Kenmerken en voorwaarden PFZW netto ouderdomspensioen PFZW netto ouderdomspensioen is een product van Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW).

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kenmerken en voorwaarden PFZW netto ouderdomspensioen PFZW netto ouderdomspensioen is een product van Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW)."

Transcriptie

1 Kenmerken en voorwaarden PFZW netto ouderdomspensioen PFZW netto ouderdomspensioen is een product van Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Over deze kenmerken en voorwaarden Het doel van dit document is u een beeld te geven van de kenmerken van de regeling PFZW netto ouderdomspensioen (hierna: PFZW netto ouderdomspensioen) en de voorwaarden die daarvoor gelden. Leest u deze goed door. PFZW netto ouderdomspensioen maakt onderdeel uit van de collectieve pensioenregeling van PFZW. PFZW netto ouderdomspensioen is een vrijwillige pensioenregeling en een premieovereenkomst in de zin van de Pensioenwet. De voor u geldende rechten en plichten betreffende PFZW netto ouderdomspensioen vindt u in deze voorwaarden. Met ingang van 1 januari 2016 vindt u ze in het pensioenreglement van PFZW. Het pensioenreglement kunt u vanaf dat moment bij PFZW opvragen of downloaden van pfzw.nl. Wat houdt PFZW netto pensioen op hoofdlijnen in? Met ingang van 1 januari 2015 is het niet meer mogelijk om over het deel van het salaris boven de ,- in de collectieve basisregeling pensioen op te bouwen. Met PFZW netto ouderdomspensioen kunt u voor het deel van uw salaris boven de ,- vrijwillig een aanvullend netto ouderdomspensioen afsluiten. De premie hiervoor betaalt u uit uw netto loon. De premie is niet aftrekbaar en de uitkering vindt onbelast plaats. Het kapitaal dat wordt aangewend voor PFZW netto ouderdomspensioen is vrijgesteld van vermogensrendementsheffing in box 3. De premies worden belegd door PFZW, het beleggingsrisico loopt u zelf. Uiterlijk bij het bereiken van uw AOW-leeftijd wordt met het daarmee bereikte kapitaal een netto ouderdomspensioen voor u aangekocht in de collectieve basisregeling van PFZW. U ontvangt een levenslange netto aanvulling op uw ouderdomspensioen uit de collectieve basisregeling, die in maandelijkse termijnen wordt uitbetaald. U kunt er op dat moment ook voor kiezen om het kapitaal bij een pensioenverzekeraar van uw keuze aan te wenden voor een pensioenuitkering. Als u overlijdt, wordt van het kapitaal een netto partnerpensioen aangekocht in de collectieve basisregeling van PFZW (dan wel bij een pensioenverzekeraar)

2 Artikel 1 Deelname aan PFZW netto ouderdomspensioen 1. Deelname aan PFZW netto ouderdomspensioen is vrijwillig. U kunt deelnemen als u aan de volgende voorwaarden voldoet: - u bent deelnemer in de collectieve basisregeling van PFZW; - u heeft een pensioengevend salaris zoals dat geldt of zou gelden bij een volledige werktijd in de collectieve basisregeling van PFZW dat meer bedraagt dan ,- (bedrag 2015); - u heeft voldoende fiscale premieruimte. In de bijlage vindt u een overzicht van de maximale premiepercentages, die de fiscale premieruimte bepalen. Als deze percentages wijzigen, wijzigt ook uw maximale premieruimte. Als u premie betaalt voor een netto partnerpensioenproduct (PFZW of anders) dan vermindert dit uw fiscale premieruimte. 2. Het bedrag van ,- kan jaarlijks door de overheid aangepast worden en is van invloed op de mate waarin u kunt deelnemen aan PFZW netto ouderdomspensioen. 3. De deelname aan PFZW netto ouderdomspensioen begint per de eerste dag van een kalendermaand. 4. De deelname eindigt uiterlijk op de dag voor het bereiken van uw AOW-leeftijd. 5. U kunt binnen dertig dagen na de datum die vermeld staat op de brief bij uw Bewijs van deelname, uw deelname aan PFZW netto ouderdomspensioen met terugwerkende kracht beëindigen. U dient dit schriftelijk te doen. Als er inmiddels premie is overgemaakt dan wordt die via uw werkgever terug betaald. Is de premie inmiddels belegd, dan ontvangt u, via uw werkgever, het bedrag retour dat, na verkoop van de beleggingen en onder aftrek van de kosten, resteert. 6. U kunt niet meedoen aan PFZW netto ouderdomspensioen als uw werkgever een vrijstelling van deelname aan de nettopensioenregeling van PFZW heeft verkregen als bedoeld in artikel 4a van het Vrijstellings-en boetebesluit Wet verplichte deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds Artikel 2 Premie 1. PFZW netto ouderdomspensioen is een premieovereenkomst zonder beleggingsvrijheid en zonder beleggingsgarantie. Dat wil zeggen dat PFZW de premie belegt en bepaalt waarin de premie wordt belegd. Er is geen sprake van een garantie op een rendement. De hoogte van uw uiteindelijke kapitaal wordt bepaald door de premie(s) die u heeft betaald, de rendementen daarop en de kosten. 2. De premie is een maandelijks dan wel vierwekelijks overeengekomen bedrag naar uw keuze van minimaal 50,-.

3 3. De hoogte van de maximale premie wordt gebaseerd op de beschikbare gegevens die PFZW van uw werkgever ontvangt inzake uw deeltijdfactor en uw pensioengevend salaris. Er gelden fiscale grenzen ten aanzien van de maximaal te betalen premie. De uitgangspunten bij het vaststellen van de premie, vindt u in de bijlage. 4. Uw werkgever houdt de premie in op uw netto loon en draagt de premie af aan PFZW op een door PFZW opgegeven bankrekeningnummer. De werkgever doet dit gelijktijdig met de betaling van uw loon. 5. U kunt de premie (binnen de fiscale premieruimte) verhogen, verlagen of stopzetten. Hiertoe doet u een schriftelijk verzoek aan PFZW (Klantenservice, Postbus 117, 3700 AC Zeist). 6. U ontvangt informatie van PFZW over de gevolgen van de wijziging van de premie. PFZW zal uw werkgever verzoeken de gewijzigde premie in te houden op uw loon en af te dragen aan PFZW. De wijziging van de premie gaat op zijn vroegst in per de eerste dag van kalendermaand volgend op het moment waarop het verzoek is ontvangen. 7. U kunt geen premie meer betalen: a. Als de deelname aan PFZW netto ouderdomspensioen eindigt; b. In de drie kalendermaanden voorafgaand aan de maand waarin u de AOWleeftijd bereikt; c. Als er niet meer voldoende fiscale ruimte is; d. Per de eerste dag van de maand volgend op de maand waarin uw werkgever een vrijstelling heeft gekregen voor nettopensioen als bedoeld in artikel 4a van het Vrijstellings- en boetebesluit Wet verplichte deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds Na beëindiging van de premiebetaling blijft, zolang u deelnemer bent, het aanwezige kapitaal belegd volgens het PFZW netto ouderdomspensioenbeleggingsbeleid. 9. Als u in enig jaar de maximale fiscale premieruimte niet of niet volledig benut, heeft u de mogelijkheid om deze later alsnog te benutten. Deze premie, ook wel inhaalruimte, wordt door PFZW berekend.

4 10. Zolang er geen premie is ontvangen door PFZW bestaat er geen recht op een netto pensioenuitkering. 11. Als uw fiscale premieruimte wijzigt omdat uw pensioengevend salaris of deeltijdfactor wijzigt, kunt u mogelijk niet langer de overeengekomen premie betalen. Iedere wijziging in uw situatie dient u zo spoedig mogelijk kenbaar te maken aan PFZW. Als uw fiscale premieruimte als gevolg hiervan wijzigt waardoor u minder of geen premie meer kunt inleggen, wordt u hiervan door PFZW op de hoogte gesteld en zal de premie hierop aangepast worden. Indien achteraf blijkt dat de premie de fiscale premieruimte heeft overschreden, wordt die premie via de werkgever terug betaald. Als de premie nog niet is belegd dan wordt deze via uw werkgever teruggestort. Als de premie wel is belegd, dan is het daarover gelopen beleggingsrisico voor uw rekening. Artikel 3 Beleggen 1. De premie inzake PFZW netto ouderdomspensioen wordt door PFZW belegd conform het PFZW netto ouderdomspensioenbeleggingsbeleid, zoals weergegeven in de bijlage. U heeft hierbij geen beleggingsvrijheid. De samenstelling van de beleggingen is afhankelijk van uw leeftijd waarbij het beleggingsrisico wordt afgebouwd naarmate u de AOW-leeftijd nadert. Als de AOW leeftijd in de toekomst wijzigt dan wordt, indien nodig, het PFZW netto ouderdomspensioenbeleggingsbeleid hier op aangepast. PFZW bepaalt het beleggingsbeleid en de beleggingskosten. Het netto ouderdomspensioenbeleggingsbeleid en de beleggingskosten kunnen in de toekomst wijzigen. PFZW is eigenaar van de beleggingen en het bestuur van PFZW heeft de volledige beschikking over de beleggingen. 2. Er wordt voor u een pensioenkapitaal gevormd. Het kapitaal bestaat uit de som van de ingelegde premie(s) en het gerealiseerde rendement, verminderd met de kosten. De premie wordt belegd in daartoe bestemde PFZW beleggingsportefeuilles die corresponderen met de beleggingscategorieën van het netto ouderdomspensioenbeleggingsbeleid. De waarde van het pensioenkapitaal is gelijk aan de waarde van de beleggingen inclusief het rendement op die beleggingen verminderd met de in rekening gebrachte kosten. 2. Er worden door PFZW eenmaal per maand beleggingen aan- en verkocht. Dit vindt plaats op de handelsdag.

