Intervisie. Het versterkt de impact leertrajecten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Intervisie. Het versterkt de impact leertrajecten"

Transcriptie

1 Intervisie Het versterkt de impact leertrajecten

2 1. Inleiding Hieronder geven wij bevindingen aan op basis van onze ervaring, in het starten, doorvoeren, voortzetten en evalueren van intervisietrajecten. Boeiend is dat intervisie veel impact, inspiratie en resultaat kan brengen, maar dat - zonder de juiste aanpak en randvoorwaarden - het effect ook heel vrijblijvend en vluchtig van aard kan zijn. Hieronder geven we aan wat intervisie is, wat het kan opleveren, wat er mis kan gaan en wat de belangrijkste succesfactoren zijn. 2. Wat is intervisie Intervisie wordt ook wel onderlinge raadpleging genoemd. Het is een methode - of liever gezegd: een aantal methodieken, zie voor voorbeelden de Bijlage - waarbij een groep deelnemers op basis van gelijkwaardigheid elkaar raadplegen. In eerste instantie gebeurt dat vaak onder begeleiding van derden, vervolgens kunnen coaches* vanuit de groep zelf de intervisie begeleiden. Het kan tijdens intervisie over allerlei vraagstukken gaan. Zowel inhoudelijke vraagstukken (hoe pak ik een complex, inhoudelijk vraagstuk aan), als vraagstukken over samenwerking, projectaanpak, eigen invloed en overtuigingskracht, aanpak van conflicten en politiek-bestuurlijke zaken, kunnen aan de orde komen. Intervisie gaat uit van de gelijkwaardigheid van de deelnemers. Iedere deelnemer heeft levens- en werkervaring toe te voegen aan anderen. Intervisie vindt vaak plaats met collega s met een zelfde verantwoordelijkheid en het zelfde werkniveau binnen of buiten de eigen afdeling. De gelijkwaardigheid die in intervisie ervaren wordt, maakt dit instrument ook nuttig voor lerend vermogen in teams en afdelingen. * Bij intervisie is de rol van een -interne of externe- intervisiecoach sterk bepalend voor de impact en het succes van de intervisie. Een intervisiecoach dient effectief te kunnen sturen in het intervisieproces en voor voldoende diepgang en leereffect zorgen (zie verder).

3 3. De kracht van intervisie Het unieke van intervisie als instrument om van en met elkaar te leren is dat: in principe alle vragen, problemen en dilemma s die iedere deelnemer heeft over diens werk aan de orde gesteld kunnen worden; het om een gelijkwaardige leermethode gaat: iedere deelnemer leert veel van anderen en draagt zelf ook kennis, werk- en levenservaring bij aan anderen. Dat maakt intervisie niet alleen tot een nuttige, maar ook tot een voedende, leuke ervaring; de inbrenger (degene die in de intervisie een vraagstuk inbrengt) krijgt naast nieuwe verhelderende inzichten en daarnaast vaak ook concrete suggesties van de intervisie-coach en de andere deelnemers voor concrete acties en vervolgstappen; de overige intervisiegroepsleden kunnen een welwillende stok achter de deur zijn om voorgenomen acties ook daadwerkelijk in praktijk te brengen. in vervolgbijeenkomsten wordt aandacht gegeven aan voorgenomen acties van deelnemers, worden resultaten daarvan besproken en leerervaringen (ook falen) onderzocht. Daarmee kan intervisie een krachtig leerinstrument zijn. Deelnemers geven vaak aan dat ze het een feest van herkenning vinden. Ze leren van elkaars fouten, successen, worstelingen en elkaars tips en feedback. Vaak geven deelnemers ook aan dat ze zich aangemoedigd voelen om (gedurfde) stappen en acties te ondernemen.

4 4. Intervisie: tussen impact en vrijblijvendheid Intervisie kan lerend en ondernemend vermogen stimuleren. Het kan ook bevorderend zijn voor teamgeest en bijdragen aan onderling begrip voor ieders knelpunten, dilemma s en belangen. Intervisie kan ook vrijblijvend zijn en beperkte impact hebben doordat: deelnemers wel inzichten opdoen, maar geen actie ondernemen. Er is onvoldoende stok achter de deur om echt wat te gaan doen in de praktijk. Deelnemers blijven in hun comfortzone. de rol van de intervisie-coach niet professioneel wordt ingevuld. Dit kan gebeuren bij begeleiding door onervaren intervisie-coaches. Ook bij begeleiding door de eigen collega s is er het gevaar dat de coach te weinig effectief stuurt vanwege onervarenheid of te weinig afstand van de eigen collega s. er geen gezamenlijke focus is. Er is geen verbindend thema en een wildgroei aan leervragen. Wat het resultaat van intervisie dan is, blijft een puur individuele aangelegenheid. deelnemers elkaar goed bedoelde adviezen geven. Niet iedereen kan goede vragen stellen en scherp feedback en tips geven. Sommige deelnemers zenden liever dan dat ze luisteren, nemen veel tijd en zorgen voor ruis. Ook hier is de sturende rol van de intervisie-coach die kaders stelt en feedback geeft op het verloop van het proces, essentieel. deelnemers niet op alle bijeenkomsten verschijnen. De intervisie-bijeenkomsten lijken dan wel een duiventil waarin iedereen naar behoeven naar toe gaat of weg blijft. er nauwelijks inbedding is. Wat er in de intervisie-groepen gebeurt, krijgt geen transfer naar de anderen in de organisatie. Zo zijn de leidinggevenden van de deelnemers vaak niet betrokken bij het leerproces. Vaak heeft het ook met het punt te maken van geen gezamenlijke focus. Deelnemers hebben strikt eigen, persoonlijke leervragen en door de vertrouwelijkheid er van speelt alles zich achter gesloten deuren af.

