ottersaat 5-1792 CC Oudeschild - tel 0222 314072 -E mail

Nadere informatie

Midden-Delflandroute. Route. 47.1 km

Midden-Delflandroute. Route. 47.1 km Route 6 47.1 km Midden-Delflandroute Midden-Delfland is een mini-groen Hart, dat ingeklemd ligt tussen Den Haag, Rotterdam en Delft. Het is nog steeds verrassend rustig en landelijk in dit mooie polderland.

Nadere informatie

Feitenrelaas: beanwoording aanvraag Midden-Delfland aan de criteria

Feitenrelaas: beanwoording aanvraag Midden-Delfland aan de criteria Feitenrelaas: beanwoording aanvraag Midden-Delfland aan de criteria Bij de aanvraag van Midden-Delfland voor aanwijzing als Bijzonder Provinciaal Landshap is aanvullend aan de Gebiedsbeschrijving een Bidbook

Nadere informatie

Greppelplasdras Marense Kooi. Verslag monitoring periode Jochem Sloothaak

Greppelplasdras Marense Kooi. Verslag monitoring periode Jochem Sloothaak Greppelplasdras Marense Kooi Verslag monitoring periode 2011-2015 Jochem Sloothaak Juni 2016 Eind 2011 is in zeer korte tijd de inrichting uitgevoerd voor een plasdrasperceel met golfplaatstructuur in

Nadere informatie

Draag bij aan een fraaie Vechtstreek! Steun het Landschapsfonds Vechtvallei

Draag bij aan een fraaie Vechtstreek! Steun het Landschapsfonds Vechtvallei Draag bij aan een fraaie Vechtstreek! Steun het Landschapsfonds Vechtvallei LANDSCHAPSFONDS VECHTVALLEI Draag bij aan een fraaie Vechtstreek! De Vechtstreek is een uniek gebied in de dicht bevolkte Randstad,

Nadere informatie

EemlandE. Weidevogelland

EemlandE. Weidevogelland EemlandE Weidevogelland Completering Natuurgebied 2001 1 Samen het verschil maken Robuust Uitgifte Gronden NM u Onder voorwaarden u Aan lokale agrariërs u Deelname agrarisch natuurbeheer op bedrijf u Op

Nadere informatie

Alarmtellingen in de Barsbekerbinnenpolder in Jelle Postma

Alarmtellingen in de Barsbekerbinnenpolder in Jelle Postma Alarmtellingen in de Barsbekerbinnenpolder in 2008 Jelle Postma Alarmtellingen in de Barsbekerbinnenpolder in 2008 Jelle Postma SOVON-informatierapport 2008/11 Deze notitie is opgesteld op verzoek van

Nadere informatie

Nieuw leven op oude plaatsen Een nieuwe toekomst voor de Adrianushoeve Woudweg 26

Nieuw leven op oude plaatsen Een nieuwe toekomst voor de Adrianushoeve Woudweg 26 Nieuw leven op oude plaatsen Een nieuwe toekomst voor de Adrianushoeve Woudweg 26 KNNV afdeling Delfland ANV Vockestaert Agrarische Natuurvereniging Vockestaert Burgemeester Musquetiersingel 40 2636 GG

Nadere informatie

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Versie 20 mei 2013 Alleen het gesproken woord geldt 1 Dames en heren,

Nadere informatie

Telefoon: Formaat: 210 x 210 mm. Integrale Ontwikkeling tussen. Delft en Schiedam

Telefoon: Formaat: 210 x 210 mm. Integrale Ontwikkeling tussen. Delft en Schiedam Titel: IODS-Convenant Datum: oktober 2006 Afdeling: DRM / VV Telefoon: 070 441 75 52 E-mail: h.vander.zee@pzh.nl Formaat: 210 x 210 mm Oplage: 2000 Aantal volgpagina s: A4 (Deel 1 van 4) Integrale Ontwikkeling

Nadere informatie

Bezoekboerderijen in de. Gooi & Vechtstreek WELKOM OP DE BOERDERIJ!

Bezoekboerderijen in de. Gooi & Vechtstreek WELKOM OP DE BOERDERIJ! Bezoekboerderijen in de Gooi & Vechtstreek WELKOM OP DE BOERDERIJ! WELKOM OP DE BOERDERIJ! De boeren en boerinnen in de Gooi & Vechtstreek zijn veelzijdige ondernemers. Ze produceren niet alleen ons dagelijks

Nadere informatie

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit.