5 De handelsdag is de laatste werkdag van de maand waarop banken normaliter geopend zijn in Nederland. Aan- en verkopen worden uitgevoerd tegen de op de handelsdag geldende waarde. Na ontvangst van de premie wordt deze per de eerst volgende handelsdag belegd. Indien de premie echter minder dan zes werkdagen voorafgaand aan de eerstvolgende handelsdag wordt ontvangen, dan wordt de premie op de handelsdag van de volgende kalendermaand belegd. PFZW is niet aansprakelijk voor de niet tijdige ontvangst van de premie. Vanaf het moment dat de premie belegd is, loopt u beleggingsrisico. Over de periode gelegen tussen de ontvangst van de premie en de aankoop van de beleggingen wordt geen rente vergoed. 3. Maandelijks wordt de actuele verdeling van de beleggingen over de beleggingscategorieën vastgesteld en vergeleken met de verdeling die nagestreefd wordt volgens het PFZW netto ouderdomspensioenbeleggingsbeleid. Waar nodig wordt de verdeling zo goed mogelijk in overeenstemming gebracht met het beleggingsbeleid door aan- of verkopen in de verschillende beleggingscategorieën uit te voeren. 4. Er wordt belegd conform het PFZW netto ouderdomspensioenbeleggingsbeleid uiterlijk tot de handelsdag in de maand die is gelegen drie maanden voorafgaand aan uw AOW-leeftijd. Op dat moment worden de beleggingen verkocht tegen de dan geldende waarde en staat de omvang van het voor u beschikbare pensioenkapitaal vast. Artikel 4 Kosten 1. De administratiekosten bedragen 70,- per kalenderjaar, maar nooit meer dan 1,5% van het gemiddelde kapitaal per kalenderjaar. Daarnaast wordt 0,1% van het gemiddelde kapitaal per kalenderjaar in rekening gebracht. De administratiekosten worden maandelijks naar rato achteraf in mindering gebracht op het kapitaal. 2. De beleggingskosten bestaan uit: - aankoopkosten en verkoopkosten. De hoogte van de aankoopkosten en verkoopkosten wordt uitgedrukt als percentage van de waarde van de aangekochte/verkochte beleggingen. Het kostenpercentage verschilt per beleggingscategorie (zie onderstaande tabel).

6 De aankoopkosten worden in mindering gebracht op de waarde van het voor de aankoop van beleggingen beschikbare bedrag. De verkoopkosten worden in mindering gebracht op het na de verkoop van beleggingen resulterende bedrag. - beheerkosten. De hoogte van de beheerkosten wordt uitgedrukt als percentage van het beheerd vermogen. Het kostenpercentage verschilt per beleggingscategorie (zie onderstaande tabel). Deze kosten worden doorlopend in mindering gebracht op de waarde van de beleggingen. Aandelen Ontwikkelde markten Aandelen Opkomende markten Staatsobligaties Long duration Beleggingen Aankoopkosten 0,09% 0,19% 0,075% - 1) Verkoopkosten 0,04% 0,22% 0,075% - 1) Beheerkosten 0,16% 0,28% 0,17% 0,50% 1) Aan- en verkoopkosten voor deze beleggingscategorie zijn in de aan- en verkoopwaarde verwerkt en bedragen maximaal 0,35%. 3. Op het moment van aankoop van een PFZW netto pensioen in de collectieve basisregeling van PFZW worden er eenmalig excassokosten in mindering gebracht op het kapitaal waarvoor een pensioenrecht wordt aangekocht. De hoogte van deze kosten bedraagt 2% van de waarde van het aan te kopen netto pensioenrecht. 4. Het bestuur van PFZW is bevoegd om de hoogte van de kosten voor de toekomst aan te passen. Artikel 5 Omzetten van het pensioenkapitaal in netto pensioen 1. Onder een (pensioen)kapitaal wordt in deze voorwaarden verstaan: het bedrag dat ter beschikking komt voor de aankoop van netto pensioen op het moment dat de beleggingen worden verkocht tegen de dan geldende waarde; Onder een pensioenaanspraak wordt in deze voorwaarden verstaan: een recht op netto een pensioen dat nog niet is ingegaan; Onder een pensioenrecht wordt in deze voorwaarden verstaan: een recht op een netto pensioen dat is ingegaan.

7 2. In de volgende situaties wordt het kapitaal, aangewend om een nettopensioenaanspraak en/of nettopensioenrecht in de collectieve basisregeling van PFZW voor u aan te kopen: - Bij het bereiken van uw AOW-leeftijd: Op de handelsdag van de maand gelegen drie maanden voorafgaand aan de maand waarin u uw AOW-leeftijd bereikt, worden de beleggingen verkocht. Het kapitaal dat hieruit voortvloeit, wordt uiterlijk op de laatste dag van de maand voorafgaand aan de maand waarin u de AOW-leeftijd bereikt, omgezet in een nettopensioenrecht in de collectieve basispensioenregeling van PFZW. - Eerder dan de AOW-leeftijd: a. Als uw deelneming in de collectieve basisregeling van PFZW geheel eindigt: uiterlijk per de handelsdag gelegen drie maanden na de maand waarin de deelneming in de collectieve basisregeling is geëindigd, worden de beleggingen verkocht. Het kapitaal dat hieruit voortvloeit, wordt omgezet in een nettopensioenaanspraak in de collectieve basisregeling van PFZW; b. Als u uw netto ouderdomspensioen vóór uw AOW-leeftijd laat ingaan, uiterlijk per de handelsdag in de maand voorafgaand aan de maand waarin uw netto ouderdomspensioen in gaat. c. Als u overlijdt. De beleggingen worden per de handelsdag in de maand van het overlijden verkocht. Het kapitaal dat daaruit voortvloeit, wordt omgezet in een direct ingaand levenslang netto partnerpensioen in de collectieve basisregeling van PFZW ten behoeve van uw partner. 3. Bij omzetting van het kapitaal naar een netto pensioenaanspraak of nettopensioenrecht, wordt deze berekend op naar de op het moment van omzetting geldende pensioenrekenleeftijd. De huidige pensioenrekenleeftijd is de dag waarop u 67 jaar wordt. Als de pensioenrekenleeftijd wijzigt dan worden de pensioenaanspraken herrekend naar die gewijzigde pensioenrekenleeftijd. De pensioenaanspraken worden vervolgens collectief actuarieel gelijkwaardig herrekend naar de voor u geldende AOW-leeftijd of de door u gewenste pensioeningangsleeftijd. 4. De hoogte van de pensioenaanspraken en/of pensioenrechten na omzetting is afhankelijk van het verworven pensioenkapitaal, de gehanteerde rentestand,

8 tarieven en grondslagen. De gehanteerde rentestand, tarieven en grondslagen kunnen maandelijks worden herzien. Artikel 6 Aanwenden van het pensioenkapitaal bij een pensioenverzekeraar 1. U, of uw partner in geval van uw overlijden, heeft op het moment van omzetting van het pensioenkapitaal in nettopensioen als bedoeld in artikel 5, het recht om het pensioenkapitaal aan te wenden voor aankoop van een nettopensioen bij een op grond van de Wet inkomstenbelasting 2001 toegestane pensioenverzekeraar. 2. U, of uw partner in geval van uw overlijden, krijgt een schriftelijke opgave van PFZW met daarin vermeld de hoogte van het kapitaal dat aangewend kan worden voor een nettopensioen. 3. PFZW zal na ontvangst van uw verzoek tot overdracht het pensioenkapitaal overdragen naar de door u opgegeven pensioenverzekeraar. 4. Als u niet binnen de gestelde termijn zoals vermeld op de opgave, bedoeld in lid 2, uw reactie schriftelijk kenbaar heeft gemaakt, wordt het kapitaal aangewend voor aankoop van een pensioenaanspraak en/of recht in de collectieve basispensioenregeling van PFZW. Artikel 7 Overschrijding fiscale maxima 1. De nettopensioenaanspraken en/of nettopensioenrechten die voortvloeien uit het pensioenkapitaal mogen niet meer bedragen dan is vastgelegd in artikel 5.17a en 5.17b van de Wet inkomstenbelasting Indien de berekende aanspraken of rechten hoger liggen dan het voornoemde fiscale kader, vervalt het pensioenkapitaal dat deze overschrijding veroorzaakt aan PFZW. De toetsing vindt plaats op de volgende momenten: a. Bij ingang van het netto ouderdomspensioen of netto partnerpensioen b. Omzetting van netto ouderdomspensioen in netto partnerpensioen en vice versa; c. Echtscheiding of beëindiging van het (niet) geregistreerd partnerschap anders dan wegens dood of vermissing; d. Bij iedere relevante wijziging van de fiscale regelgeving.

9 3. In geval van toetsing bij ingang van het netto partnerpensioen dat voortvloeit uit het PFZW netto ouderdomspensioen wordt tevens rekening gehouden met een eventueel netto partnerpensioen uit het PFZW netto partnerpensioen. Artikel 8 Ingang, flexibilisering en einde netto ouderdomspensioen 1. Het netto ouderdomspensioen gaat in op de dag waarop u de AOW-leeftijd bereikt. 2. U heeft de mogelijkheid om het pensioen geheel of gedeeltelijk te vervroegen. U dient hiertoe een schriftelijk verzoek te doen. Het netto ouderdomspensioen gaat niet eerder in dan op de eerste dag van de maand die vijf jaar voor uw AOW-leeftijd ligt. 3. Als u geboren bent vóór 1 januari 1965 geldt, in uitzondering op het tweede lid, dat het netto-ouderdomspensioen niet eerder in kan gaan dan op de eerste dag van de maand waarin u 55 jaar wordt. 4. Vervroeging van het netto ouderdomspensioen naar een leeftijd die meer dan vijf jaar ligt voor uw AOW-leeftijd is alleen mogelijk, indien en voor zover u, uw werkzaamheden beëindigt om een andere reden dan arbeidsongeschiktheid. 5. De vervroeging mag niet leiden tot een inkomen dat meer bedraagt dan 100% van uw pensioengevend salaris voor zover dit het bedrag van ,- (bedrag 2015) overschrijdt. 6. U heeft de mogelijkheid om het netto ouderdomspensioen geheel of gedeeltelijk uit te stellen tot uiterlijk 5 jaar na uw AOW-leeftijd. U dient hiertoe een verzoek te doen. Uitstel is alleen mogelijk indien en voor zover u werkzaam blijft en het totale netto ouderdomspensioen niet uitgaat boven het fiscale maximum. 7. U kunt het netto ouderdomspensioen dat resteert na een eventuele ruil van nettoouderdomspensioen in nettopartnerpensioen eenmalig in hoogte laten variëren binnen de fiscale grenzen. Hierbij kunt u gedurende een periode van vijf of tien jaar een netto ouderdomspensioen kiezen waarbij er gedurende de door u gekozen periode een hoog netto ouderdomspensioen gevolgd door een laag netto ouderdomspensioen wordt uitgekeerd of andersom. De verhouding tussen het hoge en lage netto ouderdomspensioen bedraagt hierbij 100: Het netto ouderdomspensioen wordt vervroegd en uitgesteld op basis van actuariële factoren die PFZW vaststelt. 9. Het netto ouderdomspensioen eindigt op de laatste dag van de maand van uw overlijden.