5 5. Suggesties om impact te verhogen van intervisie Intervisie kan zeer effectief, leerzaam en nuttig zijn. Hieronder noemen we enkele belangrijke factoren die bijdragen aan een succesvol intervisietraject. 1. rol van de coach tijdens de intervisiebijeenkomsten De bijdrage van de intervisie-coach is doorslaggevend als succesfactor: gedurende het proces bewaken van een veilig en uitdagend leerklimaat procesbegeleider: structureren van de intervisie in methodiek en tijdsbewaking kennis overdragen van en oefenen met diverse intervisiemethodieken voorbeeldfunctie: medeonderzoeker, samen met de deelnemers, van intervisievraagstukken het initiëren van praktijksimulaties (b.v. rollenspelen) tijdens intervisie het stimuleren van onderlinge feedback het stimuleren van initiatief en concrete acties. De coach dient deelnemers te stimuleren om inzichten om te zetten in actie en initiatief eventueel: het begeleiden van deelnemers die willen oefenen met een rol als coach van intervisiegroepen

6 2. (voorbereidings-)opdrachten in het intervisie-traject Van belang is dat een intervisietraject niet vrijblijvend start, maar een stevige en gerichte voorbereiding kent: Een intervisiegroep kan het beste starten rondom een duidelijk thema of vraag. Bijvoorbeeld: hoe kunnen we onze zichtbaarheid in het bedrijf vergroten of hoe kunnen we het beste voorlichting geven zodat zo veel mogelijk mensen bereikt worden Formuleren van collectieve voorbereidingsopdrachten. Dit kan belangrijk zijn. Goede opdrachten zorgen er voor dat deelnemers gericht en met duidelijke leervragen starten met de intervisie Deze opdrachten dienen uitdagend te zijn en ondersteund te worden door het eigen management. Voorbeelden: iedere deelnemer bereidt voor: twee successen en twee minder geslaagde praktijkcases iedere deelnemer bereidt twee eigen leervragen voor Contract met de deelnemers: in principe elke bijeenkomst aanwezig zijn, uitvoeren van collectieve opdrachten en voorgenomen individuele acties

7 3. zelfinzicht versterken Een succesfactor is dat deelnemers persoonlijke aandacht krijgen in het intervisietraject. Ze dienen zicht te krijgen op eigen sterkten-zwakten en op persoonlijke uitdagingen waar ze ook daadwerkelijk mee aan de slag gaan door een persoonlijk actieplan: waar mogelijk een nulmeting: hoe goed doet de deelnemer het op het thema een vorm van 360 graden feedback van anderen op het eigen functioneren op dat thema (zie ook verder) stevige voorbereidingsopdracht voor vaststellen eigen leervragen eventueel: interview met de intervisie-coach om nulmeting door te spreken en leervragen verder te verhelderen persoonlijke aanpak in het intervisie-traject: verdieping naar eigen houding, eigen dilemma s rondom het thema en persoonlijke uitdagingen. Op basis van ieders persoonlijke uitdagingen worden concrete acties benoemd en uitgevoerd volgen van ieders praktijk-acties die hij/zij zich voorgenomen heeft. Bij de volgende intervisiebijeenkomst worden per deelnemer de voorgenomen acties en de resultaten er van besproken.

8 4. inbedding Betrokkenheid management/centrale vertrouwenspersoon/ P en O/ spelers in het veld bij opzet, start, voortgang en opvolging van het intervisietraject: 1. leercontract wordt ondersteund 2. thema s goed vaststellen en uitwerken in opdrachten: wat moet de focus van de intervisie zijn, wat wil de leidinggevende van de vertrouwenspersoon dat de intervisie oplevert 3. collectieve voorbereidings- of praktijkopdrachten uitwerken. De leidinggevenden formuleren opdrachten om deelnemers scherp met de intervisietrajecten te doen starten Verder kunnen de leidinggevenden van de vertrouwenspersonen ook betrokken zijn door: 4. eventueel: een goede nulmeting uit te werken. Hoe goed doen de deelnemers het voorafgaand aan de intervisie op het thema: 360 graden feedback opdracht 5. instellen van een interne coördinator die het proces volgt 6. eventueel zelf als deelnemer meedoen. Meerdere lagen in intervisie zorgt voor meer betrokkenheid en meer kans op een cultuurverandering 7. bij follow-up: bespreken resultaten met iedere deelnemer aan het intervisietraject en verdere ontwikkeling.

9 6. Een voorbeeld: Incident methode De Incidentmethode is een werkvorm waarbij een groep collega s zich intensief verdiept in een bepaalde situatie door middel van een daartoe gekozen voorval uit de dagelijkse praktijk van één van de groepsleden. Rollen: probleem inbrenger, gespreksleider en teamleden Rol van de gespreksleider Bewaken van de tijd Procedure in de gaten houden De methode handhaven Totale tijd ongeveer 75 minuten Fasering Fase 1 Introductie en keuze van het incident 20 minuten maximaal a. Het incident moet een gebeurtenis zijn die door de probleeminbrenger niet volledig is uitgewerkt b. De probleeminbrenger dient zelf bij het probleem betrokken te zijn c. Het incident moet kort en feitelijk geformuleerd worden d. Niet te lang geleden Iedereen noteert een incident Presenteren van het probleem Keuze van het incident Fase 2 2 minuten Schetsen probleemsituatie Inbrenger brengt kort en zakelijk nog een keer de gebeurtenis Géén mogelijke ideeën voor oplossingen van de betrokkenen! Er wordt niet verteld hoe het probleem afliep

10 Fase 3 5 minuten Noteren van vragen om informatie Schrijf vragen op om meer inzicht te krijgen in het probleem Alleen schrijven, geen discussie Fase 4 15 minuten Informatieronde De leden van de groep stellen informatieve vragen aan de probleeminbrenger, zoals: Uit hoeveel mensen bestaat het managementteam? of wanneer is je chef uit dienst getreden? Een vraag als Vond je het erg? mag niet gesteld worden omdat die geen feitelijke informatie geeft. Niet vragen naar de oplossing!! Fase 5 10 minuten Analyse van de situatie De groepsleden bespreken met elkaar en zónder de probleeminbrenger hoe zij de situatie zien, de oorzaken, rol van de probleeminbrenger, omgevingsfactoren de berokkenden etc. Fase 6 15 minuten Standpuntbepaling door de groep Iedereen noteert zijn/haar reactie op wat hij/zij zou doen Iedereen leest zijn plan van aanpak voor zonder commentaar van anderen De reacties worden door de gespreksleider voor iedereen zichtbaar op flapover genoteerd Fase 7 5 minuten Wat deed/doet de inbrenger? Alleen de probleeminbrenger vertelt hoe hij werkelijk zelf handelde in de situatie of wat hij zich voorgenomen heeft.

11 Fase 8 25 minuten Afsluitende discussie Wat is de reactie van de probleeminbrenger op de gebeurtenissen uit de bespreking? Wat zijn de voor- en nadelen van de aanpakken? Eventueel volgt een verbreding van het incident naar andere problemen uit de werksituaties van de deelnemers Formuleren van actiepunten van de deelnemers die voor de volgende keer worden uitgevoerd Fase 9 10 minuten Evaluatie Ieder noteert voor zich wat hij heeft geleerd van de bespreking Probleeminbrenger vertelt wat hij van de bespreking vond, wat de waarde voor hem was en hierna volgen de andere leden

Intervisie Wat is het? Wanneer kun je het gebruiken?

