Naam van de schoolexterne interventie: De Wereld van Indra.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Naam van de schoolexterne interventie: De Wereld van Indra."

Transcriptie

1 Naam van de schoolexterne : De Wereld van Indra. 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Concreet ontstond ons initiatief vanuit een school voor technisch en beroepsonderwijs waar veel energie besteed werd aan zorg. De leerkrachten en CLB-medewerker die instonden voor de begeleiding van jongeren gingen regelmatig op zoek naar een timeout aanbod voor verschillende jongeren. Er was op dat moment geen aanbod buiten het korte time-out project vanuit Arktos. Contacten met Leuven en Mechelen leerden dat daar nooit plaats was voor leerlingen uit deze regio. Dit initiatief is genomen als een gedeeltelijk maar concreet antwoord op de steeds weerkerende vaststelling dat de regio Halle-Vilvoorde ondanks haar noden altijd verstoken blijft van aanbod op vlak van jongeren: welzijn en ruimer. Ondanks de dynamiek en inzet van mensen op het werkveld en de vragen die zij over decennia heen steeds weer richten aan het beleid is er in Halle-Vilvoorde te weinig aanbod van en te weinig variatie in initiatieven voor jeugdhulp. Er is nood aan een vlot toegankelijk en bereikbaar aanbod en variatie op de verschillende lijnen. Visie Vertrekkende vanuit het recht op onderwijs voor elke jongere wil de wereld van Indra een dagbesteding aanbieden voor jongeren voor wie tijdelijk voltijds of deeltijds schoollopen erg moeilijk blijkt door een sociaal-emotionele en/of gedragsmatige problematiek. De Wereld van Indra richt zich op jongeren tussen 6 en 17 jaar die uit het regulier schoolcircuit dreigen te vallen of reeds gevallen zijn. Wij willen voor hen een alternatieve plek zijn waar ze tot rust kunnen komen, zichzelf ontdekken en de energie kunnen putten om de draad in het reguliere schoolcircuit terug op te pikken. 1 Met je focus duidelijk gericht op de schoolexterne die hier wordt beschreven. 2 Graag een korte schets van de ontstaansgeschiedenis van je schoolexterne, met je focus op de redenen waarom je precies met deze schoolexterne bent gestart + vergeet ook niet te vermelden wanneer precies deze schoolexterne van start is gegaan.

2 Belangrijke uitgangspunten Daarnaast willen we voor doorverwijzers (scholen, CLB s, ouders en voorzieningen) een plaats aanbieden waar ze met jongeren terecht kunnen die omwille van hun persoonlijke problematiek in de school (tijdelijk) niet aarden of moeilijk functioneren. Het spreekt voor zich dat doorverwijzers en de context intens bij het traject van de jongeren betrokken worden. Samen gaan we op zoek naar een positieve, toekomstgerichte oplossing voor deze jongere. De jongeren die in ons project terechtkomen zijn omwille van hun mentale beperking, hun gedragsstoornis en/of hun sociale afkomst kwetsbaar voor uitval in de maatschappij en mislukking in het huidige onderwijsmodel. De individuele en positief betrokken begeleiding geeft hen opnieuw een gevoel van eigenwaarde en de mogelijkheid om een positief toekomstbeeld op te bouwen. De noden van deze doelgroep zijn: - Rust - Krijgen van kansen - Sociale vaardigheden - Verbeteren van het zelfbeeld - Positieve ervaringen met leeftijdsgenoten - Positieve leerervaringen/succeservaringen - Kansen tot zelfontplooiing - Procesbegeleiding - Leren omgaan met regels - Leren omgaan met afspraken - Leren omgaan met maatschappelijke verwachtingen Doelstelling(en) Wij willen als vzw tegemoet komen aan de vraag van jongeren en scholen om tijdelijk een rustplaats te bieden waar zowel de jongere als de omgeving (gezin, school, leefgroep) even kan zijn, met als opzet uitval op school te voorkomen en reïntegratie of een beter schools functioneren te bevorderen.

3 Daarnaast willen we met de jongeren werken aan de opbouw van een positiever zelfbeeld en een bijdrage leveren aan hun toekomstperspectief zowel op school- als maatschappelijk- als sociaal vlak. Doelgroep(en) 3 Duur van het traject 4 Actieradius 5 Gemiddeld aantal trajecten (expliciteer per kalenderjaar of per schooljaar en maak eventueel onderscheid tussen minimaal te behalen en effectief gerealiseerd) De wereld van Indra staat open voor alle jongeren tussen 6 en 17 jaar die uit het regulier onderwijscircuit dreigen te vallen. Realistisch gezien bereiken wij vooral BLO en BUSO jongeren. Dit omdat we werken in kleine groep en een één op één begeleiding garanderen. Dit doet ons verschillen van doorsnee projecten die vooral gericht zijn op jongeren uit het gewoon secundair onderwijsnet. Op maat van de jongeren en de aanvrager van de schoolse onderbreking. De wereld van Indra richt zich voornamelijk op Brussel-Halle-Vilvoorde en het aangrenzende deel van Oost-Vlaanderen. Schooljaar Aantal jongeren Geslacht Leeftijd man 4: :11jaar man 5: :10jaar man 8: vrouw 1: 9 jaar septjanuari 9 7 man 2 vrouw 7: : Onderwijs Vorm 2BUSO 1BSO, 1TSO 5 BUSO 1 BLO 5 BUSO, 1 BSO, 2 TSO, 1 BLO 5 BUSO 2 BSO 2 BLO Eenheden onthaal (**) Prognose onthaal 3 Omschrijf je doelgroep zo concreet mogelijk, ook bijv. brede toegang of (eerder) beperkt tot bepaalde sector(en),? Expliciete insluitings- en/of uitsluitingscriteria? 4 Van aanmelding tot afsluiting van het dossier 5 Hiermee wordt het werkterrein bedoeld. Werk je bijvoorbeeld voor een ganse provincie of een deel ervan? Welk deel dan exact? Etc?

