De Verbinding. Menselijk toezicht op de Valleilijn, een win-winsituatie voor alle betrokkenen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Verbinding. Menselijk toezicht op de Valleilijn, een win-winsituatie voor alle betrokkenen"

Transcriptie

1 De Verbinding Menselijk toezicht op de Valleilijn, een win-winsituatie voor alle betrokkenen

2 De Verbinding Waarom De Verbinding? De toezichthouders zijn de verbindende schakel tussen de vele betrokkenen bij station en openbaar vervoer. Via informatie, service, meldingen en feedback De openbaar vervoerverbinding De Valleilijn Het re-integratietraject vormt de verbinding van werkloosheid naar werk Het onderkomen van de toezichthouders aan het Zuidplein van station Ede-Wageningen is daarom ook De Verbinding genoemd.

3 Introductie Introductie Meer rust in de bus, minder zwartrijders in bus en trein. Oudere mensen die s avonds weer over straat durven. Veel minder foutgeparkeerde fietsen, opgeruimde stationspleinen. Een flinke afname van zakkenrollers op station Ede-Wageningen. En tientallen langdurig werklozen op weg naar werk. Het menselijk toezicht op de Valleilijn in de gemeenten Ede en Wageningen werpt grote vruchten af. Dat gaat om aangetoonde resultaten. Maar ook zijn er de vele positieve reacties van reizigers, middenstand en bus chauffeurs. Treinstewards, BOA s en wijkagenten zijn heel enthousiast. De voordelen van het project Menselijk Toezicht worden door vele partijen ervaren. In deze uitgave leest en ziet u alles over het resultaat van een half jaar gezamenlijk toezicht op de Valleilijn in Ede en Wageningen.

4

5 Een aantal cijfers Voorwoord Een aantal cijfers van 12 oktober april foutgeparkeerde fietsen zijn gelabeld 801 mensen zijn op de medewerkers afgestapt voor informatie 330 fietsen zijn uit de stallingen geruimd 78% minder zakkenrollers op station Ede-Wageningen dan in dezelfde periode een jaar geleden (van 23 naar 5) 40 uur toezicht is er wekelijks op het busstation Wageningen 40 uur toezicht is er wekelijks op station Ede-Wageningen 32 langdurig werklozen met een uitkering kunnen dit jaar in het project aan het werk Voorwoord Ik ben trots op het service- en preventieteam. Daar heb ik een aantal redenen voor. Zo ervaren de reizigers dat het team op hun veiligheid let. Maar ook hoor ik van chauffeurs en machinisten op de Valleilijn positieve geluiden. Ze staan er niet alleen voor en dat voelen ze. Verder zijn de politie en onze BOA s blij met de extra hulp die het team hun biedt bij het handhaven. De service- en preventiemedewerkers zelf krijgen hiermee een kans om zich te bewijzen en weer een stap te zetten richting regulier werk. Voor de deelnemende organisaties is dit dan ook een mooi voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Mensen op weg helpen, letterlijk en figuurlijk, daar gaat het om! Gerrie Ligtelijn-Bruins, Wethouder gemeente Ede

6

7 Connexxion: Provincie Gelderl Gemeente Ede af Connexxion: Nut, voordelen en noodzaak bewezen Coen van Silfhout (assistent procesmanager Connexxion): De serviceverlening richting reizigers en het veiligheidsgevoel van de reizigers zijn toegenomen sinds de start van het project. Reizigers stappen gemakkelijk op de service- en preventiemedewerkers af met vragen. Ook voor de minder valide reiziger staan ze direct klaar. En als er storing is, staan er na één telefoontje al gauw een aantal medewerkers op station Ede-Wageningen klaar. Ze bewaren de rust en informeren en verwijzen de reizigers. Het nut, de voordelen en de noodzaak van dit project hebben zich hiermee al bewezen. Provincie Gelderland: Voorkomen is beter dan genezen De Provincie Gelderland wil samen met vervoerders en gemeenten de veiligheidsbeleving in het openbaar vervoer vergroten en het aantal incidenten terugdringen. Er wordt ingezet op de sociale veiligheid in het voertuig, op de halteplaatsen en stations en in de directe omgeving daarvan. En omdat voorkomen beter is dan genezen, is de aanwezigheid van service- en preventiemedewerkers op stations van groot belang. Niet alleen om toezicht te houden, maar zeker ook om service aan reizigers te verlenen. Gemeente Ede, afdeling Toezicht: Blij met extra oren en ogen Jeroen Anbergen (Hoofd afdeling Toezicht Gemeente Ede): Vanuit Toezicht zijn wij erg blij met de extra oren en ogen in een omgeving waar dagelijks duizenden mensen passeren. Het station is één van de poorten van Ede en kan gezien worden als een visitekaartje. Het project Valleilijn levert een bewezen positieve bijdrage aan het verhogen van het kwaliteitsniveau van deze openbare ruimte.

8

9 Fietsen Politie Gelderlan BOA gemeente W Fietsen De service- en preventiemedewerkers besteden veel tijd en aandacht aan het opruimen van de fietsenstallingen. Daardoor zien ze er weer netter uit, wat de uitstraling van het station verbetert. Maar ze letten ook op welke fietsen er al te lang staan en geven dit door aan de gemeente. Die kan ze dan opruimen. Ze helpen daarmee de gemeentelijke BOA s de APV te handhaven. Bovendien heeft hun aanwezigheid een preventieve uitwerking. Politie Gelderland-Midden: Hogere pakkans John Jacobi (wijkagent Ede Centrum en Oost): Als wijkagent ben ik blij met het extra toezicht op en rond het station. Alleen al hun regelmatige aanwezigheid heeft een preventieve werking tegen criminaliteit. Daarnaast leren ze gericht te kijken naar mogelijk verdachte personen en activiteiten. Ze geven belangrijke informatie aan ons door en vergroten daarmee de pakkans. Dat zijn extra oren en ogen waar ik heel blij mee ben! Ze gaan ook meewerken bij preventieve acties, zoals die tegen fietsdiefstal. De fysieke inzet vanuit de politie kan daardoor omlaag. Ik kijk uit naar deze samenwerking. Politie Gelderland-Midden: Enorme afname zakkenrollers Jan van den Berg (wijkagent Ede Oud-Zuid): Sinds de toezichthouders hier werkzaam zijn, is het aantal aangiften van zakkenrollen van 23 naar 5 gedaald ten opzichte van dezelfde periode in het jaar ervoor. Dat zegt veel. Zeker omdat ik ook in het algemeen de indruk heb, dat hun aanwezigheid een sterk preventieve uitwerking heeft. BOA gemeente Wageningen: Dankzij hen kan ik de stallingen opruimen Co Seves (inspecteur Openbare Ruimte, BOA Gemeente Wageningen): De service- en preventiemedewerkers doen al het voorwerk bij onze halfjaarlijkse fietswrakkenopruimactie. Ze registeren de fietsen, labellen ze en helpen mij mee om ze op te ruimen. Dankzij hun voorwerk kan ik deze actie uitvoeren, want dit werk zou ik niet allemaal alleen kunnen doen.