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Wat is dat dan precies, een ecoduct? Zo vroeg een jonge

Nadere informatie

MISSIE VAN LANDSCHAPPENNL WAAROM BEHEER MONITOREN? WAT IS EEN BTS-TELLING? WAARUIT BESTAAT BEHEERMONITORING?

MISSIE VAN LANDSCHAPPENNL WAAROM BEHEER MONITOREN? WAT IS EEN BTS-TELLING? WAARUIT BESTAAT BEHEERMONITORING? MISSIE VAN LANDSCHAPPENNL 3.4 Broedsucces van de grutto in stoplichttermen Workshopspreker: Aad van Paassen LandschappenNL Het faciliteren en ondersteunen van de provinciale organisaties door bovenprovinciaal

Nadere informatie

Ko-Kalf. Blonde d Aquitaine,

Ko-Kalf. Blonde d Aquitaine, Een rondje regio... Ko-Kalf Nou kan ik wel een hele Blonde d Aquitaine, maar daar zit je ook niet middag blijven praten over op te wachten! Een plek waar het zo rustig is, als in de stal van boerenbedrijf

Nadere informatie

Nummer 2, maart Zomertijd!

Nummer 2, maart Zomertijd! Zomertijd! Nummer 2, maart 2017 Het is voorjaar, de natuur gaat letterlijk open, speenkruid en bosanemoon bloeien volop bij ons langs de oprijlaan. Een hele mooie tijd voor een ieder en niet te vergeten

Nadere informatie

Kansen voor de kievit?

Kansen voor de kievit? Kansen voor de kievit? Maatregelen voor de kievit op bouwlandpercelen Weidevogelwerkgroep VANL TCW ca. 100 vrijwilligers Ca. 110 bedrijven Geldermalsen: 67 ha gras, 30 ha bouwland Buren-Culemborg: 661

Nadere informatie

Het Bazzeroet journaal

Het Bazzeroet journaal Het Bazzeroet journaal juli 2015 Het is alweer zomervakantie en dus is het tijd om ons huidige thema af te gaan sluiten. Wij werken op de boerderij was voor de kinderen weer een leuke manier om de wereld

Nadere informatie

Aantal gevonden legsels in 2008

Aantal gevonden legsels in 2008 10 1 Broedpaaraantallen 2. Reproductie Na terugkomst van weidevogels in hun broedgebied vormen zich paren en kiezen de vogels een plek om te gaan broeden: de vestiging. Daarna komen twee belangrijke reproductiefasen:

Nadere informatie

Voorstel afronding inrichting en onderhoud Holyweg 16

Voorstel afronding inrichting en onderhoud Holyweg 16 Voorstel afronding inrichting en onderhoud Holyweg 16 KNNV afdeling Delfland ALV Vockestaert Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT email:

Nadere informatie

RESULTATEN WEIDEVOGELS 2016 NATUUR- EN VOGELWERKGROEP DE GRUTTO

RESULTATEN WEIDEVOGELS 2016 NATUUR- EN VOGELWERKGROEP DE GRUTTO RESULTATEN WEIDEVOGELS NATUUR- EN VOGELWERKGROEP DE GRUTTO Inleiding: Het weidevogelseizoen was voor onze vereniging een zeer bewogen seizoen met teleurstellende broedresultaten en een jaar waarin we afscheid

Nadere informatie

Op 21 maart steeg het water in de Koopmanspolder waardoor het gras onderliep.

Op 21 maart steeg het water in de Koopmanspolder waardoor het gras onderliep. Douwe's natuurnieuws 26 april 2018 Overgang Peilverhoging Op 21 maart steeg het water in de Koopmanspolder waardoor het gras onderliep. Gelijk trok dat vogels aan die een lange vlucht achter de rug hadden,

Nadere informatie

Begroting Stichting Groenfonds. Midden-Delfland

Begroting Stichting Groenfonds. Midden-Delfland Begroting 2012 Stichting Groenfonds Midden-Delfland 1 Begroting 2012 Het Groenfonds Midden-Delfland is in 2006 officieel opgericht vanuit de ontwikkeling van de Harnaschpolder. Deelnemers aan het fonds

Nadere informatie

Woord vooraf. Hoe hun seizoen verliep, kunt u lezen in dit jaarverslag.