4 (*) Wachtlijst jan man 1 vrouw 3: BUSO 84 op wachtlijst 350 niet beantwoord Concrete invulling: Hoe wordt het traject met de jongere concreet ingevuld? 6 Welke methodiek(en) gebruik je hierbij? 7 Welke ingezette methodiek(en) zouden kunnen inspirerend zijn voor het onderwijs? Waarom? Wordt er tijdens het traject samengewerkt met de context? Zo ja, met wie? Hoe? Wanneer? 8 Na de intake (fase 1) start het onthaaltraject (fase 2). Hierin willen we individueel met de jongeren op zoek gaan naar wie ze zijn: We gebruiken hiervoor een werkboekje met Ik-vragen, gaan samen op zoek naar de mijlpalen in hun leven en het belang ervan. We maken een tijdslijn om hun leven tot nu en hun toekomstbeeld in kaart te brengen. Zo krijgen we samen een beeld waaraan gewerkt moet worden en wat de doelen zijn die de jongere zelf wil bereiken. Nadat we de jongeren een beetje kennen, sluiten jongeren aan in het dagbestedingsproject (fase 3). Hier staat één op één begeleiding centraal. De uitgangspunten voor deze fase zijn rust, natuur, creativiteit, beweging, ambachtelijk werk, het opdoen van praktische- en dagdagelijkse vaardigheden, Al onze fasen zijn gebaseerd op de theorieën van het ervaringsgericht leren, Patterson, de Freinet-gedachte en het pakket rots & water (programma rond sociale vaardigheden). Daarnaast wordt maatschappelijke binding hoog in het vaandel gedragen. Daar moeten we nog over nadenken Ja, tijdens het hele traject is er een intensieve samenwerking. Zo betrekken we ouders en doorverwijzers bij intake en evaluatie gesprekken. Daarnaast zijn er ook geregeld informele contactmomenten met de context. 6 Bijvoorbeeld: Welke activiteit(en) bied je tijdens het traject aan? Atelierwerking?, werkplekleren?, coaching? 7 Bijvoorbeeld methodiek van ronde tafel, van actieve vorming, van ervaringsleren,? 8 Wordt er tijdens het traject van de jongere samengewerkt met de context? Zo ja, wie uit de context? Bijv. de ouders? Het gezin van de jongere? Ruimere context,?. Zo ja, wanneer en hoe?

5 2. Proces vd schoolexterne Proces van aanmelding tot afsluiting Wordt er tijdens het traject samengewerkt met andere organisaties/partners? Zo ja, met wie? Hoe? Wanneer? 9 Meet je op een bepaalde manier het resultaat van je traject? 10 Zo ja, wat precies? En hoe doe je dit concreet? Wie kan er aanmelden bij jouw schoolexterne? Wat gaat vooraf aan de aanmelding bij jouw schoolexterne? 11 Als de nood zich opdringt maken wij graag gebruik van andere partners zoals CLB, Païka, CGG s, scholen, De wereld van Indra neemt ook deel aan ieder overleg rond een jongere dat door een andere partner wordt georganiseerd. We kiezen er bewust voor om individuele trajecten niet te meten. Dit om de jongeren en zijn omgeving geen extra stress te bezorgen. De wereld van Indra is een plaats waar iedere jongere kan en mag zijn wie hij is. Scholen in samenwerking met een CLB, project Leerrecht, ouders en voorzieningen. Na telefonisch contact wordt er een aanmeldingsformulier doorg d dat dient als basis voor een kennismakingsgesprek met de jongere, ouders en de doorverwijzer. Hoe kan een aanmelding plaatsvinden? 12 Hoe verloopt de besluitvorming tot opstart van het traject? 13 Hoe wordt de effectieve start genomen? 14 Zijn er bepaalde noodzakelijke administratieve formaliteiten? 15 Is er regelmatige opvolging tijdens het traject. Zo ja, hoe verloopt dit? Met Telefonisch en via de website. Na intern overleg en op basis van beschikbaarheid. Ook de groepssamenstelling vinden wij belangrijk. Intakegesprek met verwijzer, jongere en ouders. Intakeformulier en intakegesprek. Afhankelijk van de verblijfsduur van de jongere en de intensiteit (= meerdere per week of 1 dag per week) proberen wij om de 6 weken een contactmoment te hebben met verwijzers. 9 Wordt er tijdens het traject samengewerkt met andere organisaties/partners? Dit kan zowel intern zijn, bijv. een aanbod dat binnen je organisatie aanwezig is, of extern, dit is dan buiten je eigen organisatie. Met leerplekken bijvoorbeeld? Met vrijwilligers? Etc. En/of werk je ook samen met s binnen onderwijs? Welke eventueel? 10 Maak je bijvoorbeeld gebruik van bepaalde vormen van kwalificering tijdens het traject met de jongere zoals EVC (Elders Verworven Competenties)? 11 Wat gebeurt er meestal concreet voor dat er een aanmelding wordt gedaan. Wie heeft bijv. welke stappen gezet? Of heb je er geen zicht op.? 12 Via meldpunt, schriftelijk (hoe dan concreet), telefonisch,? 13 Welke stappen worden allemaal genomen? Hoe loopt het besluitvormingsproces van aanmelding tot effectieve opstart? 14 Met effectieve start bedoelen we: de eerste dag dat de jongere effectief deelneemt aan de schoolexterne. 15 Of nog, moeten bepaalde administratieve formaliteiten zijn vervuld opdat de jongere effectief kan starten? Zo ja, welke dan precies?

6 Wanneer exact? Na afsluiting? 3. Structurele inbedding vd schoolexterne Andere? wie? Hoe gebeurt de afsluiting van het traject? Met wie? Is er een evaluatie 16? Zo ja, hoe verloopt dit? Met wie? In welke fase van de probleemontwikkeling tav het schooltraject wordt je schoolexterne ingezet? 17 Vinden er nog acties plaats na afsluiting van het traject van de jongere? Bijv. Nazorg? 18 Zijn er nog andere activiteiten die je tijdens of na het traject doet? 19 Zo ja, wat? Wat is je organisatievorm? 20 Hoe ziet de personeelsequipe eruit qua -statuut (professioneel/vrijwilligers)? -diploma( s)? -tewerkstellingsvolume? Welke middelen worden ingezet? 21 Idealieter gaan jongeren na hun verblijf terug naar de school. Hier gebeurt een overgangsgesprek met de betrokken partijen en wordt de overgang begeleid door de wereld van Indra. Indien de jongere niet terug naar school kan, zoeken wij naar een oplossing op maat. We evalueren tijdens het afrondingsgesprek van het traject. Soms preventief om een definitieve schooluitval te vermijden. Soms op het moment van een schorsing of een definitieve verwijdering van de school ter overbrugging van de zoektocht naar een meer definitieve oplossing. Terugbegeleiding naar de school hoort bij het traject. Indien nodig nemen we de actieve rol in het zoeken naar een goede en langdurige oplossing op ons. Een vzw die steunt op vrijwilligers. Het team van vrijwilligers wordt vrijwillig gecoacht door Inge Colen en Tim Uyttersprot (beiden ervaren in het werkveld). Helaas beschikken wij op dit moment niet over een officiële subsidiëring wat maakt dat de vzw steunt op vrijwilligers. Deze worden gecoacht door Inge (maatschappelijl werkster en leerkracht) en Tim (hoofdopvoeder in OBC-Espero). Eigen financiering door giften en de jongeren betalen een dagprijs. 16 Met evaluatie bedoelen we: wordt er op een gegeven moment teruggeblikt op het traject van de jongere? Stilgestaan bij de vraag hoe één en ander is gelopen? Edm. 17 Dit kan gaan van jongeren die niet meer op school zitten tot zij die er nog dagdagelijks zijn. Of nog: binnen welke radius tussen het loopt prima op school en de jongere heeft geen school/is uitgesloten van de school situeert jouw schoolexterne zich? 18 Hoe wordt dit dan ingevuld? Intern? Extern?? Hoe verloopt dit? 19 Bijvoorbeeld informatie/advies? Toeleiden naar hulpverlening tijdens het traject van schoolexterne? Nog andere? 20 Staat bijv. je op zich of maakt het deel uit van een groter geheel (organogram toevoegen)? of nog anders?