10

11 BOA gemeente Omwonende bus ING Kantoor Wag BOA gemeente Wageningen: Burgers en ondernemers zijn enthousiast Co Seves (inspecteur Openbare Ruimte, BOA Gemeente Wageningen): Het enthousiasme onder de lokale ondernemers en de burgers rond busstation Wageningen over het service- en preventieteam is groot. Oudere mensen gaan weer s avonds over straat en doen boodschappen, omdat ze zich veilig voelen door de aanwezigheid van de medewerkers. Omwonende busstation Wageningen: Wij wachten tot de gele hesjesmensen er zijn 81-jarige bewoonster van de Stadsbrink: Ik spreek nu namens vele ouderen die wonen bij het busstation. Sinds de mensen in de gele hesjes aanwezig zijn durven wij als ouderen weer de weg op om boodschappen te gaan doen. Als wij deze mensen zien lopen voelen we ons veilig. Het is een nare tijd waarin wij leven en er zijn enkele ouderen die lastig gevallen zijn of op een nare wijze zijn aangesproken. Wij wachten nu tot de gele hesjesmensen buiten zijn en dan gaan wij boodschappen doen bij de Albert Heijn of groenteboer. Ik heb eens gevraagd of ze met mij mee wilden lopen toen ik geld moest pinnen. Dat stelde ik zeer op prijs en het gaf me een veilig gevoel. Als oudere ben je zeer kwetsbaar. Ik hoop en wens dat deze lieve, behulpzame mensen in de gele hesjes aanwezig mogen blijven, ik hoop het van ganser harte. ING Kantoor Wageningen: Het geeft klanten een veilig gevoel Het is zeer plezierig om de veiligheidsmensen om het kantoor te hebben. Ze komen geregeld even buurten en vragen of er nog ongeregeldheden zijn voorgevallen. We krijgen geregeld van klanten te horen dat het hen in tijden van skimming een veilig gevoel geeft dat er veiligheidsmensen rondlopen. Het helpt ons om onze klanten gerust te stellen en daarmee de klanttevredenheid te verhogen. Ga zo door! Albert Heijn Wageningen: Minder overlast Gijs Aartsen (supermarktmanager AH Wageningen): Op de tijden dat de toezichthouders er zijn, neemt de overlast rondom ons pand van rondhangende personen duidelijk af. Als filiaalmanager vind ik dat natuurlijk goed. Ik vind het belangrijk dat mijn klanten zich prettig en veilig voelen als ze komen winkelen. Ik ben er dus erg blij mee!

12

13 Werkplein: Ze b Wat houdt het to Wat houdt het toezicht in? De naam Service- en Preventieteams zegt het al. Ze helpen mee de criminaliteit op en rond de (bus)stations van Wageningen, Ede en Lunteren en in het voertuig terug te dringen. Daarnaast bieden ze service en informatie aan reizigers en publiek. De vele activiteiten waaruit hun werk bestaat, worden opgesomd in het schema achter in deze brochure. Het schema biedt een vereenvoudigd overzicht van hoe het toezicht werkt en met wie de teams samenwerken. Werkplein: Ze bieden toegevoegde waarde aan diverse partijen Edwin van der Eijk (praktijkbegeleider re-integratie op de Valleilijn, via Werkplein Ede-Wageningen): Wat een geweldige toegevoegde waarde voor de vervoerders, politie en BOA s van de gemeente. Ze verbeteren de kwaliteit van de informatievoorziening aan de reiziger, ze zorgen voor opgeruimde fietsenstallingen en daarmee voor preventie van fietsdiefstal. Regelmatig geef ik hun extra trainingsopdrachten, om te peilen op welk niveau hun kwaliteiten liggen. Ook daarmee hebben ze weer iets extra s te bieden. De samenwerking met allerlei betrokkenen verloopt goed, wat ook weer tot nieuwe deelprojecten leidt. Er komen regelmatig positieve en enthousiaste reacties van alle kanten. Zelf zijn de medewerkers ook erg enthousiast en blij met het werk dat ze doen. Ze krijgen weer structuur in hun leven en zijn een voorbeeld voor zichzelf en hun omgeving. Niet blijven staren waar de zon onder ging, anders zal je hem nooit op zien gaan. Reacties van medewerkers: Heel veel dank dat jullie ons een kans geven om terug te keren in de maatschappij. Door de positieve begeleiding heb ik weer vertrouwen gekregen in de toekomst. Dank voor dat vertrouwen. Ik heb bijna twee jaar zonder werk gezeten. Toen ik van dit project hoorde heb ik zelf WorkFirst benaderd en ben ik geselecteerd. Ik ben er blij mee, het is uitdagend werk.

14

15 Bloemist Gert van Syntus Connexxion Bloemist Gert van den Born: De uitstraling van het station is veel beter Het is fantastisch om te zien hoeveel netter het station er weer uitziet. Omdat de fietsen worden opgeruimd kunnen mensen hier weer beter lopen. Ook gaan mensen nu zelf weer netter met het station om. Van klanten hoor ik ook veel positieve berichten. Het station is er veiliger door geworden. En de uitstraling van het station is veel beter nu. Dat is goed voor heel Ede. Syntus: Een project dat werkt Inge Heijna (manager sociale veiligheid Syntus): Mij valt op hoe gedreven deze mensen zijn, en trots op wat ze doen. Goed om te zien dat het uitgegroeid is tot een project dat echt werkt. Het is een stabiel project geworden, zo kan het nog jaren voortgaan. De kracht van er samen in geloven en er samen voor gaan is de basis. Buschauffeur Syntus Valleilijn: Prettig als ze meerijden s Morgens stappen ze regelmatig in de bus van de Valleilijn. Het geeft mij een prettig gevoel dat er controle is op onregelmatigheden in de bus. En door mee te rijden zorgen ze ook voor preventie. Connexxion treinsteward: Je ziet mensen gauw inchecken Jelle Buising (treinsteward Connexxion): De medewerkers zijn regelmatig op het perron aanwezig, waar ze informatie verstrekken aan reizigers. Ik heb ze zelfs visitekaartjes van onze klantenservice en folders over de OV-chipkaart meegegeven, zodat ze ook kunnen doorverwijzen. Ook zie je reizigers gauw inchecken zodra de medewerkers het perron opkomen. Ze zorgen dus voor preventie tegen zwartrijden. Verder gaan ze met mij mee op controle in de trein. Het is handig als je er mensen bij hebt.