Woord vooraf. Hoe hun seizoen verliep, kunt u lezen in dit jaarverslag. 1 xxxx 2 3 - - - xxxx Woord vooraf Op de cover van dit jaarverslag staat een grutto, een mannetje. De kans is groot dat het legsel van zijn vrouwtje is beschermd door vrijwillige weidevogelbeschermers.

Nadere informatie

Graaf van Hornepad 2006

Graaf van Hornepad 2006 Graaf van Hornepad 2006 Zaterdag 4 februari Weert - Tungelroy 18 km Daar we ook zo nu en dan een enkele dag willen wandelen hebben we besloten om het Graaf van Hornepad te gaan lopen. Dit pad, een rondwandeling

Nadere informatie

Samen werken aan weidevogelbeheer

Samen werken aan weidevogelbeheer Samen werken aan weidevogelbeheer Sleutels tot succes Samen werken aan weidevogelbeheer Sleutels tot succes Landelijk gaan de weidevogels nog steeds achteruit. Maar er zijn plaatsen in Nederland waar het

Nadere informatie

JAARVERSLAG WEIDEVOGELBESCHERMING IN AMSTELLAND

JAARVERSLAG WEIDEVOGELBESCHERMING IN AMSTELLAND JAARVERSLAG WEIDEVOGELBESCHERMING IN AMSTELLAND 2013 Werkgroep Weidevogelbescherming IVN Amstelveen Vogelwerkgroep Ouderkerk ANV De Amstel en erfvogels 0 Inhoudsopgave 1. Weersverloop voorjaar 2013 2 2.

Nadere informatie

Landbouwmuseum Tiengemeten

Landbouwmuseum Tiengemeten Landbouwmuseum Tiengemeten Cultuureducatiepakket Basisscholen Landbouw Tiengemeten Landbouwmuseum Tiengemeten Cultuureducatiepakket Basisscholen Landbouw Museum Tiengemeten Tekst: Landbouw Museum Fotografie:

Nadere informatie

Even wachten met maaien voor de gruttokuikens

Even wachten met maaien voor de gruttokuikens pagina 1 van 5 Even wachten met maaien voor de gruttokuikens Reportage Weidevogelbeheer Weidevogels hebben het zwaar. Nu komt de overheid met een reddingsplan dat volgens Vogelbescherming Nederland zo

Nadere informatie

OPSTARTPLAN WEIDEVOGELGROEP RIJN EN GOUWE WIERICKE

OPSTARTPLAN WEIDEVOGELGROEP RIJN EN GOUWE WIERICKE OPSTARTPLAN WEIDEVOGELGROEP RIJN EN GOUWE WIERICKE OPSTARTPLAN WEIDEVOGELGROEP RIJN EN GOUWE WIERICKE Weidevogelgroepen zijn voor de bedreigde Nederlandse weidevogels ontzettend belangrijk. Zonder hen

Nadere informatie

Sponsormogelijkheden en bijbehorende tegenprestaties op en rond De Ulebelt, centrum voor natuur- en milieu-educatie & kinderboerderij

Sponsormogelijkheden en bijbehorende tegenprestaties op en rond De Ulebelt, centrum voor natuur- en milieu-educatie & kinderboerderij SPONSORING EN TEGENPRESTATIES Stichting De Ulebelt Maatmansweg 3 7425 NC Deventer www.ulebelt.nl info@ulebelt.nl 0570-65 34 37 Sponsormogelijkheden en bijbehorende tegenprestaties op en rond De Ulebelt,

Nadere informatie

Weidevogelbescherming Spaarndam/Haarlemmerliede. Spaarndam/Haarlemmerliede in het voorjaar van 2010

Weidevogelbescherming Spaarndam/Haarlemmerliede. Spaarndam/Haarlemmerliede in het voorjaar van 2010 Weidevogelbescherming 2010 Spaarndam/Haarlemmerliede Martin Ikelaar In dit artikel gaan we in op de activiteiten van de vrijwilligers weidevogelbescherming Spaarndam/Haarlemmerliede in het voorjaar van