10 Artikel 9 Keuze netto ouderdomspensioen of netto ouderdomspensioen plus nettopartnerpensioen 1. Onder netto partnerpensioen wordt verstaan: het netto partnerpensioen zoals dat kan voortvloeien uit PFZW netto ouderdomspensioen, tenzij expliciet anders wordt vermeld. 2. Als het pensioenkapitaal wordt omgezet in een netto pensioenaanspraak en/of recht kunt u kiezen uit: - een levenslang netto ouderdomspensioen of - een levenslang (lager) netto ouderdomspensioen in combinatie met een netto partnerpensioen van 70% van het netto ouderdomspensioen. 3. Indien u geen keuze maakt binnen de gestelde termijn, wordt er bij aankoop van een netto pensioenrecht (bij pensioeningang eerder dan AOW-leeftijd) of netto aanspraak en/of recht op de AOW-leeftijd in de collectieve basisregeling van PFZW een levenslang (lager) netto ouderdomspensioen in combinatie met een netto partnerpensioen van 70% van het netto ouderdomspensioen aangekocht, indien bij PFZW een partner bekend is. 4. In overige situaties wordt een levenslang netto ouderdomspensioen aangekocht. 5. In geval er bij ingang van het netto ouderdomspensioen dan wel uiterlijk op uw AOW-leeftijd sprake is van eerder aangekochte netto partnerpensioenaanspraken (voortvloeiend uit PFZW netto-ouderdomspensioen) kunt u er voor kiezen om deze te ruilen naar PFZW netto ouderdomspensioenaanspraken. Hiervoor is instemming van uw partner vereist. Daarnaast heeft u op dit moment de keuze om voor eventueel eerder aangekochte PFZW netto ouderdomspensioenaanspraken te ruilen voor een (lager) netto ouderdomspensioen in combinatie met een partnerpensioen van 70% van het netto ouderdomspensioen. 6. Bij ruil worden de netto pensioenaanspraken en/of het netto pensioenrecht berekend op de pensioenrekenleeftijd, als bedoeld in artikel 5 lid 3. Als het PFZW netto ouderdomspensioen wordt vervroegd of uitgesteld heeft dit geen invloed meer op de hoogte van het eventueel al vastgestelde uit het PFZW netto ouderdomspensioen voortvloeiende netto partnerpensioen.

11 7. Eenmaal bij pensioeningang aangekochte netto pensioenrechten kunnen niet meer worden geruild. Artikel 10 Overlijden 1. Als u overlijdt en er is sprake van een pensioenkapitaal, dan wordt dit kapitaal aangewend voor de aankoop van een levenslang netto partnerpensioen in de collectieve basisregeling van PFZW ten behoeve van uw op het moment van overlijden aanwezige partner. Het pensioenkapitaal wordt verminderd met het kapitaal ten behoeve van eventuele ex-partner(s). Op de overlijdensdatum wordt vastgesteld of er een partner is. Onder partner wordt verstaan, een persoon waarmee u: - bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap heeft, óf - samenwoont op basis van een notariële samenlevingsovereenkomst, en uw partner heeft aangemeld bij PFZW. Dit kunt u checken via MijnPFZW op pfzw.nl. Heeft u op het moment van overlijden geen partner, dan wel voldoet uw partner niet aan de bovenstaande definitie van partner dan volgt geen uitkering. Het kapitaal vervalt aan PFZW. 2. Als u overlijdt en er is sprake van een netto partnerpensioenaanspaak of netto partnerpensioenrecht in de collectieve basisregeling van PFZW, dan wordt deze aan uw partner uitgekeerd. 3. Het nettopartnerpensioen voortvloeiend uit netto ouderdomspensioen komt tot uitkering op de eerste dag van de maand volgend op uw overlijden en eindigt op de laatste dag van de maand waarin uw partner overlijdt. 4. Als het netto ouderdomspensioen is ingegaan en de uitkeringsgerechtigde overlijdt, dan ontvangt de partner een uitkering ineens. Deze uitkering bedraagt drie maandtermijnen van het ingegane netto ouderdomspensioen. 5. Als er geen partner is, maar wel een wees of wezen, dan wordt de uitkering ineens toegekend aan de wees of de wezen gezamenlijk. Onder een wees wordt verstaan: a. De persoon tot wie de overleden uitkeringsgerechtigde als vader of moeder in familierechtelijke betrekking stond; b. De persoon voor wie de overleden mannelijke uitkeringsgerechtigde onderhoudsplichtig was zonder hem als kind te hebben erkend; c. De persoon die door de overleden uitkeringsgerechtigde ten tijde van het overlijden, als eigen kind werd opgevoed en onderhouden.

12 6. Als er geen partner of wees is, dan kan de uitkering ineens worden uitbetaald aan de natuurlijke persoon die kosten heeft gemaakt in verband met het overlijden 7. PFZW kent de uitkering ineens toe nadat deze door de rechthebbende is aangevraagd en deze de stukken heeft bijgevoegd waar PFZW om heeft gevraagd. Artikel 11 Geen recht op een netto partnerpensioen 1. In afwijking van het bepaalde in deze voorwaarden is er geen recht op netto partnerpensioen als: a. u opzettelijk door uw partner, dan wel met medeplichtigheid van uw partner, van het leven bent beroofd; b. u overlijdt binnen een jaar na aanvang van de partnerrelatie en het overlijden op basis van uw gezondheidstoestand op het moment van aanvang van de partnerrelatie te voorzien was. c. uw netto pensioenaanspraken en/of rechten in het kader van waardeoverdracht uit de collectieve basisregeling van PFZW zijn overgedragen naar een andere pensioenuitvoerder; d. uw pensioenkapitaal is overgedragen naar een pensioenverzekeraar; e. uw partnerrelatie is aangevangen na uw AOW-leeftijd. Artikel 12 Uitbetaling netto pensioentermijnen en vakantiegeld 1. Het netto ouderdomspensioen danwel een eventueel uit netto ouderdomspensioen voortvloeiend netto partnerpensioen wordt in maandelijkse termijnen uitgekeerd. 2. Jaarlijks wordt in de maand mei het voor u gereserveerde vakantiegeld uitgekeerd. Het vakantiegeld bedraagt 8% van de uitgekeerde maandbedragen over de periode mei van het voorafgaande jaar tot en met de maand april van het huidige jaar. 3. Bij overlijden wordt het tot de overlijdensdatum gereserveerde vakantiegeld als nabetaling uitgekeerd. 4. Bij de uitbetaling wordt geen loonheffing ingehouden Artikel 13 Voorwaardelijk recht op indexering (Houdt uw pensioen zijn waarde?) 1. Zolang de premies belegd zijn en er nog geen omzetting van het pensioenkapitaal in een netto aanvullend pensioen in de collectieve basisregeling van PFZW heeft plaatsgevonden, is er geen sprake van indexering of korting van pensioenaanspraken. Hiervan is wel sprake als van het pensioenkapitaal netto pensioen is aangekocht in de collectieve basisregeling van PFZW. Voor de indexering van de netto pensioenregeling geldt als uitgangspunt de indexering van de collectieve basisregeling van PFZW.

13 2. PFZW probeert de pensioenen jaarlijks te verhogen zodat uw pensioen de loonontwikkeling in de sector zorg en welzijn kan volgen. Dit heet indexering. Er was geen ruimte om het pensioen per 1 januari 2015 te verhogen. Het bestuur besluit per jaar of de pensioenen worden verhoogd. Daarbij wordt gekeken naar de loonontwikkeling in de sector (2014: 0,48%) en of er financiële ruimte is om de pensioenen geheel of gedeeltelijk mee te laten stijgen. 3. De afgelopen vijf jaar heeft PFZW uw pensioen als volgt verhoogd. Datum Verhoging/indexe Loonstijging Prijsstijging ring ,94% 1,88% 2,5% % 1,67% 2,5% % 1,43% 2,3% % 1,56% 1,3% ,72% 2,85% 1,2% 4. PFZW nettopensioen volgt de collectieve basisregeling van PFZW. a. Bij een goede financiële positie: het pensioen wordt verhoogd op basis van de loongroei in de sector zorg en welzijn (indexering). b. Bij een minder gunstige financiële positie: het pensioen wordt niet of slechts gedeeltelijk geïndexeerd. c. In bijzonder ongunstige omstandigheden: het bestuur van het pensioenfonds kan zich vanuit financieel perspectief gedwongen zien om het pensioen te verlagen (ook wel korten genoemd). In dat geval geldt deze verlaging ook voor PFZW nettopensioen. d. In gunstigere tijden: er wordt naar gestreefd eventuele eerdere kortingen alsnog te compenseren en gemiste indexeringen in te halen. Dit geldt ook voor PFZW nettopensioen. 5. Als de levensverwachting van de deelnemers aan PFZW netto ouderdomspensioen sneller toeneemt dan die van de deelnemers aan de collectieve basisregeling van PFZW dan vermindert PFZW de indexering van de nettopensioenaanspraken en nettopensioenrechten totdat de toename van de verplichtingen bij het nettopensioen is gecompenseerd. Het betreft hier zowel netto ouderdomspensioen als netto partnerpensioenaanspraken en/of -rechten. Artikel 14 Vrijstelling vermogensrendementsheffing 1. Het pensioenkapitaal dat wordt gebruikt voor de aankoop van netto ouderdomspensioen is vrijgesteld van vermogensrendementsheffing.