16

17 Activiteiten toezi PROFITEREN MEE VAN TOEZICHT vervoerders (chauffeur, machinist, steward, klantenservice e.a.) boa s gemeente politie middenstanders & ondernemers OPDRACHTGEVERS Provincie Gelderland Gemeente Ede Gemeente Wageningen PRAKTIJKBEGELEIDER VEILIGHEIDSBEHOEFTE reiziger passant buschauffeur treinmachinist treinsteward middenstander TOEZICHTHOUDERS inzet : zowel via rooster als bij specifieke hulpvraag taken : preventief aanwezig zijn personen aanspreken op overlast bemiddelen in bedreigende situaties informatie bieden aan reizigers informatie bieden bij verstoringen helpen, service verlenen in allerlei situaties fietsenstallingen opruimen fietsenstallingen in de gaten houden helpen bij preventieve acties politie melden langparkeerders op Kiss & Ride verdachte situaties melden fietsers op trottoir aanspreken auto s controleren op foutparkeren geparkeerde auto s controleren op waardevolle bezittingen acties die worden opgezet in samenwerking met betrokken partijen, via de praktijkbegeleider UITSTROOM NAAR BAAN Colofon Colofon Uitgave Gemeenten Ede en Wageningen Werkplein Ede-Wageningen WorkFirst Veluwe bv. Samenwerkende partijen sociale veiligheid OV Gelderland Redactie Astrid van Beveren (Tekst Oké) Vormgeving Trea Hermans (gemeente Ede) Fotografie Edwin van der Eijk Astrid van Beveren Trea Hermans

De Verbinding. De Resultaten Menselijk Toezicht op de Valleilijn

De Verbinding. De Resultaten Menselijk Toezicht op de Valleilijn De Verbinding De Resultaten 2012-2015 Menselijk Toezicht op de Valleilijn De Verbinding Waarom De Verbinding? De service- en preventiemedewerkers zijn de verbindende schakel tussen de vele betrokkenen

Nadere informatie

Trein stopt 4 keer per uur op station Hoevelaken

Trein stopt 4 keer per uur op station Hoevelaken Veel veranderingen Valleilijn trein en bus Nieuws n o 7 december 2013 Trein stopt 4 keer per uur op station Hoevelaken Valleilijn Veluwelijn Valleilijn Veluwelijn Valleilijn Veluwelijn Op 15 december 2013

Nadere informatie

Geopend: station Hoevelaken

Geopend: station Hoevelaken Nieuw busstation Wageningen - Gele NS trein verdwijnt Nieuws n o 5 maart 2013 Valleilijn Veluwelijn Valleilijn Veluwelijn Valleilijn Veluwelijn Geopend: station Hoevelaken Op 9 december 2012 is station

Nadere informatie

Editie 1 13 september 2010. Voor u ligt de geheel vernieuwde. reizigersnieuwsbrief van de Valleilijn. Na de start van de Valleilijn in 2006 zijn

Editie 1 13 september 2010. Voor u ligt de geheel vernieuwde. reizigersnieuwsbrief van de Valleilijn. Na de start van de Valleilijn in 2006 zijn Editie 1 13 september 2010 Voor u ligt de geheel vernieuwde reizigersnieuwsbrief van de Valleilijn. Na de start van de Valleilijn in 2006 zijn er een aantal nieuwsbrieven uitgekomen. We zijn nu een paar

Nadere informatie

In de zomer 1 + 1 GRATIS reizen met de Valleilijn trein

In de zomer 1 + 1 GRATIS reizen met de Valleilijn trein Volop vernieuwingen Valleilijn stations en treinen Nieuws n o 6 In de zomer 1 + 1 GRATIS reizen met de Valleilijn trein juli 2013 Valleilijn Veluwelijn Valleilijn Veluwelijn In de maanden juli en augustus

Nadere informatie

Editie 2 mei/juni 2011. De Valleilijntrein is dit jaar door reizigers. als beste regionale spoorlijn beoordeeld!

Editie 2 mei/juni 2011. De Valleilijntrein is dit jaar door reizigers. als beste regionale spoorlijn beoordeeld! Editie 2 mei/juni 2011 De Valleilijntrein is dit jaar door reizigers als beste regionale spoorlijn beoordeeld! Daar zijn we behoorlijk trots op, want we zijn voortdurend bezig om de Valleilijn nóg beter

Nadere informatie

OV-klantenbarometer beoordeelt Valleilijn alwéér als beste spoorlijn! Nieuws n o 4. juni 2012. Valleilijn. Veluwelijn

OV-klantenbarometer beoordeelt Valleilijn alwéér als beste spoorlijn! Nieuws n o 4. juni 2012. Valleilijn. Veluwelijn Nieuws n o 4 OV-klantenbarometer beoordeelt Valleilijn alwéér als beste spoorlijn! juni 2012 Valleilijn Veluwelijn Valleilijn Veluwelijn Valleilijn Veluwelijn Valleilijn weer nummer één De Valleilijntrein

Nadere informatie

Het Keerpunt. Menselijk toezicht op de Valleilijn, al zeven jaar een succes.

Het Keerpunt. Menselijk toezicht op de Valleilijn, al zeven jaar een succes. Het Keerpunt Menselijk toezicht op de Valleilijn, al zeven jaar een succes. Het Keerpunt Waarom Het Keerpunt? Het re-integratieproject Service- en preventieteam Valleilijn is voor de deelnemers het keerpunt

Nadere informatie

Gemeente Ede. Memo. Zaaknummer : 36525 Onderwerp : Evaluatie/Voortzetting project: Service- en Preventieteam Valleilijn

Gemeente Ede. Memo. Zaaknummer : 36525 Onderwerp : Evaluatie/Voortzetting project: Service- en Preventieteam Valleilijn Memo Aan : Gemeenteraad Van : College van burgemeester en wethouders Datum : 29 september 2015 Opgesteld door : André Steentjes (Hoofd Werk & Participatie), Jaco van Putten (Account- en Projectmanager

Nadere informatie

Samenvatting en conclusies

Samenvatting en conclusies Eval uat i e Camer at oezi cht Gouda Ei ndr appor t Samenvatting en conclusies De gemeente Gouda is begin 2004 een proef gestart met cameratoezicht in de openbare ruimte op diverse locaties in de gemeente.