Nadere informatie

VOORSTELLING TOCHT DEELNEMERS

VOORSTELLING TOCHT DEELNEMERS VOORSTELLING TOCHT De GR 48 of de Sendero de Sierra Morena doorkruist, zoals de meeste GR s in Spanje, meerdere natuurgebieden. De Sierra Morena is een gebergte van 400 km van het oosten tot het westen

Nadere informatie

Begroting Stichting Groenfonds. Midden-Delfland

Begroting Stichting Groenfonds. Midden-Delfland Begroting 2013 Stichting Groenfonds Midden-Delfland 1 Begroting 2013 Inleiding Het Groenfonds Midden-Delfland is in 2006 officieel opgericht vanuit de ontwikkeling van de Harnaschpolder. Deelnemers aan

Nadere informatie

WEIDEVOGELS RESULTATEN 2011 TOTAAL

WEIDEVOGELS RESULTATEN 2011 TOTAAL WEIDEVOGELS RESULTATEN 211 TOTAAL A. Weidevogelmeetnet Overijssel van 1994 tot en met 211 Het gaat nog steeds niet goed met de weidevogels. De al jarenlang neerwaartse trend blijft doorgaan. Positief is

Nadere informatie

Verbinding Stad-Land Midden-Delfland gebied

Verbinding Stad-Land Midden-Delfland gebied Verbinding Stad-Land Midden-Delfland gebied Analyse van de behoefte om de relatie tussen stad en land te verstevigen voor het Midden-Delfland gebied inclusief uitvoeringsagenda met begroting en dekkingsvoorstel

Nadere informatie

Negentien windmolens van rond 1740

Negentien windmolens van rond 1740 Wandelroute Kinderdijk Lengte: 11 en 20 kilometer Landschap: veenweidegebied, soms zacht en drassig Routebeschrijving: zie pagina 70 Markering: geen Plattegrond: beschikbaar (zie: www.klikprintenwandel.nl)

Nadere informatie

Kraaiachtigen een bedreiging voor weidevogels? Attie F. Bos Pim Vugteveen

Kraaiachtigen een bedreiging voor weidevogels? Attie F. Bos Pim Vugteveen Rijksuniversiteit Groningen Wetenschapswinkel Biologie Rapport 67 Kraaiachtigen een bedreiging voor weidevogels? Een literatuuronderzoek naar de rol van kraaiachtigen als predator en de invloed daarvan

Nadere informatie

GRUTTOPARADIJS WESTWOUDERPOLDER

GRUTTOPARADIJS WESTWOUDERPOLDER Wandelnetwerk Noord-Holland GRUTTOPARADIJS WESTWOUDERPOLDER Grutto met De Woude als decor. Er zijn dit jaar al minstens vijf meldingen van gruttonesten met vijf eieren en vrijwilliger Ton Loos vond in

Nadere informatie

Onderdeel Jaarverslag 2015

Onderdeel Jaarverslag 2015 Onderdeel Jaarverslag 2015 IVN Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid Afdeling De Ronde Venen & Uithoorn p.a. NME-centrum De Woudreus Pieter Joostenlaan 28a 3648 XR Wilnis ivnrvu@online.nl www.ivn/afdeling/de-ronde-venen-uithoorn

Nadere informatie

Project A4 Delft- Schiedam

Project A4 Delft- Schiedam Project A4 Delft- Schiedam Plannen voor verbeteren bereikbaarheid Den Haag Rotterdam Handout 16 februari 2009 Vanavond Informeren over de onderzoekstrajecten van RWS Presenteren van de voorlopige uitkomsten

Nadere informatie

WEIDEVOGELINVENTARISATIE EN ADVIES TOEKOMSTIG BEHEER WATERBERGING WOUDSE POLDER MIDDEN DELFLAND 2015

WEIDEVOGELINVENTARISATIE EN ADVIES TOEKOMSTIG BEHEER WATERBERGING WOUDSE POLDER MIDDEN DELFLAND 2015 WEIDEVOGELINVENTARISATIE EN ADVIES TOEKOMSTIG BEHEER WATERBERGING WOUDSE POLDER MIDDEN DELFLAND 2015 Opdrachtgever: Auteur: Datum: Hoogheemraadschap van Delfland Ferry van der Lans 10 augustus 2015 I N