Intervisie Wat is het? Wanneer kun je het gebruiken? Intervisie Wat is het? Intervisie is een manier om met collega's of vakgenoten te leren van vragen en problemen uit de dagelijkse werkpraktijk. Tijdens de bijeenkomst brengen deelnemers vraagstukken in,

Nadere informatie

Intervisie voor de VPM 2013 Workshop Intervisie VPM 2013 Xtensys HRM-consultancy & training

Intervisie voor de VPM 2013 Workshop Intervisie VPM 2013 Xtensys HRM-consultancy & training Intervisie voor de VPM 2013 Wat is intervisie? Intervisie is een manier om met collega s te sparren over inhoudelijke thema's en over persoonlijke dilemma s in het werk. De frequentie voor de intervisie

Nadere informatie

3. i De incidentmethode

3. i De incidentmethode 3. i De incidentmethode 3.1. Inleiding: wat is de incidentmethode? Op het werk doen zich voortdurend problemen voor. Meestal overvallen ze je en probeer je naar bevind van zaken te handelen. Zie je de

Nadere informatie

Intervisie. Programma Workshop. Leidersdag 8 juni Ilse de Lange Educatie LSP. Leidersdag 8 juni 2017

Intervisie. Programma Workshop. Leidersdag 8 juni Ilse de Lange Educatie LSP. Leidersdag 8 juni 2017 Intervisie Ilse de Lange Educatie LSP Leidersdag 8 juni 2017 Programma Workshop Waarom intervisie? Intervisie de incidentmethode live! Praktische tips Waarom intervisie? Doelen: deskundigheid kwaliteit

Nadere informatie

Intervisiemethodes. Methode 1: Incidentenmethode

Intervisiemethodes. Methode 1: Incidentenmethode Intervisiemethodes Methode 1: Incidentenmethode Bij de incidentmethode wordt een gebeurtenis uit de werksituatie van een van de deelnemers op gestructureerde wijze besproken. Stap 1 Introductie van het

Nadere informatie

Met intervisie aan de slag. Programmagroep

Met intervisie aan de slag. Programmagroep Met intervisie aan de slag Programmagroep Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Wat is intervisie... 3 1.1 Leren leren van elkaar!... 3 1.2 Hoe wordt intervisie voor regio- en seniorcoaches georganiseerd?...

Nadere informatie

1. Doel en werkwijze intervisie

1. Doel en werkwijze intervisie 1. Doel en werkwijze intervisie Doel leren leren van elkaar. de groep gebruiken als oefensituatie themagerichte situaties bespreken de groep mee laten denken over een probleem en/of praktijksituatie experimenteren

Nadere informatie

2. WERKWIJZE IN SUPERVISIE

2. WERKWIJZE IN SUPERVISIE SUPERVISIEGIDS 1. INLEIDING Supervisie is een praktijkgebonden leermethode. In kleine groepen wordt onder begeleiding van een supervisor gewerkt aan persoonlijke leerdoelen die voortkomen uit de werkervaringen

Nadere informatie

Onderwerp Opdracht. 1. Competentiescan. Ondersteun een cursist bij het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan voor de opleiding.

Onderwerp Opdracht. 1. Competentiescan. Ondersteun een cursist bij het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan voor de opleiding. Onderwerp 1. Competentiescan Geef met behulp van de competentiescan aan wat u als leercoach-in-opleiding al beheerst en wat u wilt leren. 2. Intake Bespreek met een cursist de competentiescan. 3. Persoonlijk

Nadere informatie

Intervisie

Intervisie Intervisie 07-04-2014 Eigen ervaringen? Successen Welke? Waaraan te wijten? Minder positieve ervaringen Welke? Waardoor? Wat is intervisie? Definitie Leren met collega s door vragen/problemen uit de dagelijkse

Nadere informatie

Flyer Intervisie. Intervisie is vooral taakgericht en resultaatgericht werken met collega s ter optimalisering van de werkzaamheden van alledag.

Flyer Intervisie. Intervisie is vooral taakgericht en resultaatgericht werken met collega s ter optimalisering van de werkzaamheden van alledag. Flyer - Intervisie Wat is intervisie? Intervisie is vooral taakgericht en resultaatgericht werken met collega s ter optimalisering van de werkzaamheden van alledag. De volgende omschrijving van intervisie

Nadere informatie

Leren hoe je leren kunt

Leren hoe je leren kunt Leren hoe je leren kunt Als manager stimuleer je de ontwikkeling van medewerkers en draag je zorg voor een goede onderlinge communicatie. Managers en medewerkers wisselen ervaringen uit en leren van elkaar.

Nadere informatie

Leren van ervaringen. Er volgt na een half jaar opnieuw een moreel beraad omdat de cliënt achteruit gaat.

Leren van ervaringen. Er volgt na een half jaar opnieuw een moreel beraad omdat de cliënt achteruit gaat. Leren van ervaringen Inleiding Binnen Amerpoort vinden we het belangrijk om te leren van onze ervaringen. In het kwaliteitsrapport is te lezen dat we dit doen door met elkaar te praten over de kwaliteit

Nadere informatie

Achtergrond info intervisie

Achtergrond info intervisie Achtergrond info intervisie Voor een onderwijsprofessional helpt het om gebruik te maken van intervisie. Dit houdt in dat je regelmatig met collega s onderling bespreekt hoe het professioneel handelen

Nadere informatie

Iedere groep kan met de 10 stappen methode werken. Als een JGZ organisatie een andere methode voor intervisie gebruikt is dat ook mogelijk.

Iedere groep kan met de 10 stappen methode werken. Als een JGZ organisatie een andere methode voor intervisie gebruikt is dat ook mogelijk. Bijlage 7 Intercollegiaal overleg Notitie Intervisiebijeenkomsten Doel De deelnemers verbeteren in twee bijeenkomsten hun eigen professionele handelen wanneer zij in de praktijk kindermishandeling vermoeden

Nadere informatie

Handreiking Intervisie POH-GGZ

Handreiking Intervisie POH-GGZ Handreiking Intervisie POH-GGZ Daniëlle Vissers programmamanager GGZ Januari 2017 Inhoud 1. Wat is intervisie?... 3 2. Hoe werkt intervisie?... 3 3. Hoe intervisie te organiseren?... 3 4. Keuze uit verschillende

Nadere informatie

Intervisie

Intervisie Intervisie 03-06-2013 Eigen ervaringen? Successen Welke? Waaraan te wijten? Minder positieve ervaringen Welke? Waardoor? Wat is intervisie? Definitie Leren met collega s door vragen/problemen uit de dagelijkse

Nadere informatie

Brave decisions. Kiezen vanuit persoonlijke drijfveren: Meer overtuiging. Meer bereik en resultaat. Van stress naar helderheid.