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders Burgemeester en wethouders Raadsvoorstel voor behandeling in oordeelvormende/besluitvormende vergadering Datum vergadering 30-4-2015 Zaaknummer : Onderwerp Kredietaanvraag tijdelijke P&R en verplaatsen

Nadere informatie

Voorstel aan burgemeester en wethouders Zaaknummer Onderwerp: Evaluatie / Voortzetting project: Service- en Preventieteam Valleilijn

Voorstel aan burgemeester en wethouders Zaaknummer Onderwerp: Evaluatie / Voortzetting project: Service- en Preventieteam Valleilijn Voorstel aan burgemeester en wethouders Zaaknummer 36525 Onderwerp: Evaluatie / Voortzetting project: Service- en Preventieteam Valleilijn Samenvatting/korte toelichting: In 2009 is de gemeente Ede medeondertekenaar

Nadere informatie

Persnota Stad Kortrijk

Persnota Stad Kortrijk Persnota Stad Kortrijk Persnota maandag 31 oktober 2016 Hondenbaasjes vormen Kortrijks veiligheidsteam Meer dan 100 deelnemers Horen, zien en melden, wordt een Kortrijks devies. ( ) We ondernemen actie

Nadere informatie

Monitoring sociale veiligheid in het openbaar vervoer

Monitoring sociale veiligheid in het openbaar vervoer Monitoring sociale veiligheid in het openbaar vervoer Delfíni en Probit brengen sociale veiligheid in kaart 29 juni 2009, Matti Baggerman, Delfíni en Bert Anvelink, Probit Op landelijk niveau wordt de

Nadere informatie

Innovatie in efficiënt gebruik en organisatie van bewaakte (zelfservice) fietsenstallingen op stations. Houten 20 juni 2019

Innovatie in efficiënt gebruik en organisatie van bewaakte (zelfservice) fietsenstallingen op stations. Houten 20 juni 2019 Innovatie in efficiënt gebruik en organisatie van bewaakte (zelfservice) fietsenstallingen op stations Houten 20 juni 2019 Even voorstellen Foto Folkert Folkert Piersma Projectmanager ProRail Sabine van

Nadere informatie

Evaluatie buurttoezicht. november 2011 april 2012

Evaluatie buurttoezicht. november 2011 april 2012 Evaluatie buurttoezicht november 2011 april 2012 1 Inleiding In de zomer van 2011 werd ineens een grote toename van het aantal diefstallen uit auto s waargenomen. Met de donkere dagen in het vooruitzicht,

Nadere informatie

Bijlage 3 Jaaruitvoeringsplan Tweestromenland 2015

Bijlage 3 Jaaruitvoeringsplan Tweestromenland 2015 Bijlage 3 Jaaruitvoeringsplan Tweestromenland 2015 Veiligheidsbeleving Inzicht krijgen in de factoren die van invloed zijn op de veiligheidsbeleving bij de inwoners van Tweestromenland. Afhankelijk van

Nadere informatie

Meerjarenoverzicht Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer

Meerjarenoverzicht Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer Meerjarenoverzicht Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer 1. Inleiding In december 2002 heeft de Tweede Kamer ingestemd met het Aanvalsplan Sociale Veiligheid. In 2006 is dit Aanvalsplan geëvalueerd. Besloten

Nadere informatie

Valleilijn. Bus en trein op één lijn. Buslijn en de Valleilijn-trein

Valleilijn. Bus en trein op één lijn. Buslijn en de Valleilijn-trein Valleilijn Bus en trein op één lijn Buslijn 84 86 88 en de Valleilijn-trein Dienstregeling geldig per 10 december 2017 Beste reiziger, Vanaf 10 december 2017 rijden de bussen van Syntus Gelderland volgens

Nadere informatie

Het plan van aanpak verbetering Veilig Uitgaan kern Helden

Het plan van aanpak verbetering Veilig Uitgaan kern Helden Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Peel en Maas, De ondernemers van Discotheek The Apollo en Palladio Discotheek, De gemeente Peel en Maas, Politie Limburg-Noord, Basiseenheid

Nadere informatie

BUURTSIGNAAL TER APEL

BUURTSIGNAAL TER APEL BUURTSIGNAAL TER APEL IN SAMENWERKING MET BURGERS EN ONDERNEMERS UITGEVOERD DOOR: INHOUD Uitleg Buurtsignaal Uitvoering Buurtsignaal Resultaten onderzoek Overige bevindingen Conclusie Aanbevelingen UITLEG

Nadere informatie

Starterscommissie VOA

Starterscommissie VOA Starterscommissie VOA Team Alphen a/d Rijn John Nieumeijer, Teamchef Frank Heijmink, wijkagent Horeca & Ondernemers Groei van 88 naar 115 fte. 107.000 inwoners op 132 km 2 VOA -Starterscommissie 2 Feitjes

Nadere informatie

Bus en trein op één lijn. Buslijn 88 en de Valleilijn-trein

Bus en trein op één lijn. Buslijn 88 en de Valleilijn-trein Bus en trein op één lijn Buslijn 88 en de Valleilijn-trein Dienstregeling geldig per 14 december 2014 Beste reiziger, Vanaf 14 december 2014 rijden de bussen van yntus Gelderland volgens een nieuwe dienstregeling.

Nadere informatie

Hoe beoordelen Almeerders de leefbaarheid en veiligheid in hun buurt?

Hoe beoordelen Almeerders de leefbaarheid en veiligheid in hun buurt? VEILIGHEIDSMONITOR-WIJKPEILING ALMERE 2017 Hoe beoordelen Almeerders de leefbaarheid en veiligheid in hun buurt? 23 mei 2018 Meer weten over uw eigen wijk? Ga naar www.wijkmonitoralmere.nl 1. INTRODUCTIE

Nadere informatie

Rapportage TIP Nederweert. Generiek december. 2 januari 2019

Rapportage TIP Nederweert. Generiek december. 2 januari 2019 Rapportage TIP Nederweert Generiek december 2 januari 2019 Inhoudsopgave 1. Samenvatting 2 2. Rechte tellingen 3 Ondermijning 3 3. Onderzoeksverantwoording 7 Toponderzoek 8 1 Let op! Laag aantal respondenten!

Nadere informatie

een innovatie en essentiële verandering voor Connexxion Jan Hollander, 9 oktober 2012

een innovatie en essentiële verandering voor Connexxion Jan Hollander, 9 oktober 2012 een innovatie en essentiële verandering voor Connexxion Jan Hollander, 9 oktober 2012 Inhoud presentatie Inleiding Openbaar Vervoer Connexxion Logistiek Centrum Theorie voor de praktijk: de verandermatrix

Nadere informatie

Sociale veiligheid. De zorg voor een prettige en veilige reis

Sociale veiligheid. De zorg voor een prettige en veilige reis Sociale veiligheid De zorg voor een prettige en veilige reis Inleiding Elke dag spant NS zich in om het reizen met de trein en het verblijf op het station voor iedereen zo prettig en veilig mogelijk te

Nadere informatie

Verkenningen document Busstation Molenzoom Consultatie avond bewoners/bedrijven 15 december 2010

Verkenningen document Busstation Molenzoom Consultatie avond bewoners/bedrijven 15 december 2010 Verkenningen document Busstation Molenzoom Consultatie avond bewoners/bedrijven 15 december 2010 Afdeling Projectontwikkeling 10 januari 2011 Aantal aanwezigen Locatie Ca 17 personen Aula in De Heemlanden

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 2015-070

RAADSINFORMATIEBRIEF 2015-070 RAADSINFORMATIEBRIEF 2015-070 Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4998406 Aan : Gemeenteraad Datum : 30 juni 2015 Portefeuillehouder : Wethouder J.C. Buijtelaar Programma : 8. Mobiliteit TITEL Ingebruikname