14 2. De vrijstelling zoals bedoeld in het eerste lid vervalt als op enig tijdstip: a. een aanspraak op een nettopensioen niet langer als zodanig is aan te merken; b. een aanspraak ingevolge een nettopensioen geheel of gedeeltelijk wordt afgekocht of vervreemd dan wel formeel of feitelijk voorwerp van zekerheid wordt; c. de verplichtingen met betrekking tot een aanspraak op een nettopensioen overgaan op een andere verzekeraar dan bedoeld in de Wet inkomstenbelasting 2001; d. de belastingplichtige een bijdrage van een inhoudingsplichtige in de zin van de Wet op de loonbelasting heeft ontvangen ten behoeve van het nettopensioen, terwijl deze inhoudingsplichtige niet in dezelfde mate aan zijn overige werknemers die voor het overige in dezelfde omstandigheden verkeren een bijdrage heeft verstrekt; 3. PFZW is niet aansprakelijk voor de belasting die u verschuldigd bent door het vervallen van de vrijstelling als bedoeld in het eerste lid. Artikel 15 Afkoop De aanspraken die voortvloeien uit PFZW netto ouderdomspensioen dan wel netto partnerpensioen kunnen niet worden afgekocht, anders dan in de gevallen voorzien bij of krachtens de Pensioenwet. Artikel 16 Waardeoverdracht 1. U kunt een schriftelijk verzoek doen tot inkomende of uitgaande waardeoverdracht. In geval van uitgaande waardeoverdracht wordt de waarde van uw netto pensioenaanspraken overgedragen naar uw nieuwe pensioenuitvoerder. Als er sprake is van een pensioenkapitaal, dan wordt dit aanwezige kapitaal overgedragen. Uitgaande waardeoverdracht is alleen mogelijk als de nieuwe pensioenuitvoerder eveneens over een netto pensioenregeling beschikt. Als dit niet het geval is, blijft het nettopensioen bij PFZW ondergebracht. 2. In geval van inkomende waardeoverdracht van netto pensioen wordt de waarde van het overgedragen netto pensioen aangewend voor aankoop van beleggingen in PFZW netto ouderdomspensioen. Artikel 17 Arbeidsongeschiktheid 1. Als u arbeidsongeschikt bent of wordt en u recht heeft op premievrije voortzetting van de deelneming in de collectieve basisregeling van PFZW dan heeft u het recht

15 om voor het deel dat u recht heeft op premievrije voortzetting deel te nemen aan PFZW netto ouderdomspensioen. 2. De premie voor deelname aan PFZW netto ouderdomspensioen kunt u rechtstreeks aan PFZW voldoen als de arbeidsovereenkomst met uw werkgever is beëindigd. Artikel 18 Einde partnerrelatie 1. Onder ex-partner wordt verstaan: a. persoon van wie het huwelijk met u is beëindigd door echtscheiding of door ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed; b. persoon van wie het geregistreerde partnerschap met u is beëindigd of is ontbonden; c. persoon van wie de gemeenschappelijke huishouding met u is beëindigd anders dan door overlijden of het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap; d. In de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding (Wet VPS): de ex-partner als bedoeld onder a. en b. en de persoon die van u is gescheiden van tafel en bed. 2. Onder partnerrelatie wordt verstaan: huwelijk, geregistreerd partnerschap of gemeenschappelijke huishouding. De partnerrelatie moet aangevangen zijn voor uw AOW-leeftijd. 3. In geval de partnerrelatie eindigt en er is kapitaal aanwezig ten behoeve van uw netto-ouderdomspensioen dan heeft de ex-partner in de zin van de Wet VPS recht op de helft van het kapitaal dat tijdens de partnerrelatie is opgebouwd. Dit deel voor de ex-partner wordt op de ingangsdatum van het netto ouderdomspensioen aangewend ten behoeve van de inkoop van netto ouderdomspensioen in de collectieve basisregeling van PFZW, tenzij de deelnemer heeft gekozen voor aanwending van het kapitaal bij een pensioenverzekeraar, als bedoeld in artikel 6. De ex-partner heeft recht op rechtstreekse uitbetaling van het netto ouderdomspensioen door PFZW als u of uw ex-partner, binnen twee jaar na scheiding, de scheiding bij PFZW heeft gemeld. In geval de partnerrelatie eindigt en er is netto ouderdomspensioen aangekocht, dan heeft de ex-partner recht op uitbetaling van een deel van het netto ouderdomspensioen op grond van de bepalingen van de Wet VPS.

16 4. Als uw ex-partner overlijdt voordat netto ouderdomspensioen is aangekocht, wordt het deel van het kapitaal ten behoeve van de ex-partner toegevoegd aan uw kapitaal. 5. Als uw partnerrelatie eindigt en er is een netto partnerpensioenaanspraak of recht dan heeft uw ex-partner een aanspraak op bijzonder netto partnerpensioen. Het bijzonder netto partnerpensioen gaat in op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin u overlijdt en eindigt op de laatste dag van de maand waarin de ex-partner overlijdt. 6. Het bepaalde in de voorgaande leden vindt geen toepassing als u en uw partner bij huwelijkse voorwaarden of in het (echtscheidings)convenant anders overeenkomen en PFZW het uit de afwijking voortvloeiende pensioenrisico heeft aanvaard. 7. De ex-partner die recht heeft op bijzonder netto partnerpensioen als bedoeld in lid 5 heeft het recht dit te vervreemden aan uw eerdere of latere partner als: a. PFZW bereid is hieruit voortvloeiende afwijkende risico s te dekken, b. de vervreemding onherroepelijk is; c. dit wordt overeengekomen bij notariële akte, en d. het verzoek tot vervreemding binnen drie maanden na uw overlijden bij PFZW is ingediend. PFZW heeft het recht om aan de ex-partner die het recht op bijzonder netto partnerpensioen wil vervreemden, medische waarborgen te vragen. 8. De ex-partner heeft recht op een bijzonder netto ouderdomspensioen als bij huwelijkse voorwaarden of in het (echtscheidings)convenant is overeengekomen dat de pensioenaanspraak op bijzonder netto partnerpensioen en het recht op uitbetaling van een deel van het netto ouderdomspensioen worden omgezet in een pensioenaanspraak op netto ouderdomspensioen voor de ex-partner. De omzetting is geldig als PFZW daarmee heeft ingestemd. Het bijzonder netto ouderdomspensioen gaat in op de AOW-leeftijd van de ex-partner en eindigt op de laatste dag van de maand waarin de ex-partner overlijdt. De ex-partner heeft het recht op het moment van omzetting van kapitaal in een bijzonder netto ouderdomspensioen het kapitaal aan te wenden bij een pensioenverzekeraar als bedoeld in artikel 6.

17 Artikel 19 Klachtenprocedure Klachten kunt u schriftelijk indienen via het klachtenformulier op onze website: Wij proberen altijd samen met u tot een oplossing te komen. Mocht dit niet naar uw tevredenheid lukken, dan zullen wij u doorverwijzen naar de onafhankelijke Commissie van Beroep. Artikel 20 Toepasselijk recht Op dit product is het Nederlands recht van toepassing. Artikel 21 Overig Meer informatie over PFZW netto ouderdomspensioen kunt u vinden op de website. Heeft u vragen, raadpleeg dan de lijst met veelgestelde vragen of neem contact op met de Klantenservice via of (030) Wij wijzen u erop dat de gegevens in dit document zijn gebaseerd op de huidige stand van zaken en dat de geboden informatie gelet op de omvang van de productinformatie in relatie tot de complexiteit van het product niet uitputtend kan zijn. PFZW aanvaardt daarom geen aansprakelijkheid voor schade welke het gevolg is van het op later moment niet meer actueel zijn dan wel het onvolledig zijn van de informatie. Deze voorwaarden en de daarin opgenomen informatie is bijgewerkt tot 1 oktober 2015.

18 Bijlage: Premiestaffel en weergave PFZW netto ouderdomspensioenbeleggingsbeleid Premiestaffel voor de nettopensioenregeling: Het betreft de premiestaffel op basis van 3% rekenrente, zoals vastgesteld bij Besluit van 17 december 2014, nr. BLKB2014/2132M voor de nettopensioenregeling. De hoogte van het percentage van de premie is mede afhankelijk van uw leeftijd op 31 december van het jaar voorafgaande aan het jaar waarin de premie wordt betaald. Onderstaande percentages betreffen het maximum voor netto ouderdomspensioen en netto partnerpensioen tezamen. Leeftijdsklassen tot 67 jaar Percentage van uw pensioengevend salaris in de collectieve basisregeling van PFZW, voor zover dit meer bedraagt dan ,- (bedrag 2015) 15 tot en met 19 4,0 20 tot en met 24 4,6 25 tot en met 29 5,3 30 tot en met 34 6,0 35 tot en met 39 6,9 40 tot en met 44 8,0 45 tot en met 49 9,2 50 tot en met 54 10,6 55 tot en met 59 12,2 60 tot en met 64 14,0 65 tot en met 66 15,3

19 Weergave PFZW netto ouderdomspensioenbeleggingsbeleid Het netto ouderdomspensioenbeleggingsbeleid en de beleggingskosten kunnen in de toekomst wijzigen. PFZW is eigenaar van de beleggingen en het bestuur van de stichting heeft de volledige beschikking over de beleggingen. Onderstaand vindt u een weergave van het verloop van het netto ouderdomspensioenbeleggingsbeleid.

20 Asset allocatie op basis van de horizon (pensioenrekenleeftijd 2015: 67 jaar) De pensioenrekenleeftijd kan in de toekomst wijzigen. Als gevolg hiervan zal ook de horizon (de periode die ligt tussen uw leeftijd en de pensioenrekenleeftijd waarin de premies uiterlijk kunnen worden belegd) aangepast worden. Aantal jaar voor de Aandelen Aandelen Obligaties Klassiek klassiek pensioenrekenleeftijd ontwikkelde opkomende regulier LongDuration markten markten 1 12,8% 2,2% 42,90% 42,10% 2 12,8% 2,2% 46,90% 38,10% 3 12,8% 2,2% 51,20% 33,80% 4 12,8% 2,2% 55,20% 29,80% 5 12,8% 2,2% 59,20% 25,80% 6 12,8% 2,2% 63,50% 21,50% 7 16,7% 2,9% 61,80% 18,60% 8 20,7% 3,6% 60,10% 15,60% 9 24,6% 4,3% 58,70% 12,40% 10 28,6% 5,0% 57,00% 9,40% 11 32,5% 5,7% 55,30% 6,50% 12 36,5% 6,4% 53,80% 3,30% 13 40,4% 7,1% 52,10% 0,40% 14 44,3% 7,8% 47,90% 0,00% 15 48,3% 8,5% 43,20% 0,00% 16 52,2% 9,2% 38,60% 0,00% 17 56,2% 9,9% 33,90% 0,00% 18 60,1% 10,6% 29,30% 0,00% 19 64,1% 11,3% 24,60% 0,00% 20 68,0% 12,0% 20,00% 0,00% 21 68,0% 12,0% 20,00% 0,00% 22 68,0% 12,0% 20,00% 0,00% 23 68,0% 12,0% 20,00% 0,00% 24 68,0% 12,0% 20,00% 0,00% 25 68,0% 12,0% 20,00% 0,00% 26 68,0% 12,0% 20,00% 0,00% 27 68,0% 12,0% 20,00% 0,00% 28 68,0% 12,0% 20,00% 0,00% 29 68,0% 12,0% 20,00% 0,00%

21 30 68,0% 12,0% 20,00% 0,00% 31 68,0% 12,0% 20,00% 0,00% 32 68,0% 12,0% 20,00% 0,00% 33 68,0% 12,0% 20,00% 0,00% 34 68,0% 12,0% 20,00% 0,00% 35 68,0% 12,0% 20,00% 0,00% 36 68,0% 12,0% 20,00% 0,00% 37 68,0% 12,0% 20,00% 0,00% 38 68,0% 12,0% 20,00% 0,00% 39 68,0% 12,0% 20,00% 0,00% 40 68,0% 12,0% 20,00% 0,00% 41 68,0% 12,0% 20,00% 0,00% 42 68,0% 12,0% 20,00% 0,00% Actuariële grondslagen Het bestuur van PFZW stelt jaarlijks de hoogte van de kosten vast. Tevens stelt het bestuur jaarlijks de hoogte van de grondslagen vast waartegen een deelnemer het pensioenkapitaal omzet in een netto pensioen in de collectieve basisregeling van PFZW. Het bestuur sluit aan bij de grondslagen uit de collectieve basisregeling van PFZW Daarbij wordt rekening gehouden met de afwijkende grondslagen voor sterfte en langleven die specifiek gelden voor de groep deelnemers met een inkomen hoger dan Voor wat betreft de rente wordt aangesloten op de maandelijks door DNB gepubliceerde Rente Termijn Structuur (RTS). Bij de omzetting van het kapitaal in netto pensioen in de collectieve basisregeling wordt een voorgeschreven opslag voor Vereist Eigen Vermogen in rekening gebracht. Deze wordt eens per kwartaal vastgesteld (voor Q is deze : 27,2%).