Brave decisions. Kiezen vanuit persoonlijke drijfveren: Meer overtuiging. Meer bereik en resultaat. Van stress naar helderheid. Brave decisions Kiezen vanuit persoonlijke drijfveren: Meer overtuiging. Meer bereik en resultaat. Het FemaleTopTalent programma Brave decisions voor de vrouwelijke professional: met een HBO- of academische

Nadere informatie

Coaching voor CvO Overheidsorganisaties

Coaching voor CvO Overheidsorganisaties Coaching voor CvO Overheidsorganisaties Overheidsmanagers, keuzes en dilemma s Management bij de overheid verschilt wezenlijk van leidinggeven in het bedrijfsleven. Het goed kunnen opereren in de complexe

Nadere informatie

Mijn visie op leren. Een driedaags leertraject

Mijn visie op leren. Een driedaags leertraject Mijn visie op leren Opleidingen rond coachen en leidinggeven impliceren het bijbrengen van een aantal theoretische inzichten, maar leiden pas écht tot verandering als mensen uitgedaagd worden om fundamenteel

Nadere informatie

KL(IK!) KL(IK!) KL(IK!) KL(IK!)

KL(IK!) KL(IK!) KL(IK!) KL(IK!) INTERVISIEVORMEN Reflecteren in groepen 4 Basismodel intervisie Roddelmethode Incidentmethode Succesmethode Socratische methode Filmmethode Schaalmethode Hoe zou jij? methode methode Met het basismodel:

Nadere informatie

In the spotlights een intervisiemodel

In the spotlights een intervisiemodel In the spotlights een intervisiemodel De inspiratie om de intervisiemethodiek In the spotlights te ontwikkelen, heb ik gevonden in de succesanalyse. Een oplossingsgerichte methodiek, die zoals de naam

Nadere informatie

Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten

Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten Inhoud: Inleiding... 3 Kerntaken van een praktijkbegeleider... 3 Voorbereidend gesprek met de cursist... 4 Feedback geven... 4 Begeleiden

Nadere informatie

Trainingen die je in beweging brengen!

Trainingen die je in beweging brengen! Trainingen die je in beweging brengen! Een training bij Caro van Roon brengt je in beweging. Dat levert je inzichten, ervaringen en kennis op over jezelf en de ander. Je leert vanuit je eigen persoonlijkheid

Nadere informatie

Intervisie Schatkist

Intervisie Schatkist Intervisie Schatkist Dit is een publicatie van FOCUS Leren & Ontwikkelen Dit exemplaar is verkocht aan: Dhr. W. Ezerman (Willem) / 2015-354 FOCUS Leren & Ontwikkelen T.a.v. Dhr. W. Ezerman Transvaalstraat

Nadere informatie

Competentieprofiel voor coaches

Competentieprofiel voor coaches Competentieprofiel voor coaches I. Visie op coaching Kwaliteit in coaching wordt in hoge mate bepaald door de bijdrage die de coach biedt aan: 1. Het leerproces van de klant in relatie tot diens werkcontext.

Nadere informatie

Handleiding. voor. praktijkbegeleiders

Handleiding. voor. praktijkbegeleiders Handleiding voor praktijkbegeleiders Versie: februari 2011 Inhoud: Inleiding... 3 Kerntaken van een praktijkbegeleider... 3 Voorbereidend gesprek met de cursist... 4 Feedback geven... 4 Begeleiden van

Nadere informatie

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit Tips en trucs: werkplekbegeleider Tips om tot een goede invulling van de Week van de Mobiliteit

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

FemaleTOPTalent. Werken vanuit persoonlijke drijfveren: Meer overtuiging. Meer bereik en resultaat. Van stress naar helderheid.

FemaleTOPTalent. Werken vanuit persoonlijke drijfveren: Meer overtuiging. Meer bereik en resultaat. Van stress naar helderheid. FemaleTOPTalent Werken vanuit persoonlijke drijfveren: Meer overtuiging. Meer bereik en resultaat. Het FemaleTopTalent programma voor de vrouwelijke professional: Met een HBO- of academische opleiding;

Nadere informatie

Tekst: structuursheet van de introductie. - Doel. verhelderende woorden: het leren sturen, ander een stap verder helpen, spiegel op gedrag.

Tekst: structuursheet van de introductie. - Doel. verhelderende woorden: het leren sturen, ander een stap verder helpen, spiegel op gedrag. KENNISCLIP FEEDBACK GEVEN EN ONTVANGEN FACULTEIT DER RECHTSGELEERDHEID (DOCENT: H.E. VAN ROSSUM) Hester vertelt de theorie van feedback geven en ontvangen (niet geacteerd o.i.d.). Het verhaal wordt ondersteund

Nadere informatie

Opleiding Teamcoaching voor managers

Opleiding Teamcoaching voor managers Opleiding Teamcoaching voor managers Leer bouwen aan teamontwikkeling door te coachen op de bovenstroom én onderstroom Ga bewuster om met je systemische plek binnen het teamen organisatiesysteem Ontwikkel

Nadere informatie

Routeplan "meer ruimte voor de professional, meer ruimte voor het team" Waardigheid & Trots

Routeplan meer ruimte voor de professional, meer ruimte voor het team Waardigheid & Trots Routeplan "meer ruimte voor de professional, meer ruimte voor het team" Waardigheid & Trots 2017-2018 K. Polman teamleider HRD Definitieve versie d.d. 29-09-2016 Pagina 1 van 5 Inleiding Zinzia streeft

Nadere informatie

Inleiding... 9. Hoofdstuk 2 Essentiële waarden... 21. Hoofdstuk 3 Management en leidinggevende structuur... 23

Inleiding... 9. Hoofdstuk 2 Essentiële waarden... 21. Hoofdstuk 3 Management en leidinggevende structuur... 23 Inhoud Inleiding... 9 Hoofdstuk 1 Visie op leidinggeven... 13 1.1. Organisatiecultuur... 13 1.2. Noodzaak van cultuuromslag... 15 1.3. Structuur-, cultuurdiscussie... 15 1.4. Organisatiecultuur... een

Nadere informatie

Begeleiding werknemer / docent

Begeleiding werknemer / docent Begeleidingsplan Uitgangspunt Elke docent die in dienst komt krijgt in principe drie jaar coaching. Ook docenten die langer in dienst zijn bij de organisatie kunnen in overleg met de leidinggevende aanspraak

Nadere informatie

Opleiding Professioneel en inspirerend trainen Post-HBO registeropleiding tot trainer communicatieve en managementvaardigheden

Opleiding Professioneel en inspirerend trainen Post-HBO registeropleiding tot trainer communicatieve en managementvaardigheden Opleiding Professioneel en inspirerend trainen Post-HBO registeropleiding tot trainer communicatieve en managementvaardigheden Persoonlijk leiderschap en trainersvakmanschap Zoek je een gedegen opleiding

Nadere informatie

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Training Leiderschap Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Als leidinggevende komt er veel op je af. Je moet doelen halen, maar je wilt ook je medewerkers motiveren. Hoe houd je dat in balans?