7 Welke financieringslogica wordt gehanteerd, bijv. per dossier, voor de algemene werking,? Wat is/zijn je financieringsbron(nen)? 22 / Giften en dagprijs. Over welke periode(n) loopt de financiering? Niet van toepassing. Reguliere financiering: sinds wanneer? Projectfinanciering: duur vd financiering? Welk(e) bedrag(en)? / Wie stuurt de ontwikkeling van je aanbod concreet inhoudelijk aan? 23 Aan welke overlegorganen in het kader van je schoolexterne participeer je? 4. Knelpunten? Ervaar je bepaalde belangrijke knelpunten in verband met je schoolexterne? Zo ja, beschrijf ze kort. 5. Administratieve gegevens vd schoolexterne Contactperso(o)n(en)? Contactgegevens? Inge Colen & Tim Uyttersprot gesteunt door de raad van beheer van de vzw. Stuurgroep Leerrecht. Subsidiëring. Inge & Tim Neerveldstraat Opwijk 0475/ Info@wereldvanindra.be 21 Denk hierbij zowel aan personele, werkings- als eventuele andere middelen. Is dit eigen financiering vanuit de organisatie? Externe financiering? Vrijwilligers? Combinatie? Vergeet zeker ook niet eventuele indirecte financiering te vermelden. 22 Specifieer voldoende naar bijv. welke overheid precies levert welke middelen aan. 23 Of nog anders gezegd: wie beslist hoe je schoolexterne concreet wordt ingevuld? Zich verder ontwikkelt? Is dit je eigen organisatie? Een samenwerking tussen organisaties? Een stuurgroep? Nog andere? Combinatie?.

Naam van de schoolexterne interventie: Lange Time Out Halle, Groep Intro

Naam van de schoolexterne interventie: Lange Time Out Halle, Groep Intro Naam van de schoolexterne : Lange Time Out Halle, Groep Intro 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Belangrijke uitgangspunten Doelstelling(en) Doelgroep(en) 3 Duur

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Radick

Naam van de schoolexterne interventie: Radick Naam van de schoolexterne : Radick 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Ontstaan in 1987, in het kader van dagopvang residentiële jongeren O.O.O.C. Later geïntegreerd in

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Multi-Media Club

Naam van de schoolexterne interventie: Multi-Media Club Naam van de : Multi-Media Club 1. Inhoud vd Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Schooljaar 2008-2009, als parallel met Radick, het tijdschrift. Visie Met multimedia-technieken eigen producties ontwikkelen

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: ipot Groep INTRO Brussel

Naam van de schoolexterne interventie: ipot Groep INTRO Brussel Naam van de schoolexterne : ipot Groep INTRO Brussel 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Belangrijke uitgangspunten Doelstelling(en) Doelgroep(en) 3 Duur van het

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Arktos HERGO

Naam van de schoolexterne interventie: Arktos HERGO Naam van de schoolexterne : Arktos HERGO 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Een HERGO is een groepsoverleg waarin alle partijen betrokken bij een incident, samen

Nadere informatie

- het deblokkeren van de situatie, om de band tussen jongeren en onderwijs te herstellen/ vrijwaren.

- het deblokkeren van de situatie, om de band tussen jongeren en onderwijs te herstellen/ vrijwaren. Naam van de schoolexterne interventie: Arktos KTO 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Belangrijke uitgangspunten Arktos werkt op een projectmatige manier

Nadere informatie

Project schooluitvallers MPI Levenslustvzw.

Project schooluitvallers MPI Levenslustvzw. Naam van de schoolexterne : Project schooluitvallers MPI Levenslustvzw. 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Nood aan een intern initiatief voor het opvangen van schooluitvallers

Nadere informatie

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Intermezzo

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Intermezzo Naam van het dagbestedingsinitiatief: Intermezzo 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 Naar aanleiding van de overgang naar MFC op 1 januari 2015, werd in Huize Terloo resoluut

Nadere informatie

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Atlas (alternatieve time out lagere school)

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Atlas (alternatieve time out lagere school) Naam van het dagbestedingsinitiatief: Atlas (alternatieve time out lagere school) 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 Ontstaan vanuit de dagbegeleidingswerking van OBC

Nadere informatie

We voorzien dat de jongeren maximaal 18 keer kunnen komen. Provincie Vlaams Brabant

We voorzien dat de jongeren maximaal 18 keer kunnen komen. Provincie Vlaams Brabant Naam van het dagbestedingsinitiatief: Alba- ondersteunende begeleiding- 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 De werkvorm dagactiviteit van Alba is ontstaan binnen de werking

Nadere informatie

Naam van het dagbestedingsinitiatief: vzw Beestigonderwijs

Naam van het dagbestedingsinitiatief: vzw Beestigonderwijs Naam van het dagbestedingsinitiatief: vzw Beestigonderwijs 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 2011 Doelstelling(en) Visie Het onderwijs van de 21ste eeuw moet duurzaam

Nadere informatie

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Bakermat. 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Bakermat. 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 Naam van het dagbestedingsinitiatief: Bakermat 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 Doelstelling(en) De Bakermat biedt de module dagbesteding aan binnen het MFC Levenslust.

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Steunpunt groene zorg

Naam van de schoolexterne interventie: Steunpunt groene zorg Naam van de schoolexterne interventie: Steunpunt groene zorg 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Het Steunpunt Groene Zorg vzw werd op 1 februari 2004 opgericht

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Reisburo

Naam van de schoolexterne interventie: Reisburo Naam van de schoolexterne : Reisburo 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Vzw Sporen is een centrum voor integrale jeugdzorg, dat actief is in de Bijzondere Jeugdbijstand

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie:time-out Brussel: Korte Time-out

Naam van de schoolexterne interventie:time-out Brussel: Korte Time-out Naam van de schoolexterne interventie:time-out Brussel: Korte Time-out 1. Inhoud vd school-externe interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 In januari 2007 ging in Brussel Time-out van start

Nadere informatie

Globaal overzicht negen topics uit ingevulde fiches m.b.t. schoolexterne interventies, deels gepresenteerd op feedbackdag van

Globaal overzicht negen topics uit ingevulde fiches m.b.t. schoolexterne interventies, deels gepresenteerd op feedbackdag van Globaal overzicht negen topics uit ingevulde fiches m.b.t. schoolexterne interventies, deels gepresenteerd op feedbackdag van 19.04.2012 Lege format: zie bijlage 1 In totaal werden 25 fiches verwerkt 1.