Nadere informatie

Struinen door De Stille Kern

Struinen door De Stille Kern 58 Horsterwold Struinen door De Stille Kern Een 900 hectare groot natuurgebied waar natuurlijke processen volop de ruimte krijgen. Het gebied wordt begraasd door een kudde konikpaarden, die zorgen voor

Nadere informatie

Instructie voor de begeleiders

Instructie voor de begeleiders Informatie voor de begeleiders Boerderij-educatie Gooi en Vechtstreek is een initiatief van de Agrarische Natuurvereniging Vechtvallei en LTO-Noord afdeling Gooi, Vecht en Amstelstreek. Een tiental bedrijven

Nadere informatie

OVER DE STORM- BAAN NAAR WINKEL

OVER DE STORM- BAAN NAAR WINKEL Wandelnetwerk Noord-Holland OVER DE STORM- BAAN NAAR WINKEL Het fraaie raadhuis van Winkel staat te koop. Onze verslaggever ging een rondje Groetpolder doen en stuitte op ongemaaid, hoog nat gras, een

Nadere informatie

Actiecomité Behoud Woudweg e.o. E-Informatiekrant

Actiecomité Behoud Woudweg e.o. E-Informatiekrant Actiecomité Behoud Woudweg e.o. E-Informatiekrant Augustus 2006 Actiecomité Behoud Woudweg e.o. zet zich in voor behoud van de huidige waarden van deze mooiste weg van het Midden-Delfland gebied. De veranderingen

Nadere informatie

Subsidies voor landschap & natuur

Subsidies voor landschap & natuur Gemeente Aalten Subsidies voor landschap & natuur Versterking landschap De provincie Gelderland en de gemeente Aalten streven naar een gevarieerder, aantrekkelijker en beter beleefbaar landschap. Vandaar

Nadere informatie

Puyenbroeck familial

Puyenbroeck familial Puyenbroeck familial Sfeervol familie evenement zondag 17 april van 10 18 uur Gratis gebruik van de uitbatingen: fietsen minigolf roeiboten/waterfietsen treintje en verkeerspark Optredens van de Ketnetband

Nadere informatie

Weidevogelgroep Zoeterwoude. Jaarverslag 2014

Weidevogelgroep Zoeterwoude. Jaarverslag 2014 Weidevogelgroep Zoeterwoude Jaarverslag 2014 Weidevogelgroep Zoeterwoude De Weidevogelgroep Zoeterwoude is een groep vrijwilligers die zich al vele jaren inzet om samen met de boeren de weidevogels in

Nadere informatie

Natuur op Eerde uniek in Nederland

Natuur op Eerde uniek in Nederland Natuur op Eerde uniek in Nederland Eerde is méér dan mooi. Tijdens een wandeling met boswachter Jos Schouten van Natuurmonumenten wordt pas echt duidelijk hoe bijzonder de natuur op het historische landgoed

Nadere informatie

Actiecomité Behoud Woudweg e.o. E-Informatiekrant

Actiecomité Behoud Woudweg e.o. E-Informatiekrant Actiecomité Behoud Woudweg e.o. E-Informatiekrant Oktober 2005 Actiecomité Behoud Woudweg e.o. zet zich in voor behoud van de huidige waarden van deze mooiste weg van het Midden-Delfland gebied. De veranderingen

Nadere informatie

Voor EEn open En groen MiddEn-dElfland

Voor EEn open En groen MiddEn-dElfland Voor EEn open En groen MiddEn-dElfland Stichting Groenfonds Midden-Delfland p/a gemeente Midden-Delfland Postbus 1 2636 ZG Schipluiden W www.middendelfland.nl/groenfonds T (015) 380 41 11 E gemeente@middendelfland.nl

Nadere informatie

Weidevogels Lopikerwaard

Weidevogels Lopikerwaard Weidevogels Lopikerwaard Leo Kramer en Arjan van Duijvenboden Weidevogelbescherming is moeilijk. Weidevogels zijn divers, slecht te sturen, niet op te sluiten in reservaten en ze broeden ook nog eens in

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Zichtbare resultaten Kavelruil Heukelom 6 Kavelruil belangrijk voor realisatie doelstellingen Toekomstige plannen Deelname aan de Nationale Natuurwerkdag Procesmanager Nellie Raedts