Nadere informatie

Stationsproject Station 2020 Hasselt

Stationsproject Station 2020 Hasselt Stationsproject Station 2020 Hasselt Lokale politie HAZODI Federale politie Hasselt Provincie Limburg Stad Hasselt Corporate Security Service van de NMBS-Holding De Lijn 1 Voorwoord De lokale politie HAZODI

Nadere informatie

Rapport van Aanbevelingen

Rapport van Aanbevelingen Rapport van Aanbevelingen Busroute Landsmeer Aangeboden aan College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Landsmeer in de persoon van wethouder Cor Hienkens Aangeboden door bewoners van de Fuutstraat

Nadere informatie

NESSELANDE 2018 OVER BUURTPREVENTIE NESSELANDE WIJKPROFIEL ROTTERDAM Prettig, een fijn gevoel. dat er verbondenheid is

NESSELANDE 2018 OVER BUURTPREVENTIE NESSELANDE WIJKPROFIEL ROTTERDAM Prettig, een fijn gevoel. dat er verbondenheid is SAMENVATTING WIJKPROFIEL NESSELANDE 2018 1 NESSELANDE 2018 OVER BUURTPREVENTIE NESSELANDE Buurtpreventie Nesselande (BPN) bestaat sinds 2014 en heeft als doel om de extra ogen en oren van de politie in

Nadere informatie

"# $%%!& '( $ % ) ! " # $ % & % "' ' ( ) ( ( *%*% %"" %! " +!,' #,"-!! &,! ' *!' +(!,% $ *% #"-$ +)!! !!," # !& +"## ! 3./"#)! 4! """! "2!! +" !

# $%%!& '( $ % ) !  # $ % & % ' ' ( ) ( ( *%*% % %!  +!,' #,-!! &,! ' *!' +(!,% $ *% #-$ +)!! !!, # !& +## ! 3./#)! 4! ! 2!! + ! ! "# $%%!& '( $ % )! " # $ % & % "' ' ( ) ( (" *# ( *%*% %"" %! " +!,' #,"-!! &,! ' *!' +(!,% $ *% #"-$ +)!!!,"""#!!," #!#,"./#!,"#!!& +"##!' 12"#!),"#&! 3./"#)! 4! """! "2!! +"!# +"'! *.( "*%,, "*/+ #

Nadere informatie

Bewonersenquête veiligheid Almere Poort

Bewonersenquête veiligheid Almere Poort Bewonersenquête veiligheid Almere Poort Het zou fijn zijn als de gemeente Almere Poort gaat zien als het visitekaartje van Almere. Daar kom je de stad binnen. Laat ze er iets moois van maken. [Geef tekst

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING 2016-2019

PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 6C Openbare orde en veiligheid Inleiding Wij willen het veiligheidsniveau voor de bewoners en bezoekers van Leiderdorp behouden in objectief en subjectief opzicht en waar mogelijk

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF Oudewater 17R.00072

RAADSINFORMATIEBRIEF Oudewater 17R.00072 Gemeente Qiulewater RAADSINFORMATIEBRIEF Oudewater 17R.00072 Van college van burgemeester en wethouders Datum : 21 februari 2017 Portefeuillehouder(s) : Burgemeester Verhoeve Portefeuille(s) : Openbare

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Ons kenmerk L110/05.23786. Aantal bijlagen

Ons kenmerk L110/05.23786. Aantal bijlagen Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 329 29 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Datum 6-9-05 Datum

Nadere informatie

Rapportage TIP Gulpen-Wittem. Limburgse vragen december. 2 januari 2019

Rapportage TIP Gulpen-Wittem. Limburgse vragen december. 2 januari 2019 Rapportage TIP Gulpen-Wittem Limburgse vragen december 2 januari 2019 Inhoudsopgave 1. Samenvatting 2 2. Rechte tellingen 3 Ondermijning 3 3. Onderzoeksverantwoording 7 Toponderzoek 8 1 Let op! Laag aantal

Nadere informatie

Hallo ondernemer, de drukste maand van het jaar is weer aangebroken!

Hallo ondernemer, de drukste maand van het jaar is weer aangebroken! Hallo ondernemer, de drukste maand van het jaar is weer aangebroken! Terwijl pepernoten en de chocolade sinterklazen al bijna weer uit de schappen verdwijnen, staat de klant te popelen om boodschappen

Nadere informatie

Ontwikkeling van misdrijven in Amersfoort 2003-2013

Ontwikkeling van misdrijven in Amersfoort 2003-2013 Ontwikkeling van misdrijven in Amersfoort 2003-2013 Gemeente Amersfoort Ben van de Burgwal januari 2014 In 2013 registreerde de politie voor Amersfoort 10.249 misdrijven. Het aantal misdrijven is sinds

Nadere informatie

Veiligheidscijfers Soest 2015 samenwerking loont

Veiligheidscijfers Soest 2015 samenwerking loont ontwikkeling 2015 tov 2014, gemeente ontwikkeling 2015 tov 2014, regio MNL januari t/m juni juli t/m december Veiligheidscijfers Soest 2015 samenwerking loont Januari 2016 - In 2015 is het aantal woninginbraken

Nadere informatie

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio.

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Maak plaats voor Hoorn! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Iedere dag is het hier een komen en gaan van duizenden

Nadere informatie

SAMENVATTING 2-METING PILOTS DORPSSTRAAT ZEIST

SAMENVATTING 2-METING PILOTS DORPSSTRAAT ZEIST PILOTS DORPSSTRAAT ZEIST Opdrachtgever: Gemeente Zeist Datum: maart 2018 Uitvoering: QUO-communications Winthontlaan 200, Postbus 85183, 3508 AD Utrecht Telefoon 030-2800434, fax 030-2800377 E-mail: info@quo-communications.nl

Nadere informatie

Tabellen Veiligheidsmonitor 2008 Leiden

Tabellen Veiligheidsmonitor 2008 Leiden Veiligheidsmonitor 2008, gemeente 1 Tabellen Veiligheidsmonitor 2008 In deze bijlage worden de uitkomsten van de monitor weergegeven in tabellen. Van de volgende gebieden worden cijfers gepresenteerd:

Nadere informatie

Theo Weterings, voorzitter VNG commissie Bestuur en Veiligheid en burgemeester Haarlemmermeer

Theo Weterings, voorzitter VNG commissie Bestuur en Veiligheid en burgemeester Haarlemmermeer Dag van de Boa, Maandag 17 november 2014 Theo Weterings, voorzitter VNG commissie Bestuur en Veiligheid en burgemeester Haarlemmermeer Het gesproken woord geldt. Dames en heren, Het is voor mij een groot