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Time-out Brussel: Lange Time-out

Naam van de schoolexterne interventie: Time-out Brussel: Lange Time-out Naam van de schoolexterne interventie: Time-out Brussel: Lange Time-out 1. Inhoud vd school-externe interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 In Vlaanderen waren er al verschillende time-outprojecten

Nadere informatie

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Try-Out Vilvoorde

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Try-Out Vilvoorde Naam van het dagbestedingsinitiatief: Try-Out Vilvoorde 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 Uit de ervaring die Tonuso vzw opgebouwd heeft bij KLIK/ Leerrecht Brussel

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Time-Out Koïnoor Lange time-out

Naam van de schoolexterne interventie: Time-Out Koïnoor Lange time-out Naam van de schoolexterne interventie: Time-Out Koïnoor Lange time-out 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Vanaf het schooljaar 1991-1992 organiseerde het

Nadere informatie

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Strech-it

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Strech-it Naam van het dagbestedingsinitiatief: Strech-it 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 Binnen de Wissel, zoekend en steeds op zoek naar methodieken om met onze jongeren aan

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Dienst DagOnderwijs (DDO) MPC Ter Bank

Naam van de schoolexterne interventie: Dienst DagOnderwijs (DDO) MPC Ter Bank Naam van de schoolexterne interventie: Dienst DagOnderwijs (DDO) MPC Ter Bank 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 De dienst dagonderwijs(ddo) is gestart samen

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Roulot

Naam van de schoolexterne interventie: Roulot Naam van de schoolexterne interventie: Roulot 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Vzw Sporen is een centrum voor integrale jeugdzorg, dat actief is in de Bijzondere

Nadere informatie

Stretch-it. Naam van de schoolexterne interventie:

Stretch-it. Naam van de schoolexterne interventie: Naam van de schoolexterne interventie: Stretch-it 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader# Met je focus duidelijk gericht op de schoolexterne interventie die hier wordt beschreven. #: Ontstaansgeschiedenis#

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Rizsas 1. Inhoud vd schoolexterne

Naam van de schoolexterne interventie: Rizsas 1. Inhoud vd schoolexterne Naam van de schoolexterne interventie: Rizsas 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Rizsas is ontstaan op initiatief van het Platform voor Bijzondere Jeugdzorg

Nadere informatie

Try-Out. Een alternatief dagbestedingsproject

Try-Out. Een alternatief dagbestedingsproject Try-Out Een alternatief dagbestedingsproject Try-Out Samenwerking tussen 2 VZW s Team van Try-out. Jongeren Begeleiding: Ewoud Lemmens Partners en vrijwilligers Coördinator: Pats van Crombruggen Verschillende

Nadere informatie

TIME OUT PROJECTEN. Samen. Aan Toekomst. Werken VZW ELEGAST

TIME OUT PROJECTEN. Samen. Aan Toekomst. Werken VZW ELEGAST TIME OUT PROJECTEN Samen Werken Aan Toekomst Wat is SWAT? SWAT staat voor Samen Werken Aan Toekomst. Het is een intensief begeleidingstraject voor jongeren die dreigen uit te vallen binnen het onderwijs.

Nadere informatie

Dit is een verhaal in woord en beeld om uit te leggen hoe de Pas met jou en jouw gezin wil samenwerken

Dit is een verhaal in woord en beeld om uit te leggen hoe de Pas met jou en jouw gezin wil samenwerken Dit is een verhaal in woord en beeld om uit te leggen hoe de Pas met jou en jouw gezin wil samenwerken Een jeugdrechter is iemand die, wanneer hij/zij zich zorgen maakt over een minderjarige, deze minderjarige

Nadere informatie

NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN.

NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Aanmeldingsprocedure NAFT Annick Steyt 2017-2018 1/18 Inhoudstafel 2 Situering 3 Aanmeldingsprocedure 5 Aanmeldingsprocedure Casuïstiek platform 6 Ontwikkeling

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Arktos POT Leuven

Naam van de schoolexterne interventie: Arktos POT Leuven Naam van de schoolexterne interventie: Arktos POT Leuven 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Arktos Vlaams-Brabant opende in september 1993 een Centrum voor

Nadere informatie

NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Procedure Project ROTS Regionaal Overlegtafel Tegen Schooluitval 1/12

NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Procedure Project ROTS Regionaal Overlegtafel Tegen Schooluitval 1/12 NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Procedure Project ROTS Regionaal Overlegtafel Tegen Schooluitval 1/12 Inhoudstafel 2 Situering 3 Aanmeldingscriteria 4 Aanmeldingsprocedure 4 Project ROTS

Nadere informatie

Jeugddelinquentie & gesloten publieke opvang

Jeugddelinquentie & gesloten publieke opvang Jeugddelinquentie & gesloten publieke opvang WORKSHOP ONDERWIJS EN TEWERKSTELLING 02/05/2017 4 Topics Wie zijn onze leerlingen? Wat willen we rond onderwijs of tewerkstelling bereiken? Hoe pakken we dit

Nadere informatie

EquiCanis. Naam van de schoolexterne interventie: 1. Inhoud vd school-externe interventie Algemeen kader1: Ontstaansgeschiedenis

EquiCanis. Naam van de schoolexterne interventie: 1. Inhoud vd school-externe interventie Algemeen kader1: Ontstaansgeschiedenis Naam van de schoolexterne interventie: EquiCanis 1. Inhoud vd school-externe interventie Algemeen kader1: Ontstaansgeschiedenis Equicanis ontstond vanuit de noodzaak tot invulling van een dagbesteding

Nadere informatie

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder?