Nadere informatie

JAARVERSLAG WEIDEVOGELS EN ERFVOGELS AMSTELLAND 2014

JAARVERSLAG WEIDEVOGELS EN ERFVOGELS AMSTELLAND 2014 JAARVERSLAG WEIDEVOGELS EN ERFVOGELS AMSTELLAND 2014 Werkgroep Weidevogelbescherming IVN Amstelveen Vogelwerkgroep Ouderkerk ANV De Amstel 0 1 Inhoudsopgave 1. Weersverloop voorjaar 2014 2 2. Vinddata

Nadere informatie

Oele de uil en zijn vriendjes de weidevogels

Oele de uil en zijn vriendjes de weidevogels Hier zien jullie alweer de tweede uitgave van ons jeugdblad. Zoals jullie weten kozen we voor de uil. Niet alleen omdat hij heel wijs is, maar met zijn gespitste oortjes kan hij ook goed horen. We hebben

Nadere informatie

Nieuwsbrief WBG Waalwijk

Nieuwsbrief WBG Waalwijk Nieuwsbrief WBG Waalwijk Negende jaargang, nummer 2 2018 Weidevogelbeschermingsgroep Waalwijk werkzaam in de gemeenten Waalwijk en Heusden onder begeleiding van het Brabants Landschap Coördinatoren: Harry

Nadere informatie

versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen dit beeldverslag geeft een indruk van de resultaten in 2017 De Groene Motor

versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen dit beeldverslag geeft een indruk van de resultaten in 2017 De Groene Motor versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen dit beeldverslag geeft een indruk van de resultaten in 2017 De Groene Motor Betrokkenheid van mensen bij het groen stimuleren en

Nadere informatie

Nieuwe ronde, nieuwe kansen met ANV Hollands Noorden

Nieuwe ronde, nieuwe kansen met ANV Hollands Noorden Nieuwsbrief Nr. 32 juni 2015 Nieuwe ronde, nieuwe kansen met ANV Hollands Noorden - Overgang leden Frisse Wind - Agrarisch natuurbeheer vanaf 2016 - Greppel plas-dras voor weidevogels - Weidevogelseizoen

Nadere informatie

HIJ BESCHERMT DE. Jager Jan Hoolwerf en natuurbeschermer. VO gel_

HIJ BESCHERMT DE. Jager Jan Hoolwerf en natuurbeschermer. VO gel_ HIJ BESCHERMT DE Jager Jan Hoolwerf en natuurbeschermer Wilhelm Bos werken zij aan zij aan de bescherming van de unieke soortenrijkdom in de Eempolder. Zij weten het precaire evenwicht tussen roofdier

Nadere informatie

Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo

Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo 5 km Waar Leuvenumse bossen Vertrekpunt Parkeerplaats Poolseweg [https://maps.google.com/? q=52.3032,5.71531] Gevarieerde wandelroute langs de Leuvenumse

Nadere informatie

Open dag. zaterdag 23 september. van tot uur

Open dag. zaterdag 23 september. van tot uur Open dag zaterdag 23 september van 10.00 tot 17.00 uur Welkom Van harte welkom op natuurbegraafplaats Schoorsveld, in de buurt van Strabrechtse Heide. Wij hopen dat u vandaag op een plezierige manier kennis

Nadere informatie

Lente. groep 3, 4 en 5

Lente. groep 3, 4 en 5 Lente groep 3, 4 en 5 Inhoud Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad lente 14

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

Knop om voor weidevogels

Knop om voor weidevogels Achtergrond 7 mei 2019 Knop om voor weidevogels Gerwout Netjes heeft voor 22% van zijn areaal zwaar natuurbeheer ingepast in zijn bedrijfsvoering. Het doel is het aantal weidevogels in stand te houden

Nadere informatie

Weidevogelbeheerevaluatie Gelderland 2017

Weidevogelbeheerevaluatie Gelderland 2017 Weidevogelbeheerevaluatie Gelderland 2017 Collectief Rivierenland Beeld: Shutterstock Datum: 15-11-2017 In opdracht van De agrarische collectieven Gelderland 1 Duivense broek Een deel van het Duivense

Nadere informatie