Nadere informatie

Rhenen. ontwikkeling in de periode januari-jun 2018 t.o.v. januari-jun 2017

Rhenen. ontwikkeling in de periode januari-jun 2018 t.o.v. januari-jun 2017 Rhenen Algemeen: In de eerste zes maanden van 2018 is het totaal aantal geregistreerde misdrijven in Rhenen met -2% gedaald ten opzichte van 2017. De daling is minder sterk dan de gemiddelde ontwikkeling

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst

Informatiebijeenkomst Informatiebijeenkomst Ondernemers De Houtwegen Heemskerk 19 September 2013 Agenda 16:30 17:00 Ontvangst met koffie 17:00 17:10 Opening 17:10 17:50 Keurmerk Veilig Ondernemen Cees van der Kolk 17:55 18:15

Nadere informatie

Convenant sociale veiligheid. Arriva Personenvervoer Nederland

Convenant sociale veiligheid. Arriva Personenvervoer Nederland Convenant sociale veiligheid Arriva Personenvervoer Nederland Partijen Arriva Personenvervoer Nederland BV, vertegenwoordigd in de persoon van: Dhr. A.B. Hettinga, voorzitter Raad van Bestuur Vakbonden,

Nadere informatie

Winkeliers over functioneren van politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa s)

Winkeliers over functioneren van politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa s) Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) Den Haag, augustus 2014 Winkeliers over functioneren van politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa s) 1 Het onderzoek In opdracht van de Stichting Maatschappij

Nadere informatie

Buurt Informatie Netwerk

Buurt Informatie Netwerk Buurt Informatie Netwerk Samen zorgen we voor ieders veiligheid. Veiligheid Veiligheid is een zaak voor iedereen, niet enkel voor politie en justitie. BIN WAT? Buurt Informatie Netwerk BIN oorsprong? 1994

Nadere informatie

7,5 50,4 7,2. Gemeente Enkhuizen, Leefbaarheid. Overlast in de buurt Enkhuizen. Veiligheidsbeleving Enkhuizen

7,5 50,4 7,2. Gemeente Enkhuizen, Leefbaarheid. Overlast in de buurt Enkhuizen. Veiligheidsbeleving Enkhuizen Leefbaarheid 7,5 Leefbaarheid (rapportcijfer) : 7,5 Fysieke voorzieningen (score) Sociale cohesie in de buurt (score) Aanpak gemeente L&V (% (zeer) ) Gemeente, 2015 6,3 29,0 38,2 Overlast in de buurt %

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Nr. :

Raadsinformatiebrief Nr. : Raadsinformatiebrief Nr. : Reg.nr. : 12. 0642 B&W verg. : 12 juni 2012 Onderwerp: Evaluatie project Veilig Uitgaan 1) Status In het licht van de actieve informatieplicht informeren wij U over de stand

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Verwijderen van fietsen bij het station. BW-nummer

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Verwijderen van fietsen bij het station. BW-nummer Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Verwijderen van fietsen bij het station Programma / Programmanummer Mobiliteit / 1072 BW-nummer Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting De fractie van PvdA heeft schriftelijke

Nadere informatie

Schriftelijke vragen. Amsterdam, 7 november Inleiding.

Schriftelijke vragen. Amsterdam, 7 november Inleiding. Gemeenteraad Schriftelijke vragen Jaar 2012 Publicatiedatum 14 november 2012 Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen van het raadslid de heer A.H. van Drooge van 18 juli 2012 inzake veiligheid in

Nadere informatie

Rapportage TIP Mook & Middelaar. Generiek december. 2 januari 2019

Rapportage TIP Mook & Middelaar. Generiek december. 2 januari 2019 Inhoudsopgave Rapportage TIP Mook & Middelaar Generiek december 2 januari 2019 1. Samenvatting 2 2. Rechte tellingen 3 Ondermijning 3 3. Onderzoeksverantwoording 7 Toponderzoek 8 1 Let op! Laag aantal

Nadere informatie

Praten werkt: succesvolle aanpak problematiek

Praten werkt: succesvolle aanpak problematiek Praten werkt: succesvolle aanpak problematiek scholierenlijnen Veolia Transport en de provincie Gelderland verbeteren sfeer op buslijn 85 28 mei 2010, ir. Matti Baggerman, bureau Delfíni en Anja Maas,

Nadere informatie

12 VEILIGHEID IN HAARLEM EN BUURTBELEVING

12 VEILIGHEID IN HAARLEM EN BUURTBELEVING VEILIGHEID IN HAARLEM EN BUURTBELEVING Graag zouden we nog een aantal aanvullende vragen willen stellen over hoe u de veiligheid in Haarlem ervaart. In hoeverre vindt u Haarlem een veilige stad? In hoeverre

Nadere informatie

Toezicht & Handhaving in de Gemeente Meerssen

Toezicht & Handhaving in de Gemeente Meerssen Toezicht & Handhaving in de Gemeente Meerssen INLEIDING De meeste mensen willen graag wonen in een gemeente die veilig is en er netjes en verzorgd uitziet. Maar we willen ook wel eens iets aan de omgeving

Nadere informatie

Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag

Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag Een aantrekkelijk gebied, met een uitgebreid aanbod aan werkgelegenheid Onder de noemer Arnhem Centraal ondergaan station Arnhem en zijn directe omgeving

Nadere informatie

Resultaten buurtonderzoek naar het opheffen van de pinautomaat aan de Tiranastraat in Zenderpark.

Resultaten buurtonderzoek naar het opheffen van de pinautomaat aan de Tiranastraat in Zenderpark. Afdeling IJsselstein Resultaten buurtonderzoek naar het opheffen van de pinautomaat aan de Tiranastraat in Zenderpark. September/oktober 2013 Inleiding In de laatste week van augustus en de eerste week

Nadere informatie

Team Bemoeizorg Wageningen. Tientallen hulpvragen, twee organisaties, één meldpunt

Team Bemoeizorg Wageningen. Tientallen hulpvragen, twee organisaties, één meldpunt Team Bemoeizorg Wageningen Tientallen hulpvragen, twee organisaties, één meldpunt Team Bemoeizorg Wageningen Tientallen hulpvragen, twee organisaties, één meldpunt We willen allemaal wel hulp bieden aan

Nadere informatie

Brief 4.8.indd 1 17-11-11 08:46

Brief 4.8.indd 1 17-11-11 08:46 Brief 4.8.indd 1 17-11-11 08:46 OV chipkaart nu ook op de en de Reiscoach, heeft ú hem al ontmoet? Overwegen in Ede aangepast Veilige overwegen vinden we belangrijk. De provincie Gelderland, ProRail en

Nadere informatie

Onderzoek. Fietsen in het centrum van Oss?