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder? Klas-in-zicht Wat? Een negatieve groepsdynamiek, leerlingen die niet met elkaar overeenkomen, een vertroebelde relatie tussen leerlingen en leerkrachten, moeilijk les kunnen geven door storend gedrag zijn

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Netwerk Leerrecht Leuven

Naam van de schoolexterne interventie: Netwerk Leerrecht Leuven Naam van de schoolexterne interventie: Netwerk Leerrecht Leuven 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Schooluitval werd in de werkgroep dagbesteding van het

Nadere informatie

EVALUATIEDOCUMENT SAMENWERKING ONDERWIJS - ZORGBOERDERIJEN

EVALUATIEDOCUMENT SAMENWERKING ONDERWIJS - ZORGBOERDERIJEN EVALUATIEDOCUMENT SAMENWERKING ONDERWIJS - ZORGBOERDERIJEN Inleiding SGZ krijgt jaar na jaar een groeiend aantal aanvragen voor een zorgboerderij vanuit de sector Onderwijs (bijlage 1). Deze sterke groei

Nadere informatie

Time-out Brussel. Project ter Preventie van schooluitval

Time-out Brussel. Project ter Preventie van schooluitval Time-out Brussel Project ter Preventie van schooluitval Informatiebrochure Schooljaar 2014-2015 INHOUD 1. VOORWOORD 4 2. TEAM 5 3. TIME-OUT Algemeen 6 Basis Principes Doelstellingen Doelgroep 4. TIME-OUT

Nadere informatie

BIJLAGE 2: CIJFERMATERIAAL

BIJLAGE 2: CIJFERMATERIAAL Ondersteuningsnetwerk jeugdzorg-onderwijs Antwerpen BIJLAGE 2: CIJFERMATERIAAL INHOUDSTAFEL 1. Aantal trajecten 2. Onderwijsvorm bij instroom 3. Werkingsgebied 4. Ondersteuningsvraag 5. Aangeboden ondersteuningsvormen

Nadere informatie

Forum Uitvalpreventie 6-05-2014 Centraal Meldpunt voor Risicojongeren An Tachelet en Katleen Gielis

Forum Uitvalpreventie 6-05-2014 Centraal Meldpunt voor Risicojongeren An Tachelet en Katleen Gielis Forum Uitvalpreventie 6-05-2014 Centraal Meldpunt voor Risicojongeren An Tachelet en Katleen Gielis Programma - Situering CMP - * Wie zijn we - * Voor wie - * Wat doen we? - ->registratie - ->netwerking

Nadere informatie

Studiedag 29 maart 2018

Studiedag 29 maart 2018 Studiedag 29 maart 2018 Omgaan met gedrags- en emotionele problemen In het bruisende Zaveldal hoor je in de stilte pas de echte hulpkreten Missie Zaveldal als zorgende school met als perspectief jongeren

Nadere informatie

De naadloze flexibele trajecten (NAFT) hebben als doel om schooluitval en vroegtijdig schoolverlaten in het secundair onderwijs tegen te gaan.

De naadloze flexibele trajecten (NAFT) hebben als doel om schooluitval en vroegtijdig schoolverlaten in het secundair onderwijs tegen te gaan. De naadloze flexibele trajecten (NAFT) hebben als doel om schooluitval en vroegtijdig schoolverlaten in het secundair onderwijs tegen te gaan. Een naadloos flexibel traject kan preventief, remediërend

Nadere informatie

KI Woluwe. Aanmelding, inschrijving, aanbod 11/02/2019

KI Woluwe. Aanmelding, inschrijving, aanbod 11/02/2019 KI Woluwe Aanmelding, inschrijving, aanbod 11/02/2019 11/02/2019 pagina 2 ORGANOGRAM KI Woluwe Onderwijs Zorg BUSO BUBAO Cat 14 Type 9 Type 9 Cat 7 Type 6 11/02/2019 pagina 3 BUSO Type 9 OV4 1 e GR 1A

Nadere informatie

TIME OUT PROJECTEN KORTE TIME OUT VZW ELEGAST

TIME OUT PROJECTEN KORTE TIME OUT VZW ELEGAST TIME OUT PROJECTEN Wat is een Korte Time Out? Een Korte Time Out is een begeleidingstraject dat probleemsituaties binnen de schoolse context aanpakt en zo tracht te voorkomen dat jongeren uitvallen binnen

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA: ONDERWIJS

V R A G E N K A A R T THEMA: ONDERWIJS V R A G E N K A A R T? THEMA: ONDERWIJS THEMA: ONDERWIJS? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond het thema onderwijs

Nadere informatie

Leerrecht Limburg. Samenwerking tussen CLB, scholen, netwerkpartners en provincie Limburg. VCLB Limburg

Leerrecht Limburg. Samenwerking tussen CLB, scholen, netwerkpartners en provincie Limburg. VCLB Limburg Leerrecht Limburg Samenwerking tussen CLB, scholen, netwerkpartners en provincie Limburg VCLB Limburg 1. Visieontwikkeling 2. Samenwerking 3. Concrete acties Netoverstijgende samenwerking 15 CLB s Zorgen

Nadere informatie

Voorstelling project Bemiddeling op School. Antwerpse Dienst Alternatieve Maatregelen (ADAM) PIVA Antwerpen

Voorstelling project Bemiddeling op School. Antwerpse Dienst Alternatieve Maatregelen (ADAM) PIVA Antwerpen Voorstelling project Bemiddeling op School Antwerpse Dienst Alternatieve Maatregelen (ADAM) PIVA Antwerpen 1. Inleiding: het verhaal van PIVA 2. De werking van ADAM algemeen 3. Het project Bemiddeling

Nadere informatie

een initiatief van GSIW Actiegroep Leren-Werken

een initiatief van GSIW Actiegroep Leren-Werken Word Wijs!? een initiatief van GSIW Actiegroep Leren-Werken promotor: de Stap - Studieadviespunt Gent duur project: 1/10/2012 tot 30/9/2013, verlengd met 1 schooljaar 1/10/2013 tot 30/9/2014 1,2 fulltime

Nadere informatie

Thematische Projectoproep Bewonersparticipatie - Woonbegeleiding op de sociale huurmarkt. Aanvraagformulier (PDF versie 1.1)

Thematische Projectoproep Bewonersparticipatie - Woonbegeleiding op de sociale huurmarkt. Aanvraagformulier (PDF versie 1.1) Dienst Welzijn en Gezondheid Boomgaardstraat 22 te 2600 Berchem T 03 240 56 15 Contactpersoon : Mariska Vonck E-mail: mariska.vonck@provincieantwerpen.be Thematische Projectoproep Bewonersparticipatie

Nadere informatie

VLOR Studiedag spijbelen 23 oktober 2015

VLOR Studiedag spijbelen 23 oktober 2015 VLOR Studiedag spijbelen 23 oktober 2015 Programma 1. Voorstelling CDO Kortrijk: 2. Preventie schooluitval / aanpak spijbelproblematiek 2. Spijbelactieplan 4. Partnerschappen spijbelbeleid Persoonlijk

Nadere informatie

Symposium woondag 6/12

Symposium woondag 6/12 Mobiel Team Symposium woondag 6/12 Sociaal project welzijn en gezondheid in de provincie Antwerpen : Preventie van thuisloosheid van mensen met een psychiatrische problematiek in regio Mechelen-Lier Multiteam

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Netwerk Leerrecht Asse-Halle-Vilvoorde

Naam van de schoolexterne interventie: Netwerk Leerrecht Asse-Halle-Vilvoorde Naam van de schoolexterne interventie: Netwerk Leerrecht Asse-Halle-Vilvoorde 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Het Netwerk Leerrecht Asse-Halle-Vilvoorde

Nadere informatie

Veurne Diksmuide Ieper Poperinge

Veurne Diksmuide Ieper Poperinge voor kinderen en jongeren uit de Westhoek met milde, niet-complexe psychische klachten Veurne Diksmuide Ieper Poperinge snelle opstart kortdurend traject gratis aanmelding via 057/37.00.00 elke werkdag

Nadere informatie

2. Op welke manier verloopt de samenwerking tussen VDAB en school in de gezamenlijke aanpak van NEET-jongeren/vroegtijdige schoolverlaters?