Het PFZW netto ouderdomspensioen is een product van Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW).

Het PFZW netto ouderdomspensioen is een product van Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Kenmerken en voorwaarden PFZW netto ouderdomspensioen Het PFZW netto ouderdomspensioen is een product van Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Over deze kenmerken en voorwaarden Het doel van

Nadere informatie

De regeling nettopartnerpensioen is een product van Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW).

De regeling nettopartnerpensioen is een product van Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Productkenmerken regeling nettopartnerpensioen De regeling nettopartnerpensioen is een product van Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Over deze kenmerken en voorwaarden Het doel van dit document

Nadere informatie

De regeling nettopartnerpensioen is een product van Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW).

De regeling nettopartnerpensioen is een product van Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Kenmerken en voorwaarden regeling nettopartnerpensioen De regeling nettopartnerpensioen is een product van Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Over deze kenmerken en voorwaarden Het doel van

Nadere informatie

Pensioenreglement NETTOPENSIOENREGELING. <WERKGEVER> Contract: <LEDNR>/001

Pensioenreglement NETTOPENSIOENREGELING. <WERKGEVER> Contract: <LEDNR>/001 Pensioenreglement NETTOPENSIOENREGELING Contract: /001 Versie 1 januari 2016 met grondslagen per 1 januari 2016 1 Artikel 1 Algemene bepalingen 1. Met ingang van 1 januari 2015 voorziet

Nadere informatie

Vergeet niet uw e-mailadres te controleren of aan te vullen, zodat we u persoonlijk op de hoogte kunnen houden.

Vergeet niet uw e-mailadres te controleren of aan te vullen, zodat we u persoonlijk op de hoogte kunnen houden. Datum 19 oktober 2015 Klantnummer Onderwerp Aanvulling pensioenopbouw Behandeld door Klantenservice Telefoonnummer (030) 277 55 77 Wilt u bij

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties. Flexpensioenreglement Bijlage I Nettopensioenregeling

Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties. Flexpensioenreglement Bijlage I Nettopensioenregeling 32.0039.15 Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties Bijlage I Nettopensioenregeling 1 januari 2018 Artikel 1 Algemene bepalingen 1. Het fonds kent met ingang van 1 januari 2015 een nettopensioenregeling.

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties. Flexpensioenreglement Bijlage I Nettopensioenregeling

Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties. Flexpensioenreglement Bijlage I Nettopensioenregeling Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties Bijlage I Nettopensioenregeling Laatstelijk gewijzigd op 23 januari 2019 32.0039.15 Artikel 1 Algemene bepalingen 1. Het fonds kent met ingang van 1 januari

Nadere informatie

PENSIOENREGLEMENT PPF APG per 01-01-2016. Bijlage bij artikel12b. (Nettopensioenregeling)

PENSIOENREGLEMENT PPF APG per 01-01-2016. Bijlage bij artikel12b. (Nettopensioenregeling) PENSIOENREGLEMENT PPF APG per 01-01-2016 Bijlage bij artikel12b (Nettopensioenregeling) Stichting Personeelspensioenfonds APG Artikel 1 Algemene bepalingen 1. De Stichting kent met ingang van 1 april 2015

Nadere informatie

Regeling voor vrijwillig individueel pensioensparen (pensioenleeftijd 67)

Regeling voor vrijwillig individueel pensioensparen (pensioenleeftijd 67) Regeling voor vrijwillig individueel pensioensparen (pensioenleeftijd 67) artikel 1. Algemeen Deze regeling is een bijlage bij het pensioenreglement van 1 van Stichting Pensioenfonds General Electric Nederland,

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties. Nettopensioenregeling

Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties. Nettopensioenregeling Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties Nettopensioenregeling Maart 2018 Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is het niet meer mogelijk fiscaal gefaciliteerd pensioen op te bouwen over uw (bruto voltijds)

Nadere informatie

Pensioenreglement NETTOPENSIOENREGELING. <WERKGEVER> Contract: <LEDNR>/001

Pensioenreglement NETTOPENSIOENREGELING. <WERKGEVER> Contract: <LEDNR>/001 Pensioenreglement NETTOPENSIOENREGELING Contract: /001 Versie 1 januari 2018 met grondslagen per 1 januari 2018 1 Artikel 1 Algemene bepalingen 1. Met ingang van 1 januari 2015 voorziet

Nadere informatie

Inleiding ABP nettopensioenregeling Wat zijn de voordelen van de ABP nettopensioenregeling?

Inleiding ABP nettopensioenregeling Wat zijn de voordelen van de ABP nettopensioenregeling? 0 Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is het niet meer mogelijk fiscaal gefaciliteerd pensioen op te bouwen over uw pensioengevend salaris boven 100.000. U bouwt daarom minder (ouderdoms)pensioen op. Ook wordt

Nadere informatie

Reglement Nettopensioenregeling. Stichting Pensioenfonds DSM Nederland

Reglement Nettopensioenregeling. Stichting Pensioenfonds DSM Nederland Reglement Nettopensioenregeling Stichting Pensioenfonds DSM Nederland Uitgave 1 januari 2018 INHOUDSOPGAVE Reglement Nettopensioenregeling Pensioenfonds DSM Nederland Pagina Artikel 1 Bepalingen Basisregeling

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties. Nettopensioenregeling

Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties. Nettopensioenregeling 32.0039.15 Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties Nettopensioenregeling 20160512 Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is het niet meer mogelijk fiscaal gefaciliteerd pensioen op te bouwen over uw

Nadere informatie

Nettopensioenregeling

Nettopensioenregeling Nettopensioenregeling 1 Uitgangspunten nettopensioenregeling Algemeen De nettopensioenregeling is een vrijwillige regeling, in aanvulling op de basisregeling van SPW. SPW probeert de nettopensioenregeling

Nadere informatie

PENSIOENREGLEMENT PPF APG per Bijlage bij artikel 12B. (Nettopensioenregeling)

PENSIOENREGLEMENT PPF APG per Bijlage bij artikel 12B. (Nettopensioenregeling) PENSIOENREGLEMENT PPF APG per 01-01-2018 Bijlage bij artikel 12B (Nettopensioenregeling) Stichting Personeelspensioenfonds APG Artikel 1 Algemene bepalingen 1. De Stichting kent met ingang van 1 april

Nadere informatie

Bijlage bij artikel 12B. (Nettopensioenregeling)

Bijlage bij artikel 12B. (Nettopensioenregeling) Pensioenreglement Stichting Personeelspensioenfonds APG (PPF APG) Bijlage bij artikel 12B (Nettopensioenregeling) Laatstelijk gewijzigd door het bestuur van Stichting Personeelspensioenfonds APG op 18

Nadere informatie

Nettopensioenregeling

Nettopensioenregeling Nettopensioenregeling Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is het niet meer mogelijk fiscaal gefaciliteerd pensioen op te bouwen over uw (bruto voltijds) pensioengevend salaris boven 100.000. Dit noemen we de

Nadere informatie

Veelgestelde vragen nettopensioenregeling

Veelgestelde vragen nettopensioenregeling Veelgestelde vragen nettopensioenregeling Vragen en antwoorden over pensioenopbouw en verzekeren nabestaandenpensioen over uw pensioengevend salaris boven 100.000 Pagina 1 van 7 Vragen en antwoorden Wat

Nadere informatie

Nettopensioenregeling

Nettopensioenregeling Nettopensioenregeling Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is het niet meer mogelijk fiscaal gefaciliteerd pensioen op te bouwen over uw (bruto voltijds) pensioengevend salaris boven 100.000. Dit noemen we de

Nadere informatie

Pensioenreglement NETTOPENSIOENREGELING. <WERKGEVER> Contract: <LEDNR>/001

Pensioenreglement NETTOPENSIOENREGELING. <WERKGEVER> Contract: <LEDNR>/001 Pensioenreglement NETTOPENSIOENREGELING Contract: /001 Versie 1 januari 2019 met grondslagen per 1 januari 2019 1 Artikel 1 Algemene bepalingen 1. Met ingang van 1 januari 2015 voorziet

Nadere informatie

BeterExcedent. Pensioen Werknemer 2015

BeterExcedent. Pensioen Werknemer 2015 BeterExcedent Pensioen Werknemer 2015 BeterExcedent Pensioen Werknemer 2015 Als u via uw werkgever deelneemt in de pensioenregeling BeterExcedent, kunt u pensioen opbouwen over het deel van uw salaris

Nadere informatie

- Opbouwpakket: U spaart voor een kapitaal dat wordt omgezet in ouderdoms- en. Inleiding

- Opbouwpakket: U spaart voor een kapitaal dat wordt omgezet in ouderdoms- en. Inleiding 0 Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is het niet meer mogelijk fiscaal gefaciliteerd pensioen op te bouwen over uw (bruto voltijds) pensioengevend salaris boven 100.000. U bouwt daarom minder (ouderdoms)pensioen

Nadere informatie

Prepensioenreglement van Stichting Pensioenfonds Jacobs Nederland. versie 1 oktober 2014

Prepensioenreglement van Stichting Pensioenfonds Jacobs Nederland. versie 1 oktober 2014 Prepensioenreglement van Stichting Pensioenfonds Jacobs Nederland 2004 versie 1 oktober 2014 1 INHOUDSOPGAVE Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel 9 Artikel

Nadere informatie

Uitgangspunten nettopensioenregeling bpfbouw

Uitgangspunten nettopensioenregeling bpfbouw Uitgangspunten nettopensioenregeling bpfbouw Algemeen BpfBOUW biedt de nettopensioenregeling aan en voert deze samen met de BeterExcedent-regeling uit. De nettopensioenregeling is een premieovereenkomst