Onderzoek. Fietsen in het centrum van Oss? Onderzoek Fietsen in het centrum van Oss? mei/juni 2018 Aanleiding Al van meet af aan waren de meningen verdeeld over het wel of niet fietsen in het centrum van Oss. De een vond het reuze-handig, de ander

Nadere informatie

Stadsmonitor. -thema Veiligheid-

Stadsmonitor. -thema Veiligheid- Stadsmonitor -thema Veiligheid- Modules Vermogensdelicten 2 Geweld 4 Vernieling en overlast 6 Verdachten 8 Onveiligheidsgevoelens 9 Preventie 11 Oordeel over functioneren politie en gemeente m.b.t. veiligheid

Nadere informatie

Gemeenten + Wijken Index

Gemeenten + Wijken Index Gemeenten + Wijken Index '-' betekent minder dan 50 antwoorden 2012 2013 2014 2015 2016 Gemeente Leiden ( + = positief verschil; - = negatief verschil) verschil 2013-2016 verschil 2014-2016 verschil 2015-2016

Nadere informatie

Ex-ante evaluatie effecten van de OV-chipkaart en poortjes op de sociale veiligheid in het openbaar vervoer

Ex-ante evaluatie effecten van de OV-chipkaart en poortjes op de sociale veiligheid in het openbaar vervoer Ex-ante evaluatie effecten van de OV-chipkaart en poortjes op de sociale veiligheid in het openbaar vervoer J.B. (Johannes) Boelens N. (Nicolette) Folkers J-W. (Jan-Willem) van Giessen 20 december 2007

Nadere informatie

Handleiding OV en OV-fiets

Handleiding OV en OV-fiets Stap in. Stap op. Stap over. Handleiding OV en OV-fiets Hoe werkt Shuttel? Activeren Uw kaart dient u voor gebruik nog te activeren. Dit doet u door de vier stappen in de begeleidende brief te volgen.

Nadere informatie

Uitgangspunten KVO Voorkomen allerlei vormen van criminaliteit

Uitgangspunten KVO Voorkomen allerlei vormen van criminaliteit Nieuwsbrief Nummer 7 April 2014 Veilig in de Hamershof BELANGRIJK DOCUMENT, NEEM DE TIJD OM DIT EVEN DOOR TE LEZEN!! Dit is de zevende nieuwsbrief Keurmerk Veilig Ondernemen Winkelcentrum De Hamershof.

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Bent u overvalproof?

Gemeente Den Haag. Bent u overvalproof? Gemeente Den Haag Bent u overvalproof? Bent u overvalproof? Een overval op uw zaak. U moet er niet aan denken Toch is het beter als u er wel over nadenkt. Want u kunt maatregelen nemen die de kans op een

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Afdeling Toezicht en Handhaving Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA s) Ridderkerk

Jaarverslag 2015 Afdeling Toezicht en Handhaving Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA s) Ridderkerk Jaarverslag 2015 Afdeling Toezicht en Handhaving Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA s) Ridderkerk 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Taken... 3 2.1 Meldingen door burgers en ondernemers... 3 2.2 Hondenbeleid...

Nadere informatie

Kübra Ozisik September

Kübra Ozisik September Kübra Ozisik September 2018 www.ois-groningen.nl Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding van het onderzoek 3 1.2 Doel van het onderzoek 3 2. Resultaten 4 2.1 Respons 4 2.2 Fietsen in de stad 4 2.3 Bewaakte

Nadere informatie

88 van Wageningen naar Ede via Universiteit (Valleilijn)

88 van Wageningen naar Ede via Universiteit (Valleilijn) maandag t/m vrijdag Ede, tation Ede-Wag./Zuidzijde A 88 van Wageningen naar Ede via Universiteit (Valleilijn) 19.06 19.13 19.24 19.29 19.21 19.28 19.39 19.44 19.37 19.44 19.54 19.59 19.52 19.59 20.09 20.14

Nadere informatie

Wat is Burgernet? Leeuwarden en Dantumadiel (politieregio Fryslân), Breukelen, Maarssen, De Ronde Venen en Nieuwegein (politieregio Utrecht).

Wat is Burgernet? Leeuwarden en Dantumadiel (politieregio Fryslân), Breukelen, Maarssen, De Ronde Venen en Nieuwegein (politieregio Utrecht). Wat is Burgernet? Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch

Nadere informatie

Aanpak overlast en jeugdcriminaliteit Ede

Aanpak overlast en jeugdcriminaliteit Ede Aanpak overlast en jeugdcriminaliteit Ede 8 juli 2019 Sanae Smeets en Karen Bulten Interventieteam gemeente Ede Vinexwijk Ede zucht onder terreur hangjongeren 23-8-11 In de wijk De Rietkampen in Ede geldt

Nadere informatie

Reizigershandvest Noord-Holland Noord

Reizigershandvest Noord-Holland Noord Reizigershandvest Noord-Holland Noord Aangenaam, wij zijn Connexxion, waar wilt u vandaag naartoe? Onze beloftes Connexxion brengt meer dan een miljoen mensen op hun bestemming. Iedere dag opnieuw. Het

Nadere informatie

Fiets geparkeerd in Haarlem

Fiets geparkeerd in Haarlem Fiets geparkeerd in Haarlem Meerfiets en schaalsprong Dit gaat ook over de inrichting / kwaliteit van de openbare ruimte. Onderzoek Fietsparkeren Dordrecht Kwantitatief - Cijfers. Kwalitatief. - Stallingen

Nadere informatie

Valleilijn. Bus en trein op één lijn. Buslijn en de Valleilijn-trein

Valleilijn. Bus en trein op één lijn. Buslijn en de Valleilijn-trein Valleilijn Bus en trein op één lijn Buslijn 84 88 en de Valleilijn-trein Dienstregeling geldig per 11 december 2016 Beste reiziger, Vanaf 11 december 2016 rijden de bussen van yntus Gelderland volgens

Nadere informatie

Waarom kan er een beperkte groep klanten meedoen aan de proefperiode?

Waarom kan er een beperkte groep klanten meedoen aan de proefperiode? Veel gestelde vragen NS Extra NS EXTRA ALGEMEEN Wat is NS Extra? NS Extra is een nieuwe dienst van NS voor reizigers met een persoonlijke OV-chipkaart. Deelnemers aan NS Extra ontvangen vanuit de check-uit

Nadere informatie

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College 13 september 2011 Financieel

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College 13 september 2011 Financieel Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/11-00383 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Postreg.nr. Behandelend ambtenaar A.A. van der Wouden Datum: 1 september 2011 Afdeling Tel.nr 0345 636

Nadere informatie

uren INFORMATIE OVER overlast

uren INFORMATIE OVER overlast uren INFORMATIE OVER overlast overlast Harde muziek, herrie van kinderen of rondslingerend vuil. Waar mensen samen wonen kunnen irritaties ontstaan door overlast. In deze folder geven wij u tips hoe u

Nadere informatie

Aanleiding voor deze projecten: 2. Waarom deze graffiti niet verwijderd is. 2. Aanpak. 2. Wijkorgaan. 2

Aanleiding voor deze projecten: 2. Waarom deze graffiti niet verwijderd is. 2. Aanpak. 2. Wijkorgaan. 2 Anti graffiti project: Inhoud pagina Aanleiding voor deze projecten: 2 Waarom deze graffiti niet verwijderd is. 2 Aanpak. 2 Wijkorgaan. 2 Drie wijken waarin de meeste graffiti bekladdingen gemeld zijn.