2. Op welke manier verloopt de samenwerking tussen VDAB en school in de gezamenlijke aanpak van NEET-jongeren/vroegtijdige schoolverlaters? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 312 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 3 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NEET-jongeren - Actieplan samen tegen schooluitval Het

Nadere informatie

TIME OUT PROJECTEN HERGO

TIME OUT PROJECTEN HERGO TIME OUT PROJECTEN HERGO op school Schoolinterne Korte Time Out Schoolexterne Korte Time Out Schoolextern Op Maat Klasbegeleiding op maat SWAT Laten we ons even voorstellen... Elegast Time Out Projecten

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Onderwijs & Vorming --- dossiernummer:. 1505586 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Flankerend onderwijsbeleid Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering

Nadere informatie

t Pasrel vzw Onthaal-, Oriëntatie- en Observatiecentrum voor de bijzondere jeugdzorg.

t Pasrel vzw Onthaal-, Oriëntatie- en Observatiecentrum voor de bijzondere jeugdzorg. t Pasrel vzw Onthaal-, Oriëntatie- en Observatiecentrum voor de bijzondere jeugdzorg. Maatschappelijke zetel: Bergensesteenweg 570A, 1070 Anderlecht Ondernemingsnummer: 0448.072.494 JAARVERSLAG 2010 Werkjaar

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Netwerk Leerrecht Brussel

Naam van de schoolexterne interventie: Netwerk Leerrecht Brussel Naam van de schoolexterne interventie: Netwerk Leerrecht Brussel 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 De vaststelling dat er in de Brusselse omgeving veel schooluitval

Nadere informatie

II FUNCTIEOMSCHRIJVING CONTEXTBEGELEIDER

II FUNCTIEOMSCHRIJVING CONTEXTBEGELEIDER II.2.11.2. FUNCTIEOMSCHRIJVING CONTEXTBEGELEIDER 1. Doel van de functie Vzw Huize Sint-Vincentius begeleidt jongeren die zich in een kwetsbare leefsituatie bevinden. De jongeren zelf en alle betrokken

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: KLIK

Naam van de schoolexterne interventie: KLIK Naam van de schoolexterne interventie: KLIK 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 In de residentiële centra binnen Tonuso vzw kwam de dringende vraag naar extra

Nadere informatie

Sport en tewerkstelling van jongeren. Marc Theeboom / Joris Philips

Sport en tewerkstelling van jongeren. Marc Theeboom / Joris Philips Sport en tewerkstelling van jongeren Marc Theeboom / Joris Philips studie Kan sport bijdragen tot competentie-ontwikkeling voor kortgeschoolde jongeren, waardoor hun tewerkstellingskansen toenemen? initiatieven

Nadere informatie

Impulssubsidie innovatieve projecten in de welzijns- en gezondheidssector

Impulssubsidie innovatieve projecten in de welzijns- en gezondheidssector Dienst Welzijn en Gezondheid Boomgaardstraat 22 te 2600 Berchem T 03 240 58 68 Contactpersoon : Carine Vermeulen E-mail: impulsbeleid@welzijn.provant.be Impulssubsidie innovatieve projecten in de welzijns-

Nadere informatie

- 1 - Mol, 7 februari 2012

- 1 - Mol, 7 februari 2012 Mol, 7 februari 2012 Engagementsverklaring tussen de minister bevoegd voor onderwijs, de minister bevoegd voor welzijn, de inrichters van de scholen en de CLB s en het Agentschap Jongerenwelzijn / afdeling

Nadere informatie

Probleemanalyse Time-

Probleemanalyse Time- School:... Naam jongere:... Naam leerkracht:... Probleemanalyse Time- T.a.v. medeleerlingen Plaats in de klasgroep Anderen aanvaarden Aanvaard worden Conflicthantering Vriendschappen Individueel Zelfbeeld,

Nadere informatie

Terugkoppeling van de workshops. Chris De Nijs (VRT)

Terugkoppeling van de workshops. Chris De Nijs (VRT) Terugkoppeling van de workshops Chris De Nijs (VRT) Vaardig genoeg voor de 21 ste eeuw? Samen aan de slag met de Vlaamse PIAAC resultaten Brussel - 20 maart 2014 Workshop 1: Basisvaardigheden voor de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Partnerschap VZW Jongerenatelier en VZW Oranjehuis i.s.m. VDAB West-Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen ESF Innovatieproject

Partnerschap VZW Jongerenatelier en VZW Oranjehuis i.s.m. VDAB West-Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen ESF Innovatieproject Partnerschap VZW Jongerenatelier en VZW Oranjehuis i.s.m. VDAB West-Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen ESF Innovatieproject Probleem - Grote jeugdwerkloosheid - Overstap onderwijs-arbeidsmarkt

Nadere informatie

TIJDSPAD actieplan netwerk Samen tegen Schooluitval Vlaams-Brabant (versie 18/03/2017)

TIJDSPAD actieplan netwerk Samen tegen Schooluitval Vlaams-Brabant (versie 18/03/2017) TIJDSAD actieplan netwerk Samen tegen Schooluitval Vlaams-Brabant (versie 18/03/2017) en hierdoor niet te vatten in een 2-jarenplan. Om met dit netwerk een concreet doel voor ogen te houden werken we in

Nadere informatie

ORGANISATIE GTB-West-Vlaanderen (gespecialiseerde trajectbegeleiding en bepaling voor mensen met arbeidshandicap)

ORGANISATIE GTB-West-Vlaanderen (gespecialiseerde trajectbegeleiding en bepaling voor mensen met arbeidshandicap) GTB-West-Vlaanderen (gespecialiseerde trajectbegeleiding en bepaling voor mensen met arbeidshandicap) Mensen (werkzoekenden) met arbeidsbeperking, op: - medisch - fysiek - psychisch - mentaal - Trajectbegeleiding

Nadere informatie

Arktos vzw Katholieke Scholengemeenschap Leuven VCLB Leuven MFC Ave Regina en MPC Ter Bank e.a. onderwijs- en welzijnsactoren binnen regio Leuven