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE INTERVISIE BEROEPSVERENIGING DIRECTEUREN KINDEROPVANG. Woerden, 5 april 2017 Ingrid Janssen

INFORMATIEBROCHURE INTERVISIE BEROEPSVERENIGING DIRECTEUREN KINDEROPVANG. Woerden, 5 april 2017 Ingrid Janssen INFORMATIEBROCHURE INTERVISIE BEROEPSVERENIGING DIRECTEUREN KINDEROPVANG 7 Woerden, 5 april 2017 Ingrid Janssen Achtergrond en inhoudsopgave Achtergrond Binnen de bdko is in het verleden gewerkt met intervisiegroepen.

Nadere informatie

Trainen met ziel en zakelijkheid 1 Vakinhoudelijke trainer

Trainen met ziel en zakelijkheid 1 Vakinhoudelijke trainer Trainen met ziel en zakelijkheid 1 Vakinhoudelijke trainer Van focus op inhoud naar werken met de groep Hoe kun je als trainer je theorie enthousiast overbrengen zonder dat je groep passief wordt? Durf

Nadere informatie

TRAINEN MET ZIEL EN ZAKELIJKHEID Opleiding Vakinhoudelijk trainen

TRAINEN MET ZIEL EN ZAKELIJKHEID Opleiding Vakinhoudelijk trainen TRAINEN MET ZIEL EN ZAKELIJKHEID Opleiding Vakinhoudelijk trainen Van focus op inhoud naar werken met de groep Hoe kun je als trainer je theorie enthousiast overbrengen zonder dat je groep passief wordt?

Nadere informatie

Opleidingsprogramma DoenDenken

Opleidingsprogramma DoenDenken 15-10-2015 Opleidingsprogramma DoenDenken Inleiding Het opleidingsprogramma DoenDenken is gericht op medewerkers die leren en innoveren in hun organisatie belangrijk vinden en zich daar zelf actief voor

Nadere informatie

Alle ondersteuning is voor deelnemende scholen aan het BSL project gratis. Fase Activiteit Betrokkenen Ondersteuning

Alle ondersteuning is voor deelnemende scholen aan het BSL project gratis. Fase Activiteit Betrokkenen Ondersteuning In het kader van de BSL-projecten in opdracht van OC&W heeft Fontys Lerarenopleiding Tilburg (FLOT) samen met Tilburg University (TiU) een programma samengesteld om scholen te ondersteunen bij het vormgeven

Nadere informatie

Leren van je eigen mores Spreken over waarden en normen met verpleegkundigen

Leren van je eigen mores Spreken over waarden en normen met verpleegkundigen Nurse Academy lustrumcongres 2014 Leren van je eigen mores Spreken over waarden en normen met verpleegkundigen Amersfoort, 17 november 2014 Jos de Munnink, gespreksleider moreel beraad GGNet Contact: j.demunnink@ggnet.nl

Nadere informatie

BEGELEIDEN VAN INTERVISIE: VOOR MEDIATORS

BEGELEIDEN VAN INTERVISIE: VOOR MEDIATORS BEGELEIDEN VAN INTERVISIE: VOOR MEDIATORS Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards Søren Kierkegaard, Deens filosoof, 1813-1855 Begeleiden van intervisie voor mediators Introductie

Nadere informatie

SCRUM VERDUBBELAAR. dubbel zo goed door je persoonlijke backlog. Een leerprogramma dat zorgt voor verdieping. in de ontwikkeling van Scrumteams

SCRUM VERDUBBELAAR. dubbel zo goed door je persoonlijke backlog. Een leerprogramma dat zorgt voor verdieping. in de ontwikkeling van Scrumteams SCRUM VERDUBBELAAR dubbel zo goed door je persoonlijke backlog Een leerprogramma dat zorgt voor verdieping in de ontwikkeling van Scrumteams IK WIST DAT HET NIET GING LUKKEN (en hield het voor me) IK HEB

Nadere informatie

Inleiding... 9. Hoofdstuk 3 Management en leidinggevende structuur... 35

Inleiding... 9. Hoofdstuk 3 Management en leidinggevende structuur... 35 Inhoud Inleiding... 9 Hoofdstuk 1 Visie op leidinggeven... 13 1.1. Beïnvloeding van de organisatiecultuur... 13 1.2. Organisatiecultuur en organisatieklimaat... 15 1.3. Noodzaak van cultuuromslag... 16

Nadere informatie

Coachen met ziel en zakelijkheid 1 Coachend leiderschap

Coachen met ziel en zakelijkheid 1 Coachend leiderschap Coachen met ziel en zakelijkheid 1 Coachend leiderschap Versterk je leiderschap als manager door doelgericht te werken aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling Vergroot je coachingsvaardigheden

Nadere informatie

Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen. 1 oktober 2015

Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen. 1 oktober 2015 Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen 1 oktober 2015 Welkom Voorstellen. Karin van Wijnen, Kwaliteitsnetwerk mbo Carlijn van Diepen, ROC A12 en BVMBO Marloes van Bussel, NCP EQAVET Doelen 1. Deelnemers

Nadere informatie

INTERVISIE ALGEMEEN INLEIDING

INTERVISIE ALGEMEEN INLEIDING INTERVISIE ALGEMEEN 1 INLEIDING Met deze waaier kunnen intervisiegroepen (en begeleiders daarvan) nieuwe, aantrekkelijke en dynamische werkvormen kiezen die intervisie tot een succes maken. Nieuwe werkvormen

Nadere informatie

RNVC richtlijn voor intervisie. Algemeen

RNVC richtlijn voor intervisie. Algemeen Registerberoepsvereniging Nederlandse Vereniging voor Case- en Caremanagers: Register case-en caremanager (Rccm ) en Casemanager Regie op Verzuim (Crov ). RNVC richtlijn voor intervisie Algemeen Alleen

Nadere informatie

Veel succes met het in kaart brengen van wat voor jou belangrijk is om plezier in je werk te hebben en optimaal te kunnen presteren!