Nadere informatie

BIJLAGE 1: Vergelijking Nettopensioen ABP en Nettolijfrente Loyalis

BIJLAGE 1: Vergelijking Nettopensioen ABP en Nettolijfrente Loyalis Loyalis Netto lijfrente (3 e pijler) Naam Netto pensioenregeling Loyalis Top ouderdoms lijfrente Loyalis Top nabestaanden lijfrente werknemer Productvorm / modules Soort product Opbouw pakket (OP) Risicopakket

Nadere informatie

REGLEMENT FLEXIBELE AANVULLINGSREGELING (FAR)

REGLEMENT FLEXIBELE AANVULLINGSREGELING (FAR) REGLEMENT FLEXIBELE AANVULLINGSREGELING (FAR) INHOUDSOPGAVE Artikel 1 - Begripsbepalingen... 3 Artikel 2 - Deelnemerschap... 4 Artikel 3 Uitgangspunten van de regeling... 5 Artikel 4 Bijdragen Flexibele

Nadere informatie

Reglement Nettopensioenregeling. Stichting Pensioenfonds DSM Nederland

Reglement Nettopensioenregeling. Stichting Pensioenfonds DSM Nederland Reglement Nettopensioenregeling Stichting Pensioenfonds DSM Nederland Uitgave 1 januari 2016 INHOUDSOPGAVE Pagina Artikel 1 Bepalingen Basisregeling 3 Artikel 2 Definities 3 Artikel 3 Deelnemerschap 4

Nadere informatie

Nettopensioenregeling

Nettopensioenregeling Nettopensioenregeling Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is het niet meer mogelijk fiscaal gefaciliteerd pensioen op te bouwen over uw (bruto voltijds) pensioengevend salaris boven 100.000. U bouwt daarom

Nadere informatie

Hoe bouwt u pensioen op? Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Wat krijgt u in onze pensioenregeling niet?

Hoe bouwt u pensioen op? Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Wat krijgt u in onze pensioenregeling niet? U kunt vanaf 1 januari 2015 nettopensioen bij ons opbouwen. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in deze nettopensioenregeling. Dat is belangrijk om te weten, bijvoorbeeld als u van baan

Nadere informatie

Nettopensioenregeling. Stichting Pensioenfonds DSM Nederland

Nettopensioenregeling. Stichting Pensioenfonds DSM Nederland Nettopensioenregeling Stichting Pensioenfonds DSM Nederland Inwerkingtreding: 1 juli 2015 INHOUDSOPGAVE Pagina Artikel 1 Bepalingen Basisregeling 3 Artikel 2 Definities 3 Artikel 3 Deelnemerschap 4 Artikel

Nadere informatie

Reglement Nettopensioenregeling. Stichting Pensioenfonds DSM Nederland

Reglement Nettopensioenregeling. Stichting Pensioenfonds DSM Nederland Reglement Nettopensioenregeling Stichting Pensioenfonds DSM Nederland Uitgave 1 januari 2017 INHOUDSOPGAVE Reglement Nettopensioenregeling Pensioenfonds DSM Nederland Pagina Artikel 1 Bepalingen Basisregeling

Nadere informatie

Pensioenfonds TNO REGLEMENT EXTRA PENSIOEN NETTO PENSIOEN EN TIJDELIJK OUDERDOMSPENSIOEN (TOP) 1 januari 2015

Pensioenfonds TNO REGLEMENT EXTRA PENSIOEN NETTO PENSIOEN EN TIJDELIJK OUDERDOMSPENSIOEN (TOP) 1 januari 2015 Pensioenfonds TNO REGLEMENT EXTRA PENSIOEN NETTO PENSIOEN EN TIJDELIJK OUDERDOMSPENSIOEN (TOP) 1 januari 2015 1 Pensioenfonds TNO REGLEMENT EXTRA PENSIOEN NETTO PENSIOEN EN TIJDELIJK OUDERDOMSPENSIOEN

Nadere informatie

Veelgestelde vragen nettopensioenregeling

Veelgestelde vragen nettopensioenregeling Veelgestelde vragen nettopensioenregeling Vragen en antwoorden over pensioenopbouw en verzekeren nabestaandenpensioen over uw pensioengevend salaris boven 103.317 Stichting Pensioenfonds Hoogovens voert

Nadere informatie

Reglement Nettopensioenregeling. Stichting Pensioenfonds DSM Nederland

Reglement Nettopensioenregeling. Stichting Pensioenfonds DSM Nederland Reglement Nettopensioenregeling Stichting Pensioenfonds DSM Nederland Uitgave 1 september 2016 INHOUDSOPGAVE Reglement Nettopensioenregeling Pensioenfonds DSM Nederland Pagina Artikel 1 Bepalingen Basisregeling

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Premieovereenkomst Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Op dit Uniform Pensioenoverzicht staan de bedragen die u ontvangt bij pensionering en arbeidsongeschiktheid,

Nadere informatie

Pensioenbijspaarreglement van Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam

Pensioenbijspaarreglement van Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam 1 Pensioenbijspaarreglement van Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam d.d. 23 september 2004 Artikel 1. Definities...2 Artikel 2. Deelnemers...2 Artikel 3. Aard van de pensioenaanspraken...3 Artikel 4.

Nadere informatie

Uw RELATIE is voorbij. Wat betekent dit voor uw pensioen?

Uw RELATIE is voorbij. Wat betekent dit voor uw pensioen? Uw RELATIE is voorbij Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Uw relatie is voorbij 3 2. Wat betekent het einde van uw relatie voor uw pensioen als u getrouwd was of een geregisteerd partnerschap

Nadere informatie

Startbrief. 1. Algemeen. Waardeoverdracht. Informatie die u geeft. Wanneer bent u deelnemer in de Basisregeling?

Startbrief. 1. Algemeen. Waardeoverdracht. Informatie die u geeft. Wanneer bent u deelnemer in de Basisregeling? Startbrief Deze startbrief bestaat uit 3 delen: Algemeen, Basisregeling en Plusregeling. 1. Algemeen Uw werkgever: Tentoo Collective Freelance & Flex B.V. Uw pensioenuitvoerder: ABN AMRO Pensioenen Soort

Nadere informatie

OVERGANGSREGELING STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS WATERBOUW

OVERGANGSREGELING STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS WATERBOUW REGLEMENT OVERGANGSREGELING STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS WATERBOUW Reglement Overgangsregeling van de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Waterbouw Inhoudsopgave Artikel 1 Definities 1 Artikel 2 Informatieverstrekking

Nadere informatie

Pensioenreglement BETEREXCEDENT. <WERKGEVER> Contract: <LEDNR>/001

Pensioenreglement BETEREXCEDENT. <WERKGEVER> Contract: <LEDNR>/001 Pensioenreglement BETEREXCEDENT Contract: /001 Versie 1 januari 2015 met grondslagen per 1 januari 2015 1 Hoofdstuk I Algemene inleidende bepalingen Artikel 1 Definities 1. In dit Pensioenreglement

Nadere informatie

Pensioenreglement. van AEGON Levensverzekering N.V. voor de werknemers op wie van toepassing was de pensioenregeling van:

Pensioenreglement. van AEGON Levensverzekering N.V. voor de werknemers op wie van toepassing was de pensioenregeling van: van AEGON Levensverzekering N.V. voor de werknemers op wie van toepassing was de pensioenregeling van: de stichting Beambtenfonds voor het mijnbedrijf. 45283 Inhoudsopgave Algemene Bepalingen Artikel 1.

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Holland Casino. Van Stichting Pensioenfonds Holland Casino. Inhoudsopgave:

Stichting Pensioenfonds Holland Casino. Van Stichting Pensioenfonds Holland Casino. Inhoudsopgave: 1 REGLEMENT VOOR VRIJWILLIGE EIGEN BIJDRAGEN Van Stichting Pensioenfonds Holland Casino Inhoudsopgave: Artikel 1 Definities 2 Artikel 2 Uitgangspunten van de regeling / omschrijving pensioenaanspraken

Nadere informatie

Uitgangspunten. Nettopensioenregeling

Uitgangspunten. Nettopensioenregeling Uitgangspunten Nettopensioenregeling Laatst gewijzigd op 20 februari 2015 Uitgangspunten nettopensioenregeling Algemeen De nettopensioenregeling is een vrijwillige regeling, in aanvulling op de basisregeling

Nadere informatie

Uw relatie is voorbij. Wat betekent dit voor uw pensioen?

Uw relatie is voorbij. Wat betekent dit voor uw pensioen? Uw relatie is voorbij Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Uw relatie is voorbij 3 2. Wat betekent het einde van uw relatie voor uw pensioen als u getrouwd was of een geregistreerd partnerschap

Nadere informatie

STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE DRANKINDUSTRIE.

STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE DRANKINDUSTRIE. STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE DRANKINDUSTRIE. "Pensioenreglement III Individueel aanvullend pensioen ten behoeve van levenslang ouderdomspensioen 1 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN... 3

Nadere informatie

Bijlage 1 bij de pensioenovereenkomst

Bijlage 1 bij de pensioenovereenkomst Bijlage 1 bij de pensioenovereenkomst van Janssen Biologics B.V. Janssen Cilag B.V. Johnson & Johnson Medical B.V. Johnson & Johnson Consumer B.V. Mentor Medical Systems B.V. Crucell Holland B.V. Versie

Nadere informatie

REGLEMENT PENSIOENSPAREN van Stichting Pensioenfonds Koninklijke Ten Cate

REGLEMENT PENSIOENSPAREN van Stichting Pensioenfonds Koninklijke Ten Cate REGLEMENT PENSIOENSPAREN van Stichting Pensioenfonds Koninklijke Ten Cate (versie 1 januari 2015) Stichting Pensioenfonds Koninklijke Ten Cate (Pensioenfonds Ten Cate) Bezoekadres: Brugstraat 2, Almelo

Nadere informatie

Reglement excedent-premieregeling BPL

Reglement excedent-premieregeling BPL Reglement excedent-premieregeling BPL Dit reglement excedent-premieregeling BPL is een aanvulling op artikel 16 van het pensioenreglement BPL en regelt de inhoud en voorwaarden van de excedent-premieregeling.