Arktos vzw Katholieke Scholengemeenschap Leuven VCLB Leuven MFC Ave Regina en MPC Ter Bank e.a. onderwijs- en welzijnsactoren binnen regio Leuven Een school op maat van de leerlingen Opleidingsvorm 1 type3 Opleidingsvorm 1 type 9 Vzw Ter Bank i.s.m. Arktos vzw Katholieke Scholengemeenschap Leuven VCLB Leuven MFC Ave Regina en MPC Ter Bank e.a. onderwijs-

Nadere informatie

OP-STAP. Een oriëntatie- en activeringsmodule naar werk op de reguliere arbeidsmarkt voor personen met een psychosociale kwetsbaarheid

OP-STAP. Een oriëntatie- en activeringsmodule naar werk op de reguliere arbeidsmarkt voor personen met een psychosociale kwetsbaarheid OP-STAP Een oriëntatie- en activeringsmodule naar werk op de reguliere arbeidsmarkt voor personen met een psychosociale kwetsbaarheid Christel WITGEERS 1 Jobcentrum vzw is een centrum voor gespecialiseerde

Nadere informatie

decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014

decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014 decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014 Basis = participatieladder Kader: Trede 5 = maatwerkdecreet Trede 3 en 4= decreet Werk- en zorgtrajecten Trede

Nadere informatie

De trajectbegeleider, sleutelfiguur binnen Duaal leren

De trajectbegeleider, sleutelfiguur binnen Duaal leren De, sleutelfiguur binnen duaal leren Duaal leren Enkele cruciale uitgangspunten Elke duale opleiding wordt gebaseerd op een standaardtraject waarin de algemene vorming en de beroepsgerichte vorming worden

Nadere informatie

Functiebeschrijving CLUSTERVERANTWOORDELIJKE NIET-VERPLICHTE HULPVERLENING B4-B5

Functiebeschrijving CLUSTERVERANTWOORDELIJKE NIET-VERPLICHTE HULPVERLENING B4-B5 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

WORKSHOP DOELGROEP. Lager Onderwijs 3 e graad. Secundair Onderwijs 1 e graad 2 e graad 3 e graad 4 e graad. Type ASO TSO BSO KSO

WORKSHOP DOELGROEP. Lager Onderwijs 3 e graad. Secundair Onderwijs 1 e graad 2 e graad 3 e graad 4 e graad. Type ASO TSO BSO KSO WORKSHOP NAAM ORGANISATIE TITEL WORKSHOP STUDIO GLOBO Aan Tafel! DOELGROEP Lager Onderwijs 3 e graad Secundair Onderwijs 1 e graad 2 e graad 3 e graad 4 e graad Type ASO TSO BSO KSO DBSO BuSO KORTE OMSCHRIJVING

Nadere informatie

Mechelen PrOS-project

Mechelen PrOS-project www.besafe.be Mechelen PrOS-project Mechelen PrOS-project FOD Binnenlandse Zaken Algemene Directie Veiligheid en Preventie Directie Lokale Integrale Veiligheid 2014 Mechelen PrOS-project I. Projectbeschrijving

Nadere informatie

BEVRAGING WERKVELD ERGOTHERAPIE IN DE PSYCHIATRIE

BEVRAGING WERKVELD ERGOTHERAPIE IN DE PSYCHIATRIE BEVRAGING WERKVELD ERGOTHERAPIE IN DE PSYCHIATRIE Geachte, Beste, Voor u ligt een bevraging m.b.t. uw werk als ergotherapie in de psychiatrie. Met deze bevraging willen wij graag meer zicht krijgen op

Nadere informatie

Combinatiefunctie Wijkwerk-coach (Wijkwerken Zuid-West-Vlaanderen) & Trajectbegeleider Anzegem/Deerlijk Functiebeschrijving en competentieprofiel

Combinatiefunctie Wijkwerk-coach (Wijkwerken Zuid-West-Vlaanderen) & Trajectbegeleider Anzegem/Deerlijk Functiebeschrijving en competentieprofiel Combinatiefunctie Wijkwerk-coach (Wijkwerken Zuid-West-Vlaanderen) & Trajectbegeleider Anzegem/Deerlijk Functiebeschrijving en competentieprofiel 1. Identificatiegegevens Functietitel Juridische werkgever

Nadere informatie

PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN

PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN Els Dupon netwerk STS Voorstelling Arr.Turnhout 28 november 2017 Spijbelen een zorg? SO VLAANDEREN (leerplichtig) Schooljaar 2013-14 2014-15 2015-16 2016-17 #lln

Nadere informatie

v r o u w e n o p v a n g R SA MANUS informatie voor verwijzers

v r o u w e n o p v a n g R SA MANUS informatie voor verwijzers v r o u w e n o p v a n g R SA MANUS informatie voor verwijzers Vrouwenopvang Rosa Manus is een instelling voor opvang van en hulpverlening aan mishandelde of met mishandeling bedreigde vrouwen en hun

Nadere informatie

INFOBROCHURE REISBURO/ROULOT

INFOBROCHURE REISBURO/ROULOT INFOBROCHURE REISBURO/ROULOT ReisburO / Roulot: verbindend leertraject ReisburO/Roulot maakt deel uit van VZW Sporen. Vzw Sporen, centrum voor integrale jeugdhulp is actief binnen de Bijzondere Jeugdbijstand,

Nadere informatie

Meldpunt Schoolexterne Interventies. Ontsluiting van de gegevens van de databank

Meldpunt Schoolexterne Interventies. Ontsluiting van de gegevens van de databank Meldpunt Schoolexterne Interventies Ontsluiting van de gegevens van de databank Aanmeldingen voor Vlaams-Brabant en Brussels Hoofdstedelijk Gewest Schooljaar 2012-2013 Situering Het Meldpunt Schoolexterne

Nadere informatie

PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN. Fabienne Fell CMP/AOB Els Dupon netwerk STS

PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN. Fabienne Fell CMP/AOB Els Dupon netwerk STS PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN Fabienne Fell CMP/AOB Els Dupon netwerk STS 16 november 2017 Spijbelen een zorg? SO VLAANDEREN (leerplichtig) Schooljaar 2013-14 2014-15 2015-16 2016-17 #lln >30

Nadere informatie

Jongerencoaching. van leerlingen in risicosituaties in secundaire scholen in Antwerpen

Jongerencoaching. van leerlingen in risicosituaties in secundaire scholen in Antwerpen Jongerencoaching van leerlingen in risicosituaties in secundaire scholen in Antwerpen Historiek Bestaat sinds het schooljaar 1997-1998. Ontwikkeld en georganiseerd door De Acht vzw, Antwerps Minderhedencentrum.