Veel succes met het in kaart brengen van wat voor jou belangrijk is om plezier in je werk te hebben en optimaal te kunnen presteren! Inleiding Voor je ligt het werkboekje Passie & Plezier = Presteren. We bieden je dit graag aan omdat de Talenten Generator gelooft dat werken met passie en plezier betere prestaties oplevert waardoor jouw

Nadere informatie

E-book. In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus

E-book. In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus 7 5 6 3 4 2 1 E-book In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus Inleiding Het doel van de HR-cyclus is: medewerkers ondersteunen in het leren en presteren, zodat zij maximaal bijdragen aan het succes van

Nadere informatie

Kijkwijzer 2.0, Methodiek voor kwaliteitsverbetering in Brede Scholen

Kijkwijzer 2.0, Methodiek voor kwaliteitsverbetering in Brede Scholen Kijkwijzer 2.0, Methodiek voor kwaliteitsverbetering in Brede Scholen Agenda 1. Kwaliteitsontwikkeling in Brede Scholen in Brussel en Kent - Verwachtingen? 2. Extended Schools & kwaliteitsontwikkeling

Nadere informatie

projectplan professionaliseringstraject Technisch College Velsen Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016

projectplan professionaliseringstraject Technisch College Velsen Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016 projectplan professionaliseringstraject Technisch College Velsen Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016 Doelstellingen professionaliseringstraject Het SWV heeft als doelstellingen voor het

Nadere informatie

Als je graag meer wilt leren over je vak en de manier waarop je dit uitvoert. Ook als je graag iets bijdraagt aan de ontwikkeling van collega's.

Als je graag meer wilt leren over je vak en de manier waarop je dit uitvoert. Ook als je graag iets bijdraagt aan de ontwikkeling van collega's. Intervisie Intervisie is een zelfhulpmethode waarmee collega's elkaar helpen om beter te worden in hun werk. Dit gebeurt meestal in een intervisiegroep. De leden van de groep komen op vrijwillige en gelijkwaardige

Nadere informatie

Intercollegiale Consultatie

Intercollegiale Consultatie Intercollegiale Consultatie Persoonlijk Advies Coaching en Training Materiaal Pagina 1 Intercollegiale Consultatie Intercollegiale Consultatie kan als werkwijze onderdeel zijn van de persoonlijke en professionele

Nadere informatie

Toelichting. Intervisie

Toelichting. Intervisie Toelichting Intervisie December 2010 1. Wat is intervisie? Naast opleiding en training is gezamenlijke reflectie op het eigen handelen voor dierenartsen een goede manier om zich te ontwikkelen. Door in

Nadere informatie

Als docent werk je vanuit een positie van autoriteit, als trainer vanuit een positie van gelijkwaardigheid

Als docent werk je vanuit een positie van autoriteit, als trainer vanuit een positie van gelijkwaardigheid JOUW ROL ALS TRAINER Het klinkt misschien overbodig om het te hebben over de rol die je hebt bij het beïnvloeden van het denken en doen van anderen in groepssituaties. Iedereen weet toch wel wat die rol

Nadere informatie

1 Aanname. Doelen Een concrete ervaring opdoen Communicatieve vaardigheden verbeteren. Fase van ervaringsleren. Kenmerken

1 Aanname. Doelen Een concrete ervaring opdoen Communicatieve vaardigheden verbeteren. Fase van ervaringsleren. Kenmerken 1 Aanname Doelen Een concrete ervaring opdoen Communicatieve vaardigheden verbeteren Fase van ervaringsleren Ervaren Toepassen Reflecteren Conceptualiseren Kenmerken 2 0 20-30 W E R K W IJ Z E Deel de

Nadere informatie

- VERTROUWELIJK - RAPPORTAGE EFFECT METING ONTWIKKELINGSACTIVITEITEN. Naam: C.P.A. Kandidaat. Datum onderzoek

- VERTROUWELIJK - RAPPORTAGE EFFECT METING ONTWIKKELINGSACTIVITEITEN. Naam: C.P.A. Kandidaat. Datum onderzoek - VERTROUWELIJK - RAPPORTAGE EFFECT METING ONTWIKKELINGSACTIVITEITEN Naam: C.P.A. Kandidaat Datum onderzoek De resultaten van dit assessment center mogen slechts geïnterpreteerd worden vanuit de vraagstelling

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET INTERCOLLEGIALE CONSULTATIE HANDREIKING VOOR ZORGGROEPEN

AAN DE SLAG MET INTERCOLLEGIALE CONSULTATIE HANDREIKING VOOR ZORGGROEPEN AAN DE SLAG MET INTERCOLLEGIALE CONSULTATIE HANDREIKING VOOR ZORGGROEPEN Deze handreiking is opgesteld in samenwerking met: COLOFON InEen Leden van InEen kunnen dit document voor eigen gebruik vrijelijk

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie en in elk netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

Huiswerkbeleid bb havo/vwo

Huiswerkbeleid bb havo/vwo Huiswerkbeleid bb havo/vwo De manier waarop de school met huiswerk omgaat, zowel inhoudelijk als ook wat betreft de ondersteuning door studievaardigheden, is bepalend voor de mate waarin de leerstof wordt

Nadere informatie

Samen. stevige. ambities. werken aan. www.schoolaanzet.nl

Samen. stevige. ambities. werken aan. www.schoolaanzet.nl Samen werken aan stevige ambities www.schoolaanzet.nl School aan Zet biedt ons kennis en inspiratie > bestuurder primair onderwijs Maak kennis met School aan Zet School aan Zet is de verbinding tussen

Nadere informatie

Gevraagd: Bekwame praktijkopleiders!