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN HET DAMIAANMUSEUM

MIJN BEZOEK AAN HET DAMIAANMUSEUM MIJN BEZOEK AAN HET DAMIAANMUSEUM HOE GEBRUIK IK HET STAPPENPLAN? Leuk dat je hebt besloten om naar het Damiaanmuseum te gaan. In samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant stelde Toerisme voor Autisme

Nadere informatie

Iepenbier ferfier yn Fryslân

Iepenbier ferfier yn Fryslân Healsjiersifers Iepenbier ferfier yn Fryslân Sifers earste healjier 2012 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Inleiding 3 Actueel 4 Samenvatting 5 Toelichting cijfers 6 Cijfers 1 e helft 2012 7 gebruik ov 8 punctualiteit

Nadere informatie

Keuze indicatoren voor rapportage Veiligheidsmonitor-Wijkpeiling Almere 2017

Keuze indicatoren voor rapportage Veiligheidsmonitor-Wijkpeiling Almere 2017 Keuze indicatoren voor rapportage Veiligheidsmonitor-Wijkpeiling Almere 2017 Indicatoren Deel van de Bijzonderheden vragenlijst ALGEMEEN Algemeen oordeel buurt - schaalscore (0=slecht, 10=goed) Ontwikkeling

Nadere informatie

stedenbouwkundig plan stationsgebied hilversum informatieavond 13 november 2017

stedenbouwkundig plan stationsgebied hilversum informatieavond 13 november 2017 stedenbouwkundig plan stationsgebied hilversum informatieavond 13 november 2017 programma 19:30-19:40 19:40-19:45 19:45-20:15 20:15-20:30 20:30-21:00 21:00-21:15 Welkom (Wimar Jaeger) Toelichting op de

Nadere informatie

MBO-beroep in beeld. Medewerker toezicht en veiligheid mbo-beroep, niveau 2

MBO-beroep in beeld. Medewerker toezicht en veiligheid mbo-beroep, niveau 2 MBO-beroep in beeld mbo-beroep, niveau 2 In deze uitgave beschrijven we de inhoud van een mbo-beroep. Zo weet u wat u van iemand mag verwachten die gediplomeerd is in dit vakgebied. Bent u praktijkopleider,

Nadere informatie

Actieplan Veiligheid PvdA Arnhem

Actieplan Veiligheid PvdA Arnhem Actieplan Veiligheid PvdA Arnhem Zonder veiligheid geen leefbare stad. En vooral, geen sociale stad. De PvdA Arnhem staat pal voor Veilig over straat 1. Aanval op de overval. Zet in 0p alle effectieve

Nadere informatie

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu van IenM/BSK-, Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken;

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu van IenM/BSK-, Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken; CONCEPT Besluit van houdende wijziging van het Besluit personenvervoer 2000 houdende invoering van een geldige verblijftitel voor uitsluitend de bij het openbaar vervoer behorende voorzieningen Op de voordracht

Nadere informatie

Veilig Nederland. Uw veiligheidsleverancier

Veilig Nederland. Uw veiligheidsleverancier Veilig Nederland Uw veiligheidsleverancier Woord vooraf Onderweg naar huis lastig worden gevallen op straat? s Ochtends, als u naar uw werk gaat, erachter komen dat uw auto is gestolen? U en uw gezin levend

Nadere informatie

Resultaten Taxbus Enquête 2011

Resultaten Taxbus Enquête 2011 Resultaten Taxbus Enquête 2011 Collectief vraagafhankelijk vervoer Eindhoven Auteurs: Sylvie van Dijk Caro Goudriaan Dit onderzoek kon plaats vinden dankzij de medewerking van een groot aantal vrijwilligers.

Nadere informatie

GROENLINKS/PE. n i e u w s b r i e f. Juni 2010

GROENLINKS/PE. n i e u w s b r i e f. Juni 2010 GROENLINKS/PE n i e u w s b r i e f Juni 2010 Voorwoord In de week van de verkiezingen hierbij de nieuwsbrief van GroenLinks/PE. Aanstaande woensdag 9 juni is het zover. We mogen weer stemmen. Wie de jeugd

Nadere informatie

Taak en invloed gemeenteraad op de. Integrale veiligheid

Taak en invloed gemeenteraad op de. Integrale veiligheid Taak en invloed gemeenteraad op de Integrale veiligheid 1 Definitie veiligheid Veiligheid is de mate van afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie of de mate van aanwezigheid van

Nadere informatie

HERINRICHTING RIJNSTRAAT

HERINRICHTING RIJNSTRAAT HERINRICHTING RIJNSTRAAT Informatieavond 29 maart 2015 20.00 Inloop 20.10 Welkom door Ronald Löhr 20.15 In gesprek met wethouders Haring en De Weger 20.30 Rijnstraat tot nu toe en hoe nu verder? door Jeroen

Nadere informatie

Een veilige stad begint in de buurt

Een veilige stad begint in de buurt Een veilige stad begint in de buurt Het Meerjarenprogramma (MJP) veiligheid Maastricht 2019-2022 beschrijft de veiligheidsthema s waarmee we de komende 4 jaar aan de slag gaan. Ons doel? Een zo veilig

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 28 642 Sociale veiligheid openbaar vervoer Nr. 86 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU EN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Nadere informatie

Raad van Kinderen denkt mee over HTM s bijdrage aan de stad Den Haag

Raad van Kinderen denkt mee over HTM s bijdrage aan de stad Den Haag HTM Raad van Kinderen 2017 1 Een vriendelijk woord is wat iedereen graag hoort! Raad van Kinderen denkt mee over HTM s bijdrage aan de stad Den Haag HTM heeft een eigen Raad van Kinderen. Met een Raad

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 12 maart 2015 Betreft Aanpak sociale veiligheid

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 12 maart 2015 Betreft Aanpak sociale veiligheid > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Toezichthouder bij NS

Toezichthouder bij NS Toezichthouder bij NS Toezichthouder bij NS In deze instructie lees je wat je bevoegdheden en verplichtingen als toezichthouder zijn. Of je alle bevoegdheden in de praktijk ook gebruikt is uiteraard afhankelijk

Nadere informatie

Schriftelijke vragen van het lid Bootsma (D66) over poortjes op station Leiden Centraal BESLUITEN

Schriftelijke vragen van het lid Bootsma (D66) over poortjes op station Leiden Centraal BESLUITEN Behoudens advies van de commissie VOCS B&W-nr.: 05.0653 d.d. 31-05-2005 Onderwerp Schriftelijke vragen van het lid Bootsma (D66) over poortjes op station Leiden Centraal BESLUITEN 1. De beantwoording van

Nadere informatie