Nadere informatie

LEERRECHT Overlegplatform Leerrecht & een actieplan voor Mechelen. Commissie Samenleving

LEERRECHT Overlegplatform Leerrecht & een actieplan voor Mechelen. Commissie Samenleving LEERRECHT Overlegplatform Leerrecht & een actieplan voor Mechelen Commissie Samenleving 13/09/2016 1. Inleiding/aanleiding 2. Opstart Overlegplatform Leerrecht 2.1. Actieplan 2.2. Overlegplatform Leerrecht

Nadere informatie

Hoe definiëren we succes? Welke impact-indicatoren hanteren we?

Hoe definiëren we succes? Welke impact-indicatoren hanteren we? Hoe definiëren we succes? Onze werking heeft succes als we kunnen aantonen dat: 'Levensecht leren' op korte termijn een krachtige motor is voor de ontwikkeling van welbevinden, betrokkenheid en competenties.

Nadere informatie

NASCHOLINGSPROJECT NIEUW LEERPLAN MUZIKALE OPVOEDING

NASCHOLINGSPROJECT NIEUW LEERPLAN MUZIKALE OPVOEDING Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel De vzw Nascholing in het katholiek onderwijs en het VVKSO werven aan voor het NASCHOLINGSPROJECT NIEUW LEERPLAN MUZIKALE

Nadere informatie

Competentieprofiel medewerker BAAL

Competentieprofiel medewerker BAAL Het competentieprofiel is opgebouwd uit enerzijds de algemene competenties vanuit het ruime werkkader van vzw Jongerenwerking Pieter Simenon en anderzijds uit de beroepsspecifieke competenties gericht

Nadere informatie

een weg is, als we maar genoeg mogen proberen.

een weg is, als we maar genoeg mogen proberen. Het heeft allemaal met jonge mensen te maken, heftig op zoek naar zichzelf, naar wat ze willen, naar waar de grenzen liggen, naar hoe het nu toch moet. Stappen is een begeleidingstehuis in de bijzondere

Nadere informatie

Voorstelling Initiatief vrijwillige bewindvoering

Voorstelling Initiatief vrijwillige bewindvoering Voorstelling Initiatief vrijwillige bewindvoering Martine De Moor Coördinator initiatief vrijwillige bewindvoering Brussel/21 maart 2019 Initiatief vrijwillige bewindvoering is genomen in 1997 maakt deel

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk.

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk. ACADEMIEJAAR 2019-2020 OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK Graduaat in Maatschappelijk werk www.odisee.be Graduaat in Maatschappelijk werk Werk je graag met mensen, ook als ze kwetsbaar zijn? Wil je leren om ze

Nadere informatie

SCHOOL TIME-OUT. Lang programma. School Time-out

SCHOOL TIME-OUT. Lang programma. School Time-out SCHOOL TIME-OUT Lang programma School Time-out Op één of andere manier raak ik altijd in confl ict met de leerkrachten. Er zit zoveel in mijn hoofd dat ik me niet kan concentreren op school. Als ik de

Nadere informatie

Projectaanvraag. Gegevens aanvrager. Samenvatting project. Aanleiding aanvraag/project. Datum aanvraag. Naam organisatie.

Projectaanvraag. Gegevens aanvrager. Samenvatting project. Aanleiding aanvraag/project. Datum aanvraag. Naam organisatie. Projectaanvraag 1. Gegevens aanvrager Datum aanvraag Naam organisatie Contactpersoon Functie contactpersoon Telefoonnummer en/of 06-nummer E-mailadres Adres organisatie Postcode en plaats Telefoonnummer

Nadere informatie

Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt

Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt Marianne De Boodt Similes juridisch adviseur Martine De Moor Similes coördinator Kenniscentrum persoonsgerichte

Nadere informatie

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme www.hetraster.be Wat is outreach autisme? Outreach autisme bestaat uit vorming en advies voor iedereen die deskundiger wil worden in

Nadere informatie

Type basisaanbod: evaluatie terugkeer BuBaO en BuSO

Type basisaanbod: evaluatie terugkeer BuBaO en BuSO Type basisaanbod: evaluatie terugkeer BuBaO en BuSO 1. Evaluatie terugkeer binnen BuBaO 1.1. Situering In een ideale wereld zijn alle CLB-teams geprofessionaliseerd in het lopen van goede HGD-trajecten

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES VOOR INITIATIEVEN VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING 2015

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES VOOR INITIATIEVEN VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING 2015 BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST V L A A M S E G E M E E N S C H A P S C O M M I S S I E Algemene directie Welzijn, Gezondheid en Gezin AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES VOOR INITIATIEVEN VOOR PERSONEN MET EEN

Nadere informatie

1. Naam school 2. Officieel Schoolnummer 3. Onderwijsnet Kies net 4. Type Kies onderwijstype. 5. Gegevens school

1. Naam school 2. Officieel Schoolnummer 3. Onderwijsnet Kies net 4. Type Kies onderwijstype. 5. Gegevens school Organiseert je oudervereniging/raad een duurzame gezondheidsactie op de school van je kinderen? Of plannen jullie binnenkort zo n actie en willen jullie samen met leerkrachten, leerlingen de handen in

Nadere informatie

Samenwerking probleemjongeren Zuid Oost Brabant. De Viersprong SJSJ Almata PWR House

Samenwerking probleemjongeren Zuid Oost Brabant. De Viersprong SJSJ Almata PWR House Samenwerking probleemjongeren Zuid Oost Brabant De Viersprong SJSJ Almata PWR House 1 Waarom kiezen voor aanbod Zuid Oost? Keten integratie door De Viersprong, SJSJ Almata en PWR House voor de zwaarste

Nadere informatie

Elektrotechnicus - Duaal

Elektrotechnicus - Duaal BSO Zevende jaar LESSENTABEL Vak Type Totaal Vak 7de jaar Op school: algemene vorming Godsdienst 2 Lichamelijke Opvoeding 2 Frans 2 Project Algemene Vakken 4 Wiskunde 2 4 Op school: TV/PV: in samenspraak

Nadere informatie

SEO: ONDERWIJS IN (ter) ACTIE

SEO: ONDERWIJS IN (ter) ACTIE de karwij Buitengewoon Secundair Onderwijs ~ OV3 Type Basisaanbod Type3 Type 9 SEO: ONDERWIJS IN (ter) ACTIE Durmelaan 118 9160 Lokeren ~ www.de-karwij.be ~ info@de-karwij.be ~ 09/3486786 1. Voorstelling

Nadere informatie

Draaiboek ter opbouw van een lokaal afsprakenkader tussen scholen en hun actoren

Draaiboek ter opbouw van een lokaal afsprakenkader tussen scholen en hun actoren Draaiboek ter opbouw van een lokaal afsprakenkader tussen scholen en hun actoren Via een draaiboek willen we een lokaal afsprakenkader tussen scholen-clb's-vdab en andere actoren zoals bijvoorbeeld de

Nadere informatie