Gevraagd: Bekwame praktijkopleiders! Gevraagd: Bekwame praktijkopleiders! Leerbedrijven geven leerlingen de kans om ervaring op te doen in het beroep waarvoor zij opgeleid worden. Zij vervullen daarmee een belangrijke en onmisbare rol voor

Nadere informatie

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN COMMUNICEREN VANUIT JE KERN Wil je duurzaam doelen bereiken? Zorg dan voor verbonden medewerkers! Afgestemde medewerkers zijn een belangrijke aanjager voor het realiseren van samenwerking en innovatie

Nadere informatie

Tekst: Carola van der Schrier

Tekst: Carola van der Schrier Beeldbegeleiding in het onderwijs kent meerdere toepassingsgebieden. In dit artikel beschrijft ib er en beeldcoach Carola van der Schrier de door haar ontwikkelde methodiek voor de professionalisering

Nadere informatie

1 People Do Change/IVA Onderwijs

1 People Do Change/IVA Onderwijs 1 People Do Change/IVA Onderwijs 2 People Do Change/IVA Onderwijs 3 People Do Change/IVA Onderwijs 1 Dit vergt minimaal 1 dagdeel van 4 klokuren. De werkwijze kan tot 10 teamleden door 1 facilitator worden

Nadere informatie

intervisie de pot met goud

intervisie de pot met goud intervisie de pot met goud Uitgangspunten Wat is intervisie? Je vrij voelen om ervaringen te delen Niets is raar of onprofessioneel Twijfels toetsen Ideeën opperen Geslaagde voorbeelden inbrengen (zonder

Nadere informatie

Intervisie in het WijkLeerbedrijf HANDLEIDING VOOR COÖRDINATOREN

Intervisie in het WijkLeerbedrijf HANDLEIDING VOOR COÖRDINATOREN Intervisie in het WijkLeerbedrijf HANDLEIDING VOOR COÖRDINATOREN Inhoud Opwarmers... 2 Belangrijk... 2 Het kwaliteitenspel... 2 Waarom vind jij dat je dit hebt verdiend?... 3 Methodieken... 4 1 Intervisie

Nadere informatie

Scan Werkplekleren BRON. Inleiding

Scan Werkplekleren BRON. Inleiding Inleiding Je wilt aan de slag met werkplekleren binnen jouw organisatie, omdat bijvoorbeeld de markt verandert of omdat er veel medewerkers komen en gaan. Maar in hoeverre is de organisatie er er op ingericht?

Nadere informatie

1.Doelstellingen van intervisie

1.Doelstellingen van intervisie Intervisie 1.Doelstellingen van intervisie Intervisie kent de volgende doelstellingen: - Professionals helpen elkaar om tot oplossingen te komen; - Het problematiseren, analyseren en verhelderen van het

Nadere informatie

BEGELEIDEN VAN INTERVISIE: VOOR ADVOCATEN EN VFAS-LEDEN

BEGELEIDEN VAN INTERVISIE: VOOR ADVOCATEN EN VFAS-LEDEN BEGELEIDEN VAN INTERVISIE: VOOR ADVOCATEN EN VFAS-LEDEN Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards Søren Kierkegaard, Deens filosoof, 1813-1855 Begeleiden van intervisie: voor

Nadere informatie

Het gaat steeds beter! speelkaarten :42 Pagina 1. Communicatieve vaardigheden verbeteren. Toepassen Conceptualiseren. Ervaren Reflecteren

Het gaat steeds beter! speelkaarten :42 Pagina 1. Communicatieve vaardigheden verbeteren. Toepassen Conceptualiseren. Ervaren Reflecteren Het gaat steeds beter! speelkaarten 20-07-2006 15:42 Pagina 1 1 Aanname Doelen Een concrete ervaring opdoen Communicatieve vaardigheden verbeteren Fase van ervaringsleren Ervaren Reflecteren Toepassen

Nadere informatie

Reflectie #Zo dus! Hieronder vind je een aantal oefeningen om te leren reflecteren waar je zelf mee aan de slag kunt.

Reflectie #Zo dus! Hieronder vind je een aantal oefeningen om te leren reflecteren waar je zelf mee aan de slag kunt. Reflectie #Zo dus! Hieronder vind je een aantal oefeningen om te leren reflecteren waar je zelf mee aan de slag kunt. In je eentje Time-out reflectie Time-out reflectie is een snelle manier om in je eentje

Nadere informatie

Team Alignment. En als mensen nu echt hun verantwoordelijkheid nemen? Transformational Programs by TLC www.tlc-nederland.com

Team Alignment. En als mensen nu echt hun verantwoordelijkheid nemen? Transformational Programs by TLC www.tlc-nederland.com Team Alignment En als mensen nu echt hun verantwoordelijkheid nemen? Team Alignment Het gaat goed! Herkent u deze situatie: een collega of een medewerker presenteert vol vuur over de voortgang van een

Nadere informatie

opleiding Leergang Train de Trainer Trainers in

opleiding Leergang Train de Trainer Trainers in Trainers in opleiding Leergang Train de Trainer Het is niet de sterkste die overleeft, ook niet de slimste, maar degene die het meest openstaat voor verandering. Unieke insteek! De wereld om ons heen verandert

Nadere informatie

Young Professional programma. Voorbeeld van de opbouw van een YP programma

Young Professional programma. Voorbeeld van de opbouw van een YP programma Young Professional programma Voorbeeld van de opbouw van een YP programma 1 Flow van het programma: Het programma Intake (½ dag) Ik & mijn leiderschap (2 dagen groepsprogramma) Ik & de ander (2 dagen groepsprogramma)

Nadere informatie

De POSITIEVE organisatie

De POSITIEVE organisatie De POSITIEVE organisatie Uitwerking van de workshops: Hoe krijg je meer energie in je team? Onze omgeving verandert steeds sneller en ingrijpender. Positieve organisaties spelen hier beter op in en creëren

Nadere informatie

Handleiding Voor de Personeelscyclus!

Handleiding Voor de Personeelscyclus! Handleiding Voor de Personeelscyclus! Om goede professionele kinderopvang te blijven bieden moeten we ons blijven ontwikkelen. In deze handleiding lees je hoe we dat doen. We doorlopen elke twee jaar een

Nadere informatie

Peer coaching: Het VIP-model

Peer coaching: Het VIP-model Peer coaching: Het VIP-model Het VIP-model, waarbij de letter V staat voor Video, de I voor Intervisie en de P voor Peer coaching, is ontstaan naar aanleiding van een aantal ervaringen die die opgedaan

Nadere informatie

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Cursusdag 1 09:30 uur Kennismaking We starten deze module een kennismaking. We inventariseren de verwachtingen van alle deelnemers. U krijgt een toelichting

Nadere informatie

Online Training Academy

Online Training Academy Online Training Academy Auteur: Natasja Jager overzicht trainingen Datum: 6 november 2012 Versie: november 2012 Kant-en-klare trainingen in de Academy versie november 2012 Onderwerpen per thema Presentatievaardigheden