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw Pluspensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op

Nadere informatie

Nettopensioenreglement. Stichting Pensioenfonds SABIC

Nettopensioenreglement. Stichting Pensioenfonds SABIC Nettopensioenreglement Stichting Pensioenfonds SABIC Uitgave 1 januari 2018 INHOUDSOPGAVE Artikel Pagina Artikel 1 Bepalingen basisregeling 3 Artikel 2 Definities 3 Artikel 3 Deelnemerschap 4 Artikel 4

Nadere informatie

Pensioenreglement. van AEGON Levensverzekering N.V. voor de werknemers op wie van toepassing was de pensioenregeling van:

Pensioenreglement. van AEGON Levensverzekering N.V. voor de werknemers op wie van toepassing was de pensioenregeling van: van AEGON Levensverzekering N.V. voor de werknemers op wie van toepassing was de pensioenregeling van: de stichting Algemeen mijnwerkersfonds van de steenkolenmijnen in Limburg. 45284 Inhoudsopgave Algemene

Nadere informatie

Als gevolg van jaarlijkse indexering vanuit de overheid is de aftoppingsgrens vanaf 1 januari

Als gevolg van jaarlijkse indexering vanuit de overheid is de aftoppingsgrens vanaf 1 januari 0 Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is het niet meer mogelijk fiscaal gefaciliteerd pensioen op te bouwen over uw (bruto voltijds) pensioengevend salaris boven 100.000. Dit noemen we de aftoppingsgrens. U

Nadere informatie

Artikel 1 Begripsomschrijvingen 2. Artikel 2 Voorwaarden deelneming 3. Artikel 3 Aanvang ANW-hiaatpensioenreglement, einde dekking, nietige dekking 3

Artikel 1 Begripsomschrijvingen 2. Artikel 2 Voorwaarden deelneming 3. Artikel 3 Aanvang ANW-hiaatpensioenreglement, einde dekking, nietige dekking 3 Stichting Pensioenfonds ARCADIS Nederland Reglement ANW-hiaatpensioen Inhoudsopgave pagina Artikel 1 Begripsomschrijvingen 2 Artikel 2 Voorwaarden deelneming 3 Artikel 3 Aanvang ANW-hiaatpensioenreglement,

Nadere informatie

Nettopensioenregeling. Stichting Personeelspensioenfonds APG (PPF APG)

Nettopensioenregeling. Stichting Personeelspensioenfonds APG (PPF APG) Nettopensioenregeling Stichting Personeelspensioenfonds APG (PPF APG) Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is het niet meer mogelijk fiscaal gefaciliteerd pensioen op te bouwen over je (bruto voltijds) pensioengevend

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel

Stichting Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Stichting Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Reglement Fiscaal Onzuivere Aansprakenregeling Netto Aanvullende Pensioenregeling Versie 12.0 - Tekst van 6 december 2013 Karakteristiek van de regeling `Fiscaal

Nadere informatie

Bijlage A2 PENSIOENREGLEMENT a.s.r.

Bijlage A2 PENSIOENREGLEMENT a.s.r. Bijlage A2 PENSIOENREGLEMENT a.s.r. 01-01-2015 / 1 INHOUDSOPGAVE 1. BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN... 3 2. PENSIOENREGELING BIJ A.S.R.... 5 3. GEWEZEN DEELNEMERSCHAP AAN DE PENSIOENREGELING... 5 4. PENSIOENAANSPRAKEN

Nadere informatie

1. Pensioenstelsel in Nederland

1. Pensioenstelsel in Nederland PENSIOEN 1. Pensioenstelsel in Nederland 1.1 Pensioengebouw 1 ¾ Pensioen is voorziening waaruit uitkering verstrekt wordt ¾ zodra pensioengerechtigde door ouderdom (ouderdomspensioen) of arbeidsongeschiktheid

Nadere informatie

Aanvullend reglement Pensioenopbouw boven Salarisgrens (hoog)

Aanvullend reglement Pensioenopbouw boven Salarisgrens (hoog) Aanvullend reglement 2017 Pensioenopbouw boven Salarisgrens (hoog) Aanvullend reglement 2 Inhoudsopgave Voorwoord 3 1. Definities 4 2. Algemeen 5 3. Deelname 5 4. Vaststelling Aanvullende pensioengrondslag

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? Pensioen 1-2-3 Hoe is je pensioen geregeld? Beschikbare premieregeling In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie

Nadere informatie

<WERKGEVER> Contractnr. <REG>/001

<WERKGEVER> Contractnr. <REG>/001 NETTOPENSIOENREGELING Uitvoeringsovereenkomst Contractnr. /001 Versiedatum: 1-1-2016 Pagina 2 van 10 Overeenkomst Nettopensioenregeling /001 (uitvoeringsovereenkomst in de zin van

Nadere informatie

Let op: een scheiding kan invloed hebben op de hoogte van het door u te ontvangen pensioen. Zie ook de toelichting.

Let op: een scheiding kan invloed hebben op de hoogte van het door u te ontvangen pensioen. Zie ook de toelichting. Uniform Pensioenoverzicht 2014 Stand per 31-12-2013 Pensioenuitvoerder Onderlinge 's-gravenhage Pensioenovereenkomst premieovereenkomst o.b.v. kapitaal Werkgever Werkgever Contractnummer 1111 Polisnummer

Nadere informatie

Contractnummer 1111 Polisnummer 1234-0001, 1234-0006 Referentienummer 12345

Contractnummer 1111 Polisnummer 1234-0001, 1234-0006 Referentienummer 12345 Uniform Pensioenoverzicht 2015 Stand per 31-12-2014 Pensioenuitvoerder Onderlinge 's-gravenhage Pensioenovereenkomst premieovereenkomst Werkgever Werkgever Contractnummer 1111 Polisnummer 1234-0001, 1234-0006

Nadere informatie

Wat is pensioen? Pensioen is inkomen voor als u later stopt met werken. Pensioen is ook inkomen voor uw nabestaanden als u overlijdt.

Wat is pensioen? Pensioen is inkomen voor als u later stopt met werken. Pensioen is ook inkomen voor uw nabestaanden als u overlijdt. Startbrief Deelnemen aan de pensioenregeling van bpf GBP Wat is pensioen? Pensioen is inkomen voor als u later stopt met werken. Pensioen is ook inkomen voor uw nabestaanden als u overlijdt. Pensioen bestaat

Nadere informatie

A. Voorbeeld. Contractnummer 1111 Polisnummer , Referentienummer 12345

A. Voorbeeld. Contractnummer 1111 Polisnummer , Referentienummer 12345 Voorbeeld Uniform Pensioenoverzicht 2016 Stand per 31-12-2015 Pensioenuitvoerder Onderlinge 's-gravenhage Pensioenovereenkomst premieovereenkomst o.b.v. kapitaal brutopensioenregeling Werkgever Werkgever

Nadere informatie

Nettopensioenreglement. Stichting Pensioenfonds SABIC

Nettopensioenreglement. Stichting Pensioenfonds SABIC Nettopensioenreglement Stichting Pensioenfonds SABIC Uitgave 1 januari 2016 INHOUDSOPGAVE Artikel Pagina Artikel 1 Bepalingen basisregeling 3 Artikel 2 Definities 3 Artikel 3 Deelnemerschap 4 Artikel 4

Nadere informatie

6.12 Vrijwillige pensioen bijspaarregeling

6.12 Vrijwillige pensioen bijspaarregeling 6.12 Vrijwillige pensioen bijspaarregeling Van toepassing op: - Medewerkers van 18 ar en ouder. Doel: - De mogelijkheid bieden aan medewerkers met een variabel inkomen, en/of met een opgelopen pensioenhiaat

Nadere informatie

Nettopensioenreglement. Stichting Pensioenfonds SABIC

Nettopensioenreglement. Stichting Pensioenfonds SABIC Nettopensioenreglement Stichting Pensioenfonds SABIC Uitgave 1 januari 2017 INHOUDSOPGAVE Artikel Pagina Artikel 1 Bepalingen basisregeling 3 Artikel 2 Definities 3 Artikel 3 Deelnemerschap 4 Artikel 4

Nadere informatie

Pensioenfonds TNO REGLEMENT EXTRA PENSIOEN EN TIJDELIJK OUDERDOMSPENSIOEN (TOP) 1 januari 2014

Pensioenfonds TNO REGLEMENT EXTRA PENSIOEN EN TIJDELIJK OUDERDOMSPENSIOEN (TOP) 1 januari 2014 Pensioenfonds TNO REGLEMENT EXTRA PENSIOEN EN TIJDELIJK OUDERDOMSPENSIOEN (TOP) 1 januari 2014 1 Pensioenfonds TNO REGLEMENT EXTRA PENSIOEN EN TIJDELIJK OUDERDOMSPENSIOEN (TOP) als bedoeld in artikel 14

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel

Stichting Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Stichting Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Reglement Fiscaal Onzuivere Aansprakenregeling Netto Aanvullende Pensioenregeling Versie 16.0 - Tekst van 21 december 2015 Karakteristiek van de regeling `Fiscaal

Nadere informatie

Aanvullend reglement 2016. Pensioenopbouw boven salarisgrens (laag)

Aanvullend reglement 2016. Pensioenopbouw boven salarisgrens (laag) Aanvullend reglement 2016 Pensioenopbouw boven salarisgrens (laag) Aanvullend reglement 2 Inhoudsopgave Voorwoord 3 1. Definities 4 2. Algemeen 5 3. Deelneming 5 4. Vaststelling Aanvullende pensioengrondslag

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

CAPGEMINI PENSIOENFONDS. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld?

CAPGEMINI PENSIOENFONDS. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Stichting PENSIOENFONDS CAPGEMINI Nederland Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie

Nadere informatie

PENSIOENSPAARREGLEMENT

PENSIOENSPAARREGLEMENT PENSIOENSPAARREGLEMENT Pensioenfonds TNO PREMIEOVEREENKOMST Inhoud Artikel Onderwerp blz. 1. Begripsbepalingen 2 2. Aanvang en einde deelneming 2 3. Aanspraken en informatieverstrekking 2 4. Financiering

Nadere informatie

Uw pensioen bij Stichting Bedrijfstakpensioenfonds. Waterrecreatie en de Kunststoffen en Houten Jachtbouw

Uw pensioen bij Stichting Bedrijfstakpensioenfonds. Waterrecreatie en de Kunststoffen en Houten Jachtbouw Uw pensioen bij Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Waterrecreatie en de Kunststoffen en Houten Jachtbouw 3 Welkom! Informatie over uw pensioenregeling bij Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de sector

Nadere informatie

Reglement excedent-premieregeling. Versie: 1 juli 2017

Reglement excedent-premieregeling. Versie: 1 juli 2017 Reglement excedent-premieregeling Versie: 1 juli 2017 Inhoudsopgave I De excedent-premieregeling van BPL Pensioen... 3 Artikel 1 Welke pensioensoorten biedt mijn excedent-premieregeling?... 3 Artikel 2

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Beleggingspakket In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt

Nadere informatie

- U bent actief deelnemer - U bent actief deelnemer én u neemt via uw werkgever deel aan de aanvullende pensioenregeling - U bent arbeidsongeschikt

- U bent actief deelnemer - U bent actief deelnemer én u neemt via uw werkgever deel aan de aanvullende pensioenregeling - U bent arbeidsongeschikt Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2018 Uitkeringsovereenkomst Voor wie is deze toelichting? - U bent actief deelnemer - U bent actief deelnemer én u neemt via uw werkgever deel aan de aanvullende pensioenregeling

Nadere informatie

BeterExcedent. Pensioenregeling 2015

BeterExcedent. Pensioenregeling 2015 BeterExcedent Pensioenregeling 2015 BeterExcedent Pensioen Werkgevers 2015 Uw werknemers bouwen pensioen op bij bpfbouw in de pensioenregeling voor de Bouwnijverheid. Dit is een middelloonregeling. Deze

Nadere informatie

BESCHIKBARE PREMIE REGELING (DC-Pensioenfonds)

BESCHIKBARE PREMIE REGELING (DC-Pensioenfonds) BESCHIKBARE PREMIE REGELING (DC-Pensioenfonds) BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN Artikel 1 1. De pensioenovereenkomst zoals neergelegd in dit reglement draagt het karakter van een premieovereenkomst. 2. De ingevolge

Nadere informatie

Bijlage Pensioenreglement: vervroegings-, uitstel- en uitruilfactoren en afkoopvoeten

Bijlage Pensioenreglement: vervroegings-, uitstel- en uitruilfactoren en afkoopvoeten Bijlage Pensioenreglement: vervroegings-, uitstel- en uitruilfactoren en afkoopvoeten Inhoudsopgave 1. Geldigheid vervroegings-, uitstel- en uitruilfactoren en afkoopvoeten... 2 2. Vervroegings- en uitstelfactoren...

Nadere informatie

Artikel 1 Begripsomschrijvingen 2. Artikel 2 Voorwaarden deelneming 3. Artikel 5 Vaststelling en betaling van de verschuldigde premies 4

Artikel 1 Begripsomschrijvingen 2. Artikel 2 Voorwaarden deelneming 3. Artikel 5 Vaststelling en betaling van de verschuldigde premies 4 Stichting Pensioenfonds Arcadis Nederland Reglement ANW-hiaatpensioen Inhoudsopgave pagina Artikel 1 Begripsomschrijvingen 2 Artikel 2 Voorwaarden deelneming 3 Artikel 3 Aanvang ANW-hiaatpensioenreglement,

Nadere informatie

Reglement excedent-premieregeling Versie: 1 januari 2018

Reglement excedent-premieregeling Versie: 1 januari 2018 Reglement excedent-premieregeling Versie: 1 januari 2018 Inhoudsopgave I De excedent-premieregeling van BPL Pensioen... 3 Artikel 1 Welke pensioensoorten biedt mijn excedent-premieregeling?... 3 Artikel

Nadere informatie

REGLEMENT PENSIOENSPAREN van Stichting Pensioenfonds Koninklijke Ten Cate. Per 1 januari 2011

REGLEMENT PENSIOENSPAREN van Stichting Pensioenfonds Koninklijke Ten Cate. Per 1 januari 2011 REGLEMENT PENSIOENSPAREN van Stichting Pensioenfonds Koninklijke Ten Cate Per 1 januari 2011 Stichting Pensioenfonds Koninklijke Ten Cate Bezoekadres: Brugstraat 2, Almelo Correspondentieadres: Postbus

Nadere informatie

Een nieuwe baan Een nieuwe pensioenregeling

Een nieuwe baan Een nieuwe pensioenregeling Een nieuwe baan Een nieuwe pensioenregeling Welkom bij Stichting Pensioenfonds Pensura. Uw werkgever heeft ons onlangs uw gegevens toegestuurd, omdat u bij ons een deel van uw pensioen gaat opbouwen. In

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 3 Premieovereenkomst

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 3 Premieovereenkomst Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 3 Premieovereenkomst Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat u krijgt bij pensionering

Nadere informatie

PENSIOENREGLEMENT UNISYS PENSIOENKAPITAALPLAN PENSIOENREGLEMENT UNISYS COMBI PENSIOEN UNISYS PENSIOENREGLEMENT, 12E NOTA VAN WIJZIGING

PENSIOENREGLEMENT UNISYS PENSIOENKAPITAALPLAN PENSIOENREGLEMENT UNISYS COMBI PENSIOEN UNISYS PENSIOENREGLEMENT, 12E NOTA VAN WIJZIGING Stichting Pensioenfonds Unisys Nederland Bijlagen PENSIOENREGLEMENT UNISYS PENSIOENKAPITAALPLAN PENSIOENREGLEMENT UNISYS COMBI PENSIOEN UNISYS PENSIOENREGLEMENT, 12E NOTA VAN WIJZIGING Versie 1 januari

Nadere informatie

Aanvullend reglement. Pensioenopbouw boven Salarisgrens (laag) 2016. 20150622 Reglement Pensioenopbouw boven Salarisgrens (laag)

Aanvullend reglement. Pensioenopbouw boven Salarisgrens (laag) 2016. 20150622 Reglement Pensioenopbouw boven Salarisgrens (laag) Aanvullend reglement 1 Aanvullend reglement Pensioenopbouw boven Salarisgrens (laag) 2016 20150622 Reglement Pensioenopbouw boven Salarisgrens (laag) Aanvullend reglement 2 Voorwoord De verplichte pensioenregeling

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Beleggingspakket In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt

Nadere informatie

Bijlage 4: Vergelijking Netto pensioen ABP en Netto lijfrente Loyalis

Bijlage 4: Vergelijking Netto pensioen ABP en Netto lijfrente Loyalis Naam Netto pensioenregeling Loyalis Top Ouderdomslijfrente Loyalis Top Nabestaanden lijfrente Productvorm / modules Opbouw pakket Risicopakket OP NP incl. WzP en PVA dekking. Soort product Totaalpakket

Nadere informatie

Nettopensioenregeling. Stichting Personeelspensioenfonds APG (PPF APG)

Nettopensioenregeling. Stichting Personeelspensioenfonds APG (PPF APG) Nettopensioenregeling Stichting Personeelspensioenfonds APG (PPF APG) Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is het niet meer mogelijk fiscaal gefaciliteerd pensioen op te bouwen over je (bruto voltijds) pensioengevend

Nadere informatie

Wat krijgt u in deze pensioenregeling?

Wat krijgt u in deze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij Conservatrix. U bouwt vanaf 1 juni 2008 pensioen bij ons op. Dit doet u via uw werkgever . In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt

Nadere informatie

Bijlagen. Stichting Pensioenfonds Unisys Nederland. Versie 1 januari 2013 PENSIOENREGLEMENT UNISYS PENSIOENKAPITAALPLAN

Bijlagen. Stichting Pensioenfonds Unisys Nederland. Versie 1 januari 2013 PENSIOENREGLEMENT UNISYS PENSIOENKAPITAALPLAN Stichting Pensioenfonds Unisys Nederland Bijlagen PENSIOENREGLEMENT UNISYS PENSIOENKAPITAALPLAN PENSIOENREGLEMENT UNISYS COMBI PENSIOEN UNISYS PENSIOENREGLEMENT, 12 E NOTA VAN WIJZIGING Versie 1 januari

Nadere informatie

Contractnummer 1111 Polisnummer 1234-0001, 1234-0006 Referentienummer 02012

Contractnummer 1111 Polisnummer 1234-0001, 1234-0006 Referentienummer 02012 Uniform Pensioenoverzicht 2012 Stand per 31-12-2011 Pensioenuitvoerder Onderlinge 's-gravenhage Pensioenovereenkomst premieovereenkomst o.b.v. kapitaal Werkgever Werkgever Contractnummer 1111 Polisnummer

Nadere informatie

Veelgestelde vragen nettopensioenregeling

Veelgestelde vragen nettopensioenregeling Veelgestelde vragen nettopensioenregeling Vragen en antwoorden over pensioenopbouw en verzekeren nabestaandenpensioen over uw pensioengevend salaris boven 101.519 Veelgestelde vragen nettopensioenregeling

Nadere informatie

VRIJWILLIGE PENSIOENSPAARREGELING VAN STICHTING PENSIOENFONDS HUNTER DOUGLAS. Per 01-01-2003

VRIJWILLIGE PENSIOENSPAARREGELING VAN STICHTING PENSIOENFONDS HUNTER DOUGLAS. Per 01-01-2003 VRIJWILLIGE PENSIOENSPAARREGELING VAN STICHTING PENSIOENFONDS HUNTER DOUGLAS Per 01-01-2003 Met ingang van 5-9-2014 is dit pensioenreglement gesloten voor nieuwe werknemers. Deze vrijwillige spaarregeling

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015. Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Welke gebeurtenissen beïnvloeden uw pensioen?

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015. Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Welke gebeurtenissen beïnvloeden uw pensioen? Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat u krijgt bij pensionering en arbeidsongeschiktheid. In dit overzicht staat ook wat uw eventuele partner

Nadere informatie

STICHTING BEDRIJFSPENSIOENFONDS VOOR DE AGRARISCHE EN VOEDSELVOORZIENINGSHANDEL. Postbus GC Rijswijk.

STICHTING BEDRIJFSPENSIOENFONDS VOOR DE AGRARISCHE EN VOEDSELVOORZIENINGSHANDEL. Postbus GC Rijswijk. STICHTING BEDRIJFSPENSIOENFONDS VOOR DE AGRARISCHE EN VOEDSELVOORZIENINGSHANDEL Verrijn Stuartlaan 1e 2288 EK Rijswijk Telefoon: 070-3381020 Fax : 070-3503531 Postbus 3144 2280 GC Rijswijk www.bpfavh.nl

Nadere informatie

R E G L E M E N T voor P R E - P E N S I O E N. van Stichting Sportfondsen Pensioenfonds te Amsterdam

R E G L E M E N T voor P R E - P E N S I O E N. van Stichting Sportfondsen Pensioenfonds te Amsterdam R E G L E M E N T voor P R E - P E N S I O E N van Stichting Sportfondsen Pensioenfonds te Amsterdam INHOUD Inleidende bepalingen Artikel 1. Aanvullende pensioenregeling 1 Artikel 2. Deelnemerschap 1 Artikel

Nadere informatie

STICHTING BEDRIJFSPENSIOENFONDS VOOR DE AGRARISCHE EN VOEDSELVOORZIENINGSHANDEL. Postbus GC Rijswijk.

STICHTING BEDRIJFSPENSIOENFONDS VOOR DE AGRARISCHE EN VOEDSELVOORZIENINGSHANDEL. Postbus GC Rijswijk. STICHTING BEDRIJFSPENSIOENFONDS VOOR DE AGRARISCHE EN VOEDSELVOORZIENINGSHANDEL Verrijn Stuartlaan 1E 2288 EK Rijswijk Telefoon: 070-3381020 Fax : 070-3503531 Postbus 3144 2280 GC Rijswijk www.bpfavh.nl

Nadere informatie