Nadere informatie

Workshop Verzuimmanagement Verzuimverschil in 1 dag

Workshop Verzuimmanagement Verzuimverschil in 1 dag Workshop Verzuimmanagement Verzuimverschil in 1 dag 2014 Verzuimland Vermelde prijzen zijn gebaseerd op het prijsniveau van 2014 Verzuimmanagement De workshop Verzuimmanagement is een ééndaagse workshop

Nadere informatie

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR Altijd al gezocht naar een trainingsconcept voor uw medewerkers waar je meteen van zegt: GewoonDoen! Nu is deze kans eindelijk aanwezig en wel voor een deelnameprijs van

Nadere informatie

TALENTPUNT. Een Development Program speciaal voor HR professionals

TALENTPUNT. Een Development Program speciaal voor HR professionals FOCUS ON THE FUTURE Je bent een HR professional met veel ambitie en je wilt succesvol(ler) zijn. Je bent gericht op de nieuwste HR ontwikkelingen en nieuwsgierig naar hoe andere HR professionals zaken

Nadere informatie

(als reorganisatie de aanleiding is) 15 november 2014. Karin Boelens

(als reorganisatie de aanleiding is) 15 november 2014. Karin Boelens Werk naar werk (als reorganisatie de aanleiding is) 15 november 2014 Karin Boelens Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Mobiliteit: Werk naar werk... 3 2.1 Voorlichting... 3 2.2 Intakegesprek... 4 2.2.1 Portal Werkinzicht...

Nadere informatie

BIO training VOOR BEGELEIDERS IN OPLEIDING. Bijeenkomst

BIO training VOOR BEGELEIDERS IN OPLEIDING. Bijeenkomst BIO training VOOR BEGELEIDERS IN OPLEIDING Bijeenkomst 6 2018-2019 Welkom Antwoord op de vraag: ik ben een goede BIO omdat.. Uitdaging: iets anders noemen over jezelf waarin jij uitblinkt als BIO dan de

Nadere informatie

9 Intervisie. Inleiding 3. Doel 3 Werkwijze 4 Tips 4. Gespreksmethoden stappen methode 5 De adviesmethode 8 Rollenspel 10

9 Intervisie. Inleiding 3. Doel 3 Werkwijze 4 Tips 4. Gespreksmethoden stappen methode 5 De adviesmethode 8 Rollenspel 10 9 Intervisie Inleiding 3 Doel 3 Werkwijze 4 Tips 4 Gespreksmethoden 5 10 stappen methode 5 De adviesmethode 8 Rollenspel 10 1 2 Intervisie Inleiding Intervisie is een manier van werken, een hulpmiddel

Nadere informatie

3. Principes ophalen en groeperen: wat is voor de groep dus effectief samenwerken?

3. Principes ophalen en groeperen: wat is voor de groep dus effectief samenwerken? FCE / Stichting Opleidingskunde 2007 Een groep interviewen met de waarderende methode Bijvoorbeeld over samenwerken... 1. Thema scherp (het gaat in dit voorbeeld over effectief samenwerken ) 2. In kleine

Nadere informatie

3.1 Persoonsgerichte werkvormen: leren van ervaringen, supervisie en intervisie

3.1 Persoonsgerichte werkvormen: leren van ervaringen, supervisie en intervisie 3.1 Persoonsgerichte werkvormen: leren van ervaringen, supervisie en intervisie Reflectie op het eigen handelen is voor de AVG een noodzakelijk element van zijn beroepsattitude (competentiegebied professionaliteit).

Nadere informatie

Evaluatieverslag pilot intercollegiale toetsing voor sociaal verpleegkundigen infectieziektebestrijding GGD en in regio Oost

Evaluatieverslag pilot intercollegiale toetsing voor sociaal verpleegkundigen infectieziektebestrijding GGD en in regio Oost Evaluatieverslag pilot intercollegiale toetsing voor sociaal verpleegkundigen infectieziektebestrijding GGD en in regio Oost Pilotproject ICT: dat kan in KON Ineke Slagter Extern procesbegeleider InterCollegiale

Nadere informatie

Managementgame Het Nieuwe Werken

Managementgame Het Nieuwe Werken Resultaten Managementgame Het Nieuwe Werken www.managementgamehetnieuwewerken.nl Leren door horen en zien, maar vooral doen en ervaren! MANAGEMENT GAME HET NIEUWE WERKEN Inleiding Think too Organisatieadviseurs

Nadere informatie

Opleiding Intervisiementor Foocus2

Opleiding Intervisiementor Foocus2 Opleiding Intervisiementor Foocus2 Voor wie De opleiding tot Intervisiementor Foocus2 is gericht op medewerkers die de opleiding tot Intervisievoorzitter Foocus2 hebben gevolgd en op zoek zijn naar verdieping.

Nadere informatie

tijd voor geletterdheid

tijd voor geletterdheid tijd voor geletterdheid weekvandegeletterdheid.be HANDLEIDING TIJD VOOR GELETTERDHEID Een toolkit om het geletterdheidbeleid van je school vorm te geven INLEIDING Een gezond vieruurtje meegeven, dat doe

Nadere informatie

Kritiek Voorval bespreking

Kritiek Voorval bespreking Kritiek Voorval bespreking Een deelnemer vertelt aan de groep een moeilijk voorval dat hem is overkomen. Het verhaal eindigt op het moment dat de deelnemer een beslissing moest nemen. Daarna analyseert

Nadere informatie

Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef. Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt

Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef. Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt Programma van de workshop Korte toelichting bij het spel Kwaliteit Troef Kennismaken met de spelkaarten Reflectie

Nadere informatie

Vervolgwebinar resultaatgericht coachen

Vervolgwebinar resultaatgericht coachen Vervolgwebinar resultaatgericht coachen Liesbeth Vanhelmont Herhaling van het Heron Interventiemodel De moeilijkere interventies onder de loep Confronterende interventie Deblokkerende interventie Katalyserende

Nadere informatie

Trainingen. Leiderschapstraining Inspirerend leiderschap Gedragsinzichtgevende training Reflect Intervisie

Trainingen. Leiderschapstraining Inspirerend leiderschap Gedragsinzichtgevende training Reflect Intervisie Trainingen Wij bieden diverse trainingsmogelijkheden op organisatieniveau, directieniveau (M-T s), hoger en middenkader en op teamniveau. Alle trainingen worden zowel op basis van open inschrijving als

Nadere informatie

Informatiemanagement, -processen en -implementaties

Informatiemanagement, -processen en -implementaties Informatiemanagement, -processen en -implementaties Spelsimulatie en Organisatieverandering imvalues Presentatie Inhoud Introductie Spelsimulatie Aanpak Toepassing Meer informatie Introductie imvalues

Nadere informatie